TEST: Bästa skivstångsställning (2024) - 5 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat Januari 2024

Vill du köpa en skivstångsställning till ditt hemmagym? Vi har testat skivstångsställningar från märken som JTC Sport, Master Fitness och Recoil. För att en skivstångsställning ska utses till bäst i test ska den vara stabil, ha hög användarvänlighet och vara prisvärd. 

Testvinnare - Skivstångsställning

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi utför våra tester själva och bedömer alla produkter utifrån deras avsedda användningsområde i hemmamiljö eller likvärdigt. Inom vårt oberoende test av skivstångsställningar kontrollerar vår expert kontinuerligt olika modeller för att säkerställa att testet alltid är aktuellt och uppdaterat. Vi fokuserar särskilt på följande parametrar:

Användarvänlighet: Hur smidigt är det att justera höjd och bredd? Erbjuder den en tillräcklig höjd? Är den lätt att plocka isär och förvara?

Kvalitet och konstruktion: Hur välbyggd är skivstångsställningen? Hur mycket vikter klarar den av?

Funktionalitet: Går ställningen att justera både på höjden och bredden? Ingår det säkerhetsarmar? Är det lagom stort avstånd mellan respektive nivå? Finns det flera vikthållare?

Vi har utvärderat varje skivstångsställning utifrån deras prisvärde. Det innebär hur väl de presterar inom sina specifika områden i förhållande till kostnaden. Förväntningarna är högre för en dyrare produkt och lägre för en billigare skivstångsställning.

0 5 4.5 1

1. Ställbar Skivstångsställning Pro Recoil BÄST I TEST SKIVSTÅNGSSTÄLLNING

Skivstångsställning i toppklass med smarta nylonrullar och dubbla vikthållare

Märke: Recoil Prisklass: Mellan Mått: Bredd: 131 cm Höjd: 99 cm Djup: 70 cm Maxhöjd: 156 cm Vikt: 21 kg Maxbelastning: 300 kg

Ställbar Skivstångsställning Pro Recoil är både prisvärd och snygg. Den praktiska kullagerfunktionen gör ställning både flexibel och mycket användarvänlig. Ställningen har generösa inställningar och passar flera olika skivstångslängder. Den är dessutom mycket välbyggd och viktkapaciteten ligger på imponerande 300 kg.

Smarta rullar för finlir

Både övre och undre vikthållarna är utrustade med nylonrullar som dels skyddar skivstången från onödigt skav men gör det också mycket enkelt att finjustera en tung stång inför ett lyft. En praktisk detalj som inte är så vanlig. Bakom vikthållarna hittar vi två handtag av metall som trots att de saknar vaddering är sköna att greppa. Eftersom det går att flytta ihop sidorna så att de står ganska nära varandra så går det alldeles utmärkt att köra dips med hjälp av handtagen. Justeringshålen har ett lagom stort intervall med en maxhöjd som passar de flesta. Högsta läget ligger på 156 cm och det kan möjligtvis bli problem för riktigt långa personer som kan behöva böja sig mer än önskvärt för att komma in under stången vid exempelvis benböj.

Hög kvalitet till lågt pris

Ställbar Skivstångsställning Pro Recoil är klockrent val för hemmagymmet i källaren eller i garaget. Dessutom är den lätt att montera isär och förvara vilket är perfekt om du har ett mindre utrymme. Vi tror även att den är tillräckligt robust och slitstark för exempelvis en CrossFit-box eller ett kommersiellt gym.

Ställbar Skivstångsställning Pro Recoil

Smarta nylonrullar underlättar finlir, hög viktkapacitet, fint prisvärde
Lågt maxläge för riktigt långa personer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Master Fitness Maxi Pro BÄSTA PREMIUMVAL

Snygg och robust skivstångsställning av kommersiell standard

Märke: Master Fitness Prisklass: Premium Mått: Bredd: 132 cm Höjd: 105 cm Djup: 78 cm Maxhöjd: 169,5 cm Vikt: 28 kg Maxbelastning: 300 kg

Master Fitness Maxi Pro är en mycket välbyggd skivstångsställning med flera smarta funktioner. Ställningen är designad för att klara det extra slitaget som blir på kommersiella gym men den fungerar naturligtvis utmärkt även i hemmet.

Vikthållarna är tillverkade av 8 mm kromat gods och tål tunga belastningar vilket ger en stabil och pålitlig plattform för alla träningspass. Vi gillar särskilt de smarta nylonrullarna som finns på både den övre och nedre vikthållaren. Dessa rullar skyddar skivstången från slitage och gör det enkelt att förflytta en tung skivstång sidledes utan ansträngning.

