Matkasse: 7 leverantörer i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat November 2023

Är det svårt att hinna med handla eller komma på vad man ska äta till middag? Vi har testat matkassar, främst med inriktning på barnfamiljer, från leverantörer som Linas matkasse, Matkomfort och Hello Fresh. För att en matkasse ska kunna utses till bäst i test bör den innehålla mycket frukt och grönt, vara relativt snabblagad samt bjuda på stor variation av recept som även uppskattas av barnen.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Matkasse

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter och tjänster så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av matkassar så har vi fokuserat på matkassar inriktade mot barnfamiljer. Varje matkasse har testats av 1-2 barnfamiljer under två veckors tid. I familjerna finns barn mellan 1 och 12 år samt två vuxna. Matkassarna som testats har utvärderats i formatet 4-5 portioner under 3-5 dagar per vecka.

I vårt test av matkassar har vi titta extra noga på följande egenskaper:

Maten: Hur är kvaliteten på de råvaror som levereras? Ingår allt som behövs? Hur väl varieras recepten och hur mycket grönsaker serveras?
Tillagning: Är recepten enkla att följa med i? Hur lång är tillagningstiden? Är det lätt att lyckas med måltiderna?
Barnvänlighet: Är recepten av den typ som tilltalar barn av olika åldrar? Kan matkassen utmana barnens preferenser med nya smaker? På vilken nivå är kryddning och hur ofta mixas ingredienser?

Utöver detta har vi också vägt in hur enkel matkassen är att beställa och anpassa, och såväl barn som vuxna har fått sätta ett betyg på varje måltid. Sammantaget med matkassens pris har vi därefter satt ett slutbetyg och utsett en bästa matkasse för barn.

Fler tester för hemmakocken:

Elvisp

Slow cooker

Vakuumförpackare

Fler tester för dig som gillar snabb matlagning

Stekpanna

Mikrovågsugn

0 5 4.5 1

1. Middagsfrid Barnkasse BÄST I TEST MATKASSE

Familjevänlig middagskasse som går att anpassa efter tycke och smak

Testår: 2023 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 3-5 dagar beroende på val Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Mellan Mängd frukt och grönt: Bra Fisk: Beror på ens egna val Bästa matinspirationen: Den snabblagade gyrostallriken

Middagsfrid har funnits länge och är vid det här laget något av experter på middagskassar. Detta märks, både när det gäller urval men också i receptbeskrivningar och packning av påsar. Vi har testat Middagsfrids barnkasse - en middagskasse med familjevänliga recept.

Anpassningsbar matkasse med goda receptval

Precis som många andra matkasseleverantörer, erbjuder Middagsfrid nu för tiden möjligheten att anpassa vilka recept man vill laga under den kommande veckan. Detta innebär att deras barnkasse är så barnvänlig som den kan bli, eftersom du som vuxen snabbt kan avgöra vilka rätter i receptbanken som kommer gå hem eller inte. Här finns många spännande saker att välja på: allt från tandorikyckling till fish cakes på gårdsfisk, samt många goda vegoalternativ också. Till alla rätter serveras det en sallad eller gröna tillbehör. Detta är något som verkligen uppskattas av testfamiljen.

Middagsfrid Barnkasse

Recepten är tydliga och enkla att följa. Det är dock inte alltid som tidsangivelsen stämmer. Ett recept med färsbiffar tog nära dubbelt så lång tid att tillaga som tidsangivelsen. Men överlag stämmer tiderna hyfsat bra. En annan sak som man ska hålla koll på är vilka matvaror man förväntas ha hemma till respektive recept. Har man tidigare haft matkassar där allt ingår är detta extra viktigt, så man inte halvvägs genom matlagningen inser att något saknas. Som tur är handlar det ofta om ingredienser som går att byta ut till något annat, så länge man är lite snabbtänkt och flexibel.

Bra matvaror och generöst med gröna tillbehör

Matvarorna är av hög kvalitet och i stort sett nästan alltid från välkända varumärken. Gryner och ris var i samtliga middagar i våra testkassar, paketerade på så sätt att hela förpackningen skulle användas vid ett matlagningstillfälle - enkelt och praktiskt. Portionerna är generösa, även när det kommer till de gröna tillbehören. Vid flera gånger räckte det till en liten lunchlåda till dagen därpå, vilket uppskattades.

Några av rätterna är lite väl löktunga för vår testfamilj. Detta beror på att det i recepten ofta anges “en hel lök” eller “en halv lök”. Lökarna som kom med matkassen var rejäla, så här får man se till att kanske använda lite mindre om man har familjemedlemmar som man behöver gömma löken lite för.

Middagsfrids barnkasse bjuder på god och inspirerande mat. Vissa av recepten kommer faktiskt att leva kvar i testfamiljens repertoar, men tänk på att komplettera med de basvaror du förväntas ha hemma.

Många goda recept att välja bland, ordentligt packade kassar där alla varor fanns med, generöst med gröna tillbehör
Lite längre tillagningstider än vad recepten anger, vissa basvaror förväntas man ha hemma
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Hello Fresh

Tidskrävande men mycket välsmakande matkasse som bjuder på generöst med råvaror

Testår: 2019 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Valfritt Bästa matinspirationen: Klassikern rårakor blev direkt ännu roligare med riven halloumi i

Hello Freshs gröna, fräscha matkassar har nu gjort entré på den svenska marknaden. Upplägget är väldigt flexibelt. Förutom att man kan välja leveransfrekvens får man också möjlighet att välja vilken mat man vill äta. Inför varje veckoleverans skickar Hello Fresh en länk till ett utbud av rätter. Då kan man antingen bocka för sina fyra favoriter eller välja att få Hello Fresh förvalda rätter hemskickade.

Den testade Familjekassen är avsedd för fyra personer och kan väljas att innehålla 3-5 middagar. Receptutbudet är bra, med många vegetariska rätter. För den som älskar fisk är det mer knapert med recept. Maten levereras fräscht förpackad med kött och färskvaror för sig i en kylpåse som kan återvinnas. Hello Fresh snålar definitivt inte på råvarorna. Alla ingredienser känns riktigt fräscha och mängden av varje ingrediens är mycket generöst tilltagen. De flesta dagar räcker maten även till en lunchlåda för dagen efter.

Föredömligt tydliga receptinstruktioner

Instruktionerna är så tydliga som de kan bli. Torrvarorna är fördelade i färgmarkerade pappkassar som sedan paras med matchande receptblad. Det är enkelt att hitta rätt och recepten är lätta att följa, med pedagogiska bilder på varje menyblad. Fresh Food har till och med bemödat sig om att redovisa näringsvärde per portion och hur råvarorna kan anpassas beroende av hur många som ska äta. Ett föredöme för alla matkassar.

Som matkasse är Hello Fresh utmärkt. Som Familjekasse lämnar den en del att önska. Matlagningen är stundvis mycket tidskrävande då recepten innehåller många moment. Gillar man att göra sin mat från scratch och har över en timme på sig för middagslagningen så är det förstås inget problem. Men jobbet är inte slut när maten står på bordet. Ofta krävs många redskap och separata skålar, med stora mängder disk som följd.

God mat men inte så barnvänlig

Själva maten är mycket god. Recepten omfattas både av ganska avancerade vegetariska rätter men också av klassiska måltider - gärna med en twist. Det är roligt att pigga upp vardagsmiddagarna med inslag som att riva äpple i köttfärsen för att hamburgaren ska bli mer saftig. Recepten går dock inte riktigt hem hos barn, vilket gör att namnet Familjekassen känns något missvisande. Många smaker är för avancerade för de flesta småbarn, som ofta föredrar separerade ingredienser framför att kryddor blandas ihop med annat.

Hello Fresh Familjekasse är inget för den som har ont om tid för matlagningen, eller för den med matkräsna barn. Men tycker man om att göra sin mat från grunden och uppskattar fina råvaror så kommer man gilla Hello Fresh, som varken snålar med maten eller med genomtänkta instruktioner.

