Babyland Banner
akpase header bast i test

Åkpåse: 19 modeller i test

Senast uppdaterat Oktober 2019

En åkpåse är ett tillbehör till din barnvagn under den kallare perioden av året. Åkpåsen kan användas både i liggdel och i sittdelen. För liggdelar finns det särskilda miniåkpåsar, som ofta även kan användas i babyskydd om så önskar, men även vanliga åkpåsar ryms för det mesta i en normalstor liggdel till duo- eller kombivagn. Eftersom att en barnvagn kan ha olika storlek på sittdelen, och en sittdel kan ha både vanlig och ergonomisk form, så är det viktigt att välja en åkpåse som passar i ens egna barnvagn. Tanken med att använda åkpåse i vagnen är ett skapa ett yttre skyddande lager som håller vind och kyla ute och barnets egen värme inne, på samma sätt som en vinteroverall gör när barnet ska röra sig ute i vintern på egna ben.

Det finns ett stort utbud av åkpåsar i alla olika prisklasser. En del har syntetiskt vaddering, andra är fyllda med dun eller ull. Många åkpåsar har ett avtagbart lock, så att man enklare kan öppna upp om man rullar in i en butik men också så att baksidan ska kunna fungera som en sittdyna. Andra åkpåsar öppnas upp på mitten med knappar eller dragkedja. Det är viktigt att se till att åkpåsen, om den ska användas i sittdel, har öppning för sele - allra helst för en fempunktssele eftersom att det är en sådan de flesta sittdelar är utrustad med. Om vagnens ryggstöd och sufflett inte sitter ihop, så kan det vara smart om åkpåsen har en upphängningsficka man kan trä över. Då slipper man att åkpåsen glider ned i sittdelen när man sätter i barnet. Många åkpåsar har även något slags antiglid-material på baksidan.

Kolla även in vår köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa barnvagn. Länk till köpguide

Standardlängden på en åkpåse är 1 meter. Det finns även åkpåsar där man kan fästa en eller flera förlängningsstycken, så att också äldre och längre barn kan sitta varmt i sin vagn. För en längre användningsperiod under kalenderåret så finns det en del åkpåsar som man kan byta ut locket mellan en variant för kall vinter och en annan för den något mildare hösten och våren. Är det ett större barn som ska åka vagn och alternera mellan detta och att gå, så kan det vara ett plus om åkpåsen nedtill antingen kan öppnas upp för skorna eller om den är fodrad med ett mer smutståligt material i fotändan.

Testvinnare - Åkpåse

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I vårt test av åkpåsar har vi låtit vanliga barnfamiljer använda åkpåsarna. Åkpåsarna har testats i både liggdelar och sittdelar, och av barn av olika storlek och ålder. De har använts under vildare vinterdagar och vid riktigt kallt väder, med många minusgrader. I vårt test av åkpåsar har vi titta extra noga på följande egenskaper:

Passform: Hur sitter åkpåsen i olika sittdelar? Kan den på något vis fästas upp, exemplevis genom att träs över ryggstödet?

Värmehålllande förmåga: Hur varm är åkpåsen? Är locket tillräckligt högt för att skydda hela barnets kropp? Kan man justera åkpåsen värme efter säsong?

Användning: Är det smidigt att sätta i åkpåsen i vagnen? Är locket avtagbart? Är det enkelt att lägga ned och lyfta upp barnet ur åkpåsen?

Utöver egenskaper och funktioner har vi i vår slutgiltiga bedömning också vägt in åkpåsens design och hur dess prisvärde upplevs. Vi har därefter utsett testvinnaren.

1. Elodie Details Åkpåse - BÄST I TEST ÅKPÅSE

Snygg och varm åkpåse med universal passform och smart öppning för vagnens sele

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 72 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja, vissa modeller Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Elodie Details mysiga åkpåsar passar olika sorters barnvagnar och kan användas både i liggdel och i sittdel. Märket har varit duktiga på att förädla dem från säsong till säsong, med nya designutföranden varje höst. Den senaste versionen av åkpåsen kom hösten 2019, och nu kan modellen delas upp i tre varianter – utöver den dunåkpåse som Elodie Details också har i sitt sortiment:

- en åkpåseversion med enfärgad utsida och ett slätt, mysigt fleecefoder
- en år 2019 uppdaterad version med mönstrad utsida och ett nytt teddyfoder på insidan
- en år 2019 ny version med mönster och teddyfoder, men med dragkedjan mitt på locket

De två första varianterna av Elodie Details klassiska åkpåsar har dragkedja runtom. Det gör att man kan lossa locket helt från bakstycket av åkpåsen eller vika ned det valfritt mycket. Locket kan också fästas runt sittdelens bygel med tryckknappar. På den tredje varianten sitter dragkedjan mitt på åkpåsens framsida. Det innebär att locket inte är avtagbart. Istället kan man öppna upp helt eller delvis och vika de båda lockhalvorna åt sidan, där de kan fästas med tryckknappar.

Åkpåsarna är väl genomtänkta och i minsta detalj konstruerade för att vara praktiska att använda sig av. I bakstycket finns öppningar för fempunktssele, dessa utgörs av skåror som stängs igen med kardborre. Det innebär att man mycket snabbt och lätt kan sätta i åkpåsen i sittdelen, även när vagnens sele inte är enkel att ta isär. Oavsett design och lock så har Elodie Details åkpåsar samma värmehållande förmåga, och funkar att använda nedtill en bra bit under minusgrader.

På baksidan av Elodie Details åkpåse finns en ficka att trä över ryggstödet, något man kan använda sig av om vagnens ryggstöd och sufflett inte sitter ihop. Med åkpåsen upphängd över sittdelsryggen så finns ingen risk för att åkpåsen glider nedåt. Längden på en meter innebär att de flesta barn får plats i åkpåsen upp till två - tre års ålder.

Vill man ha lite mönster och färg i vintermörkret så är det få åkpåsar som piggar upp bättre än de från Elodie Details. En rolig design kombinerat med praktiska funktioner, ett rimligt pris och en universal passform gör Elodie Details till en åkpåse som nästan alla kan bli mycket nöjda med.

+Snygg design, universal passform, utmärkt upphängning i vagnen, varm och mysig
Ljust foder blir snabbt smutsigt, kan inte anpassas i längd eller värme
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

2. Voksi Urban - TOPPRESULTAT

Mycket varm åkpåse av hög kvalitet, kan förlängas till 120 cm för lång användningstid

Längd åkpåse: 85,12 cm Längd lock: 66,97 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Ja. Förlängningsbar: Ja. Vår/höstlock: Nej Stoppning: Dun.

