TEST: Bästa magnesium (2024) - 7 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat Februari 2024

Har du funderat över hur den viktiga mineralen magnesium skulle kunna hjälpa din kropp? Vi har testat ett brett urval av magnesium från populära märken som Svenskt Kosttillskott, Star Nutrition och Better You. För att ett magnesiumtillskott ska utses till bäst i test, måste det innehålla rätt kombination av magnesium, ha hög biotillgänglighet och ha ett bra prisvärde.

Testvinnare - Magnesium

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Utbudet av olika magnesium är idag stort och det kan vara svårt att sortera ut vilka som är att lita på. Vi har testat produkter från pålitliga tillverkare som vi tror kan prestera bra och därmed också vara mest intressanta för konsumenten.
Förutom att vi långtidstestar produkterna så tar vi även hjälp av en testpanel. De bedömer produkterna utifrån följande frågeställningar:

Hur bra verkan ger magnesiumet?

Finns det några biverkningar?

Är kapslarna lätta/svåra att svälja?

Har burken en snygg design och hur ser kapslarna ut?

Hur ser doseringsanvisningen ut?

Räcker det att svälja en tablett per dag eller tre?

Panelens åsikter har sedan kombinerats med en bedömning av produktens innehåll och pris för att till sist komma fram till ett slutbetyg.

0 5 4.5 1

1. Healthwell Trippel Magnesium från Svenskt Kosttillskott BÄST I TEST MAGNESIUM

Tre sorters magnesium för ett heltäckande dagsbehov

Doseringsförslag: 1 kapsel per dag Innehåll/kapsel: 220 mg elementärt magnesium Storlek: 90, 180 eller 270 kapslar Magnesiumkällor: magnesiumcitrat, magnesiumglukonat och magnesiumbisglycinat

Healthwell Trippel Magnesium är ett prisvärt kosttillskott som består av högdoserade, lättsvalda kapslar med hög biotillgänglighet. Som namnet antyder består varje kapsel av tre olika typer av magnesium: citrat, glukonat och bisglycinat. Storleken på varje kapsel är anpassad efter vad kroppen kan absorbera och passar särskilt bra för dig som idrottar mycket eller på annat sätt har ett ökat behov av magnesium.

Kapseln av magnesium kan sväljas på flera sätt

Vi tycker att det fungerar bäst att svälja kapseln ihop med ett stort glas vatten och tillsammans med någon form av föda. Om man har en känslig mage kan det finnas risk för magknip om man intar den på tom mage. Kapslarna är skapligt lätta att svälja men om du är en av de som brukar ha svårt att svälja tabletter så kan du trösta dig med att det räcker med en kapsel per dag. Det går även att skära hål på kapseln och blanda innehållet med valfritt livsmedel.

Healthwell Trippel Magnesium från Svenskt Kosttillskott

Heltäckande med bra prisvärde

Healthwell Trippel Magnesium från Svenskt Kosttillskott är ett utmärkt val för dig som söker efter ett heltäckande och prisvärt magnesium. Produkten tillverkas enligt HACCP- och GMP-standard och det är ju såklart bra. Kanske är vi något naiva men vi tycker att det känns extra tryggt med ett svenskt varumärke.

Tre sorters magnesium, bra prisvärde, endast en kapsel per dag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Better You Magnesium BÄSTA PREMIUMVAL

Mångsidigt magnesium för ett aktivt liv

Doseringsförslag: 1 kapsel per dag Innehåll/kapsel: 250 mg elementärt magnesium Storlek: 90 kapslar Magnesiumkällor: magnesiumcitrat, magnesiummalat och magnesiumbisglycinat

Magnesium+ från Better You erbjuder en spännande kombination av olika magnesiumkällor boostad med extrakt från spenat och nypon. Mixen är snäll mot magen och ger en effektiv verkan för dig som är aktiv. Formulan innehåller tre olika former av magnesium - bisglycinat, citrat och malat, vilket ger en bredare täckning av magnesiumbehovet i kroppen.

