Test av smörgåsgrill: 6 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat November 2023

Vill du slippa stöka i köket och snabbt göra toast till middag? Vi har testat smörgåsgrillar från märken som Krups, OBH Nordica och Breville. För att ett toastjärn ska kunna utses till bäst i test så måste den ha en effektiv och jämn grillning, vara enkel att rengöra och rymlig nog att en smörgås med mycket fyllning får plats i smörgåsgrillen.

Testvinnare - Smörgåsgrill

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva, och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av smörgåsgrillar har vi låtit vanliga hushåll få använda produkterna i sin vardag. Vi har även samlat alla toastjärn för en genomgående jämförelse. Följande egenskaper har vägts in när smörgåsgrillarna utvärderas:

Funktion: Får en normal toast plats i smörgåsgrillen? Kan järnet användas för annan matlagning? Finns det andra extrafunktioner som höjer prisvärdet?

Design: Hur ser smörgåsgrillen ut? Är järnet enkelt att rengöra? Finns det knappar eller lysdioder som underlättar vid användning?

Praktisk användning: Blir järnet varmt och svårt att hantera under grillning? Tar det upp mycket plats i köket?

Utöver ovan egenskaper vägs även smörgåsgrillarnas pris innan i utvärderingen, och därefter utses en smörgåsgrill till bäst i test.

0 5 4.5 1

1. Krups Grcic Smörgåsgrill BÄST I TEST SMÖRGÅSGRILL

Effektiv smörgåsgrill med gott om utrymme för rikligt med fyllning på mackorna

Yttermått: 26 x 24 x 11 cm Utrymme per toast: 12 x 12 cm Kapacitet: 2 toast

Krups Smörgåsgrill är ett kraftpaket med stilig design, och en av få smörgåsgrillar som man rent estetiskt kan tolerera alltid står framme på köksbänken. Den är lite större i omfång, men väger upp för det med att även ha ett mycket generöst tilltaget utrymme för smörgåsarna.

Smidigt med avstängningsknapp på smörgåsgrillen

Olikt många andra smörgåsgrillar är Krups utrustad med en av- och på-knapp. Gör man ofta toast kan man ha detta järn ständigt inkopplat, och bara trycka på knappen när man vill att det ska värmas upp. På undersidan finns en sladdvinda, om man ändå föredrar att stuva undan sin smörgåsgrill efter användning.

Krups Grcic Smörgåsgrill

Strax intill knappen finns två lysdioder. De lyser med rött ljus för att vissa att smörgåsgrillen är påslagen, och med grönt ljus när järnet är varmt nog för att man ska kunna börja grilla sin macka. Under användning blir Krups varm på ytan, men inte på handtaget. Det pyser inte heller ut varm ånga mot handtaget, så det finns ingen risk för att bränna sig när man gör toast med Krups.

Toast som snabbt får en jämn och fin grillning

En stor fördel med Krups Smörgåsgrill är de stora utrymmena för smörgåsarna, som mäter drygt 12 x 12 cm. Här kan man göra en toast där man inte snålar på fyllningen, flera lager ost och skinka är inget problem för Krups. Dels för att plattorna är så djupa, dels för att detta toastjärn kan stängas i två steg. Bygger man toast på höjden kan man trycka ihop järnet tills det första stiget klickar ihop, har man en mindre macka trycker man in handtaget ett steg till.

Men det som framför allt gör Krups Smörgåsgrill till en favorit är hur grillningen av mackorna är både snabb och jämn. Hela brödskivorna blir gyllenbruna, inga brända hörn eller bleka fläckar går att finna. Brödet får en fin, randig grillyta och det är faktiskt svårt att föreställa sig en frasigare toast. Oavsett hur ofta man planerar att använda sin toastjärn så kommer Krups Smörgåsgrill känns som rätt val.

Stort utrymme för bröden, lock som stängs i två steg, avstängningsknapp, perfekt grillning
Blir lite varm på utsidan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. WMF Lono BÄSTA PREMIUMVAL

Påkostad smörgåsgrill som tack vare inbyggda fläkt aldrig blir varm på utsidan

Yttermått: 26 x 24 x 9 cm Utrymme per toast: 13 x 13 cm Kapacitet: 2 toast

WMF Lono kanske ser ut som de flesta andra smörgåsgrillar, men den är utrustad med en funktion som få konkurrenter kan skryta med. Inbyggt i toastjärnet finns nämligen en fläkt. Tack vare fläktsystemet håller sig smörgåsgrillen sval på utsidan, även genom långvarig användning.

