Blender för smoothies: 6 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat November 2022

Behöver du en blender som ger dig perfekta smoothies varje gång? Här är ett test av blenders från välkända märken som Vitamix, Magimix och Blendtec. För att få toppbetyg behöver blendern vara lättanvänd, ha en blenderstav och ge fina resultat. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Blender för smoothies

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av våra egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Produkter har utvärderats under en testperiod så som de ska användas i vardagen. Testet av blenders har letts av en person med passion för såväl mat som prylar och alla produkter har testats utifrån samma principer och förutsättningar. Betygen är satta efter prisvärdhet, det vill säga att deras egenskaper vägts emot deras prislapp. Inför testet valde vi bort de dyraste restaurangmodellerna och de modeller som hade svagast motor. Totalt testade vi tolv blenders och här har vi plockat ut de sex modeller som var bäst på att göra smoothies.

0 5 4.5 1

1. Magimix Le Blender BÄST I TEST BLENDER

Lättanvänd blender med tillhörande blenderstav

Varv per minut: 15 000 Totalhöjd med lock: 42 cm Förinställda program: 4 Stav: Ja

Ända sedan 70-talet har franska Magimix varit till hjälp i köket och deras blender med det passande namnet Le Blender är inget undantag. Här får du en stabil blender med både pulsfunktion och förinställda program. Dessutom är blendern lätt att använda och har en medföljande blenderstav som är smart utformad som en slickepott för att lätt kunna skrapa rent.

Enkel att göra ren

Det tjocka glaset i kannan gör den lite väl tung, men stabil. Det är väldigt uppskattat att man kan skruva loss botten för enklare rengöring – men det gäller att den skruvas åt ordentligt sedan för att slippa kladdolyckor vid kommande användningar. Magimix levererar väldig bra i testerna, även om det förinställda smoothieprogrammet går långsamt och inte gör smoothien helt slät. Att köra på full fart löser dock snabbt det problemet och ger perfekta smoothies. Ljudnivån är okej men inte mer än så. Le Blender från Magimix är en blender där man tänkt till vid tillverkningen, och även den mest inbitne prylnörden kommer uppskatta den i sitt kök.

Bra resultat, smart blenderstav, lätt att använda
Låter lite för högt, tjock kanna, smoothieprogrammet för långsamt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Blendtec Classic 575 BÄSTA PREMIUMVAL BLENDER

Lättanvänd blender som gör smoothies och släta röror på nolltid

Varv per minut: 28 000 Totalhöjd med lock: 38 cm Förinställda program: 4 Stav: Nej

Den som vill ha en riktigt rejäl blender kan kika på Blendtec Classic 575. Den används både kommersiellt på juicebaren Juiceverket och har gjort succé på YouTube med serien ”Will it blend?” där de effektivt testar att krossa allt från Stormtroopers i plast till iPhones.

Stark motor och lätt kanna

Blendtec Classic 575 har flera uppskattade funktioner, som att displayen räknar ner tiden vid de förinställda programmen men även räknar uppåt när man använder den utan program. Motordelen är lätt att torka ren och i barnsäkerhetssyfte är det bra att det sitter en strömbrytare på bakstycket utom synhåll för små klåfingrar. Motorstyrkan på 2200 W gör att Blendtec på under en minut ger dig en helt slät hoummus, och smoothie och dipp blir också perfekt på nolltid. Kannan är lätt och blir lite skakig vid iskross, men isen blir perfekt fördelad.

Funktion och kvalitet i centrum

Några minus finns det ändå, bland annat att kannan som mäter upp en liter är i minsta laget och att modellen låter högt. Testpanelen hade även önskat att det följde med en blenderstav och möjligheten att justera hastigheten med ett vred, nu finns det bara knappar. Men sammanfattningsvis blir är Blendtec en funktionell och kvalitativ blender som ger riktigt bra resultat.

Släta smoothies och röror, timer
Låter högt, ingen blenderstav, liten kanna
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Vitamix TNC 5200

Mixer av hög kvalité som är fantastisk på smoothie och att krossa is

Varv per minut: 30 000 Förinställda program: Nej Stav: Ja

Här har vi en proffsmaskin som används av juicebarer som exempelvis Blueberry. Vitamix TNC 5200 har funnits under några år och jämförs i många tester med dyrare modeller. Efter många års användning i testpanelen arbetar den fortfarande problemfritt vilket talar för hög kvalitet.

