Sekator bast i test

Sekatör: 12 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2018

För vissa är trädgårdsarbete en hobby och förenat med avkoppling, för andra något som bara måste göras. Oavsett intresse, så underlättar bra redskap. Det gör arbetet roligare och snabbare. Resultatet blir dessutom bättre.

En sekatör tillhör grundutrustningen. Den behövs i alla trädgårdar för att beskära träd och buskar, ta bort döda grenar och klippa större blomväxter. Sekatörer passar till att beskära grenar upp till en diameter om 20-25 mm, vilket är ungefär som fingret på en vuxen person. För kraftigare grenar bör man använda en grensax för att undvika att skada såväl sekatören som handen.

Att välja rätt sekatör har många fördelar. Sekatörer utsätts för hög belastning, fukt och smuts. Du spar därför pengar genom att köpa kvalitet. Det är också viktigt att klippa grenar med ett rent snitt. När man klipper av en gren så skapas ett sår precis som på en människa. På samma sätt som man ska hålla ett sår rent för att undvika infektioner, så innebär ett rent snitt att risken för skador och sjukdomar på träden och buskar minimeras. Såret ges istället möjlighet att läka ordentligt.

Sekatörer finns att köpa i alla trädgårds- och gör-det-själv-butiker såsom Plantagen, Jula, Clas Ohlsson och Biltema. Prislappen är från ett par tior till över 700 kronor för de dyraste modellerna. De vanligast förekommande märkena är Fiskars och Gardena, men de som är beredda att betala mer brukar ofta titta på Felco eller ARS.

Välja sekatör

I vårt test har vi fokuserat på vanliga, manuella sekatörer. Det finns också batteridrivna och elektriska sekatörer, men de är fortfarande väldigt dyra och därför knappast relevanta för vanliga användare. Centralt i testet är förstås skärpan på skärbladen och kvalitet på skärblad och övriga komponenter. Men det finns också andra aspekter att beakta.

För det första måste du bestämma vad du huvudsakligen ska använda sekatören till. Det finns två sorters sekatörer; med sidoskär eller med mothåll. Sidoskärssekatörer är de vanligaste. På samma sätt som på en sax så passerar skärbladen varandra. Därigenom skapas ett rent snitt. Dessutom kan man klippa väldigt nära stammen. Sekatörer med sidoskär passar sig bäst för att beskära färska grenar. På en mothållssekatör är den understa bladet vinklat. Det fungerar som en bredare yta, ett mothåll, som det övre skärbladet klipper mot. Mothållssekatörer används främst för att klippa torra grenar eller väldigt tunna grenar. Du bör även ta hänsyn till din muskelstyrka och storlek. Att exempelvis beskära ett fruktträd innebär ofta flera hundra klipp och man blir snabbt trött i handen och leder. Då kan en sekatör med ett lättare klipp passa. Är du ute efter en sekatör som ger lägre belastning ska du titta efter modeller som har rullhandtag eller som fördelar kapningen av tjockare grenar i flera klipp.

En annan aspekt att ha i åtanke är säkerheten. En bra sekatör är ett mycket vasst verktyg och är skärbladen öppna kan de orsaka allvarliga skador om man exempelvis skulle snubbla till. Därför bör låsanordningen vara smidig och säker, i synnerhet om du ska använda sekatören när du klättrar i träd eller på stegar. För att nå grenar högt uppe i träd efterfrågas ibland sekatörer med långt skaft eller teleskopskaft. Har du detta behov är det dock förmodligen bättre att komplettera med en teleskopisk grensax eller något av de långa universalskaft som finns på marknaden.

Vi har testat flera populära modeller från de mest välkända varumärkena. Utvärderingen omfattar både sekatörer med sidoskär och med mothåll. Vi har delat in testkandidaterna i tre olika prisklasser med en kategorivinnare i varje prisklass enligt följande:

Budget: Under 150 kr

Passar om du bara klipper några enstaka grenar eller beskär rosor några gånger per år. Viktiga aspekter är bland annat att de har en enkel låsmekanism och ett grundläggande rostskydd.

Mellan: 150 - 400 kr

Om du är ute i trädgården någon gång i veckan under säsongen så behöver du en rejält vass sekatör med ett bra rostskydd. Det är också viktigt med bra ergonomi så att du inte blir trött i handen och leder. En annan fördel är om sekatören går att anpassa till olika handstorlekar.

Premium: Över 400 kr

Passar den sanna trädgårdsentusiasten som ser det som en självklarhet att beskära fruktträden varje säsong. Ska du ge dig på ett eller ett par äppelträd eller större rosenbuskar, så kan det handla om att klippa hundratals grenar. Då är det viktigt med hög kvalitet, ergonomi i toppklass och ordentligt vassa skärblad som inte blir slöa för snabbt.

