Bedside Crib: 7 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Januari 2024

Vill du ha bebisen nära men inte i din egen säng? Vi har testat bedside cribs från märken som Babybay och Troll. För att en bedside crib ska kunna utses till bäst i test måste den kunna höjdjusteras för olika modeller av sängstommar, gå att förankra i föräldrarnas säng och ha en mysig sovyta för barnet. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Bedside Crib

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester i verkligheten och testar alla produkter som de är tänkta att användas. I vårt test har tre olika modeller av en bedside crib inkluderats och alla har använts i vardagen av en familj med mångårig erfarenhet av vanliga spjälsängar. Vi har även låtit en expert inom inom barnprodukter granska sängarna.

Montering: Hur var instruktionen som medföljde, var sängen enkel att sätta ihop och var det tydligt hur den säkert kunde förankras med förälderns säng?

Funktioner: Kan sängen höjas och sänkas tillräckligt mycket för att kunna passa de flesta sängar, och fungerar den för olika typer av sängramslösningar? Har sängen några andra funktioner, såsom horisontell lutning om barnet blir förkylt eller hjul för att underlätta förflyttning?

Användning: Hur fungerar sängen i vardagen med ett spädbarn, underlättar den vid nattmatning och är den enkel att rengöra vid behov?

Vi har även utvärderat vilka tillbehör som medföljer sängen samt vilka som måste eller kan köpas till. Detta ställs även mot sängens design och pris.

Våra testfamiljer jobbar just nu på detta test och det kommer att publiceras inom kort. Håll utkik här.


Fler tester för sovande barn:

Babyvakt

Spjälsäng

Resesäng


Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:

Amningskudde

Barnvagnar

Bärsele

Bärsjal

Babysitter

Babyskydd

Bröstpump

Nappflaska

0 5 4.5 1

1. Babybay Bedside Crib BÄST I TEST BEDSIDE CRIB

Stilrent designad bedside crib som enkelt kan förankras med de flesta sängar

Yttermått: 84 x 45 cm Bäddmått: 81 x 42 cm Höjd: 79 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 7 cm - 52 cm Material: Trä. Tillbehör: Madrass, spjälskydd, långsida och annat köps till separat

Babybay Bedside Crib Original är en stilren barnsäng med väl genomtänkta funktioner. Sängen är enkel att montera med tydliga instruktioner för i vilken ordning delarna ska sättas ihop. Trots att den är gjord av trä så känns den inte tung utan kan lyftas runt i hemmet. Det går även att köpa till hjul separat om man lättare vill kunna rulla runt sängen eller få upp höjden på sängbottnen ytterligare en bit.

Passar ihop med nästan alla sängar

Som en av få bedside cribs så fungerar Babybay med alla sängar den testats med. Detta beror delvis på att den inte har ben som sticker ut utanför bäddytan ovanifrån sett. Även sängstommar som är uppbyggda hela vägen ned till golvet, exempelvis IKEA Brimnes, fungerar att förankra Babybay i. Detta tack vare att de två förankringshakarna kan vändas och således haka i föräldrasängen både ovan- och underifrån. Babybay kan även fästas stadigt i en säng som utgörs enbart av en resårbotten med sängben.

Höjden på sängbottnen i Babybay kan justeras steglöst men minsta tillåtna mått mellan botten och sängens övre kant är 27,5 cm. Höjs sängbotten mer än så, vilket är fullt möjligt då ingen spärr existerar, finns en risk för att barnet kan falla ur sängen. Det gäller ju framför allt när barnet blivit lite äldre och är mer rörligt.

Kräver särskild madrass

Babybay Bedside Crib har en månformad bäddbotten, vilket gör att man måste köpa märkets egen madrass för perfekt passform. Med tiden har skruvarna som håller sängens hakar spända mot förälderns säng tenderat att släppa en aning och kan därför behövas dra åt då och då. Detta har dock märkts först när sängen flyttats och hanterats lite omilt. Vid vardaglig användning har sängen aldrig glidit ut.

Bäddytan rymmer ett normalstort babynest och fungerar bra för barn upp till omkring ett halvårs ålder. Därefter känns Babybay lite för snävt och barnets armar och ben tenderar att slå emot spjälorna. Den första tiden är Babybay bedside crib både en snygg, trygg och smidig lösning för att kunna skapa extra sovyta för sin bebis inne i sovrummet.