Fräscha råvaror av hög kvalitet, mycket generös mängd mat, enkelt att följa recept
Otroligt tidskrävande, lite för avancerad smaker för småbarn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Mat & Ro Familjekassen

Välsmakande och lättlagad matkasse med fina råvaror och bra barnsmaker

Testår: 2020 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 5 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Kort Mängd frukt och grönt: Mycket bra Fisk: 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Fantastiskt välsmakande recept på raggmunk

Mat & Ro Familjekassen är en matkasse som faktiskt förstår sig på det här med barnperspektiv på matlagningen. Både vad gäller hur lång tid det tar innan middagen kan stå på bordet och vilka typer av maträtter som faktiskt går hem hos barn. En snillrikt komponerad matkasse med fantastiska smakkombinationer är trots allt inte så mycket värd om barnen faktiskt inte vill äta det som serveras.

Familjekassen levereras i enkla pappkassar. Det fanns inget system för att märka ut vilka råvaror som hörde till vilket recept. Men det var aldrig något problem med att hålla isär matvarorna. Instruktionerna som kommer med Mat & Ro Familjekassen är tydliga och mycket enkla att följa. Receptbeskrivningarna följer en given ordning som gör det lätt att hänga med. Det är också roligt att menyn innehåller foton på maten, vilka kan användas som målbild för matlagningen.

Uppskattat med korrekta tidsangivelser

På varje recept anges en svårighetsgrad, som visat sig stämma väl med verkligheten. De av Mat & Ros recept som anges som lätta har både gått snabbt och varit okomplicerade att laga. Det känns uppfriskande med en matkasse som har en så pass bra uppfattning om hur det är att genomföra deras recept i praktiken. Upplägget för menyn känns också rätt i tiden. Varje vecka innehåller både en vegetarisk rätt och en fiskrätt.

Mängden mat och råvaror är väl tilltaget i Mat & Ro Familjekassen. Samtliga recept kräver dock att man har ett bra grundkök redan. Det är inte ovanligt att en enskild måltid innebär att man redan bör ha ingredienser såsom bulgur, dijonsenap, honung, paprikapulver, spiskummin, vetemjöl och torkad oregano tillgängligt. För den som inte redan har välfyllt skafferi och bågnande kryddhylla, kan det uppstå problem om man inte läst igenom recepten i förväg.

Mitt i prick för vad barn gillar att äta

Råkar man ha turen att beställa matkassen i samband med att Mat & Ro har kampanj med medskick av en hel kasse frukt, kan man skatta sig lycklig. Den frukten räcker för hela veckan och blir perfekt både som mellis, eller i små skålar för att dämpa den mest skriande hungern medan middagen tillaga.

Det bästa av allt med Mat & Ro Familjekassen är att barnen gillar maten. Av fem recept per vecka äts åtminstone fyra med god aptit. Det är bred variation på maträtterna och flera recept är riktiga guldkorn. Raggmunken lagades på nytt redan veckan därpå, så gott var det. Och det är även gott om mat. Partionerna räcker mer än väl till en familj om fyra. Det finns onekligen mycket gott att säga om Mat & Ro Familjekassen, en matkasse som verkligen ger matro till barnfamiljer.

Barnvänligt, bra variation på maträtterna, fräscha råvaror, mycket mat
Kräver att man redan har en del kryddor och annat hemma
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. Matkomfort Familjefavoriter

Mycket snabbt och lättlagad mat med lyxig känsla och god smak

Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Snabb Mängd frukt och grönt: Inte bra Fisk: 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Sås med rivet äpple

Matkomforts kasse för barnfamiljer sticker ut från övriga utbudet, både i kostnad och upplägg. Familjefavoriter är ett par hundralappar dyrare än övriga kassar i vårt test men motiverar sitt pris med de absolut kortaste tillagningstiderna. Bland annat såserna kommer helt färdiglagade. När lasagne stod på menyn var både béchamel- och köttfärssås redan förberett, bara att blanda ihop och skjuta in formen i ugnen.

Snygg leverans men snålt med grönt

Presentationen vid leveransen är den absolut bästa i testet. Maten anländer snyggt förpackat i kartong, och Matkomfort känns väldigt lyxigt att få hem även i och med att allt ingår. Behövs två ägg kommer de separat förpackade och det enda som behöver finnas hemma är i princip salt och peppar. Det som fattas är det gröna. De vuxna i våra testfamiljer saknar sallad till maten och tycker inte att apelsinklyftor som komplement till den panerade fisken väger upp. Hos barnen har dock fruktbitarna gått hem.

Recepten är godkänt varierade. De två kassarna innehåller möjligtvis lite för många recept med panering men varje vecka har fyra olika sorters proteinkällor: fisk, rött kött, fågel och fläsk eller korv, och därtill serveras både potatis, ris och pasta. Hos båda barn och vuxna gick de hemmagjorda fiskpinnarna med potatismos och curryketchup verkligen hem.

Perfekt matkasse för stressad småbarnsvardag

Nackdelen med Matkomforts upplägg är att det är svårt att bli inspirerad eller lära sig nytt när så mycket kommer färdigt att ätas. Visserligen står innehållet noga utskrivet på undersidan av de färdiglagade såsernas förpackning, men det finns inte inkluderat i receptet och blir svårt att laga själv vid ett senare tillfälle. Smakerna är goda, barnen har ätit mycket bra av maten och även de vuxna har uppskattat recepten. Kompletterar man med egen sallad så skulle måltiden kännas nyttigare.

Fördelen med denna matkasse är att det krävs minimalt med tid i köket. Vill man ha en matkasse för att få nya idéer och utveckla sin egen matlagning så är Matkomfort inte rätt val. Men vill man undvika köpmatsträsket men samtidigt hinna med att både arbeta och hjälpa barnen med läxorna så är Matkomforts Familjefavoriter en vinnande faktor för tidsbesparing i vardagspusslet. Lyxigt, snabbt och gott!

Mycket korta tillagningstider, enkelt upplägg och lyxig framtoning
Lite frukt och grönt, svårt att lära sig laga de färdiga tillbehören
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

5. Better Feast Familjekassen

Färdiglagad matkasse som bara värms upp, passar hushållet som ogillar matlagning

Testår: 2021 Antal portioner: 2-5 st Antal dagar: 3-5 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Snabb Mängd frukt och grönt: Dålig Fisk: Valfritt, max 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Chili con carne med råris

Var går gränsen mellan matkasse och färdigmat? Räknas uppvärmning som tillagning? Better Feast utmanar till viss del konceptet matkasse, men de ligger rätt i tiden. I ett uppvridet samhällstempo blir efterfrågan på snabbare och enklare middagslösningar bara större. Och kanske är detta en lösning på vardagens tidsbrist.

Färdiglagad mat som bara behöver värmas upp
Upplägget för Familjekassen från Better Feast är okomplicerat. Klicka in på hemsidan, välj hur många portioner man vill ha samt för hur många dagar i veckan man vill beställa mat. När en order är lagd kan man logga in på siten och återigen göra ett val, nu mellan aktuell veckas nio olika tillgängliga måltider. Receptutbudet de flesta veckor innehåller ett fiskalternativ samt minst ett vegetariskt alternativ.

All mat från Better Feast är färdiglagad. Den levereras väl nedkyld, paketerad i förseglade plasttråg packade i en frigolitbox. Vissa måltider måste tillagas i ugn, de flesta kan även värmas i mikrovågsugnen. Mängden arbete som krävs är minimal. Det enda man gör är att ta bort plasten och placera förpackningarna i ugnen. Trågen är oftast märkta med vilken måltid ingrediensen hör till, men inte alltid. Innehållsförteckning saknas helt, men finns online.

Familjekasse som inte går hem alls hos barnen
Man kan fundera över på vilket sätt Familjekassen är lämplig för barnfamiljer. De klassiska barnrätterna lyser med sin frånvaro. Och de relativt få rätter man kan tänka sig ska gå hem hos småbarn har ofta fått sig en twist. Som lasagnen, där den rivna osten kommer färdigmixad med solrosfrön. Kul ur ett vuxenperspektiv. Men det leder inte sällan till att maten ratas helt av familjens minstingar.

