Barngrind: 7 modeller i test
Vill du kunna spärran av trappan hemma på ett tryggt sätt? Vi har testat barngrindar från flera olika märken, som Baby Dan, Safety 1st och Lascal. För att en barngrind ska kunna utses till bäst i test så måste den vara enkel att montera korrekt, smidigt att öppna och stänga samt flexibel för olika trappor och dörröppningar.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Barngrind
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi utför alla tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vårt test av säkerhetsgrindar har pågått under ett års tid, då grindar monterats hemma hos flera olika småbarnsfamiljer - i dörröppningar och vid trappor. Familjerna har sedan fått använda grindarna i sin vardag och efter att testperioden är slut har vi utvärderat deras egenskaper.
Montering: Hur var grinden att montera, är den flexibel vad gäller användningsområde och var instruktionerna tydliga samt enkla att följa?
Användning: Hur är grinden att öppna och stänga, kan den användas med en hand och är grinden diskret när den är öppen?
Slitage: Hur håller funktionerna efter en tids intensiv användning, hur ser grinden ut i skicket och hur låter den?
Våra testfamiljers intryck av säkerhetsgrindarna har därefter sammanställts och relaterats till produktens pris. Utifrån de betyg grindarna har fått utser vi sedan en testvinnare.
Läs fler tester av säkerhetsprodukter:
Läs även våra andra tester av produkter för små barn:
1. Saftey 1st Auto-Close → BÄST I TEST BARNGRIND
Lättanvänd barngrind, som är självstängande och har en smidig enhandsöppning
Safety 1st Auto-Close är en lättanvänd barngrind med väl genomtänkta funktioner. Montering är enkel. Grinden har fyra separata fästen som antingen skruvas fast i väggen, eller så fästs de direkt med sin självhäftande yta. Grinden monteras i en dörröppning som är upp till 80 cm bred, men det finns även förlängningar som gör att Safety 1st Auto-Close kan få upp till 28 cm extra i bredd.
Utseendet på grinden är klassiskt i målad metall. Grinden har en tvärslå i nederkant som gör att den inte är lämplig att placeras överst i en trappa. Risken finns att man snubblar på grindens nederkant när man går igenom den. Men i alla andra typer av dörröppningar så är Safety 1st Auto-Close en otroligt praktisk barngrind.
Högt användarvärde på självstängande funktion
Precis som namnet antyder så är Auto-Close en självstängande grind. För att öppna den krävs endast en hand, men upplåsningen sker i två steg för att vara säkrare. En spärr och en knapp ska tryckas in samtidigt, sedan kan grinden vinklas upp. När man släpper grinden så glider den automatiskt igen och låser sig på nytt. Denna funktion är väldigt bekväm om man ofta bär ett barn på armen när grinden ska passeras, och även om man är orolig för storasyskon som ska passera igenom men glömma att stänga grinden efter sig.
Saftey 1st Auto-Close kan ställas in så att den kan öppnas i båda riktningar eller enbart åt endera hållet. Efter flitig användning så har Auto-Close aldrig krånglat, aldrig känns trög men inte heller för lättöppnad. Så länge det inte är en trappa man vill stänga av så är Safety 1st Auto-Close en av de smidigaste barngrindarna på marknaden och den blir därför vårt val av bäst i test.
Bra pris hos:
2. Lascal KiddyGuard Avant → BÄSTA PREMIUMVAL
Barngrind av hög kvalitet med flexibla monteringsmöjligheter och säker stängning
Lascal KiddyGuard Avant är en barngrind av premiumklass, och det märks rakt igenom. Grinden är väldigt flexibel i dess monteringsmöjligheter, en av få som funkar även i de krångligaste dörröppningar och trappor. När grinden är öppen så syns den knappt och blir på så sätt inte ett störande inslag mot övrig inredning.
För att använda grinden måste man vrida om ett vrede och därefter dra ut väven och haka fast grinden i fästena. Storasyskon i skolåldern både förstår hur grinden funkar och kan öppna den, men stänga den har de för litet armomfång för. Efter några månaders användning så slackar väven i grinden en aning efter att barnen hängt på den, men inte mer än marginellt och det påverkar inte funktionen.
