Cirkelsåg: 10 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2024

Ska du kapa skivor och reglar? Vi testar kontinuerligt cirkelsågar från märken som Ryobi, Bosch och AEG. För att en cirkelsåg ska bli bäst i test måste den ha hög prestanda och genomtänkta funktioner.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Cirkelsåg

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Eftersom vi både testar nätanslutna cirkelsågar och batteridrivna går testen till på lite olika vis, dock med flera synergier. Vi testar dem exempelvis på många olika slags material av varierande tjocklek under lång tid. Vi har även fasta prestandatester där samtliga cirkelsågar får genomgå samma test och jämförs. Några av de material som de testas på är granregel, OSB-skivor och fasadpanel. De viktigaste faktorerna som bedöms är:

Prestanda: Vad klarar cirkelsågen av att klyva? Hur mycket orkar den kapa? Vad händer när den slår ifrån? Hur lång batteritid har den batteridrivna cirkelsågen obelastad? Hur påverkas batteritiden vid belastning?

Ergonomi och byggkvalitet: Hur bra grepp har cirkelsågen? Finns det några störande vibrationer? Vilka material är maskinen gjord av?

Användarvänlighet: Var sitter reglage och knappar? Hur lätt är det att komma åt dem? Hur enkelt är det att byta klinga? Hur smidig är cirkelsågen att använda?

Andra faktorer som granskas är vilka tillbehör som medföljer, vilka tillbehör du kan köpa till, vilka övriga funktioner cirkelsågen har och hur mycket buller den orsakar i din arbetsmiljö. Resultatet från alla tester vägs samman med cirkelsågens pris och vi får på så vis fram dess prisvärde. Det är detta som betyget återspeglar.


Tillbehör för cirkelsågar

Grovdammsugare

Läs även våra andra tester av elverktyg:

Bandslip

Excenterslipmaskin

Skruvdragare

Sticksåg

Sänksåg

Tigersåg

0 5 4.5 1

1. Bosch Professional GKS 55+ GCE BÄST I TEST

Kraftfull cirkelsåg med rejält sågdjup

Typ: Nätansluten Effekt: 1 350 W Ljudnivå: 93.3 dB (uppmätt) Sågklinga: 165 mm bred 1.7 mm tjock. 24 tänder Sladdlängd: 3.8 m (uppmätt) Skärdjupsintervall vid 90°: 0-63 mm Skärdjupsintervall vid 45°: 0-48 mm Vikt: 3,9 kg Vikt: 3,9 kg Belysning: Nej Övrigt: Varvtalsjustering, medföljer sågklinga Bruksanvisning: PDF

Bosch Professional GKS 55+ GCE är en renodlad cirkelsåg somsamtidigt är mångsidig nog att passa både dig som ska vara ute och kapa byggskivor, och den som vill kunna sätta kök och göra finlir i verkstaden. Du får helt enkelt mycket maskin för pengarna.

Byggkvaliteten är hög. Cirkelsågen är stabil och lätt att framföra, den känns varken tung eller otymplig. Parallellanslaget sitter ganska långt fram vilket gör det enkelt att träffa rätt på det som ska kapas eller klyvas. Själva anslaget kan vara lite svårt att komma åt då det inte sitter så bra till, och det känns lite plastigt när vi vrider åt. Men alla andra reglage är lättåtkomliga.

Det medföljer även en styrskena som gör att du kan såga perfekt raka skivor. Om vi ska klaga på något är det att sladden kunde varit mjukare och mer följsam.

Cirkelsåg för proffs

Själva handtaget på GKS 55+ ger ett bra grepp, det är gummibeklätt och av lagom storlek. Dessutom finns ett extragrepp om du vill kunna hålla i den med bägge händerna.

Med tanke på prisklassen hade vi önskat att det fanns laser eller belysning. Men vi uppskattar att det finns möjlighet att justera motorstyrkan tack vare varvtalsjustering i sex steg. Vi uppskattar även det rejält tilltagna sågdjupet.

Prestandan i GKS 55+ är hög - den matar på bra igenom alla tester vi utsätter den för utan att sucka. Sammanfattningsvis är det en rejäl cirkelsåg för proffs som dock ligger något högt i pris sett till vad du får för pengarna.

Kraftfull, bra sågdjup, god precision, varvtalsjustering
Styv sladd, ingen belysning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Festool HK 55 EBQ+ BÄSTA PREMIUMVAL

Mångsidig cirkelsåg för fina snitt

Typ: Nätansluten Effekt: 1 200 W Ljudnivå: 91,4 dB (uppmätt) Sågklinga: 160 mm bred, 1,8 mm tjock, 20 tänder Sågklingshål: 20 mm Sladdlängd: 3.9 m (uppmätt) Skärdjupsintervall vid 90°: 0-55 mm Skärdjupsintervall vid 45°: 0-42 mm Vikt: 4,4 kg Vikt: 4,4 kg Belysning: Nej Övrigt: Utbytbar sladd, sänksågsfunktionalitet, kap-/gerfunktion med kap-/gerskenor FSK Bruksanvisning: PDF

Festool HK 55 EBQ+ blir bästa cirkelsåg tack vare sin höga precision och stora finess. Den lämpar sig bra som allroundsåg i verkstaden. Det går lika bra att kapa plank och klyva trall för vinklar i altanbygget som att utföra finlirsarbete såsom att bygga kök eller såga till dörrblad.

