Bedside Crib: 6 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2022

Vill du ha bebisen nära men inte i din egen säng? Vi har testat bedside cribs från märken som Babybay, Troll och Carena. För att en bedside crib ska kunna utses till bäst i test måste den kunna höjdjusteras för olika modeller av sängstommar, gå att förankra i föräldrarnas säng och ha en mysig sovyta för barnet. 

Testvinnare - Bedside Crib

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester i verkligheten och testar alla produkter som de är tänkta att användas. I vårt test har tre olika modeller av en bedside crib inkluderats och alla har använts i vardagen av en familj med mångårig erfarenhet av vanliga spjälsängar. Vi har även låtit en expert inom inom barnprodukter granska sängarna.

Montering: Hur var instruktionen som medföljde, var sängen enkel att sätta ihop och var det tydligt hur den säkert kunde förankras med förälderns säng?

Funktioner: Kan sängen höjas och sänkas tillräckligt mycket för att kunna passa de flesta sängar, och fungerar den för olika typer av sängramslösningar? Har sängen några andra funktioner, såsom horisontell lutning om barnet blir förkylt eller hjul för att underlätta förflyttning?

Användning: Hur fungerar sängen i vardagen med ett spädbarn, underlättar den vid nattmatning och är den enkel att rengöra vid behov?

Vi har även utvärderat vilka tillbehör som medföljer sängen samt vilka som måste eller kan köpas till. Detta ställs även mot sängens design och pris.

Våra testfamiljer jobbar just nu på detta test och det kommer att publiceras inom kort. Håll utkik här.


Fler tester för sovande barn:

Babyvakt

Spjälsäng

Resesäng


Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:

Amningskudde

Barnvagnar

Bärsele

Bärsjal

Babysitter

Babyskydd

Bröstpump

Nappflaska

0 5 4.5 1

1. Babybay Bedside Crib — BÄST I TEST BEDSIDE CRIB

Stilrent designad bedside crib som enkelt kan förankras med de flesta sängar

Yttermått: 84 x 45 cm Bäddmått: 81 x 42 cm Höjd: 79 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 7 cm - 52 cm Material: Trä. Tillbehör: Madrass, spjälskydd, långsida och annat köps till separat

Babybay Bedside Crib Original är en stilren barnsäng med väl genomtänkta funktioner. Sängen är enkel att montera med tydliga instruktioner för i vilken ordning delarna ska sättas ihop. Trots att den är gjord av trä så känns den inte tung utan kan lyftas runt i hemmet. Det går även att köpa till hjul separat om man lättare vill kunna rulla runt sängen eller få upp höjden på sängbottnen ytterligare en bit.

Passar ihop med nästan alla sängar

Som en av få bedside cribs så fungerar Babybay med alla sängar den testats med. Detta beror delvis på att den inte har ben som sticker ut utanför bäddytan ovanifrån sett. Även sängstommar som är uppbyggda hela vägen ned till golvet, exempelvis IKEA Brimnes, fungerar att förankra Babybay i. Detta tack vare att de två förankringshakarna kan vändas och således haka i föräldrasängen både ovan- och underifrån. Babybay kan även fästas stadigt i en säng som utgörs enbart av en resårbotten med sängben.

Höjden på sängbottnen i Babybay kan justeras steglöst men minsta tillåtna mått mellan botten och sängens övre kant är 27,5 cm. Höjs sängbotten mer än så, vilket är fullt möjligt då ingen spärr existerar, finns en risk för att barnet kan falla ur sängen. Det gäller ju framför allt när barnet blivit lite äldre och är mer rörligt.

Kräver särskild madrass

Babybay Bedside Crib har en månformad bäddbotten, vilket gör att man måste köpa märkets egen madrass för perfekt passform. Med tiden har skruvarna som håller sängens hakar spända mot förälderns säng tenderat att släppa en aning och kan därför behövas dra åt då och då. Detta har dock märkts först när sängen flyttats och hanterats lite omilt. Vid vardaglig användning har sängen aldrig glidit ut.

