Robotgrasklippare bast i test

Robotgräsklippare: 16 modeller i test

Senast Uppdaterad Juli 2018

Robotgräsklipparen har funnits i över 20 år men har först på senare år exploderat i popularitet. Detta beror åtminstone delvis på att priset gått ner, men även på att utbudet av modeller växt och att robotgräsklipparna generellt blivit betydligt bättre. En annan viktig faktor är troligtvis att många vågar köpa sin egen robotgräsklippare först när de kan konstatera att grannens modell faktiskt gör sitt jobb och ger ett tillfredställande klippresultat. Därför sker spridningen av robotgräsklippare i kluster, där den ena villaförorten har betydligt högre förekomst än nästa. Trenden är dock tydlig. Robotiseringen av gräsklippning är ostoppbar. Än är den traditionella gåbakom-gräsklipparen långt ifrån utrotningshotad, men robotgräsklipparen står för en ständigt ökande andel av nyförsäljningen.

Stora skillnader mellan olika modeller

Föga förvånande är inte alla robotgräsklippare lika bra och faktorer som prestanda, effektivitet, tillförlitlighet, funktionalitet och säkerhet skiljer sig mer än man kan tro mellan olika modeller. Med en korrekt utförd installation kan de bästa robotklipparna sköta sig själva i veckor utan driftstopp, medan de sämsta kan ha svårt att ens hitta hem för laddning. De bästa klipparna kräver liten anpassning av kabeldragning och underlag för en tillförlitlig klippning, medan de sämre har strikta krav på underlag, lutning och klippytans utformning. De säkraste robotgräsklipparna är så väldesignade att det är nästintill omöjligt att skada sig på dem, medan de med sämst säkerhet kan utgöra en fara för ex. fötter eller barnfingrar. Vissa modeller kan till och med rymma ifrån inhägnaden och göra slavsylta av grannens rabatter.

Vårt test visar att dyrare robotgräsklippare generellt har högre prestanda än billigare, men långt ifrån alltid. Det är heller inte säkert att en robotgräsklippare med hög teoretisk prestanda för ytkapacitet och lutning lever upp till denna i praktiken. Man ska alltså inte stirra sig blind på specifikationer, som hur många kvadratmeter klippyta en robotgräsklippare teoretiskt klarar. Mycket viktigare är robotgräsklipparens tillförlitlighet och hur lång avgränsningskabel basstationen stöder, då det snarare är dessa faktorer som avgör hur stor klippyta den klarar. Ytterligare en faktor att ta hänsyn till är vilken typ av signal som robotgräsklipparens avgränsningsslinga använder sig av. Vissa modeller stör nämligen ut andra robotgräsklippare, vilket knappast är bra för grannsämjan.

Hur dyr robotgräsklippare behöver jag köpa?

I vårt test av robotgräsklippare har vi testat marknadens främsta modeller för att ta reda på hur väl de presterar. De bästa robotgräsklipparna har en riktigt bra prestanda, men smakar det så kostar det och en modell som klarar en medelsvår till svår gräsmatta går på ca 15 000 kr. Detta ska dock sättas i relation till värsting-modellerna som kostar uppåt 50 000 kr. Har man däremot en plan, okomplicerad och inte alltför stor gräsmatta klarar man sig med betydligt enklare modeller för runt 10 000 kr. Det är dock stor skillnad mellan en budget- och en premiumrobotgräsklippare och i många svenska trädgårdar räcker det tyvärr inte med en budgetmodell för att få jobbet gjort.

Då både pris och prestanda skiljer sig så kraftigt åt mellan olika modeller har vi delat in testets kandidater i tre olika prisklasser och utnämnt en vinnare i varje prisklass enligt följande:

Budget: upp till 11 000 kr 

Robotgräsklippare i denna prisklass bör klara mindre, okomplicerade gräsmattor med jämnt underlag. Både problemlösningsförmåga och terrängegenskaper är normalt klart begränsade.

Mellan: ca 11 000–20 000 kr

I denna prisklass bör man kunna förvänta sig att robotgräsklipparen klarar medelsvåra gräsmattor på ca 1000 kvm. Såväl problemlösningsförmåga som terrängegenskaper bör vara tillräckligt goda för att klara majoriteten gräsmattor. Tyvärr är det många mellanklass-modeller som inte klarar detta.

Premium: över 20 000 kr

Modeller i denna prisklass bör klara stora, komplicerade gräsmattor med många hinder, smala passager och komplex kabeldragning. Helst ska de även klara kraftiga lutningar och besvärligt underlag. Tyvärr fallerar en stor andel av premiummodellerna på flera av dessa punkter.

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Robotgräsklipparen är en så kallad ”autonom robot”, vilket betyder att den arbetar självständigt. Den behöver därför kunna hantera en mängd olika situationer och miljöer. Att utvärdera hur den faktiskt klarar av detta kräver stor produktkompetens och är tidskrävande.

För att få ett så tillförlitligt testresultat som möjligt har vi testat robotgräsklipparna under flera månader, på flera olika typer av gräsmattor, i olika typer av väder. Detta gör det möjligt att bedöma långtidseffekter och årstidspåverkan. Exempelvis är det ofta blött under höst men torrt under högsommaren. Gräset växer som mest i början av sommaren och gräsmattan är som skörast under högsommartorka och höstväta. Att testa robotgräsklipparen under alla dessa förhållanden ger därmed en bättre helhetsbild än att bara testa den under ett par veckor på försommaren. Något som är vanligt i andra robotgräsklippar-tester.

I andra tester är det också mycket vanligt att använda sig av endast en gräsyta per modell, på vilken man på konstgjord väg försöker få med alla typer av svårigheter. Vår erfarenhet säger oss dock att det är notoriskt svårt att lyckas bra med detta. Främst då det är så svårt att förutspå alla typer av svårigheter som olika gräsmattor bjuder på. Därför anser vi att ju fler typer av gräsytor som en robotgräsklippare testas på, desto bättre.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

Prestanda, effektivitet & tillförlitlighet: Hur stor gräsyta klarar robotgräsklipparen att klippa? Hur smart är den? Hur effektivt arbetar den med avseende på tid och klippresultat? Hur lång tid behöver den spendera på gräsmattan? Hur bra blir klippresultatet på kort och lång sikt? Hur tillförlitlig är den? Hur ofta blir den ståendes med ett felmeddelande och i vilka situationer sker detta? Hur goda terrängegenskaper har robotgräsklipparen? Hur klarar den ojämnheter, rötter, gångar, branter och löst underlag? Hur hanterar den hinder såsom träd, buskar, rabatter, pallkragar, sandlådor, gungor och studsmattor? Hur väl klipper den långt, grovt och vått gräs? Hur skonsam är den mot sköra gräsmattor? Hur undviker robotgräsklipparen hjulspår längs med avgränsningskabeln? Hur hanterar den smala passager, spetsiga hörn, hinderrika hörnområden, sekundärytor och biytor? Hur flexibel kabeldragning klarar robotgräsklipparen av? Har den funktionen kantklippning?

Användarvänlighet: Är installationen snabb och smidig eller långsam och omständlig? Finns det tydliga instruktioner, såsom detaljerade illustrationer eller Youtube-klipp? Hur lätt är robotgräsklipparen att programmera? Är menysystemet lättnavigerat? Hur kommunicerar robotgräsklipparen med sin ägare? Vilken typ av information ger den? Kan den hanteras med en app? Hur väldesignad är appen och vilken funktionalitet har den? Hur högljudd är robotgräsklipparen? Kan man vistas i trädgården utan att störas av ljudet från den? Kan den arbeta på natten utan att störa grannskapet? 

Design & byggkvalitet: Hur välkonstruerad är robotgräsklipparen? Hur snygg är den? Hur väl främjar designen terrängegenskaperna? Ger hjulen ett bra grepp samtidigt som de är skonsamma mot gräsmattan? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage tål konstruktionen? Hur tåliga är knivarna? Hur tyst arbetar knivarna och hur stor kraft krävs för att driva dem? Ger knivarna ett fint snitt eller sliter de sönder gräset? Hur ofta måste man byta ut knivarna? Hur lätt och hur dyrt är det? Blir robotgräsklipparen lätt repig eller smutsig? Vilka garantier gäller? Finns det reservdelar? 

Funktionalitet/säkerhet: Vilka inställningsmöjligheter finns? Hur stor kontroll har man som användare över klippschemat? Använder sig robotgräsklipparen av pivotknivar eller fasta knivar?Stör signalen i avgränsningskabeln ut andra robotgräsklippare? Hur säker är robotgräsklipparen? Kan barn eller husdjur komma åt knivarna? Hur stor skada kan knivarna göra, exempelvis på kvarglömda leksaker? Hur effektivt är stöldskyddet? Vad händer om man glömmer PIN-koden eller någon trycker in fel PIN-kod?

Vi har pressat varje robotgräsklippare till gränsen för vad den klarar, för att se vilka typer av situationer och miljöer den kan hantera. Varje robotgräsklippare har betygsatts efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr modell har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. Vi noterade hur ofta, var och varför varje robotgräsklippare blev ståendes, samt vilka följder detta fick på klippresultatet.

Husqvarna Automower 315

Fantastiskt prisvärd med utmärkt problemlösningsförmåga

Recensionsår: 2018 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,1 Ah/18 V Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 1500 m² Maxlutning: ca 14° (25%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (manuellt) Klippbredd: 21 cm Vikt: 9,2 kg Ljudnivå: 60 | Uppmätt medelvärde: ca 52 dB Längd: 63 mm Bredd: 51 mm Höjd: 21 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Inga App-stöd: Ja (Bluetooth) Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Bäst I Test Badge.se 2018.png

Husqvarna Automower 315 blir bäst i test eftersom den kombinerar mycket goda terrängegenskaper och hög driftsäkerhet med ett lättprogrammerat gränssnitt och smarta lösningar för navigeringen. Laddstationen skickar exempelvis ut en signal som gör att robotgräsklipparen, inom 6 meters radie, känner av stationen och navigerar in med olika vinkel varje gång. Det gör att du undviker spårbildning vid infart. Guidekabeln är också ett riktigt bra tillskott. Har du en tomt med komplicerad form eller många arbetsområden gör guidekabeln att robotgräsklipparen snabbt hittar ut och hem igen. Istället för att åka längs med kabeln runt hela tomtgränsen kan den gena. Vi upplever dock viss spårbildning längs med guidekabeln som däremot inte uppstår när den går på begränsningsslingan. Terrängegenskaperna är föredömliga och Automower 315 kör i princip aldrig fast. Den hanterar dessutom kraftiga slänter, hinder och plattsättningar på eller runtomkring gräsmattan med förträfflighet. Ur driftsäkerhetssynpunkt i den här prisklassen är detta en av de absolut bästa robotarna på marknaden. Vidare är den mycket tystgående och väldigt stark. Den orkar också vara ute och klippa ganska länge. Enda nackdelen när det kommer till tuff terräng är att karossen är lättrepad.

Automower 315 levereras med app-stöd och appen är mycket användarvänlig. Tack vare den kan du på ett bekvämt sätt göra inställningar såsom startpunkter, manuell klipphöjdsjustering och ändringar i arbetsschema. Du kopplar upp telefonen till robotgräsklipparen via blåtandsuppkoppling. Hade du haft premiumversionen av klipparen, Automower 315X, hade du även haft GPS och uppkoppling via mobilnätet. Då kan du se var robotgräsklipparen befinner sig i realtid på en karta och göra inställningar var du än befinner dig, så länge du har mobiltäckning. Med Automower 315 får du nöja dig med inställningsmöjligheter när du befinner dig nära roboten. Med tanke på prislappen och appens allmänna förträfflighet så är detta fortfarande mycket bra. Robotgräsklipparen är väldigt lättprogrammerad även när du sköter inställningarna direkt via displayen på maskinkroppen. Displayen är stor och lättläst, och hela gränssnittet är tydligt uppdelat så att även den ovana förstår det. Husqvarna Automower 315 är sammantaget ett mycket bra köp för den som vill ha en driftsäker och lätthanterad robotgräsklippare. Den passar allt från den enkla, anlagda gräsmattan till den ojämna, komplicerade varianten med flera klippområden. Mest prisvärd blir Automower 315 dock på svårare gräsmattor, där den verkligen får visa vad den går för.

+Smart, tidseffektiv, tillförlitlig, utmärkta terrängegenskaper, tyst, lättprogrammerad, utmärkt app
Lättrepad kaross
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Husqvarna Automower 430X

Smart och driftsäker premiumklippare för stora, svåra gräsmattor

Recensionsår: 2018 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,4 Ah/18 V Drifttid: ca 135 min/laddning Rek. maxyta: 3 200 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,2 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 57 dB Längd: 72,1 mm Bredd: 55,8 mm Höjd: 30,8 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Badge Basta Premiumval.se 2018.png

Husqvarna Automower 430X blir bästa premiumval tack vare en rad styrkor, såsom utmärkta terrängegenskaper, fenomenal problemlösningsförmåga och många smarta funktioner. Den är mycket enkel att installera tack vare tydlig märkning och bra anslutningsmetod. Displayen är lagom stor och gränssnittet lättnavigerat och överblickbart. 430X har inga problem att klippa angiven maximal yta. Den behöver inte ens gå ut särskilt ofta för att hinna med för att ge ett utmärkt klippresultat. Dessutom hittar den alltid hem tack vare att den har både guidekabel och begränsningsslinga som alternativ. Den har även en inbyggd antenn som gör att den kan nosa sig fram till stationen när den befinner sig inom ett par meters räckvidd. Trots att vi kör 430X i flera månader - på massor av utmanande gräsmattor - så kör den inte fast. Det är tack vare dess branschledande terrängegenskaper. Den klarar svårigheter som kraftiga lutningar, gropigheter, rötter, löst underlag, högt gräs, oregelbunden kabeldragning och hinderrika områden. Det enda fall där 430X kan få problem är vid backning i kraftig lutning, speciellt om underlaget är dåligt. Klipparen är dessutom så pass tyst att den med fördel kan klippa på natten. Som grädde på moset inkluderar 430X även Husqvarnas utmärkta app AMC. Till skillnad från konkurrenternas appar ger AMC fullständig kontroll över klipparen var du än befinner dig då den är uppkopplad via mobilnätet. Detta möjliggör exempelvis att du kan övervaka klippstatus, ändra klippschema eller klipphöjd när du är bortrest.

