Stektermometer: 7 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Juli 2023

Är du på jakt efter en stektermometer som ger dig sekundsnabba och pålitliga mätningar? Vi har testat stektermometrar från märken som Thermapen, Meater och Ikea. För att en stektermometer ska utses till bäst i test, måste den ha en tydlig display, mäta temperaturen snabbt och pålitligt. Om den har en app-funktion, måste bluetooth-kopplingen vara stabil. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Stektermometer

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

I vårt test har vi använt oss av både instickstermometrar och bluetoothtermometrar. Dessa har använts både vid grillen (kolgrill), i ugnen och vid spisen, för att mäta temperaturen på så väl kött som degvätska och karamellkok. Vi har även gjort jämförelser mellan termometrarna i isvatten, kokande vatten och frityrolja inför fritering, för att kunna jämföra resultaten och mättiden dem emellan. Termometrarna har testats under minst sex månader.

Under testet har vi tittat på följande saker

Temperaturmätning: hur snabbt mäter termometern? Hur exakta värden ger den? Hur stort spann har termometern?
Användarvänlighet: är termometern enkel att använda. Har den en tydlig display som är lätt att läsa av? Känns produkten säker att använda eller är det lätt att bränna sig? Om den har en app – är appen bra?
Kvalitet: Hur är byggkvaliteten på termometern? Håller den över tid? Tar den stryk av att falla i marken?

Utöver dessa egenskaper har vi också vägt in priset på stektermometern för att kunna avgöra dess prisvärde. Därefter har en testvinnare utsetts.


Tester där du kan behöva en stektermometer

Gasolgrill

Kolgrill

Elgrill

0 5 5 1

1. Themapen One BÄST I TEST + BÄSTA INSTICKSTERMOMETER

Om du tidigare använt termometrar från Thermapen som exempelvis Thermapen 4 kommer du känna igen dig väldigt väl, uppdateringarna är diskreta. Resultatet är dock otroligt bra, och det är lätt att förstå varför Thermapen fortsätter att vara en favorit i så många kök.

Stor display och innovativa funktioner.

Thermapen One är en lite större instickstermometer, med ett rejält rektangulärt handtag i plast med gummerad kant. Sonden fälls in som på en fällkniv, och termometern startar och stängs av när den fälls ut eller in. Displayen är överlägset den bästa av de testade modellerna. Rejält stor, belysning som justerar sig efter omgivningens ljus och siffrorna roterar automatiskt så att de alltid står ”rätt väg”. De här funktionerna är sådant som gör att Thermapen står ut från de övriga. De tillför verkligen mervärde för användaren.

Thermapen One är vattentät så det går enkelt att diska den om så behövs. Kvalitetsintrycket är högt. Under testperioden tappades termometern vid ett tillfälle ned i en gryta med kokande vatten, vilket inte påverkade den överhuvudtaget. Givetvis är det inte rekommenderat att koka termometern, men skönt att veta att den klarar av att stå emot både värme och väta.

Sekundsnabb och exakt avläsning

Mätningen är sekundsnabb, Thermapen själva anger svarstiden till en sekund. Riktigt så snabb är den inte varje gång, men den är väldigt snabb. Mätområdet är -50 till +300 vilket mer än väl täcker alla behov för en hemmakock. Stickan är smal och spetsen där själva sensorn sitter är riktigt vass och lätt att sticka in i samtliga livsmedel som provmäts. Thermapen One levereras även med ett intyg att exemplaret du köpt är är kalibrerat till en noggrannhet till +/- 0,4 grader.

test thermapen4 BiT2

Många styrkor och få svagheter

Sammantaget är detta en termometer som utan tvekan svarar upp till alla behov som såväl hemmakocken som proffset kan tänkas ha. Enda eventuella svagheten i konstruktionen vi hittat under testperiode,n är att Thermapen One inte är riktigt anpassad för vänsterhänta. Den roterade displayen underlättar, men det skulle vara ännu bättre för vänsterhänta om sonden gick att vrida hela vägen runt. Men det är en detalj i sammanhanget och vi tvekar inte att ge Thermapen One högt betyg, trots att priset är högt.

Exakt och snabb mätning, lättanvänd, roterande och belyst display
Högt pris
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

2. Weber iGrill 2 BÄSTA BLUETOOTH TERMOMETER

En pålitlig och lättanvänd termometer för grillmästaren

Typ: Bluetooth-termometer

Bluetooth i kombination med en app, gör matlagningen lekande lätt med Weber iGrill 2. Detta är en stek- och grilltermometer som uppfyller de allra flesta önskemål man kan tänkas ha.

Bluetooth-termometer med sladd

Medan detta är en bluetooth-termometer, så är den inte sladdlös. Konstruktionen är den av en klassisk stektermometer med en mätsticka som kopplas in i mätdosan. Inte bara en mätsticka, utan två faktiskt – och med utrymme för två till som man kan köpa till. Detta är oerhört praktiskt om man tillagar flera saker på en gång – fyra stycken kycklingbröst, eller kanske fyra tomahawks. Med flera mätstickor slipper du hoppas på att temperaturen är samma i de olika bitarna.

