Brödrost: 11 modeller i test
Vill du ha nyrostat bröd till frukost? Vi har testat brödrostar från märken som Smeg, Dualit och Philips. För att en brödrost ska kunna utses till bäst i test så måste ha en jämn värmespridning, vara relativt snabb med att rosta och ha en funktionell design.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Brödrost
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av brödrostar har vi låtit vanliga privatpersoner såväl som utbildade ingenjörer få använda de olika modellerna av brödrost. Efter en initial testomgång där alla brödrostar jämfördes sida vid sida har brödrostarna därefter testas under en längre tid genom vardaglig användning i olika hushåll. Under testet har vi titta på följande saker:
Funktion: Hur stora brödskivor ryms, vilka inställningar kan man göra och hur lång är rosttiden?
Design: Hur ser brödrosten ut och hur är den i storlek? Är knappar och vreden greppvänliga och enkla att använda sig av?
Användarvänlighet: Hur är brödrosten i storlek, är elsladden enkel att få ur vägen vid förvaring, och finns det smulbricka eller annat som underlättar vid rengöring?
Utöver dessa egenskaper har vi också vägt in brödrostens pris för att kunna avgöra dess prisvärde. Därefter har en testvinnare utsetts.
Fler tester för frukosttypen
Fler tester för kaffedrickaren
1. Electrolux Create 3 Brödrost (E3T1-3ST) → BÄST I TEST BRÖDROST
Smidig brödrost som rostar snabbt och jämnt samt även fungerar med bagel
Electrolux Create 3 Brödrost är en smidigt, liten brödrost som på alla sätt levererar som förväntat. Sett till designen så passar Create 3 in i de flesta kök. Brödrosten har ett hölje i rostfritt stål, som är precis lagom matt för att kladdiga fingeravtryck inte ska upplevas som ett problem. Elsladdens längd gör brödrosten lätt att placera på köksbänken.
Create 3 är utrustad med alla basfunktioner man kan önska sig i en prisvärd brödrost. Det finns hela sju olika rostningsnivåer, även om upplevelsen är att nivå 3–4 är mer än lagom för färskt bröd som ska rostas lagom gyllene. Brödrosten har även ett uppvärmningsläge samt en defrost-funktion. Vill man avbryta rostningen i förtid så trycker man in samma knapp som roteras för att välja rostningsgrad. På andra kortsidan av brödrosten finns en utdragbar smulbricka, som lätt kan sköljas av och torkas ren.
Diskret och prisvärd brödrost som passar även för bagel
Eftersom det inte finns mycket att anmärka på hos Electrolux Create 3 så skapas utrymme för att vara lite petig. Själva mekanismen för att sänka ned brödskivorna, och slå på rostningen, är placerad samt väl kamouflerad på brödrostens ena kortsida. Knappen är faktiskt så diskret att tillfälliga frukostgäster eller fikabesökare ofta får fundera en stund innan de förstår hur Create 3 sätts i gång. Samtidigt innebär det att brödrosten har ett väldigt enkelt och slimmat utseende, vilket känns som ett plus.
Två normalstora rostbröd ryms med lätthet i Create 3. Rostfacken är tillräckligt breda, drygt 3 cm, för att Create 3 även ska kunna användas med en bagel. Har man mer avlånga brödskivor så kommer de dock inte rymmas i Electrolux brödrost. Rostningen upplevs som snabb och värmen är jämnt fördelad. Rostar man på hög värme kan det dock hända att brödskivan blir något hårdare rostad i underkant. För det lilla hushållet, och för den som vill ha en pålitlig maskin som snabbt rostar bröd och håller för flitig, daglig användning, så passar Electrolux Create 3 Brödrost helt perfekt – både sett till funktion och pris.
Bra pris hos:
2. SMEG TSF01 → BÄSTA PREMIUMVAL BRÖDROST
Stor och gedigen brödrost med påkostad design och väldigt fint rostresultat
En SMEG-produkt känner man igen på avstånd tack vare märkets karaktäristiska design och breda utbud av lekfulla pastellfärger. Brödrosten SMEG TSF01 är inget undantag. Och visst är detta något av en statementprodukt. Både med tanke på priset, som är rejält tilltaget, men också med tanke på brödrostens storlek.
SMEG TSF01 är inget för den med ont om bänkyta i köket. Samtidigt är det kvalitet man får för pengarna. Knappar och vreden är rejäla. Hjulet man snurrar på för att reglera värmen både klickar behagligt och lyser upp under rostningen
Ger mycket jämn och fin rostning
Rosttiden är inte särskilt imponerande i snabbhet. Med värmen inställd på medel poppar brödet upp efter drygt 2,5 minut. SMEG TSF01 är dock konsekvent och tar lika lång tid på sig oavsett om den är uppvärmd eller ej. Och resultatet är mycket bra. De två brödskivorna blir jämnt rostade och får en mycket fin färg med värmen inställd på medel.
