Elvisp: 9 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Februari 2024

Trött på att vispa för hand? Oavsett om du bakar, gör pannkakor eller egentligen vad som helst i köket kommer en elvisp ofta väl till pass. Vi har testat marknadens mest populära modeller och bedömt allt från effektivitet och ljudnivå till byggkvalitet och tillbehör för att utse den bästa.

Läs även vårt test av stavmixers.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Elvisp

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Alla elvispar har fått genomgå en rad olika prövningar, uppgifter de förväntas kunna utföra. Allt från att vispa grädde och ägg till degknådning. Testet har utförts av en person med öga för detaljer och kvalité och som är erfaren inom bak och matlagning. Alla elvispar har testats utifrån dess unika egenskaper för att ge en så rättvis bedömning som möjligt.

Design/grepp: Utseendet är viktigt för vissa och även hur smart designad produkten är. Har elvisparna någon unik designlösning? Är de tänkta att kunna stå framme som en designpryl eller gömmas undan i lådan? Är det enkelt att arbeta med maskinen, hur väl balanserad är maskinen och orkar man hålla maskinen under längre tider?

Sladd: Alla elvispar drivs av ström och sladden är oftast i vägen såväl i kökslådan som då maskinen används. Hur ser de olika sladdlösningarna ut?

Styrka/Ljudnivå: Elvisparnas angivna Watt-tal ger knappast någon bra bild av hur väl maskinen presterar, så hur starka och snabba är elvisparna egentligen? Hur väl blir resultatet? Är ljudnivån rimlig vid högsta hastighet?

Kvalité: Billiga enkla lösningar kanske inte heller är de bästa i längden, vi synar knappar och andra detaljer för att hitta svagheter. Hur välbyggd är elvispen? Finns det uppenbara detaljer som känns svaga/klena? Vad har man använt sig av för material?

Betyget på produkten är satt utifrån den samlade upplevelsen i förhållande till produktens pris, för att kunna avgöra produktens prisvärdhet. Det gör att även en billigare produkt har möjlighet att få bra betyg jämfört med en dyrare.


Fler tester för amatörkocken

Vakuumförpackare

Fler tester av hjälpredor i köket

Köksassistent

Slow cooker

0 5 4 1

1. Bosch MFQ4030 BÄST I TEST ELVISP

En mångsidig elvisp med innovativ trådvisp!

Motoreffekt: 500 W Typ av sladd: Fast monterad baktill Vikt: 1,1 kg Max arbetstid: Ingen tid angiven i manualen. Max degvikt: 500 g Medföljande vispar: Trådvisp, degkrokar (rostfritt/plast) Extra tillbehör: Uttag för mixerstav Färger: Vit/grå Storlek: 20,5x7,5x16 cm (utan vispar) Ljudnivå: Låg, dB: 62 dB

Bosch MFQ4030 har ett snyggt hölje i vit högbank plast med grå detaljer. Fronten och undersidan har fått en snygg aluminiumliknande yta i plast. Sladden är fast monterad baktill och lätt vinklingsbar i höjdled. Den går utmärkt att vira runt elvispens handtag och har ett litet klipp för att hålla den på plats. Greppet är generöst och den lätta maskinen är smidig att arbeta med. Hastighetsreglagen nås enkelt med tummen och genom ett enda reglage sköts både pulsläget och de fem hastigheterna.

Supertyst läge imponerar inte

Bosch har skickat med en unik trådvisp som enligt dem skall ge ett snabbare resultat vid vispning. Små kulor sitter på trådvispen vilket skall snabba på resultatet. Själva visparna är dock ganska små och vi märker ingen större skillnad när vi står och vispar våra maränger. Man har även skrivit ”Super silent” som en viktig egenskap för elvispen vilket höjer våra förväntningar men här blir vi inte särskilt imponerade. Elvispen är absolut inte högljud men den är heller inte särskilt tyst i de högre hastigheterna och det är just de hastigheterna som behövs vid vispning av ägg, grädde mm. Som degknådare lyckas Bosch elvisp bra även om den kan låta lite ansträngd vid maxvikten 500g deg. Resultatmässigt blir vi nöjda och placerar därför Bosch MFQ4030 högt på betygsskalan. En lagom tyst elvisp som gör jobbet någorlunda snabbt till ett mycket bra pris. Som bonus kan tillbehör såsom mixerstav köpas till. 

Relativt tyst, ingen begränsad användningstid
Något långsam
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

2. Wilfa Smooth Mix HM1B-500 Elvisp BÄSTA BUDGETVAL

En effektiv elvisp med modernt och snyggt utseende

Motoreffekt: 500 W Typ av sladd: ca 1.5 m, Fast monterad baktill Vikt: ca 990 gram Max arbetstid med degkrokar: 4 minuter (mindre deg) eller 3 minuter (större deg, inte över 450 g mjöl) Max arbetstid med vispen: 10 minuter Max degvikt: Inte mer än 450 gram mjöl Medföljande vispar: Vispar, Degkrokar (Rostfritt/Plast) Färger: Svart Ljudnivå: Medel, ca 68 dB

Wilfa Smooth Mix är en praktisk och lättanvänd elvisp som snabbt vispar upp både grädde och frosting. Dessutom har den ett smart tillbehör för att hålla reda på visparna mellan användningarna - en liten klämma som gör att man kan fästa visparna på maskinen vid förvaring.

Perfekt elvisp för smet

Wilfa Smooth Mix är tveklöst främst en visp för smet snarare än tunga degar, vilket inte är ovanligt. Däremot har många användare en tendens att hårdköra degar med elvispar, vilket en elvisp inte orkar med i längden. Den blir överhettad och kan gå sönder. Det går dock att knåda en deg med Wilfa Smooth Mix, så länge man håller koll lite på hur lång tid man kör den. Max 3-4 minuter; sedan måste den vila och då får man ta över knådningen med händerna.

Wilfa Smooth Mix har en stilren design i svart. Vinkeln som handen hamnar i då elvispen används är lite knepig och gör att man snabbt blir trött i handleden. Det är dock inget större problem om det är en smet eller grädde som ska vispas eller röras ihop. Det är jobbigare med de tyngre degarna.

