Test av airfryer

Senast uppdaterat September 2023

Vill du ha friterad mat utan olja? Vi testar marknadens mest populära märken och modeller så att du kan göra rätt val när det är dags att förgylla köket med en tidsbesparande airfryer, Just nu testar vi airfryers från märken som Philips, Wilfa och Cosori.

Observera att detta test är under konstruktion, vilket innebär att fler airfryers kommer att tillkomma i testet.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Airfryer

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vad är det som gör en airfryer bra? Utöver uppenbara saker som att värma mat finns det flera saker att tänka på. Vi ha testat alla maskiner i hemmamiljö med en mängd olika maträtter och fokuserat på följande egenskaper.

Värmning: Hur pass jämnt värms maten i en airfryer? Har du stora möjligheter att ställa in värmningen?
Design och byggkvalitet: En airfryer är ofta så stor att den behöver stå framme jämt och då behöver designen vara bra. Men samtidigt ska den vara välbyggd och tåla att användas ofta.
Rengöring: Kan de olika delarna diskas i maskin? Hur lätt är maskinen att rengöra? Hur ser det ut med reservdelar?
Funktioner: Finns det några mer avancerade funktioner än “blås varm luft på mat”? Kanske ångfunktion eller appstyrning?

0 5 4 1

1. Philips HD9270/70 Spectre XL Air Fryer

Lättanvänd airfryer som funkar bäst till den mellanstora familjen

Volym: 6.2 liter (1.2 kg) Effekt: 2000 W Antal program: 7 Max temperatur: 200°C Höjd: 31 cm Bredd: 31.5 cm Djup: 40.5 cm Vikt: 5.5 kg

Philips Spectre XL Air Fryer är en rejäl pjäs som kräver sin plats i köket. Men eftersom det också går på ett kick att tillaga krispiga pommes eller frasiga fiskpinnar, kan det kännas väl värt att städa undan på bänken så denna airfryer får plats.

Philips HD9270/70 Spectre XL Air Fryer är främst gjord av plast, men känns ändå riktigt gedigen och hållbar. Lådan som maten tillagas i är lätt att dra ut och sätta tillbaka i - något som uppskattas då man exempelvis gärna ska skaka pommes frites eller vända sitt protein halvvägs genom tillagningen för det mest jämna resultatet.

Lättanvänd airfryer med flera program

Det går lätt att lära sig använda Spectre XL Air Fryer. Det är egentligen bara första gångerna som testpanelen känner behov av bruksanvisningen. Det finns 7 program som man kan använda för exempelvis “frysta potatissnacks”, vilket pommes faller under. Men när man använt Philips airfryer några gånger, känns faktiskt de förinställda programmen överflödiga. Man lär snabbt att känna denna luftfritös och det känns ofta enklare att bara knappa in tid och temperatur och sätta igång kalaset.

De förinställda programmen är naturligtvis inte alltid helt exakta. För att ta pommes frites som exempel, beror tillagningstiden inte bara på antal gram du vill laga utan även vad det är för typ av pommes som ska ätas. Tjocka steak fries tar så klart längre tid på sig än tunna strips. Bäst resultat blir det helt klart med de tunnare varianterna och då gärna ett märke vars strips är gjorda för att gå i luftfritös - de blir krispigt goda och får tumme upp av alla runt matbordet.

Blåser nytt liv i kylskåpsrester

Att tillaga exempelvis panerad kyckling från scratch är lätt och blir riktigt gott: kripsigt på utsidan och saftigt på insidan. Bäst resultat får man om man sprayar paneringen med lite olja, men gott blir det oavsett. Även rester som blir trista i mikron (exempelvis fiskpinnar), får nytt frasigt liv när man värmer dem i Philips air fryer. Maskinen når önskad temperatur snabbt och här finns helt klart tid att spara i köket, så länge man inte ska laga åt så många att maten inte får plats på en och samma gång. Då kan det faktiskt gå snabbare med varmluftsugnen. Den digitala displayen visar hela tiden hur lång tillagningstid det är kvar och den sista minuten räknas ned sekundvis. Maskinen är ganska tystgående och det är inga problem att ha digitala möten i samma rum samtidigt som maten tillagas.

BiT Philips HD9270/70 Spectre XL Air Fryer

Även att ta isär innerdelen av lådan för att diska är enkelt. Med bara en liten knapptryckning vid handtaget lossas innerkorgen och det är lätt att diska ur eventuellt fett, smulor och vätska som har droppat från maten under tillagning. Pannan och korgen går att rengöra i diskmaskin, men är också busenkla att diska för hand. Diskar man för hand brukar slitaget generellt sett vara lite mindre.