Testvinnare - Sekatör

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Testet av sekatörer har samordnats av en trädgårdsentusiast. Sekatörerna har använts under en hel säsong. Minst två exemplar av varje modell har använts. Alla användare är inte lika starka och de ergonomiska behoven är olika. Därför har sekatörerna testats av flera typanvändare; en man  i vuxen ålder, två kvinnliga pensionärer och en yngre tjej. Vid utvärderingen har 10-25 mm grenar av rosenbuskar, äppelträd, syrén och lind beskurits. Redskapen har också använts i tuffa situationer och vi har ”glömt” dem utomhus för att förstå hur regn och smuts påverkar. Vi har också talat med professionella trädgårsmästare om deras erfarenheter av olika märken samt talat med en metallurg som en del av utvärderingen av skärbladen.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

Skärpa: Hur vassa är knivarna? Hur fin blir snittytan? Klarar sekatörern av att klippa så tjocka grenar som tillverkaren lovar?

Ergonomi: Hur mycket måste man ta i? Hur snabbt blir man trött i handen? Hur är dämpningen? Ligger sekatören skönt i handen? Är greppet lagom stort? Kan man justera inställningarna för greppet? Hur mycket väger den? Funkar den för både höger- och vänsterhänta?

Kvalitet: Har det uppstått skador eller fel på sekatören efter en tid? Håller knivarna skärpan? Hur många delar i sekatören kan rosta? Finns reservdelar?

Säkerhet och färg: Är låsfunktionen smidig? Är det lätt hänt att man råka låsa upp sekatören? Har sekatören en färg som försvinner i grönskan?

Vi har betygsatt varje sekatör efter dess prisvärde, d v s hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.


Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:

Häcksax

Lövblås

Motorsåg

Röjsåg

Vedklyv

Mer tester av trädgårsprodukter:

Gräsklippare

Grästrimmer

Robotgräsklippare

Åkgräsklippare

0 5 4.5 1

1. Fiskars PowerGear X PX92 - BÄST I TEST SEKATÖR

Mellanklassmodell som är vass och med rullhantag som ger extra kraft

Prisklass: Mellan Skär: Sidoskär Grepp: Höger & vänster Justerbart grepp: Nej Maximal grentjocklek: 20 mm Vikt (uppmätt): 192 g Längd: 200 mm Handtagsbredd: 100 mm Färg: Svart Material skärblad: Härdat PTFE-belagt kolstål (övre), rostfritt stål (undre) Material handtag: Glasfiberförstärkt polypropylen med elastomer Ytterligare storlekar: Nej Trådsax: Nej Reservdelar: Nej Garantitid: 25 år (gäller tillverkningsfel)

Fiskars PowerGear X PX92 är en sekatör med sidoskär och rullhandtag. Tanken med rullhandtaget är att man använder kraften i samtliga fingrar. Genom att fördela trycket över hela handen så blir man inte trött lika snabbt. Speciellt vid beskärning av tjocka grenar. PowerGear X PX92 passar bägge händer, men med låset på vänster sida blir den smidigare att använda för en högerhänt person. Handtagsbredden på 10 cm gör den nätt och enkel att använda för de flesta. Fiskars kallar det övre bladet TrueEdge, men i praktiken är det ett specialstål med krom, molybden och vanadin (så kallad CrMoV) som är betydligt mer exklusivt och skarpare än i de andra Fiskars-modellerna. Är man försiktig med bladet kan det behålla skärpan betydligt längre än vanligt kolstål. Det undre skärbladet är av rostfritt stål, som förvisso inte rostar men är mjukare och därmed slöare efter en tids användning. PX92 sticker också ut genom en otroligt lång garantitid - hela 25 år. Vi uppskattar också den goda skärpan och rullhandtaget gör det enklare att gå på tjockare grenar. Även om greppet på övre handtaget kunde vara bekvämare, så känns det nätt och beskärningen går smidigt. Tack vare ptfe-beläggningen är friktionen mellan bladen knappt märkbar.

PX92 har även ett antal svagheter. Rullhandtagen bidrar till bättre ergonomi och styrka, men är samtidigt hårda och kan ge blåsor snabbare än andra typer av handtag om man arbetar utan handskar. Fiskars är ett kvalitetsmärke med stora förväntningar på hållbarhet och här lämnar PX92, likt flera andra Fiskars-modeller, en del att önska. Trots att den klipper effektivt så är PX92 ändå lite skranglig. När man vrider på reglaget för att justera handtaget så hakar sekatören lätt upp sig. Vidare så har det undre handtagets hölje lossnat på en PX92:a som vi arbetat med i flera år. Trots sina skavanker är PowerGear X PX92 ändå en för prisklassen effektiv och vass sekatör som kräver liten ansträngning. Kombinerat med sitt mycket konkurrenskraftiga pris ger den dig väldigt mycket sekatör för pengarna och vi utnämner den därför till bäst i test.

