Elvisp: 10 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Ett av kökets större historiska genombrott måste ändå varit då elvispen introducerades för lite mer än 100 år sedan. Dess konstruktion har på många sätt varit densamma genom åren även om design och motorkraft förbättrats med tiden. I årets test av elvispar hittar vi allt från billigare modeller till dyrare där motorstyrka, design och smidiga extrafunktioner sticker ut.

Likt övriga hushållsprodukter skyltas det vilt med Watt/effekt på lådorna men vi vet att det angivna effekttalet sällan ger en vägledning till maskinens verkliga styrka. Olika typer av motorer och lösningar på kylning ger dessutom en varierad grad av styrka och ljudnivå. Ljudnivån var en faktor med stor variation mellan modellerna och delades in i nedan indelning. Nivån uppmättes som ett medelvärde vid en minuts användning med största delen på högsta hastighet.

Låg: <62dB    

Medel: 62-66dB         

Hög: >66dB

Generellt ser vi att de dyraste maskinerna har en betydligt starkare motor. Det återspeglas också genom storleken på de medföljande visparna som till de starkaste maskinerna är mycket större vilket ger en klar fördel då stora mängder skall vispas. Visparna som medföljer varierar i materialval men där de flesta tillverkare har satsat på vispar i helt rostfritt utan plastdetaljer.

Även hastigheten skiljer rejält mellan dyrare och billigare modeller där dyrare har större spann mellan lägsta och högsta hastighet vilket gör att du enklare kan blanda långsamt när det krävs. Om din primära uppgift för elvispen är att vispa grädde så vill vi också påpeka att även några av de billigare modellerna uppvisar riktigt bra resultat. Om du däremot står i valet mellan en hushållsassistent och en elvisp för brödbakning vill vi tydliggöra att elvisparna klarar endast små mängder degknådning och de flesta endast under kraftigt begränsad arbetstid. Men för den som söker elvispens smidighet och inte har några större knådningsbehov så har vi i det här testet några riktigt bra kandidater!

Läs även vårt test av stavmixers.

Testvinnare - Elvisp

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Alla elvispar har fått genomgå en rad olika prövningar, uppgifter de förväntas kunna utföra. Allt från att vispa grädde och ägg till degknådning. Testet har utförts av en person med öga för detaljer och kvalité och som är erfaren inom bak och matlagning. Alla elvispar har testats utifrån dess unika egenskaper för att ge en så rättvis bedömning som möjligt.

Design/grepp: Utseendet är viktigt för vissa och även hur smart designad produkten är. Har elvisparna någon unik designlösning? Är de tänkta att kunna stå framme som en designpryl eller gömmas undan i lådan? Är det enkelt att arbeta med maskinen, hur väl balanserad är maskinen och orkar man hålla maskinen under längre tider?

Sladd: Alla elvispar drivs av ström och sladden är oftast i vägen såväl i kökslådan som då maskinen används. Hur ser de olika sladdlösningarna ut?

Styrka/Ljudnivå: Elvisparnas angivna Watt-tal ger knappast någon bra bild av hur väl maskinen presterar, så hur starka och snabba är elvisparna egentligen? Hur väl blir resultatet? Är ljudnivån rimlig vid högsta hastighet?

Kvalité: Billiga enkla lösningar kanske inte heller är de bästa i längden, vi synar knappar och andra detaljer för att hitta svagheter. Hur välbyggd är elvispen? Finns det uppenbara detaljer som känns svaga/klena? Vad har man använt sig av för material?

Betyget på produkten är satt utifrån den samlade upplevelsen i förhållande till produktens pris, för att kunna avgöra produktens prisvärdhet. Det gör att även en billigare produkt har möjlighet att få bra betyg jämfört med en dyrare.