Att den har flera mätstickor, innebär också att det går att hålla koll både på innertemperaturen i köttet och hur varmt det är i grillen.

App med stöd för flera mätstickor

Genom appen kan du ställa tillagningstid utifrån vilken typ av bit du grillar – här finns massor att välja på. Givetvis kan du hoppa över de förprogrammerade valen och välja själv också. Appen är snygg och använder man flera mätstickor på en gång, går det att hålla koll på de olika temperaturerna genom en samlad bild där varje sticka är färgkodad.

test weberigrill BiT

Givetvis går det att hålla koll på temperaturen via mätdosan också, som har en stor och tydlig display (något som testpanelen verkligen saknade på Meater+). På displayen går det att bläddra mellan de olika mätstickornas temperaturer. Mätdosan är lite lutad, vilket gör att det är lätt att se temperaturen även på håll. Den är också utrustad med en magnet, men att sätta fast den direkt på grillen är inte att rekommendera, eftersom underredet är av plast och mest sannolikt kommer ta skada av de höga temperaturerna.

Stabil bluetoothkoppling

I appen finns ett brett urval av olika styckdetaljer – både svenska och amerikanska. Man kan favoritmarkera de man använder mest, men det hade varit önskvärt om det gick att göra fler personliga inställningar. Många av styckdetaljerna i appen är svåra att få tag på i Sverige, och därför hade det inte varit så tokigt att kunna välja land. Precis som med de flesta bluetoothkopplingar är den första parningen lite bökig, men sedan är kopplingen stabil och det händer väldigt sällan att man tappar den under själva användningen.

Mätningen är exakt och snabb, men när vi testade att mäta frityrolja hade den svårt att hänga med. Efter 140 grader laggade den och höll inte samma mättempo som de andra termometrarna i testet och visade i slutändan 20 grader lägre temperatur än de andra. Detta är dock inget problem man upplevt alls vid mer klassisk användning av den. Och vid kontrollmätningar av ugnstemperatur, verkar det inte heller handla om att det optimala driftspannet är för lågt. När vi kontrollmätte ugnstemperatur gav den lika exakta resultat som övriga termometrar.

Konstruktionen är gedigen och även efter ett par års flitig användning funkar den utan anmärkning. Detta må vara en något dyrare stektermometer, men investeringen är väl värd och man kommer ha glädje av en Weber iGrill 2 under många år av härliga och perfekt tempererade middagar.

Flera mätstickor, tydlig display, stabil bluetooth-koppling till appen
Viss osäkerhet vid väldigt höga temperaturer, dyr
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

3. Meater+

En termometer för den som gillar att hålla koll via en app

Typ: Bluetooth-termometer (sladdlös)

Vill man ställa sig in hos grillmästaren som gärna kollar på YouTube-videos av kött som grillas, ska man ge dem en Meater+. Inte för att det nödvändigtvis är den bästa grilltermometern som finns, utan för att det är en av de mest omtalade.

Bluetoothtermometer som kräver appstöd

Meater+ är en trådlös bluetooth-termometer som förlitar sig helt på stödet av den tillhörande appen. Att köttermometrar kommer med en app som komplement är inget ovanligt, men Meater+ går inte att använda utan appen. Detta är en klar nackdel.

Meater+ är inte en termometer man kan förvänta sig att använda på en gång då man packat upp den. Den måste laddas och den måste paras med mobilen och appen. I sig inte särskilt betungade uppgifter, men hugade användare av bluetooth vet att det inte alltid är en lätt seglats att para enheter. Och detta är ett av problemen med Meater+. Det tar faktiskt flera försök innan parningen har utförts på ett tillfredställande sätt – och det är under förutsättning att du först har laddat den.

Termometern laddas i det etui som den kommer i, och denna fungerar även som signalförstärkare för att boosta bluetoothsignalen till hela 50 meter (basmodellen Meater har tio meters räckvidd).

App som låser sig med jämna mellanrum

Appen är helt okej och innehåller allt från temperaturmätning till videos med tips på tillagning. Presentationen hade kunnat vara snyggare, men innehållsmässigt finns allt du behöver. Dock har vi några reservationer.

Det händer förvånande ofta att appen låser sig under användning eller tappar uppkopplingen. Detta märker man inte förrän man bestämmer sig för att kolla läget med temperaturen – vilket så klart är oerhört frustrerande mitt i matlagningen och även medför en viss risk för torrt och tråkigt kött.

Trådlöst ger rörelsefrihet

Men Meater+ har givetvis också fördelar. Det är en trådlös köttermometer – och det är riktigt skönt med en termometer utan sladd som hänger och lätt fastnar när man rör sig runt grillen eller i köket. Att det är en termometer som lämnas i köttet under tillagningstiden, är så klart trevligt om det är viktigt att ha koll på temperaturen löpande. Meater+ har dessutom två termometrar – den ena mäter temperaturen inne i köttet och den andra mäter den omgivande temperaturen i grillen eller ugnen.

