Matkasse

Matkasse: 10 leverantörer i test

Senast uppdaterat Maj 2018

Vi har testat matkassar från Linas matkasse, MatHem/Tasteline, Matkomfort, Food Monkey, City Gross, Årstiderna, Middagsfrid och Bra Mat Hemma. I dag finns det ett stort utbud av matkassar att beställa för direktleverans till hemmet. Vid en första anblick kan de olika leverantörerna te sig väldigt snarlika, även om priset varierar något, men vid en närmare granskning visar det sig att upplägg och inriktning kan skilja sig åt i relativt stor utsträckning. För att hitta en matkasse man känner sig nöjd med så krävs det att först identifiera de egna behoven. Vissa matkassar är framför allt tidssparande, där matlagningen kan reduceras till något som är helt överstökat på tjugo till trettio minuter. Andra kassar har en mer hälsosam inriktning med recept som erbjuder en stor bredd av nyttiga måltider med mycket frukt och grönt till. Ytterligare andra matkassar gör inte matlagandet åt dig, men har en inspirerande receptbas och fungerar i viss mån som en matlagningsskola för den som vill börja röra sig utanför sin nuvarande bekvämlighetszon.

I vårt test har vi valt att inrikta oss på en målgrupp som vi tror är extra intresserade av vad en matkasse kan göra för livspusslet det innebär att vara många i hushållet: barn- och familjekassen. Samtliga matkassarna är därför testade utifrån barnfamiljers perspektiv. Gemensamt för leverantörerna är att matkassen kan beställas online samt att den levereras direkt till dörren. En del erbjuder leverans varje vecka, en matkasse kan endast fås varannan vecka. Vissa matkassar innehåller mat för fyra dagar, andra för fem. Vi har under testet av matkassar tittat på en mängd olika parametrar. Förutom pris och upplägg så har vi bedömt variationen på recepten, svårighetsgrad och tillagningstid, kvalitet på råvaror, andelen ekologiska råvaror samt hur mycket som måste finnas hemma i form av kryddor och andra produkter. Slutligen har vi givetvis också bedömt hur välsmakande maten har varit, där både barn och vuxna fått betygsätta varje måltid på en femgradig skala som sedan omvandlats till ett generellt betyg för hela matkassen.

Testfamiljerna utgörs av två hushåll om vardera två vuxna och tre barn, varav det yngsta barnet är mellan 0 och 1 år gamla och de två andra är i förskoleåldern. Båda testfamiljerna bor i Stockholmsområdet. Varje matkasse har testats i två veckor och i storleken 4 portioner.

Testvinnare - Matkasse

1. Middagsfrid Barnkasse - BÄST I TEST MATKASSE

Barnkasse som är lagom svår och snabb, med bra variation och mycket grönt till maten

Testår: 2016 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Mellan Mängd frukt och grönt: Mycket bra Fisk: 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Strimlad palsternacka i salladen

Middagsfrids Barnkasse blir vårt val av Bäst i test, till stor del tack vare en bra kombination av varierade recept, rimliga tillagningstider och testets bästa utbud av grönt och sallad som komplement till måltiderna. Smakerna är bra och utbudet av recept vittnar om ett helhetstänk. Vissa recept kändes inte så barnvänliga på pappret men föll ändå väl ut hos barnen i testfamiljerna. Mest populärt blev en laxrätt med ris och äppelsås, och barnen uppskattade korv- och paprikagrytan med ris och gröna bönor. Maten kan överlag beskrivas som smakrik, men inte stark. Varje vecka innehöll en fiskrätt och det var en godkänd mängd av råvarorna som var ekologiska, även om exempelvis gräddfilen också hade kunnat få vara det - med tanke på hur lättillgänglig ekologisk gräddfil är. Allt kött var svenskt. Båda testfamiljerna var ense om att den generella nivån på maten var hög under hela testperioden.

