Test av semlor i Stockholm

Senast uppdaterat Februari 2021

I Stockholm finns ett enormt utbud av klassiska konditorier för nostalgikern, i sällskap av nya bagerier med stora följarskaror i sociala medier. I semmeltestet 2021 har vi gjort ett urval bland klassiska konditorier och uppstickare – både innanför och utanför tullarna. Nytt för i år, är att vi inte bara utser vilken semla som är bäst i test. Vi utser även en vinnare för norrort och söderort.

Semlorna inhandlades anonymt och en pandemianpassad minipanel har deltagit i ett blindtest av sammanlagt 16 olika semlor. Testpanelen har betygsatt och kommenterat de olika semlorna, allt för att på ett så bra sätt som möjligt kunna vägleda semmelsugna stockholmare.

Är du nyfiken på hur det ser ut när vi genomför det stora semmeltestet (och det inte är en pågående pandemi)? Titta gärna på filmen här nedan som spelades in förra året.

Testet är uppbyggt utifrån följande parametrar

Smak: Hur är den totala smakupplevelsen av semlan? Den totala smakupplevelsen står för 45 % av betyget.
Mandelmassa: Hur mycket smak av bittermandel finns, hur är konsistensen och smaken? Mandelmassa står för 25 % av betyget.
Grädde: Är den fluffig, hur smakar den? hur mycket grädde är det på semlan? Grädde står för 10 % av betyget.
Bröd: Hur mycket kardemummasmak har brödet och hur saftigt är det? Bröd står för 10 % av betyget.
Utseende: Är semlan vacker för ögat och hur mycket florsocker har den? Utseendet står för 10 % av totalbetyget.

Testvinnare - Test av semlor i Stockholm

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Fler tester av semlor

Semlor i Malmö

Semlor i Göteborg

Tester för den som vill ha mer godsaker

Köksassistent

Stavmixer

Blender

Glass

Mjölkchoklad

0 5 5 1

1. Sébastien på söder (2021) — BÄST I TEST SEMLOR I STOCKHOLM

En semla olik någon annan som höjer ribban rejält - bästa semlan i Stockholm

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 62 kr Antal butiker: 1 Adress: Medborgarplatsen 3 (inne i Söderhallarna) Öppettider: Mån-fre: 10-19, Lör: 10-16, Sön: stängt

Det är lätt att sätta kaffet i halsen när man ser prislappen på semlan hos Sebastien på Söder – 62 kronor är den i särklass dyraste semlan i testet. Men ska du bara köpa en enda semla i år, är det 62 välinvesterade kronor.

Detta är en helt vanlig semla: bulle, mandelmassa och grädde. Men så fort man tar första tuggan, inser man att det finns semlor, och så finns det SEMLOR. Grädden är som en liten bit av himmelriket: len, fluffig, lätt och perfekt vispad. Istället för att spritsa med en stjärntyll, är grädden spritsad som ett litet täcke över semlan. Och att äta denna semla är sannerligen som att dra den mjukaste filten av kashmir över sig.

Vid lite efterforskningar, visar det sig att grädden är gjord på mjölk från rödkulla och fjällko, samt är hantverksseparerad. Och det märks verkligen på smaken, att detta inte är vilken grädde som helst. Utseendet på semlan får den att sticka ut, och den är i all sin enkelhet den snyggaste semlan i testet.

Mandelmassan är något i särklass. Gjord på rostade mandlar och med en konsistens som för tankarna åt kolahållet, är det svårt att inte nedlåta sig till att slicka resterna av tallriken då semlan är uppäten.

Bullen är saftig och gräddad till perfektion med en tydlig smak av kardemumma. Den är inte allt för hög, vilket innebär att den viktiga balansen mellan bröd, grädde och mandelmassa är perfekt. Detta är helt enkelt en klassisk semla, olik någon annan.

Det må vara en dyr semla som Sebastien på Söder bjuder in till, men den är väl värd vartenda öre.

Stockholms godaste semla 2021

Perfekt grädde, smarrig mandelmassa, bra balans mellan de olika komponenterna
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Sébastien på Söders hemsida: www.sebastienpasoder.se

0 5 4.5 1

2. Vallentuna stenugnsbageri — BÄSTA SEMLAN I NORRORT

En utmärkt god och nästan löjligt snygg semla

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 47 kr Antal butiker: 1 Adress: Allévägen 6 A Öppettider: Mån-fre: 7-20, lör-sön: 8-20

Det första som slår en med semlan från Vallentuna stenugnsbageri är att det är en föredömligt snygg semla. Den ger ett gediget, hembakt intryck, och mängden grädde känns väl avvägd mot storleken på bullen. Bullen är fluffig och har en bra smak.

Grädden är för övrigt mycket fast och fin, med utmärkt fasta kanter. Den är inte smaksatt med något, men har ändå en mycket fin och fräsch smak. Samtliga i testpanelen är mycket förtjusta i grädden och semlan får högsta betyg av alla i det avseendet.

Mandelmassan är inte en lika given succé hos alla i testpanelen. Den innehåller stora bitar mandel, såpass stora att den nästan är lite avskräckande för vissa. Men alla är överens om att detta också gör att det är väldigt tydligt att mandelmassan är hemgjord. Den här semlan är dock kanske inget för dig om du inte gillar mandelmassa med för stora bitar. Mandelmassan upplevs också som en aning för söt.

Totalt sett är det här en mycket utmärkt semla. Den är nästan löjligt fin att titta på, och smaken är överlag väldigt bra. Ovan nämnda synpunkter på mandelmassan är det enda som drar ner betyget i någon större utsträckning.

Mycket snygg, fast, fin och god grädde, fluffig bulle
Kanske något stora bitar i mandelmassan, mandelmassan något för söt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Vallentuna Stenugnsbageris hemsida: www.vallentunastenugnsbageri.se

0 5 4.5 1

3. Stockholm BAK (2021) — BÄSTA SEMLAN I SÖDERORT

En klassisk semla som är lite mindre än andra men naggande god

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 45 kr Antal butiker: 1 Adress: Söndagsvägen 3 Öppettider: Mån-fre: 7-18, Lör-sön: 8-16

Mellan Hökarängen och Sköndal hittar man bageriet BAK i en stor och ljus lokal med stora fönster in till bageriet. Till skillnad från de andra bagerierna vi besökte vid inköp, var det inte tydligt hos BAK hur många personer som fick vistas i lokalerna. Som tur var kom vi dit vid ett klockslag då det inte var så många kunder på plats, varför vi slapp behöva fundera över kösystemet.

Semlorna hos BAK är lite mindre än hos flera andra bagerier, men detta utgör inte något problem alls. Faktum är att den något mindre storleken innebär att man slipper bli så där rysligt mätt som man ibland blir efter en semmelfika. Och vad den må sakna i storlek, kompenserar den helt klart för i smak.

Mandelmassan får testpanelen att sucka njutningsfullt. Den är väldigt god och innehåller, vad vi kan se, rostade mandlar. Dessutom finns det tydliga mandelbitar med skal på, vilket ger både en härlig textur och snyggt visuellt intryck. Grädden har en tydligt gräddig smak och är perfekt vispad och spritsad.

Inte heller bullen kan man vara annat än riktigt nöjd med. Den är lagom till sin storlek och har en fin smak av kardemumma. Faktum är att bullen är mycket godare i år än vad den var förra året hos BAK. Inte heller smälter florsockret bort, vilket det gjorde i fjol på testsemlorna från Hökarängen.

Vi måste även ge två tummar upp för den både snygga och praktiska förpackningen. Allt för ofta då man köper en semla, läggs den i en ask med utrymme för två vilket ökar risken för att den kommer glida runt under frakten hem. Inte nog med att BAK har en ask för singelsemlor, den är dessutom rasande snygg med ett praktiskt litet handtag.

Semlan från BAK är den bästa vi testat i söderort – missa den inte om du bor söder om tullarna.

Smarrig bulle, otroligt god mandelmassa, proffsig förpackning
Otydliga köregler i butiken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

BAK Stockholms hemsida: www.bak.se

0 5 4.5 1

4. Lillebrors bageri (2021)

Stockholms mest omtalade semla med en smarrig touch av sälta

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 45 SEK Antal butiker: 1 Adress: Rörstrandsgatan 13 Öppettider: Mån-Tis: Stängt (men under semmelsäsongen håller de öppet under tisdagar), Ons-Fre: 8-19, Lör: 8-18, Sön: 9-16

Söker man efter en semla med en mer normal prislapp går det knappast att få tag på en mer delikat än den hos Lillebrors Bageri – men bered dig på kö. Faktum är att denna semla är något av en kändis på instagram. Det räcker med att posta en bild i stories för att inkorgen ska svämma över med frågor om den kommer från Lillebrors.

Semlorna hos Lillebrors Bageri är de som vi har fått ta emot i särklass flest tips om. Och det är inte förvånande. I det lilla bageriet utan sittplatser, får man nämligen med sig en välbalanserad semla med en aning sälta.

Men vänta lite? Sälta i en semla. Ja, på mandelmassan finns rejäla mandelbitar som är rostade i salt. Vid första munsbiten överraskar denna sälta en aning, men vinner snabbt testpanelens hjärtan. Saltet lyfter mandelsmaken, samtidigt som den också balanserar sötman en aning. Alla semmelälskare vet att det är lätt att mandelmassan lätt blir övermäktigt söt. Så är inte fallet med denna.

Semlan är nästan löjligt snygg – mandelmassan är väl synlig redan innan man hugger in och de grovhackade mandlarna gör semlan inbjudande att dyka ned i med sin gaffel. Bullen är lagom stor, vilket innebär att den håller sig saftig, samtidigt som det inte blir för mycket bulle sett till grädden och mandelmassan.

Grädden är len och perfekt vispad – inga tendenser till en övervispad grädde här inte. Grädden är faktiskt så vacker att den nästan ser lite overklig ut – men det är inte någon dröm. Denna semla är i högsta grad verklig och ett måste under semmelsäsongen.

