
Underställ för barn: 4 modeller i test
Att barnen håller sig varma är en förutsättning för långa och roliga dagar i snön. I vårt underställstest har vi tittat på märken som till exempel Polarn O Pyret, Kuling och Reima. De underställ som hamnar i toppen ska inte tåla både lek och att tvättas, inte klia eller på annat sätt kännas obekväma för barnen och de ska även ha bra passform.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Underställ för barn
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av våra egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra utomstående parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Produkter har utvärderats under en testperiod så som de ska användas i vardagen. I underställstestet har vi utvärderat följande kriterier:
Passform: Tycker barnet att det sitter bekvämt? Hur är rörligheten vid lek? Sitter det bra på barnets kropp?
Funktion: Är det något som kliar? Håller det värmen i kyla, eller är det tvärtom för svettigt?
Hållbarhet: Är understället slitstarkt? Hur påverkas det vid tvätt? Blev det noppigt eller gick sönder?
De samlade omdömet vägdes sedan mot underställens pris innan ett slutgiltigt totalbetyg sattes. Här hittar du pris på alla underställ för barn på PriceRunner.
1. Reima Lani → BÄST I TEST UNDERSTÄLL
Underställ som håller värmen och är bekvämt med sina platta sömmar
Det sportiga understället Reima Lani har en bred midjeresår och en skön passform där tröjan går ner lite längre i bakstycket. Strukturen på plaggens insida ser ut som på plagg i funktionsmaterial, vilket också märks då plaggen håller kylan borta men utan att barnen är svettiga vid avklädning. Passformen är god och understället känns bekvämt vid lek. De platta sömmarna förhindrar skav och tvättråden är också trycka på insidan av tyget istället för att sitta på en lapp där bak.
Varmt och bekvämt underställ
Även efter tvätt håller sig passformen bra och modellen känns bra storleksmässigt. På vissa barn kan dock den breda resåren kännas lite för hård runt magen. Efter användning under en vinter är insidan fortfarande så mjuk och len som vid köp, men på utsidan syns en del noppor, även om det inte är så mycket att det stör. Det går fint att maskintvätta men ska inte tumlas utan hängtorkas och torkar snabbt. Med Reima Lani får barnet ett underställ som tål lek och håller både kyla och väta borta.
Bra pris hos:
Med Kuling Ull får du ett underställ till ett riktigt bra pris där funktionen är det främsta egenskapen. Efter en vinters användning står det klart att det här är ett underställ som inte kliar och som med sin tighta passform sitter skönt på barnet. Sömmarna är också mjuka och bekväma, men lappen med tvättråd som sitter på insidan kan skava lite, något som lätt kunnat undvikas genom att göra som på tidigare modell, sy fast de lapparna på utsidan. En design som kanske inte blir snyggare men i alla fall skönare för barnet.
En del noppor efter säsongen
Kuling Ull kan tvättas i maskin men får inte tumlas utan behöver hängas torra. Det är ganska tunt och passar därför inte bäst till de mest frusna barnen utan som förstalager till barn som snabbt blir för varma av tjockare underställ. Även om de använts i ganska omild förskolemiljö har de hållit sig fräscha under säsongen förutom en del noppor på utsidan. Om man inte bryr sig särskilt mycket om utseende utan fokuserar på att funktionen är lika bra som vid nyköp så är det här ett väldigt prisvärt underställ som verkligen ger valuta för pengarna.
Ett snyggt underställ jacquardstickad ull från Reima Taival passar bra för barn som är aktiva och utomhus mycket, eller som lätt blir frusna. Både tröjan och byxan har fina mönster och ullblandningen håller temperaturen bra i alla årstider, men allra mest uppskattat har det varit under overallen på vintern när köldgraderna har krupit på.
Underställ som tål slitage och håller värmen
Både tröjan och byxan platta sömmar som inte märks och en figurnära passform utan att sitta åt för hårt. Reima har även valt att trycka sin information på insidan av plagget istället för att riskera obekväma lappar som kan klia, vilket är väldigt uppskattat. Midjeresåren sitter åt tillräckligt för att byxorna ska sitta uppe ordentligt, men utan att bli obekväm. Den enda synliga påverkan efter en vintersäsongs användning är en del noppor på tyget i rumpan, i övrigt är plaggen inte påverkade alls. Med Reima Taival kommer barnen få ett uppskattat underställ som är skönt att använda och som kommer vara till glädje för många frusna barn i många framtida säsonger.
