Brödrost: 8 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Letar du efter en brödrost som snabbt och effektivt ger dig perfekt frasiga och gyllene brödskivor? Vi har testat brödrostar och utser Philips HD2628 till bäst i test. Det är en elegant och effektiv brödrost som snabbt och jämnt rostar ditt bröd, utan att bli varm på utsidan.

Testvinnare - Brödrost

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av brödrostar har vi låtit vanliga privatpersoner såväl som utbildade ingenjörer få använda de olika modellerna av brödrost. Efter en initial testomgång där alla brödrostar jämfördes sida vid sida har brödrostarna därefter testas under en längre tid genom vardaglig användning i olika hushåll. Under testet har vi titta på följande saker:

Funktion: Hur stora brödskivor ryms, vilka inställningar kan man göra och hur lång är rosttiden?

Design: Hur ser brödrosten ut och hur är den i storlek? Är knappar och vreden greppvänliga och enkla att använda sig av?

Användarvänlighet: Hur är brödrosten i storlek, är elsladden enkel att få ur vägen vid förvaring, och finns det smulbricka eller annat som underlättar vid rengöring?

Utöver dessa egenskaper har vi också vägt in brödrostens pris för att kunna avgöra dess prisvärde. Därefter har en testvinnare utsetts.


Fler tester för frukosttypen

Våffeljärn

Blender

Müsli

Fler tester för kaffedrickaren

Kaffebryggare

Kaffemaskin

Espressomaskin

Kaffekvarn

0 5 4.5 1

1. Philips HD2628 — BÄST I TEST BRÖDROST

Elegant och effektiv brödrost som snabbt rostar jämnt utan att bli varm

Prisklass: Mellan Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 25,5 x 15,5 cm Maxmått brödskiva: 13,2 x 3,4 cm Tillgängliga inställningar: Defrost och uppvärmning

Philips HD2628 Brödrost ser kanske inte allt för mycket ut för världen. Men bakom det sobert grafitgrå plasthöljet döljer sig en riktig kraftmaskin. Rent storleksmässigt passar Philips brödrost väl in på köksbänken och tar inte upp mer utrymme än nödvändigt. Uppvärmningen kan justeras på en 7-gradig skala. Sätter man värmen på medel så poppar två fint gyllenbruna brödskivor upp strax innan två minuter har passerat. En, jämfört med andra modeller, både snabb och effektiv rostning.

test brodrost philips HD2628

På brödrostens undersida finns en praktisk sladdvinda och ett fäste för att sätta fast elsladden när brödrosten ska förvaras. Philips HD2628 blir inte varm på utsidan under användning. Den är utrustad med en utdragbar smulbricka, vilket underlättar vid rengöringen. Ska man nämna någon minuspunkt så är det att bröden hamnar rätt lågt i brödrosten, även om man använder funktionen för att trycka upp dem lite extra. Men utöver detta är Philips HD2628 en mycket prisvärd modell som uppfyller alla krav och önskemål man har på en brödrost, och det med bravur.

Snabb och bra rostning, elegant design, mycket prisvärd
Små brödskivor måste pillas upp ur rosten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Bosch TAT8613

Prisvärd brödrost med jämn rostning och mycket smart placering av knappar

Prisklass: Mellan Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 26,6 x 16,5 cm Maxmått brödskiva: 15 x 3,5 cm Tillgängliga inställningar: Uppvärmning och defrost

Bosch TAT8613 är en brödrost som funnits ett bra tag och som gradvis uppdaterats genom åren. Det är en tålig modell som bibehåller jämn kvalitet även när en barnfamilj omilt slitit på den alla helgmorgnar under en längre tidsperiod. Bosch TAT8613 är väldigt praktisk i sin design. Inte bara är storleken kompakt. Bosch har också placerat alla knappar på ena ändan av brödrostens ovansida. Detta gör att man kan ha den stående med kortsidan ut och ändå enkelt komma åt reglagen.

Rosttiden för Bosch TAT8613 är bra. Med värmen inställd precis på medel poppar bröden ut efter drygt 2 minuter och 15 sekunder. Lite mer färg hade varit önskvärt, men brödskivorna är varma och frasiga hela vägen igenom. Sladden kan snurras upp i en vinda på brödrostens undersida. Modellen är även utrustad med en smulbricka som enkelt kan dras ur och tömmas i soporna. Det här är en väldigt prisvärd modell som lever upp till alla krav och önskemål. Och den smarta placeringen av knapparna är vad som sticker ut allra mest hos Bosch TAT8613.

