Banner Mat.se
Test av semlor i Stockholm

Test av semlor i Stockholm

Senast uppdaterat Mars 2019

I Stockholm kan vi hitta Sveriges största utbud av klassiska konditorier för nostalgikern såsom Vete-katten, Gunnarsson och Tössebageriet. Vi gjorde ett urval av dessa konditorier med gamla anor tillsammans med några bagerier från stadens yttre delar för att få en bra geografisk spridning. 34 personer, allt från totala semmelnördar till mer vanligt folk, har betygsatt och kommenterat de olika semlorna. Allt för att på ett så bra sätt som möjligt kunna vägleda alla semmeltrånande stockholmare.

Testet är uppbyggt utifrån följande parametrar

Smak: Hur är den totala smakupplevelsen av semlan? Smak står för 45 % av betyget.
Mandelmassa: Hur mycket smak av bittermandel finns, hur är konsistensen och smaken? Mandelmassa står för 25 % av betyget.
Grädde: Är den fluffig, hur smakar den och hur mycket grädde är det på semlan? Grädde står för 10 % av betyget.
Bröd: Hur mycket kardemummasmak har brödet och hur saftigt är det? Bröd står för 10 % av betyget.
Utseende: Är semlan vacker för ögat och hur mycket florsocker har den? Utseendet står för 10 % av totalbetyget.

Testvinnare - Test av semlor i Stockholm

1. Tössebageriet (2019) - BÄST I TEST SEMLOR I STOCKHOLM

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 49 kr Antal butiker: 1 Adress: Karlavägen 77 Öppettider: mån-fre 07.00-18.00, lör 09.00-17.00, sön 09.00-16.00

Tössebageriet är en av de mest kända bagerierna i Stockholm när det kommer till specialsemlor, då de 2015 med stor framgång lanserade den så kallade semmelwrapen.

Denna lite mer klassiska semla får även den stående ovationer (nåja, nästan i alla fall) av vår testpanel. Mängden florsocker på bullen får visst minus i kanten, men helhetsintrycket är desto bättre.

Grädden är en av de punkter där Tösse sticker ut med, då de bedöms vara både väldigt fluffig och av bra mängd. Testpanelen tycker också att den är god, och en testare jämför till och med smaken med mjukglass.

Betyget på kardemummasmaken i brödet är kanske inte i topp, men bullens saftighet väger upp detta. Mandelmassan är av en något kornigare sort och har en viss smak av vanilj.

Vi efterfrågade laktosfria semlor från Tössebageriet, detta var dock inget de kunde bistå med vid köptillfället.

+Mycket bra grädde, god bulle, god mandelmassa
Inte den tydligaste kardemummasmaken, kanske lite snål på florsocker
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

2. Mr Cake (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 48 kr Antal butiker: 1 Adress: Rådmansgatan 12 Öppettider: mån-fre 07.30-19.00, lör-sön 09.00-18.00

Roy Fares populära kafé på Rådmansgatan profilerade sig 2018 med en så kallad nachosemla och nyheten för i år är så kallad semmelgröt. Vi har dock valt att testa Mr Cakes klassiska semla.

Semlan får överlag bra betyg för utseendet i allmänhet, med något blygsammare omdömen specifikt för mängden florsocker. Gräddens fluffighet får plus i kanten och de flesta tycker att grädden också smakar bra.

Den största minuspunkten för den här semlan är bullen, som även om den i stort får bra betyg anses ha en något blygsam kardemummasmak, och vissa testare menar på att bullen är direkt dålig. Även om det inte finns tydlig konsensus kring mandelmassan så anser många att den är väldigt god.

Vi efterfrågade laktosfria semlor från Mr Cake, detta var dock inget de kunde bistå med vid köptillfället.

+Fluffig och god grädde, god mandelmassa
Ingen särskilt spännande bulle, kanske något snål på florsockret
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

3. Bröd & Salt (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla, laktosfri Pris vid inköp: 45 kr Antal butiker: 12

En av testets allra bästa semlor sett till mandelmassan. Den sticker ut från de övriga semlorna i vårt test, då den innehåller väldigt grovt hackad mandel. Överlag är den uppskattad bland testarna, även om några menar att de stora bitarna inte alls faller dem i smaken.