Tack vare sänksågsfunktionaliteten kan du även sänka ned den mitt i en skiva, men det kräver att du köper till korrekt skena.

Trots att detta är Festools effektmässigt klenaste nätanslutna modell klarar den en stor bredd arbetsuppgifter - dock inte de allra tuffaste vi ställer den inför. Låter vi den exempelvis klyva fuktig 45-regel slår den ifrån och går ner på lågvarv om vi kör på för hårt. Då måste vi låta den vila innan den kan slutföra arbetsuppgiften. Det beror på ett motorstopp som finns där för att skydda motorn. Att klyva 22-millimeters fasadpanel är däremot inga problem. Likaså att kapa skivor och reglar. 

Fungerar som sänksåg med

Greppet är gummibeklätt och rejält, det känns stabilt och påkostat. Hela maskinen är välbalanserad.

Tyvärr medföljer inget parallellanslag, däremot en kap- och gerskena som man kan klicka fast på maskinen. Denna gör det enkelt att kapa en regel utan vinkelhake eller penna. Du ställer in gradtalet, vrider på en knapp och därefter kapar den på angivet gradtal.

Priset må vara högt för en nätansluten 1200-wattsmaskin, men med tanke på att du även får sänksågsfunktionalitet och ett stort utbud av tillbehör som du kan köpa till blir den väldigt mångsidig. Som renodlad cirkelsåg är betyget ett snäpp lägre, men tack vare att det blir en så mångsidig maskin i din verktygsarsenal blir betyget ändå högre. Den här cirkelsågen kommer att komma till nytta både när du ska kapa, och när du behöver ta upp hål mitt i en skiva.

Många funktioner, hög precision, god ergonomi, bra byggkvalitet, välbalanserad
Få W/kr, medföljer ej parallellanslag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Ryobi R18CS BÄSTA BUDGETVAL

Batteridriven allroundsåg med både kraft och ergonomi för hemmabruk

Typ: Batteri Spänning: 18 volt Batterikapacitet: 5 Ah Ljudnivå: 84,8 dB (uppmätt) Sågklinga: 165 mm Sågklingshål: 16 mm Skärdjupsintervall vid 90°: 52 mm Skärdjupsintervall vid 45°: 36 mm Batteriindikator: Ja Vikt: 2,4 kg Vikt: 2,4 kg Övrigt: Justerbart dammutsug Bruksanvisning: PDF

Ryobi R18CS är en kompetent cirkelsåg som vi prisar för hur bra den kombinerar kraft och ergonomi. Den har vad vi förväntar oss av en 18-volts cirkelsåg i budgetklassen. Den är skön att hålla, lätt att justera och orkar med allt från enklare kapning till att klyva relativt tjockt virke. Det innebär, för hobbysnickaren, att den utgör en bra allroundmaskin. Du kan både kapa reglar och klyva plank för vinklar på altanbygget.

Köp till dubbla batterier

Batteritiden är, troligen på grund av prestandan, något sämre obelastad än vad den är hos flera konkurrenter. Trots stor batterikapacitet är batteritiden bara 45 minuter obelastad. Det är inte jättedåligt men klart under medel. Å andra sidan framstår drifttiden som desto bättre vid tuffa uppgifter eftersom den orkar med dessa på ett helt annat sätt. Exempelvis klarar den av att klyva hela 7,5 meter lätt fuktig 45-regel innan batteriet dör. Flera konkurrenter når bara en halvmeter in i en sådan regel innan batteriet är dränerat. Batteriindikatorn på maskinen ger full koll på batteriets status.

Parallellananslaget är stabilt och höjdinställningen är enkel att komma åt och justera. Vi saknar lyse men cirkelsågen känns kraftig och stabil när du greppar den och den levererar bra sett till prisklassen.

Är du ute efter en batteridriven cirkelsåg som klarar en stor bredd arbetsuppgifter är det här modellen för dig. Men köp gärna till ett extrabatteri att varva med.