Voksi Urban är en av de varmaste åkpåsar som går att hitta på marknaden, så det är inte konstigt att den är en riktigt favorit i områden som har lång och kall vinter. Voksi har arbetat på flera sätt för att uppnå en bra isolering. Åkpåsen har inga färdiga öppningar för sele utan det finns sydda områden och en liten perforering i dessa. Sedan får man själv bestämma hur selen ska användas och vilka hål i åkpåsen man vill skära upp. Det känns läskigt att klippa i något man precis betalat mycket pengar för, men det innebär också att det inte finns onödiga hål för värme att läcka ut genom. Åkpåsens bakstycke är kompakt och väl vadderat medan de två olika locken är fyllda med värmande dun. Ett effektivt material för att värma, men som funkar dåligt för barn och vuxna med allergi.

Förutom att hålla kylan ute från barnet, så har Voksi Urban en riktigt lång användningsperiod. Urban utgörs av ett bakstycke och två olika lock som fästs på bakstycket med dragkedja. Det kortare locket gör åkpåsen till totalt 85 cm lång, lämplig storlek för liggdel och mindre barn i sittdel. Det långa locket gör Voksi Urban 120 cm lång, vilket är 2 dm längre än standard och funkar upp till minst 3-4 år för de flesta barn. Ett stort plus är att locken har bra höjd på framsidan, så barnet skyddas ända upp till haken och ett lager ytterkläder på överkroppen blir överflödigt. Voksi Urban utstrålar kvalitet och när det är kallt kan man inte bli missnöjd. Åkpåsen enda lilla minus är att den saknar en bra upphängning men får man den att sitta bra kommer man inte vilja ta ur den ur vagnen på hela vintern.

+Mycket varm, lång användningsperiod, hög kvalitet
Saknar bra upphängning, fylld med dun vilket funkar dåligt för allergiker
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

3. Voksi Active

Lyxigt varm och ombonad åkpåse som håller för alla väder och kan förlängas

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 107-127 cm Längd lock: 70 cm Bredd: 47 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Underdel: 100% ull Överdel: Dun och fjäder

För den som är ny för världen av åkpåsar så är det lätt att bli avskräckt från att köpa Voksis modeller när man ser de prislapparna. Men tittar man närmare på vilka funktioner och vilket material man får för pengarna så känns det ofta inte lika orimligt längre. **Voksi Active** är ett bra exempel på en sådan åkpåse.

Active har en fotädan som kan öppnas upp med dragkedja, där man också kan fästa fast förlängningsdelen. Med den på så går åkpåsen från att vara 107 cm lång, vilket är längre än standard bara det, till att mäta hela 127 cm. Detta ger Voksi Active en användningstid som ofta överskrider den tidsperiod som barnet kommer åka vagn.

Locket på Voksi Active kan inte tas loss, men det kan öppnas upp helt så att åkpåsen blir som en plan lekfilt på golvet. Bakstycket är stoppat med ull, som ska reglera temperaturen och förhindra att barnet varken blir kall eller svettig. Åkpåsen har individuella selhål, och funkar därför bäst med sittdelar där selen enkelt kan öppnas upp.

Det här är en åkpåse som verkligen är gjord för att användas i alla lägen. Utsidan är vattentålig. Visserligen bör man ändå använda regnskydd på vagnen om det regnar, men åkpåsen kommer oavsett hålla barnet torrt. Stoppningen med dun och fjädrar gör att Active är varm och mysig även under långpromenader vid tvåsiffriga minusgrader. Den kan kännas lite för varm under de första svala höstdagarna. Samtidigt är det enkelt att öppna upp åkpåsen med dragkedjan framtill och på så sätt reglera temperaturen.

Det man kan anmärka på med Voksi Active är att åkpåsen oavsett färgval har ett ljust foder. Det rimmar illa med större barn som har smutsiga skor. Åkpåsen kan visserligen tvättas i maskin men ett mörkt foder hade varit lite mer förlåtande. Man skulle också kunna önska en bättre upphängning. Det finns en liten dragsko på åkpåsens baksida men den hjälper inte mycket för att hålla Active på plats i sittdelen.

Utöver detta så är Voksi Active en förstklassig åkpåse som man gärna skulle bädda ned sig själv i, och inte tvekar över huruvida den kan hålla ens barn varmt, torrt och ombonat vintern igenom. Och inte bara en vinter. Voksi Active kan använder många vintrar efter varandra och det gör att priset sett till användningstiden faktiskt är riktigt bra.

+Riktigt lång användningstid, fixar många minusgrader, bakstycke som är temperaturreglerande
Ljust foder, saknar upphängningsficka, högt pris

Bästa pris hos:

4. Najell Winter Cover Åkpåse - BÄSTA ERGONOMISKA

Mycket mjuk åkpåse som sitter bra både i liggdel och i ergonomiska sittdelar

Längd åkpåse: 97 cm Längd lock: 69 cm Bredd: 36 cm Upphängning: Ja Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Alla material är Öko-tex klass 1, stoppningen är Soronafyllning som utgörs av återvunnen polyester

Om det på något vis var möjligt att av ett moln plockat från en blå himmel sy en varm åkpåse för vinterbruk, så skulle nog slutresultatet bli ungefär som Najell Winter Cover Åkpåse är. En mjukare och mer fluffig åkpåse får man leta efter. Den är dessutom både varm och effektiv på att hålla kall luft ute. Najell tillverkar även mjukliften SleepCarrier, och tanken med Winter Cover är att den ska ha dubbla funktioner. Dels ska den funka som ett inlägg och lock i mjukliften, dels ska den funka som en fristående åkpåse speciellt utformad för ergonomiska sittdelar. Men eftersom att Winter Cover kan vikas till för att passa i Najells SleepCarrier så passar den också väl att använda i liggdel, även mindre sådana. Åkpåsen har avtagbart lock, och den går också att öppna upp i fotändan så att barnets skor kan sticka ut. Bakstyckets fotända har ett mörkt, mer slittåligt foder för att bättre tåla smuts.

Öppningarna för selen är långa kardborreförsedda skåror, vilket gör att åkpåsen funkar bra i de flesta sittdelar och även med selar som är svåra att ta isär. Vad som gör Winter Cover speciellt utformad för ergonomiska vagnar är att den har ett bakstycke i två delar, formsytt för sittplattan. Men också att det finns en tygremsa på baksidan av åkpåsen som kan träs under sittplattan, så inte åkpåsen glider utåt. I åkpåsens huvudända finns en elastisk rem som kan träs runt ryggstödet för att ytterligare förebygga glid. Najell Winter Cover har ett lock som går högt upp på barnet, det kan även vikas ned och hålla på plats med knappar. Det finns också en dragsko att dra åt. Åkpåsen är normallång, men åt det smalare hållet över barnet överkropp vilket kan irritera barn som inte vill ha det för trångt över armarna. Najell Winter Cover passar därför bäst för bebisar och mindre barn upp till omkring två år, och för dem är det här ett av de mest ombonade åkpåsealternativen som finns.

