Åkpåse: 25 modeller i test

Senast uppdaterat Februari 2021

En åkpåse är ett tillbehör till din barnvagn under den kallare perioden av året. Åkpåsen kan användas både i liggdel och i sittdelen. För liggdelar finns det särskilda miniåkpåsar, som ofta även kan användas i babyskydd om så önskar, men även vanliga åkpåsar ryms för det mesta i en normalstor liggdel till duo- eller kombivagn. Eftersom att en barnvagn kan ha olika storlek på sittdelen, och en sittdel kan ha både vanlig och ergonomisk form, så är det viktigt att välja en åkpåse som passar i ens egna barnvagn. Tanken med att använda åkpåse i vagnen är ett skapa ett yttre skyddande lager som håller vind och kyla ute och barnets egen värme inne, på samma sätt som en vinteroverall gör när barnet ska röra sig ute i vintern på egna ben.

Det finns ett stort utbud av åkpåsar i alla olika prisklasser. En del har syntetiskt vaddering, andra är fyllda med dun eller ull. Många åkpåsar har ett avtagbart lock, så att man enklare kan öppna upp om man rullar in i en butik men också så att baksidan ska kunna fungera som en sittdyna. Andra åkpåsar öppnas upp på mitten med knappar eller dragkedja. Det är viktigt att se till att åkpåsen, om den ska användas i sittdel, har öppning för sele - allra helst för en fempunktssele eftersom att det är en sådan de flesta sittdelar är utrustad med. Om vagnens ryggstöd och sufflett inte sitter ihop, så kan det vara smart om åkpåsen har en upphängningsficka man kan trä över. Då slipper man att åkpåsen glider ned i sittdelen när man sätter i barnet. Många åkpåsar har även något slags antiglid-material på baksidan.

Kolla även in vår köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa barnvagn. Länk till köpguide

Standardlängden på en åkpåse är 1 meter. Det finns även åkpåsar där man kan fästa en eller flera förlängningsstycken, så att också äldre och längre barn kan sitta varmt i sin vagn. För en längre användningsperiod under kalenderåret så finns det en del åkpåsar som man kan byta ut locket mellan en variant för kall vinter och en annan för den något mildare hösten och våren. Är det ett större barn som ska åka vagn och alternera mellan detta och att gå, så kan det vara ett plus om åkpåsen nedtill antingen kan öppnas upp för skorna eller om den är fodrad med ett mer smutståligt material i fotändan.

Testvinnare - Åkpåse

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I vårt test av åkpåsar har vi låtit vanliga barnfamiljer använda åkpåsarna. Åkpåsarna har testats i både liggdelar och sittdelar, och av barn av olika storlek och ålder. De har använts under vildare vinterdagar och vid riktigt kallt väder, med många minusgrader. I vårt test av åkpåsar har vi titta extra noga på följande egenskaper:

Passform: Hur sitter åkpåsen i olika sittdelar? Kan den på något vis fästas upp, exemplevis genom att träs över ryggstödet?

Värmehålllande förmåga: Hur varm är åkpåsen? Är locket tillräckligt högt för att skydda hela barnets kropp? Kan man justera åkpåsen värme efter säsong?

Användning: Är det smidigt att sätta i åkpåsen i vagnen? Är locket avtagbart? Är det enkelt att lägga ned och lyfta upp barnet ur åkpåsen?

Utöver egenskaper och funktioner har vi i vår slutgiltiga bedömning också vägt in åkpåsens design och hur dess prisvärde upplevs. Vi har därefter utsett testvinnaren.


Fler tester för vintriga barnvagnspromenader

Handvärmare

Termos

Fler tester av barnprodukter

Barnkläder

Barnvagnar

Bebisprodukter

Bilbarnstolar

Matstol

0 5 4.5 1

1. Elodie Details Åkpåse — BÄST I TEST ÅKPÅSE

Modernt designad och varm åkpåse med smarta funktioner och universal passform

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 7 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Återvunnen polyester i foder och yttertyg

Elodie Details klassiska åkpåse uppdateras varje höst med årets nya designutföranden. Märket har vunnit popularitet med ett brett och ständigt aktuellt utbud av färger och mönster, och AW20 (vilket står för höst och vinter 2020) är inget undantag. Den främsta förändringen för denna säsong är en ny inriktning, mot mer hållbara produkter.

Det finns flera olika varianter av åkpåse i Elodies sortiment. En dunfylld modell, en babyvariant som kan göras om från overall till miniåkpåse, samt denna klassiska åkpåsemodell som varit en storsäljare i nära på ett decennium. Den klassiska åkpåsen finns i ett utförande med dragkedjan mitt fram på locket, samt i enfärgade och mönstrade varianter där dragkedjan löper runtom åkpåsen.

Åkpåsen är en meter lång, vilket är standardlängd, och rymlig nog för att kunna användas upp till omkring 3 års ålder. Baksidan är mycket väl genomtänkt. Elodie Åkpåse har långa skåror som stängs igen med kardborre, vilket gör det busenkelt att sätta den i vagnens sittdel och dra igenom selen. Även om selen sitter fast i sittdelsklädseln.

BiT Elodie Akpase 2020

På baksidan av Elodie Åkpåse finns en upphängningsficka, som man trär över ryggstödet på sittdelen. När man gjort det så sitter åkpåsen stadigt och kan inte glida ned när man ska sätta i barnet i vagnen. Man kan även använda åkpåsen i en liggdel, även om den kan kännas något för bylsig i mindre liggdelar, exempelvis tillhörande syskonvagnar.

Elodie Åkpåse är en varm modell, som håller värmen runt barnet även när det blåser friskt och temperaturen krupit ned under nollgradigt. Locket är tjock vadderat och högt nog för att åkpåsen ska kunna stängas igen upp till hakan. På framsidan finns knappar, så att åkpåsens lock delvis kan vikas ned. Det kan även lossas helt vid varmare väder, och då kan bakstycket användas som en sittdyna i vagnen. Åkpåsen är väldigt mysig och väljer man en mer utstickande design blir den snabbt en uppiggande färgklick i vagnen.

Utvalda varianter av Elodie Åkpåse AW20 tillverkas numera återvunnen polyester, både i yttertyg och i fodret. Det är utan tvekan ett steg i rätt riktning, och en utveckling som kan skönjas även hos flertalet andra större aktörer inom babyprodukter. Ihop med de övriga bra egenskaperna hos denna modell gör det Elodie Åkpåse till ett på alla sätt utmärkt val för att bädda ned sitt barn i under vintern.

Snygg och färgglad design, passar alla vagnar, glider inte, varm, hållbara material
Kan inte anpassas i längd eller värme
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Voksi Urban — BÄSTA PREMIUMVAL

Rejält varm och praktiskt förlängningsbar åkpåse stoppad med naturmaterial

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 7 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Återvunnen polyester i foder och yttertyg

Voksi Urban har under många år varit ett säkert kort för den som vill ha en klassiskt stilren och garanterat varm åkpåse. Efter en längre tid utan större förändringar har Urban nu uppdaterats och varenda val Voksi har gjort är solklart till det bättre.

Åkpåsen levereras i en praktiskt förvaringsväska, som gör det lätt att stuva undan Voksi Urban under sommarhalvåret. Den utgörs av fyra delar. Ett bakstycke, två olika långa framstycken samt en tunn kudde, som snarare är ett vadderat tyg, att lägga över seleöppningen.

Bakstycket har försetts med rejäla öppningar som stängs igen med kardborre. Det gör att Voksi Urban med lätthet kan sättas fast i vagnens sittdel, och att alla sorters selar passar med åkpåsen. Det finns två horisontella öppningar för grensele och grenband. På bakstyckets baksida finns antiglid material men tyvärr inget sätt att hänga åkpåsen över ryggstödet eller på annat sätt fästa upp den.

BiT Voksi Urban 2020

Med det korta locket blir Urban 90 cm lång och bildar en mysig kokong som passar väl att bädda i liggdelen med eller att använda i sittdel med ett barn upp till året. Sätter man istället fast det långa locket på Voksi Urban mäter åkpåsen hela 114 cm och funkar minst upp till 4-5 års ålder, ofta längre.

På båda locken kan man vika ned och fästa fast den övre kanten. Man kan numera också öppna upp locken nere i fotändan. En smidig lösning när större barn vill växla mellan att fritt gå själv och att åka i vagnen. På så sätt slipper man ha de smutsiga skorna inne i åkpåsen. Voksi Urban är även förstärkt med ett lite tåligare tyg i fotändans insida.

