Läppbalsam: 13 produkter i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Lider du av torra och nariga läppar? Läpparna är ett utsatt område och de är ofta de första att reagera på väderomslag och kalla temperaturer. Precis som att huden i övrigt blir torr med jämna mellanrum, blir även läpparna det. Det är vare sig konstigt eller ovanligt. Däremot är det lätt att man förvärrar situationen genom att medvetet (eller omedvetet) slicka sig om läpparna i ett försök att fukta dem.

Att använda mjukgörande produkter för läpparna, är ett enkelt sätt att tillföra fukt och samtidigt skydda dem. Men kanske funderar du över allt du hört om att cerat är beroendeframkallande? Det stämmer att huden på läpparna kan vänja sig vid att man tillför fukt och därmed producerar mindre fukt på egen hand. Petrolatum är en vanlig och bra fuktgivare i läpprodukter, men kan också hämma läpparnas egen fuktproduktion. Ett sätt att undvika detta, är att välja produkter där man använder mineraloljan petrolatum ihop med andra ingredienser, som exempelvis lanolin eller sheasmör.

Det är lätt att glömma bort läpparna under det varma halvåret. Men även om läpparna kanske inte blir fullt lika torra under sommaren, så är de väldigt känsliga för sol. Det är därför en god idé att skaffa ett lip balm med solskyddsfaktor. Solskyddsfaktorn anges som en siffra tillsammans med bokstäverna SPF (sun protection factor).

Man kan även köpa läppbalsam som ger läpparna volym och även läppbalsam med färg. I det här testet har vi dock valt att fokusera på cerat och läppbalsam som är vårdande och kommer rå om dina torra och nariga läppar.

Men vilken läppbalsam eller cerat är bäst i test? Vi har testat X av de mest populära produkterna på marknaden för att hitta det bästa läppbalsamet och inte bara utsett en vinnare, utan även hittat många nya favoriter.

Testvinnare - Läppbalsam

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten.

Testet av läppbalsam och cerat har pågått under flera månader och samtliga produkter har testats under årets alla årstider och vädersvängningar.

Användning: Hur är ceratet eller läppbalsamet att applicera? Är produkten skön på läpparna eller känns den obehaglig och kladdig? Hur känns den på spruckna läppar?
Resultat: Har produkten någon effekt på läpparna? Blir läpparna mindre torra och nariga? Hur ofta behöver man återapplicera produkten?
Förpackning: Är förpackningen praktisk och hygienisk? Hur ser den ut - är den snygg eller är den trist att titta på?


Fler tester för torr hud

Handkräm

Bodylotion

Fler vårdande tester

Värmeskydd

Hårinpackning

Solkräm

0 5 5 1

1. La Roche-Posay Cicaplast Lips — BÄST I TEST LÄPPBALSAM

Svårslaget läppbalsam som är oerhört effektivt och reparerande på torra läppar

Det kommer knappast som någon överraskning att La Roche-Posay Cicaplast Lips får goda betyg och omdömen när vi testar mjukgörande produkter för läpparna. Detta är en närmast ikonisk produkt, och när man använder La Roche-Posay Cicaplast Lips förstår man snabbt varför.

Denna plasttub är liten nog att bära med sig även i en tight jeansficka och bjuder på provitamin B5, också känt som panthenol. Panthenol har en utmärkt förmåga att binda fukt i huden, vilket innebär att det är en bra ingrediens för torr hud eller, eller som i det här fallet: torra läppar.

LaRochePosay Lips BiT

Med bara en liten klick på applikatorn kommer läpparna kännas insmorda och mjuka i flera timmar. Faktiskt behöver man inte använda La Roche-Posay Cicaplast Lips mer än ett par gånger under dagen – förslagsvis på morgonen och kvällen. Det kan förstås vara skönt att bättra på efter lunch, men det känns sällan nödvändigt.

Salvan kan ibland vara lite trög att trycka fram. Detta beror oftast på att den stelnat till något för att du haft den utomhus när det är lite kallare. På samma sätt upplevs den lättare att klämma ut när den till exempel legat i byxfickan och blivit lite uppvärmd.

Torra och fnasiga läppar är snart ett minne blott med hjälp av denna läppsalva, och man förstår verkligen varför den blivit så populär.

