Kaffekvarn: 7 modeller i test

Det finns få saker som är så njutningsfulla som doften av nymalet kaffet, och att få känna den doften hemma i köket på morgonen är verkligen definitionen av vardagslyx. Att mala hela bönor kan till en början kanske låta lite krångligt men med rätt sorts kaffekvarn för hemmabruk är det faktiskt en barnlek. Vilken kvarn som passar ens hushåll bäst hänger såklart på flera olika faktorer, som hur många i hemmet som dricker kaffe, hur många koppar man vill kunna göra åt gången och om man föredrar en elektrisk kaffekvarn framför en manuell modell.

Välj mellan 3 olika varianter av kaffekvarn

Kaffekvarnar finns främst i tre varianter; de elektriska med malskivor eller knivar, eller de som du vevar för hand. Generellt sett så blir malningen jämnare med skivor än med knivar. Att ha en elektrisk maskin går så klart snabbare än att veva för hand, men är den för snabb så kan värmen som genereras vid malningen påverka bönorna. Då kan det vara bättre att köpa en stark men mer långsam maskin. Att hitta en helt tyst kaffekvarn får ses som omöjligt då bönor är väldigt hårda och det är oundvikligt att göra jobbet ljudlöst, men med en handdriven kvarn blir det oftast en mildare ljudnivå då den körs på låg hastighet.

En person som helst bereder sitt kokkaffe över öppen eld kommer inte ha samma preferenser gällande utrustning som den som avnjuter en italiensk espresso hemma i designköket. Men med det sagt så finns nog inga gränser för hur mycket man kan nörda in sig när det kommer till kaffe och dess olika tillredningstillbehör, oavsett vilken kaffegrupp man tillhör. För att göra det lättare att hitta rätt så tipsar vi här om sju kaffekvarnar som alla fått höga betyg av såväl vardagsanvändare som proffs i olika tester och recensioner. Oavsett kaffesmak så kommer du garanterat hitta en kvarn som passar till just dig!

Fundera på detta innan ditt köp

  • Behöver du kunna mala bönor till flertalet olika sorters kaffesorter eller räcker det med att du maler till din favorit av bryggkaffe, espresso, kokkaffe etc?
  • Dricker du helst kaffe när övriga familjen sover? Fundera över ljudvolymen i så fall.
  • Hur mycket kaffe som går att mala åt gången varierar kraftigt, är ni alltid många som dricker kaffe samtidigt så behövs en kvarn som tar större volym, och tvärtom.

Testvinnare - Kaffekvarn

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Flera tester för dig som gillar kaffe

Kaffemaskin

Espressomaskin

Kaffebryggare

Tester av andra maskiner i köket

Vattenkokare

Sodastream

Våffeljärn

Blender

0 5 0 1

1. Wilfa WSCG2

Det finns många smarta funktioner på den här Wilfa-kvarnen, bland annat att det går att ställa in malningsgrad på en mängd olika lägen beroende på hur pass grov- eller finmalda bönor som önskas. Så även om du föredrar presskaffe medan din partner tillhör den gamla skolan som startar dagen med kokkaffe så kan ni använda samma kvarn. Det finns även en timer vilket gör att det är lätt att få rätt mängd mängd kaffe vid varje använding. Bönorna blir fint och jämt malda tack vare de koniska malskivorna som inte blir varma och därför inte heller påverkar kaffets kvalitet. Wilfa WSCG2 maler 250 gram kaffebönor i ett svep, vilket gör den perfekt för den stora familjen eller det mindre kontoret. Eller för den som bara är väldigt sugen på kaffe.

0 5 0 1

2. Bodum Bistro 11160

Alla som kopplar ihop Bodum med snygg dansk design räcker upp en hand! Den här kaffekvarnen är inget undantag där den står och pryder köksbänken som en kombination av högpresterande kökspryl och tjusig inredningsdetalj. Bistro 11160 är ingen jättestor kvarn, den maler 60 gram kaffebönor i ett svep och i det genomskinliga locket går det att följa processen från grovmalet och vidare. Med hjälp av pulsfunktionen kan man sedan lätt mala bönorna ytterligare lite finare om det behövs. Familjeföretaget Bodum har lanserat kafferelaterade produkter ända sedan mitten av 1970-talet och har med den här modellen fått fram en kvarn som både är snygg och enkel att använda.

0 5 0 1

3. Peugeot Brésil Kaffekvarn

De flesta ser kanske en bil framför sig om någon nämner Peugeot, men faktum är att fransmannen Armand Peugeot startade sin verksamhet för drygt 200 år sedan (!) med att tillverka just kaffekvarnar. Det här är en handdriven modell med vev som ser ut att härstamma ungefär från den tiden vilket ger ett härligt retro inslag på köksbänken. Det går att ställa in grovlek efter vad som önskas och det malda kaffet hamnar i den utdragbara lådan undertill. För den som uppskattar trä och gediget hantverk är Peugeot-kvarnen en vinnare, och med några anekdoter serverade till kaffet blir den en solklar snackis i köket. Berätta till exempel för dina gäster att Armand Peugeut var med och utvecklade högcykeln – även den väldigt retro i dag, om än inte lika användbar som kaffekvarnen.

