Åkpåse: 27 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Maj 2024

Hur gör man varmt och mysigt i barnvagnen på vintern?  Vi har testat åkpåsar i både liggdel och sittdel, från ett brett urval av märken såsom Bugaboo, Voksi och Elodie Details. För att en åkpåse ska kunna utses till bäst i test måste den vara tillräckligt varm, inte glida i sittdelen och ge en ombonad känsla för barnet.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Åkpåse

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I vårt test av åkpåsar har vi låtit vanliga barnfamiljer använda åkpåsarna. Åkpåsarna har testats i både liggdelar och sittdelar, och av barn av olika storlek och ålder. De har använts under vildare vinterdagar och vid riktigt kallt väder, med många minusgrader. I vårt test av åkpåsar har vi titta extra noga på följande egenskaper:

Passform: Hur sitter åkpåsen i olika sittdelar? Kan den på något vis fästas upp, exemplevis genom att träs över ryggstödet?

Värmehålllande förmåga: Hur varm är åkpåsen? Är locket tillräckligt högt för att skydda hela barnets kropp? Kan man justera åkpåsen värme efter säsong?

Användning: Är det smidigt att sätta i åkpåsen i vagnen? Är locket avtagbart? Är det enkelt att lägga ned och lyfta upp barnet ur åkpåsen?

Utöver egenskaper och funktioner har vi i vår slutgiltiga bedömning också vägt in åkpåsens design och hur dess prisvärde upplevs. Vi har därefter utsett testvinnaren.


Fler tester för vintriga barnvagnspromenader

Handvärmare

Termos

Fler tester av barnprodukter

Barnkläder

Barnvagnar

Bebisprodukter

Bilbarnstolar

Matstol

0 5 4.5 1

1. Elodie Åkpåse BÄST I TEST ÅKPÅSE

Modernt designad och varm åkpåse med smarta funktioner och universal passform

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 71 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Återvunnen polyester i foder och yttertyg

Elodie Details Åkpåse klassiska åkpåse uppdateras varje höst med årets nya designutföranden. Märket har vunnit popularitet med ett brett och ständigt aktuellt utbud av färger och mönster.

Det finns flera olika varianter av åkpåse i Elodies sortiment. En dunfylld modell, en babyvariant som kan göras om från overall till miniåkpåse, samt denna klassiska åkpåsemodell som varit en storsäljare i nära på ett decennium. Den klassiska åkpåsen finns i ett utförande med dragkedjan mitt fram på locket, samt i enfärgade och mönstrade varianter där dragkedjan löper runtom åkpåsen.

Åkpåse som funkar upp till 3 år

Åkpåsen är en meter lång, vilket är standardlängd, och rymlig nog för att kunna användas upp till omkring 3 års ålder. Baksidan är mycket väl genomtänkt. Elodie Åkpåse har långa skåror som stängs igen med kardborre, vilket gör det busenkelt att sätta den i vagnens sittdel och dra igenom selen. Även om selen sitter fast i sittdelsklädseln.

På baksidan av Elodie Åkpåse finns en upphängningsficka, som man trär över ryggstödet på sittdelen. När man gjort det så sitter åkpåsen stadigt och kan inte glida ned när man ska sätta i barnet i vagnen. Man kan även använda åkpåsen i en liggdel, även om den kan kännas något för bylsig i mindre liggdelar, exempelvis tillhörande syskonvagnar.

Tillräckligt varm för att funka hela vintern

Elodie Åkpåse är en varm modell, som håller värmen runt barnet även när det blåser friskt och temperaturen krupit ned under nollgradigt. Locket är tjock vadderat och högt nog för att åkpåsen ska kunna stängas igen upp till hakan. På framsidan finns knappar, så att åkpåsens lock delvis kan vikas ned. Det kan även lossas helt vid varmare väder, och då kan bakstycket användas som en sittdyna i vagnen. Åkpåsen är väldigt mysig och väljer man en mer utstickande design blir den snabbt en uppiggande färgklick i vagnen.

Elodie Åkpåse

Utvalda varianter av Elodie Åkpåse tillverkas numera återvunnen polyester, både i yttertyg och i fodret. Det är utan tvekan ett steg i rätt riktning, och en utveckling som kan skönjas även hos flertalet andra större aktörer inom babyprodukter. Ihop med de övriga bra egenskaperna hos denna modell gör det Elodie Åkpåse till ett på alla sätt utmärkt val för att bädda ned sitt barn i under vintern.

Snygg och färgglad design, passar alla vagnar, glider inte, varm, hållbara material
Kan inte anpassas i längd eller värme
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Najell Åkpåse BÄSTA ERGONOMISKA

Mycket mjuk åkpåse som sitter bra både i liggdel och i ergonomiska sittdelar

Längd åkpåse: 97 cm Längd lock: 69 cm Bredd: 36 cm Upphängning: Ja Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Alla material är Öko-tex klass 1, stoppningen är Soronafyllning som utgörs av återvunnen polyester

Om det på något vis var möjligt att av ett moln plockat från en blå himmel sy en varm åkpåse för vinterbruk, så skulle nog slutresultatet bli ungefär som Najell Åkpåse är. En mjukare och mer fluffig åkpåse får man leta efter. Den är dessutom både varm och effektiv på att hålla kall luft ute. Najell tillverkar även mjukliften SleepCarrier, och tanken med Najell Åkpåse är att den ska ha dubbla funktioner.

Dels ska den funka som ett inlägg och lock i mjukliften, dels ska den funka som en fristående åkpåse speciellt utformad för ergonomiska sittdelar. Men eftersom att Najell Åkpåse kan vikas till för att passa i Najells SleepCarrier så passar den också väl att använda i liggdel, även mindre sådana. Åkpåsen har avtagbart lock, och den går också att öppna upp i fotändan så att barnets skor kan sticka ut. Bakstyckets fotända har ett mörkt, mer slittåligt foder för att bättre tåla smuts.

Åkpåse perfekt för ergonomiska sittdelar

Öppningarna för selen är långa kardborreförsedda skåror, vilket gör att åkpåsen funkar bra i de flesta sittdelar och även med selar som är svåra att ta isär. Vad som gör Najell Åkpåse speciellt utformad för ergonomiska vagnar är att den har ett bakstycke i två delar, formsytt för sittplattan. Men också att det finns en tygremsa på baksidan av åkpåsen som kan träs under sittplattan, så inte åkpåsen glider utåt.

Najell Åkpåse

I åkpåsens huvudända finns en elastisk rem som kan träs runt ryggstödet för att ytterligare förebygga glid. Najell Åkpåse har ett lock som går högt upp på barnet, det kan även vikas ned och hålla på plats med knappar. Det finns också en dragsko att dra åt. Åkpåsen är normallång, men åt det smalare hållet över barnet överkropp vilket kan irritera barn som inte vill ha det för trångt över armarna. Najell Åkpåse passar därför bäst för bebisar och mindre barn upp till omkring två år, och för dem är det här ett av de mest ombonade åkpåsealternativen som finns.

Sitter perfekt i ergonomiska sittdelar, otroligt mjuk och varm, högt lock, funkar bra i liggdel
Tight över barnets överkropp, fläckar syns snabbt på det ljusa fodret
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. Voksi Urban BÄSTA PREMIUMVAL

Varm och förlängningsbar åkpåse, passar under hela barnvagnsperioden

Längd åkpåse: 89-122 cm Längd lock: 65-90 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Lock: Dun och fjädrar certifierade enligt Responsible Down Standard

Voksi Urban har funnits länge och genom åren fått förbättrade detaljer, uppfräschad design samt ibland också nya funktioner. Precis som alltid är Voksi Urban en påkostad åkpåse, men när en produkt håller hög nivå så känns det höga priset ändå motiverat. Dessutom brukar Urban även ha ett högt värde på andrahandsmarknaden när det blivit dags att sälja den vidare.

Förlängningsbar åkpåse för både liggdel och sittdel

Voksi Urban är verkligen utformad för att fylla en funktion både för den nyfödda bebisen och för förskolebarnet. Åkpåsen utgörs av en baksida, på vilken man kan fästa två olika långa lock. Med det korta locket på mäter Voksi Urban 89 cm, och passar perfekt i de flesta liggdelar. För att den lilla bebisen ska ligga extra bekvämt medföljer ett löst tygstycke, som placeras över selöppningarna för att skapa en slätare sovyta.

När det är dags att byta till sittdel så är det lätt sätta fast Voksi Urban. På baksidan finns vertikala öppningar som stängs igen med kardborre, vilket gör åkpåsen kompatibel med alla sorters selar. Med det långa locket på blir Urban drygt 120 cm lång. För de flesta barn funkar alltså Urban under hela barnvagnsperioden.

Varm åkpåse som klarar många minusgrader

Oavsett om man använder Voksi Urban med det korta eller långa locket så går det att öppna upp åkpåsen i fotändan. För ett större barn, som även är uppe och går med vinterskor på, så är det smidigt att då kunna låta fötterna sticka ut när det är dags att sätta sig i vagnen. Det gör också att åkpåsen blir mindre smutsig inuti.

Voksi Urban

Voksi Urban är en rejält varm åkpåse. Bakstycket är fodrat med ull, och locken har en fyllning av fjädrar och dun. Voksi själva anger att Urban är en åkpåse avsedd för kall vinter, och det stämmer att den klarar av tvåsiffriga minusgrader utan att barnet känns kallt. Bäst blir det om man använder sig av lager på lager-principen, och endast klär barnet i underställ och mellanlager. För den som bor någonstans där vintern som mest bjuder på 0-gradigt väder kan Urban uppfattas som lite varmare än nödvändigt.

Hög kvalitet i åkpåsens detaljer

Det finns inget sätt att fästa Voksi Urban över ryggstödet, varken med rem eller upphängningsficka. Men selen håller åkpåsen relativt väl på plats. Urban har även antiglidmaterial på baksidan. Dragkedja löper längs kanten, och kan öppnas från båda håll. Locket kan vikas ned och fästas fast i ett mer öppet läge.

Att en åkpåse kan osa kvalitet kanske låter diffust. Men när man använder Voksi Urban så är det precis den uppfattningen man får. Alla detaljer känns premium. Dragkedjorna krånglar aldrig, åkpåsens passform kramar perfekt om barnet och locken går hela vägen upp till hakan. Voksi Urban är och förblir ett av de bästa åkpåsevalen man kan göra om man lever där vintern är lång och kölden hård.

Lika varm som mjuk, öppning för skor, kan förlängas, lång användningstid
Saknar upphängning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Bugaboo Multifunktionell Vinteråkpåse

Flexibel åkpåse som funkar många säsonger och sitter perfekt i Bugaboos vagnar

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 68 cm Bredd: 44 cm Upphängning: Träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja

Bugaboo Multifunktionell Vinteråkpåse har i tidigare versioner även gått under namnen Bugaboo High Performance Åkpåse, ofta förkortat Bugaboo HP-åkpåse. Namnbytet till Multifunktionell Vinteråkpåse handlar dels om ett språkbyte, dels om en markering för att visa att åkpåsen uppdaterats ytterligare en gång. Åkpåsen finns i flera färger och har små reflexdetaljer nedantill, för lite bättre synlighet i vintermörkret.

Perfekt passform i Bugaboos sittdelar

I Bugaboos sortiment av åkpåsar är Multifunktionell Vinteråkpåse den dyraste, men samtidigt det bättre köpet. För även om priset är högre, så motiveras det väl av den längre användningstiden och anpassningsmöjligheten utifrån säsong. Åkpåsen kan användas i Bugaboos liggdelar, genom att man viker till huvudändan eller trycker ihop fotändan. Bakstycket har fyra skåror, så selen i Bugaboos vagnar är lätt att dra genom åkpåsen.

Men Multifunktionell Vinteråkpåse kommer främst till sin rätt i sittdelen. Åkpåsen är formsydda för ergonomiska sittdelar, och följer den skålad formen perfekt. Det innebär att åkpåsen inte stjäl något utrymme i sittdelen, och minskar också risken att den glider neråt. Bugaboos åkpåse har dessutom en kant som träs över ryggstödet, vilket gör att åkpåsen sitter helt stabilt. Kanten har en öppning för spärren man vinklar sittdelarna med, så att funktionen inte påverkas av att åkpåsen sitter i sittdelen.

Påkostad åkpåse som funkar både vinter, vår och höst

Ett stort plus med Multifunktionell Vinteråkpåse är att den kan användas både höst, vinter och vår. Locket kan öppnas upp från insidan. När temperaturen sjunker stoppar man in det extra, dunstoppade täcket i locket och på så sätt blir Multifunktionell Vinteråkpåse varm nog att klara av även minusgrader utan att barnet känns kallt.

Bugaboo Multifunktionell Vinteråkpåse

Åkpåsens lock är även avtagbart, och kan öppnas upp i fotändan om man vill låta barnets skor sticka ut. Insidan av åkpåsens fotända är klädd med ett mer smutståligt material, men åkpåsen går även att tvätta i maskin. Vill man ha en åkpåse som kan användas nästan alla årstider och som räcker till minst 3 års ålder, så är det Bugaboo Multifunktionell Vinteråkpåse som sitter absolut bäst i Bugaboos barnvagnar.

Kan anpassas i värme, sitter perfekt i Bugaboos vagnar, varm och gosig, glider inte
Högt pris, kan inte förlängas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Voksi Adventure

Sportig åkpåse med vädertålig utsida, ärmöppningar och mycket smidig förlängning

Längd åkpåse: 95-115 cm Längd lock: 66-78 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: 90% du, 10% fjädrar

Voksi Adventure finns i två versioner. Adventure North är den varmare varianten, avsedd för vinter och minusgrader. Modellen som bara heter Voksi Adventure är en vår- och höståkpåse, som givetvis även funkar vintertid om man bor någonstans där temperaturen sällan sjunker under 5+. Åkpåsen är förlängningsbar och rymlig i modellen. Den funkar till minst 3 års ålder.

Adventures mest unika funktion är de två ärmöppningarna framtill på åkpåse. När dragkedjorna öppnas så får barnet möjlighet att sticka ut armarna, utan att man behöver öppna upp åkpåsen helt. På så sätt kan barnet sitta kvar i värmen men ändå kunna äta mellis eller hålla i en upphittad pinne. Själva huvudöppningen är justerbar med två dragskor.

Tenderar att glida nedåt i sittdelen

Bakstycket av Adventure har långa kardborreöppningar. Det innebär att Voksi Adventure funkar med så gott som alla sittdelar och selar. Åkpåsen kan snabbt och lätt sättas i, och tas ur, barnvagnen. Tyvärr finns ingen upphängning eller något antiglidmaterial, vilket gör att åkpåsen ganska lätt glider nedåt i sitsen när man har ryggstödet i sittläge.

Voksi Adventure har en vattenavstötande framsida på 3000 mm vattenpelare. Men man bör likväl använda regnskydd på barnvagnen om det regnar kraftigt eller vid större mängder blötsnö, annars kommer åkpåsen snabbt känns fuktig. Den glatta ytan gör Adventure enkel att hålla ren. Eventuellt kladd kan bara torkas av.

Sportig åkpåse som enkelt förlängs

Att reglera längden på Voksi Adventure är riktigt lätt, och kräver inte att man ska hålla koll på en separat förläningsdel. På baksidan av åkpåsen finns en dragsko med vilket man justeras förlängningen. På så sätt kan åkpåsen väldigt lätt anpassas under utflykten, om olika långa barn ska använda barnvagnen.

