Stektermometer: 5 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2022

Är du på jakt efter en stektermometer som ger dig sekundsnabba och pålitliga mätningar? Vi har testat stektermometrar från märken som Thermapen, Meater och Ikea. För att en stektermometer ska utses till bäst i test, måste den ha en tydlig display, mäta temperaturen snabbt och pålitligt. Om den har en app-funktion, måste bluetooth-kopplingen vara stabil. 

Testvinnare - Stektermometer

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

I vårt test har vi använt oss av både instickstermometrar och bluetoothtermometrar. Dessa har använts både vid grillen (kolgrill), i ugnen och vid spisen, för att mäta temperaturen på så väl kött som degvätska och karamellkok. Vi har även gjort jämförelser mellan termometrarna i isvatten, kokande vatten och frityrolja inför fritering, för att kunna jämföra resultaten och mättiden dem emellan.

Termometrarna har testats under minst sex månader.

Under testet har vi tittat på följande saker

Temperaturmätning: hur snabbt mäter termometern? Hur exakta värden ger den? Hur stort spann har termometern?
Användarvänlighet: är termometern enkel att använda. Har den en tydlig display som är lätt att läsa av? Känns produkten säker att använda eller är det lätt att bränna sig? Om den har en app – är appen bra?
Kvalitet: Hur är byggkvaliteten på termometern? Håller den över tid? Tar den stryk av att falla i marken?

Utöver dessa egenskaper har vi också vägt in priset på stektermometern för att kunna avgöra dess prisvärde. Därefter har en testvinnare utsetts.


Fler tester för vältempererad mat

Slow cooker

Gasolgrill

Kolgrill

Andra tester av värmande produkter

Brödrost

Vattenkokare

Mikrovågsugn

0 5 5 1

1. ETI Thermapen 4 — BÄST I TEST + BÄSTA INSTICKSTERMOMETER

Enkel instickstermometer för en rasande snabb och exakt mätning

Typ: Instickstermometer

ETI Thermapen 4 är en instickstermometer, med andra ord en termometer som man sticker in för att göra snabba mätningar och inte något man lämnar i ugnen.

Stort och ergonomiskt handtag

Thermapen 4 har ett rejält handtag i silikon och här finns ett fullt färgspektrum att välja bland. Vitt eller svart för den som vill hålla det enkelt i kökslådan. Orange, blått, grönt, lila, rosa eller rött för personer som gillar färg. Det är inte bara för att det är kul med färg, som det kan vara en idé att välja en i den bjärtigare delen av regnbågen – det gör det även superlätt att få syn på termometern i en rörig kökslåda med en färg som poppar.

Greppvänlig och trygg att hålla i

Första intrycket må vara att den kanske är i största laget, men fördelarna med en rejält tilltagen termometer visar sig snabbt. Medan många andra köttermometrar är tunna med handtag som snabbt blir varma eller är små och inte särskilt greppvänliga, är risken att bränna sig med en Thermapen avsevärt mycket mindre. Handtaget, oavsett vilken färg man väljer, är greppvänligt och gör det lätt att komma nära köttet utan att känna att man kommer bränna fingrarna. Eller inte bara köttet för den delen. Det här är en termometer som är en utmärkt kompanjon då knäcken ska kokas eller tempen på degvätskan ska kontrolleras.

test thermapen4 BiT

Mätningen är inte bara sekundsnabb utan också exakt. I och med att sensorn sitter ute vid tippen av stickan, fungerar det bra att mäta djupt inne i en köttbit och då använder man sig av en större del av stickan för att komma åt, men även mindre volymer går utmärkt då det räcker med att mäta med toppen av Thermapen.

Display som roterar gör avläsningen enkel

En annan praktisk funktion, är att displayen roterar. Det innebär att det inte spelar någon roll åt vilket håll du stoppar in Thermapen, siffrona kommer ändå vändas åt ditt håll. Detta är något som man först när man upplever det, inser att man faktiskt saknat hos andra sticktermometrar. Skärmen är dessutom stor och tydlig, vilket innebär att är lätt att se siffrorna på den oavsett synförmåga. Den har även en ljussensor som känner av att det är mörkt – och då tänds displayen. Med andra ord är grillkvällar i mörker inget problem.