Rostar jämnt och bra, relativt snabb, smart placering av knappar, snygg design
Bröden blir något bleka vid medelvärme
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

3. Dualit Lite 4 slot toaster

En riktigt praktpjäs till brödrost som funkar utmärkt för både fyra och två skivor.

Prisklass: Premium Antal brödskivor: 4 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 28.5 x 31 cm Maxmått brödskiva: 13.5 x 3,5 cm Tillgängliga inställningar: Defrost, uppvärmning och bagel

För den lite större familjen, eller för de som verkligen tycker om rostat bröd, är det en god idé att investera i en brödrost med plats för fyra skivor istället för bara två. Dualit, som är ett brittiskt märke, erbjuder riktiga statementmaskiner till den designtörstande brödrostaren. Men det räcker inte med att du gillar god design. Om du vill ha denna hemma i köket, är det bäst att du tar fram tumstocken och kollar att bänkytan kommer räcka till.

Det går inte att sticka under stolen med att detta är en riktig bjässe till brödrost och om du har ett litet kök, kan detta vara en brödrost som är alldeles för stor. Men har du däremot gott om plats och ett gott öga till retrodesign som med sina rundade former för tankarna till 50-talet, då kan Dualit Lite 4 passa väl.

På ungefär 2 minuter och 20 sekunder får du fyra vackert och jämt rostade brödskivor. Inställningar för att tina bröd, värma bröd och bara rosta ena sidan av brödet (den så kallade bagelfunktionen) finns och är enkla att komma åt på nedre sidan av rosten.

Något som är mycket praktiskt med denna brödrost, är att den faktiskt består av två separata brödrostar, och har därför två spakar att sätta igång den med. Rostar man alltid fyra skivor, är det lätt att tycka att detta är överkurs. Är man däremot någon som ibland bara rostar en eller två skivor, kommer man snart uppskatta denna funktion då det är skönt att inte behöva ha tomma fack i brödrosten som ändå värms upp.

Detta är en rejäl pjäs för det stora hushållet med det stora köket. Har man utrymmet är Dualit Lite 4 Slot ett snyggt och effektivt tillskott i maskinparken. Men dubbelkolla måtten hemma så du är säker på att du verkligen har plats för den.

Fin och jämn rostning, snygg design, bra med två olika på-spakar
Stor, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

4. Dualit Lite 2 slot toaster

Snyggt designad brödrost som rostar jämnt och gott

Prisklass: Premium Antal brödskivor: 4 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 28.5 x 31 cm Maxmått brödskiva: 13.5 x 3,5 cm Tillgängliga inställningar: Defrost, uppvärmning och bagel

För den designintresserade med ett gott öga till 50-tals estetik, kommer Dualit Lite 2 slot toaster falla i smaken. Det är svårt att inte bli glad av dess bulliga och rundade retrokänsla.

Precis som Dualit Lite 4 slot toaster, bjuder denna brödrost för två skivor på jämnt och fint rostade brödskivor på drygt 2 minuter och 20 sekunder. Här finns även möjlighet att både tina fryst bröd och att rosta bagels. Bagelrostning innebär att bara ena sidan av brödet rostas, något man gärna vill göra med just bagels.

Även om detta är en brödrost för bara två skivor, är det ingen liten apparat. Detta är en brödrost som tar upp en hel del yta, men å andra sidan är det sannolikt så att man köper en Dualit delvis just på grund av dess design. Det är en brödrost tydliga retrovibbar som piggar upp vilket kök som helst, oavsett om man har en modern och stram inredning, eller satsar på 50-talsstilen fullt ut.

Dualit Lite 2 slot är en stabil och bra brödrost. Knappar och skruvvreden är sköna att använda och sitter fast ordentligt – det värsta som finns är annars när det känns som att en knapp är på väg att lossna. Så är dock inte fallet med denna maskin.

Vill man ha snyggt och jämnt rostade brödskivor samtidigt som köksbänken får lite nytt liv av en snygg inredningsdetalj, då ska man absolut överväga denna brödrost. Den må vara lite dyrare än många andra rostar, men den sticker onekligen ut rent utseendemässigt.

