Myggmedel: 9 produkter i test
Trött på kliande myggbett och fästingar i knävecket? Vi har testat myggmedel från märken som Bushman, Sjö & Hav och Mygga. För att ett myggmedel ska utses till bäst i test måste det skrämma bort myggen, vara lätt att applicera och komma i en förpackning som tål allt från fjällvandring till skogssjöutflykten.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Myggmedel
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
I vårt test av myggmedel har vi låtit familjer som tillbringar mycket tid ute i naturen använda olika myggmedel och jämföra deras effekt mot varandra. De testade myggmedlen har använts i skog, vid vatten, inomhus när dörren eller fönstret till trädgården stått öppen samt utomhus i den ljumma sommarkvällen.
Effekt: Hur effektivt upplevs myggmedlet vara? Hur stor är skillnaden med och utan myggmedlet på sig?
Användning: Är myggmedlet lätt att använda? Torkar det snabbt eller upplevs det kladdigt? Svider det på huden?
Förpackning: Är förpackningen praktisk? Håller förpackningen bra när den ofta packas i väskan och ryggsäcken för att tas med på utflykter?
Lukt: Luktar myggmedlet mycket? Är lukten störande eller vänjer man sig snabbt?
Testpanelen har utvärderat produkterna utifrån ovanstående kriterier och även vägt resultatet mot myggmedlets pris. Betyget är satt på den sammantagna upplevelsen av produkten i relation till dess prisvärdhet.
1. Smidge myggmedel → BÄST I TEST MYGGMEDEL
Ett återfuktande myggmedel med väldigt diskret och behaglig doft
Att ett myggmedel har en diskret och faktiskt rätt god doft tillhör inte vanligheterna. Att myggmedlet dessutom verkar återfuktande på huden utan att för den sakens skull upplevas kladdig är riktigt ovanligt. Smidge myggmedel bjuder på båda dessa egenskaper vilket onekligen gör det till ett unikt myggmedel.
Återfuktande myggmedel med mild doft
Spraymunstycket fördelar dropparna lite klumpigt, men tanken är att Smidge ska sprayas i handen och sedan smörjas in på kroppen. När man gör detta blir det snabbt tydligt att huden faktiskt känns återfuktad direkt efter applicering och myggmedlet tycks inte irritera huden eller luftvägarna alls.
Du ska undvika ögon och mun, men medan många andra myggmedel kan irritera ögonen även om man inte använder produkten i ansiktet känner inte ens de mest känsliga ögonen i testet av något svidande eller kliande.
Smidge myggmedel fungerar otroligt bra och myggen håller sig verkligen borta under normala omständigheter. Hamnar man mitt i ett moln av mygg, är det ofta någon som tar sig igenom. Men antalet nya myggbett minskar markant då man använder myggsprayen från Smidge.
2. Sjö & Hav Mygg + Fästing Spray → BÄSTA BUDGETVAL
Ett väldigt effektivt myggspray som inte innehåller DEET
Sprayet Mygg+Fästing från svenska märket Sjö & Hav blir snabbt ens bästa vän i kampen mot myggorna. För den som vill undvika DEET är detta ett bra alternativ, myggsprayet från Sjö & Hav innehåller nämligen ekologisk citroneukalyptusolja i stället.
Stark lukt men väldigt effektiv mot mygg
Den lilla sprayflaskan är praktisk att bära med sig och när man doserar sprayen är det en finfödelad mist som möter huden. Eftersom man ska vara noga med att inte få myggspray i vare sig ögon, mun eller inandningsluften gäller det att hålla koll på var man sprayar. Det är en bra idé att vända bort huvudet en smula, då sprayen har en tendens att sprida sig i luften. Sprayen har en stark lukt och vi upplever att det bästa är att applicera den utomhus eller på en välventilerad plats.
Efter applicering av Sjö & Hav Mygg+Fästingspray är skillnaden påtaglig - från att ha känt sig som en levande middagsbuffé för områdets alla hungriga myggor, till att se hur insekterna bokstavligen gör en u-sväng när de kommer för nära. Några envisa myggor hittar området vid anklarna där en testdeltagare glömt att spraya, men i övrigt minskar antalet myggbett markant. Det är som om myggen tappat suget totalt.
Bra pris hos:
3. Bushman myggmedel
Det starkaste myggmedlet i testet, klassat som världens med effektiva av WHO
Med en DEET-nivå på hela 40 procent (som referens innehåller MyggA Stick en DEET-halt på 20 procent), är Bushman ett av de starkaste myggmedel som går att köpa och det är tveklöst det starkaste myggmedlet i detta test. Enligt WHO är det klassat som världens mest effektiva myggmedel.
