Bärsjal: 9 modeller i test

Senast uppdaterat Februari 2021

Att bära med sjal, eller sjala, kan vara allt ifrån ett praktiskt sätt att transportera sitt barn till en hel livsstil. Är man ny inom bärsjalsvärlden kan det stora utbudet kännas oöverskådligt stort. Inte nog med att det finns många olika typer av bärsjalar, allt ifrån trikåsjalar till ringsjalar till vävda sjalar. Det finns också ett stort urval av olika sjaltillverkare. Ställd inför ett stort antal olika varianter i olika material är det inte så lätt att veta vilken typ av sjal som är den rätta för de egna behoven.

Trikåsjalen är en populär sjaltyp för bebisens första år i livet och en sjal som är relativt enkel att lära sig knyta. Trikåsjalen är lämplig även för nyfödda, också för prematurfödda barn. Fördelen med en trikåsjal är det stretchiga material som formar sig efter barnet och förälders kroppar, och som gör det enkelt att få till den eftertraktade grodpositionen. Grodpositionen är hur barnet ska bäras för att bäst efterlikna hur en bebis naturligt vill positionera sin kropp – med knäna uppdragna och ryggen krökt i en C-form. För att barnet ska anses sitta ergonomiskt i en sjal ska barnets ben ha stöd av tyget ut till knävecken och rumpan ska vara lägre än knäna, så att barnets underkropp bildar formen av bokstaven M.

En trikåsjal kan knytas på många olika sätt och det finns gott om knytinstruktionerna får bärsjalstillverkarna men även tillgängligt online i form av instruktionsvideos. Olika knyt kan vara mer eller mindre lämpliga beroende på barnets storlek och ålder. Ett tips är att trikåsjalen ofta ska sitta tightare än vad man tror, eftersom att det elastiska tyget tänjs ut av barnets kropp.

Här är en video som visar en basknytning för trikåsjalar när de ska användas med bebisar som ska bäras på bröstet, vänd inåt mot bäraren.

Testvinnare - Bärsjal

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. Vår test av bärsjalar har utförts av vanliga småbarnsförälder. Vissa föräldrar har haft tidigare erfarenheter av att bära med sjal medan andra varit så gott som nybörjare. Testet har utförts av både mammor och pappor och med barn i olika åldrar, dock främst med fokus på bebisar från 0 till 6 månader gamla. I vårt test av bärsjalar har vi koncentrerat oss på följande frågor:

Användning: Hur är sjalen att använda och knyta?

Material: Vad är sjalen tillverkad av, är den varm eller sval?

Funktion: Hur stabil är sjalen, hur länge kan den användas?

Pris och möjlig användningstid har ställs mot sjalens övriga egenskaper och den totala bedömningen av varje sjal ligger sedan till grund för dess betyg och omdöme.


Fler tester om att bära barn:

Bärsele

Bärsele för sommaren

Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:

Amningskudde

Babyskydd

Barnvagnar

Bröstpump

Babysitter

Nappflaska

0 5 4.5 1

1. Aldoria Bambu Soft Bärsjal — BÄST FÖR NYFÖDD

Mjuk och bekväm bärsjal som håller sig sval på sommaren och ger bra avlastning

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 10 kg Material: Bambutrikå Storlek: 0,5 x 5 meter

Aldoria Bambu Soft Bärsjal är en mycket lätt och luftig bärsjal av bambutrikå. Materialet kan liknas vid silke, både i dess mjukhet och i dess förmåga att släppa ut värme och fukt om det är varmt, samtidigt som den håller värmen inne när det är kallt. Att bära sitt barn tätt mot huden är väldigt mysigt, men kan lätt bli svettigt. Det gäller i synnerhet den som får sin bebis på sommaren. En sjal som kan användas utan att man får värmeslag blir då verkligen guld värd. Känslan i Aldoria Bambu Soft är otroligt skön och len. Det här är ett material man inte tvekar att ha direkt mot sin nyfödda bebis hud. Precis som andra trikåtyger är också bambutrikån stretchig. Tillverkarens rekommendation är att sjalen är särskilt lämplig under barnets första sex månader, men kan användas upp till ett år innan man behöver övergå till ett mer stabilare material som kan hålla uppe ett tyngre barn bättre. Men för de första månaderna ger Aldoria ett väldigt bra stöd för barnet och en jämn, bekväm avlastning för den som bär. 