Bäddytan rymmer ett normalstort babynest och fungerar bra för barn upp till omkring ett halvårs ålder. Därefter känns Babybay lite för snävt och barnets armar och ben tenderar att slå emot spjälorna. Den första tiden är Babybay bedside crib både en snygg, trygg och smidig lösning för att kunna skapa extra sovyta för sin bebis inne i sovrummet.

Snygg design, steglöst ställbar botten, enkel att montera, kan förankras i många olika sängar
Kräver särskild madrass
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Maxi Cosi Iora

Snygg, justerbar och lättanvänd bedside crib, passar familjen med litet sovrum

Yttermått: 95 x 55 cm Bäddmått: 80 x 58 cm Höjd: 74 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 40 cm - 50 cm Tillbehör: Madrass och förvaringskorg

Maxi Cosi Iora är en bedside crib som även kan användas som en fristående sovplats. Sängens ena långsida kan öppnas upp med dragkedjor och sedan vikas ned hela vägen ned till madrasshöjd. Iora är något mindre än en vanlig spjälsäng, vilket gör det enklare att få plats med den bredvid den egna sängen även om man har ett trångt sovrum. Sängens maxvikt är 9 kg, så användningstiden beror lite på barnets vikt.

Ger bra och bekväm tillgång till bebisen

Iora levereras i princip färdig att använda, den lilla montering som krävs är enkel att göra och det behövs inga verktyg. Kvaliteten uppfattas som god. Stommen är stabil och textilklädseln som själva sängen utgörs av känns slitstark på utsidan, men mjuk på insidan. Sängen kan justeras i fem olika höjdlägen och kan även tiltas i huvudändan - praktiskt om bebisen är förkyld. Maxi Cosi har gott om informationsvideos för hur Ioras alla funktioner kan användas.

I den praktiska användningen fungerar Maxi Cosi Iora mycket bra. Det är lätt att öppna sidan för att nå sitt barn, och man kan bekvämt ligga i den egna sängen med en hand på sitt sovande barn. Förvaringskorgen undertill är mycket praktisk för att samla sånt man vill ha nära till hands om natten. Skulle sängen bli fläckig är det ett stort plus att tyget kan tas loss och tvättas.

BiT Maxi Cosi Iora

Mångsidigt, nättare alternativ till spjälsäng

Maxi Cosi Iora är ett bra, nättare alternativ till en vanlig spjälsäng. Precis som med alla bedside cribs är användningstiden begränsad av sängens maxvikt. Vi saknar också ett sätt att förankra sängen ordentligt i föräldrarnas säng. Skulle man önska någon ytterligare funktion så hade hjul gjort det lättare att flytta Iora mellan olika rum i hemmet. Samtidigt innebär den stadiga benen att sängen inte glider på golvet, vilket är bra.

Maxi Cosi Iora är en snyggt designad sovplats för bebisens första tid, som inte sticker i ögonen på den som vill behålla en neutral stil i sovrummet. Denna bedside crib är lätt att montera samt enkel att fälla ihop och ta med sig till landstället - vikten på knappt 11 kg gör att man orkar packa in den i bilen. Maxi Cosi Iora passar perfekt för första tiden hos familjer med självsovande bebisar som har trångt i sovrummet.

Smidigt format, lätt att montera, enkelt höj- och sänkbar, snygg design
Kan ej förankras i sängen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Chicco Next2Me

Multifunktionell bedside crib med bäddyta som kan vinklas och fällbar långsida

Yttermått: 93 x 69 cm Bäddmått: 82 x 50 cm Höjd: 66 - 81 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 33 – 49 cm Material: Aluminium och polyester Tillbehör: Förankringsremmar, madrass och förvaringsväska

Chicco Next2Me är en modell av bedside crib vars design sticker ut, då sängen utgörs av en stomme i aluminium och en textilklädsel som monterats på. Den medföljande madrassen är rejäl med sin hårda bottenplatta, men ändå mjuk för barnet att ligga på. Bäddytan är generös vilket ger en längre användningstid. Framför allt är Next2Me nästan lika bred som en vanlig standardspjälsäng. Chicco har dock en maxvikt på 9 kg och maxålder om 6 månader.

