Smoothiemixer: 5 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Augusti 2024

Vill du ha en enkel blender som snabbt mixar smoothies åt dig under stressiga morgnar eller när barnen blir vrålhungriga en timme innan middagen? I vårt test av smoothieblenders har vi testat smoothie mixers, eller personal mixers som de också kallas, från märken som Nutribullet, KitchenAid och WMF.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Smoothiemixer

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vår testare har i detta test utgått från följande frågeställningar i bedömningen av smoothie mixers.

Användning: Hur lättanvänd är smoothieblendern? Är reglagen lätta att förstå? Är den enkel att diska? Hur mycket låter smoothiemixern? Hur lång sladd har blendern och går det att linda upp den? Vad kommer den med för tillbehör?

Prestanda och funktion: Finns det olika program? Är motorn stark? Fungerar det att mixa frysta bär och is i sin smoothie med smoothiemixern? Blir resultatet slätt?

Utseende och kvalitet: Hur välkonstruerad är smoothiemixern? Klarar den av variationer i temperatur? Hur länge rekommenderas det att blendern körs? Tar den upp stor plats eller går den lätt att stuva undan?

Betyget är beräknat på den samlade upplevelsen av smoothiemixern i förhållande till vad den kostar.

0 5 5 1

1. Nutribullet Ultra 1200 BÄST I TEST SMOOTHIEMIXER

Kraft, kapacitet och kontroll i en smidig smoothiemixer

Motoreffekt: 1200 W Antal muggar: 2 Volym på mugg (enligt markering): 900 ml och 700 ml Tillbehör: Uppfällbart mugglock (2) Rengöring: Muggarna kan maskindiskas, enheten med blad diskas av för hand

På ytan ser Nutribullet Ultra 1200 nära nog likadan ut som Nutribullet Pro 900, men det finns några skillnader som gör att vi under testet föredrar Nutribullet Ultra 1200. För en dryg hundralapp extra får man både mer kraft samt en något mer lättanvänd smoothiemixer. Som det så ofta är, sitter skillnaden i detaljerna.

Lättanvänd smoothieblender

Del av förtjusningen med smoothemixers är att de är lätta att använda och rengöra. Sedan kan lösningarna och detaljerna skilja sig åt en hel del mellan märkerna och även mellan modeller från samma märke. En av de saker som testpanelen gillar allra mest med Nutribullet Ultra 1200 är att den har en knapp som man sätter igång mixern med. Pro 900 trycker man på bägaren för att mixern ska starta, men knappen på Ultra 1200 är faktiskt enklare att hantera.

Motorn på Nutribullet Ultra 1200 är lite mer kraftfull är Pro 900, men eftersom redan Pro 900 mixar både snabbt och slätt är det inte motorkapaciteten som får Ultra 1200 att sticka ut. Det är istället just knappen som gör att denna mixer snabbt vinner testpanelens gunst. Men det innebär inte att Ultra 1200 mixar dåligt. Tvärtom! Nutribullet Ultra 1200 bjuder på en snabb mixning av smoothien och resultatet blir slätt, lent och gott. Den tar sig an frysta jordgubbar och is med bravur och det blir inga bitar kvar. Generellt sett blir smoothien klar snabbare än vad programmet mixar.

Muggar i två olika storlekar

Tillsammans med Nutribullet Ultra 1200 får man två muggar och två lock med dricklock. Muggarna är i två olika storlekar: den ena rymmer 700 ml och den andra 900 ml. Det är behändigt med den lite mindre muggen, eftersom en portion smoothie eller proteinshake sällan blir mycket större än så.

Nutribullet Ultra 1200

Man fyller muggen med sina favoritingredienser. Sedan skruvas man på bladenheten som ett lock. Efter det vänder man på muggen och fäster den på motorenheten. Lätt som en plätt och så länge man skruvat åt spiller man ingenting. När smoothien är klar tar man bort muggen från motorenheten och skruvar av blad enheten och sätter på locket istället.

Delarna kan diskas för hand eller i maskin, medan knivenheten endast ska diskas för hand. Alla delar är dock så pass lätta att göra rena, att man lika bra kan diska allt för hand direkt istället för att låta muggarna stå i maskinen i väntan på att den ska fyllas.

Nutribullet Ultra 1200 är en lättanvänd och effektiv smoothiemixer med kraftfull prestanda för att hantera tuffa ingredienser, mixa större volymer och samtidigt ge dig mer kontroll över konsistensen på dina smoothies tack vare dess flera hastighetsinställningar och puls-funktion.