Sältan i mandlarna, väldigt gott bröd, lagom storlek
En så poppis semla kan innebära köer – håll avståndet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Lillebrors hemsida: www.lillebrors.se

0 5 4 1

5. Spröd Stenugnsbageri (2021)

En semla väl värd en utflykt till söderort

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 44 SEK Antal butiker: 2 Adress: Hörningsnäsvägen 20 Öppettider: Mån-fre: 7-18, lör-sön: 9-15

För att hitta till Spröd Stenugnsbageri krävs att man antingen bor i området och vet vart det ligger. Eller att man på rekommendation åker dit med Google Maps som guidar vägen. En god tio minuters gångväg från Huddinge Centrum ligger Spröd Stenugnsbageri, i en lokal med starka bagerianor.

Bullen i Spröds semla är magnifik – luftig och väldigt god med en perfekt balans av kardemumma. Semlan som vi köpte hade nog tyvärr spritsats medan bullen fortfarande var lite ljummen dock, eftersom grädden har vätskat sig. Detta ger naturligtvis semlan ett lite ledset och svettigt utseende, och på ytan är bullen lite blöt. Men trots detta är semlan så god att den håller sig i toppen av testet.

Mandelmassan, som vi under testets gång märker ofta gör den stora skillnaden mellan en bra och inte så bra semla, är riktigt god. Den innehåller stora mandelbitar och har en välbalanserad sötma som inte känns överväldigande.

Ser man mellan fingrarna vad gäller grädden som vätskat sig (inga andra semlor såg ut så i disken), så är detta en semla som är väl värd en utflykt till Huddinge. Be om den i en låda och ta en promenad till Rådsparken, där ni kan njuta den utomhus medan eventuella barn spanar på åsnan och kaninerna.

Otroligt god bulle, välbalanserad mandelmassa
Grädden har vätskat sig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Spröd stenugnsbageri på Facebook: www.facebook.com/sprodstenugnsbageri

0 5 4 1

6. Bullar & Bröd (2021)

Klassiskt spritsad semla som är en av huvudstadens bättre

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 45 Antal butiker: 2 Adress: Valhallavägen 85 Öppettider: Mån-fre: 7.30-18, lör: 8-17, sön: 9-17

Bullar & Bröd ligger nära Tekniska Högskolan och sjuder vanligtvis av studentikos aktivitet. Självklart är läget annorlunda i år. Men montern är fortfarande till brädden fylld av nybakade läckerheter, som till exempel årets semlor.

Det är snygga semlor som Bullar & Bröd bjuder på. Locket upplevs i år som större och till skillnad från förra året, har de pudrats generöst med florsocker. Grädden är lätt, fluffig och strålande god. En testare säger att grädden är som moln i munnen.

Mandelmassan har en god men lite väl mild smak. Den upplevs också som något blöt, utan att för den sakens skulle vara rinnig. Bullen har en tydlig smak av kardemumma, men överträder inte den fina linjen mot att smaka parfym. Brödet är dessutom luftigt och väldigt gott att hugga in på.

Bullar & Bröds semla bjuder på en allt igenom trevlig upplevelse, och har man vägarna förbi ska man absolut köpa med sig en. Även om de inte hamnar på pallplats, vågar vi ändå säga att Bullar & Bröd har en av de godare semlorna i huvudstaden.

Fantastiskt god grädde, rejäl kardemummasmak på bullen
Mandelmassan upplevs som lite blöt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bullar&Bröds hemsida: www.bullarochbrod.se

0 5 4 1

7. Wofflans stenugnsbageri (2021)

En semla från söderort med en riktigt delikat bulle

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 48 SEK Antal butiker: 1 Adress: Vega Allé 152 Öppettider: Mån: stängt, tis-fre: 7-17, lör: 8-15, sön: 9-15

Att Wofflans Bageri i den relativt nybyggda stadsdelen Vega (Haninge kommun) är ett populärt kvartersbageri råder det ingen tvekan om. Kön ringlar sig lång på torget, men går otippat snabbt. Här är skyltningen tydlig om hur många kunder som får vistas i lokalen och de stora fönsterna gör det lätt att se om plats finns eller inte.

Wofflans klassiska semla lämnar inte testpanelen besviken, och de kan bocka av det allra mesta på sin semmelönskelista. Bullen är delikat – saftig utan att vara degig eller kompakt. Grädden är fint vispad, men smaken är rätt blygsam av någon anledning.

Mandelmassan är väldigt slät, men har piffats upp med spån av mandel som ger det där efterlängtade tuggmotståndet som en alltför len mandelmassa annars saknar. I dessa tider av riktigt stora mandelbitar i semlan, ter sig dessa flarn som närmast lite väl blygsamma.

Detta är en semla som testpanelen känner sig mycket nöjda med och skulle köpa igen utan att tveka.

Gott med mandelspån, saftig och god bulle
En något försiktig mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

8. Wofflans stenugnsbageri - semmelcheesecake (2021)

En gott och lite syrligt alternativ till den annars så mättande semlan

Testår: 2021 Typ: Semmelcheesecake Pris vid inköp: 48 SEK Antal butiker: 1 Adress: Vega Allé 152 Öppettider: Mån: stängt, tis-fre: 7-17, lör: 8-15, sön: 9-15

Vad vore en semmelsäsong utan lite nytänkande kring den klassiska fastlagsbullen? På Wofflans bageri i Vega erbjuder man, utöver den klassiska semlan och en fantastisk croissantsemla, även en semmelcheesecake. Detta ville testpanelen gärna smaka.

Här har man helt klart tagit ett stort kliv bort från den klassiska looken av en semla. Är du konservativt lagd när det kommer till hur en semla ska se ut, så är detta kanske inte något för dig. Men om man vill kittla smaklökarna med ett ovanligt fräscht alternativ, då är denna semmelcheesecake ett riktigt piggt alternativ.

Alla smaknoter som man förväntar sig från en semla finns med: kardemumma, mandelmassan och mjuk kaka. Fyllningen är härligt syrlig, vilket ger en välkommen paus i gräddfrossan. Botten är en vanlig sockerkaksbotten, vilket testpanelen tyckte var synd. Kanske hade man istället kunnat ge den i mandelbotten och varit lite mer försiktig med mandelmassan?

Semmelcheesecaken är ett roligt alternativ till den vanliga semlan, kanske särskilt om man ska bjuda en semmelskeptiker på fika. I alla fall om det är grädden hen ogillar i en semla. Är det mandelmassan som är kruxet, då ska man stå över även denna variant.

Syrlig och fräsch smak, gullig semmeldekoration
Lite trist botten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

9. Viggbyholms stationskafé

En norrortssemla med fantastiskt fluffig bulle

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 59 Antal butiker: 1 Adress: Södervägen 5 Öppettider: 9-17

Den allra största styrkan med semlan från Viggbyholms stationskafé är bullen. Bullen är fantastiskt saftig och fluffig, något som kanske till viss del kan tillskrivas att kaféet använder surdeg i sina semlor. Den är utmärkt god utan minsta antydan om torrhet. Det enda som kan sägas vara till dess nackdel är att det kanske inte är den estetiskt snyggaste bullen vi har sett, men det vägs mer än väl upp av dess smak.

Mandelmassan är av det grövre slaget, och även om den är väldigt god så reagerar vissa i testpanelen på att vissa bitar är VÄLDIGT stora. Vissa önskar också att det hade varit mer mandelmassa på semlan.

Den här semlan snavar tyvärr väldigt mycket på grädden. Den har mycket potential, då den överlag ser ganska bra ut, och den är också smaksatt med både kardemumma och vanilj. Det sistnämnda är dock inget som uppskattas av alla, då de menar att det gör att grädden ger mindre kontrast mot bullen och mandelmassan.

Det som tyvärr är väldigt framträdande med just de semlor vi hade köpt för testtillfället var att grädden helt enkelt inte smakar bra. Den har en övervispad, nästan unken smak och tilltalar inte någon av medlemmarna i testpanelen.

Detta är synd, då semlan i övrigt känns väldigt välgjord, och bullen är som sagt utmärkt god. Men grädden skjuter den i sank på ett ytterst oförlåtligt sätt.

Fantastisk bulle, god mandelmassa
Bullen är inte den snyggaste, väldigt dålig smak på grädden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Viggbyholms stationskafés hemsida: www.viggbyholmsstationskafe.se

0 5 3 1

10. Bröd & Salt (2021)

Semlan för den som verkligen älskar mandlar och grädde

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 47 kr Antal butiker: 12 Adress: Norrtullsgatan 19, 113 27 Stockholm Öppettider: Tiderna varierar mellan de olika : butikerna

Precis som förra året är semlorna från Bröd & Salt riktigt modigt spritsade på höjden. Detta innebär att denna semla är betydligt högre än de andra semlorna. Grädden är tyvärr en aning övervispad dock, vilket förtar lite av gräddpeppen.

Precis som vi redan hunnit trendspana, ska det vara rejäla mandelbitar i mandelmassan i år. Bröd & Salt hade redan förra året stora bitar, men i år växlar de upp och har toppat mandelmassan med hela rostade mandlar. Det ser läckert ut, men när man äter semlan blir det faktiskt i mesta laget.

Bullen drar åt det lite torrare hållet, men har en härlig smak av kardemumma. Även mandelmassan innehåller en rätt rejäl dos kardemumma, vilket gör att smaken av denna krydda blir något för stark. När något smakar starkt av kardemumma, känns det nästan parfymerat – och så är tyvärr fallet med semlan från Bröd & Salt.

Med tanke på att denna semla är en av de som ligger lite högre prismässigt än de andra, hade man önskat att smaken var i topp. Men istället är det bara mängden grädde som får Bröd & Salts semla att torna rent fysiskt över de andra testade fastlagsbullarna.

Ser riktigt läcker ut med sin högt spritsade grädde
För skarp kardemummasmak, lite väl mycket med hela mandlar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bröd och Salt på Facebook: www.facebook.com/brodochsalt

0 5 3 1

11. Konditorn & Bagaren (2021)

En ofta rekommenderad semla med annorlunda mandelmassa

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 45 SEK Antal butiker: 1 Adress: Pepparvägen 11 Öppettider: Mån-fre: 7-18, lör-sön: 8-17

Många röster har höjts om att vi borde inkludera semlan från Konditorn & Bagaren i Hökarängen. Denna semla är en riktigt stor söderortsfavorit och utanför det lilla bageriet är det kö då vi ska köpa semlan.

Förväntningarna var så klart höga på denna omtalade fastlagsbulle, men då vi avslöjar vilken semla som var vilken efter blindtestet, blir panelen förvånad.