Det finns några minus med Middagsfrids Barnkasse. Vissa recept krävde att man själv skulle ha ris och pasta hemma, och på den punkten var familjerna ense om att de hellre skulle betala lite mer men ha det inkluderat i kassen. Ett av recepten innehåll 16 råvaror och kryddor, varav 10 var sådant man skulle ha hemma. Familjerna tyckte att receptbladen var mycket bra, med korrekta tidsangivelser och en tilltalande layout. Vissa recept innehöll dock en del onödiga moment och ofta skulle förberedda råvaror tillfälligt placeras i bunkar, vilket producerade disk som gärna hade undvikits om möjligt. Detta till trots så är slutresultatet - själva maten - mycket god och inspirerande. Mängden mat var även den fullt tillräcklig, ingen behövde gå hungrig från bordet och allra oftast fast det mat kvar för en normalstor lunchlåda. Vid frågan om vilken matkasse de skulle välja om de själva skulle börja prenumerera, så svarade bägge testfamiljerna att Middagsfrid var deras första val.

+Mycket frukt och grönt, bra variation, lagom svårighetsgrad och tillagningstid
Relativt stor andel råvaror skulle redan finnas hemma, en del onödiga moment i tillagningen som bara genererade disk
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

2. City Gross Bamses Barnkasse

Testår: 2016 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Snabb till mellan Mängd frukt och grönt: Bra Fisk: gång/vecka Bästa matinspirationen: Hur snabbt och gott det är med chili con carne

När många andra matkassar siktar in sig mot snävare målgrupper så tänker City Gross riktigt stort - de satsar på ett brett utbud av matkassar till ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Kedjan är ju givetvis inte någon uppstickare med sina över trettio butiker runt om i landet men det känns ändå positivt att de allra flesta kan hitta en City Gross-kasse som passar den egna smaken. För familjer finns en särskild Bamse Barnkasse, utförd med omsorg. Leveransen görs i en Bamse-prydd kartong och matvarorna är aptitligt packade. Den medföljande instruktionen är tydlig mot den vuxne och på samma gång rolig och pedagogisk för barnen. Små figurer från Bamses-värld ger tips om kryddning och fördjupande kunskap om ingredienserna som används i dagens recept. Ingredienslistan är mycket användbar och tidsangivelserna stämde väl. Faktum är att vi för första gången fick uppleva ett recept som blev färdigt snabbare än uppskattad tid. Stort plus när står med hungriga barn en tisdagskväll.

Variationen av mat har varit mycket god och resultatet välsmakande. Vissa rätter har varit enklare i sitt format medan andra erbjudit mer avancerad kryddning. Vid varje recept finns dock tips på hur maten kan barnanpassas för små munnar som inte uppskattar det okända lika mycket som det kända. Den snabblagade chili con carnen gick hem hos hela familjen och räckte mängdmässigt mer än väl till för en familj om fem. När det bjöds på biffar av fiskfärsk tog även det mest kräsna barnet en extra portion. Till varje rätt har grönsaker funnits med, även om de färdigrivna morotterna i plastpåse inte var någon kulinarisk upplevelse direkt. Eventuellt fördomar om vad City Gross kunde erbjuda i matkasseväg kom helt på skam, istället fann vi att Bamses Barnkasse har potentialen att bli en långvarig storfavorit.

+Mycket bra pris, väldigt välgjort instruktionshäfte, god och varierad mat, lättlagat
Om än snabbt upplagt så blir färdigrivna morötter väldigt trista att äta efter några dagar i plastpåse
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

3. Matkomfort Familjefavoriter

Mycket snabbt och lättlagad mat med lyxig känsla och god smak

Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Snabb Mängd frukt och grönt: Inte bra Fisk: 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Sås med rivet äpple