På det stora hela, om man ser förbi problemen med appen och det faktum att den inte går att använda alls utan appen, är Meater+ en bra och snygg termometer. Vi saknar dock möjligheten att kunna läsa temperaturen på annat sätt än bara via appen.

Snygg, två mätpunkter, trådlös
Lite för många problem med appen, tappar uppkopplingen, svår att greppa tag om
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

4. Sunartis Mingle ugnstermometer

Ungstermometer med stor och belyst display

Ugnsstermometer eller stektermometer, kärt barn har många namn. Detta är en termometer som till skillnad från instickstermometrarna är avsedd att stickas in i maten som skall tillagas, och sedan sitta kvar under hela tillagningen. Självklart går det utmärkt också att använda den här typen av termometrar som en instickstermometer, men det är inte riktigt vad de är gjorda för. Det bästa med Sunartis ugnstermometer är den stora, belysta och extremt tydliga displayen. Siffrorna syns väldigt tydligt, både aktuell temperatur och vilken temperatur du ställt in som mål. Displayen tänds genom att röra vid vilken som helst av touchknapparna på framsidan. Tyvärr går det inte att tända displayen utan att ändra måltemperaturen, eller inställning från Celsius till Fahrenheit. Det är lite irriterande.

Föredömligt enkel

En ugnstermometers huvudsakliga uppgift är att mäta temperaturen på maten som tillagas, och detta gör Sunartis med ett bra resultat. Temperaturen visas bara i helgrader. För den här typen av termometer är det ganska vanligt. Instickstermometrar visar vanligen tiondels grader, men det är faktiskt i huvudsak för att kunna följa temperaturutvecklingen. Väldigt få termometrar för vanliga konsumenter är tillräckligt exakta för att mäta ned till tiondels grader, och absolut inte i den här prisklassen. Jämfört med en kalibrerad termometer så verkar den mäta ganska korrekt. Runt den stora, runda displayen sitter en ring med tre touchknappar. En för av/på samt att växa mellan Farenheit och Celsius. Sen finns två knappar för att öka respektive minska måltemperaturen. Väldigt enkelt och funktionellt.

Sunartis ligger i mellanprissegmentet. Är du på jakt efter en enkel och funktionell unsstermometer kan detta vara ett bra val för dig. Har du behov av en väldigt snabb och mer exakt termometer är detta inte ditt val.

Enkel, belyst display, rimligt pris
Inte samma exakthet eller snabbhet som dyrare instickstermometrar, går inte att tända displayen utan att ändra inställningarna
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

5. Gefu Digital Termometer

Lättanvänd men långsam kökstermometer

Gefu är en termometer som sälj i många av de största köksbutikerna. Den ligger mellanprissegmentet och det är heller inte en termometer som kan mäta sig med de lite dyrare modellerna i testet varken när det gäller noggrannhet eller snabbhet.

Byggkvaliteten lämnar frågetecken

Ganska snart efter att termometern packats upp och börjat användas så lossnar fronten på den. Det är en metallfront som endast har en kosmetisk funktion, så det påverkar inte funktionen egentligen.

Men visst ger det ett lite tråkigt första intryck.

I övrigt är det en lätt och smidig variant. Det finns en liten digital display och en på/av knapp. Tryck på knappen så startar den, när du är klar stänger du av den. Mycket lättanvänd. Själva stickan är i grövsta laget och ganska trubbig, det hade varit en fördel om den var lite tunnare och enklare att sticka in i exempelvis kött.

Långsam mätning och viss osäkerhet kring noggrannheten

Gefu är en termometer i mellanprissegmentet. Den är betydligt billigare än de dyraste i testet, men kostar ändå nästan dubbelt så mycket som den billigaste. Då bör den också leverera lite bättre än de billigaste. Men här tycker vi att den inte riktigt gör det. Jämfört med en kalibrerad termometer så är det en skillnad på mätvärdet på nästan en grad. Ofta spelar detta inte någon avgörande roll i hemmaköket. Men är du en person som exempelvis lagar godis hemma och tempererar choklad så är det noga med temperaturen och då är detta inte en termometer för dig.

Detta är en ganska långsam termometer, det tar ibland upp till 30 sekunder innan mätvärdet har stabiliserat sig och det är jämfört med många andra modeller en mycket lång tid.

På det hela taget är detta en termometer som ändå är mycket lättanvänd, och levererar ett hyfsat mätvärde om du har tid att vänta en stund. Men till ordinariepris går det inte riktigt att motivera ett köp.