Perfekt för både smoothie och iskross

Motorn kan vara igång länge utan problem vilket gör att det går att värma maten medan den blir mixad. Smoothies blir fantastiskt släta och fina, och trots att det inte finns något särskilt isprogram så levererar den perfekt krossad is.

Ingredienserna fördelas fint

Kannan som är av rejäl hårdplast har en avsmalnande design som gör att ingredienserna lätt hamnar rätt så länge de inte är för stora, då har de en tendens att fastna en bit upp innan de når bladen. Där är den medföljande blenderstaven till nytta. Kannan kunde gärna ha varit lägre, nu blir den lätt vinglig och lite svår att förvara. Reglagen är få men ändå svåra att förstå sig på fullt ut och det saknas såväl förinställda program som pulsfunktion. På tal om reglage så är det ingen höjdare att blendern kan gå igång på max om man råkat glömma turboknappen uppfälld. Vitamix utses trots detta till en riktigt bra blender som tack vare sin kvalitet kommer vara en bra kökskompis under lång tid framöver.

Gör fantastiska smoothies, bra på att krossa is, inbyggd värmefunktion, kvalitativ
Svårtydda reglage, bristande säkerhet
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Wilfa Knus S. WBL-1200B

Prisvärd blender med rejäl kanna i glas som tål diskmaskin

Varv per minut: 24 150 Totalhöjd med lock: 43 cm Förinställda program: 3 Stav: Nej

Norska Wilfa har tillverkat köksmaskiner sedan 1940-talet och deras Knus S. WBL-1200B är en mellanmodell bland deras köksprodukter och den billigaste i vårt test. Kannan har lättavlästa markeringar och är tillverkad i tjockt maskindisktåligt glas. På panelen finns också markeringar som hjälper dig att se vilken hastighet som passar för olika recept.

Bra för både smoothie och is

Det finns förinställda program för både smoothies och krossad is, och pulsfunktionen ger extra styrka där det behövs. Resultaten för smoothies och röror är riktigt bra, om än inte i samma klass som de modeller i den högsta prisklassen. Resultatet för den krossade isen blir också väldigt bra.

Prisvärd blender för familjen

Motordelen på Knus S. känns inte lika kvalitativ som på andra modeller, utan lite mer plastig. Kannans lutning i botten gör den onödigt svår att göra rent och vi saknar en medföljande blenderstav. Däremot har sladden bra längd och sladdvindan undertill gör att det är lätt att gömma undan den del av sladden som inte behöver vara framme. Wilfa Knus S. WBL-1200B är en väldigt prisvärd blender som fungerar utmärkt för en vanlig familjs vardagsbehov.

Stabil kanna, bra markeringar, diskmaskinståli
Plastig maskindel, saknar stav, svårrengjord
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Braun PowerBlend7 JB 7192

Blender med låg ljudvolym för den aktiva smoothieälskaren

Motoreffekt: 1 000 W Totalhöjd med lock: 41,5 cm Förinställda program: Ja Stav: Nej

Tyska brauns mellanklassblender PowerBlend7 JB 7192 är en bra blender för den aktiva konsumenten som gärna tar en smoothie i farten. Förutom kannan på 1.6 liter följer det nämligen med två stycken muggar på 60 cl vardera som går att mixa i och sedan ta med sig.

Prisad design och smarta funktioner

Förutom alla de smarta funktionerna – som förinställda program, integrerat mått i locket och inkapslade knappar som är lätt att hålla rena – så har Braun prisats för designen på PowerBlend7 JB 7192, kanske tack vare höljet i borstat rostfritt stål. Det testpanelen kanske uppskattar mest är dock ljudvolymen, eller avsaknaden av den. Många blenders låter väldigt högt men den här mättes endast upp till 83 dB.