Aldoria Bambu Soft bärsjal är enkel att få grepp om och att knyta, även för nybörjaren. Att ena sidan är lätt ribbad medan den andra är slät gör det enklare att upptäcka om tyget råkat vrida sig, något som ska undvikas för att tyngden ska bli så jämnt fördelad som möjligt över bärarens kropp. Sjalen har också en bra mitt-markering. Tack vare sin tunnhet blir sjalen väldigt kompakt när den viks eller rullas ihop. Den går med lätthet att få ned i skötväskan och är perfekt att packa med sig till BB ifall bebisen inte skulle uppskatta att rullas runt i plastbaljan. Bambu Soft finns som en extra bonus i ett stort utbud av färger. Aldoria Bambu Soft är en riktigt härlig bärsjal som man snabbt blir beroende av och som därför är väl värd varenda krona.

Fungerar lika bra på sommaren som på vintern, oerhört mjuk, bekväm att bära med
Kortare användningsperiod
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Babylonia Tricot-slen Organic — BRA VAL

Rejäl och stabil bärsjal med lång användningstid och som ger mycket bra avlastning

Viktrekommendation: Nyfödd till 18 kg Material: Ekologisk bomull Storlek: 0,6 x 5,5 m

Babylonia Tricot-slen organic är en trikåsjal tillverkad av ekologiskt odlad bomull som är GOTS och Öko-Tex 100 certifierad. Trikåtyget är tjock och rejält, samtidigt som det är mjukt och formar sig efter barnets och bärarens kropp. Tricot-slen ger ett väldigt bra stöd och den rekommenderade användningstiden är upp till 18 kg, viket gör att sjalen kan användas under många år. För den som vill bära sitt barn i förskoleålder så blir det inga problem med Tricot-slen. Det rejäla tyget innebär att sjalen är av det varmare slaget. Det finns även en cool-variant av Tricot-slen, men den vanliga lämpar sig nog bäst för den som inte är så svettig och funkar antagligen bättre kyligare årstider än mitt i sommaren. Som alltid är det viktigt att komma ihåg att bärsjalen blir som ett lager kläder, så man ska inte klä barnet för varmt i den. Använder man Tricot-slen när det är riktigt varmt ute räcker det kanske med att ha barnet i bara blöjan.

Sjalen finns i ett stort utbud av färger och har en tydlig mitt-markering, så man vet var på tyget man ska påbörja sin knytning. Med sina dryga 60 cm på det bredaste ställer så är Babylonia Tricot-slen en sjal med mycket tyg. Med en nyfödd bebis kan det kanske kännas som att barnet försvinner lite i materialet, men bebisar växer snabbt och det går utmärkt att vika tyget åt sidorna så att barnet alltid har ansiktet synligt. Tricot-slen är enkel att knyta och ger en mycket bra avlastning för bäraren. Skulle en olycka ske eller om man spiller mat medan man bär så går sjalen utmärkt att tvätta i maskin på 40 grader. Sjalen finns tillgänglig i många olika färger och kommer med instruktioner för ett flertal olika knytningar. Babylonia Tricot-slen organic är både snygg och känns ytterst kvalitativ, helt enkelt en bärsjal som kan användas länge och känns lika bra för barn som förälder.