Grädden i semlan upplevs av de flesta som fluffig, men smaken på densamma får blandade omdömen. Bullen har god kardemummasmak, men den upplevs av flera testare som alldeles för kompakt. En testare önskar att det hade varit mer grädde i förhållande till bullen.

Det här är inte en perfekt semla, men den har många bra saker som talar för den. Om du är väldigt nogräknad med mandelmassan eller bara vill prova något som är lite annorlunda kan Bröd & Salt vara väl värd att överväga.

+God mandelmassa, fluffig grädde
Tråkig smak på grädden, kompakt bulle
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

4. Thelins (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla, laktosfri Pris vid inköp: 42 kr Antal butiker: 17

Betygen för utseendet på den här semlan är både höga och låga, dock är de desto bättre om man tittar enskilt på mängden florsocker, vilket föll testarna i smaken. Både fluffighet och mängd grädde får tummen upp av testpanelen.

Testarna är inte lika imponerande av smaken på grädden, som i vissa fall beskrivs som annorlunda och i vissa fall som direkt dålig. En testare misstänker att semlan inte är dagsfärsk och tycker att grädden smakar kylskåp.

Mandelmassan får plus i kanten för både smak och konsistens, då den har något större bitar mandel än normalt. Däremot så anmärks det på vissa håll att det är för lite av den i bullen. Brödet får blandade betyg, med något högre betyg på kardemummasmaken än på saftigheten.

+Fluffig och god grädde, bra mängd florsocker, god mandelmassa
Tråkig grädde, kanske lite snålt med mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

5. Valhallabageriet (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 40 kr Antal butiker: 1 Adress: Valhallavägen 174 Öppettider: mån-fre 07.00-18.00, lör 08.00-15.00, sön 09.00-15.00

Valhallabageriets klassiska semla sticker i år ut ordentligt med mandelmassan. Den får goda betyg av vår testpanel både sett till smak och konsistens, och de något större bitarna mandel får också plus i kanten av många testare. Dock anmärker vissa på att mängden mandelmassa kanske är lite snål.

Även bullen går överlag hem hos testpanelen, dock får kardemummasmaken något högre betyg än saftigheten på bullen. Utseendet på semlan gillas av många, vissa beskriver den som att den ser hembakt ut och grädden får goda betyg både på fluffighet och mängd. Smaken på grädden får dock lite blandade betyg, vissa menar att det är den godaste grädden i teste, medan andra tycker att den är omärklig och har dåligt med smak.

Vi efterfrågade laktosfria semlor från Valhallabageriet, detta var dock inget de kunde bistå med vid köptillfället.

+God mandelmassa, fluffig grädde
Smaken på grädden och saftigheten på bullen inte den bästa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

6. Gunnarsons specialkonditori vegansemla (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla, vegansk Pris vid inköp: 52 kr Antal butiker: 1 Adress: Götgatan 92 Öppettider: mån-tors 07.00-21.00, fre 07.00-20.00, lör 07.30-18.00, sön 10.00-18.00

Testets enda “specialsemla”, i form av en helt vegansk semla. Grädden ser smått fantastisk ut, dock till sådan grad att vissa testare anmärker på att den nästan ser konstgjord ut. I stort får semlan väldigt goda omdömen för utseendet från flera deltagare i testpanelen.

Smaken på grädden är dock en annan historia. De flesta av testarna är överens om att den inte smakar grädde, och vissa menar att den inte smakar någonting alls. Den är dock inte utan förespråkare, en testare menar att den smakar som skummet i en Mums-Mums och en annan beskriver den som en korsning mellan grädde och marshmallows.

Brödet får medelhöga betyg till höga betyg, mandelmassan får dock lite mer spridda omdömen. Den är inte helt slät, utan har en viss mängd små bitar mandel i sig, något som inte faller alla i smaken, och den beskrivs som för söt och kompakt.