Väldigt effektivt på nariga och spruckna läppar, liten och smidig förpackning, parfymfri
Kan vara lite trög i konsistensen vid kallare temperaturer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Försvarets hudsalva — BÄSTA BILLIGA LÄPPBALSAM

Klassiskt läppbalsam som fungerar riktigt bra

Försvarets hudsalva är kanske den mest ikoniska återfuktaren för läppar som finns i Sverige. I sin militärgröna plastförpackning är den snygg i all sin enkelhet och igenkänningen är omedelbar.

Försvarets hudsalva doftar tydligt av vanilj och det går rykten om att det fungerar att steka mat i den - detta har vi dock inte testat. Som läpprodukt funkar den däremot bra och det känns onekligen tryggt med produkter som är så intimt förknippade med apoteket.

Den glider på läpparna enkelt och gör dem mjukare. Förpackningen är också praktisk, då man trycker upp stiftet allt eftersom man behöver. Den upplevs också skydda bra mot yttre påverkan som kalla vindar och snöiga dagar. Den fungerar dessutom utmärkt att smörja in torra fläckar på övriga kroppen med.

Även om förpackningen är praktisk på många sätt, lämnar locket en del att önska. Det kommer lätt in skräp under det, och när skräpet tar sig in så ramlar locket enkelt av i väskan. Och ett läppbalsam fullt med grus från fickan, är aldrig en rolig historia.
Däremot går det inte att sticka under stolen med att detta är ett oerhört prisvärt cerat. Med denna prislapp, kan man leva med att locket är lite bökigt.

Mjukar upp, skyddar, doftar gott
Jobbigt lock
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Dr.Lipp The Original Nipple Lip Balm

En multifunktionell läppsalva som är en perfekt gåva till den ammande föräldern

Sitt namn till trots är Dr.Lipp The Original Nipple Lip Balm en produkt som i huvudsak marknadsförs som en vårdande salva för läpparna. Men tro inte att användningsområdet upphör där – denna kräm som är 100 procent lanolin, fungerar (precis som namnet antyder) alldeles utmärkt som en behandling till onda bröstvårtor vid amning.

Som behandling mot fnasiga läppar är Dr.Lipp The Original Nipple Lip Balm en mycket välfungerande produkt. Salvan är mjuk och skön och det är inga problem att klämma fram en lagom mängd ur tuben. Tuben är dessutom söt och lite mindre klinisk än vad många andra salvor av den här sorten brukar komma i.

Dr.Lipp The Original Nipple Lip Balm finns att köpa i två olika storlekar, vilket är bra eftersom den kostar lite mer än många andra läppbalsam i det här testet. Den mindre förpackningen låter en testa produkten innan man bestämmer sig för att köpa den större varianten.

Detta är en väldigt trevlig och vårdande salva för läpparna (och bröstvårtorna). Men den är i dyraste laget.

Återfuktar, kan användas till nästan allt
Lite dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Decubal Lips & Dry Spots Balm

En effektiv och trygg produkt för spruckna och svidande läppar

Decubal Lips & Dry Spots Balm är en skyddande och vårdande salva för såväl spruckna läppar som torra fläckar på huden.

Decubals kräm kommer i en liten tub och innehåller lanolin. Lanolin är ett fett som kommer från fårull och utvinns ur ullen efter att fåret har klippts. Detta fett tas lätt upp av huden och är därför en vanlig och uppskattad ingrediens i läpprodukter och handkrämer. Är man vegan och undviker animalier, är med andra ord produkter med lanolin något att undvika.

Decubal Lips & Dry Spots Balm är väldigt skön att smörja läpparna med. Den svider aldrig och gör bara gott – inte ens på läppar som bränner för att de är så fnasiga gör den ont. Att den dessutom är tänkt att användas som punktbehandling på riktigt torr hud, gör att man kan förlåta tuben för att den inte har någon applikatorpip utan bara ett hål. Men att applicera läppsalva med fingrarna är knappast något ovanligt. Eventuell produkt som blir kvar på fingertoppen kan man med fördel smörja in nagelbanden med.

Detta är en kräm för läpparna som är så mild att den går utmärkt att använda även på barnens hud. Ett klart plus i kanten, när en produkt funkar för hela familjen.

Vårdande, effektiv, doftfri, multifunktionell
Saknar en bra applikator
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Nuxe Rêve de Miel Ultra Nourishing Lip Balm

Mjukgörande och härligt läppbalsam som håller läpparna glada nästan hela dagen

Nuxe Rêve de Miel Ultra Nourishing Lip Balm är en tjock och härlig produkt för läpparna, som känns både vårdande och skyddande med en lätt doft av honung.