Rejäl, lång användningstid, ger mycket bra avlastning
Kan bli varm att bära med under sommaren
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Ergobaby Aura — PRISVÄRD

Tunn och sval bärsjal som funkar året runt, mycket bekväm att bära med

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 13 kg Material: 100% Rayon (Viskos) Storlek: 0,5 x 4,9 meter

Ergobaby Aura är en ultratunn bärsjal i sval viskos, perfekt att använda på sommaren men fungerar lika väl året om. I synnerhet för den förälder som är varm av sig är det en lättnad att bära med Aura som inte alls blir lika svettig som många andra trikåsjalar kan vara. Bärsjalen finns i ett brett utbud av färger. Materialet är mycket mjuk, det går utmärkt att bära bebisen i bara blöja utan risk för hårda kanter som skaver. Ergobaby Aura har en inbyggd förvaringsficka, så när sjalen inte användas kan den enkelt vikas ihop in i sitt eget etui. Det gör sjalen enkel att förvara i skötväskan eller under barnvagnen, så att den alltid finns nära till hands. Den kan också användas som en tunnare filt att lägga över barnet eller för att skapa skugga.

Som alltid när det gäller bärsjalar så handlar mycket om själva knyttekniken. Är man ovan får man öva och öva, men till slut sitter det och med Ergobaby Aura är det lätt att förstå hur sjalen ska sitta. Då materialet är väldigt stretchigt är det viktigt att komma ihåg att knyta sjalen tight, så att barnet alltid sitter uppe på bröstkorgen, i pusshöjd för föräldern. Tack vare det följsamma materialet är det enkelt att sprida ut sjalen över ryggen för maximal viktfördelning, och även smidigt att vika undan tyg över axlarna så att barnet aldrig täcks av sjalen. Att Aura kan tvättas i maskin på 30 grader är ett plus, då bebisar har en tendens att skapa fläckar av olika sort. Sjalen är rekommenderad att användas upp till cirka 13,5 kg, tyngre barn bär man bättre med ett stummare tyg. Men för det första året är Ergobaby Aura en fantastisk bekväm och prisvärd sjal som med lätthet kan brukas av föräldrar av alla sorters längd och storlek.

Mycket sval och tunn, bekväm att bära med, integrerad förvaringsficka
Funkar bäst under barnets första år
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

4. Baby K'tan Bärsjal

Trikåsjal som är praktisk för nybörjare, behöver inte knytas och går snabbt att ta på

Viktrekommendation: Från 3,5 – 16 kg Material: Bomull Storlek: XS, S, M, L och XL

Det må låta motsägelsefullt i och med att sjalbärandet handlar om att knyta, men Baby K’Tan bärsjal är likväl en bärsjal för den som inte vill – eller törs – göra just det. Den är också smart för den som vill kunna ta på sjalen utomhus utan att allt tyg släpar i marken och blir vått och smutsigt. Baby K’tan utgörs av två tygslingor som hålls ihop med ett tygband samt ett separat tygstycke som även fungerar som förvaringspåse när det vänds ut och in. Sjalen finns i fem olika storlekar, från XS till XL, och de ska motsvara vanlig kavajstorlek för män och klänningsstorlek för kvinnor. Man ska tänka på att utgå ifrån den storlek man hade innan graviditeten. Brukar man ligga mitt emellan två olika storlekar är Baby K’tans rekommendation att välja den mindre och den bedömningen håller vi med om. Eftersom att sjalen inte kan dras åt är det bättre att ha den lite extra tight i början och sedan låta den tänjas ut något i takt med att barnet växer.

Baby K’tan bärsjal kommer med en tydlig instruktion för hur den ska användas. Tillvägagångssättet kan liknas vid att ta på sig en tröja. Båda slingorna hängs runt halsen, en arm träs in i vardera slingan och sedan kan man börja sätta i barnet. Därefter knyts det stödjande tygstycket fast runtom. För mer visuell handledning finns bra videoinstruktioner online. Det tar några övningsomgångar innan man får till alla moment rätt, men när man väl fått till tekniken går det på nolltid att få upp barnet i sjalen. Med Baby K’tan kan man bära sitt barn i fem olika positioner, inklusive en höftposition. Avlastningen med Baby K’tan är god och den känns väldigt bekväm att använda med en nyfödd, men kanske inte lika effektiv som en vanlig sjal när barnet blir större och tyngre. Den möjliga användningstiden blir därmed troligtvis kortare. Är man två föräldrar med väldigt olika kroppsform så behöver man dessutom varsin Baby K’tan, det går inte att dela på samma som med en vanlig trikåsjal. Men för den som är nyfiken på sjalbärande och känner sig osäker på att knyta själv så är Baby K’tan bärsjal den perfekta introduktionen till sjalandets värld.