Fler tester för amatörkocken

Vakuumförpackare

Fler tester av hjälpredor i köket

Köksassistent

Slow cooker

0 5 5 1

1. KitchenAid 5KHM9212 — BÄST I TEST ELVISP

Kraftfull digital elvisp för stora volymer

Motoreffekt: 85 W Typ av sladd: 1,5 m, Fast, kan vinklas, fästband Vikt: 1,1 kg Max arbetstid: Ingen tid angiven Max degvikt: Ingen maxvikt angiven Medföljande vispar: Trådvisp, Balongvisp, Degkrokar, Mixerstav Extra tillbehör: Tygpåse för vispar Färger: Flera val Storlek: 19,5x8x14,5 cm (utan vispar) Ljudnivå: Låg, dB: 54 dB

KitchenAid 5KHM9212 har fått klassisk KitchenAid-design med märket i rostfri look och övrig plast i en metalickliknande färg som kan matchas med dina övriga köksprodukter i samma färgserie. Sladden sitter fast monterad och kan smidigt vinklas åt valfritt håll för att inte störa dig i arbetet. När du arbetat färdigt finns även ett smart gummiband som lindas runt sladden. Handtaget är väl tilltaget och har ett gummimaterial på undersidan för bästa grepp. Elvispen ligger balanserat i handen och känns mycket bekväm att använda.

KitchenAid sticker ut i mängden med sina digitala inslag och även på deras elvisp hittar vi en digital hastighetskontroll i hela nio steg. Elvispen mjukstartar på lägsta hastighet varje gång vilket ger oss mindre risk för nedskvätt arbetsyta. Hastigheten är en toppklass för sig, från lägsta otroligt tysta nivå som i mycket låg fart rör om till det enormt kraftfulla högsta läget. Det går oerhört snabbt att vispa grädde mm och det känns att motorn är kraftfull då den lekande lätt knådar våra degar. Den kraftiga motorstyrkan tas även tillvara via de medföljande visparna som är större än vanligt vilket ger möjlighet för större mängder grädde mm att arbeta med. Det märks att KitchenAid 5KHM9212 är en påkostad elvisp både när det gäller design, motorstyrka och finesser. För dess relativt höga pris får man en elvisp i absoluta toppskicket och vi kan inte annat än att njuta då vi använder den. Betyget placeras därför i topp!

Mycket kraftull motor, väldigt tyst
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

2. OBH Nordica Hand Mixer 6761 — BÄSTA BILLIGA ELVISP

Färgglad budgetmodell som imponerar!

Motoreffekt: 300 W Typ av sladd: 1,2 m, Fast monterad höger sida Vikt: 1,33 kg Max arbetstid: 5 min (Vila 10 min) Max degvikt: Maxvikt ej angiven Medföljande vispar: Trådvispar, degkrokar. (Rostfritt) Färger: ”Chili Red” Storlek: 21x9x14,5 cm (utan vispar) Ljudnivå: Hög, dB: 74 dB

OBH Nordica Hand Mixer 6761 har liksom många av OBH Nordicas produkter en härlig Chiliröd färg vilket får den att sticka ut bland övriga klassiska vita elvispar. Dess sladd är fast monterad på ena sidan vilket kan vara i vägen under vissa moment. Elvispen känns relativt plastig men vi hade inte heller förväntat oss något annat då detta är en extremt prispressad produkt. Dessutom blir vi positivt överraskade då man skickar med vispar helt i rostfritt. Trots plastkänslan ligger OBH Nordicas elvisp bra i handen och dess knappar manövreras lätt med tummen. Hastigheten regleras i fem steg och samma knapp används även för att mata ut visparna. Det gör att du måste sätta hastigheten till 0 innan visparna kan matas ut vilket ger ökad säkerhet. En turboknapp ger dig tillgång till max effekt vid behov.

Resultatmässigt så blir vi imponerade av elvispens hastighet. Hastigheten ligger i paritet med de betydligt dyrare elvisparna och OBH Nordicas elvisp gör klart grädde på nolltid. Men den höga hastigheten kommer till ett pris, ljudnivån. Ljudnivån blir väl påtaglig och inte särskilt behaglig under längre arbetstider. Även om hastigheten imponerar så har inte maskinen någon större styrka vilket märks vid arbete med bröddegar. Mindre degar går bra men vi hade önskat en lägre men starkare hastighet vid knådning.

