Hartork bast i test

Hårtork: 12 produkter i test

Updated November 2018

En bra hårtork kan vara den stora skillnaden mellan ett hektiskt morgonkaos och en smidig morgonrutin. Hårtorken är också nyckeln till varje trendig frisyr. Det blir helt enkelt lättare, snabbare, roligare och mer skonsamt att torka och styla håret med en bra produkt. På marknaden finns en uppsjö av olika modeller, lyxiga superlätta resefönar, ekovänliga designfönar och kraftiga salongfönar. Det skiljer mycket i pris, ljudnivå, blåseffekt samt temperatur för både varmluft och kalluft. Man bör inte snåla då billiga modeller ofta gör håret svårhanterligt, statiskt och frissigt. I vårt test hjälper vi dig att köpa rätt hårtork så att du bara får bra hårdagar framöver.

Viktigaste parametern hos en bra hårtork att den är effektiv men samtidigt skonsam för håret. För het värme kan bränna hårbotten och göra håret både slitet och livlöst. Därför satsar tillverkarna på professionella produkter som inte bara torkar håret snabbt, utan också har vårdande egenskaper så att håret blir mjukt, slätt och glansigt med bibehållen fuktbalans. Keramisk teknik ger en jämn värmefördelning medan joniseringsfunktion neutraliserar positiva joner. Med dessa tekniker motverkas effektivt trassel och statisk elektricitet samtidigt som risken för torrt och sprött hår minskar. Dessutom blir håret lättarbetat och flexibelt för att enkelt skapa snygga frisyrer både på kort och långt hår. 

Är du van vid förra generationens hårtork kommer du att förvånas över den följsamhet, lyster och glans som en ny modern hårfön ger.

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Design och testparametrar i vårt test av hårtorkar är framtagna av professionella frisörer. Produkterna har sedan använts på personer med olika hårtyp och kvalitet. Nedanstående testparametrar har bedömts i testet:

Resultat: Hur blir håret efter att du använt fönen? Motverkar fönen ett frizzigt och trassligt hår och ger den lyster och glans?

Blåseffekt och temperatur: Hur mycket funktioner har fönen gällande blåseffekt och temperatur? Har den ett kallt temperaturläge? Hur effektiv är fönen? Är de varma temperaturerna lagom eller för varma/kalla?

Funktion och användarvänlighet: Hur är fönen att hålla i och hur reglerar man fönens funktioner? Är den tung och är vikten välbalanserad i handen? Medföljer tillbehör så som olika typer av munstycken och hur lång är sladden? Hur lätt är fönen att använda? Har fönen en hög eller störande ljudnivå?

Fönarna är testade av både frisörer och privatpersoner. Frisörerna har i sina tester utgått från ett konsumentperspektiv och använt hårtorkarna så som deras kunder skulle använda dem. Parametrarna ovan tillsammans med produktens pris är sedan det som ligger till grund för betyget.

Babyliss Pro Digital 6000E

Kraftfull och tystgående hårfön med enkla knappar, som effektivt torkar ditt hår

Bäst I Test Badge.se 2018.png

Direkt när man slår på Babyliss Pro Digital lägger man märke till att detta är en hårfön som går tystare än många andra. Det beror bland annat på att fönen har en digital motor, som inte bara låter mindre utan också bjuder på ett ordentligt luftflöde.

Designen är visserligen av traditionellt mått men Pro Digital är ändå avsevärt mycket lättare att hålla i än vad den ser ut att vara, vilket också gör den smidig att använda. Armen hinner aldrig bli trött även om håret är tjockt och tar längre tid att torka. Bland de tre tillhören, en diffuser och två munstycken, erbjuder Babyliss Pro Digital det tunnaste munstycket på marknaden. Med en bredd på 4 millimeter går det att jobba med rejäl precision.

Luftflödet väl tilltaget och det tar inte många minuter att föna håret helt torrt. Det finns dessutom tre olika lägen för lufthastighet, inklusive ett turboläge som ökar både flödet och lufttrycket avsevärt. Det går att ställa in fönen för att blåsa kall luft, vilket är en fördel då man vill fixera frisyren. Dessa olika inställningar regleras enkelt genom tydliga knappar på handtaget. Temperaturen när värme används håller 70 grader, vilket innebär att risken för att håret ska skadas minskar rejält och tillsammans med ett värmeskydd blir håret vackert glansigt.

Detta är en riktigt bra fön - rejält luftflöde, lång sladd, låg volym och lätt att hålla i. Det enda negativa är att den känns lite plastig, men det är inget som påverkar Babyliss Pro Digital från att prestera på toppnivå.