Med hjälp av lättförstådda spärrar på båda kortsidor kan sängen enkelt höjas och sänkas i sex olika nivåer. Som lägst är bottenplattan 33 cm från golvet, men sedan tillkommer 5 cm i form av madrassen. Som högst kan barnet alltså ligga 54 cm över marken. Chiccos rekommendation är att det max skiljer 2 cm mellan barnets och de vuxnas säng. En intressant funktion är att det går alldeles utmärkt att höja sängen bara i ena ändan, vilket är perfekt för att få barnets överkropp i högläge vid förkylningar.

Lätt att anpassa och att fälla ihop

Next2Me kan användas både mot föräldrasängen och som fristående säng. När man vill ha långsidan nedfälld så görs det enkelt genom att klädseln öppnas upp med dragkedjor och stommen tas isär varpå kanten viks ned och fästs under bäddytan. För att den typen av användning ska vara säker måste Next2Me förankras mot föräldrarnas säng med medföljande remmar och man bör därför se till att man har en sängstomme där remmarna kan träs runt. Stödbenen på ena sedan av sängen kan vikas in mot varandra så att Next2Me och föräldrasängen står dikt an.

Chicco Next2Me är enkel att montera upp, och kan relativt snabbt tas isär igen. Med tanke på detta och att en förvaringsväska medföljer så funkar Next2Me också bra som resesäng. Kanske är sängen inte lika stilren som bedside cribs i vitmålat trä kan vara. Men de många och smarta funktionerna trumfar det estetiska och Chicco Next2Me är en mycket praktisk säng för barnets första halvår i livet.

Enkel att höja och sänka, rymlig bäddyta, kan användas mot säng eller fristående
Den monterade textilklädseln gör sängen svårare att rengöra, kräver en viss typ av sängstomme för att kunna monteras mot föräldrasängen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Troll Bedside Crib Sun

Klassisk modell av bedside crib med sänkbar långsida och många olika höjdlägen

Yttermått: 95 x 47 cm Bäddmått: 89 x 39,5 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 38 - 56 cm – med hjul +6 cm Material: Björk och tallträ Tillbehör: Långsida, fyra hjul – som kan låsas

Troll Bedside Crib Sun är en klassisk modell av mindre spjälsäng att ställa bredvid föräldrasängen. Tillverkad i trä med stilren design passar den in i alla hem. Monteringen var relativt okomplicerad men man bör läsa instruktionen noga så att delarna skruvas ihop i rätt ordning. Sängbotten är rektangulär, så standardmadrasser passar lika väl som Trolls egna.

Liten spjälsäng med ställbar långsida

Sängbottnen går att ställa i tolv olika lägen. Fyra låsbara hjul medföljer sängen och genom att montera på dessa kan man få upp bäddytan ytterligare en bit. Bedside Crib Suns ena långsida är höj- och sänkbar, och kan även tas bort helt om man skulle föredra det. Funktionen för att låsa och öppna långsidan är både enkel och snygg. En träspärr med en fjäder inuti ska pressas in när sidan ska sänkas ned. Därefter stannar sidan så att övre kant är i höjd med sängbottnen, men spärren kan tryckas in igen så att sidan faller hela vägen ned mot golvet.

Att reglera långsidan kan enkelt göras med barnet i sängen. Det slamrar och låter dock en del, så är bebisen lättväckt blir det ett moment man ogärna utgör efter att barnet somnat. Kvaliteten på Troll Bedside Crib Sun är mycket god, även efter några månaders daglig användning är sängen lika stabil som direkt efter montering. Hjulen har en lätt gummerad yta så att golvet inte ska repas av dem.

Ny årsmodell kommer med fästsystem

Sängen främsta nackdel är att den helt saknar möjligheten att kunna förankras i föräldrasängen. Oavsett om den används med eller utan hjulen så händer det ibland att den glider ut från föräldrasängen. Är långsidan uppe är det ingen fara, men vill man ha den nära för bättre kontakt med sin bebis så känns det inte lika bra. På årsmodell 2020 av Troll Bedside Crib har detta dock uppdateras, och ett fästsystem medföljer vid köp.