Starkt myggmedel som håller myggorna på avstånd
Bushman myggmedel är väldigt effektivt. Myggorna håller sig på välsignat avstånd och man kan faktiskt komma undan utan ett enda myggbett på promenad i en myggtät skog, vilket innebär att Bushman skulle passa perfekt för jägaren eller svampplockaren som ska vara ute länge i naturen. Enligt produktbeskrivningen ska Bushman ha en neutral lukt - på den punkten håller vi inte riktigt med. Visserligen luktar det lite mildare än andra myggmedel med DEET, men lukten är fortfarande relativt skarp och tydligt kemisk.
Eftersom Bushman innehåller en så hög DEET-nivå får det inte användas på barn under 13 år. Det är också rekommenderat att man tvättar av områdena där sprayen applicerats, när man inte längre är ute bland mygg.
Ska man resa till ett område med malaria, rekommenderas myggmedel med DEET och då kommer Bushman vara ett bra redskap i kampen mot myggen. Men under normala förutsättningar och en nordisk sommar, kan man överväga ett myggskydd som luktar bättre och som även barnen kan dra nytta av.
Bra pris hos:
Centaura insektsmedel är något så ovanligt som ett inspektsspray som går att använda inte bara på sig själv, utan även på häst och hund. Det är nämligen inte alls lämpligt att använda myggmedel på sina fyrbenta vänner om det inte är godkänt för användning på djur, men Centaura har ett sådant godkännande.
Myggmedel för dig och din hund (eller häst)
I en mycket väl tilltagen sprayflaska kommer detta väldoftande myggmedel, som faktiskt luktar mer som hårspray än myggspray. Det är godkänt att användas på barn från 3 års ålder och sprayas på exponerade hudområden. Sprayen är finfördelad och sprider sig bra när man sprayar.
Flaskan innehåller 250 ml, vilket inte gör den optimal att bära med sig i en väska - i denna storlek är det en spray att ha hemma. Det verksamma ämnet icaridin (även känt som saltidin) är vad WHO rekommenderar mot malariamygg.
Centaura insektsspray upplevs fungera riktigt bra när det kommer till att hålla mygg på avstånd. Den stora flaskan har sina för- och nackdelar. Å ena sidan är det ett mycket prisvärt myggskydd, å andra sidan hade vi gärna sett att det fanns en mindre storlek än 250 respektive 400 ml att välja. Är det främst till häst och hund den ska användas, är storleken på flaskan toppen. Men att bära med den i väskan på en campingtur är inte optimalt.
Bra pris hos:
MyggA är ett riktigt klassiskt märke när det kommer till myggbekämpning. Det aktiva ämnet är dietyltoluamid och vi upplever att detta myggmedel i stiftform effektivt skyddar mot mygg. Dessutom är appliceringen väldigt enkel eftersom detta är ett myggstick.
Klassisk myggmedelslukt
MyggA Myggstick luktar som ett klassiskt myggmedel och har med andra ord en ganska kemisk lukt. I och med att den stryks på, sprider sig inte lukten i luften vid applicering. Detta är skönt då man slipper råka andas in medlet eller få det i ansiktet om vinden råkar blåsa i fel riktning vid appliceringen.
MyggA Myggstick fungerar bra mot mygg, men det är inte det mest effektiva myggmedlet vi använt. Att kladdet blir minimalt vid påstrykning uppskattas, men eftersom det innehåller en relativt hög halt av DEET är det inte tillåtet att använda på barn under 13 år. Stiftet är dock väldigt praktiskt att ha med väskan och stryka på exponerad hud under turer i skogen eller i ängsmark där insekterna brukar vara många och påstridiga.
Bra pris hos:
Salubrin förknippar man kanske främst med den vätska som baddades på insektsbett då man var liten. Salubrin Myggspray har inte riktigt samma lukt av ättika, utan luktar snarare av citroneukalyptus som också är det verksamma ämnet i detta myggmedel.
Generös och praktisk pumpflaska
Myggsprayet från Salubrin innehåller 100 ml och är utrustad med en spraypump. Att den inte kommer i en tryckbehållare är bra då man inte behöver vara lika noga med att hålla den borta från varma ställen. Salubrins myggspray är godkänd att använda från 0 år, men då måste man vara riktigt försiktig. Även om detta är ett myggmedel utan DEET, måste man vara medveten om att citroneukalyptusolja också är farlig att förtära. Se därför till att barn inte får medlet på händerna eller på ett ställe på kläderna som barnet suger på, då risken för att myggmedlet hamnar i mun eller ögon är stor.