Enkel att sätta på och stänga av

WMF Lono är en smörgåsgrill i kompakt design, med snygg finish av rostfritt stål. Utsidan kan vara lite känslig för kladdiga fingeravtryck, men upplevs enkel att torka ren. Smörgåsgrillen kan förvaras på högkant med sladden upplindad på undersidan, och går då att låsa ihop så den inte råkar öppna sig i köksskåpet.

WMF Lono

Under handtaget sitter en praktiskt av- och på-knapp, som lyser upp när man trycker in den. Först i rött, för att visa att smörgåsgrillen värms upp. Därefter med ett vitt ljus, som indikerar att toastjärnet uppnått önskad temperatur. WMF Lono blir snabbt varm, och är även effektiv när det kommer till att grilla mackorna. Toasten blir väldigt fina, med en jämn grillning och fin färg. Grillplattornas form gör att mackorna delas i praktiska trianglar under grillningen.

Inbyggda fläkt håller smörgåsgrillen sval

Fläkten som är inbyggda i locket gör WMF Lono lite tyngre att öppna. Det får också denna smörgåsgrill att låta mer under användning än andra. Men allt är snabbt förlåtet när man kan ha toastjärnet i gång, under intensiv användning, i en halvtimme och ändå utan vidare kan lägga handen mot locket utan att bränna sig det minsta. Medan andra toastjärn ger röda märken om man råkar snudda vid dem, så är WMF Lono alltid sval och hanterbar.

För att vara en enkel smörgåsgrill, utan andra användningsområden, har WMF Lono ett högt pris, det kommer man inte undan. För familjen där barnen ofta vill göra toast själva till mellis, känns det dock snabbt värt att betala lite extra. Risken för att barnen ska lyckas bränna sig på den här smörgåsgrillen är minimal. Att WMF Lono inte bara är sval, utan dessutom gör goda toast riktigt snabbt, är spär bara ytterligare på premiumkänslan i denna smörgåsgrill.

Blir aldrig för varm på utsidan, ger perfekta toasts, smidig av- och på-knapp
Högt pris, lite tung att öppna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Wilfa Easy Melt Toaster

Stilren smörgåsgrill som gör snygga toast och är enkel att rengöra efter användning

Yttermått: 25 x 23 x 9 cm Utrymme per toast: 13 x 12 cm Kapacitet: 2 toast

En sak kan man säga om Wilfa, och det är att detta märke alltid levererar köksprodukter som passar perfekt in i ett modernt kök. Easy Melt Toaster är en smörgåsgrill med matt, svart utsida, rena linjer och mjukt rundade hörn. När den inte används, kan den smidigt förvaras stående på högkant.

Smörgåsgrill som rymmer mackor med mycket fyllning

Gillar man att vara generös med fyllningen i sina varma mackor, så kommer man trivs med Wilfa Easy Melt Toaster. Grilljärnen för de båda brödskivorna är väldigt rymliga i både bredd och djup. Trots flera lager ost och skinka, eller en rejäl skopa tonfiskröra, är det alltid lätt att stänga igen smörgåsgrillen. Väl ihop stängd, så låser handtaget sig med ett klick.

Wilfa Easy Melt Toaster

Den huvudsakligen funktionen med en smörgåsgrill är att göra goda mackor, och det kan Wilfa Easy Melt Toaster verkligen göra. Oavsett vilken sorts fyllning, eller hur mycket fyllning man lagt på, blir toasten jämnt och fint grillad, med en krispigt, frasig textur på brödet. Grilljärnen har dessutom fått en fin, snäckformad design, som ger de färdiga smörgåsarna ett aptitretande utseende.

Extra lätt att göra ren tack vare uttagbara grillplattor

Upplevelsen är att Wilfa Easy Melt Toaster inte är den allra snabbaste smörgåsgrillen. Vill man ha en riktigt gyllenbrun toast så tar den lite längre tid, men slutresultatet är värt sin väntan. Easy Melt Toaster är mycket lättanvänd. Så snart man har stuckit in elsladden i eluttag så börjar grillen värmas upp. På locket finns en avlång lysdiod som med grönt och rött ljus visar när smörgåsgrillen är redo att användas.