Semlan från Konditorn & Bagaren har många saker som talar för sig. Bullen har en härlig och djupare färg än de flesta andra, den omtalade mandelmassan ser utsökt ut med de stora bitarna mandel som kikar fram från under täcket av grädde. Men det är faktiskt just mandelmassan som kommer att dra ned snittbetyget för denna semla.

Mandelmassan har å ena sidan en riktigt läcker smak, men (och detta är ett stort men) den är oerhört söt. Faktum är att det knastrar i hela munnen av sockercrunch då man äter denna semla. Konsistensen är dessutom i klistrigaste laget. Detta påverkar helhetsintrycket mycket och en av testarna gräver till slut bort mandelmassan och nöjer sig med att äta bulle och grädde.

Under locket på semlan gömmer sig hackade nötter. Vi tror först att det är rostade mandlar, men kan faktiskt inte riktigt avgöra om det är mandlar eller hasselnötter. Detta får hasselnötsallergikern att skrapa bort nötkrosset – better safe than sorry.

God bulle, trevligt med hackade nötter direkt under locket
Klistrig och alltför söt mandelmassa, otydligt vad det är för nötter på grädden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Konditorn & Bagaren på Facebook: www.facebook.com/konditornochbagarn.se

0 5 3 1

12. Valhallabageriet (2021)

Förra årets vinnarsemla är fortfarande god, men inte nära någon pallplats

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 40 Antal butiker: 3 Adress: 19 Öppettider: Mån-fre: 7-18, Lör: 8-15, Sön: Stängt

Förra året kom testets vinnarsemla från Valhallabageriet – men i år imponerar den inte lika stort.

Bullen som förra året var så god, är 2021 i torraste laget. Smaken är det rakt inget fel på, kardemumman är tydlig men inte överväldigande. Ibland kan en något torr bulle räddas upp av en smaskig grädde, men inte heller grädden imponerar särskilt mycket i år.

Grädden är långt från vad testpanelen förväntar sig från ett bageri. Istället för en vackert fluffig grädde, är testsemlorna fyllda med grädde som känns mer hemmavispad än proffsvispad. Nog är den len, men inte alls som grädden på toppsemlorna i testet.

Mandelmassan innehåller rostade mandelbitar, och erbjuder ett trevligt tuggigt motstånd med de lite större bitarna. Tyvärr är mandelmassan i sötaste laget, vilket skapar en obalans i semlan.

Det blir helt enkelt ingen pallplats för Valhallabageriet i år, även om man absolut inte blir besviken efter en semmelfika köpt hos dem.

God kardemummasmak på bullen
Något torr bulle, inte särskilt fluffig grädde
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Valhallabageriet på Facebook: www.facebook.com/valhallabageriet

0 5 3 1

13. Lindquists konditori (2021)

En iögonfallande röd semla med god cream cheese-frosting

Testår: 2021 Typ: Rödvelvet-semla Pris vid inköp: 50 Antal butiker: 1 Adress: Odengatan 27 Öppettider: Mån-fre: 7.30-18.30, lör-sön: 9-18

Egentligen stod inte Lindquists konditori med på inköpslistan, men när semmelinköparen passerade förbi skyltfönstret kunde hen inte låta bli att stanna upp. Här finns nämligen, utöver klassiska semlor, även tryffelsemlor och red velvet-semlor – och vem kan motstå en knallröd semla?

Till formen har red velvet-semlan samma attribut som en vanlig semla: det är en bulle som öppnats och fyllts med mandelmassa och en krämig fyllning. Fyllningen visar sig snabbt vara en cream cheesefrosting, och den är alldeles utsökt. Det är också väldigt generöst med fyllning, och denna semla är tveklöst den tyngsta i testet.

Problemet är att när man köper någonting som utger sig för att vara red velvet, förväntar man sig en riktigt saftig bulle – det är nämligen halva grejen med red velvetkaka: dess saftighet. Andra halvan är att den ska smaka milt av choklad. Denna bulle är ingetdera. Det smakar mest som en vanlig torr vetebulle, som färgats röd.

Frostingen är riktigt smarrig, men under den gömmer sig ett extremt generöst lager mandelmassa – och här tar det lite stopp. Det blir helt enkelt för sött. Frostingen i sig är sockerstinn och tillsammans med den söta mandelmassan blir det för mycket.

Men man blir ändå glad av denna semla – det märks att man har kul på Lindqvists konditori då man fantiserar ihop nya varianter av semlor. Och glädjen i ett bakverk kan väga upp lite av den överdrivna sötman.

Jättegod frosting, kul med en semla som verkligen sticker ut
Torr bulle, alldeles för sött
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Lindquists konditori på Facebook: www.facebook.com/LindquistsKonditori

0 5 2.5 1

14. Cafeet i Tyresta by (2021)

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 42 Antal butiker: 1 Adress: Tyresta by 1 Öppettider: Mån: Stängt, Tis-fre: 9-16, Lör-sön: 8-17

Vill du ha en naturupplevelse serverad jämte din semla? Då är det ingen dum idé att ta en tur till Tyresta Nationalpark. Här finns det slingor i skogen som passar de allra flesta, och efter en tur är det härligt att avrunda med ett besök i cafét i Tyresta By.

Men är det värt att ta omvägen via Tyresta enkom för ett semmelinköp? Både ja och nej. Sett till enbart semlan, är det inte värt att åka till Tyresta. Grädden är tydligt övervispad, det både syns och känns. Mandelmassan smakar som butiksköpt mandelmassa. Butiksköpt mandelmassa är för all del inte är äckligt, men nu för tiden lägger de flesta bagerier mycket energi på att göra mandelmassan speciell och då framstår denna typ av mandelmassa rätt lam i jämförelse.

Bullen är saftig, men balanserar på gränsen till att vara lite degig. Det är på det stora hela, en ganska medioker semla. Men medioker eller ej, som en person i testpanelen uttryckte det: ”åkte jag till Tyresta och passade på att äta en semla, skulle jag inte bli besviken. Men om jag åkte till Tyresta för semlans skull, då skulle jag inte vara så förtjust”.

Semlan i Tyresta vinner på sina omgivningar, möjligheten att sitta utomhus och fantastiska korta och långa vandringsleder. Men på egen hand, då snubblar den över både stock och sten.

Fantastiska omgivningar, en okej semla
Övervispad grädde, tam mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Caféet i Tyresta By på Facebook: www.facebook.com/cafeetityrestaby

0 5 2 1

15. Cafeet i Tyresta by – vegansk semla (2021)

Ett veganskt alternativ som lämnar en hel del att önska

Testår: 2021 Typ: Vegansk semla Pris vid inköp: 42 Antal butiker: 1 Adress: Tyresta by 1 Öppettider: Mån: Stängt, Tis-fre: 9-16, Lör-sön: 8-17

Samtidigt som vi köpte den klassiska nationalparkssemlan på Tyresta By Café, tog vi tillfället i akt att även köpa med oss deras veganska semla. De veganska semlorna slår ibland lite ur underläge då de testas jämte semlor som innehåller mejeriprodukter. Men låt oss inte glömma bort att det finns många som inte tycker om vispad grädde, och då kan de veganska semlorna vara ett spännande alternativ även för de som inte är veganer.

Tyvärr blir testpanelen besvikna då de sätter tänderna i den veganska semlan från cafét i Tyresta by. Bullen är torr och även locket är så torrt att det nästan är krispigt.

Semlans styrka ligger i gräddalternativet, en härligt fluffig historia som påminner om fyllningen i gräddbullar. Mandelmassan känns, precis som mandelmassan i den klassiska semlan från samma ställe, som en butiksköpt mandelmassa – den saknar helt enkelt glädje och innovation.

Förhoppningsvis ser vi en flodvåg av fantastiska veganska semlor under nästa semmelsäsong, för det vore verkligen på tiden. Men det står klart att denna tid inte är nu, i alla fall inte på Tyresta By Café.

Smarrig vegansk grädde
Torr bulle, hårt lock, trist mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Caféet i Tyresta By på Facebook: www.facebook.com/cafeetityrestaby

0 5 2 1

16. Brot Bageri & Pâtisserie (2021)

En högst ordinär semla som snabbt faller i glömska

Testår: 2021 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 45 Antal butiker: 2 Adress: Odengatan 43 Öppettider: Mån-fre: 7-18, Lör-sön: 8-16

I ett semmeltest av denna storlek, är det lätt att en semla som inte utmärker sig snabbt skjuts åt sidan och sedan skrapas av då städningen påbörjas. Tyvärr är semlan från Brot en typisk sådan semla som snabbt faller i glömska.

Då semlan packas ned i en påse vid inköp, blir den tilltryckt och förlorar lite av sitt vackra uttryck. Detta är naturligtvis en parentes, men i och med att semlor är kända för att vara lite ömtåliga vid frakt är det ändå synd att visa bagerier fortfarande envisas med dessa semmelpåsar helt utan styrsel.

Semlan i sig får det inte att pirra i någons mage. Bullen drar åt det torra hållet och har en alltför blygsam smak av kardemumma. Grädden smakar väldigt mjölkigt och balanserar på gränsen till att vara övervispad. Den ack så viktiga mandelmassan då? Den smakar nästan lite parfymerat, vilket aldrig är en fröjd för smaklökarna. Lägg därtill att sockret bokstavligen får det att knastra mellan tänderna, och semlan från Brot sjunker snabbt ned i botten av testet.

Även om semlan inte är äcklig, så är det inte heller en semla man minns och tipsar folk om. Tänderna däremot, de kommer för alltid minnas hur det gnisslade i munnen av sockerchocken.

Snygg (innan den tryckts ihop av förpackningen)
Torr bulle, övervispad grädde, mandelmassan knastrar av socker
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 5 1

17. Valhallabageriet (2020)

En välbalanserad semla med fantastisk mandelmassa

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 40 kr Antal butiker: 2 Adress: Östermalmsgatan 92 Öppettider: Mån 07.00-15-00 Tis-Fre 07.00-18.00 Lör 08.00-14.00

Valhallabageriet har länge varit en favorit hos Östermalmsbor och det är lätt att förstå varför. Redan när man tittar på denna snygga semla, misstänker man att detta kommer bli en härlig smakupplevelse. Semlan är visserligen lite mindre än övriga i testet, men vad den saknar i storlek, väger den upp för i utseendet i övrigt. Mandelmassan är synlig redan innan man hugger in, grädden ser vackert fluffig ut och det är generöst med florsocker på locket.