Voksi Urban är en varm åkpåse som klarar många minusgrader. Bakstycket är stoppat med ull som isolerar väl. Locken är dunfyllda och rejält värmande. Åkpåsen är mjuk i sin form och kan på ett bra sätt anpassa sig efter sittdelens form. Den är rymlig och upplevs av barnen som mycket mysig, utan att kännas trång runt överkroppen. Locken går högt upp på åkpåsen och täcker barnet ända upp till hakan.

Visst kan man anmärka på priset, men kostnaden kan ändå anses fullt rimlig om man väger in följande faktorer: Åkpåsen är tillverkad av naturmaterial som håller hög kvalitet. Användningstiden är riktigt lång. Den värmehållande förmågan oklanderlig. Och andrahandsvärdet är högt. När Voksi Urban nu dessutom moderniserats i funktionerna så är denna åkpåse ett självklart val för den som lever där vintern braskar mer än den slaskar.

Lång användningstid, smart sele öppning, rejält varm, stoppning av naturmaterial
Saknar upphängning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Najell Winter Cover Åkpåse — BÄSTA ERGONOMISKA

Mycket mjuk åkpåse som sitter bra både i liggdel och i ergonomiska sittdelar

Längd åkpåse: 97 cm Längd lock: 69 cm Bredd: 36 cm Upphängning: Ja Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Alla material är Öko-tex klass 1, stoppningen är Soronafyllning som utgörs av återvunnen polyester

Om det på något vis var möjligt att av ett moln plockat från en blå himmel sy en varm åkpåse för vinterbruk, så skulle nog slutresultatet bli ungefär som Najell Winter Cover Åkpåse är. En mjukare och mer fluffig åkpåse får man leta efter. Den är dessutom både varm och effektiv på att hålla kall luft ute. Najell tillverkar även mjukliften SleepCarrier, och tanken med Winter Cover är att den ska ha dubbla funktioner. Dels ska den funka som ett inlägg och lock i mjukliften, dels ska den funka som en fristående åkpåse speciellt utformad för ergonomiska sittdelar. Men eftersom att Winter Cover kan vikas till för att passa i Najells SleepCarrier så passar den också väl att använda i liggdel, även mindre sådana. Åkpåsen har avtagbart lock, och den går också att öppna upp i fotändan så att barnets skor kan sticka ut. Bakstyckets fotända har ett mörkt, mer slittåligt foder för att bättre tåla smuts.

Öppningarna för selen är långa kardborreförsedda skåror, vilket gör att åkpåsen funkar bra i de flesta sittdelar och även med selar som är svåra att ta isär. Vad som gör Winter Cover speciellt utformad för ergonomiska vagnar är att den har ett bakstycke i två delar, formsytt för sittplattan. Men också att det finns en tygremsa på baksidan av åkpåsen som kan träs under sittplattan, så inte åkpåsen glider utåt. I åkpåsens huvudända finns en elastisk rem som kan träs runt ryggstödet för att ytterligare förebygga glid. Najell Winter Cover har ett lock som går högt upp på barnet, det kan även vikas ned och hålla på plats med knappar. Det finns också en dragsko att dra åt. Åkpåsen är normallång, men åt det smalare hållet över barnet överkropp vilket kan irritera barn som inte vill ha det för trångt över armarna. Najell Winter Cover passar därför bäst för bebisar och mindre barn upp till omkring två år, och för dem är det här ett av de mest ombonade åkpåsealternativen som finns.

Sitter perfekt i ergonomiska sittdelar, otroligt mjuk och varm, högt lock, funkar bra i liggdel
Tight över barnets överkropp, fläckar syns snabbt på det ljusa fodret
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

4. Bozz Åkpåse Small — BÄSTA MINI

Mycket prisvärd miniåkpåse som fungerar lika väl i vagnen som i babyskyddet

Prisklass: Budget Längd åkpåse: 78 cm Längd lock: 50 cm Bredd: 42 cm Upphängning: Nej Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Bozz Åkpåse Small är en åkpåse i litet format, avsedd att användas i vagnens liggdel eller i babyskyddet. Fördelen med en miniåkpåse är att passformen runt barnet i bil och barnvagn blir bättre för den nyfödda. En stor åkpåse kan kännas väldigt bylsig i liggdelen. Nackdelen är att användningstiden är kort, max ett halvår. Ibland kortare, om man har ett långt barn som snabbt sticker iväg på längden

För att vara en miniåkpåse så är Bozz Åkpåse Small normalstor. Den finns med två olika foder: fleece och lammskinn. Den senare varianten är dyrare, men också varmare. Fleeceåkpåsen är mjuk och följsam. Den är lagom i värme för att användas när man rullar till och från butiker efter bilresan, eller för att vid mildare väder användas i vagnen vid långpromenader. Är det mycket kallt ute samtidigt som barnet ska ligga längre stunder i åkpåsen, är lammskinnsversionen det bättre valet.

Åkpåsen har en dragkedja på mitten av framsidan. Locket är inte avtagbart, men åkpåsen kan öppnas upp helt och bli en plan lekfilt att ha på golvet. I åkpåsens bakstycke finns långa, kardborreförsedda öppningar. Det underlättar väldigt mycket om Bozz Åkpåse Small ska användas i ett babyskydd, eftersom fempunktsselar i babyskydd långt sällan är enkla att ta isär.

Ska Bozz Åkpåse Small användas i liggdelen så är modellen smal och smidig nog att fungera i de allra flesta modeller, även till de generellt mindre liggdelar som hör till syskonvagnar. Åkpåsen finns i flera olika färger. Den är ganska tråkig i designen och tillfredsställer inte känslan av att få boa in bebisen i någon större utsträckning. Men Bozz Åkpåse Small är mycket praktisk och enkel att använda sig av. Att den har ett så pass överkomligt pris gör dessutom att den, trots miniåkpåsens korta användningstid, känns riktigt prisvärd.

Mycket prisvärd, smidig kardborreöppning för sele, lagom stor
Tråkig design
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Angel of Sweden Tärnaby — BÄSTA BUGETVAL

Prisvärd åkpåse med smart upphängning och kardborreöppning för selen

Prisklass: Budget Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 73 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyestervadd

Angel of Sweden Tärnby finns i ett flertal olika utföranden, och levererar funktionsmässigt egentligen ingenting utöver det förväntade. Men det är imponerande att man får alla önskade basfunktioner till ett så pass rimligt pris. Tärnaby håller standard på alla mått och är 100 cm lång. Det innebär att den har en användningstid på upp till omkring 3 års ålder.

Åkpåsen är stoppad med polyestervadd och känns ganska tunn när man tar i den. Men Angel of Sweden Tärnaby är utan tvekan varmare än en höst- och våråkpåse. Som vanligt handlar det till stor del om hur man klär barnet. Men mildare vinterdagar räcker det bra med Tärnaby och ett lager kläder under. När det blir minusgrader kommer man vilja bygga på med ytterligare lager.

Tärnaby har ett avtagbart lock. Det kan vikas ned på framsidan och fästas ihop med tryckknappar, exempelvis runt bygeln. Längs med huvudändan löper en kant i fuskpäls, som kan tas loss helt om man inte gillar den. Åkpåsen har kardborreförsedda öppningar för vagnens sele. Det gör att det går snabbare och är enklare att ta ur och sätta i den i vagnen.

På baksidan finns två upphängningsfunktioner. Att få en åkpåse att sitta fast i vagnens sittdel utan att glida nedåt är viktigare än vad man kan tro. Det är riktigt enerverande att försöka få ned barnet i vagnen och se hur åkpåsen glider ned till en klump i fotändan. Men Angel of Sweden Tärnaby kan dels träs över ryggstödet med upphängningsfickan, dels spännas fast med de två kardborreförsedda remmarna som sitter fast på åkpåsens bakstycke. På så sätt kan man få Tärnaby glidfri i så gott som alla sittdelar.

Även om Tärnaby inte är den allra varmaste av åkpåsar, funkar den bra under en normal vinter där temperaturen inte kryper allt för långt under nollgradigt. Till ett mycket överkomligt pris får man med Angel of Sweden Tärnaby en funktionell åkpåse med alla egenskaper man kan önska sig.

Bra upphängning i sittdelen, prisvärd, genomtänkta funktioner
Inte supervarm
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Voksi Active

Lyxigt varm och ombonad åkpåse som håller för alla väder och kan förlängas

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 107-127 cm Längd lock: 70 cm Bredd: 47 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Underdel: 100% ull Överdel: Dun och fjäder

För den som är ny för världen av åkpåsar så är det lätt att bli avskräckt från att köpa Voksis modeller när man ser de prislapparna. Men tittar man närmare på vilka funktioner och vilket material man får för pengarna så känns det ofta inte lika orimligt längre. **Voksi Active** är ett bra exempel på en sådan åkpåse.