Voksi Adventure

Adventure har en snygg, sportig design med genomtänkta funktioner. Såväl ärmöppningar som den vädertåliga utsidan passar perfekt för familjen med ett aktivt friluftsliv. Ytterligare ett plus är hur kompakt åkpåsen blir när den rullas ihop och packas i sin påse. Visst kan man önska en bättre upphängning i sittdelen. Men utöver det är Voksi Adventure en högt uppskattad åkpåse för årets mildare säsonger.

Snygg design, supersmidig att förvara, praktiska ärmöppningar, enkel att förlänga
Glider ned i sittdelen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Bozz Åkpåse Small

Mycket prisvärd miniåkpåse som fungerar lika väl i vagnen som i babyskyddet

Prisklass: Budget Längd åkpåse: 78 cm Längd lock: 50 cm Bredd: 42 cm Upphängning: Nej Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Bozz Åkpåse Small är en åkpåse i litet format, avsedd att användas i vagnens liggdel eller i babyskyddet. Fördelen med en miniåkpåse är att passformen runt barnet i bil och barnvagn blir bättre för den nyfödda. En stor åkpåse kan kännas väldigt bylsig i liggdelen. Nackdelen är att användningstiden är kort, max ett halvår. Ibland kortare, om man har ett långt barn som snabbt sticker iväg på längden

För att vara en miniåkpåse så är Bozz Åkpåse Small normalstor. Den finns med två olika foder: fleece och lammskinn. Den senare varianten är dyrare, men också varmare. Fleeceåkpåsen är mjuk och följsam. Den är lagom i värme för att användas när man rullar till och från butiker efter bilresan, eller för att vid mildare väder användas i vagnen vid långpromenader. Är det mycket kallt ute samtidigt som barnet ska ligga längre stunder i åkpåsen, är lammskinnsversionen det bättre valet.

Miniåkpåse som funkar utmärkt i babyskydd

Åkpåsen har en dragkedja på mitten av framsidan. Locket är inte avtagbart, men åkpåsen kan öppnas upp helt och bli en plan lekfilt att ha på golvet. I åkpåsens bakstycke finns långa, kardborreförsedda öppningar. Det underlättar väldigt mycket om Bozz Åkpåse Small ska användas i ett babyskydd, eftersom fempunktsselar i babyskydd långt sällan är enkla att ta isär.

Ska Bozz Åkpåse Small användas i liggdelen så är modellen smal och smidig nog att fungera i de allra flesta modeller, även till de generellt mindre liggdelar som hör till syskonvagnar. Åkpåsen finns i flera olika färger. Den är ganska tråkig i designen och tillfredsställer inte känslan av att få boa in bebisen i någon större utsträckning. Men Bozz Åkpåse Small är mycket praktisk och enkel att använda sig av. Att den har ett så pass överkomligt pris gör dessutom att den, trots miniåkpåsens korta användningstid, känns riktigt prisvärd.

Mycket prisvärd, smidig kardborreöppning för sele, lagom stor
Tråkig design
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Voksi Active

Riktigt varm åkpåse som avvisar vind och vatten och passar för kalla vinterdagar

Längd åkpåse: 100-125 cm Längd lock: 63-91 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ja Selöppning: Ja, för 5-punktssele Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Ovandel och förlängningsdel 80% dun och 20% fjädrar, baksida 100% ull

Precis som namnet antyder är Voksi Active en åkpåse för den aktiva familjen som inte räds vare sig hård kyla eller bråkiga väderlekar. Det här är nämligen en riktigt varm åkpåse som avvisar både vatten och vind, samtidigt som den är bekväm och mysig för barnet att ha omkring sig i vagnen.

Vind- och vattentät åkpåse

Voksi Active är en förlängningsbar åkpåse som i sitt minsta läge är omkring en meter lång och i sitt längsta 125 cm. Detta innebär att åkpåsen fungerar fint ända från spädbarnsåldern till uppemot 4 år. Medan det övre skalet har ett vattentätt membran som skyddar mot regn, är baksidan tillverkad av ull som både andas väl och leder bort fukt från barnets kropp. Insidans mjuka fleece gör barnets åktur både mysig, varm och torr. I sin storlek upplevs dunstoppade Voksi Active vara en tjock åkpåse som påminner om en sovsäck. Att den håller värmen otroligt väl under även de kallaste vinterdagarna gör den extra bra lämpad för familjen som tillbringar många timmar utomhus, eller den som bor i ett kallare klimat. Några ytterkläder under Voksi Active behövs inte, det räcker gott och väl med fleece eller vanliga inomhuskläder. Framåt vårkanten byts Voksi Active med fördel ut mot en tunnare åkpåse.

Fantastisk värmehållning

Yttermaterialet hos Voksi Active är inte bara vattentätt, det är också smutsavvisande. Efter tre månaders daglig användning rapporterar testpanelen att åkpåsen fortfarande ser som ny ut, utan slitningar eller fläckar. När det är dags att använda förlängningsdelen plockas den mindre fotdelen av vid en dragkedja, varpå förlängningsdelen fästs på samma sätt. Voksi Active saknar upphängningsficka, men har antiglidremsor på baksidan och upplevs sitta stabilt i vagnen. I ryggdelen finns öppningar för fempunktssele, som också hjälper till att hålla åkpåsen på plats. Voksi Active är en högkvalitativ och mycket värmehållande åkpåse som passar den aktiva familjen som handen i handsken.

Voksi Active

Varm, vind- och vattentät, lätt att hålla ren
För varm i vissa klimat, något klumpig i tjockleken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Voksi Sky Light

Mysig åkpåse för höst, vår och mildare vinterdagar

Längd åkpåse: 103-126 cm Längd lock: 76-100 cm Bredd: 42 cm Upphängning: Nej Selöppning: Ja, 5 Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: 100% bomull

Voksi Sky Light är en stilren och förlängningsbar åkpåse som passar perfekt under hösten, våren och den milda vintern. Åkpåsen finns i fem jordnära färger som andas härliga skogspromenader och passar utmärkt med färgskalan hos till exempel Fjällrävens ryggsäckar.

Åkpåse för höst eller mild vinter

Med sin förlängningsdel passar Voksi Sky Light upp till omkring 3-4-årsåldern hos barnet, men den går även utmärkt för den mindre bebisen i liggvagn då åkpåsen är knappa 90 centimeter i sitt minsta läge. Under milda vinterdagar eller hösten räcker det med underställ i ull och fleece i åkpåsen, som kändes både bekväm och lagom varm ända upp till 12 plusgrader utomhus.

Åkpåsen både andas bra och står pall för fuktiga väder, men vid regn blir den något blöt. Dragkedjan vid fotänden gör ett utmärkt jobb som reglerare av temperatur i åkpåsen och väljer man att öppna dragkedjan hela vägen upp kan Voksi Sky Light också användas som lekmatta eller filt. Runt huvudändan finns en dragsko som gör det smidigt att reglera till önskat täthet runt barnets huvud.

Både klimatsmart och mysig

När det är dags att förlänga Voksi Sky Light görs det genom en enkel manöver och en enda lång dragkedja. På åkpåsens baksida finns antihalkskydd för att undvika att åkpåsen halkar runt i vagnens sittläge, däremot saknas upphängningsficka. Trots detta upplevs Voksi Sky Light sitta relativt stabilt i vagnen och bara barn som rör sig riktigt mycket i vagnen upplevdes halka runt en aning, då åkpåsens antiglidskydd sitter bakom ryggen och inte under barnets rumpa.

Åkpåsen är anpassad för flera olika modeller av selar och har fem olika öppningar. Öppningarna för axel- och midjedel hålls ihop med kardborrband och släpper inte in vind och kyla, däremot saknar grenbandet kardborrband och precis som med antiglidskyddet kan barn som rör sig mycket i vagnen då orsaka att öppningen vidgas och släpper in kalluft. I övrigt är Voksi Sky Light en varmt uppskattad åkpåse som får beröm för sin snygga design, sin mysiga känsla och mjukt gosiga bomullstyg på insidan. Med sin stoppning av återvunnen polyester är det här en åkpåse som både är klimatsmart och ett riktigt bra val för kyliga dagar innan vintern har tagit sitt grepp om landet!

Mjuk och skön, lång användningstid, kompatibel med babyskydd
Saknar upphängning, rörliga barn kan orsaka glid och glipor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Easygrow Nature

Otroligt varm och ombonad åkpåse som kan förlängas till 120 cm

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 98-120 cm Längd lock: 70 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Dun och fjäder

För den riktiga urvinterns bitande kyla är det inga många åkpåsar som står pall. Men Easygrow Nature är så pass ombonad att inte ens 20 minusgrader är något att bekymra sig över. Det här är en riktigt varm modell, men åkpåsens goda egenskaper slutar inte där. Nature har även en imponerande lång användningstid.

Varm åkpåse stoppad med dun och fjäder

Easygrow är ett norskt märke med fokus på utvalda material av hög kvalitet. Nature är stoppad med dun och fjädrar. Bakstycket är fyllt med ull och går att tvätta. I sitt grundutförande är Nature knappt en meter lång. Men med åkpåsen följer en förlängning. Bottenplattan tas bort genom att man öppnar upp en dragkedja och sedan fäster man fast en förlängd fotända. Med förlängningen på blir Easygrow Nature hela 120 cm lång.

Att barn upp till minst 4-5 års ålder ryms i åkpåsen är ett stort plus. Även om många barn slutat använda vagn vid den åldern så innebär den långa användningstiden att åkpåsen också funkar väl för barn som är långa för sin ålder.

Fixar många minusgrader

Nature har individuella hål för selen och saknar upphängning på baksidan. I det avseendet känns åkpåsen inte så modern. Samtidigt är alla detaljer mycket genomtänkta. Punkterna där dragkedjorna möts är övertäckta, så att kall luft inte kan läcka in. Åkpåsen öppnas upp med en dragkedja på mitten av locket, så det är enkelt att lägga ned barnet och snabbt bädda in det.

Enda minuset med Easygrow är just att åkpåsen är varm. Runt nollgradigt känns den nästan för varm, och går man in i en butik för att handla måste man öppna upp ordentligt för att barnet inte ska bli svettigt. Nature passar således mindre bra i stadsmiljö eller på sydligare breddgrader. Men bor man någonstans där vintern är lika lång som den är kall, då är Easygrow Nature åkpåsen som håller värmen vinter efter vinter, och som kan hänga med ända tills barnet inte åker barnvagn längre.

Otroligt varm, mycket ombonad, bra förlängning
Finns ingen upphängning, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Nordic Crown Stockholm

Åkpåse som kan justeras i längd och värme, passar den som prioriterar funktion

Längd åkpåse: 103-135 cm Längd lock: 70-98 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Ja Stoppning: Avtagbara inlägg: 100% återvunnet dun: 90%dun+10%fjädrar från Re:Down® by NATURTEX® ; yttre skal samt avtagbar inlägg: TENCEL™+Polyester

Nordic Crown Stockholm är en åkpåse fullproppad av alla möjliga funktioner och med ytterst påkostade materialval. I sitt korta utförande mäter Nordic Crown Stockholm cirka en meter, vilket är standardlängden för åkpåsar. Åkpåsen är väldigt mjuk och följsam, så det går att bädda till den för att passa en liggdel - även om det kanske kan bli tight i små liggdelar till en syskonvagn.

Förlängningsbar åkpåse som blir riktigt lång

Med Stockholm kommer också en förlängningsdel, som fästs i åkpåsen fotända. Att få dit den är inte svårt. Först öppnas åkpåsen upp och sedan fäster man förlängningen med dragkedja. Att göra åkpåsen kort igen är dock inte helt logiskt, och kräver att man var uppmärksam på detaljer när man adderade förlängningen.

I sitt långa utförande blir Nordic Crown Stockholm hela 135 cm lång, vilket gör att barn upp till minst 4-5 års ålder ryms. Längdmässigt kan egentligen även äldre barn få plats, men vi det laget börjar åkpåsen känns lite snäv runt barnets överkropp. För det flesta familjer är Nordic Crown Stockholm med råge nog för att täcka hela barnets barnvagnsperiod.

BiT Nordic Crown Stockholm

Kan anpassas i värme

Stockholm har uttagbara inlägg som är dunfyllda. Det gör att åkpåsen kan fungera under såväl höst och vår som under en rejält kall vinterdag. Med duninläggen i åkpåsen känns Stockholm rejält varmt. Har man förlängningen på uppstår ibland en liten glipa just vid dragkedjorna, men viker man till kanten rätt så kan kall luft inte läcka in.

Vill man använda Nordic Crown Stockholm i vagnens sittdel så är det ett stort plus att den både har kardborreöppning för selen, och en upphängningsficka som kan träs över ryggstödet. Då slipper man att åkpåsen glider ned när man sätter i barnet. Stockholm har även en dragsko runt öppningen, så det kan tightas till runt barnet som sitter i den. Dragkedjan för att öppna upp åkpåsen går på mitten, vilket gör det lätt att komma åt barnet.

Neutral design på åkpåse som kan användas länge

Åkpåsen finns i neutrala färger som funkar i alla barnvagnar men formgivningen är kanske inte så spännande. Där många åkpåsar satsar på färg och mönster som följer aktuella trender, så är Nordic Crown Stockholm snarare praktiskt rationell i sin design.

Stockholm har alla funktioner man kan önska, och gör ett utmärkt jobb med att hålla barnet varmt och torrt även när snön yr omkring. Den passar dessutom bra i olika sorters barnvagnar. Är man på jakt efter mycket praktisk och funktionell åkpåse så är Nordic Crown Stockholm precis vad man letar efter.

Kan förlängas, funkar flera säsonger, kan fästas i vagnen, varm och gosig
Lite krångligt att ta bort förlängningen, inte så spännande design
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. BOZZ Åkpåse Ergo Fleece

Rymlig åkpåse med högt lock, speciellt utformad för ergonomiska sittdelar

Längd åkpåse: 103 cm Längd lock: 78 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Ja, upphängningsficka baktill Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester, fleecefodrad

Har man en barnvagn med en ergonomisk sittdel, så vet man att det ibland kan vara knepigt att få åkpåsen att sitta bra. Eftersom den ergonomiska sittdelen är skålad så kan en vanlig vinteråkpåse ofta göra sittytan märkbart grundare, en konsekvens av att åkpåsen inte följer sittdelens form. En del barnvagnstillverkade gör sina egna åkpåsar för att få perfekt passform i märkets ergosittdelar. Men det finns också universella modeller och BOZZ Åkpåse Ergo Fleece är en av dem.

Förbättrad modell ger mer utrymme för barnet

BOZZ Ergo har funnits länge men har nu uppdaterats till det bättre. Den tidigare versionen var något liten, med en lite för vid öppning som släppte in kall luft runt barnet. Den uppdaterade BOZZ Ergo har gjorts betydligt rymligare. Hela åkpåsens längd uppmäts till strax över metern och locket går betydligt högre upp. Det innebär att barnet blir mer inbäddad i åkpåsen, nu ända upp till hakhöjd, och att det är enklare att hålla värmen kvar. Öppningen är lite åt det vidare hållet för mindre barn, men tightare än tidigare.

Åkpåsen lämpar sig väl för en normalkall vinter med några minusgrader, i synnerhet som den nya versionen av BOZZ Ergo fyllts med mer vaddering. Den fleecefodrade insidan är mjukt vadderad och åkpåsen känns mysig att bädda ned sitt barn i.

Bra upphängning för att slippa glid

Förutom att vara sydd i en skålad form för att sitta perfekt i ergonomiska sittdelar så har BOZZ även tänkt på risken för att åkpåsen ska glida. En åkpåse som inte kan fästas upp åker ofta nedåt i sittytan när man sätter i barnet. BOZZ Ergo Fleece har en rejäl kant som kan träs över vagnens ryggstöd. I kant finns dessutom hål för den fällningsknapp som ergonomiska sittdelar ofta har.