Stadig elvisp till bra pris

Elvispen Smooth Mix från Wilfa känns riktigt stabil och hållbar vid användning, särskilt med tanke på priset. Ofta när elvispar landar i budgetklassen, brukar de kännas lite rangliga. Det gör inte denna elvisp. Den ligger stadigt i handen och inga delar skramlar under användning. Visparna är lätta att klicka på plats och lossa, vilket sammantaget gör Wilfa Smooth Mix till en riktigt trevlig och plånboksvänlig elvisp att använda.

Wilfa Smooth Mix HM1B-500 Elvisp

Snygg, god byggkvalitet, vispar effektivt
Handleden blir trött efter en stunds användning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

3. KitchenAid 5KHM9212 BÄSTA PREMIUMVAL

Kraftfull digital elvisp för stora volymer

Motoreffekt: 85 W Typ av sladd: 1,5 m, Fast, kan vinklas, fästband Vikt: 1,1 kg Max arbetstid: Ingen tid angiven Max degvikt: Ingen maxvikt angiven Medföljande vispar: Trådvisp, Balongvisp, Degkrokar, Mixerstav Extra tillbehör: Tygpåse för vispar Färger: Flera val Storlek: 19,5x8x14,5 cm (utan vispar) Ljudnivå: Låg, dB: 54 dB

KitchenAid 5KHM9212 har fått klassisk KitchenAid-design med märket i rostfri look och övrig plast i en metalickliknande färg som kan matchas med dina övriga köksprodukter i samma färgserie. Sladden sitter fast monterad och kan smidigt vinklas åt valfritt håll för att inte störa dig i arbetet. När du arbetat färdigt finns även ett smart gummiband som lindas runt sladden. Handtaget är väl tilltaget och har ett gummimaterial på undersidan för bästa grepp. Elvispen ligger balanserat i handen och känns mycket bekväm att använda.

Digitala delar

KitchenAid sticker ut i mängden med sina digitala inslag och även på deras elvisp hittar vi en digital hastighetskontroll i hela nio steg. Elvispen mjukstartar på lägsta hastighet varje gång vilket ger oss mindre risk för nedskvätt arbetsyta. Hastigheten är en toppklass för sig, från lägsta otroligt tysta nivå som i mycket låg fart rör om till det enormt kraftfulla högsta läget. Det går oerhört snabbt att vispa grädde mm och det känns att motorn är kraftfull då den lekande lätt knådar våra degar. Den kraftiga motorstyrkan tas även tillvara via de medföljande visparna som är större än vanligt vilket ger möjlighet för större mängder grädde mm att arbeta med. Det märks att KitchenAid 5KHM9212 är en påkostad elvisp både när det gäller design, motorstyrka och finesser. För dess relativt höga pris får man en elvisp i absoluta toppskicket och vi kan inte annat än att njuta då vi använder den. Betyget placeras därför i topp!

Mycket kraftull motor, väldigt tyst
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Smeg HMF01

Motoreffekt: 250 W Typ av sladd: 1,5 m, fast monterad baktill, kan vinklas Vikt: 1 kg Max arbetstid: Ingen maxtid angiven Max degvikt: Ingen maxvikt angiven Medföljande vispar: Trådvispar, ballongvispar, degkrokar Extra tillbehör: Förvaringspåse Färger: Svart, röd, grön, creme, blå, rosa, vit Storlek: 22 x 18 x 12 cm (utan vispar) Ljudnivå: Medel: 66 dB

När det gäller utseende är Smeg en svårslagen snygging i retro 50-talsstil. Vi testar en mintgrön variant, och även om utsidan inte är allt blir vi glada bara av att titta på den. Att de olika tillbehören kommer i en fin tygpåse förstärker känslan av exklusivitet, och i stället för att låta dem ligga huller om buller i kökslådan sparar vi gärna påsen.

Hastigheten justeras med knappar

Vispen har nio hastigheter som justeras med hjälp av en plus- och en minusknapp. Den mjukstartar på varje nivå, så att vi slipper stänka ner köket. Håller man ner plusknappen växlar man snabbt över till turboläget. Här hör vi tydligt hur motorn accelererar, men den gör det mjukt och behagligt. I början irriterar det lite att det inte går att hålla ner knapparna för att justera hastigheten, i stället behöver man trycka flera gånger. Vi vänjer oss dock fort.
På den digitala displayen syns både vilken hastighet vi vispar på och hur många sekunder vi vispat. Det är en liten men uppskattad detalj, eftersom vi inte behöver hålla koll på klockan medan vi vispar.

Ljudnivån ligger på 68,5 dB när vi mäter, vilket räknas som högt. Det finns elvispar i testet som är tystare, men vi reagerar faktiskt inte nämnvärt på volymen när vi vispar.

Klåfingriga bagare kan råka lossa visparna

Visparna lossas med en knapp på undersidan, likt när man avfyrar en pistol. Man måste trycka rätt hårt, men det går att lossa dem medan vispen är igång, vilket kan bli ett problem för barn med nyfikna fingrar. Men det är också det enda negativa vi upplever när vi testar.

Smeg imponerar med både design och funktion. Elvispen känns stabil i handen utan att vara för tung, och när vi bakar syltkakor vispar den effektivt ihop ingredienserna till degen – snabbt! Det här är en riktigt bra produkt som är värd sin prislapp om du har budgeten för den.

Snygg design, smidiga knappar, vispar effektivt
Går att lossa visparna medan den är igång, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Dualit Hand Mixer DHM3

Designpryl med hög prestanda!

Motoreffekt: 400 W Typ av sladd: 1,15 m, Dras in/ur Vikt: ca 1,3 kg Max arbetstid: 1 min/ 2 min/ 2,5 min (Deg/Balongvisp/Bladvisp) (Vila 5min) Max degvikt: 250 g (Obs endast mjölvikt) Medföljande vispar: Bladvisp, Balongvisp, Degkrokar Färger: Flera val Storlek: 20x9,5x15 cm (utan vispar) Ljudnivå: Hög, dB: 71 dB

Dualit Hand Mixer DHM3 tillhör kategorin kökstillbehör där design har stor betydelse liksom dess prestanda. När elvispen inte används ser den närmast sladdlös ut eftersom sladden kan vridas in i maskinen. En genuint smart lösning som håller sladdtrassel borta. Handtaget är stort och passar såväl stora som små händer. Ett reglage nås med tummen och ger dig möjlighet att variera hastigheten i 5 steg. Även om elvispen känns relativt tung så blir den otroligt lätt att arbeta med då elvispen ligger välbalanserad i handen och lyfter lite lätt från bunken vid vispning.

