Kolsyremaskin: 11 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Oktober 2023

Vill du snabbt och lätt kunna göra eget kolsyrat vatten? Vi har testat kolsyremaskiner från märken som AGA, SodaStream och Aarke. För att en kolsyremaskin ska kunna utses till bäst i test ska den vara lätthanterlig, vara enkel att passa in på köksbänken och gärna även ha en snygg design.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Kolsyremaskin

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Testerna som vi utför är oberoende och består endast av våra egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra utomstående parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Produkterna har använts så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av kolsyremaskiner har maskinerna använts i vardagen i vanliga hushåll. Sedan har modellerna utvärderats av testfamiljerna.

Vi har utvärderat följande kriterier som grund för vårt omdöme:
Funktion: Hur monteras flaskan i kolsyremaskinen? På vilket sätt kolsyras vattnet?
Design: Är kolsyremaskinen snygg nog för att ha stående framme? Får den plats på en köksbänk under ett köksskåp?
Användarvänlighet: Är det lätt att förstå hur maskinen funkar? Hur tydliga är reglagen? Hur enkel är rengöringen av flaskorna?

Resultaten på dessa kriterier har sedan fått ett totalbetyg efter att ha vägts mot maskinens pris – sedan har modellerna rankats och vi har utsett en testvinnare.

0 5 0 1

1. SodaStream Art BÄST I TEST KOLSYREMASKIN

Snyggt designad kolsyremaskin som är mycket smidig att hantera med bara en hand

Typ: Manuell Flaska: 0,5 liter och 1 liter Kolsyrecylinder: Ingår

SodaStream Art utmärker sig som en både stilfull och effektiv kolsyremaskin. Dess manuella drift ger användaren kontroll, och den är kompatibel med två flaskstorlekar – 1 liter och 0,5 liter. Art imponerar med en retroinspirerad design, särskilt genom det eleganta handtaget placerat på maskinens sida. Handtaget förenklar även processen av att kolsyra vattnet på ett överraskande smidigt sätt.

Liksom alla de senaste modellerna från SodaStream kräver Art att användaren har den nya Quick Connect-cylindern. Den stora fördelen är den förenklade installationen av den nya cylindern; den nya haken gör att bytet blir riktigt smidigt. Det är viktigt att notera att den vanliga typen av kolsyrecylinder inte är kompatibel med Art. Man bör därför säkerställa att ens tillgängliga butiker säljer rätt typ av kolsyrecylinder, eller vara beredd att beställa nya online.

Smidig kolsyremaskin där hela processen kan genomföras med en hand

Art har en metallbåge som vägleder vattenflaskan till rätt position. Kolsyremaskinen är utrustad med det smarta systemet Snap & Lock från SodaStream, där flaskan sätts in i en sned vinkel och automatiskt låses fast när den pressas ned och in. Fästet kännetecknas av sin robusta konstruktion, vilket säkerställer att flaskan alltid sitter korrekt och säkert. Doseringen av kolsyran, som utförs med hjälp av handtaget på sidan, är otroligt lätt att genomföra även för de med svaga händer.

SodaStream Art

Maskinen är inte bara effektiv utan också praktisk att placera i köket, eftersom den enkelt kan passa under låga köksskåp. Till skillnad från många andra SodaStream-maskiner behöver användaren aldrig komma åt ovansidan av Art. All hantering kan utföras framifrån och från sidan. För den som regelbundet kolsyrar vatten finns det ingen SodaStream-maskin som är lika bekväm som SodaStream Art. Dess användarvänliga design och effektiva funktioner gör den till det självklara valet för den som vill njuta av bubbligt vatten med minimal ansträngning.

Superlätt att fästa vattenflaskan, hela kolsyreprocessen görs med en hand, snygg design
Bara kompatibel med kolsyrecylindrar med SodaStream Quick Connect
0 5 4.5 1

2. AGA Exclusive BÄSTA PREMIUMVAL

Stilren kolsyremaskin i rostfritt stål, med robust känsla och intressanta detaljer

Typ: Manuell Flaska: 1-liters, i stål och plast Kolsyrecylinder: Ingår

AGA Exclusive är kolsyremaskinen som funnits i AGA:s sortiment i snart femton år. Den senaste versionen tillhör femte generationen av Exclusive, och har bland annat fått en uppdaterad design. AGA Exclusive är, med undantag för några designdetaljer, helt tillverkad i rostfritt stål. AGA menar på att maskinen har en yta som inte ger några fingeravtryck, och det upplevs faktiskt stämma. Det kan dock fortfarande uppstå (enkelt avtorkade) fläckar från vatten som skvätt ut och torkat på maskinen.

Exclusive kommer med en snyggt matchande vattenflaska, som rymmer 1 liter vatten. Mekanismen för att fästa flaskan i kolsyremaskinen är samma som hos AGA:s andra modeller. Flaskan trycks upp i fästet och vrids på plats. Tack vare att Exclusive är så pass tung och rejäl, så kan detta moment göras med en hand utan att kolsyremaskinen glider i väg över köksbänken. Det är dock något mer omständligt än hos en del andra kolsyremaskiner, som har ett lite smidigare snap & lock-system.

AGA Exclusive

Exklusivt stilren kolsyremaskin gjord helt i rostfritt stål

Med AGA Exclusive väljer man själv hur bubbligt vattnet ska bli. Mängden kolsyra regleras manuellt med knappen framtill på maskinen. Alla som någonsin använt en kolsyremaskin känner igen det pysande ljudet som uppstår när en viss mängd kolsyra tillsatts. På AGA Exclusive kommer inte pyset från flaskan, utan överflödig gas puffar i stället ute nere från maskinens bas. Den perforerade bottenplattan kan inte bara släppa ut kolsyra, den går även att ta loss. På sått kan man enklare komma åt att torka torrt om man skulle råka spilla vatten under användning.

Exclusive har verkligen en exklusiv känsla i sig, både i materialval och i design. Det enda minuset är den ganska hårda spärren på maskinens baksida, som måste tryckas in för att man ska kunna lossa luckan och komma åt att byta kolsyrepatronen. Utöver det har AGA Exclusive en genomgående robust känsla. Den smala formen och det rostfria stålet gör AGA Exclusive till en modern och lyxig kolsyremaskin som stolt pryder vilken köksbänk som helst.