Automower 430X är ganska stor men tar sig ändå igenom smala passager och har inga problem att hitta ut från mer stängda ytor. Karossen är tyvärr mycket lättrepad och får repor efter bara några krockar med trädgårdsmöbler och grenar som hänger ut. Det är dock den enda riktiga nackdelen med den här klipparen. Har du en enkel, öppen och perfekt anlagd gräsmatta så finns det billigare alternativ än 430X. Har du däremot en stor, besvärlig gräsmatta så erbjuder Husqvarna Automower 430X en oslagbar kombination av tillförlitlighet, terränghantering, tidseffektivitet och användarvänlighet.

+Fantastiska terrängegenskaper, tyst, snabb, hög driftsäkerhet, smart, lättprogrammerad
Lättrepad kaross
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

McCulloch Rob R600

Enkel budgetklippare som gör sitt jobb med bravur

Recensionsår: 2018 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 65 min/laddning Maxlutning: ca 14° (25%) Klipphöjd: 30-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 17 cm Vikt: 7 kg Ljudnivå: 57 | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 59 mm Bredd: 44 mm Höjd: 26 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel & 200 märlor, 3 knivar
Bästa Budgetval Badge.se 2018.png

McCulloch Rob R600 utgör en vinnande kombination med sina goda terrängegenskaper och sitt lättprogrammerade gränssnitt och blir därför bästa budgetval. Det är en relativt smart robotgräsklippare som har mycket god driftsäkerhet tack vare en för prisklassen oslagbar problemlösningsförmåga, genomtänkt konstruktion och bra materialval. R600 är, precis som många andra mindre robotgräsklippare, trehjulig, men har de parvisa hjulen placerade framtill. Det ger den god stadga även på mer ojämn terräng. Den hanterar även plattsättningar längs begränsningsslingan på ett felfritt sätt. Klippresultatet blir bra. Den är ganska smal så det tar ett tag för den att klippa ner hela området, men å andra sidan går den länge på en laddning. I genomsnitt är den ute och klipper 60 minuter varannan timme under inställd arbetstid. Den går också ganska tyst i trädgården. Vid hemgång kan den endast gå hem via guidekabel, inte via begränsningsslingan. På modeller ämnade för stora trädgårdar är guidekabel som komplement ett bra system, där är det viktigt att kunna gena. Men på en liten okomplicerad tomt skulle man egentligen ofta klara sig bra utan guidekabeln. Den blir då istället snarare något som ökar risken för kabelbrott samtidigt som installationen blir marginellt mer tidskrävande. Å andra sidan är det bra att möjligheten till guidekabel finns. Vi hade dock gärna sett att man inte var begränsad till enbart det alternativet.

Rob R600 är väldigt lätt att komma igång med och programmera. Displayen är stor och tydlig. Det finns en ratt på ovansidan för att ställa klipphöjd. Ratten sitter skyddad under lucka, och det finns även en smal display under som tydliggör vilken inställning du har valt. Det ingår också generöst med installationsmaterial till trädgården. Roboten känner inte av sin laddstation såsom många dyrare modeller. Det innebär i praktiken att den tenderar att krocka med stationen när den är ute och klipper. Förankra den väl i marken och var noggrann med hur du gömmer undan kablarna. En annan nackdel när man letar i den här prisklassen är att de inte är särskilt funktionsrika. I princip får du vad du behöver för att den ska klara av att klippa och navigera på gräsmattan själv, men inte några avancerade inställningsmöjligheter. R600 må vara enkel men den har sina stora fördelar i att den inte fastnar och att den tar sig ur knepiga situationer. Den har inga problem med hinder längs hemgång, att hitta ut från små, stängda utrymmen eller att hantera hinder på gräsmattan under klippning. R600 gör sig bäst på små upp till medelstora gräsmattor - även de av komplicerad karaktär - utan kraftig lutning och med relativt snällt underlag.

+Användarvänlig, lättinstallerad, goda terrängegenskaper, driftsäker, genomtänkt design
Få funktioner, begränsad maxlutning, guidekabel ej frivillig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Honda Miimo 310

Driftsäker och stark robotgräsklippare i mellanklassen

Recensionsår: 2018 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,8 Ah/22,2 V Drifttid: ca 40 min/laddning Rek. maxyta: 1 500 m² Maxlutning: 20° (37 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,6 kg Ljudnivå: Medel Längd: 64,5 mm Bredd: 55 mm Höjd: 28,7 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel, 200 st märlor, 9 st extraknivar App-stöd: Nej Bruksanvisning: Snabbguider

Honda Miimo 310 är en användarvänlig robotgräsklippare i mellanklassen, med mycket goda terrängegenskaper och okej klipptid. Just terrängegenskaperna är en av dess största fördelar. Den klarar lätt olika typer av underlag, forcerar hinder på ett smart sätt och hanterar gropar och slänter med utmärkt resultat. Att den även klipper högt gräs på ett föredömligt sätt förstärker detta intryck ytterligare. Ju högre gräs, desto långsammare smyger den fram. Den kan i princip stå helt stilla och klippa tills gräset är nere i önskad längd, något nästintill inga andra robotgräsklippare klarar.

Vid de få tillfällen under den flera månader långa testperioden som den ändå råkar köra fast upptäcker vi att den har lätt för att gräva ner sig i sina försök att ta sig loss vilket kan skada gräsmattan. Klipptiden klockar vi till cirka 40 minuter, därefter måste den ladda ungefär lika länge innan den klipper igen. Det är godkänt, men inte mer. När den väl klipper är ljudnivån godkänd även den, men ska vi vara petiga är ljudet något skränigt. Menysystemet är tydligt och lätt att göra inställningar i. Installationen kunde varit smidigare. Kabelskor gör det enkelt att koppla in slingan, men utrymmet baktill är trångt och anslutningarna sitter inte användarvänligt placerade. Det är inte självklart vilken ände på begränsningsslingan som ska anslutas var, och man ser inte riktigt vad man gör på grund av det trånga utrymmet. Trots denna smärre svaghet är installationen fortfarande hanterbar för en nybörjare. När allt väl är på plats är själva programmeringen enkel.

Miimo 310 är oftast mycket smart. Den tar sig ur alla svåra situationer vi utsätter den för, såsom små, stängda utrymmen och hinder längs hemgång. Vid slutet av hemgången utför den dock slaviskt ett rörelsemönster varje gång. Under vår, höst och regniga somrar uppstår det därför lätt spårbildning i gräsmattan precis vid ingången. Den har däremot inte problem med spårbildning längs med begränsningsslingan. Laddstationen installeras längs med begränsningsslingan och kan vara känslig för hur den positioneras. Är vinkeln sned med bara några få grader så kan den få problem att docka. När laddstationen väl är på plats korrekt har den aldrig några problem att hitta in, vare sig den kommer direkt mot öppningen eller bakvägen och måste göra en rörelse runt stationen först. Med allt ordentligt installerat och testkört är driftsäkerheten extremt hög. Den kör nästan aldrig fast, det är lätt att justera klipphöjd och den hittar alltid hem. Då den dessutom klarar av högt gräs med sådan bravur kan vi verkligen rekommendera den här robotgräsklipparen både för enkla, medelsvåra och svåra gräsmattor av genomsnittlig storlek.

+Mycket stark, utmärkta terrängegenskaper, hög driftsäkerhet, tydligt gränssnitt
Något skränig, gräver ned sig om den fastnar, slaviskt rörelsemönster framför laddstation
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Husqvarna Automower 450X

Robotgräsklipparnas herre på täppan med oslagbar funktionalitet och prestanda

Recensionsår: 2018 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Drifttid: ca 260 min/laddning Rek. maxyta: 5 000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 72,1 mm Bredd: 55,8 mm Höjd: 30,8 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Automower Connect, ultraljudsensor, strålkastare, avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Husqvarna Automower 450X är en tystgående, stark och driftsäker premiumklippare med osedvanligt hög klippkapacitet. Den klipper flera timmar i sträck utan att behöva gå hem och ladda. När den väl går hem, eller ut igen, kan den gå på begränsningsslinga eller guidekabel. Guidekabeln är ett slags genväg du lägger över tomten så att robotgräsklipparen snabbt kan hitta ut till specifika platser, samt hem igen. Totalt finns utrymme för hela tre guidekablar vilket innebär betydande tidsbesparingar på stora, komplicerade ytor. Den kan även känna av laddstationen när den närmar sig tack vare en inbyggd antenn. Dessa olika alternativ möjliggör en snabb och säker hemgång. En av 450X främsta styrkor är dock terrängegenskaperna. Den klarar allt från enkla, stora och plana gräsmattor med träd och buskar, till mindre och uppdelade gräsytor med korridorer mellan sig. Gropar i gräsmattan, sly här och var och mängder av fallfrukt är inga problem alls. När den närmar sig större hinder läser den av dessa med ultraljudssensor och saktar in så att det inte blir en plötslig krock. Detta minskar risken för repor på den annars ganska lättrepade karossen. Det gör också att den kan hålla en högre hastighet på öppna ytor än vad som annars vore möjligt. Likaså klarar 450X kraftig lutning. Den är lite svag på backning i slänter med gradtal över angiven specifikation, men i övrigt är 450X mycket stark. Det är först när det är så brant att den slår i undersidan av karossen som den inte kan köra vidare eftersom det blir fysiskt omöjligt.

Automower 450X arbetar mycket tyst och kan med fördel klippa nattetid. Då kan de inbyggda strålkastarna komma till nytta, så att man inte snubblar över robotgräsklipparen i mörkret. Dessa kan även avaktiveras. Den medföljande appen är mycket användarvänlig och ger dig närmast total kontroll över din 450X, var du än befinner dig så länge du har mobiltäckning. Du kan göra allt från att se var robotgräsklipparen befinner sig på gräsmattan i realtid, till att justera klipphöjd och arbetstid på distans. Dessutom notifierar appen dig om robotgräsklipparen skulle bli stulen eller köra fast. Robotgräsklipparen är ganska stor men tar sig igenom smala korridorer sett till sin maskinkropp. 60 centimeter är exempelvis inga problem. Sammantaget är detta en driftsäker, stark och funktionsrik robotgräsklippare som är lätt att programmera både direkt och på distans. Den lämnar dessutom ett mycket fint klippresultat. Men det är en lyxmaskin främst avsedd för kommersiell användning och kostar därefter. Tänker vi bort priset är detta helt klart den bästa robotgräsklipparen på marknaden.

+Oslagbar tidseffektivitet, tillförlitlighet, klippkapacitet, tyst, lättprogrammerad, grym app
Lättrepad kaross
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Gardena R100Li SILENO

Smidig och tystgående för medelstor trädgård

Recensionsår: 2018 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 1 000 m² Maxlutning: 35% Klipphöjd: 20-60 mm, (manuell) Klippbredd: 22 cm Vikt: 8,5 kg Ljudnivå: 56 dB | Uppmätt medelvärde: ca 54 dB Längd: 63 mm Bredd: 51 mm Höjd: 25 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel & 400 märlor, 9 knivar App-stöd: Nej Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Gardena R100Li Sileno är en användarvänlig robotgräsklippare som är lätt att installera. Det ingår generöst med installationsmaterial. Den är också tystgående vilket är fördelaktigt i tätbebyggda områden. Av någon anledning kan den endast hitta hem via guidekabel, inte via begränsningsslingan. Detta gör ingenting rent praktiskt så länge du har installerat guidekabeln så att den når över hela klippområdet. Men har du inte det riskerar den att inte hitta guidekabeln i tid och blir därmed ståendes på gräsmattan. Att inte låta den gå på begränsningsslingan också känns som en onödig fördumning av en annars ganska smart klippare. Vidare saknar den regnsensor. Den klipper cirka 40 minuter åt gången vilket är kortare än vad som anges i specifikationen. Det kan dock ses som standard i den här prisklassen.

R100Li Sileno är lätt att programmera tack vare en lättläst display med tydliga menyval. Vidare hanterar den lutning och ojämn terräng bra. Du bör se upp med grenar som hänger ut och andra hinder för karossen är lättrepad. R100Li kan klassas som normalstark - det finns både tuffare och svagare robotgräsklippare i ungefär samma prisklass. Om du har en gräsmatta med tjockt gräs som hunnit växa till sig kommer du att behöva klippa ned det med en traditionell gräsklippare emellan. Annars strejkar R100Li. Det finns mycket som den här robotgräsklipparen gör bra, men inget som gör den unik i konkurrensen. Därför känns den ganska mellanmjölk trots att den egentligen utgör ett bra köp. Den är till exempel mer kompetent än en genomsnittlig robotgräsklippare i den här prisklassen. Men samtidigt finns det exempel på andra modeller som är mer funktionsrika, mer påkostade och som hanterar tuffare terräng till ungefär samma pris. I dagsläget utgör R100Li Sileno ett bra köp för den som har en normalstor gräsmatta av lätt till medelsvår terräng som vill ha en smidig robotgräsklippare storleksmässigt.