Kräver ingen kunskap om knytning, går snabbt att ta på, bra för nybörjaren
Kan inte alltid delas med en annan förälder, kortare användningstid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Najell Wrap

Mjuk och trygg bärsjal som inte kräver knyt

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 9 kg Material: Oeko-Tex Standard 100 Klass 1 Jersey Storlek: S/M, M/L och L/XL

Najell Wrap är en innovativ sjallösning som eliminerar det knytande som ibland kan uppfattas som krångligt, men samtidigt behåller den närhetskänsla som nästan bara en sjal kan ge. Wrap är en blandning mellan tröja och bärdon, och man tar på sig den på samma sätt som en t-shirt. Sjalen finns i tre olika storlekar, och är åt det tightare hållet.

Vid en första anblick kan sjalen uppfattas som lite rörig när man tar den ur förpackningen. Men en tydlig manual medföljer och väldigt snabbt förstår man vad som ska vara vänt åt vilket håll. När man väl fått Najell Wrap på sig så ska man sätta i barnet i tygkorset uppe på bröstet, sedan drar man upp tyget över barnet. Banden i ryggen ska därefter dras runt kroppen och knytas under barnet, som extra stöd och support. Ligger barnen nära maxvikten på 9 kg så kan Najell kännas lite svajjig, och efter en längre tids bärande blir det tungt. Den gör sig därför bäst under det första halvåret. Med ett mindre barn så är viktavlastningen mycket god och Wrap är riktigt bekväm att bära med. Det är inte heller några problem att sitta ned eller luta sig tillbaka när man har sjalen på.

Designen på Wrap är uppskattad av samtliga testare. Både mönster och färg är lagom diskreta för att funka till ens egen garderob. Tyget är mycket mjukt och bekvämt. Under sommarens varmaste månaderna uppfattas det dock som något svettigt. Mjukheten i att använda Najell Wrap gör detta till ett utmärkt val för den som fött med kejsarsnitt. Ingen tyngdbelastning hamnar på snittområdet, och man kan bära sin bebis i sjalen väldigt tätt inpå förlossningen eftersom att både barn och sjal hamnar högt upp på kroppen.

Visserligen känns det ibland lite krångligt att få på den så alla delar hamnar rätt, men det går snabbare än med en lång trikåsjal som ska knytas och det finns ingen oro för att knuten ska gå upp. Med barnet väl på plats känns den både bekväm och trygg. Najell Wrap är ett mycket välkommet inslag i sjalvärlden och ett perfekt val för nyblivna föräldrar som är oroliga för att knyta en vanlig sjal fel, eller som vill få upp barnet snabbt som med en sele men vill få all den mysiga närheten som en sjal erbjuder.

Mjuk och mysig, sjalkänsla utan att man måste knyta, känns trygg och säker
Kort användningstid, kan inte anpassas efter olika kroppar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

6. Coracor bärsjal

Mjuk, skön och stretchig bärsjal som finns i snygga färger och mönster

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 12 kg Material: 91% ekologisk GOTS-certifierad bomull och 9% elastan Storlek: 0,5 x 4,8 meter

Coracors bärsjalar är sant ögongodis, och att utseende på en bärsjal är viktigt inser snabbt den som regelbundet sjalar sitt barn. Sjalen blir som en del av bärarens garderob. Och det är aldrig fel med en bärsjal som förutom att ge bra avlastning också får en att känna sig fin. Coracors bärsjalar finns i ett härligt utbud av färger och mönster. Tyget utgörs av ekologisk bomull med en liten mängd elastan. Det innebär att Coracor bärsjal är rejält mjuk och stretchig. Fördelen med en elastisk sjal är att det är svårt att råka knyta för hårt, för barnet får man ned ändå. Det gör det också enklare att korrigera barnets bärposition när det väl sitter i sjalen, exempelvis om huvudet behöver vridas något för att barnet ska ha fria luftvägar. En nackdel är att man inte får knyta sjalen för löst, för då kommer avlastningen inte att fungera som önskat - det är viktigt att barnet sitter knuten tätt mot bärarens kropp.