Matkomforts kasse för barnfamiljer sticker ut från övriga utbudet, både i kostnad och upplägg. Familjefavoriter är ett par hundralappar dyrare än övriga kassar i vårt test men motiverar sitt pris med de absolut kortaste tillagningstiderna. Bland annat såserna kommer helt färdiglagade. När lasagne stod på menyn var både béchamel- och köttfärssås redan förberett, bara att blanda ihop och skjuta in formen i ugnen. Presentationen vid leveransen är den absolut bästa i testet. Maten anländer snyggt förpackat i kartong, och Matkomfort känns väldigt lyxigt att få hem även i och med att allt ingår. Behövs två ägg kommer de separat förpackade och det enda som behöver finnas hemma är i princip salt och peppar. Det som fattas är det gröna. De vuxna i våra testfamiljer saknar sallad till maten och tycker inte att apelsinklyftor som komplement till den panerade fisken väger upp. Hos barnen har dock fruktbitarna gått hem. Recepten är godkänt varierade. De två kassarna innehåller möjligtvis lite för många recept med panering men varje vecka har fyra olika sorters proteinkällor: fisk, rött kött, fågel och fläsk eller korv, och därtill serveras både potatis, ris och pasta. Hos båda barn och vuxna gick de hemmagjorda fiskpinnarna med potatismos och curryketchup verkligen hem.

Nackdelen med Matkomforts upplägg är att det är svårt att bli inspirerad eller lära sig nytt när så mycket kommer färdigt att ätas. Visserligen står innehållet noga utskrivet på undersidan av de färdiglagade såsernas förpackning, men det finns inte inkluderat i receptet och blir svårt att laga själv vid ett senare tillfälle. Smakerna är goda, barnen har ätit mycket bra av maten och även de vuxna har uppskattat recepten. Kompletterar man med egen sallad så skulle måltiden kännas nyttigare. Fördelen är att det med denna matkasse krävs minimalt med tid i köket. Vill man ha en matkasse för att få nya idéer och utveckla sin egen matlagning så är Matkomfort inte rätt val. Men vill man undvika köpmatsträsket men samtidigt hinna med att både arbeta och hjälpa barnen med läxorna så är Matkomforts Familjefavoriter en vinnande faktor för tidsbesparing i vardagspusslet. Lyxigt, snabbt och gott!

+Mycket korta tillagningstider, enkelt upplägg och lyxig framtoning
Lite frukt och grönt, svårt att lära sig laga de färdiga tillbehören
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

4. FOOD MONKEY Food Lover

Testår: 2016 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Mellan till lång Mängd frukt och grönt: Mycket bra Fisk: gång/vecka Bästa matinspirationen: Alla enkelt tillagade men ändå så goda grönsaker

Food Monkeys matkasse Food Lover lever upp till sitt namn. Det här är inga gråa, trista vardagsmåltider - det som serveras är färgglatt, väldoftande och rikt varierat. Food Lover Large ger fyra portioner mat i fyra dagar. Portionerna är väl tilltagna, en familj med tre barn i förskoleåldern får de flesta dagar mat över för en matlåda. En del maträtter lät på pappret som att barn skulle kunna uppleva dem som för främmande för deras smak, och Food Lover är inte heller en barnkasse. Men den stora majoriteten rätter togs emot mycket väl. Några favoriter blev potatisstomp med korv samt tomatsoppan med ugnsrostade vitlöksbröd. De vuxna uppskattade maten mycket men ännu mer de fräscha tillbehören. Svampsåsen till fläskytterfilén höll lyxrestaurangklass och var så välsmakande att man ville dricka den i kopp.

Överlag får Food Monkey mycket höga betyg för förmågan att inkorporera en så stor mängd grönt i måltiderna. Råvarorna var fräscha och av hög kvalitet, allt såg mycket aptitligt ut redan vid leverans. Många varor var ekologiska och familjerna var ense om att detta var en av de fräschaste matkassar de testat. Även om mängden färdig mat alltid var bra så var det i något fall en enstaka ingrediens vi hade önskat få mer av. Det mesta som behövdes för maten fanns dock inkluderat i kassen. Det enda som förvånade oss var att det vid flera tillfällen förväntades att det skulle finnas vin tillgängligt. Recepten var bra och instruktionerna tydliga. Även en som är mindre van vid matlagning kunde hänga med. En del måltider krävde dock ganska många moment och tillagningstiden låg i snitt på runt 40 minuter. Således ingen snabbmat för den som värdesätter varje minut i vardagen. Och så lyder också vårt slutgiltiga betyg. Priset ligger ganska högt jämfört med konkurrenterna, men man får valuta för pengarna. Food Monkey ger fin, fräsch och mycket välsmakande mat. Tillagningen kräver tid men väl vid matbordet belönas man, såväl vuxna som barn.