OBH Nordica Hand Mixer 6761 imponerar med dess låga pris och bra prestanda, särskilt vid enklare saker som att vispa grädde. Betyget blir något lidande av dess höga arbetsljud och svårigheter med mer krävande uppgifter som degknådning men med dess riktigt låga pris får du fortfarande mycket elvisp för pengarna. Slutpoängen blir således en imponerande skara tummen upp! 

Snabb vispning, Rostfria vispar, Säker utmatning av vispar.
Mycket hög ljudnivå, dålig degknådning.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Dualit Hand Mixer DHM3

Designpryl med hög prestanda!

Motoreffekt: 400 W Typ av sladd: 1,15 m, Dras in/ur Vikt: ca 1,3 kg Max arbetstid: 1 min/ 2 min/ 2,5 min (Deg/Balongvisp/Bladvisp) (Vila 5min) Max degvikt: 250 g (Obs endast mjölvikt) Medföljande vispar: Bladvisp, Balongvisp, Degkrokar Färger: Flera val Storlek: 20x9,5x15 cm (utan vispar) Ljudnivå: Hög, dB: 71 dB

Dualit Hand Mixer DHM3 tillhör kategorin kökstillbehör där design har stor betydelse liksom dess prestanda. När elvispen inte används ser den närmast sladdlös ut eftersom sladden kan vridas in i maskinen. En genuint smart lösning som håller sladdtrassel borta. Handtaget är stort och passar såväl stora som små händer. Ett reglage nås med tummen och ger dig möjlighet att variera hastigheten i 5 steg. Även om elvispen känns relativt tung så blir den otroligt lätt att arbeta med då elvispen ligger välbalanserad i handen och lyfter lite lätt från bunken vid vispning.

Dualits elvisp är mer än bara design då dess motor imponerar och färdigställer vispad grädde på nolltid. Vi inser snabbt att vi inte ens behöver köra på högsta effekt alltid utan nöjer oss med något lägre. Är det dock bråttom så är det bara att dra på högsta effekt men samtidigt blir ljudnivån ansträngande och det är nära att hörselkåporna åker på. Dessutom får inte högsta hastighet användas i mer än 5 sekunder enligt manualen, vilket kan ses som väldigt snålt. Övriga drifttider är även de rejält begränsade vilket förvånar oss då Dualits elvisp har en av de kraftigaste fläktar för att kyla motor och växelhus. Den begränsade drifttiden kompenseras dock av en mycket hög hastighet på visparna. Att vispa 500ml grädde blir inga svårigheter inom den begränsande drifttiden. Dock glömmer vi ständigt bort att högsta hastighet endast är till för tillfälliga pulser om 5 sekunder. Sammantaget levererar Dualit en visp som bjuder på snygg design, kraftfull prestanda och en byggkvalité som lär hålla i många år. Vi hade dock förväntat oss en tystare maskin och betydligt längre drifttider i denna prisnivå vilket tyvärr drar ner betyget något för Dualit Hand Mixer DHM3.

Inbyggd sladdvinda, kraftfull motor, välbyggd
Hög ljudnivå, kraftigt begränsad drifttid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Bosch MFQ4030

En mångsidig elvisp med innovativ trådvisp!

Motoreffekt: 500 W Typ av sladd: Fast monterad baktill Vikt: 1,1 kg Max arbetstid: Ingen tid angiven i manualen. Max degvikt: 500 g Medföljande vispar: Trådvisp, degkrokar (rostfritt/plast) Extra tillbehör: Uttag för mixerstav Färger: Vit/grå Storlek: 20,5x7,5x16 cm (utan vispar) Ljudnivå: Låg, dB: 62 dB

Bosch MFQ4030 har ett snyggt hölje i vit högbank plast med grå detaljer. Fronten och undersidan har fått en snygg aluminiumliknande yta i plast. Sladden är fast monterad baktill och lätt vinklingsbar i höjdled. Den går utmärkt att vira runt elvispens handtag och har ett litet klipp för att hålla den på plats. Greppet är generöst och den lätta maskinen är smidig att arbeta med. Hastighetsreglagen nås enkelt med tummen och genom ett enda reglage sköts både pulsläget och de fem hastigheterna.