+Driftsäker, tystgående, lättprogrammerad, ingår mycket installationsmaterial
Lättrepad kaross, hemgång enbart på guidekabel, ingen regnsensor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Honda Miimo HRM 3000

Ett driftsäkert kraftpaket som klarar svåra förhållanden

Recensionsår: 2018 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 5,4 Ah/22,2 V Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 4 000 m² Maxlutning: 25° (47 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 13,8 kg Ljudnivå: 59 dB | Uppmätt medelvärde: ca 61 dB Multiclip: 71 Längd: 55 mm Bredd: 30,1 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 9 st extraknivar App-stöd: Ja (Bluetooth)

Honda Miimo HRM 3000 är en mycket kompetent och kraftfull robotgräsklippare. Den tar sig problemfritt upp för branta slänter, navigerar skrymmande utrymmen och hanterar kuperad terräng utmärkt. En av dess mest positiva egenskaper är hur väl den hanterar högt gräs. Den arbetar sig sakta men säkert fram över de mest tätbevuxna partier där många andra robotgräsklippare inte skulle haft en chans. Den kan i princip stå helt stilla och klippa om så krävs när gräset är högt. Slutresultatet blir jämnt och fint. Miimo 3000 är också väldigt driftsäker. Kuperad terräng är som sagt inga problem alls. När den väl kört in sig på ett område - där du har åtgärdat eventuella hinder - så kan den gå felfritt i månader. Skulle den däremot köra fast har Miimo 3000 en tendens att gräva ned sig i gräsmattan. Här skulle vi önska att den snabbare upptäckte sin situation och stängde av sig för att spara på batteriet och skona gräsmattan. Men kanske är det också delvis denna funktionen som bidrar till att den kör fast så sällan.

Miimo 3000 har app-stöd med uppkoppling via bluetooth. Det innebär i praktiken att du inom en tiometersradie från robotgräsklipparen kan justera exempelvis arbetsschemat. Gränssnittet är lättnavigerat och funktionsutbudet klart godkänt. Vi hade dock uppskattat komplettering med GSM-uppkoppling hos en robotgräsklippare i den här prisklassen. Då hade man även kunnat nå klipparen på distans, exempelvis för information om den kört fast. Vidare skulle vi bullermässigt önska en något tystare klippning. Ljudnivån är inte hög, men ljudprofilen vid klippning är skränig. Hade Miimo 3000 varit några tusenlappar billigare hade vi haft mer överseende, men på en premiumklassmodell har vi mycket högra krav. Rent intelligensmässigt håller den däremot mycket hög nivå. Den navigerar enkelt både små ytor med hinder och öppna utrymmen. En trädgård är under ständig förändring med buskar som växer, grenar som rasar ned, fallfrukt med mera. Miimo 3000 har inga problem med något av detta. Den är också mycket enkel att programmera. Gränssnittet är funktionsrikt men samtidigt smart planerat så att du enkelt hittar det du söker. Text och knappar är stora och tydliga. Du kan dessutom justera klipphöjden elektroniskt. Jämfört med sitt småsyskon 310 är du ganska fri i placeringen av laddstationen. Den är dock fortfarande känslig initialt, det gäller att du hittar rätt position för att det inte ska uppstå problem. När du väl gjort det löper dockningen på problemfritt. Miimo 3000 är en uttalad premiumklippare som kommer till sin rätt på stora, svåra och komplicerade gräsmattor. Där gör den ett imponerande bra jobb.

+Mycket stark och driftsäker, användarvänligt gränssnitt, smart
Något skränig, gräver lätt ned sig om den fastnar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Honda Miimo 520

Tillförlitlig japansk precisionsrobot för större gräsmattor

Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3,6 Ah/22,2 V Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 3 000 m² Maxlutning: 24° (45 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,9 kg Ljudnivå: Mycket låg Längd: 64,5 mm Bredd: 55 mm Höjd: 27,5 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Demo

Japanska Honda var ganska sena med att ge sig in i robotgräsklippar-branschen, trots sin välkända förkärlek för robotar. Deras premium-robotgräsklippare Miimo har däremot på bara några år utvecklats till en av de bästa på marknaden. Den finns i två versioner – numrerade 310 och 520 - som är nästintill identiska, sånär som på batterikapaciteten och vissa detaljer i mjukvaran. Miimo känns väldigt japansk på flera sätt och det mest uppenbara – förutom namnet – är den välavvägda designen. Byggkvaliteten är mycket hög och stötdämpningen gör Miimo väldigt tyst, samt får den att verka sväva diskret över gräset. Ljudnivån är så pass låg att man med fördel kan låta den klippa på natten.

Programmeringen är smidig då menysystemet är relativt lättnavigerat, samtidigt som det har många inställningsmöjligheter. Displayen är upplyst men tyvärr inte knappsatsen. Säkerheten är utmärkt med väl skyddade pivot-knivar och en lättåtkomlig STOP-knapp. Miimo är numera bland de mest driftsäkra robotgräsklipparna på marknaden och blir sällan ståendes, även på svårare tomter. Det är bara de mest utmanande gräsmattorna som fortfarande är den övermäktig. Klippresultatet är mycket jämnt och fint, inte minst då Miimo effektivt anpassar hastigheten till motståndet och därför saktar in vid ex. högre gräs. Installationen av basstationen har förenklats jämfört med tidigare, men är fortfarande onödigt komplicerad. Samtidigt sköts all installation i regel av Hondas auktoriserade återförsäljare.

+Hög byggkvalitet, hög säkerhet, tyst & diskret, driftsäker,
Något bökig installation av basstationen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Husqvarna Automower 105

Liten, tyst och tillförlitlig budgetklassmodell

Recensionsår: 2017 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,6 Ah/18 V Drifttid: ca 70 min/laddning Rek. maxyta: 600 m² Maxlutning: 14° (25%) Klipphöjd: 20-50 mm, steglöst vred Klippbredd: 17 cm Vikt: 6,8 kg Ljudnivå: Mycket låg | Uppmätt medelvärde: 55 dB Längd: 55 mm Bredd: 39 mm Höjd: 25 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel | 200 st märlor | 9 st extraknivar

Automower 105 är en av Husqvarnas billigaste robotgräsklippare med ett pris i övre budgetklassen. Den är på många sätt lik Gardena R50Li som även den tillverkas av Husqvarna. Automower 105 är tack vare Husqvarnas branschledande artificiella intelligens riktigt smart. Den löser besvärliga situationer väl vilket gör den tillförlitlig för att vara en budgetklassmodell. Maxlutningen är högre än specifikationen utlovar men fortfarande måttlig. Den ringa storleken och låga maskinviken gör robotgräsklipparen lättflyttad men innebär samtidigt klart begränsade terrängegenskaper och en sparsam klippbredd. Därför går klippningen långsamt och ifall klippytan har besvärligt underlag, såsom stora ytliga rötter får robotgräsklipparen lätt problem och kan fastna. Däremot är den tyst och kan därför med fördel klippa på natten utan att störa grannarna. Nattklippning har fördelen att du får gräsmattan för dig själv på dagen.

Säkerheten är utmärkt. Det är nästan omöjligt att komma åt pivotknivarna utan att lyftsensorn stannar dem, men skulle någon ändå lyckas göra det så har knivarna så liten kraft att skadan blir begränsad. Kvarglömda leksaker slits inte i stycken, utan slungas istället iväg med ett jack i sig. Att installera Automower 105 med basstation och avgränsningskabel är relativt smidigt. Husqvarnas patenterade guidekabel är en riktigt smart innovation som kan spara mycket tid på mer komplicerade gräsytor. På de enklaste gräsmattorna är funktionen dock överflödig, men man är ändå tvungen att installera guidekabeln, vilket känns onödigt. Programmeringen är enkel med ett lättnavigerat menysystem och en tydlig bruksanvisning. Automower 105 är rimligt prissatt i relation till sin prestanda och en tillförlitlig investering för mindre och medelstora gräsmattor utan kraftiga lutningar och med jämnt underlag.

*Vi har testat Husqvarna Automower 105:s föregångare 308. Modellerna är dock identiska sånär som på att 308 har en rekommenderad klippyta på 800 kvm, jämfört med 105:s 600 kvm.

+Smart, tillförlitlig, tyst, hög säkerhet, lättprogrammerad, tydlig bruksanvisning
Begränsad maxlutning, guidekabel ej frivillig, kräver jämnt underlag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Viking iMow MI 422

Nätt och lättprogrammerad robot med fasta knivar

Recensionsår: 2018 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,25 Ah/18 V Drifttid: ca 30 min/laddning Rek. maxyta: 500 m² Maxlutning: ca 19° (35 %) Klipphöjd: 20-60 mm, 15 steg Klippbredd: 20 cm Vikt: 9 kg Ljudnivå: 60 Längd: 60 mm Bredd: 43 mm Höjd: 27 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Nej App-stöd: Nej Videoklipp: Installationsinstruktion

Viking iMow MI 422 är en liten och nätt robotgräsklippare som lämnar ett fint klippresultat efter sig. Inkopplingen är enkel men tyvärr gör en ogenomtänkt utformning av laddstationen att det blir en del död yta runt den som du får klippa med trimmer. Första gången du startar MI 422 åker den själv runt tomten för att räkna ut hur stor den är. Det är en bra funktion för den som inte har så bra koll på sin trädgård. Det ger samtidigt en god överblick över huruvida begränsningsslingan är bra placerad ur hemgångsperspektiv - du märker direkt om det är något du behöver justera. Utifrån resultatet av denna rundtur föreslår den ett klippschema som du såklart kan anpassa efter dina egna preferenser. Den fasta kniven är kanon och den klarar av att klippa i ganska tung terräng. När den inte orkar stänger den av kniven och försöker lite längre fram. Detta medför att den tenderar att köra ner högt gräs istället för att klippa ner det. Klippresultatet är däremot väldigt jämnt och fint. MI 422 kör dock fast väldigt lätt, inte minst då den kräver en mycket jämn klippyta. Det räcker med en lätt buktning i gräsmattan för att den ska fastna. Vissa gånger går det inte ens att se vad det är som gör att den inte kommer vidare. Likaså får MI 422 det svårt när det är fuktigt, då den lätt slirar och gräver ner sig i gräsmattan. Lyckligtvis märker den detta och stänger av sig istället för att stå och slösa batteri tills den dör.

MI 422 har ett användarvänligt och lättnavigerat menysystem där man enkelt ställer in arbetsschema. Det finns även ett "klipp nu"-snabbkommando som inte minst är praktiskt när den inte klippt på ett tag och behöver klippa ikapp. Normalt är MI 422:s klipptid godkända 40 minuter, vilket dessutom är lite mer än vad Viking utlovar. Har den däremot stått ett tag så att gräsmattan vuxit till sig sjunker klipptiden däremot till utlovade 30 minuter. Det tycker vi är i kortaste laget. Däcken är väldigt glatta och hårda vilket gör att robotgräsklipparen har svårt att hantera andra ytor än enbart rent gräs. Har du exempelvis plattsättningar bör du se till att den inte går upp på dessa med ena sidan samtidigt som den klipper, för då gräver den lätt ner sig i gräsmattan. En annan nackdel är att den är mycket känslig för positioneringen av laddstationen och hittar inte alltid in om den inte står perfekt. Vi skulle även önska att den klippte tystare. Den är dock stark som en oxe sett till prisklassen. Viking iMow MI 422 gör sig bäst på mindre, anlagda och mycket jämna gräsmattor.

* Viking iMow 422s systermodell Viking iMow 422C har stöd för app.

+Klarar högt gräs, användarvänlig programmering, ganska smart
+
Dåliga terrängegenskaper, känslig för dockningsstationens position
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Viking iMow MI 632

Användarvänlig robotgräsklippare för plana ytor

Recensionsår: 2018 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3 000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 15 steg (manuellt) Klippbredd: 28 cm Vikt: 13 kg Längd: 73 mm Bredd: 54 mm Höjd: 27 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Nej App-stöd: Nej Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsguide

Viking iMow MI 632 är en stor och användarvänlig robotgräsklippare för plana gräsmattor. Den har fasta knivar och en stark motor som gör att den klipper även högt och tjockt gräs utan problem. Hade denna robotgräsklippare haft bättre terrängegenskaper så skulle den ha imponerat på oss. Tyvärr räcker det dock med måttliga ojämnheter i gräsmattan för att MI 632 ska köra fast och bli ståendes. Den har också svårt att hantera andra underlag än gräs - troligen på grund av de glatta hjulen. Har du exempelvis plattsättning i trädgården kan det uppstå problem om robotgräsklipparen delvis måste upp på den för att kantklippa. Men har du en enkel, helt plan och jämn gräsmatta har MI 632 inga problem att ta sig fram. Och skulle den få stopp och gräsmattan hinner växa till sig, så har den inga problem att klippa ifatt.

Garden iMow MI 632 är mycket enkel att installera. Den har ett program som gör att den själv åker runt längs begränsningsslingan och räknar ut hur stor trädgård du har. Därefter föreslår den ett klipprogram som du kan anpassa utifrån dina egna behov. Programmeringen sköts via en stor display med lättläst text och genomtänkta menyer. Samt via stora tydliga knappar. Den har många funktioner, men vi saknar app-stöd. App känns som en självklarhet i den här prisklassen. Den har inga svårigheter att navigera trädgården eller hitta ut till olika arbetsområden. Vidare tar den sig lätt ur trånga utrymmen eller situationer där det exempelvis fallit ner en gren längs hemgång. MI 632 känns överlag välprogrammerad. Med tanke på den höga prislappen hade vi dock förväntat oss en ännu vassare klippare. Viking iMow MI 632 passar främst lite större men enkla gräsmattor utan lutningar eller gropar i. Är gräsmattan anlagd och jämn kommer den att göra ett utmärkt klipparbete, samtidigt som den är lättprogrammerad och smart.

* Viking iMow 632s systermodell Viking iMow 632C har stöd för app.