När Thermapen 4 testas i frityrolja (180 grader) för att sedan doppas i iskallt vatten, känner den av temperaturförändringen omgående och på bara ett par sekunder har du rätt läsning för det kalla vattnet. Här slår Thermapen de flesta andra termometrarna i testet med hästlängder, det är bara Armathen som är lika snabb.

Priset må ligga högt, men Thermapen 4 är en termometer som är en sådan glädje att använda att den känns värd varenda krona. Detta är en tveklöst en termometer som kommer hjälpa med temperaturen i många år framöver.

Supersnabb läsning, roterbar display, gediget handtag och konstruktion
Dyr, ger ett klumpigt första intryck
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

2. Weber iGrill 2 — BÄSTA BLUETOOTH TERMOMETER

En pålitlig och lättanvänd termometer för grillmästaren

Typ: Bluetooth-termometer

Bluetooth i kombination med en app, gör matlagningen lekande lätt med Weber iGrill 2. Detta är en stek- och grilltermometer som uppfyller de allra flesta önskemål man kan tänkas ha.

Bluetooth-termometer med sladd

Medan detta är en bluetooth-termometer, så är den inte sladdlös. Konstruktionen är den av en klassisk stektermometer med en mätsticka som kopplas in i mätdosan. Inte bara en mätsticka, utan två faktiskt – och med utrymme för två till som man kan köpa till. Detta är oerhört praktiskt om man tillagar flera saker på en gång – fyra stycken kycklingbröst, eller kanske fyra tomahawks. Med flera mätstickor slipper du hoppas på att temperaturen är samma i de olika bitarna.

Att den har flera mätstickor, innebär också att det går att hålla koll både på innertemperaturen i köttet och hur varmt det är i grillen.

App med stöd för flera mätstickor

Genom appen kan du ställa tillagningstid utifrån vilken typ av bit du grillar – här finns massor att välja på. Givetvis kan du hoppa över de förprogrammerade valen och välja själv också. Appen är snygg och använder man flera mätstickor på en gång, går det att hålla koll på de olika temperaturerna genom en samlad bild där varje sticka är färgkodad.

test weberigrill BiT

Givetvis går det att hålla koll på temperaturen via mätdosan också, som har en stor och tydlig display (något som testpanelen verkligen saknade på Meater+). På displayen går det att bläddra mellan de olika mätstickornas temperaturer. Mätdosan är lite lutad, vilket gör att det är lätt att se temperaturen även på håll. Den är också utrustad med en magnet, men att sätta fast den direkt på grillen är inte att rekommendera, eftersom underredet är av plast och mest sannolikt kommer ta skada av de höga temperaturerna.

Stabil bluetoothkoppling

I appen finns ett brett urval av olika styckdetaljer – både svenska och amerikanska. Man kan favoritmarkera de man använder mest, men det hade varit önskvärt om det gick att göra fler personliga inställningar. Många av styckdetaljerna i appen är svåra att få tag på i Sverige, och därför hade det inte varit så tokigt att kunna välja land. Precis som med de flesta bluetoothkopplingar är den första parningen lite bökig, men sedan är kopplingen stabil och det händer väldigt sällan att man tappar den under själva användningen.

Mätningen är exakt och snabb, men när vi testade att mäta frityrolja hade den svårt att hänga med. Efter 140 grader laggade den och höll inte samma mättempo som de andra termometrarna i testet och visade i slutändan 20 grader lägre temperatur än de andra. Detta är dock inget problem man upplevt alls vid mer klassisk användning av den. Och vid kontrollmätningar av ugnstemperatur, verkar det inte heller handla om att det optimala driftspannet är för lågt. När vi kontrollmätte ugnstemperatur gav den lika exakta resultat som övriga termometrar.

Konstruktionen är gedigen och även efter ett par års flitig användning funkar den utan anmärkning. Detta må vara en något dyrare stektermometer, men investeringen är väl värd och man kommer ha glädje av en Weber iGrill 2 under många år av härliga och perfekt tempererade middagar.