+Effektiva skär, rullhandtag som fördelar kraft, ligger skönt i handen
Något skranglig, kvalitetsproblem, hårda handtag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. ARS VS-8Z - BÄSTA PREMIUMVAL

Japansk premiumsekatör av hög kvalitet och sylvassa skärblad som räcker en livstid

Prisklass: Premium Skär: Sidoskär Grepp: Höger & vänster Justerbart grepp: Nej Maximal grentjocklek: 22 mm Vikt (uppmätt): 221 g Längd: 200 mm Handtagsbredd: 150 mm Färg: Röd Material skärblad: Hårdkromat stål Material handtag: Aluminium & PVC-plast Ytterligare storlekar: Nej Trådsax: Nej Reservdelar: Ja Garantitid: Livstid (gäller inte slitage, exempelvis skärblad, vid normalt användande)

VS-8Z från japanska ARS Corporation är en genomtänkt premiumsekatör av högsta kvalitet och blir vårt bästa premiumval. ARS är ett lika anrikt som välrenommerat premiummärke och deras sekatörer står tveklöst ut från konkurrensen. Man har varken sparat in på material eller tillverkningsprocess i jakten på perfektion. Skärbladen är gjorda i hårdkromat smitt stål med sylvassa eggar. Hårdkromning är en dyr process, men rätt gjord ger den flera fördelar. Liten friktion, utomordentlig nötningsbeständighet och ett rostskydd som sitter en livstid. De helgjutna aluminium-handtagen med grepp i mjuk PVC-plast ligger bekvämt i handen. Sekatören passar bägge händer då låset sitter på ovansidan. Den röda färgen gör det lätt att hitta sekatören på gräsmattan.

Dämpkuddarna är i uretanplast, som är mjukt men slitstarkt och bidrar till att man orkar klippa större mängder grenar utan att bli stel i handen. All denna påkostade metall ger ARS VS-8Z en vikt klart över medlet. Den är även relativt stor med en väl tilltagen handtagsbredd som främst passar rejäla manshänder. För mindre händer finns den nättare syskonmodellen VS-7Z. ARS lyfter gärna fram låsanordningen. Med ett litet extra tryck på handtaget öppnas sekatören smidigt. Samtidigt är det ofta lite pilligt att låsa sekatören. Det kräver ganska hårt tryck på handtaget och själva låsanordningen kunde varit större. ARS VS-8Z är en otroligt genomtänkt och högkvalitativ produkt - allt det som man med lite fördomar associerar med japansk precision. Det är därför inte heller förvånande att ARS ger livstids garanti. Dess enda stora begränsning är en prislapp som troligen är för hög för de flesta. Beskär du däremot flitigt i trädgården kommer ARS VS-8Z i längden att vara väl värd sitt pris.

+Ypperlig byggkvalitet, sylvass, bekväm, praktisk färg, livslångt rostskydd
Småkrångligt lås, ganska tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Fiskars P83 PowerStep - BÄSTA SENIORVAL

En lätt sekatör som förenklar för pensionären med lite svagare nypor

Prisklass: Mellan Skär: Mothåll Grepp: Höger & vänster Justerbart grepp: Nej Maximal grentjocklek: 24 mm Vikt (uppmätt): 145 g Längd: 190 mm Handtagsbredd: 110 mm Färg: Svart Material skärblad: PTFE-belagt kolstål (övre), nylonbelagt kolstål (undre) Material handtag: Glasfiberförstärkt polypropylen med elastomer Ytterligare storlekar: Nej Trådsax: Nej Reservdelar: Nej Garantitid: 2 år

Med P83 PowerStep har Fiskars utvecklat en sekatör som är anpassad till den som inte har så mycket kraft i händerna. Sekatören genomför beskärningen i 1, 2 eller 3 steg beroende på grenens tjocklek. Detta gör att man med enkelhet kapar en gren på 2 cm även om man i vanliga fall inte har den nödvändiga styrkan. Ingen annan sekatör klipper med så lite ansträngning av tjocka grenar, även om man förvisso gör det i flera steg. Det är också tydligt att Fiskars tänkt till ordentligt vid designen av P83. Med en angiven vikt om 140 g är den en av de lättaste sekatörerna i testet, även om vi kontrollmäter vikten till 145 g. Sekatören har ett nätt och smidigt grepp med så kallad "Soft grip"-beläggning på det övre handtaget. Låsanordningen sitter ovanpå, vilket är att föredra då detta gör att den passar både höger- och vänsterhänta. I vår testpatrull uppskattas denna sekatör inte minst bland pensionärerna. Såväl vikten, designen som flerstegsklippningen gör den utomordentlig för den trädgårdsintresserade senioren.

P83 är något kortare än genomsnittet och har dessutom en trubbig nos. Kombinationen gör det lite svårare för att den att komma åt inne bland buskarna. Det kan också vara svårt att få ordentligt tag om grövre grenar. Vidare hakar fjädringen upp sig emellanåt och man måste hjälpa till lite för att få upp sekatören i fullt utfällt läge. Det är en kvalitetsbrist som tyvärr inte är alldeles ovanlig hos Fiskars sekatörer. Flerstegstekniken har alltså sina fördelar, men ska man klippa större mängder grenar så blir den lite omständlig. Sett till helheten så har Fiskars med P83 PowerStep utformat en sekatör som passar utmärkt för pensionärer och möjliggör ett fortsatt glädjefyllt arbete i trädgården. Vi utnämner den därför till bästa seniorval.

