Robotgräsklippare

Långtidstest av de bästa robotarna 2023

Går du i tankar att köpa en robotgräsklippare och undrar vilken som är den bästa? Vi är en av få testsajter i världen som testar robotgräsklippare under hela växtsäsongen. Det gör att du kan lita på våra testresultat.

Storleken på gräsmattan spelar en avgörande roll vid köpet av robotgräsklippare. Tillverkarna uppger i specifikationerna hur stor gräsmatta deras robot är anpassad för, och så länge du utgår från detta som ett lägsta värde bör klipparen inte behöva vara ute och arbeta mer än ett par timmar varje vardag. Med anledning av betydelsen av trädgårdens storlek har vi delat upp våra tester i Robotgräsklippare för stora ytor samt Robotgräsklippare för små ytor.

Populära tester

Olika tillverkare av robotgräsklippare

Det finns många tillverkare av robotgräsklippare. Här presenterar vi några av de mest välkända och okända, och beskriver vad som särskiljer robotarna från varandra. Vi delar även med oss av en del insidertips kring tillverkarna som vi lärt oss efter mer än 5 års kontinuerligt testande av robotgräsklippare.

Husqvarna New

Husqvarna Automower

Husqvarna var 1995 först i världen med att lansera en robotgräsklippare för konsumentmarknaden. Det var en solcellsrobot som gick under namnet Solar Mower. Numera har Husqvarna ett av marknadens bredaste modellprogram och de riktar sig mot både krävande konsumenter och professionella användare. Robotarna är kända för vara rikligt utrustade och förmågan att hantera ojämna gräsmattor, branta slänter och annan tuff terräng. Husqvarna namnger sina robotar med tre siffror, där siffrorna anger hur avancerad robotgräsklipparen är, exempelvis är 310 mer avancerad än 105, och 430X mer avancerad än 415X. Något som utmärker samtliga modeller och varumärken i Husqvarnafamiljen är att de har en guidekabel som komplement till begränsningskabeln, och den gör att man kan leda roboten fågelvägen in och ut från laddstationen. 

Läs mer om robotgräsklipparna från HusqvarnaGardena New

Gardena

Gardena ägs av Husqvarna och har fokus på “den smarta trädgården”. Robotklipparna från Gardena är tänkta att passa in i detta konceptet med app-stöd och avancerade sensorer. I modellprogrammet hittar du klippare anpassade för riktigt små radhusträdgårdar på 250 kvadratmeter och upp till 2000 kvadratmeter. Prisnivån ligger ett steg under storebror Husqvarnas priser; från ca 7000 SEK till 18000 SEK. Gardena använder precis samma mjukvara och algoritmer för navigering och problemlösning som Husqvarna. I jämförelse med Husqvarna har modellerna dock något kortare klipptid och lite längre laddningstid. De har också något sämre förmåga att hantera branta backar och snittar på ca 35% lutningskapacitet medan Husqvarna snittar på 40%. Något förvånande i sammanhanget är att Gardena Silenso-serien har bättre garanti än Husqvarna Automower, med 5 år vs 2 års garanti.

Läs mer om robotgräsklipparna från Gardena

McCulloch New

McCulloch ROB

McCulloch ägs av Husqvarna och kan klassas som budgetmärket i trion Husqvarna, Gardena och McCulloch. De största skillnaderna mellan McCulloch och storebröderna handlar om batterikapaciteten, terrängegenskaperna och appstöd. I övrigt är kvaliteten på sensorer, algoritmer och annan mjukvara i princip den samma hos McCulloch som för övriga varumärkena i Husqvarnafamiljen. Har du en enkel gräsmatta med modest lutning och storlek finns det alltså ingen direkt anledning att köpa en dyrare modell, såvida du inte vill åt skrytfaktorn i grannskapet. Robotgräsklipparna i ROB-sortimentet går att dela upp mellan R och S, där S är uppföljarserien och klarar lite kraftigare lutning. Priserna ligger mellan ca 7000 SEK och 11000 SEK.