Easy Melt Toaster är ovanligt enkel att rengöra. Att göra toast innebär alltid både kladd och smulor. Denna maskin kan man antingen torkar ur med hushållspapper. Eller så klickar man loss grillplattorna. Sen kan man med kranen snabbt skölja dem helt rena från tomatskvätt och rester av smält ost. Utöver praktiskt funktioner, får man med Wilfa Easy Melt Toaster en smörgåsgrill med utrymme för både stora, och goda, toasts.

Ger snygga snäckformade toasts, mycket rymliga grillplattor, enkel att rengöra under kranen
Tar lite längre tid för välgrillade toasts
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Breville Smörgåsgrill DuraCeramic

Trendigt designad smörgåsgrill med DuraCeramic-plattor som kan köras i diskmaskin

Yttermått: 28 x 24 x 10 cm Utrymme per toast: 9 x 9 cm Kapacitet: 2 toast

Breville DuraCeramic Smörgåsgrill är något av en utstickare i utbudet. Dels på grund av designen, som känns lite mer trendig och rolig (även om det fortfarande handlar om ett toastjärn i rostfritt och grått). Dels på grund av materialvalet, som skiljer sig från de annars vanliga non stick-beläggningarna.

Mycket tåliga grillplattor som tål diskmaskin

I stället har Brevilles smörgåsgrill utrustats med grillplattor som har en DuraCeramic-yta. Den keramiska ytan kan inte lossna, och gör grillplattorna både lätta att rengöra och på samma gång väldigt tåliga mot repor och slitage. För den som tycker att det värsta med toast är diskandet efteråt, så är det värt att nämna att grillplattorna dessutom går att ta loss.

Breville Smörgåsgrill DuraCeramic

Med hjälp av en tydligt utstickande knappar på smörgåsgrillens kortsida kan grillplattorna tas av helt. Därefter kan man välja att handdiska dem under rinnande vatten, eller att placera plattorna i diskmaskinen. Tenderar det att bli kladdigt när man gör toast, så blir man snabbt förtjust i hur smidigt det är att få Breville Smörgåsgrill ren igen.

Trendig och effektiv smörgåsgrill

På ovansidan av locket finns en värmeindikator, som med grönt och rött ljus visar när smörgåsgrillen är tillräckligt varm för att man ska kunna börja använda den. På undersida av handtaget finns även ett reglage för effekt. Med brödet på plats är Breville DuraCeramic enkel att stänga igen. Även om man öst på med pålägg eller fyllning så är smörgåsgrillen inte trög att trycka ihop. Toasten blir dessutom väldigt jämnt grillade, och grillplattorna delar smörgåsarna i lätthanterade trianglar.

Förutom att fungera mycket väl som smörgåsgrill, så kan man även köpa till plattor för att kunna göra belgiska våfflor med Breville DuraCeramic. Priset är relativt högt för ett toastjärn. Men upplevelsen är att Breville DuraCeramic Smörgåsgrill håller hög kvalitet, gör god toast och är extra enkel att göra ren efter användning.

Grillplattor som kan köras i diskmaskin, DuraCeramic-yta, kan göras om till våffeljärn
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Russell Hobbs Creations Sandwich Maker

Prisvärd och kompakt smörgåsgrill som passar perfekt för enklare toastlagande

Yttermått: 23 x 22 x 9,5 cm Utrymme per toast: 11 x 10 cm Kapacitet: 2 toast

Russel Hobbs Creations Sandwich Maker är en kompakt och smidig liten smörgåsgrill, som passar väl i det lilla köket. När man stuvar undan det är det ett plus att den kan förvaras stående på högkant. Detta toastjärn har en okomplicerad design. Ingen avstängningsknapp finns, allt som behövs för att börja grilla toast är att stoppa in elsladden i ett uttag.

Välgrillade toast som delas i trianglar

Tillverkaren anger att Russell Hobbs Creations Sandwich Maker är väldigt snabb att värma upp, och det stämmer. De gröna- och röda lamporna på ovansidan av smörgåsgrillen visar när man kan börja göra toast. Man får dock vara något restriktiv med fyllningen. Russell Hobbs smörgåsgrill har nämligen relativt grunda grillplattor. Lägger man på för många lager ost och skicka på sin toast, så blir järnet riktigt trögt att stänga igen.

Russell Hobbs Creations Sandwich Maker

Det vägs dock upp för, med att Creations Sandwich Maker gör toast som är riktigt välgrillade, med en fin, gyllene stekyta. Grilljärnen formar varje toast till två trianglar, och löder sen skarv mellan halvorna. När toasten är klar kan man enkelt bryta den i två bitar (även om seg skinka inte alltid delas av sig själv under grillningen).