Begränsad drifttid

Dualits elvisp är mer än bara design då dess motor imponerar och färdigställer vispad grädde på nolltid. Vi inser snabbt att vi inte ens behöver köra på högsta effekt alltid utan nöjer oss med något lägre. Är det dock bråttom så är det bara att dra på högsta effekt men samtidigt blir ljudnivån ansträngande och det är nära att hörselkåporna åker på. Dessutom får inte högsta hastighet användas i mer än 5 sekunder enligt manualen, vilket kan ses som väldigt snålt. Övriga drifttider är även de rejält begränsade vilket förvånar oss då Dualits elvisp har en av de kraftigaste fläktar för att kyla motor och växelhus. Den begränsade drifttiden kompenseras dock av en mycket hög hastighet på visparna. Att vispa 500ml grädde blir inga svårigheter inom den begränsande drifttiden. Dock glömmer vi ständigt bort att högsta hastighet endast är till för tillfälliga pulser om 5 sekunder. Sammantaget levererar Dualit en visp som bjuder på snygg design, kraftfull prestanda och en byggkvalité som lär hålla i många år. Vi hade dock förväntat oss en tystare maskin och betydligt längre drifttider i denna prisnivå vilket tyvärr drar ner betyget något för Dualit Hand Mixer DHM3.

Inbyggd sladdvinda, kraftfull motor, välbyggd
Hög ljudnivå, kraftigt begränsad drifttid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Bosch CleverMixx 350 W

En enkel elvisp som fyller grundläggande behov för hemmaköket

Motoreffekt: 350 W Typ av sladd: 1,4 m, Fast monterad baktill Vikt: ca 900 gram Max arbetstid: Inte angiven Max degvikt: 1 kg (vid användning av degbunke) Medföljande vispar: Trådvisp, Degkrokar (Rostfritt/Plast) Färger: Vit och grå med röda inslag Storlek: 140 x 184 x 70 mm (utan vispar) Ljudnivå: Medel, 66 dB

Bosch CleverMixx 350 W är en enkel elvisp som levererar exakt det som de allra flesta hemmakök behöver - snabb vispning till en ganska låg ljudnivå. Medan den inte kommer vinna priser för snyggast design, är det en väldigt prisvärd elvisp som snabbt vispar ägg och socker exakt så vitt och fluffigt som kokboken efterfrågar.

Klassisk utformning främjar intuitiv användning

Elvispen från Bosch ser ut precis så som man förväntar sig att en elvisp ska se ut. Sladden sitter fast baktill och går att linda upp på baksidan av maskinen för att hålla förvaringsskåpet prydligt. Ovanpå vispen sitter reglaget för hastigheten. Det finns fyra olika hastigheter samt en manuell funktion att välja mellan. Den manuella inställningen fungerar på samma sätt som hos de flesta andra elvispar; vispen snurrar så länge du håller reglaget åt sidan.

Bosch CleverMixx 350W

För att lossa visparna trycker man in den röda knappen som sitter ovanpå elvispen. Det krävs ett bestämt tryck för att de ska lossna. När man sätter på visparna eller degkrokarna, måste man också vara bestämd samt givetvis hålla koll på att man sätter rätt visp i rätt visphål.

Fungerar till mindre degar

Ljudnivån på Bosch CleverMixx 350 W är faktiskt ganska behaglig. På en meters avstånd mätte vi upp 66 dB med Arbetsmiljöverkets app Buller. Att vispa grädde går snabbt och även att vispa socker och ägg poröst. Begränsningarna märks tydligast om man ska knåda en deg med hjälp av degkrokarna. Det står att den kan hantera en deg på 500 gram eller 1 kg med degbunke. När vi testade upplevde vi att det fungerade bra upp till 1 kg även utan Boschs degbunke som går att köpa separat. Men det märks att CleverMixx får jobba hårt när man knådar en vetedeg. Så är det främst stora degar som ska knådas, rekommenderar vi istället att man överväger en köksassistent.

Är det istället en enklare vispning och mindre degar man behöver en elvisp till, då är Bosch CleverMixx 350 W ett väldigt prisvärt alternativ. Du får basfunktionerna och är det inte mer än så som behövs, räcker det gott och väl med denna enkla men effektiva elvisp.

Väldigt bra pris, enkel att hantera, går att diska delarna i maskin
Får kämpa när degarna blir större
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

7. Philips HR3740

Motoreffekt: 450 W Typ av sladd: 1,2 m, Fast monterad baktill Vikt: ca 1 kg Max arbetstid: 6 min med trådvisparna Max degvikt: 1000 gram med degkrokarna Medföljande vispar: Trådvisp, Degkrokar (Rostfritt/Plast) Färger: Vit och grå Storlek: 19x9x15 cm (utan vispar) Ljudnivå: Hög, dB: 79 dB

Philips Viva Mixer HR3740 är en nätt och lättanvänd elvisp som kommer tillsammans med både trådvisp och degkrokar.
Denna visp är vit med en kashmirgrå infällning och ser trevlig och stilren ut. Inte en design som kommer få någon att gå i spinn, men inte heller allt för trist. Sladden räcker gott och väl längdmässigt, men den går inte att ta loss och inte heller finns någon annan lösning än att helt enkelt vira den runt maskinen då den ska förvaras. Det finns visserligen en liten kant på undersidan, som hjälper till att hålla den upplindande sladden på plats.

Hög ljudnivå

Vispen vilar skönt i handen och vispar grädde effektivt. Philips HR3740 har fem olika hastigheter och ett turboläge. Det är lätt att växla mellan hastigheterna genom ett reglage på ovansidan. Turbohastigheten aktiveras genom ett klick på turboknappen, som man får lov att hålla intryckt. Så fort man släpper den, återgår vispen till den valda hastigheten.

