TEST: Bästa PWO (2024) - 8 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat Maj 2024

Vill du ha hjälp med att tagga upp inför träningspasset? Vi har testat ett brett urval av pre-workout-produkter eller PWO från populära märken som Aware, Star Nutrition och Svenskt Kosttillskott. För att en PWO ska utses till bäst i test, måste det ha ett välkomponerat innehåll, vara god att dricka och ha ett högt prisvärde.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - PWO

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Utbudet av PWO är stort och vi har sorterat ut de produkter som vi tycker har bra innehåll, verkar vara prisvärda och därmed mest intressant för konsumenten.

Förutom att vi långtidstestar produkterna så tar vi även hjälp av en testpanel. De bedömer bland annat varje produkt enligt följande kriterier:

Smak och lukt

Löslighet i vatten

Verkningsgrad

Panelens åsikter har sedan kombinerats med en bedömning av produktens innehåll och pris för att till sist komma fram till ett slutbetyg.

0 5 4.5 1

1. Aware PWO 400g BÄST I TEST PWO + BÄST UTAN KREATIN

Verkningsfull PWO med en perfekt mix mellan surt och sött

Huvudsakligt innehåll: Citrullin, AAKG, beta-alanin och koffein Koffein/portion: 200 mg Antal portioner: 33 st Smak: Sour Candy Skulls Sötningsmedel: Aspartam

Något Aware Nutrition verkligen är duktiga på är att ta fram goda smaker och som ni förstår är detta inget undantag. Pulvret blandar sig lätt med vatten och smaken Sour Candy Skulls är riktigt bra, bara tanken på en shake innan träning lockar upp oss ur soffan.

Verkningsfulla ämnen för maximerad prestation

Själva innehållet lämnar inte mycket åt slumpen utan är tämligen maxat. Blandningen innehåller både det mjölksyre-dämpande ämnet beta-alanin och AAKG som hjälper kroppen att öka syre- och näringsflödet till musklerna. En portion innehåller även en ganska stor dos koffein som hjälper dig att hålla fokus. Är du känslig för koffein eller brukar träna sent på kvällen så rekommenderar vi ett alternativ med mindre koffein eftersom det påverkar nattsömnen. Notera att det inte innehåller kreatin, vilket kan vara både på gott och ont. Kreatin är förhållandevis billigt att köpa separat och det är dessutom lättare att hitta den perfekta doseringen för just dig när den inte blandas med andra ingredienser som i en PWO.

Aware PWO 400g

Spännande innehåll - men kanske inte för alla

Aware PWO 400g är en riktigt smarrig preworkout-dricka som hjälper dig att hålla både fokuset och motivationen på topp. Den passar särskilt bra för dig som har provat PWO tidigare och söker efter ett effektivt kosttillskott innehållande både koffein och beta-alanin. Det sistnämnda kan skapa ett kli i kroppen som kan upplevas obehagligt första gångerna men som du snabbt vänjer dig vid. Vissa älskar det, andra inte.

Suverän smak, välbalanserad blandning, höjer träningsmotivationen
Beta-alanin passar inte alla
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. POWER PRE från Power Nutrition BÄSTA PREMIUMVAL

Läskande god PWO med potent formula i lyxförpackning

Huvudsakligt innehåll: Citrullin, Arginin-HCL, Beta-alanin och Vattenfritt Koffein Koffein/portion: 200 mg Antal portioner: 20 st Smak: Bench Berries Sötningsmedel: Sukralos och Acesulfam K

POWER PRE är en svensk pre-workout från den pigga uppstickaren Power Nutrition. Med flera spännande ingredienser såsom vattenfritt koffein och Arginin-HCL, levererar den en kraftfull kick inför träningspasset. Dessutom är PWO-blandningen både god och läskande!