BOZZ ergonomiska åkpåse är fortsatt smidig att fästa i vagnen och att som vuxen hantera, men ännu mer ombonad och rymlig för barnet att sitta i. Det märks att BOZZ har tagit genomtänkta beslut vid uppdateringen av Åkpåse Ergo Fleece.

Rymlig, högt lock, bra upphängning, sitter perfekt i ergonomiska sittdelar
Något vid öppning för små barn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. Voksi City

Varm och ombonad vinteråkpåse som tack vare smart förlängning har lång användningstid

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 104-128 cm Längd lock: 72 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Dun och fjäder

Voksi City är en varm och ombonad vinteråkpåse, stoppad med dun och fjäder. Åkpåsen känns i alla detaljer genomarbetad och håller, som alltid med Voksis produkter, hög kvalitet. Voksi City levereras i en förvaringsväska, som kommer väl till hand under de säsonger de åkpåsen inte används. City utgörs av två delar. Dels själva åkpåsen, dels en extra fotända. Genom att fästa fotändan längst ner på åkpåsen, kan denna förlängas från 104 cm till 128 cm. Det ger Voksi City en mycket lång användningstid.

Rymlig åkpåse som kan öppnas i fotändan

Åkpåsen kan öppnas upp på framsidan med en dragkedja som går hela vägen ned till fotändan. Har man inte förlängningen på så kan man enkelt öppna upp fotändan och låta barnets fötter sticka ut. En praktisk funktion om barnet har smutsiga skor på sig. Locket på Voksi City går hela vägen upp till barnets haka, så man behöver inte ha på något extra jacka på överkroppen. Vill man täta till dragkedjan lite extra så finns en kant att vika över. Denna kant fästs på plats med duffelknappar.

Bakstycket på Voksi City har hål för barnvagnens sele. Hålen är separata. För att åkpåsen ska kunna användas i vagnens sittdel måste man kunna ta isär selen så att den kan träs genom Voksi City. Det finns ingen direkt upphängningsfunktion på åkpåsens baksida. Men ofta kan det räcka med selen för att hålla en åkpåse på plats och förhindra att den glider nedåt i vagnen.

Dyr åkpåse som växer med barnet

Voksi City är ganska lång även i sin korta version. Men eftersom att den är mjuk så kan den vikas till så att den ändå passar okej i en liggdel. I sittdelen fungerar City bra, då den enkelt formar sig både efter en vanlig och en ergonomisk sittyta. Åkpåsen är varm och känns bäst lämpad för mer rejäla vinterdagar. Men kan även användas under mildare väder om man öppnar upp den mer framtill.

Voksi City

Inköpspriset för en Voksi-åkpåse är högt. För pengarna får man en produkt till stor del tillverkad av naturmaterial. Men framför allt får man med Voksi City en åkpåse som kan användas väldigt länge, tills barnet är minst 4-5 år gammal. Och det ihop med hur varm och ombonad Voksi City är gör den prisvärde för den som har budget för en åkpåse i premiumprisklassen.

Varm och ombonad, mycket lång användningstid, bra passform i vagnen
Separata selhål, har ingen upphängningsfunktion
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

13. Elodie Details Dunåkpåse

Varm och mysig dunfylld åkpåse med smart upphängningsficka på baksidan

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 72 cm Bredd: 52 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: 70% dun, 30% fjädrar

Elodie Details Lightweight Dunåkpåse är en varm vinteråkpåse, stoppad med dun och fjädrar. Elodie Details är för många föräldrar känd för sina glada färger och fantasifulla mönster. Just dunåkpåsarna är dock undantagna den lekfulla designen till förmån för ett mer stilrent utseende. Elodies dunåkpåse finns i ett flertal sobra färger och kan matchas med de flesta barnvagnsklädslar.

Dunåkpåse med avtagbart lock

Åkpåsen utgörs av ett bakstycke och ett framstycke. Locket sitter fast vid bakstycket med en dragkedja. Detta kan tas loss helt, om man skulle vilja använda Elodie Details Dunåkpåse som en sittdyna i vagnen. Det går också att vika ned locket helt eller delvis, alternativt kan man fästa upp det runt bygeln med hjälp av tryckknapparna på lockets framsida. Insidan av åkpåsen är fodrad med polyester och har ett matt och slätt ytlager. Det gör Elodies dunåkpåse väldigt smutstålig. Sand och damm kan enkelt skakas ur eller dammsugas bort.

Till skillnad från Elodie Details vanliga åkpåse, har dunåkpåsen inte kardborreöppningar för selen. I bakstycket finns istället separata selhål i flera höjdlägen, så att åkpåsen funkar i olika sittdelar. Det innebär dock att man måste ha en sittdel vars sele är lätt att ta isär i separata remmar. Annars blir det väldigt omständligt att sätta i eller ta ur åkpåsen.

Mycket kompakt när åkpåsen inte används

På baksidan av Elodie Details Dunåkpåse finns en upphängningsficka. Har man en vagn där sittdelens ryggstöd och sufflett inte sitter ihop kan man då trä upphängningsfickan över ryggstödet. På så sätt hindras åkpåsen från att glida nedåt i sittdelen när man sätter i barnet. Elodies dunåkpåse levereras i en praktisk dustbag. När åkpåsen ska packas undan efter vinterns säsong så kan den rullas ihop och läggas i påsen. Med tanke på att åkpåsen storleksmässigt är standardlång så blir den överraskande kompakt när den packas ihop. Perfekt för den som har ont om förvaring hemma.

Elodie Details Dunåkpåse

Vill man ha en riktigt varm åkpåse så är det ofta dunfyllda modeller som rekommenderas, och det gäller även Elodie Details. Dunåkpåsen upplevs klara av lite kyligare temperaturer än märkets vanliga åkpåsemodell. Exakt hur väl den håller värmen beror förstås på barnets kläder. Men även en bra bit under nollan känns det som att Elodie Details Lightweight Dunåkpåse i sittdelen, stadigt skapar en mysig bubbla av varmluft runt barnet.

Mycket god värmehållande förmåga, stilren design, smart upphängningsficka
Separata öppningar för selen, kan inte regleras i värme eller längd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

14. Bugaboo Åkpåse

Mjuk och mysig åkpåse som passar perfekt i alla Bugaboos barnvagnar

Längd åkpåse: 95 cm Längd lock: 62 cm Bredd: 40 cm Upphängning: NTräs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Bugaboos enklare åkpåse heter bara Bugaboo Åkpåse, och har sett i stort sett likadan ut det senaste decenniet. Funktionerna har dock uppdaterats genom åren. Och Bugaboo är om inte annat verkliga proffs på att se till att deras accessoarer passar perfekt i märkets barnvagnar. Bugaboo Åkpåse är utformad för en ergonomisk sittdel, men så mjuk och följsam att den även kan användas i Bugaboos barnvagnar med vanlig sittdel.

Mjuk och mysig åkpåse för liggdel och sittdel

Bugaboo Åkpåse en är ombonad och mysig åkpåse. Den kan användas direkt från födseln, då den går att vika till för alla Bugaboos liggdelar. På insidan är Bugaboo Åkpåse klädd med en mjuk fleece. Utsidan ska vara vattenavstötande, men den är inte vattentät så vid snö och regn bör man ha regnskyddet på vagnen ändå.

Bugaboo Åkpåse

Bugaboo Åkpåse gör sig dock allra bäst i sittdelen. I Bugaboos vagnar kan åkpåsen träs över ryggstödet, den har en öppning för fällningsspärren på ryggstödet på de ergonomiska sittdelarna. Bakstycket har stora öppningar som det är enkelt att dra Bugaboos selar igenom. Åkpåsen är formsydd för den ergonomiska sitsen, vilket gör att den passar perfekt och inte glider. Locket är avtagbart och kan öppnas upp nedtill om man vill att barnets skor ska sticka ut.

Passar bäst för mild vinter

På botten av fotändan har Bugaboo Åkpåse som reflexer i form av prickar, som gör en marginell skillnad för synligheten i mörket. Numera går åkpåsen att vika ihop och in i sig själv, så den är enkel att förvara om sommaren eller om man tillfälligt vill ta ut den ur sittdelen och lägga i varukorgen. Användningstiden för Bugaboo Åkpåse är relativt kort, den funkar upp till cirka 2 år, kanske 3 år om barnet är kortare.

Åkpåsen är lämplig för en mild vinter, och passar bäst om man bor någonstans där temperaturen sällan går ner under nollan. Fördelarna med Bugaboo Åkpåse är hur den kan matchas till Bugaboos barnvagnar och den utmärkta passformen i ergonomiska sittdelar, särskilt i Bugaboos sittdelar. Om man inte förväntar sig en särskilt kall vinter och ska köra sitt barn i en Bugaboo-vagn under de första åren så kommer Bugaboo Åkpåse passa mycket väl.

Utmärkt passform i ergonomisk sits, mjuk och mysig, funkar i liggdelen, avtagbart lock
Ganska kort, passar ej för många minusgrader
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

15. Elodie Multifunktionell

Mysig kombinerad åkpåse och sittdyna som fungerar bäst vid milt väder

Längd åkpåse: 95 cm Längd lock: 75 cm Bredd: 46 cm Upphängning: Nej Selöppning: Ja Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: 100% polyester

Elodie Multifunktionell är en snygg två-i-ett-produkt som kan användas både som åkpåse och barnvagnsdyna genom en smart lösning där man via ett blixtlås spänner fast toppdelen och därmed förvandlar dynan till en mjuk åkpåse. Åkpåsen passar från spädbarnsålder och upp till ungefär två år, medan dynan kan användas betydligt längre.

Kombinerad åkpåse och sittdyna

Med sin universella passform och öppningar på barnvagnsdynans rygg lämpar sig Elodie Multifunktionell i de allra flesta modeller av vagnar. Tanken är att man flexibelt ska kunna använda den som åkpåse en kall morgon, för att när temperaturen har stigit under dagen kunna ta av topplocket och bara ha sittdynan kvar. Detta fungerar fint i både teori och funktionalitet, men faktum är att årstiderna när glappet mellan morgon/kvällstemperatur och mitt på dagen-dito är förhållandevis korta i Sverige. Som åkpåse passar Elodie Multifunktionell allra bäst på hösten eller våren, då dess relativt öppna huvudända har en tendens att släppa in en del kyla och vind.

Något krånglig dragkedja

Elodie Multifunktionell har ett yttertyg som är ytbehandlat så att vatten snabbt ska rinna av vid regn. Det fluffiga och mjuka locket går att ta av helt genom att dra i en dragkedja som är fäst längst in, i linje med sittdynans ryggsida. Momentet är något krångligt, då andra åkpåsar ofta har dragkedjan avskild från ryggstödet och sittytan, och det är inte helt enkelt att göra det med ett sovande barn i vagnen. I övrigt fungerar dragkedjan bra och ingen vind eller kyla upplevs smita in vid några glipor. Öppningen vid huvudändan går inte att justera och är ganska vid, varför det nästan är nödvändigt för barnet att ha en varmare tröja eller en halsduk på sig för att inte börja frysa i kyligt eller blåsigt väder. Åkpåsen saknar upphängningsficka men träs i vagnens sele för ökad stabilitet. Det finns även två band på mitten av påsens baksida som fungerar att fästa mot vissa vagnmodeller.

Elodie Multifunktionell

Allra bäst fungerar Elodie Multifunktionell för mindre barn i milda vår- och höst-väder, med undantag för den något omständliga dragkedjan. Det enfärgade tyget i bomullsjersey är estetiskt tilltalande och känns mjukt och mysigt vid handen.

Flera funktioner (sittdyna/åkpåse), mjuk och mysig känsla, vattenavvisande, snygg design
Strulig dragkedja, något kort i längden, selhål saknar kardborre och måste dras separat
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

16. Cybex Platinum Footmuff

Lyxig, snygg och rejält varm åkpåse som håller länge och avvisar smuts

Längd åkpåse: 110 cm Längd lock: 88 cm Bredd: 49 cm Upphängning: Finns ej Selöppning: Ja Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Dun

Cybex Platinum Footmuff är en lyxigt blänkande, dunstoppad åkpåse som lovar att hålla barnet varmt ända ned till 20 minusgrader. Ingen risk för frusna tår med den här exklusivt doftande åkpåsen!

Åkpåse med lång användningstid

Med sina generösa 110 centimeter i längd är Cybex Platinum Footmuff en åkpåse som kan vandra mellan syskon men också räcker flera vintrar i rad till ett och samma barn. Den värmer en ettåring lika bra som en fyraåring, vilket är en vanlig ålder att sluta åka vagn. Vid testet av Cybex Platinum Footmuff blev vädret aldrig kallare än tolv minusgrader, men i denna kyliga temperatur upplevdes barnet sitta ombonat och varmt i åkpåsen, som går upp över axlarna och värmer från topp till tå. Det räcker gott och väl att ha en tunnare tröja och tights under åkpåsen, vars glansiga ytskikt både är vattentåligt och smutsavvisande. När temperaturen stigit uppemot fem plusgrader upplevs Cybex Platinum Footmuff bli i varmaste laget.

Gosigt fleecefooder och smart lerskydd

Cybex Platinum Footmuff är stoppad med dun och har ett mjukt och skönt fleecefoder på insidan. Nedtill har åkpåsen ett lerskydd som fungerar genom att man öppnar nedre delen av påsen och därmed låter leriga skor stanna utanför. Lerskyddet liksom åkpåsen går att tvätta i maskin. Vid tvätt av själva påsen ska ett tvättmedel för dun användas och åkpåsen bör vändas ut och in innan tvätt. Upplevelsen är dock att den här åkpåsen håller sig ren och fräsch länge, så maskintvätt behöver inte ens bli aktuellt.

Åkpåsens baksida är försedd med kardborreförslutna öppningar för barnvagnens sele för att minimera risken att påsen glider runt vid sittande läge, något som trots detta sker i och med att materialet är ganska glatt. Den smarta luvan i åkpåsens topp värmer hela vägen upp till huvudet och det enda parti som kan behöva extra värme en riktigt kylig eller blåsig dag är halsen, som med fördel kan kompletteras med en halsduk.

Gosig och varm, lång användningstid, smuts- och vattenavvisande ytterskikt
Tendens att glida runt pga glatt material, inga bromsar vid öppningarna för selen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

17. BOZZ Åkpåse Lammskinn

Rejält varm åkpåse med äkta lammskinn som har snö samt regntålig utsida

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Ja Selöppning: Separata selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Lammskinn märkt med Woolmark, ÖKO-Tex Certifierat och 100% kromfritt

BOZZ har ett brett utbud av universalåkpåsar, tänkta att fungera i de flesta barnvagnar. Åkpåsarna finns dessutom i olika storlekar, en mindre för babyskydd och liggdel samt en större modell för sittdel. BOZZ Åkpåse Lammskinn är en normallång och mycket varm åkpåse. Insidan är kantad i med äkta lammskinn, som går att få både långhårigt och kortklippt. Vad man föredrar är mest en smaksak. Men har man ett barn som är känsligt för att få hår i munnen kan det klippta skinnet vara att föredra.

Utsidan av åkpåsen är i ett slitstarkt och vattentåligt material. Till formen passar BOZZ lammskinnsåkpåse bäst i vanliga sittdelar, då dess lite stela form kan göra att ergonomiska sittdelar känns väldigt grunda. Upphängningen, en ficka med remmar på baksidan, gör dock att åkpåsen sitter stadigt i alla sittdelar där den kan träs över ryggstödet.