Vad som överraskar dock, är den höga ljudnivån. När man kör denna visp på högsta hastighet, mäter vi ibland upp strax över 80 dB – vid turboläget är det dock något lägre. Det märks att detta är en ganska högljudd visp. Har man använt den under en stund, blir man helt enkelt lite trött i öronen.

Men bortsett från dess ljudnivå, är detta en praktisk visp att ha hemma för den som behöver extra visphjälp i köket.

Snygg, slät undersida som är lätt att torka av, kraftfull motor
Väldigt hög ljudnivå
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

8. Hamilton Beach 62655-Ce

Imponerande låg ljudnivå, men alldeles för tung

Motoreffekt: 200 W Typ av sladd: 1,5 m, fast, kan vinklas, låsbar Vikt: 1 kg Max arbetstid: 5 minuter Max degvikt: Ingen maxvikt angiven Medföljande vispar: Soft scrape-vispar, ballongvisp, degkrokar Extra tillbehör: Förvaringslåda Färger: Svart med silvriga detaljer Storlek: 20 x 16 x 8 cm (utan vispar) Ljudnivå: låg: 62 dB

Hamilton Beach 62655-Ce är en rejäl modell med snygga silvriga detaljer. Den kommer med en ballongvisp, två silikonbeklädda vispar och ett par degkrokar. Silikonet är en välkommen detalj, eftersom det skonar våra melaninskålar­. Ballongvispen vispar snabbt grädden mjuk och fluffig, och det tar inte heller lång tid att få en välknådad och smidig bröddeg. Visst, vi märker att vispen får ta i lite och att det påverkar hastigheten en gnutta, men vi upplever inte det som något större problem.

Mjukstart minskar risken för stänk

Elvispen har en digital panel som visar vilken nivå (av sju) vi vispar på. Starthastigheten är låg och mjuk, vilket minskar risken för stänk. Nivån justeras med hjälp av ett hjul, och det är enkelt att nå med tummen när vi vill justera den. Däremot upplever vi en nackdel: att stänga av fort är svårt, eftersom det krävs ett par “scrollningar” på hjulet innan vispen stannar. Där hade vi hellre sett att det fanns en knapp.
Visparna lossas genom att trycka på en spak på undersidan. Detta förvirrar testpanelens yngre deltagare, som utsatte spaken för otaliga avfyrningsförsök under testets gång.

Tung att hålla i

Vi imponeras av ljudnivån, som är märkbart lägre än många andra vispar vi testat. Den är faktiskt riktigt behaglig. Tyvärr dras betyget ner av att flera i testpanelen upplever att vispen är känns ovanligt tung att hålla i, och de starka vibrationerna gör att man fort blir trött i handen. Detta är ett stort minus, eftersom små barn och personer med nedsatt muskelfunktion troligtvis inte kommer att kunna använda elvispen.

Elvispen har en snygg och modern design, och det märks att Hamilton Beach har tänkt på många detaljer. Men dess tyngd och hårda vibrationer drar ner betyget rejält – det här är tyvärr inte en visp för familjen med små barn som gärna hjälper till att baka.

Låg ljudnivå, snygg design, låg starthastighet
Tung, vibrerar mycket, går att lossa visparna medan den är igång
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

9. Braun MultiMix 3 HM3000

Tystgående lättviktare

Motoreffekt: 450 W Typ av sladd: 1,28 m, Fast monterad baktill Vikt: ca 0,7 kg Max arbetstid: 5min/15min (deg/trådvisp) Max degvikt: Ej angivet i manual Medföljande vispar: Trådvisp, Degkrokar (Rostfritt/Plast) Färger: Vit Storlek: 20,5x7,5x16 cm (utan vispar) Ljudnivå: Medel, dB: 65 dB

Braun MultiMix 3 HM3000 är en relativt simpel men funktionell elvisp där designen eller funktionaliteten inte förändrats särskilt mycket de senaste åren. Men samtidigt gör den just sitt jobb så varför ändra ett bra koncept. Sladden är fast monterad baktill och lagom lång men tyvärr finns inte något fäste för att vira runt maskinen på smidigt sätt. Greppet är väl tilltaget och via tummen nås alla knapparna utan problem. Elvispen har en mycket stor on/off knapp och därunder finns ett reglage som steglöst ändrar hastigheten. Sista steget är ett turboläge som ökar hastigheten markant. Själva motordelen sitter framför tummen vilket inte ger något balanserat läge men samtidigt är elvispen inte särskilt tung och därför lättarbetad. Vid bearbetning av deg får Brauns elvisp kämpa hårt och då ingen maxvikt står angiven vet vi inte riktigt vad vi skall förvänta oss. Elvispen klarar vår 500g deg men låter ganska ansträngd.

Lite plastig

Ljudnivån känns helt acceptabel medan hastigheten vid vispning av grädde mm inte uppnår några snabba resultat. Alla medföljande vispar kan köras i maskindisk och är i ett rostfritt material med infästning i plast. Braun har satsat på en enkel elvisp som gör sitt jobb även om det kan ta lite längre tid. Designmässigt hade vi förväntat oss en mer balanserad maskin och då stora delar av materialvalet är i plast, även på visparna, så finns större risk för att de slits med åren. Prisnivån hamnar inte helt i paritet med våra förväntningar av elvispen men då Braun MultiMix 3 klarar sina arbetsmoment bra hamnar betyget på godkänt. 

Låg ljudnivå, Låg vikt
Något långsam, något svag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Alla elvispar har fått genomgå en rad olika prövningar, uppgifter de förväntas kunna utföra. Allt från att vispa grädde och ägg till degknådning. Testet har utförts av en person med öga för detaljer och kvalité och som är erfaren inom bak och matlagning. Alla elvispar har testats utifrån dess unika egenskaper för att ge en så rättvis bedömning som möjligt.

Design/grepp: Utseendet är viktigt för vissa och även hur smart designad produkten är. Har elvisparna någon unik designlösning? Är de tänkta att kunna stå framme som en designpryl eller gömmas undan i lådan? Är det enkelt att arbeta med maskinen, hur väl balanserad är maskinen och orkar man hålla maskinen under längre tider?