+Sitter perfekt i ergonomiska sittdelar, otroligt mjuk och varm, högt lock, funkar bra i liggdel
Tight över barnets överkropp, fläckar syns snabbt på det ljusa fodret
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

5. Elodie Details Dunåkpåse

Varm och mysig dunfylld åkpåse med smart upphängningsficka på baksidan

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 72 cm Bredd: 52 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: 70% dun, 30% fjädrar

Elodie Details Lightweight Dunåkpåse är en varm vinteråkpåse, stoppad med dun och fjädrar. Elodie Details är för många föräldrar känd för sina glada färger och fantasifulla mönster. Just dunåkpåsarna är dock undantagna den lekfulla designen till förmån för ett mer stilrent utseende. Elodies dunåkpåse finns i ett flertal sobra färger och kan matchas med de flesta barnvagnsklädslar.

Åkpåsen utgörs av ett bakstycke och ett framstycke. Locket sitter fast vid bakstycket med en dragkedja. Detta kan tas loss helt, om man skulle vilja använda Elodie Details Dunåkpåse som en sittdyna i vagnen. Det går också att vika ned locket helt eller delvis, alternativt kan man fästa upp det runt bygeln med hjälp av tryckknapparna på lockets framsida. Insidan av åkpåsen är fodrad med polyester och har ett matt och slätt ytlager. Det gör Elodies dunåkpåse väldigt smutstålig. Sand och damm kan enkelt skakas ur eller dammsugas bort.

Till skillnad från Elodie Details vanliga åkpåse, har dunåkpåsen inte kardborreöppningar för selen. I bakstycket finns istället separata selhål i flera höjdlägen, så att åkpåsen funkar i olika sittdelar. Det innebär dock att man måste ha en sittdel vars sele är lätt att ta isär i separata remmar. Annars blir det väldigt omständligt att sätta i eller ta ur åkpåsen.

På baksidan av Elodie Details Dunåkpåse finns en upphängningsficka. Har man en vagn där sittdelens ryggstöd och sufflett inte sitter ihop kan man då trä upphängningsfickan över ryggstödet. På så sätt hindras åkpåsen från att glida nedåt i sittdelen när man sätter i barnet. Elodies dunåkpåse levereras i en praktisk dustbag. När åkpåsen ska packas undan efter vinterns säsong så kan den rullas ihop och läggas i påsen. Med tanke på att åkpåsen storleksmässigt är standardlång så blir den överraskande kompakt när den packas ihop. Perfekt för den som har ont om förvaring hemma.

Vill man ha en riktigt varm åkpåse så är det ofta dunfyllda modeller som rekommenderas, och det gäller även Elodie Details. Dunåkpåsen upplevs klara av lite kyligare temperaturer än märkets vanliga åkpåsemodell. Exakt hur väl den håller värmen beror förstås på barnets kläder. Men även en bra bit under nollan känns det som att Elodie Details Lightweight Dunåkpåse i sittdelen, stadigt skapar en mysig bubbla av varmluft runt barnet.

+Mycket god värmehållande förmåga, stilren design, smart upphängningsficka
Separata öppningar för selen, kan inte regleras i värme eller längd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

6. Bugaboo High Performance Åkpåse+

Ergonomiskt utformad åkpåse med reglerbar värme och perfekt passform i Bugaboos vagnar

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 67 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Ja Stoppning: Dun

Den dyrare av Bugaboos åkpåsar kommer nu i en uppdaterad version kallad High Performance Åkpåse+. Precis som med Bugaboos övriga High Performance-produkter så är tanken med åkpåsen att den ska vara både högpresterande och multifunktionell. Skillnaden mellan High Performance Åkpåse+ och föregående modell är att den äldre hade två separata lock. Bugaboo High Performance Åkpåse+ har bara ett lock, som utgörs av två olika delar. Den tunnare delen kan öppnas upp från insidan med en dragkedja. När temperaturen börjar krypa ned mot nollgradigt så stoppar man in ett tjockare, dunfyllt inlägg i det tunna locket. Inlägget fästs i hörnen med hjälp av tryckknappar. Även det tunna locket har dunfyllning och med båda locken insatta så är åkpåsen riktigt varm och klarar med lätthet av även dubbelsiffriga minusgrader. Locket kan även tas loss helt från bakstycket.

Yttertyget är både vind- och vattentåligt och på insidan är fotändan klädd med ett mer slittåligt material, så att den tål blöta eller smutsiga skor. Passformen är utformad för en ergonomisk sittdel och åkpåsen har en upphängningsficka baktill, som kan träs över ryggstödet. Allra bäst sitter High Performance Åkpåse+ förstås i Bugaboos egna vagnar, där de passar perfekt och inte glider. På Bugaboo Donkey, Bugaboo Buffalo och Bugaboo Cameleon kan åkpåsen dessutom fästas under sittplattan, så den blir extra stabil. På Bugaboo Bee och på Bugaboo Fox sitter åkpåsen bra genom att bara fästas runt selen och vid ryggstödet. Främsta nackdelen är att locket gärna hade kunnat få vara lite högre, så att man med längre barn slipper komplettera med filt eller jacka på överkroppen. I övrigt är High Performance Åkpåse+ utan tvekan det bästa valet för alla Bugaboo-ägare som har budget för en åkpåse i den här prisklassen.

+Mycket varm, perfekt passform i Bugaboos vagnar, material av hög kvalitet
Högt pris, lågt lock
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

7. BOZZ Åkpåse Ergo

Ergonomiskt utformad åkpåse med bra upphängning och kardborreöppning för selen

Längd åkpåse: 98 cm Längd lock: 67 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ja, upphängningsficka baktill Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester, fleecefodrad

BOZZ Åkpåse Ergo är en av mycket få universalåkpåsar som är designad för ergonomiska sittdelar. Det innebär att åkpåsen i en sådan sittdel gör ett bättre jobb med att skapa en sittyta för barnet. BOZZ Ergo är modern med uppdaterade funktioner i alla avseenden. Förutom att bakstycket är formsytt för att gå in mot ryggen och passa i den ergonomiska sittytan så har Ergo också en upphängningsficka med resår. I fickan finns dessutom ett hål som passar perfekt om man har en sittdel som fälls med ett reglage överst på ryggstödet. Om upphängningsfickan träs över ryggstödet så förhindras att åkpåsen glider nedåt när man sätter i barnet, vilket gör användningen smidigare. BOZZ Ergo har uttag för fempunktsele, och selhålen har kardborreöppning. Det innebär att man inte behöver ta isär selen för att sätta i åkpåsen, vilket är ett plus om man vill sätta i och ta ur åkpåsen snabbt och ofta.