Snygg design, steglöst ställbar botten, enkel att montera, kan förankras i många olika sängar
Kräver särskild madrass
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. Maxi Cosi Iora

Snygg, justerbar och lättanvänd bedside crib, passar familjen med litet sovrum

Yttermått: 95 x 55 cm Bäddmått: 80 x 58 cm Höjd: 74 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 40 cm - 50 cm Tillbehör: Madrass och förvaringskorg

Maxi Cosi Iora är en bedside crib som även kan användas som en fristående sovplats. Sängens ena långsida kan öppnas upp med dragkedjor och sedan vikas ned hela vägen ned till madrasshöjd. Iora är något mindre än en vanlig spjälsäng, vilket gör det enklare att få plats med den bredvid den egna sängen även om man har ett trångt sovrum. Sängens maxvikt är 9 kg, så användningstiden beror lite på barnets vikt.

Ger bra och bekväm tillgång till bebisen

Iora levereras i princip färdig att använda, den lilla montering som krävs är enkel att göra och det behövs inga verktyg. Kvaliteten uppfattas som god. Stommen är stabil och textilklädseln som själva sängen utgörs av känns slitstark på utsidan, men mjuk på insidan. Sängen kan justeras i fem olika höjdlägen och kan även tiltas i huvudändan - praktiskt om bebisen är förkyld. Maxi Cosi har gott om informationsvideos för hur Ioras alla funktioner kan användas.

I den praktiska användningen fungerar Maxi Cosi Iora mycket bra. Det är lätt att öppna sidan för att nå sitt barn, och man kan bekvämt ligga i den egna sängen med en hand på sitt sovande barn. Förvaringskorgen undertill är mycket praktisk för att samla sånt man vill ha nära till hands om natten. Skulle sängen bli fläckig är det ett stort plus att tyget kan tas loss och tvättas.

BiT Maxi Cosi Iora

Mångsidigt, nättare alternativ till spjälsäng

Maxi Cosi Iora är ett bra, nättare alternativ till en vanlig spjälsäng. Precis som med alla bedside cribs är användningstiden begränsad av sängens maxvikt. Vi saknar också ett sätt att förankra sängen ordentligt i föräldrarnas säng. Skulle man önska någon ytterligare funktion så hade hjul gjort det lättare att flytta Iora mellan olika rum i hemmet. Samtidigt innebär den stadiga benen att sängen inte glider på golvet, vilket är bra.

Maxi Cosi Iora är en snyggt designad sovplats för bebisens första tid, som inte sticker i ögonen på den som vill behålla en neutral stil i sovrummet. Denna bedside crib är lätt att montera samt enkel att fälla ihop och ta med sig till landstället - vikten på knappt 11 kg gör att man orkar packa in den i bilen. Maxi Cosi Iora passar perfekt för första tiden hos familjer med självsovande bebisar som har trångt i sovrummet.

Smidigt format, lätt att montera, enkelt höj- och sänkbar, snygg design
Kan ej förankras i sängen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Chicco Next2Me

Multifunktionell bedside crib med bäddyta som kan vinklas och fällbar långsida

Yttermått: 93 x 69 cm Bäddmått: 82 x 50 cm Höjd: 66 - 81 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 33 – 49 cm Material: Aluminium och polyester Tillbehör: Förankringsremmar, madrass och förvaringsväska

Chicco Next2Me är en modell av bedside crib vars design sticker ut, då sängen utgörs av en stomme i aluminium och en textilklädsel som monterats på. Den medföljande madrassen är rejäl med sin hårda bottenplatta, men ändå mjuk för barnet att ligga på. Bäddytan är generös vilket ger en längre användningstid. Framför allt är Next2Me nästan lika bred som en vanlig standardspjälsäng. Chicco har dock en maxvikt på 9 kg och maxålder om 6 månader.