Det tunna tyget i Coracor bärsjal gör sjalen sval att bära i även under sommaren. Det gör också att man kommer barnet riktigt nära. Det är enkelt att sprida ut tyget över rygg och axlar för god viktfördelning. Det stretchiga tyget innebär att användningstiden blir något kortare. Tillverkaren anger 12 kg som men i slutändan är det individuellt vilken maxbelastning man känner sig bekväm med, det kan vara vid lägre vikter än så. Är man ute efter en sjal för att bära en nyfödd eller mindre bebis i så är Coracor ett riktigt mysigt alternativ. Med bebis på bröstkorgen med hjälp av Coracor bärsjal så känns det mest som att man har på sig en skön och snygg tröja, och så mycket mer kan man inte efterfråga hos en trikåsjal.

Mjuk och elastisk, mycket snygga färger och mönster, följsamt och tunt tyg
Kortare användningstid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

7. Je Porte Mon Bebe Original

Bred och rejäl trikåsjal med tydlig avigsida, vilket gör det enklare att knyta och använda den

Viktrekommendation: 3,5 - 14 kg Material: Bomull och elastan/spandex, OEKOTEX 100 Storlek: 0,7 x 5 meter

Je Porte Mon Bebe (JPMBB) Original bärsjal är en rejäl trikåsjal som kan stretchas ut både på bredden och höjden. Sjalen är bredare än en del andra bärsjalar i trikå, vilket för den som är mindre i kroppen eller som ska bära en liten bebis innebär att sjalen kan kännas lite bylsig. En smalare mamma med en nyfödd uppfattar det som att tyget kan vara svårt att vika till över axlarna utan att det blir veckigt. Men när samma barn ett par månader senare bars av sin pappa, som är bredare över axlarna, så uppfattades komforten vara mycket god och att JPMBB Original gav en jämn belastning över överkroppen. 

JPMBB Original har en tydlig rät- och avigsida, vilket underlättar knytningen. Man ser snabbt om man råkat tvinna sjalen när man drar den bakom ryggen och kan vrida den rätt innan man avslutat knytet. Även om bärsjalen är väldigt elastisk, vilket enligt tillverkaren ska innebära att man enklare kan ta i och ur barnet utan behöva ta upp knuten däremellan, så finns det också en viss stadga i den. Den rekommenderade maxvikten är 14 kg men det kan hända att man redan när barnet väger 8-9 kg känner det som att man skulle behöva övergå till en vävd bärsjal, som ger mer bärstöd än en av trikå. Tyvärr saknas en tygkasse eller annat sätt att förvara sjalen när den inte används, vilket gör den lite otymplig att få med sig i vardagen. JPMBB Original kan användas från födseln men gör sig bäst med en lite större bebis som fortfarande gärna sitter nära föräldern.

Tydlig avig- och rätsida, fungerar bra även för den med bredare axlar och större kropp
Ingen förvaringsmöjlighet medföljer, kan kännas som för mycket tyg för små bebisar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

8. Je Porte Mon Bebe Basic

Elastisk bärsjal av lite tunnare tyg, som ej behöver knytas om mellan användningarna

Viktrekommendation: 3,5 - 9 kg Material: Fransk frottéjersey (bomull och elastan/spandex), OEKOTEX 100 Storlek: 0,5 x 4,6 meter

Je Porte Mon Bebe (JPMBB) Basic bärsjal är en lite tunnare, elastisk bärsjal som är tänkt att användas under barnets första nio månader. Sjalens avigsida och rätsida är båda släta, vilket gör att det känns som att tyget ligger närmre mot huden och att man får sitt barn tightare mot kroppen. Tack vare etiketten är det dock enkelt att hitta sjalens mittpunkt, när man ska påbörja knytet. Sjalen utgörs av ganska mycket tyg. Det gör att den känns lite bökigare att få till rätt när man har ett nyfött eller väldigt litet spädbarn.