Medföljande to go-muggar

Den som gillar att ta en smoothie på språng kommer uppskatta de två to go-muggarna som ingår. Det går att blanda smoothien direkt i muggarna vilket underlättar i både tid och disk. På tal om tid och disk så kan alla lösa delar diskas i maskin, inklusive kannan så länge du skruvar loss botten först. Att motorn är lite svagare än testkonkurrenterna märks tyvärr på flera sätt, bland annat att isen inte krossas ordentligt. Gazpacho blir bra, men andra soppor blir inte så släta som vi önskar. Sammantaget får Braun PowerBlend7 JB 7192 ses som en mellanklassmixer som fungerar bra men inte är bäst på något, och som passar den som gärna tar en smoothie to go.

Låg ljudvolym, tål diskmaskin, väldesignad, enkel att göra ren
Saknar blenderstav, dålig på iskross, lite grynigt resultat
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

6. Caso Novea B4

Gör mycket bra smoothies och är stabil

Varv per minut: 22 000 Totalhöjd med lock: 43 cm Förinställda program: 3 Stav: Nej

Tyska Caso Design har många produkter inom segmentet för köksutrustning med en stil som också känns ganska typiskt tysk med sin moderna och enkla design. Den rostfria designen återkommer ofta, så även i blendern Novea B4.

Låg och bred modell

Både kannan och motorenheten är lite lägre och bredare. Det gör att hela blendern känns stabil och kannan på 1.8 liter är dessutom enkel att rengöra och tål även maskindisk. Kannan väger inte heller så mycket, vilket är positivt. Den breda nederdelen ger en gedigen och stabil känsla men knappsatsens många knappar och symboler känns onödigt krångliga i sammanhanget.

Presterar på både topp- och bottennivå

Resultatet i våra tillredningar är minst sagt varierade. Såväl smoothies som krossad is får mycket väl godkänt men när vi ska tillaga olika röror är det alldeles för dåligt fördelat. I den här prislappen var det inte vad vi hade förväntat oss. Tillsammans med ljudnivån som är allt för hög hamnar Novea B4 en bra bit ner i listan totalt sett, men för den som vill ha en snygg blender för att framförallt tillreda smoothies kommer det absolut vara ett mycket bra köp.

Gör utmärkta smoothies, diskmaskinstålig, gedigen
Högt ljud, krånglig display, inte så bra på att göra röror
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av våra egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Produkter har utvärderats under en testperiod så som de ska användas i vardagen. Testet av blenders har letts av en person med passion för såväl mat som prylar och alla produkter har testats utifrån samma principer och förutsättningar. Betygen är satta efter prisvärdhet, det vill säga att deras egenskaper vägts emot deras prislapp. Inför testet valde vi bort de dyraste restaurangmodellerna och de modeller som hade svagast motor. Totalt testade vi tolv blenders och här har vi plockat ut de sex modeller som var bäst på att göra smoothies.

Allt om blender

Mixer eller blender – kärt barn har många namn. Och i takt med vårt ökade intresse för hälsa och nyttig mat så ställs det också högre krav på den här populära köksapparaten och dess funktioner. En rejäl blender kommer underlätta på många olika håll i köket; det går att krossa is, göra helt släta smoothies och smarriga röror på nolltid. Den som gärna äter soppa kan dessutom välja en blender med värmefunktion och slå två flugor i en smäll. Lite större barn kan snabbt fixa egna smoothies som mellanmål efter skolan, och det är även lätt att hacka nötter och annat som annars är väldigt tidskrävande.

Välja blender

Det finns mängder av blenders av olika modeller och i varierande prisklasser där ute. Även om du har fått många bra tips i våra tester så fundera ett extra varv över vilket användningsområde du vill lägga extra krut på. Ska du aldrig krossa en enda isbit så är kanske inte en blender som utmärker sig på det området det bästa köpet för dig, medan en värmehållande blender som snabbt fixar din favoritsoppa är ett riktigt toppenköp. Ha som tumregel att köpa en mixer med stark motor som tål att vara igång en stund utan att bli varm, så att du verkligen kan använda din nya kökskompis fullt ut. Sikta på en motor som är minst 800 W, gärna högre. Har du diskmaskin så är det även smidigt att välja en där så många delar som möjligt tål maskindisk, för att slippa extrajobb i onödan.