Active har en fotädan som kan öppnas upp med dragkedja, där man också kan fästa fast förlängningsdelen. Med den på så går åkpåsen från att vara 107 cm lång, vilket är längre än standard bara det, till att mäta hela 127 cm. Detta ger Voksi Active en användningstid som ofta överskrider den tidsperiod som barnet kommer åka vagn.

Locket på Voksi Active kan inte tas loss, men det kan öppnas upp helt så att åkpåsen blir som en plan lekfilt på golvet. Bakstycket är stoppat med ull, som ska reglera temperaturen och förhindra att barnet varken blir kall eller svettig. Åkpåsen har individuella selhål, och funkar därför bäst med sittdelar där selen enkelt kan öppnas upp.

Det här är en åkpåse som verkligen är gjord för att användas i alla lägen. Utsidan är vattentålig. Visserligen bör man ändå använda regnskydd på vagnen om det regnar, men åkpåsen kommer oavsett hålla barnet torrt. Stoppningen med dun och fjädrar gör att Active är varm och mysig även under långpromenader vid tvåsiffriga minusgrader. Den kan kännas lite för varm under de första svala höstdagarna. Samtidigt är det enkelt att öppna upp åkpåsen med dragkedjan framtill och på så sätt reglera temperaturen.

Det man kan anmärka på med Voksi Active är att åkpåsen oavsett färgval har ett ljust foder. Det rimmar illa med större barn som har smutsiga skor. Åkpåsen kan visserligen tvättas i maskin men ett mörkt foder hade varit lite mer förlåtande. Man skulle också kunna önska en bättre upphängning. Det finns en liten dragsko på åkpåsens baksida men den hjälper inte mycket för att hålla Active på plats i sittdelen.

Utöver detta så är Voksi Active en förstklassig åkpåse som man gärna skulle bädda ned sig själv i, och inte tvekar över huruvida den kan hålla ens barn varmt, torrt och ombonat vintern igenom. Och inte bara en vinter. Voksi Active kan använder många vintrar efter varandra och det gör att priset sett till användningstiden faktiskt är riktigt bra.

Riktigt lång användningstid, fixar många minusgrader, bakstycke som är temperaturreglerande
Ljust foder, saknar upphängningsficka, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

7. Easygrow Nature

Otroligt varm och ombonad åkpåse som kan förlängas till 120 cm

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 98-120 cm Längd lock: 70 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Nej Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Dun och fjäder

För den riktiga urvinterns bitande kyla är det inga många åkpåsar som står pall. Men Easygrow Nature är så pass ombonad att inte ens 20 minusgrader är något att bekymra sig över. Det här är en riktigt varm modell, men åkpåsens goda egenskaper slutar inte där. Nature har även en imponerande lång användningstid.

Easygrow är ett norskt märke med fokus på utvalda material av hög kvalitet. Nature är stoppad med dun och fjädrar. Bakstycket är fyllt med ull och går att tvätta. I sitt grundutförande är Nature knappt en meter lång. Men med åkpåsen följer en förlängning. Bottenplattan tas bort genom att man öppnar upp en dragkedja och sedan fäster man fast en förlängd fotända. Med förlängningen på blir Easygrow Nature hela 120 cm lång.

Att barn upp till minst 4-5 års ålder ryms i åkpåsen är ett stort plus. Även om många barn slutat använda vagn vid den åldern så innebär den långa användningstiden att åkpåsen också funkar väl för barn som är långa för sin ålder.

Nature har individuella hål för selen och saknar upphängning på baksidan. I det avseendet känns åkpåsen inte så modern. Samtidigt är alla detaljer mycket genomtänkta. Punkterna där dragkedjorna möts är övertäckta, så att kall luft inte kan läcka in. Åkpåsen öppnas upp med en dragkedja på mitten av locket, så det är enkelt att lägga ned barnet och snabbt bädda in det.

Enda minuset med Easygrow är just att åkpåsen är varm. Runt nollgradigt känns den nästan för varm, och går man in i en butik för att handla måste man öppna upp ordentligt för att barnet inte ska bli svettigt. Nature passar således mindre bra i stadsmiljö eller på sydligare breddgrader. Men bor man någonstans där vintern är lika lång som den är kall, då är Easygrow Nature åkpåsen som håller värmen vinter efter vinter, och som kan hänga med ända tills barnet inte åker barnvagn längre.

Otroligt varm, mycket ombonad, bra förlängning
Finns ingen upphängning, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. BOZZ Åkpåse Ergo Fleece

Rymlig åkpåse med högt lock, speciellt utformad för ergonomiska sittdelar

Längd åkpåse: 103 cm Längd lock: 78 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Ja, upphängningsficka baktill Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester, fleecefodrad

Har man en barnvagn med en ergonomisk sittdel, så vet man att det ibland kan vara knepigt att få åkpåsen att sitta bra. Eftersom den ergonomiska sittdelen är skålad så kan en vanlig vinteråkpåse ofta göra sittytan märkbart grundare, en konsekvens av att åkpåsen inte följer sittdelens form. En del barnvagnstillverkade gör sina egna åkpåsar för att få perfekt passform i märkets ergosittdelar. Men det finns också universella modeller och BOZZ Åkpåse Ergo Fleece är en av dem.

Förbättrad modell ger mer utrymme för barnet
BOZZ Ergo har funnits länge men har nu uppdaterats till det bättre. Den tidigare versionen var något liten, med en lite för vid öppning som släppte in kall luft runt barnet. Den uppdaterade BOZZ Ergo har gjorts betydligt rymligare. Hela åkpåsens längd uppmäts till strax över metern och locket går betydligt högre upp. Det innebär att barnet blir mer inbäddad i åkpåsen, nu ända upp till hakhöjd, och att det är enklare att hålla värmen kvar. Öppningen är lite åt det vidare hållet för mindre barn, men tightare än tidigare.

Åkpåsen lämpar sig väl för en normalkall vinter med några minusgrader, i synnerhet som den nya versionen av BOZZ Ergo fyllts med mer vaddering. Den fleecefodrade insidan är mjukt vadderad och åkpåsen känns mysig att bädda ned sitt barn i.

Bra upphängning för att slippa glid
Förutom att vara sydd i en skålad form för att sitta perfekt i ergonomiska sittdelar så har BOZZ även tänkt på risken för att åkpåsen ska glida. En åkpåse som inte kan fästas upp åker ofta nedåt i sittytan när man sätter i barnet. BOZZ Ergo Fleece har en rejäl kant som kan träs över vagnens ryggstöd. I kant finns dessutom hål för den fällningsknapp som ergonomiska sittdelar ofta har.

BOZZ ergonomiska åkpåse är fortsatt smidig att fästa i vagnen och att som vuxen hantera, men ännu mer ombonad och rymlig för barnet att sitta i. Det märks att BOZZ har tagit genomtänkta beslut vid uppdateringen av Åkpåse Ergo Fleece.

Rymlig, högt lock, bra upphängning, sitter perfekt i ergonomiska sittdelar
Något vid öppning för små barn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Voksi City

Varm och ombonad vinteråkpåse som tack vare smart förlängning har lång användningstid

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 104-128 cm Längd lock: 72 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Dun och fjäder

Voksi City är en varm och ombonad vinteråkpåse, stoppad med dun och fjäder. Åkpåsen känns i alla detaljer genomarbetad och håller, som alltid med Voksis produkter, hög kvalitet. Voksi City levereras i en förvaringsväska, som kommer väl till hand under de säsonger de åkpåsen inte används. City utgörs av två delar. Dels själva åkpåsen, dels en extra fotända. Genom att fästa fotändan längst ner på åkpåsen, kan denna förlängas från 104 cm till 128 cm. Det ger Voksi City en mycket lång användningstid.

Åkpåsen kan öppnas upp på framsidan med en dragkedja som går hela vägen ned till fotändan. Har man inte förlängningen på så kan man enkelt öppna upp fotändan och låta barnets fötter sticka ut. En praktisk funktion om barnet har smutsiga skor på sig. Locket på Voksi City går hela vägen upp till barnets haka, så man behöver inte ha på något extra jacka på överkroppen. Vill man täta till dragkedjan lite extra så finns en kant att vika över. Denna kant fästs på plats med duffelknappar.