Att sjalen är så pass stretchig – den kan sträckas ut i alla riktningar - för med sig fördelen att man kan knyta på sig JPMBB Basic i förväg och sedan ta i och ur sitt barn under dagen. Sjalen behöver alltså inte knytas om. Det gäller dock att knyta tillräckligt hårt från första början, så att inte tyget tänjer ut sig med barnets tyngd varpå barnet mer blir hängande i sjalen än det bärs mot kroppen. Hur hårt man behöver knyta kommer man dock underfund med allt eftersom att man använder sjalen. Det medföljer ingen förvaringspåse för Basic bärsjal, vilket hade varit praktiskt om man exempelvis vill kunna ta med sig den under barnvagnen. JPMBB Basic är en bekväm och väldigt stretchig bärsjal som passar bäst under barnets första tid.

Bekväm för den som gillar mycket strech i sjalen, behöver ej knytas om mellan användningarna, tunnare tyg
Ingen förvaringsmöjlighet medföljer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 4 1

9. Lillebaby Dragonfly Wrap

Mycket mjuk och mysig bärsjal som kommer färdigknuten och är lätt att använda

Viktrekommendation: 3,6 - 13 kg Material: Bomull och modal Storlek: One size

Att bära sitt barn i en sjal eller annat tygstycke är en uråldrig tradition, men oron för att råka göra fel har lett till att många nyblivna föräldrar hellre söker sig till mer färdiga lösningar, i form av bärselar. För den som ändå är nyfiken på den närhet sjalbärande kan innebära, så kan man börja med att testa en hybrid mellan bärsele och bärsjal. Lillebaby Dragonfly Wrap är ett exempel på just en sådan produkt.

Enkel att använda
Dragonfly Wrap levereras som en färdigknuten bärsjal. Något som utmärker den från andra sjalhybrider är en rejäl, men samtidigt mjuk stödplatta som bättre ska fördela barnets tyngd över bärarens rygg. Sjalen är gjord av ett material som utgörs till hälften av bomull, till hälften av modal. En väldigt lyckad mix, som känns oerhört mjuk och mysig men också ger en sval känsla.

Det är enkelt att förstå hur Lillebaby Dragonfly Wrap ska användas. Manualen är både tydlig och pedagogisk i sina anvisningar, även om svensk text saknas. När sjalen väl sitter på, är det också lätt att placera barnet i sjalen. Därefter ska man knyta det lösa midjebältet runtom, som ett extra stöd. Ett plus med den här typen av lösning är att sjalen är enkel att ta på även utomhus, då man slipper långa tygstycken som släpar i marken.

Kort användningstid
Bärupplevelsen med Dragonfly Wrap är väldigt positiv. Med tyget utspritt över axlarna och plattan centralt i ryggen är sjalen mysig både för barn och bärare. Sjalens maxvikt är 13 kg. Men precis som med många andra trikåsjalar börjar även denna variant kännas svajig och lite tung när barnet väger över 6 kg, vilket innebär en kort användningstid. Samtidigt är det ofta just de första månaderna som man känner behov av en snabb men ändå maximalt mjuk bärupplevelse.

Har man tidigare erfarenhet av att knyta trikåsjal kommer Lillebaby Dragonfly Wrap troligtvis kännas som en överflödig produkt. Är man däremot ovan vid att knyta sjal så är denna hybrid en smidig och väldigt bekväm lösning för att få den sjalnära känslan, men slippa oron över att man gjort något fel. Det genomtänkta materialvalet är ytterligare en detalj som gör att man gärna tar med sig Lillebaby Dragonfly Wrap in i bebisbubblan.