Potenta ingredienser ger hög effekt

Vi kan börja med att gå igenom ovan nämnda ingredienser som gör att denna PWO skiljer sig mot många andra. För det första har de valt vattenfritt koffein istället för vanligt koffein, vilket är mera verkningsfullt och ger en rejäl energiboost som håller i sig länge. Den andra detaljen är att de boostat Argininet med en vätekloridmolekyl som gör det lättare för kroppen att ta upp aminosyran och du känner av effekten av de vidgade blodkärlen snabbare. Vi tycker även att tillsatsen av vitamin B6 och vitamin D3 är ett välkommet tillskott, särskilt under vinterhalvåret när brist på framförallt D-vitamin kan vara vanligt förekommande

Vår testpanel ger POWER PRE höga betyg när det gäller smak och man riktigt njuter av att sippa på den rosa blandningen. Vi upplever även att det vattenfria koffeinet kickar in relativt snabbt och den ger inte den där efterföljande kraschen som många andra pre-workout tillskott kan orsaka. Och vad har vi då på minussidan? Priset är såklart en faktor eftersom POWER PRE är märkbart dyrare än andra märken, särskilt när man tittar på priset per portion. Vi är dock inte förvånade med tanke på att det vattenfria koffeinet är dyrare än det vanliga och att många konkurrenter snålar in på sötningsmedlet och använder Aspartam istället för det något dyrare Sukraloset.

Premium PWO med klös

POWER PRE ett pre-workout tillskott med en genuin premiumkänsla och formulan imponerar med sina verkningsfulla ingredienser samtidigt som smaken är grym. En annan detalj som förstärker känslan av lyx är den läckra burken med dess sammetslena hölje - riktigt nice! Det här är en PWO för dig som är ambitiös och målmedveten samtidigt som du inte räds den lite högre prislappen.

POWER PRE från Power Nutrition

Grym smak, potent formula, aspartam-fri
Hög prislapp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Core PWO Zero BÄSTA BUDGETVAL + BÄST FÖR DEFF

God och lättdrucken PWO utan kreatin

Huvudsakligt innehåll: Citrullin-malat, beta-alanin och koffein Koffein/portion: 150 mg Antal portioner: 30 st Smak: Pink Lemonade Sötningsmedel: Sukralos

Core PWO Zero är valet för dig som nybörjare eller helt enkelt söker en effektfull pre-workout-produkt utan kreatin. Kreatin har egenskapen att den binder vätska i musklerna vilket kan leda till en viss viktökning. Det passar inte alla och därför gillar vi att Svenskt Kosttillskott har tagit fram en PWO utan denna ingrediens.

Bra törstsläckare vid rätt blandning

Det går inte att säga mycket negativt om smaken - pink lemonade är lättdrucken och väljer du att späda ut den med lite mer vatten än anvisningen så är den även riktigt läskande. En starkare blandning blir aningen för söt. För dig som precis har börjat använda PWO kommer troligtvis att märka koffeinets uppiggande effekt och beta-alaninets karaktäristiska kli redan vid en skopa. Är du mera erfaren så kommer du behöva dubbla portioner för att få den riktiga boosten.

Core PWO Zero

Perfekt PWO vid deff

Om du är en luttrad PWO-drickare med en högre toleransnivå som kräver dubbla portioner så blir det här en ganska dyr historia. En burk räcker då endast till 15 portioner. Core PWO Zero passar fint för både kvinnor och män som är nyfikna på att prova en välkomponerad men snäll PWO utan kreatinets vätskebindande egenskaper. Den passar även utmärkt för dig som går på diet eller deffar eftersom den innehåller minimalt med kolhydrater och inga kalorier.

God smak, inget kreatin eller kalorier
Dyrt med dubbla portioner
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Pump Dust BÄSTA STIMFRIA

Stimfri och smarrig PWO med ingredienser som ger en grym pump

Huvudsakligt innehåll: L-Citrullin, Arginin-HCL, Betaine Anhydrous och L-Tyrosine Antal portioner: 25 st Smak: En mix av kokos, vattenmelon och jordgubbar Sötningsmedel: Sukralos och Acesulfam K

Pump Dust från Power Nutrition är en välsmakande PWO utan stimulanter. Den är ett mycket bra alternativ både för koffeinkänsliga personer och för dig som gärna undviker kreatinets vattenbindande egenskaper. Pump Dust passar utmärkt att dricka inför kvällens träningspass utan att det riskerar påverka sömnen.