4. Polarn O Pyret Ullbyxa och Ulltröja
Mysigt och varmt underställ med dragsko i midjan och mycket bra passform
Hos Polarn O Pyrets underställ i mjuk och skön merinoull hittar vi en funktion som ofta återkommer i deras i deras designer, nämligen de långa muddarna i ärm- och benslut. Dels hindrar de kläderna för att åka ner över händer och fötter, dels kan man köpa en större storlek och bara vika ner muddarna i takt med att barnen växer. Det mjuka och sköna materialet gör att det inte gör något om plagget är lite för stort. Med dragskon i midjan sitter byxorna bra på olika kroppsformer. De mjuka sömmarna kliar inte.
Håller i flera säsonger
Polarn O Pyrets underställ i ull håller värmen bra, även vid väta vilket uppskattas. De får inte torktumlas utan tvättas på 30 grader och torkar sedan snabbt när de hängs upp och tål att tvättas regelbundet utan påverkan. Den goda kvaliteten märks extra väl vid inspektion efter vintersäsongens slut, förutom lite noppor på rumptyget ser understället ut att vara i nyskick, och är mer än redo att värma fler barn under kommande säsong.
Tre tips vid köp av underställ
Alla typer av aktiviteter utomhus blir trevligare om man är torr och varm närmast kroppen. Vilken sorts underställ som passar bäst beror mycket på vad man ska göra. Ska man främst vara stilla brukar det viktigaste kravet handla om värme, men ska man utföra någon slags svettig aktivitet så behöver understället kunna transportera bort fukt samtidigt som det kan hålla värmen och andas. Här är tre saker att tänka på innan köp.
1. Olika modeller av underställ
Understället är själva baslagret och det som förutom underkläderna är närmast kroppen. Att baslagret fungerar effektivt för den aktivitet man ska göra är avgörande för hur bekvämt hela klädvalet blir. Det finns lite olika modeller av underställ och de passar olika bra beroende på användningsområde. Här är de tre vanligaste designerna:
Tvådelat underställ: Smidigt set med en tröja och en byxa som är lätt att ta på och av och som täcker hela kroppen. Passar till alla sorters aktiviteter.
Underställ med trekvartsben: Den som åker skidor eller snowboard vet hur knöligt det kan bli i pjäxan/skon när både strumpa och underställ ska samsas om platsen. Med en byxa som slutar strax nedanför knät blir det mycket mer behagligt.
Kompressionsunderställ: Alla som någon gång har haft stödstrumpor på en flygresa vet hur skönt det känns i fötterna och vaderna efteråt. Ett kompressionsunderställ fungerar på samma sätt, tyget är anpassat för att främja blodcirkulationen på strategiska utvalda muskelgrupper och ska underlätta både vid aktivitet och återhämtning.
2. Bästa materialet för underställ
Många syntetblandningar, oavsett om det är polyester, nylon, polypropen eller någon blandning av dessa, fungerar väldigt bra i underställ då de ventilerar bra och torkar snabbt. Det material man helst ska undvika är bomull som blir kallt om det blir vått, torkar långsamt och inte heller transporterar bort någon fukt från huden. Ullblandningar som merinoull och ullfrotté håller värmen även när de är våta.
Hur tyget beter sig beror på vilka sorts fiber det består av. Naturfiber som kommer från växter och djur har vissa egenskaper medan framtagna konst- och syntetfiber kan ha mer tekniska egenskaper som tagits fram av forskare under tid. Det finns alltså inte ett material som är bättre än något annat, utan det handlar om att välja rätt materialegenskaper beroende på aktivitet.
Jakt/fiske/fågelskådning: Om man inte rör sig särskilt mycket bör man satsa på ett baslager som håller värmen väldigt bra. Tjockare syntetställ med fleecefoder eller ullblandningar är bra alternativ. Det kan även vara skönt att ha ett heltäckande underställ i overallform. Passar extra bra om man inte vill riskera att få någon glipa vid magen eller ryggen.
Skidåkning: Aktiviteter där man varvar svettiga pass i pisten med att sitta eller stå still i liften kräver ett baslager som både transporterar bort fukt och andas, men som ändå håller värmen bra. Merinoull och ullfrotté värmer trots att det är blött.
Vandring: Om du endast ska gå utan några direkt pauser så är det viktigt att materialet transporterar bort fukt så att du inte blir kall. Ett syntetunderställ fungerar bra om det är varmare väder, det torkar även snabbt vilket är bra om man vill hänga upp ett fuktigt plagg för att torka när man stannar under en paus. Vid kallare temperaturer kan det vara skönt med ett underställ i ull.
