Julmust: 24 testade sorter

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat November 2023

Äntligen dags att korka upp julmusten och du vill hitta den godaste? Vi har testat all julmust vi kommit över, från bryggerier som Zeunerts, Apotekarnes och Nyckelbryggerier. För att en julmust ska utses till bäst i test, ska den vara god, ha en välbalanserad sötma och gärna en vacker skumkrona.

Här hittar du alla tester av julmat, juldryck och annat juligt.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Julmust

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

För detta smaktest av julmust inför julen 2021 lät vi en panel prova och recensera ett antal olika sorters julmust, från ett brett utbud av bryggerier. Vi såg även till att inkludera två barn i testpanelen, för julen är trots allt barnens högtid. Testet genomföres som ett blindtest där paneldeltagarna inte visste vilken must de testade och därför inte hade några förutfattade meningar. Såväl vanliga märken på julmust, original som funnits med i många år, som nyare specialsorter har fått vara med i testet. Inkluderade tillverkare är bland andra Nyckelbryggerier, Nygårda, Apotekarnes, och norrländska Zeunerts. För att avgöra vilken julmust som blir bäst i test har vi tittat på följande aspekter:

Smak: Lever smaken upp till förväntningar på en god julmust? Hur intensiv och komplex är smaken? Är kryddorna i god balans med varandra och ger aromen en traditionellt julig smakupplevelse? Smak står för 50% av betyget.

Doft och skum: Hur luktar julmusten, hur ser skumkronan ut och hur länge håller skummet i sig? Doft står för 20% av betyget och skum står för 20% av betyget.

Förpackning: Hur ser flaskor och etiketter ut, sprider den julkänsla och passar den att placeras ut på ett dukat julbord? Förpackning står för 10% av betyget.

Dessa egenskaper ställs sedan mot julmustens pris och det sammantagna intrycket och betyget utgör sedan grunden för vårt testresultat.


Fler tester av julmat, dryck och annat juligt.

Julskinka

Glögg

Sill

Pepparkakor

Köttbullar

Cola

Julgransfot

0 5 5 1

1. Nyckelbryggerier Gammeldags Julmust BÄST I TEST JULMUST

En julmust som är näst intill perfekt och passar hela familjen

Nyckelbryggerier Gammeldags Julmust står som stolt vinnare av vårt stora test av julmust även 2023. Det är helt enkelt svårt att hitta en annan julmust som på samma sätt uppfyller drömmen om den perfekta juldrycken.

Perfekt kolsyrad julmust

Förutom att flaskan sticker ut på ett bra sätt, med återförslutningsbar patentkork, skiljer sig Gammeldags julmust på flera sätt från sina konkurrenter. För det första belönas man med en snygg skumkrona vid upphällning av musten – något som många andra julmust vi testet faktiskt inte bjuder på.

Nyckelbryggeriers julmust har också en trevlig kolsyra som inte omedelbart försvinner ur glaset. Julmust blir ofta avslagen i rekordfart, men inte denna härliga must. Nog för att man inte vill att en julmust ska bubbla lika intensivt som kolsyrat vatten, men lagom med bubblor piggar upp dryckesstunden och Nyckelbryggerier bjuder på precis lagom mängd och intensitet.

Sötma som passar hela familjen

Smaken är precis vad man önskar sig från en julmust. Söt, men ändå mindre söt än många av de mer välkända varumärkena. Detta innebär att den går hem både hos barn och vuxna runt julbordet. Den lite mer återhållna sötman innebär också att den passar bra som måltidsdryck eftersom man inte blir mätt av smaken lika snabbt som man kan bli av annan julmust.

Gammeldags Julmust från Nyckelbryggerier må vara något dyrare än flera andra märken. Men det får man igen i form av en fin smak och en snygg, användbar flaska och idel glada tomtegubbar och gummor runt julbordet. Mums!

God smak, fint kolsyrad, något mindre söt
Förhållandevis dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Zeunerts Julmust

En julmust som får vuxna på fall, passar den som tröttnar på de sötare varianterna

Zeunerts Julmust är ett märke som redan har många fans, som varje år otåligt väntar på dess ankomst inför jul. Efter vårt smaktest förstår vi varför. Denna julmust lyckats mycket väl med att motsvara förväntningarna och placerar sig betygsmässigt högre upp än de flesta av sina konkurrenter.

Fint skum och en välbekant doft

Skummet är fint och inledningsvis stort, men sjunker sedan ihop för att snabbt försvinna helt. Doften är klassisk julmust, en lukt man känner igen och som är söt utan att bli sliskig. Även smaken håller sig inom ramen för hur en julmust brukar smaka. Av Zeunerts kan man dricka stora mängder utan att tröttna om man skulle vilja. 

En julmust för vuxna

Zeunerts julmust går dock även bra för en finsmakare att avnjuta. På sätt och vis är den en mer vuxen och mogen version av Apotekarnes klassiska julmust. Smaken har inslag av typiska föräldrafavoriter som öl, choklad och kaffe. Ändå tror vi att slutresultatet är en julmust som också kan funka bra att servera vid barnbordet. Flaskan har en etikett prydd av en rödkindad, glad jultomte. En traditionell design som känns lite storproduktion men ändå lyckas bättre än annan julmust med att sprida julkänsla. Zeunerts är kort och gott en julmust för hela familjen, som lever upp till förväntningarna men piggar upp med en lite kraftigare ton i smak och doft. En värdig utmanare till vår testvinnare och väl förtjänt av en placering i absoluta toppskiktet.

Som en klassisk julmust med bra inslag i doft och smak, julig etikett
Skummet försvinner snabbt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Nygårda Julmust Ekfatslagrad

En traditionell men pigg julmust, passar den som vill ha en ny med trygg smak

Nygårda frontar brett bland julmustutbudet med flera varianter. Den must som lagrats på ekfat uppfattas som en pigg men samtidigt traditionell julmust för vuxna. Den kan även passa bra för barn med ett lite bredare smakspektrum. Fatkaraktären märker man av redan vid första sniffen. Doften är tydlig och ganska stark, även under ett blindtest är eken kvickt identifierad.

Fint och fast skum

Vid serveringen har Nygårda Julmust Ekfatslagrad ett fast och fint skum, uppbyggt av små bubblor som stannar kvar relativt länge. Smakmässigt får julmusten en stor andel mittenbetyg, vilket kan tolkas som att den är relativt neutral i sina toner. Men den har faktiskt tillräckligt mycket karaktär för att även kunna njutas som en egen smakupplevelse. 