Åkpåse som även kan användas som lekfilt

BOZZ Åkpåse Lammskinn har en dragkedja på mitten som löper hela vägen ned mot barnets fötter. Den kan även öppnas upp helt i fotändan. Praktiskt om man vill att barnets blöta vinterskor ska kunna sticka ut, men det innebär också att hela åkpåsens kan vecklas ut till ett lammskinn som kan användas som lekfilt på golvet. Vill man att barnets överkropp ska kunna sticka ut lite mer så går det att vika åkpåsens framstycken lite åt sidorna och hålla dem på plats med tryckknappar.

BOZZ Åkpåse Lammskinn

Det här är en åkpåse för det riktigt kalla vädret och för en barnvagn med sittdel där den ryms, så under rätt omständigheter blir BOZZ Åkpåse Lammskinn en riktigt mysig sovplats för vinterhalvåret.

Mycket varm, kan öppnas upp till en lammfäll, väldigt tålig mot vind och snö
Lite klumpig i mindre sittdelar, känns varm vid mildare väder
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

18. Cybex Snøgga Mini

Tunn men ändå varm åkpåse, passar för babyskydd under barnets första år

Längd åkpåse: 79 cm Längd lock: 60 cm Bredd: 37 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Thinsulate-syntetfoder

Cybex Snøgga Mini är en lätt och nätt liten åkpåse, avsedd för barnets första år. Sett till formen och längden så passar Snøgga Mini utmärkt att använda både i barnvagnens liggdel och i babyskyddet. Åkpåsen är tillverkad i Thinsulate, och kommer i en förvaringspåse. Åkpåsen rullas ihop likt en sovsäck och är lätt att packa in i vagnens varukorg eller förvara när den inte behövs.

Liten åkpåse som är rejält varm
Det är lätt att inbilla sig att en tunn åkpåse har en tveksam värmehållande förmåga. Men så är inte fallet med Snøgga Mini. Ned till fem minusgrader har det räckt utmärkt med vanliga kläder på bebisen. Är vädret kallare än så, så finns det tillräckligt med utrymme i Snøgga Mini för att man ska kunna ta på barnet ett mellanlager i form av en tunnare i overall i ull eller fleece.

Med komplettering av skinnfäll i liggdelen, som isolering underifrån, så har Snøgga Mini hållit barnet lagom sval även vid mer än -10. Beroende på var man bor kan åkpåsen således vara varm nog för att fungera genom hela vintern.

Cybex Snogga Mini3

Hal insida gör att bebis glider
Åkpåsen gör sig bättre i babyskydd än i liggdel. I Cybex Snøgga Minis bakstycke finns öppning för bilstolens sele. Det gör det lätt att hålla barnet varmt om man använder babyskyddet på vagnens chassit vintertid. Det hade dock varit önskvärt om det gått att öppna upp åkpåsen helt i fotändan när bilen väl blivit uppvärmd, så det inte blir för svettigt.

Det finns inget antiglid på åkpåsens baksida, ifall man skulle vilja använda den i sittdel för ett barn upp till ett år. Även insidan av Snøgga Mini uppfattas som hal och glansig, med följden att barnet liksom glider runt i åkpåsen när det ligger i vagnen. Bortsett från detta är Cybex Snøgga Mini en tunn men varm åkpåse för bebisens första vintern.

Tunn och mjuk, håller värmen mycket väl, funkar bra i babyskyddet
Hal och glidigt foder, kan inte öppnas upp helt nere vid fötterna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

19. Cybex Snøgga

Tunn och följsam men ändå varm åkpåse, passar bäst för barnets första två år

Längd åkpåse: 89 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 47 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Thinsulate-syntetfoder

Cybex Snøgga är en åkpåse som starkt påminner om högfunktionella sovsäckar och moderna liggdelsunderlag. Åkpåsen väger så lite som 400 gr och kommer med ett fodral för förvaring. Ihoprullad och inpackad mäter åkpåsen bara 23 x 14 cm. Och till skillnad från många sovsäckar så är Snøgga faktiskt lätt att rulla ihop och stoppa in i sitt fodral, för ha med under vagnen eller förvara i en byrå över sommaren.

Givetvis passar Snøgga i Cybex egna barnvagnar. Men den fungerar även utmärkt att använda i vagnar från andra märken. Åkpåsens bakstycke har en kardborreöppning för sittdelens sele, vilket gör att den är kompatibel med de flesta modeller.

Liten och lättt åkpåse som passar både liggdel och sittdel
Cybex Snøgga är rymligare än Snøgga Mini (för babyskydd och liggdel) men likväl kortare än standard med sina 89 cm. Den funkar upp till cirka två års ålder, sedan kommer åkpåsen känns trång på längden. Snøgga kan även anpassas för liggdel just för att den är så mjuk och tunn.

Cybex Snogga2

Men tunnheten betyder inte att åkpåsen är kall. Enlig Cybex är Snøgga anpassad för att klara väder mellan -10 och +10 grader. Det är inget man tvivlar på efter en vinters användning. Även om åkpåsen ser tunn ut så är den väldigt bra på att hålla värmen. Det krävs inte några extra lager kläder för att barnet ska kännas lagom sval om kroppen vid nollgradig temperatur. Cybex Snøgga har dessutom en rätt liten öppning, som kan dras åt runt ansiktet, vilket isolerar lite extra.

Ergonomisk formad åkpåse som saknar upphängning
En nackdel med Snøgga är att åkpåsen är hal och i princip saknar upphängning. Den övre kanten kan vikas över ett ryggstöd, men känns inte gjord för det. Dragskon runtom öppningen uppfattas mer som om den är till för att göra ombonat runt barnet, än avsedd för att få åkpåsen att inte glida i sittdelen. Även om åkpåsen hängs över ryggstödets kant (om vagnens sittdel inte sitter ihop med suffletten) så upplevs den ibland kasa nedåt då inget antiglid finns på baksidan.

Åkpåsen är sydd i en ergonomisk form, vilket gör att den passar mycket bra i ergonomiska sittdelar, men den kan även användas i vanlig sittdel. Cybex Snøgga är färgglad och funktionell, och passar bra för den som vill kunna använda samma åkpåse första vintern med nyfödd i liggdel som nästa vinter med ettåring i sittdel.

Tunn men ändå varm, enkel att förvara, passar både sittdel och liggdel
Kort åkpåse ger kort användningstid, saknar helt upphängning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

20. Cybex Platinum Åkpåse

Tunnare modell av åkpåse med avskalad design, passar allra bäst i Cybex barnvagnar

Längd åkpåse: 99 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 43 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Cybex Platinum Åkpåse är tillverkad för att både passa perfekt i och samtidigt snyggt matcha märkets två barnvagnsmodeller i premiumklassen - Cybex Priam och Cybex Mios. Cybex Platinum Åkpåse finns tillgänglig i samma färger som vagnarna.

Åkpåsens design är avskalad. Utsidan är gjord av ett vattenavstötande material, vilket innebär att det också är lätt att torka bort smuts och lerstänk utvändigt. På insidan är åkpåsen klädd i mjuk fleece, utom fotändan som är klädd i ett mer tåligt och praktiskt material.

Tvättbar åkpåse med avtagbart lock
Cybex Platinum Åkpåse är tillverkad för Priam och Mios men kan användas i andra vagnar, även från andra tillverkare. I bakstycket finns en kardborreöpning för vagnens sele, vilket gör det lätt att sätta fast och ta ur åkpåsen ur sittdelen. Skulle man råka spilla i vagnen så kan Cybex Platinum tvättas i tvättmaskin på 30 grader.

Cybex Platinum2

Längs med åkpåsens sidor löper en dragkedja, med vilken man kan ta av locket helt. Dragkedjan har fungerat mycket väl vintern igenom, och kärvar inte trots kallt väder. Det går inte att öppna åkpåsen enbart i fotändan, något som hade kunnat vara praktiskt med större barn som har skor på sig. Samtidigt innebär detta att det inte finns några hål eller glipor i fotändan som kan släppa in kall luft.

Saknas sätt att fästa upp åkpåsen i sittdelen
Cybex Platinum har ingen upphängning, inte ens en vanlig upphängningsficka. Vilket i och för sig inte är så förvånande med tanke på att Cybex Priams sittdel och sufflett sitter ihop. Åkpåsen kan därmed inte träs över ryggstödet. Men ofta har då barnvagnsmärkenas egna åkpåsar en annan lösning för att den inte ska glida i sittdelen, knappar eller öglor av något slag. Cybex Platinum hålls dock uppe enbart med sittdelens sele.

Även om detta är en vinteråkpåse, så är den av det tunnare slaget. Blir det flera minusgrader upplevs Cybex Platinum inte varm nog, utan då behövs även någon annan sorts ytterkläder på barnet. Samtidigt innebär det att åkpåsen även kan användas under senhöst och delar av våren, utan att det blir för svettigt. Bor man där vinterklimatet är milt och vill kunna matcha sin barnvagn från Cybex perfekt så är Cybex Platinum Åkpåse att rekommendera.

Bra passform i Cybex Priam, mysig känsla, välfungerande dragkedja
Saknar upphängning, ganska tunn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

21. Nordlys Åkpåse Lammskinn Oklippt

Prisvärd åkpåse fodrad med lammskinn, passar bäst för kall vinter

Längd åkpåse: 96 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Upphängningsficka Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: 100% polyester

Nordlys Åkpåse Lammskinn Oklippt är en lammskinnsåkpåse med lång päls. Såväl utsidan av åkpåsen som dess stoppning utgörs av polyester. Åkpåsen är sedan invändigt fodrad med långhårigt lammskinn.

Åkpåsen öppnas upp med en dragkedja på mitten, men kan även öppnas upp i fotändan. Har man ett större barn är det praktiskt att kunna låta vinterskorna eller smutsiga stövlar sticka ut utangör åkpåsen. Nordlys Åkpåse Lammskinn kan även öppnas upp helt och hållet, och omvandlas då till en flat lammskinnsfäll.

Åkpåse som inte passar med alla barnvagnsselar
Många nya åkpåsar har en kardborreöppning i bakstycket, för att åkpåsen ska vara kompatibel med alla sorters selar och för att det ska vara enklare att sätta i och ta loss den ur sittdelen. En sådan lösning är troligtvis rätt svår att få till i ett lammskinn, så det är förståeligt att Nordlys Åkpåse Lammskinn har individuella selhål.

Nordlys Akpase Lammskinn

Tyvärr är antalet öppningar väl snålt tilltagna. Bara en höjdnivå för axelremmar samt endast en öppning för grensele eller grenband. Det gör att Nordlys inte kommer ha en bra passform alls i en del sittdelar. Åkpåsen har dock en bra upphängningsficka som kan träs över sittdelens ryggstöd.

Varm åkpåse som passar bäst i sittdelen
Standardlängden på åkpåsar är 1 meter och Nordlys är en aning kortare så. Åkpåsens längd gör att den fungerar för barn upp till omkring treårsåldern. Precis som många andra, liknande lammskinnsåkpåsar så är också denna lite stel i modellen. Det gör det svårt att använda Nordlys Åkpåse Lammskinn i liggdelar av det mindre slaget.

Det här är en rejält varmt och kompakt åkpåse, som klarar både blött och kyligt väder. Användningstiden är fokuserad till den kallare delen av vintern. Söker man en lammskinnsåkpåse och har en sittdel vars sele funkar med öppningarna på denna, då är Nordlys Åkpåse Lammskinn Oklippt ett pristvärt val.

Prisvärd lammskinnsåkpåse, rejält varm, tål väder och vind, har upphängningsficka
För få selhål, lite stel i modellen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

22. Bjällra Of Sweden Åkpåse

Varm och rymlig åkpåse med avtagbar pälskant och smarta, multipla funktioner

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 76 cm Bredd: 47 cm Upphängning: Ja Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polarfleece, polyester.

Bjällra of Sweden Åkpåse är en multifunktionell åkpåse. Utseendemässigt är det främst den breda pälskragen blickar fastnar på först. Då ska man veta att pälsen inte är äkta, och hela kragen kan dessutom tas loss enkelt då den endast är fäst med tryckknappar. Som åkpåse funkar Bjällra of Sweden i de flesta sittdelar.

På baksidan av åkpåsen finns en upphängningsficka som kan träs över vagnens ryggstöd, om inte ryggstöd och sufflett sitter ihop. Åkpåsen uppfattas som normallång men rymlig på bredden. Åkpåsen är varm och funkar bra också i minusgrader. Insidan är mycket mjuk och för små barn så finns en liten huvudkudde fäst med kardborre. Den går att ta bort, och kardborren täcks då för så att åkpåsen förblir bekväm att luta sig mot.

Rymlig åkpåse med avtagbart lock

Locket är helt avtagbart, och i övre kant sitter två clips fast. Tanken är att Bjällra of Sweden åkpåse också ska kunna funka som överdrag till bärsele. I lockets nedre kant finns en dragsko så att det kan dras åt lite runt barnets kropp. Väldigt praktiskt med två funktioner i en och samma åkpåse om man har ett barn som alternerar mellan att sitta i vagn och vilja bli buren.

Bjällra of Sweden åkpåse har kardborreöppningar för selen, vilket gör den enkel att sätta i och ta ur. Dragkedjan känns lite hård men funkar utan strul. I mindre sittdelar kan åkpåsen upplevas lite bylsig. Bjällra of Sweden åkpåse har en tilltalande design som sticker ut lite och motiverar sitt pris väl med sin multifunktion.

Rymlig, varm, smarta funktioner
Bylsig passform, något hård dragkedja
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

23. Carena Fårö Lux

Varm och mysig åkpåse med universal passform och bra upphängningsficka

Längd åkpåse: 102 cm Längd lock: 64 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja. Förlängningsbar: Nej. Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester.

Carena Fårö Lux är en fluffig och smidig universalåkpåse som även i detaljerna har konstruerats för att sitta bra i många olika sorters barnvagnar. Eftersom att åkpåsen inte är stel så går den också utmärkt att använda i en liggdel. Carena Fårö Lux är standardlång med ett lock som går upp till strax under hakan på en normalstor tvååring.

Vad gäller åkpåsen tjocklek och förmåga att hålla värme så är fårö Lux inte en tunn åkpåse för höst och vår men inte heller den absolut varmaste typen. Men Carena Fårö Lux känns mysig och ombonad och efter en långpromenad med temperatur på strax under nollan så har barnet en sval och behaglig kroppstemperatur, precis som önskat.

Prisvärd åkpåse för första åren

Carena Fårö Lux har individuella hål för selen, och insidan är klädd med mysig fleece. För att fästa åkpåsen i vagnen finns en upphängningsficka vilken kan träs över ryggstödet. Åkpåsen passar bra både i vanliga och ergonomiska sittdelar. På baksidan finns antiglidmaterial och i åkpåsens sidor finns krokar som kan hakas fast i selen eller i D-ringar som vissa barnvagnssittdelar har, och på så sätt minskar man ytterligare risken för att åkpåsen glider ned.

Locket på Carena Fårö Lux är avtagbart men åkpåsen kan inte öppnas upp i fotändan. Vill man vika ned locket så kan man hålla det på plats genom att knäppa fast två knappar på dess kant i öglor en bit ned på locket. Åkpåsens enda minus är att den känns rätt snäv i passformen, åtminstone i fotändan, varför den kan upplevas som trång om ett litet större barn ska använda den med skorna på. I övrigt är Carena Fårö Lux en mycket lättanvänd och funktionell åkpåse som mer än väl klarar av att hålla ett barn varmt i barnvagnen under en normalkall vinter.