En läcker smakexplosion

Produkten smakar otroligt bra och formulan bestående av kokos, melon och jordgubb är en riktig lyckträff. Vi tycker dock att blandningen kan bli för söt om man snålar med vattnet så experimentera gärna för att hitta just din perfekta ratio av vatten och pulver. På minussidan går det inte att blunda för att produkten är högt prissatt och det blir en ganska rejäl kostnad per portion.

Trots avsaknaden av stimulanter ger Pump Dust en ökad pump och man känner sig rejält taggad inför träningspasset. Pumpen sitter i hyfsat länge - i alla fall minst 30 minuter in i passet även om den är som starkast i början. Effekten börjar man känna efter cirka 20 minuter vilket innebär att man bör dricka den cirka en halvtimme innan träningen.

Pump Dust

Dyr men billigare än Nocco?

Pump Dust är en utmärkt produkt för dig med extra utrymme i plånboken och som söker en PWO utan stimulanter. Den smakar fantastiskt och ger en märkbar boost inför träningspasset trots förhållandevis få ingredienser. Visst är priset högt men är du en person som gärna tar en Nocco eller liknande innan gymmet så är nog detta trots allt ett billigare alternativ.

Verkningsfulla ingredienser, fantastisk smak, stimfri
Högt pris per portion
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Raw Rampage PWO

Effektfull PWO med flera tunga ingredienser

Huvudsakligt innehåll: Kreatin monohydrat, citrullin, beta-alanin och koffein Koffein/portion: 300 mg Antal portioner: 22 st Smak: Strawberry Crush Sötningsmedel: Aspartam

Raw Rampage PWO från Svenskt Kosttillskott är en pre-workout för dig som gillar att kötta och är inget för veklingar! Den har komponerats ihop med flera prestationshöjare där varje ingrediens är tämligen maxad jämfört med många andra produkter i testet.

Skärpa för både huvud och kropp

Med en så pass stor dos beta-alanin och koffein kan vi lova att även den erfarne PWO-drickaren kommer känna stickningar i kroppen och ett större fokus inför träningspasset. Den nya formulan innehåller dessutom mer magnesium än tidigare vilket är bra för dig som tränar mycket.

I våra tester blandades pulverblandningen lätt ut med vatten - även när vi bara använde en gaffel och rörde runt i ett vattenglas. Smaken av strawberry crush är god utan att sticka ut. Som vanligt handlar det om att hitta rätt ratio mellan pulver och vatten. Ett tips är att testa dig fram för att se vad som är bäst för just dig.

Raw Rampage PWO

Raketbränsle för maxad pump

Raw Rampage PWO är en pre-workout-produkt som verkligen får dig att tagga till innan träningspasset. Tyvärr ger även prislappen ökad puls när vi konstaterar att det är en av de dyrare produkterna i testet räknat till pris per portion. Men samtidigt så innehåller varje portion en skyhög dos prestationshöjare vilket passar dig som är kompromisslös med tydliga mål i sikte.

Högdoserad, genomtänkt formula
Förhållandevis dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Star Nutrition, Ultimate PWO

Högdoserad PWO med verkningsfullt innehåll

Huvudsakligt innehåll: Citrullin, beta-alanin, betain och koffein Koffein/portion: 300 mg Antal portioner: 22 st Smak: Citrus Elderflavour Sötningsmedel: Aspartam

Att hitta den perfekta pre-workout-produkten kan vara som att leta efter en nål i en höstack. Ultimate PWO från Star Nutrition har flera egenskaper som gör den till en het kandidat. Denna noggrant sammansatta produkt saknar visserligen kreatin men levererar istället en annan kombination av genomtänkta ingredienser samtidigt som den är riktigt prisvärd.

Smaken av Citrus Elderflavour fick generöst med beröm av testpanelen eftersom den upplevdes både god och läskande på samma gång. Ibland kan aspartam ge en skum artificiell smak som inte alltid är så trevlig men den tycker vi att Ultimate PWO lyckas gömma riktigt bra. Det här är dessutom ett mycket lättblandat pulver.

Ingredienser som gör dig supertaggad

Även om det såklart skiljer från person till person så går det inte att komma ifrån att en solid dos koffein och generösa mängder av aktiva ingredienser som citrullin, beta-alanin och betain boostar de mest krävande träningspassen. Var beredd på att en så pass stor dos beta-alanin kan ge upphov till kli i kroppen, men lugn, det är naturligt och inget att oroa sig för.