En julmust att njuta långsamt

Det träiga ekfatet ger sig tydligt till känna och sammanfattningsvis är Nygårda Julmust Ekfatslagrad snarare en julmust man sippar på - kanske istället för en mugg glögg, än en must man sköljer ned prinskorvarna med. Flaskan är fin i sin enkelhet. Den ser mer ut som en stilren ölflaska än en julmust och får därför inget toppbetyg i design med julkänsla, men passar ändå in bra i juldukningen. Detta är inte en julmust man bälgar i sig mängder av, inte den ultimata törstsläckaren heller. Men det är en intressant julmust och vi rekommenderar varmt Nygårda Julmust Ekfatslagrad som en smakupplevelse väl värd att prova på.

Härlig smak med tydlig hint av ekfat, intressant nytolkning av julmust
Ingen törstsläckare, kanske inte heller en barnfavorit
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Herrljunga Klassisk Julmust

Mycket välsmakande julmust, för den som gillar sin julmust traditionell

Herrljunga Klassisk Julmust skulle lätt kunna gå mången mustfantast förbi. Flaskan är diskret, om än fin i all sin enkelhet med en etikett med juliga inslag. När julmusten serveras så uppstår ett normalstort skum, med ganska stora bubblor. Skummet lägger sig dock snabbt och det här är inte en julmust vars kolsyra pirrar uppiggande i munnen. Doften är diskret men det finns en svag hint av frisk ingefära nånstans bland tonerna.

Smakar precis som must ska smaka

Är man snarare ute efter den unika smaken av julmust än en törstsläckande läskedryck så känns Herrljunga Klassisk Julmust rätt så mitt i prick. Den är mindre söt än den vanliga julmusten som säljs på stor flaska i de flesta matbutiker. Det betyder dock inte att den innehåller mindre socker. Musten är tydligt kryddad och har en behaglig samt markant eftersmak.

Klassisk men ändå mer vuxen

Herrljunga Klassisk Julmust sticker ut med sin smak, utan att på något sätt bryta mot hur man traditionellt anser att en julmust ska smaka. Sammansättningen känns exklusiv och det lite mer vuxna intryck som musten ger gör den till ett klockrent, alkoholfritt alternativ till julölen. För den som verkligen gillar julmust och skyr alla mesiga eller urvattnade versioner så kan vi varmt rekommendera ett glas Herrljunga Klassisk Julmust till årets köttbullar och Janssons.

Traditionell smak av julmust, mycket välbalanserad kryddsättning, ger en vuxen och exklusiv känsla
Sparsam mängd kolsyra
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Nygårda Julmust Original

En julmust som inte är fullt så söt som många andra

Nygårda Julmust Original är Spendrups mustbidrag till julbordet. Varje år erbjuder Nygårda flera olika typer av julmust – lagrade på till exempel ekfat, cognatsfat och portvinsfat.agrade julmustar. Detta är dock deras vanliga julmust.
Musten från Nygårda är en ganska standardvariant av julmust. Den bjuder inte på några överraskningar, men samtidigt blir man inte heller på något sätt besviken.

Bubblorna försvinner snabbt

Musten luktar inte särskilt mycket och skumkronan försvinner lite väl snabbt ur glaset. Man upplever även att musten tappar sina bubblor en smula för snabbt. Smaken är dock god och man får sitt sug efter julmust effektivt stillad, samtidigt som ett glas till gärna slinker ned.

Inte alltför söt

En stor fördel med Nygårda Julmust är att den inte upplevs som alltför söt. Det är inte ovanligt att must är en rysligt sockerstinn upplevelse som kan få tungan att krulla sig av sötchocken. Nygårda lyckas dock vara en lagom söt must, som ändå tar till vara på den traditionella mustkryddningen. Inga överraskningar i form av undertoner av kaffe, vilket gör denna till ett utmärkt val för de som gillar traditionella smaker bäst.

Lagom sötma, klassisk smak
Blir snabbt avslagen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Törst Real Julmust

En mindre söt lättdrucken ekologisk julmust med naturliga ingredienser

Inför julsäsongen 2023 har Törst uppdaterat sitt recept på julmust, och vilken bra uppdatering det är. Medan den förra varianten mest smakade av blåbär, har Törst verkligen hittat julkänslan i Törst Real Julmust år 2023. I den snygga glasflaskan ruvar en dryck som kommer passa perfekt på julbordet.

Törst Real Julmust har en smak som inte alls är lika tung och söt som den vi kommit att förknippa med julmust. Barnen i smakpanelen tycker den smakar som en blandning mellan cola och julmust. Det kanske låter märkligt, men det är en riktigt fin kombination. Smaken av ingefära och citron tittar fram och piggar upp drycken rejält, samtidigt som kanel, apelsin, russin och enbär tydligt sätter julmust känslan. Resultatet är en väldigt lättdrucken variant av julmust, som slinker ned riktigt snabbt.

Vuxen törstsläckare som passar julbordet perfekt

Till skillnad från många andra julmust, är Törst Real Julmust en bra törstsläckare. Säga vad man vill om klassisk och riktigt söt julmust, men särskilt bra på att släcka törsten är de oftast inte. Det är däremot denna mer vuxna tolkning av julmust från Törst, som dessutom inte innehåller vare sig konserveringsmedel, aromer eller artificiella ingredienser. De vuxna i testpanelen ger tydlig tumme upp för Törst Real Julmust och även yngre deltagarna tycker att den är god (även om barnen tycker klassisk must är svårslagen).

Frisk, lättdrucken, god och vuxen tolkning av julmust, ekologisk
En flaska tar slut så snabbt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Herrljunga 1911 Julmust

Klassiska smaker som hela familjen gillar

Julen 2023 ser en gammal klassiker återigen ta plats i butikshyllorna: Herrljunga 1911 Julmust. Denna must må ha över hundra år på nacken, men smakerna är trygga och detta är en julmust som hela smakpanelen uppskattar, inklusive barnen.

Festlig flaska med retrofeeling

I en brun pet-flaska med en etikett som minner of forna tiders jular och stjärnor präglade i plasten, kan man på håll nästan tro att det är en brun glasflaska som står på bordet. Flaskan innehåller 1 liter. Smakerna är, precis som flaskans utseende, klassiska och våra testare tycker att den är god. När man häller upp ett glas bildas en fin skumkrona. Den drar sig dock snabbt tillbaka. När man tar en klunk visar det sig att Herrljungas klassiska julmust har ganska försiktiga och små kolsyrebubblor. Detta uppskattar delar av panelen, medan andra gärna hade velat att bubblorna var lite mer prominenta.