Enkel att använda, flera hastigheter och pulsfunktion, mixar smoothien snabbt
Mycket emballage
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. WMF Kult X Blender Mix & Go BÄSTA BUDGETVAL

En snabb och lättanvänd smoothiemixer till bra pris

Motoreffekt: 300 W Antal muggar: 1 Volym på mugg (enligt markering): 600 ml Tillbehör: Uppfällbart mugglock (1) Rengöring: Muggen kan maskindiskas, enheten med blad diskas av för hand

WMF Kult X Blender Mix & Go är en liten och nätt smoothiemixer med en motorkapacitet på 300 W. Ibland kan en liten mindre motorkapacitet påverka hur effektivt blendern mixar en smoothie, men WMFs miniblender är förvånande kapabel.

Liten men snabb smoothiemixer

Det går riktigt snabbt att göra en smoothie med denna lilla mixer från WMF. Bägaren är visserligen lite mindre än den hos många andra modeller (600 ml), men storleken räcker i ärlighetens namn rätt bra. Den rår snabbt på frysta bär och blandar en riktigt fin och len smoothie. Det beror naturligtvis på vad man använder för ingredienser, men överlag blir smoothien klar på bara några sekunder – och vi har inte behövt mixa någon av våra smoothies längre än 15 sekunder med WMF Kult X Blender Mix & Go.

Is går alldeles utmärkt att krossa med blendern från WMF. Det blir så klart inte samma snökänsla på isen som större mixers kan fixa, men det räcker gott för att kyla en drink eller göra en slush till barnen. Den enda ingrediensen där vi stöter på patrull är proteinpulver. Detta har nämligen en tendens att lägga sig som en klump längst ned i mixern då man gör i ordning sina ingredienser, och då klistrar det fast i botten. Ett hett tips är att tillsätta proteinpulvret sist. Då hamnar det närmast knivbladen och får snabbt rotationen som behövs för att blanda det klumpfritt.

Smoothieblender som krossar is

Det kunde inte vara lättare att använda denna smoothiemixer. När man laddat muggen med sina valda ingredienser, skruvas knivenheten direkt på muggen som ett lock. Sedan vänds hela kalaset upp och ned och fästs på mixerenheten. På motorenheten finns en tydlig pil så det är väldigt lätt att få den på plats på direkten. Det finns bara ett hastighetsläge och en knapp. Knappen hålls in under mixningen. Det tar som sagt inte mycket mer än 15 sekunder innan smoothien är klar. Då skruvas knivenheten av och dricklocket skruvas på. Det kan knappt bli enklare. Att basenheten dessutom är väldigt nätt till sin storlek får en extra tumme upp av testpanelen.

WMF Kult X Blender Mix & Go är en liten men bra smoothiemixer som levererar släta smoothies på bara några sekunder.

Kompakt design, mixar slätt och snabbt, klarar av att krossa is
Bara ett hastighetsläge, knappen måste hållas intryckt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Nutribullet Pro 900

En lättanvänd smoothiemixer som är enkel att rengöra

Motoreffekt: 900 W Antal muggar: 2 Volym på mugg (enligt markering): 900 ml Tillbehör: Uppfällbart mugglock (2), koppring (2), koppring med handtag (2) Rengöring: Muggarna kan maskindiskas, enheten med blad diskas av för hand

Nutribullet Pro 900 är en smoothiemixer som är riktigt lättanvänd och snabb att komma igång med. Faktum är att du kan ha en smoothie i handen bara några minuter efter att du packat upp den ur kartongen.

Kraftfull smoothiemixer som snabbt krossar is och frysta bär

Detta är en smoothie blender som riktigt snabbt mixar din smoothie helt slätt. Vi har hårdkört Nutribullet Pro 900 med såväl frysta jordgubbar (som är kända för att vara en utmaning för mixers), isbitar, samt klassiska djupfrysta smoothiebär. Det går lika snabbt varje gång: under en minut. En minut är också vad som rekommenderas som mixertid i instruktionsmaterialet. En minut har räckt gott och väl oavsett vad vi stoppat i Nutribullet Pro 900. Faktum är att smoothien blir klar snabbare än så.

Nutribullet Pro 900 levereras med två muggar. Till varje mugg finns det också mugglock som går att öppna och stänga samt handtag. Det går bra att använda muggen utan handtag och lock, men det är onekligen praktiskt att kunna dricka sin smoothie direkt ur muggen som rymmer 900 ml.

Lättanvänd blender för smoothies

Det är lätt att montera ihop Nutribullet Pro 900. Först fyller man muggen med de ingredienser man vill ha i sin smoothie. Sedan skruvas bladenheten på som ett lock. Därefter vänder man muggen upp och ned och fäster den på motorenheten. Med ett lätt tryck på muggen, startar motorn. Man behöver inte hålla handen på muggen under mixertiden, utan det går bra att släppa taget om den.

Nutribullet Pro 900

När smoothien är klar, lossar man muggen med bladenheten från basen. Bladenhten skruvas sedan av och istället sätter man på mugglocket eller handtaget och njuter av sin smoothie. Muggen går bra att diska i maskin. Bladenheten sköljer man lätt av med hett vatten och diskmedel (den ska inte stoppas in i maskinen. Nutribullet Pro 900 är onekligen en snabb och lättanvänd mixer för smoothies: kraftfull och enkel att använda.

Väldigt lätt att komma igång med, rymlig mugg, praktiska tillbehör
Låter ganska högt (men går snabbt att använda)
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Smeg Personal Blender

Smoothiemixer i retrostil med mycket praktiska muggar

Motoreffekt: 300 W Antal muggar: 2 Volym på mugg (enligt markering): 600 ml Tillbehör: Drickpip + skruvlock med handtag Rengöring: Muggarna kan maskindiskas, enheten med blad diskas av för hand

Smeg Personal Blender kommer i samma härliga retrodesign som tydligt flirtar med 50-talet. Det innebär att detta är en maskin man faktiskt gärna har ståendes på bänken där den syns. Praktiskt nog är den heller inte särskilt stor och tar inte allt för mycket utrymme i anspråk på köksbänken. Sladden är en meter lång, vilket vi tycker kanske är i kortarste laget – men det fungerar.

Snygg smoothieblender som gärna får stå framme

Som men smoothieblenders på det stora hela, placerar man alla ingredienser direkt i muggen och skruvar sedan på bladenheten som ett lock. Sedan vänds den upp och ned och placeras på själva mixerenheten. Det är lätt att få muggen på plats, så länge man ser till att gängorna på muggen är i linje med gängorna på basenheten.

Smeg Personal Blender har två olika hastigheter som man ställer in via vredet på maskinens framsida. För att starta mixern trycker man ned muggen mot motorenheten och håller den nedtryckt under tiden som man blandar sin smoothie. Det finns inget “friläge”, så det krävs att man står och håller handen på mixern hela tiden. Det tar ungefär 30 sekunder för smoothien att bli klar, men då finns det faktiskt små bitar kvar av frysta bär. Detta gäller oavsett om man lägger i hela frysta jordgubbar eller om man använder delade bär ur en smoothiemix. Bäst resultat får man om man pulserar under mixningen, alltså trycker ned bägaren i pulsar snarare än en lång körning. Ungefär 30 sekunder tar det att mixa sin smoothie – kör man maskinen längre börjar det lukta lite varmt.

Riktigt bra muggar och lock

To go-locken som man får till bägaren är riktigt bra. Dels har bägaren en ögla som man lätt kan hålla sin bägare i. Locket skruvas på och har en silikonpackning som gör att inget läcker, även om man lägger muggen i väskan – detta kan man inte göra med de mer klassiska to go-locken med snäpplock. Det runda hålet man dricker ur är också väl anpassat för munnen – inte alls så stort att massor av smoothie kommer farande och riskerar dränka en. Just när det kommer till att dricka sin smoothie, blir dessa Smeg Personal Blenders muggar snabbt en favorit.

Smeg Personal Blender

Det märks att denna smoothiemixer har en lite klenare motor är exempelvis Nutribullet. Samtidigt är den så lättanvänd att man är villig att se mellan fingrarna när det kommer till det faktum att det är svårt att få sin smoothie helt slät med Smegs smoothieblender. Men koppen är som sagt riktigt bra att dricka ur och vi uppskattar att den är lite nättare volymmässigt (600 ml).

Väldigt bra mugg och lock, snygg design, lätt att använda
Måste hålla ned bägaren med handen under hela mixningen, gör inte en helt len smoothie
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. KitchenAid Go sladdlös personlig blender 12V

Batteridriven smoothiemixer för den som inte gillar sladdar

Motoreffekt: Anges ej Antal muggar: 2 Volym på mugg (enligt markering): 900 ml Tillbehör: Uppfällbart mugglock (2), koppring (2), koppring med handtag (2) Rengöring: Muggarna kan maskindiskas, enheten med blad diskas av för hand

KitchenAid har med sin Go-serie lanserat ett antal batteridrivna köksmaskiner. KitchenAid Go sladdlös personlig blender 12V är en av dessa maskiner. Denna smoothieblender är helt batteridriven och går med andra ord inte att köra med sladd om andan skulle falla på. Här gäller det alltså att se till att ladda batteriet i god tid innan smoothien ska mixas.