Ergo finns i många olika färger. Insidan är klädd med mjuk fleece och åkpåsen är tjock nog för en normalkall vinter. En lite unik detalj är att åkpåsen kan öppnas upp på två olika sätt. Dels har den en dragkedja som går runt om locket, vilket gör att detta också kan tas loss helt. Åkpåsens bakstycke kan då används som sittdyna i vagnen. Men BOZZ Ergo har även en drgakedja mitt på locket. Kanten på locket kan vikas ned och hållas på plats med tryckknappar. Vid riktigt ruskväder hade ett något längre lock dock behövts för att skydda barnet ordentligt. I en ergonomisk sittdel är BOZZ Ergo dock ett riktigt bra val vad gäller passform och uppfästning i vagnen, det märks att åkpåsen är genomtänkt för ett speciellt syfte.

+Bra passform i ergonomiska sittdelar, kardborreöppning för selen, bra upphängning
Något kort lock
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

8. The Tiny Universe Åkpåse

Ordentligt varm åkpåse som inte släpper in kall luft vid barnets fötter

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 74 cm Bredd: 49 cm Upphängning: Ja Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

The Tiny Universes åkpåsar finns i flera olika utföranden, som är både snygga och roliga. De är mycket klassiska i sin modell. Åkpåsen är rejält tjockt stoppad, har ett tåligt yttertyg och är riktigt, riktigt varm. Modellen har inget avtagbart lock, utan åkpåsen öppnas upp med en dragkedja i mitten av framstycket. Dragkedjan kan dras hela vägen ned men åkpåsen är ihopsydd i fotändan. En negativ egenskap för den som vill att barnet ska kunna ha skorna utanför, men positivt för den som värdesätter en värmetät åkpåse. Läckaget av kall luft in till barnets fötter är minimalt. Det saknas möjlighet att, när man bara vill dra ned dragkedjan en bit, kunna vika åkpåsens kanter åt sidan. Som det är nu faller de tillbaka i position hela tiden, vilket kan störa när barnet sätts i vagnen men också om barnet är vaket och vill kunna se ut bättre. För framtida versioner av åkpåsen hoppas vi på tryckknappar för att hålla sidorna undan.

Åkpåsen kommer i en väldigt praktisk förvaringsväska. Huvudändan kantas av en enkelt avtagbar fuskpäls. På baksidan av åkpåsen finns en upphängningsficka så att åkpåsen kan träs över ryggstödet, för minskat glid nedåt när barnet sätts i vagnen. Öppningen för selen utgörs av långa skåror med kardborre, åkpåsen funkar alltså bra även i vagnar där selen är svår att ta isär. Locket på The Tiny Universe åkpåse går riktigt högt upp och även med tvåsiffriga minusgrader hålls barnet helt perfekt tempererad. Vid varmare väder kan denna modell snabbt känns svettigt, men åkpåsar är ju till för vintern trots allt. Och är vintern rejäl så blir man med undantag för några mindre detaljer mycket nöjd med den varma och mysiga åkpåsen från The Tiny Universe.

+Snygg design, mycket varm, högt lock, släpper inte in kall luft vid fötterna
Saknar funktionen att sidorna kan vikas undan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

9. BOZZ Åkpåse Lammskinn

Rejält varm åkpåse med äkta lammskinn som har snö samt regntålig utsida

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Ja Selöppning: Separata selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Lammskinn märkt med Woolmark, ÖKO-Tex Certifierat och 100% kromfritt

BOZZ har ett brett utbud av universalåkpåsar, tänkta att fungera i de flesta barnvagnar. Åkpåsarna finns dessutom i olika storlekar, en mindre för babyskydd och liggdel samt en större modell för sittdel. BOZZ Åkpåse Lammskinn är en normallång och mycket varm åkpåse. Insidan är kantad i med äkta lammskinn, som går att få både långhårigt och kortklippt. Vad man föredrar är mest en smaksak. Men har man ett barn som är känsligt för att få hår i munnen kan det klippta skinnet vara att föredra. Utsidan av åkpåsen är i ett slitstarkt och vattentåligt material. Till formen passar BOZZ lammskinnsåkpåse bäst i vanliga sittdelar, då dess lite stela form kan göra att ergonomiska sittdelar känns väldigt grunda. Upphängningen, en ficka med remmar på baksidan, gör dock att åkpåsen sitter stadigt i alla sittdelar där den kan träs över ryggstödet.

BOZZ Åkpåse Lammskinn har en dragkedja på mitten som löper hela vägen ned mot barnets fötter. Den kan även öppnas upp helt i fotändan. Praktiskt om man vill att barnets blöta vinterskor ska kunna sticka ut, men det innebär också att hela åkpåsens kan vecklas ut till ett lammskinn som kan användas som lekfilt på golvet. Vill man att barnets överkropp ska kunna sticka ut lite mer så går det att vika åkpåsens framstycken lite åt sidorna och hålla dem på plats med tryckknappar. Det här är en åkpåse för det riktigt kalla vädret och för en barnvagn med sittdel där den ryms, så under rätt omständigheter blir BOZZ Åkpåse Lammskinn en riktigt mysig sovplats för vinterhalvåret.

+Mycket varm, kan öppnas upp till en lammfäll, väldigt tålig mot vind och snö
Lite klumpig i mindre sittdelar, känns varm vid mildare väder
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

10. Bjällra Of Sweden Åkpåse

Varm och rymlig åkpåse med avtagbar pälskant och smarta, multipla funktioner

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 76 cm Bredd: 47 cm Upphängning: Ja Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polarfleece, polyester.

Bjällra of Sweden Åkpåse är en multifunktionell åkpåse. Utseendemässigt är det främst den breda pälskragen blickar fastnar på först. Då ska man veta att pälsen inte är äkta, och hela kragen kan dessutom tas loss enkelt då den endast är fäst med tryckknappar. Som åkpåse funkar Bjällra of Sweden i de flesta sittdelar. På baksidan av åkpåsen finns en upphängningsficka som kan träs över vagnens ryggstöd, om inte ryggstöd och sufflett sitter ihop. Åkpåsen uppfattas som normallång men rymlig på bredden. Åkpåsen är varm och funkar bra också i minusgrader. Insidan är mycket mjuk och för små barn så finns en liten huvudkudde fäst med kardborre. Den går att ta bort, och kardborren täcks då för så att åkpåsen förblir bekväm att luta sig mot.

Locket är helt avtagbart, och i övre kant sitter två clips fast. Tanken är att Bjällra of Sweden åkpåse också ska kunna funka som överdrag till bärsele. I lockets nedre kant finns en dragsko så att det kan dras åt lite runt barnets kropp. Väldigt praktiskt med två funktioner i en och samma åkpåse om man har ett barn som alternerar mellan att sitta i vagn och vilja bli buren. Bjällra of Sweden åkpåse har kardborreöppningar för selen, vilket gör den enkel att sätta i och ta ur. Dragkedjan känns lite hård men funkar utan strul. I mindre sittdelar kan åkpåsen upplevas lite bylsig. Bjällra of Sweden åkpåse har en tilltalande design som sticker ut lite och motiverar sitt pris väl med sin multifunktion.