Konsistensen drar lite åt det gryniga hållet, men grynen smälter snabbt vid applicering och formulan är riktigt skön på läpparna. Bivaxet lägger sig lite som en skyddande hinna och man upplever att läpparna kan streta igenom snålblåst och nederbörd utan att ta fullt lika mycket stryk som om de vore nakna.

Huruvida man uppskattar lipbalm i en burk eller inte är en smaksak och något av en vattendelare. Det är helt klart så att man får mer bakterier i den här typen av förpackning än i en tub där produkten kläms ut. Men samtidigt är just burkar ett vanligt sätt att paketera läppbalsam i.

Tycker man att det är okej med en burk att doppa fingrarna i, är detta ett fint läppbalsam att använda. Det doftar gott och gör läpparna goa och glada. Och det absolut bästa: läpparna håller sig mjuka och återfuktade i flera timmar efter applicering.

Härlig konsistens på läpparna, skyddar och mjukgör länge, doftar gott
Något grynig särskilt vid kallare väder, burk är inte helt hygieniskt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Hurraw Licorice Lip Balm

Ett lakritsdoftande stift för nariga läppar

Ett cerat med en rolig smak, eller doft snarare, är ett lätt sätt att pigga upp vardagen en smula. Hurraw Licorice Lip Balm är en riktigt mysig följeslagare under de kalla månaderna.

Läppbalsam med olika lukter, balanserar ofta på gränsen till att vara sliskiga och huvudvärksframkallande. Men detta lakritscerat från Hurraw luktar verkligt gott och det största problemet är väl egentligen att man blir väldigt sugen på en påse salt godis.

Alla läppbalsam från Hurraw är gjorda på ekologiska och råa ingredienser. Med råa menar man i det här fallet är oljorna är kallpressade och inte har hettats upp vid tillverkning. Oavsett vilken smak man väljer (panelen har testat flera olika), är dofterna milda och aldrig överväldigande. Ceraten glider behagligt över läpparna och lämnar dem mjuka och behagliga.

Vill man sätta färg på läpparna, erbjuder Hurraw dessutom flera varianter av sina stift med en lätt pigmentering. Just lakritsvarianten är dock utan färg.

Detta är ett trevligt läppbalsam som man gärna sträcker sig efter i väskan. Dock kräver det att man applicerar det hyfsat ofta för att läpparna ska hålla sig mjuka.

Ekologiskt, luktar jättegott (och finns i flera dofter)
Kräver frekvent applicering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Carmex Classic (tub)

En amerikansk klassiker för spruckna och uttorkade läppar

När Carmex släpptes i Sverige i mitten av 00-talet så var det en stor händelse. Det var många som redan var bekanta med den lilla vita och gula burken från resor till USA och England.

Carmex finns, förutom i burk, även som klassiskt ceratstift samt i en tub. Vi har testat alla olika varianter, men den som föredrogs var tuben. Produkten är snarlik i alla olika förpackningar, det är mest konsistensen man märker skillnad på av förklarliga skäl. Anledningen till att tuben blev favoriten, var för att appliceringen upplevs smidigast med den. Man slipper rota runt med fingrarna i en burk och man undviker ett cerat som alltid tycks vara som magneter för sand och smuts.

Carmex är kylande, vilket beror på att den innehåller kamfer och mentol. Lukten är rätt påstridig och även här gör sig kamfern påmind. Detta är en lukt som man antingen uppskattar eller tycker är lite väl stickig.

Carmex innehåller salicylsyra – en ingrediens som används för att exfoliera. Salicylsyran hjälper döda och torra hudceller att släppa taget.

Carmex säger sig även ha en läkande förmåga på munsår, vilket en av testets deltagare håller med om. Munsåret gör mindre ont då Carmex används, och det verkar även som att det försvinner lite snabbare.

Så länge man inte har något emot lukten av kamferolja, så är Carmex en trevlig parhäst i slaget mot spruckna och fnasiga läppar.

Exfolierande, mjukgör, upplevs snabba på läkandet av munsår
Stark lukt som alla inte gillar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

8. Elizabeth Arden Eight Hour Cream Lip Protectant Stick

Ett lyxigt läppbalsam med allt för skarp doft

Elizabeth Arden Eight Hour Cream är en närmast en ikonisk produkt – populär till allt från torr hud till nariga läppar. Detta är ett balm som går att köpa i såväl tub som burk, men för läpparna är onekligen stiftet den mest praktiska lösningen. Ingredienslistan är inte exakt samma dock, det kan vara bra att tänka på om man väljer mellan de olika formuleringarna.