Flexibiliteten är väl värd det högre priset
Den enda funktion vi verkligen saknar är möjligheten att kunna öppna grinden smidigare med en hand. Det görs nämligen bäst med två händer. Det går att öppna grinden med en hand, genom att först dra vredet till öppet läge så det klickar till och låser sig där. Och sedan kan man ta tag i grindväven, dra ut den så den lossar från fästet och låta den rulla ihop. Men har man ett barn på armen så önskar man att det gått att göra lite smidigare.
Fördelen med öppningen är att den utgör ytterligare en grad av säkerhet och ett försvårande för småbarn att råka få upp grinden. Sammanfattningsvis så känns Lascal KiddyGuard Avant som ett mycket säkert köp. Flexibel nog att kunna fästas nästan var som helst, osynlig när den inte används och riktigt säker och tålig när den är stängd på sin plats. Prislappen är hög men funktionerna så pass bra att Lascal Kiddyguard Avant blir vårt val av bästa premiumgrind.
Bra pris hos:
3. Baby Dan FLEX Grind Large
Lång och flexibel barngrind som även kan fungera som rumsavdelare
Baby Dans barngrind FLEX Large har fler användningsområden än att fästas i en dörröppning. Med FLEX ingår en grind och två sidostycken, som monteras ihop och kan vinklas efter behov. Köper man till ytterligare paneler så kan man montera ihop FLEX till att bli ett slags staket i miniformat. På så sätt kan man omringa en kamin eller skärma av ena halvan av ett rum.
FLEX funkar också mycket bra som grind i dubbeldörr, då de flesta andra grindar är för smala för att passa i så breda dörröppningar. Trots att grinden består av så många delar så känns den stabil och rejäl. Själva grinden kan öppnas med ett enhandsgrepp, men det är inte helt enkelt att förstå sig på. Med övning går det lätt men av tillfälliga gäster uppfattas grinden som krånglig och de väljer hellre att kliva över den.
Lämplig för den som behöver spärra av större öppning
FLEX Large har en tvärslå nedertill, vilket gör att den inte är så lämplig att monteras överst i en trappa - risken för att man ska snubbla blir för stor. Å andra sidan kan man alltid bygga ut grinden i en båge framför första trappsteget. Själva grinden kan öppnas åt båda håll. Den har ingen automatiskt igenstängning utan man måste själv säkerställa att grinden gått i lås efter att man passerat igenom den.
Att stänga grinden är dessutom snäppet svårare än att öppna den, då man måste passa in låsmekanismen perfekt. Baby Dan FLEX Large hade varit ännu bättre med en automatisk igenstängning, eller att den själv låste sig om man knuffade igen den bakom sig. Har man behov av att spärra av något större än en standarddörr så är dock Baby Dan FLEX Grind Large det bästa alternativet på marknaden.
Bra pris hos:
4. BabyDan Premier
Gedigen och lättanvänd barngrind som kan anpassas även för extra breda öppningar
BabyDan Premier är en ovanligt flexibel spänngrind, i det avseenden att flera sorters förlängningar kan köpas till. Utan förlängningar kan Premier används för dörrar med en bredd mellan 73,5 och 79,6 cm. Därefter kan man bygga på, för att få grinden till rätt storlek. Behöver man spärra av en större öppning eller i ett dörrvalv, så går det att köpa en extra lång version som kallas BabyDan Premier Extra bred 125 cm, vilket är det utförandet vi har testat.
Premier monteras på samma sätt som andra spänngrindar. De medföljande instruktioner är inte så tydliga, men det väger BabyDan upp för med att inkludera koden till en otroligt smart manual i appen Onbox. I appen guidas man genom installationen på ett extremt pedagogiskt sätt, där varje moment presenteras separat. Är man rädd för åverkan på väggarna är det ett plus att man kan välja mellan att skruva och klistra fast fästena, även om risk finns för att färg kan följa med när fästena ska tas loss. Väl på plats känns Premier mycket stabil, även om man har valt den extra breda versionen.
Barngrind som kan öppnas och stängs med en hand
Att öppna BabyDan Premier är lätt. Man trycker in en rund liten knapp på sidan av handtaget, samtidigt som man fäller handtaget uppåt och lyfter grinden till ett rörligt läge. Grinden kan öppnas i båda riktningarna, och hela moment med att öppna och stänga kan göras med en hand. På så sätt kan man bära barnet på andra armen samtidigt. Ibland när man öppnar kan det hända att man släpper ner grinden för snabbt, och då kan den fastna i ett halvöppet läge. Det är irriterande men snabbt åtgärdat.