Står stabilt på köksbänken, enkel att använda, stilren och lyxig design
Väger mycket, trög knapp för att byte kolsyrecylinder
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. SodaStream Terra BÄSTA BUDGETVAL

Smidig och prisvärd kolsyremaskin som är enkel att göra bubbelvatten med

Typ: Manuell Flaska: 0,5 liter och 1 liter Kolsyrecylinder: Ingår

SodaStream Terra är en enkelt utformad men ändå mycket välpresterande kolsyremaskin, som ofta säljs till ett överkomligt pris. Terra upplevs som lätt och smidig i storlek och finns tillgänglig i två färger. Kolsyremaskinen passar med lätthet under köksskåp och är även smal nog att kunna klämmas in mellan andra köksmaskiner placerad på köksbänken. Terra drivs manuellt, och användaren behöver endast trycka på några knappar på toppen av maskinen för att ingen elsladd behövs.

I linje med SodaStreams nyare kolsyremaskinmodeller är Terra endast kompatibel med det exklusiva Quick Connect-systemet för kolsyrecylindrar. Nackdelen är att tillgängligheten kan vara begränsad, eftersom inte alla butiker har Quick Connect-cylindrarna. Å andra sidan är installationen betydligt enklare. Terra öppnas enkelt baktill, där kolsyrecylindern snabbt kan monteras korrekt med hjälp av ett lättanvänt handtag.

Lite enklare konstruktion men lika smidig kolsyrning

Jämfört med vissa andra SodaStream-maskiner framstår Terra som lite enklare i konstruktionen. Det både synd, och känns. Den plastiga skenan som assisterar med att positionera vattenflaskan för kolsyrning gör att maskinen känns känsligare för stötar och slitage vid långvarig användning. Å andra sidan bidrar den lätta vikten till Terras smidighet, vilket gör den enkel att flytta runt i köket eller att packa ned för att ta med till sommarstugan.

Sodastream Terra

SodaStream Terra använder den beprövade Snap & Lock-tekniken, där vattenflaskan enkelt trycks in i maskinen och automatiskt låses fast när den trycks ned. Därefter har användaren frihet att justera kolsyramängden i vattnet genom att trycka på knappen ovanpå maskinen tills önskad nivå uppnås. Det tar snabbt att lära sig den optimala mängden knapptryckningar för den personliga preferensen av kolsyra. För de som söker en enkel och pålitlig kolsyremaskin utan extra krusiduller är SodaStream Terra ett utmärkt val.

Smidig storlek, mycket kolsyremaskin för pengarna, enkelt att sätta i vattenflaskan
Kan endast används med SodaStream Quick Connect, vissa detaljer upplevs som billiga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. MySoda Woody

En enkel, prisvärd kolsyremaskin i träkomposit för den som vill undvika plast

Prisklass: Budget Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ja

Mysoda Woody är en kolsyremaskin i biokomposit som gör precis det den ska: bubblar vatten på ett smidigt sätt. Tack vare vinklad insättning av flaskan går den att hantera med en hand.

Hade Mysoda Woody varit tillverkad i plast, hade den troligtvis beskrivits som just ”plastig” med begreppets negativa konnotationer. Men den lätt melerade ytan på kompositen gör intrycket mjukare – på bilderna ser den nästan ut att vara 3D-animerad. Det finns egentligen ingenting utöver materialet som får maskinen att sticka ut, på ett positivt sätt. Designen är enkel, den testade modellen är i en lätt grönskiftande ”duvgrå” ton, men den finns även i fyra ytterligare färger – bland annat rosa, för den som vill ha en karamell i köket.

Enkel hantering till bra pris

Även hanteringen är enkel och det går med lite vana att manövrera maskinen helt med en hand. Eftersom flaskan sätts in snett vinklad utåt, går den att skruva i utan att hålla fast maskinen med den andra. Flaskan trycks sedan inåt i lodrätt läge och kolsyras med hjälp av den stora knappen på ovansidan, och vinklas sedan ut igen för att tas loss. Det går riktigt smidigt när man gjort det ett par gånger.

Utöver ett miljömedvetet tillverkningsmaterial där enbart flaskan är i konventionell plast, är Woody också väldigt bra prissatt jämfört med konkurrensen. Visst finns det lyxigare modeller som slår Woody designmässigt, och modeller med fler funktioner eller eldrift, men vill man ha en enkel och lättskött maskin till det bra pris är Woody ett riktigt bra val.

Ingen droppuppsamlare och lite slarvig flaska

Woody saknar droppuppsamlare i botten, så råkar man fylla i för mycket vatten kan det pysa över och stänka – den bör därför inte stå på något känsligt underlag, som trä. Flaskan är i bra storlek och i en bred cylinderformad variant. Det enda negativa vi har att säga om den är att den löstagbara botten på flaskan lossnar alltför lätt. Den flyger av lite då och då när flaskan tas ut ur kylen, skickas över bordet eller skruvas loss ur maskinen.

Att installera den medföljande kolsyrepatronen går lätt genom att den skruvas i maskinens ovandel och sedan förs ned i ”kroppen”. Riktigt smidigt! På det stora hela är Woody alltså ett bra, prisvärt val för del som vill ha en välfungerande och enkel kolsyremaskin.

Billig, miljövänlig, enkel manövrering
Saknar droppuppsamlare, onödiga lösa delar på flaskan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

5. AGA Aqvia Exclusive

Enkel manuell kolsyremaskin i snygg design

AGA:s kolsyremaskin Aqvia Exclusive är en stilren kolsyremaskin i rostfritt stål. Det är enkelt att anpassa mängden kolsyra och flaskan är lätt att fästa – det kräver dock två händer. Den manuella kolsyrningen gör att du slipper sladdar i köket så att du kan ställa den precis där du vill.

Aga aqvia

Enkelt att fästa flaskan, kräver dock två händer

Flaskan är lätt att fästa i maskinen genom att den trycks uppåt och vrids ett halvt varv motsols. Det är inte svårt att få gängorna att haka i, och flaskan kan heller inte skruvas i snett. Enligt beskrivningen ska detta gå att göra med en hand, men vår testpanel tycker att maskinen lätt flyttar sig då och behöver därför ha den andra handen på maskinen för stadga.

Vattnet kolsyras genom att man håller ned ett reglage på maskinens framsida. Det är en stor knapp som är lätt att både trycka ned och hålla nedtryckt de 3–4 sekunder som krävs. Därefter hörs ett pysande ljud av att säkerhetsventilen öppnas. Önskas mer kolsyra trycker man en eller två kortare tryck till på knappen.