0 5 0 1

4. Compak - K3 Touch Advanced OD

På tal om bilar så får vi nog säga att detta är hemmakaffekvarnarnas Rolls-Royce och ett riktigt lyxigt köp för den som vill komplettera sin espressomaskin där hemma. Den är absolut inte billig, men i gengäld får man en riktigt gedigen apparat med rejäl livslängd, och vars ännu dyrare storasyskon ofta syns hos proffs i café- och restaurangmiljöer. Den kan mala 300 gram bönor åt gången och gör sig således mycket bra i sammanhang där många människor blir kaffesugna samtidigt. Resultatet blir jämt och fint och för dig som har espressomaskin hemma är hållaren för handtaget väldigt smidig. Kvarnen har en inställning för att dosera både enkel och dubbel espresso, bara känn efter exakt hur trött du är och välj vad som passar!

0 5 0 1

5. Graef CM900 Kaffekvarn

Från espresso och moka till brygg- och kokkaffe, med den här modellen som kan mala i 40 olika lägen går det att få ett perfekt kaffe oavsett smakpreferenser! Kvarnen har koniska malskivor vilket bäddar för jämn malning, och du kan lätt få det färdigmalda kaffet i valfri uppsamlare, vilket spar ett steg om du vill hälla det direkt ner i ett filter till exempel. Behållaren rymmer 350 gram bönor vilket är mer än standardstorleken på en påse. Den är lätt att ta isär och rengöra malverket, och det följer även med ett borste för detta. Med sin snygga design i aluminium och svart gör den sig dessutom bra på bänken i vilket kök som helst.

0 5 0 1

6. DeLonghi kaffekvarn KG79

En liten svart kub med rimlig ljudnivå som maler 120 gram bönor åt gången, det är vad man får med den här kaffekvarnen med malskivor. En mycket omtyckt funktion hos den här modellen är möjligheten till ställbar malning av bönor för endast en eller två koppar kaffe åt gången, vilket ger minimalt med spill samt går att det går väldigt snabbt att fixa sig en kopp. Den som är ute efter en kvarn särskilt för espresso bör nog dock leta vidare då den här saknar förmågan att göra riktigt finmalet kaffe, men för alla som använder bönor malda för bryggkaffe kommer den här kaffekvarnen vara ett väldigt uppskattat köp till ett bra pris.

0 5 0 1

7. Hario Kaffekvarn Mini Slim

En gång i tiden fanns det inte utrymme för något annat än kokkaffe på fjällsemestern och inget fel i det, men i takt med att outdoor-livet utvecklas så ställs det även högre krav på utrustningen.

Portabla köksprylar som är lätta att ta med sig på campingturen eller till sommarstugan gör livet väldigt mycket roligare och lättare. För vem blir inte med jämna mellanrum kaffesugen på resande fot, och då passar en smart liten kaffekvarn med keramiskt malverk perfekt! Med Harios minikvarn slipper du kompromissa med smaken oavsett om du sitter i tältet på en bergstopp eller bara vill mala en liten dos kaffe i ditt kök. Ungefär 30 gram malet kaffe får du per gång, vilket är helt lagom för en snabb kafferast för två.

Vanliga frågor om kaffekvarnar

Hur maler man kaffebönor utan kvarn?

Det gör man inte. Eller jo, det kan man så klart göra och en snabb sökning på den vida webben ger tips om att köra bönorna i såväl mixer som matberedare, banka sönder dem med hjälp av en brödkavel och andra mer eller mindre fantasifulla idéer. Men vill du ha en god kopp kaffe och minimera risken för personskador så rekommenderar vi dock att faktiskt införskaffa en kaffekvarn, alternativt köpa färdigmalet kaffe.

Hur rengör man en kaffekvarn?

Det beror på vilken sorts kvarn det är. Vissa modeller går att plocka isär och borsta rent med hjälp av en pensel, men i andra kvarnar gör man rent genom att köra ett rengöringsmedel som får bort avlagringar, fetter och små bönrester ur systemet. Medlet finns i olika former, som pellets, bönformade tabletter eller kristaller. Se vad som rekommenderas för just din kvarn och följ instruktionerna ordentligt så blir både du och kvarnen glad. En rejäl rengöring med jämna mellanrum ger absolut ett godare kaffe.

Vilken är den bästa kaffekvarnen?

Den bästa kvarnen är den som passar just dig. Om du endast behöver en liten dos kaffe till morgonens espresso och älskar känslan av att mala för hand i en kvarn med gammaldags design så är det den bästa. Men är du fikaansvarig på kontoret och ska ordna kaffe till dina elva kollegor vid trefikat så är en elektrisk kvarn med större kapacitet att föredra. Generellt sett ger en kvarn med malskivor ett jämnare resultat än de som har knivar, och en lite större prislapp bäddar också för högre kvalitet. Det finns väldigt billiga kaffekvarnar för runt hundralappen och de är jättebra – dock inte till kaffebönor men de fungerar utmärkt för kryddor som behöver hackas. Passa på att handla när det är rea så kan du uppgradera dig ett snäpp.

Hur använder man en kaffekvarn?

Enkelt beskrivet så används en kaffekvarn för att mala kaffebönor till pulver för att tillreda kaffe. Hur grov- eller finmalet slutresultatet bör vara beror på vilket kaffe du gör, för bryggare ska kaffet vara grövre än vad det är till en espresso exempelvis. Malningen fungerar som så att man häller bönor i en behållare och sedan mals bönorna – antingen elektriskt eller vevas för hand – och kaffepulvret hamnar i annan behållare redo att användas. Beroende på storleken och effekten på maskinen så går det att mala pyttelite kaffe om man bara vill tillreda en kopp, eller så mal man en hel påse och häller upp i kaffeburken och använder som vanligt. Men nymalet är godast, säger de som vet.