+Effektiv, kraftfull, tystgående, enkla knappar
Lite plastig, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

GHD Aura Air

En hårfön för professionell användning av mycket god kvalitet

GHD lämnar som vanligt inget åt slumpen vad gäller design och kvalitet, inte heller med GHD Aura Air. Den enormt kraftfulla hårfönen har god kvalitet och är enkel att arbeta med. Med den väldigt långa sladden på hela fyra meter behöver man aldrig bekymra sig över för långa avstånd mellan eluttag och spegeln. Det är lätt att föna volym då luftströmmen koncentreras bra med munstycket på. Det gör det enkelt att jobba med endast en del av håret i taget utan att resterande delar påverkas och blir frissigt.

Den kraftiga motorn varvar upp och ned vid användning, det vill säga den stannar inte abrupt. Detta påvisar vilken kraft som finns i fönen. GHD Aura Air är designad med en luftspalt mellan luftflödet och ytterskalet, vilket gör att utsidan inte blir varm och det går enkelt hålla i den utan att riskera att bränna sig. Även munstycket är utformat enligt denna design och utluften blir därför aldrig varmare än 44 grader. Det innebär att man kan arbeta med hårfönen mycket nära hårbotten utan att det bränns.

GHDs produkter håller generellt en hög kvalitet, vilket gör att förväntningarna och kraven på denna produkt ökar. Aura Air håller måttet och lever upp till de högt ställda förväntningarna. Designen är mycket tilltalande och inger en exklusiv känsla. Efter användning upplevs håret friskt, och det ser både tjockt och välmående ut. Sammantaget är detta en professionell produkt som passar bra på frisörsalonger men också lämpar sig för den som kräver en produkt med hög kvalitet och precision.

+Väldigt kraftfull, exklusiv upplevelse, lång sladd, bra munstycke
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Dyson Supersonic

Supereffektiv och tystlåten hårfön som är smart designad och ger ett glansigt, fint hår

Badge Basta Premiumval.se 2018.png

Dyson Supersonic är ett lysande bevis på att det går att förändra hur vi fönar hår. Det första man lägger märke till är designen; Supersonic ser inte ut som en traditionell hårtork. Detta beror på avsaknaden av det värmelement med tillhörande fläkt som finns i vanliga hårtorkar. Den digitala motorn är placerad i handtaget, vilket innebär att tyngdpunkten skiftas till att ligga i handen. Hårfönen är därför inte alls lika jobbig att hålla i. Likväl är Supersonic otippat tung men tack vare hur vikten är balanserad så påverkar inte tyngden upplevelsen till det negativa.

Supersonic har tre olika värmelägen, tre olika luftflöden samt ett kallt läge. Inställningar regleras enkelt via små knappar baktill på fönen. Även om du väljer den högsta temperaturen så blir luften aldrig varmare än 100 grader. En vanlig fön kan bli så varm som upp emot 220 grader. Att Supersonic har en lägre tempetaur innebär att håret inte skadas på samma sätt (men hoppa inte över värmeskyddet för det). Dessutom är det härligt att slippa bränna sig i hårbotten. Även materialet som fönen och tillbehören är gjorda av håller sig relativt svala, vilket innebär att man slipper svedda fingrar när man byter munstycke.

Tillbehören, en diffuser och två olika munstycken, är magnetiska, vilket gör det till en ren barnlek att fästa och lossa dem. Det är förvånande tillfredställande att slippa böka med saker som ska skruvas i och fästas i gängor – här säger det bara klick. Till och med ljudnivån är behaglig på Dyson Supersonic.

Supersonic är ett riktigt lyxblås som det inte går att hitta några fel på. Håret torkar snabbt tack vare det oerhört kraftiga utblåset och resultatet blir glansigt och fint. Prislappen kan dock få även de mest hugade kontokort att jämra sig av fasa. Om man är en person som bara fönar sitt hår inför speciella tillfällen kommer Supersonic sannolikt inte vara en värd investering. Men lägger man mycket tid och pengar på sitt hår och uppskattar den verkligt förhöjda upplevelsen som Dyson erbjuder med Supersonic, då kommer man absolut inte känna sig blåst.

+Effektiv, snygg, låg ljudnivå
Jättedyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Remington PROLuxe AC9140

Estetiskt tilltalande och mycket kraftfull

Hårfönen Remington PROLuxe är inte bara otroligt snygg, den är också mycket kraftfull och samtidigt snäll mot håret. Hårfönen har en 2400 watts AC-motor vilket gör den effektiv. Håret torkar snabbt utan att det behövs speciellt hög värme. Remington PROluxe har två hastighetsnivåer och tre värmenivåer. Utöver det finns även kylfunktion. I förhållande till kraften som hårfönen genererar är vikten relativt lätt. Fönen ligger bra i handen och känns lättarbetad. Hårfönen har en lång sladd vilket gör den smidig att arbeta med. Den kommer med två tillhörande koncentratorer i olika tjocklek samt en spridare.