Kraftfull för en batterimodell, skönt grepp, balanserad
Relativt kort drifttid vid lätt belastning, inget lyse
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. Bosch UniversalCirc 12

Lätt och nätt för begränsad målgrupp

Typ: Batteri Spänning: 12 volt Batterikapacitet: 2.5 Ah Batteritid: 26 min obelastad med 2.5 Ah, 10,4 min/Ah Ljudnivå: 63,5 dB (uppmätt) Sågklinga: 85 mm Skärdjupsintervall vid 90°: 0-26 mm Skärdjupsintervall vid 45°: 0-17 mm Batteriindikator: Nej Vikt: 1,5 kg Belysning: Ja Övrigt: Parallellanslag

Bosch UniversalCirc 12 är en riktigt liten och nätt cirkelsåg. Får man kalla en cirkelsåg för gullig så beskriver det denna på pricken. För sin storlek har den ändå helt okej prestanda. Det är, som namnet antyder, en 12-voltsmaskin. Den räcker till för om du ska jacka ur en bräda, eller kapa tunnare skivor såsom fanér och liknande - småjobb helt enkelt.

Håller du dig inom cirkelsågens begränsningsområden prestandamässigt är batteritiden riktigt bra. Den klarar till exempel att klyva 22-millimetersbrädor med godkänt resultat. Men försöker du dig däremot på att exempelvis klyva en 45-regel kommer batteriet gå från fullt till slut efter bara 2,6 meter.

Den behändiga storleken gör den både smidig på arbetsstycket och lättförvarad mellan hobbyprojekten.

Tyvärr är UniversalCirc 12 inte särskilt väl avvägd. Vibrationerna som uppstår är dessutom ganska intensiva vilket blir jobbigt i längden. En annan nackdel är att den saknar batteriindikator.

Dammar inte särskilt mycket

Bosch UniversalCirc 12 är tystgående. Sett till att detta är en cirkelsåg, och hur mycket dessa brukar låta, skulle vi till och med klassa den som extremt tystgående. Detta är ytterligare ett plus för den som främst sysslar med mindre hobbyprojekt.

Cirkelsågen har även bra belysning så att du ser var du sågar även i mörkare miljöer. Greppet är gummerat.

UniversalCirc 12 saknar dammsugaruttag. Det dammar dock inte särskilt mycket när du kör den. Den kapar så pass "långsamt" och fint att det mesta lägger sig direkt på arbetsstycket.

Inställningen för kapdjup är en vanlig vingmutter i plast, detsamma för vinkelinställningen. Det fungerar smidigt. Ska man däremot sätta dit parallellanhållet krävs en insexnyckel. Den ingår, men det är lite dåligt att det saknas vingmutter för den här funktionen. Det hade varit smidigare med en verktygslös konstruktion.

Bosch UniversalCirc 12 passar dig som håller på med finhobbysnickeri. Målgruppen borde vara ganska begränsad eftersom den inte orkar med några större renoveringsprojekt. Men för att kapa små skivor och liknande för att bygga mindre möbler fungerar den utmärkt.

Supersmidig storlek, tystgående, bra prestanda sett till storleken, ger fina snitt, funktionsrik
Jobbiga finvibrationer, parallellanhåll kräver verktyg, saknar batteriindikator
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

5. Ryobi R18CS7

Bra utan att briljera

Typ: Batteri Spänning: 18 volt Batterikapacitet: 4.0 Ah Batteritid: 35 min obelastad med 4,0 Ah, 8,75 min/Ah Ljudnivå: 77,5 dB (uppmätt) Sågklinga: 184 mm Sågklingshål: 16 mm Skärdjupsintervall vid 90°: 0-60 mm Skärdjupsintervall vid 45°: 0-44 mm Belysning: Ja Övrigt: Parallellanslag

Ryobi R18CS7 är en ganska stark cirkelsåg med bra lampa så att du ser var du sågar även i svagt ljus. Både kapdjup och gradtal är väl tilltagna så du kan såga i det mesta. Att klyva reglar eller kapa tjockare skivor är med andra ord inga problem.

Tyvärr stänger dock cirkelsågen av sig alltför lätt, även när det finns kräm kvar i batteriet. Så fort vi går på i normaltempo i arbetsstycket slår motorn ifrån och vi får då trycka om för att den ska gå igång igen. Med tiden blir detta en ganska irriterande funktion. Det är möjligt att spärren finns där för att minimera risken för motorskador, men vi hör inte ens att motorn börjar sucka innan den slår i. Detta blir dessutom mer och mer påtagligt ju mindre batteritid som är kvar.

Inte bäst i klassen, men bra

I övrigt är det här en bra cirkelsåg. Tyngdpunkten på maskinen gör att den ligger bra på arbetsstycket när du sågar, samtidigt som du ändå har ett stabilt grepp om sågen när du lyfter upp den. Greppet är gummerat och sågen är bra avvägd så vi upplever inga större problem med vibrationer.

Parallellanhållet är enkelt att få på plats. Sågen har även startspärr som nås enkelt av både höger- och vänsterhänta. Du byter lätt klinga med den medföljande insexnyckeln, som dessutom har en dedikerad plats på maskinen.

Inställningsskalan för kapdjup kunde dock synts bättre. Den gråa skalan försvinner lite mot bakgrunden, speciellt när du kört R18CS7 en stund och den hunnit bli dammig. Pilen göms också lite mellan klingan och maskinen då skalan befinner sig i den lägre änden, då är det svårt att se vad den pekar mot.