Universalpassform, bra upphängningsficka, varm och mysig
Lite snäv i fotändan, individuella selhål
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

24. Easygrow Grandma

Lyxig åkpåse med uttagbart duntäcke, funkar kallaste vinter och en kylig vårdag

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 98 cm Längd lock: 78 cm Bredd: 51 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej, men uttagbart täcke Stoppning: Dun

Easygrow är ett norskt märke som vet allt om hur en bra åkpåse ska vara utformad. Grandma är en exklusiv modell som verkligen är väl anpassad för de riktiga kalla, nordiska vintrarna. Ytterlagret är vackert stickad och åkpåsens detaljer är väl anpassade för detta - det finns inga kardborrfästen som kan luckra upp stickningen.

Estetiskt vacker och rejält varm

Knapparna för att hålla ned framstycket är magnetiska. Grandma har individuella selhål, vilket innebär att man måste ta isär barnvagnens sele för att trä den genom hålen. Det finns uttag för fempunktssele, men ingen annan upphängning. Används Grandma i en sittdel finns det därför risk för att den glider ned när barnet sätts i.

Åkpåsen går att justera i värmegrad efter vädret. Grandmas lock fungerar lite som ett påslakan, och det varma duntäcket inuti kan knytas loss. Åkpåsen blir då tunnare och fungerar att använda även vid mildare väder. Easygrow Grandma är en fröjd för ögat och riktigt bra vid många minusgrader. Önskvärt med tanke på priset hade varit något sätt att få den att sitta fast bättre i vagnen.

Riktigt varm när det är som kallast, kan anpassas efter temperaturen
Sitter inte på plats i sittdelen, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

25. Voksi Carry North

Varm och ombonad åkpåse med inbyggd mjuklift, passar bäst för vinterbebisar

Längd åkpåse: 80-105 cm Längd lock: 58-75 cm Bredd: 46 cm Upphängning: Nej Selöppning: Två hål vid midjan Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: 100% återvunnen polyester

Voksi Carry North är något utav en hybrid mellan en mjuklift och en åkpåse. Tanken är att åkpåsen ska växa med barnet, både vad gäller funktion och storlek. Det är den långa användningstiden som ska motivera att Carry North kostar en del. Men det finns andra åkpåsar från Voksi som känns mer prisvärda.

Temperaturmässigt anger Voksi att Carry North passar för ”mild vinter”. Under testperioden blev vädret inte kallare än -10 C, barnet har då haft på sig vanlig body och byxa, kompletterat med en tunn ulloverall. Med ett lager kläder till håller Carry North troligen värmen även vid bra mycket lägre temperaturer.

Inte helt lyckad kombination av åkpåse och mjuklift
Mjukliftslösningen är inte så smidig som man kunde önska. Bottenplattan är rätt bred, så i smalare liggdelar (exempelvis på syskonvagnar) går det inte att ställa ned Carry North. Att öppna och stänga liften är riktigt omständligt, med sex tryckknappar och lika många tygband som ska träs genom små hällor.

För att kunna använda Carry North som mjuklift måste allt knäppas ihop för att man ska kunna bära den säkert. Och tar man med sig bebisen inomhus så måste allt förstås knäppas upp igen för att det inte ska bli för svettigt för barnet. Med tanke på spädbarns ökänt dåliga tålamod så känns konstruktionen alldeles för tidskrävande.

Saknar selhål för att fungera väl i sittdel
Tyvärr funkar Carry North inte heller så bra för större barn, som ska sitta i vagnens sittdel. Visserligen kan åkpåsen vikas om så den blir 105 cm lång. Men i dess bakstycke finns bara två selöppningar, vid barnets midja. Något sätt att trä igenom selremmarna vid barnets axlar finns inte. I det långa läget upplevs Carry North dessutom glipa vid fötterna.

Det faller på funktionerna för Voksi Carry North. Åkpåsen är i övrigt välgjord och material osar i kvalitet, även om yttertyget har en tendens att dra åt sig damm. Men det spelar tyvärr ingen roll när allt kring själva användningen känns bökigt och svårt. Voksi gör fantastiskt bra och otroligt varma åkpåsar, men just Carry North är ingen fullträff.

Varm och vindtät, avskalad och klassisk design, många användningsområden
Varm och vindtät, avskalad och klassisk design, många användningsområden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

26. Voksi Carry

Snygg och stilren åkpåse för den som bor i milt klimat och har tid med pill

Längd åkpåse: 72-104 cm Längd lock: Uppgift saknas Bredd: 46 cm Upphängning: Finns ej Selöppning: Ja Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Återvunnen polyester

Voksi Carry är åkpåsen som inte bara är en åkpåse utan samtidigt en babylift och, för den som vill, en lekmatta. Med eller utan sin borttagningsbara bottenplatta passar den lika bra att bära det lilla barnet i som att rulla det lite större i vagnen. Rekommenderad användningstid är när barnet är 0 till 3 år.

Retrodoftande åkpåse för milt väder

Som babylift passar Voksi Carry att använda under perioden då bebisen inte är alltför rörlig, medan den som åkpåse fungerar fint även en bit till upp i åldrarna. Påsens design är snygg och påminner både i utförande och färgval om den populära retroryggsäcken Fjällräven. Temperaturmässigt passar Voksi Carry allra bäst vid torrt och ganska milt väder, då den är gjord i 100% bomull och saknar vattenavvisande ytskikt. Det sistnämnda gör även att Voksi Carry upplevs dra åt sig smuts och damm snarare än att stöta bort det, vilket upplevdes som störande under testet.

Optimala årstider för Voksi Carry är vår och höst, eventuellt även en svalare sommardag eller riktigt milda vinterdagar med underställ och fleece under. Åkpåsen går att tvätta upp till 60 grader i maskin, innan maskintvätt tas träskivan i botten ut.

Saknar dragkedjor men reglerbar längd

Voksi Carry kan växa i takt med barnet, eftersom längden går att reglera mellan 72 och 104 centimeter. Åkpåsen saknar dragkedjor och för att stoppa om barnet gäller det att vika och knäppa knappar, vilket innebär en ökad risk för att vind smiter in genom öppningarna och därmed kyler ned barnet. Upptill finns på Voksi Carry en lösning med snören, som gör att det går att tighta till åkpåsens toppdel runt barnets huvud. Huvan kan också vändas och hängas över vagnens ryggstöd för att hålla den kvar. Med bottenplattan uttagen kan sele fästas genom ryggpartiet, där två vertikala öppningar finns.

För den familj som vill unna sig något snyggt och extra är Voksi Carry ett bra alternativ för en viss typ av väder, men för den som vill satsa på högfunktionellt och praktiskt finns bättre alternativ på marknaden både för åkpåsar och babyliftar.

Estetiskt tilltalande, mysig att vara inbäddad i, flera funktioner
Krånglig att öppna/stänga, inte varm, dyr, svår att hålla ren
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 1.5 1

27. Elodie Babyoverall

Kombinerad åkpåse och babyoverall som lämpar sig bäst i höstväder

Längd åkpåse: 0-6 månader: 68 cm, 6-12 månader: 75 cm (från axelhöjd till botten) Längd lock: 41 cm Bredd: 38 cm Upphängning: Nej Selöppning: Nej Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: 100% polyester

Elodie Babyoverall är en kombinerad overall och åkpåse som enkelt görs om till önskad variant genom dragkedjor vid overallens botten. De dubbla dragkedjorna på framsidan gör det även lätt att reglera barnets värme i vagnen, till exempel vid en shoppingtur eller resor som sker både utomhus och under tak, på till exempel en buss.

Fungerar bäst som overall

Att ställa om Elodie Babyoverall mellan åkpåse och overall-läge är förvisso enkelt, men allra bäst upplevs den fungera som overall då den saknar funktion att fästas eller hängas i vagn när den används som åkpåse. Perfekt klimat för Elodie Babyoverall är höst, en kall vinterdag där termometern ligger nära nollan krävs flera lager kläder på barnet, som trots detta kan frysa vid hård kyla.

Elodie Babyoveralls yt-material är glatt och stöter bort damm och smuts effektivt och ärmarnas mudd går att försluta så att kyla inte smiter in. På insidan är Elodie Babyoverall fodrad med fleece i luvan och mjuk bomull i övriga delar, med undantag för ärmarna, som har glattare material i syfte att minska risk att små händer fastnar på vägen. Overallen går fint att både tvätta i maskin och torktumla.

Babyoverall för mildare väder

Beroende på hur man väljer att använda Elodie Babyoverall uppstår små hål och glipor som riskerar att släppa in vind och kyla. Används den som åkpåse blir det ett litet hål i fotändan och används den som overall blir det ett litet hål vid grenen.

Trots detta är det här en snygg och uppskattad babyoverall som fungerar fint vid mildare väder. Den känns ombonad och mysig och möjligheten att snabbt kunna öppna dragkedjorna för att reglera värmen hos barnet har fått mycket beröm. Som åkpåse passar den bäst för de minsta barnen som inte sitter i vagnen, som overall passar den bäst vid cirka 8-10 månader.

Snygg, bra höstoverall, mjuk och ombonad
Mindre lämpad som åkpåse, saknar öppning för sele, glider runt i vagnen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I vårt test av åkpåsar har vi låtit vanliga barnfamiljer använda åkpåsarna. Åkpåsarna har testats i både liggdelar och sittdelar, och av barn av olika storlek och ålder. De har använts under vildare vinterdagar och vid riktigt kallt väder, med många minusgrader. I vårt test av åkpåsar har vi titta extra noga på följande egenskaper:

Passform: Hur sitter åkpåsen i olika sittdelar? Kan den på något vis fästas upp, exemplevis genom att träs över ryggstödet?

Värmehålllande förmåga: Hur varm är åkpåsen? Är locket tillräckligt högt för att skydda hela barnets kropp? Kan man justera åkpåsen värme efter säsong?

Användning: Är det smidigt att sätta i åkpåsen i vagnen? Är locket avtagbart? Är det enkelt att lägga ned och lyfta upp barnet ur åkpåsen?

Utöver egenskaper och funktioner har vi i vår slutgiltiga bedömning också vägt in åkpåsens design och hur dess prisvärde upplevs. Vi har därefter utsett testvinnaren.


Fler tester för vintriga barnvagnspromenader

Handvärmare

Termos

Fler tester av barnprodukter

Barnkläder

Barnvagnar

Bebisprodukter

Bilbarnstolar

Matstol

Fem saker att tänka på innan du köper åkpåse

Om det är din första vinter med barn i barnvagn så är det inte lätt att veta vilken åkpåse som är bäst. Det finns nämligen flera saker du bör tänka på, för att kunna göra ett köp som funkar för dina behov. Ett tips är att inte bara tänka nytt, utan också fundera över att handla begagnat. Åkpåsar används under ett fåtal år och finns där ofta i fint skick på andrahandsmarknaden.

1. Säsong och väderlek

Den första frågan du ska ställa dig är; när ska åkpåsen användas?

Åkpåse för vintern: En vinteråkpåse bör vara rejält varm och gärna ha ett yttre lager som tål lite fukt, så inte snöfall gör åkpåsen blöt. Varma åkpåsar för vintern är ofta tillverkade i ull, lammskinn eller stoppad med fjädrar och dun. Men även en åkpåse med fyllning av polyester kan vara varm nog för minusgrader.

Åkpåse för höst och vår: Höst och vår kan vara kallt nog och vill man göra barnvagnen mysigare under dessa årstider kan man välja en tunn åkpåse. Åkpåsen är då antingen ofodrad eller har bara ett tunt lager stoppning. Eftersom att vår och höst kan vara blåsigt, så bör man välja en tunn åkpåse som har ett vindtåligt lager, det gör stor skillnad för åkpåsens förmåga att hålla barnet varmt.

Åkpåse året runt: Vill man kunna använda sin åkpåse året runt ska man välja en modell som har uttagbart foder. På så sätt kan man justera hur varm åkpåsen är under årets gång. Generellt behöver man inte använda åkpåsen under sommarmånaderna, men en kall sommarkväll kan en tunn åkpåse ändå fylla samma funktion som en filt.

2. Lägsta möjliga temperatur

Var man bor är en viktig faktor för vilken åkpåse man ska välja. Om temperaturen sällan går ner till minusgrader och mer bjuder på slask än braskande snö, så är det allra varmaste modellerna ofta överflödiga och kan lätt bli för svettiga för barnet.

Men bor man på en ort där vintern utgörs av en längre period med rejäla kyla, då är det viktigare att fundera över åkpåsens material och för hur många minusgrader den är gjord. Vissa tillverkare anger själva ett temperaturspann för varje åkpåsemodell. Voksi visar med en skala vilken temperatur varje Voksi-åkpåse klarar av.

3. Typ av barnvagn

Åkpåsar för barn kan precis som vinteroveraller för barn ha olika passform, och passar därför inte lika bra i alla barnvagnsmodeller.

Åkpåse i liggdel och babyskydd: Ska du enbart använda åkpåsen i liggdel och babyskydd så finns det särskilda miniåkpåsar, som är kortare och smalare i sina mått. Fördelen med minipkopsar är att de passa perfekt för spädbarn som ska ligga i liggdel eller mjuklift, eller sitta i babyskyddet. Nackdelen är att miniåkpåsen har en kort användningstid och bara räcker en vinter.

Åkpåse i ergonomisk sittdel: Ska man använda åkpåsen i en ergonomisk sittdel, exempelvis i Bugaboos eller Joolz barnvagnar, så tjänar man mycket på att välja en ergonomiskt formad åkpåse. De är skräddarsydda för den skålade sitsen och gör inte sitsen onödigt trång när man har åkpåse i.

Åkpåse i vanlig sittdel: Har man en barnvagn med vanlig sittdel så fungerar nästan alla åkpåsar sett till passform. Men det är viktigt att se till att åkpåsen har öppning för selen som passar ihop med hur sittdelens sele är fäst i vagnen man själv har.

4. Barnets längd

Standardlängden för en åkpåse är 1 meter. Det betyder att barn som är upp till cirka 90-95 cm långa kan sitta bra i åkpåsen. Det motsvarar omkring 3 års ålder. Vill man använda åkpåse längre än så, så finns det även förlängningsbara åkpåsar.

Åkpåse för nyfödd: Är det en nyfödd bebis som ska bäddas ned i åkpåsen så man man välja en miniåkpåse, även om det ofta innebär att man nästa vinter måste köpa en ny åkpåse. Det går även att använda en vanlig, fullstor åkpåse till en baby. De allra flesta åkpåsar kan enkelt vikas till för att passa i en liggdel.

Åkpåse för förskolebarn: Vill du kunna använda åkpåsen på förskolan, om barnet ska sova vilan utomhus eller när ni går dit och hem, så bör man välja en åkpåse som är minst 1 meter lång.

Åkpåse för äldre barn: För att få till maximalt lång användningstid med åkpåse, så är det rekommenderat att välja en förlängningsbar modell. Åkpåsen har då två lägen. Ett kortare, som funkar i liggdel och för de första åren. Sedan fäster man fast en förlängning i fotändan och kan använda åkpåsen i flera år till. Förlängningsbara åkpåsar kan bli allt mellan 120 och 130 cm långa, och räcker för hela barnvagnsperioden.

5. Tänk lager på lager med barnets kläder

Eftersom att vädret ofta kan ändra sig, från en riktigt bitande kall vintermorgon till lite ljummare temperaturer efter lunch, så rekommenderar många att klä barnet lager på lager. På så sätt kan man justera hur varmt barnet är under dagens gång. Ett vanligt tips är att ha vanliga kläder underst, en overall av ullfrotté som lager två och ytterst kan man klä barnet i en ulloverall eller vindfleece. Om det yttersta lagret är vindtåligt blir det även enklare att växla mellan att ha barnet i vagnen och i bärsele.