+Underlättar klippning av grövre grenar, lätt, nätt handtag
Relativt kort, trubbig nos, bristfällig fjädring
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Gardena Classic 8754 - BÄSTA BILLIGA SEKATÖR

Budgetsekatör med trådsax och nedåtvinklade skärblad som är enkel att använda

Prisklass: Budget Skär: Sidoskär Grepp: Höger & vänster Justerbart grepp: Nej Maximal grentjocklek: 18 mm Vikt (uppmätt): 131 g Längd: 190 mm Handtagsbredd: 130 mm Färg: Ljusblå Material skärblad: Klibbskyddat rostfritt stål (övre), rostfritt stål (undre) Material handtag: Glasfiberförstärkt plast Ytterligare storlekar: Nej Trådsax: Ja Reservdelar: Nej Garantitid: 25 år (gäller inte slitage, exempelvis skärblad, vid normalt användande)

Gardena Classic 8754 är en sidoskärssekatör från tyska Gardena. Gardena har alltsedan 1961 tillverkat trädgårdsutrustning och är ett välkänt varumärke i de flesta trädgårdsbutiker. Mest kanske man associerar Gardena med olika bevattningssystem och andra kombilösningar för trädgården. Classic 8754 är vanligtvis några tior dyrare än trädgårdskedjornas egna varumärken. Den har en mycket låg vikt men samtidigt en genomsnittlig längd med vilken man kommer åt på de flesta ställen. Till skillnad från de flesta andra sekatörer är skärbladen lätt nedåtvinklade. Om detta är bra eller dåligt är mest en fråga om tycke och smak. Gardena anger tydligt att Classic 8754 är avsedd för grenar på max 18 mm. Det är lägre än de flesta andra men också befriande ärligt eftersom de flesta sekatörer kräver ganska mycket kraft för att klippa grenar tjockare än 20 mm. En annan fördel är den lilla trådsaxen längst in på skärbladen om man vill klippa av tunnare ståltråd. Låset är enkelt och smidigt att använda och passar såväl höger- som vänsterhänta.

Övre bladet är i klibbskyddat rostfritt stål och det undre endast i rostfritt stål. Klibbskyddet liknar en enklare teflonbehandling och reducerar friktionen mellan bladen. Ett rostfritt stål är praktiskt för den som är lite mindre noggrann med sekatören. Samtidigt är ett rostfritt stål ganska mjukt vilket inverkar negativt på skärpan. I våra klipptester presterar inte heller 8754 särskilt bra. En nackdel med Gardena Classic 8754 är dämpningen som är ganska hård. Det gäller särskilt om man klipper större mängder grenar. Gardenas marknadavdelning gillar säkert den blågröna Gardena-färgen som matchar övrigt sortiment. Men särskilt praktiskt är det inte, då den är svår att hitta om man glömt den bland buskar och blad. Även om den inte presterar felfritt, så är Gardena Classic 8754 ändå ett utmärkt alternativ till kedjornas egna billighetsmärken och vi utnämner den till bästa budgetval.

+Billig, låg vikt, smidig att använda
Mjuka skärblad, opraktisk färg, hård dämpning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 4.5 1

5. ARS VS-8R

Premiumsekatör och sekatörernas krutpaket med rullhandtag och otroligt vassa blad

Prisklass: Premium Skär: Sidoskär Grepp: Höger & vänster Justerbart grepp: Nej Maximal grentjocklek: 22 mm Vikt (uppmätt): 266 g Längd: 200 mm Handtagsbredd: 170 mm Färg: Röd & svart Material skärblad: Hårdkromat stål Material handtag: Aluminium & PVC-plast Ytterligare storlekar: ARS VS-7R (mindre), ARS VS-9R (större) Trådsax: Nej Reservdelar: Ja Garantitid: Livstid (gäller inte slitage, exempelvis skärblad, vid normalt användande)

ARS VS-8R är en sidoskärssekatör med rullhandtag från det japanska premiummärket ARS Corporation. ARS är synonymt med mycket höga kvalitetsambitioner och har en 150-årig tradition av att tillverka skärverktyg. ARS VS-8R är anpassad efter mellanstora händer. Som alternativ finns både mindre VS-7R och större VS-9R. Tanken med rullhandtaget är att avlasta genom att kunna få kraft från alla fingrar i handen. Modellen fungerar för både höger- och vänsterhänta. Skärbladen är av yppersta kvalitet. De är smidda av högkvalitativt stål och hårdkromade. Förkromning är dyrt men ger samtidigt påtagliga styrkor såsom minskad friktion, förträfflig nötningsbeständighet och ett livslångt rostskydd. Är man van att klippa med rullhandtag så ger VS-8R rejäl kraft och tillsammans med de sylvassa bladen fås en närmast skrämmande skärförmåga. Man vill verkligen inte lägga fingrarna emellan!