Herrljunga 1911 Julmust är en julmust som helt enkelt levererar precis det man förväntar sig av en julmust. Klassiska och trygga smaker som passar bra till både pepparkakor och skinkmackor.

Fin retrodesign på flaskan, klassiska smaker
Bara 1 liter i flaskan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

8. Apotekarnes Julmust

En trygg julmustklassiker med försiktig smakprofil

Apotekarnes julmust är en klassiker och storsäljare, som i december månad finns tillgänglig så gott som överallt i Sverige. Om den inte fanns i varje liten matbutik så skulle den med stor sannolikhet vara saknad av många. Med tanke på att det antagligen är få svenskar som inte druckit denna julmust så har Apotekarnes på sätt och vis blivit den måttstock annan julmust mäts mot. Och vårt testresultat bekräftar denna tes, om att en must utvecklats till att bli till norm. Apotekarnes levererar nämligen genomsnittligt i alla delmoment och placerar sig på en trygg mittenposition. 

Klassisk sötma

Smaken är klassiskt söt, och precis som doften beskrivs den av flera testare som "typisk julmust" som kan gillas av alla. Slätstruken i vissas ögon, men har heller inget som retar smaklökarna negativt. Apotekarnes skum utgörs av stora bubblor efter upphällning. Det imponerar inget speciellt men är inte heller någon besvikelse. Flaskan är traditionell med tomtar och de rätta färgerna. Julstämningen finns där, men detta är likväl inte en förpackning som lyfter julbordsdukningen direkt. Apotekarnes julmust sticker inte ut och utgör därmed ett säkert kort för hela familjen. En klassiker som verkar förbli just klassisk som dryck även kommande jular.

En klassiker, går hem hos de flesta, enkel att dricka
Ganska slätstruken i både smak och doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

9. Hammars Bryggeri Lagrad Julmust

Hutlöst dyr julmust med rökig smak som faller de vuxna i smaken

Hoppsan, vilken kraftig smak av rökig ek. I fyra år har Hammars lagrade julmust lagrats på whiskyfat av svensk ek, och det märks verkligen. Dock är även prislappen därefter.

Must med tydlig rökig smak av whiskyfat

Det är faktiskt inte bara de vuxna i testpanelen som tycker Hammars lagrade julmust är god, den slinker ned fint även i barnens magar. Ett av barnen säger att hen tycker den smakar som vanlig julmust, men där håller inte de vuxna med. Smaken av rök är som sagt tydlig och detta är en must med ett helt annat djup än många andra.

Smakar det så kostar det

Med sin rökiga smak, skulle detta vara en utmärkt julmust att marinera kött i, men det skulle bli en dyr marinad. Vi betalade 39.90 för en 33 centiliters flaska, vilket gör Hammars Brygger Lagrad julmust till det dyraste i testet. Och medan den absolut är god, är det ändå ett pris som kan kännas svårt att motivera, vilket också drar ned det samlade betyget något.

Tydlig smakbild, vuxen smak
Väldigt dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

10. Julamust Original

En god överraskning på varuhuset

Precis vid kassorna på Jula finns 33 cl flaskor med varuhusets egen julmust: Julamust. Det känns mest som en plojgrej som skapats för att det blir en rolig ordlek. Men döm om vår förvåning då det visar sig att Julamust faktiskt inte alls är så dum.

Inte så kryddig, men välbalanserad

Detta må inte vara den mest kryddiga julmusten man kan få tag på, men smaken är välbalanserad och fin. Fördomsfullt hade vi förväntat oss en vattning smak, men där får testpanelen äta sina ord. Det är inte mycket till skumkrona, men i ärlighetens namn är detta en julmust att dricka direkt ur flaskan på väg hem från ett svettigt besök på Jula.

Trevlig överraskning

Julamusten är en god och trevlig överraskning. Och även om det kanske inte är en flaska man ställer på julbordet (etiketten är pyntad med en skruvdragare), så är det en julmust som är god nog att sätta i sig en flaska av då suget gör sig känt.

Billig, vitsigt namn, god
Något mild kryddning, inte så mycket skum
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. Apotekarnes Julmust Sockerfri

Ett mindre sött alternativ till den klassiska julmusten

Apotekarnas sockerfria julmust har mycket gemensamt med den vanliga varianten. Apotekarnes klassiska must har kommit att bli den måttstock många jämför andra mustar med. Hur står sig då den sockerfria varianten med originalet? Riktigt väl, visar det sig.

Inte lika fyllig som originalet

Apotekarnes sockerfria julmust är inte fullt lika fyllig och kryddig som originalet. Men trots detta är den fortfarande är riktigt god. Den största vinsten är att den känns avsevärt mindre söt, vilket också gör att den upplevs som en bättre törstsläckare än originalet.

Ett gott alternativ för mindre sötma

Musten är naturligtvis sötad, men med aspartam istället för socker. Letar man efter en nyttig dryck till julbordet, är det troligtvis bättre att snegla på något annat än julmust. Men är man på jakt efter en must som behåller de klassiska smakerna, men inte får tungan att rulla ihop sig av sötman – då är Apotekarnes sockerfria ett bra alternativ att provsmaka.

Klassiska smaker, lättdrucken, mindre söt
Tappar lite i fylligheten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

12. Nygårda Julmust Lagrad på Portvinsfat

En must för de vuxna runt julbordet

Samtidigt som julmust är den mest populära juledrycken i Sverige och en självklar kompanjon till julmaten. Men även om julmust är en omtyckt dryck, är en vanlig invändning att den smakar för mycket läsk. Nygårda julmust som är lagrad på portvinsfat, erbjuder en mer vuxen smak till julskinkan.

Förutsättning att man gillar portvin

Detta är fortfarande en rejält söt dryck, men med en väldigt tydlig portvinskaraktär. I vårt test ryggade barnen tillbaka och överlät mustdrickandet till de vuxna i sällskapet. Tycker man inte om portvin, kommer man sannolikt inte bli särskilt förtjust i denna must. Men längtar man efter en rejält kryddig must med en tydlig smak av portvin, kommer denna smakrika must passa smaklökarna.

Rik och fyllig must att smutta på

Det här är inte en must man bäljar i sig - smaken är så rik och fyllig att man snarare smuttar på den än sveper ett glas för att släcka törsten. Men som ett vuxet och alkoholfritt komplement till julbordet är den riktigt trevlig.