Sladd: Alla elvispar drivs av ström och sladden är oftast i vägen såväl i kökslådan som då maskinen används. Hur ser de olika sladdlösningarna ut?

Styrka/Ljudnivå: Elvisparnas angivna Watt-tal ger knappast någon bra bild av hur väl maskinen presterar, så hur starka och snabba är elvisparna egentligen? Hur väl blir resultatet? Är ljudnivån rimlig vid högsta hastighet?

Kvalité: Billiga enkla lösningar kanske inte heller är de bästa i längden, vi synar knappar och andra detaljer för att hitta svagheter. Hur välbyggd är elvispen? Finns det uppenbara detaljer som känns svaga/klena? Vad har man använt sig av för material?

Betyget på produkten är satt utifrån den samlade upplevelsen i förhållande till produktens pris, för att kunna avgöra produktens prisvärdhet. Det gör att även en billigare produkt har möjlighet att få bra betyg jämfört med en dyrare.


Fler tester för amatörkocken

Vakuumförpackare

Fler tester av hjälpredor i köket

Köksassistent

Slow cooker

Fem tips vid köp av elvisp

Det är lätt att förstå varför det finns en elvisp i stort sett alla kök när den är till så stor hjälp i vardagsbakandet. Att vispa smet eller grädde för hand är både långtråkigt och kräver sin fysik i såväl handleder som armar. Med en rejäl elvisp i köket blir det enkelt att både vispa och röra med minimal energi och införskaffas en tillräckligt stark elvisp med degkrokar så slipper man även knåda deg för hand! En bra elvisp med stativ kan därför nästan konkurrera ut köksassistenten från köksskåpen, lite beroende på vad man är ute efter. Är du på jakt efter en ny modell så kommer fem tips på vägen mot ett toppenköp här!

Elvisp med många olika vispar

Ju fler vispar, desto fler användningsområden! En del modeller har flera olika vispar i förpackningen, medan andra kanske bara har standardvispar och kräver att resterande köps till separat. När du tittar efter en ny elvisp är det därför en god idé att inte stirra sig blind på prislappen utan även kolla vad som ingår i paketet du köper. Kanske blir en dyrare modell billigare i längden om man vet med sig att man gärna använder alla de olika varianterna.

 • Bladvispar: De ”vanliga” visparna med lite plattare blad i vispen. Passar perfekt till kaksmet!
 • Ballongvispar: Tunnare vispar som fixar fluffig grädde eller hårt vispad äggvita på nolltid.
 • Degkrokar: Tjockare snurrade krokar som gör knådandet av deg till en barnlek!
 • Soft-scrape-vispar: Vispar vars blad har en tunn beklädnad av silikon, för att minska slitage i bunkar och skålar vid användning.
 • Mixerstav: Vissa modeller kan faktiskt ersätta även stavmixern i köket, då det finns ett mixerhuvud att klicka fast för att till exempel mixa en soppa slät eller göra röror och såser.

Elvisp med stark motor

Den som vill använda sin elvisp till bakning av olika degar ska leta efter en visp med stark motor och tillhörande degkrokar. En stark motor minskar risken att slippa pausa i vispandet/knådandet för att inte elvispen ska bli överhettad, och det går även att knåda större mängder deg åt gången utan att den blir allt för trött. En del modeller har instruktionen att ta några minuters paus efter en viss tids användning, något som inte är särskilt uppskattat när det snart börjar bli dags att hälsa gästerna välkomna. När elvispen har mer effekt så brukar även ljudnivån bli lägre då motorn inte behöver kämpa lika mycket.

Elvisp med stativ

Har du tröttnat på att släpa fram din köksassistent ur skåpen bara för att vispa lite smet eller baka en gång i halvåret? Då är det läge att kolla efter en elvisp med tillhörande stativ som ger en maskin som fungerar på ungefär samma sätt, med skillnaden att den blir mindre otymplig och gissningsvis även används betydligt oftare. Stativet kommer oftast med en tillhörande bunke, och sedan sätter man bara fast elvispen på stativet och har händerna fria till annat medan smeten blir perfekt porös utan ansträngning. Rejäla små fötter och gärna gummipluppar undertill ger ökad stabilitet på köksbänken.

Elvisp med många olika hastighetslägen

Oväntat besök och vill bjuda på något snabbt? Med turboläge kan du vispa ihop något innan gästerna ens hinner uppfatta att du gått ut i köket. Det är även smidigt de gånger man har flera olika kortare moment i bakningen. Många elvispar har även en pulsfunktion som gör det lätt att få till en helt perfekt konsistens och inte råka övervispa på slutet. Tips på ett av de snabbaste (och godaste) bakverken att slänga ihop är [klassisk rulltårta.](https://www.mathem.se/recept/klassisk-rulltarta)

Det har nog hänt både en och två gånger att man råkat trycka ner visparna bland ingredienserna som sedan har stänkt långt över skålens kanter när elvispen dragit igång. En uppskattad funktion är därför en elvisp som alltid startar på den lägsta hastigheten och att man sedan får öka farten efter hand som smeten har blandats eller när grädden har blivit tjockare. Och alla funktioner som minimerar extra kladd är såklart välkomna!

Att det är enkelt att komma åt reglagen medan man håller i elvispen är också ett plus, se efter att det går att styra hastigheten med tummen medan du vispar vilket är bekvämt och smidigt.

Elvisp med ergonomiskt handtag

Även om en elvisp är många gånger lättare att använda än en manuell visp, så kräver det en del handstyrka att hålla den still under en längre tid. Om man av någon anledning har lite nedsatt styrka i händer eller handleder så krävs det ett bekvämt handtag för att användningen ska bli enkel och smärtfri. Ett ergonomiskt handtag i bra storlek är viktigt, och många uppskattar även om handtaget är gummerat eller har en silikonbeläggning som hindrar att man glider med greppet om det blir lite smetstänk eller annat vått kladd på handtaget. Om man har barn som gärna är med och bakar så gäller det också att de kan hålla ordentligt i maskinen utan att riskera att de målar om köket med grädde eller kaksmet.