0 5 3.5 1

5. Electrolux Expressionist EAT7800

Stilig brödrost som rostar snabbt och har digital display samt smart pausfunktion

Prisklass: Mellan Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 28,5 x 18,7 cm Maxmått brödskiva: 13,8 x 3,7 cm Tillgängliga inställningar: Paus, defrost och uppvärmning

Brödrosten Electrolux Expressionist EAT7800 har ett stilrent hölje i rostfritt stål. Den är relativt stor och hög. På ena långsidan finns alla knappar samt en digital display, som under rostningen räknar ned tiden tills bröden är klara. Väldigt pedagogiskt för otåliga barn (och hungriga vuxna). Rosttiden är normallång och resultatet blir jämnt och fint. Vill man rosta en brödskiva i taget så får man dock akta sig så att ena sidan inte blir bränd av värmen från den tomma springan.

Önskar man tina bröd ovanför brödrosten så medföljer ett separat ställ, som tyvärr känns dömt till att snabbt tappas bort längst in i köksskåpet. Höljets rostfria stål fläckas lätt av flottiga fingrar, men Electrolux Expressionist är enkel att snabbt torka ren igen. Brödrosten har en riktigt imponerande paus-funktion. Trycker man på check-knappen åker bröden upp och man kan inspektera hur mycket färg de fått. Trycker man ned dem igen innan 10 sekunder passerat, återupptas rostningen där den var. Mer användningsbart än det kanske låter. Och det ihop med snygg design och den fint jämna rostningen gör Electrolux Expressionist till en riktigt trevlig brödrostsupplevelse.

Snart pausfunkton, digital display för nedräkning, fint rostresultat, snygg design
Höljet blir flottigt av fingeravtryck, ganska stor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

6. Emerio TO-122083

En brödrost som passar bra till det första boendet

Prisklass: Budget Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 26.5 x 16 cm Maxmått brödskiva: 13.5 x 3,5 cm Tillgängliga inställningar: Defrost och uppvärmning

Är man på jakt efter en brödrost till det mindre hushållet, eller kanske till den unga vuxna som just ska flytta hemifrån, då kan Emerio TO-122083 vara ett alternativ.

Brödrosten från Emerio är en enkel men samtidigt stilren brödrost i svart och silver. På framsidan finns en stor digital display som med en blå lampa visar vilken inställning du valt att rosta brödet på. Det finns sju olika temperaturlägen att välja mellan, och givetvis även möjligheten att tina upp en fryst brödbit.

Det gäller dock att inte ha särskilt bråttom när man ska rosta bröd med denna brödrost. Inställd på mellanläget (3), tar det ungefär 3 minuter och 20 sekunder för mackorna att bli klara. De blir då visserligen jämnt och fint rostade, men det är ändå en minut längre tid än de flesta andra brödrostar i testet. Nu är kanske en minut hit eller dit inget som morgonbestyren beror på, men har man barn som är vrålhungriga och klättrar på väggarna kan även en minut känns som en evighet. Rostar man fler omgångar på raken, går det dock snabbare – strax över två minuter.

Emerio TO-122083 är dock en brödrost som gör sitt jobb, även om det går lite långsamt. Och stoppar man ned brödet samtidigt som man slår på kaffet, kommer frukosten bli klar snabbare än vad det tar att hitta matchande strumpor i tvätthögen.

Diskret, stilren, rostar jämnt, bra pris
Lång rosttid, blir het på ovansidan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

7. SMEG TSF01

Stor och gedigen brödrost med påkostad design och väldigt fint rostresultat

Prisklass: Premium Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 30,6 x 19,7 cm Maxmått brödskiva: 15 x 3,5 cm Tillgängliga inställningar: Defrost, uppvärmning och bagel

En SMEG-produkt känner man igen på avstånd tack vare märkets karaktäristiska design och breda utbud av lekfulla pastellfärger. Brödrosten SMEG TSF01 är inget undantag. Och visst är detta något av en statementprodukt. Både med tanke på priset, som är rejält tilltaget, men också med tanke på brödrostens storlek. SMEG TSF01 är inget för den med ont om bänkyta i köket. Samtidigt är det kvalitet man får för pengarna. Knappar och vreden är rejäla. Hjulet man snurrar på för att reglera värmen både klickar behagligt och lyser upp under rostningen 

Rosttiden är inte särskilt imponerande i snabbhet. Med värmen inställd på medel poppar brödet upp efter drygt 2,5 minut. SMEG TSF01 är dock konsekvent och tar lika lång tid på sig oavsett om den är uppvärmd eller ej. Och resultatet är mycket bra. De två brödskivorna blir jämnt rostade och får en mycket fin färg med värmen inställd på medel. Det här är en brödrost för den med gott om utrymme, som inte har något emot att till stora delen betala för design. Men frasigt goda brödskivor, det får man utan tvekan med SMEG TSF01.