Ultimate PWO är en högdoserad pre-workout-produkt som är utformad för att stödja kroppen när det är som jobbigast. Den passar främst för dig som inte är så koffeinkänslig och gillar att pressa gränserna under träningspasset. Förutom att ge en grym träningsboost så är drycken också läskande god - bara det kan få dig att längta till nästa träningspass!

Star Nutrition, Ultimate PWO

Kraftfulla ingredienser, god smak
Inget för koffeinkänsliga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

7. Optimum Nutrition Gold Standard PWO

God och välbalanserad PWO

Huvudsakligt innehåll: Citrullin, kreatin, beta-alanin och koffein Koffein/portion: 175 mg Antal portioner: 30 st Smak: Fruit Punch Sötningsmedel: Sukralos

Gold Standard PWO är en verkningsfull prestationshöjare från välkända Optimum Nutrition. Den har ett väl avvägt innehåll av kreatin, beta-alanin och koffein - i synergi hjälper ingredienserna dig att boosta ditt fokus, dina energinivåer och muskelstyrka.

Det här är ett lättblandat pulver som med fördel bör drickas välkyld och cirka 30 minuter innan träning. Den testade smaken fruit punch är delikat - förutsatt att den är rätt blandad. Här rekommenderar vi att prova sig fram eftersom preferenserna är så pass individuella men generellt så blir en för stark blandning alldeles för söt och en svagare på tok för vattnig.

Optimum Nutrition Gold Standard PWO

Triggar igång träningssuget

Optimum Nutrition Gold Standard PWO ger både bra med fokus och pump i kroppen - du blir sugen på att träna! Det här är en riktigt bra PWO för dig som gillar tuffa träningspass och söker en välbalanserad blandning att dricka innan träning. Vi tycker att den har ett okej prisvärde men framförallt gillar vi den genomtänkta ingredienslistan där varje beståndsdel har ett syfte.

Balanserat innehåll, välsmakande
Innehållet passar inte alla
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Better You Organic PWO BRA MED STEVIA

Naturlig PWO fullproppad med antioxidanter och utan beta-alanin

Storlek: 300 g Huvudsakligt innehåll: BCAA och koffein Koffein/portion: 150 mg Antal portioner: 30 st Smak: Raspberry Sour Sötningsmedel: Stevia

Better You Organic PWO är en sverigetillverkad pre-workout-produkt som skiljer sig rejält från konkurrenterna. Som många andra PWO är även denna fullproppad med ingredienser men saknar vanliga prestationshöjare som exempelvis kreatin, citrullin och beta-alanin. Så, om du söker efter en PWO som ger stickningar i kroppen kan du sluta läsa här.

Clean och naturlig PWO

Det här upplevs vara en mer hälsosam PWO men ett flertal potentiellt nyttiga ingredienser, den är dessutom sötad med det naturliga sötningsmedlet stevia. I blandningen hittar vi exempelvis olika antioxidanter från frukt och bär, röd maca, ginseng och acai. Detta organiska pulver är visserligen inte helt utan koffein men doseringen är förhållandevis låg. Det gör att den passar fint att sippa på under dagen för en jämnare tillförsel av energi.

Vi upplever inte att den ger samma boost som många andra PWO gör även om koffeinet tillför vissa skärpa. Söker du en PWO med ett primärt syfte att krossa dina personbästa så finns det bättre produkter på marknaden. Det här är för dig som söker en mer clean PWO utan beta-alanin och kreatin.

Better You Organic PWO

Hälsosamma ingredienser, naturligt sötningsmedel
Saknar tunga beståndsdelar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Så gjorde vi testet

Utbudet av PWO är stort och vi har sorterat ut de produkter som vi tycker har bra innehåll, verkar vara prisvärda och därmed mest intressant för konsumenten.

Förutom att vi långtidstestar produkterna så tar vi även hjälp av en testpanel. De bedömer bland annat varje produkt enligt följande kriterier:

Smak och lukt

Löslighet i vatten

Verkningsgrad

Panelens åsikter har sedan kombinerats med en bedömning av produktens innehåll och pris för att till sist komma fram till ett slutbetyg.