Ett annat mindre minus är att grinden inte är självstängande, utan man måste passa in den rätt för att kunna låsa den igen. Det gör att varje passering tar lite tid. Hållbarheten hos BabyDan Premier har dock varit god. Trots dagligt bruk och barn som hängt på samt slitit i grinden visar Premier inga tecken alls på åverkan efter tre månaders användning. Inget ser slitet ut, inte heller har några missljud uppstått. För en trygg, stabil och flexibel grindlösning så är BabyDan Premier barngrinden som bockar av alla rutor.
Bra pris hos:
5. Baby Dan Guard Me
Barngrind som öppnas automatisk efter upplåsning och är diskret när den ej används
Baby Dan Guard Me är en panelgrind i plast som viks ihop som en solfjäder eller ett dragspel när den öppnas upp. Det gör att den blir väldigt diskret och passar bra i dörröppningar eller trappor där grinden ofta står öppen och man inte vill ha den i vägen när den inte används. Guard Me passar i dörröppningar upp till 79 cm breda men det finns förlängningar att köpa till.
Grinden kan fästas både inuti dörrkarmen och utanpå, så att grinden då sitter framför dörröppningen. Då den inte har någon tvärslå i nederkant - vilket man lätt kan råka snubbla på - så kan Baby Dan Guard Me också användas överst i en trappa. Monteringen är enkel, men kräver att man skruvar fast fästena i väggen. Därefter sätts panelerna på plats.
Lite trög, men mycket barnsäker
Det går att både öppna och stänga Guard Me med enhandsgrepp. Men när grinden är nymonterad upplevs knapparna som tröga och det tar lite tid innan vi riktigt får till det rätta knycket. Det gör att grinden först känns svår både att öppna och stänga. Ju mer grinden har använts, desto enklare har det blivit.
Baby Dan Guard Me blir dock just tack vare sin tröghet väldigt barnsäker, det finns inte en chans att ett litet barn, knappt ens ett storasyskon, kan få upp den. Ett stort plus att grinden vecklar ihop sig automatisk när man öppnat den, och tar upp väldigt lite plats hopvikt mot väggen. Utseendet på Baby Dan Guard Me är stilrent medan grinden är diskret och funktionerna är smarta - en bra konstruerad barngrind helt enkelt.
Bra pris hos:
6. Hauck Clear Step Auto Close
Barngrind som kan anpassas i bredd, har låg tröskel och stänger sig automatiskt
Hauck Clear Stop Auto Close är en barngrind som kombinerar två uppskattade funktioner. Clear Step är Haucks namn på att grinden har en extra låg tröskel. Och Auto Close står för att grinden har en automatisk igenstängning, så man aldrig behöver oroa sig för att man skulle ha missat att stänga den ordentligt. Grinden monteras med fästen som klistras fast varefter grinden spänns upp. Får att få korrekt bred köper man till förlängningar, som enkelt monteras ihop med varandra.
Enligt Hauck är grinden godkänd att användas även ovanför trappor. Stången som löper i grindens nederkant är tillplattad vid öppningen. Det gör kanske inte en enorm skillnad, men minskar absolut risken att snubbla. Den låga tröskeln gör det även enklare att gå genom grinden samtidigt som man bär på barn eller saker, samt innebär att en robotdammsugare klarar att passera genom öppningen.
Grind som kan användas överst i trappan och stänger sig själv
Hauck Clear Stop Auto Close har ett lås som avviker en del från andra barngrindar, och som tar lite tid att lära sig. I samma rörelse behöver man dels trycka bort den gula delen av spärren, samtidigt som man både lyfter och trycker grinden framåt. Släktingar och tillfälliga gäster kommer få kämpa med grinden vid varje besök. Men samtidigt innebär det att grinden känns väldigt barnsäker. När man förstått hur låset funkar kan Hauck Clear Step Auto Close enkelt öppnas med en hand.
Det faktum att grinden stänger sig självt sparar både tid, och gör att Hauck Clear Step Auto Close känns väldigt säker. Har man äldre syskon som ska passera genom grinden behöver man inte oroa sig för att de ska glömma att stänga den efter sig. Det enda minuset är att det tyvärr inte finns något inbyggt sätt att ställa grinden i öppet läge, vilket kan behövas om man vet att man ska gå genom den många gånger på kort tid. Utöver det upplevs Hauck Clear Step Auto Close vara en barngrind som effektivt hjälper till med att göra småbarnshemmet lite säkrare.