Även inställningen för gradtal är lite svårtydd när sågen blir dammig. En bra funktion däremot är att skruven löper med när du ställer gradtal, och då kan du även flytta skruven så du ser skalan bättre.

Så länge du inte har bråttom och matar på i makligt tempo framåt levererar Ryobi R18CS7 ett bra resultat.

Ganska kraftfull, bra avvägd, användarvänlig konstruktion
Lite otydliga inställningsskalor, överkänsligt överbelastningsskydd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

6. Dewalt DWE550

Kraftfull cirkelsåg för grövre uppgifter

Typ: Nätansluten Effekt: 1 200 W Ljudnivå: 93,3 dB (uppmätt) Sågklinga: 165 mm bred, 1,65 mm tjock, 24 tänder Sågklingshål: 20 mm Sladdlängd: 4 m (uppmätt) Skärdjupsintervall vid 90°: 55 mm Skärdjupsintervall vid 45°: 35 mm Vikt: 3,6 kg Vikt: 3,6 kg Belysning: Nej Övrigt: Dammutsug, öppet klingskydd, blåsfunktion som rensar siktlinje Bruksanvisning: PDF

Dewalt DWE550 är en kraftfull cirkelsåg som gör sitt arbete utan att knorra. Den tuggar sig igenom allt vi utsätter den för - från att klyva tjocka reglar och fasadpanel till att kapa brädor och skivor.

Utöver kraften känns den dock inte särskilt påkostad i förhållande till sitt pris. Den saknar extrafunktioner såsom belysning. Greppet är av hårdplast utan gummibeklädnad vilket gör att det känns glatt och billigt. Knappar och justeringsmöjligheter sitter en aning trångt till.

DWE550 känns mer som en enkel arbetshäst, än en finlirmaskin.

Passar för grova uppgifter

Till skillnad från flera konkurrenter krävs det hylsa istället för insexnyckel för att byta klingan, och hylsan har ingen dedikerad plats på maskinen mellan bytena. Däremot sitter motorspärren bra till. Den är av metall och är enkel att justera.

Likaså är parallellanslaget stabilt, även om även det sitter trångt till. Hela cirkelsågen känns också välbalanserad.

Det märks dock tydligt att detta är en renodlad cirkelsåg med mycket kraft men liten bredd i arbetsuppgifterna. Vi hade önskat att de kostat på maskinens byggkvalitet och funktioner lite mer för att den ska rimma bättre med priset.

DWE550 passar bäst för grövre uppgifter som att kapa byggskivor, men sämre för uppgifter som kräver precision, såsom att bygga kök.

Mycket kraft, stabilt parallellanslag
Glatt grepp, trångt mellan knapparna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2.5 1

7. Bosch GKS 18V-57 Professional

Mellanmjölk med dyr prislapp

Typ: Batteri Spänning: 18 volt Batterikapacitet: 5,0 Ah Batteritid: 30 min obelastad, 6 min/Ah Ljudnivå: 84,7 dB (uppmätt) Sågklinga: 165 mm (klinghål 20 mm) Skärdjupsintervall vid 90°: 0-57 mm Skärdjupsintervall vid 45°: 0-39 mm Batteriindikator: Ja Vikt: 4,0 kg (uppmätt) Belysning: Ja Övrigt: Anhåll medföljer

Bosch GKS 18V-57 Professional är en ganska standard cirkelsåg i Bosch blåa serie. Den kommer med skönt gummerade grepp och en insexnyckel så att du snabbt kan byta klinga. Insexnyckeln sitter lagom hårt i handtaget, den lossnar inte när vi belastar maskinen men är heller inte trög att plocka ut. Du har även en röd knapp som låser klingan då du ska byta den, vilket är väldigt smidigt.

Höjdinställningen är bara en knapp som du lyfter, sedan kan du dra bordet upp och ner. Även detta löper väldigt lätt och smidigt.

Rattarna för justering om du ska såga i sidled är lätta att komma åt och har bra låsning.

En mellanmjölk

GKS 18V-57 Professional presterar mediokert jämfört med prismässigt jämbördiga batterimodeller. Cirkelsågen matar på lite dåligt när den sågar och batteritiden på 15-20 minuter är under förväntan för en maskin i Bosch blåa serie. När vi kör prestandatestet når vi 8,7 meter in i 45-regeln, vilket sett till konkurrenter i samma prisklass knappt är godkänt.

Batteriet fäster du uppifrån. Det gör att du inte ser batteriindikatorn när du sågar, varför du måste vända sågen upp och ner för att kontrollera om det börjar bli dags att ladda.

GKS 18V-57 är utrustad med LED-belysning men denna är mycket svag sett till konkurrenternas modeller, även sett till flera andra modeller från Bosch, och har därför en mycket begränsad nytta.

Bosch GKS 18V-57 Professional passar dig som redan har elverktyg i Bosch blåa 18-voltsserie och därmed har batterier att byta med. Den är lättanvänd och ergonomisk, men alltför standardutrustad sett till sin prislapp.