Det här är en brödrost för den med gott om utrymme, som inte har något emot att till stora delen betala för design. Men frasigt goda brödskivor, det får man utan tvekan med SMEG TSF01.
Bra pris hos:
Severin 2234 är en brödrost med kapacitet för att rosta fyra brödskivor samtidigt, en uppskattad funktion om man är många som vill äta rostmacka samtidigt vid frukostbordet. För att vara en brödrost för fyra skivor bröd så känns Severin 2234 ändå rätt liten och smidig i formatet. Den långsmala formen gör den enkelt att placera längst in på köksbänken, med gott om plats för att bre mackorna framför.
På ena kortsidan av Severin 2234 sitter de tre knapparna, värmereglaget samt spärren man pressar ned för att sätta i gång rostningen. På andra kortsidan sitter en i princip identisk spärr. Men trycker man ned den så reser man upp de två metallbågarna på brödrostens ovansida. Där kan man placera bröd, eller annat, för uppvärmning ovanför själva rostfacken. Att spärrarna är så lika varandra gör att man ganska ofta trycker in på fel sida, men skulle det hända så märker man det direkt.
Praktisk och prisvärd brödrost för den som alltid rostar mycket bröd samtidigt
Severin 2234 är kanske inte den mest effektiva brödrosten på marknaden. Men det kan man å andra sidan inte förvänta sig med tanke på prisnivån. Den presterar dock som bäst när man rostar fyra skivor samtidigt. Placerar man bara en eller två skivor i ena rostfacket, så finns viss risk för ojämn rostning. Ena sidan blir då betydligt mer rostad än den andra.
Efter en tids användning samlas det naturligt mycket smulor inuti en brödrost. Severin 2234 har en utdragbar smulbricka som man lätt kan ta ur och tömma. Men många smulor fastnar innan de landar på smulbrickan. De påverkar inte funktionen, men ser lite trist ut. Även brödrostens utsida kan bäst beskrivas som trist och lite oinspirerad. Samtidigt innebär det att man inte behöver betala extra för en flashig design. Severin 2234 är en mycket prisvärd brödrost som passar bäst för den stora familjen, som i regel alltid rostar fyra skivor samtidigt.
Bra pris hos:
4. SMEG Brödrost TSF02
Mycket snygg brödrost med smidiga inställning och kapacitet för 4 brödskivor
SMEG TSF02 är en mycket stilrent designad brödrost, med kapacitet för att rosta fyra brödskivor på samma gång. SMEG:s tidigare brödrost med samma funktion var storleksmässigt något utav ett fyrkantigt åbäke, mycket svår att placera på köksbänken. Brödrostmodell TSF02 är märkbart mer smidig i formatet. Den avlånga formen gör att man kan ställa brödrosten mot väggen, och ha gott om bänkyta kvar för annat.
SMEG TSF02 har onekligen en tilltalande design. Retrolooken, med en färgskala som blinkar mot 50-tal, ihop med de kromade detaljerna gör denna brödrost till ett smycke i köket. Trots allt det högblanka upplevs den inte som svår att hålla ren, utöver brödsmulorna som snabbt samlas i. Dem kan man dock lätt tömma ut. Genom att trycka in smulbricka på ena kortsidan så lossar den från rosten och kan dras ut för tömning.
Rakt igenom lyxig brödrost, med kapacitet för 4 brödskivor
Brödskivor som fastnar halvvägs nere i brödrosten är alltid en källa till irritation vid frukostbordet. Men det problemet finns inte hos SMEG TSF02. Tvärtom, mekanismen som trycker upp brödet vid avslutad rostning är ibland lite för ambitiös. Vid några tillfällen, när bara en ensam och ganska liten bit bröd rostats, så händer det att brödskivan hoppar högt ur rosten och landar på bordet. Med två eller fler normalstora brödskivor i SMEG TSF02 så inträffar dock aldrig någon raketuppskjutning.
Det är inte bara designen som är lyxig hos SMEG TSF02. Även funktionen andas kvalitet. Reglaget för att reglera värmen ger en tydlig klickfeedback, knapparna krånglar aldrig och spaken för att trycka ned brödskivorna är greppvänlig och smidig. Viktigast av allt är förstås själva rostningen, och där är SMEG TSF02 mycket effektiv. Det är enkelt att hitta en värmegrad som ger precis rätt krispighet i brödet. Den påkostade känslan i både funktion och formgivning gör SMEG TSF02 en brödrost man vill rekommendera till alla som har råd med den.