Bakstycket på Voksi City har hål för barnvagnens sele. Hålen är separata. För att åkpåsen ska kunna användas i vagnens sittdel måste man kunna ta isär selen så att den kan träs genom Voksi City. Det finns ingen direkt upphängningsfunktion på åkpåsens baksida. Men ofta kan det räcka med selen för att hålla en åkpåse på plats och förhindra att den glider nedåt i vagnen.

Voksi City är ganska lång även i sin korta version. Men eftersom att den är mjuk så kan den vikas till så att den ändå passar okej i en liggdel. I sittdelen fungerar City bra, då den enkelt formar sig både efter en vanlig och en ergonomisk sittyta. Åkpåsen är varm och känns bäst lämpad för mer rejäla vinterdagar. Men kan även användas under mildare väder om man öppnar upp den mer framtill.

Inköpspriset för en Voksi-åkpåse är högt. För pengarna får man en produkt till stor del tillverkad av naturmaterial. Men framför allt får man med Voksi City en åkpåse som kan användas väldigt länge, tills barnet är minst 4-5 år gammal. Och det ihop med hur varm och ombonad Voksi City är gör den prisvärde för den som har budget för en åkpåse i premiumprisklassen.

Varm och ombonad, mycket lång användningstid, bra passform i vagnen
Separata selhål, har ingen upphängningsfunktion
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

10. Elodie Details Dunåkpåse

Varm och mysig dunfylld åkpåse med smart upphängningsficka på baksidan

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 72 cm Bredd: 52 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: 70% dun, 30% fjädrar

Elodie Details Lightweight Dunåkpåse är en varm vinteråkpåse, stoppad med dun och fjädrar. Elodie Details är för många föräldrar känd för sina glada färger och fantasifulla mönster. Just dunåkpåsarna är dock undantagna den lekfulla designen till förmån för ett mer stilrent utseende. Elodies dunåkpåse finns i ett flertal sobra färger och kan matchas med de flesta barnvagnsklädslar.

Åkpåsen utgörs av ett bakstycke och ett framstycke. Locket sitter fast vid bakstycket med en dragkedja. Detta kan tas loss helt, om man skulle vilja använda Elodie Details Dunåkpåse som en sittdyna i vagnen. Det går också att vika ned locket helt eller delvis, alternativt kan man fästa upp det runt bygeln med hjälp av tryckknapparna på lockets framsida. Insidan av åkpåsen är fodrad med polyester och har ett matt och slätt ytlager. Det gör Elodies dunåkpåse väldigt smutstålig. Sand och damm kan enkelt skakas ur eller dammsugas bort.

Till skillnad från Elodie Details vanliga åkpåse, har dunåkpåsen inte kardborreöppningar för selen. I bakstycket finns istället separata selhål i flera höjdlägen, så att åkpåsen funkar i olika sittdelar. Det innebär dock att man måste ha en sittdel vars sele är lätt att ta isär i separata remmar. Annars blir det väldigt omständligt att sätta i eller ta ur åkpåsen.

På baksidan av Elodie Details Dunåkpåse finns en upphängningsficka. Har man en vagn där sittdelens ryggstöd och sufflett inte sitter ihop kan man då trä upphängningsfickan över ryggstödet. På så sätt hindras åkpåsen från att glida nedåt i sittdelen när man sätter i barnet. Elodies dunåkpåse levereras i en praktisk dustbag. När åkpåsen ska packas undan efter vinterns säsong så kan den rullas ihop och läggas i påsen. Med tanke på att åkpåsen storleksmässigt är standardlång så blir den överraskande kompakt när den packas ihop. Perfekt för den som har ont om förvaring hemma.

Vill man ha en riktigt varm åkpåse så är det ofta dunfyllda modeller som rekommenderas, och det gäller även Elodie Details. Dunåkpåsen upplevs klara av lite kyligare temperaturer än märkets vanliga åkpåsemodell. Exakt hur väl den håller värmen beror förstås på barnets kläder. Men även en bra bit under nollan känns det som att Elodie Details Lightweight Dunåkpåse i sittdelen, stadigt skapar en mysig bubbla av varmluft runt barnet.

Mycket god värmehållande förmåga, stilren design, smart upphängningsficka
Separata öppningar för selen, kan inte regleras i värme eller längd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Bugaboo High Performance Åkpåse+

Ergonomiskt utformad åkpåse med reglerbar värme och perfekt passform i Bugaboos vagnar

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 67 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Ja Stoppning: Dun

Den dyrare av Bugaboos åkpåsar kommer nu i en uppdaterad version kallad High Performance Åkpåse+. Precis som med Bugaboos övriga High Performance-produkter så är tanken med åkpåsen att den ska vara både högpresterande och multifunktionell. Skillnaden mellan High Performance Åkpåse+ och föregående modell är att den äldre hade två separata lock. Bugaboo High Performance Åkpåse+ har bara ett lock, som utgörs av två olika delar. Den tunnare delen kan öppnas upp från insidan med en dragkedja. När temperaturen börjar krypa ned mot nollgradigt så stoppar man in ett tjockare, dunfyllt inlägg i det tunna locket. Inlägget fästs i hörnen med hjälp av tryckknappar. Även det tunna locket har dunfyllning och med båda locken insatta så är åkpåsen riktigt varm och klarar med lätthet av även dubbelsiffriga minusgrader. Locket kan även tas loss helt från bakstycket.

Yttertyget är både vind- och vattentåligt och på insidan är fotändan klädd med ett mer slittåligt material, så att den tål blöta eller smutsiga skor. Passformen är utformad för en ergonomisk sittdel och åkpåsen har en upphängningsficka baktill, som kan träs över ryggstödet. Allra bäst sitter High Performance Åkpåse+ förstås i Bugaboos egna vagnar, där de passar perfekt och inte glider. På Bugaboo Donkey, Bugaboo Buffalo och Bugaboo Cameleon kan åkpåsen dessutom fästas under sittplattan, så den blir extra stabil. På Bugaboo Bee och på Bugaboo Fox sitter åkpåsen bra genom att bara fästas runt selen och vid ryggstödet. Främsta nackdelen är att locket gärna hade kunnat få vara lite högre, så att man med längre barn slipper komplettera med filt eller jacka på överkroppen. I övrigt är High Performance Åkpåse+ utan tvekan det bästa valet för alla Bugaboo-ägare som har budget för en åkpåse i den här prisklassen.

Mycket varm, perfekt passform i Bugaboos vagnar, material av hög kvalitet
Högt pris, lågt lock
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. The Tiny Universe Åkpåse

Ordentligt varm åkpåse som inte släpper in kall luft vid barnets fötter

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 74 cm Bredd: 49 cm Upphängning: Ja Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

The Tiny Universes åkpåsar finns i flera olika utföranden, som är både snygga och roliga. De är mycket klassiska i sin modell. Åkpåsen är rejält tjockt stoppad, har ett tåligt yttertyg och är riktigt, riktigt varm. Modellen har inget avtagbart lock, utan åkpåsen öppnas upp med en dragkedja i mitten av framstycket. Dragkedjan kan dras hela vägen ned men åkpåsen är ihopsydd i fotändan. En negativ egenskap för den som vill att barnet ska kunna ha skorna utanför, men positivt för den som värdesätter en värmetät åkpåse. Läckaget av kall luft in till barnets fötter är minimalt. Det saknas möjlighet att, när man bara vill dra ned dragkedjan en bit, kunna vika åkpåsens kanter åt sidan. Som det är nu faller de tillbaka i position hela tiden, vilket kan störa när barnet sätts i vagnen men också om barnet är vaket och vill kunna se ut bättre. För framtida versioner av åkpåsen hoppas vi på tryckknappar för att hålla sidorna undan.

Åkpåsen kommer i en väldigt praktisk förvaringsväska. Huvudändan kantas av en enkelt avtagbar fuskpäls. På baksidan av åkpåsen finns en upphängningsficka så att åkpåsen kan träs över ryggstödet, för minskat glid nedåt när barnet sätts i vagnen. Öppningen för selen utgörs av långa skåror med kardborre, åkpåsen funkar alltså bra även i vagnar där selen är svår att ta isär. Locket på The Tiny Universe åkpåse går riktigt högt upp och även med tvåsiffriga minusgrader hålls barnet helt perfekt tempererad. Vid varmare väder kan denna modell snabbt känns svettigt, men åkpåsar är ju till för vintern trots allt. Och är vintern rejäl så blir man med undantag för några mindre detaljer mycket nöjd med den varma och mysiga åkpåsen från The Tiny Universe.