Fyllig, rik, tydlig portvinssmak
Lite väl söt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

13. Dufvenkrooks Halvtorr Julmust

En julmust för den som gillar enbär

Är man ute efter en julmust med riktigt vuxna smaker, är Dufvenkrooks Halvtorra Julmust något att testa. Detta är en betydligt mindre söt julmust med hög närvaro av enbär och toner av humle. Detta är en julmust som är något av en vattendelare!

Julmust för vuxna

Barnen i smakpanelen är inte förtjusta, men så är detta knappast en julmust som riktar sig till den yngre publiken. Inte heller är det julmusten för de som vill ha sin must söt och klassisk. Är man däremot en person som tycker att julmust generellt sätt är lite för sött, då kan Dufvenkrooks Halvtorr Julmust falla i smaken.

Detta är en julmust där enbär spelar huvudrollen. Humlen adderar ett djup till smaken och de personer i testpanelen som gärna dricker stout tycker att denna torra must var riktigt smarrig. Den smakar dock inte öl, så det behöver man inte oroa sig för. Tankarna förs istället till en julig cocktail och det är lätt att börja fundera på drinkrecept med denna som bas? Kanske lite gin skulle komplettera den väl - med garnering i form av en enbärskvist och en skiva apelsin?

Detta är en spännande must för enbärsälskaren. Men köp något annat till barnen.

Dämpad sötma, fokus på enbär, skulle passa bra som drinkbas
Enbärssmaken faller inte alla på läppen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

14. Trocamust

En god julmust för alla nostalgiska men nytänkande Trocadero-lovers

Tycker du om Trocadero? Gillar du julmust? Då kommer Trocamust vara kärleksbarnet du inte visste att du längtade efter. Till och med den som inte vanligtvis tycker om Trocadero, kan uppskatta denna julhybrid från Spedrups Bryggeri.

Trocadero är en läsk som spelar mycket på nostalgi, så det var ett modigt drag när de introducerade Trocamust lagom till julsäsongen 2022. Trocamust var faktiskt den första nya Troca-smaken på imponerande 69 (!!!) år då den släpptes förra året, och till 2023 gör den comeback.

Kul blandning av två nostalgiska klassiker

I Trocamust gifter sig smakerna mellan Trocadero och julmust på ett så bra sätt att eventuell skepsis snabbt får ger på foten. Resultatet är en pigg variant av julmust som passar lika bra till julbordet som en snabbt törstsläckare på väg hem från jobbet. Trocaderon tillför fruktiga smaker till musten och ibland är man inte helt säker på om det är Trocadero eller julmust man dricker - det är lite förvirrande, men också gott och kul.

Trocamust finns både med hederligt socker och som Zero-variant. Båda är goda och ett roligt lättdrucket alternativ till den klassiska julmusten.

Mindre tung smak än klassisk must, släcker törsten bra, kul med nytänkt
Lite förvirrande smakbild (men ändå god)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

15. Dalamust Sahlins Brygghus egna Julmust

En traditionell julmust med mindre sötma

Dalamusten från Sahlins Brygghus bjuder på en pigg och glad skumkrona. Tyvärr tycks skumkronan ta död på kolsyran i övrigt, vilket innebär att detta är en julmust som lätt kan upplevas som något avslagen.

Julmust en trygga och förväntade smaker

Dalamust är en klassisk julmust som smakar precis som man förväntar sig, inget sticker egentligen ut åt något håll. Den upplevs som mindre söt än flera andra julmust och den är god att dricka både till mat och till decembermyset. På det stora hela är det en julmust som inte kommer vare sig provocera någon eller få någon att tappa hakan av nydanade smaksensationer. Å andra sidan är det de traditionella smakerna som vinner flest fans runt julbordet, och då är detta en bra och säker väg att vandra.

Ett av barnen i testpanelen säger: ”Jag blev inte superbesviken på den, den var typ lite mitt emellan”. Detta stämmer faktiskt väl överens med vad de vuxna säger också: det är en julmust man känner sig nöjd med, men inte direkt en som man kommer sitta och längta efter specifikt.

Trygg och traditionell smak, vacker skumkrona
Upplevs avslagen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

16. Nygårda Julmust Light

Stillar julmustsuget men lyckas inte dölja light-smaken

Å ena sidan kan det vara gott med en sockerfri julmust – must är en sockerladdad dryck och ibland blir det söta en nästan övermäktigt. Då brukar light-versionerna kännas som ett bra alternativ. Å andra sidan är det en fin linje mellan att smaka mindre sött och helt enkelt smaka sötningsmedel. Nygårda Julmust Light drar lite för mycket åt det senare.

Klassiska smaker av must

Även om Nygårda Julmust Light smakar lite för mycket light, finns naturligtvis ändå de klassiska smakerna av must där. Man behöver med andra ord inte på något sätt känna sig berövad julmustupplevelsen om man ställer denna must på bordet. Men smakerna bär inte riktigt fram hela vägen, och smaken på Nygårda Julmust Light är helt enkelt inte riktigt så fyllig som man hade önskat.

Mindre sötma
Klen smak, sötningsmedlet känner man tydligt smaken av
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

17. Nygårda Julmust Romfat

Julmust med tydlig smak av rom

Nygårda Julmust Romfat är märkets mest distinkta julmust. Den lär ha smalast målgrupp men har på samma gång stor potential att bli en riktig favorit hos den som redan tycker att smaken av rom hör julen till.  

Högsta betyg för skum

Vad gäller skummet så kammar Nygårda Julmust Romfat hem högsta position av samtliga julmuster i vårt test. Såhär ska en julmust skumma - rejäla bubblor i ett fast, tjockt och härligt skum som ligger kvar riktigt länge. Romfatet gör sig känt redan i doften. Lukten är söt med en hint av punsch, rom eller annan söt sprit. Smaken beskrivs av de som gillar rom som fyllig med precis rätt balans mellan rom och julmust. Eftersmaken är stark och krämig.  

Inte något för de som inte gillar rom

För de som inte riktigt faller för romens frestelse blir Nygårda Julmust Romfat för mycket likör. Av en testare liknas den vid att dricka en flytande dammsugare-bakelse. Förpackningen är Nygårdas stil trogen. Hela designen är bruntonad och känns modernt stilren men mer standard än som en etikett som sprider julstämning. Lite mer julkänsla hade varit uppskattat. Nygårda Julmust Romfat är julmusten som har en tydligt definierad målgrupp, och en liten men trogen skara fans. Romälskare öppnar gärna en till flaska medan alla övriga tömmer sitt glas utan att hälla upp ett nytt.