Bra pris hos:
5. Philips HD2650/90
Effektiv brödrost med många olika rostningsinställningar, passar alla sorters bröd
Philips HD2650/90 är en mycket gedigen brödrost, som känns byggd för att tåla användning under en lång tid. Brödrosten kan rosta två brödskivor samtidigt, och är mycket generöst tilltagen i rostutrymmet. Att få ned en halv bagel i den fyra cm breda öppningen är inget problem alls. Vanligt rostbröd är lika enkelt att lägga i som att få upp efter avslutad rostning. Rosttiden är helt normal och oavsett hur eller vilket bröd man stoppar i så får man en fint och jämnt rostad brödskiva.
Med ett undantag finns alla brödrostens reglage på ena kortsidan. Det gör Philips HD2650/90 lätt att placera på köksbänken, även om den trängs mellan andra maskiner så kommer man åt att använda den. De tre knapparna för värme, defrost och stopp är tydliga att använda. Värmen kan med ett vred regleras i 8 olika nivåer. Till skillnad från många andra brödrostar upplevs en reell skillnad i rostningsgrad mellan de olika nivåerna. Det gör det lätt att hitta och återkomma till exakt önskad grad av rostning.
Snygg och effektiv brödrost
Brödrostens design känns både tilltalande och genomtänkt. De rostfria parterna har visserligen en förmåga att snabbt få fettfläckar, men de har ändå varit enkla att putsa bort. För att fälla upp uppvärmningsstället måste man trycka ned reglaget på rostens andra kortsida. Där finns även öppningen för smulbrickan. Denna har en god passform och upplevs inte läcka smulor.
Ska man kritisera något hos Philips HD2650/90 så är det kanske storleken. Det är inte den minsta och mest kompakta brödrosten. Men med tanke på byggkvalitet och funktionalitet så får man ändå säga att Philips HD2650/90 är väl värd det utrymme den tar upp. Vare sig man rostar frukostbrödet dagligen eller endast när det är dags för räkmacka så är det här en brödrost man kommer att bli nöjd med.
Bra pris hos:
6. KitchenAid Brödrost Classic 5KMT2115
Stilrent designad brödrost som rostar snabbt och jämnt och har ett smart bagelläge
KitchenAid Brödrost Classic har en något lägre prisnivå än andra brödrostmodeller från märket. Det gör den direkt mer prisvärda. Den stilrena designen finns nämligen fortfarande där, även om urvalet av färger är betydligt smalare än vad man annars är van vid med köksprodukter från KitchenAid. Classic modellen har ett kompakt formar, med rostfack för två brödskivor.
Har man ett litet kök, eller inte behöver rosta så mycket bröd, så kommer KitchenAid Classic vara fullt tillräcklig. Men faktum är att rostningen upplevs som så pass effektiv att även större hushåll har varit nöjda med brödrosten. Att rosta tre, fyra omgångar med bröd efter varandra har inte på något sätt påverkar effekten hos Brödrost Classic 5KMT2115.
Snyggt designad brödrost med uppskattat bagelläge
På ena kortsidan av KitchenAid Classic finns smulbrickan. Drar man ut den så kan man enkelt tömma ur alla smulor som samlats på botten av brödrosten. På den andra kortsidan finns alla reglage. Det handlar dels om ett vridreglage, där man kan justera värmen mellan fem olika grader av rostning. Där finns också en knapp för att avbryta rostningen, samt en för bagelläge.
Det är nämligen ett stort plus med KitchenAid Brödrost Classic 5KMT2115. Gillar man nyrostade bagels med cream cheese så kommer man älska bagelfunktionen. Rostfacken är båda breda nog för att rymma varsin bagelhalva, och med bagelläget vet brödrosten att rosta utsidan mer, medan insidan endast får halva värmen och bara blir perfekt varm och mjuk. Tycker man om KitchenAids estetik, gillar bagels och generellt uppskattar en brödrost som kan rosta bröd jämnt och snabbt, så kommer man definitivt klicka med KitchenAid Brödrost Classic 5KMT2115.
Bra pris hos:
7. Electrolux Explore 7
En stilren och snabb brödrost för dig som gärna vill ha den framme på bänken
Brödrosten Electrolux Explore 7 har ett stilrent hölje i gråsvart med koppardetaljer. Den är relativt hög och känns anpassad efter att stå framme: den håller sig snygg i köket, får inga flottiga fingeravtryck och rostar bröd jämnt på strax under 2 minuter på medelinställningen.
Kladdvänligt material
För dig som gillar croissanter, bagels och andra bröd som inte går ned i brödrosten finns här ett separat ställ och en särskild inställning. Stället är lätt att placera och sitter bra där det sticks ned i springorna. Nackdelen är att man har ytterligare en lös del att hålla reda på, och som riskerar att försvinna i skåpen. Det medföljer även ett dammskydd som ska placeras på brödrosten när den inte används – pass på om du brukar förvärma rosten, så att du tar av det först.