Fin rostning, mycket snygg design, rejäla reglage och knappar
Tar upp mycket plats, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

0 5 1.5 1

8. OBH Nordica Manhattan 2270

Kompakt brödrost med stilfull retrodesign men svag och långsam rostning

Prisklass: Budget Antal brödskivor: 2 stycken Brödrostens yttermått vid botten: 23,5 x 15,3 cm Maxmått brödskiva: 13 x 2,3 cm Tillgängliga inställningar: Uppvärmning

OBH Nordica Manhattan 2270 ser väldigt trevlig ut, likaså är prisnivån riktigt behaglig. Men när det kommer till prestationerna som brödrost, lyckas denna modell inte leva upp till förväntningarna. Rosttiden med värmen ställd på medel är långsam. Ändå är brödet som slutligen poppar upp blekt i jämförelse med andra brödrostars resultat efter samma tid. OBH Nordica Manhattan 2270 blir också varm på utsidan direkt vid första användningen, och det finns risk för att man kan råka bränna sig.

Utöver inställningen för värme finns endast en knapp för att omedelbart avbryta rostningen. På undersidan av OBH Nordica Manhattan 2270 kan sladden dras runt en vinda för att inte vara i vägen vid förvaring. Det finns också en utdragbar bricka, så man enklare kan tömma ut smulor. Brödrosten har en snygg retrodesign och är för det lilla köket väldigt tilltalande i sin kompakta storlek. Men det låga priset skulle ha behövt vara ännu lägre för att OBH Nordica Manhattan 2270, med sin svajande funktionalitet och effektivitet, verkligen skulle kunna kallas prisvärd.

Stilfull retrodesign, kompakt storlek, jämn värmefördelning
Långsam, blir varm på utsidan, känns och luktar plastigt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Vanliga frågor om brödrostar

Vilken brödrost är bäst?

I vårt test av brödrostar utser vi Philips HD2628 till bäst i test. Philips bjuder på en elegant och diskret brödrost som rostar brödskivorna jämnt. En stor fördel är att yttersidan av brödrosten inte blir het, vilket gör att den känns trygg att använda även med barn kring sig. Uppvärmningen har 7 olika lägen, så alla i familjen kan rosta bröd precis så ljust eller mörkt som de önskar.

När uppfanns brödrosten?

Den första elektriska brödrosten uppfanns 1893 av Alan MacMasters. Han kallade den för ”Eclipse Toaster”. 1919 uppfanns den första brödrosten med pop-up-funktion och timer av amerikanen Charles Strite från Minnesota. Denna uppfinning var en följd av att han helt enkelt tröttnat på att bränna sitt rostade bröd. Det är Strites brödrost som ses som den första moderna brödrosten.

Hur gör man rent en brödrost?

På nästan alla brödrostar finns det en smulbricka som man enkelt kan dra ut för att göra sig av med alla smulor som samlas längst ned under. Vill man göra rent brödrosten på ytan, dra ur kontakten och tvätta av den på utsidan med en lätt fuktad trasa. Brödrosten ska aldrig diskas eller rengöras med vatten, det är inte en brödrost konstruerad för att klara av.

Hur fungerar en brödrost?

En brödrost innehåller värmeelement som värmer brödet på en hög temperatur från två sidor. På grund av den höga temperaturen, får brödet en rostad yta. Brödrosten är utrustad med en timer och en pop-upfunktion, det detta som gör att brödet hoppar upp när de är färdigrostade. De allra flesta brödrostar, ger dig möjligheten att välja hur välrostat bröd du vill ha. Mer avancerade brödrostar har fler funktioner som upptining, möjlighet att rosta bagels och inställningar som låter dig precisera rosttiden ytterligare.

Hur rostar man bröd utan en brödrost?

För att njuta rostbröd utan att investera i en brödrost, är det lättaste sättet att ta fram en stekpanna och försiktigt rosta dina brödskivor i pannan tills du får rätt färg. Det går också att rosta brödet i ugnen. Oavsett om du väljer stekpannan eller ugnen, är det viktigt att hålla ett vaksamt öga på rostningen, då det går snabbt på slutet. För att slippa vidbränt bröd, är det bästa att kolla av skivorna noggrant.