Läs mer om robotgräsklipparna från McCullochHondaMiimo New

Honda Miimo

Honda är stora inom trädgård och gör en lång rad trädgårdsmaskiner, men har endast tillverkat robotgräsklippare sedan 2012. De har dock i flera årtionden legat i den absoluta framkanten för robotar skapta för interaktion med människor, exempelvis med Honda ASIMO. Modellprogrammet för robotgräsklippare kallas för Miimo och HRM. De har klippare för små gräsmattor på 400 kvadratmeter upp till riktigt stora tomter på 4000 kvadratmeter. I jämförelse med flera av konkurrenterna har Miimo-serien relativt snabb laddningstid. Alla utom de billigaste modellerna kan styrans med en iPhone eller Android-app. Priserna börjar på ca 9000 SEK för de små robotarna i HRM-serien och går upp till ca 26000 SEK för de mest avancerade Miimo-modellerna.

Läs mer om robotgräsklipparna från Honda MiimoWorx NewWorx Landroid

Worx ägs av kinesiska Positec Tool Corporation som startades som underleverantör av handverktyg till mer etablerade varumärken, exempelvis Black & Decker. Numera satsar Worx främst på trädgårdsmaskiner och har på kort tid vunnit en lojal skara av fans och försäljningsframgångar för sina budgetklippare under varumärket Worx. I modellprogrammet finns modeller med klipparea mellan 300 kvadratmeter och 2000 kvadratmeter. Priserna är riktigt låga och börjar på ca 4500 SEK. Flera av modellerna går att extrautrusta genom att montera olika moduler inuti eller ovanpå chassit. Exempelvis moduler för röststyrning, GPS-stöldskydd, radiolänk och ultraljudssensor för att undvika krockar med större objekt som träd eller byggnader.

Läs mer om robotgräsklipparna från WorxRobomow BNewRobomow

Robomow är klassiskt varumärke och grundades i Israel 1995. Sedan 2017 ingår dock Robomow i MTD:s paraply av varumärken. MTD är en stor amerikansk tillverkare av trädgårdsmaskiner av olika slag. Modellprogrammet är brett, från 300 kvadratmeter för den lilla Robomow RT-serien, upp till 5000 kvadratmeter för bjässarna i RS-serien. Den sistnämnda serien har en av de bredast klingorna på hela marknaden och klipper hela 56 cm brett, alltså mer än dubbelt än många "vanliga" modeller. I jämförelse med andra varumärken klarar Robomow också att klippa något högre gräs än motsvarande konkurrerande modeller i samma klass. De är också kända för att kunna klippa gräset extremt kort vilket passar för prydnadsgräsmattor. Prisnivån börjar högre än många av konkurrenterna och ligger mellan ca 9000 SEK upp till 35000 SEK.

Läs mer om robotgräsklipparna från RobomowStiga NewStiga Autoclip

Stiga är gamla i gemet när det kommer till trädgårdsmaskiner, och har även robotgräsklippare i sitt utbud. Deras robotgräsklippare går under namnet Autoclip. Det som utmärker nuvarande modellsegmentet är de extremt långa klipptiderna som är mellan 100% och 200% längre än de flesta av konkurrenterna. Batterikapaciteten är särskilt viktig om du har en gräsmatta med många olika zoner som roboten måste förflytta sig mellan. Till skillnad från exempelvis Husqvarna, har Stigas robotgräsklippare en enda stor propeller-liknande klinga som den klipper gräset med. När ena sidan blivit slö kan du vända på den för fortsatt användning. Modellprogrammet är väldigt litet och priserna börjar högt. Under årens lopp har Stiga släppt en ny serie robotgräsklippare som varit unika för just den säsongen och därefter försvunnit ur sortimentet. 

Läs mer om robotgräsklipparna från StigaStihl NewStihl iMow

Förr sålde Stihl robotgräsklippare under varumärket Viking, men sedan en tid tillbaka har de gått över till att använda varumärket Stihl även på robotarna. Deras robotgräsklippare heter iMow och finns i tre huvudsakliga modeller: 422, 522 och 632 med eventuellt tillägg i form av c och/eller p beroende hur stor gräsmatta den är till för. Alla modellerna med c i namnet har dessutom appstöd, och senaste robotarna i c-serien kan även integreras med Google Home, Amazon Alexa och iOS Home. Stihl är precis som Husqvarna mycket kräsna med vilka butiker som får sälja deras produkter. Därför hittar du deras robotarna endast hos auktoriserade återförsäljare, exempelvis Gardenstore.se och Maskinklippet.se.