Användningstiden är cirka ett halvår och bäddytan är tillräckligt rymlig för att ett normalstor babynest ska få plats utan att det blir trångt. Troll Bedside Crib Sun är som sagt en klassisk modell med smarta funktioner men för ett högre betyg krävs en förankring och en tystare öppning och stängning av långsidan

Rymlig bäddyta, stilren design, många höjdlägen, höj- och sänkningsbar långsida
Kan inte förankras med föräldrasängen, långsidan låter lite för mycket när den stängs
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Hauck Face To Me Bedside Crib

Höjdledes justerbar bedside crib med bra förankringsremmar och nedfällbar långsida

Bäddmått: 85 x 50 cm Höjd: 85 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 48 – 66 cm Material: Aluminium och polyester Tillbehör: Förankringsremmar och madrass medföljer

Hauck Bedside Crib är en spjälsäng i minimodell, som även kan ses som en mer rejäl – och bebisanpassad – resesäng. Den är ihopfällbar vilket gör den relativt smidig att ta med sig. Den är dock inte så liten och kompakt att man vill fälla upp och ihop den regelbundet. Sängen levereras i delar, inte särskilt många men instruktionerna för hur de ska monteras kunde ha varit tydligare. Man får heller inte vara rädd för att ta i, då vissa delar i princip måste bankas ihop.

Lätt att anpassa efter egna sängens höjd

Väl monterad är Hauck Bedside Crib enkel att förstå sig på. Sängen är justerbar i höjd och spärren som ska dras ut för det är enkel att komma åt. Dock viktigt att ha koll på vad man gör, då sängen blir lös höjdledes när spärren är lossad. Tack vare de fem olika höjdlägena så är det enkelt att hitta en nivå som passar till den egna sängen. Rekommendationen är att man ska ha sin egen madrass i höjd med öppningen till Hauck Bedside Crib.

Sängen kan och bör monteras fast mot föräldrarnas säng. Detta eftersom att det finns både fall- och kväningsrisk om en glipa skulle uppstå. Med Hauck Face To Me Bedside Crib kommer två rejält långa förankringsremmar. Dessa ska fästas i sängstommen. Har man en kontinentalsäng så får remmarna dras runt hela sängbotten och sedan spännas åt. Det är lite bökigt, men det är värt tiden och ansträngningen. Men att förankringsremmar finns är ett stort plus, då detta inte är en självklarhet för alla bedside cribs.

Kan även användas fristående

Hauck Bedside Crib kan användas som en fristående säng med fyra uppfällda sidor. Som bedside cribs så öppnar man upp ena långsidan. Det gör det enklare att komma åt barnet. Det går dock inte att komma ifrån att det uppstår en kant vid sängens öppning, som inte är helt skönt att vila armen mot exempelvis om man ska flaskmata, hålla hand eller peta nappen på plats under nattens gång. Vi är också lite tveksamma till det material sängen är fodrad med. Det är enkelt att hålla rent men har en tendens att prassla när barnet rör sig.

Vill man göra Hauck Bedside Crib lite mysigare och mer ombonad så kan man med fördel bädda i sängen med ett babynest. Bäddytan är inte så stor, men tillräckligt rymlig för att sängen ska gå att använda under det första halvåret. Därefter ska man byta till en säng med högre kanter/sänkbar botten. Modellen är kanske inte heller den vackraste sett till design. Men Hauck Bedside Crib är höjdledes anpassningsbar, den är hopfällbar och den uppfyller sin funktion som bedside crib precis som man önskar.