Matens kvalitet och smaker är svåra att klaga på. Förutom en köttfärslimpa som hade viss aura av sjukhusmat så tilltalas såväl mun som ögon av det Better Feast serverar. Chili con carnen är både smaskig och mättande. Chikken tikka masalan smakar som på restaurang. Och de stora köttbullarna slukas direkt. Grönt till maten får man dock stå för på egen hand. Av åtta testade maträtter kom sallad med till endast en.

Snabb matkasse för familjen utan kräsna småbarn
Mängden mat är generöst tilltagen. Fem portioner ger med råge mat för en barnfamilj om fem personer. Huruvida mat som värmts upp en gång vid tillagning och en gång efter leverans även kan sparas för en lunchlåda till dagen efter lämnar vi osagt. Man ska också vara medveten om att matförpackningarna från Better Feast tar upp väldigt mycket plats i kylen, och genererar en hel del plastskräp.

Better Feast är en matkasse som ger stor valmöjlighet. Både recept och mängd mat kan enkelt kureras. Och det är tidssparande som sjutton, Better Feast i princip eliminerar matlagandet från vardagen. Men man ska inte låta sig luras av matkassens namn. Det här är inget för kräsna småbarn som föredrar separerade ingredienser. Men för familjen där matkräsenheten ebbat ut så är Better Feast Familjkasse löjligt snabb, löjligt enkel och riktigt god.

Generösa portioner, kräver bara uppvärmning, brett utbud av smaker och recept, god mat
Ogillas av alla barn under 13 år, skrymmande i kylen, bristande instruktioner
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

6. Linas Matkasse Barnkasse

Barnvänlig matkasse med bra variation på råvarorna och enkla smaker

Antal portioner: 4 st Antal dagar: 5 dagar Leveransfrekvens: Varannan vecka Generell tillagningstid: Mellan Mängd frukt och grönt: Godkänd Fisk: 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Spännande recept på ny variant av bearnaisesås

Linas matkasse är antagligen en av de mer välkända aktörerna på marknaden, även för den som inte vet så mycket om matkassar. Maten är mycket god och håller en jämn kvalitet. Receptvariationen är jämförelsevis bland de bättre. Under de två testveckorna bjuds det inte bara på fisk, kalkon och skinka även på en vegetarisk maträtt i form av en välsmakande soppa.

Proffsiga recept men allt ingår inte

En pastagratäng och en mexigryta blir barnens favoriträtter och de vuxna tyckte det var kul då en måltid för omväxlingsskull bjöd på risoni som tillbehör till korven. Receptboken känns väldigt professionell och informationen i den är tydligt presenterad, den innehåller dessutom lite andra recept och knep och knåp.

Det som levereras i själva kassen är genomgående bra saker av god kvalitet. Andel råvaror och kryddor som man skulle ha hemma i förväg låg i nivå med övriga matkassar eller snäppet högre. En av dagarna krävde receptet 13 ingredienser totalt, varav endast 4 medföljde kassen.

Snabb tillagat och uppskattat av barnen

Linas tidsangivelser stämde bra med verkligheten. Den måltid som tog längst tid på sig var klar efter cirka 45 minuter, vilket är en godkänd väntetid för hungriga barnmagar. De snabbaste middagarna gick att tillaga på drygt 20 minuter. Recepten innehöll sällan så många moment och instruktionerna gjorde maten enkel att tillaga. Även en novis i köket skulle lyckas med recepten, vilket gör Linas matkasse till en av de mer användarvänliga.

Det finns inget direkt negativt att peka ut med Linas matkasse, man får precis det som annonseras. Det som testfamiljerna saknar är just något som sticker ut. För barnen funkade maten riktigt bra men de vuxna hade gärna sett lite roligare smaker och gärna en större mängd sallad eller annat grönt att fylla ut måltiden med.

Bra variation av råvaror, enkla smaker som gick hem hos barnen
En del recept krävde att mycket redan fanns hemma, de vuxna saknade roligare smaker
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

7. ICA Familjekassen

Testår: 2016 Antal portioner: 4-6 st Antal dagar: 3 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Snabbt till mellan Mängd frukt och grönt: Bra Fisk: Nej Bästa matinspirationen: Inget rött kött, bara kyckling och vegetariskt, ger nya idéer för egna

ICA har ett stort utbud av olika matkassar, och erbjuder även flera versioner av sin Familjekasse. För att kunna anpassas optimalt efter den unika familjens behov kan man välja mellan att få kassen för 4 eller 6 personer, samt i storleken 3 eller 5 dagar.

Bra information om hur maten kan planeras

Själva barninriktningen märks av i att ett recept per vecka, Kidz Day, presenteras av Vings maskotar Lollo & Bernie. I recepthäftet finns även lite pyssel för barnen att fylla i. Häftet är väldigt tydligt och pedagogiskt utformat, och inleds med att prydligt lista både allt som medföljer i kassen och allt man behöver ha hemma. Det mesta är fullt rimligt, kryddor och olivolja exempelvis, men det förvånar oss att det vid leverans av tre maträtter ändå inte ingår ris till en av dem.

Alla råvaror som levererades var fräscha och aptitligt paketerade, och leveransen kom under utlovad tid. ICA tipsar även om i vilken ordning maträtterna ska tillagas utifrån ingrediensernas hållbarhet, och om vilka lämpar sig bäst för att spara för senare bruk i form av matlåda som fryses in.

Gott om mat men lite trista recept

En egenskap hos ICA Familjekasse som verkligen sticker ut är att de en vecka levererar tre rätter varav två innehåller kyckling och den tredje är helt vegetarisk. Att okommenterat hoppa över allt rött kött känns uppfriskande och är något vi verkligen uppskattar. Pastan med kycklingfärs är snabbt tillagad och tas emot bättre än förväntat av barnen. Maten går hem med godkänt betyg också hos de vuxna. Att servera rå rödlök som sallad till maten blir däremot inte lika populärt.

Efter varje måltid blev det tillräckligt med mat över för att räcka till minst en matlåda. Det som ändå drar ned helhetsintrycket är att trots korta tillagningstider och fräscha råvaror så blir slutresultatet aldrig någon hit. Ingen måltid känns klockrent barnanpassad och för de vuxna är smakerna lite för tama. ICAs familjekasse känns prisvärd och modern. Alla är mätta efter måltiden är över men vi hade gärna sett att den innehållit något recept som kunnat bli en ny favorit.

Roligt med utgångspunkt i andra proteinråvaror än rött kött, snabb tillagning
Lite tråkiga smaker, inte lika barninriktat som förväntat
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter och tjänster så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av matkassar så har vi fokuserat på matkassar inriktade mot barnfamiljer. Varje matkasse har testats av 1-2 barnfamiljer under två veckors tid. I familjerna finns barn mellan 1 och 12 år samt två vuxna. Matkassarna som testats har utvärderats i formatet 4-5 portioner under 3-5 dagar per vecka.

I vårt test av matkassar har vi titta extra noga på följande egenskaper:

Maten: Hur är kvaliteten på de råvaror som levereras? Ingår allt som behövs? Hur väl varieras recepten och hur mycket grönsaker serveras?
Tillagning: Är recepten enkla att följa med i? Hur lång är tillagningstiden? Är det lätt att lyckas med måltiderna?
Barnvänlighet: Är recepten av den typ som tilltalar barn av olika åldrar? Kan matkassen utmana barnens preferenser med nya smaker? På vilken nivå är kryddning och hur ofta mixas ingredienser?

Utöver detta har vi också vägt in hur enkel matkassen är att beställa och anpassa, och såväl barn som vuxna har fått sätta ett betyg på varje måltid. Sammantaget med matkassens pris har vi därefter satt ett slutbetyg och utsett en bästa matkasse för barn.

Fler tester för hemmakocken:

Elvisp

Slow cooker

Vakuumförpackare

Fler tester för dig som gillar snabb matlagning

Stekpanna

Mikrovågsugn

Fem tips när du köper matkasse

Middagskassen har under flera år varit en vardagsräddare i nöden för många familjer och utbudet har gått från att vara ganska alldagligt till att fullkomligt explodera. Många företag kan nu erbjuda en väldigt stor variation bland måltiderna. Nuförtiden verkar det finnas matkassar som passar alla, oavsett kosthållning, allergier eller andra matpreferenser som finns att ta hänsyn till. Är du intresserad av att få maten planerad och råvarorna hemkörda får du några tips här.