Med hjälp av lättförstådda spärrar på båda kortsidor kan sängen enkelt höjas och sänkas i sex olika nivåer. Som lägst är bottenplattan 33 cm från golvet, men sedan tillkommer 5 cm i form av madrassen. Som högst kan barnet alltså ligga 54 cm över marken. Chiccos rekommendation är att det max skiljer 2 cm mellan barnets och de vuxnas säng. En intressant funktion är att det går alldeles utmärkt att höja sängen bara i ena ändan, vilket är perfekt för att få barnets överkropp i högläge vid förkylningar.

Lätt att anpassa och att fälla ihop

Next2Me kan användas både mot föräldrasängen och som fristående säng. När man vill ha långsidan nedfälld så görs det enkelt genom att klädseln öppnas upp med dragkedjor och stommen tas isär varpå kanten viks ned och fästs under bäddytan. För att den typen av användning ska vara säker måste Next2Me förankras mot föräldrarnas säng med medföljande remmar och man bör därför se till att man har en sängstomme där remmarna kan träs runt. Stödbenen på ena sedan av sängen kan vikas in mot varandra så att Next2Me och föräldrasängen står dikt an.

Chicco Next2Me är enkel att montera upp, och kan relativt snabbt tas isär igen. Med tanke på detta och att en förvaringsväska medföljer så funkar Next2Me också bra som resesäng. Kanske är sängen inte lika stilren som bedside cribs i vitmålat trä kan vara. Men de många och smarta funktionerna trumfar det estetiska och Chicco Next2Me är en mycket praktisk säng för barnets första halvår i livet.

Enkel att höja och sänka, rymlig bäddyta, kan användas mot säng eller fristående
Den monterade textilklädseln gör sängen svårare att rengöra, kräver en viss typ av sängstomme för att kunna monteras mot föräldrasängen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Troll Bedside Crib Sun

Klassisk modell av bedside crib med sänkbar långsida och många olika höjdlägen

Yttermått: 95 x 47 cm Bäddmått: 89 x 39,5 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 38 - 56 cm – med hjul +6 cm Material: Björk och tallträ Tillbehör: Långsida, fyra hjul – som kan låsas

Troll Bedside Crib Sun är en klassisk modell av mindre spjälsäng att ställa bredvid föräldrasängen. Tillverkad i trä med stilren design passar den in i alla hem. Monteringen var relativt okomplicerad men man bör läsa instruktionen noga så att delarna skruvas ihop i rätt ordning. Sängbotten är rektangulär, så standardmadrasser passar lika väl som Trolls egna.

Liten spjälsäng med ställbar långsida

Sängbottnen går att ställa i tolv olika lägen. Fyra låsbara hjul medföljer sängen och genom att montera på dessa kan man få upp bäddytan ytterligare en bit. Bedside Crib Suns ena långsida är höj- och sänkbar, och kan även tas bort helt om man skulle föredra det. Funktionen för att låsa och öppna långsidan är både enkel och snygg. En träspärr med en fjäder inuti ska pressas in när sidan ska sänkas ned. Därefter stannar sidan så att övre kant är i höjd med sängbottnen, men spärren kan tryckas in igen så att sidan faller hela vägen ned mot golvet.

Att reglera långsidan kan enkelt göras med barnet i sängen. Det slamrar och låter dock en del, så är bebisen lättväckt blir det ett moment man ogärna utgör efter att barnet somnat. Kvaliteten på Troll Bedside Crib Sun är mycket god, även efter några månaders daglig användning är sängen lika stabil som direkt efter montering. Hjulen har en lätt gummerad yta så att golvet inte ska repas av dem.

Ny årsmodell kommer med fästsystem

Sängen främsta nackdel är att den helt saknar möjligheten att kunna förankras i föräldrasängen. Oavsett om den används med eller utan hjulen så händer det ibland att den glider ut från föräldrasängen. Är långsidan uppe är det ingen fara, men vill man ha den nära för bättre kontakt med sin bebis så känns det inte lika bra. På årsmodell 2020 av Troll Bedside Crib har detta dock uppdateras, och ett fästsystem medföljer vid köp.