+Lättprogrammerad, fint klippresultat, klarar högt gräs
Begränsade terrängegenskaper, inget app-stöd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Worx Landroid M WG791E.1

Robust robotgräsklippare utan finess

Recensionsår: 2018 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2 Ah/28 V Drifttid: ca 60 min/laddning Rek. maxyta: 1 000 m² Maxlutning: ca 20° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 18 cm Vikt: 10,5 kg Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 60 dB Längd: 55 mm Bredd: 38,5 mm Höjd: 26 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 180 m avgränsningskabel & 200 märlor, 12 knivar App-stöd: Ja (Wi-Fi) Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Worx Landroid M WG791E.1 är en robotgräsklippare i budgetklassen som känns både stabil och robust vid hantering. Dess kompakta formgivning gör den till en snygg pjäs i trädgården. Även dockningsstationen är kompakt och gedigen. Tack vare utformningen på denna så har robotgräsklipparen aldrig några problem att docka korrekt - den leder robotgräsklipparen rakt in i rätt läge istället för att låta den leta sig in såsom hos många konkurrenter. Det är dock nödvändigt för att den här roboten ska fungera. Intelligensmässigt lämnar Landroid M nämligen en hel del att önska. Den klarar exempelvis inte av hinder längs hemgång eller kantklippning. Har dina rosenbuskar vuxit sig för stora eller om andra hinder befinner sig i närheten av begränsningsslingan kommer den att stånga sig mot dessa tills batteriet dör. Detta gäller även när den kör fast - att den står igång tills den dör helt. Det innebär dels att du kommer att behöva ladda den en bra stund när du hittar den, dels problem med återställningar i mjukvaran. En gång tappar den exempelvis språket. Landroid M följer slingan slaviskt vilket gör att det uppstår spårbildning i gräsmattan. Den påminner överlag lite om en ångvält i mentaliteten när den tuffar på utan någon direkt finess.

Landroid M är enkel att installera. Allt du behöver följer med i paketet, och alla kopplingar är tydligt markerade. Detta tillsammans med en bra manual och ett helt okej gränssnitt gör att du är igång snabbt. Robotgräsklipparen gör sedan ett godkänt klippjobb så länge gräsmattan är av enklare typ. Den får inte innehålla för mycket ogräs då den har svårt att skära av det - ogräset tenderar istället att böja undan. Klippbredden är dessutom liten, vilket gör att den arbetar långsamt. Speciellt eftersom den måste gå över vissa bitar flera gånger för att vi ska se ett perfekt resultat. Å andra sidan orkar den vara ute och klippa länge. Landroid M klarar också att hantera lätt kuperad terräng i den grad man kan begära av en budgetmodell. Fuktig gräsmatta verkar däremot vara en akilleshäl. Den börjar lätt slira och har en tendens att köra fast. Dessutom åker Landroid M ibland över begränsningsslingan när det varit dåligt väder, vilket resulterar i stopp. Ytterligare ett problem vid fukt är att det uppstår någon form av spänningsdipp som gör att den tror att den måste ladda, och när den väl kommer till stationen åker den direkt ut igen. Det krävs med andra ord fint väder och en ganska plan och jämn liten gräsplätt utan buskar och andra driftsäkerhetsrisker för att den här robotgräsklipparen ska klara av sitt jobb. Men har du en enklare gräsmatta som samtidigt har partier med ganska kraftig lutning är detta en budgetmodell som terrängmässigt kan hantera den.

+Lättinstallerad, bra dockningsstation, kompakt design, komplett kit vid köp
Osmart, ineffektiv klippning, klarar fukt dåligt, kör slut på batteriet vid stopp, buggar i mjukvaran
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

AL-KO Robolinho 100

Liten, lätt och tyst robotgräsklippare med mycket generös klippbredd

Recensionsår: 2015 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,5 Ah/18 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 700 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 30-60, 5 steg mm Klippbredd: 28 cm Vikt: 8 kg Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 60 dB Multiclip: Ja Längd: 60 mm Bredd: 49 mm Höjd: 24,5 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 100 m avgränsningskabel, 100 st märlor Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Tyska AL-KO är ett mindre känt varumärke i Sverige, men desto större på kontinenten där företagets röda färg förknippas med tysk kvalitet till rimliga priser. Robolinho 100 är AL-KO:s första budgetklass-robotgräsklippare och att man är relativt nya på banan märks på Robolinho:s AI. Denna är ännu inte lika sofistikerad som mer erfarna konkurrenters och medför en mer begränsad problemlösnings-förmåga. Detta gör att den lättare får problem med besvärlig terräng – ex. ytliga rötter – och löst underlag – ex. djupa barransamlingar.

Robolinho märker ibland inte att den kört fast och hjulen fortsätter därför att gå, vilket kan skada gräsmattan. Trots en vikt på endast 8 kg är Robolinho relativt stark och klarar lutningar väl för sin prisklass. Dessutom är klippbredden mycket generös och faktiskt bland de vidaste i testet. I kombination med Robolinho:s ringa storlek lämnas däremot en mindre säkerhetsbuffert mellan knivblad och omgivning. Ett potentiellt irritationsmoment är att man måste skruva bort en lucka på basstationen för att se om avgränsningskabeln fungerar. Den rekommenderade maxytan på 700 m² är dessutom svår att uppnå då basstationen inte klarar speciellt lång avgränsningskabel. Är gräsmattan däremot tillräckligt lätthanterlig kan Robolinho vara riktigt tillförlitlig.

+Liten, lätt, tyst, mycket generös klippbredd
Svag problemlösningsförmåga, begränsad tillförlitlighet, kort maxkabellängd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Stiga Autoclip 225 S

Kompakt mellanklassmodell med utmärkt batteritid

Recensionsår: 2018 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,5 Ah/29,6 V Drifttid: ca 150 min/laddning Rek. maxyta: ca 1100 m² Maxlutning: ca 11-24° (20-45%) Klipphöjd: 25-60 mm Klippbredd: 25 cm Vikt: 9,8 kg Ljudnivå: Låg Bredd: 43 mm Höjd: 25 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Nej Bruksanvisning: PDF

Stiga Autoclip 225 S är en liten och smidig - dock relativt tung - robotgräsklippare som kan klippa mycket länge på en laddning. Detta är också dess största styrka. Den kommer till sin rätt på plana, helt jämna gräsytor. Där är den stark och har inga problem med högt gräs. Dock kan den sticka iväg i nedförsbacke istället för att bromsa in, och får då ibland svårt att hinna med att klippa ordentligt. Laddstationen måste dock placeras längs med slingan och kräver några meter öppen yta till höger och framför sig. Detta gör placeringen av laddstationen mindre flexibel. Givet att man fixar detta så har 225 S inte några problem med att hitta hem och docka. Inkopplingen av laddstationen är förvånansvärt primitiv och kunde definitivt gjorts mer användarvänlig. Detsamma gäller utplaceringen av begränsningsslingan, som är mer bökig än genomsnittet. Primitiv är även klipphöjdsjusteringen som kräver att man stänger av klipparen, vänder den upp-och-ner och använder verktyg.

225 S har tyvärr ett ganska omodernt och bökigt användargränssnitt. Den lilla tvåradiga displayen rymmer bara några ord och ett fåtal knappar. Det gör programmeringen tidsödande. Dessutom är valmöjligheterna delvis knappa. Exempelvis kan du inte ställa en - eller flera - arbetstider per veckodag, utan får nöja dig med max två arbetsscheman med ett enda tidsintervall i varje. Den tillhörande appen möjliggör fjärrstyrning av robotgräsklipparen som om den vore en radiostyrd bil. Detta är häftigt, men den praktiska nyttan är minimal. Man kan exempelvis inte justera klipptider eller säga åt den att börja klippa. Konstruktionen på robotgräsklipparen består av ett hjul framtill och två bak. Terrängegenskaperna är 225 S största svaghet och den kör fast i stort sett dagligen. Råkar den exempelvis köra ned med nosen i en inbuktning i gräsmattan så tar den sig oftast inte upp igen utan fastnar. Man kan dock köpa till ett par spikhjul som fästs bredvid hjulen och dessa förbättrar dramatiskt terränghanteringen. Skillnaden är så stor att 225 S med spikhjulen framstår som en helt annan gräsklippare. Vi hade önskat att de ingick i standardpaketet. Stiga 225 S gör sig bäst på medelstora gräsmattor som är plana och enkla i sin utformning.

+Lång klipptid, smidig storlek, stark klippmotor
Dåliga terrängegenskaper, krånglig installation och klipphöjdinställning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Wiper C XH

Robotgräsklippare med lång drifttid men dålig terränghantering

Recensionsår: 2018 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 5 Ah/25,9 V Drifttid: ca 120 min/laddning Rek. maxyta: ca 1 100 m² Maxlutning: ca 24° (45 %) Klipphöjd: 25-60 mm Klippbredd: 25 cm Vikt: 9,8 kg Ljudnivå: Låg Låg Bredd: 43 mm Höjd: 25 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Nej App-stöd: Ja (Bluetooth)

Wiper C XH är en robotgräsklippare med riktigt lång drifttid sett till prisklassen och stark klippmotor. Så länge den inte stöter på hinder i terrängen klipper den på bra och lämnar ett prydligt klippresultat. Dock har den svårt att hastighetskompensera i nedförsbackar och får då svårare att hinna med att klippa ordentligt. Själva karossen är ganska låg. Nedre delen består av en gummidetalj som ska göra att den inte kör fast lika lätt på ojämn gräsmatta, eftersom gummit då ska vika undan. Rent utseendemässigt ser det bra ut, men ur praktisk synvinkel fungerar det sådär. Det räcker med att C XH främre hjul kör ned i en grop för att den ska fastna. Tyvärr kommer den sällan upp igen utan står ofta och slirar. Många andra robotgräsklippare passerar dessa sänkor som om de inte existerade. Just terrängegenskaperna är C XH största brist eftersom det gör att den långa drifttiden sällan utnyttjas. Istället kör roboten fast och blir ståendes tills du upptäcker den. Här hade det varit bra med en app som informerar om att den fastnat men den funktionen saknas idag. När vi kopplar på spikhjul beter den sig dock som en helt ny gräsklippare. Terrängegenskaperna förbättras så pass mycket att vi anser att dessa borde sitta på som standard. En fördel C XH har är att den stänger av sig i tid när den kört fast istället för att stå och slösa på batteriet. Du måste därför inte sätta den i laddningsstationen direkt efter att du har räddat den, vilket är fallet hos många andra klippare.

Wiper C XH kan tyvärr inte klassas som speciellt användarvänlig, speciellt inte sett till konkurrensen. Både inkopplingen av laddstationen, programmeringen av robotgräsklipparen och klipphöjdsinställningen är omoderna. Inkopplingen görs genom att du skalar och stoppar in trådarna på begränsningsslingan rakt in i anslutningen. Det är heller inte tydligt märkt vilken ände som ska in i vilken anslutning. Själva programmeringen sker via en tvåradig display med ord som ibland förkortas för att få plats. Gemene man kommer att behöva plocka fram manualen varje gång det ska göras inställningar eftersom knapparna inte är självförklarande och dessutom har flera olika funktioner. Klipphöjden måste vidare ställas in med ett verktyg istället för en smidig manuell ratt eller elektronisk klipphöjdsinställning. Detta känns trist på en annars så kraftfull och smidig liten robotgräsklippare. När den är ute och klipper gör den däremot ett mycket bra jobb med att hålla gräsmattan i trim. Den löser också situationer som uppstår, exempelvis om det faller ner en gren längs med begränsningsslingan som gör att den måste utföra en u-rörelse för att kunna ta sig hem. Wiper C XH kommer till sin rätt på okomplicerade, riktigt plana gräsmattor av medelstorlek.

+Lång klipptid, smidig storlek, stark klippmotor
Dåliga terrängegenskaper, krånglig installation och klipphöjdinställning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bosch Indego 400 Connect

Nätt modell för små ytor

Recensionsår: 2018 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet X Ah/18 V Drifttid: ca 30 min/laddning Rek. maxyta: 400 m² Maxlutning: 27% Klipphöjd: 30-50 mm, 3 steg (manuellt) Klippbredd: 19 cm Vikt: 7,5 kg Knivtyp: Fast Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Bosch Indego 400 Connect är en liten och smidig robotgräsklippare med en kompakt dockningsstation som gör den lättpositionerad även i skrymmande utrymmen. Installationen är dock ganska krånglig eftersom manualen lämnar mycket att önska. Den är hafsigt översatt och installationsanvisningarna är otydliga, även för en van installatör. Dessutom är själva robotgräsklipparen mycket känslig. Allt måste i princip placeras perfekt för att det inte ska uppstå fel vid dockning eller klippning. Det kan handla om så små variationer att de inte är synliga med blotta ögat för att robotgräsklipparen ska strejka. Detta gör att det tar lång tid innan Indego 400 Connect faktiskt är igång och klipper. Även mjukvaran i robotgräsklipparen är dåligt översatt och buggig. Den lilla displayen gör också att menyvalen många gånger måste förkortas och det är inte helt självklart för användaren vad den håller på med. Det märks extra tydligt när vi låter vanliga husägare testa att göra ändringar under vår insyn.

Indego 400 Connects klippbredd är tanig, men då den bara är avsedd för små gräsmattor så blir klipptiden ändå normal. Klippresultatet blir bra med en jämn och fin gräsmatta så länge du inte har lutningar på tomten. Vid lutning tenderar den ofta att stå och slira, speciellt i fuktigt gräs. Ofta missar den då även ytor i backarna så att du får en tovig gräsmatta där. I de fall klippytan gränsar till en backe bör du placera slingan en bra bit in från denna eftersom robotgräsklipparen annars kommer att halka utanför och få stopp. Vidare känns mjukvaran underligt planerad. Robotgräsklipparen stannar ofta under klippning för att "uppdatera kartan". Detta upplevs som irriterande små avbrott under den ändå ganska korta tid som den är ute och går. Däremot är den duktig på att hitta hem och docka när du hittat en perfekt position på laddstationen. Den sköter sig själv ganska bra så länge du inte måste in och göra ändringar i mjukvaran.

+Smidig storlek
Svårt att hantera slänter, känsligt installationsförfarande, buggar i mjukvaran, krångligt gränssnitt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Bra att veta om robotgräsklippare

AI

AI står för artificiell intelligens och är den skapade intelligens som man försett robotgräsklipparen med för att ge den en problemlösningsförmåga. Precis som vi människor anses robotgräsklippare smartare ju bättre de är på att lösa olika problem. Att komma på hur man ska göra en robot smartare är en mycket kostsam process som inkluderar mycket ”trial and error”. Därför tenderar robotgräsklippare från företag som tillverkat dem länge att ha en högre AI än nykomlingar, vars modeller ofta uppvisar ”barnsjukdomar” i problemhanteringsförmågan. I praktiken handlar detta om att vissa tillverkare har lyckats skapa smartare algoritmer än andra. En algoritm kan sägas vara en uppsättning instruktioner som säger åt robotgräsklipparen vad den ska göra i en mängd olika situationer.