Snygg design, mycket varm, högt lock, släpper inte in kall luft vid fötterna
Saknar funktionen att sidorna kan vikas undan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

13. Voksi Breeze Light

Mycket mjuk åkpåse i lång modell, rymlig för barnet och perfekt för vår och höst

Längd åkpåse: 110 cm Längd lock: 76 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Ja Nej Stoppning: Polyester

Voksi är för många mest kända för sina riktigt varma åkpåsemodeller, utformade för användning under vinterns allra kallaste period. Men märket lyckas också väl med Breeze Light, en tunnare åkpåse som fungerar perfekt för höst och vår. Även kyliga sommarkvällar kan denna typen av åkpåse komma väl till pass, då den i mångt och mycket kan liknas vid en mysig filt att svepa in sig i. Voksi Breeze är en otroligt mjuk och följsam åkpåse. Både yttertyget och fodret är av bomull medan stoppningen är tillverkad av polyester, och alla material är certifierade enligt ÖKO-Tex 100 klass 1. Åkpåsen är fodrad nog för ner till strax över nollgradigt, lite beroende av hur barnet är klätt.

Locket på Voksi Breeze Light går att ta loss helt, så att bakstycket kan användas som sittdyna i vagnen eller som lekmatta på golvet. Eftersom att åkpåsen är så mjuk är det trots dess längd enkelt att vika till den för att passa i en liggdel. Att Breeze Light är hela 110 cm lång är främst ett stort plus, det ihop med rymlighet på bredden gör användningstiden lång. Åkpåsen har ingen direkt upphängning utöver en dragsko i huvudändan som kan dras åt. En riktig ficka att trä över ryggstödet hade gjort att åkpåsen är mindre benägen att glida ned i sittdelen. Det finns dock antiglidmaterial på dess baksida – vilket precis som på andra åkpåsar har en begränsad effekt. Breeze Light har individuella selhål, vilket kan komplicera användningen något om man har en barnvagn vars sele är svår att ta isär. Även om åkpåsen känns lite gammaldags i funktionerna så kan man inte ge Voksi annat än full pott för materialval och design. Breeze Light är lika mysig för barnet som den är en fröjd för ögat, så har man väl fått den på plats i vagnen finns det inte mycket att klaga på.

Väldigt mjuk, lång och rymlig, precis lagom varm för höst och vår
Saknas bra upphängning, individuella selhål
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

14. Easygrow Lite+

Lång åkpåse som tål vind och vatten, miljövänlig och mysig för barnet

Längd åkpåse: 96-115 Längd lock: 60-82 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Nej Selöppning: Separata selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Ja Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Easygrow Lite+ är den uppdaterade versionen av Easygrow Lite och är en tunnare men ändå rymlig åkpåse som ska funka när det är lite för varmt för en vanlig åkpåse, men lite för kallt för att barnet ska sitta helt utan. Visserligen kan det fungera med bara en filt vid mildare väder. Men fördelen med en åkpåse som Lite+ är att den inte kan sparkas bort, och att den värmer både under- och ovanifrån. Åkpåsen är tillverkad av ekologisk bomull och bambuviskos, materialen är certifierade enligt ÖKO-Tex 100. Till skillnad från Lites inbyggda förlängning så har Lite+ fått en separat förlängningsdel. Det gör den mindre bulkig i fotändan i det korta läget, vilket rent estetiskt är snyggare. Det har även inneburit att åkpåsen totalt sett har blivit ett antal centimeter längre med förlängningen på. Förlängningsdelen fästs i fotändan med dragkedja. Totallängden på 115 cm gör att Easygrow Lite+ kan användas länge.

Lite+ har dragkedja placerad mitt fram. I och med att hela fotändan på Lite+ kan öppnas upp så kan åkpåsen också vikas ut och används som en plan lekfilt för bebisen att ligga på. Det finns ingen upphängningsficka baktill, endast en mindre dragsko. Åkpåsen har separat selhål, vilket kräver att vagnens sele kan tas isär för att åkpåsen ska kunna användas i sittdelen. Easygrow Lite+ har en utsida som behandlats med Bionic Finish ECO, vilket gör att den förutom att vara vindtålig också är vattenavstötande. Lite+ är således mysigt ombonad och ytterst funktionell på samma gång. Det ihop med den långa användningstiden gör att Easygrow Lite+ blir ett bra köp för den som vill kunna ha åkpåsemys i vagnen i många år.

Bra material, tål vind och lite vatten, lång och rymlig
Separat selhål, saknar bra upphängning för sittdelen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

15. Mini Rodini Åkpåse

Estetiskt tilltalande åkpåse som är lätt att fästa i vagnen och har smarta funktioner

Längd åkpåse: 97 cm Längd lock: 71 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Övervikbar kant och rem med spänne. Selöppning: Kardborre. Avtagbart lock: Ja. Förlängningsbar: Nej. Vår/höstlock: Nej. Stoppning: Återvunnen polyester.

Mini Rodini är ett varumärke som främst tillverkar barnkläder, både inne- och ytterplagg. Deras overaller har gjort sig kända för att med färger och mönster sticka ut från övriga utbudet, och när märket nu börjat tillverka åkpåsar så är det enligt samma koncept. Vi har testat version två av åkpåsen, som släpptes hösten 2015. Mini Rodini har gjort ett gediget förarbete och kan pricka av det mest av de egenskaper man önskar se hos en bra åkpåse. Baktill finns upphängning i form av en elastisk rem med ett spänne, vilket gör att det på så gott som alla vagnar går att fästa upp åkpåsen stadigt. Det finns även en övervikbar kant, inte lika effektivt som en ficka, men som antingen kan användas framåtvänd som ett skydd runt barnets huvud eller vikas bakåt för förankring runt ryggstödet. Åkpåsen har kardborreöppningar för selen, så den är enkel att både sätta i och ta ur vagnen.

Inuti är åkpåsen klädd med en mjuk material som känns mysigt mot huden, utom i fotändan där det är samma vattentäta och slittålig tyg som på utsidan. Ett smart sätt att hålla åkpåsen ren om den ska användas av barn som vill ha skorna på. Locket går högt upp och får mer än godkänt för sin förmåga att täcka barnet. Det öppnas upp med en dragkedja längs med kanten och kan även vikas ned framtill om barnet ska åka vagn mer aktivt och kanske har ytterkläder på överkroppen. Åkpåsens längd är standard och vadderingen bedömer vi vara medelvärm. Den funkar bra en normalkall vinter men när rysskylan kommer så kan man vilja säkra upp med en extra filt. Kanske kunde Mini Rodini inför kommande säsonger även släppa ett mer vadderat vinterlock? Till dess kan de i alla fall vara säkra på att de har en mycket funktionell och ovanligt rolig åkpåse i sitt sortiment.

Smarta funktioner, lätt att fästa i vagnen, estetiskt tilltalande
Inte den varmaste modellen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

16. Cottonmoose Åkpåse

Ombonad och varm åkpåse med avtagbar pälskant och hög mysfaktor

Prisklass: Mellan Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 67 cm Bredd: 50 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Cottonmoose är ett polskt varumärke som har ett brett utbud av vintertillbehör för barnvagnen, med flera olika modeller av åkpåsar. Basåkpåsen finns i ett antal enfärgade utföranden. Den kommer med en fluffig kant i fuskpäls runt öppningen. Denna sitter fast med små knappar och kan tas bort om man själv (eller barnet) inte skulle gilla den. Åkpåsen mäter 100 cm på längden, vilket gör att barn upp till omkring 3 års ålder ryms bra i den.

Insidan av Cottonmoose Åkpåse är klädd med mjuk fleece, medan utsidan är tillverkad av ett mer glansigt material. Överlag är mysfaktorn hög med denna åkpåse. Den känns mysig och bekväm, och är utan tvekan en åkpåse man gärna bäddar ned sitt barn i. Det går att använda Cottonmoose Åkpåse i liggdelen men då den är ganska bred så passar den oftast bättre i den lite mer rymliga sittdelen.

Ett stort plus med åkpåsens bredd är att den inte känns trång för barnet. Smalare åkpåsar som stängts igen upplevs ibland låsa barnets armar mot kroppen, något som inte alltid är så uppskattat. På åkpåsens baksida finns en upphängningsficka. Har man en vagn där sittdelens ryggstöd och sufflett inte sitter ihop med varandra så kan man trä Cottonmoose Åkpåse över ryggstödet. Det stoppar åkpåsen från att glida nedåt.