Användningstiden är cirka ett halvår och bäddytan är tillräckligt rymlig för att ett normalstor babynest ska få plats utan att det blir trångt. Troll Bedside Crib Sun är som sagt en klassisk modell med smarta funktioner men för ett högre betyg krävs en förankring och en tystare öppning och stängning av långsidan

Rymlig bäddyta, stilren design, många höjdlägen, höj- och sänkningsbar långsida
Kan inte förankras med föräldrasängen, långsidan låter lite för mycket när den stängs
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Hauck Face To Me Bedside Crib

Höjdledes justerbar bedside crib med bra förankringsremmar och nedfällbar långsida

Bäddmått: 85 x 50 cm Höjd: 85 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 48 – 66 cm Material: Aluminium och polyester Tillbehör: Förankringsremmar och madrass medföljer

Hauck Bedside Crib är en spjälsäng i minimodell, som även kan ses som en mer rejäl – och bebisanpassad – resesäng. Den är ihopfällbar vilket gör den relativt smidig att ta med sig. Den är dock inte så liten och kompakt att man vill fälla upp och ihop den regelbundet. Sängen levereras i delar, inte särskilt många men instruktionerna för hur de ska monteras kunde ha varit tydligare. Man får heller inte vara rädd för att ta i, då vissa delar i princip måste bankas ihop.

Lätt att anpassa efter egna sängens höjd

Väl monterad är Hauck Bedside Crib enkel att förstå sig på. Sängen är justerbar i höjd och spärren som ska dras ut för det är enkel att komma åt. Dock viktigt att ha koll på vad man gör, då sängen blir lös höjdledes när spärren är lossad. Tack vare de fem olika höjdlägena så är det enkelt att hitta en nivå som passar till den egna sängen. Rekommendationen är att man ska ha sin egen madrass i höjd med öppningen till Hauck Bedside Crib.

Sängen kan och bör monteras fast mot föräldrarnas säng. Detta eftersom att det finns både fall- och kväningsrisk om en glipa skulle uppstå. Med Hauck Face To Me Bedside Crib kommer två rejält långa förankringsremmar. Dessa ska fästas i sängstommen. Har man en kontinentalsäng så får remmarna dras runt hela sängbotten och sedan spännas åt. Det är lite bökigt, men det är värt tiden och ansträngningen. Men att förankringsremmar finns är ett stort plus, då detta inte är en självklarhet för alla bedside cribs.

Kan även användas fristående

Hauck Bedside Crib kan användas som en fristående säng med fyra uppfällda sidor. Som bedside cribs så öppnar man upp ena långsidan. Det gör det enklare att komma åt barnet. Det går dock inte att komma ifrån att det uppstår en kant vid sängens öppning, som inte är helt skönt att vila armen mot exempelvis om man ska flaskmata, hålla hand eller peta nappen på plats under nattens gång. Vi är också lite tveksamma till det material sängen är fodrad med. Det är enkelt att hålla rent men har en tendens att prassla när barnet rör sig.

Vill man göra Hauck Bedside Crib lite mysigare och mer ombonad så kan man med fördel bädda i sängen med ett babynest. Bäddytan är inte så stor, men tillräckligt rymlig för att sängen ska gå att använda under det första halvåret. Därefter ska man byta till en säng med högre kanter/sänkbar botten. Modellen är kanske inte heller den vackraste sett till design. Men Hauck Bedside Crib är höjdledes anpassningsbar, den är hopfällbar och den uppfyller sin funktion som bedside crib precis som man önskar.

Går att justera i höjd, funkar även för höga sängar, kan fällas ihop, förankringsband ingår
Fodret prasslar, något obekväm kant nertill när långsidan är öppen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

6. Troll Oslo

Smidig bedside crib med många höjdlägen men endast kan förankras i en sängram

Yttermått: 95 x 45,5 cm Bäddmått: 89 x 38 cm Höjd: 75–89 cm (+ 6 cm med hjul) Max och min höjd för bäddytan: 59–79 cm (med hjul) Material: Björk Tillbehör: Hjul och förankringsremmar medföljer, madrass köps till separat

Troll Oslo är en klassisk bedside crib, sett till både design och funktion. Sängen är tillverkad av björkträ och finns tillgänglig i flera färger. Med Oslo kommer fyra låsbara hjul. Dessa väljer man själv om man vill montera på eller inte. En fördel med hjulen är att de höjer upp sängen ytterligare, och att det gör sängen lättare att flytta runt.