 

Favorit för romälskaren, stark och rejäl eftersmak, bästa skummet
Inget för den som inte gillar rom, smal målgrupp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

18. Hammars Julmust

Julmust med ovanligt blygsam smakprofil

Det som omedelbart sticker ut när det kommer till Hammars Julmust är storleken på flaskan. I och med att det handlar om en PET-flaska, förväntar man sig att den åtminstone ska innehålla 1,4 liter (som de flesta andra stora PET-flaskor gör). Hammars Julmust innehåller bara 1 liter.

En smaklös julmust

Att den innehåller 1 liter visar sig dock inte ställa till med några större problem eller bråk om sista dropparna vid bordet. Detta är nämligen en must som vare sig luktar eller smakar särskilt mycket. Det är nästan som om man inte druckit den alls. Suget efter ett till glas är helt obefintligt.

Den sista skvätten dryck blir faktiskt kvar i flaskan och slutar sin bana i slasken. Inte för att den är äcklig, den är bara rätt menlös.

Mindre storlek kan vara bra för ett mindre hushåll
Smaklös
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

19. Hammars Julmust Apelsin

Julmust med förnimmelse av grogg, passar apelsinälskaren bäst

När denna flaska öppnas och testpanelen gör ett första dofttest, är det en person som utropar: ”hej, här luktar det grogg”. Och ja, det är något med smaksättningen av apelsin, som för tankarna till hemmablandade groggar.

Julmust som barnen hoppar över

Denna julmust från Hammar med smak av apelsin, smakar lite som om någon har tappat ned en karamell med apelsinsmak i musten – eller som om en tonåring gett sig på att blanda en drink. Det är en tydlig ton av apelsin. Testpanelen känner sig inte övertygade.
Om de vuxna är skeptiska, så är barnen i testpanelen mer än tveksamma. ”Det räcker med att doppa fingret faktiskt”, säger ett av barnen då resten av glaset får slås ut. Och om ett barn inte dricker musten, då vet man att det inte kommer vara någon storslagen succé på julbordet.

Kul med annan smak
Går inte hem hos barnen alls
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

20. Tempel Brygghus Julmust

En julmust som riktar sig mot en äldre publik

Tempel Brygghus Julmust är lite svår att sätta fingret på. När testpanelen först luktar på musten, tycker de att de kan ana en sötma – kanske cognac. När den sedan provsmakas slås man av att den smakar artificiellt. Kanske är det kanelen som gör det? Kanel är en vanlig krydda i julmust, men har man otur kan den uppfattas som artificiell och parfymerad, snarare än julig.

Ingen skumkrona och snålt med bubblor

Tempels julmust bjuder inte på någon skumkrona. Synd, tycker testpanelen, som ändå tycker att det är trevligt med lite skum. Musten är på det stora hela blygsamt kolsyrad. Men tråkigast av allt är kanske ändå att smaken. Trots inledningen med rätt mycket smak, om än lite väl kanelig, dör smaken bort rätt snabbt och det sammanlagda intrycket blir ändå att det är en tämligen smaklös julmust.

Julmusten från Tempel vinner tyvärr inga hjärtan bland testpersonerna. Barnen tycker den är äcklig. De vuxna tycker att den är okej och dricker upp sina provglas. Men det är inte heller en julmust som någon säger att de kommer duka fram till julmiddagen.

Snygg flaska
Upplevs avslagen, smak som försvinner snabbt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

21. GBG Soda Julmust

Julmust med tydlig smak av malt som inte faller alla i smaken

Det första som slår en, både lukt- och smakmässigt med GBG Soda Julmust, är den oerhört tydliga smaken och doften av malt. Tycker man sig känna en förnimmelse av öl då man dricker denna julmust från västkusten, så är det troligtvis just malten smaklökarna har spårat.

”Den smakar lite konstigt, men jag lär ju dricka upp den”, säger ett av barnen i testpanelen, och ned slinker glaset. Det är inte med total övertygelse, men ingen must behöver i vilket fall slås ut.

Julmust med tydlig smak av malt

Men trots den ganska kraftigt närvarande smaken av malt (svartmalt eller chokladmalt, gissar testpanelens hemmabryggare), är det ändå en förvånande platt julmust som GBG Soda bjuder in till. Utöver malt, känner panelen även noter av kaffe, men det känns mer som en maltdryck än en julmust. Detta behöver naturligtvis inte vara fel – julmust innehåller ju trots allt malt och humle, precis som öl gör. Men här blir faktiskt malten lite väl tilltagen och testpanelen saknar den klassiska smaken av julmust.

Ovanlig smakbild, något för maltälskaren
Malten tar överhanden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

22. Apotekarnes Julmust Apelsin Sockerfri

Julmust med smak av apelsin som inte vinner några hjrätan

Det är roligt med nya smaker på julmust, men det är inte alltid de når hela vägen fram. Apotekarnes Julmust Apelsin (sockerfri) är ett sådant exempel. För även om den doftar kraftfullt av apelsin då locket skruvas av, verkar en stor del av smaken försvinna med kolsyrepyset.

Syntetisk smak av apelsin

Istället för en pigg smak av apelsin, tycker den vuxna delen av smakpanelen att denna must smakar som någon uppfinningsrik grogg från ungdomens dagar. Barnen i testpanelen nöjer sig med att lukta och sedan tacka nej till ett glas av denna ganska konstigt doftande variant av julmust.

Musten bär en förnimmelse av apelsin, men inte på det bra sättet. Smaken är istället oerhört syntetisk och även om det är fullt möjligt att dricka upp sitt glas, ber man knappast om påfyllning.

Kul med ny smaksättning
Smakar syntetiskt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

23. Zeroh! Taste of Julmust

Ett alternativ för den som (mot all förmodan) gillar avslagen julmust

Zeroh! har gjort sig kända för sina sockerfria saftdrycker som innehåller sukralos och steviolglykosid för sötning. Vanligtvis bjuder de på fruktiga och bäriga drycker, men lagom till julsäsongen har de släppt en saft med smak av julmust. Spännande, tyckte smakpanelen. I alla fall ett litet tag.

Blandar man Zeroh! med smak av julmust på det sätt som det är tänkt, alltså med vanligt kallt vatten är detta en dryck som inte får någon i smakpanelen på fall. “Smakar som avslagen och rätt svag julmust”, sa en person. “Nej, bara nej”, sa en annan. När vi testar att blanda den med kolsyrat vatten blir resultatet bättre och faktiskt drickbart. Men även med bubblor är det en alldeles för blygsam smakprofil som helst saknar djupet som både vanliga och sockerfria julmust har.