+Rymlig, varm, smarta funktioner
Bylsig passform, något hård dragkedja
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

11. Voksi Breeze Light

Mycket mjuk åkpåse i lång modell, rymlig för barnet och perfekt för vår och höst

Längd åkpåse: 110 cm Längd lock: 76 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Ja Nej Stoppning: Polyester

Voksi är för många mest kända för sina riktigt varma åkpåsemodeller, utformade för användning under vinterns allra kallaste period. Men märket lyckas också väl med Breeze Light, en tunnare åkpåse som fungerar perfekt för höst och vår. Även kyliga sommarkvällar kan denna typen av åkpåse komma väl till pass, då den i mångt och mycket kan liknas vid en mysig filt att svepa in sig i. Voksi Breeze är en otroligt mjuk och följsam åkpåse. Både yttertyget och fodret är av bomull medan stoppningen är tillverkad av polyester, och alla material är certifierade enligt ÖKO-Tex 100 klass 1. Åkpåsen är fodrad nog för ner till strax över nollgradigt, lite beroende av hur barnet är klätt.

Locket på Voksi Breeze Light går att ta loss helt, så att bakstycket kan användas som sittdyna i vagnen eller som lekmatta på golvet. Eftersom att åkpåsen är så mjuk är det trots dess längd enkelt att vika till den för att passa i en liggdel. Att Breeze Light är hela 110 cm lång är främst ett stort plus, det ihop med rymlighet på bredden gör användningstiden lång. Åkpåsen har ingen direkt upphängning utöver en dragsko i huvudändan som kan dras åt. En riktig ficka att trä över ryggstödet hade gjort att åkpåsen är mindre benägen att glida ned i sittdelen. Det finns dock antiglidmaterial på dess baksida – vilket precis som på andra åkpåsar har en begränsad effekt. Breeze Light har individuella selhål, vilket kan komplicera användningen något om man har en barnvagn vars sele är svår att ta isär. Även om åkpåsen känns lite gammaldags i funktionerna så kan man inte ge Voksi annat än full pott för materialval och design. Breeze Light är lika mysig för barnet som den är en fröjd för ögat, så har man väl fått den på plats i vagnen finns det inte mycket att klaga på.

+Väldigt mjuk, lång och rymlig, precis lagom varm för höst och vår
Saknas bra upphängning, individuella selhål
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

12. Easygrow Lite+

Lång åkpåse som tål vind och vatten, miljövänlig och mysig för barnet

Längd åkpåse: 96-115 Längd lock: 60-82 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Nej Selöppning: Separata selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Easygrow Lite+ är den uppdaterade versionen av Easygrow Lite och är en tunnare men ändå rymlig åkpåse som ska funka när det är lite för varmt för en vanlig åkpåse, men lite för kallt för att barnet ska sitta helt utan. Visserligen kan det fungera med bara en filt vid mildare väder. Men fördelen med en åkpåse som Lite+ är att den inte kan sparkas bort, och att den värmer både under- och ovanifrån. Åkpåsen är tillverkad av ekologisk bomull och bambuviskos, materialen är certifierade enligt ÖKO-Tex 100. Till skillnad från Lites inbyggda förlängning så har Lite+ fått en separat förlängningsdel. Det gör den mindre bulkig i fotändan i det korta läget, vilket rent estetiskt är snyggare. Det har även inneburit att åkpåsen totalt sett har blivit ett antal centimeter längre med förlängningen på. Förlängningsdelen fästs i fotändan med dragkedja. Totallängden på 115 cm gör att Easygrow Lite+ kan användas länge.

Lite+ har dragkedja placerad mitt fram. I och med att hela fotändan på Lite+ kan öppnas upp så kan åkpåsen också vikas ut och används som en plan lekfilt för bebisen att ligga på. Det finns ingen upphängningsficka baktill, endast en mindre dragsko. Åkpåsen har separat selhål, vilket kräver att vagnens sele kan tas isär för att åkpåsen ska kunna användas i sittdelen. Easygrow Lite+ har en utsida som behandlats med Bionic Finish ECO, vilket gör att den förutom att vara vindtålig också är vattenavstötande. Lite+ är således mysigt ombonad och ytterst funktionell på samma gång. Det ihop med den långa användningstiden gör att Easygrow Lite+ blir ett bra köp för den som vill kunna ha åkpåsemys i vagnen i många år.

+Bra material, tål vind och lite vatten, lång och rymlig
Separat selhål, saknar bra upphängning för sittdelen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

13. Easygrow LITE

Mjuk och ombonad åkpåse som kan förlängas i fotändan, passar för höst och vår

Längd åkpåse: 100 115 cm Längd lock: 70 cm Bredd: 46 cm Upphängning: Nej. Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej. Förlängningsbar: Ja. Vår/höstlock: Nej. Stoppning: Polyester, bomull och viskos-bambu.

Norska Easygrow är ett kvalitetsmärke när det kommer till åkpåsar. De har flera modeller som är varma nog för en lång nordisk vinter medan LITE är åkpåsen som ska täcka in övriga året, vilket den också gör med bravur. På ett enkelt sätt kan man med denna vår-, sommar- och höståkpåse ersätta glidande filtar och hålla sitt barn varmt på promenaden på väg hem från sommarlovets kvällsdopp. LITE fungerar mycket bra vid låga plusgrader även en varm vinter och håller barnet lagom svalt, så att det varken blir svettigt eller fryser om fötterna. Funktionsmässigt finns det inget att klaga på. Åkpåsen är mjuk och följsam, tillverkad av Oeko-text certifierade material. Den kan rullas ihop för kompakt förvaring och enkelt vikas upp för att passa i en liggdel.

Dragkedjan på Easygrow LITE går diagonalt över åkpåsens front och i fotändan finns en till dragkedja för att förlänga den. LITE är normalstor med fotändan stängd men öppnar man upp den blir åkpåsen 115 cm lång, vilket mer än väl rymmer barn upp till 3-4 års ålder. Åkpåsen fungerar bra formmässigt i både ergonomiska och vanliga sittdelar. LITE saknar en bra upphängning. Det finns ingen ficka att dra över ryggstödet eller någon annan funktion som hindrar den från att glida i sittdelen. Selen håller den dock uppe i viss mån men LITE har individuella selhål så att montera i och ur åkpåsen kan ta lite tid om selen inte har separata selremmar. När man väl använder Lite så känns åkpåsen både mysig, ombonad och rymlig för barnet. Filtar som faller ur vagnen och tappas bort är ett minne blott och vi kan verkligen se många potentiella användningsområden för en tunnare typ av åkpåse. Easygrow LITE är just nu kanske det bästa alternativet i den kategorin.