Bosch har skickat med en unik trådvisp som enligt dem skall ge ett snabbare resultat vid vispning. Små kulor sitter på trådvispen vilket skall snabba på resultatet. Själva visparna är dock ganska små och vi märker ingen större skillnad när vi står och vispar våra maränger. Man har även skrivit ”Super silent” som en viktig egenskap för elvispen vilket höjer våra förväntningar men här blir vi inte särskilt imponerade. Elvispen är absolut inte högljud men den är heller inte särskilt tyst i de högre hastigheterna och det är just de hastigheterna som behövs vid vispning av ägg, grädde mm. Som degknådare lyckas Bosch elvisp bra även om den kan låta lite ansträngd vid maxvikten 500g deg. Resultatmässigt blir vi nöjda och placerar därför Bosch MFQ4030 högt på betygsskalan. En lagom tyst elvisp som gör jobbet någorlunda snabbt till ett mycket bra pris. Som bonus kan tillbehör såsom mixerstav köpas till. 

Relativt tyst, ingen begränsad användningstid
Något långsam
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Electrolux EHM 4400

Stark elvisp med praktiskt stativ för alla tillbehör

Motoreffekt: 300 W Typ av sladd: 1,5 m, Fast monterad baktill Max arbetstid: 2 min (20 min vila) Max degvikt: 1,5 kg fast vikt Medföljande vispar: Trådvispar, degkrokar. (Rostfritt stål) Extra tillbehör: Stativ för förvaring Färger: Vit/Grå Storlek: 20x10x15 cm (utan vispar) Ljudnivå: Hög, dB: 68 dB

Electrolux EHM 4400 har en enkel design i vit och grå plast. Baktill sitter en platta som fungerar som kombinerad sladdvinda och stöd då man ställer ifrån sig elvispen under arbetet. Sladden är fast monterad och kan alltså enkelt viras runt elvispens stöd när den inte används. EHM 4400 har ett bra stort grepp och ligger välbalanserat. Hastighetsreglaget nås enkelt med tummen och regleras i fem steg. En pulsknapp finns för att snabbt komma till högsta hastigheten.

EHM 4400 har inga problem med att vispa ihop grädde eller knåda ihop en deg och elvispens motor känns stark nog för de flesta av dess uppgifter. Vi ställer oss dock starkt frågande till att maskinen skulle orka med de enorma viktangivelser som står skrivna i manualen på 1,5kg då en deg på 500g känns ganska ansträngande för maskinen. Elvispen har en något hög ljudnivå och en ganska begränsad användningstid på max 2 minuter för att sedan behöva svalna i minst 20 minuter. Materialvalet imponerar på vissa detaljer såsom de rejäla visparna i rostfritt stål medan hastighetsreglaget i plast inte lever upp till samma kvalitetskänsla. Electrolux EHM 4400 är en stark maskin som dessutom bjuder på ett smart förvaringsstativ för elvispen och dess vispar. Det tillsammans med den mycket låga prisnivån ger såklart en fördel men tyvärr blir bedömningen lidande av dess höga ljudnivå och kraftigt begränsade arbetstid tillsammans med plastigt hastighetsreglage. 

Smidigt förvaringsstativ, smart sladdlösning
Kort max körtid/lång vilotid, hög ljudnivå
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Kenwood kMix HMX750BK

En snyggt designad elvisp i mellanklassen

Motoreffekt: 350 W Typ av sladd: 1,2m, Fast, lindas runt maskinen Max arbetstid: 3 min per 5-minutersperiod vid kraftiga degar/smetar Max degvikt: 450g mjöl. Medföljande vispar: Bladvisp, degkrokar (rostfritt) Extra tillbehör: Stativ för förvaring av vispar, elvisp. Färger: Svart, Röd, Vit Storlek: 19*8*14,5cm (utan vispar)

KENWOOD kMix HMX750BK kommer snyggt förpackad med manualer ihopvikta i en elegant välkomnande box. Uppackningen skvallrar om att vi framför oss har en elvisp i premiumklassen men samtidigt placerar sig elvispen i mellansegmentet rent prismässigt. Kenwoods kMix går att få i flera färger och har en lackad färgdel samt några grå detaljer såsom handtaget. Materialvalet är metall och plast där just metallen är i majoritet vilket höjer vikten samt ger oss en relativt tung elvisp. Sladden är fast monterad baktill och har ett smidigt utrymmet för att kunna viras upp vid förvaring. Greppet är rejält och enkelt att finna balans i.