Att Elizabeth Arden Eight Hour Cream Lip Protectant Stick effektivt vårdar och rår om torra läppar, det råder det inga tvivel om. Däremot går åsikterna om doften isär. Elizabeth Arden Eight Hour Cream har en skarpt parfymerad doft, och denna doft är tyvärr lika påtaglig i ceratet som i de andra varianterna av krämen. Doften är del av upplevelsen, men det är inte nödvändigtvis en upplevelse som blir särskilt angenäm om man inte uppskattar lukten.

Har man inga problem med hur Elizabeth Arden Eight Hour Cream Lip Protectant Stick luktar, är det dock en riktigt effektiv produkt som lämnar läpparna mjuka och en smula glansiga. Dessutom känns den lyxig, vilket är ett härligt plus i kanten.

Effektiv, ger mjuka läppar, ger läpparna lite glans
Dyrt för ett läppbalsam, skarp och egen doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

9. EOS Organic Lip Balm

Ett cerat med design som sticker ut

EOS Organic Lip Balm finns i allsköns dofter och förpackningsfärger. De finns med en touch färg och till och med innehållandes skimmer för den som vill. Vi har testat ett av deras bulliga cerat utan färg och med en diskret doft av jordgubbar.

Det är just den bulliga formen som får läppbalsam från EOS Organic att sticka ut. Ihop med de bjärta färgerna på förpackningar, är det alltid lätt att lokalisera ceratet i en annars rörig väska. Att stoppa ned det i byxfickan är däremot inte att tänka på med tanke på dess storlek.

Det är härligt med ett ekologiskt cerat. Men medan det må vara en insats för miljön utför det inga stordåd på läpparna. Ceratet känns omedelbart återfuktande och uppmjukande, men effekten är inte särskilt långvarig. Vill man hålla läpparna mjuka, krävs regelbundna appliceringar trots att det innehåller sheasmör.

Den aviga formen på förpackningen, som visserligen får den att sticka ut, känns dessutom mest bökig. Locket är svårt att skruva på ordentligt och man längtar efter ett hederligt cylinderformat cerat.

Eos innehåller inte parabener, petrolatum, ftalater eller mineraloljor – så om det är något man har på sig kravlista kan det vara värt att fundera över en investering. Men är man ute efter ett effektivt läppbalsam som råder bort på uttorkade läppar kan man hitta betydligt bättre alternativ.

Många dofter, annorlunda och rolig design
Förpackningen är inte praktisk, kortvarig effekt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3 1

10. Nueva Cerat

Billigt cerat som finns att köpa på mataffären

Om man brukar spana på ceraten vid kassan i mataffären, känner man säkert igen Nueva Cerat. För inte många slantar alls, är det lätt att denna får hänga med hem tillsammans med mjölken och brödet.

Nueva Cerat är dock ingen vinnare när det kommer gäller återfuktning av läpparna. Ceratet är väldigt fast, nästan lite hårt i sin konsistens. Det glider därför inte på så smidigt som man önskar vid applicering. Efter sig lämnar det dessutom en relativt vaxig hinna som visserligen känns skyddande, men inte särskilt vårdande.

Som en snabb instans för torra läppar, kan Nueva Cerat fungera okej. Men det är inte det läppbalsamet man kommer att svära vid och rekommendera sina vänner att köpa.

Billigt, lättillgängligt
Vaxigt, ingen lyxkänsla alls
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

11. Lypsyl Original

Ett närmast ikoniskt cerat som är helt okej att tillfälligt bota torra läppar med

Lypsyl är kanske ett av de mest välkända varumärkena när det kommer till cerat. Det är inte ovanligt att läppbalsam på stift får gå under benämningen ”läppsyl” – vilket såklart härstammar från denna klassiska produkt som inte kostar mer än en tjuga.

Lypsyl Original doftar barndom och lite tvål. Det är en trevlig lukt som känns snäll och trygg. Själva ceratet är mjukt och appliceras enkelt på läpparna. Det känns dock snarare som om huden får en hinna än att produkten absorberas av läpparna.

På plussidan får man lagom mängd då man applicerar. Förpackningen känns lite retrosnygg, vilket så klart beror på att Lypsyl har haft samma tydliga design genom åren. Cerathylsan ser faktiskt på det stora hela likadan ut som på 80-talet. Kanske är det av denna anledning som Lypsyl är ett läppbalsam populärt hos många män – den enkla och avskalade looken?

Med tanke på att detta är ett billigt cerat, är det trots allt prisvärt. Det är en bra produkt att ha liggandes i jackfickan eller väskan – men några större mirakel uträttar den inte.