+Mjuk och ombonad, förlängningsbar, perfekt vid plusgrader
Saknar upphängning, individuella selhål gör den svårmonterad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

14. Mini Rodini Åkpåse

Estetiskt tilltalande åkpåse som är lätt att fästa i vagnen och har smarta funktioner

Längd åkpåse: 97 cm Längd lock: 71 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Övervikbar kant och rem med spänne. Selöppning: Kardborre. Avtagbart lock: Ja. Förlängningsbar: Nej. Vår/höstlock: Nej. Stoppning: Återvunnen polyester.

Mini Rodini är ett varumärke som främst tillverkar barnkläder, både inne- och ytterplagg. Deras overaller har gjort sig kända för att med färger och mönster sticka ut från övriga utbudet, och när märket nu börjat tillverka åkpåsar så är det enligt samma koncept. Vi har testat version två av åkpåsen, som släpptes hösten 2015. Mini Rodini har gjort ett gediget förarbete och kan pricka av det mest av de egenskaper man önskar se hos en bra åkpåse. Baktill finns upphängning i form av en elastisk rem med ett spänne, vilket gör att det på så gott som alla vagnar går att fästa upp åkpåsen stadigt. Det finns även en övervikbar kant, inte lika effektivt som en ficka, men som antingen kan användas framåtvänd som ett skydd runt barnets huvud eller vikas bakåt för förankring runt ryggstödet. Åkpåsen har kardborreöppningar för selen, så den är enkel att både sätta i och ta ur vagnen.

Inuti är åkpåsen klädd med en mjuk material som känns mysigt mot huden, utom i fotändan där det är samma vattentäta och slittålig tyg som på utsidan. Ett smart sätt att hålla åkpåsen ren om den ska användas av barn som vill ha skorna på. Locket går högt upp och får mer än godkänt för sin förmåga att täcka barnet. Det öppnas upp med en dragkedja längs med kanten och kan även vikas ned framtill om barnet ska åka vagn mer aktivt och kanske har ytterkläder på överkroppen. Åkpåsens längd är standard och vadderingen bedömer vi vara medelvärm. Den funkar bra en normalkall vinter men när rysskylan kommer så kan man vilja säkra upp med en extra filt. Kanske kunde Mini Rodini inför kommande säsonger även släppa ett mer vadderat vinterlock? Till dess kan de i alla fall vara säkra på att de har en mycket funktionell och ovanligt rolig åkpåse i sitt sortiment.

+Smarta funktioner, lätt att fästa i vagnen, estetiskt tilltalande
Inte den varmaste modellen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

15. Carena Fårö Lux

Varm och mysig åkpåse med universal passform och bra upphängningsficka

Längd åkpåse: 102 cm Längd lock: 64 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja. Förlängningsbar: Nej. Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester.

Carena Fårö Lux är en fluffig och smidig universalåkpåse som även i detaljerna har konstruerats för att sitta bra i många olika sorters barnvagnar. Eftersom att åkpåsen inte är stel så går den också utmärkt att använda i en liggdel. Carena Fårö Lux är standardlång med ett lock som går upp till strax under hakan på en normalstor tvååring. Vad gäller åkpåsen tjocklek och förmåga att hålla värme så är fårö Lux inte en tunn åkpåse för höst och vår men inte heller den absolut varmaste typen. Men Carena Fårö Lux känns mysig och ombonad och efter en långpromenad med temperatur på strax under nollan så har barnet en sval och behaglig kroppstemperatur, precis som önskat.

Carena Fårö Lux har individuella hål för selen, och insidan är klädd med mysig fleece. För att fästa åkpåsen i vagnen finns en upphängningsficka vilken kan träs över ryggstödet. Åkpåsen passar bra både i vanliga och ergonomiska sittdelar. På baksidan finns antiglidmaterial och i åkpåsens sidor finns krokar som kan hakas fast i selen eller i D-ringar som vissa barnvagnssittdelar har, och på så sätt minskar man ytterligare risken för att åkpåsen glider ned. Locket på Carena Fårö Lux är avtagbart men åkpåsen kan inte öppnas upp i fotändan. Vill man vika ned locket så kan man hålla det på plats genom att knäppa fast två knappar på dess kant i öglor en bit ned på locket. Åkpåsens enda minus är att den känns rätt snäv i passformen, åtminstone i fotändan, varför den kan upplevas som trång om ett litet större barn ska använda den med skorna på. I övrigt är Carena Fårö Lux en mycket lättanvänd och funktionell åkpåse som mer än väl klarar av att hålla ett barn varmt i barnvagnen under en normalkall vinter.

+Universalpassform, bra upphängningsficka, varm och mysig
Lite snäv i fotändan, individuella selhål
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

16. Easygrow Grandma

Lyxig åkpåse med uttagbart duntäcke, funkar kallaste vinter och en kylig vårdag

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 98 cm Längd lock: 78 cm Bredd: 51 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej, men uttagbart täcke Stoppning: Dun

Easygrow är ett norskt märke som vet allt om hur en bra åkpåse ska vara utformad. Grandma är en exklusiv modell som verkligen är väl anpassad för de riktiga kalla, nordiska vintrarna. Ytterlagret är vackert stickad och åkpåsens detaljer är väl anpassade för detta - det finns inga kardborrfästen som kan luckra upp stickningen. Knapparna för att hålla ned framstycket är magnetiska. Grandma har individuella selhål, vilket innebär att man måste ta isär barnvagnens sele för att trä den genom hålen. Det finns uttag för fempunktssele, men ingen annan upphängning. Används Grandma i en sittdel finns det därför risk för att den glider ned när barnet sätts i.

Åkpåsen går att justera i värmegrad efter vädret. Grandmas lock fungerar lite som ett påslakan, och det varma duntäcket inuti kan knytas loss. Åkpåsen blir då tunnare och fungerar att använda även vid mildare väder. Easygrow Grandma är en fröjd för ögat och riktigt bra vid många minusgrader. Önskvärt med tanke på priset hade varit något sätt att få den att sitta fast bättre i vagnen.

+Riktigt varm när det är som kallast, kan anpassas efter temperaturen
Sitter inte på plats i sittdelen, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

17. Bugaboo Åkpåse

Mjuk och smidig åkpåse som sitter perfekt i Bugaboos barnvagnar

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 69 cm Bredd: 43 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Ja Stoppning: Polyester

Bugaboo Åkpåse är den enklare modellen av åkpåse i märkets sortiment. Åkpåsen är standardlång med sina prick 100 cm och har ett avtagbart lock med långa kardborreöppningar för selen. Bakstycket kan lämnas kvar i vagnen och användas som sittdyna. Eftersom att Bugaboos barnvagnar oftast har ergonomisk sittdel så är denna åkpåse skräddarsydd för dessa, genom att utrymmet vid barnets rumpa gjorts lite skålat. Den går dock utmärkt att använda även i vanliga sittdelar, såsom den till Bugaboo Bee.