Matkasse för olika kostpreferenser

Företagen som planerar och säljer middagskassar har förstått att det nuförtiden är svårt att göra alla nöjda, och där det inte räcker med variationen i att kunna välja dyker det upp företag som specialiserar sig på både dieter, allergier och önskemål kring hur maten är producerad.

 • Vegetarisk och vegansk matkasse: Att skippa köttet blir allt mer vanligt och det går att få alla olika sorters kött- och mejerifria alternativ i kassen i dag.
 • Matkasse för olika dieter: LCHF, GI-anpassad, eller keto – vilken sorts mat du än föredrar på ditt bord finns det nästan säkert en matkasse som passar in i ditt liv.
 • Matkasse för allergiker: Oavsett om du är glutenintolerant, nötallergiker eller har några andra besvär finns det matkassar för dig.
 • Barnvänlig matkasse: Även om man gärna vill att barnen ska älska samma mat som de vuxna är det inte alltid det fungerar så bra i praktiken. Med en matkasse som är framtagen ur ett barnperspektiv får man middagar som passar alla.
 • Ekologisk matkasse: Att satsa på hållbart och eko fungerar även för den som vill beställa matkasse.

Matkasse där man kan välja rätter

När funktionen att beställa hem matkassar med varor anpassade för färdiga middagar kom var det till en början ganska ont om valmöjligheter för mottagaren. Fem vardagar, fem middagar – smaklig måltid! Att själv kunna ändra tisdagens carbonara till en vegetarisk paj eller byta ut fiskrätten till en roligare med kyckling var inte att tänka på. I dag finns ofta möjligheten att gå in i förväg och välja ut veckans favoritmiddagar från en meny, för att verkligen endast få hem sådant alla tycker om. Med den möjligheten äter man endast mat som man på förhand vet att man gillar, vilket gör att man slipper matsvinn samtidigt som man ökar prisvärdheten på det som kommer i kassen. Funktionen med att kunna välja rätter är dessutom ett extra plus i de familjer där barnen inte alltid är jätteintresserade av att testa nya och innovativa recept.

Matkasse med lättlagade rätter (eller inte)

När de råvaror som behövs kommer hem till ens kök är det bara det roliga kvar – eller inte. Alla tycker nämligen inte om att laga mat, eller så är det bara tiden som är knapp mellan jobb och hämtning på förskola och fritids, aktiviteter och kvartssamtal. Då är det skönt om man slipper stå och klia sig i huvudet vid spisen när man läser receptet. Ju enklare desto bättre är en devis som många gillar att följa på vardagarna. Men så finns det ju faktiskt motsatsen också, de som tycker att det är jätteroligt att testa något nytt och lära sig mer om tricks och knep i köket. Välj därför middagskasse efter din kökspersonlighet, så att det varken blir för krångligt eller för långtråkigt när det är dags att ta fram kastrullerna.

Matkasse som kan pausas

Att teckna upp sig på ett abonnemang för middagskasse kan vara väldigt skönt, då vet man precis vilka tider det kommer nya varor och hur man ska planera middagarna efter det. Men ska man åka på semester eller råkar hamna i en intensiv arbetsvecka där man vet att det kommer bli mer stress än avlastning att få hem sin matkasse är det skönt om det finns en pausfunktion i abonnemanget. Den som har en sommarstuga eller ofta befinner sig på annan ort vid exempelvis veckopendling kan också se över möjligheterna att byta leveransadress under vissa perioder, om man inte vill avboka sin kasse helt.

Matkasse där allt ingår

En del kassar skickar med allt som behövs, ner till minsta saltkorn. Andra företag gör sina recept med utgångspunkt i att man har ett basutbud hemma i skafferiet, med kryddor, olja, en skvätt mjölk och liknande. Om man är en sådan person som uppskattar att få precis allt serverat är det självklart supersmidigt att bara tillaga maten av det som kommit i de uppmärkta påsarna. Men för den som redan har ett bra grundutbud hemma kan det kännas som överkurs att få små påsar med salt och peppar i sin leverans. En del företag är även lite mer generösa än andra, de skickar kanske med ett helt paket ris fast det endast ska användas i en rätt för fyra personer, så med lite efterforskning går det att se vilken matkasse som faktiskt är mest prisvärd i längden.


Vi har testat matkassar från Linas matkasse, MatHem/Tasteline, Matkomfort, Food Monkey, City Gross, Årstiderna, Middagsfrid och Bra Mat Hemma. I dag finns det ett stort utbud av matkassar att beställa för direktleverans till hemmet. Vid en första anblick kan de olika leverantörerna te sig väldigt snarlika, även om priset varierar något, men vid en närmare granskning visar det sig att upplägg och inriktning kan skilja sig åt i relativt stor utsträckning.

För att hitta en matkasse man känner sig nöjd med så krävs det att först identifiera de egna behoven. Vissa matkassar är framför allt tidssparande, där matlagningen kan reduceras till något som är helt överstökat på tjugo till trettio minuter. Andra kassar har en mer hälsosam inriktning med recept som erbjuder en stor bredd av nyttiga måltider med mycket frukt och grönt till. Ytterligare andra matkassar gör inte matlagandet åt dig, men har en inspirerande receptbas och fungerar i viss mån som en matlagningsskola för den som vill börja röra sig utanför sin nuvarande bekvämlighetszon.

I vårt test har vi valt att inrikta oss på en målgrupp som vi tror är extra intresserade av vad en matkasse kan göra för livspusslet det innebär att vara många i hushållet: barn- och familjekassen. Samtliga matkassarna är därför testade utifrån barnfamiljers perspektiv.

Gemensamt för leverantörerna är att matkassen kan beställas online samt att den levereras direkt till dörren. En del erbjuder leverans varje vecka, en matkasse kan endast fås varannan vecka. Vissa matkassar innehåller mat för fyra dagar, andra för fem.

Vi har under testet av matkassar tittat på en mängd olika parametrar. Förutom pris och upplägg så har vi bedömt variationen på recepten, svårighetsgrad och tillagningstid, kvalitet på råvaror, andelen ekologiska råvaror samt hur mycket som måste finnas hemma i form av kryddor och andra produkter. Slutligen har vi givetvis också bedömt hur välsmakande maten har varit, där både barn och vuxna fått betygsätta varje måltid på en femgradig skala som sedan omvandlats till ett generellt betyg för hela matkassen.

Testfamiljerna utgörs av två hushåll om vardera två vuxna och tre barn, varav det yngsta barnet är mellan 0 och 1 år gamla och de två andra är i förskoleåldern. Båda testfamiljerna bor i Stockholmsområdet. Varje matkasse har testats i två veckor och i storleken 4 portioner.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Middagsfrid Barnkasse (2022 års modell)

Barnkasse som är lagom svår och snabb, med bra variation och mycket grönt till maten

Testår: 2016 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Mellan Mängd frukt och grönt: Mycket bra Fisk: 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Strimlad palsternacka i salladen
Middagsfrid 800x800

Middagsfrids Barnkasse blir vårt val av Bäst i test, till stor del tack vare en bra kombination av varierade recept, rimliga tillagningstider och testets bästa utbud av grönt och sallad som komplement till måltiderna. Smakerna är bra och utbudet av recept vittnar om ett helhetstänk.

Vissa recept kändes inte så barnvänliga på pappret men föll ändå väl ut hos barnen i testfamiljerna. Mest populärt blev en laxrätt med ris och äppelsås, och barnen uppskattade korv- och paprikagrytan med ris och gröna bönor. Maten kan överlag beskrivas som smakrik, men inte stark.

Matkasse som håller hög nivå på ingredienserna

Varje vecka innehöll en fiskrätt och det var en godkänd mängd av råvarorna som var ekologiska, även om exempelvis gräddfilen också hade kunnat få vara det - med tanke på hur lättillgänglig ekologisk gräddfil är. Allt kött var svenskt. Båda testfamiljerna var ense om att den generella nivån på maten var hög under hela testperioden.