+Mycket snygg grädde, bra av Gunnarsons att erbjuda helt veganskt alternativ
Smaklös grädde, bitarna i mandelmassan går inte hem hos testarna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

7. Vetekatten (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla, laktosfri Pris vid inköp: 44 kr Antal butiker: 6 Adress: 44

Årets upplaga av Vetekattens klassiska semla går inte riktigt hem hos vår testpanel, mycket på grund av brödet. Det får inga särskilt höga betyg varken på kardemummasmak eller saftighet, och beskrivs av testarna som både segt och torrt.

Utseendet på semlan och fluffigheten på grädden får desto bättre betyg, tyvärr kan inte smaken på grädden riktigt matcha utseendet. På flera håll beskrivs grädden som tråkig, och vissa testare menar att den är för söt.

Flera testare tycker att mandelmassan är god, men samtidigt lite anonym i konsistensen och kanske för snål i mängd. En testare uttrycker stor besvikelse över semlan som helhet, då hen annars tycker att Vetekattens semlor är bland de allra bästa.

+Fluffig grädde
Torr bulle, dålig smak på grädden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

8. Gateau (2019)

Testår: 2019 Typ: Klassisk semla, laktosfri Pris vid inköp: 45 kr Antal butiker: 23

Generellt sett är semlan från Gateu väldigt snygg, dock är det många testare som anmärker på att den saknar florsocker. Utseendemässigt vägs detta upp något av att fluffigheten på grädden får överlag bra betyg.

Smakmässigt är däremot grädden inte lika uppskattad. Den beskrivs som i vissa fall som tråkig och vissa delar av testpanelen spekulerar i att grädden kanske inte är dagsfärsk. Sötman i grädden är en vattendelare, då vissa gillar den och andra tycker att det blir för mycket.

Mandelmassan beskrivs som klassisk, men upplevs som väldigt söt. Vissa testare tycker också att det är alldeles för mycket mandelmassa i semlan och att konsistensen är lite för fast. Bullen får medelmåttiga betyg.

+Snygg, fluffig grädde
Dålig smak på grädden, för söt mandelmassa, inte särskilt saftig bulle
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

9. Tössebageriet semmelwrap (2018)

En innovativ och god semla för stressade storstadsbor

Testår: 2018 Typ: Semmelwrap Pris vid inköp: 62 kr Adress: Karlavägen 77 Öppettider: mån-fre 07-18, lör 09-17, sön 09-16

Tössebageriet på Karlavägen grundades redan 1920. Det som gör att Tösses lyckats överleva i nästan 100 år konditoriets smarta balansgång mellan tradition och innovation. Ett tydligt exempel på det senare är just semmelwrappen, som skapades av konditorilandslagets Mattias Ljungberg år 2015. Även de konservativaste av semmeltestarna älskade detta bakverk, som blir överlägsen testvinnare bland alternativsemlorna. Det smidiga wrap-formatet gör den perfekt för att ta med och äta på språng. Grädden är relativt hårt vispad medan brödet är tunt men ändå saftigt. Möjligen är mandelmassan något för söt men det är en petitess i sammanhanget. Må semmelwrapen leva i minst 100 år.

+Nyskapande och god, bra att äta på språng
Något för söt mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

10. Princess (2018)

Fantastisk vaniljsemla som är värd en längre omväg

Testår: 2018 Typ: Vaniljsemla Pris vid inköp: 35 kr Adress: Sturegatan 20, Sundbyberg Stockholmsvägen 53, Lidingö Öppettider: mån-fre 07-19, lör 08-18, sön 09-17

Testpanelen är enig. Det är värt att besöka den kungliga huvudstaden enbart för att prova vaniljsemlan från Princess. Detta är antagligen inte bara Stockholms bästa vaniljsemla, utan med stor sannolikhet även Sveriges bästa. Kanske är det också Sveriges snyggaste semla. Den är så vacker att om det vore möjligt så skulle vi rama in den och hänga den på väggen. Grädden är riklig och fluffig till konsistensen. Den får högre betyg än de flesta konkurrenter. Även brödet får goda omdömen. Men - det finns ett stort men. Detta är inte en vanlig semla och många i testpanelen saknar mandelmassan. Traditionalister kommer uppleva att vanilj i kombination med grädde kan bli något sliskigt och mastigt jämfört med den semmelsmak man är van vid. Vi tycker ändå att det är värt att ta en omväg för vaniljsemla från Princess, oavsett om du bor i Keinovuopio eller Smygehuk, eller någonstans däremellan.