Salubrin myggspray fungerar bra för att skrämma bort mygg, men allra bäst verkar det fungera om man själv befinner sig i rörelse. Sitter man stilla lite för länge, verkar vissa mygg ändå hitta fram för ett smakprov. Rent instinktivt vill man då gärna spraya på mer myggmedel, men tänk på att det bara ska appliceras två gånger per dag som max. Myggsprayet från Salubrin är dock vatten- och svettresistent, så att befinna sig i rörelse med det på kroppen är inga problem - för ett träningspass i trädgården är det därför toppen.
Bra pris hos:
7. MyggA Fästing 2 in 1 Insektsspray
Ett växtbaserat myggskydd som även ska skrämma fästingar
MyggA Fästing 2 in1 är ett myggspray med citroneukalyptus som verksamt ämne, vilket innebär att det är ett växtbaserat myggskydd som går att använda varsamt på barn från 3 år.
Luktar som de flesta myggmedel
MyggA Fästing 2 in1 må vara växtbaserat, men luktar ändå som myggmedel gör mest. Detta beror antagligen på att vi kommit att förknippa citroneukalyptus med insektsmedel. Spraymunstycket sprider mygg- och fästingsprayen bra, vilket dock nästan är lite slöseri eftersom den rekommenderade användningssättet är att spraya i handen och stryka på medlet. På så sätt kan man nämligen koncentrera sig på hudens exponerade delar, snarare än att sprida det i onödan. Dessutom slipper man få ett moln i ansiktet om det är nacken och halsen som måste skyddas.
MyggA Fästing 2 in1 fungerar helt okej mot mygg. Det är svårare att mäta hur pass effektiv sprayet är mot fästingar om man inte medvetet vadar genom högt gräs, vilket vi lät vår testpanel slippa. Däremot fick personen som använde MyggA Fästing 2 in1 under en myggtyngd promenad i Trollskogen på Öland, betydligt färre myggbett än övriga i sällskapet.
Bra pris hos:
MyggA Roll-On är ett myggmedel som kommer i en förpackning som ser ut som en klassisk deodorant. Låt dig dock inte luras av förpackningen. Det är inte i armhållan denna ska rollas, utan på hud som är exponerad för mygg. Så även om den är förpackad lite annorlunda, används den på samma sätt som andra myggmedel.
Kladdigt myggmedel
Till skillnad från myggspray och myggstift visar sig MyggA Roll-On vara en hopplöst kladdig historia. Konsistensen påminner mycket om deodorant, med skillnaden att den inte torkar lika fort som en bra deo gör. Istället får man dras med en ganska tjock lager myggmedelskladd som helt enkelt inte riktigt vill torka. Det går så klart att smörja ut den med händerna, men då måste man också se till att ha möjlighet till handtvätt i närheten.
Lukten på MyggA Roll-On är rätt klassisk för myggmedel: rätt stark och lite frän. Här kommer dock konsistensen i roll-on-formatet till sin rätt, eftersom lukten håller sig till området där myggmedlet rullas på. Det sprider sig inte i luften på samma sätt som en spray gör.
MyggA Roll-On ger ett okej skydd mot mygg, men eftersom det är så pass kladdigt väljs det ofta bort till förmån för produkter med mer eleganta formulas. Allra bäst tycker vi MyggA Roll-On passar där strumporna och byxorna kan lämna en glipa öppen för blodtörstiga mygg att ta sig in. fungerar bra mot mygg, men det är inte det mest effektiva myggmedlet vi använt.
Bra pris hos:
Det har varit i stort sett omöjligt att värja sig för reklamen för HappyPatches de senaste åren. HappyPatches är ett myggavvisande klistermärke som lovar att skrämma myggen på flykt utan att du behöver smörja eller spraya myggmedel på dig själv. Med HappyPatches sätter man helt enkelt ett klistermärke (eller tre) på kläderna.
Mild doft för känsliga näsor
HappyPatches har en ganska mild doft av citron och mint, vilket beror på att det verksamma ämnet är eteriska oljor (citronellaolja och pepparmintolja). Lukten är inte alls lika skarp som hos många andra myggmedel, vilket innebär att även den som hatar lukten av myggmedel faktiskt accepterar att ha på sig dessa klistermärken. De går även att använda på mindre barn, under förutsättning att de sätts på ett ställe som barnet inte når att pilla loss och att man som vuxen har koll på att klistermärken sitter på plats och absolut inte hamnar i munnen. Glöm inte att ta bort klistermärket från kläderna innan de läggs i tvätten (fastnar lapparna i tvättmaskinens trumma är de faktiskt riktigt svåra att få bort).