Zeroh julmust-saft är tveklöst roligare som koncept än som en verklig dryck, men ändå ska Zeroh! ha applåder för att de vågar sig på denna nästan helgade dryck.

Zeroh! Taste of Julmust

Kul koncept, smakar okej bled kolsyrat vatten
Blandas den med vanligt vatten är resultatet riktigt tråkigt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2 1

24. Hammars Julmust Kardemumma

En julmust med smak av kardemumma, som inte övertygar ens kardemummaälskaren

Det är tidigt i blindtestet tydligt att detta är en julmust smaksatt med något – det kluriga är bara att lista ut vad. ”Är det skumbanan? Det luktar godis”, undrar en av testdeltagarna. Det är inte skumbanan, det är kardemumma.

Julmust som luktar tydligt av kardemumma

Julmusten har, trots godisfunderingarna, en ganska tydlig doft av kardemumma. Kardemumma är onekligen en av julens mer klassiska kryddor. Men kardemumma dras också med ett problem: det blir lätt en parfymerad smak. Så är fallet med Hammars Julmust Kardemumma.

Barnen tycker inte om kardemummamusten, medan de vuxna tolererar den och deras glas dricks ur. Glasen pryds knappt av den snåla skumkronan och kolsyran är faktiskt också i klenaste laget.
Hammars Julmust med kardemummasmak är helt enkelt inte en must som övertygar. Den är på sin höjd tolererbar.

Smakar jul
Smaken upplevs parfymerad, snål skumkrona
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

För detta smaktest av julmust inför julen 2021 lät vi en panel prova och recensera ett antal olika sorters julmust, från ett brett utbud av bryggerier. Vi såg även till att inkludera två barn i testpanelen, för julen är trots allt barnens högtid. Testet genomföres som ett blindtest där paneldeltagarna inte visste vilken must de testade och därför inte hade några förutfattade meningar. Såväl vanliga märken på julmust, original som funnits med i många år, som nyare specialsorter har fått vara med i testet. Inkluderade tillverkare är bland andra Nyckelbryggerier, Nygårda, Apotekarnes, och norrländska Zeunerts. För att avgöra vilken julmust som blir bäst i test har vi tittat på följande aspekter:

Smak: Lever smaken upp till förväntningar på en god julmust? Hur intensiv och komplex är smaken? Är kryddorna i god balans med varandra och ger aromen en traditionellt julig smakupplevelse? Smak står för 50% av betyget.

Doft och skum: Hur luktar julmusten, hur ser skumkronan ut och hur länge håller skummet i sig? Doft står för 20% av betyget och skum står för 20% av betyget.

Förpackning: Hur ser flaskor och etiketter ut, sprider den julkänsla och passar den att placeras ut på ett dukat julbord? Förpackning står för 10% av betyget.

Dessa egenskaper ställs sedan mot julmustens pris och det sammantagna intrycket och betyget utgör sedan grunden för vårt testresultat.


Fler tester av julmat, dryck och annat juligt.

Julskinka

Glögg

Sill

Pepparkakor

Köttbullar

Cola

Julgransfot

Ur ett gastronomiskt perspektiv kan julen mycket väl vara de många dryckernas högtid! Julmust, glögg och julöl är alla bundna till årets mörkaste men kanske också mest firade helg. Och just julmusten är kanske den dryck med störst symboliskt värde, eftersom att den dricks av alla åldrar och förenar både släkt och familj runt julbordet. Julmusten är "a must" att stå framdukat bland julbröd, julskinka och köttbullar, eller att sippas på när julrimmen läses upp. Att exakt samma dryck förtärs vid påsk, bara med annan etikett på flaskan, kan vi väl lämna därhän för stunden.

Julmustens historia

Bryggartraditionen av julmust går mer än hundra år tillbaka i tiden och populariteten tog fart rejält under 1920-talet. Mustens mytiska aura beror till stor del på det hemliga receptet. Exakt hur julmust framställs vet endast ett fåtal personer på extrakttillverkaren AB Roberts i Örebro. Klarlagt är att den förutom de hemliga kryddorna bland annat innehåller humle- och maltextrakt samt kolsyrat vatten och sötningsmedel. Bryggerierna kan själva påverka smaken då extraktet bara är en del av ingredientlistan, exempelvis med enbär, essens med knäcksmak eller smak av saffran. Att lagra musten ett år hemma innan förtäring har blivit populärt bland mustentusiasterna, faktiskt så populärt att vissa bryggerier börjat sälja lagrad must i butik.

Svenskarnas favoritdryck

Svenskarnas konsumtion av julmust peakar givetvis i december. Julmusten står då för hälften av all läskförsäljningen i landet och Sveriges invånare dricker i snitt nästan sju liter per person. Idag säljs julmust i vanliga matbutiker som Ica och Coop, mer exklusiva varianter kan också beställas online eller köpas hos Systembolaget. Julmust innehåller dock som mest en försumbar halt alkohol och är således helt tryggt att konsumera när man är gravid. Precis som populära läskedrycken Coca-Cola kan även julmust fås i lightversion men huruvida julmust har samma egenskap vid magsjuka som cola anses ha verkar det dock råda viss oklarhet kring. För personer med glutenintolerans har Livsmedelsverket kommit fram till att måttlig konsumtion inte ska innebära någon risk, oftast förekommer inte heller koffein i musten. Julmust säljs både mer traditionellt på glasflaska om 33 cl och 50 cl och kan köpas i back, men finns även i större flaskor, vanligtvis av plast med en volym på 1,4 liter. Julmust kan också köpas i ekologiska varianter och finns givetvis representerat på ursvenska IKEAs traditionsenliga julbord och i deras butiker runt om i världen.

Utgångna produkter

0 5 3 1

Apotekarnes Vintermust

En omskriven must som passar hela vintersäsongen

vintermust apotekarnes

En mindre söt och mer vuxen must är vad Apotekarnes lockar med när de lämnar sin årgångsmust bakom sig och istället lanserar en Vintermust. Tvärtom vad envisa rykten i sociala medier vill hävda, ersätter Vintermusten dock inte Apotekarnes vanliga julmust.