Kan bli varm på handtaget om man gör flera toast på raken

Om man gör en toast med fuktigt bröd, exempelvis om det är taget ur frysen och inte helt hunnit tina, så kommer det ånga under grillningen. Vad som är något besvärande är att ånga, och även värme, pyser ut precis vid handtaget. När Russell Hobbs Creations Sandwich Maker varit i gång ett tag, så kommer handtaget kännas varmt vid beröring.

Att toastjärn blir varma på utsidan hör till normala. Men i det här fallet hade man önskat ett svalare handtag, som man slapp använda grytlappar när det är dags för tredje eller fjärde toasten. Det och de lite grundare grillplattorna gör att smörgåsgrillen upplevs passa riktigt bra för mellanmålsanvändning, exempelvis för barn som själva ska göra en toast efter skolan. Då får man med Russell Hobbs Creations Sandwich Maker en prisvärd och kompakt smörgåsgrill.

Gör fint grillad toast, prisvärd smörgåsgrill, smidig storlek gör den lättförvarad
Handtaget blir varmt under användning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Severin 2968 Toaster

Kompakt smörgåsgrillar med utbytbara grillplattor, kan göra belgiska våfflor

Yttermått: 24 x 22 x 9 cm Utrymme per toast: 12 x 10 cm Kapacitet: 2 toast

Severin 2968 Toaster må ha ett namn som säger smörgåsgrill endast. Men faktum är att den levereras med tre uppsättningar grillplattor, och på så sätt smidigt kan användas för olika sorters enklare matlagning. Det kompakta formatet gör smörgåsgrillen enkel att ställa in ett skåp när den inte ska användas.

Smörgåsgrill som kan användas för belgiska våfflor

Grillplattorna lossas från maskinen genom att man trycker in små spärrar. De är enkla att klicka fast igen. De plattor som medföljer är dels för att göra belgiska våfflor, dels för att kunna grilla en större smörgås i järnet. Sen ingår förstås även grillplattor för att göra vanliga toast. Med dem delas brödskivorna i två trianglar, med en hoptryckt fog mellan halvorna. Beroende av vilken fyllning man har kan man bryta isär toasten efter att den svalnat något.

Severin 2968 Toaster

Som toastjärn fungerar Severin 2968 Toaster bäst för enkla toast; två skivor bröd och lite ost emellan. Lägger man på mer pålägg än så, blir smörgåsgrillen svår att stänga igen. Man får pressa på rejält på locket för handtaget ska låsa ihop sig. På järnets ovansida finns även lampor i grönt och rött, som tydligt signalerar när järnet är uppvärmt och klart att använda.

Funkar bäst för toast med lite pålägg

Severin 2968 Toaster har en design som känns så 90-tal att den snart antagligen kommer att betraktas som retrosnygg. Men när det kommer till smörgåsgrillar så är det faktiskt insidan som räknas. Den toast som Severin 2968 Toaster producerar blir välgrillade, även om värmen inte alltid känns helt jämnt fördelad.

Enbart som toastjärn sticker Severin 2968 Toaster inte ut så mycket. Den lämpar sig bäst för enklare toast, där man nöjer sig med ett par skivor ost som pålägg. Således blir man mest nöjd med smörgåsgrillen när den brukas för mellanmål. Det är det faktum att smörgåsgrillen även kan användas för längre brödskivor, och göras om till ett kompakt litet våffeljärn, som skapar det främsta prisvärdet hos Severin 2968 Toaster.

Kompakt format, utbytbara grillplattor, kan även användas som våffeljärn
Grunda grillplattor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva, och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av smörgåsgrillar har vi låtit vanliga hushåll få använda produkterna i sin vardag. Vi har även samlat alla toastjärn för en genomgående jämförelse. Följande egenskaper har vägts in när smörgåsgrillarna utvärderas:

Funktion: Får en normal toast plats i smörgåsgrillen? Kan järnet användas för annan matlagning? Finns det andra extrafunktioner som höjer prisvärdet?

Design: Hur ser smörgåsgrillen ut? Är järnet enkelt att rengöra? Finns det knappar eller lysdioder som underlättar vid användning?

Praktisk användning: Blir järnet varmt och svårt att hantera under grillning? Tar det upp mycket plats i köket?

Utöver ovan egenskaper vägs även smörgåsgrillarnas pris innan i utvärderingen, och därefter utses en smörgåsgrill till bäst i test.