Bra pris hos:
7. Biltema Barngrind 47-8600
Mångsidig men något tung barngrind, passar bäst för standardbredd på dörr
Biltemas billigare barngrind (47-8600) är en väldigt enkel och något tung grind som trots några problem med finliret är väldigt mångsidig. Tyngden kommer såklart av den pulverlackerade metallen. Men också mycket av att det materialmässigt är två mer eller mindre identiska galler som används i grinden, vilket ökar tyngden. Dessa två överlappar varandra och skruvas ihop till önskad bredd.
Medan det medföljer ändpluggar till alla större hål i gallrets skenor är fortfarande skruvar och samtliga skruvhål blottade för småbarnsfingrar. Risken att de orsakar någon skada känns dock minimal.
Brett avstånd mellan skruvhål
Bredd justeras genom färdiga skruvhål i gallret, samt via justerbara låsskruvar på ena sidan. Dessa klickas i de väggmonterade plastlåsen och fungerar riktigt bra om du är noga med monteringen. Även om det går skulle vi däremot inte kalla plastlåset och den lyftmanöver du behöver göra för att öppna grinden för speciellt enhandsvänlig. Det är tillräckligt krångligt för att yngre barn inte ska kunna lirka upp det däremot.
Det stora problemet med grinden, beroende på hur din dörröppning ser ut, är att det är ganska långt avstånd mellan skruvhålen. Även om konstruktionen medger ett väldigt stort spann på dörrbredd betyder det också att du i vissa fall kommer få skruva ut lås skruven oroväckande långt för att nå låset. För standardbredd på dörrar och trappor är det inga problem däremot och Biltemas Barngrind blir därför ett för det mesta vettigt val
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi utför alla tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vårt test av säkerhetsgrindar har pågått under ett års tid, då grindar monterats hemma hos flera olika småbarnsfamiljer - i dörröppningar och vid trappor. Familjerna har sedan fått använda grindarna i sin vardag och efter att testperioden är slut har vi utvärderat deras egenskaper.
Montering: Hur var grinden att montera, är den flexibel vad gäller användningsområde och var instruktionerna tydliga samt enkla att följa?
Användning: Hur är grinden att öppna och stänga, kan den användas med en hand och är grinden diskret när den är öppen?
Slitage: Hur håller funktionerna efter en tids intensiv användning, hur ser grinden ut i skicket och hur låter den?
Våra testfamiljers intryck av säkerhetsgrindarna har därefter sammanställts och relaterats till produktens pris. Utifrån de betyg grindarna har fått utser vi sedan en testvinnare.
Läs fler tester av säkerhetsprodukter:
Läs även våra andra tester av produkter för små barn:
Fem tips när du ska köpa barngrind
Nyfikna barn på upptäcktsfärd genom livet är både snabba och påhittiga. För att förhindra olyckor eller bara skärma av olika delar av huset så är en barngrind ett bra köp. Det finns en uppsjö av varianter beroende på hur och var de ska sitta, från en vanlig enkel dörrgrind till en grind i flera moduler som går att placera runt en varm kamin för att skydda små klåfingrar från varma ytor.
1. Varianter på barngrindar
Barngrindar går under flera andra namn, som säkerhetsgrind eller trappgrind. Och det finns även många olika modeller av grindar, vilket gör det enkelt att hitta en variant som passar just ens egna hem, oavsett säkerhetsbehov eller inredningssmak.
Barngrind för dörr eller vägg: Den här klassiska gallergrinden finns i olika varianter där den antingen kan skruvas fast i dörrkarmen eller väggen, eller klämmas fast åt sidorna vilket alltså gör att man slipper borra för att fästa den. Tänk på att aldrig sätta en klämgrind högst upp i en trappa bara, för även om de är väldigt säkra så rekommenderas det att endast ha dem på plana ytor för att undvika olyckor.
Spänngrind i tyg: För att spara plats så är det smidigt att montera en spänngrind som fungerar ungefär som en rullgardin som går sidledes. Förutom att spara på ytan när de är inrullade så saknar många av dessa en skena i botten vilket gör att det inte finns någon kant för varken barn eller vuxna att snubbla över när grinden är öppen.