En åkpåse är ett tillbehör till din barnvagn under den kallare perioden av året. Åkpåsen kan användas både i liggdel och i sittdelen. För liggdelar finns det särskilda miniåkpåsar, som ofta även kan användas i babyskydd om så önskar, men även vanliga åkpåsar ryms för det mesta i en normalstor liggdel till duo- eller kombivagn. Eftersom att en barnvagn kan ha olika storlek på sittdelen, och en sittdel kan ha både vanlig och ergonomisk form, så är det viktigt att välja en åkpåse som passar i ens egna barnvagn. Tanken med att använda åkpåse i vagnen är ett skapa ett yttre skyddande lager som håller vind och kyla ute och barnets egen värme inne, på samma sätt som en vinteroverall gör när barnet ska röra sig ute i vintern på egna ben.

Det finns ett stort utbud av åkpåsar i alla olika prisklasser. En del har syntetiskt vaddering, andra är fyllda med dun eller ull. Många åkpåsar har ett avtagbart lock, så att man enklare kan öppna upp om man rullar in i en butik men också så att baksidan ska kunna fungera som en sittdyna. Andra åkpåsar öppnas upp på mitten med knappar eller dragkedja. Det är viktigt att se till att åkpåsen, om den ska användas i sittdel, har öppning för sele - allra helst för en fempunktssele eftersom att det är en sådan de flesta sittdelar är utrustad med. Om vagnens ryggstöd och sufflett inte sitter ihop, så kan det vara smart om åkpåsen har en upphängningsficka man kan trä över. Då slipper man att åkpåsen glider ned i sittdelen när man sätter i barnet. Många åkpåsar har även något slags antiglid-material på baksidan.

Kolla även in vår köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa barnvagn. Länk till köpguide

Standardlängden på en åkpåse är 1 meter. Det finns även åkpåsar där man kan fästa en eller flera förlängningsstycken, så att också äldre och längre barn kan sitta varmt i sin vagn. För en längre användningsperiod under kalenderåret så finns det en del åkpåsar som man kan byta ut locket mellan en variant för kall vinter och en annan för den något mildare hösten och våren. Är det ett större barn som ska åka vagn och alternera mellan detta och att gå, så kan det vara ett plus om åkpåsen nedtill antingen kan öppnas upp för skorna eller om den är fodrad med ett mer smutståligt material i fotändan.

Utgångna produkter

0 5 3.5 1

Angel of Sweden Tärnaby

Prisvärd åkpåse med smart upphängning och kardborreöppning för selen

Prisklass: Budget Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 73 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyestervadd
Angel of Sweden Tarnaby

Angel of Sweden Tärnby finns i ett flertal olika utföranden, och levererar funktionsmässigt egentligen ingenting utöver det förväntade. Men det är imponerande att man får alla önskade basfunktioner till ett så pass rimligt pris. Tärnaby håller standard på alla mått och är 100 cm lång. Det innebär att den har en användningstid på upp till omkring 3 års ålder.

Lagom varm för en mild vinter

Åkpåsen är stoppad med polyestervadd och känns ganska tunn när man tar i den. Men Angel of Sweden Tärnaby är utan tvekan varmare än en höst- och våråkpåse. Som vanligt handlar det till stor del om hur man klär barnet. Men mildare vinterdagar räcker det bra med Tärnaby och ett lager kläder under. När det blir minusgrader kommer man vilja bygga på med ytterligare lager.

Tärnaby har ett avtagbart lock. Det kan vikas ned på framsidan och fästas ihop med tryckknappar, exempelvis runt bygeln. Längs med huvudändan löper en kant i fuskpäls, som kan tas loss helt om man inte gillar den. Åkpåsen har kardborreförsedda öppningar för vagnens sele. Det gör att det går snabbare och är enklare att ta ur och sätta i den i vagnen.

Smart med två sorters upphängning

På baksidan finns två upphängningsfunktioner. Att få en åkpåse att sitta fast i vagnens sittdel utan att glida nedåt är viktigare än vad man kan tro. Det är riktigt enerverande att försöka få ned barnet i vagnen och se hur åkpåsen glider ned till en klump i fotändan. Men Angel of Sweden Tärnaby kan dels träs över ryggstödet med upphängningsfickan, dels spännas fast med de två kardborreförsedda remmarna som sitter fast på åkpåsens bakstycke. På så sätt kan man få Tärnaby glidfri i så gott som alla sittdelar.

Även om Tärnaby inte är den allra varmaste av åkpåsar, funkar den bra under en normal vinter där temperaturen inte kryper allt för långt under nollgradigt. Till ett mycket överkomligt pris får man med Angel of Sweden Tärnaby en funktionell åkpåse med alla egenskaper man kan önska sig.

Bra upphängning i sittdelen, prisvärd, genomtänkta funktioner
Inte supervarm
0 5 4 1

Nordic Crown Oslo

Gosig, klimatsmart och flexibel åkpåse med lång användningstid som funkar i alla väder

Längd åkpåse: 105-130 cm Längd lock: 72-97 cm Bredd: 44 cm Upphängning: Ja, upphängningsficka Selöppning: Ja Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Ja/Nej Stoppning: 90% återvunnet dun, 10% fjädrar
Nordic Crown Oslo

Med en Nordic Crown Oslo behöver vare sig det lilla eller det lite större barnet frysa eftersom den här åkpåsen är förlängningsbar upp till 143 centimeter och därmed fungerar ända upp till fem-sexårsåldern. Att åkpåsen dessutom är klimatvänlig med återvunnet dun som stoppning gör knappast saken sämre!

Passar för olika väderlekar

Nordic Crown Oslo är en gosig åkpåse som håller barnet varmt i många minusgrader samtidigt som den går att använda under mildare höst- och vinterdagar eftersom den har ett extra uttagbart dunfoder. På så sätt går det att reglera värmen hos barnet, som i det här testet har trivts ypperligt i Nordic Crown Oslo i temperaturer mellan hela fem plusgrader och tolv minusgrader. Kläder som passar bra under den här varma åkpåsen är tights och mjukisbyxor, eller ett ullunderställ med fleece ovanpå. På Nordic Crown Oslo finns två fickor som är utmärkta för förvaring av till exempel nappar eller våtservetter.

Sitter stabilt i vagnen

Funktionaliteten hos Nordic Crown Oslo är imponerande. Både fukt och smuts tycks stötas bort, nästan av sig självt. Med sin smidigt elastiska ficka och anti-glid-material på baksidan sitter åkpåsen stadigt i vagnen och användningstiden blir mycket lång i och med att åkpåsen går att förlänga. Öppningarna för sele fungerar både med tre- och fempunktsselar och stängs med kardborrband. Dragkedjan vid förlängningsdelen är enkel att öppna och stänga, däremot uppstår en liten glipa vid fotändan när åkpåsen används i sitt längsta läge. Åkpåsens förlängningsdel saknar också stoppning vid sidorna, varför en filt kan vara en god idé. Utöver den detaljen är Nordic Crown Oslo en enormt mysig åkpåse som håller värmen hela vintern igenom. Den medföljande kudden ger en ombonad och mysig känsla för barnet, både det lilla och det lite större.

Lång användningstid, god värmehållning, stabil upphängningsficka
Glipa släpper in viss kyla, saknar stoppning vid sidorna i förlängningsdelen
0 5 4 1

Nordic Crown Oslo Mini

Mjuk, varm och fluffig åkpåse för bebis, passar bra både för liggdel och babyskydd

Längd åkpåse: 88 cm Längd lock: 88 cm Bredd: 43 cm Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Baksida: TENCEL™ och Polyester; Framsida: 100% återvunnet dun: 90% dun och 10% fjädrar från Re:Down® by NATURTEX®
Nordic Crown Oslo Mini

Nordic Crown Oslo Mini är en klassisk miniåkpåse med helt rätt mått och funktioner för sitt användningsområde. För de flesta innebär miniåkpåsen främst användning i liggdel och i babyskydd, och visst är det sant att det mindre formatet också förkortar användningstiden. Samtidigt mäter Oslo Mini ändå 88 cm, vilket innebär att den borde funka hela första året för de allra flesta barn.

I liggdelen utgör Nordic Crown Oslo Mini en mysig och varm bäddyta för bebisen. Hela bakstycket är slätt, utan öppningar eller sömmar. Det gör att man känner sig helt trygg med att en nyfödd bebis kan ligga bekvämt i åkpåsen.

Miniåkpåse för både liggdel och babyskydd

Vill man sen använda Oslo Mini i babyskyddet så går det bra. På båda kanterna av bakstycket kan man öppna upp vertikalt med kardborre, och trä igenom bilstolens sele. För grenbandet finns en mindre öppning längre ned mellan barnets ben.

Oslo Mini öppnas med en dragkedja mitt på åkpåsen. Åkpåsens lock går högt upp mot barnets huvud, och öppningen kan dessutom dras åt med en dragsko om man verkligen vill bädda tätt och undvika att kall luft smiter in.

BiT Nordic Crown Oslo Mini

Mjuk och mysig åkpåse för nyfödd

Drar man ned dragkedjan hela vägen till fotändan så kan man vika åkpåsens sidor åt sidan och på så sätt lätt komma åt att lyfta upp eller lägga ned barnet. Dragkedjan är kantad av reflexband, vilket kan vara bra för synligheten i mörkret om man har åkpåsen i babyskyddet när det används på barnvagnens chassi.

Det här är en varm, mjuk och fluffig åkpåse. Mysfaktorn är verkligen på topp. Bakstycket är något mer åtstramat, vilket känns klokt med tanke på att man ogärna vill att tyget knölar sig bakom barnets rygg. Vill man hålla sin bebis maximalt varm i vagn och babyskydd så är Nordic Crown Oslo Mini en åkpåse som fixar jobbet med bravur.

Perfekt storlek, kardborreöppning för sele, slätt bakstycke, fluffig
Kortare användningstid
0 5 4 1

Easygrow Nord

Varm och rejäl åkpåse som kan förlängas, passar familjen som är ute mycket

Längd åkpåse: 95-115 cm Längd lock: 64-84 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: 90% anddun, 10% fjäder samt tvättbar ull i ryggen
Easygrow Nord

Easygrow Nord är en åkpåse för familjen som är seriös med sina utevistelser. Användningstiden är imponerande lång. Från födseln, som den är eller ihop med Nord Bärplatta som en mjuklift, och upp till minst fyra års ålder. Runt huvudändan finns en dekorativ kant i fuskpäls, som lätt kan tas loss.

I sitt kortaste läge mäter Nord 95 cm. Viker man till den något kan åkpåsen då användas i liggdel. I huvudändan av åkpåsen finns ett löst inlägg som kan tvättas, och som hålls på plats med kardborre. En smart detalj, i och med att bebisar tenderar att kräkas och fläcka ned runt just huvudet. Dragkedjan på mitten gör åkpåsen lätt att öppna upp när man lägger ned eller lyfter ur barnet.

Separata öppningar för selen
Easygrow Nord har separata öppningar för barnvagnens sele. Alla öppningar har små lock. Å ena sidan kan individuella selhål känns lite omodernt, då det betyder att man kan behöva pilla isär selen för att kunna sätta i åkpåsen i sittdelen. Å andra sidan läcker det in mindre kyla underifrån med små öppningar, som dessutom täcks för när de inte används.

Easygrow Nord

Det är inte heller helt lätt att få Easygrow Nord att sitta fast. Åkpåsen saknar upphängningsficka eller annan anordning för att fästas i sittdelen så den inte glider ned. Har man trätt selen genom Nord så hjälper den dock till med att hålla åkpåsen på plats. På baksidan finns en remsa antiglid, men den gör marginell skillnad

Mycket varm åkpåse som kan användas länge
Nord är stoppad med en blandning av dun och fjäder, bakstycket utgörs av ull. Det gör åkpåsen rejält varmt. Duntäcket kan tas loss från inuti åkpåsen, så att de olika delarna kan tvättas separat. När barnet växer är det lätt att lossa åkpåsens botten och sätta dit förlängningen. Den totala längden på 115 cm innebär att även en fyraåring får gott om plats.

Easygrow är ett norskt kvalitetsmärke som inte är rädda för att ta bra betalt för sina produkter. Andrahandsvärdet är ofta bra, men framför allt får man hög kvalitet med Nord åkpåse. Det ihop med den långa användningstiden gör Easygrow Nord till ett bra köp för familjen som vet att barnets första tre, fyra år kommer bjuda på mycket utevistelse om vintrarna.

Mycket varm, kan förlängas, kan dras åt runt öppningen, avtagbar pälskant
Individuella selhål, ingen upphängning för sittdelen
0 5 4 1

Easygrow Hygge

Förlängningsbar åkpåse, passar familjen som prioriterar både funktion och design

Längd åkpåse: 88-115 cm Längd lock: 59-79 cm Bredd: 42 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Dun och fjäder, ull i bakstycket
Easygrow Hygge

Hygge sticker ut en del från Easygrows övriga utbud av åkpåsar, mer tid har lagts på att få till en trendig design. Men det vore ett misstag att därmed dra slutsatsen att Hygge inte skulle hålla samma höga kvalitet eller funktionalitet som andra åkpåsar från Easygrow.

Utsidan av Hygge är glansig och tål 3000 mm vattenpelare, vilket innebär att den klarar blötsnö utan att släppa igenom fukt. Åkpåsen är också lätt att hålla ren, lerstänk torkas snabbt bort med en fuktig trasa. Insidan av Hygge är fodrad med smalspårigt manchestertyg, ibland kallat babymanchester. Tyget är mjukt och mysigt. Nackdelen är att det drar åt sig mycket damm, ludd och hårstrån.

Mycket varm åkpåse där man själv skär upp öppningarna
Värmemässigt visar sig Easygrow Hygge vara ett riktigt kraftpaket som klarar många minus. Åkpåsen är stoppad med dun och fjäder, bakstycket är gjort av ull för god isolering underifrån. Hygge kommer med sydda markeringar för selöppningar, men man får själv skära upp dem man vill använda. Det görs bäst med en vass kniv, men känns lite läskigt att genomföra och slutresultatet ser hemmagjort ut.

Easygrow Hygge

Det är lätt att förstå tanken bakom detta. Ska en åkpåse vara riktigt varm så ska den ha så få hål som möjligt. Vill man ha en åkpåse som snabbt och lätt kan monteras med sittdelen så är Easygrow Hygge fel val. Men prioriterar man god isolering så kan man säkert leva med att man kanske måste trä om sittdelens sele manuellt för att kunna använda åkpåsen i den.

Åkpåse som funkar i både liggdel och sittdel
I korta läget mäter åkpåsen cirka 88 cm, och är mjuk nog att kunna vikas till för en liggdel. Easygrow skickar dessutom med ett stycke av samma tyg som fodret, som kan läggas i botten på åkpåsen och skapa en slät yta över selöppningarna för bebis att ligga på. Det känns omtänksamt. I det långa läget mäter Easygrow Hygge 115 cm, vilket innebär att barn upp till minst 4 års ålder kan sitta bekvämt i åkpåsen.

Avsaknad av upphängning ihop med dess glansiga yttertyg gör att Easygrow Hygge tyvärr glider i sittdelen. De två banden med antiglid på baksidan hjälper inte. Men sittdelens sele håller åkpåsen hyggligt på plats. Gillar man en den klassiska åkpåsen med fokus på funktion samtidigt som man föredrar en lite mer modern stil, så är Easygrow Hygge förtjänt av en superlike.