Går att justera i höjd, funkar även för höga sängar, kan fällas ihop, förankringsband ingår
Fodret prasslar, något obekväm kant nertill när långsidan är öppen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Carena Väddö

Prisvärd bedside crib med ställbar långsida, bra bäddyta och många höjdlägen

Yttermått: 101,5 x 50 cm Bäddmått: 89 x 39,5 cm Max och min höjd för bäddytan utan madrass: 38 – 55,5 cm – med hjul +6 cm Material: Trä. Tillbehör: Långsida, fyra hjul – som kan låsas

Det går inte att undvika att notera att Carena Väddö har en design som inspirerats av klassikern Troll Bedside Crib. Väddö har dock fått en dekorativ list ovantill, vilket snyggt döljer en del skruvhål men också göra sängens yttermått en aning större. Bäddytan håller standardmått, vilket gör det enkelt att hitta en madrass som fungerar.

Gedigen och stabil konstruktion

Sängen är stor nog att rymma en bebis i babynest i upp till ett halvår. Efter det är rekommendationen ändå att barnet ska sova i spjälsäng med nedsänkt botten, för att eliminera fallrisken. Väddö har många olika höjdlägen på bäddytan och det är enkelt att hitta en bra nivå så att den hamnar i jämnhöjd med föräldrasängen. De fyra låsbara hjulen som medföljer kan används för att höja sängen ytterligare.

Kvaliteten på sängen känns rejäl, konstruktionen är stabil och efter flera månaders användning är skicket fortfarande som nytt. Tyvärr saknas helt möjlighet att förankra Carena Väddö till föräldrasängen då varken band eller hakar ingår. Vill man fästa den så en glipa mellan barnets bädd och föräldrarnas madrass inte uppstår så får man vara kreativ och finna en egen lösning.

Glider en del på golvet

Och oavsett om sängen används med eller utan hjul så tenderar den att glida utåt. Ömtåliga golv kan då få en del repor. Väljer man att sätta möbeltassar på sängen glider den tyvärr ännu mer. Carena Väddö är i övrigt mycket smidig att använda och att ena långsidan kan fällas upp och ned är en mycket praktisk funktion. Sängen kan därmed även användas fristående.

Den fällbara sidan kan finjusteras i sin positionering men man ska vara medveten om att den alltid låter en del när den fälls upp och ned. För lättväckta bebisar blir därmed långsidans rörlighet ibland svår att använda i praktiken. Likväl är Carena Väddö ett väldigt prisvärt bedside crib och hittar man bara ett eget sätt att förankra den så kan den bli ett mycket uppskattat inslag i sovrummet för trångbodda och andra som vill ha sin bebis nära nattetid.

Prisvärd, rejäl konstruktion, många olika höjdlägen och sänkbar långsida
Ingen förankring ingår, långsidan låter en del vid användning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

En spjälsäng är en säng i mindre modell, avsedd för barnets första ett eller två år i livet. De flesta spjälsängar är snarlika varandra, med liknande bäddmått och en höj- och sänkbar botten. De senaste åren har marknaden av sängar för bebisar utökats med en modell som ofta kallas för bedside crib.

Detta är en särskild slags spjälsäng, generellt lite nättare i formatet, som är tänkt att ställas sida vid sida mot förälderns säng. Idén är att en bedside crib ska underlätta för föräldern att få tillgång till barnet nattetid, utan att behöva resa sig upp eller bära barnet över spjälsängskanten. Detta kan vara till extra stor nytta för den som blivit förlöst med kejsarsnitt och bör undvika lyft i största möjliga mån.

En bedside crib är en säng med många fler funktioner än de flesta vanliga spjälsängar. En del av dem har hjul, för att enklare kan flyttas runt i hemmet eller placeras på olika sidor av sängen. En del har även en extra långsida som kan köpas till vid behov, så att sängen även kan användas fristående.

Användningstiden för en bedside crib är kortare än en spjälsäng, i och med att bäddbotten är väsentligt mindre. Samtidigt gör en bedside crib ofta som mest nytta under bebisens första sex månader. Man bör dock vara medveten om att man kan komma att behöva komplettera med ytterligare en spjälsäng innan barnet är redo för en växasäng eller annan sovlösning.