Flera mätstickor, tydlig display, stabil bluetooth-koppling till appen
Viss osäkerhet vid väldigt höga temperaturer, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Armatherm GTH 1150 Digtalthermometer (Greisinger)

Stektermometer med mycket tunn nål för proffs och riktiga temperaturnördar

Typ: Instickstermometer Mätområde enligt tillverkare: -50 till 1150

Vill man ha benkoll på temperaturen och en rejäl dosa att hålla i, då är Armatherm GTH 1150 Digital Thermometer kanske något för dig. Särskilt om du inte har några problem med att flexa plånboken – detta är nämligen testets dyraste termometer.

Stor mätdosa och brett mätområde

Denna termometer är inget som man riskerar att tappa bort i kökslådan. Dosan som sonden är kopplad till mäter 106 x 67 x 30 mm. Lägg därtill sonden som är 19 centimeter lång inklusive handtaget, samt sladden som är strax över en meter lång, och det är en rejäl mätapparat man har att göra med.

Det här är en termometer som har en imponerade räckvidd, med ett mätområde från -50 grader upp till stekheta +1150. Detta är kanske inte nödvändigt vid matlagning, om det inte är så att man är väldigt intresserad av att veta hur varm glöden i grillen är. Naturligtvis är detta ett mätinstrument vars användningsområde dock sträcker sig mycket längre än bara till köket, och då kan det vara bra att veta att den inte kommer ta skada av så höga temperaturer.

Fungerar inte som stektermometer

Som kompis i köket, kan man dock som hemmakock känna sig något begränsad med Armatherm GTH 1150 Digtalthermometer. Samtidigt som den fungerar utmärkt att göra snabba stickprover i köttet med, eller hålla koll på temperaturen då man kokar kola och knäck eller kanske rentav ska fritera något, har den sina begränsningar. Är man till exempel ute efter en stektermometer som man kan sticka in i köttbiten och låta vara kvar under tillagningen i ugnen, så är detta inte en termometer för dig. I alla fall inte om du inte kompletterar den med en teflonsond som går att köpa separat.

Värt att notera är även att den inte mäter med decimaler – något som visserligen knappast behövs i köket, men ändå en funktion man är bortskämd med från betydligt billigare produkter. Sonden är dessutom ömtålig och man får vara försiktig då den ska stickas in i matvaror så man inte är för hårdhänt och råkar böja den.

Sekundsnabb mätning

Mätningen går dock sekundsnabbt, och det måste erkännas att det inte alltid är så dumt med en termometer som till och med kan mäta temperaturen på ytan (perfekt om man ska temperera choklad till exempel).

Men trots att Armatherm GTH 1150 Digtalthermometer stoltserar med en fantastiskt snabb och exakt mätning och ett oerhört stort mätområde, känns den ändå som överkurs för hemmakocken. Men som present till någon som ska påbörja en yrkesbana som kock, eller som kanske måste mäta temperaturer i laboratoriesituationer eller i sitt yrke som produkttestare, känns den klockren.

Exakt mätning, väldigt stort mätområde, gedigen konstruktion på dosan
Ömtålig sond, kan inte användas i ugnen utan kompletterande inköp, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Meater+

En termometer för den som gillar att hålla koll via en app

Typ: Bluetooth-termometer (sladdlös)

Vill man ställa sig in hos grillmästaren som gärna kollar på YouTube-videos av kött som grillas, ska man ge dem en Meater+. Inte för att det nödvändigtvis är den bästa grilltermometern som finns, utan för att det är en av de mest omtalade.

Bluetoothtermometer som kräver appstöd

Meater+ är en trådlös bluetooth-termometer som förlitar sig helt på stödet av den tillhörande appen. Att köttermometrar kommer med en app som komplement är inget ovanligt, men Meater+ går inte att använda utan appen. Detta är en klar nackdel.