Även efter användning flera gånger i veckan under ett halvår, ser Philips Spectre XL Air Fryer nästan som ny ut. Utsidan är lätt att polera upp med en mikrofiberduk och eftersom delarna är så enkla att diska, är det enkelt att hålla denna luftfritös hel och ren.

Lätt att lära sig, enkel att rengöra, tydlig display
Svårplacerad i köket
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

2. OBH Nordica Easy Fry Steam & Grill 3in1 Steam+ Airfryer

Rymlig airfryer för den större familjen

Volym: 6,5 liter, 8 portioner Effekt: 1 900 W Antal program: 7 Max temperatur: 200°C Övriga funktioner: Airfryer, grill, ångkokare, rengöringsprogram, justerbar termostat, timer, display Höjd: 45 cm Bredd: 41 cm Djup: 41 cm Vikt: 9,8 kg

Det går inte att sticka under stol med att den här airfryern är stor. Storleken på OBH Nordica Easy Fry Steam & Grill 3in1 är både en fördel och en nackdel. Den väl tilltagna skålen på 6,5 liter rymmer pommes frites eller potatisklyftor till en hel familj och lite till, men storleken gör också att den inte är helt lättplacerad.

Att den dessutom väger nära 10 kilo gör också att man ogärna lyfter den fram och tillbaka vid användning. Hos den inledningsvis något skeptiska testfamiljen fick apparaten till att börja med stå på en köksstol, men i takt med att den gjorde sig oumbärlig bereddes plats på köksbänken. Tack vare en stilren design med mjukt rundade kanter smälter den trots sin storlek ändå in förvånansvärt bra. Men har du redan ont om plats på din köksbänk bör du överväga en något nättare apparat.

Tydlig touchdisplay­ som visar tiden

OBH Nordica Easy Fry Steam & Grill 3in1 Steam+ Airfryer har genomgående plast på ytterhöljet. Även handtaget, som vid första anblick ser ut att vara av borstad aluminium, visar sig vara av plast. Med det sagt så glider skålen på plats fint med ett bestämt klick och att hantera apparaten känns helt okej. OBH Nordica är väl sällan att anse som ett premiummärke, men producerar ändå pålitliga produkter och byggkvaliteten på denna luftfritös får definitivt godkänt.

De två medföljande gallren till skålen är lätta både att lyfta ur och att placera rätt på plats igen efter disk. Maskinen manövreras via en touchdisplay som ger ifrån sig pip för varje knapptryckning, vilket fungerar bra. Det visas också tydligt hur långt kvar det är på programmet eller hur länge airfryern varit igång.

Lättanvänd med flera program

Det krävs inget arbete att komma i gång med OBH Nordica Easy Fry Steam & Grill 3in1 Steam+ Airfryer. I dessa tider när var och varannan produkt ska anslutas till wifi och styras med appar är det snudd på befriande att packa upp, stoppa i sladden, trycka på ett par knappar och så är matlagningen igång. Med 7 förinställda program behövs manualen konsulteras åtminstone ett par gånger i början av bekantskapen, men ganska fort hittar vi våra favoritfunktioner som blir de som används mest.

Apparaten värms upp på ett ögonblick, och vi placerar maten i skålen samtidigt som airfryern slås på. Exempelvis gör vi potatisklyftor på 900 g potatis på 20 minuter från start i jämförelse med varmluftsugn som ska värmas upp 5–10 minuter för att sedan tillaga potatisen i cirka 30–40 minuter för samma resultat. Vill man grilla ska maskinen värmas upp i 15 minuter med grillgallret på plats i skålen, men i gengäld tar det inte många minuter innan en köttbit är klar.

Lika lätt som det är att laga mat i airfryern är det att diska den. Skålen och gallren är klädda med nonstick-material som enkelt låter sig rengöras för hand, men gallren kan också diskas i maskin om så hellre önskas. När apparaten svalnat ska den torkas av in- och utvändigt, vilket är lätt gjort.

Vardagshjälte som hjälper dig att spara tid i köket

Slutbedömningen för OBH Nordica Easy Fry Steam & Grill 3in1 Steam+ Airfryer är att allt som du kan tillaga i varmluftsugn kan tillagas i airfryern med samma resultat eller bättre, oftast på kortare tid, till en lägre energiåtgång och med mindre fett. Lägg sedan till ångfunktionen som ger dig perfekt ångad fisk och grönsaker, och att det dessutom finns möjlighet att grilla en köttbit, så har du en väldigt mångsidig köksapparat. Den både förenklar och förbättrar ditt sätt att laga snabba och kanske lite hälsosammare måltider om andan faller på – förutsatt att du har plats för den på köksbänken.