Ganska välbalanserad, Skönt grepp, Lätt att ställa in
Dålig LED-lampa, Kunde haft bättre prestanda, Något kort batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

8. Bosch PKS 18 Li

Kompakt och lätt men levererar snålt

Typ: Batteri Spänning: 18 volt Batterikapacitet: 2,5 Ah Ljudnivå: 85,1 dB (uppmätt) Sågklinga: 150 mm Sågklingshål: 26 mm Skärdjupsintervall vid 90°: 0-45 mm Skärdjupsintervall vid 45°: 0-36 mm Batteriindikator: Nej Vikt: 2,6 kg Vikt: 2,6 kg Belysning: Nej Övrigt: Passkiva fram, snabbstopp, parallellanslag Bruksanvisning: PDF

Bosch PKS 18 Li är en kompakt, lätt och därför smidig cirkelsåg med två riktigt bra funktioner. Den förstnämnda är snabbstoppet som gör att klingan stannar direkt när du släpper knappen, det är mycket bra ur säkerhetssynpunkt. Den andra är passkivan framtill som gör att du snabbt och enkelt ser var du ska börja såga, den kommer väl till pass och används flitigt.

Däremot tycker vi inte om att konstruktionen på maskinen känns så tunn. Cirkelsågen blir dessutom lite vinglig när vi ställer ner djupet på klingan så att den bara tar lite, det uppstår ett glapp mellan bordet och sågen.

Att ställa in höjden är dock enkelt eftersom du lätt kommer åt skruven för detta. Likaså är det enkelt att ställa in parallellanslaget och att hantera klingskyddet. Även klingbyten går smidigt, även om vi gärna hade sett att knappen för att låsa klingan kunde varit större och suttit bättre till.

Cirkelsåg för lätta uppgifter

Bosch talar om PKS 18 Li som en kraftfull cirkelsåg, men där har vi en annan bild. Den räcker till om du bara tänkt kapa lite reglar och någon tunnare skiva då och då, men ska du klyva reglar eller bygga en altan behövs mer prestanda.

När vi exempelvis testar att klyva en lätt fuktig 45-regel på längden dör maskinen helt en halvmeter in i regeln - batteriet går från fullt till dränerat på denna enda uppgift. Den klarar heller inte att klyva en 22-millimeters panelbräda. Obelastad har däremot PKS 18 Li okej batteritid, den räcker då i 45 minuter. Det säger oss att denna battericirkelsåg är okej för enkla uppgifter, men tyvärr inte något för hobbysnickaren. Det är synd eftersom den samtidigt har ett skönt gummibeklätt grepp och en behändig storlek.

Användarvänlig design, hög säkerhet, bra grepp
Klen, tunn konstruktion, vinglig vid låg djupinställning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

9. Greenworks G24CS

Skönt grepp och passar för dig med fler verktyg från Greenworks

Typ: Batteri Spänning: 24 volt Batterikapacitet: 5.0 Ah Batteritid: 41 min obelastad med 5,0 Ah, 8,2 min/Ah Ljudnivå: 92,2 dB (uppmätt) Sågklinga: 165 mm Skärdjupsintervall vid 90°: 0-54 mm Batteriindikator: Ja Vikt: 3276 g (uppmätt) Belysning: Ja

Greenworks G24CS är en 24-volts cirkelsåg med gummerat grepp vilket gör att den är bekväm att hålla i. Byggkvaliteten känns klart godkänd sett till priset. Alla knappar har bra stuns och både plast- och metalldelar är gedigna.

Prestandan lämnar dock en del att önska. Detta är inte battericirkelsågen du införskaffar om du ska klyva och kapa stora skivor och reglar, det mäktar den inte med. När vi utsätter den för tuffa prövningar som att klyva 45-regel börjar den slå ifrån efter 2,5 meter. Den dör helt runt 4,8 meter in. Däremot räcker denna maskin gott om du ska ha den för att snabbt kapa mindre reglar, och har andra verktyg från samma tillverkare vars batterier passar i denna.

Klingsågen snurrar 40 minuter obelastad men sackar ner efter ungefär halva tiden. När det är dags att ladda måste du vänta ifall batteriet är varmt - om du precis har sågat börjar den inte ladda direkt, den behöver kylas ned en stund. Är det för kallt ute, runt nollgradigt, laddar den inte heller. Men under normala förhållanden laddar den upp batteriet på runt en timme.

Batteriet är lite knepigt att få ut. Spärren går inte hela vägen ner i botten, det blir någon millimeter kvar vilket gör att man får vara ganska tuff för att få ut det.

Komplement i verktygslådan

G24CS matar inte ut jättemycket sågspån bak, inte så mycket som den borde göra. Det mesta lägger sig där man sågar. Däremot uppskattar vi att den har belysning framtill.