Handtagen är i helgjuten aluminium och greppen i mjuk rödfärgad PVC-plast. Sekatören är ergonomiskt utformad och vilar riktigt naturligt i handen. Den röda färgen är praktisk och gör sekatören enkel att finna om man förlagt den. ARS lämnar livstids garanti på design- och tillverkningsfel. Ett stort sortiment av reservdelar gör också att man verkligen kan använda den under ett helt liv. En nackdel med VS-8R är dess relativt höga vikt, trots att den inte är särdeles stor. Längden är fullt tillräcklig, men det finns flera längre alternativ. För en del användare i vår testgrupp är det också lite krångligt med rullhandtagen. Även låsanordningen skulle kunna vara smidigare. Sekatören öppnas med ett lätt knyck på handtaget, men det är lite svårare att låsa den och det kräver en del kraft. Här finns utrymme för förbättring på en sekatör med i övrigt väldigt få svagheter. Ser man någon med en ARS VS-8R i högsta hugg, så är det en person som uppskattar hög kvalitet och att få den extra kraft som rullhandtagen ger.

+Ypperlig byggkvalitet, stark, sylvass, bekväm, praktisk färg, livslångt rostskydd
Småkrångligt lås, relativt tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Wolf Garten RS 4000

Smart och enkel mothållssekatör som passar i de flesta situationer

Prisklass: Mellan Skär: Mothåll Grepp: Höger & vänster Justerbart grepp: Nej Maximal grentjocklek: 25 mm Vikt (uppmätt): 212 g Längd: 200 mm Handtagsbredd: 155 mm Färg: Röd, svart & gul Material skärblad: Härdat stål med non-stickbehandling Material handtag: Plast Ytterligare storlekar: RS 2500 (mindre) Trådsax: Nej Reservdelar: Ja Garantitid: 10 år (ej slitdelar)

RS 4000 är en mothållssekatör från tyska Wolf Garten som i hemlandet är ett mycket välkänt varumärke för trädgårdsredskap. Även i Sverige är det ett vanligt förekommande märke i välsorterade trädgårdsbutiker. Den fördel som brukar lyftas fram med mothållssekatörer är att de lämpar sig väl framförallt för döda grenar och lite tunnare grenar. Men modellen RS 4000 beskrivs kanske bäst som en pålitlig dieselbil. Den är vare sig den vackraste eller smidigaste, men den är föredömligt effektiv i många olika situationer. Faktum är att vi även ger den höga betyg vid beskärning av färska grenar i dimensioner uppemot 20-25 mm. Wolf Garten RS 4000 passar både vänster- och högerhänta. Låset sitter ovanpå och är enkelt att hantera. Med en genomsnittlig längd, vikt och handtagsbredd så passar den de flesta händer och användare. Som alternativ finns den mindre RS 2500, som är identisk sånär som att den saknar gummibeläggningen på det undre handtaget.

Färgen på RS 4000 är röd, svart och gul, vilket gör att den syns bra på håll bland buskaget. Garantin på 10 år inkluderar inte slitdelar, vilket gör det oklart vad som faktiskt ingår. Dock finns reservdelar att köpa. RS 4000 klipper smidigt och det går snabbt att avverka stora mängder grenar. Skärbladen är av härdat stål som är hårdare än det rostfria, men också sprödare. Dämpningen är ganska hård och handen blir nästan lite stum efter att man har klippt ett tag. Greppet är grovt men de gummibeklädda handtagen gör det ändå skönt. Handtaget är lite välvt längst fram, vilket gör att tummen vilar skönt på sidan av sekatören när man arbetar. RS 4000 ska inte ha några komponenter som riskerar att rosta, men får det övre skärbladets non-stickbehandling skador lär rost ändå kunna uppstå. Sammantaget är dock RS 4000 en mycket mångsidig och kraftfull mothållssekatör som passar i de flesta situationer i trädgården.

+Lättanvänd, klipper bra, tydlig färg
Dämpning, känsliga blad, rostskyddsbehandling
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

7. Felco 8 (Large)

Premiumsekatör med väldigt vassa skärblad för användaren med större händer

Prisklass: Premium Skär: Sidoskär Grepp: Höger & vänster Justerbart grepp: Ja Maximal grentjocklek: 25 mm Vikt (uppmätt): 252 g Längd: 210 mm Färg: Röd Material skärblad: Härdat kolstål Material handtag: Smidd aluminium med grepp i PVC-plast Ytterligare storlekar: Felco 6 (mindre) Trådsax: Ja Reservdelar: Ja Garantitid: Livstid (aluminiumhandtag, avser endast design- och tillverkningsfel)