HappyPatches fungerar bättre än vad man kan tro, men är ändå det minst effektiva myggskyddet i vårt test. Bäst effekt får man om man använder fler än ett klistermärke. Tre klistermärken har visat sig vara hyfsat effektivt, men även med ett klistermärke blir man attackerad av färre mygg. Klistermärket ska vara verksamt i upp till 72 timmar, men vi upplever att effekten klingar av rejält några timmar. Plus i kanten för att de kommer i flera olika färger i ett och samma paket.
Så gjorde vi testet
I vårt test av myggmedel har vi låtit familjer som tillbringar mycket tid ute i naturen använda olika myggmedel och jämföra deras effekt mot varandra. De testade myggmedlen har använts i skog, vid vatten, inomhus när dörren eller fönstret till trädgården stått öppen samt utomhus i den ljumma sommarkvällen.
Effekt: Hur effektivt upplevs myggmedlet vara? Hur stor är skillnaden med och utan myggmedlet på sig?
Användning: Är myggmedlet lätt att använda? Torkar det snabbt eller upplevs det kladdigt? Svider det på huden?
Förpackning: Är förpackningen praktisk? Håller förpackningen bra när den ofta packas i väskan och ryggsäcken för att tas med på utflykter?
Lukt: Luktar myggmedlet mycket? Är lukten störande eller vänjer man sig snabbt?
Testpanelen har utvärderat produkterna utifrån ovanstående kriterier och även vägt resultatet mot myggmedlets pris. Betyget är satt på den sammantagna upplevelsen av produkten i relation till dess prisvärdhet.
Vanliga frågor om Myggmedel
Kan barn använda myggmedel?
Myggmedel som innehåller hög viktprocent av det verksamma ämnet DEET rekommenderas från 13 år. Myggmedel som innehåller en lägre viktprocent av DEET kan enligt Kemikalieinspektionen användas från 2 år. Myggmedel som innehåller alternativet citroneukalyptusolja i hög viktprocent brukar ha en åldersrekommendation från 3 år.
För barn under 2 år finns det inga godkända myggmedel. Testa istället myggnät, täckande kläder eller myggmaskiner. Det kan även hjälpa att ha på en AC, eftersom myggorna inte uppskattar de lägre temperaturerna och dessutom blir förvirrade av luftflödet som en AC skapar. källa Det är dock viktigt att använda myggmedel som är godkända av Kemikalieinspektionen samt att noga följa bruksanvisningen för information om applicering och dosering.
Går det att använda myggmedel när man är gravid?
Kemikalieinspektionen ser ingen anledning att avråda från användning av myggmedel under graviditet under förutsättning att man använder myggmedel som är godkänt av Kemikalieinspektionen samt använder och doserar myggmedlet enligt bruksanvisningen
Är DEET säkert att använda?
Som med många kemikalier, beror säkerheten på hur hög halt som används och att man noga följer instruktionerna på förpackningen. De myggmedel som säljs i Sverige ska vara godkända av Kemikalieinspektionen. Det myggmedel med högst innehåll av DEET som är godkänt i Sverige av Kemikalieinspektionen (2023) innehåller 40% DEET. Om myggmedlet har ett högt innehåll av DEET, bör det inte användas under kläderna, på skadad hud eller för ofta.
Skyddar myggmedel mot fästingar?
Ja, myggmedel ger även visst skydd mot fästingar. Vi har dock inte testat detta eftersom det är mycket svårare att mäta hurdan effekt ett myggmedel har mot fästingar. Medan man ofta får många myggbett varje dag, får man (förhoppningsvis) färre fästingar under en sommarsäsong.
Hur fungerar myggmedel?
Det är faktiskt inte lukten som skrämmer bort myggen (även om man kan tro det). Ett myggmedel fungerar på två sätt: dels blockerar de myggornas känslighet för koldioxid och dels blockerar det myggans "fuktsinne".
Myggor reagerar på synintryck, värme, fukt och lukt. När myggan ser en rörelse och känner lukten av koldioxid (som ju finns i vår utandningsluft). börjar den leta efter sitt byte. När myggan hittar en fuktig och varm luftström från exempelvis en människa (eller för all del en hund eller häst), sätter den fart rakt fram. Om värmen eller fukten avtar, ändrar den riktningen. Ett myggmedel har effekten på en mygga att just när den når sitt byte, så viker den av - vilket man tror beror på att "fuktkänslan" blockeras. Det är därför du kan se mygg cirkulera runt dig eller till och med gira utan när du har på dig myggmedel - det fattar helt enkelt inte att du sitter där. källa