Hastigheten styrs i fem steg samt har ett pulsläge, vilket enkelt regleras med tummen. Uttag av visparna sköts på sedvanligt vis med manuell utmanarknapp och för extra säkerhet går detta inte att göra om maskinen används. Vispning går enkelt och vi imponeras av det behagliga ljudet och dess ljudnivå. Den låga ljudnivån verkar dock vara på bekostnad av elvispens hastighet. Att vispa ägg och grädde tar relativt lång tid men samtidigt ser vi positivt på de något större bladvisparna, som ger oss möjlighet att vispa större volymer. Vid degknådning kommer elvispens låga hastighet till sin rätt och vi knådar enkelt degar även om maxvolymer får elvispen att låta ansträngd. Kvalitetskänslan är totalt sett hög och resultatet klart godkänt. Men betyget för Kenwood kMix HMX750BK blir lidande av maskinens låga hastighet och av att ballongvisp inte medföljer, vilket annars är brukligt i denna prisklass.

Ljudnivån, Smidigt tumreglage
Relativt låg hastighet, Prisnivån
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Philips HR3740

Motoreffekt: 450 W Typ av sladd: 1,2 m, Fast monterad baktill Vikt: ca 1 kg Max arbetstid: 6 min med trådvisparna Max degvikt: 1000 gram med degkrokarna Medföljande vispar: Trådvisp, Degkrokar (Rostfritt/Plast) Färger: Vit och grå Storlek: 19x9x15 cm (utan vispar) Ljudnivå: Hög, dB: 79 dB

Philips Viva Mixer HR3740 är en nätt och lättanvänd elvisp som kommer tillsammans med både trådvisp och degkrokar.
Denna visp är vit med en kashmirgrå infällning och ser trevlig och stilren ut. Inte en design som kommer få någon att gå i spinn, men inte heller allt för trist. Sladden räcker gott och väl längdmässigt, men den går inte att ta loss och inte heller finns någon annan lösning än att helt enkelt vira den runt maskinen då den ska förvaras. Det finns visserligen en liten kant på undersidan, som hjälper till att hålla den upplindande sladden på plats.

Vispen vilar skönt i handen och vispar grädde effektivt. Philips HR3740 har fem olika hastigheter och ett turboläge. Det är lätt att växla mellan hastigheterna genom ett reglage på ovansidan. Turbohastigheten aktiveras genom ett klick på turboknappen, som man får lov att hålla intryckt. Så fort man släpper den, återgår vispen till den valda hastigheten.

Vad som överraskar dock, är den höga ljudnivån. När man kör denna visp på högsta hastighet, mäter vi ibland upp strax över 80 dB – vid turboläget är det dock något lägre. Det märks att detta är en ganska högljudd visp. Har man använt den under en stund, blir man helt enkelt lite trött i öronen.

Men bortsett från dess ljudnivå, är detta en praktisk visp att ha hemma för den som behöver extra visphjälp i köket.

Snygg, slät undersida som är lätt att torka av, kraftfull motor
Väldigt hög ljudnivå
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

8. Braun MultiMix 3 HM3000

Tystgående lättviktare

Motoreffekt: 450 W Typ av sladd: 1,28 m, Fast monterad baktill Vikt: ca 0,7 kg Max arbetstid: 5min/15min (deg/trådvisp) Max degvikt: Ej angivet i manual Medföljande vispar: Trådvisp, Degkrokar (Rostfritt/Plast) Färger: Vit Storlek: 20,5x7,5x16 cm (utan vispar) Ljudnivå: Medel, dB: 65 dB