Meater+ är inte en termometer man kan förvänta sig att använda på en gång då man packat upp den. Den måste laddas och den måste paras med mobilen och appen. I sig inte särskilt betungade uppgifter, men hugade användare av bluetooth vet att det inte alltid är en lätt seglats att para enheter. Och detta är ett av problemen med Meater+. Det tar faktiskt flera försök innan parningen har utförts på ett tillfredställande sätt – och det är under förutsättning att du först har laddat den.

Termometern laddas i det etui som den kommer i, och denna fungerar även som signalförstärkare för att boosta bluetoothsignalen till hela 50 meter (basmodellen Meater har tio meters räckvidd).

App som låser sig med jämna mellanrum

Appen är helt okej och innehåller allt från temperaturmätning till videos med tips på tillagning. Presentationen hade kunnat vara snyggare, men innehållsmässigt finns allt du behöver. Dock har vi några reservationer.

Det händer förvånande ofta att appen låser sig under användning eller tappar uppkopplingen. Detta märker man inte förrän man bestämmer sig för att kolla läget med temperaturen – vilket så klart är oerhört frustrerande mitt i matlagningen och även medför en viss risk för torrt och tråkigt kött.

Trådlöst ger rörelsefrihet

Men Meater+ har givetvis också fördelar. Det är en trådlös köttermometer – och det är riktigt skönt med en termometer utan sladd som hänger och lätt fastnar när man rör sig runt grillen eller i köket. Att det är en termometer som lämnas i köttet under tillagningstiden, är så klart trevligt om det är viktigt att ha koll på temperaturen löpande. Meater+ har dessutom två termometrar – den ena mäter temperaturen inne i köttet och den andra mäter den omgivande temperaturen i grillen eller ugnen.

På det stora hela, om man ser förbi problemen med appen och det faktum att den inte går att använda alls utan appen, är Meater+ en bra och snygg termometer. Vi saknar dock möjligheten att kunna läsa temperaturen på annat sätt än bara via appen.

Snygg, två mätpunkter, trådlös
Lite för många problem med appen, tappar uppkopplingen, svår att greppa tag om
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 2 1

5. Ikea Fantast Stektermometer

En stektermometer för den som inte har så höga krav

Typ: Klassisk ugnstermometer

Att plocka med sig en stektermometer från Ikeas köksavdelning under helgens besök är onekligen praktiskt. Och medan du med Ikea Fantast får en termometer som mäter temperaturen rätt, blir det inte mycket roligare än så.

Ranglig dosa som inte imponerar

Redan när denna termometer packas upp, känner man att byggkvaliteten på Ikea Fantast inte är i närheten av de andra produkterna i testet. Dosan känns ranglig och buktar in då man trycker på knapparna på framsidan. Via panelen på framsidan ställer man in önskat gradantal. Det finns även en timerfunktion om man bara behöver hålla koll på tid men inte innertemperatur, exempelvis vid jäsning eller bakning. Så långt allt gott, men problemen kommer när man börjar använda Ikea Fantast.

Korrekt men något långsam mätning

Låt oss titta på fördelarna först. Mätningen är korrekt även om den tar längre tid på sig att läsa av temperaturen än de dyrare varianterna. Det är visserligen vad man kan förvänta sig sett till prisskillnaden – Ikeas termometer är den billigaste i testet. När det kommer till de riktigt höga temperaturerna vid fritering, läser den gradantalet både snabbare och mer korrekt än vad Webers annars utmärkta modell gör. Vid mer normala temperaturer, tar den dock längre tid på sig.

Nollställer sig på eget bevåg

Detta är en termometer som kan lämnas kvar i köttet under tillagning, och ska då larma när maten når önskad temperatur. Här stöter vi dock på problem. Vid flera tillfällen larmar termometern fem grader innan och nollställer sig sedan, vilket är oerhört frustrerande vid matlagning. Som om det inte vore nog att den nollställer sig, pipet upphör inte. För att den ska tystna får man slå av den på strömknappen på baksidan. Att slå av den och sedan på den igen, är nödvändigt även när man ska använda timern. Ponera att du senast du använde den ställde den på 8 minuter. Nästa gång står den kvar på 8 minuter, och enda sättet att ändra minutantalet är att först starta om dosan – annars reagerar inte knapparna.