Ett av kökets större historiska genombrott måste ändå varit då elvispen introducerades för lite mer än 100 år sedan. Dess konstruktion har på många sätt varit densamma genom åren även om design och motorkraft förbättrats med tiden. I årets test av elvispar hittar vi allt från billigare modeller till dyrare där motorstyrka, design och smidiga extrafunktioner sticker ut.

Likt övriga hushållsprodukter skyltas det vilt med Watt/effekt på lådorna men vi vet att det angivna effekttalet sällan ger en vägledning till maskinens verkliga styrka. Olika typer av motorer och lösningar på kylning ger dessutom en varierad grad av styrka och ljudnivå. Ljudnivån var en faktor med stor variation mellan modellerna och delades in i nedan indelning. Nivån uppmättes som ett medelvärde vid en minuts användning med största delen på högsta hastighet.

Låg: <62dB    

Medel: 62-66dB         

Hög: >66dB

Generellt ser vi att de dyraste maskinerna har en betydligt starkare motor. Det återspeglas också genom storleken på de medföljande visparna som till de starkaste maskinerna är mycket större vilket ger en klar fördel då stora mängder skall vispas. Visparna som medföljer varierar i materialval men där de flesta tillverkare har satsat på vispar i helt rostfritt utan plastdetaljer.

Även hastigheten skiljer rejält mellan dyrare och billigare modeller där dyrare har större spann mellan lägsta och högsta hastighet vilket gör att du enklare kan blanda långsamt när det krävs. Om din primära uppgift för elvispen är att vispa grädde så vill vi också påpeka att även några av de billigare modellerna uppvisar riktigt bra resultat. Om du däremot står i valet mellan en hushållsassistent och en elvisp för brödbakning vill vi tydliggöra att elvisparna klarar endast små mängder degknådning och de flesta endast under kraftigt begränsad arbetstid. Men för den som söker elvispens smidighet och inte har några större knådningsbehov så har vi i det här testet några riktigt bra kandidater!

Utgångna produkter

0 5 2 1

Russel Hobbs

Kraftfull elvisp, men plågsamt högljudd

Motoreffekt: 350 W Typ av sladd: 1,2 m, monterad på höger sida, kan vinklas Vikt: 0,9 kg Max arbetstid: 5 minuter Max degvikt: Ingen maxvikt angiven Medföljande vispar: En ballongvisp, två vispar, två degkrokar Extra tillbehör: Snap on-förvaringslåda Färger: Turkos, blå, rosagrå och svart Storlek: 19,5 x 16 x 9 cm (utan vispar) Ljudnivå: Hög: 84 dB
Russel Hobbs

Russel Hobbs Swirl kommer i fyra olika metallic-färger inspirerade av ädelstenar, och vi testar varianten smoky quartz som är riktigt fin i rosagrå plast. Den kommer bland annat med ett par nylonförstärkta vispar, vilket ger en mjukare vispning. Med alla tillbehör kommer också en förvaringslåda.

Alldeles för högljudd

Vispen erbjuder fem hastigheter (plus ett turboläge som nås genom att man trycker ner en knapp) och det första vi reagerar på är hur kraftfull den känns. Det går riktigt fort att knåda en bröddeg, och det blåser rejält från elvispens fläkt. Tyvärr reagerar vi på den höga ljudnivån – ingen i panelen står ut med att vispa på den högsta hastigheten eftersom ljudet är så starkt. I stället är alla överens om att man helst vispar på nivå tre för att slippa få ont i öronen. Visserligen är elvispen mycket effektiv, så det är inte länge man behöver stå ut med ljudet, men volymen drar ändå ner betyget något.

Smidigt reglage justerar hastigheten

Vispen har ett reglage som gör det enkelt att justera hastigheten – dra det uppåt med tummen för att öka hastigheten och nedåt för att sänka den. Reglaget sitter så att det är lätt att komma åt, och det har dessutom en liten inbuktning för tummen som gör det lätt att få ett grepp om det. Det är särskilt uppskattat när man vill stänga av elvispen – ett litet tryck med tummen och vispen stannar direkt. Det är också genom att trycka ner reglaget som man lossar visparna. Vi noterar att knappen ibland fastnar, så det är inte helt smidigt.

Russel Hobbs Swirl är ett värt köp om du står ut med det höga ljudet. Sladden känns också lite kort och vi hade önskat att den var svängbar för smidigare hantering, men förutom det är det en kraftfull elvisp som gör sitt jobb.

Kraftfull motor, snygg design
Alldeles för högljudd
0 5 2 1

Wilfa KM-400W

Elvisp i mellanklass med stora tydliga knappar

Motoreffekt: 400 W Typ av sladd: 0,9 m, Fast monterad Vikt: ca 0,9 kg Max arbetstid: 10min (5min vid hög belastning). Maskinen måste svalna till rumstemp igen. Max degvikt: 820 g mjöl + 400 g vatten. Medföljande vispar: Bladvispar, degkrokar (rostfritt stål) Extra tillbehör: Ställ med roterande skål kan köpas till. Kan köpas till: Vit/grå Storlek: 20x9x15 cm (utan vispar) Ljudnivå: Hög, dB: 67 dB
Wilfa KM 400W

Wilfa KM-400W har en högblank yta i vit plast och framtill en metallfinish i borstad rostfritt stål. En blå lampa tänds framtill vid användning ifall man skulle missa att elvispen är igång. Sladden sitter fast monterad på ena sidan av elvispen. Knapparna ovanpå maskinen är stora, extra tydliga och består av en hastighetsväljare i fem steg, en turboknapp och en knapp för att mata ut visparna.

Stora och enkla knappar

Greppet är väl tilltaget men dess konstruktionen gör elvispen framtung. När vi startar KM-400W så upplever vi att även den lägsta hastigheten är ganska hög, det blir svårt om man vill köra låga varvtal för att blanda ut något. Så även om det finns fem steg så är det ovanligt lite skillnad på lägsta och högsta hastighet. Vi gillar de tydliga knapparna men blir ändå lite besvikna. Stora enkla knappar tilltalar äldre generationer men då knapparna är väldigt tröga blir det svårt för personer med svaga nypor och omöjligt att styra med en hand. Knappen för att mata ut visparna behöver dessutom rejäl kraft. Wilfa KM-400W har absolut en stark motor, som dessutom kyls väl av den inbyggda fläkten vilket ger lång drifttid, men dess totala omdöme dras ner kraftigt då elvispen inte upplevs särskilt enkel att använda. En hög ljudnivå gör tyvärr inte saken bättre.