Fällgrind: En grind som även den spar plats sidledes genom att den lyfts uppåt när den öppnas, istället för åt sidan. Här blir det också svårt för ett barn att kunna öppna själv eftersom den måste öppnas ganska högt för att komma helt ur sina spår.
2. Självstängande barngrind
Om man bär omkring på ett barn, eller har lite större barn som kanske inte alltid kommer ihåg att stänga grinden efter sig, så kan en självstängande grind vara en smart installation. Att grinden fjädrar tillbaks och låser sig själv är en smidig funktion som säkert kommer underlätta en hel del i hemmet. Det gäller dock att se till att inget hamnar emellan, vilken kan göra att den inte stängs helt.
3. Montera barngrind utan att borra
De många varianterna av kläm- eller spänngrindar gör det lätt att montera upp, plocka ner och flytta barngrindar hemma – utan att behöva spackla väggarna mellan varven. De har en klämfunktion åt sidorna vilket inte bara passar bra när man inte vill borra, utan även när man inte kan, som till exempel vid trappräcken i metall. De fungerar också bra vid lite mer ojämna underlag då man kan ställa in dem på olika längder i neder- och överkant, något som gör dem betydligt mer flexibla än de raka fästen som de klassiska grindarna ofta ska fästas på. De mjuka rullvarianterna brukar också vara betydligt mer flexibla när de ska placeras vid öppningar som inte är helt raka.
Om man behöver en extra bred barngrind så finns det dels modeller som är justerbara och utdragbara i sidled för att anpassas till olika dörröppningar, men det finns även andra grindar som istället har påbyggnadsmoduler som gör att grinden kan förlängas vid behov.
4. Barngrind i trappa
Som tidigare nämnts så är det inte rekommenderat att ha spänngrindar högst upp i en trappa, då det ju faktiskt finns en risk att grinden faller om den får ett väldigt stort tryck emot sig. Uppe i en trappa rekommenderas därför en grind som monteras fast i vägg, dörrkarm eller räcke beroende på hur planlösningen ser ut.
Det är även bra att tänka på att ha en grind utan ram i en trappa, för att minska risken för att någon ska snubbla på den lilla kanten som hamnar i nederkant när grinden är öppen. Många är de tår som fått lida när en trött förälder inte lyft ordentligt på fötterna, men hellre det än att råka ramla ner för hela trappan.
5. Barngrind som öppnas med en hand
Det är inte alltid man har båda händerna fria under de år där barnen behöver grindar. Är det inte en bebis i famnen så är det något annat som man går och plockar med eller bär på. Att då hitta en barngrind som enkelt öppnas med ett enhandsgrepp är guld värt om man inte vill behöva ställa ifrån sig det man håller i när man ska ta sig igenom grinden.
Det gäller bara att se till så att det inte är alldeles för enkelt att öppna greppen, det ska endast vara lätt för en vuxen att ta sig igenom, inte ett barn. Vill du ha fler tips på hur du kan barnsäkra ditt hem så har försäkringsbolaget Länsförsäkringar sammanställt en checklista rum för rum här:
https://www.lansforsakringar.se/stockholm/privat/forsakring/forebygga-skador/barnsakra-hemmet/
En säkerhetsgrind kan användas på flera olika sätt och finns i många olika modeller. Gemensamt för dem alla är att grinden har i syfte att stänga passagen, exempelvis genom en dörr eller vid en trappa, för att barn eller husdjur som katt eller hund inte ska kunna ta sig igenom. Att barnsäkra hemmet med en grind rekommenderas från den ålder då barnet själv kan börja röra sig. Men det är viktigt att vara ute i god tid och ha grinden uppe redan innan barnet kryper eller ålar sig fram. Hur länge man bör använda barngrinden är individuellt. Men om barnet istället börjar klättra över grinden är det säkrare att ta bort den och lära barnet hur man går säkert i en trappa.
Barngrindar kan vara tillverkade i trä, i tyg och väv eller i metall. Grindar av trä finns i flera olika träslag, såsom ek och björk men kan också vara målad i vitt eller svart, allt för att grinden bättre ska smälta in med övrig inredning. Grindar i tyg ser ofta ut som ett slags nät och är tillverkade av textilväv. Den här typen av barngrind fungerar enligt samma princip som en rullgardin, med tyget på en utdragbar rulle som sedan fästs fast i andra ändan av dörröppningen.