På plussidan ska det nämnas att dosan har en magnet, vilket gör den enkel att fästa exempelvis på grillen under användning. Men i slutändan förpassas Ikea Fantast till ett liv som äggklocka – det är det enda den duger till om man vill slippa frustrationen som en stektermometer som nollställer sig själv innan maten är klar bjuder på. Och den är inte ens särskilt bra som äggklocka.

Termometern må heta Fantast. Men ingen matlagningsfantast kommer känns sig fantastiskt glad med denna som hjälpreda i köket.

Enkel att förstå och läsa av, billig
Nollställer sig själv innan uppnådd temperatur, ranglig kvalitet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Mat är gott och den blir ännu godare om den tillagas på rätt sätt. För perfekt tillagad mat vid grillen eller i ugnen, är stektermometern ett oumbärligt redskap. Ingen blir glad av överkokt och torrt kött. Inte heller vill man riskera att kycklingen inte nått upp till en säker temperatur.

Det finns olika typer av termometrar att ta hjälp av i köket. Vi har testat digitala stektermometrar, både sådana som man låter sitta i köttet under tillagning och instickstermometrar som man tar snabba mätningar med.

En köttermometer som lämnas i maten under tillagning, ofta kallad ugnstermometer, låter dig veta när köttet uppnått önskad temperatur. Väljer man en termometer som har bluetooth och en tillhörande app, får man dessutom ytterligare hjälp med matlagningen genom olika förinställda program som finns att välja bland. Ofta får man även möjligheten att följa en kurva över tillagningstemperaturen, vilket är kul för den nördige.

Vill man inte ha en elektronisk stektermometer, kan man givetvis använda en analog termometer istället. Dessa brukar finnas att köpa de allra flesta matbutiker.

Vanliga frågor om Stektermometer

Kan man använda en stektermometer för att kolla feber?

Nej, man kan absolut inte använda en stektermometer för att kolla om man har feber – det är direkt farligt. En stektermometer är inte så exakt att den lämpar sig för att kolla feber. Medan en febertermometer har ett mindre mätområde och är därför mer exakt just när det kommer till feber, har en stektermometer ett mycket större mätområde och är därmed inte lika noggrann. När man tillagar mat spelar inte en skillnad på en grad särskilt stor roll, men när det kommer till feber kan det vara skillnaden mellan liv och död. Använd inte under några omständigheter en stektermometer för att mäta kroppstemperatur. Läs vårt test av febertermometrar och köp en sådan istället.

Hur använder man en stektermometer i stekpåse?

Stoppa in köttet i stekpåsen och för sedan in termometern. Om du har en stektermometer med sladd, kan du låter du sladden sticka ut genom öppningen till påsen som sedan stängs till. Öppningen till påsen behöver inte vara helt tät – man klipper ändå upp ett hål för ångan att slippa ut. Har du en trådlös grilltermometer, behöver du inte bekymra dig alls för sladden.

Vart ska jag placera stektermometern när jag lagar kyckling?

Det vanligaste är att sätta termometern i kycklingbröstet när man lagar helstekt kyckling. Här är det dock värt att tänka på att de olika delarna av kycklingen, kräver olika temperaturer och det är faktiskt bättre att mäta temperaturen i låret inne vid benet. När man tillagar kyckling, är det lättare att kolla temperaturen med en instickstermometer - då kan du enkelt ta tempen på olika delar av kycklingen.

Kan jag använda en stektermometer när jag smälter socker?

Det går alldeles utmärkt att kontrollera temperaturen vid karamellkokning med hjälp av en stektermometer. Se bara till att den har ett bra handtag så du inte bränner dig innan du använder den som en sockertermometer eller som hjälp vid knäckkoket.

Vart kan jag köpa en stektermometer?

Stektermometrar och grilltermometrar kan man köpa nästan vart som helst: från den lokala Ica-butiken, via butiker som Jula, Biltema och Ikea, till specialiserade köksbutiker som erbjuder de allra senaste varianterna med många finesser som bluetooth och appar som hjälper dig få maten perfekt tillagad.