Cottonmoose Åkpåse har individuella hål i bakstycket för selen. I de flesta vagnar kan man enkelt ta isär selen, men har man en vagn där remmarna måste pillas ur sina fästen så kommer det ta lite mer tid och jobb att sätta i och ta ur denna åkpåse ur sittdelen.

Överlag är det ingenting med Cottonmoose Åkpåse som sticker ut så mycket. I design är den neutral men stilren, funktionsmässigt och sett till storleken är den också helt normal. Cottonmoose bästa egenskaper är hur mysig den känns och att den är varm nog att hålla värmen även under lite kallare vinterdagar, till ett mycket överkomligt pris.

Mysig och mjuk, varmfodrad, bra upphängningsficka
Individuella selhål
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

17. BOZZ Åkpåse Ergo

Ergonomiskt utformad åkpåse med bra upphängning och kardborreöppning för selen

Längd åkpåse: 98 cm Längd lock: 67 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ja, upphängningsficka baktill Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester, fleecefodrad

BOZZ Åkpåse Ergo är en av mycket få universalåkpåsar som är designad för ergonomiska sittdelar. Det innebär att åkpåsen i en sådan sittdel gör ett bättre jobb med att skapa en sittyta för barnet. BOZZ Ergo är modern med uppdaterade funktioner i alla avseenden. Förutom att bakstycket är formsytt för att gå in mot ryggen och passa i den ergonomiska sittytan så har Ergo också en upphängningsficka med resår. I fickan finns dessutom ett hål som passar perfekt om man har en sittdel som fälls med ett reglage överst på ryggstödet. Om upphängningsfickan träs över ryggstödet så förhindras att åkpåsen glider nedåt när man sätter i barnet, vilket gör användningen smidigare. BOZZ Ergo har uttag för fempunktsele, och selhålen har kardborreöppning. Det innebär att man inte behöver ta isär selen för att sätta i åkpåsen, vilket är ett plus om man vill sätta i och ta ur åkpåsen snabbt och ofta.

Ergo finns i många olika färger. Insidan är klädd med mjuk fleece och åkpåsen är tjock nog för en normalkall vinter. En lite unik detalj är att åkpåsen kan öppnas upp på två olika sätt. Dels har den en dragkedja som går runt om locket, vilket gör att detta också kan tas loss helt. Åkpåsens bakstycke kan då används som sittdyna i vagnen. Men BOZZ Ergo har även en drgakedja mitt på locket. Kanten på locket kan vikas ned och hållas på plats med tryckknappar. Vid riktigt ruskväder hade ett något längre lock dock behövts för att skydda barnet ordentligt. I en ergonomisk sittdel är BOZZ Ergo dock ett riktigt bra val vad gäller passform och uppfästning i vagnen, det märks att åkpåsen är genomtänkt för ett speciellt syfte.

Bra passform i ergonomiska sittdelar, kardborreöppning för selen, bra upphängning
Något kort lock
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

18. BOZZ Åkpåse Lammskinn

Rejält varm åkpåse med äkta lammskinn som har snö samt regntålig utsida

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Ja Selöppning: Separata selhål Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Lammskinn märkt med Woolmark, ÖKO-Tex Certifierat och 100% kromfritt

BOZZ har ett brett utbud av universalåkpåsar, tänkta att fungera i de flesta barnvagnar. Åkpåsarna finns dessutom i olika storlekar, en mindre för babyskydd och liggdel samt en större modell för sittdel. BOZZ Åkpåse Lammskinn är en normallång och mycket varm åkpåse. Insidan är kantad i med äkta lammskinn, som går att få både långhårigt och kortklippt. Vad man föredrar är mest en smaksak. Men har man ett barn som är känsligt för att få hår i munnen kan det klippta skinnet vara att föredra. Utsidan av åkpåsen är i ett slitstarkt och vattentåligt material. Till formen passar BOZZ lammskinnsåkpåse bäst i vanliga sittdelar, då dess lite stela form kan göra att ergonomiska sittdelar känns väldigt grunda. Upphängningen, en ficka med remmar på baksidan, gör dock att åkpåsen sitter stadigt i alla sittdelar där den kan träs över ryggstödet.

BOZZ Åkpåse Lammskinn har en dragkedja på mitten som löper hela vägen ned mot barnets fötter. Den kan även öppnas upp helt i fotändan. Praktiskt om man vill att barnets blöta vinterskor ska kunna sticka ut, men det innebär också att hela åkpåsens kan vecklas ut till ett lammskinn som kan användas som lekfilt på golvet. Vill man att barnets överkropp ska kunna sticka ut lite mer så går det att vika åkpåsens framstycken lite åt sidorna och hålla dem på plats med tryckknappar. Det här är en åkpåse för det riktigt kalla vädret och för en barnvagn med sittdel där den ryms, så under rätt omständigheter blir BOZZ Åkpåse Lammskinn en riktigt mysig sovplats för vinterhalvåret.

Mycket varm, kan öppnas upp till en lammfäll, väldigt tålig mot vind och snö
Lite klumpig i mindre sittdelar, känns varm vid mildare väder
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

19. Bjällra Of Sweden Åkpåse

Varm och rymlig åkpåse med avtagbar pälskant och smarta, multipla funktioner

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 76 cm Bredd: 47 cm Upphängning: Ja Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polarfleece, polyester.

Bjällra of Sweden Åkpåse är en multifunktionell åkpåse. Utseendemässigt är det främst den breda pälskragen blickar fastnar på först. Då ska man veta att pälsen inte är äkta, och hela kragen kan dessutom tas loss enkelt då den endast är fäst med tryckknappar. Som åkpåse funkar Bjällra of Sweden i de flesta sittdelar. På baksidan av åkpåsen finns en upphängningsficka som kan träs över vagnens ryggstöd, om inte ryggstöd och sufflett sitter ihop. Åkpåsen uppfattas som normallång men rymlig på bredden. Åkpåsen är varm och funkar bra också i minusgrader. Insidan är mycket mjuk och för små barn så finns en liten huvudkudde fäst med kardborre. Den går att ta bort, och kardborren täcks då för så att åkpåsen förblir bekväm att luta sig mot.

Locket är helt avtagbart, och i övre kant sitter två clips fast. Tanken är att Bjällra of Sweden åkpåse också ska kunna funka som överdrag till bärsele. I lockets nedre kant finns en dragsko så att det kan dras åt lite runt barnets kropp. Väldigt praktiskt med två funktioner i en och samma åkpåse om man har ett barn som alternerar mellan att sitta i vagn och vilja bli buren. Bjällra of Sweden åkpåse har kardborreöppningar för selen, vilket gör den enkel att sätta i och ta ur. Dragkedjan känns lite hård men funkar utan strul. I mindre sittdelar kan åkpåsen upplevas lite bylsig. Bjällra of Sweden åkpåse har en tilltalande design som sticker ut lite och motiverar sitt pris väl med sin multifunktion.

Rymlig, varm, smarta funktioner
Bylsig passform, något hård dragkedja
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

20. Easygrow LITE

Mjuk och ombonad åkpåse som kan förlängas i fotändan, passar för höst och vår

Längd åkpåse: 100 115 cm Längd lock: 70 cm Bredd: 46 cm Upphängning: Nej. Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Nej. Förlängningsbar: Ja. Vår/höstlock: Nej. Stoppning: Polyester, bomull och viskos-bambu.

Norska Easygrow är ett kvalitetsmärke när det kommer till åkpåsar. De har flera modeller som är varma nog för en lång nordisk vinter medan LITE är åkpåsen som ska täcka in övriga året, vilket den också gör med bravur. På ett enkelt sätt kan man med denna vår-, sommar- och höståkpåse ersätta glidande filtar och hålla sitt barn varmt på promenaden på väg hem från sommarlovets kvällsdopp. LITE fungerar mycket bra vid låga plusgrader även en varm vinter och håller barnet lagom svalt, så att det varken blir svettigt eller fryser om fötterna. Funktionsmässigt finns det inget att klaga på. Åkpåsen är mjuk och följsam, tillverkad av Oeko-text certifierade material. Den kan rullas ihop för kompakt förvaring och enkelt vikas upp för att passa i en liggdel.