Användarvänlighet

Att spara tid och ansträngning är troligen det viktigaste skälet bakom att köpa robotgräsklippare. Därför är det självklart att man även vill att den ska vara användarvänlig.

Inledningsvis handlar det om att själva installationen ska vara smidig och enkel, så att man verkligen kommer igång med sin robotgräsklippare. Vissa modeller är mer lättinstallerade än andra och denna skillnad kan vara extra påtaglig om man som novis sköter hela installationen själv.

När installationen väl är färdig är det till största delen robotgräsklipparens dator och kontrollpanelen som står för användarvänligheten. Gränssnittet och menysystemet ska vara så intuitivt att det är lätt att hitta bland de olika funktionerna. Har kontrollpanelen för få knappar blir programmeringen tidskrävande, samtidigt kan många knappar vara förvirrande om layouten inte är tillräckligt tydlig.

Byggkvalitet & hållbarhet

Robotgräsklippare är både dyra och komplicerade produkter varför det är viktigt att de inte går sönder. Fabriksgarantin täcker den första tiden men därefter får man själv bekosta reparationer och underhåll. En hög byggkvalitet gör i regel även en hållbar robotgräsklippare. För att hålla länge ska dock robotgräsklipparen även vara stryktålig och okänslig för yttre påverkan. Därför måste den vara fukttålig och i ett regnigt och blött klimat förhindra att inträngande fukt orsakar kortslutning i någon av alla de kretsar som finns i robotgräsklipparen. Den måste även vara värmetålig för att inte överhettas av att dagarna i ända står ute i gassande solsken. Knivbladen bör också vara okänsliga för att inte böjas eller slås sönder av hårda föremål, såsom stenar, rötter eller kvarglömda leksaker.

Design

Robotgräsklipparens design avgör inte bara hur snygg den är utan även hur driftsäker och hållbar den är, samt hur väl den hanterar terräng. De som designar robotgräsklippare måste hela tiden hantera målkonflikter mellan estetik, prestanda, funktionalitet, tillverkningskostnad och säkerhet. Exempelvis är en större klippbredd nästan alltid att föredra ut ett rent tekniskt perspektiv, då detta gör robotgräsklipparen mer stabil och snabbare på att klippa gräsmattan. Samtidigt innebär det också en större kostnad att tillverka en sådan klippare. En mindre säkerhetsbuffert kring insidan av kåpan möjliggör en större klippbredd men ökar samtidigt risken för olyckor. På samma sätt är en stor röd ”STOP”-knapp värdefull ur säkerhetssynpunkt medan det ur ett estetiskt perspektiv är fördelaktigt att placera den mindre synligt. En väldesignad robotgräsklippare utmärks därför av att man tagit hänsyn till alla dessa faktorer i dess skapande.

Driftsäkerhet

Driftsäkerheten är den kanske enskilt viktigaste egenskapen hos en robotkräsklippare. Själva idén med en robotgräsklippare är ju – liksom alla andra typer av robotar – att den sköter sig själv och kräver så lite arbete av sin operatör som möjligt. När robotgräsklipparen väl installerats och programmerats ska den därför kräva så lite hjälp som möjligt av sin ägare. En helt driftsäker robotgräsklippare kommer inte nödvändigtvis åt att klippa överallt men blir samtidigt aldrig stillaståendes någonstans. Samtidigt vill man ju att klipparen även ska klippa svårare partier av trädgården. I praktiken är därför ingen robotgräsklippare helt driftsäker utan blir förr eller senare hjälplöst ståendes någonstans. För de mest driftsäkra robotgräsklipparna sker detta emellertid mycket sällan medan de minst driftsäkra blir ståendes mycket ofta. De egenskaper som bidrar mest till driftsäkerheten är robotgräsklipparens terrängegenskaper och dess AI (Artificiella Intelligens).

Terränghantering

En robotgräsklippares terränghantering är avgörande för dess funktionalitet. Dels då de avgör var robotgräsklipparen kommer åt att klippa, dels då de indirekt avgör hur ofta robotgräsklipparen kommer att fasta och bli stillastående.

De vanligaste hindren vi identifierat i vårt robotgräsklippartest är:

Ojämnheter: Den enklaste gräsmattan att klippa för en robotgräsklippare är helt platt. Detta är dock ett ideal som de flesta gräsmattor inte uppnår. Speciellt i Sverige där gräsmattorna ofta tillåts behålla en vildare karaktär. Ojämnheter är därför ganska vanliga – i synnerhet små – och något man inte tänker på förrän de orsakar problem, exempelvis för en robotgräsklippare.

Sluttningar: Gräsmattor sträcker sig ofta över sluttande plan som backar, slänter, branter osv. Ibland är lutningen blygsam, ibland är den kraftig. Det är främst kraftiga lutningar som ställer till problem för robotgräsklippare, även om backen i sig är kort. Sluttande plan är utmanande för robotgräsklippare och de flesta klarar max 15° lutning. De bästa modellerna klarar dock 20-25° vilket innebär att de klarar de allra flesta tomtlutningar.

Hinder: Hinder finns i princip alla trädgårdar och är den vanligaste typen av utmaning för robotgräsklippare.
Vanligt förekommande hinder är många och inkluderar träd, staket, murar, stolpar, komposter, krukor, buskar, rötter, gångar, terrasser, rabatter, flaggstänger, statyer, sandlådor, pallkragar, plankor, vedhögar, gungställningar och studsmattor. Utmaningarna som hinder skapar är mycket varierande i typ och svårighetsgrad. De vanligaste hindren är även bland de mest lätthanterade och innefattar hårda, jämna föremål som sticker rakt upp ur gräsmattan, exempelvis träd och staket. Dessa bör alla robotgräsklippare hantera med lätthet. Besvärligare hinder är exempelvis buskar, studsmattor och gungställningar om de är fastsatta i marken med plankor. Buskarnas grenar kan fånga in robotklippare medan de lätt kör fast i studsmattornas ben och gungställningarnas eventuella plankor.

Underlag: Det finns en rad olika underlag som medför stora utmaningar för robotgräsklippare, ex. rötter, grus, lösjord/sand, nyplanterat gräs, barr-, löv- och kottansamlingar samt lera. Gemensamt för dem är att de skapar ett löst och/eller slirigt underlag i vilket robotgräsklipparnas små hjul lätt kör fast. För att hantera besvärliga underlag på bästa sätt krävs därför tillräckligt stora hjul med tillräckligt effektiv mönstring. Även bredden på hjulen påverkar naturligtvis terrängförmågan men med rätt mönster och en inte alltför hög vikt kan hjulen hållas förvånansvärd smala.

Utmanande klippytor: Det finns en rad vanliga typer av klippytor som är extra krävande för robotgräsklippare.

Smala passager/flaskhalsar är utmanande för en robotgräsklippare då denna saknar ögon och därför inte ser åt vilket håll passagen går. Detta gör att gräsklipparen får svårt att ”träffa rätt” och istället åker från sida till sida på passagen. Smarta robotgräsklippare har programmerats för att undvika denna typ av situation och snabbt komma ur den. Ett vanligt trick många robotgräsklippare använder sig av för att guida sig genom smala passager är att följa avgränsningskabeln en viss sträcka från basstationen eller följa en så kallad guidekabel.

Spetsiga hörn är ofta problematiska då de riskerar att orsaka robotgräsklipparen att ”spåra ur” och passera avgränsningskabeln. En säker klippare stannar av sig självt när den märker att den lämnat sin ”hage”, men blir å andra sidan ståendes tills ägaren återaktiverar den.

Hinderrika hörnområden kan innebära utmaningar då gräsklipparen riskerar att bli ”instängd” om den hela tiden krockar med antingen avgränsningskabeln eller hindren som omger hörnet. För att undvika att robotgräsklipparen slösar bort tid i ett hörn krävs därför en tillräckligt smart robot som snabbt listar ut ett sätt att komma loss.

Sekundärytor är ytor som ligger avskilda från huvudytan, men som också ska klippas. En sekundäryta kan exempelvis vara den mindre gräsmattan på framsidan av ett hus med en stor gräsmatta (huvudytan) på baksidan. Ofta förbinds sekundärytan och huvudytan av en smal passage.

Långt, grovt och vått gräs är någonting robotgräsklippare inte är tänkta att behöva hantera och därför är de inte konstruerade för detta. Därför kan en vildvuxen gräsmatta behöva trimmas ner med en konventionell gräsklippare för att den ska bli hanterlig för robotgräsklipparen. Detta gäller i synnerhet små gräsklippare. Även om gräsklipparen klarar av att forcera det långa gräset behöver den ofta köra över det yta flera gånger för att stegvis klippa ner gräset. Då klipparens hjul pressar ner gräset vid varje passering blir ofta resultatet att det långa gräset gradvis läggs ner snarare än att klippas ner. Detta gäller i synnerhet om robotgräsklipparen har pivotknivar som är konstruerade för att ge efter om motståndet blir för stort. Långt och grovt gräs är därmed ett av de få områden där fasta knivar är att föredra framför pivotknivar.

Husqvarna Automower 430X (2017 års modell)

Högpresterande premiummodell med effektivitet & tillförlitlighet i toppklass

Recensionsår: 2017 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 5,2 Ah/18 V Drifttid: ca 135 min/laddning Rek. maxyta: 3 200 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,2 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 72,1 mm Bredd: 55,8 mm Höjd: 30,8 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Robogtrasklippare Husqvarna Automower 430X 1

Automower 430X (tidigare kallad 330X) blir för andra året i rad utnämnd till bästa premiumval. Ingen konkurrerande tillverkare kommer i närheten av 430X:s tillförlitlighet och problemlösningsförmåga. Speciellt i extra utmanande miljöer, såsom mycket komplexa gräsmattor med oregelbunden kabeldragning, många hinder, besvärlig terräng och smala passager. Även kraftiga lutningar, rötter, löst underlag, komplicerade hörn och högt gräs hanteras både smart och tidseffektivt. Den smarta guidekabeln lotsar robotgräsklipparen genom svåra områden, vilket sparar tid. Tillsammans med den långa batteritiden gör detta att 430X kan klippa riktigt stora gräsytor. Den enda situation vi identifierat där 430X kan få svårigheter är om den stöter på ett hinder i kraftig nedförsbacke. Robotgräsklipparen kan då få svårt att backa och ändra körriktning, speciellt om gräset är blött eller tunt. 

Pivotknivarna kombinerade med fantastiskt tysta hjulmotorer gör att 430X smyger fram och den klipper därför med fördel om natten. Installationen är föredömligt enkel, inte minst då den klarar av riktigt invecklad kabeldragning. En upplyst display och ett lättnavigerat menysystem gör programmeringen smidig. 430X har en ”stealth”-liknande design som är stiligt diskret och utstrålar exklusivitet. Karossen blir dock relativt lätt repig och även om detta inte påverkar funktionaliteten så kan reporna se tråkiga ut. Som tillval kan man köpa en GSM-modul för appen Automower Connect (AMC). Detta är verkligen att rekommendera då appen ger användaren oöverträffad kontroll över robotgräsklipparen. Via det väldesignade gränssnittet kan alla kommandon ges och alla inställningar göras, oavsett var man själv befinner sig, så länge det finns täckning till mobilnätet. Man kan också få notiser, exempelvis om robotgräsklipparen kört fast eller lämnat stöldskyddsområdet. En satellitbild över trädgården visar till och med var robotklipparen kört, vilket hade varit mer imponerande om inte GPS:n ofta visat fel på några meter. 430X passar bäst för villaägaren med stor eller riktigt utmanande gräsmatta.

+Mycket hög effektivitet & tillförlitlighet, lättprogrammerad, stilren design, stöder AMC
Lättrepad kaross, GPS:en inte alltid exakt

Söderströms paket inkluderar tillbehöret AMC (Automower Connect), vilket vi rekommenderar att köpa till.

Gardena R100Li SILENO (2017 års modell)

Tillförlitlig mellanklassmodell med smarta innovationer

Recensionsår: 2017 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Li | Kapacitet 2,1 Ah/18 V Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 1 000 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 22 cm Vikt: 9,8 kg Ljudnivå: Mycket låg | Uppmätt medelvärde ca 59 dB Längd: 510 mm Bredd: 248 mm Höjd: 627 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel, 400 st märlor, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF
Robotgrasklippare Gardena R100Li SILENO 1

Gardena R100Li SILENO är en mycket prisvärd robotgräsklippare i nedre mellanklassen. Trots Gardenas karakteristiskt turkosa färg känns designen diskret och smakfull. Innanför skalet gömmer sig bland de smartaste robotarna på marknaden. SILENO får dessutom stor hjälp att hantera komplexa trädgårdar av den patenterade guidekabeln. Guidekabeln guidar robotgräsklipparen genom smala passager och andra utmanande miljöer, vilket kan spara mycket tid och förhindrar att hjulspår uppstår längs med avgränsningskabeln. En annan smart funktion är laddningsstationens inbyggda antenn som gör att robotgräsklipparen ofta kan ta en genväg hem utan att behöva följa kabeln. Dessa tidsbesparande innovationer gör att SILENO kan betjäna en betydligt större gräsyta, då den inte behöver spendera lika mycket tid med att ta sig till och från laddningsstationen.