Det finns några minus med Middagsfrids Barnkasse. Vissa recept krävde att man själv skulle ha ris och pasta hemma, och på den punkten var familjerna ense om att de hellre skulle betala lite mer men ha det inkluderat i kassen. Ett av recepten innehåll 16 råvaror och kryddor, varav 10 var sådant man skulle ha hemma.

Tydliga recept i denna goda, lättlagade matkasse

Familjerna tyckte att receptbladen var mycket bra, med korrekta tidsangivelser och en tilltalande layout. Vissa recept innehöll dock en del onödiga moment och ofta skulle förberedda råvaror tillfälligt placeras i bunkar, vilket producerade disk som gärna hade undvikits om möjligt.

Detta till trots så är slutresultatet - själva maten - mycket god och inspirerande. Mängden mat var även den fullt tillräcklig, ingen behövde gå hungrig från bordet och allra oftast fast det mat kvar för en normalstor lunchlåda. Vid frågan om vilken matkasse de skulle välja om de själva skulle börja prenumerera, så svarade bägge testfamiljerna att Middagsfrid var deras första val.

Mycket frukt och grönt, bra variation, lagom svårighetsgrad och tillagningstid
Relativt stor andel råvaror skulle redan finnas hemma, en del onödiga moment i tillagningen som bara genererade disk
0 5 4.5 1

Årstiderna – Flexitariska barnkassen

Ekologisk barnkasse med mindre kött som har tagit helt rätt genvägar

Testår: 2022 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Mellan Mängd frukt och grönt: Mycket bra Fisk: 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Stekt kalkon med rostad potatis älskades av alla
Arstiderna Flexitariska barnkassen collage

Vegetariskt, fisk och fågel på ett sätt som tilltalar barnen – perfekt för den som vill minska sitt klimatavtryck, men där familjen kanske inte vill eller kan äta helt vegetariskt. Kassen har god variation på rätter och har tagit rätt genvägar.

Något dyr men med hög kvalitet på ingredienserna

Man blir inspirerad när kassen levereras‚ grönsakerna är fräscha och aptitretande förpackade i en trälåda. Varje kasse kommer med en fiskrätt, en fågelrätt och två vegetariska. När det serveras kött är det ihop med rejält med frukt och grönt, och ofta flera sorter så att något alltid går hem hos barnen. Köttet är svenskt eller danskt, och alla varor ekologiska. Det senare gör kassen dyrare än många konkurrenter, men den som brukar köpa ekologiskt vet man att man får betala lite mer för ekologiska alternativ. Priset där portionerna landar på ca 67 kronor är dock en klar nackdel för den som måste prioritera sina inköp.

Ett stort plus är att man får allt väsentligt med kassen och förväntas inte ha ris eller pasta hemma. Det enda man behöver ha hemma är olja, vinäger, salt, peppar och möjligtvis lite mjöl. Bra för den som helt vill komma undan planeringsstadiet. Familjerna uppskattar även att de vegetariska rätterna inte stannar vid pasta som många andra kassar, utan bjuder på bl.a. färdig falafelmix, svamppizza och gnocchini.

Tydliga recept men kräver sin grönsaksexpert

Receptbladen har enkla instruktioner under tydliga delrubriker. Det finns smarta kökstips, som att morötterna har längre koktid och därför behöver vara i mindre bitar än broccolin när de kokas tillsammans, eller att man kan ta undan hälften av salladen och servera i stavform om inte alla i familjen gillar blandad sallad med dressing. Enkla tips, men just sådant som man lätt glömmer.

Familjen uppskattar särskilt Kycklingkibbeh- och falafelsmet på tubformade korvar där falaflar och kycklingbullar “klickas” ut i den heta pannan, så att du helt slipper stå och blanda färs med kryddor eller rulla små bollar – något det sällan finns tid för en onsdagkväll innan fotbollen.

Ibland uppstår lite ingrediensförvirring, som vilken av två tomatsorter som menas och vad som är en babosa-lök. Ingredienserna är inte uppmärkta alls utan du väntas kunna skilja alla lökar, grönsaker och sallader från varandra.

På det stora hela är det en väldigt bra barnkasse med recept där det mesta går hem, om än inte allt i varje rätt. Det blir ofta mat över, men kanske inte alltid av proteinet. Föräldrarna uppskattar enkelheten i matlagningen där vi bjuds på mycket smak utan att det blir barnovänligt. Kassens pris är det klart mest negativa, men man får å andra sidan allt som behövs och riktigt fina, ekologiska matvaror.

Mycket frukt och grönt, lagom svårighetsgrad, bra variation på rätterna och få saker från hemskafferiet.
Relativt högt pris per rätt, lite otydlig ingrediensmärkning
0 5 4 1

Ecoviva Ekologisk barnvänlig matkasse

Testår: 2019 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Mellan Mängd frukt och grönt: Utmärkt Fisk: Ja Bästa matinspirationen: Den rikliga mängden grönsaker i och till varje måltid
Ecoviva collage

Ecovivas ekologiska, barnvänliga matkasse är något ojämn i hur recepten tas emot av barnen, men alltid generös med råvarorna och ordentlig grön vad gäller sallad och ingredienser. Maten kommer punktligt levererad med kylbil, packad i praktiska kassar. Ingredienserna är inte övertydligt markerade, men man listar snabbt ut vad som hör till vilken dag.

Recept bäst anpassade för erfarna hemmakocken

Recepten innehåller en del intressant information. Men för den ovana matlagaren kan Ecovivas matkasse bli något utav en utmaning. Tillagningen innehåller ofta många olika moment. Det är sällan svårt, men det är pilligt och tidskrävande.

Eftersom att inga bilder finns med så kan det vara klurigt för den som är lite mer utav en novis i köket. Den faktiska tillagningstiden är, som så ofta med matkassar, något längre än angivet. Generellt sätt tar maten medellång tid, vissa rätter upp emot en timme från påbörja beredning till att maten stå på bordet.

Gott om grönt till varje måltid

Barnperspektivet är vid första anblick inte supertydligt. Men en del rätter blir lite oväntat riktiga favoriter. Filodegspajen med mexikanska smaker rynkas det först på näsan åt, sen tar även den mest kräsna i familjen om av maten. Smakerna är milda och enkla, precis så som barn ofta vill ha det. Några riktigt nitar finns förstås också, som när nudlarna till den wokade biffen ska serveras blandat med kål och lök. Som tur är kan man ju välja att lägga fram allt separat.

Även de vuxna är nöjda med smakupplevelsen som Ecoviva Ekologiska barnvänlig matkasse bjuder på. Det är alltid gott om grönt på tallriken. Antingen som en del av maten, eller som sallad eller annat tillbehör att servera vid sidan av.

Rikliga portioner och mycket mat för pengarna

Några av maträtterna i Ecovivas matkasse är riktiga fullträffar. Hamburgarna slukas snabbt och den grillade halloumin med sötpotatis, tomat och majskolv till känns helt rätt som middag en sommarkväll. Mängden mat får också mer än väl godkänt. En familj om två vuxna och tre barn kan äta sig mätta, och ofta finns det över till en matlåda att ha med sig till jobbet dagen efter.

Det råder ingen tvekan om att man får valuta för pengarna om man väljer denna matkasse. Vi hade gärna sett ytterligare lite barnanpassning av vissa recept. Och kanske att några av de smarta tipsen om grejer som kan förberedas dagen innan kunde placeras högst upp i recepten istället för längst ner? Men det sammanfattande omdömet av Ecoviva Ekologisk barnvänlig matkasse är ändå att kassen bjuder på gott om välsmakande och mättande mat som nästan alltid går hem hos hela familjen.