Läs mer om robotgräsklipparna från StihlBosch New2Bosch Indego

Bosch är kända för sina trädgårdsmaskiner och har förstås också gett sig in på robotgräsklipparmarknaden. Det som skiljer deras robotar från andras är att de inte klipper med ett slumpsystem, istället åker de fram och tillbaka på gräsmattan på samma vis som du skulle ha gått med en vanlig gräsklippare. Detta klippsystem gör att gräset klipps snabbt och effektivt och många gillar det mönster som uppstår i gräsmattan. Klippsystemet är dock en av anledningarna till att robotgräsklipparna från Bosch har relativt låg prestanda för att hantera branta slänter. Även de dyrare modellerna har ett snitt på låga 27% lutning, vilket inte är konkurrenskraftigt längre. De klipper också relativt smalt jämfört med majoriteten av konkurrenterna. Designmässigt har Indego-serien inte förändrats särskilt mycket de senaste åren, men på insidan har det skett uppgraderingar med starkare batterier och smartare mjukvara. 

Läs mer om robotgräsklipparna från BoschAL KO New 2AL-KO Robolinho

AL-KO är ett tyskt företag men tillverkar sina robotgräsklippare i Österrike under varumärket Robolinho. Robotarna särskiljer sig i hur de dockar i laddningsstationen då blecken sitter på sidan av roboten. De sticker även ut från mängden genom att vara duktiga klättrare. Alla modeller utom någon enstaka klarar att klippa 45% sluttningar vilket är bättre än majoriteten av konkurrenterna. Något unikt för AL-KO är även de dubbeleggade knivarna och klippsystemet som växelvis roterar medurs och moturs. Precis som med Stigas klinga kan du dessutom vända på på AL-KOs knivar när de börjar bli slöa, och på så sätt dubbla livslängden. AL-KO har ett garantisystem de kallar 2+2. Det innebär att om du registrerar din produkt och utför årligt serviceunderhåll så får du 4 års garanti. 

Läs mer om robotgräsklipparna från AL-KOGreenworks BNewGreenWorks

Greenworks robotar tillhör den mycket begränsade skara robotgräsklippare som har guidekabel (som komplement till kantkabeln), men vars varumärke inte på något sätt är ägt av Husqvarna. Det kan bero på att det endast är 9 minuters körväg mellan GreenWorks utvecklingsavdelning och Husqvarnas utvecklingsavdelning i Jönköping. Många tidigare medarbetare på Husqvarna är numera anställda på GreenWorks och därför är det inte så konstigt att robotarna liknar Husqvarnas maskiner. Exempelvis är klippsystemet, dockningen och drivsystemet misstänkt likt Husqvarna. Samtliga robotar från Greenworks kan styras från en app via din mobil, de billigare modellerna via Bluetooth och de dyrare med internetkoppling via SIM-kort. Robotklipparna har mycket hög IPX-klassning och kan i princip rengöras genom att spolas av med en vattenslang. Greenworks ägs av kinesiska Globe Group med huvudkontor i Changzhou.

Läs mer om robotgräsklipparna från GreenWorksJula NewJula Meec

Jula är en stor återförsäljare av trädgårdsprodukter och deras varumärke för robotgräsklippare heter Meec. Precis som andra produkter i Julas sortiment är robotgräsklipparna billiga. Så vad är då haken med dessa klippare? Enkelt beskrivet går det att säga att Julas robotgräsklippare är designade för enkla gräsmattor. Mjukvaran är mindre sofistikerad än dyrare konkurrenter vilket innebär sämre problemlösningsförmåga vid smala passager och andra svåra områden. Viss hårdvara är också av den enklare typen, exempelvis pekskärmen, hjulen, motorn och chassiupphängningen. Vid klippning låter Julas robotgräsklippare mer än de flesta konkurrerande modeller.