Utmärkt tillskott för människor i rörelse

Vår testpanel består av personer som alla tränar mycket men har ett varierande stresspåslag i vardagen. Den samlade bedömningen visar på att variationen av de olika magnesiumformerna hjälper till med att motverka krampkänningar vilket kan vara vanligt efter en aktiv dag med många steg. Vi tycker även att innehållet har en viss lugnande effekt och passar därför bäst att inta en halvtimme innan läggdags. En i panelen har svårt för att svälja tabletter och var därför extra glad över den höga dosen per kapsel som gör att det räcker med ett svälj per dag.

Better You Magnesium

Funkar bra för känslig mage

Magnesium+ från Better You är ett perfekt magnesiumtillskott för dig som tränar mycket, har en känslig mage eller helt enkelt bara lever ett stressigt liv. Ja, den är något dyrare än andra magnesium i testet men då ingår även ett par andra ingredienser i formulan som vi tror har hjälpt till med att förstärka effekten.

Välkomponerat innehåll, snäll mot magen, bra innan läggdags
Något dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Ultimate Magnesium från Star Nutrition BÄSTA BUDGETVAL

Magnesium av högsta kvalitet till ett bra pris

Doseringsförslag: 2 kapsel per dag Innehåll/kapsel: 117,5 mg elementärt magnesium Storlek: 90 kapslar Magnesiumkällor: magnesiumcitrat och magnesiumbisglycinat

Ultimate Magnesium är ett kosttillskott som innehåller magnesium från Albion minerals, vilket enligt Star Nutrition själva är en mycket välrenommerad leverantör av råvaror. Kapslarna har en mycket hög biotillgänglighet och innehåller både magnesiumcitrat och magnesiumbisglycinat. En förpackning räcker i 45 dagar och varje portion av två kapslar innehåller 235 mg elementärt magnesium vilket är riktigt bra.

Snygg burk med premiumvibbar

Testpanelen uppskattar den lite mindre burken och den ger en viss premiumkänsla även om produkten är förhållandevis lågt prissatt. För de som har lätt för att svälja tabletter är kapslarna lätta att få ner. Tillhör du gruppen som har lite svårare för detta så är det inte optimalt med en dosering på två kapslar per dag då flera av konkurrenterna kan komprimera ihop samma mängd innehåll till en kapsel. Ett tips är att fylla upp ett rejält glas med vatten och svälja en kapsel åt gången.

Ultimate Magnesium från Star Nutrition

Märkbar återhämtning för trötta muskler

Vi tycker att innehållet ger önskad effekt och vi märker tydligast skillnad efter en aktiv dag med många steg. Två kapslar innan läggdags ger en skön och avslappnande känsla, vi märker störst skillnad på fötter och vader som i vanliga fall kan upplevas extra stumma efter en lång dag. Ultimate Magnesium är ett prisvärt val för dig som tränar mycket eller helt enkelt bara avverkar många steg under en normal arbetsdag. Det är en fördel om du har lätt för att svälja tabletter men i värsta fall så går det även att dela kapseln på mitten och hälla innehållet över exempelvis kvällsmaten.

Snygg och smidig burk, högt prisvärde, märkbar effekt
Två kapslar istället för en
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Core Magnesium Citrat

Prisvärt magnesium av hög kvalitet med få biverkningar

Doseringsförslag: 1-2 kapslar per dag Innehåll/kapsel: 140 mg elementärt magnesium Storlek: 90, 180 eller 270 kapslar Magnesiumkällor: magnesiumcitrat

Core Magnesium Citrate är ett prisvärt magnesium bestående av magnesiumcitrat. Tillskottet kommer i form av citratchelat vilket innebär att magnesiumet binder sig till citronsyra för ökad absorption. Detta gör att magnesiumet lättare kan tas upp av kroppen och man får därmed en högre verkningsgrad.

Bra effekt innan läggdags

Efter att ha tagit detta tillskott regelbundet har vi märkt av snabbare återhämtning efter träning samt förbättring av sömnen. Ett tips är att kombinera den ihop med Ashwagandha eller en kopp kamomill-te cirka en timme innan läggdags för att bättre komma till ro.