Välj rätt sorts grind för din trappa eller dörröppning
Det finns flera olika modeller av grindar, och ofta passar de bra i olika situationer. Så kallade multigrindar, som kan byggas ut och ibland även kopplas ihop till en fristående hage, är ofta det bästa valet om man vill skydda barnen från en eldstad eller ha en grind runt kaminen. Det finns även bra, billiga resegrindar som är hopfällbara och enkla att förvara, samt grindar som passar bättre för utomhusbruk, till exempel vid en trappa till altanen. En del grindar saknar den öppningsbara funktionen utan monteras på plats i sina fästen och tas sedan bort helt när den inte ska användas. Den typen av grind har ibland en montering utan skruvar och utan att man behöver borra. Grinden sitter säkert genom att man kan klämma den på plats i fästena, som ofta är självhäftande.
Grindar som kan öppnas kan ibland ställas in så de bara öppnas utåt eller inåt. Fällgrindar öppnas som namnet antyder genom att fällas upp. Det finns också självstängande grindar. När grinden öppnats och man släpper taget om den efter passage så åker grinden igen tack vare den automatiska stängningen. Den typen av grind är smart om man har barn i flera olika åldrar och är rädd att äldre syskon ska glömma stänga grinden. Vill man ha en grind som är diskret när den är öppen rekommenderas antingen en grind av textilväv eller en dragspelsgrind som är vikbar och fälls ihop vid dörrkarmen när den inte används.
Det viktigaste när man väljer grind är att se till att den passar i den dörröppning eller i den trappa man vill använda den. Se till att mäta avstånd mellan de väggar eller stolpar grinden ska fästas. Det finns grindar som är extra breda eller som man kan köpa till extra förlängningar till. Söker man en väldigt smal grind är det viktigt att jämföra grindarnas olika minimimått för bredden. Grindar som ska användas för trappa, i synnerhet ovanför en trappa, bör inte ha en tvärslå nertill som man riskerar att snubbla på. Om grinden ska fästas i dubbeldörr eller spiraltrappa är det ofta de mer flexibla textilvävsgrindarna man har att välja mellan - de går att montera i en vinkel, men de kräver också montering med skruv.
Även höjden på grinden kan vara relevant. De flesta grindar är inte justerbara i höjd, så vill man ha en extra hög grind får man se till att välja en sådan från start. Hur hög eller låg en grind är varierar. Ofta finns det även instruktioner om hur mycket rymd som får finnas mellan golv och grindens nederkant, för att ett barn inte ska kunna klämma sig in under grinden. Vilken barngrind som är bäst beror dels på var och hur grinden ska användas och hur väl de olika modellerna passar in på de egna behoven.
Utgångna produkter
Baby Dan Two Way Auto Close
Barngrind med praktisk och trygg självstängning, utrustad med smidig enhandsöppning
Baby Dans grind Two Way Auto Close är en metallgrind som kan monteras i en dörröppning utan att skruvas fast. Grinden spännmonteras och de fyra brickorna för grindens fästen hålls i korrekt position med dubbelhäftande tejp. Grinden ser efter en längre tids användning fortfarande mycket fin ut och lederna har inte börjat gnissla.
Den bästa egenskapen hos Two Way Auto Close är den automatiska stängningen, som gör att man aldrig behöver vara rädd för att glömma grinden öppen bakom sig. Det är även en funktion som underlättar om man har glömska, äldre syskon i hemmet. Grinden öppnas med ett enkelt enhandsgrepp. Öppningen är enkel nog för att större barn ska kunna klara av den, men för svår för ett litet barn att hantera. Grinden känns därför mycket säker och trygg.
Fyller funktionen väl i dörröppningar som ofta används
Monteringen av grinden var inte helt okomplicerad, det krävs verktyg för att spänna åt muttrarna så att att fästena sitter helt stabilt. När man väl monterat grinden är den inte enkel att flytta på, så den passar bäst för långtidsanvändning. Den är inte så lämplig att montera ovanför trappor, då den har en tvärslå nedtill som man kan snubbla på.
Användningen av grinden har funkat mycket bra. Baby Dan Two Way Auto Close kan, precis som namnet antyder, öppnas i båda riktningarna. Om den är placerad i dörröppningen där den inte alltid behöver användas så hade vi dock gärna sett att det funnits en funktion som gjort att den gått att ställa upp. När barnen inte är hemma känns grinden ibland i vägen. Efter att ha testat Baby Dan Two Way Auto Close anser vi att den har hållit god kvalitet till ett bra pris.