En stilfull maskin som håller sig fin år efter år

Aqvia Exclusive är menad att stå på bänken. Det kan tyckas självklart, men när vår testpanel tillfälligt önskar stuva undan den liggande på nedersta hyllan i ett skåp blir det tydligt att detta inte riktigt fungerar. Spillkoppen ramlar loss och man riskerar påfresta bottenplattan när den tas fram och stoppas undan. Maskinen i sig är som tur är inte särskilt stor. Den ryms lätt under ett överskåp och upplevs som smäcker i bredd. Den rostfria ytan håller sig också lika fin under de många år som testfamiljen har haft kvar den i sin ägo.

Ska man klaga på något så är det att det är något bökigt att byta patron. Bakstycket behöver plockas av genom att en hård metallsprint trycks in, vilket ärligt talat gör en smula ont i fingret och kräver kraft att få av. Patronen förs in och ut undertill genom ett hål, vilket gör att maskinen måste läggas ned. Detta gör förstås att maskinen kan vara lägre än den annars hade varit ¬– men helst skulle vi önska oss en lite smidigare lösning.

Snygg design som håller, lätt att anpassa mängden bubblor efter smak, sladdlös
Något dyr, går inte att läsa av mängden tillsatt kolsyra
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Aarke Carbonator PRO

Kolsyremaskinen för dig som älskar design och vill ha glasflaskor

Prisklass: Premium Typ: Manuell Flaska: Glasflaska (0,7 L) Kolsyrepatron ingår: Ja

Premiumdesign med motsvarande prislapp

Med Carbonator PRO har Aarke satsat på snygga glasflaskor som verkligen känns kul att ställa fram på middagsbordet. Flaskor i glas innebär att kolsyrningen måste ske inneslutet i något, men Aarke har skött det snyggt med sin trendiga industriella stil och maskiner i stål, där en rejäl kupa sänks ned över flaskan.

Maskinen passar kanske bäst på tjusiga designbänkar snarare än i Svenssonköket, men är också en av få maskiner man verkligen vill ha framme. Maskinen går under överskåpen, vilket gör den lätt att placera och eftersom den är manuell behöver du inte heller tänka på eluttag. Den kan dock upplevas något skrymmande, framför allt basplattan kräver sin plats.

Vi säger det redan nu: den är riktigt dyr. Det finns klara anledningar: det är hållbara kvalitetsmaterial och den produceras i Stockholms innerstad. Men det blir också en mastig utgift (om inte omöjlig) för många konsumenter. Att köpa till flaskor kostar även det en slant, särskilt jämfört med plastflaskor.

Aarke Carbonator PRO 2

Greppvänlig glasflaska och enhandshantering

På grund av den tjocklek som krävs kan flaskor i glas lätt bli tunga och svårhanterade – den här väger 0,65 kg tom, 1,35 kg med vatten. Men här har man tänkt igenom designen: flaskan är fasetterad runt om med tydliga avlånga partier som gör den väldigt greppvänlig och samtidigt ger en snygg retrodesign – som pricken över i är korken i högblankt stål. Det är riktigt välgjort, och många middagsgäster kommenterar den snygga flaskan.

Även kolsyrningen är genomtänkt och det går att sköta maskinen med en hand. Ställ flaskan i den lilla skålen (som även samlar upp vattenspill utan att skada köksbänken), skjut ned kupan med ena handen tills den klickar fast, och tryck några gånger på knappen på ovansidan. För att få kupan att åka upp igen använder du den lilla spaken på sidan av maskinen – enkelt och riktigt smidigt. Ibland kan det samlas lite vatten i spillkoppen som enkelt torkas ut med den medföljande trasan.

Det enda egentliga problemet med Carbonator PRO är priset. Det finns många manuella maskiner som ger lika fina bubblor för några hundralappar istället för tusenlappar, men vill du ha en designmaskin som klarar av glasflaskor kan denna vara värd att spara till.

Snygg, kräver inte sladd, greppvänlig glasflaska, bra bubblor
Väldigt dyr, kan upplevas som skrymmande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Aarke Carbonator 3

Manuell, lättskött kolsyremaskin för den designintresserade

Prisklass: Premium Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ingår ej

Aarke är ett självklart val för dig som gillar design och kan tänka dig att lägga en extra slant på en riktigt snygg maskin. Du kan välja mellan flera olika färger och finish på ett sätt som gör att den kommer att passa in i och pryda de flesta kök. Eftersom den är sladdlös är den även lätt att placera.

aarke 2

Enkel manövrering men lite opraktisk fästning av flaskan

Man kolsyrar vattnet genom att dra i en spak som hålls ned tills en ventil öppnas och ett pysande ljud hörs. Vill du ha mer kolsyra kan du dra ett par kortare gånger till. Det finns ingen indikator för hur mycket kolsyra du har tillsatt, men man lär sig snabbt hur länge man ska dra för en lagom mängd. Det känns faktiskt ganska lyxigt att dra i spaken och ger lite känslan av att ha en öltapp hemma – men för kolsyrat vatten då.

Flaskan fästs genom att man skruvar in den i maskinens överdel. Det krävs ganska många varv och du behöver använda två händer, vilket kan kännas något bökigt när många andra maskiner har snabbfästen. Tyvärr är det också lätt att råka skruva i flaskan snett, vilket märks först när man kommit halvvägs och måste lossa flaskan för att börja om. Det är inget enormt problem, men blir lätt ett irritationsmoment. Att byta patron är väldigt lätt och görs från undersidan genom att lägga maskinen ned, utan att några delar behöver tas bort.

Passar fint i designerköket och pryder köksbänken

Medan många kolsyremaskiner känns plastiga så är det här en robust maskin man vill och ska ha framme. Den är oväntat smäcker och upplevs inte som skrymmande på köksbänken. Den ryms lätt under överskåpet om du skulle vilja placera där den, och tar inte upp något eluttag.

Det här är en stilig pjäs som ger ett lyxigt intryck. Men där maskinen är lyxig känns flaskan oväntat enkel och går inte att skilja från andra fabrikats PET-flaskor. Det är inte något större problem men ändå en kommentar som kom in från en av de testande familjerna. Andra fabrikat har exempelvis flaskor i glas, vilket kanske hade passat Aarkes potentiella målgrupp av designälskare lite bättre. När flaskan fylls upp till den rekommenderade nivån rymmer den 800 ml, vi hade föredragit om man åtminstone fick en liter vatten per kolsyrning, för att slippa spring mellan bord och kök.

Hade det bara varit en skönhetstävling hade Aarke varit okrönt regent, men till det höga priset förväntar vi oss också alla funktioner. Bortsett från hur man fäster flaskan är det en riktigt bra manuell kolsyremaskin där du får betala en slant extra för snygg design och känslan av en riktigt lyxig maskin på bänken hemma.