+Otroligt fräscha råvaror, mycket grönt till maten, mycket välsmakande mat
Ibland något lite av en enstaka råvara, tillagningstid åt det längre hållet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

5. Linas Matkasse Barnkasse

Barnvänlig matkasse med bra variation på råvarorna och enkla smaker

Antal portioner: 4 st Antal dagar: 5 dagar Leveransfrekvens: Varannan vecka Generell tillagningstid: Mellan Mängd frukt och grönt: Godkänd Fisk: 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Spännande recept på ny variant av bearnaisesås

Linas matkasse är antagligen en av de mer välkända aktörerna på marknaden, även för den som inte vet så mycket om matkassar. Maten är mycket god och håller en jämn kvalitet. Receptvariationen är jämförelsevis bland de bättre. Under de två testveckorna bjuds det inte bara på fisk, kalkon och skinka även på en vegetarisk maträtt i form av en välsmakande soppa. En pastagratäng och en mexigryta blir barnens favoriträtter och de vuxna tyckte det var kul då en måltid för omväxlingsskull bjöd på risoni som tillbehör till korven. Receptboken känns väldigt professionell och informationen i den är tydligt presenterad, den innehåller dessutom lite andra recept och knep och knåp. Det som levereras i själva kassen är således bra saker av god kvalitet. Andel råvaror och kryddor som man skulle ha hemma i förväg låg i nivå med övriga matkassar eller snäppet högre. En av dagarna krävde receptet 13 ingredienser totalt, varav endast 4 medföljde kassen.

Linas tidsangivelser stämde bra med verkligheten. Den måltid som tog längst tid på sig var klar efter cirka 45 minuter, vilket är en godkänd väntetid för hungriga barnmagar. De snabbaste middagarna gick att tillaga på drygt 20 minuter. Recepten innehöll sällan så många moment och instruktionerna gjorde maten enkel att tillaga. Även en novis i köket skulle lyckas med recepten, vilket gör Linas matkasse till en av de mer användarvänliga. Det finns inget direkt negativt att peka ut med Linas matkasse, man får precis det som annonseras. Det som testfamiljerna saknar är just något som sticker ut. För barnen funkade maten riktigt bra men de vuxna hade gärna sett lite roligare smaker och gärna en större mängd sallad eller annat grönt att fylla ut måltiden med.

+Bra variation av råvaror, enkla smaker som gick hem hos barnen
En del recept krävde att mycket redan fanns hemma, de vuxna saknade roligare smaker
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

6. Tasteline/Mathem Barnkasse

Stora portioner med tillägg av frukt och grönt, spännande recept med goda smaker

Antal portioner: 4 st Antal dagar: 5 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Mellan Mängd frukt och grönt: Bra Fisk: 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Ny twist på vanliga maträtter, exempelvis pasta carbonara