Felco är ett schweiziskt bolag som började tillverka verktyg redan 1945. Med sin slogan "Swiss Precision. Made to Last" vill Felco stå för den kvalitet man associerar med just Schweiz. Många trädgårdsmästare använder redskap från Felco och bolaget vill också rikta sig till kunder som ställer höga krav. Felco 8 är avsedd för personer med rejält stora händer, men vill man ha en mindre modell så passar den snarlika Felco 6. Felco 8 passar bägge händerna men med låset på vänster sida så är den enklare att använda för högerhänta. Är man vänsterhänt så finns istället Felco 9 med låset på höger sida. Greppet är i bekväm PVC-plast och ergonomiskt utformat. Positivt är också den röda färgen som gör den lättfunnen om man förlägger den på gräsmattan. Men det är förstås framförallt för sina skäregenskaper som Felco uppskattas. Det är en rejäl sekatör med bra hävstång som underlättar att klippa grenar med. Både längden 21 cm och skärhuvudets spetsiga utformning underlättar när man vill komma åt kvistar lite längre bak i buskarna eller högre upp i träden. Låset går lätt att använda. Det är också positivt att Felco 8 har en trådsax som gör att man enkelt kan klippa av tunnare ståltråd.

Felco 8 är dock en ganska stor och tung sekatör och passar därför inte alla. För en del av våra testare blir den för klumpig. En annan nackdel är att skärbladen inte är rostbehandlade. Även fjädern har rostat ordentligt på en av våra Felco-sekatörer som använts en längre tid. Även om Felco har ett stort sortiment av reservdelar och alla komponenter går att byta ut, så tycker vi att man kan förvänta sig bättre rostskydd på en sekatör i den här prisklassen. Sammantaget är Felco en gedigen och effektiv sekatör. Även om livstidsgarantin endast gäller handtagen av aluminium, så kommer din Felco-sekatörer hjälpa dig i trädgården under lång tid så länge du tar hand om den väl.

+Klipper effektivt, ergonomiskt grepp, väl synlig färg
Otillräckligt rostskydd, tung, lite klumpig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Kent & Stowe Traditional Bypass 6.5

Elegant, vasst och nätt verktyg för rosenbuskarna

Prisklass: Mellan Skär: Sidoskär Grepp: Höger & vänster Justerbart grepp: Nej Maximal grentjocklek: 10 mm Vikt (uppmätt): 142 g Längd: 160 mm Handtagsbredd: 130 mm Färg: Brunröd Material skärblad: Sänksmitt kolstål Material handtag: Sänksmitt kolstål med grepp i PVC-plast Ytterligare storlekar: Traditional Bypass 8" (större) Trådsax: Ja Reservdelar: Nej Garantitid: 5 år

Traditional Bypass 6.5" är en nätt, liten sidoskärare med klassiskt utseende från engelska Kent & Stowe, som tillverkat trädgårdsredskap sedan 1800-talet. Den har en mycket elegant design och man kan verkligen se framför sig hur den används för att beskära rosor på ett fint engelskt gods. Både fjädringen och lås är enkla och synliga. Låset är föredömligt smidigt trots sin simpla utformning. Sekatören är i helgjutet gods från handtag till skärblad. Skärbladen är tillverkade i sänksmitt stål, vilket gör dem ordentligt vassa. Det kan inte minst en av våra testare intyga, som ett oförsiktig ögonblick misstog sitt eget finger för en gren.

Traditional Bypass 6.5" är en kort och lätt sekatör. Vikten anges till endast 150 g och vi kontrollmäter den till ännu lägre 142 g. Den låga vikten i kombination med ett nätt handtag gör att sekatören ligger fint i mindre händer. För stora händer är den däremot alldeles för liten, men för dessa finns istället den större modellen Traditional Bypass 8". Längden är kortare än genomsnittet och därför passar den inte så väl när man ska arbeta lite längre in i buskar och snår. Den maximala grendimensionen anges till 10 mm. Det stämmer verkligen då Traditional Bypass 6.5" är för liten för att ge sig på grövre virke. Den största svagheten är dock att denna annars så högkvalitativa sekatör saknar en ordentlig rostskyddsbehandling. Är man oförsiktig kommer rosten därför snabbt fram. Bäst passar Traditional Bypass 6.5" för mindre händer som beskär mindre rosor och andra blommor. Exempelvis för floristen som snittar blommor inomhus.

+Vass, elegant, nätt
Undermåligt rostskydd, kort, klarar inte större grenar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3 1

9. Fiskars P68

En standardsekatör som kan anpassas till alla storlekar på händer

Prisklass: Mellan Skär: Sidoskär Grepp: Höger & vänster Justerbart grepp: Ja Vikt (uppmätt): 192 g Längd: 210 mm Färg: Svart Material skärblad: Material skärblad: PTFE-belagt kolstål (övre), galvaniserat kolstål (undre) Material handtag: =Glasfiberförstärkt polypropylen med elastomer Ytterligare storlekar: Nej Trådsax: Nej Reservdelar: Nej Garantitid: 2 år

Det välkända företaget Fiskars från Finland har anor som går tillbaka till 1600-talet. Fiskars har ett stort utbud av redskap för trädgården och deras sekatörer går att hitta i de flesta trädgårdsbutiker. Fiskars P68 tillhör en av standardmodellerna och passar bra till både höger- och vänsterhänta. En fördel med P68 är att man enkelt kan justera greppet till olika storlekar på händer. Greppet har bekväm ergonomi och med så kallad Soft Grip är den mjuk att hålla. Låsfunktionen är också lätt att reglera. Sekatören är därtill förhållandevis lång. Det gör att man lättare kommer åt längre in bland kvistarna, exempelvis vid beskärning av rosenbuskar.