Dragkedjan på Easygrow LITE går diagonalt över åkpåsens front och i fotändan finns en till dragkedja för att förlänga den. LITE är normalstor med fotändan stängd men öppnar man upp den blir åkpåsen 115 cm lång, vilket mer än väl rymmer barn upp till 3-4 års ålder. Åkpåsen fungerar bra formmässigt i både ergonomiska och vanliga sittdelar. LITE saknar en bra upphängning. Det finns ingen ficka att dra över ryggstödet eller någon annan funktion som hindrar den från att glida i sittdelen. Selen håller den dock uppe i viss mån men LITE har individuella selhål så att montera i och ur åkpåsen kan ta lite tid om selen inte har separata selremmar. När man väl använder Lite så känns åkpåsen både mysig, ombonad och rymlig för barnet. Filtar som faller ur vagnen och tappas bort är ett minne blott och vi kan verkligen se många potentiella användningsområden för en tunnare typ av åkpåse. Easygrow LITE är just nu kanske det bästa alternativet i den kategorin.

Mjuk och ombonad, förlängningsbar, perfekt vid plusgrader
Saknar upphängning, individuella selhål gör den svårmonterad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

21. Carena Fårö Lux

Varm och mysig åkpåse med universal passform och bra upphängningsficka

Längd åkpåse: 102 cm Längd lock: 64 cm Bredd: 45 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja. Förlängningsbar: Nej. Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester.

Carena Fårö Lux är en fluffig och smidig universalåkpåse som även i detaljerna har konstruerats för att sitta bra i många olika sorters barnvagnar. Eftersom att åkpåsen inte är stel så går den också utmärkt att använda i en liggdel. Carena Fårö Lux är standardlång med ett lock som går upp till strax under hakan på en normalstor tvååring. Vad gäller åkpåsen tjocklek och förmåga att hålla värme så är fårö Lux inte en tunn åkpåse för höst och vår men inte heller den absolut varmaste typen. Men Carena Fårö Lux känns mysig och ombonad och efter en långpromenad med temperatur på strax under nollan så har barnet en sval och behaglig kroppstemperatur, precis som önskat.

Carena Fårö Lux har individuella hål för selen, och insidan är klädd med mysig fleece. För att fästa åkpåsen i vagnen finns en upphängningsficka vilken kan träs över ryggstödet. Åkpåsen passar bra både i vanliga och ergonomiska sittdelar. På baksidan finns antiglidmaterial och i åkpåsens sidor finns krokar som kan hakas fast i selen eller i D-ringar som vissa barnvagnssittdelar har, och på så sätt minskar man ytterligare risken för att åkpåsen glider ned. Locket på Carena Fårö Lux är avtagbart men åkpåsen kan inte öppnas upp i fotändan. Vill man vika ned locket så kan man hålla det på plats genom att knäppa fast två knappar på dess kant i öglor en bit ned på locket. Åkpåsens enda minus är att den känns rätt snäv i passformen, åtminstone i fotändan, varför den kan upplevas som trång om ett litet större barn ska använda den med skorna på. I övrigt är Carena Fårö Lux en mycket lättanvänd och funktionell åkpåse som mer än väl klarar av att hålla ett barn varmt i barnvagnen under en normalkall vinter.

Universalpassform, bra upphängningsficka, varm och mysig
Lite snäv i fotändan, individuella selhål
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

22. Easygrow Grandma

Lyxig åkpåse med uttagbart duntäcke, funkar kallaste vinter och en kylig vårdag

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 98 cm Längd lock: 78 cm Bredd: 51 cm Upphängning: Nej Selöppning: Individuella selhål Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej, men uttagbart täcke Stoppning: Dun

Easygrow är ett norskt märke som vet allt om hur en bra åkpåse ska vara utformad. Grandma är en exklusiv modell som verkligen är väl anpassad för de riktiga kalla, nordiska vintrarna. Ytterlagret är vackert stickad och åkpåsens detaljer är väl anpassade för detta - det finns inga kardborrfästen som kan luckra upp stickningen. Knapparna för att hålla ned framstycket är magnetiska. Grandma har individuella selhål, vilket innebär att man måste ta isär barnvagnens sele för att trä den genom hålen. Det finns uttag för fempunktssele, men ingen annan upphängning. Används Grandma i en sittdel finns det därför risk för att den glider ned när barnet sätts i.

Åkpåsen går att justera i värmegrad efter vädret. Grandmas lock fungerar lite som ett påslakan, och det varma duntäcket inuti kan knytas loss. Åkpåsen blir då tunnare och fungerar att använda även vid mildare väder. Easygrow Grandma är en fröjd för ögat och riktigt bra vid många minusgrader. Önskvärt med tanke på priset hade varit något sätt att få den att sitta fast bättre i vagnen.

Riktigt varm när det är som kallast, kan anpassas efter temperaturen
Sitter inte på plats i sittdelen, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

23. Bugaboo Åkpåse

Mjuk och smidig åkpåse som sitter perfekt i Bugaboos barnvagnar

Prisklass: Premium Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 69 cm Bredd: 43 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Ja Stoppning: Polyester

Bugaboo Åkpåse är den enklare modellen av åkpåse i märkets sortiment. Åkpåsen är standardlång med sina prick 100 cm och har ett avtagbart lock med långa kardborreöppningar för selen. Bakstycket kan lämnas kvar i vagnen och användas som sittdyna. Eftersom att Bugaboos barnvagnar oftast har ergonomisk sittdel så är denna åkpåse skräddarsydd för dessa, genom att utrymmet vid barnets rumpa gjorts lite skålat. Den går dock utmärkt att använda även i vanliga sittdelar, såsom den till Bugaboo Bee.

Har man en barnvagn från Bugaboo så finns det starka skäl att även använda deras åkpåsar. För liggdelen kan åkpåsen vikas till enkelt, i synnerhet denna modell som är väldigt mjuk och följsam. För sittdelen har Bugaboo sett till att anpassa upphängningen, så att åkpåsen inte glider. På åkpåsens bakstycke finns en upphängningsficka som kan träs över ryggstödet. Ska åkpåsen användas i Bee så finns två öglor som man fäster runt knapparna för suffletten, överst på ryggstödets baksida.

I de av Bugaboos ergonomiska sittdelar där man kan lyfta på sittplattan (Cameleon, Buffalo och Donkey) kan man dessutom fästa åkpåsen på ytterligare en punkt. Den breda tygremmen på åkpåsens baksida träs då under sittplattan. På så sätt sitter åkpåsen helt stabilt och glider aldrig iväg när man ska sätta i barnet.

Bugaboo Åkpåse känns normalt rymlig på bredden och har ett lock med en bra höjd, på en tvååring går det upp till hakan. Åkpåsen skyddar således väl mot vind och väder. Stoppningen är fyllig men inte lika tjock som i Bugaboos High Performance Åkpåse. Det gör att en del tror att den inte är varm nog för att funka under hela vintern. Men det stämmer inte. Åkpåsen håller värmen väl ner till en bit under nollgradigt, givetvis beroende av hur barnet är klädd i övrigt.

Visserligen ska utseende inte spela någon roll. Ändå känns det som ett stort plus att Bugaboo Åkpåse finns i ett brett utbud av färger och mönster, vilket gör att man enkelt kan matcha den till sin barnvagn. Vill man ha en åkpåse som fixar maximalt med minusgrader ska man titta på Bugaboo High Performance Åkpåse. Bor man där det inte blir riktigt lika kallt och har en Bugaboo-vagn, då blir man mycket nöjd med Bugaboo Åkpåse.

Utmärkt passform i Bugaboos vagnar, bra upphängning, smidig öppning för selen
Inte lika varm som Bugaboos High Performance-åkpåse
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

24. Britax Shiny Cosytoes

Sitter utan glid i Britax och Brios sittdelar, varm med bra öppningen för sele

Prisklass: Budget Längd åkpåse: 98 cm Längd lock: 65 cm Bredd: 48 cm Upphängning: Fick som träs över ryggstödet samt knappar Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester

Britax Shiny Cosytoes bygger på den äldre modellen Brio Shiny, men har uppdaterats avsevärt. Med en kostnad på en bit under tusenlappen så gör mängden funktioner den mycket prisvärd. Trots att Britax har sina egna barnvagnar så får Shiny Cosytoes anses som universell, då den funkar i nästan alla sittdelar. Den har dubbla metoder för upphängning, både en överträbar ficka samt knappar (med vilka den fästs i Brios och Britax egna vagnar). Selöppningen är lång och fästs ihop med kardborre, selen behöver alltså inte tas isär.