Flexibla inställningsmöjligheter

Det dubbla låssystemet är en annan smidig funktion. Två fjäderbelastade rattar på baksidan fungerar som snäpplås om de inte skruvas in, vilket möjliggör snabb höjdjustering på vikthållarna. På sidan sitter mindre gängade rattar för extra fixering i sidled. Denna kombination av låssystem gör att ställningen känns extremt stabil och trygg under alla övningar. Höjdinställningarna är väl genomtänkta och passar fint för både långa som korta användare. En för låg maxhöjd kan öka skaderisken för långa användare eftersom de behöver böja sig extra mycket för att hämta upp stången vid exempelvis benböj.

Prisvärd uppgradering av hemmagymmet

Master Fitness Maxi Pro är ett bra val för dig som letar efter en användarvänlig och stabil skivstångsställning för regelbunden användning hemma, på företagsgymmet eller i klubblokalen. Det går inte att blunda för att prislappen är premium men kommersiell elegans kostar och kvaliteten går inte att jämföra med skivstångsställningar i budgetklassen.

Master Fitness Maxi Pro

Flera smarta funktioner, bra inställningsmöjligheter
Något högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Skivstångsställning 475 JTC Power BÄSTA BUDGETVAL

Snygg och prisvärd ställning med justerbara säkerhetsarmar

Märke: JTC Power Prisklass: Budget Mått: Bredd: 63 cm Höjd: 94 cm Djup: 61 cm Maxhöjd: 134 cm Vikt: 16 kg Maxbelastning: 150 kg Bruksanvisning: PDF

Skivstångsställning 475 från JTC Power är ett mycket bra val för dig som är nybörjare och vill börja träna hemma. En schysst skivstångsställning är en viktig ingrediens till ett funktionellt hemmagym. Både höjd och bredd går att justera vilket gör ställningen förhållandevis flexibel. Ställningen klarar upp till 150 kg och är tillräckligt stabil för att du ska kunna känna dig trygg.

Flera praktiska funktioner

Ställningen har också praktiska hållare för viktskivor baktill, vilket gör det lätt att hålla ordning och ha en bra träningsplats. Den har även justerbara säkerhetsarmar för extra trygghet när du tränar. Ytskiktet är tämligen slitstarkt och de välgjorda svetsfogarna borgar för en lång livslängd. Vi gillar att det går att justera både bredd och höjd men vi tycker att den blir ganska ranglig på den högsta nivån. Dessutom är maxhöjden i lägsta laget vid exempelvis squats och militärpress - man behöver böja ryggen för mycket helt enkelt för att kunna komma in under. Det hade även varit önskvärt med dubbla vikthållare.

Skivstångsställning 475 JTC Power

Trots några tillkortakommanden tycker vi att Skivstångsställning 475 från JTC Power är ett utmärkt val för dig som söker en ställning för ditt första hemmagym. Det är även ett mycket bra val för dig med begränsad budget.

Justerbara säkerhetsarmar, tuff och snygg design,
Lågt högsta läge, ranglig vid det högsta ändläget
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Skivstångsställning 470 Premium JTC Power

Snygg och välbyggd skivstångsställning med hög maxbelastning

Märke: JTC Power Prisklass: Mellan Mått: Bredd: 141 cm Höjd: 107 cm Djup: 70 cm Maxhöjd: 157 cm Vikt: 17 kg Maxbelastning: 300 kg

Skivstångsställning 470 Premium från svenska JTC Power erbjuder både hög prestanda och ett fint prisvärde. Den designmässigt cleana ställningen är tillverkad i Europa och mäktar med en maxbelastning på hela 300 kg.

Väl tilltagen maxhöjd

Förutom att skivstångsställningen är mycket välbyggd så erbjuder den även riktigt generösa inställningsmöjligheter. I högsta läget hamnar stången på nästan 160 cm vilket gör att du bekvämt kan hämta upp stången vid exempelvis benböj. Flera andra modeller har en betydligt lägre maxhöjd och det kan medföra skaderisk när man behöver böja sig för mycket för att hämta upp en tungt lastad stång.

Skivstångsställning 470 Premium JTC Power

Den erbjuder sex olika höjdpositioner och ett nedhäng som är placerad lagomt nedanför den övre hållaren. Placeringen är perfekt för att fungera som en nödavsats när man inte orkar mer vid exempelvis bänkpress. Bredden på ställningen justeras steglöst och intervallet mellan min och max är väl tilltaget. Några av konkurrenterna är utrustade med snurrbara nylonrullar på hållarna vilket gör att du kan finlira med skivstången, en smart detalj som vi gärna hade sett här också.

Härlig mix mellan prestanda och design

Skivstångsställning 470 Premium JTC Power är ett perfekt val för det ambitiösa hemmagymmet, bostadsrättsföreningen eller företagsgymmet. Vi tycker att ställningen är riktigt läcker samtidigt som vi ger höga betyg på både användarvänlighet och kvalitet.