Läs mer om robotgräsklipparna från Jula
Grouw NewGrouw

Budgetmärket Grouw är ganska nya spelare på robotgräsklipparmarknaden. Bakom Grouw står det danska företaget Schou Company, vilket är en av de äldsta och största distributörerna av konsumentprodukter i Skandinavien. Grouw säljer i skrivande stund uteslutande robotgräsklippare i budgetsegmentet.

Läs mer om robotgräsklipparna från GrouwCub Cadet SSBNewCub Cadet

Cub Cadet är ett varumärke som ligger under samma paraply som MTD och Robomow. De lanserade en helt ny plattform för sina robotgräsklippare 2021 med modeller som ser helt annorlunda ut än tidigare. Tidigare har Cub Cadets robotgräsklippare i princip varit identiska med syskonmärket Robomow.

Läs mer om robotgräsklipparna från Cub CadetLyfco NewLyfco

Lyfco är återförsäljaren och nätbutiken Outl1:s eget varumärke på robotgräsklippare. De säljs i en relativt begränsad upplaga varje säsong.

Läs mer om robotgräsklipparna från LyfcoJohn Deere NewJohn Deere

John Deere är stort varumärke i USA, men vars robotgräsklippare inte säljs i Sverige ännu. Däremot säljs det andra produkter under varumärket, såsom jordbruksmaskiner.

Läs mer om robotgräsklipparna från John DeereWolfgarten BNewWolf Garten

Wolf Garten slutatde tillverka gräsklippare 2021. Deras gräsklippare hette Loopo och var i princip kopior av syskonmärket Robomows modeller. Får du fatt på en Wolf Garten kan du med andra ord använda Robomows reservdelar och manualer.

Läs mer om robotgräsklipparna från Wolf Garten


Cramer NewCramer

Cramer är ett gammalt varumärke - det grundades redan 1835. De senase decennierna har tillverkaren dock levt en tynande tillvaro. För att rädda det sjunkande skeppet såldes hela verksamheten 2017 till Globe Group (som även äger Greenworks - se ovan). Sedan dess har stora resurser investerats, med särskillt fokus på batteridrivna trädgårdsmaskiner. Cramers robotgräsklippare är väldigt lika Greenworks modeller, och har i princip en identisk plattform. Det gör att du kan köra Cramers robotgräsklippare i Greenworks app och tvärtom. 

Läs mer om robotgräsklipparna från CramerPowerworks NewPowerworks

Powerworks grundades så sent som 2016, och har vuxit sig stora snabbt. De säljer bland annat robotgräsklippare, och då främst i budgetsegmentet. Det som skiljer Powerworks från äldre tillverkare är att de flesta startade med bränsledrivna maskiner, medan Powerworks fokuserat 100 procent på batteridrivna verktyg och robotgräsklippare från start.

Läs mer om robotgräsklipparna från PowerworksYardforce NewYard Force

Yard Force är ett kinesiskt märke som sälj i hela världen. De har förlagt en stor del av sin försäljning på sajter som Amazon och eBay. Företaget har både batteridrivna och bränsledrivna produkter i sitt utbud, allt från röjsågar till gräsklippare. När det kommer till robotgräsklippare har de en flotta bestående av en handfull modeller. 

Läs mer om robotgräsklipparna från Yard ForceBiltema Bnew3Biltema

Biltema är en välkänd återförsäljare och ett starkt varumärke i Sverige. De är främst kända för sitt breda utbud och sitt fokus på lågprisprodukter. Som väntat faller även deras robotgräsklippare in i budgetsegmentet. De har ett nära samarbete med Robot Garden, som funnits sedan 2008, och det företaget håller i produkter och service.

Läs mer om robotgräsklipparna från BiltemaWiper NewWiper

Wiper är ett företag som är grundat och beläget i norra Italien. De är helt specialiserade på robotgräsklippare, och har ett brett utbud modeller för både små och stora gräsmattor. Dessa säljs även i Sverige. Den som suttit och jämfört robotgräsklippare från olika varumärken ser snabbt att Wipers och Stigas modeller är synnerligen lika. Det är ett fåtal detaljer som skiljer dem åt, exempelvis en gummidetalj på nedre delen av chassit hos den mindre modellen, men på det stora hela taget är de väldigt lika. Det beror på att de produceras i samma fabrik.