Bra pris hos:
2ME Flexigate är precis som namnet antyder en flexibel barngrind, konstruerad för att kunna monteras både i enklare dörröppningar och mer invecklade trappavsatser. Själva grinden är av textilväv, med handtag i plast som hakas fast på fästen som sätts upp på motsatt vägg. Fästena behöver inte sitta helt parallellt, och monteringen är enkelt genomförd. Bruksanvisningen är inte helt okomplicerad men själva konstruktionen är tillräckligt logisk för att man ska kunna genomför allt korrekt ändå.
När grinden är öppen så märks den knappt av. De två fästena på 2ME Flexigate är förhållandevis diskreta och inget man tänker på. När grinden är stängd så ser det lite grann ut som att det glipar i den änden, men det är mest en synvilla och efter flera månaders användning så känns grinden fortfarande stabil och säker.
Flexibel barngrind som låter en del
En tråkig egenskap hos 2ME Flexigate är ljudnivån. Grinden låter en del, men på en acceptabel nivå, när väven dras ut. Ljudet när den öppnas eller väven ska dras åt efter att man stängt den är desto värre, och har man sovande barn i närheten är det precis den sortens ljud som kan väcka dem.
2ME Flexigate kräver två händer både vid stängning och öppning, en för att vrida om grindspärren och en för att dra ut väven. Det hade varit smidigare om det kunnat göras med en hand. Väven är så pass trög att få ut, vilket känns säkert, att storasyskon i skolåldern inte lyckas öppna den. Sammantaget så är 2ME Flexigate en mycket prisvärd, bra och billig barngrind som är både säker och användarvänlig, samt ger mycket funktion för pengarna.
Grinden Simply Pressure XL från märket Safety 1st är en mycket enkel modell, faktiskt så enkel att den inte är öppningsbar. Vill man ha fri passage genom dörröppningen så ska hela grinden tas bort. Detta är således inte en produkt som är lämplig om man många gånger om dagen vill kunna öppna upp och stänga igen, utan snarare för en dörr eller trappa som används sporadiskt och som av säkerhetsskäl oftast bör vara stängd. Eller omvänt, om man bara har barn på besök ibland och endast då behöver ha grinden uppe. Montering av Simply Pressure XL är enkel och instruktionerna tydliga. Det går att fästa upp grinden utan att skruva i vägen och grinden kan anpassas för öppningar som är mellan 70 och 104 cm breda.
I teorin går det att sätta Safety 1st Simply Pressure XL på plats med en hand, likaså att öppna den. I praktiken krävs ofta även den andra handen, men det blir enklare när man hunnit öva upp tekniken. Grinden trycks ut mot väggen och hålls i rätt position med självhäftande fästena som klistras fast. När grinden låses upp så faller en spärr ned, vilket gör grinden smalare och därmed möjlig att lirka loss. När grinden sitter uppspänd mot sina fästen så känns den mycket stabil, att den inte skruvats på plats glömmer man snabbt bort, då den korrekt monterad känns mycket säker även för barn som hänger på grinden i väntan på föräldrarna. För den sporadiska barngrindsanvändaren så är Simply Pressure XL en mycket prisvärd lösning.
Baby Dan Gate To Go
Barngrind som kan monteras utan fästen, fungerar som en smidig resegrind
Baby Dans resegrind Gate To Go kan bokstavligt talat bli en livräddare för den som hyrt hus på semestern och vill kunna ta med sig sina barn utan att behöva vaka över dem varje sekund. Grinden kan anpassas för dörröppningar som är mellan 71 och 92 cm breda. Det är lite mindre flexibilitet än hos de mer permanenta säkerhetsgrindarna men ändå tillräckligt för att fungera i de flesta lägen. Monteringen var något bökig och tidskrävande, med en beskrivning som gärna fått vara tydligare. Med hjälp av teleskoprör kan grinden justeras i bredd, och låsas i önskat läge med hjälp av en pigg. En del av lederna som skulle anpassa grindens storlek fanns innanför klädseln och det var därför svårt att hitta rätt och ännu svårare att sedan komma åt att trycka in spärrarna tillräckligt mycket.