+Vacker, perfekt grädde och gott bröd
Kan bli något sliskigt och mastigt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

11. Gamla Östberga Bageri (2018)

En helt vanlig god semla för vanligt folk

Testår: 2018 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 35 kr Adress: Stamgatan 2, Älvsjö Öppettider: mån-fre 07-18, lör 08-16, sön 09-16

Semlan från Östberga sticker inte ut i någon bemärkelse. Det är helt enkelt en vanlig, god semla för vanligt folk som inte fikar för att kunna posta en snygg bild på Instagram. Mandelmassan får något högre betyg än genomsnittet och den lyfter också smaken på grädden. Brödet får däremot något lägre betyg och flera paneldeltagare påpekar att det är aningen undergräddat. Vi skulle föredragit en något mindre bulle då denna var lite väl tilltagen. Trekantslocket är dock trevligt aptitretande. Vi tycker inte att det är värt att åka en omväg till Östberga för denna semla, men bor du i närheten utgör den ändå ett bra alternativ.

+God mandelmassa,
Något undergräddat bröd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

12. Bageri Petrus (2018)

Vacker semla med mandelmassa som väcker starka känslor

Testår: 2018 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 35 kr Adress: Swedenborgsgatan 4B Öppettider: mån-fre 07-18, lör 08-15, sön Stängt

Café-och restaurangguiden White Guide utsåg Petrus till landets bästa bageri år 2017. Därför var vi särskilt förväntansfulla att testa deras bakverk. Kön för att köpa semlor är lång, även tidigt på morgonen. Semlan är vacker och grädden förförisk men mandelmassan delar testarna i två läger. Antingen älskar man den eller så hatar man den, betygen spretar från högt till lågt. Massan har stora bitar med en tydlig smak av bittermandel i mörk färg. Brödet är saftigt med kraftig kardemummasmak. Det genomsnittliga betyget blir medelmåttigt men ifall kön är kort så bageriet ändå värt ett besök. Om inte annat så för att ta reda på vilket läger du tillhör när det kommer till Petrus klassiska semla.

+Fantastisk mandelmassa (enligt vissa)
Hemsk mandelmassa (enligt vissa)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

13. Mr. Cake nachosemla (2018)

En torr kändissemla som vi säkert glömt 2019

Testår: 2018 Typ: Nachosemla
 Pris vid inköp: 57 kr Adress: Rådmansgatan 12a, 114 25 Stockholm Öppettider: mån-fre 07:30-18, lör 09-18, sön 09-18

Det finns en likhet mellan Mr. Cake och godtyckligt bageri i det gamla Sovjetunionen - kön för att köpa bröd kan vara upp till en timme lång. Kändiskonditorerna Roy Fares och Mattias Ljungberg driver Mr. Cake på Östermalm i Stockholm, och låter där amerikansk cafékultur möta svensk fika with a twist. Vår testpanel tycker dock att nachosemlan är något för twistad. Visst ser den kul ut mot vad man är van vid att mötas av på fettisdagen men en samlad panel tycker att nachobrödet är torrt och tråkigt. Dessutom är relationen mellan antalet nachos mot mängden mandelmassa och grädde inte alls i balans. Vi hoppas att Roy Fares till nästa år fortsätter att experimentera med semlan, kanske väntar oss en semmelburgare eller tacosemla år 2019?