Stilren design och bra färgalternativ, lättmanövrerad, sladdlös
Dyr, flaskan hamnar lätt snett, något liten flaska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

8. AGA Balance

Mycket lätt kolsyremaskin, med smäcker design och snygg, matt yta

Typ: Manuell Flaska: 1-liters plastflaska Kolsyrecylinder: Ingår

AGA Balance är en stilrent designad kolsyremaskin, med hölje av plast som finns tillgängligt i två olika färger – vitt och svart. De matta färgerna gör att Balance är enkel att matcha med kök i olika inredningsstil, och kolsyremaskinen känns väldigt diskret på köksbänken. Balance är ingen ny produkt på marknaden. AGA har sålt denna modell av kolsyremaskin sen år 2011, men Balance har uppdaterats flertalet gånger och görs nu i fjärde generationen.

Balance är en manuell kolsyremaskin. Den har inga exceptionella funktioner, men basfunktionerna – de enda som behövs för att omvandla kranvatten till bubbelvatten – fungerar väl. Den medföljande (och matchande) vattenflaskan i plats, som rymmer 1 liter vatten, skruvas in i maskinens fäste. Därefter trycker man ned knappen på Balance framsida, hur många gånger beror på hur kolsyrat man vill att vattnet ska bli.

AGA Balance

Kolsyremaskin vars låga vikt är både ett plus och ett minus

I teorin är AGA Balance en kolsyremaskin man kan använda med bara en hand. Men faktum är att en av produktens fördelar, på samma gång blir en nackdel. Balance har en märkbar låg vikt, jämfört med många andra kolsyremaskiner. Det är positivt om man bara vill ta fram sin kolsyremaskin vid behov, eller om man vill kunna ta med sig den i husvagnen, på båten eller i sommarhuset.

Nackdelen är att den låga vikten gör att AGA Balance flyttar sig lätt. När vattenflaskan ska skruvas i behöver man därför använda ena handen till det, medan man med den andra håller maskinen på plats. Konstruktionen känns inte helt gedigen. Luckan baktill, som enkelt öppnas och stängs när man ska byta kolsyrecylinder, är lite rörlig även när den är stängd. Är man villig att bortse från dess smärre minus så får man i AGA Balance en kompakt, snygg och välfungerande kolsyremaskin.

Snyggt stilren design, lätt att öppna upp för att byta kolsyrecylinder, bra storlek
Så lätt att den flyttar sig vid användning, känns lite ranglig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

9. SodaStream Gaia

Billig och smidig kolsyremaskin som kräver lite mer jobb när flaskan ska fästas

Typ: Manuell Flaska: 0,5 liter och 1 liter Kolsyrecylinder: Ingår

SodaStream Gaia är en sett till konstruktion okomplicerad kolsyremaskin. Modellen följer samma grundprincip som de ursprungliga SodaStream-modellerna. Gaia saknar helt avancerade funktioner, vilket innebär att det krävs lite mer ansträngning när man vill kolsyra vatten. Det är inte jobbigt, men det tar lite längre tid. Enkelheten innebär å andra sidan att Gaia kan köpas till ett betydligt lägre pris jämfört med SodaStreams mer avancerade modeller.

Gaia har både en låg vikt och känns nätt i storleken, vilket gör den perfekt för användning i sommarstugan, på båten eller för enkel förvaring i ett skåp mellan användningarna. För att använda Gaia, som är kompatibel med två olika flaskstorlekar, så är den enklast om man har båda händerna fria. Med en hand håller man maskinen stadigt medan den andra placerar flaskan i fästet. Därefter behöver man manuellt skruva upp flaskan i fästet tills den sitter fast.

Billig kolsyremaskin som kräver att vattenflaskan skruvas på plats

Gaia ger användaren total frihet att reglera mängden kolsyra i sitt vatten. Efter några användningstillfällen får man en god känsla för det optimala antalet knapptryckningar. Knappen på ovansidan av maskinen är lätt att trycka in och kräver inte mycket handstyrka. När vattnet är kolsyrat skruvar man enkelt loss flaskan, och hela processen är avslutad.

Sodastream Gaia

Tiden det tar att fixa bubbelvatten med Gaia jämfört med tidsåtgången när man använder SodaStream-maskiner som har Snap & Lock-funktionen, är märkbart längre. Visst, det handlar bara om några sekunder extra. Men om man ofta kolsyrar vatten är det något man kan tänkas irritera sig på. Precis som andra maskiner från SodaStream använder Gaia den nya Quick Connect-tekniken för kolsyrecylindrar. Dessa är lätta att installera men kan vara något svårare att få tag i. För den som söker en enkel kolsyremaskin utan extra finesser är SodaStream Gaia ett pålitligt val som utför jobbet effektivt.

Enkel att förstå sig på, diskret och smidig design, lätt att byta kolsyrecylinder
Lite krångligare att fästa vattenflaskan, funkar endast med SodaStream Quick Connect kolsyrecylinder
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

10. Bubliq kolsyremaskin

Stilren och festlig kolsyremaskin för den som vill kunna kolsyra allt

Kraftkälla: Manuell Kolsyrecylinder: Ingår inte Tillbehör: Extra packningar

Danska Bubliq är en snygg kolsyremaskin som tar liten plats i köket. Utöver de mest särpräglade flaskorna på marknaden sticker företaget ut genom att lova att du kan kolsyra allt (som inte har hög viskositet).

Bubliq är en slående lätt och nätt maskin. Patronen (som inte ingår) installeras enkelt i den övre, löstagbara delen av maskinen och förs sedan ned i ”kroppen”. Det är ett väldigt smidigt sätt som gör att du inte behöver lägga den ned eller skruva loss något bakstycke.

Test of carbonator bubliq freshly carbonated water

Flaskan sticker ut rejält. Den är smal, cylinderformad från kork till botten och 35–38 cm hög, beroende på vilken kork du använder. Den ena korken innehåller den ventil som kopplas till kolsyremaskinen när du ska kolsyra. Den andra, mindre korken är till för förvaring, transport eller när du kolsyrar eventuella extraflaskor. Eftersom du redan har skruvat fast ventilen i flaskan, blir kolsyrningen väldigt smidig. Du ställer den på plats, trycker ned handtaget så att en pigg går in i ventilen, och pssscht ¬– färdigt. Man lär sig snabbt hur många sekunder som krävs för att vattnet ska bli lagom bubbligt – vår upplevelse är att det sprutas in ganska mycket och att patronen töms snabbt. Flaskan rymmer 800 ml vilket är i minsta laget om man är fler än två personer, men det är så andra sidan enkelt att snabbt bubbla lite mer.