Smoothieblender utan sladd

KitchenAids sladdlösa smoothieblender använder sig av samma batteri som GO-seriens övriga apparater. Att ladda litiumjonbatteriet till full laddning går inte supersnabbt med ens usb-sladden som följer med. Trots att batteriet levereras delvis laddat, tar det långt över tre timmar innan lysdioderna visar att batteriet har laddat fullt. 20 minuters kontinuerlig användningstid ska man kunna få ut av batteriet, vilket är lite dålig “bang for buck” med tanke på hur lång tid batteriet tar att ladda. Det är lätt att knäppa fast batteriet på mixerns baksida.

Att mixa en smoothie i den portabla mixern från KitchenAid är enkelt. Det ska dock sägas att den inte riktigt fixar att göra smoothien 100 procent len om man tillsätter ingredienser som frysta jordgubbar. Här blir det ofta lite jordgubbebitar kvar i botten. Det är inte hela världen, men samtidigt förväntar man sig lite mer av en mixer i den här prisklassen från ett kvalitetsmärke som KitchenAid. Det märks tydligt att den inte har samma effektiva mixning som testets vinnande modell har.

Svårt att förstå när en batteridriven smoothieblender behövs

Testpanelen ägnar en hel del tid åt att diskutera huruvida en sladdlös batteridriven smoothiemixer verkligen är något att lägga sina pengar på. Kontentan av deras diskussioner landar i att de hellre väljer en mixer med sladd som erbjuder mer ös. I diskussionerna kan panelen faktiskt inte komma på en enda situation där de skulle behöva en mixer som drivs med batteri. Det skulle väl vara om man väldigt gärna vill kunna göra smoothies när man är ute och vandrar.

KitchenAid Go sladdlös personlig blender 12V

KitchenAid Go sladdlös personlig blender 12V är för all del en lättanvänd smoothieblender. Men batteriet tar lång tid att ladda och sett till priset finns det andra smoothiemixers som gör jobbet mycket bättre när det kommer till att mixa lena och goda smoothies. Men är det absolut en batteridriven smoothieblender man är ute efter, kan det vara värt att ta sig en titt på KitchenAid Go sladdlös personlig blender 12V.

Lätt att använda, enkelt att fästa batteriet, praktisk mugg
Batteriet tar lång tid att ladda fullt, klarar inte riktigt av frysta jordgubbar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vår testare har i detta test utgått från följande frågeställningar i bedömningen av smoothie mixers.

Användning: Hur lättanvänd är smoothieblendern? Är reglagen lätta att förstå? Är den enkel att diska? Hur mycket låter smoothiemixern? Hur lång sladd har blendern och går det att linda upp den? Vad kommer den med för tillbehör?

Prestanda och funktion: Finns det olika program? Är motorn stark? Fungerar det att mixa frysta bär och is i sin smoothie med smoothiemixern? Blir resultatet slätt?

Utseende och kvalitet: Hur välkonstruerad är smoothiemixern? Klarar den av variationer i temperatur? Hur länge rekommenderas det att blendern körs? Tar den upp stor plats eller går den lätt att stuva undan?

Betyget är beräknat på den samlade upplevelsen av smoothiemixern i förhållande till vad den kostar.

Allt om blender

Mixer eller blender – kärt barn har många namn. Och i takt med vårt ökade intresse för hälsa och nyttig mat så ställs det också högre krav på den här populära köksapparaten och dess funktioner. En rejäl blender kommer underlätta på många olika håll i köket; det går att krossa is, göra helt släta smoothies och smarriga röror på nolltid. Den som gärna äter soppa kan dessutom välja en blender med värmefunktion och slå två flugor i en smäll. Lite större barn kan snabbt fixa egna smoothies som mellanmål efter skolan, och det är även lätt att hacka nötter och annat som annars är väldigt tidskrävande.

Välja blender

Det finns mängder av blenders av olika modeller och i varierande prisklasser där ute. Även om du har fått många bra tips i våra tester så fundera ett extra varv över vilket användningsområde du vill lägga extra krut på. Ska du aldrig krossa en enda isbit så är kanske inte en blender som utmärker sig på det området det bästa köpet för dig, medan en värmehållande blender som snabbt fixar din favoritsoppa är ett riktigt toppenköp. Ha som tumregel att köpa en mixer med stark motor som tål att vara igång en stund utan att bli varm, så att du verkligen kan använda din nya kökskompis fullt ut. Sikta på en motor som är minst 800 W, gärna högre. Har du diskmaskin så är det även smidigt att välja en där så många delar som möjligt tål maskindisk, för att slippa extrajobb i onödan.