  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

6. Eva Solo Cook´N Time

Ugnstermometer med förinställda temperaturer

Typ: Instickstermometer

Cook‘N Time är Eva Solos variant på ugnstermometer och är avsedd att sitta kvar i exempelvis köttbiten under hela tillagningen. Den här modellen skiljer sig från de andra i testet då den kommer med ett antal förinställda temperaturer för olika livsmedel - fågel, fläsk, nötkött, kalvkött, lamm och choklad. Förmodligen är valen till för att förenkla användandet av termometern, men tyvärr är vi inte helt nöjda med den här funktionen. En standardinställning för exempelvis ”nötkött” och ”medium” blir för trubbigt. Dels på grund av vad olika personer föredrar, dels för att det är stor skillnad på olika typer av nötkött. De förinställda valen blir en kompromiss som tyvärr sällan blir bra, där användningen ofta blir krångligare och resultatet sämre. Tur nog är Cook’N Time en termometer där du även själv kan ställa in önskad måltemperatur.

Avskalad design där användarvänligheten blir lidande

Cook’N Time har ganska många val och inställningar, och det kan ibland bli krångligt att hitta rätt utan att titta instruktionsboken. Den är dessutom designad utan vanliga knappar, där alla inställningar sker genom att snurra eller trycka på olika delar av en yttre ring som ramar in displayen. Det vi saknar här är någon form av vanliga knappar eller vägledande text, även om man lär sig funktionerna efter några användningar. Den här termometern har även en tidtagarfunktion och en vanlig klocka som visar tiden. Här hade vi föredragit att ha temperaturen i stället för en klocka i displayen, då det för oss är viktigare att veta temperaturen än hur mycket klockan är.

En termometers viktigaste uppgift är att mäta och presentera temperaturen på ett enkelt och korrekt sätt. Cook’N Time mäter temperaturen tillräckligt snabbt och korrekt för de flesta vanliga användningarna i ett hemmakök, men tyvärr inte tillräckligt snabbt och exakt för mer krävande uppgifter.

Termometern fungerar bra, men är inte prisvärd

Sammanfattningsvis så Cook’n Time en ugnstermometer som mäter temperaturen lika bra som sina konkurrenter, men som tyvärr tappar i betyg på grund av funktionaliteten. Extrafunktioner ska tillföra ett värde för användaren, men här tycker vi att Eva Solo misslyckas. I den här något högre prisklassen finns det i vårt tycke bättre val. Trots att termometern i sig fungerar bra, blir betyget tyvärr ganska lågt.

God temperaturmätning för den här typen av termometer
Krånglig användning, onödigt med förinställda temperaturer, klockan i fokus i stället för termometern, priset
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

7. Ikea Fantast Stektermometer

En stektermometer för den som inte har så höga krav

Typ: Klassisk ugnstermometer

Att plocka med sig en stektermometer från Ikeas köksavdelning under helgens besök är onekligen praktiskt. Och medan du med Ikea Fantast får en termometer som mäter temperaturen rätt, blir det inte mycket roligare än så.

Ranglig dosa som inte imponerar

Redan när denna termometer packas upp, känner man att byggkvaliteten på Ikea Fantast inte är i närheten av de andra produkterna i testet. Dosan känns ranglig och buktar in då man trycker på knapparna på framsidan. Via panelen på framsidan ställer man in önskat gradantal. Det finns även en timerfunktion om man bara behöver hålla koll på tid men inte innertemperatur, exempelvis vid jäsning eller bakning. Så långt allt gott, men problemen kommer när man börjar använda Ikea Fantast.

Korrekt men något långsam mätning

Låt oss titta på fördelarna först. Mätningen är korrekt även om den tar längre tid på sig att läsa av temperaturen än de dyrare varianterna. Det är visserligen vad man kan förvänta sig sett till prisskillnaden – Ikeas termometer är den billigaste i testet. När det kommer till de riktigt höga temperaturerna vid fritering, läser den gradantalet både snabbare och mer korrekt än vad Webers annars utmärkta modell gör. Vid mer normala temperaturer, tar den dock längre tid på sig.

Nollställer sig på eget bevåg

Detta är en termometer som kan lämnas kvar i köttet under tillagning, och ska då larma när maten når önskad temperatur. Här stöter vi dock på problem. Vid flera tillfällen larmar termometern fem grader innan och nollställer sig sedan, vilket är oerhört frustrerande vid matlagning. Som om det inte vore nog att den nollställer sig, pipet upphör inte. För att den ska tystna får man slå av den på strömknappen på baksidan. Att slå av den och sedan på den igen, är nödvändigt även när man ska använda timern. Ponera att du senast du använde den ställde den på 8 minuter. Nästa gång står den kvar på 8 minuter, och enda sättet att ändra minutantalet är att först starta om dosan – annars reagerar inte knapparna.

På plussidan ska det nämnas att dosan har en magnet, vilket gör den enkel att fästa exempelvis på grillen under användning. Men i slutändan förpassas Ikea Fantast till ett liv som äggklocka – det är det enda den duger till om man vill slippa frustrationen som en stektermometer som nollställer sig själv innan maten är klar bjuder på. Och den är inte ens särskilt bra som äggklocka.

Termometern må heta Fantast. Men ingen matlagningsfantast kommer känns sig fantastiskt glad med denna som hjälpreda i köket.