Baby Dan Gate To Go kan inte svängas upp utan får tas bort helt när den inte ska användas. Grinden är stabil när den klämts på plats och vill man öppna upp så lyfter man upp handtaget och lyfter bort den. När grinden ska sättas på plats finns gula och röda färgindikationer som visar om den sitter rakt och är korrekt utspänd. Färgindikationerna gjorde det enklare att veta om man fått till grinden korrekt nog att kunna använda den. Baby Dan Gate To Go kan även användas med fästen som skruvas fast. Men det är just som resegrind som inte kräver fästen som den sticker ut i användningsområde och för det syftet tycker vi att Gate To Go är en mycket smart barngrind.
Vanliga frågor om barngrindar
Vilken barngrind är bäst?
Vi har testat barngrindar ur ett användarperspektiv och utser Safety 1st Auto-Close till bäst i test. Det är en lättanvänd grind som har en riktigt smart, självstängande funktion. På så sätt behöver man inte oroa sig över syskon som glömmer stänga grinden. Auto-Close är enkel att öppna med en hand och en förlängning kan köpas till för extra breda dörröppningar.
Hur länge behövs barngrind?
Hur länge en barngrind behövs beror både på barnen och på var grinden är placerad. Använder man en barngrind för att inte bebisen ska krypa in i äldre syskons rum och stoppa små leksaker i munnen så är användningstiden kanske upp till två år. Har man monterat upp en grind överst i trappan för att hindra små barn från att råka ramla ned så kan det vara en barngrind man vill behålla uppe till tre års ålder eller längre.
Var kan man köpa en barngrind?
Barngrindar kan man köpa både i de flesta vanliga barnbutiker och i babybutiker online. I vissa orter finns också specialinriktade säkerhetsbutiker. En del större butikskedjor har också barngrindar i sitt sortiment. Clas Ohlsons, IKEA och JULA är några exempel på stora butiker som har haft barngrindar och säkerhetsgrindar i sitt sortiment.
Hur installerar man en barngrind?
Med varje barngrind kommer en utförlig manual med instruktioner för i vilka typer av dörröppningar eller vid vilka trappor som grinden kan monteras. De flesta barngrindar kräver att man skruva fast grinden eller fästen för grinden direkt in i väggen eller i trappräcket. Utöver en borr och rätt sorts skruvar kan även vattenpass vara bra att ha till hands, då det är viktigt att barngrinden installeras rakt för att den ska fungera som avsett.
Finns det barngrind som inte kräver skruvar?
Ja, det finns grindar som inte kräver att man skruvar i väggar eller trappräcken. Dessa barngrindar spänns istället fast. Det handlar dels om tillfälliga resegrindar som relativt enkelt kan anpassas i bredd och sedan spänns upp som ett temporärt skydd exempelvis ovanför en trappa. Dels finns det mer permanenta grindar där man sätter självhäftande fästen på väggen och sedan spänner upp en barngrind som hålls i rätt läge tack vare fästen.
Hur öppnar man barngrinden?
Olika modeller av barngrindar öppnas och stängs på olika sätt. Vanligtvis har barngrindar en enhandsöppning, för att underlätta för föräldrar som ska öppna grinden och gå igenom bärandes på ett barn samtidigt. Samtidigt ska öppningen ofta göras i två steg, för att bli mer säker och så att för små barn inte ska kunna lista ur hur grinden öppnas.
Hur väljer man rätt barngrind?
Det viktigaste man ska göra innan man väljer barngrind är att mäta ordentligt. De flesta barngrindar har en angiven bredd, som ofta är justerbar. Behöver man något ännu bredare så går det att till en del barngrindar köpa till en förlängning för att få grinden att passa. Har man flera barn kan en barngrind med automatisk stängning vara bra, har man en dörröppning som är sned kan en textilbarngrind vara enklast att få på plats.
Vilken barngrind ska man välja för trappan?
Behöver man en grind nedanför en trappa kan man välja i stort sett vilken modell som helst som passar måttmässigt och som går att fästa. Ska man montera en barngrind ovanför en trappa så bör man undvika modellerna som har en tvärslå nedtill. Om barngrinden har ett stag strax ovanför marknivå så finns en risk att vuxna eller barn snubblar när de går genom grinden, och därmed också en risk för fallskador om någon snubblar och trillar ned för trappan.