Viktfördelningen i sågen skapar viss obalans mot klingsidan. Ska du kapa med en hand får du hålla emot och styra in den för det är lätt hänt att sågen annars drar åt höger.

Det följer med en insexnyckel så man kan släppa klingan, och även en mothållsknapp så att du kan få bort klingan när du ska byta den. Däremot följer det inte med något parallellanhåll.

Den här klingsågen fungerar bra om du ska såga av lite reglar och annat sporadiskt. Men det är inte sågen du köper till större byggprojekt.

Bra byggkvalitet, lätt att justera, bekvämt grepp
Svag prestanda, trögt batteri, obalanserad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2 1

10. Meectools 18 V Cirkelsåg Multiseries

Billig cirkelsåg för enklare uppgifter

Typ: Batteri Spänning: 18 volt Batterikapacitet: 2.0 Ah Ljudnivå: 91,9 dB (uppmätt) Sågklinga: 165 mm Skärdjupsintervall vid 90°: 0-48 mm Skärdjupsintervall vid 45°: 0-26 mm Vikt: 2,5 kg Belysning: Nej

Meectools 18 V Cirkelsåg Multiseries är en billig batteridriven cirkelsåg för enklare snickeriarbeten i och runt hemmet. Den saknar finess och funktioner, men allt som är viktigt finns här. Du har exempelvis smidig justering av vinkeln på klingan, inbyggd insexnyckel för att byta klinga samt möjlighet att sätta dit ett parallellanslag. Vingmuttern för att låsa parallellanslaget sitter dock trångt till så det är svårt att dra åt den ordentligt.

Handtaget ger bra grepp och själva cirkelsågen är enkel att handha på grund av dess låga vikt. Det vi saknar är LED-belysning. Att det saknas laser för att enklare såga rakt är en sak i den här prisklassen, men att den saknar belysning känns lite tråkigt.

Kan kapa men inte klyva

Meectools cirkelsåg lämpar sig för enkla jobb. Den räcker för att kapa brädor men orkar inte med tjockare skivor eller att klyva långa reglar. Vid normal belastning räcker ett 2-ampersbatteri i drygt sex minuter.

Vi testar att klyva en regel för att se hur det påverkar maskinen och kommer 2,8 meter in i den innan sågen dör. Då har batteriet tagit slut.

Att ta ur batteriet är en riktigt trög och trist process. Men däremot laddas det upp inom någon timme.

Meectools cirkelsåg är lite för långsam och slö för att fungera för en genomsnittlig husägare. Men är du ute efter en billig cirkelsåg för enklare kapningar då och då räcker den.

Lätt att göra inställningar, låg vikt, lång garanti
Långsam, dålig prestanda, mycket trögt batteri, ingen LED-belysning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Eftersom vi både testar nätanslutna cirkelsågar och batteridrivna går testen till på lite olika vis, dock med flera synergier. Vi testar dem exempelvis på många olika slags material av varierande tjocklek under lång tid. Vi har även fasta prestandatester där samtliga cirkelsågar får genomgå samma test och jämförs. Några av de material som de testas på är granregel, OSB-skivor och fasadpanel. De viktigaste faktorerna som bedöms är:

Prestanda: Vad klarar cirkelsågen av att klyva? Hur mycket orkar den kapa? Vad händer när den slår ifrån? Hur lång batteritid har den batteridrivna cirkelsågen obelastad? Hur påverkas batteritiden vid belastning?

Ergonomi och byggkvalitet: Hur bra grepp har cirkelsågen? Finns det några störande vibrationer? Vilka material är maskinen gjord av?

Användarvänlighet: Var sitter reglage och knappar? Hur lätt är det att komma åt dem? Hur enkelt är det att byta klinga? Hur smidig är cirkelsågen att använda?

Andra faktorer som granskas är vilka tillbehör som medföljer, vilka tillbehör du kan köpa till, vilka övriga funktioner cirkelsågen har och hur mycket buller den orsakar i din arbetsmiljö. Resultatet från alla tester vägs samman med cirkelsågens pris och vi får på så vis fram dess prisvärde. Det är detta som betyget återspeglar.


Tillbehör för cirkelsågar

Grovdammsugare

Läs även våra andra tester av elverktyg:

Bandslip

Excenterslipmaskin

Skruvdragare

Sticksåg

Sänksåg

Tigersåg

Bra att veta om cirkelsåg

Cirkelsågen är ett kraftfullt elverktyg. Men en sådan kan du tidseffektivt kapa och klyva skivor och reglar både på längden, bredden och tvären. En cirkelsåg är ett av de elverktyg som ofta återfinns som ett basverktyg i var bostadsägares maskinsamling. Tillsammans med skruvdragaren, sticksågen och slipen har du då en elverktygsarsenal som klarar av grundläggande renoveringsarbete.

Välj rätt typ av cirkelsåg

Vilken cirkelsåg du ska välja beror på vad du tänkt använda den till. Ska du bara kapa reglar då och då eller vill du även kunna klyva tjockare material på längden? Detta ställer olika krav på hur kraftfull din cirkelsåg måste vara och därmed hur den bör vara konstruerad.