SILENO har en god terränghantering och klarar av de utmaningar man rimligen kan begära av en mellanklassmodell, exempelvis lös jordmån, kraftig lutning och måttligt ojämnt underlag. Användargränssnittet är föredömligt med lättnavigerade menyer och en tydlig bakgrundsbelyst display. Kontrollpanelen täcks dock av en skylande skyddslucka som måste stängas för att robotgräsklipparen ska verkställa ett klipp-kommando.  SILENO har en utmärkt säkerhet med pivotknivar som effektivt klipper gräset. Samtidigt är pivotknivarna skonsamma mot kvarglömda leksaker, frukter och liknande som slungas iväg relativt oskadade. Pivotknivarna och de tysta hjulmotorerna gör dessutom robotgräsklipparen så tyst att den kan klippa gräset på natten utan att störa. I paketet ingår ordentligt med kabel och märlor. Gardena R100Li SILENO gör sig bäst på medelstora till stora gräsmattor av normal till måttligt svårighet. 

+Svårslaget prisvärde, smart, tidseffektiv, tillförlitlig, lättprogrammerad, generöst med tillbehör
Skylande displaylucka

Husqvarna Automower 450X (2017 års modell)

Exklusiv lyxmodell med oslagbar effektivitet, tillförlitlighet och klippkapacitet

Recensionsår: 2017 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Drifttid: ca 260 min/laddning Rek. maxyta: 5000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 72,1 mm Bredd: 55,8 mm Höjd: 30,8 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Automower Connect, ultraljudsensor, strålkastare, avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar  Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Robogtrasklippare Husqvarna Automower 450X 1

Automower 450X är Husqvarnas nya prestigemodell som riktar sig till resursstarka individer och organisationer som kräver högsta tillförlitlighet och en mycket stor klippkapacitet. 450X är på de flesta områden identisk med sin betydligt billigare syskonmodell 430X, men det finns vissa skillnader. Den största skillnaden ligger i den betydligt längre batteritiden, som för oss snittade ännu längre än vad specifikationen anger och ger en enorm klippkapacitet. Likt övriga modeller i Automover-serien stöder 450X Husqvarnas patenterade innovation guidekabeln. Guidekabeln frigör robotgräsklipparen från att behöva följa avgränsningskabeln, möjliggör tidsbesparande genvägar och lotsar den genom besvärliga partier. Vi fick robotgräsklipparen att ta sig igenom passager smalare än 80 cm. 450X klarar dessutom fler guidekablar än någon annan modell, hela tre stycken. Något som kan innebära betydande tidsbesparingar på stora, komplicerade gräsytor.

Ytterligare en unik innovation i syfte att öka tidseffektiviteten och klippkapaciteten är ultraljudsensorn, som varslar robotgräsklipparen om framförvarande hinder. Därmed kan 450X hålla en extra hög hastighet på öppna ytor, då den effektivt saktar in när ett hinder närmar sig. Oavsett hastighet är 450X alltid tyst och kan med fördel klippa på natten. Då kan man passa på att använda de inbyggda strålkastarna så att man inte snubblar över robotgräsklipparen i mörkret. GPS-funktionen är häftig och ger ett visst stöd, men kunde fungerat ännu bättre. GPS-navigeringen klarar inte alltid av att upptäcka sekundärytor bakom smala passager utan att använda sig av guidekabeln och angiven GPS-position kan fela med några meter. 450X har mycket goda terrängegenskaper och klarar nästan allt vi utsatt den för. Den enda situation där 450X gått bet är i mycket branta backar med tunn gräsmatta, som den då kan riva upp. 450X har inbyggt stöd för Husqvarnas utmärkta app Automower Connect (AMC) som låter dig sköta allt från schemaläggning till klipphöjdsjustering via mobilen. Designen är diskret men otvetydigt exklusiv. Tyvärr är karossen på alla Automower-modeller relativt lättrepade. 450X är världens mest sofistikerade robotgräsklippare, men gör sig bäst på mycket stora gräsytor, såsom slottsparker.

+Oslagbar effektivitet, tillförlitlighet & klippkapacitet, extremt lång batteritid, lättprogrammerad, AMC ingår
Lättrepad kaross, GPS:en inte alltid exakt

Gardena R50 Li

Liten men smart budgetmodell som presterar över sin prisklass

Recensionsår: 2016 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,6 Ah/18 V Drifttid: ca 60 min/laddning Rek. maxyta: 500 m² Maxlutning: ca 14° (25%) Klipphöjd: 20-50 mm, steglöst vred Klippbredd: 17 cm Vikt: 7,4 kg Ljudnivå: Mycket låg | Uppmätt medelvärde ca 53 dB Längd: 58 mm Bredd: 46 mm Höjd: 25,5 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 avgränsningskabel, 200 st märlor, 3 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Robotgrasklippare Gardena R50Li 1

Gardena R50 Li är en synnerligen prisvärd budgetklassmodell som presterar över sin prisklass och blir därför bästa budgetval. Trots sitt budgetpris har den flera styrkor som man snarare associerar med premium-klassen. R50 är har framförallt en anmärkningsvärt bra problemlösningsförmåga för en budget-modell och det är tydligt att den begåvats med Husqvarnas branschledande AI (artificiella intelligens). Detta gör att R50 trots sin ringa storlek och sina små hjul är skicklig på att ta sig ur besvärliga situationer, vilket gör den förvånansvärt tillförlitlig. R50:s begränsning är snarare terränghanteringen då den kräver ett någorlunda snällt underlag. Kraftiga ytliga rötter, djupa barr/kott/löv-ansamlingar och lös jord blir lätt övermäktiga. Den faktiska maxlutningen är visserligen högre än specifikationen anger, men ändå måttlig, så tomten får inte slutta alltför mycket. Säkerheten är mycket god och installationen är smidig.

Vi skulle emellertid gärna sett att guidekabeln – som i sig är en smart innovation – inte var obligatorisk, då den kan kännas överflödig på små, mycket okomplicerade gräsmattor. Programmeringen är föredömligt enkel tack vare tydliga instruktioner, ett lättnavigerat menysystem, en bakgrundsupplyst display och lagom många knappar. R50 är avsedd för små tomter och har därför en blygsam klippbredd, vilket innebär ett makligt arbetstempo. Den taniga motorn har liten klippkraft och får kämpa rejält med högre gräs. Så länge gräsmattan hålls kort genom regelbunden klippning är detta emellertid inget problem. R50 arbetar så tyst att den även kan gå om natten utan att irritera lyhörda grannar. Detta är en stor fördel då det lämnar gräsmattan fri om dagen.

+Smart, tillförlitlig, tyst, hög säkerhet, lättprogrammerad, tydlig bruksanvisning
Begränsad terränghantering

Robomow MS1000

Mastodontklippare som kan styras med smartphone-app

Recensionsår: 2015 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,0 Ah/26 Drifttid: ca 55 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 19° (36%) Klipphöjd: 20-80 mm, steglöst vred Klippbredd: 56 cm Vikt: 20 kg Ljudnivå: 70 dB Multiclip: Ja Längd: 73,5 mm Bredd: 66 mm Höjd: 31 mm Knivtyp: Fasta PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 225 avgränsningskabel, 300 st märlor Bruksanvisning: PDF
Robotgrasklippare Robomow MS1000

Israeliska Robomow är bland de äldsta tillverkarna av robotgräsklippare med över 20 års erfarenhet. Robomow kännetecknas idag av stora, tunga robotklippare som förlitar sig mer på råstyrka än sofistikation. MS1000 är inget undantag utan en rejäl pjäs. Såväl motor som batteri är kraftigt tilltagna och driver två fasta knivar som välvts för att minska risken för deformation vid kollision. Detta fungerar, men innebär även en relativt hög bullernivå. MS1000 kan klippa mycket gräs och stora ytor på kort tid, om förutsättningarna är rätt. Den har nämligen ett antal begränsningar som kan ställa till problem.

MS1000 har vissa svårigheter med smala passager och även om den ofta kan passera dessa tar det tid – och batteri – i anspråk, vilket minskar möjligheterna att klara av sekundärytor. Roboten kan också bli förvirrad av komplicerade hörn. Detta är delvis en konsekvens av klipparens storlek men även en bitvis medelmåttig AI. Klipparen måste följa avgränsningskabeln hem vilket – tillsammans med den höga maskinvikten – lätt ger hjulspår längs slingan. Smala passager och högt gräs medför ibland att klipparen överhettas och den stänger då av sig ett tag för att hinna svalna. Displayen är mycket liten och kontrollpanelen minimal, men detta räddas av Robomows nya app som på många sätt är innovativ och föredömlig.

+Innovativ smartphone-app, rejäl klippbredd,
Tung, kan ge hjulspår, relativt hög bullernivå, klumpig vid smala passager

Husqvarna Automower 308

Liten, tyst och lättprogrammerad mellanklassmodell

Recensionsår: 2015 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,6 Ah/18 V Drifttid: ca 60 min/laddning Rek. maxyta: 800 m² Maxlutning: 14° (25%) Klipphöjd: 20-50 mm, steglöst vred Klippbredd: 17 cm Vikt: 6,8 kg Ljudnivå: Mycket låg | Uppmätt medelvärde: ca 55 dB Längd: 55 mm Bredd: 39 mm Höjd: 25 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 avgränsningskabel | 200 st märlor | 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Husqvarna Automower 3082

Automower 308 är en av Husqvarnas billigaste robotgräsklippare med ett pris i mellanklassen. Den är på många sätt lik budgetklassvinnaren Gardena R50 som även den tillverkas av Husqvarna. Automower 308 är tack vare Husqvarnas världsledande AI riktigt smart. Den löser besvärliga situationer väl vilket gör den tillförlitlig. Maxlutningen är förvisso högre än specifikationen utlovar men fortfarande måttlig. Den ringa storleken och låga maskinviken gör robotgräsklipparen lättflyttad men innebär samtidigt en begränsning av terrängegenskaperna och en sparsam klippbredd. 

Därför går klippningen långsamt och ifall klippytan har hinder – ex. stora ytliga rötter – eller löst underlag – ex. djupa ansamlingar med barr – får robotgräsklipparen lätt problem och kan fastna. Däremot är den tyst och stör inte grannarna. Säkerheten är utmärkt och att installera Automower 308 med basstation och avgränsningskabel är relativt smidigt. Vi hade emellertid föredragit att den så kallade guidekabeln - som visserligen är en smart innovation - var frivillig, som på dyrare Husqvarna-modeller. Programmeringen är enkel med ett lättnavigerat menysystem och en tydlig bruksanvisning. Automower 308 är rimligt prissatt i relation till sin prestanda och en tillförlitlig investering så länge gräsmattan inte är alltför besvärlig. Dess största problem är emellertid att den inte är lika galet prispressad som den nästan lika högpresterande budgetklassvinnaren Gardena R50.

+Smart & tillförlitlig, tyst, hög säkerhet, lättprogrammerad, tydlig bruksanvisning
Begränsad maxlutning, guidekabel ej frivillig, kämpar med besvärligt underlag

Robomow MS1500

Mastodontklippare som kan styras med smartphone-app

Recensionsår: 2017 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Li | Kapacitet 4,0 Ah/26 V Drifttid: ca 55 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 19° (36%) Klipphöjd: 20-80 mm, steglöst vred Klippbredd: 56 cm Vikt: 20 kg Ljudnivå: 70 dB Multiclip: Ja Längd: 73,5 mm Bredd: 66 mm Höjd: 31 mm Knivtyp: Fasta PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 225 avgränsningskabel, 300 st märlor,
Robomow MS1500

Israeliska Robomow är kända för sina stora, tunga och kraftfulla robotklippare. MS1500 är inget undantag utan en rejäl pjäs. Såväl motor som batteri är kraftigt tilltagna och driver två fasta knivar som välvts för att minska risken för deformation vid kollision. Detta fungerar, men innebär även en relativt hög bullernivå. MS1500 kan klippa mycket gräs och stora ytor på kort tid, om förutsättningarna är rätt. Den har nämligen ett antal begränsningar som kan ställa till problem. MS1500 har svårigheter med smala passager och även om den kan passera en passage så tar det ofta både tid och batteri i anspråk. Detta lämnar mindre drifttid för att klippa sekundärytor. Roboten kan också bli förvirrad av komplicerade hörn. Detta är delvis en konsekvens av klipparens storlek men även en begränsad AI. Klipparen måste följa avgränsningskabeln hem, vilket lätt ger hjulspår längs slingan. Kantklippningen är dock uppskattad av många.

Smala passager och högt gräs medför ibland att klipparen överhettas och den stänger då av sig ett tag för att hinna svalna. Är gräset över ca 10 cm blir knivmotorerna lätt överbelastade och slutar då klippa eftersom MS1500 inte saktar in för att de ska hinna med. Istället kör den bara på utan att klippa och kör istället ner gräset. Programmeringen är onödigt primitiv då man inte kan ange vilka tider den ska klippa, bara ”låg”, ”medel” och ”hög”, varpå den klipper när den tycker. Displayen är mycket liten och kontrollpanelen minimal, men detta räddas av Robomows app som på många sätt är innovativ och föredömlig. Manualen är mestadels detaljerad och tydlig. Sammantaget gör sig Robomow MS1500 bäst på större, okomplicerade gräsmattor utan smala passager.

+Innovativ smartphone-app, rejäl klippbredd,
Tung, kan ge hjulspår, relativt hög bullernivå, klumpig vid smala passager

Bosch Indego (2015 års modell)

Rejäl mellanklassmodell med okonventionell klippteknik

Recensionsår: 2015 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3,0 Ah/32,4 V Drifttid: ca 50 min/laddning Rek. maxyta: 1 000 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 26 cm Vikt: 11,1 kg Ljudnivå: Över medel | Uppmätt medelvärde: ca 63 dB Multiclip: Ja Längd: 70 mm Bredd: 52 mm Höjd: 30 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 avgränsningskabel | 300 st märlor Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Robotgrasklippare Bosch Indego 1000

Indego är en konkurrenskraftigt prissatt mellanklass-modell och Bosch har satsat allt på denna enda robotgräsklippare. Installationen är mestadels smidig och underlättas av Bosch tydliga online-instruktionsfilmer. Designen är snygg och utstrålar verkligen Bosch:s formspråk. Pivotknivarna är skonsamma mot kvarglömda leksaker och ger tillsammans med en tydlig och lättåtkomlig STOP-knapp en hög säkerhet. Programmeringen är ganska lätt men även tidsödande. Avgränsningskabelns signal stör tyvärr ut andra robotgräsklippare. Basstationen klarar inte mycket mer än 200 m avgränsningskabel, vilket gör det svårt att uppnå den rekommenderade maximala klippytan.