Snygg och stilren design, kan användas länge, väldigt varm, mysig och mjuk
Man får själv skära upp selhålen, saknar upphängning för sittdelen
0 5 4 1

Bugaboo High Performance Åkpåse+

Ergonomiskt utformad åkpåse med reglerbar värme och perfekt passform i Bugaboos vagnar

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 67 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Ja Stoppning: Dun
Bugaboo High Performance Akpase PLus

Den dyrare av Bugaboos åkpåsar kommer nu i en uppdaterad version kallad High Performance Åkpåse+. Precis som med Bugaboos övriga High Performance-produkter så är tanken med åkpåsen att den ska vara både högpresterande och multifunktionell. Skillnaden mellan High Performance Åkpåse+ och föregående modell är att den äldre hade två separata lock. Bugaboo High Performance Åkpåse+ har bara ett lock, som utgörs av två olika delar.

Den tunnare delen kan öppnas upp från insidan med en dragkedja. När temperaturen börjar krypa ned mot nollgradigt så stoppar man in ett tjockare, dunfyllt inlägg i det tunna locket. Inlägget fästs i hörnen med hjälp av tryckknappar. Även det tunna locket har dunfyllning och med båda locken insatta så är åkpåsen riktigt varm och klarar med lätthet av även dubbelsiffriga minusgrader. Locket kan även tas loss helt från bakstycket.

Passar perfekt i Bugaboos vagnar

Yttertyget är både vind- och vattentåligt och på insidan är fotändan klädd med ett mer slittåligt material, så att den tål blöta eller smutsiga skor. Passformen är utformad för en ergonomisk sittdel och åkpåsen har en upphängningsficka baktill, som kan träs över ryggstödet. Allra bäst sitter High Performance Åkpåse+ förstås i Bugaboos egna vagnar, där de passar perfekt och inte glider. På Bugaboo Donkey, Bugaboo Buffalo och Bugaboo Cameleon kan åkpåsen dessutom fästas under sittplattan, så den blir extra stabil. På Bugaboo Bee och på Bugaboo Fox sitter åkpåsen bra genom att bara fästas runt selen och vid ryggstödet.

Främsta nackdelen är att locket gärna hade kunnat få vara lite högre, så att man med längre barn slipper komplettera med filt eller jacka på överkroppen. I övrigt är High Performance Åkpåse+ utan tvekan det bästa valet för alla Bugaboo-ägare som har budget för en åkpåse i den här prisklassen.

Mycket varm, perfekt passform i Bugaboos vagnar, material av hög kvalitet
Högt pris, lågt lock
0 5 4 1

The Tiny Universe Åkpåse

Ordentligt varm åkpåse som inte släpper in kall luft vid barnets fötter

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 74 cm Bredd: 49 cm Upphängning: Ja Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester
The Tiny Universe akpase

The Tiny Universes åkpåsar finns i flera olika utföranden, som är både snygga och roliga. De är mycket klassiska i sin modell. Åkpåsen är rejält tjockt stoppad, har ett tåligt yttertyg och är riktigt, riktigt varm. Modellen har inget avtagbart lock, utan åkpåsen öppnas upp med en dragkedja i mitten av framstycket. Dragkedjan kan dras hela vägen ned men åkpåsen är ihopsydd i fotändan. En negativ egenskap för den som vill att barnet ska kunna ha skorna utanför, men positivt för den som värdesätter en värmetät åkpåse. Läckaget av kall luft in till barnets fötter är minimalt. Det saknas möjlighet att, när man bara vill dra ned dragkedjan en bit, kunna vika åkpåsens kanter åt sidan. Som det är nu faller de tillbaka i position hela tiden, vilket kan störa när barnet sätts i vagnen men också om barnet är vaket och vill kunna se ut bättre. För framtida versioner av åkpåsen hoppas vi på tryckknappar för att hålla sidorna undan.

Åkpåsen kommer i en väldigt praktisk förvaringsväska. Huvudändan kantas av en enkelt avtagbar fuskpäls. På baksidan av åkpåsen finns en upphängningsficka så att åkpåsen kan träs över ryggstödet, för minskat glid nedåt när barnet sätts i vagnen. Öppningen för selen utgörs av långa skåror med kardborre, åkpåsen funkar alltså bra även i vagnar där selen är svår att ta isär. Locket på The Tiny Universe åkpåse går riktigt högt upp och även med tvåsiffriga minusgrader hålls barnet helt perfekt tempererad. Vid varmare väder kan denna modell snabbt känns svettigt, men åkpåsar är ju till för vintern trots allt. Och är vintern rejäl så blir man med undantag för några mindre detaljer mycket nöjd med den varma och mysiga åkpåsen från The Tiny Universe.

Snygg design, mycket varm, högt lock, släpper inte in kall luft vid fötterna
Saknar funktionen att sidorna kan vikas undan
0 5 4 1

Voksi Breeze Light

Otroligt mjuk och skön tunnare åkpåse för klimat med milda och långa höstar

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 70 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Fästs med selen och antiglid på baksidan Selöppning: Ja Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Ja/Nej Stoppning: Återvunnen polyester
Voksi Breeze Light

Mysiga Voksi Breeze Light är en stilren åkpåse som erbjuds i tre jordnära toner av grått, blått och varm beige. Med sitt avtagbara lock, mjuka foder i 100% ekologisk bomull och lätta stoppning av återvunnen polyester är Voksi Breeze Light ett utmärkt val i klimat där höstarna är milda och långa.

Gosig åkpåse för milda höstar

Med sin längd på 1 meter är Voksi Breeze Light en åkpåse som passar bra för barn upp till tre års ålder, vilket gör att användningstiden blir relativt lång. I bredden känns åkpåsen rymlig och när solen ligger på under en varmare vårdag går locket att ta av helt, varpå åkpåsen kan användas som ett gosigt sätesinlägg. Temperaturmässigt är Voksi Breeze Light, precis som namnet antyder, en ganska lätt åkpåse som av testpanelen jämförs med en tjockare filt. Detta gör Voksi Breeze Light bäst lämpad som en kompletterande åkpåse för årstidsväxlingar snarare än en åkpåse som används hela vintern igenom. Allra mest uppskattad var den mjuka åkpåsen under den varmare delen av våren och hösten, då det räckt att klä barnet i barnet vanliga kläder och fleece. I och med det avtagbara locket har Voksi Breeze Light kunnat följa med ut i temperaturer ända upp till 20 plusgrader.

Ombonad känsla av mjukt tyg

På baksidan och sidorna av Voksi Breeze Light finns öppningar för fempunktssele, vilket gör åkpåsen till kompatibel med nästan alla barnvagnsmodeller och bilbarnstolar. Dragkedjan går att dra upp hela vägen till barnets haka och runt huvuddelen på åkpåsen finns en dragsko för att kunna anpassa efter barnets huvud och rådande väderlek. Upplevelsen vid användning är att Voksi Breeze Light inte är en särskilt vindtät åkpåse, inte heller är den vattenavstötande, men den har högkvalitativa dragkedjor som inte släpper in kyla. En klar fördel är att åkpåsen är lätt att hålla ren och dessutom går att tvätta i maskin på 40 grader. Voksi Breeze Light hålls på plats genom fempunktsselen och antiglidremsor på åkpåsens baksida. Resultatet blir godkänt, även om åkpåsen ibland glider runt under barnet i vagnen i och med att den är så lätt. Använd i milt väder och med sitt mjuka foder som känns härligt lent mot huden är Voksi Light Breeze en åkpåse som är både ombonad och skön under ljumma sommarkvällar eller milda höstdagar.

Rymlig, estetiskt tilltalande, lång användningstid, mjukt tyg, ombonad känsla
Något bylsig för de minsta barnen, saknar förstärkt fotända, tendens att glida
0 5 4 1

Easygrow Lite+

Lång åkpåse som tål vind och vatten, miljövänlig och mysig för barnet

Längd åkpåse: 96-115 Längd lock: 60-82 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Nej Selöppning: Separata selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester
Easygrow Lite+

Easygrow Lite+ är den uppdaterade versionen av Easygrow Lite och är en tunnare men ändå rymlig åkpåse som ska funka när det är lite för varmt för en vanlig åkpåse, men lite för kallt för att barnet ska sitta helt utan. Visserligen kan det fungera med bara en filt vid mildare väder. Men fördelen med en åkpåse som Lite+ är att den inte kan sparkas bort, och att den värmer både under- och ovanifrån.

Åkpåsen är tillverkad av ekologisk bomull och bambuviskos, materialen är certifierade enligt ÖKO-Tex 100. Till skillnad från Lites inbyggda förlängning så har Lite+ fått en separat förlängningsdel. Det gör den mindre bulkig i fotändan i det korta läget, vilket rent estetiskt är snyggare. Det har även inneburit att åkpåsen totalt sett har blivit ett antal centimeter längre med förlängningen på. Förlängningsdelen fästs i fotändan med dragkedja. Totallängden på 115 cm gör att Easygrow Lite+ kan användas länge.

Tunn åkpåse som kan användas många år

Lite+ har dragkedja placerad mitt fram. I och med att hela fotändan på Lite+ kan öppnas upp så kan åkpåsen också vikas ut och används som en plan lekfilt för bebisen att ligga på. Det finns ingen upphängningsficka baktill, endast en mindre dragsko. Åkpåsen har separat selhål, vilket kräver att vagnens sele kan tas isär för att åkpåsen ska kunna användas i sittdelen.

Easygrow Lite+ har en utsida som behandlats med Bionic Finish ECO, vilket gör att den förutom att vara vindtålig också är vattenavstötande. Lite+ är således mysigt ombonad och ytterst funktionell på samma gång. Det ihop med den långa användningstiden gör att Easygrow Lite+ blir ett bra köp för den som vill kunna ha åkpåsemys i vagnen i många år.

Bra material, tål vind och lite vatten, lång och rymlig
Separat selhål, saknar bra upphängning för sittdelen
0 5 4 1

Mini Rodini Åkpåse

Estetiskt tilltalande åkpåse som är lätt att fästa i vagnen och har smarta funktioner

Längd åkpåse: 97 cm Längd lock: 71 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Övervikbar kant och rem med spänne. Selöppning: Kardborre. Avtagbart lock: Ja. Förlängningsbar: Nej. Vår/höstlock: Nej. Stoppning: Återvunnen polyester.
Mini Rodini Akpase

Mini Rodini är ett varumärke som främst tillverkar barnkläder, både inne- och ytterplagg. Deras overaller har gjort sig kända för att med färger och mönster sticka ut från övriga utbudet, och när märket nu börjat tillverka åkpåsar så är det enligt samma koncept. Vi har testat version två av åkpåsen, som släpptes hösten 2015. Mini Rodini har gjort ett gediget förarbete och kan pricka av det mest av de egenskaper man önskar se hos en bra åkpåse. Baktill finns upphängning i form av en elastisk rem med ett spänne, vilket gör att det på så gott som alla vagnar går att fästa upp åkpåsen stadigt. Det finns även en övervikbar kant, inte lika effektivt som en ficka, men som antingen kan användas framåtvänd som ett skydd runt barnets huvud eller vikas bakåt för förankring runt ryggstödet. Åkpåsen har kardborreöppningar för selen, så den är enkel att både sätta i och ta ur vagnen.

Inuti är åkpåsen klädd med en mjuk material som känns mysigt mot huden, utom i fotändan där det är samma vattentäta och slittålig tyg som på utsidan. Ett smart sätt att hålla åkpåsen ren om den ska användas av barn som vill ha skorna på. Locket går högt upp och får mer än godkänt för sin förmåga att täcka barnet. Det öppnas upp med en dragkedja längs med kanten och kan även vikas ned framtill om barnet ska åka vagn mer aktivt och kanske har ytterkläder på överkroppen. Åkpåsens längd är standard och vadderingen bedömer vi vara medelvärm. Den funkar bra en normalkall vinter men när rysskylan kommer så kan man vilja säkra upp med en extra filt. Kanske kunde Mini Rodini inför kommande säsonger även släppa ett mer vadderat vinterlock? Till dess kan de i alla fall vara säkra på att de har en mycket funktionell och ovanligt rolig åkpåse i sitt sortiment.

Smarta funktioner, lätt att fästa i vagnen, estetiskt tilltalande
Inte den varmaste modellen
0 5 3.5 1

Cottonmoose Åkpåse

Ombonad och varm åkpåse med avtagbar pälskant och hög mysfaktor

Prisklass: Mellan Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 67 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester
Cottonmoose Akpase

Cottonmoose är ett polskt varumärke som har ett brett utbud av vintertillbehör för barnvagnen, med flera olika modeller av åkpåsar. Basåkpåsen finns i ett antal enfärgade utföranden. Den kommer med en fluffig kant i fuskpäls runt öppningen. Denna sitter fast med små knappar och kan tas bort om man själv (eller barnet) inte skulle gilla den. Åkpåsen mäter 100 cm på längden, vilket gör att barn upp till omkring 3 års ålder ryms bra i den.

God rymlighet inuti åkpåsen

Insidan av Cottonmoose Åkpåse är klädd med mjuk fleece, medan utsidan är tillverkad av ett mer glansigt material. Överlag är mysfaktorn hög med denna åkpåse. Den känns mysig och bekväm, och är utan tvekan en åkpåse man gärna bäddar ned sitt barn i. Det går att använda Cottonmoose Åkpåse i liggdelen men då den är ganska bred så passar den oftast bättre i den lite mer rymliga sittdelen.

Ett stort plus med åkpåsens bredd är att den inte känns trång för barnet. Smalare åkpåsar som stängts igen upplevs ibland låsa barnets armar mot kroppen, något som inte alltid är så uppskattat. På åkpåsens baksida finns en upphängningsficka. Har man en vagn där sittdelens ryggstöd och sufflett inte sitter ihop med varandra så kan man trä Cottonmoose Åkpåse över ryggstödet. Det stoppar åkpåsen från att glida nedåt.

Varm åkpåse med stilren design

Cottonmoose Åkpåse har individuella hål i bakstycket för selen. I de flesta vagnar kan man enkelt ta isär selen, men har man en vagn där remmarna måste pillas ur sina fästen så kommer det ta lite mer tid och jobb att sätta i och ta ur denna åkpåse ur sittdelen.

Överlag är det ingenting med Cottonmoose Åkpåse som sticker ut så mycket. I design är den neutral men stilren, funktionsmässigt och sett till storleken är den också helt normal. Cottonmoose bästa egenskaper är hur mysig den känns och att den är varm nog att hålla värmen även under lite kallare vinterdagar, till ett mycket överkomligt pris.

Mysig och mjuk, varmfodrad, bra upphängningsficka
Individuella selhål
0 5 3.5 1

BOZZ Åkpåse Ergo

Ergonomiskt utformad åkpåse med bra upphängning och kardborreöppning för selen

Längd åkpåse: 98 cm Längd lock: 67 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ja, upphängningsficka baktill Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester, fleecefodrad
BOZZ Akpase Ergo

BOZZ Åkpåse Ergo är en av mycket få universalåkpåsar som är designad för ergonomiska sittdelar. Det innebär att åkpåsen i en sådan sittdel gör ett bättre jobb med att skapa en sittyta för barnet. BOZZ Ergo är modern med uppdaterade funktioner i alla avseenden. Förutom att bakstycket är formsytt för att gå in mot ryggen och passa i den ergonomiska sittytan så har Ergo också en upphängningsficka med resår. I fickan finns dessutom ett hål som passar perfekt om man har en sittdel som fälls med ett reglage överst på ryggstödet. Om upphängningsfickan träs över ryggstödet så förhindras att åkpåsen glider nedåt när man sätter i barnet, vilket gör användningen smidigare. BOZZ Ergo har uttag för fempunktsele, och selhålen har kardborreöppning. Det innebär att man inte behöver ta isär selen för att sätta i åkpåsen, vilket är ett plus om man vill sätta i och ta ur åkpåsen snabbt och ofta.