En bedside crib bör vara höj- och sänkbar, så att den kan anpassas efter förälderns säng. Spjälsängens botten ska vara i nivå med förälderns, så att bebisen inte kan råka ut för ett fall eller fastna mellan sängarna. Hur mycket en bedside crib kan justeras i höjd varierar mellan olika modeller, därför är det viktigt att kontrollmäta både sin egen säng och spjälsängen innan inköp.

En bedside crib ska också kunna förankras vid förälderns säng. Om spjälsängen kan glida iväg så finns risken för att bebisen allvarligt kan skadas om hen faller ned i marken eller fastnar i glipan mellan sängarna. Beroende på hur ens egen sängram ser ut så kan olika typer av förankringar vara mer eller mindre kompatibla. I de flesta fall behovs någon typ av sängram för att en förankring ska kunna göras, men det finns även varianter av en bedside crib som är mer fristående i grundutförandet.

Vanliga frågor om bedside gribs

Vilket bedside crib är bäst?

Vi utser Babybay Bedside Crib till bäst i test. Det är en stilrent designad bedside crib som enkelt och säkert kan förankras i de flesta sängar. Det är också lätt att justera bäddytan, och den går att få upp riktigt högt – vilket är bra om föräldrarna sover i en kontinentalsäng.

Hur länge kan man använda ett bedside crib?

Den rekommenderade användningstiden för bedside cribs är upp till cirka 6 månaders ålder. Det man ska hålla koll på är när barnet börjar bli mer rörligt. Om bebisen kan dra sig upp till sittande eller snurra runt och ställa sig på alla fyra så finns det en fallrisk. Detta eftersom bedside cribs vanligtvis inte har en botten som kan sänkas.

Vad är bedside crib?

En bedside crib är en miniversion av en spjälsäng. En del bedside cribs kan användas fristående, men grundidén är att de ska fästas ihop med föräldrarnas säng. På så sätt kan man ha barnet nära, vilket underlättar när bebisen ska matas under nattens gång. Men både barn och vuxna får sin egen sovyta, vilket en del upplever skapar en tryggare form av samsovning.

Hur fäster man bedside crib?

Olika modeller av bedside cribs fästs på olika sätt. En del har hakar av metall som fästs i förälderns säng, antingen i sängramen eller direkt i, eller under, en resårbotten. Andra bedside cribs har långa remmar som ska dras runt sängen, under bäddmadrassen, för en trygg förankring mot föräldrarnas säng.

När byter man från bedside crib?

Det är dags att byta från bedside crib till en vanlig spjälsäng när bebisen antingen vuxit ur utrymmet i sängen eller som senast när barnet kan sätta sig upp eller ställa sig på alla fyra. Anledningen till att en bedside crib har en relativt kort användningstid, cirka sex månader, är för att det finns en risk för att barnet kan falla ur när det blir större och mer rörligt.

Hur bäddar man bedside crib?

Med många bedside cribs medföljer en madrass av rätt tjocklek och med anpassade mått. Oftast går det bra att använda ett vanligt underlakan för spjälsäng. Ett normalstort babynest ryms perfekt i ett bedside crib och annars går det bra att använda kudde och täcke för barnvagn/vagga. Att fästa ett spjälskydd på en bedside crib är svårare, men oftast behövs inte ett sådant under de första månaderna när barnet inte kan rulla runt ändå.

Hur stor bäddyta har en bedside crib?

Bäddmått varierar mellan olika modeller av bedside cribs. Men det är vanligt att sovytans längd är någonstans mellan 80 och 90 cm lång, samt mellan 40 och 50 cm bred. Detta är att jämföra med en vanlig spjälsäng, som ofta har bäddmått på cirka 120 x 60 centimeter.

Till vilken ålder kan man använda ett bedside crib?

Den allra vanligaste maxåldern för bedside cribs är 6 månader. Därefter bedöms en fallrisk uppstå, barnet är då ofta mer rörlig och kanske kan vända sig eller dra sig upp till sittande. En del modeller av sidosäng för bebisar har även en maxvikt, som vanligtvis är 9 kg. Det är samma maxvikt som för en liggdel till barnvagnen.