Indego hanterar inte isolerade biytor och kräver en raksträcka på hela 4 m vid basstationen, vilket försvårar dess placering. Motorn är tyst men hjulen onödigt högljudda. Indegos klippmönster påminner om en vanlig gåbakom-gräsklippare med raka parallella linjer. Idén är att spara tid genom att inte klippa samma yta flera gånger. I praktiken gör denna klipp-teknik varken till eller från och klipphastigheten gynnas desto mer av den väl tilltagna klippbredden. Inte minst på grund av hinder såsom träd, studsmattor och smala passager. Indego klarar relativt branta lutningar men kan lämna spår längs med avgränsningskabeln och slirar lätt på lösare underlag. Den kan passera avgränsningskabeln något under vändning, så lämna extra buffertutrymme nära vattensamlingar, branter och avsatser. Sammantaget är Indego emellertid skapligt driftsäker med relativt goda terrängegenskaper och i relation till sin prislapp presterar den väl.

+Snygg, rejäl klippbredd, hög maxlutning, säker, enkel installation, goda terränghantering
Utstörande signal, kort maximal kabellängd, högljudda hjul, stöder ej biytor, lång ”dockningsbana”

Worx Landroid M

Tystgående robotgräsklippare med enkelt menysystem och lågt inköpspris

Recensionsår: 2015 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,0 Ah/28 V Drifttid: ca 30 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 20° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, steglöst vred Klippbredd: 18 cm Vikt: 8,3 kg Ljudnivå: Medel (ca 65 dB) Längd: 38 mm Bredd: 26,8 mm Höjd: 55 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 180 avgränsningskabel, 200 st märlor, 8 st extraknivar Bruksanvisning: PDF
Robotgrasklippare Worx Landroid

Worx Landroid M är bland de billigaste men även populäraste robotgräsklipparna på marknaden. Den är tyst och har en för budgetklassen kraftfull motor samt klarar av tämligen branta backar. Robotklipparens menysystem är överlag lättnavigerat och tidseffektivt. För den som är otålig att komma igång med klippningen kan Landroid M köra igång utan förprogrammering. Landroid M har en för prislappen normal problemlösningsförmåga som därmed är ganska begränsad. Det är därför viktigt att installationsanvisningarna följs noggrant. Även om så sker kvarstår situationer där Landroid M kunde varit smartare. Exempelvis så måste klipparen följa avgränsningsslingan strikt under återgången till laddaren, vilket ökar risken för att den fastnar vid eller inte kan passera rabatter, grusgångar, buskage etc.

Speciellt när slingan legat några säsonger och ex. buskar växt sig större. Denna rigiditet kan också leda till att hjulspår bildas längs avgränsningsslingan. Vidare får avgränsningsslingan inte läggas parallellt med en sluttning, då detta medför att den ibland rymmer. När så sker inser inte alltid Landroid M att den lämnat sin inhägnad och kan då köra iväg en bra bit innan den stannar. Något vi anser vara mycket problematiskt ur säkerhetssynpunkt, även om det inte lär vara ett problem för alla användare. Tillverkarna förbättrar hela tiden sina robotgräsklippares mjukvara så att de blir smartare och Landroid M kan man uppdatera själv via en USB-anslutning på klipparen. Terrängegenskaperna är begränsade och Landroid M kräver ett tämligen jämnt och fast underlag för att inte fasta eller halka. Detta är normalt för budgetklassen men innebär ändå att Landroid M bör hålla sig till mindre och enklare gräsmattor.

+Lågt pris, enkelt menysystem, kan köras utan förprogrammering, tyst
Begränsad problemlösningsförmåga, kan rymma, kräver relativt jämnt underlag

Viking iMow 632 (2017 års modell)

Premiummodell med hög säkerhet för stora, okomplicerade gräsytor

Recensionsår: 2017 Batteri: Typ: Li | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3 000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 28 cm Vikt: 13 kg Ljudnivå: ca 65,5 dB (uppmätt) Längd: 73 mm Bredd: 54 mm Höjd: 27 mm Knivtyp: Fast kniv PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsguide
Viking iMow 632

Viking iMow 632 från den välrenommerade tyska Stihl-koncernen är en premium-robotgräsklippare främst avsedd för större gräsytor. Viking är ganska nya på robotgräsklippar-marknaden och tyvärr får detta uttryck i en del barnsjukdomar. Installationen är onödigt komplicerad med en egensinnig programmering där man exempelvis anger när klipparen inte får klippa, snarare än när den ska klippa. Vidare försvåras installationen av rigida förhållningsregler för avgränsningskabeldragningen och att iMow 632 lätt förvirras. Exempelvis kan klipparen oavsiktligen fasta i en loop runt en ”ö” när den är på väg tillbaka till laddstationen. Andra egenheter inkluderar att robotgräsklipparen slutar klippa medan den vänder efter att ha stött på avgränsningskabeln och att den från start ofta kör några meter innan den börjar klippa.

Säkerheten är hög och stopp-knappen är tämligen lättåtkomlig. Med tanke på att iMow 632 har fasta knivar arbetar de relativt tyst. Likt andra robotgräsklippare med fasta knivar drabbas den emellertid lätt av att långt, vått gräs ansamlas i kåpan och skapar oljud. iMow 632 har svårt att passera smala och avlånga passager och den inser inte alltid att den kört fast utan står istället hjälplöst och snurrar med hjulen, vilket kan skada gräsmattan. Instruktionerna är goda och förutom en ganska utförlig bruksanvisning finns även en pedagogisk installationsguide-video. Förutsatt att man lyckats ta hänsyn till de strikta installationskraven så är iMow 632 emellertid acceptabelt driftsäker och klarar då att klippa stora gräsytor. Med tanke på Vikings goda renommé och prislappen hade vi dock velat de en effektivare klippning och en högre driftsäkerhet.

*Viking hävdar att de MI 632 som säljs nu inte längre har problematiken kring att den byter håll längs slingan vid hemgång

+Hög säkerhet, detaljerade installationsinstruktioner
Egensinnig programmering, strikt avgränsningskabeldragning, lättförvirrad

Viking iMow 632 (2015 års modell)

Premiummodell med hög säkerhet för stora, okomplicerade gräsytor

Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 28 cm Vikt: 13 kg Ljudnivå: ca 65,5 dB (uppmätt) Längd: 73 mm Bredd: 54 mm Höjd: 27 mm Knivtyp: Fast kniv PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor
Viking iMow 632

Viking iMow 632 från den välrenommerade tyska Stihl-koncernen är en premium-robotgräsklippare främst avsedd för större gräsytor. Viking är ganska nya (2010) på robotgräsklippar-marknaden och tyvärr får detta uttryck i en del barnsjukdomar. Installationen är onödigt komplicerad med en egensinnig programmering där man exempelvis anger när klipparen inte får klippa, snarare än när den ska klippa. Vidare försvåras installationen av rigida förhållningsregler för avgränsningskabeldragningen och att iMow 632 lätt förvirras. Exempelvis kan klipparen oavsiktligen fasta i en loop runt en ”ö” när den är på väg tillbaka till laddstationen. Säkerheten är hög och stopp-knappen är tämligen lättåtkomlig. Med tanke på att iMow 632 har fasta knivar är den relativt tyst. Likt andra robotgräsklippare med fasta knivar drabbas den emellertid lätt av att långt, vått gräs ansamlas i kåpan och skapar oljud. iMow 632 har svårt att passera smala och avlånga passager och den inser inte alltid att den kört fast utan står istället hjälplöst och snurrar med hjulen, vilket kan skada gräsmattan. Instruktionerna är goda och förutom en ganska utförlig bruksanvisning finns även en pedagogisk installationsguide-video. Förutsatt att man i installationen lyckats ta hänsyn till iMow 632:s begränsningar så är den emellertid skapligt driftsäker och klarar då att klippa stora gräsytor. Med tanke på sin prislapp i premiumklassen hade vi dock gärna sett en ännu högre driftsäkerhet

+Hög säkerhet, detaljerade installationsinstruktioner
Egensinnig programmering, strikt avgränsningskabeldragning, lättförvirrad

Robomow RS630 / Wolf-Garten ROBO Scooter 3000

Kraftfull jätteklippare för stora, enkla gräsytor

Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Li | Kapacitet 6,0 Ah/26 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-80 mm, steglöst vred Klippbredd: 56 cm Vikt: 19 kg Ljudnivå: 70 db Multiclip: Ja Bredd: 66 mm Höjd: 31 mm Knivtyp: Fasta PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 450 m avgränsningskabel, 450 st märlor,
Original Wolf Garten ROBO Scooter 3000

Tyska Wolf-Garten säljer sin egen version av Robomows RS630. RS-serien är Robomows dyraste och ligger i premium-prisklassen. Den stora skillnaden från Robomows billigare MC-serie är den högre batterikapaciteten, vilket ger en längre drifttid. Detta gör att robotgräsklipparen klarar av att klippa en större yta, då den kan klippa längre tid mellan laddningarna. Den har även borstfri knivmotor, vilket bör ge motorn en längre livslängd. I övrigt så har vi inte hittat några skillnader i prestanda jämfört med MC-serien. Robomow RS630 har en GSM-modul, men detta saknar ROBO Scooter 3000. Robomows robotgräsklippare framstår i jämförelse med konkurrenterna som bjässar och ROBO Scooter 3000 är också tyngst i testet. Robomows filosofi verkar vara att robotgräsklipparen ska vara ute och klippa så kort tid som möjligt. Därför har ROBO Scooter 3000 två fasta knivar och en stark motor som kan mala ner mycket gräs på kort tid. Detta förutsätter emellertid att gräsmattan inte är för svår, med smala passager, komplicerade hörn, kuperad terräng eller besvärligt underlag. Alltför högt gräs kan göra den överhettad, varpå den stänger av sig tills den svalnat. ROBO Scooter 3000 måste följa begränsningsslingan hem, vilket kan ge hjulspår längs begränsningsslingan. Likt andra större Robomow-modeller passar ROBO Scooter 3000 / RS630 bäst på stora, platta, okomplicerade gräsmattor.

+Lång batteritid, rejäl klippbredd,
Tung, kan ge hjulspår, relativt hög bullernivå, klumpig vid smala passager

Stiga Autoclip 225 S (2016 års modell)

Kompakt mellanklassmodell med utmärkt batteritid

Recensionsår: 2016 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,5 Ah/25,9 V Drifttid: ca 120 min/laddning Rek. maxyta: ca 1100 m² Maxlutning: ca 11-24° (20-45%) Klipphöjd: 25-60 mm Klippbredd: 25 cm Vikt: 9,8 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca - dB Bredd: 420 mm Höjd: 252 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel, 200 st märlor Bruksanvisning: PDF
Original Stiga Autoclip 225 S

Stiga Autoclip 225 S är en liten robotgräsklippare för både små och stora gräsytor. Den har fasta knivar men är likväl relativt tyst. Trots sin ringa storlek så har den en för prisklassen mycket generös batteritid på upp till 2 timmar. Något som gör att den kan klippa längre tid innan den måste leta sig hem till laddningstationen. Detta är en större fördel än man kan tro. Speciellt på stora och komplicerade gräsmattor, då det innebär att roboten har råd att avsätta en relativt lång tid för att hitta hem och ändå ha gott om klipptid kvar. 225 S har en medelmåttig problemlösningsförmåga och svag terränghantering, vilket innebär att den kräver en jämn och snäll terräng.

Den klarar enklare backar men kör lätt fast på kuperade och ojämna gräsytor. Robotklipparen kan även resa sig och fastna på träd som lutar vid basen, om det inte avgränsats med kabel. På pluskontot är funktionen spiralklippning, som innebär att roboten börjar klippa i en utåtgående spiral om den stöter på hårdare klippmotstånd. Detta är ett mycket tidseffektivt sätt att klippa lokala områden med högre gräs. Inställningsmöjligheterna är klart godkända, med val för flera arbetstider per dag, sekundärt arbetsområde och olika utgångpunkter för klippning. Själva programmeringen är däremot tidsödande då display och knappar är alltför rudimentära. Prismässigt ligger 225 S i mellanklassen, men prestandamässigt befinner den sig snarare i budgetklassen.

+Utmärkt batteritid, stor ytkapacitet i relation till storleken, spiralklippning
Svag terränghantering, primitivt användargränssnitt, högt prissatt

Stiga Autoclip 524 S

Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 7,8 Ah/25,9 V Drifttid: ca 200 min/laddning Rek. maxyta: 2800 m² Maxlutning: ca 11-24° (20-45%) Klipphöjd: 20-45 mm Klippbredd: 29 cm Vikt: 16,1 kg Ljudnivå: Låg | Bredd: 502 mm Höjd: 290 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel, 200 st märlor
Original Stiga Autoclip 524

Stiga Autoclip 524 är Stigas senaste flaggskeppsmodell för privatpersoner och efterföljare till Autoclip 527. 
Skillnaderna mellan dessa två maskiner är inte stora. Mest påtaglig är en något modernare design. Stiga har äntligen tagit intryck av konkurrenterna och gjort STOP-knappen lättillgänglig på toppen av klipparen. Likt sin föregångare har Autoclip 524 fasta knivar som ger större klippkraft, men ökar risken för skador om robotgräsklipparen oavsiktligt kör över något. Kontrollpanelen är sig lik med sin lilla display och mycket få knappar, vilket gör programmeringen relativt tidsödande. Även justeringen av klipphöjd är onödigt bökig. Utbudet av inställningar är däremot klart godkänt för prisklassen, med möjlighet till flera arbetstider per dag, sekundärt arbetsområde och olika utgångpunkter för klippning. Autoclip 524 har faktiskt en kortare batteritid än sin föregångare, men den är fortfarande bland de längsta i testet. Detta gör att den kan klippa länge mellan laddningarna. Något som gör den lämpad för stora gräsytor. Autoclip 524 kräver samtidigt ett jämnt underlag då terrängegenskaperna tyvärr lämnar en del att önska. Kuperad terräng, ojämnheter i gräsmattan, rötter och backar är alla exempel på utmaningar som alltför ofta blir den övermäktiga. Med tanke på dessa begränsningar gör sig Autoclip 524 bäst på stora och platta gräsytor.