Mjuk och mysig, enkel att använda, bra ryggstöd, lätt att ta på utomhus
Svårare att spänna än en vanlig trikåsjal, kort användningstid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Vanliga frågor om bärsjalar

Vilken bärsjal är bäst?

Vi utser Aldoria Bambu Soft till bäst i test. Det är en mjuk och bekväm trikåsjal som tack vare det tunna, luftiga tyget håller sig sval på sommaren. Det gör den även lämplig för föräldrar och barn som är varma av sig. Bärsjalen är enkelt att knyta och ger en bra avlastning för barn upp till cirka 10 kg.

Vilken bärsjal ska man välja?

Det finns många olika typer av bärsjal: trikåsjal, vävd bärsjal och ringsjal är några av de vanligaste sorterna. För en nyfödd eller en liten bebis är trikåsjalen ofta det mest populära valet. En trikåsjal är tillverkad av ett stretchigt tyg, vilket ofta är lite mer förlåtande och som gör det enklare att få till en bra knytning. Med större och tyngre barn behövs bättre avlastning, och då är en vävd sjal ofta det bättre alternativet.

Hur knyter man en bärsjal?

Det finns många olika sätt att knyta en bärsjal. En vanlig och relativt enkel knytning för nyfödd eller liten bebis som ska bäras i en trikåsjal är ett så kallat basknyt. Då lägger man bärsjalen tvärs över bröstet, korsar tyget över ryggen och upp över axlarna, korsar det igen under tygstycket över bröstkorgen och avslutar med att vira sjalen runt kroppen och knyta ihop den. På YouTube finns det gott om pedagogiska instruktionsfilmer för hur man knyter en bärsjal.

Hur använder man bärsjal?

En bärsjal har många olika användningsområden. Sjalen kan börja användas direkt från BB med ett nyfött barn, och blir ett sätt att bära barnet ergonomiskt och bekvämt samtidigt som man som förälder får båda händerna fria för matlagning, äldre syskon eller annat man behöver ordna med. En bärsjal kan användas både utomhus och inomhus, och med rätt kläder under och över kan man bära i sjal året runt.

Hur länge kan man använda bärsjal med en nyfödd?

Det finns ingen tidsgräns för hur länge man kan bära ett barn i bärsjal. Så länge barnet är nöjt och sitter i en bra, ergonomisk sittposition med fria luftvägar så kan man i teorin bära barnet hur länge som helst. I praktiken är det förstås viktigt att varva hur man bär och håller i barnet. Ett barn som inte sitter bra i bärsjalen kommer protestera, så lyssna till barnets egna signaler.

Hur hårt ska man knyta bärsjalen?

Det är mycket vanligt att den som är ovan vid att knyta och bära med en trikåsjal har sjalen alldeles för löst. Det innebär dels att barnet inte sitter lika säkert i sjalen, dels att avlastningen för bäraren blir sämre då barnet mer hänger i tyget än balanseras mot förälderns kropp. En trikåsjal ska knytas tight mot bärarens kropp. Eftersom tyget är stretchigt finns det ändå gott om utrymme för barnet.

Varför ska man använda bärsjal?

Många föredrar att bära sitt barn i en bärsjal för att det får barnet att komma riktigt nära den egna kroppen. En bärsjal erbjuder ett ergonomiskt bärande som är väldigt bekvämt både för bäraren och för barnet, helt utan hårda spännen eller andra delar som kan skava eller kännas obekväma. En bärsjal är enkel att anpassa med många olika knytningar, och kan användas för att bära barn från nyfödd upp till förskoleålder.

Vilken bärsjal ska man ha?

Vilken bärsjal man ska ha beror på flera olika faktorer. Hur gammalt och stort är barnet man ska bära hur? Hur van är man vid att använda och knyta en bärsjal? Med ett nyfött barn är det enklaste att börja med en trikåsjal och att använda ett basknyt. Ju mer man övar på att bära i sjal, desto enklare blir det att få till ett bra knyt och att få upp barnet i en bra, ergonomisk bärposition.