Test of carbonator bubliq carbonating water

Snygg men otymplig och lite opraktisk flaska

Att ventilen sitter i korken är både en för- och en nackdel. Det känns riktigt enkelt att kolsyra tack vare att ”iskruvandet” är gjort. Men om du önskar lämna kvar ventilen hemma och ta med dig flaskan har du plötsligt en lös maskindel som ska förvaras och riskera tappa bort. Det mest negativa vi har att säga är annars flaskans design. Den är riktigt snygg. Du kan lägga i frukt- och isbitar i den stora öppningen och kolsyra därefter. Men den är också otymplig. Höjden gör den svår att fylla i en normalstor diskho, och den ryms inte i flaskstället på testpanelens kylskåp om vi vill kunna stänga dörren – så mät noga utrymmet där du vill förvara flaskan.

Test of carbonator bubliq freshly three steps to carbonated water

Eftersom flaskan är så hög är den också svår att hälla ur, och det skvimpar lätt utanför glaset. Däremot är det väldigt roligt att kunna kolsyra allt: vin, saft, färdigblandade drinkar… På det stora hela så är det en mycket bra maskin, men snarare för partyt än som vardagsmaskin. Den passar sämre för dig som vill ha ett par extraflaskor redo i kylskåpet.

Snygg, festlig, går att kolsyra allt
Dyr, ingen patron ingår, otymplig flaska som inte ryms i kylen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

11. SodaStream E-Duo

Eldriven kolsyremaskin som fungerar att använda ihop med stilren glasflaska

Typ: Eldriven Flaska: Diskmaskinssäker glasflaska på 1 liter samt plastflaska på 1 liter Kolsyrecylinder: Ingår

SodaStream E-Duo utmärker sig som en robust kolsyremaskin som, med hjälp av elektricitet, förvandlar kranvatten till bubbelvatten. Att välja en eldriven SodaStream kan tyckas överflödigt, men de tre förinställda kolsyrenivåerna erbjuder två fördelar. För det första garanterar de att varje tryck på knappen resulterar i exakt samma bubbelmängd. För det andra minimerar de onödig användning av kolsyra. Faktum är att en kolsyrecylinder upplevs räcka längre om den används i en elektrisk maskin än i en som styrs manuellt.

En betydande fördel med SodaStream E-Duo är möjligheten att använda glasflaska. För de som strävar efter att undvika plast är manuella Duo och denna elektriska E-Duo de enda tillgängliga SodaStream-alternativen som funkar med glasflaska. Glasflaskan ger en elegant touch och kan utan bekymmer placeras på matbordet även vid finare tillställningar. E-Duo kan dock också användas med plastflaskor, vilket är ett extra plus.

Fungerar med glasflaska men känns krånglig att använda

Men E-Duo kommer med vissa nackdelar. En sådan är maskinens storlek, vilket gör att den inte smidigt passar på köksbänken utan snarare kräver en hel del utrymme. En annan utmaning är att hanteringen av maskinen inte är lika enkel. Att placera flaskan, oavsett om det är glas eller plast, i behållaren är lätt. Men därefter känns själva proceduren för att försluta behållaren ganska krånglig.

För att försegla behållaren måste man trycka ihop maskinen och samtidigt vrida reglaget åt sidan så att E-Duo är ihoplåst under kolsyrningen. Detta kräver två händer, och en viss kraftansträngning. Dessutom upplevs det besvärligt att behöva vända hela maskinen upp och ned eller använda en handduk eller papper om vatten skulle råka spillas ut i maskinen. Det finns andra kolsyremaskiner som är både mer lättanvända och billigare. Men om användningen av glasflaska är det viktiga, så är SodaStream E-Duo ett bra val av kolsyremaskin.

Design som gör att man kan göra bubbelvatten i glasflaska, doserar kolsyran med hjälp av el
Tar upp mycket plats på köksbänken, känns onödigt komplicerad att använda
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Testerna som vi utför är oberoende och består endast av våra egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra utomstående parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Produkterna har använts så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av kolsyremaskiner har maskinerna använts i vardagen i vanliga hushåll. Sedan har modellerna utvärderats av testfamiljerna.

Vi har utvärderat följande kriterier som grund för vårt omdöme:
Funktion: Hur monteras flaskan i kolsyremaskinen? På vilket sätt kolsyras vattnet?
Design: Är kolsyremaskinen snygg nog för att ha stående framme? Får den plats på en köksbänk under ett köksskåp?
Användarvänlighet: Är det lätt att förstå hur maskinen funkar? Hur tydliga är reglagen? Hur enkel är rengöringen av flaskorna?

Resultaten på dessa kriterier har sedan fått ett totalbetyg efter att ha vägts mot maskinens pris – sedan har modellerna rankats och vi har utsett en testvinnare.

Fem tips när du ska köpa kolsyremaskin

Kolsyrat vatten är gott som såväl törstsläckare som måltidsdryck, samtidigt som det är ett nyttigare alternativ till många andra drycker. Att göra sitt eget bubbelvatten hemma spar både på plånboken, miljön och musklerna som slipper släpa hem vatten från matbutiken, och det går lika bra att smaksätta vattnet som att köpa essens och göra egen läsk hemma. Även större märken som Coca-Cola och Pepsi har smaksättningar att blanda med, som gör att drycken smakar som originalet. De senaste åren har utbudet av kolsyremaskiner vuxit rejält och från att det inte fanns så många olika märken att välja mellan så är det nu ett digert utbud. Här är fem köptips som gör att du hittar den perfekta bubbelmaskinen till ditt hem.

Kolsyremaskin med glasflaskor

Allt fler tillverkare har insett att det inte känns särskilt inspirerande att servera vatten i plastflaskor som med tiden blir repiga och matta i ytan. Det finns även fler anledningar till att köpa glasflaskor till din kolsyremaskin.

Snyggare vid servering. Med stilrena glasflaskor slipper du hälla över bubblorna i en karaff eller annan flaska, och kan snabbt ställa fram den snygga glasflaskan direkt på bordet när gästerna kommer.