Braun MultiMix 3 HM3000 är en relativt simpel men funktionell elvisp där designen eller funktionaliteten inte förändrats särskilt mycket de senaste åren. Men samtidigt gör den just sitt jobb så varför ändra ett bra koncept. Sladden är fast monterad baktill och lagom lång men tyvärr finns inte något fäste för att vira runt maskinen på smidigt sätt. Greppet är väl tilltaget och via tummen nås alla knapparna utan problem. Elvispen har en mycket stor on/off knapp och därunder finns ett reglage som steglöst ändrar hastigheten. Sista steget är ett turboläge som ökar hastigheten markant. Själva motordelen sitter framför tummen vilket inte ger något balanserat läge men samtidigt är elvispen inte särskilt tung och därför lättarbetad. Vid bearbetning av deg får Brauns elvisp kämpa hårt och då ingen maxvikt står angiven vet vi inte riktigt vad vi skall förvänta oss. Elvispen klarar vår 500g deg men låter ganska ansträngd.

Ljudnivån känns helt acceptabel medan hastigheten vid vispning av grädde mm inte uppnår några snabba resultat. Alla medföljande vispar kan köras i maskindisk och är i ett rostfritt material med infästning i plast. Braun har satsat på en enkel elvisp som gör sitt jobb även om det kan ta lite längre tid. Designmässigt hade vi förväntat oss en mer balanserad maskin och då stora delar av materialvalet är i plast, även på visparna, så finns större risk för att de slits med åren. Prisnivån hamnar inte helt i paritet med våra förväntningar av elvispen men då Braun MultiMix 3 klarar sina arbetsmoment bra hamnar betyget på godkänt. 

Låg ljudnivå, Låg vikt
Något långsam, något svag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

9. Philips Avance Collection mixer

Elvispen med extra allt!

Motoreffekt: 750 W Typ av sladd: 1,45 m, Fast Vikt: ca 1 kg Max arbetstid: Maxtid ej angiven Max degvikt: 500 g Medföljande vispar: Bladvispar, Degkrokar Extra tillbehör: Roterande skål med stativ, slickepott. Kan köpas till: Mixerstav, Mixerbägare, Hackare Färger: Vit Storlek: 20,5x8,5x15,5 cm (utan vispar) Ljudnivå: Låg, dB: 61 dB

Philips Avance Collection Elvisp HR 1594 kommer i en något större låda än de flesta elvispar. Utrymmet behövs då Philips elvisp snarare är något mellanting av en elvisp och hushållsassistent. Med följer ett stativ i plast och en skål i rostfritt utförande. Då elvispen sätts i stativet blir Philips elvisp en enklare typ av husållsassistent. Materialvalet av elvispen är plast i vitt och svart utförande som ger oss en känsla av kvalité. Det medföljande stativet känns plastigt och och matchar inte riktigt elvispens mer gedigna byggkvalité. Sladden är relativt lång och sitter fast monterad utan möjlighet till annan förvaring än att vira den runt elvispen.

Philips elvisp ligger mycket bra i handen och känns bra balanserad. Hastigheten regleras steglöst och vi blir positivt överraskade av dess diskreta ljud vid lägsta hastighet. Ett turboläge kan närsomhelst aktiveras och höjer maskinens varvtal till max. Inte ens då blir ljudet särskilt påtagligt. Att vispa grädde, ägg och liknande går mycket snabbt och att arbeta med maskinen som elvisp imponerar men resultatet imponerar inte lika mycket vid användning av stativet som känns för klent för sin uppgift. Särskilt då vi kör enligt Philips maxangivelser för vikt vid ex degknådning. Philips Avance Collection HR 1594 härliga prestanda blir således lidande betygsmässigt på grund av tillbehören som inte lever upp till samma förväntning som själva elvispen.

Låg ljudnivå, stark, många extra tillval
Plastigt stativ, klarar inte stora degar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

10. Wilfa KM-400W

Elvisp i mellanklass med stora tydliga knappar

Motoreffekt: 400 W Typ av sladd: 0,9 m, Fast monterad Vikt: ca 0,9 kg Max arbetstid: 10min (5min vid hög belastning). Maskinen måste svalna till rumstemp igen. Max degvikt: 820 g mjöl + 400 g vatten. Medföljande vispar: Bladvispar, degkrokar (rostfritt stål) Extra tillbehör: Ställ med roterande skål kan köpas till. Kan köpas till: Vit/grå Storlek: 20x9x15 cm (utan vispar) Ljudnivå: Hög, dB: 67 dB

Wilfa KM-400W har en högblank yta i vit plast och framtill en metallfinish i borstad rostfritt stål. En blå lampa tänds framtill vid användning ifall man skulle missa att elvispen är igång. Sladden sitter fast monterad på ena sidan av elvispen. Knapparna ovanpå maskinen är stora, extra tydliga och består av en hastighetsväljare i fem steg, en turboknapp och en knapp för att mata ut visparna.