PROLuxe är mycket estetiskt tilltalande med sin ljusrosa, glansiga och matta finish samt koppardetaljen som delar de olika ytmaterialen åt. Det gör det extra kul att plocka fram och använda den. Det finns inte mycket negativt att påpeka, utom möjligtvis att man hade kunnat önska en något lägre ljudnivå. I övrigt är Remington PROLuxe en mycket bra produkt som i förhållande till sitt pris verkligen presterar med god kvalitet.

+Snygg design, mycket kraftfull
Något hög ljudnivå
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

OBH Nordica 5195 Björn Axén AC 2000 W Hair Dryer

Stiligt designad hårtork som ger ett snyggt och följsamt hår, diffusermunstycke ingår

Med en snygg design och hög finish ger hårtorken från OBH Nordica ett trevligt intryck. Modellen har lång sladd och mycket bra prestanda med tre värmelägen och två hastigheter. Fönens smala munstycke skapar en stark och komprimerad luftström. Håret torkar snabbt och resultatet blir lent, fint och lättjobbat. Knapparna är något i vägen men annars är handtaget skönt oavsett åt vilket håll man riktar fönen. Greppet kan dock vara lite väl brett på mitten för en liten hand.

+Snyggt och följsamt hår, diffusermunstycke ingår
Ganska hög ljudnivå, väldigt lång och rätt så tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Parlux 3800 Eco Friendly Ionic & Ceramic Edition

Lättviktare till hårtork som torkar håret snabbt, två olika munstycken medföljer

Parlux 3800 är en rätt liten och smidig hårfön som är tillverkad i återvinningsbara material. Den har keramiska värmeelement som använder jonteknik för att göra håret blankare och mindre flygigt. Det kan låta som hockus pockus men det funkar faktiskt. Reglagen är distinkta men har en något förvirrande färgsättning, exempelvis är kalluftknappen röd. Detta är ingen resefön i riktig bemärkelse, men formatet gör den lätt att packa ner. Vi gillar att fönen, förutom att vara riktigt bra, visar miljöhänsyn.

+Låg vikt, och torkar håret snabbt. 2 munstycken medföljer
Något vassa reglage mot handen, ingen diffuser
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

CHI Pro Hair Dryer

Mycket tystlåten hårtork som är både liten, lätt och har en låg elförbrukning

Proffsfönen från amerikanska CHI har lågt luftflöde men kompenserar bra med het luft och avancerad infrateknik. Håret torkar snabbt med fin glans utan frissighet och statisk elektricitet. Unikt för CHI är att fönen genererar en extremt låg elektromagnetisk strålning vilket skapar en säkrare arbetsmiljö för frisörer som jobbar långa pass. Fönen är dyrast i detta test men om du har professionella ambitioner eller tycker att vanliga fönar är för högljudda är CHI Pro Hairdryer det bästa köpet.

+Tystaste hårtorken i testet, kompakt, lätt, liten elförbrukning
Dyr, diffuser ingår ej
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Remington Advanced Colour Protect Dryer

Effektiv hårfön med lång elsladd och ett bra pris

En hårfön särskilt framtagen för att göra färgat hår glansigare - kan det verkligen vara en produkt man behöver? Nja, inte direkt.
Enligt Remington är denna fön utrustad med en så kallad färgskyddsvärmesensor som ska se till att fönen ger den perfekta temperaturen samtidigt som den ska motverka överhettning. Hårfönens galler är dessutom belagt med ett lager som innehåller sheasmörolja och UV filter, och det är dessa funktioner som ska ge ett färgat hår extra glans.

Detta är visserligen en kraftfull hårtork, men något tydligt glansigare resultat efter användning märks inte av. Hårfönen är dessutom ganska hödljudd. Remington Advanced Colour Protect Dryer torkar håret snabbt och har alla funktioner man kan önska hos en hårtork: diffuser, munstycken, tre olika värmelägen samt kalluft. Håret upplevs definitivt som mindre frissigt och slätare efter användning, men wow-upplevelsen vad gäller extra glans uteblir och på frågan om folk med färgat hår verkligen behöver en särskilt anpassad hårtork så svarar vi nej.