Lätt att ta med sig. De modeller som har tillhörande glasflaskor har ofta även olika storlekar att välja mellan. Då går det dels att servera vatten i en större flaska, men det blir också smidigt att ta med sig en flaska vatten på språng istället för att köpa i en butik på vägen. Tåligare än plast. Fördelen med glasflaskorna är även att de oftare tål maskindisk jämfört med plastvarianterna som bör diskas för hand och inte för varmt. Alla plastflaskor har märkning som upplyser om det går att diska i maskin eller ej, och många har även ett bäst före-datum då de bör bytas ut med jämna mellanrum då de slits av att ständigt utsättas för det tryck som kolsyran ger vid varje påfyllning. Det vanliga är att plastflaskor byts efter tre år, vilket kan vara ytterligare en anledning till att byta till glasflaskor som har längre hållbarhet (så länge de inte tappas i golvet vill säga).

Kolsyremaskin med enhandsgrepp

Bubblandet sker genom att man fäster flaskan i maskinen och sedan trycker ner en knapp för att tillföra kolsyran till vattnet. Vissa kolsyremaskiner är smidigare än andra, och från att det tidigare ofta varit relativt bökigt att fästa flaskorna så finns det nu flera modeller på marknaden som är designade för att utföra proceduren med ett enhandsgrepp. Det gör att det blir betydligt enklare att fixa klart vattnet i farten, och även att personer med nedsatt motorik eller styrka i greppet lättare kan hantera maskinerna på egen hand. Att byta kolsyrecylinder är också väldigt enkelt, och även där har vissa modeller enklare sätt än andra att genomföra bytet på.

Kolsyremaskin med droppuppsamlare

Även om man snabbt lär sig hur många tryck som krävs för att vattnet ska bli precis så bubbligt som man önskar så kan det ibland komma lite för mycket kolsyra i flaskan. Resultatet blir ett rejält pys och att det skummar över lite grann när flaskan lossas från gängningen, med följden att det rinner ner lite vatten under maskinen. Många maskiner har en smidig droppuppsamlare i botten som tar hand om eventuellt extra spill, men vissa modeller kommer utan detta och då är det viktigt att fundera över placering av maskinen, då till exempel trä eller andra känsliga underlag kommer att ta skada i längden av att ständigt bli våta.

Kolsyremaskin i snygg design

Många produkter avsedda för köket har en del att önska ur inredningssynpunkt och kolsyremaskiner kan definitivt tillhöra den genren. En del av modellerna – särskilt de tidiga – är ganska stora och lite klumpiga plastprylar som ibland är så pass höga att det blir svårt att hitta en bra plats på en bänk där det även finns överskåp. Men även i den här branschen har det plockats in designers som gjort ett bra jobb. Vill man pryda sitt hem med något mer stilrent och designat så finns det absolut kolsyremaskiner som passar i moderna kök, även om priset ofta blir en aning högre samtidigt som resultatet blir samma som med en billigare maskin. En kolsyremaskin håller dock i många år och känns det värt att välja en maskin med en större prislapp för att kunna njuta av den även som inredningsdetalj så finns det inget som hindrar en.

Kolsyremaskin med automatisk dosering

En normal kolsyrepatron räcker för att bubbla ungefär 130 liter vatten, men en del av kolsyran kan lätt gå åt i farten när man trycker lite för många gånger på knappen, med överbubbling och vattenspill som följd. För att spara på sin patron (och i längden även pengar och miljö) och inte göra av med mer än nödvändigt så kan man titta efter en kolsyremaskin som har automatisk dosering och därför kan ha längre intervall mellan bytet av kolsyrepatron.

Bonustips: När du tröttnat på att dricka rent bubbelvatten kan du lyxa till det med olika smaksatt varianter.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

SodaStream Spirit

Kolsyremaskin till bra pris som kan hanteras med en hand och är snygg på köksbänken

Prisklass: Mellan Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ja
SodaStream Spirit

SodaStreams modell Spirit har en både snygg och smidig design och tar inte upp onödigt mycket plats. Den kommer in flera färger för att det ska vara lätt hitta en maskin som passar in i ditt kök oavsett inredningsstil och eftersom den drivs manuellt är den väldigt lättplacerad. Spirits flaskdesign känns något lyxigare än många av de andra SodaStream-modellerna och det går även att köpa till flaskor som tål att diskas i maskin.

Automatisk fästning av flaskan

SodaStream Spirit är väldigt lätt att montera ihop genom att öppna luckan som sitter baktill, och skruva fast kolsyrepatronen i fästet. Sedan är det bara att stänga luckan och börja kolsyra! En flaska följer med maskinen och den går lätt att fästa även med ett enhandsgrepp, då den hamnar på plats automatiskt. Det finns ingen indikator för mängden kolsyra, det styrs i stället manuellt med olika antal knapptryck. Rekommendationen är tre tryck under två sekunder för normal mängd bubblor och fem gånger i två sekunder för en större mängd kolsyra.

Vatten med små, fina bubblor

Till en början kan det kännas ovant att stå och räkna antal tryck och tid, men man lär sig hur många tryck som passar den egna smaken. Bubblorna är många och små, och det är behagligt att dricka.
Vi uppskattar att SodaStream Spirit är lätthanterlig med sitt enhandsgrepp, är lättplacerad och har en snygg design till ett bra pris. Det fina resultatet av bubblandet gör att vi utser till Sprit till den testvinnande SodaStream-modellen.

Bra pris, snygg, smidigt format, lätthanterlig med en hand
Ingen indikator för bubbelmängd
0 5 4.5 1

SodaStream Power

Kolsyremaskin med eldrift som perfekt för storkonsumenter av bubbelvatten

Prisklass: Premium Energikälla: Eldriven Ingår kolsyrepatron: Ja
SodaStream Power

Med SodaStream Power får du en kolsyremaskin som drivs på el, och i paketet ingår en kolsyrepatron och en flaska. Den långa sladden gör modellen lättplacerad och är dessutom så pass dold på baksidan att det ger ett mer ordningsamt intryck på köksbänken.

Power

Automatisk dosering spar på kolsyran

Det är rimligt att ifrågasätta varför en eldriven SodaStream som behöver tillgång till ström och dessutom tar mer plats är ett bättre val framför en billigare modell som ger samma slutprodukt. Faktum är att SodaStream Power snabbt blir en favorit som man inte vill byta bort när man har använt den ett tag. Det smidiga enhandsgreppet som både klickar i och ur flaskan imponerar, och tack vare att knapparna är placerade framtill på maskinen så kan man både se och nå dem enkelt även om den är placerad under ett köksskåp. Det går att välja mellan tre nivåer av kolsyra och den smarta doseringen gör att kolsyrecylindern räcker längre än med en manuell modell där man kanske trycker lite mer än nödvändigt.