Riklig mängd råvaror, mycket goda smaker, recept som mättar hela familjen
Något lång tillagningstid vissa dagar, instruktionerna kunde varit tydligare
0 5 4 1

City Gross Bamses Barnkasse

Testår: 2016 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Snabb till mellan Mängd frukt och grönt: Bra Fisk: gång/vecka Bästa matinspirationen: Hur snabbt och gott det är med chili con carne
City Gross 400x400

När många andra matkassar siktar in sig mot snävare målgrupper så tänker City Gross riktigt stort - de satsar på ett brett utbud av matkassar till ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Kedjan är ju givetvis inte någon uppstickare med sina över trettio butiker runt om i landet men det känns ändå positivt att de allra flesta kan hitta en City Gross-kasse som passar den egna smaken.

Recept som även vänder sig till hela familjen

För familjer finns en särskild Bamse Barnkasse, utförd med omsorg. Leveransen görs i en Bamse-prydd kartong och matvarorna är aptitligt packade. Den medföljande instruktionen är tydlig mot den vuxne och på samma gång rolig och pedagogisk för barnen. Små figurer från Bamses-värld ger tips om kryddning och fördjupande kunskap om ingredienserna som används i dagens recept.

Ingredienslistan är mycket användbar och tidsangivelserna stämde väl. Faktum är att vi för första gången fick uppleva ett recept som blev färdigt snabbare än uppskattad tid. Stort plus när står med hungriga barn en tisdagskväll.

Mycket bra och prisvärd matkasse

Variationen av mat har varit mycket god och resultatet välsmakande. Vissa rätter har varit enklare i sitt format medan andra erbjudit mer avancerad kryddning. Vid varje recept finns dock tips på hur maten kan barnanpassas för små munnar som inte uppskattar det okända lika mycket som det kända. Den snabblagade chili con carnen gick hem hos hela familjen och räckte mängdmässigt mer än väl till för en familj om fem. När det bjöds på biffar av fiskfärsk tog även det mest kräsna barnet en extra portion.

Till varje rätt har grönsaker funnits med, även om de färdigrivna morotterna i plastpåse inte var någon kulinarisk upplevelse direkt. Eventuella fördomar om vad City Gross kunde erbjuda i matkasseväg kom helt på skam, istället fann vi att Bamses Barnkasse har potentialen att bli en långvarig storfavorit.

Mycket bra pris, väldigt välgjort instruktionshäfte, god och varierad mat, lättlagat
Om än snabbt upplagt så blir färdigrivna morötter väldigt trista att äta efter några dagar i plastpåse
0 5 4 1

Simple Feast Family Feast Vegetariskt

Mycket snabbt och enkelt tillagade vegetariska måltider med bred receptvariation

Testår: 2019 Antal portioner: 4-5 st Antal dagar: 3 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Snabb Mängd frukt och grönt: Utmärkt Fisk: Nej Bästa matinspirationen: Mexikansk wrap med stekt ris
SimpleFeastVegetarisk

Simple Feast matkasse Family Feast i vegetarisk version kommer levererad i en praktisk kartong, aptitretande förpackad i återvinningsbara kärl. Varje förpackning är tydligt markerad med en siffra, som anger vilken dag (och därmed vilket recept) råvaran ska användas till. Med recepten får man även lite information om maträttens historia, vilket faktiskt lyfter middagsupplevelsen ett extra snäpp. Presentationen känns i alla avseende både pedagogisk och snygg.

Samtliga måltider har varit lika snabblagade som Simple Feast utlovar. Den matlagning som ska utföras handlar oftast om enklare uppvärmning, eller att skära upp sallad och grönsaker. Som mest rör det sig om 20 minuters arbete.

Välbalanserade men inte barnvänliga recept

Smakerna är fräscha och goda, ingen konsistens sticker ut negativt. Det märks att receptskaparen har kunskap om de använda råvarorna. Mängden mat stämmer också väl med vad som anges. Family Feast Vegetarisk för 4-5 personer räcker fint för en familj om två vuxna och tre barn. Mat över till en lunchlåda blir det endast om barnen ratar middagen.

Tyvärr händer det mer ofta än sällan att barnen ger just tummen ner. Kassen ska vara familjeinriktad men på vilket sätt är inte så tydligt när maten står serverad. Ofta är det kryddningen som sätter krokben. Vilka barn gillar egentligen generösa mängder rosmarin? Mycket kommer dessutom färdigt ihopmixat, när barn ofta föredrar att exempelvis salladen delas upp i separata skålar så man kan välja av det man gillar bäst.

Snabbt och enkelt för den som vill äta vegetariskt

Ur ett vuxet perspektiv så är Simple Feast ett framgångskoncept. Aldrig förr har det varit så enkelt, och gått så snabbt, att äta god, vegetarisk mat. Det är bara tråkigt att recept på det som kommer färdigt inte bifogas, då mycket är sånt man skulle vilja laga igen på egen hand.

Maten smakar gott och vissa rätter är utan tvekan i restaurangklass. Barnperspektivet tål att slipas på ytterligare. Men Simple Feast Family Feast Vegetarisk är en ögonöppnare för ett enkelt men mycket grönare ätande, och därmed väl värd sitt pris.

Kommer i princip färdigt, mycket snabb tillagning, bra receptvariationen, goda och mättande recept
Känns inte så barnanpassat, saknar recept för att återskapa de färdiglagade delarna
0 5 4 1

FOOD MONKEY Food Lover

Testår: 2016 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Mellan till lång Mängd frukt och grönt: Mycket bra Fisk: gång/vecka Bästa matinspirationen: Alla enkelt tillagade men ändå så goda grönsaker
Food Monkey 400x400

Food Monkeys matkasse Food Lover lever upp till sitt namn. Det här är inga gråa, trista vardagsmåltider - det som serveras är färgglatt, väldoftande och rikt varierat. Food Lover Large ger fyra portioner mat i fyra dagar. Portionerna är väl tilltagna, en familj med tre barn i förskoleåldern får de flesta dagar mat över för en matlåda.

Mycket fräscha råvaror

En del maträtter lät på pappret som att barn skulle kunna uppleva dem som för främmande för deras smak, och Food Lover är inte heller en barnkasse. Men den stora majoriteten rätter togs emot mycket väl. Några favoriter blev potatisstomp med korv samt tomatsoppan med ugnsrostade vitlöksbröd. De vuxna uppskattade maten mycket men ännu mer de fräscha tillbehören. Svampsåsen till fläskytterfilén höll lyxrestaurangklass och var så välsmakande att man ville dricka den i kopp.

Överlag får Food Monkey mycket höga betyg för förmågan att inkorporera en så stor mängd grönt i måltiderna. Råvarorna var fräscha och av hög kvalitet, allt såg mycket aptitligt ut redan vid leverans. Många varor var ekologiska och familjerna var ense om att detta var en av de fräschaste matkassar de testat.

Tydliga recept, dock ofta med inslag av vin

Även om mängden färdig mat alltid var bra så var det i något fall en enstaka ingrediens vi hade önskat få mer av. Det mesta som behövdes för maten fanns dock inkluderat i kassen. Det enda som förvånade oss var att det vid flera tillfällen förväntades att det skulle finnas vin tillgängligt.

Recepten var bra och instruktionerna tydliga. Även en som är mindre van vid matlagning kunde hänga med. En del måltider krävde dock ganska många moment och tillagningstiden låg i snitt på runt 40 minuter. Således ingen snabbmat för den som värdesätter varje minut i vardagen. Och så lyder också vårt slutgiltiga betyg. Priset ligger ganska högt jämfört med konkurrenterna, men man får valuta för pengarna. Food Monkey ger fin, fräsch och mycket välsmakande mat. Tillagningen kräver tid men väl vid matbordet belönas man, såväl vuxna som barn.

Otroligt fräscha råvaror, mycket grönt till maten, mycket välsmakande mat
Ibland något lite av en enstaka råvara, tillagningstid åt det längre hållet
0 5 3.5 1

Simple Feast Family Feast Vegan

Snabbt tillagad vegansk mat som ger gott om inspiration till ett grönare middagsbord

Testår: 2019 Antal portioner: 4-5 st Antal dagar: 3 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Snabb Mängd frukt och grönt: Utmärkt Fisk: Nej Bästa matinspirationen: Att man kan tänka mer fritt kring sallad till maten
SF Vegan 4

Simple Feast Family Feast Vegan har testats av en barnfamilj med god vana av vegansk kost. Leveransen var punktlig och maten var enkelt och smart förpackat. Den aptitliga presentationen gjorde att man blev väldigt sugen på maten medan man packade upp, och den känslan höll i sig under hela testperioden.