God doft, lätt att applicera, billig
Känns inte djupverkande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

12. Burt's Bees Beeswax Lip Balm

Ett pepparmintsdoftande cerat med alltför vaxig känsla

Burt’s Bees Beeswas Lip Balm innehåller Vitamin E och doftar friskt av pepparmint. Detta är ett märke som använder naturliga och ekologiska ingredienser. Tyvärr når inte det här ceratet hela vägen fram.

Kanske beror det på det höga innehållet av bivax (cera alba), en ingrediens som i och för sig brukar vara utmärkt i produkter för läpparna, men detta cerat känns närmast som ett vax. Vid applicering lägger sig produkten som en vaxig hinna på läpparna, och det är inte en helt angenäm känsla. Säkert skyddar denna hinna läpparna i form av barriär gentemot yttre åverkan, men den njutbara känslan av glid på läpparna uteblir helt.

Pepparminten luktar gott och får det att pirra rätt skönt i läpparna, men det väger inte upp för konsistensen. Det är helt enkelt svårt att komma över den obehagligt vaxiga känslan på läpparna. Rätt snart längtar man efter en skönare produkt att mjuka upp med.

Doftar gott
Obehagligt vaxig konsistens på läpparna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2 1

13. O'Keeffe's Lip Repair Cooling Relief

Ett läppbalsam som lämnar en besviken

O’Keeffe’s må vara kända för sin superfeta och omtalade handkräm, men när det kommer till läppbalsam lämnar deras produkt en del att önska.

O'Keeffe's Lip Repair har en kylande effekt, vilket brukar kännas fräscht på läpparna. Tyvärr är konsistensen på detta cerat väldigt oförlåtande och det spelar rakt ingen roll hur produkten doftar eller beter sig i övrigt. En vaxig och rätt obehaglig hinna lägger sig på läpparna. Varenda gång denna användes under testperioden, slutade det med att man medvetet (eller omedvetet) torkade av sig om läpparna för att slippa känna ceratet där.

Med tanke på att detta cerat kostar de dubbla jämfört med snabbköpsklassikerna i testet, känns O’Keeffe’s Lip Repair som ett av de sämre alternativen att bära med sig för att vårda nariga läppar.

Innehåller bivax, hylsan i orange är lätt att hitta i väskan
Obehaglig känsla på läpparna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Vanliga frågor om Läppbalsam

Kan man bli beroende av läppbalsam?

Huden på läpparna kan vänja sig vid att man regelbundet tillför fukt till dem. Satsa på ett bra cerat eller läppbalsam som du inte behöver applicera varje halvtimme, så kommer du antagligen inte stöta på några större problem.

Är läppbalsam giftiga och dåliga för kroppen?

Med jämna mellanrum dyker det upp artiklar om giftiga ingredienser i hudvård. Om du köper hudvårdsprodukter i Europa, behöver du inte oroa dig. Dessutom absorberar kroppen inte den mängden av ingredienser i hudvårdsprodukter att de blir farliga för en. Jämför det med att du ställer dig i duschen. Om huden skulle absorbera allt vatten, så skulle man drunkna.

Är det nödvändigt med SPF i sitt cerat?

Det är inte nödvändigt och flera av de produkter vi har testat, har inte någon solskyddsfaktor. Med det sagt, är läppar känsliga för solens strålar. Det skadar med andra ord inte att investera i ett läppbalsam som innehåller solskydd – särskilt på sommaren eller om man ska åka på solsemester eller skidresa.

Är det okej att dela läppbalsam med någon annan?

Nej! Dela inte läppbalsam med andra personer. Möjligtvis om du har en produkt i en tub där man klämmer ut salvan. Men använder man ett läppbalsam i stiftform eller i burk, så håll det för dig själv. Förkylningar, magsjukor, munsår – det finns inget som gör det värt att dela cerat med någon annan.

Vilket läppbalsam är bäst?

Vi har testat 13 olika läppbalsam och upptäckt att det finns många produkter som får bukt med trasiga och nariga läppar till ett bra pris. Vi utser La Roche-Posay Cicaplast Lips till bäst i test. Detta är en salva för läpparna som verkligen gör skillnad snabbt. Dessutom behöver man inte applicera det mer än ett par gånger om dagen, till skillnad från vissa andra produkter som man stryker på minst ett par gånger i timmen. Försvarets hudsalva är ett riktigt bra budgetval, som funkar lika bra nu som man minns från barndomen.