Rejäl men inte klumpig

Det är en dyr maskin, men som ger mycket för pengarna. Det minus som adderas till denna annars korta lista är att man ofta blir lite lurad i väntan på att doseringen ska bli klar. Innan den sista avslutande pysningen blir det nämligen en paus som är precis så lång att man tror att doseringen är klar och därför gör sig redo att plocka bort flaskan – och då kommer den sista puffen kolsyra. Power-modellen är aningens större än sina syskonmodeller hos SodaStream men ger ändå ett smidigt intryck och den snygga designen gör att den absolut kan stå framme jämt utan att skämmas för dig. Det finns dessutom flera färger att välja mellan. Prislappen är rejäl för märket, men det snabba och enkla handhavandet ihop med den dryga doseringen av kolsyran gör att det absolut är värd sitt pris.

Enhandsgrepp för att ansluta och ta bort flaskan, väldesignad, eldriven
Kräver eluttag, dyr
0 5 4.5 1

SodaStream Spirit One Touch

Exklusiv kolsyremaskin som är eldriven, räcker länge och kan hanteras med en hand

Prisklass: Premium Energikälla: Eldriven Ingår kolsyrepatron: Ja
SodaStream Spirit One Touch

Att ha ännu en köksmaskin som kräver sladd och därför blir mindre lättplacerad känns kanske inte optimalt, men faktum är att Spirit One Touch ger ett så bra resultat att det kommer bli svårt att byta ut den när man väl testat den här modellen.

Bra storlek och snygg design

SodaStream Spirit One Touch har en behändig storlek och går enkelt in under ett köksskåp vilket gör den lättplacerad i köket. Monteringen är snabbt avklarad, designen är snygg och modellen inger ett kompakt intryck. Den medföljande enlitersflaskan klickas enkelt fast i maskinen med ett enhandsgrepp, och sedan väljer man vilken mängd kolsyra som önskas via tre knappar ovanpå maskinen. Modellen har även flaskor som tål maskindisk som går att köpa utöver den som medföljer, ett bra tips för den som ofta bubblar mycket vatten.

Kolsyrepatronen räcker länge

Eftersom kolsyrandet sker automatisk med hjälp av knappar så används exakt lagom mängd kolsyra vid varje bubbling, något som leder till att patronen också håller under en längre tid. Att inte trycka lite för många gånger och därför slösa bubblor i onödan visar sig vara ett bra koncept, och vattnet blir perfekt kolsyrat med fina bubblor. Även om priset är lite högre än en del liknande modeller kommer det säkert löna sig i längden att byta kolsyrecylinder mer sällan och den som är en riktig storkonsument av bubbelvatten kommer tycka att SodaStream Spirit One Touch är ett riktigt toppenköp.

Bubblar snabbt med enhandsgrepp, bra dosering av kolsyra, patronen håller länge
Behöver el, dyr
0 5 4 1

SodaStream Source

Smidig och prisvärd kolsyremaskin för hemmabubblaren

Prisklass: Mellan Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ja
SodaStream Source

Även om många av SodaStreams modeller verkar lika till både utseende och funktion så finns det skillnader i användning om man börjar granska dem lite närmare. Utvecklingen har gått framåt de senaste åren och den nyare generationen är mer uppdaterade och också mer användarvänliga. Dessutom är det enkelt att köpa flaskor till då många passar de flesta av de olika modellerna.

source

Flaskan fästs med enhandsgrepp

Det är lätt att komma igång då det inte är några konstigheter kring att montera kolsyrepatronen. Det går även väldigt lätt att bubbla vattnet, även de gånger du endast har en hand över. Med en hand placerar man flaskan i rätt vinkel i maskinen, för att sedan trycka den in och upp. När de hamnar i stående position har man även låst fast den, och kolsyrandet kan börja. Du kolsyrar genom att manuellt pressa på ovansidan av maskinens framstycke, och små ljusindikatorer visar sedan på en nivå mellan 1 och 3 hur mycket kolsyra du har tillsatt, så att du kan sluta när du är nöjd. Här är det lätt att ta lite extra, vilket såklart påverkar hur ofta man behöver byta kolsyrecylinder.

Lättavläst och smart placerad display

De nya modellerna har ofta både knappar och indikatorer placerade framåt och inte ovanpå maskinen vilket underlättar vid både hantering och avläsning, även om maskinen skulle vara placerad under ett köksskåp. Den slimmade designen är enkel och stilren och modellen är även väldigt lättplacerad tack vare sin manuella konstruktion som inte kräver eluttag. Om man vill ha en kolsyremaskin utan extra finesser, och bara är intresserad av att på ett smidigt sätt kunna göra eget bubbelvatten hemma, då är SodaStream Source en prisvärd modell att kolla på.

Smidig design, bra grepp med en hand, bra displayplacering
Kolsyran kan lätt slösas med extra tryck
0 5 3.5 1

SodaStream Jet

Lättanvänd kolsyremaskin som gör rejäla bubblor till ett bra pris

Prisklass: Budget Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ja
SodaStream Jet

SodaStream Jet har en klassiskt plastig 80-talskänsla i sin design, och om man tänker tillbaka på de tidigare generationens bubbelvattenmaskiner så är den här inte långt därifrån. Sin något otympliga storlek till trots så får den enkelt plats på köksbänken under ett skåp.

Okomplicerad men lite pillig montering av kolsyrepatronen

Monteringen består inte av något annat än att montera fast kolsyrepatronen innanför luckan på baksidan. Den som har stora händer kan tycka att det är lite väl pilligt att få patronen på plats även om själva förfarandet inte är komplicerat alls, bara lite krångligt sett till platsbristen vid fästet till höljet. Patronen följer med på köpet, ihop med en vanlig klassisk plastflaska. Vill man ha fler flaskor eller flaskor som går att köra i diskmaskinen så finns det att köpa till.

Tvåhandsgrepp och rätt gängning krävs

Om man köper någon av de nyare SodaStream-modellerna kommer man se att det nästan har blivit standard med enhandsfattning för att fästa flaskan. Med SodaStream Jet är läget annorlunda och det behövs två händer och lite pill för att gänga fast flaskhalsen i fästet innan man kan trycka på kolsyreknappen. När det är gjort används knappen på maskinens överdel för att trycka i rätt mängd kolsyra. Vattnet blir gott och får ganska stora bubblor. Sett till det låga priset och det fina resultatet är SodaStream Jet ändå en prisvärd kolsyremaskin för den som inte är ute efter några finesser.