Bullen har en tydlig och god kardemummasmak, men upplevs vara lite åt det torra hållet. Grädden är fluffig, smakar gott och är av lagom mängd – här slipper man bli gräddmätt efter halva semlan. Men det som gör denna semla till en riktig vinnare är mandelmassan. Detta är en mandelmassa med tydliga och goda bitar av mandel. Den är faktiskt så pass god att testpanelen önskade att det hade funnits mer av den. Bullen är inte särskilt mycket urgröpt, vilket innebär att den största delen av mandelmassan vilar ovanpå bullen under grädden.

Valhallabageriets semla vinner med god marginal över de andra semlorna – segern är vad man skulle kunna kalla för en riktigt cakewalk.

Riktigt god mandelmassa, bra proportioner, vacker
Lite torr bulle, hade önskat mer mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Valhallabageriet på Facebook: www.facebook.com/valhallabageriet

0 5 4 1

18. BAK (2020)

Semla med smarrigt mjuk grädde och goda mandelbitar i mandelmassan

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 41 kr Antal butiker: 1 Adress: Söndagsvägen 3 (Hökarängen) Öppettider: Mån-Fre 07.00-18.00 Lör-Sön 08.00-16.00

Mellan Hökarängen och Sköndal hittar man bageriet BAK i en stor och ljus lokal med fönster in till själva bageriet. Här spritsades semlorna vid köptillfället (men vi låter det vara osagt om detta alltid är fallet, eller om det bara var så att vi handlade innan de hade hunnit få ut resten i butiksdelen).

Denna semmelbulle är lite ljusare än vad de andra bullarna är, men har en bra och tydlig smak av kardemumma. Grädden är riktigt smarrig, mjukt och fint vispad med en väldigt gräddig smak. Tyvärr hade florsockret på locket smält, vilket gav semlan en något svettig look. Mandelmassan är däremot otroligt bra med stora och goda mandelbitar, något som verkligen uppskattades av testpanelen. Dessutom är bullen ordentligt urgröpt, så det finns gott om mandelmassa att njuta av.

Väldigt god mandelmassa, mjuk och fin grädde
Brödet hade gärna fått ha lite mer färg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

BAK på Facebook: www.facebook.com/bagerietbak

0 5 3.5 1

19. Mr Cake (2020)

Semlan vars mandelmassa får oss att sucka av välbehag

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 48 kr Antal butiker: 1 Adress: Rådmansgatan 12 Öppettider: mån-fre 07.30-19.00, lör-sön 09.00-18.00

Mr Cake fick en topp tre placering 2019, och även i år håller de sig kvar på prispallen med sin klassiska semla. Sedan de öppnade, har Mr Cake gjort sig kända för sina påhitta varianter av semlan (Nachosemlan 2018 är till exempel svår att glömma) – men i vårt test har vi låtit de traditionella semlorna stå i rampljuset.

Precis som för de andra semlorna med pallplats, är det mandelmassan som gör hela skillnaden. Det är en väldigt god mandelmassa med bitar av mandel som ger en trevlig textur. Faktum är att flera i testpanelen suckade till drömskt av den fröjd för smaklökarna som denna mandelmassa innebär. Den något torra bullen räddas upp av den generösa mängden, som denna goda mandelmassa serveras i.

Det största minuset är dock grädden. Den är väldigt hårt vispad och både ser ut och smakar som om den har någon dag på nacken. Detta i kombination med att brödet både är lite torrt och har en lite för svag smak av kardemumma, drar ned betyget.

 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Mr. Cake på Facebook: www.facebook.com/mrcakesthlm

0 5 3.5 1

20. Vete-Katten (2020)

En vacker semla med välbalanserad smak av kardemumma

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 44 kr Antal butiker: 6 Öppettider: varierar mellan butikerna

I förra årets semmeltest gick inte semlan från anrika Vete-Katten hem hos testpanelen på grund av brödet. I år är däremot brödet den starkaste delen av semlan.

Semlan från Vete-Katten är väldigt vacker. Bullen är riktigt god och har en välbalanserad smak av kardemumma. Grädden är visserligen fin, men har också lite skinn – mer skinn än på någon av de andra semlorna i testet. Är man villig att se förbi detta, så är dock grädden väldigt god. Mandelmassan gör en dock besviken. Den är väldigt len men tyvärr också intetsägande och trist. Den innehåller inga bitar alls och kan bäst beskrivas som generisk.

Hade det inte varit för den tråkiga mandelmassan och hinnan på grädden, hade Vete-Kattens semla utan svårigheter kunnat klättra upp på en trygg pallplats.

Riktigt god bulle, len grädde, vacker
Trist mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Vetekatten på Facebook: www.facebook.com/vetekatten

0 5 3.5 1

21. Tössebageriet (2020)

Anrik semla som bjuder på generöst med mandelmassa

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 48 kr Antal butiker: 1 Adress: Karlavägen 77 Öppettider: mån-fre 07.00-18.00, lör 09.00-17.00, sön 09.00-16.00

Tösses är ett bageri med anor och är en riktig institution i Stockholm när det kommer till semlor. De är dock inte rädda att förnya sig och var bageriet bakom den oändligt populära semmelwrappen. Tösses brukar också placera sig i toppskiktet då årets semla ska utses, men i år når de inte fram till en plats på prispallen.

Bullen känns härligt nybakt och fluffig med en mild kardemummasmak. Den innehåller generöst med mandelmassa, som är väldigt slät. Faktum är att mandelmassan nästan känns mer som en mandelpuré. Grädden är lätt och testpanelen tycker sig kunna ana en smak av vanilj i den.

Tösses semla faller på att den är en aning oproportionerlig och faktiskt en aning för stor. Den är riktigt svår att äta och att inta denna semla med stil ute på lokal, måste vara helt omöjligt. Helst skulle man vilja ha en skyffel för att effektivt kunna äta den, då den snabbt kapsejsar.

Botten är väldigt stor och mängden grädde i relation till mängden bröd blir för lite. Flera av testarna nämnde att denna semla nog gör sig allra bäst som hetvägg.

Gott bröd, len och fin grädde, mycket mandelmassa
Svår att äta, för mycket bröd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Tössebageriet på Facebook: www.facebook.com/Tossebageriet

0 5 3.5 1

22. Bröd & Salt (2020)

En semla med vågad spritsning och smarrig mandelmassa

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 46 kr Antal butiker: 12 Öppettider: Varierar mellan butikerna

Bröd & Salt är ett Stockholmsbageri som under senaste åren spridit ut sina vingar över hela centrala Stockholm. Utöver butiken med huvudbageri och produktion på Skeppsbrokajen i Stockholm, finns det 11 butiker runt om i stan.

Semlan från Bröd & Salt sticker ut från resten – en testperson säger att den nästan ser lite vågad ut. Detta beror på den generösa spritsningen av grädde som hamnat lite på sniskan.  Grädden visar sig vara en aning övervispad, men ändå god.

Mandelmassan sticker ut! Här hittar vi hela mandlar i mandelmassan, vilket var uppskattat hos nästan hela testpanelen. Mängden mandlar känns generös och mandelmassan har även en smak av kardemumma, som är trevlig.

Bullen är däremot torr och lite seg, och locket på semlan är torrt och hårt. Men på det stora hela så är detta en stor och prisvärd semla.

Väldigt god mandelmassa med hela mandlar, vågad look
Torr bulle, hårt lock
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bröd och Salt på Facebook: www.facebook.com/brodochsalt

0 5 3 1

23. Bullar och Bröd (2020)

En semla som lyfts av de hackade mandlarna

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 45 kr Antal butiker: 2 Adress: Valhallavägen 65 Öppettider: mån-fre 07.30-18.00 lör 08.00-17.00 sön 09.00-17.00

Ett stenkast från Kungliga Tekniska Högskolan finns bageriet Bullar & Bröd. I den rejäla lokalen finns gott om sittplatser och man har en öppen utsikt till bageriet, som ligger i samma lokal som serveringen.

Det första testpanelen reagerar på är att bullen är väldigt välgräddad, med en djupare färg än många andra semlor i testet. Brödet är samtidigt rätt torrt och drar åt det mer kompakta hållet, vilket inte övertygar våra testsmakare. Bullen liknas vid en formfranska, då smaken av kardemumma är alldeles för blygsam.

Grädden är bra vispad, den känns vare sig för maffig eller bastant. Den drar lite åt det sötare hållet. Även hos semlan från Bullar & Bröd, är det mandelmassan som visar sig lyfta bakverket. Detta är en mandelmassa med väldigt tydlig smak av mandel. Dock reagerade flera av provsmakarna på att den kanske var lite väl blöt. Väldigt uppskattat var det faktum att det var hackad mandel strösslad ovanpå mandelmassan – något som var både gott och snyggt.

God grädde, smakrik mandelmassa, strösslad mandel ovanpå mandelmassan
Torr bulle, något övergräddad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bullar och Bröd på Facebook: www.facebook.com/bullarochbrod

0 5 3 1

24. Thelins (2020)

Semla med en tydligt nybakad bulle

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 44 kr Antal butiker: 15 Öppettider: varierar mellan butikerna

Thelins grundades redan i början av 1900-talet och har således en lång erfarenhet av att förse stockholmare med fastlagsbullar. Idag har Thelins 17 butiker runt om i stan.

Thelins semla får höga poäng för sitt toppiga och snygga utseende. Men när det kommer till smak, är testpanelen inte rakt igenom imponerade. Mandelmassan är förvisso helt okej. Den har några större bitar av mandel, men inte alls i samma omfång som flera av de andra semlorna. Dock ger dessa bitar ändå en trevlig textur.

Bullen är riktigt bra – den smakar nybakat och är väldigt god. Åsikterna om mängden kardemumma i denna bulle går isär. Några säger att den gärna hade fått innehålla mer kardemumma, medan andra tycker att det var precis rätt mängd.

Det som drar ned betyget rejält är grädden. Grädden har en otrevlig hinna, vilket får flera testdeltagare att undra om den verkligen är spritsad samma dag som den inhandlades och inmundigades. Därtill har grädden en något kemisk smak och påminner nästan lite om spraygrädde. Kort och gott lever grädden inte alls upp till förväntningarna och följden blir att smakupplevelsen försämras rejält.