Har man en barnvagn från Bugaboo så finns det starka skäl att även använda deras åkpåsar. För liggdelen kan åkpåsen vikas till enkelt, i synnerhet denna modell som är väldigt mjuk och följsam. För sittdelen har Bugaboo sett till att anpassa upphängningen, så att åkpåsen inte glider. På åkpåsens bakstycke finns en upphängningsficka som kan träs över ryggstödet. Ska åkpåsen användas i Bee så finns två öglor som man fäster runt knapparna för suffletten, överst på ryggstödets baksida.

I de av Bugaboos ergonomiska sittdelar där man kan lyfta på sittplattan (Cameleon, Buffalo och Donkey) kan man dessutom fästa åkpåsen på ytterligare en punkt. Den breda tygremmen på åkpåsens baksida träs då under sittplattan. På så sätt sitter åkpåsen helt stabilt och glider aldrig iväg när man ska sätta i barnet.

Bugaboo Åkpåse känns normalt rymlig på bredden och har ett lock med en bra höjd, på en tvååring går det upp till hakan. Åkpåsen skyddar således väl mot vind och väder. Stoppningen är fyllig men inte lika tjock som i Bugaboos High Performance Åkpåse. Det gör att en del tror att den inte är varm nog för att funka under hela vintern. Men det stämmer inte. Åkpåsen håller värmen väl ner till en bit under nollgradigt, givetvis beroende av hur barnet är klädd i övrigt.

Visserligen ska utseende inte spela någon roll. Ändå känns det som ett stort plus att Bugaboo Åkpåse finns i ett brett utbud av färger och mönster, vilket gör att man enkelt kan matcha den till sin barnvagn. Vill man ha en åkpåse som fixar maximalt med minusgrader ska man titta på Bugaboo High Performance Åkpåse. Bor man där det inte blir riktigt lika kallt och har en Bugaboo-vagn, då blir man mycket nöjd med Bugaboo Åkpåse.

+Utmärkt passform i Bugaboos vagnar, bra upphängning, smidig öppning för selen
Inte lika varm som Bugaboos High Performance-åkpåse
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

18. Britax Shiny Cosytoes

Sitter utan glid i Britax och Brios sittdelar, varm med bra öppningen för sele

Prisklass: Budget Längd åkpåse: 98 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Fick som träs över ryggstödet samt knappar Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Britax Shiny Cosytoes bygger på den äldre modellen Brio Shiny, men har uppdaterats avsevärt. Med en kostnad på en bit under tusenlappen så gör mängden funktioner den mycket prisvärd. Trots att Britax har sina egna barnvagnar så får Shiny Cosytoes anses som universell, då den funkar i nästan alla sittdelar. Den har dubbla metoder för upphängning, både en överträbar ficka samt knappar (med vilka den fästs i Brios och Britax egna vagnar). Selöppningen är lång och fästs ihop med kardborre, selen behöver alltså inte tas isär.

 Jämförelsevis upplevs Shiny Cosytoes som normalvarm och fungerar väl under mildare vintrar samt höst och vår. Insidan är fodrad med mjuk fleece. Locket öppnas upp runtom åkpåsen, och kan tas loss helt om man vill vädra eller om man skulle vilja använda bakstycket som en separat sittdyna. Storleksmässigt är den normalstor och funkar för de flesta barn upp till två år. Eftersom att den inte är den tjockaste modellen och är följsam i material så fungerar den bra att använda även i liggdelar.

+Sitter bra i de flesta barnvagnsmodeller, smart upphängning
Funkar bäst vid mildare väder, kardborren i ryggen går upp ibland
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

19. Vinter & Bloom Åkpåse Chic

Varm och rymlig åkpåse med mysigt innerfoder och smart upphängningsficka

Prisklass: Mellan Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 63 cm Bredd: 53 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Oeko-Tex certifierad polyester

Vinter & Bloom Åkpåse Chic är en på samma gång klassisk och modern åkpåsemodell, med många smarta funktioner. Åkpåsen är 100 cm lång, vilket är standard och brukar innebära att den kan användas upp till omkring 3 års ålder. Åkpåsen har detaljer i guld och runt öppningen sitter en avtagbar kant av fejkpäls.

Chic har ett lock som kan tas bort helt. Bakstycket kan då sitta kvar i vagnen och användas som en sittdyna. Den nedre delen av åkpåsen, fodrad med ett glansigare och mer smutståligt material, sitter dock fast. Det gör att det blir som en ficka för barnets fötter där. Den kan vikas ut och in så den är ur vägen. Vill man istället ha locket kvar men möjliggöra för barnets fötter att kunna sticka ut så går det. Men i och med att den nedre delen ändå sitter kvar så kan det blir lite trångt på fotstödet.

När locket sitter Vinter & Bloom Chic på så kan man även välja att reglera hur högt uppfällt man vill ha det. Åkpåsens lock kan vikas ned, och exempelvis fästas runt bygeln, genom att man knäpper ihop tryckknapparna på lockets framsida. Den har en upphängningsficka baktill, så att den kan träs över ryggstödet på sittdelar där ryggstöd och sufflett inte sitter ihop. Det gör att åkpåsen inte glider nedåt i sittdelen så enkelt.

Vinter & Bloom Chic är fodrad med plysch som känns otroligt mjuk mot kroppen. Åkpåsens bakstycken har långa öppningar försedda med kardborre. Det gör att åkpåsen passar med alla typer av selar och att den enkelt kan tas ur eller sättas i sittdelen. Även om det blir lite bylsigt så går det också att använda Chic i en liggdel. Åkpåsen tillhör inte de absolut varmaste av modeller, men den funkar väl även en bra bit under nollgradigt.

Vinter & Bloom Åkpåse Chic är en rymlig åkpåse, som erbjuder mycket utrymme på bredden. Chic kommer i flera olika färger så att det är enkelt att hitta en nyans som matchar barnvagnen. Det här är en åkpåse som levererar precis det som utlovas. Vinter & Bloom Chic är helt enkelt både praktisk för föräldern och mysig för barnet.

+Rymlig på bredden, mysigt innerfoder, smart upphängningsficka
Ser lite bylsig ut i smala sittdelar, något bökigt att lösa så barnets skor kan sticka ut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Utgångna produkter

Skip Hop Three-Season

Funktionell åkpåse som kan anpassas efter säsong och har bra passform i vagnen

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 70 cm Bredd: 55 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet. Selöppning: Kardborre. Avtagbart lock: Nej. Förlängningsbar: Nej. Vår/höstlock: Ja. Stoppning: Polyester.
Skip Hop Three

Skip Hop Three-Season åkpåse säljs i två olika storlekar, en för Infant (0-1 år) som är cirka 75 cm lång samt en större variant för Toddler (1-3 år) som är normalstor med en längd på cirka en meter. Den större varianten har ett högre pris än den mindre, och prisnivån ligger lite över medel men Skip Hop motiverar det väl med en lång användningsperiod under året och många smarta funktioner. Skip Hops åkpåse utgörs av ett bakstycke som sitter ihop med ett tunnare lock för vår och höst. Sedan kan man med hjälp av tryckknappar fästa ett tjockare lock ovanpå det tunna, och på så sätt få till en bra lager-på-lager funktion som håller kylan ute under den kallare delen av vintern. Den övre delen av vår/höstlocket har en dragkedja som gör att locket kan öppnas upp i överkant, vinterlocket har istället tryckknappar i omlott och är i överkant vadderat med teddypäls i överkant.