Våra testare upplever dock inte skärbladen som särskilt vassa. Trots att övre skärbladet har PTFE-beläggning som ska göra att skärbladen smidigare glider mot varandra, går det ändå trögt att klippa. Man känner tydligt friktionen mellan bladen och under ett längre arbetspass riskerar man att bli trött i handen. Förklaringen till den svaga skärpan ligger sannolikt i att P68 är tillverkad av ett enklare kolstål. Enligt Fiskars är P68 rostskyddsbehandlad genom galvanisering. Galvanisering är en zinkbehandling som är en billig form av rostskydd. När det tunna zinkskyddet gradvis nöts bort så börjar P68 att rosta när den utsätts för fukt och väta under en längre tid.
Sammantaget är Fiskars P68 en lättanvänd sekatör anpassad efter familjmedlemmars olika storlek på händer.

+Justerbart grepp, enkelt lås, lång
Inte så vass, för mycket friktion mellan bladen, tunn rostskyddsbehandling
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

10. Fiskars PowerLever P53 (Small)

En mellanprissekatör med låg vikt och utan onödiga delar

Prisklass: Mellan Skär: Mothåll Grepp: Höger & vänster Justerbart grepp: Nej Maximal grentjocklek: 20 mm Vikt (uppmätt): 127 g Längd: 170 mm Handtagsbredd: 95 mm Färg: Svart Material skärblad: Kolstål med ptfe-beläggning (övre) Glasfiberförstärkt nylon (undre) Material handtag: Glasfiberförstärkt nylon Ytterligare storlekar: Medium, Large Trådsax: Ja Reservdelar: Nej Garantitid: 5 år

Modellen PowerLever P53 är en mothållssekatör från välrenommerade Fiskars. Tanken med PowerLever är att sekatören öppnar sig och handtagen ger en extra hävstång. Fiskars menar därmed att det går att klippa tjockare grenar trots att P53 är en liten sekatör. För med sina 128 g är detta verkligen en osedvanligt lätt modell. Det märks verkligen att Fiskars ansträngt sig att ta bort all onödig vikt på P53. Handtagen är gjorda av glasfiberförstärkt nylon utan särskilt material för greppet. Fjädern är av enkel modell och metallkomponenterna är små och få. Trots den ringa storleken ligger sekatören naturligt även i lite större händer.

En fördel med PowerLever är att den finns i tre olika storlekar. Vi testar den minsta modellen som har två större syskon för större händer. P68 har en handtagsbredd på endast 95 mm, vilket gör den smidig att använda även för barn och ungdomar. Det övre skärbladet är av vanligt kolstål med så kallad ptfe-beläggning, vilken är mera känt som teflon. Det minskar friktionen och risken för att skärbladen fastnar i grenarna. En annan fördel med ptfe-beläggningen är att den ger rostskydd. Samtidigt är ptfe-beläggningen känslig för repor och tar den skada så riskerar bladen att rosta om de utsätts för väta. Det märks dock att stålet är av enklare modell och man får helt klart ta i extra när man klipper. Den extra hävstången i handtagen kompenserar inte för stålets sämre kvaliteter. Med tanke på Fiskars rykte för kvalitet så hade vi större förväntningar. Fiskars PowerLever P53 är i första hand en smidig sekatör för användaren som föredrar en riktigt lätt sekatör från en välkänd tillverkare.

+Låg vikt, ligger nätt i handen, passar små händer
Bristande skärpa, ömtåligt rostskydd, hårt grepp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 2.5 1

11. Gardena 8904

Ett rejält verktyg för dig som vill nå längst in i buskarna

Prisklass: Mellan Skär: Sidoskär Grepp: Höger & vänster Justerbart grepp: Nej Maximal grentjocklek: 24 mm Vikt (uppmätt): 214 g Längd: 220 mm Handtagsbredd: 135 mm Färg: Grå Material skärblad: Klibbskyddat rostfritt stål (övre), rostfritt stål (undre) Material handtag: Glasfiberförstärkt plast Ytterligare storlekar: 8905 (justerbar storlek från S-XL) Trådsax: Nej Reservdelar: Nej Garantitid: 25 år (gäller inte slitage, exempelvis skärblad, vid normalt användande)

Modellen 8904 från tyska Gardena är en rejält stor sidoskärssekatör. Gardena finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker och är ett välkänt val för många trädgårdsentusiaster. Den är lång och det underlättar arbetet bland taggiga rosenbuskar och högre upp på trädstammarna. Gardena 8904 kommer åt där många andra sekatörer inte når och den känns utformad för lite tuffare förhållanden. Trots storleken så är handtaget inte enormt för en person med normala händer. Vill man kunna variera greppet så finns dock syskonmodellen Gardena 8905, vilken man kan ställa in hela vägen från S till XL. Låset på 8904 är smidigt och tydligt och modellen passar såväl vänster- som högerhänta. Bladen är tydligt uppåtvinklade och det gör att man kommer åt bra även när man vill krångla sig fram till lite mindre grenar.