Ergo finns i många olika färger. Insidan är klädd med mjuk fleece och åkpåsen är tjock nog för en normalkall vinter. En lite unik detalj är att åkpåsen kan öppnas upp på två olika sätt. Dels har den en dragkedja som går runt om locket, vilket gör att detta också kan tas loss helt. Åkpåsens bakstycke kan då används som sittdyna i vagnen. Men BOZZ Ergo har även en drgakedja mitt på locket. Kanten på locket kan vikas ned och hållas på plats med tryckknappar. Vid riktigt ruskväder hade ett något längre lock dock behövts för att skydda barnet ordentligt. I en ergonomisk sittdel är BOZZ Ergo dock ett riktigt bra val vad gäller passform och uppfästning i vagnen, det märks att åkpåsen är genomtänkt för ett speciellt syfte.

Bra passform i ergonomiska sittdelar, kardborreöppning för selen, bra upphängning
Något kort lock
0 5 3.5 1

Easygrow LITE

Mjuk och ombonad åkpåse som kan förlängas i fotändan, passar för höst och vår

Längd åkpåse: 100 115 cm Längd lock: 70 cm Bredd: 46 cm Upphängning: Nej. Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej. Förlängningsbar: Ja. Vår/höstlock: Nej. Stoppning: Polyester, bomull och viskos-bambu.
Easygrow LITE

Norska Easygrow är ett kvalitetsmärke när det kommer till åkpåsar. De har flera modeller som är varma nog för en lång nordisk vinter medan LITE är åkpåsen som ska täcka in övriga året, vilket den också gör med bravur. På ett enkelt sätt kan man med denna vår-, sommar- och höståkpåse ersätta glidande filtar och hålla sitt barn varmt på promenaden på väg hem från sommarlovets kvällsdopp.

Följsam åkpåse för både liggdel och sittdel

LITE fungerar mycket bra vid låga plusgrader även en varm vinter och håller barnet lagom svalt, så att det varken blir svettigt eller fryser om fötterna. Funktionsmässigt finns det inget att klaga på. Åkpåsen är mjuk och följsam, tillverkad av Oeko-text certifierade material. Den kan rullas ihop för kompakt förvaring och enkelt vikas upp för att passa i en liggdel.

Dragkedjan på Easygrow LITE går diagonalt över åkpåsens front och i fotändan finns en till dragkedja för att förlänga den. LITE är normalstor med fotändan stängd men öppnar man upp den blir åkpåsen 115 cm lång, vilket mer än väl rymmer barn upp till 3-4 års ålder. Åkpåsen fungerar bra formmässigt i både ergonomiska och vanliga sittdelar.

Kan inte träs över ryggstödet

LITE saknar en bra upphängning. Det finns ingen ficka att dra över ryggstödet eller någon annan funktion som hindrar den från att glida i sittdelen. Selen håller den dock uppe i viss mån men LITE har individuella selhål så att montera i och ur åkpåsen kan ta lite tid om selen inte har separata selremmar.

När man väl använder Lite så känns åkpåsen både mysig, ombonad och rymlig för barnet. Filtar som faller ur vagnen och tappas bort är ett minne blott och vi kan verkligen se många potentiella användningsområden för en tunnare typ av åkpåse. Easygrow LITE är just nu kanske det bästa alternativet i den kategorin.

Mjuk och ombonad, förlängningsbar, perfekt vid plusgrader
Saknar upphängning, individuella selhål gör den svårmonterad
0 5 4 1

Elodie Details Zebra Sunshine

Varm åkpåse som passar alla vagnar, smart upphängningsficka

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 73 cm Bredd: 51 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Individuela selöppningar Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester
Elodie Details Zebra Sunshine

Elodie Details tillverkar flera slags universella barnvagnstillbehör, tänkta att kunna passa alla olika modeller av barnvagnar. Deras åkpåsar är inget undantag och märket har varit duktiga på att förädla dem från säsong till säsong. Zebra Sunhine är en modell från 2014, med individuella selhål som kräver att du tar isär selen för att kunna montera åkpåsen korrekt i barnvagnens sittdel.

Med dragkedja runtom åkpåsen kan locket tas av om man går in i värmen från att ha befunnit sig ute i kylan. Elodie Details Zebra Sunshine är en varm åkpåse som klarar en rejäl vinter. På baksidan finns en ficka att trä över ryggstödet så det finns ingen risk för att åkpåsen inte stannar på plats. Framstycket kan vikas ned och fästas runt sittdelens bygel med tryckknappar. Med en längd på en meter så får de flesta barn plats i åkpåsen upp till två års ålder, och vill man ha lite mönster och färg i vintermörkret så är det få åkpåsar som piggar upp bättre än de från Elodie Details.

Stort utbud av färg och mönster, universal passform
Något kort, kan ej anpassas i värme, bökigt med individuella selhål
0 5 3.5 1

Bugaboo Åkpåse

Mjuk och smidig åkpåse som sitter perfekt i Bugaboos barnvagnar

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 69 cm Bredd: 43 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Ja Stoppning: Polyester
Bugaboo Akpase

Bugaboo Åkpåse är den enklare modellen av åkpåse i märkets sortiment. Åkpåsen är standardlång med sina prick 100 cm och har ett avtagbart lock med långa kardborreöppningar för selen. Bakstycket kan lämnas kvar i vagnen och användas som sittdyna. Eftersom att Bugaboos barnvagnar oftast har ergonomisk sittdel så är denna åkpåse skräddarsydd för dessa, genom att utrymmet vid barnets rumpa gjorts lite skålat. Den går dock utmärkt att använda även i vanliga sittdelar, såsom den till Bugaboo Bee.

Funkar toppen i Bugaboos barnvagnar

Har man en barnvagn från Bugaboo så finns det starka skäl att även använda deras åkpåsar. För liggdelen kan åkpåsen vikas till enkelt, i synnerhet denna modell som är väldigt mjuk och följsam. För sittdelen har Bugaboo sett till att anpassa upphängningen, så att åkpåsen inte glider. På åkpåsens bakstycke finns en upphängningsficka som kan träs över ryggstödet. Ska åkpåsen användas i Bee så finns två öglor som man fäster runt knapparna för suffletten, överst på ryggstödets baksida.

I de av Bugaboos ergonomiska sittdelar där man kan lyfta på sittplattan (Cameleon, Buffalo och Donkey) kan man dessutom fästa åkpåsen på ytterligare en punkt. Den breda tygremmen på åkpåsens baksida träs då under sittplattan. På så sätt sitter åkpåsen helt stabilt och glider aldrig iväg när man ska sätta i barnet.

Tillräckligt varm för en vanlig vinter

Bugaboo Åkpåse känns normalt rymlig på bredden och har ett lock med en bra höjd, på en tvååring går det upp till hakan. Åkpåsen skyddar således väl mot vind och väder. Stoppningen är fyllig men inte lika tjock som i Bugaboos High Performance Åkpåse. Det gör att en del tror att den inte är varm nog för att funka under hela vintern. Men det stämmer inte. Åkpåsen håller värmen väl ner till en bit under nollgradigt, givetvis beroende av hur barnet är klädd i övrigt.

Visserligen ska utseende inte spela någon roll. Ändå känns det som ett stort plus att Bugaboo Åkpåse finns i ett brett utbud av färger och mönster, vilket gör att man enkelt kan matcha den till sin barnvagn. Vill man ha en åkpåse som fixar maximalt med minusgrader ska man titta på Bugaboo High Performance Åkpåse. Bor man där det inte blir riktigt lika kallt och har en Bugaboo-vagn, då blir man mycket nöjd med Bugaboo Åkpåse.

Utmärkt passform i Bugaboos vagnar, bra upphängning, smidig öppning för selen
Inte lika varm som Bugaboos High Performance-åkpåse
0 5 3.5 1

Britax Shiny Cosytoes

Sitter utan glid i Britax och Brios sittdelar, varm med bra öppningen för sele

Prisklass: Budget Längd åkpåse: 98 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Fick som träs över ryggstödet samt knappar Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester
Britax Shiny Cosytoes 350x250

Britax Shiny Cosytoes bygger på den äldre modellen Brio Shiny, men har uppdaterats avsevärt. Med en kostnad på en bit under tusenlappen så gör mängden funktioner den mycket prisvärd. Trots att Britax har sina egna barnvagnar så får Shiny Cosytoes anses som universell, då den funkar i nästan alla sittdelar. Den har dubbla metoder för upphängning, både en överträbar ficka samt knappar (med vilka den fästs i Brios och Britax egna vagnar). Selöppningen är lång och fästs ihop med kardborre, selen behöver alltså inte tas isär.

Mysig men inte supervarm åkpåse

Jämförelsevis upplevs Shiny Cosytoes som normalvarm och fungerar väl under mildare vintrar samt höst och vår. Insidan är fodrad med mjuk fleece. Locket öppnas upp runtom åkpåsen, och kan tas loss helt om man vill vädra eller om man skulle vilja använda bakstycket som en separat sittdyna. Storleksmässigt är den normalstor och funkar för de flesta barn upp till två år. Eftersom att den inte är den tjockaste modellen och är följsam i material så fungerar den bra att använda även i liggdelar.

Sitter bra i de flesta barnvagnsmodeller, smart upphängning
Funkar bäst vid mildare väder, kardborren i ryggen går upp ibland
0 5 3.5 1

Vinter & Bloom Åkpåse Chic

Varm och rymlig åkpåse med mysigt innerfoder och smart upphängningsficka

Prisklass: Mellan Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 63 cm Bredd: 53 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Oeko-Tex certifierad polyester
Vinter Bloom

Vinter & Bloom Åkpåse Chic är en på samma gång klassisk och modern åkpåsemodell, med många smarta funktioner. Åkpåsen är 100 cm lång, vilket är standard och brukar innebära att den kan användas upp till omkring 3 års ålder. Åkpåsen har detaljer i guld och runt öppningen sitter en avtagbar kant av fejkpäls.

Åkpåse som kan öppnas upp för fötterna

Chic har ett lock som kan tas bort helt. Bakstycket kan då sitta kvar i vagnen och användas som en sittdyna. Den nedre delen av åkpåsen, fodrad med ett glansigare och mer smutståligt material, sitter dock fast. Det gör att det blir som en ficka för barnets fötter där. Den kan vikas ut och in så den är ur vägen. Vill man istället ha locket kvar men möjliggöra för barnets fötter att kunna sticka ut så går det. Men i och med att den nedre delen ändå sitter kvar så kan det blir lite trångt på fotstödet.

När locket sitter Vinter & Bloom Chic på så kan man även välja att reglera hur högt uppfällt man vill ha det. Åkpåsens lock kan vikas ned, och exempelvis fästas runt bygeln, genom att man knäpper ihop tryckknapparna på lockets framsida. Den har en upphängningsficka baktill, så att den kan träs över ryggstödet på sittdelar där ryggstöd och sufflett inte sitter ihop. Det gör att åkpåsen inte glider nedåt i sittdelen så enkelt.

Generöst med utrymme på bredden

Vinter & Bloom Chic är fodrad med plysch som känns otroligt mjuk mot kroppen. Åkpåsens bakstycken har långa öppningar försedda med kardborre. Det gör att åkpåsen passar med alla typer av selar och att den enkelt kan tas ur eller sättas i sittdelen. Även om det blir lite bylsigt så går det också att använda Chic i en liggdel. Åkpåsen tillhör inte de absolut varmaste av modeller, men den funkar väl även en bra bit under nollgradigt.

Vinter & Bloom Åkpåse Chic är en rymlig åkpåse, som erbjuder mycket utrymme på bredden. Chic kommer i flera olika färger så att det är enkelt att hitta en nyans som matchar barnvagnen. Det här är en åkpåse som levererar precis det som utlovas. Vinter & Bloom Chic är helt enkelt både praktisk för föräldern och mysig för barnet.

Rymlig på bredden, mysigt innerfoder, smart upphängningsficka
Ser lite bylsig ut i smala sittdelar, något bökigt att lösa så barnets skor kan sticka ut

Vanliga frågor om åkpåsar

Vilken åkpåse är bäst?

Vi har testat åkpåsar och utser Elodie Details åkpåse till bäst i test. Det är en välstoppad och varm åkpåse som tack vara dess universella passform passar i de allra flesta barnvagnar. Åkpåsen har en smart öppning med kardborrefästen för sittdelen sele. Dessutom finns Elodie Details Åkpåse i flera olika färger och mönster och har en smart upphängningsficka på baksidan, så den inte glider ner i sittdelen.

Vad är en åkpåse?

En åkpåse är som ett formsytt täcke, som en sovsäck, man placerar i barnvagnen när det är kallt. Fördelen med att använda en åkpåse framför att ta på barnet en overall är det är enklare att öppna upp en åkpåse när man kommer hem eller går in i en butik där det är varmt. Åkpåsen sitter också alltid på plats i vagnen, och håller kvar den varma luften runt barnet.

Vilken åkpåse ska man välja?

Det finns ett stort utbud av åkpåsar, och det är inte givet att alla modeller funkar lika bra i alla lägen. Dels handlar det om barnvagnen och vilken åkpåse som passar bäst i den sittdel eller liggdel man har. Dels handlar det om barnet, är det en liten bebis eller en lång treåring som bäddas in i åkpåsen? Det beror också på var man bor, långa vintrar med många minusgrader kräver en varmare åkpåse än korta, milda vintrar.

När har man åkpåse?

En normalvarm åkpåse kan användas under hela vintern. I början och slutet av säsongen, när det kanske är kallt på morgonen men varmare väder framåt dagen så kan man reglera värmen i åkpåsen genom att öppna upp eller ta av locket helt. Har man en tunnare åkpåse kan den funka även höst, vår och under kyliga sommarkvällar. Beroende på vädret är det inte ovanligt att använda åkpåse från oktober till mars.

Vad har man för åkpåse på våren och hösten?

En normalvarm åkpåse är gjord för att klara av minusgrader. Det innebär att de ofta känns för varma, svettiga och instängda under vår och höst. Vissa åkpåsemodeller har utbytbara lock eller extra vaddering som kan läggas i, så åkpåsen kan anpassas efter säsong. Har man redan en varm vinteråkpåse kan man komplettera med tunnare åkpåse i bambu, softshell eller bomull.

Hur fäster man åkpåsen i vagnen?

Det finns olika sätt att fästa åkpåsen i vagnen. En del tillverkare har anpassat sina egna åkpåsar så att de kan sättas fast i sittdelen med knappar. Universella modeller av åkpåsar har ofta en ficka på baksidan, som kan träs över sittdelens ryggstöd för att undvika åkpåsen glider nedåt. Detta fungerar endast om vagnen har en sittdel där sufflett och ryggstöd inte sitter ihop. Har man svårt att få åkpåsen att sitta fast kan man använda vanthållare.

Hur klär man bebis i åkpåsen?

När man har sin bebis i vagnen så ska man tänka på åkpåsen som det yttre lagret av kläder. Det är alltså inte nödvändigt, eller ens särskilt praktiskt, att klä sitt barn i en vinteroverall och sen sätta barnet i åkpåsen. Klä gärna barnet i lager på lager. Populära plagg att använda i åkpåsen är overaller i ull, ullfrotté eller vindfleece. Glöm inte bort sockor eller tossor, då små barn lätt blir kalla om fötterna.

Hur länge använder man åkpåse?

Åkpåsen kan användas i vagnen så länge man vill. Äldre barn som är uppe och leker i snön själva behöver förstås använda en vinteroverall också. Men ska man bara ta en barnvagnspromenad för att barnet ska sova eller inte vill bråka om att ta på overallen på väg hem från förskolan så är en åkpåse i vagnen en väldigt praktisk lösning. Vissa åkpåsar kan förlängas till 120-130 cm, vilket gör att barn ryms upp till 4-5 års ålder.