Bra bulle, estetiskt tilltalande
Grädden smakar inte färskt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Thelins på Facebook: www.facebook.com/thelinskonditori

0 5 2.5 1

25. Bake my Day (2020)

Tillgänglig semla som lätt mättar semmelsuget

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: ca 22 kronor (43.95 för 2-pack) Antal butiker: Finns i ett brett utbud av matvarubutiker Öppettider: varierar mellan butikerna

Mitt bland alla bagerisemlor, smög vi in semlor från Bake my Day. Bake my Day är Stockholms största färskleveransbageri- och konditori och levererar till så väl matvarubutiker som restauranger. Dessa semlor säljs allt som oftast i två-pack.

Denna semla sticker ut med mängden florsocker. Medan florsockret på många av de andra semlorna i testet antingen var i snålaste laget eller rent av hade smält bort, hade semlorna från Bake my Day generöst florsockrade lock.

Mandelmassan är lite väl rinnig och flera av testpersonerna tycker att den smakar mer mandelessens än rostade mandlar. Grädden är visserligen ganska söt men är samtidigt fluffig och lätt. Dessutom är testdeltagarna eniga om att det är bättre med en något söt grädde än en helt osötad sådan. Bullen är god, men drar lite åt det torra hållet. Dock är det på det stora hela en semla som tar hand om ett plötsligt semmelsug. Med tanke på att den inte kräver några omvägar eller en sväng till stan, utan finns i de allra flesta matbutiker, är den stora tillgängligheten ett plus.

Detta är med god marginal den billigaste semlan i testet, vilket också gör den till den mest prisvärda.

Tydligt florsocker, prisvärd, tillgänglig
Artificiell smak på mandelmassan, något torr bulle
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bake my Day på Facebook: www.facebook.com/Bakemydaybageriet

0 5 2 1

26. Grillska Brödboden (2020)

Snyggaste semlan i stan

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 40 kr Antal butiker: 1 Adress: Stortorget 3 Öppettider: mån-fre 08.00-18.00 lör-sön 09.00-16.00

Grillska Brödboden i Gamla Stan bjuder på en mysig atmosfär och en trevlig utsikt mot Stortorget som alltid sjuder av liv med turister och skolklasser.

Semlan från Grillska Brödboden är utan tvekan den vackraste semlan i testet – så är du på jakt efter en fotogenique semla är det hit du ska vända dig. Däremot levererar denna semla inte en lika vacker smakupplevelse.

Grädden har en hård hinna men lyckas samtidigt vara glidig, och åker faktiskt av semlan då man tar sig an den. Dessutom smakar den nästan lite surt, vilket får testpanelen att undra om den är dagsfärsk eller inte. Bullen är väldigt fluffig och spröd, men tyvärr även ganska torr. Inte ens mandelmassan räddar denna semla. Snarare smakar mandelmassan väldigt likt den typen av mandelmassa man köper färdig i bakhyllan på mataffären. Den är helt slät utan några tydliga mandelbitar, vilket testdeltagarna saknar.

Detta är helt enkelt en semla som gör sig allra bäst på bild.

Snyggaste semlan i stan
Grädden smakar gammalt, bullen är lite torr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

27. Fabrique (2020)

En semla som bäst serveras med hetvägg

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 46 kr Antal butiker: 19 Öppettider: varierar mellan butikerna

Sakta men säkert har stenugnsbageriet Fabrique spridit sig över Stockholms innerstad, och finns att hitta på flera olika ställen.

Hela testpanelen reagerar snabbt på hur kompakt denna bulle känns redan då man tar i den. Det visar sig vid första biten, att bullen inte bara är kompakt utan även rätt torr. Här har man dock inte snålat på kardemumman, vars smak gör sig ordentligt hörd i det i övrigt rätt trista brödet.

Grädden är väldigt tjock och saknar helt sötma. Gräddsmaken är däremot väldigt tydlig. Mandelmassan imponerar inte heller. ”Mesig”, säger en av testdeltagarna. ”Alldeles för dålig mandelsmak”, säger en annan. Inte ens det faktum att mandelmassan innehåller tydliga bitar av mandel, lyckas liva upp smaken på den.

Testpanelen är eniga om att de hade varit besvikna om detta var den semla de hade köpt hem till semmeldagen. Men troligen hade den utgjort en besvikelse vilken dag som helst. Kanske att den hade kunnat hottats upp med hjälp av en hetvägg, var det slutliga utlåtandet.

Skulle passa bra som hetvägg
Kompakt och torr bulle, tråkig mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

28. Gunnarssons Specialkonditori Vegansk semla (2020)

Vegansk semla med lent gräddsubstitut

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla, vegansk Pris vid inköp: 54 kr Antal butiker: 1 Adress: Götgatan 92 Öppettider: mån-tors 07.00-21.00, fre 07.00-20.00, lör 07.30-18.00, sön 10.00-18.00

Även i år är testets enda specialsemla, den veganska semlan från Gunnarssons Specialkonditori. Trots att testet utförs som ett blindtest, är testpanelen snabba på att enbart genom att titta på semlorna, avgöra att detta handlar om en vegansk fastlagsbulle.

Det är grädden som snabbt avslöjar den veganska semlan. Den glänser likt vispad maräng och ser nästan retuscherad ut. Den veganska grädden i denna semla är mycket sötare än mejerigrädde. Men konsistensen är väldigt len och fin. Testdeltagarna upplever att hela semlan känns lättare, vilket beror på att den veganska grädden inte är lika tung och inte mättar på samma sätt som traditionella varianter. Detta innebär att det är lättare att äta en hel semla utan att drabbas av den berömda semmelkoman.

Bullen imponerar inte särskilt mycket. Den är visserligen fluffig, men upplevs samtidigt som seg och flera av testarna säger att det känns som att brödet nästan har ett skal som man måste ta sig igenom. Mandelmassan är oinspirerande och smakar väldigt likt vanlig köpemandelmassa. På det stora hela, tycker testpanelen att detta smakar som en massproducerad semla – med undantag för det lätta och lena gräddalternativet.

Len och fin grädde
Trist bulle, känns massproducerad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Gunnarssons Specialkonditori på Facebook: www.facebook.com/Gunnarsons-Specialkonditori-639924572792927

0 5 1.5 1

29. Älvsjö Konditori (2020)

En semla som inte håller hela vägen

Testår: 2020 Pris vid inköp: 45 kr Antal butiker: 1 Adress: Johan Skyttes väg 204 Öppettider: mån-fre 07.00-18.00, lör 08.00-15.00

Den framlidne Sara Danius lär om semlorna från Älvsjö Konditori ha sagt att de ”bygger bon i fantasin”. Vår testpanel höll dock inte med.

Denna semla får snabbt kommentarer om sitt utseende – den ser ut som en hamburgare. Alla lager är synliga och flera liknar dess utseende vid en semlas motsvarighet till burgare. Men utseendet är inte allt – eller? Tyvärr visar det sig snabbt, att man ibland kan döma en semla utifrån dess utsida. Det är nämligen inte mycket med denna semla som faller testpanelen i smaken.

Grädden smakar plastigt och har en eftersmak som faktiskt beskrivs som dålig. Den sticker ut i testet som den klart sämsta grädden. Mandelmassan är slät och klibbig och är dessutom ganska snålt portionerad, trots att det rent visuellt ser ut som om detta är en semla med gott om mandelmassa.

Bullen är bättre än övriga ingredienser, men detta är långt ifrån tillräckligt för att rädda denna semla.

Bra bulle
Plastig grädde, snålt med mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

0 5 0.5 1

30. Gateau (2020)

En semla som saknar själ

Testår: 2020 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 45 kr Antal butiker: 23 Öppettider: varierar mellan butikerna

Det är tydligt att hamburgerlooken inte går hem hos testdeltagarna i årets semmeltest. Detta är helt enkelt inte en semla som kommer vinna några pris i en skönhetstävling. Bullen är platt som ett hamburgerbröd. Hela semlan har ett slafsigt utseende, särskilt om man jämför med hur Gateaus semlor ser ut på instagram.

När semlan provsmakas reagerar alla testdeltagare på att den har en tråkig smak överlag. Mandelmassan är smaklös, grädden är för hårt vispad med en syntetisk smak och bullen ser inte bara ut som en fralla, den smakar inte mycket mer än en sådan heller.

Detta är en semla som både smakar och ser ut som man tänker sig att fabrikstillverkade semlor ska göra. ”En semla utan själ”, suckar en av testdeltagarna. Och de andra håller enhälligt med, detta är den sämsta semlan i testet.

Finns inget positivt med denna semla
Hela semmelupplevelsen
 • Betyg 1/5 Betyg 0.5/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

0.5 av 5

Gateau på Facebook: www.facebook.com/gateausverige

0 5 5 1

31. Tössebageriet (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 49 kr Antal butiker: 1 Adress: Karlavägen 77 Öppettider: mån-fre 07.00-18.00, lör 09.00-17.00, sön 09.00-16.00

Tössebageriet är en av de mest kända bagerierna i Stockholm när det kommer till specialsemlor, då de 2015 med stor framgång lanserade den så kallade semmelwrapen.

Denna lite mer klassiska semla får även den stående ovationer (nåja, nästan i alla fall) av vår testpanel. Mängden florsocker på bullen får visst minus i kanten, men helhetsintrycket är desto bättre.

Grädden är en av de punkter där Tösse sticker ut med, då de bedöms vara både väldigt fluffig och av bra mängd. Testpanelen tycker också att den är god, och en testare jämför till och med smaken med mjukglass.

Betyget på kardemummasmaken i brödet är kanske inte i topp, men bullens saftighet väger upp detta. Mandelmassan är av en något kornigare sort och har en viss smak av vanilj.

Vi efterfrågade laktosfria semlor från Tössebageriet, detta var dock inget de kunde bistå med vid köptillfället.

Mycket bra grädde, god bulle, god mandelmassa
Inte den tydligaste kardemummasmaken, kanske lite snål på florsocker
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

32. Mr Cake (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 48 kr Antal butiker: 1 Adress: Rådmansgatan 12 Öppettider: mån-fre 07.30-19.00, lör-sön 09.00-18.00

Roy Fares populära kafé på Rådmansgatan profilerade sig 2018 med en så kallad nachosemla och nyheten för i år är så kallad semmelgröt. Vi har dock valt att testa Mr Cakes klassiska semla.