Medan många brödrostar har en högblank eller borstad stålyta har man med Explore 7 satsat på en mattsvart, lite skimrande yta. Det här gillar testpanelen – man slipper tråkiga fingeravtryck från smältande smör och andra kladdiga frukostvaror. Panelen gillar även att värmereglaget har en viss tröghet och klickar varje gång du byter rostningsgrad – du riskerar inte att komma åt reglaget och av misstag ändra inställning.
Smart lift-and-check-funktion
Den absolut bästa funktionen är dock lift-and-check, som tillåter dig att lyfta upp brödet för att kontrollera rostningsgraden utan att cykeln startar om när du sänker ned det igen. Toppenfunktion som räddar många bröd från att bli brända när de bara behöver liiite mer färg.
Den största nackdelen med brödrosten är storleken. Den har en höjd på 21 cm och är märkbart bullig och stor i skåpet. Men gillar du att ha brödrosten framme för daglig användning är det här ett fint val med allt du kan önska av en standardbrödrost.
Bra pris hos:
8. OBH Nordica Metropolitan 4 Brödskivor
Nätt brödrost i rostfritt stål, med smidig smulbricka och plats för 4 brödskivor
OBH Nordica Metropolitan finns i två versioner. En större med utrymme för fyra brödskivor och en mindre med plats för två. För att vara en dubbel brödrost tar Metropolitan upp oväntat lite plats. Eftersom den är så grund så lämnar den gott om utrymme framför sig för att köksbänken fortfarande ska gå att använda till annat. På ena kortsidan finns Metropolitans väldigt smidiga smulbricka. Den fångar effektivt upp alla brödsmulor och sedan kan man enkelt klicka loss den för att tömma i komposten.
Alla önskvärda basfunktioner finns också på plats. Metropolitan kan rosta bröd, och värmen kan ställas in på sex olika nivåer. Brödrosten är även försedd med en knapp för defrost. Då tinas brödet först, och därefter rostas det. Uppvärmningsknappen fungerar så att man exempelvis kan värma upp ett redan rostat bröd som hunnit kallna, utan att det rostas ytterligare. För att slå på någon av funktionerna stoppar man i sitt bröd, trycker ner spärren och sen trycker man in vald knapp.
Stilren design men varm utsida
Två normalstora brödskivor går in bredvid varandra, men har man lite större bröd som ska rostas kan det bli tight om utrymme. Men det är att räkna med, om man vill ha en dubbel brödrost som ändå har kompakta yttermått. Vad som däremot är lite mer av en nackdel, är att brödfacken även är relativt grunda. Större brödskivor tenderar att sticka upp något, och därmed förblir de orostade.
Den främsta nackdelen är dock att Metropolitan visserligen är väldigt stilren med sitt hölje av rostfritt stål, men brödrosten blir väldigt varm om den användas några gånger på raken. Då får man akta sig rejält om man inte vill bränna fingertopparna. Med tanke på prisnivån upplevs OBH Nordica Metropolitan 4 Brödskivor ändå leverera den funktion och prestanda som man förväntar sig.
Bra pris hos:
9. Dualit Lite 4 slot toaster
En riktigt praktpjäs till brödrost som funkar utmärkt för både fyra och två skivor.
För den lite större familjen, eller för de som verkligen tycker om rostat bröd, är det en god idé att investera i en brödrost med plats för fyra skivor istället för bara två. Dualit, som är ett brittiskt märke, erbjuder riktiga statementmaskiner till den designtörstande brödrostaren. Men det räcker inte med att du gillar god design. Om du vill ha denna hemma i köket, är det bäst att du tar fram tumstocken och kollar att bänkytan kommer räcka till.
Tar ganska stor plats på diskbänken
Det går inte att sticka under stolen med att detta är en riktig bjässe till brödrost och om du har ett litet kök, kan detta vara en brödrost som är alldeles för stor. Men har du däremot gott om plats och ett gott öga till retrodesign som med sina rundade former för tankarna till 50-talet, då kan Dualit Lite 4 passa väl.
På ungefär 2 minuter och 20 sekunder får du fyra vackert och jämt rostade brödskivor. Inställningar för att tina bröd, värma bröd och bara rosta ena sidan av brödet (den så kallade bagelfunktionen) finns och är enkla att komma åt på nedre sidan av rosten.
Smart med separata rostfack
Något som är mycket praktiskt med denna brödrost, är att den faktiskt består av två separata brödrostar, och har därför två spakar att sätta igång den med. Rostar man alltid fyra skivor, är det lätt att tycka att detta är överkurs. Är man däremot någon som ibland bara rostar en eller två skivor, kommer man snart uppskatta denna funktion då det är skönt att inte behöva ha tomma fack i brödrosten som ändå värms upp.