+Kul att titta på
Torrt bröd, för lite grädde och mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

14. Lindeberg Bageri & Konditori (2018)

Chokladbrioche med chokladsanddeg lyfter inte

Testår: 2018 Typ: Chokladsemla Pris vid inköp: 49 kr Adress: Orminge Centrum Öppettider: mån-fre 07:30-19, lör 08:30-16, sön 09-15

Orminge. Det är en förort som inte ens många Stockholmare känner till. Men sedan tvåstjärnigt belönade krögaren Daniel Lindeberg slog upp portarna till Lindeberg Bageri & Konditori i centrum så har Orminge äntligen fått sin plats på kartan. Nu vill alla innerstadens mest kräsna sötbrödshipsters uppleva hans chokladsemlor, så kanske är det att svära i kyrkan när vi påstår att de inte riktigt lever upp till de högt ställda förväntningarna. Lindebergs chokladsemla får överlag medelbetyg. Särskilt brödet kritiseras för att vara torrt och för tråkigt i smaken. Istället för mandelmassa har chokladsemlan en nougatliknande fyllning som dessvärre ihop med choklad och mascarponemoussen blir en alldeles för mäktig smakupplevelse.

+Kul med choklad
Torrt bröd, mastig redan efter några tuggor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

15. Klassisk semla från 7 Eleven (2018)

Sveriges mest köpta semla underpresterar

Testår: 2018 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 17,5 kr

Sveriges kanske mest köpta semla är förföljd av ett dåligt rykte. Bekräftar testsemlorna från 7 Eleven fördomen att de är tråkiga, torra och trista? Ja tyvärr. Vårt blindtest visar att semlan underpresterar i samtliga kategorier. Varken smak, utseende, bröd, grädde eller mandelmassa lyckas leva upp till våra ändå lågt ställda förväntningar. Faktiskt får 7 Elevens semla inte någon positiv kommentar alls. Den generella uppfattningen är att grädden är för hårt vispad och att mandelmassan är för söt. Helheten slutar i en semla som är både intetsägande och tråkig. Även om priset är lågt så är denna semlan inte prisvärd, det lokala bageriet bjuder med stor sannolikhet på en bättre smakupplevelse än 7 Eleven gör.

+Finns att köpa överallt
Underpresterar i smak, utseende, bröd, grädde och mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

16. Lundbergs Konditori (2017)

Smakrik kreation med kardemummafylld mandelmassa, något för de riktiga entusiasterna

Testår: 2017 Pris vid inköp: 38 kr Antal butiker: 1 Adress: Sjöbjörnsvägen 2 Öppettider: mån-fre 07.00-18.00, lör 08.00-16.00, sön 09.00-16.00

I mysiga Gröndal ligger Lundbergs konditori grundat redan 1946. De bakar med tillsatsfritt, ekologiskt mjöl från småskaliga svenska kvarnar. Det här är semlan för de riktiga entusiasterna! Om du verkligen bryr dig om ditt bakverk och inte är rädd för mycket smak, då är detta fettisdagsbullen för dig. Med en fantastisk kombination av bröd, grädde och mandelmassa klättrar den upp till toppen och vi utser den till testets bästa proffssemla. Det som utmärker den mest är den krossade kardemumman som är nedblandad i mandelmassan som också innehåller stora mandelbitar. Konsistensen på fyllningen är utmärkt och det är också alldeles lagom mycket. Mandelmassan har en mycket stark smak av bittermandel som tillsammans med kardemumman ger semlan en något vuxen smak. Men för den som vågar utmana sina smaklökar är det perfekt. Ovanpå den saftiga bullen ligger ett tjockt lager med himmelskt fluffig grädde. Hela kreationen toppas sedan med rikligt med florsocker. Lundbergs med sin meriterade personal gör ett proffsigt intryck och levererar en semla i världsklass!