En av de bästa sakerna med Core Magnesium Citrate är att det är skonsamt för magen. Andra magnesiumtillskott kan orsaka obehag eller magirritation, men med detta tillskott har vi inte upplevt några biverkningar alls. Det är såklart ett stort plus för er som har en känslig mage eller lätt blir illamående av magnesium.

Core Magnesium Citrat

Prisvärd mix av hög kvalitet

Core Magnesium Citrate erbjuder en bra mix mellan hög kvalitet och ett schysst pris. Visst kan det upplevas ensidigt med bara en magnesiumform men samtidigt är det ett klockrent val om det får dig att må bra. Eftersom tillskottet är snällt både mot mage och plånbok så kan det vara värt att prova det.

Bra prisvärde, lätt för kroppen att ta upp, snäll mot magen
Ensidigt innehåll
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Pureness Trippel Magnesium

Heltäckande magnesiumtillskott med högt prisvärde

Doseringsförslag: 1-4 kapslar per dag Innehåll/kapsel: 94 mg elementärt magnesium Storlek: 60 eller 120 kapslar Magnesiumkällor: magnesiummalat, magnesiumbisglycinat och magnesiumtaurat

Pureness Trippel Magnesium är ett heltäckande magnesium som levererar brett. Tabletterna innehåller tre av de mest absorberbara och biotillgängliga formerna av magnesium: malat, glycinat och taurat. Denna kombination gör att kroppen lättare kan ta upp och utnyttja magnesiumet på bästa möjliga sätt.

Snällt mot magen

Magnesium spelar en viktig roll för dina muskler, ditt skelett och ditt nervsystem - vare sig du tränar hårt eller bara är en glad motionär. Detta tillskott hjälper dig att ge kroppen det stöd den behöver för att fungera optimalt. Vid intag av magnesium kan vissa uppleva problem med magen men lyckligtvis har vi inte upplevt dessa bieffekter under testet av Pureness Trippel Magnesium. Den mörka glasburken upplevs fräsch och designen är en fröjd för ögat, nackdelen är att den lättare går sönder - vilket vi tyvärr fick erfara.

Pureness Trippel Magnesium

Schysst innehåll med fint prisvärde

Pureness Trippel Magnesium är ett heltäckande kosttillskott som passar utmärkt för dig med en aktiv livsstil. Innehållet är skonsamt mot magen och de tre bioaktiva formerna av malat, glycinat och taurat ger muskler, skelett och nervsystem en fin boost. Priset per gram är förhållandevis lågt jämfört med andra magnesium-produkter med ungefär samma innehåll vilket ger produkten ett högt prisvärde.

Heltäckande innehåll, högt prisvärde, snällt mot magen
Ömtålig glasburk
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Thorne Magnesium CitraMate

Kvalitativ magnesiummix med hög biotillgänglighet

Doseringsförslag: 1-3 kapslar per dag Innehåll/kapsel: 135 mg elementärt magnesium Storlek: 90 kapslar Magnesiumkällor: magnesiumcitrat och magnesiummalat

Thorne Magnesium CitraMate är ett kosttillskott av hög kvalitet innehållande magnesiumcitrat och magnesiummalat. Denna magnesiummix har hög biotillgänglighet vilket gör det enkelt för kroppen att ta upp mineralen. Tillskottet är fri från magnesiumstearat, magnesiumoxid och salter av magnesiumfettsyra vilket är onödiga tillsatser som andra magnesiumtillskott ibland innehåller. Det är därför ett pålitligt val för dig som vill undvika onödiga kemikalier och konstgjorda ämnen.

Pålitligt och snällt mot magen

Produkten hjälper till med en hälsosam energiomsättning samt gör att både muskler och nervsystem presterar bättre. Det är särskilt viktigt för dig som tränar mycket eftersom ansträngningen gör att du förbrukar näringsämnen i en högre takt och därför kan behöva hjälp med elektrolytbalansen. Mixen av malat och citrat är dessutom ganska snäll mot magen. Visst är prislappen något högre än flera av konkurrenterna och det passar kanske inte allas plånböcker. Dessutom är en tablett i minsta laget och med en mera rimlig dosering på tre tabletter så räcker en burk bara en månad. Vi tycker ändå att Thorne Magnesium CitraMate kan vara ett bra alternativ för dig som är ute efter en effektiv magnesiumformula utan att vara alltför priskänslig.