Läs mer om robotgräsklipparna från WiperRyobi bNewRyobi

Ryobi är ett stort varumärke i Sverige, med många trädgårdsmaskiner och verktyg i både budgetklassen och mellansegmentet. De känns igen på sin lime-gula färg. Företaget grundades i Japan 1943 och sysslar med såväl DIY-produkter som delar till bilindustrin. De är absolut inte nya på marknaden, men däremot nya när det kommer till robotgräsklippare. Deras första modell lanserades 2021 och utbudet är i skrivande stund limiterat till denna enda modell.

Läs mer om robotgräsklipparna från RyobiiRobot newiRobot

Amerikanska Irobot är ett företag du förmodligen sprungit på om du letat efter robotdammsugare, deras Roomba-serie är mycket populär. Irobot är alltså inget nytt företag utan de har gjort robotar till en mängd olika branscher genom tiderna. Just robotgräsklippare har de inte riktigt kommit igång med ännu. 2020 skulle deras robotgräsklippare Terra ha haft säljstart, men företaget valde att skjuta upp lanseringen på obestämd tid.

Läs mer om robotgräsklipparna från iRobotAmbrogio newAmbrogio

Ambrogio är ett företag som har sin bas i Italien, där de specialiserar sig helt på robotgräsklippare. Deras robotgräsklippare har ett ganska särskilt utseende jämfört med många andra tillverkare, en mer sportig design. Utbudet av robotar är stort, här finns modeller både för små och stora gräsmattor. Greenline är den enklaste serien, därefter Pro line och slutligen Next line. I Sverige har det här märket i skrivande stund inte riktigt slagit igenom ännu.

Läs mer om robotgräsklipparna från AmbrogioEinhell newEinhell

Einhell är ett tyskt företag som grundades på 1960-talet och som du säkert känner igen från varuhusens verktygshyllor. Men de gör faktiskt allt från vattenpumpar till gräsklippare - så även robotgräsklippare. Einhell har hittills släppt tre olika modeller, samtliga i budgetsegmentet, vilket gör dem till en ganska liten spelare än så länge. Men vi kan nog förvänta oss fler framöver eftersom utvecklingen av robotgräsklippare fortfarande är i sin linda.

Läs mer om robotgräsklipparna från EinhellToadi

Toadi

Toadi är en robotgräsklippare som inte behöver någon begränsningskabel som ringar in trädgården, den har istället AI som ska göra att den klarar av att analysera och läsa in gräsmattan själv. När detta är gjort klipper den gräsmattan i ett rakt mönster, ungefär som du klipper den själv när du har en vanlig gå bakom-klippare. Andra tillverkare på marknaden (dock ej Bosch) har valt att utgå från ett slumpmässigt klippmönster. Toadis robotgräsklippare lanserades så sent som 2020. Deras två modeller sticker ut på flera sätt. De är exempelvis gjorda av 80 procent förnybart material, och de håller koll efter tjuvar nattetid när de inte är ute och klipper. 

Läs mer om robotgräsklipparna från ToadiEcho Robotics newEcho Robotics

Echo Robotics är en av veteranerna på marknaden. De startade på 70-talet, och har haft ett starkt fokus på just trädgårdsmaskiner. När de bestämde sig för att ge sig in på marknaden för robotgräsklippare skippade de privatpersoner och gick direkt på att skapa robotar för kommersiellt bruk. De har en handfull robotgräsklippare anpassade för stora till riktigt stora gräsmattor. Här snackar vi gräsmattor i stil med fotbollsplaner och golfbanor.

Läs mer om robotgräsklipparna från Echo RoboticsBelrobotics newBelrobotics

Belrobotics är ett företag som är baserat i Amerika och som övergripande gör lite större robotgräsklippare anpassade för golfbanor, fotbollsplaner, parker och liknande. En av deras mindre modeller stoltserar exempelvis med en rekommenderad yta på 12 000 kvadratmeter.

Läs mer om robotgräsklipparna från BelroboticsKubota newKubota

Kubota är ett japanskt märke som har sitt högsäte i Osaka. De tillverkar trädgårdsmaskiner, luftkonditionering och annat. De har även robotgräsklippare i sitt utbud. Deras modeller täcker allt från mindre ytor upp till ytor om 20 000 kvadratmeter. Kubota grundades i Japan på slutet av 1800-talet och har sedan dess växt till ett stort och välkänt varumärke - även om de inte ännu är så stora i Sverige.

Läs mer om robotgräsklipparna från KubotaKarcher newKärcher

Har du någon gång letat efter en högtryckstvätt, byggdammsugare eller en pump lär du ha stött på varumärket Kärcher. Detta tyska företag grundades 1935 i Stuttgart, och var från början en tillverkare av verktyg och redskap till flygplansindustrin. Med tiden breddade man sortimentet till det de är mer kända för idag, och numera har man även robotgräsklippare i utbudet - dock i skrivande stund bara en enda modell.

Läs mer om robotgräsklipparna från KärcherMowro newMowro

MowRo är ett israeliskt företag som startade sin verksamhet 1995 och som från början hette “Friendly machines”. De bytte senare namn till MowRo. Detta företag har sedan starten främst fokuserat på mindre robotar, såsom exempelvis robotgräsklippare till den privata sfären, men de har även andra trädgårdsprodukter i sitt utbud.

Läs mer om robotgräsklipparna från MowroFlymoFlymo

Flymo började sin verksamhet i England på 1960-talet, och gjorde sig då mest kända för sin innovativa design på gräsklippare. Du har säkert sett deras hover-gräsklippare som uppfanns av en man vid namn Karl Dahlman. Idag ägs Flymo av Husqvarna, och de har en solid flotta av robotgräsklippare som prismässigt kvalar in i mellanklassen. De påminner mycket om Gardenas modeller (som också är ett varumärke under Husqvarnas flagg).

Läs mer om robotgräsklipparna från FlymoZoefZoef

Zoef är ett företag som härstammar från Nederländerna. De gör inte bara robotgräsklippare, utan även sådant som robotfönsterputsare, robotdammsugare och även andra typer av robotar. De har ett relativt stort utbud av robotgräsklippare och ligger i mellanklassen när det kommer till pris.

Läs mer om robotgräsklipparna från ZoefVicta newVicta

Victa är välkända i Australien, vilket också är landet där de har sin bas. De grundades på 50-talet och specialiserade sig på en bred repertoar beståendes av robotar, maskiner fordon och verktyg. Victa tillverkar allt från lövblåsar till motorsågar - och så även robotgräsklippare. Victas sortiment av robotgräsklippare är dock i skrivande stund limiterat till en enda enskild modell.

Läs mer om robotgräsklipparna från Victaswiftgarden newSwiftgarden

Swift är ett företag som är beläget i England, och specialiserar sig på batteridrivna trädgårdsmaskiner. Deras flotta av robotgräsklippare är relativt begränsad, och består idag bara av två stycken modeller - en standardmodell och en plus-modell där plusmodellen täcker ytor upp till 1000 kvadratmeter.

Läs mer om robotgräsklipparna från SwiftgardenlandxcapeLandxcape Robotics

Positec är en stor tillverkare av robotgräsklippare och har ett brett utbud, bland annat under varumärket Landxcape. Även om de inte är jättekända bland gemene man ännu i Sverige så har de vuxit fort här, och du hittar i skrivande stund flera budgetmodeller hos de stora varuhusen. Landxcape säljs både i Europa, USA och resten av världen. Kanske känner du igen Positec från ett annat välkänt varumärke för robotgräsklippare? Den kinesiska tillverkaren ligger nämligen även bakom Worx.

Läs mer om robotgräsklipparna från Landxcape Roboticsturfrob bnewTurfrob

Turfrob är ett företag som slagit sig in på robotgräsklipparmarknaden genom sin futuristiska design. Idag säljs dock inte Turfrob på den svenska marknaden, och det är svårt att hitta information om huruvida det kommer att bli aktuellt.

Läs mer om robotgräsklipparna från TurfrobHyundai NewHyundai

Syd-koreanska Hyundai tillverkar inte bara bilar utan har ett finger med i många branscher - så även robotgräsklipparbranschen. Än så länge har de endast en aktuell modell, men om den faller väl ut bland konsumenterna lär vi få se fler modeller i deras utbud framgent.

Läs mer om robotgräsklipparna från Hyundaimoebot newMoebot

Grundat i Australien är Moebot ett företag som helt specialiserar sig på robotgräsklippare. De har för närvarande bara en enda modell, men den säljs i en lång rad länder både i Europa, Australien, Kanada och USA. Som det ser ut idag är det dock svårt att hitta en återförsäljare i Sverige.

Läs mer om robotgräsklipparna från Moebotdevvis newDevvis

Devvis är ett företag som specialiserar sig på robotgräsklippare, och som huserar hela sitt utbud på Alibabas hemsida. De har en flotta med över 28 konfigurationer, och säljer robotgräsklippare i alla prisklasser.

Läs mer om robotgräsklipparna från DevvisKingdom

Kingdom är ett ungt företag, som startade under sommaren 2018 i Skottland. Genom donationer från den privata sfären lyckades man lansera en robotgräsklippare som snabbt kom att bli mycket populär. Kingdom är fortfarande ett litet företag, men har hunnit med att släppa fem modeller. Tyvärr finns ingen på den svenska marknaden ännu.

Läs mer om robotgräsklipparna från Kingdom

techline newTechline

Techline är ett italienskt varumärke som fokuserar på robotgräsklippare. De har ett stort utbud av modeller och många funktioner. Techline har robotgräsklippare för stora och små gräsmattor, och placerar sig någonstans från mellanklassen upp till premium när det kommer till prissättning.

Läs mer om robotgräsklipparna från Techline
Volta

Även Volta är ett av Italienskt märke med fokus på robotgräsklippare, men de sysslar också med annan verksamhet såsom AI-baserade verktyg och maskiner. I dagsläget är de inte aktuella på den svenska marknaden. Deras robotgräsklippare kräver ingen begränsningskabel utan navigerar med hjälp av AI, sensorer och kameror.

Läs mer om robotgräsklipparna från Volta


Lawnexpert NewLawn Expert

Witt känner du säkert igen om vi nämner namnet varumärket Robomow. De är nämligen det företag som ligger bakom detta välkända varumärke, och likaså varumärken som Lawn Expert, Irobot med flera. Det är ett danskt företag, som grundades 1993. Från början fokuserade de på vitvaror men har med åren breddat utbudet rejält.

Läs mer om robotgräsklipparna från Lawn Expert
Så fungerar robotgräsklippare

Change knives robotic lawn mower 2Robotgräsklippare klipper din gräsmatta autonomt. Det enda du behöver göra är att bestämma ett klippschema (mellan vilka tider den ska klippa), resten sköter den själv.

Knivar

På undersidan har robotklipparen en knivdisk som antingen har en stor fast kniv monterad, eller tre pivotknivar som är som rakblad i formen. När klippdisken roterar skärs gräset av. På bilden visas hur en knivdisk med pivotkniv se ut på en robotgräsklippare.

Eftersom roboten klipper lite flera gånger i veckan håller sig gräset välklippt hela tiden. Därför minskar också risken för tuvbildning och liknande. Gräsmattan ser alltid välvårdad ut. Gräsklippet ifråga är så pass smått att det snabbt förmultnar och blir till näring för din gräsmatta.

Navigering och mjukvara

Roboten navigerar slumpmässigt över din gräsmatta. Mjukvaran inuti avgör hur smart och tidseffektivt denna navigering är. Vissa modeller har exempelvis inbyggda lösningar som gör att de vänder fortare när de stöter på begränsningskabeln som ramar in arbetsområdet för roboten. Andra har GPS som hjälper dem se om de inte varit i ett visst område på länge. Några har rörelsemönster i form av en spiral som aktiveras när de stöter på högt gräs, vilket gör att de håller sig i det området och betar ner gräset. Allt detta är exempel på hur en robotgräsklippare kan bli mer eller mindre tidseffektiv på en yta. Ju mer tidseffektiv den är desto mer sällan behöver den vara ute och klippa.