Greppet är väl tilltaget men dess konstruktionen gör elvispen framtung. När vi startar KM-400W så upplever vi att även den lägsta hastigheten är ganska hög, det blir svårt om man vill köra låga varvtal för att blanda ut något. Så även om det finns fem steg så är det ovanligt lite skillnad på lägsta och högsta hastighet. Vi gillar de tydliga knapparna men blir ändå lite besvikna. Stora enkla knappar tilltalar äldre generationer men då knapparna är väldigt tröga blir det svårt för personer med svaga nypor och omöjligt att styra med en hand. Knappen för att mata ut visparna behöver dessutom rejäl kraft. Wilfa KM-400W har absolut en stark motor, som dessutom kyls väl av den inbyggda fläkten vilket ger lång drifttid, men dess totala omdöme dras ner kraftigt då elvispen inte upplevs särskilt enkel att använda. En hög ljudnivå gör tyvärr inte saken bättre.

Stark motor, tydliga knappar
Tröga knappar, hög ljudnivå, bara höga hastigheter
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Bästa pris hos:

Vanliga frågor om elvispar

Vilken elvisp är bäst?

I vårt test har vi testat 10 olika modeller av elvispar, och utser KitchenAid 5KHM9212 till bäst i test. Inte nog med att detta är en riktigt snyggt designat elvisp, den är dessutom kraftfull och en god hjälp vid större volymer. KitchenAid har dessutom flera digitala inslag på sin elvisp, vilket är riktigt ovanligt men väldigt hjälpsamt.

När uppfanns elvispen?

Elvispen uppfanns i början av 1900-talet och användes då flitigt i de milkshakebarer som var väldigt populära i USA. Många elektriska köksredskap härstämmar från just bärjan av 1900-talet, vilket beror på att elektriciteten blev tillgänglig i vanliga hushåll i slutet av 1800-talet. Detta ledde snabbt till uppfinningar som både elvisp och den elektriska brödrosten. De första elektriska hushållsredskapen, kunde vara ganska farliga att använda – elsäkerheten var inte vad den nu för tiden är. Men i början av 1900-talet, blev produkterna allt mer säkra.

När ska man använda en elvisp?

En elvisp kan du använda när du inte vill (eller orkar) vispa för hand. Ska du till exempel vispa grädde eller en fluffig sockerkaksmet, kommer en elvisp göra det både snabbare och enklare. Det går naturligtvis utmärkt att använda en vanlig visp också, men den upprepande visprörelsen brukar kunna få mjölksyra att snabbt smyga sig på. Ska man knåda en deg, brukar en elvisp med degkrokar monterade, vara ett smidigt sätt att knåda degen utan att armarna blir möra.

När ska jag använda paddelvispen?

Tillsammans med de allra flesta elvispar, brukar man få ett par trådvispar och ett par degkrokar. Trådvisparna har ibland en plattare yta, och då kallas de ofta för paddelvispar. Trådvisparna använder du när du till exempel ska vispa grädde, pannkaksmet eller en sockerkaksmet. Dessa vispar roterar in mycket luft i smeten eller vätskan, vilket gör att vispningen går snabbt och enkelt.

Vad kan jag använda om jag inte har en elvisp?

Om du inte har en elvisp, är det en vanlig visp, muskelstyrka och uthållighet som du kommer få plocka fram. Att använda en stavmixer istället för en elvisp, är dock inte en särskilt effektivt alternativ. I vissa fall kan det gå bra, som när man ska vispa upp en äggvita. Ska man däremot knåda en deg, kommer stavmixern inte fungera – då är det handknådning som gäller.