Detta är en rejäl pjäs för det stora hushållet med det stora köket. Har man utrymmet är Dualit Lite 4 Slot ett snyggt och effektivt tillskott i maskinparken. Men dubbelkolla måtten hemma så du är säker på att du verkligen har plats för den.
Bra pris hos:
För den designintresserade med ett gott öga till 50-tals estetik, kommer Dualit Lite 2 slot toaster falla i smaken. Det är svårt att inte bli glad av dess bulliga och rundade retrokänsla.
Kan anpassas för olika sorters bröd
Precis som Dualit Lite 4 slot toaster, bjuder denna brödrost för två skivor på jämnt och fint rostade brödskivor på drygt 2 minuter och 20 sekunder. Här finns även möjlighet att både tina fryst bröd och att rosta bagels. Bagelrostning innebär att bara ena sidan av brödet rostas, något man gärna vill göra med just bagels.
Även om detta är en brödrost för bara två skivor, är det ingen liten apparat. Detta är en brödrost som tar upp en hel del yta, men å andra sidan är det sannolikt så att man köper en Dualit delvis just på grund av dess design. Det är en brödrost tydliga retrovibbar som piggar upp vilket kök som helst, oavsett om man har en modern och stram inredning, eller satsar på 50-talsstilen fullt ut.
Bra byggkvalitet för pengarna
Dualit Lite 2 slot är en stabil och bra brödrost. Knappar och skruvvreden är sköna att använda och sitter fast ordentligt – det värsta som finns är annars när det känns som att en knapp är på väg att lossna. Så är dock inte fallet med denna maskin.
Vill man ha snyggt och jämnt rostade brödskivor samtidigt som köksbänken får lite nytt liv av en snygg inredningsdetalj, då ska man absolut överväga denna brödrost. Den må vara lite dyrare än många andra rostar, men den sticker onekligen ut rent utseendemässigt.
Är man på jakt efter en brödrost till det mindre hushållet, eller kanske till den unga vuxna som just ska flytta hemifrån, då kan Emerio TO-122083 vara ett alternativ.
Tar gott om tid på sig för att rosta
Brödrosten från Emerio är en enkel men samtidigt stilren brödrost i svart och silver. På framsidan finns en stor digital display som med en blå lampa visar vilken inställning du valt att rosta brödet på. Det finns sju olika temperaturlägen att välja mellan, och givetvis även möjligheten att tina upp en fryst brödbit.
Det gäller dock att inte ha särskilt bråttom när man ska rosta bröd med denna brödrost. Inställd på mellanläget (3), tar det ungefär 3 minuter och 20 sekunder för mackorna att bli klara. De blir då visserligen jämnt och fint rostade, men det är ändå en minut längre tid än de flesta andra brödrostar i testet.
Rostar snabbare när den är uppvärmd
Nu är kanske en minut hit eller dit inget som morgonbestyren beror på, men har man barn som är vrålhungriga och klättrar på väggarna kan även en minut känns som en evighet. Rostar man fler omgångar på raken, går det dock snabbare – strax över två minuter.
Emerio TO-122083 är dock en brödrost som gör sitt jobb, även om det går lite långsamt. Och stoppar man ned brödet samtidigt som man slår på kaffet, kommer frukosten bli klar snabbare än vad det tar att hitta matchande strumpor i tvätthögen.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av brödrostar har vi låtit vanliga privatpersoner såväl som utbildade ingenjörer få använda de olika modellerna av brödrost. Efter en initial testomgång där alla brödrostar jämfördes sida vid sida har brödrostarna därefter testas under en längre tid genom vardaglig användning i olika hushåll. Under testet har vi titta på följande saker:
Funktion: Hur stora brödskivor ryms, vilka inställningar kan man göra och hur lång är rosttiden?
Design: Hur ser brödrosten ut och hur är den i storlek? Är knappar och vreden greppvänliga och enkla att använda sig av?
Användarvänlighet: Hur är brödrosten i storlek, är elsladden enkel att få ur vägen vid förvaring, och finns det smulbricka eller annat som underlättar vid rengöring?
Utöver dessa egenskaper har vi också vägt in brödrostens pris för att kunna avgöra dess prisvärde. Därefter har en testvinnare utsetts.
Fler tester för frukosttypen
Fler tester för kaffedrickaren
Fem saker att tänka på när du ska köpa brödrost
Doften av nyrostat bröd i köket en lugn söndagsmorgon? Ja, tack! Om du ska investera i en ny brödrost kan det vara klokt att fundera på några saker innan du slår till. Här är våra fem bästa tips.