Mångsidig, värms snabbt upp, lätt att komma igång med
Tar upp mycket plats i köket
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

3. Wilfa Airfryer Crispier 5.5 L

Airfryer som tar mindre plats trots hög kapacitet

Volym: 5.5 liter Effekt: 1800 W Antal program: 10 Max temperatur: 200°C Höjd: 31.5 cm Bredd: 26.5 cm Djup: 27.5 cm Vikt: 5.3 kg

Wilfa Airfryer Crispier har en enkel och oförarglig design. Trots att den i huvudsak är gjord i plast, ser den ändå helt okej ut när den står framme i köket. Ovansidan är platt, vilket gör att man lätt kan lockas att lägga från sig papper eller en kokbok ovanpå airfryern. Gör inte det - här sitter nämligen luftintaget till Wilfas luftfritös och det ska inte blockeras. Eftersom formen är ganska fyrkantig, känns det relativt lätt att placera i köket - även om den såklart kräver sin plats.

10 program och enkel manuell användning

Airfryern från Wilfa har 10 program, men som med de flesta airfryers är det främst det manuella läget testpanelen till slut använder sig av. Displayen är stor med symboler som är lätta att förstå även utan att titta i manualen och därmed lätt använda de förinställda programmen. Dock lär man sig ganska snabbt hur lång tid som krävs för att ens favoritmärke av pommes frites ska bli så krispiga som möjligt och hur mycket värme som behövs för att tillaga kycklingben eller frasig halloumi.

Det här är en airfryer som fungerar bra, men den tar lite längre tid på sig än andra maskiner panelen testat. Som exempel når ommes frites inte riktigt samma krispighetsgrad som andra maskiner och som testköket önskar. Eftersom maskinen från Wilfa tar lite längre tid än andra luftfritöser, känns tidsvinsten inte särskilt stor om man velar mellan att sätta på ugnen eller dra igång airfryern.

Perfekt till helgens frukostbacon

Wilfas airfryer kommer främst till sin rätt när man ska tillaga enstaka portioner eller när man ska steka bacon till en härlig helgfrukost. Då blir resultatet riktigt jämnt och fint. Uppvärmningen upplevs som snabbt och jämn i denna airfryer. Wilfan erbjuder förvärmning, upptining, håll-varm-funktion och påminner när det är dags att vända ingredienserna i korgen. Den vägleder med hjälp av en pipande signal, så matlagningen kan bli rätt högljudd till följd av detta.

Wilfa Airfryer Crispier 5.5 L

Tillsammans med Wilfa Airfryer Crispier 5.5, följer det med en bakform, pizzapanna och ett galler. Förvänta dig dock inte att kunna utföra några storbak med hjälp av denna maskin, för även om den har en kapacitet på 5.5 liter är brödformen nätt i sin storlek för att få plats i lådan. Temperaturspannet är från 30 upp till 200 grader och det går även att använda Wilfa Crispier för att exempelvis torka mindre mängder svamp eller frukt.

Lätt att rengöra men något plastig lukt

Att plocka isär och rengöra lådan och korgen är lätt. Däremot visar det sig vara lite svårt att bli av med plastlukten som Wilfa Crispier dras med. Trots att airfryern torrkörs ett par gånger och diskas innan första användning, hänger lukten kvar. Efter nära två månaders användning, luktar det fortfarande lite varm plast då ens potatisbullar tillagas. Även om det inte påverkar smaken, förtar det ändå lite av upplevelsen då doften från maten får en doftnot av plast.

Lätt att förstå och använda, jämn värmefördelning och jämnt resultat
Svårt att bli av med lukten av varm plast
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Även om tillverkarna många gånger vill få det att låta som något magiskt är en airfryer faktiskt ganska enkel. På många sätt påminner den om en varmluftsugn med en fläkt som blåser runt just varm luft. En betydande skillnad är dock att utrymmet som den varma luften blåser runt på är betydligt mindre och mer koncentrerad i en ugn. Det gör att du faktiskt kan få till något som på många sätt liknar den friterade ytan på mat med ingen eller bara lite olja.

Det gör också att du enkelt kan värma en hel måltid, med exempelvis en panerad fisk på ena sidan av behållaren och pommes frites på andra.