Hög kvalitet, effektiv magnesiummix
Förhållandevis dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

7. Aware Premium Magnesium

Kapslar innehållande två pålitliga källor av magnesium

Doseringsförslag: 4 kapslar per dag Innehåll/kapsel: 73 mg elementärt magnesium Storlek: 120 kapslar Magnesiumkällor: magnesiumcitrat och magnesiumglycinat

Svenska Aware Nutrition erbjuder en mix bestående av magnesiumcitrat och magnesiumglycinat förpackat i en snyggt designad burk. Magnesiumcitrat har en hög biotillgänglighet vilket gör det lätt för kroppen att absorbera samtidigt som glycinatet bidrar med muskelavslappnande egenskaper och kan hjälpa till med att komma till ro inför natten.

Högt pris per portion

Innehållet med två magnesiumkällor motsvarar förväntningarna och tas emot bra av kroppen. Däremot tycker vi att det är en onödigt liten dos magnesium i varje kapsel och om du inte är helt bekväm med att svälja tabletter så finns det risk att fyra per dag är aning too much. Det blir heller inte särskilt prisvärt när en burk endast räcker i en månad.

Aware Premium Magnesium

Aware Magnesium är premium både när det kommer till innehåll och pris. Vi tycker att innehållet är bra men på grund av priset kommer det inte att slå sig in i toppskiktet av testet. Har du däremot möjlighet att komma över en eller flera burkar på rea så skulle det kunna vara ett riktigt bra köp.

Bra magnesiumkällor, snygg burk
Dyrt, mycket med fyra kapslar per dag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Utbudet av olika magnesium är idag stort och det kan vara svårt att sortera ut vilka som är att lita på. Vi har testat produkter från pålitliga tillverkare som vi tror kan prestera bra och därmed också vara mest intressanta för konsumenten.
Förutom att vi långtidstestar produkterna så tar vi även hjälp av en testpanel. De bedömer produkterna utifrån följande frågeställningar:

Hur bra verkan ger magnesiumet?

Finns det några biverkningar?

Är kapslarna lätta/svåra att svälja?

Har burken en snygg design och hur ser kapslarna ut?

Hur ser doseringsanvisningen ut?

Räcker det att svälja en tablett per dag eller tre?

Panelens åsikter har sedan kombinerats med en bedömning av produktens innehåll och pris för att till sist komma fram till ett slutbetyg.

Fem saker att tänka på:

Att välja rätt magnesiumtillskott är viktigt för att säkerställa att du får så bra effekt som möjligt av denna viktiga mineral. Här är fem saker att tänka på när du köper magnesiumtillskott:

1. Välj rätt magnesiumform: Det finns flera olika typer av magnesiumtillskott, alla med olika för- och nackdelar. Några av de vanligaste är magnesiumcitrat, magnesiumbisglycinat och magnesiummalat. Olika former har olika biotillgänglighet och absorptionshastigheter. Magnesiumcitrat och magnesiumbisglycinat är exempel på former som är lättare för kroppen att suga åt sig.

Här kommer en kort beskrivning:

Magnesiumcitrat: Magnesiumcitrat är en magnesiumform där magnesium är bundet till citronsyra. Denna form har en hög biotillgänglighet, vilket innebär att den lätt tas upp av kroppen. Magnesiumcitrat har också en viss laxerande effekt och kan vara fördelaktig för personer som lider av förstoppning

Magnesiumbisglycinat: Bisglycinat är en form av magnesium där magnesium är bundet till aminosyran glycin. Detta är en stabil och välabsorberad form av magnesium. Den anses vara bra för att återställa magnesiumnivåerna i kroppen om man har haft brist under en längre tid. Dessutom sägs magnesiumbisglycinat bidra till muskelavslappning och förbättrad sömn.