1. Förvaringsplats påverkar storleken
Att storleken har betydelse vet alla som förvarar sina köksapparater i skåpen. Fundera därför på om du kommer att ha din brödrost stående på köksbänken eller om den bara kommer att tas fram ut skåpet när den ska användas. Ska ha den framme behöver du inte välja den minsta brödrosten, och gillar du t.ex. de ganska stora retrobulliga designrostarna kan de kännas extra lyxiga att ha stående i köket på heltid. Kommer din brödrost bo i ett skåp rekommenderar vi att du väljer en rektangulär brödrost av mindre storlek, gärna med inbyggd sladdförvaring.
2. Vissa brödrostar kan rosta fler än två skivor åt gången
Den klassiska brödrosten har två springor, men det finns många varianter med plats för fyra skivor (och industriella brödrostar med plats för ännu fler, men dessa är mindre vanliga i konsumenthem). Hur många är ni som vill ha rostat bröd samtidigt? Det kan vara praktiskt med en brödrost med plats för fyra skivor om ni är många i familjen eller om du ofta bjuder in till större bruncher.
Funder även över brödfackens placering. Många modeller placerar dem parallellt med varandra, för en extra bred brödrost, medan andra varianter har extra avlånga fack där två skivor rostas intill varandra – den senare rymmer även längre brödskivor är den klassiska toasten, om du vill kunna rosta sådant bröd med.
3. De brödtyper du äter påverkar valet av brödrost
- Klassisk toast/formfranska: Passar alla brödrostar. Kommer du inte att rosta andra typer av bröd så kan du välja vilken rost som helst, och kan fokusera på en platsbesparande variant, om du önskar det.
- Bagels och ciabatta: För tjockare brödtyper är bredden på brödfacken det viktigaste. Se till att välja en variant med rejält tilltagna springor så att inte din bagel smulas sönder när du ska ta ut den. Vanligen finns det en ställning som håller även smalare skivor bröd på plats centrerat i facket när du sänker ned skivorna.
- Levain, större skivor bröd: Limpor och andra bröd som sågas i långa skivor, t.ex. surdegsbröd och levain, kräver lite mer plats och ryms oftast inte en i en vanlig toaster. Välj en brödrost med längre springor, avsedd för fyra skivor toast.
- Croissanter: Välj en modell med ställning ovanpå för att kunna värma dina croissanter ovanpå brödrosten utan att de bränns. Det finns både varianter som fälls upp och rostar med separata stativ . Här kan du även värma upp den redan bredda smörgåsen som hunnit kallna.
4. Olika sorters värmereglage
De flesta brödrostar på marknaden har ställbar värme som gör att du kan anpassa temperaturen efter din preferens med hjälp av en ratt eller dragreglage, men håll även utkik efter följande funktioner:
- Tiningsläge: värmer upp din brödrost till en låg temperatur, så att du kan tina upp ditt frysta bröd utan att det får något färg.
- Varmhållningsläge: värmer upp ett redan rostat bröd. Praktiskt om du vill rosta bröd till hela sällskapet inför en brunch, för att sedan enkelt värma på skivorna strax innan de ska ätas, utan att de får mer färg.
- Paus-funktion: låter dig pausa rostningen, för att kontrollera om du är nöjd med färgen, men sedan fortsätta rosta där du var i timern om du vill låta skivan gå lite till.
5. Smulbricka och extra lyftfunktion
Med en smulbricka slipper du vända upp och ned på brödrosten för att tömma ut de smulor som ofrånkomligen samlas i botten under användandet. Dessa klickas eller dras ofta ut från ena sidan och töms enkelt i papperskorgen, utan att du behöver flytta hela apparaten.
Extra lyftfunktion, ofta kallat high lift, innebär att du kan pressa upp handtaget lite extra för att lyfta skivorna ytterligare en bit. Det gör det lättare att få upp även lägre skivor bröd, som annars hade varit svåra att få ut.
Utgångna produkter
Philips HD2628 Brödrost ser kanske inte allt för mycket ut för världen. Men bakom det sobert grafitgrå plasthöljet döljer sig en riktig kraftmaskin. Rent storleksmässigt passar Philips brödrost väl in på köksbänken och tar inte upp mer utrymme än nödvändigt. Uppvärmningen kan justeras på en 7-gradig skala. Sätter man värmen på medel så poppar två fint gyllenbruna brödskivor upp strax innan två minuter har passerat. En, jämfört med andra modeller, både snabb och effektiv rostning.
Prisvärd och effektiv brödrostning
På brödrostens undersida finns en praktisk sladdvinda och ett fäste för att sätta fast elsladden när brödrosten ska förvaras. Philips HD2628 blir inte varm på utsidan under användning. Den är utrustad med en utdragbar smulbricka, vilket underlättar vid rengöringen. Ska man nämna någon minuspunkt så är det att bröden hamnar rätt lågt i brödrosten, även om man använder funktionen för att trycka upp dem lite extra. Men utöver detta är Philips HD2628 en mycket prisvärd modell som uppfyller alla krav och önskemål man har på en brödrost, och det med bravur.