Recepten för samtliga dagar var tydliga och bra. Det var i princip omöjligt att göra fel. Tillagningstiden var ganska kort eftersom att större delen av rätterna var förberedda. Riset var redan kokt, grytor kom färdiglagade - maten behövde bara värmas upp.

Lite snålt med råvarorna

Momentet som var mest tidskrävande var tillbehören, som ofta utgjordes av en fantasifullt komponerad sallad med många olika ingredienser som skulle skalas, stekas eller värmas. Trots att detta tog tid så var det ett uppskattat och inspirerande moment. Den sammanlagda tiden för matlagningen var ändå kort. Kvaliteten på råvarorna var genomgående bra.

Mängden mat gör en något fundersam. Matkassen ska räcka till 4-5 personer. I en familj med två vuxna och två barn, som inte är så stora i aptiten, så blev det i princip aldrig tillräckligt över för en fullstor portion till. Och blir det över så är det i samtliga rätter för lite “bulk” för att fixa en matlåda, medan de övriga ingredienserna ibland räcker. Lite märkligt, eftersom det måste vara ganska billigt att bara skicka med lite extra av just ris eller potatis.

Matkasse med dålig koll på vad barn gillar

Ur ett barnperspektiv så är kassens största problem salladsdelen. Medan den uppskattades av de vuxna möttes den av skepsis av barnen, troligtvis på grund av de många olika sammanblandade ingredienserna. Hade den delats upp hade den troligen varit mer populär. Utöver detta så åt barnen överlag ungefär som vanligt.

När Simple Feast lyckas med smaksättningen, som är något svajig, så får maten mycket höga betyg av familjens vuxna. Totalbetyget faller dock på att det blev svårt att få barnen att äta sallad och tillbehör, något de brukar göra i vanliga fall. Syftet med en matkasse med familjeinriktning bör ju vara att underlätta vardagen med just barnens matintag. På den punkten levde Family Feast Vegan inte upp till förväntningarna. Men med lite mer barntänk kring hur maten blandas så finns det stor potential för Simple Feasts härliga, gröna matkasseupplägg.

Goda och inspirerande tillbehör/sallader, man behöver ej ha andra ingredienser hemma, goda smaker och tilltalande utseende på maträtterna
Dålig balans i mängden ris/potatis vs gryta och sallad, salladerna är för ihopblandade och ratas av barnen
0 5 3.5 1

Tasteline/Mathem Barnkasse

Stora portioner med tillägg av frukt och grönt, spännande recept med goda smaker

Antal portioner: 4 st Antal dagar: 5 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Mellan Mängd frukt och grönt: Bra Fisk: 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Ny twist på vanliga maträtter, exempelvis pasta carbonara
MathemTasteline 800x800

MatHem/Tasteline har tagit fram Barnkassen, som innehåller mat för fyra personer i fem dagar. Recepten erbjuder en mycket bra variation, här finns allt från nachostallrik till fetaostbiffar med strimlad morot och zucchini. Alla måltider har en sallad eller annat grönt alternativ som komplement till maten, och proteinet kommer i många olika former.

Kräver vissa dagar lång tillagningstid

Mängden mat var generös, ibland räckte det till två matlådor trots att alla ätit bra vid middagen. Tillagningstiden var för det mesta överkomlig med vid några tillfällen tog det över en timme innan maten stod på bordet. Recepten var inte särskilt komplicerad, men de innehöll många tidskrävande moment och är man själv hemma med barn så blir det många avbrott vilket gör att det tar tid att få alla förberedelser avklarade.

Fördelen med detta är dock att man gör all mat från grunden. Barnkassen är en bra kasse för de som vill lära sig nya recept och nya matlagningstekniker, men vissa dagar lite mindre bra för den som har ont om tid. Några recept var dock riktiga snabbisar som stod färdiga på under en halvtimme, så har man möjlighet kan man ju anpassa vilket recept man väljer utifrån hur mycket tid man har.

Matkasse som kräver att mycket redan finns hemma

Med den här matkassen har man lite mer fria händer vad gäller kryddning, men den kräver också att man har en del hemma. Och det kan ibland röra sig om mer än kryddor. När fisk skulle paneras behövde man ha både mjölk och ströbröd och ett annat recept krävde tandpetare, vilket ena testfamiljen inte hade hemma.

Familjerna efterlyste även en lite tydligare plocklista per recept i den medföljande menyn, och det hade varit positiv om det vid torsdagens recept stod en påminnelse om att ta ut fisken ur frysen inför morgondagen. Råvarorna var svenska men inte ekologiska. MatHem/Tasteline Barnkasse känns nyttig och genomtänkt, barnen får testa nya smaker och de vuxna är nöjda med att det som ligger på tallriken varierar i bara färg, smak och konsistens.

Goda smaker och en stor mängd av frukt och grönt, bra mat för alla i familjen
Recepten innehåll väldigt många moment, inte direkt snabblagat
0 5 3.5 1

ÅRSTIDERNA Snabba Matkassen

Testår: 2016 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 3 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Snabbt till mellan Mängd frukt och grönt: Mycket bra Fisk: 1 gång på två veckor Bästa matinspirationen: Goda nyupptäckten ångkokad spetskål
Arstiderna 400x400

Årstidernas idé är ekologiska råvaror och lättlagade recept. En del av maten levereras i en trälåda - vilket ser väldigt aptitligt ut. Trälådan kan sedan ställas ut inför nästa leverans, så tas Årstiderna med den tillbaka för att använda igen. Kylvarorna kommer i en frigolitlåda som ska återvinnas, och det blir lite geggigt att ta hand om den. 

Fräsch mat och spännande kryddor

Råvarorna som leverades var fräscha. En omgång potatis var mindre tursam, hälften av potäterna var otäliga eller skadade. Det var dock alltid gott om råvaror och maten räckte till även för en barnfamilj om fem personer. Många kryddor var spännande och gav upphov till nya smakkombinationer som familjerna inte testat tidigare.

Ny inspiration för kommade matlagning uppskattas alltid. Två av sex rätter innehöll exempelvis hönsfärs, och de hönsfärsbiffar det fanns recept på har lagats vid flera tillfällen igen efter matkassens slut. Även de enklare måltiderna kändes lätta och fräscha.

Snabb mat och lätt att förstå recepten

Tidsmässigt så var de flesta recept både snabba och enkla. Instruktionerna var tydliga och lätta att förstå. Vid något tillfälle angavs dock mängden av en ingrediens plötsligt i gram. Där hade vi hellre sett att "en halv lök" stått utskrivet. Att ta fram matvågen kändes som slöseri med tid. Vissa maträtter tog trots tydliga recept ändå en hel del tid. Att panera något kräver alltid många moment och där rinner minutrarna snabbt iväg.

De vuxna i familjerna gillade att testa nya smaker och såg sig överraskade av bland annat hur gott ångkokt spetskål faktiskt kan vara. Barnen åt godkänt av maten men hittade inga nya favoriter och en del smaker var mindre barnvänliga än förväntat. Oftast var det kryddningen som inte föll dem på läppen. Överlag hade Årstidernas Snabba Matkassen fräscha råvaror, goda smaker och gott om ekologiskt och grönt - dessutom gick det snabbt att laga till. För att bli en riktigt barnfamiljsfavorit hade vi dock gärna sett fler konventionella barnrätter.