Gardena anger att man ska kunna klippa grenar upp till 24 mm och visst går det om man tar i, men bekvämt är det inte och utan råstyrka misslyckas man. Skälet ligger bland annat i att bägge bladen är i rostfritt stål. Det skyddar förstås mot rost, men är samtidigt en mjuk typ av stål som inte passar särskilt väl för sekatörer. En annan nackdel är att dämpningen är av hårdplast. Det blir alldeles för stumt och detta känns verkligen varje gång man klipper. Vidare är handtaget inte speciellt bekvämt och greppet saknar god ergonomi. Vi är inte heller inte helt övertygade om färgen på 8904 - den är grå, blå och svart. Det är en närmast optimal kombination för att gömma sig om man glömmer den i grönskan. Gardena 8904 gör sig bäst för den som har starka nypor och behöver en sekatör som kommer åt lite längre in i buskarna.

+Rejäl längd, smidigt lås, rostar inte
Slöa blad, stum dämpning, dålig ergonomi
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2 1

12. Plantagen

Budgetprodukt för den som bara klipper tunna grenar någongång emellanåt

Prisklass: Budget Skär: Sidoskär Grepp: Höger & vänster Justerbart grepp: Nej Maximal grentjocklek: 20 mm Vikt (uppmätt): 208 g Längd: 215 mm Handtagsbredd: 140 mm Färg: Svart & grå Material skärblad: Teflonbelagt stål Material handtag: Hårdplast Ytterligare storlekar: Nej Trådsax: Nej Reservdelar: Nej Garantitid: 2 år

Med i testet är också trädgårdskedjan Plantagens egna sekatör. Prismässigt är det en budgetversion. Handtaget är i hårdplast och övre skärbladet är tillverkat i teflonbehandlad stål. Sekatören är ganska lång (närmare 22 cm), vilket förenklar arbetet med buskar och träd. Det översta skärbladet har behandling av teflon för att minska friktionen vid klippning. Låset är rejält och enkelt att använda. Sekatören passar både höger- och vänsterhänta.

Dock visar den här sekatören att man får vad man betalar för. När man ska klippa grenar så får man ta i rejält. Det gäller även tunnare grenar. Till och med när vi beskär rosor så blir belastningen kännbar. Ska man ge sig på att beskära större buskar eller träd så kommer man snabbt bli trött i handen. Greppet är inte heller ergonomiskt utformat och dämpningen alldeles för hård, så bekvämligheten saknas. En sekatör i svart och grått kommer vara extra svår att hitta om man glömmer var i trädgården man lade ifrån sig den. Plantagens egna sekatör är ett billigt alternativ för den som bara har behov att beskära vid enstaka tillfällen och i mindre mängder.

+Smidigt lås, lång, passar både höger- och vänsterhänta
Låg klippeffektivitet, färg som gör den svår att hitta, ej ergonomiskt grepp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Vanliga frågor om sekatörer

Vilken sekatör är bäst?

Hur väl en sekatör matchar dig beror på vad du har för växter i trädgården och hur stark du är i nyporna. De med rullhandtag är exempelvis bra för den som ska beskära mycket utan att bli trött. Mothållssekatörer passar bra för dig som ska klippa torra eller taniga grenar. Sidoskärssekatör för dig som ska klippa färska grenar. Läs gärna vårt stora test av sekatörer för att se vilka modeller som håller vad de lovar.

Hur slipa sekatör?

Sköter du om din sekatör kan den bli en trogen kompanjon i trädgården i många år. Underhållet består av att rengöra, slipa och olja. Börja med att - om möjligt - montera isär sekatören. Därefter rengör du eggen. Slutligen slipar du genom att vinkla ett bryne mot skäret på skärbladet, och slipa nerifrån eggen och upp. Här hittar du bäst pris på diamantbryne för slipning.

Hur rengöra sekatör?

En sekatör som används flitigt får ofta beläggningar av sav och annat från grenar. Lämnas den dessutom ute i trädgården mellan varven riskerar den att börja rosta. Genom att underhålla sekatören ordentligt säkerställer du att den når sin tekniska livslängd. Rengöring sker enklast med ljummet vatten och tvål. Rost tar du bort genom att gnugga sekatören med stålull. Du kan ofta demontera en sekatör, då kommer du åt bättre.

Vad använder man en sekatör till?

En sekatör används för att beskära träd och buskar. Man kapar bort döda, sjuka och överflödiga grenar för att trädet eller busken ska hålla sig friskt och starkt. Är det ett fruktträd gör man det även för att få en så stor skörd som möjligt.