Bosch TAT8613 är en brödrost som funnits ett bra tag och som gradvis uppdaterats genom åren. Det är en tålig modell som bibehåller jämn kvalitet även när en barnfamilj omilt slitit på den alla helgmorgnar under en längre tidsperiod.
Bosch TAT8613 är väldigt praktisk i sin design. Inte bara är storleken kompakt. Bosch har också placerat alla knappar på ena ändan av brödrostens ovansida. Detta gör att man kan ha den stående med kortsidan ut och ändå enkelt komma åt reglagen.
Snabb rostning och bra frasighet
Rosttiden för Bosch TAT8613 är bra. Med värmen inställd precis på medel poppar bröden ut efter drygt 2 minuter och 15 sekunder. Lite mer färg hade varit önskvärt, men brödskivorna är varma och frasiga hela vägen igenom. Sladden kan snurras upp i en vinda på brödrostens undersida. Modellen är även utrustad med en smulbricka som enkelt kan dras ur och tömmas i soporna.
Det här är en väldigt prisvärd modell som lever upp till alla krav och önskemål. Och den smarta placeringen av knapparna är vad som sticker ut allra mest hos Bosch TAT8613.
Russell Hobbs Attentiv 2S är en brödrost för dig som gillar ett snyggt utseende och bra funktioner. För det här är inte bara en brödrost – det är en gadget.
En brödrost med många funktioner
Det är inte lite Russell Hobbs Attentiv 2S lovar: den kan både tina, värma upp, rosta på det medföljande gallret, rosta tidsbaserat OCH rosta med Color Sense-teknik.
Colour Sense-teknik eller färgsensorteknik är ett sätt att rosta, där brödrosten känner av brödets yttemperatur och på så sätt övervakar färgen. Tekniken ser till att du alltid får samma rostningsresultat vare sig brödet är fuktigt, tjockt eller tunt eller om brödrosten redan är varm.
Färgsensorrostningen är brödrostens standardkonfiguration och kan ställas in i sex nivåer. Vi har provat dem alla på ljust rostat bröd och tycker helt klart att nivå 4 ger bäst resultat – och då tar det bara ungefär 1 minut. Med lite grövre (mörkare) rostbröd och rågbröd föredrar vi dock nivå 5.
Uppvärmning, upptining och extra galler
Övriga funktioner är också ganska bra. När ett rostat bröd hann kallna innan det skulle ätas värmde vi upp det med ett härligt nyrostat resultat.
Det medföljande gallret är enkelt att montera uppe på och på det kan du rosta bröd som inte får plats i brödrosten. En mycket smart funktion när du ska värma en fralla eller croissant. Dock måste gallret tas av efter varje användning, och det kan därför bli en sådan sak som lätt kan försvinna i köket om du inte använder den ofta.
Upptiningsfunktionen får vi ärligt medge att vi ännu inte har testat. Vi hade planerat att rosta en fryst bagel – men upptäckte att bara en halv bagel skulle få plats i brödrosten. Vi har ännu inte lyckats hitta något i frysen som är tillräckligt tunt för att få plats i brödrosten.
Brödrost med touchpanel
Den eleganta touchpanelen är halva glädjen med denna brödrost – och den andra halvan är att äta rostat bröd!
Touchpanelen visar med LED-ljus de olika inställningsmöjligheterna och reagerar med tydliga – men inte irriterande – ljud när vi trycker på inställningarna. Bredvid finns ett vred som används för att ställa in rostnivån mellan 1–6.
Kontrollpanelen är placerad på sidan av brödrosten och den ska därför stå åt det hållet när den används. Den kräver en del bordsyta då den är 34 cm bred, 22 cm djup och 21 cm hög (24 cm med toppgallret monterat).
Sladden kan rullas upp i botten. Du måste dock vända brödrosten upp och ner för att rulla upp den. Själva kontakten får inte plats så den hänger kvar och dinglar när sladden är upprullad. I gengäld är rosten utrustad med en smulbricka som enkelt kan klickas ut i botten och tömmas.
Slutsats för test av Russell Hobbs Attentiv 2S
Älskar du smarta köksmaskiner som kan allt möjligt och lite mer än alla andra maskiner så är Russell Hobbs Attentiv 2S en brödrost för dig. Men gillar du rostat bröd så finns det andra brödrostar som är lika bra till ett lite bättre pris.
Bra pris hos:
Electrolux Expressionist EAT7800
Stilig brödrost som rostar snabbt och har digital display samt smart pausfunktion
Brödrosten Electrolux Expressionist EAT7800 har ett stilrent hölje i rostfritt stål. Den är relativt stor och hög. På ena långsidan finns alla knappar samt en digital display, som under rostningen räknar ned tiden tills bröden är klara. Väldigt pedagogiskt för otåliga barn (och hungriga vuxna).