Festlig flaska som piggar upp dukningen

Flaskan är lika festlig som föregångaren årgångsmusten, men musten i sig lockar faktiskt inte fram några större festkänslor. På den ljusa sidan uppskattas den lägre sockerhalten, då must ofta kan upplevas som lite väl söt. Men i övrigt lämnar Apotekarnes Vinstermust en hel del att önska.

Smaken saknar djup

Smaken har inte alls det dova djup som man hoppas på när man ser den mörka färgen. Faktum är att musten upplevs som rätt smaklös. Att den dessutom är så sparsamt kolsyrad att den nästan känns avslagen, är också något av en besvikelse. Å ena sidan är det skönt med en must som inte sticker i näsan. Å andra sidan bör en must bubbla så pass mycket att den inte känns gammal.

Apotekarnes vintermust har en blek smak som snabbt glöms bort och flaskan förblir halvfull. Inte för att den är äcklig, men för att man helt enkelt glömmer bort att ta ett glas till.

Mindre söt, fin flaska
Smakfattig, känns avslagen
0 5 1.5 1

Törst Real Julmust

Julmust som är både ekologisk och fairtrade

Torst Real julmust

Ingen hade blivit gladare än testpanelen om julmusten i testet som är både ekologisk och fairtradecertifierad, hade varit den godaste. Men ärligt talat smakar den faktiskt inte ens julmust.

Det finns ett hål på marknaden som vi gärna hade sett att Törst Real Julmust kunde fylla. ”Äkta vara” skriver de och visar upp en innehållsförteckning som är tydlig och lätt att förstå. Flaskan är dessutom riktigt snygg, och flirtar vilt med hipsterestetiken.

Nytänkande julmust som inte når hela vägen

Problemet är, att Real Julmust inte alls smakar som en riktig julmust. Det smakar faktiskt mer som en kolsyrad variant av nyponsoppa. Doften är väldigt bärig och smaken är för all del inte äcklig. Den är faktiskt rent av god, men ändå blir man besviken smakmässigt. På sin höjd kan den passera som juldryck, men med det sagt så vägrar barnen att ens smaka på den. Smakvägran beror till stor del på den rejält grumliga bottensatsen, som gör att drycken inte ser särskilt inbjudande ut.

Vill man helt slippa smaken av julmust, kan detta vara ett juligt alternativ. Men särskilt mycket julmust smakar den inte.

Ekologisk, fin smak av svenska bär
Smakar inte julmust över huvud taget
0 5 2.5 1

Apotekarnes Bryggarmust

En blandning av julmust och öl som inte övertygar

Apotekarnes Bryggarmust 1

Att blanda sin julmust med öl är något som stundtals varit ett populärt sätt att ge musten en mer vuxen smak. Detta vill Apotekarens ta tillvara på genom att erbjuda en Bryggarmust - som helt enkelt är en blandning av just öl och must.

Blandning av julmust och lager

Bryggarmusten består av 75 procent julmust och 25 procent alkoholfri lager. Du kan med andra ord dricka den, även om du är kvällens utvalda bilförare. Smaken av öl är tydlig utan att vara överväldigande. De lite beskare tonerna av humle och malt är påtagliga och det råder inga tvivel om att det är en ölblandad must man dricker.

Skumkronan står sig lite längre än vad skummet på en vanlig julmust gör, vilket ger ett trevligt visuellt intryck och förstärker känslan av att det är en vuxnare dryck man hällt i sitt glas.

Inte en smak som övertygar

Tycker man att det är gott att blanda ut sin julmust med en skvätt öl, då kan Bryggarmusten vara något som faller en i smaken. Men är man inget fan av beskare smaker, behöver man inte göra sig besvär med denna julmust.

Det sammantagna intrycket är att detta är en dryck som har lite svårt att välja vad den vill vara. Det hade varit trevligt med än ännu tydligare och lite mer vågad ölsmak – nu blir detta istället en dryck som smakar mer avslagen öl än något annat.

Trevlig omväxling från vanlig must
Hade kunnat smaka mer öl
0 5 2 1

Freeway Julmust (Lidl)

En julmust med alldeles för försiktig kryddning

Freeway Julmust Lidl

Freeway är Lidls egna märke och av julmusten kan man välja både med och utan socker. Vi har testat den vanliga julmusten med socker.

Luktar försiktigt men gott

Julmusten från Freeway luktar försiktigt men gott då flaskan öppnas. När man häller upp drycken i glaset bildas en snygg och lagom stor skumkrona. Skumkronan försvinner dock snabbt. Musten är trevligt kolsyrad och man behöver inte oroa sig för att kolsyran kommer försvinna innan glaset har druckits ur – ett problem som vissa julmust dras med.

Smakar alldeles för lite

Men trots den goda doften och balanserade kolsyran, lever inte smaken upp till förhoppningarna. Faktum är att Freeway Julmust smakar väldigt lite. Här hade man gott kunnat krydda upp julmusten rejält.

Att musten är lite smaklös är egentligen inte det stora problemet. En försiktig smak kan passa alldeles utmärkt till maten på en måltidsdryck. Vad som stör mer är den kemiska bismaken som kommer direkt då man svalt första klunken julmust. Bismaken är inte tillräckligt störande för att man ska hälla ut hela flaskan, men vid inköp av must kommer valet definitivt inte falla på Freeway igen.

Bra kolsyra, god doft
Försiktig smak, kemisk bismak
0 5 2 1

Naturfrisk

Julmust som för tankarna till barnens hostmedicin

Naturfrisk

Friskt vågat, hälften vunnet lyder uttrycket, men Naturfrisk julmust vågar tyvärr lite för mycket och misslyckas med att vinna några röster till dess fördel. En julmust som inte smakar julmust är trots allt inte värd sitt namn. De rätta ingredienserna finns där och Naturfrisks smak är söt, men någonstans i bryggningsprocessen har det gått för långt. Det fruktiga i musten hintar visserligen om jul, men passar snarare som en väldigt söt läsk. Några av våra testare uppfattade smaken nästan som likör eller glögg. Vilket inte behöver vara fel, men det lever inte upp till våra julmustförväntningar.

Smakar mer hostmedicin än julmust

Doften följer i samma spår som smaken, och går ibland nästan åt det kemiska hållet. Naturfrisk luktar helt enkelt lite som en hostmedicin för barn smakar. Skummet är tunt och försvinner snabbt. Färgen på skummet känns inte heller riktigt frisk, skummet drar mot en rosa/lila nyans som inte retar aptiten. Flaskan får bättre omdömen. Den är gammaldags i en positiv bemärkelse, har en retrokänsla som inte sticker ut men inte heller skämmer ut sig på julbordet. En förpackning gör dock ingen julmust och Naturfrisk har varken rätt smak eller doft för att kunna placera sig någon annanstans än i botten av vårt julmusttest.