Enkel att förstå och läsa av, billig
Nollställer sig själv innan uppnådd temperatur, ranglig kvalitet
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

I vårt test har vi använt oss av både instickstermometrar och bluetoothtermometrar. Dessa har använts både vid grillen (kolgrill), i ugnen och vid spisen, för att mäta temperaturen på så väl kött som degvätska och karamellkok. Vi har även gjort jämförelser mellan termometrarna i isvatten, kokande vatten och frityrolja inför fritering, för att kunna jämföra resultaten och mättiden dem emellan. Termometrarna har testats under minst sex månader.

Under testet har vi tittat på följande saker

Temperaturmätning: hur snabbt mäter termometern? Hur exakta värden ger den? Hur stort spann har termometern?
Användarvänlighet: är termometern enkel att använda. Har den en tydlig display som är lätt att läsa av? Känns produkten säker att använda eller är det lätt att bränna sig? Om den har en app – är appen bra?
Kvalitet: Hur är byggkvaliteten på termometern? Håller den över tid? Tar den stryk av att falla i marken?

Utöver dessa egenskaper har vi också vägt in priset på stektermometern för att kunna avgöra dess prisvärde. Därefter har en testvinnare utsetts.


Tester där du kan behöva en stektermometer

Gasolgrill

Kolgrill

Elgrill

Fem tips vid köp av stektermometer

Stektermometer, grilltermometer, ugnstermometer eller matlagningstermometer – detta kära barn har många namn, men så är det också en ovärderlig hjälp i köket eller vid grillen när köttet ska tillagas. Och inte bara köttet – en del modeller kan vara till hjälp även när man kokar knäck eller mäter temperaturen på degvätska. Här är lite tips på vägen som kommer öka dina chanser att bli en mästerkock på hemmaplan!

1. Olika modeller av stektermometer

Det finns olika sorters termometrar och vilken som passar en bäst beror bland annat på vad man ska tillaga, hur man ska tillaga det – och hur mycket man vill integrera sitt teknikintresse med sin matlagning.

  • Analog stektermometer: En enkel modell med en termometerpinne som sticks ner i köttet och en display som visar temperaturen. Den analoga modellen sitter på plats i köttet och stannar kvar inne i ugnen eller grillen under hela tillagningstiden.
  • Digital stektermometer: Dessa finns huvudsakligen i två modeller, en som följer med in i ugnen och sitter fast i köttet under tillagningen. Då får man titta in i ugnen (eller lyfta på grillens lock) för att hålla koll på temperaturen. Det finns även de modeller som har en termometer inne i köttet men visar tiden på en display på utsidan av ugnen, antingen med en metalltråd kopplad till displayen eller trådlöst. Det finns även termometrar som går att koppla till en app och sedan berättar din smarta telefon för dig när maten är klar.
  • Instickstermometer: En grilltermometer som är precis vad namnet antyder, en termometer som sticks in i köttet för att kolla temperaturen. De här varianterna ska användas mer som en avancerad variant av en klassisk potatissticka, det vill säga att den används för att snabbt kontrollera temperaturen vid en given stund och ska alltså inte lämnas i köttet medan det tillagas.

2. Stektermometer med app

Att koppla upp sin smarta telefon till olika delar av hemmet med hjälp av appar är vardag för många. Att larma på och av, hålla koll på vilka lampor som är tända och boka tvättid i en app var för inte särskilt länge sedan rena science fiction-aktiviteterna men är nu något som vi gör dagligen utan att tänka på det. Att det går att köpa en stektermometer som kan kopplas upp mot en app är därför inget som någon direkt höjer på ögonbrynen åt nu för tiden. Och det är onekligen smidigt, förutom att man slipper vara på plats i köket och hålla koll på temperaturen med jämna mellanrum så kan man dessutom få en liten notis om när maten är klar. Frågan ”När är det mat?” har aldrig tidigare varit så lätt att svara på.

3. Stektermometer med tydlig display

Allt för torrt kött är sällan särskilt gott, och rått kött kan vara direkt farligt för den som äter. Att ha koll på var i tillagningsprocessen man är gör därför stor skillnad för slutresultatet. Men hur bra termometern än är på att mäta temperaturen – vilket såklart är dess huvudfunktion – så är det även viktigt att det är enkelt att läsa av den. En del har stektermometrar har en digital display med stora siffror som är lätta att se med en snabb blick in i ugnen, andra kräver att man öppnar ugnsluckan och tar ut formen för att kunna titta, vilket inte är optimalt alla gånger.

Förutom att displayen är lättavläst så kan man fundera ett extra varv kring vad som kan vara bra att ha koll på. Kanske ska det gå att ställa en timer på den så att den ringer efter en viss tid, eller så vill man ha en som kan visa temperatur i både celsius och fahrenheit i de fall man även vill testa recept från USA eller något annat land som använder fahrenheit.

4. Stektermometer till knäck

Det är inte bara vid tillagning av kött som det underlättar att ha en matlagningstermometer till hands. Ska man mäta upp rätt temperatur för den perfekt sega kolan eller knäcken, eller kanske vill ha koll på innertemperaturen på sin limpa eller creme brulée så är det också bra att kunna få ett exakt mått. Alla termometrar fungerar dock inte lika bra till att varva mellan sina mat- och bakprojekt, så dubbelkolla att det är en modell som kan mäta olika sorters livsmedel.