Semlan får överlag bra betyg för utseendet i allmänhet, med något blygsammare omdömen specifikt för mängden florsocker. Gräddens fluffighet får plus i kanten och de flesta tycker att grädden också smakar bra.

Den största minuspunkten för den här semlan är bullen, som även om den i stort får bra betyg anses ha en något blygsam kardemummasmak, och vissa testare menar på att bullen är direkt dålig. Även om det inte finns tydlig konsensus kring mandelmassan så anser många att den är väldigt god.

Vi efterfrågade laktosfria semlor från Mr Cake, detta var dock inget de kunde bistå med vid köptillfället.

Fluffig och god grädde, god mandelmassa
Ingen särskilt spännande bulle, kanske något snål på florsockret
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

33. Bröd & Salt (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla, laktosfri Pris vid inköp: 45 kr Antal butiker: 12

En av testets allra bästa semlor sett till mandelmassan. Den sticker ut från de övriga semlorna i vårt test, då den innehåller väldigt grovt hackad mandel. Överlag är den uppskattad bland testarna, även om några menar att de stora bitarna inte alls faller dem i smaken.

Grädden i semlan upplevs av de flesta som fluffig, men smaken på densamma får blandade omdömen. Bullen har god kardemummasmak, men den upplevs av flera testare som alldeles för kompakt. En testare önskar att det hade varit mer grädde i förhållande till bullen.

Det här är inte en perfekt semla, men den har många bra saker som talar för den. Om du är väldigt nogräknad med mandelmassan eller bara vill prova något som är lite annorlunda kan Bröd & Salt vara väl värd att överväga.

God mandelmassa, fluffig grädde
Tråkig smak på grädden, kompakt bulle
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

34. Thelins (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla, laktosfri Pris vid inköp: 42 kr Antal butiker: 17

Betygen för utseendet på den här semlan är både höga och låga, dock är de desto bättre om man tittar enskilt på mängden florsocker, vilket föll testarna i smaken. Både fluffighet och mängd grädde får tummen upp av testpanelen.

Testarna är inte lika imponerande av smaken på grädden, som i vissa fall beskrivs som annorlunda och i vissa fall som direkt dålig. En testare misstänker att semlan inte är dagsfärsk och tycker att grädden smakar kylskåp.

Mandelmassan får plus i kanten för både smak och konsistens, då den har något större bitar mandel än normalt. Däremot så anmärks det på vissa håll att det är för lite av den i bullen. Brödet får blandade betyg, med något högre betyg på kardemummasmaken än på saftigheten.

Fluffig och god grädde, bra mängd florsocker, god mandelmassa
Tråkig grädde, kanske lite snålt med mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

35. Valhallabageriet (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 40 kr Antal butiker: 1 Adress: Valhallavägen 174 Öppettider: mån-fre 07.00-18.00, lör 08.00-15.00, sön 09.00-15.00

Valhallabageriets klassiska semla sticker i år ut ordentligt med mandelmassan. Den får goda betyg av vår testpanel både sett till smak och konsistens, och de något större bitarna mandel får också plus i kanten av många testare. Dock anmärker vissa på att mängden mandelmassa kanske är lite snål.

Även bullen går överlag hem hos testpanelen, dock får kardemummasmaken något högre betyg än saftigheten på bullen. Utseendet på semlan gillas av många, vissa beskriver den som att den ser hembakt ut och grädden får goda betyg både på fluffighet och mängd. Smaken på grädden får dock lite blandade betyg, vissa menar att det är den godaste grädden i teste, medan andra tycker att den är omärklig och har dåligt med smak.

Vi efterfrågade laktosfria semlor från Valhallabageriet, detta var dock inget de kunde bistå med vid köptillfället.

God mandelmassa, fluffig grädde
Smaken på grädden och saftigheten på bullen inte den bästa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

36. Gunnarsons specialkonditori vegansemla (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla, vegansk Pris vid inköp: 52 kr Antal butiker: 1 Adress: Götgatan 92 Öppettider: mån-tors 07.00-21.00, fre 07.00-20.00, lör 07.30-18.00, sön 10.00-18.00

Testets enda “specialsemla”, i form av en helt vegansk semla. Grädden ser smått fantastisk ut, dock till sådan grad att vissa testare anmärker på att den nästan ser konstgjord ut. I stort får semlan väldigt goda omdömen för utseendet från flera deltagare i testpanelen.

Smaken på grädden är dock en annan historia. De flesta av testarna är överens om att den inte smakar grädde, och vissa menar att den inte smakar någonting alls. Den är dock inte utan förespråkare, en testare menar att den smakar som skummet i en Mums-Mums och en annan beskriver den som en korsning mellan grädde och marshmallows.

Brödet får medelhöga betyg till höga betyg, mandelmassan får dock lite mer spridda omdömen. Den är inte helt slät, utan har en viss mängd små bitar mandel i sig, något som inte faller alla i smaken, och den beskrivs som för söt och kompakt.

Mycket snygg grädde, bra av Gunnarsons att erbjuda helt veganskt alternativ
Smaklös grädde, bitarna i mandelmassan går inte hem hos testarna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

37. Vetekatten (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla, laktosfri Pris vid inköp: 44 kr Antal butiker: 6 Adress: 44

Årets upplaga av Vetekattens klassiska semla går inte riktigt hem hos vår testpanel, mycket på grund av brödet. Det får inga särskilt höga betyg varken på kardemummasmak eller saftighet, och beskrivs av testarna som både segt och torrt.

Utseendet på semlan och fluffigheten på grädden får desto bättre betyg, tyvärr kan inte smaken på grädden riktigt matcha utseendet. På flera håll beskrivs grädden som tråkig, och vissa testare menar att den är för söt.

Flera testare tycker att mandelmassan är god, men samtidigt lite anonym i konsistensen och kanske för snål i mängd. En testare uttrycker stor besvikelse över semlan som helhet, då hen annars tycker att Vetekattens semlor är bland de allra bästa.

Fluffig grädde
Torr bulle, dålig smak på grädden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

38. Gateau (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla, laktosfri Pris vid inköp: 45 kr Antal butiker: 23

Generellt sett är semlan från Gateu väldigt snygg, dock är det många testare som anmärker på att den saknar florsocker. Utseendemässigt vägs detta upp något av att fluffigheten på grädden får överlag bra betyg.

Smakmässigt är däremot grädden inte lika uppskattad. Den beskrivs som i vissa fall som tråkig och vissa delar av testpanelen spekulerar i att grädden kanske inte är dagsfärsk. Sötman i grädden är en vattendelare, då vissa gillar den och andra tycker att det blir för mycket.

Mandelmassan beskrivs som klassisk, men upplevs som väldigt söt. Vissa testare tycker också att det är alldeles för mycket mandelmassa i semlan och att konsistensen är lite för fast. Bullen får medelmåttiga betyg.

Snygg, fluffig grädde
Dålig smak på grädden, för söt mandelmassa, inte särskilt saftig bulle
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 5 1

39. Tössebageriet semmelwrap (2018)

En innovativ och god semla för stressade storstadsbor

Testår: 2018 Typ: Semmelwrap Pris vid inköp: 62 kr Adress: Karlavägen 77 Öppettider: mån-fre 07-18, lör 09-17, sön 09-16

Tössebageriet på Karlavägen grundades redan 1920. Det som gör att Tösses lyckats överleva i nästan 100 år konditoriets smarta balansgång mellan tradition och innovation. Ett tydligt exempel på det senare är just semmelwrappen, som skapades av konditorilandslagets Mattias Ljungberg år 2015. Även de konservativaste av semmeltestarna älskade detta bakverk, som blir överlägsen testvinnare bland alternativsemlorna. Det smidiga wrap-formatet gör den perfekt för att ta med och äta på språng. Grädden är relativt hårt vispad medan brödet är tunt men ändå saftigt. Möjligen är mandelmassan något för söt men det är en petitess i sammanhanget. Må semmelwrapen leva i minst 100 år.

Nyskapande och god, bra att äta på språng
Något för söt mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

40. Princess (2018)

Fantastisk vaniljsemla som är värd en längre omväg

Testår: 2018 Typ: Vaniljsemla Pris vid inköp: 35 kr Adress: Sturegatan 20, Sundbyberg Stockholmsvägen 53, Lidingö Öppettider: mån-fre 07-19, lör 08-18, sön 09-17

Testpanelen är enig. Det är värt att besöka den kungliga huvudstaden enbart för att prova vaniljsemlan från Princess. Detta är antagligen inte bara Stockholms bästa vaniljsemla, utan med stor sannolikhet även Sveriges bästa. Kanske är det också Sveriges snyggaste semla. Den är så vacker att om det vore möjligt så skulle vi rama in den och hänga den på väggen. Grädden är riklig och fluffig till konsistensen. Den får högre betyg än de flesta konkurrenter. Även brödet får goda omdömen. Men - det finns ett stort men. Detta är inte en vanlig semla och många i testpanelen saknar mandelmassan. Traditionalister kommer uppleva att vanilj i kombination med grädde kan bli något sliskigt och mastigt jämfört med den semmelsmak man är van vid. Vi tycker ändå att det är värt att ta en omväg för vaniljsemla från Princess, oavsett om du bor i Keinovuopio eller Smygehuk, eller någonstans däremellan.

Vacker, perfekt grädde och gott bröd
Kan bli något sliskigt och mastigt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 3.5 1

41. Gamla Östberga Bageri (2018)

En helt vanlig god semla för vanligt folk

Testår: 2018 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 35 kr Adress: Stamgatan 2, Älvsjö Öppettider: mån-fre 07-18, lör 08-16, sön 09-16

Semlan från Östberga sticker inte ut i någon bemärkelse. Det är helt enkelt en vanlig, god semla för vanligt folk som inte fikar för att kunna posta en snygg bild på Instagram. Mandelmassan får något högre betyg än genomsnittet och den lyfter också smaken på grädden. Brödet får däremot något lägre betyg och flera paneldeltagare påpekar att det är aningen undergräddat. Vi skulle föredragit en något mindre bulle då denna var lite väl tilltagen. Trekantslocket är dock trevligt aptitretande. Vi tycker inte att det är värt att åka en omväg till Östberga för denna semla, men bor du i närheten utgör den ändå ett bra alternativ.