Gammaldags flaska med fin retrokänsla
Luktar kemiskt och smakar inte som julmust
0 5 0.5 1

Favorit God Julmust

En julmust som inte alls är särskilt god

Favorit God Julmust

God Julmust från Favorit är en must som nästan inte smakar någonting alls. Den luktar milt av must, men så fort man tar en klunk är det mustiga ett minne blott. Faktum är att det smakar ungefär som om man har hällt upp ett halv glas julmust och sedan fyllt på resten av glaset med vatten.

Kolsyran försvinner rekordsnabbt

Kolsyran är också en udda historia i Favorit God Julmust. När man först slår upp ett glas bubblar drycken riktigt friskt, nästan lite för mycket. Bubblorna upplevs som nästan stickiga. Men halvvägs genom glaset är bubblorna som bortblåsta och kvar har man en mörkbrun och avslagen dryck som i bästa fall påminner om något som skulle kunna vara julmust.

Det här är en must som man helt kan hoppa över på julbordet. Längtar man efter ett glas julmust, kommer man bli gruvligt besviken om detta är det enda alternativet.

Färgglad flaska
Vattning smak, tunn doft, blir avslagen rekordsnabbt
0 5 0.5 1

Gaam Nutrition Julmust

En rakt igenom oangenäm julmustupplevelse

Gaam Nutrition Julmust

Gaam Nutrition Julmust är en energidryck med julmustsmak utan socker, men med en hel del sötningsmedel istället. Den smakar också ungefär som förväntat – inte särskilt gott.

Smakar mer sötningsmedel än något annat

Smaken av sötningsmedel är påtaglig i Gaam Nutrition Julmust. Det är faktiskt det den smakar allra mest av. Andra tankar från testpanelen är att den smakar som om man blandat en energidryck med vatten och en skvätt julmust. Med andra ord är detta ingen vinnande dryck ens om man skulle vara sugen på en energikick i form av en dos koffein (denna burk innehåller 180 mg koffein).

Bättre att dricka något annat

Färgen på musten är lika urvattnad som smaken. Det kloka valet är att stå över Gaam om den bjuds och söka energi på annat sätt. Ta en kopp starkt kaffe och en näve julgodis till Kalle Anka istället.

Ingen positiv smakupplevelse alls att rapportera
Ingen positiv smakupplevelse alls att rapportera
0 5 4.5 1

Nygårda Ekologisk

Nygarda ekologisk

Ibland är den ekologiska varianten av en dryck eller matvara dessvärre också en tråkigare version. Men när det kommer till julmust blir vi mycket glatt överraskade när Nygårda ekologisk dominerar vårt test både vad gäller smak och doft. Att den dessutom är ekologisk blir en extra bonus. Mustens skum får något blandande omdömen. Det är inte magnifikt men det bubblar tillräckligt för att man ska bli nöjd. Doften är mycket rik och omfattar sötare toner av honung och vanilj såväl som en touch av bränt farinsocker. Smaken ger direkt munnen en härlig känsla av jul och Nygårda ekologisk beskrivs nog allra bäst med de tre bokstäverna i ordet god.

Kolsyran i julmusten är lagom intensiv. Smaken är just mustig med inslag av bär och ingen tvivlar på att det är en julmust man dricker. De mer exotiska kryddiga tonerna passar väl in och lyfter smakupplevelsen till en högre nivå. Förpackningen är diskret. Vid första anblick skulle flaskan lika väl kunna innehåll öl. Det enda juliga med etiketten är den vackra gröna färgen. Den tillstramade designen gör sig dock fint på julbordet, även om en tomte eller gran inte hade skadat. Det är dock det faktum att julmustens smak och doft både lever upp till förväntningarna och överraskar med det lilla extra som gör att Nygårda ekologisk placerar sig i topp i vårt test.

Rik doft och fyllig smak, julmust som överträffar förväntningarna, ekologisk
Flaskan hade kunnat vara roligare

Vanliga frågor om julmust

Vilken julmust är bäst?

I vårt test av julmust har vi testat 16 olika sorter och utser Nyckelbryggeriets Julmust till bäst i test. Detta är en must som smakar tydligt av julmust, men har en något lägre sötma, vilket gör att den släcker törsten bättre. Den har även en väldigt snygg glasflaska med patentkork.

Vad smakar julmust?

Kryddningen av julmust är hemlig och det är faktiskt samma sirap som används till all julmust. Julmustextraktet säljs av AB Roberts i Örebro till de olika bryggerierna. Bryggerierna kan sedan smaksätta sin brygd för att göra den personlig. Sneglar man på de recept som finns för hemmatillverkning, kan vi konstatera att julmust har en smak av enbär, ingefära, kryddnejlika, kardemumma, stjärnanis, kanel och socker. Klassiska julkryddor, med andra ord.

Vad innehåller julmust?

Det extra receptet för julmustextraktet som säljs av AB Roberts är hemligt, men att julmust innehåller malt- och humle, socker, vatten och det beryktade extraktet är vida känt. I recept för hemmabryggning finns även alla klassiska julkryddor med.

I vilka länder dricker man julmust?

Julmust är en dryck som främst dricks i Sverige. Julmust säljs även under påskperioden, men då går den under namnet påskmust. Vissa tillverkare har försökt att sälja en året runt-must och då kort och gott kallat den must.

Vad är skillnaden på julmust och påskmust?

Många undrar vad det är för skillnad på julmust och påskmust. Den enkla sanningen: namnet och etiketten. Påskmust och julmust är samma dryck, men med namn anpassade efter den säsong som de säljs under. Varför finns det ingen midsommarmust, kanske du undrar? Faktum är att man försökte saluföra en sommarmust, men det fanns inte ett tillräckligt stort konsumentintresse för den.

När börjar julmust säljas?

I vissa butiker dyker julmusten upp redan i september, vilket brukar orsaka både jubel och skepsis. Framåt slutet av oktober, börjar julmusten synas i allt fler matbutiker och i november går den att köpa överallt. 

Hur mycket julmust dricks varje år i Sverige?

Det finns inte några exakta eller bekräftade siffror angående svenskarnas julmustkonsumtion, men det sägs att försäljningen ligger mellan 40-60 miljoner liter per år. Vi klunkar med andra ord i oss ganska många glas must i juletid.