+Kardemummakross i mandelmassan, mycket bittermandel, mycket mandelmassa
Vuxen smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

17. Gunnarssons specialkonditori (2017)

Riktigt bra smak och konsistens på mandelmassan

Testår: 2017 Pris vid inköp: 43 kr Antal butiker: 1 Adress: Götgatan 92 Öppettider: mån-tors 07.00-21.00, fre 07.00-20.00, lör 07.30-18.00, sön 10.00-18.00

Söders mest populära konditori erbjuder ett säkert val som gör dig riktigt belåten. Bakverket byggs upp av ett saftigt bröd med lagom mycket kardemummasmak som toppas med ett relativt försiktigt lager florsocker. Mandelmassan i denna bulle lovordas av testpersonerna både vad gäller den härliga konsistensen och smaken med en framträdande men välbalanserad bittermandel. Fluffig är verkligen rätt ord för att beskriva grädden som på ett vackert sätt lyfter upp det lilla locket från resten av bullen. Av smaken på grädden hade dock funnits mer att önska vilket drar ner totalbetyget något för Gunnarssons. Denna kreation är ändå en klassiker som uppskattas av testpersonerna.

+Fluffig grädde, jättegod mandelmassa, bra konsistens, lagom mycket grädde
Smaken på grädden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

18. NK Bröd (2017)

Ursnygg semla med lagom kardemummasmak

Testår: 2017 Pris vid inköp: 44 kr Antal butiker: 1 Adress: Hamngatan 18-20 Öppettider: mån-fre 10.00-21.00, lör 10.00-18.00, sön 11.00-17.00

NK Bröd utmärker sig i testet som en riktigt gräddbomb med den semla som har allra mest grädde. Detta gör den riktigt snygg men när det väl är dags att sätta tänderna i den kan med fördel lite grädde skrapas bort. Är man inget stort fan av kardemumma är denna semla ett bra val då smaken bara är försiktigt framträdande. Mandelmassan har en ganska hård konsistens och är väldigt god med en len karaktär. Dock önskade vi oss lite mer av denna härliga fyllning. Brödet är gott, mandelmassan mumsig och grädden, även om det är för mycket, har en väldigt bra smak. Semlan från det statusfyllda NK klättrar helt klart upp till en av våra topp-placeringar.

+Riktigt snygg, len mandelmassa, lagom kardemummasmak
För mycket grädde
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

19. Älvsjö Konditori (2017)

Testår: 2017 Pris vid inköp: 32 kr Antal butiker: 1 Adress: Johan Skyttes väg 204 Öppettider: mån-fre 07.00-18.00, lör 08.00-15.00

Fluffig bulle och fluffig grädde, det är vad som utmärker semlan från Älvsjö konditori. Brödet har en framträdande smak av kardemumma men utan att ta över. Det kvalitetsmedvetna konditoriet i de yttre delarna av staden har helt enkelt tagit fram ett välbalanserat och vackert bakverk. Den har mycket grädde som är otroligt luftig och ett litet lock som toppas med ett tunt lager florsocker. Inuti bullen återfinns en fantastisk fyllning med stora mandelbitar och en hint av bittermandel. Dock önskades lite mer av denna härliga mandelmassa. Semlan är god men den sticker inte riktigt ut från mängden vilket minskar betyget något. Det är dock en klassisk semla, som dessutom är fin för ögat, så vill du vara traditionsenlig är detta absolut ett bra val.

+Otroligt fluffig grädde, fantastisk mandelmassa, stora mandelbitar
Något lite mandelmassa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

20. Tössebageriet (2017)

Snygg med riktigt luftig grädde och behaglig bittermandel

Testår: 2017 Pris vid inköp: 45 kr Antal butiker: 1 Adress: Karlavägen 77 Öppettider: mån-fre 07.00-18.00, lör 09.00-17.00, sön 09.00-16.00

Tössebageriet, som är uppfinnare av den traditionsbrytande wrapsemlan, levererar såklart också klassiska semlor och erbjuder en snygg och fin bakelse. Med sin fluffiga, goda grädde som är tunt vispad för optimal luftighet blir den mycket mumsig. Mandelmassan är god med en behaglig mängd bittermandel och en tunn konsistens. Kardemummasmaken i brödet är försiktigt framträdande och brödet är saftigt. Tössebageriets semla är väldigt söt, grädden upplevs sötad och vi kan känna viss smak av vanilj i bakverket. Detta i kombination med att den är stor och har väldigt mycket mandelmassa gör att den blir något mäktig. Men för den som gillar sötsaker är denna uppenbarelse helt rätt.