+Effektiv, lång sladd, bra pris
Det utlovade glanset uteblir
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Toni&Guy Compact Salon Dryer 1700W

Snygg och bekväm hårtork med effektivt blås och väldigt bra kalluft

Tony&Guy Compact Salon Dryer är en snygg och effektiv hårfön. Motorn på 1700W ger bra luftflöde och med det sagt, kort torktid. Den direkta kalluftsknappen ger faktiskt riktigt kall luft vilket underlättar om du snabbt vill kyla ditt stylade hår. Hela fönen har skön sidenmatt yta, som både är snygg men också skön att hålla i. Handtaget ligger bra i handen men knapparna kan kommas åt av misstag. Ett munstycke för riktat luftflöde medföljer. En bra hårfön som passar både killar och tjejer.

+Riktigt bra direkt kalluft, snygg och skön yta
Högt pris, ingen diffuser
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Braun HD710

Billig hårtork med ett skönt grepp, ger ett bra slutresultat och har prova på-garanti

Braun HD710 drar mest ström av alla hårtorkar i detta test med sina 2200 W men är ändå ganska svårjobbad. Fläkten är högljudd och varken värmeläget, kalluftsläget eller blåseffekten imponerar. Tyvärr är också sladden för kort med sina 1,9 meter. Vi gillar dock skjutreglagen som gör det svårt att byta temperaturläge av misstag under användning. De stör inte heller greppet. Till sin fördel är fönen relativt billig och har 60 dagars köp och prova-garanti.

+Billig, bra slutresultat, skönt grepp, prova-på garanti
Hög effekt men ändå en klen hårfön
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

BaByliss 6611E PRO silence

Kraftfull hårfön med koncentrerad luftström

BaByliss PRO silence är fullt funktionell med standardutföranden och de mest grundläggande funktionerna. Det är en hårfön som gör det som förväntas, det vill säga torkar håret, men inte direkt erbjuder extra. Fönen har två olika hastighetsnivåer samt två olika värmenivåer och en kyleffekt. Effekten ligger på 2200 watt och den har en vindhastighet på 110 km/h. Halsen är ganska smal, vilket ger en koncentrerad luftström som därmed skapar mycket kraft och snabb torkning.

Den mycket korta sladden på fönen gör PRO silence lite svårare att arbeta med om eluttaget inte sitter precis intill en spegel. Ljudnivån är relativt hög och det finns ett svagt tjutande ljud vilket kan upplevas lite störande. Designen är neutral och inte speciellt utmärkande. Helhetsintrycket känns lite billigt både i materialval och andra detaljer, så som fönens knappar och text.

BaByliss PRO Silence är en basic hårfön som har de mest grundläggande funktionerna och som fungerar utmärkt för den som inte dagligen använder denna typ av produkt. I relation till vad man får känns den något högt prissatt och det finns många andra produkter med bättre kvalitet för samma pris. 

+Kraftfull, bra koncentrerad luftström
Hög ljudnivå, kort sladd, billigt helhetsintryck
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Coline Hårfön

Liten och nätt hårtork med gummerat handtag och medföljande volymmunstycke

Claes Ohlsons egen hårfön är billigast i testet men ändå inte prisvärd. Modellen är inte utrustad med de vårdande egenskaper som vi vant oss vid i moderna värmeverktyg. Påtagligt blir det då avsaknaden av joniseringsfunktion gör håret märkbart statiskt och flygigt. Handtaget är gummerat och ergonomiskt utformat men plastytorna runt utblåset blir lätt repade. Sladden är irriterande kort och stylingmunstycket är alldeles för brett vilket försvårar precisionsarbete.

+Volymmunstycke ingår, liten och nätt fön
Håret blir frissigt, ostyrigt och yvigt, sladdriga och tröga reglage
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

BaByliss Pro Diffusor Ionic Superlight 2000W

BaByliss Pro Diffusor Ionic Superlight 2000W 1

Uppföljaren till BaByliss 6632E har hela 25% lägre vikt samtidigt som den är tystare. Både långt och kort hår torkar snabbt med ett glansigt och lättjobbat resultat. Reglagen har flyttats till sidan av handtaget där de är lättåtkomliga för tummen. Fönen har ytterligare ett temperaturläge än föregångaren. Enda synpunkten vi har är att sladden blivit kortare vilket är lite synd. Det här är en riktigt bra hårfön.

BaByliss iPro 2000W 6632E

BaByliss Pro Diffusor Ionic Superlight 2000W 1

BaByliss prisvärda hårfön kombinerar effektivt vårdande egenskaper med bra tryck och värme. Håret blir snabbt mjukt, flexibelt och lättjobbat oavsett om det är tunt eller kraftigt, långt eller kort. Fönen har också testets överlägset bästa kalluftsläge för fixering av frisyrer. Handtaget är välbalanserat och ligger bra i handen med ett gummerat grepp. Fläkten låter en hel del men levererar bra resultat även på den lägre tystare hastighetsnivån. Lång sladd.