MatHem/Tasteline har tagit fram Barnkassen, som innehåller mat för fyra personer i fem dagar. Recepten erbjuder en mycket bra variation, här finns allt från nachostallrik till fetaostbiffar med strimlad morot och zucchini. Alla måltider har en sallad eller annat grönt alternativ som komplement till maten, och proteinet kommer i många olika former. Mängden mat var generös, ibland räckte det till två matlådor trots att alla ätit bra vid middagen. Tillagningstiden var för det mesta överkomlig med vid några tillfällen tog det över en timme innan maten stod på bordet. Recepten var inte särskilt komplicerad, men de innehöll många tidskrävande moment och är man själv hemma med barn så blir det många avbrott vilket gör att det tar tid att få alla förberedelser avklarade. Fördelen med detta är dock att man gör all mat från grunden. Barnkassen är en bra kasse för de som vill lära sig nya recept och nya matlagningstekniker, men vissa dagar lite mindre bra för den som har ont om tid. Några recept var dock riktiga snabbisar som stod färdiga på under en halvtimme, så har man möjlighet kan man ju anpassa vilket recept man väljer utifrån hur mycket tid man har.

Med den här matkassen har man lite mer fria händer vad gäller kryddning, men den kräver också att man har en del hemma. Och det kan ibland röra sig om mer än kryddor. När fisk skulle paneras behövde man ha både mjölk och ströbröd och ett annat recept krävde tandpetare, vilket ena testfamiljen inte hade hemma. Familjerna efterlyste även en lite tydligare plocklista per recept i den medföljande menyn, och det hade varit positiv om det vid torsdagens recept stod en påminnelse om att ta ut fisken ur frysen inför morgondagen. Råvarorna var svenska men inte ekologiska. MatHem/Tasteline Barnkasse känns nyttig och genomtänkt, barnen får testa nya smaker och de vuxna är nöjda med att det som ligger på tallriken varierar i bara färg, smak och konsistens.

+Goda smaker och en stor mängd av frukt och grönt, bra mat för alla i familjen
Recepten innehåll väldigt många moment, inte direkt snabblagat
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

7. ÅRSTIDERNA Snabba Matkassen

Testår: 2016 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 3 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Snabbt till mellan Mängd frukt och grönt: Mycket bra Fisk: 1 gång på två veckor Bästa matinspirationen: Goda nyupptäckten ångkokad spetskål

Årstidernas idé är ekologiska råvaror och lättlagade recept. En del av maten levereras i en trälåda - vilket ser väldigt aptitligt ut. Trälådan kan sedan ställas ut inför nästa leverans, så tas Årstiderna med den tillbaka för att använda igen. Kylvarorna kommer i en frigolitlåda som ska återvinnas, och det blir lite geggigt att ta hand om den. Råvarorna som leverades var fräscha. En omgång potatis var mindre tursam, hälften av potäterna var otäliga eller skadade. Det var dock alltid gott om råvaror och maten räckte till även för en barnfamilj om fem personer. Många kryddor var spännande och gav upphov till nya smakkombinationer som familjerna inte testat tidigare. Ny inspiration för kommade matlagning uppskattas alltid. Två av sex rätter innehöll exempelvis hönsfärs, och de hönsfärsbiffar det fanns recept på har lagats vid flera tillfällen igen efter matkassens slut. Även de enklare måltiderna kändes lätta och fräscha.
 
Tidsmässigt så var de flesta recept både snabba och enkla. Instruktionerna var tydliga och lätta att förstå. Vid något tillfälle angavs dock mängden av en ingrediens plötsligt i gram. Där hade vi hellre sett att "en halv lök" stått utskrivet. Att ta fram matvågen kändes som slöseri med tid. Vissa maträtter tog trots tydliga recept ändå en hel del tid. Att panera något kräver alltid många moment och där rinner minutrarna snabbt iväg. De vuxna i familjerna gillade att testa nya smaker och såg sig överraskade av bland annat hur gott ångkokt spetskål faktiskt kan vara. Barnen åt godkänt av maten men hittade inga nya favoriter och en del smaker var mindre barnvänliga än förväntat. Oftast var det kryddningen som inte föll dem på läppen. Överlag hade Årstidernas Snabba Matkassen fräscha råvaror, goda smaker och gott om ekologiskt och grönt - dessutom gick det snabbt att laga till. För att bli en riktigt barnfamiljsfavorit hade vi dock gärna sett fler konventionella barnrätter.