+Fint utseende, luftig grädde, fin mandelmassa
Väldigt söt, för stor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

21. K-märkt Patisserie & Bageri (2017)

Elegant och kreativ med mycket florsocker

Testår: 2017 Pris vid inköp: 35 kr Antal butiker: 1 Adress: Karlavägen 100 Öppettider: mån-fre 10.00-17.00

En annorlunda form som är elegant i sin enkelhet. Den avlånga ovala formen är nog så udda den kan vara och ändå få kvalificera sig som en klassisk semla. Ett ordentligt lager med florsocker är pudrat över locket som vilar på ett lagom tjockt laget med fluffigt vispad grädde. K-märkt med sin känsla för design och kreativitet har lagt ner extra tanke i sin semla med både annorlunda ingredienser i mandelmassan och den udda formen. Trots detta når den inte riktigt hela vägen fram. Brödet i den här bullen har bara en liten hint av kardemumma vilket gör den något smaklös. Tillsammans med en sparsam mängd mandelmassa, som inte är så söt, blir semlan lite beige. Den icke-traditionella formen uppfattas inte heller enbart som positiv och kanske vågar den här semlan lite mer än den borde. Semlan är god men säger inte så mycket.

+Elegant, kreativ form, fluffig grädde, mycket florsocker
Inte tillräckligt söt, något smaklös
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

22. Chateau Bageri & Konditori (2017)

Genuin och smakrik med massor av grädde

Testår: 2017 Pris vid inköp: 32 kr Antal butiker: 1 Adress: Skärlingebacken 2 Öppettider: mån-fre 06.00-19.30, lör-sön 07-30-18.30

I den klassiska 40-tals miljön i Bandhagen Centrum ligger Chateau Bageri & Konditori.  Hit åker poliser från hela söderort för att njuta av en kopp morgonkaffe. Konditorn har tagit fram en riktig gräddbomb till semla! Även om det vid första anblick kan se ut som att grädden är i hårdaste laget så visar det sig vara helt fel. Den är inte det minsta smörig utan fluffig, smälter i munnen och har en mycket bra smak. Att äta all grädde skulle nog dock bli lite mäktigt. Under det tjocka gräddlagret döljer sig en ganska lös mandelmassa med stora bitar och massor smak av bittermandel. Det är tillfredsställande mängd och den smakar riktigt gott. Allt detta göms i en fluffig bulle med mycket smak av kardemumma. Även om brödet är gott så är det på gränsen till torrt. Detta i kombination med de stora mandelbitarna gör att det blir väldigt mycket tuggmotstånd i bakverket. Saftigare bröd eller något mindre mandelbitar hade varit att föredra. Oavsett så är detta en av testets mest smakrika semlor och den känns verkligen genuin.

+Mycket god mandelmassa, smakrik, fluffigt bröd
Lite torr bulle, mycket tuggmotstånd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

23. Haga Tårtcompani & Bageri (2017)

Mycket smak av bittermandel, stora mandelbitar och mycket florsocker

Testår: 2017 Pris vid inköp: 40 kr Antal butiker: 1 Adress: Fleminggatan 107 Öppettider: mån-fre 07.00-19.00, lör 07.30-16.00

Haga Tårtcompani & Bageri som gör fantastiska tårtkreationer kan även baka semlor. Fastlagsbullen märker ut sig som den som har mest smak av bittermandel av de semlor som är med i testet. Mandelmassan får överlag positiva kommentarer och det är stora mandelbitar i vilket är ett stort plus. Brödet i bullen har inte så mycket kardemummasmak men är gott, dock faller det på att det är lite torrt. Nedre delen av bullen är lite för stor med för mycket bröd i förhållande till fyllning. Grädden är hårt vispad och det är ganska mycket grädde. Detta är dock till utseendet en fin semla med ett ordentligt lager florsocker som förhöjer intrycket.