Magnesiummalat: Magnesiummalat är magnesium bundet till äppelsyra (malat). Denna form av magnesium är involverad i energiproduktionen i kroppen och kan hjälpa mot trötthet. Den är också viktig för ATP-syntesen, vilket är den process där kroppen producerar energi.

Magnesiumglukonat: Denna form av magnesium är bundet till glukonsyra och har hög biotillgänglighet. Den är även snällare mot magen än exempelvis magnesiumoxid och minskar därmed risken för både magknip och diarré.

2. Välj produkt utifrån ditt behov: Börja med att kontrollera doseringen av magnesiumtillskottet. Den rekommenderade dagliga dosen varierar beroende på ålder, kön och hur aktiv man är. För de flesta vuxna ligger den dagliga dosen på mellan 300 och 400 mg. Om man har problem med exempelvis kramper så är ett tips att utgå från doseringsanvisningen och därefter justera uppåt eller neråt tills man uppnår önskad effekt.

3. Kvalitetssäkrad tillverkning: Köp med fördel ditt magnesium från ett pålitligt företag som är kända för att producera högkvalitativa kosttillskott. Kontrollera om produkten är tredjeparts testad för renhet och kvalitet. Detta kan hjälpa dig att undvika föroreningar och oönskade ämnen i tillskottet. Ett tips är att kolla om produkten tillverkats HACCP- och GMP-standard. HACCP är en arbetsmetod som hjälper till med att eliminera faror vid exempelvis framställning av magnesiumtillskott. GMP står för Good Manufacturing Practice, god tillverkningssed på svenska.

4. Undvik onödiga tillsatser: Läs noggrant igenom produktens innehållsförteckning för att kontrollera om det finns några onödiga tillsatser, fyllmedel eller konstgjorda ämnen. Det är bäst att välja ett tillskott med så få tillsatser som möjligt.

5. Krock med andra kosttillskott eller läkemedel: Om du även tar andra kosttillskott, kolla så att de fungerar bra ihop. Exempelvis kan vissa multivitaminer innehålla ganska mycket magnesium redan och då kan det vara klokt att välja ett magnesium med mindre styrka eller av annan typ. Om du äter mediciner så är det klokt att dubbelkolla så att magnesiumet inte påverkar läkemedlet negativt och vice versa. Vissa mediciner kan exempelvis påverka kroppens förmåga att absorbera magnesium. Konsultera med din läkare om du är osäker.

Bra att veta om magnesium

1. Nervsystemets funktion: Magnesium spelar en viktig roll i nervsystemets funktion genom att reglera överföringen av signaler mellan nervcellerna. Det bidrar till att upprätthålla normala nervimpulser och muskelkontraktioner, vilket är avgörande för rörelse och koordination

2. Muskelfunktion: Magnesium är viktigt för musklernas funktion och hälsa. Det hjälper till att slappna av musklerna efter ansträngning och motverkar muskelkramp. Magnesiumbrist kan leda till muskelsvaghet, spänningar och kramper.

3. Energiomsättning: Magnesium är involverade i kroppens energiomsättning genom att delta i över 300 enzymreaktioner som är ansvariga för att producera och använda energi. Det hjälper till att omvandla maten vi äter till användbar energi och bidrar till att bibehålla normal metabolism

4. Benhälsa: Magnesium är en viktig komponent i att upprätthålla starka och friska ben. Det hjälper till att reglera kalciumbalansen i kroppen, vilket är avgörande för benbildning och bevarande av benmassa. Magnesiumbrist kan öka risken för benskörhet och osteoporos

5. Mentalt välbefinnande: Magnesium är kopplat till mental hälsa och välbefinnande. Det spelar en roll i regleringen av signalsubstanser i hjärnan, inklusive serotonin som påverkar humör och känslomässigt tillstånd. Tillräckliga nivåer av magnesium kan hjälpa till att minska risken för depression, ångest och stressrelaterade tillstånd

Dessa är bara några av de många viktiga funktionerna som magnesium har i kroppen. Det är viktigt att upprätthålla en balanserad kost som inkluderar livsmedel rika på magnesium eller överväga kosttillskott vid behov för att se till att kroppen får tillräckliga mängder av denna viktiga mineral