+Lång batteritid, kraftfulla knivar
Tidsödande programmering, svag terränghantering, bökig klipphöjdsjustering,

Stiga Autoclip 527

Robotgräsklippare med kraftfulla knivar, lång batteritid och diskret design

Recensionsår: 2015 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,9 Ah/25,2 V Drifttid: ca 270 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-45 mm Klippbredd: 29 cm Vikt: 12 kg Ljudnivå: Över medel | Uppmätt medelvärde: 65 dB Multiclip: Ja Längd: 59 mm Bredd: 43 mm Höjd: 27 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 avgränsningskabel, 300 st märlor
Robotgrasklippare Stiga Autoclip 527

Autoclip 527 är Stigas nya flaggskeppsmodell och efterföljare till den äldre Autoclip 520. Den mest påtagliga skillnaden modellerna emellan är Autoclip 527:s modernare design. Designen är fortfarande diskret och konstruktionen är mycket robust. Under huven är likheterna däremot mycket stora. Båda använder sig av fasta knivar, vilka ger en större klippkraft men ökar risken för skador om robotgräsklipparen oavsiktligt kör på något. Även kontrollpanelen är snarlik med sin placering på robotklipparens baksida, en liten display och ett fåtal knappar, som gör inprogrammering relativt tidsödande.

Samtidigt är robotdatorn kompetent och relativt avancerad med programmering av sekundära klippscheman, regndetektor och stöd för biytor. Nödstoppet består av en ganska liten knapp på kontrollpanelen, vilket gör den mindre lättåtkomlig och uppenbar för personer som är obekanta med klipparen, såsom grannar och barn. Autoclip 527 har testets drygaste batterier och kan därför klippa mycket länge mellan laddningarna. Detta gör den lämpad att betjäna mycket stora gräsytor. Den kräver dock ett inte alltför besvärlig underlag då terrängegenskaperna inte är så imponerande som vi skulle önskat av en premium-modell. Vidare stör basstationens signaler lätt ut andra robotgräsklippare och får dem att stanna, vilket kan tänkas reta upp grannen som drabbas. Autoclip 527 känns därför bäst lämpad för herrgårdar och andra lite ensligare fastigheter med stora jämna gräsytor.

+Kraftfulla knivar, robust och diskret design, längsta batteritiden, mycket stor klippkapacitet
Utstörande signal, liten display, tidsödande programmering, deformerbara knivar, malplacerad STOP-knapp

Viking MI 422 (2017 års modell)

Liten modell med hög säkerhet men även känslighet

Recensionsår: 2017 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet ? Ah/? V Drifttid: ca 30 min/laddning Rek. maxyta: 500 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, 28 steg Klippbredd: 20 cm Vikt: 9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 62 dB Längd: 630 mm Bredd: 510 mm Höjd: 250 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel, ? st märlor
Viking MI 422

Viking MI 422 är en budgetgräsklippare för mindre gräsmattor med god säkerhet och en teoretiskt hög klippkapacitet. En plastkåpa skyddar kontrollpanelen från vädrets makter. Klipphöjdinställningen har många nivåer, så att du kan ställa in den precis efter dina personliga preferenser. Den är dessutom enkel att komma igång med tack vare tydliga instruktioner. Tyvärr har MI 422 både svag terränghantering och problemlösning, vilket resulterar i frekventa driftstopp. Även vid måttligt kuperad terräng blir MI 422 alldeles för ofta ståendes med felmeddelandet ”lyft kåpa”. Detta är förödande för driftsäkerheten och MI 422:s enskilt största svaghet. För att maximera säkerheten har Viking programmerat robotgräsklipparen att tillfälligt stanna knivarna när den stöter på vanliga hinder, såsom rabattkanter och träd. Efter detta byter den körriktning och kör några meter pipandes innan knivarna går igång igen.

Detta beteende minskar tidseffektiviteten avsevärt och det täta pipandet gör MI 422 relativt högljudd. Är Viking så rädda för att knivarna ska skada något hade det varit bättre att byta ut de fasta knivarna mot pivotknivar. Även vid högt gräs upprepas proceduren ”stanna knivarna”, ”vänd” och ”kör pipandes”, vilket knappast är effektivt klippbeteende. För att prestera tillfredställande kräver MI 422 en väldigt snäll gräsmatta med jämn terräng och få eller inga hinder. Har man dock en sådan så gör Viking MI 422 sitt jobb.

*Viking hävdar att de MI 422 som säljs nu inte längre har problematiken med den överkänsliga lyft-sensorn eller att roboten byter håll längs slingan vid hemgång.

+Hög säkerhet, flexibel klipphöjdinställning
Svag terränghantering & problemlösning, begränsad tillförlitlighet

Stiga Autoclip 520

Robotgräsklippare med kraftfulla knivar och en mycket hög klippkapacitet

Recensionsår: 2015 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,9 Ah/25,2 V Drifttid: ca 180 min/laddning Rek. maxyta: 1900 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-56 mm Klippbredd: 29 cm Vikt: 12 kg Ljudnivå: Medel Multiclip: Ja Längd: 59 mm Bredd: 43 mm Höjd: 27 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 avgränsningskabel, 300 st märlor
Stiga Autoclip 520

Autoclip 520 är en kraftfull premium-robotgräsklippare från Stiga och föregångare till syskonmodellen Autoclip 527. Stigas robotgräsklippare har till skillnad från majoriteten av konkurrenterna fasta knivar, vilket både har för och nackdelar. Fasta knivar klipper högre gräs snabbare än pivotknivar och är bättre på att klippa löv och annat som ligger på gräsmattan. Då fasta knivar är mer kraftfulla kan de även göra mer oavsiktlig skada, exempelvis på kvarglömda leksaker eller fötter. Framförallt deformeras de emellertid lättare om robotgräsklipparen råkar köra på ett hårt föremål, såsom ett studsmatteben eller en nedfallen gren.

Autoclip 520 har en mycket rejäl batteritid, vilket ger en imponerande klippkapacitet. Kontrollpanelen är placerad på robotens baksida med en bakgrundsupplyst men tanig display. Inställningsmöjligheterna är rikliga men själva inprogrammeringen är relativt tidsödande. Nödstopp-knappens placering på kontrollpanelen och dess blygsamma storlek gör den svåråtkomlig jämfört med en större knapp på ovansidan som numera nästan är bransch-standard. Konstruktionen är stryktåligt robust och designen känns diskret. Siluetten är hög men den gråa färgen håller gräsklipparen ur synfältet. Basstationens signaler stör lätt ut andra robotgräsklippare, vilket kan störa grannsämjan. Autoclip 520 klarar under rätt förutsättningar höga lutningar, men den angivna maxlutningen känns överoptimistisk. Autoclip 520 är onekligen en högpresterande arbetshäst, men det märks att modellen numera har några år på nacken.

+Kraftfulla knivar, lång batteritid & mycket hög klippkapacitet, robust konstruktion
Utstörande signal, liten display, tidsödande programmering, deformerbara knivar, malplacerad STOP-knapp

Husqvarna Automower 330X

Exklusiv robotgräsklippare med oslagbar effektivitet och tillförlitlighet

Recensionsår: 2015 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,4 Ah/18 V Drifttid: ca 150 min/laddning Rek. maxyta: 3200 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,2 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 72.1 mm Bredd: 55,8 mm Höjd: 30.8 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 400 avgränsningskabel, 400 st märlor, 9 st extraknivar
Husqvarna Automower 330X

Automower 330X är Husqvarnas flaggskeppsmodell. Ingen konkurrent kommer i närheten av Automower 330X:s driftsäkerhet och problemlösningsförmåga. Speciellt i utmanande miljöer, såsom komplexa gräsmattor med oregelbunden kabeldragning, många hinder, besvärligt underlag och smala passager. Automower 330X är helt enkelt en skoningslöst effektiv referens-modell som besegrar både rimliga och mindre rimliga svårigheter. Efter ännu en säsongs prövningar på rekordsvåra ”testbanor” har den fortsatt att överraska med sin föredömliga tillförlitlighet och sitt utmärkta klippresultat. Kraftiga lutningar, rötter, löst underlag, komplicerade klippytor, högt gräs. Automower 330X klarar dem galant och gör det både smart och tidseffektivt. Den enda situation som Automower kan ha svårt att klara av är ifall den stöter på ett hinder i kraftigt nedförslut. Den kan då få svårt att backa och ändra körriktning.Installationen är lätt och klipparen är förlåtande av slarvig kabeldragning. Programmeringen är smidig med ett pedagogiskt menysystem. Automower 330X har en ”stealth”-liknande design som är stiligt diskret och utstrålar exklusivitet. Karossen blir relativt lätt repig och även om detta inte påverkar funktionaliteten så kan det se lite tråkigt ut.

+Oslagbar effektivitet & tillförlitlighet, lättprogrammerad, stilren design
Karossen blir relativt lätt repig

Gardena R160

Prisvärd och tillförlitlig robotgräsklippare, effektiv samt lätt att programmera

Recensionsår: 2015 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: NiMH | Kapacitet 2,2 Ah/18 V Drifttid: ca 45 min/laddning Rek. maxyta: 1600 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, steglöst vred Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,1 kg Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 60 dB Multiclip: Ja Längd: 71 mm Bredd: 56,8 mm Höjd: 31,1 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 250 avgränsningskabel, 400 st märlor, 9 st extraknivar
Gardena R160

Gardena R160 är en riktigt högpresterande, tillförlitlig samt prisvärd robotgräsklippare. Trots en prislapp i övre mellanklassen presterar den rakt igenom som en premiumklass-modell. Designen är inte lyxig men likväl smakfull. Säkerheten är utmärkt och pivot-knivarna klipper gräset effektivt men är samtidigt skonsamma mot exempelvis kvarglömda leksaker och frukter, vilka slungas iväg relativt oskadade. Under pivotknivarna finns en skyddande metallskiva för ytterligare säkerhet. Får skivan för mycket stryk kan den sätta sig eller lossna från klipparen. Även om det är rekommenderat att då sätta tillbaka skivan korrekt så fungerar robotklipparen utmärkt även utan den. Terrängegenskaperna är förträffliga och R160 klarar allt man rimligen kan begära av en robotgräsklippare i mellanklassen. Den hanterar utmanande situationer med bravur samt arbetar effektivt och snabbt tack vare en utmärkt problemlösningsförmåga. R160 är stor och stark för en pivotklippare men väger förvånansvärt lite. 

Robotgräsklipparen klarar brantare lutningar än specifikationen anger och justerar hastigheten i sluttningar. Hjulen ger ett gott grepp i backar, över lös jordmån osv., men är samtidigt skonsamma mot gräset. Guidekabeln förhindrar att hjulspår uppstår längs med avgränsningskabeln och effektiviserar klippningen i komplexare trädgårdar. Till skillnad från billigare Gardena-modeller är guidekabeln däremot inte obligatorisk. Programmeringen är enkel med lättnavigerade menyer, men kontrollpanelens skyddslucka - som måste stängas för att gräsklipparen ska verkställa ett klipp-kommando - kan upplevas skylande. Batteriet är av den äldre NiMH-typen men har fortfarande hög kapacitet. Gardena är generösa med inkluderade tillbehör och R160 kommer välförsedd med både kabel och märlor.

+Fantastiskt prisvärde, mycket effektiv & tillförlitlig, lättprogrammerad, generöst med tillbehör
Inget litium-batteri, skylande displaylucka, skyddsskivan kan lossna

Honda Miimo

Japansk precisionsrobot för stora, jämna gräsmattor

Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3,6 Ah/22,2 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: 10° (17 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,8 kg Ljudnivå: Mycket låg Längd: 64,5 mm Bredd: 55 mm Höjd: 27.5 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: kluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor, 9 st extraknivar
Honda Miimo 2

Miimo är japanska Hondas första robotgräsklippare och ligger prismässigt i premium-klassen. Den finns i två versioner – kallade 300 och 500 - som är identiska sånär som på batterikapaciteten, där den senare har ett drygare batteri än den förra. Miimo känns väldigt japansk på flera sätt och det mest uppenbara – förutom namnet – är den välavvägda designen. Byggkvaliteten är mycket hög och stötdämpningen gör Miimo väldigt tyst, samt får den att verka sväva diskret över gräset. Programmeringen är smidig och displayen är upplyst, dock inte knapparna. Säkerheten är utmärkt med väl skyddade pivot-knivar och en lättåtkomlig STOP-knapp. Under rätt förutsättningar är Miimo mycket driftsäker och blir sällan ståendes. Tyvärr är dessa förutsättningar väl strikta för svenska förhållanden, som relativt ofta inkluderar knepigare trädgårdstyper.

Främst är det den blygsamma maxlutningen som skapar svårigheter och gör att Miimo kör fast vid tämligen måttliga lutningar på 10-15°. Innan man köper en Miimo bör man därför låta en fackman från Honda bedöma ifall trädgården är lämplig för denna robotgräsklippare. En mindre väsentlig ofullkomlighet - men ändå besvärande för en premium-klippare - är Miimo:s stundom tidsödande hantering av komplicerade hörn. Installationen av basstationen är bitvis bökig och då Miimo är en premium-robotgräsklippare rekommenderar vi att överlåta den till en fackman.

+Hög byggkvalitet, hög säkerhet, tyst & diskret, driftsäker på plant underlag
Låg maxlutning, kan förvirras i komplicerade situationer, bökig installation av basstationen