God mandelmassa,
Något undergräddat bröd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

42. Bageri Petrus (2018)

Vacker semla med mandelmassa som väcker starka känslor

Testår: 2018 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 35 kr Adress: Swedenborgsgatan 4B Öppettider: mån-fre 07-18, lör 08-15, sön Stängt

Café-och restaurangguiden White Guide utsåg Petrus till landets bästa bageri år 2017. Därför var vi särskilt förväntansfulla att testa deras bakverk. Kön för att köpa semlor är lång, även tidigt på morgonen. Semlan är vacker och grädden förförisk men mandelmassan delar testarna i två läger. Antingen älskar man den eller så hatar man den, betygen spretar från högt till lågt. Massan har stora bitar med en tydlig smak av bittermandel i mörk färg. Brödet är saftigt med kraftig kardemummasmak. Det genomsnittliga betyget blir medelmåttigt men ifall kön är kort så bageriet ändå värt ett besök. Om inte annat så för att ta reda på vilket läger du tillhör när det kommer till Petrus klassiska semla.

Fantastisk mandelmassa (enligt vissa)
Hemsk mandelmassa (enligt vissa)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

43. Mr. Cake nachosemla (2018)

En torr kändissemla som vi säkert glömt 2019

Testår: 2018 Typ: Nachosemla
 Pris vid inköp: 57 kr Adress: Rådmansgatan 12a, 114 25 Stockholm Öppettider: mån-fre 07:30-18, lör 09-18, sön 09-18

Det finns en likhet mellan Mr. Cake och godtyckligt bageri i det gamla Sovjetunionen - kön för att köpa bröd kan vara upp till en timme lång. Kändiskonditorerna Roy Fares och Mattias Ljungberg driver Mr. Cake på Östermalm i Stockholm, och låter där amerikansk cafékultur möta svensk fika with a twist. Vår testpanel tycker dock att nachosemlan är något för twistad. Visst ser den kul ut mot vad man är van vid att mötas av på fettisdagen men en samlad panel tycker att nachobrödet är torrt och tråkigt. Dessutom är relationen mellan antalet nachos mot mängden mandelmassa och grädde inte alls i balans. Vi hoppas att Roy Fares till nästa år fortsätter att experimentera med semlan, kanske väntar oss en semmelburgare eller tacosemla år 2019?

Kul att titta på
Torrt bröd, för lite grädde och mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

44. Lindeberg Bageri & Konditori (2018)

Chokladbrioche med chokladsanddeg lyfter inte

Testår: 2018 Typ: Chokladsemla Pris vid inköp: 49 kr Adress: Orminge Centrum Öppettider: mån-fre 07:30-19, lör 08:30-16, sön 09-15

Orminge. Det är en förort som inte ens många Stockholmare känner till. Men sedan tvåstjärnigt belönade krögaren Daniel Lindeberg slog upp portarna till Lindeberg Bageri & Konditori i centrum så har Orminge äntligen fått sin plats på kartan. Nu vill alla innerstadens mest kräsna sötbrödshipsters uppleva hans chokladsemlor, så kanske är det att svära i kyrkan när vi påstår att de inte riktigt lever upp till de högt ställda förväntningarna. Lindebergs chokladsemla får överlag medelbetyg. Särskilt brödet kritiseras för att vara torrt och för tråkigt i smaken. Istället för mandelmassa har chokladsemlan en nougatliknande fyllning som dessvärre ihop med choklad och mascarponemoussen blir en alldeles för mäktig smakupplevelse.

Kul med choklad
Torrt bröd, mastig redan efter några tuggor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 1.5 1

45. Klassisk semla från 7 Eleven (2018)

Sveriges mest köpta semla underpresterar

Testår: 2018 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 17,5 kr

Sveriges kanske mest köpta semla är förföljd av ett dåligt rykte. Bekräftar testsemlorna från 7 Eleven fördomen att de är tråkiga, torra och trista? Ja tyvärr. Vårt blindtest visar att semlan underpresterar i samtliga kategorier. Varken smak, utseende, bröd, grädde eller mandelmassa lyckas leva upp till våra ändå lågt ställda förväntningar. Faktiskt får 7 Elevens semla inte någon positiv kommentar alls. Den generella uppfattningen är att grädden är för hårt vispad och att mandelmassan är för söt. Helheten slutar i en semla som är både intetsägande och tråkig. Även om priset är lågt så är denna semlan inte prisvärd, det lokala bageriet bjuder med stor sannolikhet på en bättre smakupplevelse än 7 Eleven gör.

Finns att köpa överallt
Underpresterar i smak, utseende, bröd, grädde och mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

0 5 5 1

46. Lundbergs Konditori (2017)

Smakrik kreation med kardemummafylld mandelmassa, något för de riktiga entusiasterna

Testår: 2017 Pris vid inköp: 38 kr Antal butiker: 1 Adress: Sjöbjörnsvägen 2 Öppettider: mån-fre 07.00-18.00, lör 08.00-16.00, sön 09.00-16.00

I mysiga Gröndal ligger Lundbergs konditori grundat redan 1946. De bakar med tillsatsfritt, ekologiskt mjöl från småskaliga svenska kvarnar. Det här är semlan för de riktiga entusiasterna! Om du verkligen bryr dig om ditt bakverk och inte är rädd för mycket smak, då är detta fettisdagsbullen för dig. Med en fantastisk kombination av bröd, grädde och mandelmassa klättrar den upp till toppen och vi utser den till testets bästa proffssemla. Det som utmärker den mest är den krossade kardemumman som är nedblandad i mandelmassan som också innehåller stora mandelbitar. Konsistensen på fyllningen är utmärkt och det är också alldeles lagom mycket. Mandelmassan har en mycket stark smak av bittermandel som tillsammans med kardemumman ger semlan en något vuxen smak. Men för den som vågar utmana sina smaklökar är det perfekt. Ovanpå den saftiga bullen ligger ett tjockt lager med himmelskt fluffig grädde. Hela kreationen toppas sedan med rikligt med florsocker. Lundbergs med sin meriterade personal gör ett proffsigt intryck och levererar en semla i världsklass!

Kardemummakross i mandelmassan, mycket bittermandel, mycket mandelmassa
Vuxen smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

47. Gunnarssons specialkonditori (2017)

Riktigt bra smak och konsistens på mandelmassan

Testår: 2017 Pris vid inköp: 43 kr Antal butiker: 1 Adress: Götgatan 92 Öppettider: mån-tors 07.00-21.00, fre 07.00-20.00, lör 07.30-18.00, sön 10.00-18.00

Söders mest populära konditori erbjuder ett säkert val som gör dig riktigt belåten. Bakverket byggs upp av ett saftigt bröd med lagom mycket kardemummasmak som toppas med ett relativt försiktigt lager florsocker. Mandelmassan i denna bulle lovordas av testpersonerna både vad gäller den härliga konsistensen och smaken med en framträdande men välbalanserad bittermandel. Fluffig är verkligen rätt ord för att beskriva grädden som på ett vackert sätt lyfter upp det lilla locket från resten av bullen. Av smaken på grädden hade dock funnits mer att önska vilket drar ner totalbetyget något för Gunnarssons. Denna kreation är ändå en klassiker som uppskattas av testpersonerna.

Fluffig grädde, jättegod mandelmassa, bra konsistens, lagom mycket grädde
Smaken på grädden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

48. NK Bröd (2017)

Ursnygg semla med lagom kardemummasmak

Testår: 2017 Pris vid inköp: 44 kr Antal butiker: 1 Adress: Hamngatan 18-20 Öppettider: mån-fre 10.00-21.00, lör 10.00-18.00, sön 11.00-17.00

NK Bröd utmärker sig i testet som en riktigt gräddbomb med den semla som har allra mest grädde. Detta gör den riktigt snygg men när det väl är dags att sätta tänderna i den kan med fördel lite grädde skrapas bort. Är man inget stort fan av kardemumma är denna semla ett bra val då smaken bara är försiktigt framträdande. Mandelmassan har en ganska hård konsistens och är väldigt god med en len karaktär. Dock önskade vi oss lite mer av denna härliga fyllning. Brödet är gott, mandelmassan mumsig och grädden, även om det är för mycket, har en väldigt bra smak. Semlan från det statusfyllda NK klättrar helt klart upp till en av våra topp-placeringar.

Riktigt snygg, len mandelmassa, lagom kardemummasmak
För mycket grädde
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

49. Älvsjö Konditori (2017)

Testår: 2017 Pris vid inköp: 32 kr Antal butiker: 1 Adress: Johan Skyttes väg 204 Öppettider: mån-fre 07.00-18.00, lör 08.00-15.00

Fluffig bulle och fluffig grädde, det är vad som utmärker semlan från Älvsjö konditori. Brödet har en framträdande smak av kardemumma men utan att ta över. Det kvalitetsmedvetna konditoriet i de yttre delarna av staden har helt enkelt tagit fram ett välbalanserat och vackert bakverk. Den har mycket grädde som är otroligt luftig och ett litet lock som toppas med ett tunt lager florsocker. Inuti bullen återfinns en fantastisk fyllning med stora mandelbitar och en hint av bittermandel. Dock önskades lite mer av denna härliga mandelmassa. Semlan är god men den sticker inte riktigt ut från mängden vilket minskar betyget något. Det är dock en klassisk semla, som dessutom är fin för ögat, så vill du vara traditionsenlig är detta absolut ett bra val.

Otroligt fluffig grädde, fantastisk mandelmassa, stora mandelbitar
Något lite mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

50. Tössebageriet (2017)

Snygg med riktigt luftig grädde och behaglig bittermandel

Testår: 2017 Pris vid inköp: 45 kr Antal butiker: 1 Adress: Karlavägen 77 Öppettider: mån-fre 07.00-18.00, lör 09.00-17.00, sön 09.00-16.00

Tössebageriet, som är uppfinnare av den traditionsbrytande wrapsemlan, levererar såklart också klassiska semlor och erbjuder en snygg och fin bakelse. Med sin fluffiga, goda grädde som är tunt vispad för optimal luftighet blir den mycket mumsig. Mandelmassan är god med en behaglig mängd bittermandel och en tunn konsistens. Kardemummasmaken i brödet är försiktigt framträdande och brödet är saftigt. Tössebageriets semla är väldigt söt, grädden upplevs sötad och vi kan känna viss smak av vanilj i bakverket. Detta i kombination med att den är stor och har väldigt mycket mandelmassa gör att den blir något mäktig. Men för den som gillar sötsaker är denna uppenbarelse helt rätt.