+Mycket ekologiskt, mycket grönt i maten, oftast snabb tillagning
Inga barnfavoriter bland recepten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

8. Bra Mat Hemma Familjekasse

Gedigna råvaror, goda smaker och generös mängd mat som även räcker till matlåda

Antal portioner: 4 st Antal dagar: 5 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Mellan till lång Mängd frukt och grönt: Godkänd Fisk: Nej Bästa matinspirationen: Ett fantastiskt Mango Chicken Balti-recept

Bra Mat Hemma är den av matkassarna som bryter av mest vad gäller utbudet av recept. Under de två veckorna med denna matkasse serveras tre måltider som vi inte redan sett i en eller annan variant; gulasch, ugnspannkaka och en utsökt Mango Chicken Balti med ris. De senare var även de vuxnas favoriträtt av alla rätter i samtliga kassar. Bra Mat Hemma satsar på rejäla råvaror, det är äkta smör och grädde i maten och många måltider bygger på det gamla konceptet kött och potatis men i en mer modern tappning. Fisk serveras vi tyvärr inte en enda gång, men en vegetarisk rätt i form av kikärtsbiffar finns med på menyn. Det går inte att klaga på brist på smaker, dem har det varit gott om även om en del balanserat på gränsen till för starkt, med tanke på att det ändå är en familjekasse det rör sig om. Men att man inte varit rädda för kryddor eller smakinfluenser från många olika kulturer känns väldigt positivt.

Maten kommer effektivt förpackad i två kylväskor och råvarorna håller bra klass. Bra Mat Hemma har inte snålat på mängderna. En del maträtter hade räckt till upp mot 8 portioner och det finns alltid över till en matlåda. Det är däremot inte logiskt vad som medföljer och vad som bör finnas hemma. En veckan ingick ägg i kassen, nästa vecka skulle det finnas hemma redan. Till en måltid får man en hel burk lingonsylt, till en annan ska man själv köpa mango chutney som det behövs två deciliter av. Recepten skulle kunna skriva ut tydligare, och för den som är ovan vid matlagning så är uppmaningen om att "krydda efter behag" svår att tolka. Det medföljer heller ingen sallad och är ont om andra gröna inslag. Vår främsta invändning är dock mot tillagningstiderna. Av 10 måltider tar fyra stycken över en timme att laga till, några upp emot två timmar. Slutresultatet är bra men för en stressad småbarnsfamilj blir långkokad gulasch eller ett potatismos som hur gott det än är först kräver skalning, hackning, kokning och sedan ska vispas med elvisp svårt att genomföra. Och den typen av mat rimmar tyvärr illa med idén om en matkasse som något som kan effektivisera vardagen. Smaker och råvaror är dock alldeles utmärkta, så är tid något man har gott av kan man bli mycket nöjd med Bra Mat Hemma.

+Enskilt godaste måltiden, roliga smaker, generösa mängder mat
Alldeles för långa tillagningstider och recept med för många moment
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

9. ICA Familjekassen

Testår: 2016 Antal portioner: 4-6 st Antal dagar: 3 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Snabbt till mellan Mängd frukt och grönt: Bra Fisk: Nej Bästa matinspirationen: Inget rött kött, bara kyckling och vegetariskt, ger nya idéer för egna
ICA har ett stort utbud av olika matkassar, och erbjuder även flera versioner av sin Familjekasse. För att kunna anpassas optimalt efter den unika familjens behov kan man välja mellan att få kassen för 4 eller 6 personer, samt i storleken 3 eller 5 dagar. Själva barninriktningen märks av i att ett recept per vecka, Kidz Day, presenteras av Vings maskotar Lollo & Bernie. I recepthäftet finns även lite pyssel för barnen att fylla i. Häftet är väldigt tydligt och pedagogiskt utformat, och inleds med att prydligt lista både allt som medföljer i kassen och allt man behöver ha hemma. Det mesta är fullt rimligt, kryddor och olivolja exempelvis, men det förvånar oss att det vid leverans av tre maträtter ändå inte ingår ris till en av dem. Alla råvaror som levererades var fräscha och aptitligt paketerade, och leveransen kom under utlovad tid. ICA tipsar även om i vilken ordning maträtterna ska tillagas utifrån ingrediensernas hållbarhet, och om vilka lämpar sig bäst för att spara för senare bruk i form av matlåda som fryses in.
En egenskap hos ICA Familjekasse som verkligen sticker ut är att de en vecka levererar tre rätter varav två innehåller kyckling och den tredje är helt vegetarisk. Att okommenterat hoppa över allt rött kött känns uppfriskande och är något vi verkligen uppskattar. Pastan med kycklingfärs är snabb tillagad och tas emot bättre än förväntat av barnen. Maten går hem med godkänt betyg också hos de vuxna. Att servera rå rödlök som sallad till maten blir däremot inte lika populärt. Efter varje måltid blev det tillräckligt med mat över för att räcka till minst en matlåda. Det som ändå drar ned helhetsintrycket är att trots korta tillagningstider och fräscha råvaror så blir slutresultatet aldrig någon hit. Ingen måltid känns klockrent barnanpassad och för de vuxna är smakerna lite för tama. ICAs familjekasse känns prisvärd och modern, alla är mätta efter måltiden är över men vi hade gärna sett att den innehållit något recept som kunnat bli en ny favorit.
+Roligt med utgångspunkt i andra proteinråvaror än rött kött, snabb tillagning
Lite tråkiga smaker, inte lika barninriktat som förväntat
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

10. COOP Familjekassen

Variationsrik matkasse med generös mängd av mycket fräscha råvaror

Testår: 2018 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Lång Mängd frukt och grönt: Bra Fisk: 1 gång/vecka Bästa matinspirationen: Gör tomatsåsen mer matig genom att blanda ner linser

COOP Familjekassen marknadsförs som en matkasse för barnfamiljer. Om det verkligen stämmer, så är den sammansatt av någon som helt saknar erfarenhet av att försöka få ihop en middag klockan 17:30 en tisdag i april medan två eller fler barn drar en i byxbenen och ylar av hunger. Tillagningstiderna är långa, de flesta recept innehåller alldeles för många moment och den färdiga maten går sällan hem hos barnen. Tyvärr inte heller alltid hos de vuxna, då greppet verkar ha varit att utgå ifrån smakrika recept och sedan skala bort allt som gav smak. Under de två veckor vi testade matkassen så blir bottennappet en fisktacos. Det låter gott i teorin. Men vi söker fortfarande efter de barn som jublar när de ser en skål med riven rödlök och vitkål - mixat med limeskal - på bordet. Och även om man hoppade över röran så kändes det ganska torrt med endast fisk och rostad majs i ett tortillabröd. En sås till det hade inte skadat. Det fick bli en reservsmörgås efter middagen.

Men COOP begår inte bara fel, det finns också bra sidor med Familjekassen. Leveransen fungerar felfritt. Avisering görs både per mail och sms, och den prydligt packade kartongen (som sen kan återvinnas eller användas för förvaring) levereras punktligt. Mängden råvaror är imponerande. Kassen anges vara för 4 personer, och de personerna kan även vara fyra mycket hungriga tonåringar - ändå blir det nästan alltid över för en matlåda till lunch dagen därpå. Råvarorna är mycket fräscha. Inte en enda grönsak behöver sållas bort innan tillagning. Receptvariationen är också fantastisk. Varje vecka innehåller en rätt med fisk och en vegetarisk rätt, och mängden grönt till maten får väl godkänt. De vuxna är alltså försiktigt positiva medan de annars okräsna barnen endast åt med god aptit vid 2 av 8 måltider. Därför kan betyget för COOP Matkasse tyvärr inte bli högre än ett godkänt.

+Mycket fräscha råvaror, rikligt med mat, punktlig leverans
Inte barnvänlig mat, långa tillagningstider, för många moment i recepten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5