Bra pris, lättanvänd, ger ordentliga bubblor
Flaskan behöver gängas in, behöver tvåhandsfattning, otymplig design
0 5 3.5 1

SodaStream Genesis

Kolsyremaskin i snygg design som gör gott bubbelvatten

Prisklass: Budget Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ja
SodaStream Genesis

Kolsyremaskinen SodaStream Genesis är en snygg köksapparat som gärna kan stå framme på köksbänken tack vare sin lättplacerade storlek och enkla design.

Kräver att flaskan skruvas fast innan man bubblar

Att montera ihop SodaStream Genesis för en första användning är inga problem, det är bara att fästa kolsyrecylindern på baksidan och sedan komma igång. Den medföljande standardflaskan fungerar bra och vill man ha flaskor som är diskmaskinssäkra så går det att köpa till det vid sidan av. Flaskhalsen skruvas fast i det övre fästet vilket kan vara lite pilligt eftersom det gäller att gängorna hakar i rätt. Även om man inte har fyllt flaskan mer än vad måttstrecket anger så kan den även pysa över en del vatten när det kolsyras.

Svårdoserad och krångligt grepp

Överst på maskinen sitter en bred tryckknapp som trycks ner upprepade gånger tills man tycker att mängden kolsyra är lagom. Hur många tryck som är lagom lär man sig uppskatta relativt snabbt. Att få till kolsyrat vatten hemma är egentligen inte krångligt, men när detaljerna runt själva processen känns bökiga så drar det också ner upplevelsen en aning. Med en SodaStream Genesis får du en snygg maskin att placera i köket, men själva handhavandet som kräver ett tvåhandsgrepp för att gänga fast flaskan känns aningen gammaldags.

Snygg design, gott bubbelvatten, yteffektiv
Kräver fastskruvning av flaskan, svårt att veta vilken mängd kolsyra som använts
0 5 3.5 1

SodaStream Crystal

Lyxig kolsyremaskin i rostfritt med medföljande snygga flaskor i glas

Prisklass: Premium Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ja
SodaStream Crystal

Redan när man läser modellnamnet på förpackningen så inser man att Soda Streams modell Crystal tillhör de mer exklusiva varianterna av SodaStreams utbud. Crystal är en påkostad modell i rostfritt som kommer med snygga designglasflaskor på köpet.

Lyxig flaska som håller sig snygg

Flaskan som följer med är en glasflaska med plats för drygt 60 centiliter vatten. Den är snygg och fungerar utmärkt på middagsbordet för att servera direkt ur flaskan. Rengöringen är lätt och eftersom glas håller sig snyggt med tiden så blir inte flaskan solkig eller repig som en del plastflaskor kan bli efter ett tag. Minuset är att de inte är lika tåliga, de är lite tyngre än plastvarianterna och kan så klart gå sönder om de åker i golvet. De rymmer inte heller lika mycket som SodaStreams standardflaskor. Crystal är även endast kompatibel med just sina egna flaskor, inga andra.

Utrymmeskrävande men bubblorna blir bra

Det kolsyrade vattnet blir verkligen helt perfekt, med massor av pigga små bubblor. Handhavandet är enkelt och maskinen kan lätt skötas med en hand tack vare att flaskan ställs i en behållare som sedan vrids till stängt läge. Nackdelen är att hela överdelen av denna behållare behöver lyftas upp för att placera flaskan, vilket gör att kolsyremaskinen även behöver tolv extra centimetrar friyta ovanför sig vid användning. Detta gör att den inte kan stå under alla köksskåp och därför också blir svårare att placera. Även om vattnet blir perfekt så kan inte den modellen väga upp för den rejäla prislappen och betyget sätts tyvärr därefter.

Vattnet blir perfekt, snygga flaskor i glas, lyxig design
Skrymmande, dyr, ej kompatibel med andra flaskor från SodaStream

Vanliga frågor om kolsyremaskiner

Vilken kolsyremaskin är bäst?

I vårt test har SodaStream Spirit utsetts till testvinnare. Egenskaper som våra testpersoner har uppskattat är enhandsgrepp, bra bubblor, snygg design och en storlek som är lättplacerad. 

Hur funkar kolsyremaskiner?

En kolsyremaskin låter dig kolsyra vanligt kranvatten upphällt på flaska genom att pressa ned kolsyregas i vattnet. I stället för att köpa kolsyrat vatten i affären kan du få gott bubbelvatten direkt hemma i köket på nolltid. För att bubbla vatten hemma behövs en kolsyremaskin med tillhörande flaska och en kolsyrepatron/-cylinder. Dessa säljs i stort sett alltid tillsammans som ett kit. 

Hur använder man en kolsyremaskin?

De flesta har samma grundprincip. Maskinen laddas med en kolsyrecylinder som i de flesta fall placeras i en lucka på baksidan genom att enkelt skruvas fast i ett munstycke. På framsidan fästs en flaska med vatten och sedan väljer man önskad mängd kolsyra genom att trycka på en knapp, antingen en förinställd mängd, eller ett visst antal sekunder. 

Hur många tryck behövs på kolsyremaskinen?

Fler tryck ger fler bubblor men exakt hur många trycks som behövs är ofta angett på maskinen för att det ska vara lättare att hitta sin nivå. Många bubbelvattenmaskiner är automatiska och sköter doseringen själv. 

När ska man byta kolsyrepatronen?

Det märks när kolsyran börjar ta slut, dels krävs det betydligt fler tryck för att få vattnet ordentligt kolsyrat, men maskinen låter inte heller riktigt på samma sätt. Det går att ta med patronen till de flesta livsmedelsaffärer eller bensinstationer och byta ut dem mot en ny för en mindre summa, istället för att köpa en helt ny. 

Kan man smaksätta bubbelvatten?

Den som har barndomsminnen av sötsliskiga varianter av låtsasläsk kopplade till kolsyremaskiner kan vara lugn. Idag finns det flera goda smaksättningar att blanda i sitt bubbelvatten, och med rätt mängder smakar det faktiskt precis som originalet på märkesläsken. Det finns både samarbeten mellan kända läskmärken och kolsyremakinernas egna smaksättningar.

Hur gör man smaksatt bubbelvatten?

Först bubblar man vattnet som vanligt. Sedan häller man i smaksättningen i den mängd som anges på flaskan, skruvar på korken och vänder försiktigt flaskan upp och ner ett par gånger så att allt blandas ordentligt. Vill man ha starkare eller svagare smak får man testa sig fram till en lagom styrka.