 Jämförelsevis upplevs Shiny Cosytoes som normalvarm och fungerar väl under mildare vintrar samt höst och vår. Insidan är fodrad med mjuk fleece. Locket öppnas upp runtom åkpåsen, och kan tas loss helt om man vill vädra eller om man skulle vilja använda bakstycket som en separat sittdyna. Storleksmässigt är den normalstor och funkar för de flesta barn upp till två år. Eftersom att den inte är den tjockaste modellen och är följsam i material så fungerar den bra att använda även i liggdelar.

Sitter bra i de flesta barnvagnsmodeller, smart upphängning
Funkar bäst vid mildare väder, kardborren i ryggen går upp ibland
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

25. Vinter & Bloom Åkpåse Chic

Varm och rymlig åkpåse med mysigt innerfoder och smart upphängningsficka

Prisklass: Mellan Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 63 cm Bredd: 53 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Kardborre Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Oeko-Tex certifierad polyester

Vinter & Bloom Åkpåse Chic är en på samma gång klassisk och modern åkpåsemodell, med många smarta funktioner. Åkpåsen är 100 cm lång, vilket är standard och brukar innebära att den kan användas upp till omkring 3 års ålder. Åkpåsen har detaljer i guld och runt öppningen sitter en avtagbar kant av fejkpäls.

Chic har ett lock som kan tas bort helt. Bakstycket kan då sitta kvar i vagnen och användas som en sittdyna. Den nedre delen av åkpåsen, fodrad med ett glansigare och mer smutståligt material, sitter dock fast. Det gör att det blir som en ficka för barnets fötter där. Den kan vikas ut och in så den är ur vägen. Vill man istället ha locket kvar men möjliggöra för barnets fötter att kunna sticka ut så går det. Men i och med att den nedre delen ändå sitter kvar så kan det blir lite trångt på fotstödet.

När locket sitter Vinter & Bloom Chic på så kan man även välja att reglera hur högt uppfällt man vill ha det. Åkpåsens lock kan vikas ned, och exempelvis fästas runt bygeln, genom att man knäpper ihop tryckknapparna på lockets framsida. Den har en upphängningsficka baktill, så att den kan träs över ryggstödet på sittdelar där ryggstöd och sufflett inte sitter ihop. Det gör att åkpåsen inte glider nedåt i sittdelen så enkelt.

Vinter & Bloom Chic är fodrad med plysch som känns otroligt mjuk mot kroppen. Åkpåsens bakstycken har långa öppningar försedda med kardborre. Det gör att åkpåsen passar med alla typer av selar och att den enkelt kan tas ur eller sättas i sittdelen. Även om det blir lite bylsigt så går det också att använda Chic i en liggdel. Åkpåsen tillhör inte de absolut varmaste av modeller, men den funkar väl även en bra bit under nollgradigt.

Vinter & Bloom Åkpåse Chic är en rymlig åkpåse, som erbjuder mycket utrymme på bredden. Chic kommer i flera olika färger så att det är enkelt att hitta en nyans som matchar barnvagnen. Det här är en åkpåse som levererar precis det som utlovas. Vinter & Bloom Chic är helt enkelt både praktisk för föräldern och mysig för barnet.

Rymlig på bredden, mysigt innerfoder, smart upphängningsficka
Ser lite bylsig ut i smala sittdelar, något bökigt att lösa så barnets skor kan sticka ut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

Utgångna produkter

0 5 4 1

Elodie Details Zebra Sunshine

Varm åkpåse som passar alla vagnar, smart upphängningsficka

Längd åkpåse: 100 cm Längd lock: 73 cm Bredd: 51 cm Upphängning: Ficka som träs över ryggstödet Selöppning: Individuela selöppningar Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Vår/höstlock: Nej Stoppning: Polyester
Elodie Details Zebra Sunshine

Elodie Details tillverkar flera slags universella barnvagnstillbehör, tänkta att kunna passa alla olika modeller av barnvagnar. Deras åkpåsar är inget undantag och märket har varit duktiga på att förädla dem från säsong till säsong. Zebra Sunhine är en modell från 2014, med individuella selhål som kräver att du tar isär selen för att kunna montera åkpåsen korrekt i barnvagnens sittdel.

Med dragkedja runtom åkpåsen kan locket tas av om man går in i värmen från att ha befunnit sig ute i kylan. Elodie Details Zebra Sunshine är en varm åkpåse som klarar en rejäl vinter. På baksidan finns en ficka att trä över ryggstödet så det finns ingen risk för att åkpåsen inte stannar på plats. Framstycket kan vikas ned och fästas runt sittdelens bygel med tryckknappar. Med en längd på en meter så får de flesta barn plats i åkpåsen upp till två års ålder, och vill man ha lite mönster och färg i vintermörkret så är det få åkpåsar som piggar upp bättre än de från Elodie Details.

Stort utbud av färg och mönster, universal passform
Något kort, kan ej anpassas i värme, bökigt med individuella selhål

Vanliga frågor om åkpåsar

Vilken åkpåse är bäst?

Vi har testat åkpåsar och utser Elodie Details åkpåse till bäst i test. Det är en välstoppad och varm åkpåse som tack vara dess universella passform passar i de allra flesta barnvagnar. Åkpåsen har en smart öppning med kardborrefästen för sittdelen sele. Dessutom finns Elodie Details Åkpåse i flera olika färger och mönster och har en smart upphängningsficka på baksidan, så den inte glider ner i sittdelen.

Vad är en åkpåse?

En åkpåse är som ett formsytt täcke, som en sovsäck, man placerar i barnvagnen när det är kallt. Fördelen med att använda en åkpåse framför att ta på barnet en overall är det är enklare att öppna upp en åkpåse när man kommer hem eller går in i en butik där det är varmt. Åkpåsen sitter också alltid på plats i vagnen, och håller kvar den varma luften runt barnet.

Vilken åkpåse ska man välja?

Det finns ett stort utbud av åkpåsar, och det är inte givet att alla modeller funkar lika bra i alla lägen. Dels handlar det om barnvagnen och vilken åkpåse som passar bäst i den sittdel eller liggdel man har. Dels handlar det om barnet, är det en liten bebis eller en lång treåring som bäddas in i åkpåsen? Det beror också på var man bor, långa vintrar med många minusgrader kräver en varmare åkpåse än korta, milda vintrar.

När har man åkpåse?

En normalvarm åkpåse kan användas under hela vintern. I början och slutet av säsongen, när det kanske är kallt på morgonen men varmare väder framåt dagen så kan man reglera värmen i åkpåsen genom att öppna upp eller ta av locket helt. Har man en tunnare åkpåse kan den funka även höst, vår och under kyliga sommarkvällar. Beroende på vädret är det inte ovanligt att använda åkpåse från oktober till mars.

Vad har man för åkpåse på våren och hösten?

En normalvarm åkpåse är gjord för att klara av minusgrader. Det innebär att de ofta känns för varma, svettiga och instängda under vår och höst. Vissa åkpåsemodeller har utbytbara lock eller extra vaddering som kan läggas i, så åkpåsen kan anpassas efter säsong. Har man redan en varm vinteråkpåse kan man komplettera med tunnare åkpåse i bambu, softshell eller bomull.

Hur fäster man åkpåsen i vagnen?

Det finns olika sätt att fästa åkpåsen i vagnen. En del tillverkare har anpassat sina egna åkpåsar så att de kan sättas fast i sittdelen med knappar. Universella modeller av åkpåsar har ofta en ficka på baksidan, som kan träs över sittdelens ryggstöd för att undvika åkpåsen glider nedåt. Detta fungerar endast om vagnen har en sittdel där sufflett och ryggstöd inte sitter ihop. Har man svårt att få åkpåsen att sitta fast kan man använda vanthållare.

Hur klär man bebis i åkpåsen?

När man har sin bebis i vagnen så ska man tänka på åkpåsen som det yttre lagret av kläder. Det är alltså inte nödvändigt, eller ens särskilt praktiskt, att klä sitt barn i en vinteroverall och sen sätta barnet i åkpåsen. Klä gärna barnet i lager på lager. Populära plagg att använda i åkpåsen är overaller i ull, ullfrotté eller vindfleece. Glöm inte bort sockor eller tossor, då små barn lätt blir kalla om fötterna.

Hur länge använder man åkpåse?

Åkpåsen kan användas i vagnen så länge man vill. Äldre barn som är uppe och leker i snön själva behöver förstås använda en vinteroverall också. Men ska man bara ta en barnvagnspromenad för att barnet ska sova eller inte vill bråka om att ta på overallen på väg hem från förskolan så är en åkpåse i vagnen en väldigt praktisk lösning. Vissa åkpåsar kan förlängas till 120-130 cm, vilket gör att barn ryms upp till 4-5 års ålder.