Baksidan av Skip Hops åkpåse har antiglidmaterial och överst på ryggstycket finns en ficka som kan träs över ryggstödet. Fickan kunde gärna varit något djupare men den håller i alla fall åkpåsen stabilt på plats. Åkpåsen har kardborreöppningar för selen och selhålen är anpassade för att fungera med olika typer av fempunktssele. Skip Hops åkpåse har en mysig luva kantad med teddypäls, perfekt för att hålla barnets huvud varmt. Vill man inte använda den så kan den öppnas upp med dragkedja och vikas åt sidan. Vinterlocket kan tas loss helt medan det tunnare locket sitter ihop med bakstycket. Vill man inte använda åkpåsens lock alls så kan sommarlocket, eller båda locken samtidigt, rullas åt sidan och fästas upp med två remmar. En smart lösning även om det hade varit positivt om locket varit helt avtagbar. Formen på Skip Hops Toddler-åkpåse är både bred och rymlig, åkpåsens känns mycket bekväm och mysig för barnet och med tanke på den långa raddan funktioner så känns Skip Hop Three-Season som ett väldigt klokt val av åkpåse, och lämpar sig allra bäst för de som bor där vintern ofta växlar temperatur.

+Kan användas tre säsonger, bra passform i de flesta vagnar, smarta funktioner
Inte den allra varmaste, vår/höstlocket är ej helt avtagbart

Polarn O Pyret Åkpåse

Mysig och mjuk åkpåse som är rymlig på både bredd och längd, med långt lock

Längd åkpåse: 113 cm Längd lock: 77 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ja, rem som träs över ryggstödet Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Ja. Förlängningsbar: Nej. Vår/höstlock: Nej. Stoppning: Polyester.
PolarnOPyretakpase

Polarn O Pyret är främst kända som en gigant på barnklädesmarknaden men har genom åren även tillverkat en del accessoarer för barnvagn. Nu släpper märket för första gången en åkpåse och det märks att de har sneglat på konkurrenterna innan de skridit till verket. PoPs åkpåse är med sina cirka 115 cm längre än standarden på en meter, och de extra centimetrarna gör större skillnad för användningstiden än vad man kan tro. Även en normalstor 3-åring har gott om plats i denna åkpåse. Utsidan är enfärgad medan insidan är fodrad med randig fleece. Fotändans insida har dock det tåligare materialet, för att vara lättare att rengöra från smuts. Locket på åkpåsen är avtagbart och kan även öppnas upp enbart nedtill om man vill att skorna ska kunna sticka ut. Den övre kanten kan också vikas ned och knäppas fast.

Åkpåsen har individuella selhål, vilket gör att montering i vagnen tar något längre tid. På baksidan av PoPs åkpåse finns dels antiglidmaterial, dels en upphängningsfunktion bestående av tyg och en rem som kan träs över ryggstödet. På så sätt glider åkpåsen inte nedåt när man sätter barnet i vagnen. Det är inte den allra tjockaste modellen men runt nollgradigt håller åkpåsen barnet väl tempererat och den får extra plus för sitt långa lock, som täcker ända upp till barnets haka. Att den är mjuk och följsam gör den väldigt mysig och går även att rulla upp för att passa en liggdel. Polarn O Pyrets åkpåse känns kvalitativ och priset i förhållande till att den kan användas flera vintrar höjer betyget ytterligare.

+Mycket lång och rymlig, mysig och följsam för barnet
Ej avtagbart lock, individuella selhål

Bästa pris hos:

Elodie Details Zebra Sunshine

Varm åkpåse som passar alla vagnar, smart upphängningsficka

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 73 cm Bredd: 51 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Individuela selöppningar Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester
Elodie Details Zebra Sunshine

Elodie Details tillverkar flera slags universella barnvagnstillbehör, tänkta att kunna passa alla olika modeller av barnvagnar. Deras åkpåsar är inget undantag och märket har varit duktiga på att förädla dem från säsong till säsong. Zebra Sunhine är en modell från 2014, med individuella selhål som kräver att du tar isär selen för att kunna montera åkpåsen korrekt i barnvagnens sittdel.

Med dragkedja runtom åkpåsen kan locket tas av om man går in i värmen från att ha befunnit sig ute i kylan. Elodie Details Zebra Sunshine är en varm åkpåse som klarar en rejäl vinter. På baksidan finns en ficka att trä över ryggstödet så det finns ingen risk för att åkpåsen inte stannar på plats. Framstycket kan vikas ned och fästas runt sittdelens bygel med tryckknappar. Med en längd på en meter så får de flesta barn plats i åkpåsen upp till två års ålder, och vill man ha lite mönster och färg i vintermörkret så är det få åkpåsar som piggar upp bättre än de från Elodie Details.

+Stort utbud av färg och mönster, universal passform
Något kort, kan ej anpassas i värme, bökigt med individuella selhål

Voksi Frost

Varm åkpåse som kan dras åt tätt runt barnet, tillverkad av naturmaterial

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 69 cm Bredd: 49 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Ull
Voksi Frost

Voksi har ett stort utbud av åkpåsar, de flesta är dunfyllda och en del kan förlängas. Frost är en nyare modell helt stoppad med ull, ett bra val för den som har dunallergiker i familjen. Materialet håller värmen riktigt väl och Frost står väl emot även en kall vinter. Det är en väldigt mjuk och följsam åkpåse, mer som en stadig och tjock filt än en tub att stoppa ned barnet i - som vissa åkpåsar kan vara. Tack vare detta och att åkpåsen kommer utan hål för selen så är Frost mycket lämplig att bädda en liggdel med. Den håller även värme inne helt utan läckor.

Vill man använda sin Voksi Frost i en sittdel så går det givetvis också bra. Det finns uppsydda rutor för selhål, som konsumenten själv får sprätta, klippa eller skära upp. Frost har ingen ficka eller annan upphängning, så att den glider i sittdelen får man räkna med. För barnet blir det dock ombonat, åkpåsens öppning kan dras åt som en luva runt barnets ansikte. Åkpåsens lock öppnas på mitten med dragkedja och knappar, och kan inte tas loss.

+Mycket mjuk, följsam och rymlig, även ideal för bruk i liggdel
Saknar användbar upphängning,, selhålen måste skäras upp