Fint utseende, luftig grädde, fin mandelmassa
Väldigt söt, för stor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

51. K-märkt Patisserie & Bageri (2017)

Elegant och kreativ med mycket florsocker

Testår: 2017 Pris vid inköp: 35 kr Antal butiker: 1 Adress: Karlavägen 100 Öppettider: mån-fre 10.00-17.00

En annorlunda form som är elegant i sin enkelhet. Den avlånga ovala formen är nog så udda den kan vara och ändå få kvalificera sig som en klassisk semla. Ett ordentligt lager med florsocker är pudrat över locket som vilar på ett lagom tjockt laget med fluffigt vispad grädde. K-märkt med sin känsla för design och kreativitet har lagt ner extra tanke i sin semla med både annorlunda ingredienser i mandelmassan och den udda formen. Trots detta når den inte riktigt hela vägen fram. Brödet i den här bullen har bara en liten hint av kardemumma vilket gör den något smaklös. Tillsammans med en sparsam mängd mandelmassa, som inte är så söt, blir semlan lite beige. Den icke-traditionella formen uppfattas inte heller enbart som positiv och kanske vågar den här semlan lite mer än den borde. Semlan är god men säger inte så mycket.

Elegant, kreativ form, fluffig grädde, mycket florsocker
Inte tillräckligt söt, något smaklös
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

52. Chateau Bageri & Konditori (2017)

Genuin och smakrik med massor av grädde

Testår: 2017 Pris vid inköp: 32 kr Antal butiker: 1 Adress: Skärlingebacken 2 Öppettider: mån-fre 06.00-19.30, lör-sön 07-30-18.30

I den klassiska 40-tals miljön i Bandhagen Centrum ligger Chateau Bageri & Konditori.  Hit åker poliser från hela söderort för att njuta av en kopp morgonkaffe. Konditorn har tagit fram en riktig gräddbomb till semla! Även om det vid första anblick kan se ut som att grädden är i hårdaste laget så visar det sig vara helt fel. Den är inte det minsta smörig utan fluffig, smälter i munnen och har en mycket bra smak. Att äta all grädde skulle nog dock bli lite mäktigt. Under det tjocka gräddlagret döljer sig en ganska lös mandelmassa med stora bitar och massor smak av bittermandel. Det är tillfredsställande mängd och den smakar riktigt gott. Allt detta göms i en fluffig bulle med mycket smak av kardemumma. Även om brödet är gott så är det på gränsen till torrt. Detta i kombination med de stora mandelbitarna gör att det blir väldigt mycket tuggmotstånd i bakverket. Saftigare bröd eller något mindre mandelbitar hade varit att föredra. Oavsett så är detta en av testets mest smakrika semlor och den känns verkligen genuin.

Mycket god mandelmassa, smakrik, fluffigt bröd
Lite torr bulle, mycket tuggmotstånd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

53. Haga Tårtcompani & Bageri (2017)

Mycket smak av bittermandel, stora mandelbitar och mycket florsocker

Testår: 2017 Pris vid inköp: 40 kr Antal butiker: 1 Adress: Fleminggatan 107 Öppettider: mån-fre 07.00-19.00, lör 07.30-16.00

Haga Tårtcompani & Bageri som gör fantastiska tårtkreationer kan även baka semlor. Fastlagsbullen märker ut sig som den som har mest smak av bittermandel av de semlor som är med i testet. Mandelmassan får överlag positiva kommentarer och det är stora mandelbitar i vilket är ett stort plus. Brödet i bullen har inte så mycket kardemummasmak men är gott, dock faller det på att det är lite torrt. Nedre delen av bullen är lite för stor med för mycket bröd i förhållande till fyllning. Grädden är hårt vispad och det är ganska mycket grädde. Detta är dock till utseendet en fin semla med ett ordentligt lager florsocker som förhöjer intrycket.

God mandelmassa, mandelbitar i mandelmassan
Torrt bröd, hårt vispad grädde
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

54. Urban Deli (2017)

Stora mandelbitar i fyllningen och ordentligt med florsocker

Testår: 2017 Pris vid inköp: 39 kr Antal butiker: 3 Adress: Sveavägen 44, Nytorget 4, Hesselmans Torg 12 Öppettider: Sveavägen mån-tis 07.00-23.00, ons-lör 07.00-01.00, sön 07.00-23.00, Nytorget mån-tis 08.00-23.00, ons-tors 08.00-00.00, fre-lör 08.00-01.00, sön 08.00-22.00, Hesselmans Torg mån-ons 08.00-22.00, tors-fre 08.00-23.00, lör 09.00-23.00, sön 09.00-22.00

Det unga och hippa Urban Deli levererar en god semla med ett fint täcke av florsocker. Brödet är relativt saftigt och har framträdande men försiktig smak av kardemumma. Detta bakverk har mandelmassa med stora bitar och en konsistens som är alldeles lagom, inte för rinnig och inte för fast. Smaken av bittermandel finns där men det är inget som sticker ut. Vissa av våra testare tycker sig dock känna en säregen smak i mandelmassan som inte vanligtvis brukar förekomma. Också gräddmängden är mittemellan, inte mycket grädde men inte heller lite grädde. Urban Deli levererar helt enkelt en lagom semla kort och gott.

Stora bitar av mandelmassa, lagom mycket grädde, mycket florsocker
Sticker inte ut, annorlunda smak på mandelmassan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

55. Balders Bröd (2017)

Mycket saftigt bröd fylld med mandelmassa med utmärkt konsistens

Testår: 2017 Pris vid inköp: 42 kr Antal butiker: 1 Adress: Mall of Scandinavia, Solna Öppettider: mån-sön 08.30-21.00

Sedan 1927 har Balders Bröd haft verksamhet och det märks att det är bröd de sysslar med. Bullen ser inte mycket ut för världen men när man sätter tänderna i den så visar den sig vara otroligt saftig och garanterat gjord på extra smör, utan att vara sliskig. Ovanpå brödet ligger ett försiktigt lager med grädde och ett lock som toppas med rikligt med florsocker. En mycket stilig kreation. Inuti bakverket finns en mandelmassa med näst intill perfekt konsistens, den är inte för fast och inte för lös. Dock så har den i princip ingen smak av bittermandel vilket gör att den blir lite för söt. Tillsammans med den anonyma kardemummasmaken i brödet gör det att semlan tar sig förbi smaklökarna ganska obemärkt. Hålet med mandelmassa är djupt och smalt i mitten av bullen vilket ger en obalanserad smakupplevelse, ena tuggan kan vara bara bröd och i nästa har man mumsat i sig nästan all mandelmassa på en gång. Denna semla har inte så mycket grädde vilket är positivt med tanke på den söta mandelmassan då den annars hade riskerat att bli lite för mäktig.

Toppkonsistens på mandelmassan, mycket florsocker, riktigt saftigt bröd
Saknar bittermandelsmak, obalanserad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

56. Dessert & Choklad Stockholm (2017)

Lagom stor med bra mängd bröd i förhållande till fyllning

Testår: 2017 Pris vid inköp: 39 kr Antal butiker: 1 Adress: Patentgatan 7, (säljs även på Hotel Rival på Mariatorget 3) Öppettider: tis-fre 09.00-18.00, lör-sön 09.00 16.00

Den väldigt goda mandelmassan är det som höjer semlan från Dessert & choklad Stockholm. Trots att konditoriet är högt aktat och har levererat dessert till Nobelmiddagen så är semlan ändå ingen favorit. Det som framförallt drar ner omdömet är dess tråkiga utseende. Det är lite grädde som inte är fluffig, bullen är ganska blek och det är väldigt sparsamt med bittermandel. Semlan ger inte ett balanserat intryck heller i smak då det upplevs vara för mycket mandelmassa. Denna semla är ett ganska tråkigt alternativ. Det som ändå lyfter kreationen är att den är lagom stor och att det är lagom mycket bröd i förhållande till resten av ingredienserna.

God mandelmassa, lagom stor, lagom mycket bröd
Hård grädde, lite florsocker, ej attraktivt yttre
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Vanliga frågor om semlor

Hur gör man en semla?

För att göra en semla behöver du en vetebulle med kardemumma, grädde och mandelmassa. Skär av ett lock på bullen och lägg det åt sidan. Vispa grädden tills den är fluffig men inte hård och grynig. Gröp ur bullen lite, och fyll hålet med mandelmassa. Om du använder färdig mandelmassa, blanda gärna ut den med en skvätt grädde och smulor från den urgröpta bullen, så får mandelmassan en god konsistens. Spritsa eller klicka på grädden och lägg sedan på locket. Pudra över florsocker.

Hur många kalorier innehåller en semla?

En semla brukar innehålla någonstans mellan 350-450 kalorier (kcal). Mängden kalorier, beror naturligtvis på hur stor semlan är och hur generöst med fyllning den innehåller samt hur du serverar den. Om du serverar den med hetvägg, blir det några kalorier till.

Vad kostar en semla?

Priset för en semla på konditori brukar ligga mellan 40-50 kronor. Köper man semlor i matbutiken, brukar man få två för samma pris som man får en på bageriet. Bakar man semlor hemma, kan man få ned styckpriset rejält.

Hur äter man semla?

Hur man äter en semla är en sann vattendelare. Många svär vid att hetvägg är det enda rätta sättet. Hetvägg innebär att semlam placeras i en tallrik med varm mjölk. Andra äter hellre semlan som den är, utan någon mjölk. Om man sedan väljer att äta locket först och grädden sen och bullen sist, eller om man hellre vill hugga rakt in med en stora tugga – det är helt enkelt en smaksak.

Vilken semla ska jag köpa?

I vårt test av semlor i Stockholm, åt vi semlor från 16 olika bagerier. Bäst i test blev den delikata semlan från Sébastien på Söder. Denna semla är gjort på råvaror så fina att det verkligen gör skillnad för smaken.