Fem saker att tänka på innan du köper PWO


1. Syfte och mål: Definiera dina träningsmål och vad du vill uppnå med PWO. Vill du öka energinivåerna innan löpning, förbättra fokus och uthållighet under cirkelträningen eller öka pumpen under gympasset? Dina mål kommer att påverka vilken typ av PWO som är bäst för dig.

2. Innehåll och ingredienser: Granska noggrant innehållsförteckningen och ingredienserna i PWO-produkten. Fundera på om du vill att din PWO ska vara i pulverform så att du kan blanda själv eller i form av en färdigblandad shot. Håll utkik efter effektiva och säkra ämnen som kreatin, beta-alanin, koffein och citrullinmalat. Undvik produkter med otydliga blandningar eller tvivelaktiga ingredienser.

3. Dosering och tolerans: Titta på den rekommenderade doseringen och försök förstå hur din kropp kommer att reagera på ingredienserna. Om du är känslig för koffein eller andra stimulanter kan det vara klokt att välja en PWO med lägre halter eller helt utan dessa ämnen för att undvika obehagliga bieffekter. Det finns inte många PWO utan koffein men däremot ganska många produkter som är helt utan beta-alanin och kreatin.

4. Kundrecensioner: Ett tips är att läsa olika kundrecensioner som ofta finns att läsa på näthandlarnas hemsidor. Det kan ofta ge en bättre bild av produktens för- och nackdelar.

5. Hälsotillstånd: Tänk på din egen hälsa och eventuella medicinska tillstånd. PWO-produkter rekommenderas inte för personer under 18 år. Anledningen är att vissa ingredienser kan vara känsliga för personer som fortfarande är under utveckling. Vissa PWO-produkter kan dessutom vara direkt olämpliga för personer med hjärtproblem, högt blodtryck eller andra hälsoproblem. Rådfråga din läkare om du är osäker på hur PWO kan påverka din hälsa.

Ett tips att välja en PWO utan beta-alanin eller kreatin och istället tillsätta dessa ingredienser själv. Med den strategin så kan du lättare styra exakt hur stor dos av dessa verkningsfulla ämnen du vill ha. Både beta-alanin och kreatin är dessutom billiga när de inhandlas var för sig.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Core Intensity Proteinfabrikken

Heltäckande formula för tuffa träningspass

Huvudsakligt innehåll: BCAA, kreatin monohydrat, glutamin, citrullin, beta-alanin och koffein Koffein/portion: 150 mg Antal portioner: 20 st Smak: Cola Sötningsmedel: Sukralos
Core Intensity Proteinfabrikken

Core Intensity från norska Proteinfabrikken är en välkomponerad blandning som allt din kropp behöver för att prestera bra innan, under och efter träning. Exempelvis innehåller den koffein som höjer ditt fokus innan och under träning, kreatin och beta-alanin boostar musklerna under själva träningspasset och till sist olika aminosyror som hjälper musklerna att återhämta sig på bästa sätt.

Lagom kan ibland vara bäst

Pulvret blandar sig skapligt lätt med vatten men vi hade önskat oss en något mindre artificiell colasmak och lite mera tryck i smaken. Den smakar bäst riktigt kall. Vi är glada för att den förhållandevis snälla dosen koffein har hjälpt oss att undvika kraschlandning efter träningspasset. Det är nämligen ganska vanligt att en PWO med en hög dos koffein ofta ger en rejäl boost med ökat fokus men sen när koffeinet går ur kroppen så riskerar man det motsatta med trötthet och huvudvärk som potentiella biverkningar.

Core Intensity Proteinfabrikken

Välkomponerad formula för höga ambitioner

Core Intensity är en utmärkt PWO för dig med höga krav och gott om utrymme i plånboken. Den är nämligen en av de dyraste produkterna i testet räknat i pris per portion. Samtidigt tycker vi ändå att den är ganska prisvärd eftersom den innehåller en så pass heltäckande formula med allt från aminosyror och koffein till de muskelstödjande ämnena kreatin och beta-alanin.

Heltäckande innehåll, lagom dos koffein
Högt pris, artificiell smak

Bra pris hos: