Kattsand: 5 modeller i test

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat November 2023

Är du på jakt efter prisvärd kattsand? Vi har testat kattsand från märken som Ecolife, ZOO och Ever Clean. För att ett kattsand ska utses till bäst i test måste den producera minimalt med damm, effektivt bilda klumpar och vara bra på att neutralisera obehagliga lukter.

Testvinnare - Kattsand

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av kattsand testar vår expert löpande olika märken med syfte att hela tiden hålla testet uppdaterat. Vi har tittat extra noga på följande parametrar:

Klumpbildning: Har kattsanden lätt för att bilda klumpar? Hjälper den till med att underlätta rengöringen?

Luktabsorption: Hur bra är kattsanden på att neutralisera dåliga lukter?

Damm: Hur mycket damm bildar kattsanden? Får dammet lätt spridning så att det orsakar problem i hemmet? Damm kan orsaka andningsproblem hos både katter och ägare.

Kornstorlek: Bidrar kornstorleken till att det blir bekvämt för katten? Är kornen tillräckligt stora för att underlätta rengöringen?

Miljöaspekt: Tillverkas kattsanden på ett miljövänligt sätt? Är det långa transporter mellan fabrik och butik? Är kattsanden biologiskt nedbrytbar?

Vi har betygsatt märke kattsand efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

0 5 4.5 1

1. Ever Clean Lavender BÄST I TEST

Dammfri kattsand som ger hårda klumpar och lämnar en fräsch doft

Material: Bentonit Dofttillsats: Lavendel Klumpbildande: Ja Ströhöjd: 7 cm Förpackningsstorlek: 10 L Prisklass: Mellan

Ever Clean kattsand bör ha ett djup på 7 cm i lådan för att fungera som bäst. Sanden är ljus och fin och dammar inte det minsta vid påfyllning.

Håller den vad de lovar?

Direkt när katten kissar i lådan bildas en hård och stabil klump av sanden. Klumpen håller otroligt bra även vid en rejälare skakning med spaden. Klumpen håller även ihop om man av misstag kör spaden rakt i den vid rengöring.

Sanden håller verkligen vad den lovar gällande damm. Den dammar i stort sett ingenting varken när katten går på lådan eller vid rengöring. Inte heller när vi förstagångsfyller hela kattlådan får vi den att damma. Så för dig som vill ha kattsand utan damm så är Ever Clean ett mycket bra alternativ.

Ever Clean Lavender

Ever Clean håller också vad den lovar gällande lukt. Så länge katten gör sin del av arbetet med att gräva för sina gropar, finns ingen lukt i rummet.
Sanden sägs inte följa med ut ur lådan men här kan vi inte se någon större skillnad mot andra traditionella sandsorter.

Rent och fräscht

Ever Clean innehåller bentonitlera och är ljus med lila inslag. Den är len och mjuk när man lägger handen i den och är därmed även mjuk för kissens tassar. Sanden är lätt att hålla ren eftersom klumparna håller så bra ihop vilket gör att man inte behöver byta ut hela lådan så ofta.

Sanden produceras i Nederländerna och även om transporterna därifrån är relativt långa så är fabriken i sig koldioxidneutral.

Hårda klumpar, dammfritt, luktfritt
Priset
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. EcoLife kattströ BÄSTA PREMIUMVAL

Komposterbart kattströ med naturlig lukt och imponerande klumpbildning

Material: Majs och Vete, Dofttillsats: Ingen Klumpbildande: Ja Ströhöjd: 8-10 cm Förpackningsstorlek: 5,5 kg Prisklass: Premium

Ecolife kattströ är ljust och fräscht och har en doft som är svår att sätta fingret på, men havregryn är det närmsta vi kommer i doftminnet. Ströet är producerat utan kemiska tillsatser av helt naturliga råvaror från majs och vete.

Klumpar i världsklass

Produkten utlovar klumpbildande material och trots viss skepsis från oss måste vi medge att ströet klumpar sig fantastiskt bra. Eftersom ströet är mycket lättare än traditionell kattsand krävs ordentlig skakning för att produkten ska falla igenom rengöringsspaden. Trots detta håller klumparna ihop och följer med i sin helhet ut ur lådan. Klumparna bildas snabbt och urinen når aldrig lådans botten, vilket i sin tur gör att lukten håller sig borta även om katten gjort sitt besök långt före rengöringen.

EcoLife kattströ

Friskt material för friska tassar

Då materialet är helt naturligt och fritt från kemikalier kan avfallet kastas i komposten. Ströet tillverkas i Kanada, så för den som väljer Ecolife för att tänka klimatsmart, transporteras ströet tyvärr ganska långt. Dock är materialet betydligt lättare än traditionell kattsand vilket förstås påverkar transporten i positiv riktning.

Ströet dammar litegrann när lådan fylls på men det dammar inte speciellt mycket när katten går på lådan. Även om ströet är lätt sprids knappt något utanför, antagligen krävs mer kraft i tassarna för att sprida materialet en längre sträcka. Vi upplevde inte heller att ströet fastnade i pälsen trots att testkatterna är semilånghårskatter.
Katterna som har testat ströet har inte haft några invändningar mot ströbytet trots att de varit vana att gå på traditionell sand tidigare.

Luktar naturligt, komposterbart, fri från kemikalier
Dammar något, lång transport
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. ZOO Lavender BÄSTA BUDGETVAL

Paradisvit kattsand med fräsch doft och mycket bra prisvärde

Material: Bentonit Dofttillsats: Lavendel Klumpbildande: Ja Ströhöjd: 7 cm Förpackningsstorlek: 10 L Prisklass: Budget

Selected by ZOOs kattsand ska ha ett djup i kattlådan på minst 7 cm för att fungera optimalt.

Vit nystädad sandstrand

ZOOs kattsand Lavender är helt vit och drar våra tankar till en sandstrand i paradiset. Den dammar något när vi vid start fyller upp lådan, men dammet lägger sig snabbt. När katten går på lådan däremot dammar den inte mer än annan kattsand av samma typ.
Sanden luktar rent och fräscht men just lavendeldoften känner vi inte av särskilt mycket. Lukten den avger är absolut inget dåligt men associeras mer till nystädat rum, vilket i sig är trevligt.

Zoo Lavender

Kattsanden från Selected by ZOO bildar bra, hårda klumpar när katten har kissat vilket gör att den hålls ren under en lång period. Den håller ihop även om man skakar spaden hårt vid rengöring.

Håller sig i lådan

När man tar i sanden känns den något grövre i kornstorlek och nästan på gränsen till lite vass. Testkatterna har dock med glädje använt lådan med sand utan invändningar.
Vi upplever att kattsanden håller sig i lådan och sprids inte över rummet när katten är färdig. Kanske kan det vara en följd av att kornen är lite större och därmed lättare faller av kattassarna. ZOO Lavender är ett mycket bra val för dig som har en mindre budget.

Luktar rent, håller sig i lådan
Ej helt dammfri
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

4. ZOO Unscented

Luktfri kattsand med lite större korn som lätt håller sig i lådan

Material: Bentonit Dofttillsats: Nej Klumpbildande: Ja Ströhöjd: 7 cm Förpackningsstorlek: 10 L Prisklass: Budget

Selected by ZOOs kattsand ska ha ett djup i kattlådan på minst 7 cm för att fungera optimalt.

Luktfri- verkligen luktfri

ZOO kattsand Unscented är en mörkare typ av kattsand. Den dammar en del vid påfyllning men när katten krafsar i sanden märks inte dammet särskilt mycket. ZOOs tillverkare lovar heller inte helt dammfritt vilket gör att sanden ändå håller vad den lovar.

Sanden luktar faktiskt precis som namnet, nämligen ingenting. Det kan tyckas tråkigt då man är så van att nya saker har en speciell lukt men det här känns ändå nytt och fräscht. Lukt från katturin håller sig också borta i sanden och vätan går inte ner i botten på lådan.

Zoo Unscented

ZOOs sand bildar fasta klumpar som håller ihop vid rengöring. Det tog dock några dagar innan man vande sig vid färgen på klumparna som blir ytterligare lite mörkare av fukten precis som blöta kläder blir mörkare i färgen. Tankarna går lätt till att det är något fel på pälsklingen, vilket förstås inte var fallet här.