Mycket ekologiskt, mycket grönt i maten, oftast snabb tillagning
Inga barnfavoriter bland recepten
0 5 3.5 1

Bra Mat Hemma Familjekasse

Gedigna råvaror, goda smaker och generös mängd mat som även räcker till matlåda

Antal portioner: 4 st Antal dagar: 5 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Mellan till lång Mängd frukt och grönt: Godkänd Fisk: Nej Bästa matinspirationen: Ett fantastiskt Mango Chicken Balti-recept
Bra Mat Hemma 800x800

Bra Mat Hemma är den av matkassarna som bryter av mest vad gäller utbudet av recept. Under de två veckorna med denna matkasse serveras tre måltider som vi inte redan sett i en eller annan variant; gulasch, ugnspannkaka och en utsökt Mango Chicken Balti med ris. De senare var även de vuxnas favoriträtt av alla rätter i samtliga kassar. Bra Mat Hemma satsar på rejäla råvaror, det är äkta smör och grädde i maten och många måltider bygger på det gamla konceptet kött och potatis men i en mer modern tappning. Fisk serveras vi tyvärr inte en enda gång, men en vegetarisk rätt i form av kikärtsbiffar finns med på menyn. Det går inte att klaga på brist på smaker, dem har det varit gott om även om en del balanserat på gränsen till för starkt, med tanke på att det ändå är en familjekasse det rör sig om. Men att man inte varit rädda för kryddor eller smakinfluenser från många olika kulturer känns väldigt positivt.

Maten kommer effektivt förpackad i två kylväskor och råvarorna håller bra klass. Bra Mat Hemma har inte snålat på mängderna. En del maträtter hade räckt till upp mot 8 portioner och det finns alltid över till en matlåda. Det är däremot inte logiskt vad som medföljer och vad som bör finnas hemma. En veckan ingick ägg i kassen, nästa vecka skulle det finnas hemma redan. Till en måltid får man en hel burk lingonsylt, till en annan ska man själv köpa mango chutney som det behövs två deciliter av. Recepten skulle kunna skriva ut tydligare, och för den som är ovan vid matlagning så är uppmaningen om att "krydda efter behag" svår att tolka. Det medföljer heller ingen sallad och är ont om andra gröna inslag. Vår främsta invändning är dock mot tillagningstiderna. Av 10 måltider tar fyra stycken över en timme att laga till, några upp emot två timmar. Slutresultatet är bra men för en stressad småbarnsfamilj blir långkokad gulasch eller ett potatismos som hur gott det än är först kräver skalning, hackning, kokning och sedan ska vispas med elvisp svårt att genomföra. Och den typen av mat rimmar tyvärr illa med idén om en matkasse som något som kan effektivisera vardagen. Smaker och råvaror är dock alldeles utmärkta, så är tid något man har gott av kan man bli mycket nöjd med Bra Mat Hemma.

Enskilt godaste måltiden, roliga smaker, generösa mängder mat
Alldeles för långa tillagningstider och recept med för många moment
0 5 3 1

Årstiderna Vegetariska barnkassen

Mycket fräsch och välsmakande matkasse med väldigt vuxna smaker

Testår: 2020 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 3 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Lång Mängd frukt och grönt: Mycket bra Fisk: Nej Bästa matinspirationen: Inspirerande rolig rice bowl
arstiderna matkasse test

När Årstidernas Vegetariska barnkasse anländer så är det inget annat än en otroligt aptitretande leverans. Kassen är fullproppad med grönt av främsta fräschör, bästa sortens mozzarella och andra råvaror av hög kvalitet. Ingredienslistan innehåller stora mängder gröna örter och salladen ser ut som att den skördats för tio minuter sedan. Ingen gammal trött isbergssallat så långt ögat kan skåda. Råvaror som dessa är verkligen inspirerande för matlagningen.

Däremot är det lite svårt att veta vad som är vad. Kanske har man viss koll på olika sorter av grönsaker. Men när Vegetariska barnkassen innehåller fyra varianter av sallad som namnges i recepten men ej på sina förpackningar, då tvingas man googla för att veta vilken sort som ska användas när. Organisationen av råvarorna lämnar utrymme för förbättring. Samtidigt blir man, efter några veckor med Årstiderna, en egen expert på sallads-, lök- och tomatsorter.

Spännande mat men inte barnvänligt

Årstiderna kallar den för Vegetariska barnkassen, men den främsta kritiken blir bristen på barnperspektiv. Många maträtter var väldigt spännande att tillaga. En calzone ser man inte så ofta i en matkasse. Men ingen rätt var riktigt barnvänlig. Grönsaksgrytan med kryddig tomatsås och chili ratades. Och den franska pizzan tarte flambée med skivad fänkål var en rolig smakkombination - som inte gick hem hos någon under 15 år.

Mängden mat kan man inte klaga på. Både råvarorna och storlekarna på portioner var väl tilltagna. Den generösa storleken på portionerna innebar att det ofta blev över för en matlåda till lunchen dagen efter. Tyvärr fick man betala den generösa mängden med en lika väl tilltagen tillagningstid. Det var inte sällsynt att matlagningen tog över en timme. De många momenten innebär också stora mängder disk kvar i köket när maten väl står på bordet.

Fantastiska råvaror men ändå ingen fullträff

Man vill gilla Årstiderna Vegetariska barnkasse, för det finns så många bra inslag. Recepten är innovativa. Rice bowlen blir barnens favorit, och känns som en modern, fräsch variant av fredagsklassikern tacos. Ingredienser såsom ris, ägg och avokado delas upp i separata skålar, så alla kan ta det de vill och då äts det med god aptit.

Smakerna är rakt igenom goda, om än vuxna, och råvarorna är fantastiska. Men en barnkasse måste gå hem hos barnen. Och när tre av fyra maträtter mest petas runt på tallriken så dras helhetsomdömet av Årstidernas Vegetariska barnkasse tyvärr ned rejält.

Otroligt fräscha grönsaker, stora portioner, goda smaker, spännande rätter
Ej barnvänligt, lång tillagningstid, många moment som ger mycket disk
0 5 3 1

COOP Familjekassen

Variationsrik matkasse med generös mängd av mycket fräscha råvaror

Testår: 2018 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Lång Mängd frukt och grönt: Bra Fisk: 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Gör tomatsåsen mer matig genom att blanda ner linser
COOP Familjekassen

COOP Familjekassen marknadsförs som en matkasse för barnfamiljer. Om det verkligen stämmer, så är den sammansatt av någon som helt saknar erfarenhet av att försöka få ihop en middag klockan 17:30 en tisdag i april medan två eller fler barn drar en i byxbenen och ylar av hunger.

Recept som tyvärr inte går hem hos någon

Tillagningstiderna är långa, de flesta recept innehåller alldeles för många moment och den färdiga maten går sällan hem hos barnen. Tyvärr inte heller alltid hos de vuxna, då greppet verkar ha varit att utgå ifrån smakrika recept och sedan skala bort allt som gav smak.

Under de två veckor vi testade matkassen så blir bottennappet en fisktacos. Det låter gott i teorin. Men vi söker fortfarande efter de barn som jublar när de ser en skål med riven rödlök och vitkål - mixat med limeskal - på bordet. Och även om man hoppade över röran så kändes det ganska torrt med endast fisk och rostad majs i ett tortillabröd. En sås till det hade inte skadat. Det fick bli en reservsmörgås efter middagen.

Prydlig leverans och fräscha råvaror

Men COOP begår inte bara fel, det finns också bra sidor med Familjekassen. Leveransen fungerar felfritt. Avisering görs både per mail och sms, och den prydligt packade kartongen (som sen kan återvinnas eller användas för förvaring) levereras punktligt. Mängden råvaror är imponerande. Kassen anges vara för 4 personer, och de personerna kan även vara fyra mycket hungriga tonåringar - ändå blir det nästan alltid över för en matlåda till lunch dagen därpå.

Råvarorna är mycket fräscha. Inte en enda grönsak behöver sållas bort innan tillagning. Receptvariationen är också fantastisk. Varje vecka innehåller en rätt med fisk och en vegetarisk rätt, och mängden grönt till maten får väl godkänt. De vuxna är alltså försiktigt positiva medan de annars okräsna barnen endast åt med god aptit vid 2 av 8 måltider. Därför kan betyget för COOP Matkasse tyvärr inte bli högre än ett godkänt.

Mycket fräscha råvaror, rikligt med mat, punktlig leverans
Inte barnvänlig mat, långa tillagningstider, för många moment i recepten