3. Tvätta underställ rätt
Många är de underställ som genom åren har blivit kasserade på grund av att de börjar lukta svett så fort de värms upp av kroppstemperaturen, och detta även om de är helt nytvättade.
För att slippa både svettlukt och onödig miljöpåverkan så är det viktigt att man tar hand om sitt underställ på rätt sätt så att det håller under lång tid. Istället för att tvätta plaggen direkt efter användning så går det ofta bra att vädra dem, speciellt ull som motverkar dålig lukt av sig själv, på grund av sin naturliga resistens mot både bakterier och annan smuts. Om man vill tvätta sällan och nöjer sig med att vädra ofta är alltså ullunderställ ett bra alternativ.
Tvätta ullunderställ: När man ändå tvättar ullkläder ska man helst använda ulltvättmedel och tvättmaskinens program för ull, om man inte handtvättar.
Tvätta syntetunderställ: Syntetplagg kan med fördel också vädras men behöver tvättas oftare för att minska risken för att de drar åt sig lukt.
Stäng igen: Stäng alla dragkedjor och knappar innan tvätt så att plagget inte riskerar att fastna och dra i andra plagg.
Undvik sköljmedel: Att kläderna är mjuka och doftar gott är förvisso härligt, men funktionsplagg ska aldrig tvättas i sköljmedel då medlet bildar en hinna på fibrerna och påverkar plagget negativt när det kommer till att andas och transportera bort fukt.
Låt plan- eller hängtorka: Både ull och syntet tar relativt kort tid på sig att lufttorka, och både värmen och tumlandet sliter mycket i onödan.
Houdini sportswear har en guide till hur man bäst tar hand om sina funktionskläder: https://houdinisportswear.com/sv-se/sustainability/guide-washing-and-product-care
Utgångna produkter
Aclima WarmWool HoodSweater
Varmt och skönt underställ i 100% merinoull, för familjen som ofta är utomhus

Aclima WarmWool är ett rejält underställ för barn som är utomhus ofta under vinterhalvåret. Merinoullen är mjuk och skön och har inga sömmar som kan riskera att skava eller klia. Byxorna har ett extra lager på knäna vilket alla med aktiva barn förstår värdet av, men i övrigt är designen som på liknande produkter. Tröjan är mer genomtänkt, med en anpassningsbar krage och luva, magficka och tumhål på ärmarna.
Varmt underställ med bra passform
Den tighta passform sitter bra och storlekarna på både Aclima WarmWool HoodSweater och Longs känns normala. Den goda varmhållningen gör att de kan fungera med endast skalkläder på höst och vår och med overall under vintern. Vid riktigt kallt väder kan det även användas som mellanlager. Även om prisen är högt så är också kvaliteten det, och understället håller sig fortfarande snyggt efter en säsong med många tvättar. Eftersom barn växer så pass mycket kan användningstiden behöva räknas i priset, och finns det inte syskon som kan ärva så är andrahandsvärdet på kvalitetsplagg oftast väldigt bra. För en familj som ofta gör utomhusaktiviteter och har aktiva barn kommer Aclima WarmWool vara ett väldigt bra köp som håller även de minsta familjemedlemmarna varma i kylan.

Bergans Fjellrapp är ett tunt underställ som känns luftigt med en funktionell och sportig design. Ull värmer som bekant när det är kallt och håller en sval när det är varmt, och är i viss mån även lukt- och smutsavvisande, även om det är svårt att se det fullt ut när små barn leker och äter. Ull eller ej, fläckar uppstår. Varmhållningen är desto enklare att godkänna då det räckte med Fjellrapp som enda lager under overallen under många vinterdagar.
Underställ som torkar snabbt
De många sömmarna i tröjan känns lite överflödiga, även om de inte direkt irriterar på huden. Den mjuka merinoullen är skön mot huden och båda plaggens passform är kroppsnära och god, även om byxans resår kan sitta lite för hårt runt magen på en del barn. Tröjan har många tydliga sömmar, och även om de är platta och inte känns så mycket så känns det lite onödigt med fler sömmar än nödvändigt. Merinoullen är mycket bekväm att ha mot huden och passformen är god. Fjellrapp torkar fort när den tvättats men behöver sträckas innan de hängs upp. De två plaggen köps var för sig och priset för ett set blir ganska högt, men Bergans Fjellrapp är också ett skönt underställ av riktigt hög kvalitet.