Stark motor, tydliga knappar
Tröga knappar, hög ljudnivå, bara höga hastigheter

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

Electrolux EHM 4400

Stark elvisp med praktiskt stativ för alla tillbehör

Motoreffekt: 300 W Typ av sladd: 1,5 m, Fast monterad baktill Max arbetstid: 2 min (20 min vila) Max degvikt: 1,5 kg fast vikt Medföljande vispar: Trådvispar, degkrokar. (Rostfritt stål) Extra tillbehör: Stativ för förvaring Färger: Vit/Grå Storlek: 20x10x15 cm (utan vispar) Ljudnivå: Hög, dB: 68 dB
Electrolux Easycompact EHM 4400

Electrolux EHM 4400 har en enkel design i vit och grå plast. Baktill sitter en platta som fungerar som kombinerad sladdvinda och stöd då man ställer ifrån sig elvispen under arbetet. Sladden är fast monterad och kan alltså enkelt viras runt elvispens stöd när den inte används. EHM 4400 har ett bra stort grepp och ligger välbalanserat. Hastighetsreglaget nås enkelt med tummen och regleras i fem steg. En pulsknapp finns för att snabbt komma till högsta hastigheten.

EHM 4400 har inga problem med att vispa ihop grädde eller knåda ihop en deg och elvispens motor känns stark nog för de flesta av dess uppgifter. Vi ställer oss dock starkt frågande till att maskinen skulle orka med de enorma viktangivelser som står skrivna i manualen på 1,5kg då en deg på 500g känns ganska ansträngande för maskinen. Elvispen har en något hög ljudnivå och en ganska begränsad användningstid på max 2 minuter för att sedan behöva svalna i minst 20 minuter. Materialvalet imponerar på vissa detaljer såsom de rejäla visparna i rostfritt stål medan hastighetsreglaget i plast inte lever upp till samma kvalitetskänsla. Electrolux EHM 4400 är en stark maskin som dessutom bjuder på ett smart förvaringsstativ för elvispen och dess vispar. Det tillsammans med den mycket låga prisnivån ger såklart en fördel men tyvärr blir bedömningen lidande av dess höga ljudnivå och kraftigt begränsade arbetstid tillsammans med plastigt hastighetsreglage. 

Smidigt förvaringsstativ, smart sladdlösning
Kort max körtid/lång vilotid, hög ljudnivå
0 5 4 1

OBH Nordica Hand Mixer 6761

Färgglad budgetmodell som imponerar!

Motoreffekt: 300 W Typ av sladd: 1,2 m, Fast monterad höger sida Vikt: 1,33 kg Max arbetstid: 5 min (Vila 10 min) Max degvikt: Maxvikt ej angiven Medföljande vispar: Trådvispar, degkrokar. (Rostfritt) Färger: ”Chili Red” Storlek: 21x9x14,5 cm (utan vispar) Ljudnivå: Hög, dB: 74 dB
OBH Nordica Hand Mixer 6761

OBH Nordica Hand Mixer 6761 har liksom många av OBH Nordicas produkter en härlig Chiliröd färg vilket får den att sticka ut bland övriga klassiska vita elvispar. Dess sladd är fast monterad på ena sidan vilket kan vara i vägen under vissa moment. Elvispen känns relativt plastig men vi hade inte heller förväntat oss något annat då detta är en extremt prispressad produkt. Dessutom blir vi positivt överraskade då man skickar med vispar helt i rostfritt. Trots plastkänslan ligger OBH Nordicas elvisp bra i handen och dess knappar manövreras lätt med tummen. Hastigheten regleras i fem steg och samma knapp används även för att mata ut visparna. Det gör att du måste sätta hastigheten till 0 innan visparna kan matas ut vilket ger ökad säkerhet. En turboknapp ger dig tillgång till max effekt vid behov.

Resultatmässigt så blir vi imponerade av elvispens hastighet. Hastigheten ligger i paritet med de betydligt dyrare elvisparna och OBH Nordicas elvisp gör klart grädde på nolltid. Men den höga hastigheten kommer till ett pris, ljudnivån. Ljudnivån blir väl påtaglig och inte särskilt behaglig under längre arbetstider. Även om hastigheten imponerar så har inte maskinen någon större styrka vilket märks vid arbete med bröddegar. Mindre degar går bra men vi hade önskat en lägre men starkare hastighet vid knådning.

OBH Nordica Hand Mixer 6761 imponerar med dess låga pris och bra prestanda, särskilt vid enklare saker som att vispa grädde. Betyget blir något lidande av dess höga arbetsljud och svårigheter med mer krävande uppgifter som degknådning men med dess riktigt låga pris får du fortfarande mycket elvisp för pengarna. Slutpoängen blir således en imponerande skara tummen upp! 

Snabb vispning, Rostfria vispar, Säker utmatning av vispar.
Mycket hög ljudnivå, dålig degknådning.

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

Kenwood kMix HMX750BK

En snyggt designad elvisp i mellanklassen

Motoreffekt: 350 W Typ av sladd: 1,2m, Fast, lindas runt maskinen Max arbetstid: 3 min per 5-minutersperiod vid kraftiga degar/smetar Max degvikt: 450g mjöl. Medföljande vispar: Bladvisp, degkrokar (rostfritt) Extra tillbehör: Stativ för förvaring av vispar, elvisp. Färger: Svart, Röd, Vit Storlek: 19*8*14,5cm (utan vispar)
Kenwood kMix HMX750BK

KENWOOD kMix HMX750BK kommer snyggt förpackad med manualer ihopvikta i en elegant välkomnande box. Uppackningen skvallrar om att vi framför oss har en elvisp i premiumklassen men samtidigt placerar sig elvispen i mellansegmentet rent prismässigt. Kenwoods kMix går att få i flera färger och har en lackad färgdel samt några grå detaljer såsom handtaget. Materialvalet är metall och plast där just metallen är i majoritet vilket höjer vikten samt ger oss en relativt tung elvisp. Sladden är fast monterad baktill och har ett smidigt utrymmet för att kunna viras upp vid förvaring. Greppet är rejält och enkelt att finna balans i.