Medföljande förankringsremmar funkar endast med vanlig sängram

Monteringen är inte helt okomplicerad. I den medföljande manualen rekommenderas att man är två personer för att skruva ihop Troll Oslo. Väl hopmonterad känns sängen stabil och rejäl. Oslo kan användas på två olika sätt. Antingen som en fristående barnsäng, och då måste långsidan vara uppfälld. Eller så kan Oslo användas som en sidosäng till föräldrasängen, medsidan nedfälld. För att detta ska vara tryggt måste sängarna förankras i varandra.

De förankringsremmar som medföljer Troll Oslo fungerar dock endast med en klassisk sängram. Har man en kontinentalsäng eller resårbottnar finns inget godkänt sätt att fästa ihop den egna sängen med Trolls bedside crib. Förutsatt att man har rätt sorts säng så är det ett plus att man kan justera bäddytan i tio olika höjdlägen, som dessutom kan påverkas av om man monterat på hjulen eller ej. Instruktionen är att barnets madrass ska vara i höjd med eller lägre än föräldrarnas madrass, så bebisen inte ska råka kunna rulla över.

Klassiskt fin liten bedside crib

En mindre säng blir snabbare urvuxen, men generellt brukar bedside cribs ändå bara rekommenderas upp till den ålder då barnet kan sätta sig upp. Eftersom botten inte kan sänkas ned som hos en vanlig spjälsäng, så är fallrisken för stor så snart bebisen blir mer rörlig. Troll Oslo har visst utrymme för förbättring. Även om man låser hjulen upplevs de glida lätt på golvet, och långsidan är ganska trög att höja och sänka.

Troll Oslo

Oslo passar bäst för den trångbodda familjen, som vill ha en sovplats för sin bebis men inte får in en vanlig spjälsäng i det egna sovrummet. De begränsade användningstiden är samma som hos andra bedside cribs. Och även om rätt användare skulle bli nöjd redan idag, så kan man ändå hoppas att det framöver finns möjlighet till att säkert förankra Troll Oslo i fler varianter av sängar.

Klassisk design, många höjdlägen på sovytan, praktiska hjul medföljer, smidig storlek
Kan endast förankras i en sängram, funkar ej med resårbotten eller kontinentalsäng
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Troll Lux Vagga

Smal och snygg bedside crib som kan användas som fast säng men även går att vagga

Yttermått: 105 x 52 cm Bäddmått: 88 x 44 cm Höjd: 83 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: Ej ställbar Material: Björk Tillbehör: Madrass

Troll Lux Vagga är en babysäng med flera användningsområden. Dels kan den användas som en fristående spjälsäng i miniformat, dels kan den fungera som en bedside crib bredvid föräldrarnas säng. En klassisk bedside crib har en avtagbar långsida och ska kunna förankras mot föräldrarnas säng. Det är inte möjligt med Troll Lux Vagga. Men sängen är så pass liten, att den går in i trånga utrymmen där en vanlig spjälsäng är för stor.

Liten spjälsäng med vaggfunktion

Lux Vagga finns i flera fina utföranden i målat trä, så man enkelt kan hitta en färg som passar in i det egna sovrummet. Vaggan är enkel att montera, men ett tips är att i förväg se till att ha möbeltassar hemma att sätta under sängens ben. Björkträt som sängen är tillverkad av känns rejält och stabilt, och vaggan har mjuka, rundade kanter.

Det går inte att justera höjd på Troll Lux Vagga. Sängens övre kant är alltid 83 cm från golvet. Med hjälp av ett reglage kan man välja mellan att ha bädden låst i ett fast läge, eller olåst och möjligt att vagga fram och tillbaka. Vill man kunna vagga den så ska man vara beredd på att behöva ta i. Troll Lux Vagga är nämligen lite trög att få i gungning. För bättre glid kan man behöva smörja upp de rörliga delarna av sängen, men även efter så finns en viss tröghet kvar.

Smidig att flytta runt men något trög att gunga

Lux Vagga är endast 52 cm bred och 105 cm lång. De kompakta måtten gör att sängen både går in i riktigt små sovrum, men innebär också att sängen är lätt att flytta runt i hemmet. Sängbenen har inga hjul, men Lux Vagga är så lätt att man lätt bär runt den mellan rummen.