5. Vattentät stektermometer

Att kunna rengöra sina köksprylar ordentligt är viktigt för att hålla en god hygien när man lagar mat eller bakar. En termometer som sticks i rått kött är definitivt inget undantag, men alla modeller tål inte att sköljas under rinnande vatten, så om man vill ha en termometer som klarar av det så behöver man dubbelkolla detta innan man stoppar ner den i diskbaljan.


Mat är gott och den blir ännu godare om den tillagas på rätt sätt. För perfekt tillagad mat vid grillen eller i ugnen, är stektermometern ett oumbärligt redskap. Ingen blir glad av överkokt och torrt kött. Inte heller vill man riskera att kycklingen inte nått upp till en säker temperatur.

Det finns olika typer av termometrar att ta hjälp av i köket. Vi har testat digitala stektermometrar, både sådana som man låter sitta i köttet under tillagning och instickstermometrar som man tar snabba mätningar med.

En köttermometer som lämnas i maten under tillagning, ofta kallad ugnstermometer, låter dig veta när köttet uppnått önskad temperatur. Väljer man en termometer som har bluetooth och en tillhörande app, får man dessutom ytterligare hjälp med matlagningen genom olika förinställda program som finns att välja bland. Ofta får man även möjligheten att följa en kurva över tillagningstemperaturen, vilket är kul för den nördige.

Vill man inte ha en elektronisk stektermometer, kan man givetvis använda en analog termometer istället. Dessa brukar finnas att köpa de allra flesta matbutiker.

Utgångna produkter

0 5 5 1

ETI Thermapen 4

Enkel instickstermometer för en rasande snabb och exakt mätning

Typ: Instickstermometer
ETI Thermapen 4

ETI Thermapen 4 är en instickstermometer, med andra ord en termometer som man sticker in för att göra snabba mätningar och inte något man lämnar i ugnen.

Stort och ergonomiskt handtag

Thermapen 4 har ett rejält handtag i silikon och här finns ett fullt färgspektrum att välja bland. Vitt eller svart för den som vill hålla det enkelt i kökslådan. Orange, blått, grönt, lila, rosa eller rött för personer som gillar färg. Det är inte bara för att det är kul med färg, som det kan vara en idé att välja en i den bjärtigare delen av regnbågen – det gör det även superlätt att få syn på termometern i en rörig kökslåda med en färg som poppar.

Greppvänlig och trygg att hålla i

Första intrycket må vara att den kanske är i största laget, men fördelarna med en rejält tilltagen termometer visar sig snabbt. Medan många andra köttermometrar är tunna med handtag som snabbt blir varma eller är små och inte särskilt greppvänliga, är risken att bränna sig med en Thermapen avsevärt mycket mindre. Handtaget, oavsett vilken färg man väljer, är greppvänligt och gör det lätt att komma nära köttet utan att känna att man kommer bränna fingrarna. Eller inte bara köttet för den delen. Det här är en termometer som är en utmärkt kompanjon då knäcken ska kokas eller tempen på degvätskan ska kontrolleras.

Mätningen är inte bara sekundsnabb utan också exakt. I och med att sensorn sitter ute vid tippen av stickan, fungerar det bra att mäta djupt inne i en köttbit och då använder man sig av en större del av stickan för att komma åt, men även mindre volymer går utmärkt då det räcker med att mäta med toppen av Thermapen.

Display som roterar gör avläsningen enkel

En annan praktisk funktion, är att displayen roterar. Det innebär att det inte spelar någon roll åt vilket håll du stoppar in Thermapen, siffrona kommer ändå vändas åt ditt håll. Detta är något som man först när man upplever det, inser att man faktiskt saknat hos andra sticktermometrar. Skärmen är dessutom stor och tydlig, vilket innebär att är lätt att se siffrorna på den oavsett synförmåga. Den har även en ljussensor som känner av att det är mörkt – och då tänds displayen. Med andra ord är grillkvällar i mörker inget problem.

När Thermapen 4 testas i frityrolja (180 grader) för att sedan doppas i iskallt vatten, känner den av temperaturförändringen omgående och på bara ett par sekunder har du rätt läsning för det kalla vattnet. Här slår Thermapen de flesta andra termometrarna i testet med hästlängder, det är bara Armathen som är lika snabb.

Priset må ligga högt, men Thermapen 4 är en termometer som är en sådan glädje att använda att den känns värd varenda krona. Detta är en tveklöst en termometer som kommer hjälpa med temperaturen i många år framöver.