+God mandelmassa, mandelbitar i mandelmassan
Torrt bröd, hårt vispad grädde
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

24. Urban Deli (2017)

Stora mandelbitar i fyllningen och ordentligt med florsocker

Testår: 2017 Pris vid inköp: 39 kr Antal butiker: 3 Adress: Sveavägen 44, Nytorget 4, Hesselmans Torg 12 Öppettider: Sveavägen mån-tis 07.00-23.00, ons-lör 07.00-01.00, sön 07.00-23.00, Nytorget mån-tis 08.00-23.00, ons-tors 08.00-00.00, fre-lör 08.00-01.00, sön 08.00-22.00, Hesselmans Torg mån-ons 08.00-22.00, tors-fre 08.00-23.00, lör 09.00-23.00, sön 09.00-22.00

Det unga och hippa Urban Deli levererar en god semla med ett fint täcke av florsocker. Brödet är relativt saftigt och har framträdande men försiktig smak av kardemumma. Detta bakverk har mandelmassa med stora bitar och en konsistens som är alldeles lagom, inte för rinnig och inte för fast. Smaken av bittermandel finns där men det är inget som sticker ut. Vissa av våra testare tycker sig dock känna en säregen smak i mandelmassan som inte vanligtvis brukar förekomma. Också gräddmängden är mittemellan, inte mycket grädde men inte heller lite grädde. Urban Deli levererar helt enkelt en lagom semla kort och gott.

+Stora bitar av mandelmassa, lagom mycket grädde, mycket florsocker
Sticker inte ut, annorlunda smak på mandelmassan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

25. Balders Bröd (2017)

Mycket saftigt bröd fylld med mandelmassa med utmärkt konsistens

Testår: 2017 Pris vid inköp: 42 kr Antal butiker: 1 Adress: Mall of Scandinavia, Solna Öppettider: mån-sön 08.30-21.00

Sedan 1927 har Balders Bröd haft verksamhet och det märks att det är bröd de sysslar med. Bullen ser inte mycket ut för världen men när man sätter tänderna i den så visar den sig vara otroligt saftig och garanterat gjord på extra smör, utan att vara sliskig. Ovanpå brödet ligger ett försiktigt lager med grädde och ett lock som toppas med rikligt med florsocker. En mycket stilig kreation. Inuti bakverket finns en mandelmassa med näst intill perfekt konsistens, den är inte för fast och inte för lös. Dock så har den i princip ingen smak av bittermandel vilket gör att den blir lite för söt. Tillsammans med den anonyma kardemummasmaken i brödet gör det att semlan tar sig förbi smaklökarna ganska obemärkt. Hålet med mandelmassa är djupt och smalt i mitten av bullen vilket ger en obalanserad smakupplevelse, ena tuggan kan vara bara bröd och i nästa har man mumsat i sig nästan all mandelmassa på en gång. Denna semla har inte så mycket grädde vilket är positivt med tanke på den söta mandelmassan då den annars hade riskerat att bli lite för mäktig.

+Toppkonsistens på mandelmassan, mycket florsocker, riktigt saftigt bröd
Saknar bittermandelsmak, obalanserad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

26. Dessert & Choklad Stockholm (2017)

Lagom stor med bra mängd bröd i förhållande till fyllning

Testår: 2017 Pris vid inköp: 39 kr Antal butiker: 1 Adress: Patentgatan 7, (säljs även på Hotel Rival på Mariatorget 3) Öppettider: tis-fre 09.00-18.00, lör-sön 09.00 16.00

Den väldigt goda mandelmassan är det som höjer semlan från Dessert & choklad Stockholm. Trots att konditoriet är högt aktat och har levererat dessert till Nobelmiddagen så är semlan ändå ingen favorit. Det som framförallt drar ner omdömet är dess tråkiga utseende. Det är lite grädde som inte är fluffig, bullen är ganska blek och det är väldigt sparsamt med bittermandel. Semlan ger inte ett balanserat intryck heller i smak då det upplevs vara för mycket mandelmassa. Denna semla är ett ganska tråkigt alternativ. Det som ändå lyfter kreationen är att den är lagom stor och att det är lagom mycket bröd i förhållande till resten av ingredienserna.

+God mandelmassa, lagom stor, lagom mycket bröd
Hård grädde, lite florsocker, ej attraktivt yttre
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5