Cirkelsågar finns numera i två varianter: batteridrivna och nätanslutna. Den förra innebär att du slipper trassla med förlängningskablar och sladdar som begränsar och är ivägen. Något som kan vara en stor fördel. Den senare innebär att du slipper tänka på att alltid ha uppladdade batterier, vilket i och för sig inte behöver vara besvärande om man har flera elverktyg från samma tillverkare. Detta då de flesta tillverkare idag har batterisystem där olika produkter från samma tillverkare kan använda sig av samma batteri och man därmed kan låta flera maskiner dela batteri.

Battericirkelsågar är ett segment som växer snabbt då kostnaden för kraftfulla batterier rasat de senaste åren och fortsätter att göra det. Denna positiva utveckling gör att de batteridrivna cirkelsågarna blir alltmer prisvärda och kraftfulla för varje år som går. Ska du klyva tjocka reglar visar dock vårt test att det fortfarande finns en hel del att önska avseende drifttiden hos flera av de batteridrivna modellerna. Överväg noggrant vad du har för behov innan du bestämmer dig.

När du väljer cirkelsåg bör du även beakta sågdjupet, både vid 90 graders vinkel och lägre. Ju större sågdjup desto tjockare material kan du såga dig igenom. Dessutom kan du minska sågdjupet när du inte vill att cirkelsågen ska såga hela vägen igenom utan bara skapa en skåra. Det är bra om cirkelsågen har en klyvkniv eftersom den gör att klingan inte riskerar att klämmas fast när du klyver skivor och reglar. Att sågklingan kläms fast kallas för att den nyper och det utgör en säkerhetsrisk, men kan även skada materialet du arbetar i.

Det är också bra om cirkelsågen har ett dammutsug eftersom du då kan koppla på en grovdammsugare. Du slipper en hel del av dammet som uppstår när du sågar. Ska du såga inomhus är detta extra viktigt eftersom du får en bättre arbetsmiljö. Byggdamm är dessutom väldigt jobbigt att bli av med efter ett renoveringsprojekt, det tar sig enkelt in i vinklar och vrår där det är svårt att komma åt och dammsuga.

Cirkelsågen används som sagt för att kapa och klyva virke. Men vill du även kunna börja såga mitt i en skiva, exempelvis för att ta upp ett hål för en diskho, är det istället en sänksåg eller en sticksåg du bör köpa. Det finns dock cirkelsågar med sänksågsfunktionalitet. Du köper då till ett kit till cirkelsågen som gör att du får utökad funktionalitet. På grund av utformningen på cirkelsågen kommer du dock inte att kunna gå lika nära hinder, såsom en vägg, som med en renodlad sänksåg. Du kommer däremot att kunna börja såga mitt i en skiva. Det är bara vissa modeller som det går att köpa till den här typen av skenor till, så tänk på det när du väljer cirkelsåg.

Andra praktiska funktioner är motorbroms som skyddar motorn från att ta skada om cirkelsågen får arbeta med väldigt tunga arbetsuppgifter, den kommer då att gå ner i varv eller stänga av som en säkerhetsåtgärd. Styrskenor hjälper dig att hålla cirkelsågen perfekt rakt över materialet. Laser är också hjälpfull. En välplacerad laserstråle gör att du enkelt kan följa linjen du streckat upp på virket. Garantin är förstås också något du bör granska och ta hänsyn till vid inköp.

Läs även vårt test av sänksågar

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

AEG BKS18BL

Ett kraftpaket i batteriklassen

Typ: Batteri Spänning: 18 volt Batterikapacitet: 5.0 Ah Batteritid: 41 min obelastad med 5,0 Ah, 8,2 min/Ah Ljudnivå: 74,5 dB (uppmätt) Sågklinga: 190 mm Skärdjupsintervall vid 90°: 0-65 mm Skärdjupsintervall vid 45°: 0-48 mm Batteriindikator: Ja Vikt: 4,3 kg Belysning: Ja Övrigt: Parallellanslag
AEG BKS18BL

AEG BKS18BL är en mycket stark batteridriven cirkelsåg med hög byggkvalitet. Den höga prestandan gör att du både kan kapa skivor och klyva reglar. Vi har exempelvis inga problem att klyva 45-reglar. Motorljudet indikerar att den förmodligen orkar ännu mer men ju högre motstånd den får desto fortare äter den slut på batteritiden. Under normala förhållanden blir däremot batteritiden inte lika negativt påverkad. Så att kapa några skivor och klyva en och annan regel orkar den med på en laddning. Totalt klarar den av att klyva 16 meter i 45-regel innan batteriet tar slut.

Cirkelsågen har reglage för semestergas. Tyvärr gör placeringen under handtaget att den blir lite svårtillgänglig. För att nå den måste du använda lillfingret.