Supersnabb läsning, roterbar display, gediget handtag och konstruktion
Dyr, ger ett klumpigt första intryck
0 5 4 1

Professional secrets

Proffsig termometer med ultratunn sticka

Professional secrets

Professional Secrets är en termometer som enligt företaget själva utvecklats i samarbete med professionella kockar, och resultatet är väldigt bra. Det första som slår en med Professional Secrets termometer är mätstickan. Den är otroligt tunn, endast 1,2 mm med en vass spets. Den ger ett intryck av att vara en stor injektionsnål, på ett positivt sätt. Med en så tunn och vass spets är det superenkelt att få in stickan i alla typer av livsmedel och det blir inga fula hål efter mätningen. Trots att den är väldigt tunn, ger den ett starkt intryck och det finns aldrig någon oro för att den skall brytas av.

Genomtänk och sober design

Termometern är rakt igenom svart, med en belyst display högst uppe på toppen av handtaget där även startknappen finns. En smart design som gör den väldigt smidig att använda. Displayen är belyst, vilket är en funktion som du aldrig vill vara utan när du en gång provat den. Displayen roterar automatiskt och tanken är att siffrorna alltid skall vara rättvända. Just den funktionen fungerar inte perfekt. Det finns bara två lägen för siffrorna, och det är inte alltid logiskt vilket läge de hamna

Professional Secrets är en termometer som enligt företaget själva utvecklats i samarbete med professionella kockar, och resultatet är väldigt bra. Det första som slår en med Professional Secrets termometer är mätstickan. Den är otroligt tunn, endast 1,2 mm med en vass spets. Den ger ett intryck av att vara en stor injektionsnål, på ett positivt sätt. Med en så tunn och vass spets är det superenkelt att få in stickan i alla typer av livsmedel och det blir inga fula hål efter mätningen. Trots att den är väldigt tunn, ger den ett starkt intryck och det finns aldrig någon oro för att den skall brytas av.
Genomtänk och sober design
Termometern är rakt igenom svart, med en belyst display högst uppe på toppen av handtaget där även startknappen finns. En smart design som gör den väldigt smidig att använda. Displayen är belyst, vilket är en funktion som du aldrig vill vara utan när du en gång provat den. Displayen roterar automatiskt och tanken är att siffrorna alltid skall vara rättvända. Just den funktionen fungerar inte perfekt. Det finns bara två lägen för siffrorna, och det är inte alltid logiskt vilket läge de hamnar i. Det följer med ett fodral i plast som går att fästa vid exempelvis förklädet som en knivslida, vilket är en både praktisk och kul detalj. Termometern tål att sköljas av under vatten, vilket är en fördel dels vid rengöring men också generellt i ett kök där saker har en tendens att ibland bli blöta.
Snabb och exakt mätning
Professional Secrets termometer är snabb, inte den snabbaste i testet men snabb. Mätningen är klar på några sekunder. Jämför med en kalibrerad termometer så diffar mätvärdet med några tiondels grader, vilket är inom felmarginalen för den här typen av termometrar. Termometern uppges klara ett spann mellan -50 hela vägen upp till +350 grader. Den klarar således av alla tänkbara situationer som kan dyka upp, möjligtvis undantaget för om du vill mäta temperaturen på glödande grillkol eller liknande.
Mycket bra termometer till ett högt pris
Köper du Professional secrets termometer kommer du högst sannolikt att bli nöjd. Det är en mycket bra termometer, som ger ett högt kvalitetsintryck och mäter snabbt och exakt. Priset är högt, men om den håller samma kvalitet över tid som den gjort under testet har du en pålitlig kamrat i köket under flera år.

r i. Det följer med ett fodral i plast som går att fästa vid exempelvis förklädet som en knivslida, vilket är en både praktisk och kul detalj. Termometern tål att sköljas av under vatten, vilket är en fördel dels vid rengöring men också generellt i ett kök där saker har en tendens att ibland bli blöta.

Snabb och exakt mätning

Professional Secrets termometer är snabb, inte den snabbaste i testet men snabb. Mätningen är klar på några sekunder. Jämför med en kalibrerad termometer så diffar mätvärdet med några tiondels grader, vilket är inom felmarginalen för den här typen av termometrar. Termometern uppges klara ett spann mellan -50 hela vägen upp till +350 grader. Den klarar således av alla tänkbara situationer som kan dyka upp, möjligtvis undantaget för om du vill mäta temperaturen på glödande grillkol eller liknande.

Mycket bra termometer till ett högt pris

Köper du Professional secrets termometer kommer du högst sannolikt att bli nöjd. Det är en mycket bra termometer, som ger ett högt kvalitetsintryck och mäter snabbt och exakt. Priset är högt, men om den håller samma kvalitet över tid som den gjort under testet har du en pålitlig kamrat i köket under flera år.

Vass sticka, snabb, exakt, belyst display
Dyr, displayen roterar inte alltid rätt
0 5 4 1

Armatherm GTH 1150 Digtalthermometer (Greisinger)

Stektermometer med mycket tunn nål för proffs och riktiga temperaturnördar

Typ: Instickstermometer Mätområde enligt tillverkare: -50 till 1150
Armatherm GTH 1150 Digtalthermometer

Vill man ha benkoll på temperaturen och en rejäl dosa att hålla i, då är Armatherm GTH 1150 Digital Thermometer kanske något för dig. Särskilt om du inte har några problem med att flexa plånboken – detta är nämligen testets dyraste termometer.