Troll Lux Vagga

Alla som någon gång försökt få en bebis att somna om på natten vet hur stor glädje man kan ha av en vaggfunktion. Det är också gungandet som är den unika egenskapen hos Troll Lux Vagga. Med tanke på att bedside cribs alltid har en kort användningstid, denna säng funkar ungefär det första halvåret, så hade gungfunktionen behövt vara smidigare. Som det är nu är Troll Lux Vagga fin och praktisk i teorin, men lite för trög i vaggfunktionen för att vara helt värd sitt pris i praktiken.

Smidigt format gör att den ryms i små sovrum, sängen går att vagga eller låsa, snygg design
Vaggfunktionen är för trög, kort användningstid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester i verkligheten och testar alla produkter som de är tänkta att användas. I vårt test har tre olika modeller av en bedside crib inkluderats och alla har använts i vardagen av en familj med mångårig erfarenhet av vanliga spjälsängar. Vi har även låtit en expert inom inom barnprodukter granska sängarna.

Montering: Hur var instruktionen som medföljde, var sängen enkel att sätta ihop och var det tydligt hur den säkert kunde förankras med förälderns säng?

Funktioner: Kan sängen höjas och sänkas tillräckligt mycket för att kunna passa de flesta sängar, och fungerar den för olika typer av sängramslösningar? Har sängen några andra funktioner, såsom horisontell lutning om barnet blir förkylt eller hjul för att underlätta förflyttning?

Användning: Hur fungerar sängen i vardagen med ett spädbarn, underlättar den vid nattmatning och är den enkel att rengöra vid behov?

Vi har även utvärderat vilka tillbehör som medföljer sängen samt vilka som måste eller kan köpas till. Detta ställs även mot sängens design och pris.

Våra testfamiljer jobbar just nu på detta test och det kommer att publiceras inom kort. Håll utkik här.


Fler tester för sovande barn:

Babyvakt

Spjälsäng

Resesäng


Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:

Amningskudde

Barnvagnar

Bärsele

Bärsjal

Babysitter

Babyskydd

Bröstpump

Nappflaska

Fem saker att tänka på innan du köper bedside crib

Ett bedside crib kan se ut som en okomplicerad produkt, det handlar ju bara om en mindre version av en spjälsäng för en bebis. Men det finns rätt mycket man måste tänka på för att bli nöjd med sängen, och för att kunna använda den överhuvudtaget. Sängen måste ha rätt mått, gå att fästa vid förälderns säng och förstås fungera för barnet sett till dess vikt och storlek.

1. När behöver man ett bedside crib

De främsta skillnaderna mellan en vanlig spjälsäng och en bedside crib är storleken och möjligheten att förankra sängen mot förälderns säng. En bedside crib är ingen nödvändighet, så det är bra att först fundera över vilken funktion man vill att den ska uppfylla. Med tanke på att en bedside crib har en väldigt kort användningstid, så är det rekommenderat att först ställa sig följande frågor:

 • Kommer bebisen sova i egen säng om nätterna?
 • Har vi plats för en fullstor spjälsäng i sovrummet eller behövs en mindre modell?
 • Är det viktigt att kunna ha barnets sovyta i direkt anslutning till den egna sängen?

2. Ålder och vikt på bebisen

Bedside cribs har en mycket begränsad användningstid. Många sängar har en maxvikt på 9 kg, vilket gör att det händer att bebisar sett till vikten har vuxit ur sängen innan de faktiskt blivit för stora för den i andra avseenden. Rekommendationen är att man ska sluta använda sin bedside crib när barnet dra sig upp till sittande eller ställer sig på alla fyra, då det finns en risk för fallolyckor om barnet är så pass starkt och rörligt att det kan lyckas få huvudet över sängkanten. För de flesta familjer fungerar ett bedside crib som bäst under bebisens första 5–6 månader.

3. Bedside crib som passar sängen

För att ett bedside crib ska kunna användas säkert så är det viktigt att man kan förankra sängen till förälderns säng. Detta för att eliminera risken att sängarna kan glida ifrån varandra, varpå bebisen kan falla ner genom eller fastna i glipan som uppstår mellan sängarna.