Håller sig i lådan

När man tar i sanden känns den något grövre i kornstorlek och nästan på gränsen till lite vass. Testkatterna har dock med glädje använt lådan med sand utan invändningar.
Vi upplever att kattsanden håller sig i lådan och sprids inte över rummet när katten är färdig. Kanske kan det vara en följd av att kornen är lite större och därmed lättare faller av kattassarna.

Luktfri, håller sig i lådan
Ej helt dammfri
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

5. Monster Lavender

Kattsand av bentonitlera med fräsch lukt och snabb klumpbildning

Material: Bentonit Dofttillsats: Lavendel Klumpbildande: Ja Ströhöjd: 7 cm Förpackningsstorlek: 10 L Prisklass: Premium

Monsters kattsand ska ha ett djup på 7 cm i kattlådan för optimal odör- och uppsugningsförmåga. När lådan fylls upp så dammar produkten tyvärr en del men det lägger sig ganska snabbt. Sanden luktar svagt av lavendel när den hälls upp från förpackningen men doften lägger sig direkt och märks inte av vid användning.

Torr botten utan lukt

När katten kissar i sanden bildas det direkt klumpar och lådans botten hålls relativt torr vilket gör att kattlådan hålls fri från lukt, även om det gått flera timmar sedan katten besökte kattlådan.
Lite försiktighet får dock iakttas när man gör den dagliga rengöringen. Om man skakar klumparna för hårt spricker dom och man får tyvärr en del kiss-smulor som trillar igenom spaden och som är svåra att fånga upp igen.

Monster Lavender

Trots att kattsanden dammar litegrann när lådan fylls på så dammar den inte speciellt mycket när katten går på lådan. Däremot är sanden ganska lätt och sprätter gärna iväg en del utanför lådan när katten gräver och krafsar. Det gör att det finns en del utanför lådan när katten är färdig.

Mjukt för mjuka tassar

Monster Lavender innehåller en fin mix av 100 % bentonitlera och är ljus med mörka inslag. Mixen av mörkt och ljust gör att den ser ny ut under hela perioden som den används. När man tar i sanden eller lägger handen i den känns den mjuk och len och det känns bra att låta sina fyrbenta vänner sätta tassarna i den. 

Luktar fräscht, bildas snabbt klumpar
Känsliga klumpar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av kattsand testar vår expert löpande olika märken med syfte att hela tiden hålla testet uppdaterat. Vi har tittat extra noga på följande parametrar:

Klumpbildning: Har kattsanden lätt för att bilda klumpar? Hjälper den till med att underlätta rengöringen?

Luktabsorption: Hur bra är kattsanden på att neutralisera dåliga lukter?

Damm: Hur mycket damm bildar kattsanden? Får dammet lätt spridning så att det orsakar problem i hemmet? Damm kan orsaka andningsproblem hos både katter och ägare.

Kornstorlek: Bidrar kornstorleken till att det blir bekvämt för katten? Är kornen tillräckligt stora för att underlätta rengöringen?

Miljöaspekt: Tillverkas kattsanden på ett miljövänligt sätt? Är det långa transporter mellan fabrik och butik? Är kattsanden biologiskt nedbrytbar?

Vi har betygsatt märke kattsand efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

5 saker att tänka på innan du köper kattsand

Att välja rätt kattsand är viktigt för både din katts och ditt eget välbefinnande. Här är fem faktorer att överväga innan du köper kattsand:

1. Klumpbildning. Säkerställ så att kattsanden är bra på att bilda klumpar. En kattsand som bildar klumpar underlättar rengöringen av kattlådan och bidrar till att minska obehagliga lukter.

2. Luktkontroll. Försök välja en kattsand med effektiv luktkontroll för att hålla kattlådan fräsch. Produkter som absorberar och neutraliserar dålig lukt kan göra miljön behagligare.

3. Undvik damm. Kattsand kan damma mycket och du gör klokt i att välja en produkt som dammar minimalt. En dammfri kattsand är viktig för att minska risken för andningsproblem hos både katt och ägare samt för att hålla hemmet rent.

4. Kornstorlek. Storleken på kornen påverkar kattens bekvämlighet. Välj en kattsand med en lämplig kornstorlek för att göra användningen av kattlådan bekväm för din katt.

5. Miljövänlighet. Välj gärna en kattsand som är biologiskt nedbrytbar eller tillverkad av miljövänliga material för att minska påverkan på naturen. Tänk på att långa transporter även påverkar miljön negativt.