Rosttiden är normallång och resultatet blir jämnt och fint. Vill man rosta en brödskiva i taget så får man dock akta sig så att ena sidan inte blir bränd av värmen från den tomma springan.
Mycket smart och användbar pausfunktion
Önskar man tina bröd ovanför brödrosten så medföljer ett separat ställ, som tyvärr känns dömt till att snabbt tappas bort längst in i köksskåpet. Höljets rostfria stål fläckas lätt av flottiga fingrar, men Electrolux Expressionist är enkel att snabbt torka ren igen.
Brödrosten har en riktigt imponerande paus-funktion. Trycker man på check-knappen åker bröden upp och man kan inspektera hur mycket färg de fått. Trycker man ned dem igen innan 10 sekunder passerat, återupptas rostningen där den var. Mer användningsbart än det kanske låter. Och det ihop med snygg design och den fint jämna rostningen gör Electrolux Expressionist till en riktigt trevlig brödrostsupplevelse.
OBH Nordica Manhattan 2720
Kompakt brödrost med stilfull retrodesign men svag och långsam rostning
OBH Nordica Manhattan 2720 ser väldigt trevlig ut, likaså är prisnivån riktigt behaglig. Men när det kommer till prestationerna som brödrost, lyckas denna modell inte leva upp till förväntningarna.
Rosttiden med värmen ställd på medel är långsam. Ändå är brödet som slutligen poppar upp blekt i jämförelse med andra brödrostars resultat efter samma tid. OBH Nordica Manhattan 2720 blir också varm på utsidan direkt vid första användningen, och det finns risk för att man kan råka bränna sig.
Snygg design men tveksam rostning
Utöver inställningen för värme finns endast en knapp för att omedelbart avbryta rostningen. På undersidan av OBH Nordica Manhattan 2720 kan sladden dras runt en vinda för att inte vara i vägen vid förvaring. Det finns också en utdragbar bricka, så man enklare kan tömma ut smulor.
Brödrosten har en snygg retrodesign och är för det lilla köket väldigt tilltalande i sin kompakta storlek. Men det låga priset skulle ha behövt vara ännu lägre för att OBH Nordica Manhattan 2720, med sin svajande funktionalitet och effektivitet, verkligen skulle kunna kallas prisvärd.
Bra pris hos:
Vanliga frågor om brödrostar
Vilken brödrost är bäst?
I vårt test av brödrostar utser vi Philips HD2628 till bäst i test. Philips bjuder på en elegant och diskret brödrost som rostar brödskivorna jämnt. En stor fördel är att yttersidan av brödrosten inte blir het, vilket gör att den känns trygg att använda även med barn kring sig. Uppvärmningen har 7 olika lägen, så alla i familjen kan rosta bröd precis så ljust eller mörkt som de önskar.
När uppfanns brödrosten?
Den första elektriska brödrosten uppfanns 1893 av Alan MacMasters. Han kallade den för ”Eclipse Toaster”. 1919 uppfanns den första brödrosten med pop-up-funktion och timer av amerikanen Charles Strite från Minnesota. Denna uppfinning var en följd av att han helt enkelt tröttnat på att bränna sitt rostade bröd. Det är Strites brödrost som ses som den första moderna brödrosten.
Hur gör man rent en brödrost?
På nästan alla brödrostar finns det en smulbricka som man enkelt kan dra ut för att göra sig av med alla smulor som samlas längst ned under. Vill man göra rent brödrosten på ytan, dra ur kontakten och tvätta av den på utsidan med en lätt fuktad trasa. Brödrosten ska aldrig diskas eller rengöras med vatten, det är inte en brödrost konstruerad för att klara av.
Hur fungerar en brödrost?
En brödrost innehåller värmeelement som värmer brödet på en hög temperatur från två sidor. På grund av den höga temperaturen, får brödet en rostad yta. Brödrosten är utrustad med en timer och en pop-upfunktion, det detta som gör att brödet hoppar upp när de är färdigrostade. De allra flesta brödrostar, ger dig möjligheten att välja hur välrostat bröd du vill ha. Mer avancerade brödrostar har fler funktioner som upptining, möjlighet att rosta bagels och inställningar som låter dig precisera rosttiden ytterligare.
Hur rostar man bröd utan en brödrost?
För att njuta rostbröd utan att investera i en brödrost, är det lättaste sättet att ta fram en stekpanna och försiktigt rosta dina brödskivor i pannan tills du får rätt färg. Det går också att rosta brödet i ugnen. Oavsett om du väljer stekpannan eller ugnen, är det viktigt att hålla ett vaksamt öga på rostningen, då det går snabbt på slutet. För att slippa vidbränt bröd, är det bästa att kolla av skivorna noggrant.