Stor mätdosa och brett mätområde

Denna termometer är inget som man riskerar att tappa bort i kökslådan. Dosan som sonden är kopplad till mäter 106 x 67 x 30 mm. Lägg därtill sonden som är 19 centimeter lång inklusive handtaget, samt sladden som är strax över en meter lång, och det är en rejäl mätapparat man har att göra med.

Det här är en termometer som har en imponerade räckvidd, med ett mätområde från -50 grader upp till stekheta +1150. Detta är kanske inte nödvändigt vid matlagning, om det inte är så att man är väldigt intresserad av att veta hur varm glöden i grillen är. Naturligtvis är detta ett mätinstrument vars användningsområde dock sträcker sig mycket längre än bara till köket, och då kan det vara bra att veta att den inte kommer ta skada av så höga temperaturer.

Fungerar inte som stektermometer

Som kompis i köket, kan man dock som hemmakock känna sig något begränsad med Armatherm GTH 1150 Digtalthermometer. Samtidigt som den fungerar utmärkt att göra snabba stickprover i köttet med, eller hålla koll på temperaturen då man kokar kola och knäck eller kanske rentav ska fritera något, har den sina begränsningar. Är man till exempel ute efter en stektermometer som man kan sticka in i köttbiten och låta vara kvar under tillagningen i ugnen, så är detta inte en termometer för dig. I alla fall inte om du inte kompletterar den med en teflonsond som går att köpa separat.

Värt att notera är även att den inte mäter med decimaler – något som visserligen knappast behövs i köket, men ändå en funktion man är bortskämd med från betydligt billigare produkter. Sonden är dessutom ömtålig och man får vara försiktig då den ska stickas in i matvaror så man inte är för hårdhänt och råkar böja den.

Sekundsnabb mätning

Mätningen går dock sekundsnabbt, och det måste erkännas att det inte alltid är så dumt med en termometer som till och med kan mäta temperaturen på ytan (perfekt om man ska temperera choklad till exempel).

Men trots att Armatherm GTH 1150 Digtalthermometer stoltserar med en fantastiskt snabb och exakt mätning och ett oerhört stort mätområde, känns den ändå som överkurs för hemmakocken. Men som present till någon som ska påbörja en yrkesbana som kock, eller som kanske måste mäta temperaturer i laboratoriesituationer eller i sitt yrke som produkttestare, känns den klockren.

Exakt mätning, väldigt stort mätområde, gedigen konstruktion på dosan
Ömtålig sond, kan inte användas i ugnen utan kompletterande inköp, dyr

Vanliga frågor om stektermometrar

Kan man använda en stektermometer för att kolla feber?

Nej, man kan absolut inte använda en stektermometer för att kolla om man har feber – det är direkt farligt. En stektermometer är inte så exakt att den lämpar sig för att kolla feber. Medan en febertermometer har ett mindre mätområde och är därför mer exakt just när det kommer till feber, har en stektermometer ett mycket större mätområde och är därmed inte lika noggrann. När man tillagar mat spelar inte en skillnad på en grad särskilt stor roll, men när det kommer till feber kan det vara skillnaden mellan liv och död. Använd inte under några omständigheter en stektermometer för att mäta kroppstemperatur. Läs vårt test av febertermometrar och köp en sådan istället.

Hur använder man en stektermometer i stekpåse?

Stoppa in köttet i stekpåsen och för sedan in termometern. Om du har en stektermometer med sladd, kan du låter du sladden sticka ut genom öppningen till påsen som sedan stängs till. Öppningen till påsen behöver inte vara helt tät – man klipper ändå upp ett hål för ångan att slippa ut. Har du en trådlös grilltermometer, behöver du inte bekymra dig alls för sladden.

Vart ska jag placera stektermometern när jag lagar kyckling?

Det vanligaste är att sätta termometern i kycklingbröstet när man lagar helstekt kyckling. Här är det dock värt att tänka på att de olika delarna av kycklingen, kräver olika temperaturer och det är faktiskt bättre att mäta temperaturen i låret inne vid benet. När man tillagar kyckling, är det lättare att kolla temperaturen med en instickstermometer - då kan du enkelt ta tempen på olika delar av kycklingen.

Kan jag använda en stektermometer när jag smälter socker?

Det går alldeles utmärkt att kontrollera temperaturen vid karamellkokning med hjälp av en stektermometer. Se bara till att den har ett bra handtag så du inte bränner dig innan du använder den som en sockertermometer eller som hjälp vid knäckkoket.

Vart kan jag köpa en stektermometer?

Stektermometrar och grilltermometrar kan man köpa nästan vart som helst: från den lokala Ica-butiken, via butiker som Jula, Biltema och Ikea, till specialiserade köksbutiker som erbjuder de allra senaste varianterna med många finesser som bluetooth och appar som hjälper dig få maten perfekt tillagad.