Hastigheten styrs i fem steg samt har ett pulsläge, vilket enkelt regleras med tummen. Uttag av visparna sköts på sedvanligt vis med manuell utmanarknapp och för extra säkerhet går detta inte att göra om maskinen används. Vispning går enkelt och vi imponeras av det behagliga ljudet och dess ljudnivå. Den låga ljudnivån verkar dock vara på bekostnad av elvispens hastighet. Att vispa ägg och grädde tar relativt lång tid men samtidigt ser vi positivt på de något större bladvisparna, som ger oss möjlighet att vispa större volymer. Vid degknådning kommer elvispens låga hastighet till sin rätt och vi knådar enkelt degar även om maxvolymer får elvispen att låta ansträngd. Kvalitetskänslan är totalt sett hög och resultatet klart godkänt. Men betyget för Kenwood kMix HMX750BK blir lidande av maskinens låga hastighet och av att ballongvisp inte medföljer, vilket annars är brukligt i denna prisklass.

Ljudnivån, Smidigt tumreglage
Relativt låg hastighet, Prisnivån
0 5 3 1

Philips Avance Collection mixer

Elvispen med extra allt!

Motoreffekt: 750 W Typ av sladd: 1,45 m, Fast Vikt: ca 1 kg Max arbetstid: Maxtid ej angiven Max degvikt: 500 g Medföljande vispar: Bladvispar, Degkrokar Extra tillbehör: Roterande skål med stativ, slickepott. Kan köpas till: Mixerstav, Mixerbägare, Hackare Färger: Vit Storlek: 20,5x8,5x15,5 cm (utan vispar) Ljudnivå: Låg, dB: 61 dB
Philips Avance Collection mixer

Philips Avance Collection Elvisp HR 1594 kommer i en något större låda än de flesta elvispar. Utrymmet behövs då Philips elvisp snarare är något mellanting av en elvisp och hushållsassistent. Med följer ett stativ i plast och en skål i rostfritt utförande. Då elvispen sätts i stativet blir Philips elvisp en enklare typ av husållsassistent. Materialvalet av elvispen är plast i vitt och svart utförande som ger oss en känsla av kvalité. Det medföljande stativet känns plastigt och och matchar inte riktigt elvispens mer gedigna byggkvalité. Sladden är relativt lång och sitter fast monterad utan möjlighet till annan förvaring än att vira den runt elvispen.

Philips elvisp ligger mycket bra i handen och känns bra balanserad. Hastigheten regleras steglöst och vi blir positivt överraskade av dess diskreta ljud vid lägsta hastighet. Ett turboläge kan närsomhelst aktiveras och höjer maskinens varvtal till max. Inte ens då blir ljudet särskilt påtagligt. Att vispa grädde, ägg och liknande går mycket snabbt och att arbeta med maskinen som elvisp imponerar men resultatet imponerar inte lika mycket vid användning av stativet som känns för klent för sin uppgift. Särskilt då vi kör enligt Philips maxangivelser för vikt vid ex degknådning. Philips Avance Collection HR 1594 härliga prestanda blir således lidande betygsmässigt på grund av tillbehören som inte lever upp till samma förväntning som själva elvispen.

Låg ljudnivå, stark, många extra tillval
Plastigt stativ, klarar inte stora degar

Vanliga frågor om elvispar

Vilken elvisp är bäst?

I vårt test har vi testat 6 olika modeller av elvispar, och utser KitchenAid 5KHM9212 till bäst i test. Inte nog med att detta är en riktigt snyggt designat elvisp, den är dessutom kraftfull och en god hjälp vid större volymer. KitchenAid har dessutom flera digitala inslag på sin elvisp, vilket är riktigt ovanligt men väldigt hjälpsamt.

När uppfanns elvispen?

Elvispen uppfanns i början av 1900-talet och användes då flitigt i de milkshakebarer som var väldigt populära i USA. Många elektriska köksredskap härstämmar från just bärjan av 1900-talet, vilket beror på att elektriciteten blev tillgänglig i vanliga hushåll i slutet av 1800-talet. Detta ledde snabbt till uppfinningar som både elvisp och den elektriska brödrosten. De första elektriska hushållsredskapen, kunde vara ganska farliga att använda – elsäkerheten var inte vad den nu för tiden är. Men i början av 1900-talet, blev produkterna allt mer säkra.

När ska man använda en elvisp?

En elvisp kan du använda när du inte vill (eller orkar) vispa för hand. Ska du till exempel vispa grädde eller en fluffig sockerkaksmet, kommer en elvisp göra det både snabbare och enklare. Det går naturligtvis utmärkt att använda en vanlig visp också, men den upprepande visprörelsen brukar kunna få mjölksyra att snabbt smyga sig på. Ska man knåda en deg, brukar en elvisp med degkrokar monterade, vara ett smidigt sätt att knåda degen utan att armarna blir möra.

När ska jag använda paddelvispen?

Tillsammans med de allra flesta elvispar, brukar man få ett par trådvispar och ett par degkrokar. Trådvisparna har ibland en plattare yta, och då kallas de ofta för paddelvispar. Trådvisparna använder du när du till exempel ska vispa grädde, pannkaksmet eller en sockerkaksmet. Dessa vispar roterar in mycket luft i smeten eller vätskan, vilket gör att vispningen går snabbt och enkelt.

Vad kan jag använda om jag inte har en elvisp?

Om du inte har en elvisp, är det en vanlig visp, muskelstyrka och uthållighet som du kommer få plocka fram. Att använda en stavmixer istället för en elvisp, är dock inte en särskilt effektivt alternativ. I vissa fall kan det gå bra, som när man ska vispa upp en äggvita. Ska man däremot knåda en deg, kommer stavmixern inte fungera – då är det handknådning som gäller.