Fina inställningsmöjligheter, högt prisvärde, hög maxbelastning
Saknar nylonrullar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Master Fitness Maxi

Rejäl och användarvänlig skivstångsställning av hög kvalitet

Märke: Master Fitness Prisklass: Premium Mått: Bredd: 130 cm Höjd: 95 cm Djup: 82 cm Maxhöjd: 150 cm Vikt: 42 kg Maxbelastning: 300 kg

Master Fitness Maxi är en riktigt robust och tålig skivstångsställning. Den är gjord för att klara av att användas på gym där många tränar, men den passar också jättebra hemma. Ställningen har hållare för vikter som är gjorda av starkt material och tål en mycket hög maxbelastning. Det gör att du har en stadig och pålitlig plats när du tränar.

Var uppmärksam på maxhöjden

Det är hyfsat smidigt att justera höjden på ställningen och är man okej men att den är lite mindre stabil så räcker det med att dra ut en fjädersprint och sen höja eller sänka hållarna. Vill man däremot maximera robustheten så behöver man avsluta justeringen med att skruva in ratten som sitter under respektive fjäder. Det finns en risk att maxhöjden är i lägsta laget för långa personer vilket blir särskilt påtagligt när man behöver böjer sig för att hämta stången vid exempelvis benböj. Det går även fint att justera bredden och det görs steglöst, det finns alltså inga förborrade hål som man behöver förhålla sig till.

Master Fitness Maxi

Maxi vs Maxi Pro

Master Fitness Maxi är ett bra val för dig som tränar regelbundet hemma eller har fått i uppdrag att utrusta företagsgymmet med en schysst skivstångsställning. Jämfört med storebror Maxi Pro så saknas de smarta nylonrullarna och maxhöjden är inte lika generös samtidigt som vi tycker att designen känns lite tråkigare. Storebror upplevs vara mera premium helt enkelt.

Välbyggd och robust, enkelt att justera höjd
Låg maxhöjd för långa personer, saknar smarta nylonrullar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi utför våra tester själva och bedömer alla produkter utifrån deras avsedda användningsområde i hemmamiljö eller likvärdigt. Inom vårt oberoende test av skivstångsställningar kontrollerar vår expert kontinuerligt olika modeller för att säkerställa att testet alltid är aktuellt och uppdaterat. Vi fokuserar särskilt på följande parametrar:

Användarvänlighet: Hur smidigt är det att justera höjd och bredd? Erbjuder den en tillräcklig höjd? Är den lätt att plocka isär och förvara?

Kvalitet och konstruktion: Hur välbyggd är skivstångsställningen? Hur mycket vikter klarar den av?

Funktionalitet: Går ställningen att justera både på höjden och bredden? Ingår det säkerhetsarmar? Är det lagom stort avstånd mellan respektive nivå? Finns det flera vikthållare?

Vi har utvärderat varje skivstångsställning utifrån deras prisvärde. Det innebär hur väl de presterar inom sina specifika områden i förhållande till kostnaden. Förväntningarna är högre för en dyrare produkt och lägre för en billigare skivstångsställning.

5 saker att tänka på innan du köper en skivstångsställning

1. Storlek och utrymme. Mät det tillgängliga utrymmet där du planerar att placera ställningen för att säkerställa att den passar. Kontrollera också höjden för att undvika problem med taket. Var särskilt uppmärksam om ditt halfrack ska placeras i en källare då den ofta har en lägre takhöjd.

2. Justering och flexibilitet. Kontrollera vad ställningen erbjuder för justerbara höjder och bredder. Om du är lång kan du få problem med exempelvis squats om maxhöjden på ställningen är för låg. Vill du ha större flexibilitet bör du välja en skivstångsställning som har säkerhetsarmar och dubbla vikthållare. Det gör att du kan köra olika övningar utan att behöva justera höjden.

3. Användarvänlighet. Det ska vara smidigt att justera höjd och bredd på din nya skivstångsställning. Det är även en fördel om ställningen är enkel att montera och för dig som bor trångt är det ett stort plus om det går att plocka isär den mellan träningspassen så att den inte är i vägen.

4. Funktioner och utbyggnad. Levereras produkten med extra funktioner som pullup-handtag, förvaringsmöjligheter för viktskivor och möjlighet att fästa tillbehör som dipstänger eller kabelmaskiner. Om det inte ingår i priset så är det bra om det i alla fall finns möjlighet att köpa till den dagen man är redo att bygga ut gymmet.

5. Stabilitet och byggkvalitet. Det är viktigt att skivstångsställningen/halfracket är välbyggt och står stadigt på marken. Säkerställ att ställningen även är stabil när den är i ytterläget, många billigare produkter blir vingliga när man höjer vikthållaren några snäpp. Om du planerar att placera halfracket utomhus behöver du kolla så att den tål kyla och fukt.