Fäste med remmar: Om den bedside crib man valt fästs till förälderns säng med remmar är det viktigt att veta säkert att remmarna är långa nog för att dras runt den egna sängen.

Fäste med hakar: Om man ska köpa en bedside crib som fästs med hakar så måste man se till att hakar har rätt form och höjdläge för att kunna fästas under ens sängbotten eller i sängstommen.

Rätt höjd: För att en bedside crib ska vara kompatibel med den egna sängen så är det mycket viktigt att man kan justera höjd på bäddytan. Madrassen som bebisen sover på behöver ha samma höjd som förälderns madrass.

Det är också en bra idé att mäta sovrummet innan man väljer ett bedside crib. Har man trångt med utrymme bredvid den egna sängen så är det inte säkert att alla bedside cribs ryms mellan säng och vägg.

4. Lakan och madrass för bedside crib

De flesta bedside cribs har sina egna bäddmått, vilket betyder att det ofta krävs att man köper en särskild madrass. Om madrassen har en särskild form, det finns bedside cribs med halvmåneformad bäddyta, så kan det också behövas särskilda lakan. Den slutgiltiga kostnaden för en bedside crib kan således ibland bli högre än vad själva sängen kostar.

5. Bra funktioner hos bedside crib

Utöver att den bedside crib man väljer ska fungera storleksmässigt och kunna fästas vid den egna sängen, så finns det även gott om andra funktioner som man kan fundera över om man behöver och är villig att betala extra för.

Bedside crib med ställbar långsida: Vill man kunna använda sin bedside crib fristående, exempelvis som en extra sovplats för bebisen att ha stående i vardagsrummet, så bör man välja en modell med en långsida som kan höjas och sänkas. Vissa bedside crib av tyg har en sida som kan öppnas och stängas igen med dragkedjor.

Bedside crib med hjul: Vill man enkelt kunna flytta sin bedside crib mellan olika rum så kan man välja en modell med hjul. Då slipper man bära tungt eller be om bärhjälp, utan kan i stället tyst och försiktigt rulla runt sängen även när barnet sover i den.

Bedside crib med vaggfunktion: Vill man kunna vagga sitt barn i sin bedside crib så finns det sängmodeller där själva bäddytan kan röra sig sidledes.

Bedside crib som kan tiltas: Vissa modeller av bedside crib kan vinklas i huvudändan. Det är en väldigt praktisk funktion när bebisen är förkyld eller täppt i näsan, och behöver ligga med huvudet lite i högläge.

Bedside crib som resesäng: För att få ut maximalt med användning av sin bedside crib så kan det vara praktiskt att även använda den som resesäng. Då är det viktigt att välja en bedside crib som är enkel att fälla ihop och som blir liten nog att lätt kunna packas in i bilen när man ska på semester eller resa bort till släktingar.


En spjälsäng är en säng i mindre modell, avsedd för barnets första ett eller två år i livet. De flesta spjälsängar är snarlika varandra, med liknande bäddmått och en höj- och sänkbar botten. De senaste åren har marknaden av sängar för bebisar utökats med en modell som ofta kallas för bedside crib.

Detta är en särskild slags spjälsäng, generellt lite nättare i formatet, som är tänkt att ställas sida vid sida mot förälderns säng. Idén är att en bedside crib ska underlätta för föräldern att få tillgång till barnet nattetid, utan att behöva resa sig upp eller bära barnet över spjälsängskanten. Detta kan vara till extra stor nytta för den som blivit förlöst med kejsarsnitt och bör undvika lyft i största möjliga mån.

En bedside crib är en säng med många fler funktioner än de flesta vanliga spjälsängar. En del av dem har hjul, för att enklare kan flyttas runt i hemmet eller placeras på olika sidor av sängen. En del har även en extra långsida som kan köpas till vid behov, så att sängen även kan användas fristående.

Användningstiden för en bedside crib är kortare än en spjälsäng, i och med att bäddbotten är väsentligt mindre. Samtidigt gör en bedside crib ofta som mest nytta under bebisens första sex månader. Man bör dock vara medveten om att man kan komma att behöva komplettera med ytterligare en spjälsäng innan barnet är redo för en växasäng eller annan sovlösning.