AEG BKS18BL har annars en mycket användarvänlig design. Inställningsskalor och liknande är tydligt uppmärkta och texten syns bra. När du ska ställa kapdjupet sitter det en vikspak på sidan som du fäller ut. Spaken fungerar ungefär som ett spärrskaft, du får mer kraft. Du kan heller inte dra åt för hårt så att den tar skada för den klickar till när åtdragningen är på maximal nivå.

När du ska ställa in vinkel har du fasta klicklägen på de stora skalorna. Det märker vi med tiden är väldigt smidigt. Ska du såga 30 grader känner du direkt att du träffat rätt gradtal. Mellan de fasta större skalorna löper det steglöst så då får du kolla av inställningsskalan mer noggrant.

Byte av klinga är enkelt. BKS18BL har en lättillgänglig knapp och insexnyckeln i handtaget sitter synligt utan att för den sakens skull störa greppet när du arbetar med maskinen.

Handtaget ger för övrigt bra grepp. Det är gummerat och lite snedställd, förmodligen för att förbättra ergonomin. Detta gör handtaget skönare att greppa för högerhänta medan det för vänsterhänta blir tvärtom. Däremot nås startspärren från både höger och vänster sida.

En funktionsrik cirkelsåg

Vi tycker mycket om hur tydligt BKS18BL indikerar för oss att den är redo att börja jobba. Det räcker att du nuddar den så lyser lamporna på den upp. Funktionen gör att cirkelsågen känns lyxigare, medan den rent praktiskt indikerar huruvida det finns batteri kvar eller ej.

Batteriet sitter lättillgängligt och löper smidigt. Det är även gummibeklätt så att det är mindre risk att utstående detaljer såsom knappar och liknande skadas om du tappar det. Batteriindikatorn verkar tyvärr vara felinställd på vårt exemplar. Batteriet räcker tills det är två lampor kvar som lyser, men då är batteriet egentligen helt slut. Batteritiden är dock godkänd, så det är nog snarare något fel på indikatorn på just vårt exemplar än på batteriet i sig.

Byggkvaliteten känns stabil och cirkelsågen är både välbalanserad och bra avvibrerad i handen. Klingskyddet är av plast, men ändå gediget och tjockt. Sågen matar ut spån bra och du kan dessutom koppla på en dammsugare.

BKS18BL är en cirkelsåg som levererar mycket kraft och har trots detta en godkänd batteritid. Den riktar sig till dig som söker friheten i att slippa begränsas av sladdar, utan att tumma på prestandan.

Mycket kraftfull, välavvägd, lättjusterad höjdinställning, förinställda lägen för gradtal
Otydlig batteriindikator
0 5 2.5 1

Einhell TE-CS 18 Li

Behändig cirkelsåg med belysning

Typ: Batteri Spänning: 18 volt Batterikapacitet: 2 Ah Ljudnivå: 82,1 dB (uppmätt) Sågklinga: 150 mm Sågklingshål: 10 mm Skärdjupsintervall vid 90°: 0-48 mm Skärdjupsintervall vid 45°: 0-32 mm Batteriindikator: Ja Vikt: 2,32 kg Vikt: 2,32 kg Belysning: Ja Övrigt: Kompatibel med Einhell Styrskena Bruksanvisning: PDF
Einhell TE CS 18 Li

Einhell TE-CS 18 Li är en kompakt batteridriven cirkelsåg med lyse fram och ett ganska litet men skönt gummibeklätt grepp. Den är enkel att framföra eftersom det är bra balans i maskinen. Det är även enkelt att byta klinga, och knappen för att låsa klingan under bytet sitter lättåtkomlig och är av lagom storlek.

Rent konstruktionsmässigt är TE-CS 18 Li ganska tunn, det märks på byggkvaliteten att detta är en cirkelsåg i budgetklassen. Sågdjupet vid vinkelkapning är rejält tilltaget och knappen för justering av anslaget är ganska enkel att komma åt. Höjden är dock bökig att justera eftersom reglaget sitter lite trångt.

Räcker för att kapa tunnare reglar

Prestandamässigt kan den här cirkelsågen hantera kapning av reglar och OSB-skivor, men inte större arbeten än så.

Obelastad räcker batteriet vi har testad den med cirka 30 minuter (den säljs dock endast utan batteri och batterier finns mellan 1,5-5,2 Ah). När vi med fulladdat batteri försöker klyva en lätt fuktig 45-regel på mitten dräneras batteriet redan en halvmeter in i regeln. Den klarar heller inte att klyva en 22-millimeters panelbräda. Vidare märker vi att den får arbeta hårt vid kapning av tjockare skivor.

Är du ute efter en batteridriven cirkelsåg som kan följa med dig som en allround-maskin hemma behöver du leta efter en mer kraftfull maskin. Ska du däremot bara kapa tunna skivor och reglar anser vi att den är relativt prisvärd utan att imponera.

Bra sågdjup, lyse, skönt grepp
Klen, kort batteritid, tunn konstruktion