En bedside crib bör vara höj- och sänkbar, så att den kan anpassas efter förälderns säng. Spjälsängens botten ska vara i nivå med förälderns, så att bebisen inte kan råka ut för ett fall eller fastna mellan sängarna. Hur mycket en bedside crib kan justeras i höjd varierar mellan olika modeller, därför är det viktigt att kontrollmäta både sin egen säng och spjälsängen innan inköp.

En bedside crib ska också kunna förankras vid förälderns säng. Om spjälsängen kan glida iväg så finns risken för att bebisen allvarligt kan skadas om hen faller ned i marken eller fastnar i glipan mellan sängarna. Beroende på hur ens egen sängram ser ut så kan olika typer av förankringar vara mer eller mindre kompatibla. I de flesta fall behovs någon typ av sängram för att en förankring ska kunna göras, men det finns även varianter av en bedside crib som är mer fristående i grundutförandet.

Vanliga frågor om bedside gribs

Vilket bedside crib är bäst?

Vi utser Babybay Bedside Crib till bäst i test. Det är en stilrent designad bedside crib som enkelt och säkert kan förankras i de flesta sängar. Det är också lätt att justera bäddytan, och den går att få upp riktigt högt – vilket är bra om föräldrarna sover i en kontinentalsäng.

Hur länge kan man använda ett bedside crib?

Den rekommenderade användningstiden för bedside cribs är upp till cirka 6 månaders ålder. Det man ska hålla koll på är när barnet börjar bli mer rörligt. Om bebisen kan dra sig upp till sittande eller snurra runt och ställa sig på alla fyra så finns det en fallrisk. Detta eftersom bedside cribs vanligtvis inte har en botten som kan sänkas.

Vad är bedside crib?

En bedside crib är en miniversion av en spjälsäng. En del bedside cribs kan användas fristående, men grundidén är att de ska fästas ihop med föräldrarnas säng. På så sätt kan man ha barnet nära, vilket underlättar när bebisen ska matas under nattens gång. Men både barn och vuxna får sin egen sovyta, vilket en del upplever skapar en tryggare form av samsovning.

Hur fäster man bedside crib?

Olika modeller av bedside cribs fästs på olika sätt. En del har hakar av metall som fästs i förälderns säng, antingen i sängramen eller direkt i, eller under, en resårbotten. Andra bedside cribs har långa remmar som ska dras runt sängen, under bäddmadrassen, för en trygg förankring mot föräldrarnas säng.

När byter man från bedside crib?

Det är dags att byta från bedside crib till en vanlig spjälsäng när bebisen antingen vuxit ur utrymmet i sängen eller som senast när barnet kan sätta sig upp eller ställa sig på alla fyra. Anledningen till att en bedside crib har en relativt kort användningstid, cirka sex månader, är för att det finns en risk för att barnet kan falla ur när det blir större och mer rörligt.

Hur bäddar man bedside crib?

Med många bedside cribs medföljer en madrass av rätt tjocklek och med anpassade mått. Oftast går det bra att använda ett vanligt underlakan för spjälsäng. Ett normalstort babynest ryms perfekt i ett bedside crib och annars går det bra att använda kudde och täcke för barnvagn/vagga. Att fästa ett spjälskydd på en bedside crib är svårare, men oftast behövs inte ett sådant under de första månaderna när barnet inte kan rulla runt ändå.

Hur stor bäddyta har en bedside crib?

Bäddmått varierar mellan olika modeller av bedside cribs. Men det är vanligt att sovytans längd är någonstans mellan 80 och 90 cm lång, samt mellan 40 och 50 cm bred. Detta är att jämföra med en vanlig spjälsäng, som ofta har bäddmått på cirka 120 x 60 centimeter.

Till vilken ålder kan man använda ett bedside crib?

Den allra vanligaste maxåldern för bedside cribs är 6 månader. Därefter bedöms en fallrisk uppstå, barnet är då ofta mer rörlig och kanske kan vända sig eller dra sig upp till sittande. En del modeller av sidosäng för bebisar har även en maxvikt, som vanligtvis är 9 kg. Det är samma maxvikt som för en liggdel till barnvagnen.