Resesang bast i test

Resesäng: 5 populära modeller i test 2019

Senast uppdaterat April 2019

En resesäng är en sovplats för barn som är enkel att transportera och ha med sig på resor. Om man velar mellan spjälsäng eller resesäng för dagligt bruk så är spjälsängen det vanligaste valet. Traditionella spjälsängar i trä är ofta mer stabila och i en design som bättre passar in i sovrumsinredningen. Men de är samtidigt både tunga och otympliga, medan en resesäng enklare kan fällas ihop till ett mer kompakt paket. Det finns ett stort utbud av resesängar i många olika modeller. En del sängar är speciellt utformade för spädbarn, genom att vara höj- och sänkbara så babyn kommer högre upp. Andra har möjligheten att fästa ett skötbord på resesängen, för att få till en bra arbetshöjd vid blöjbytena. Ytterligare andra resesängar för bebisar har storlek liknande en vagga, och står på eget stativ. Dessa mindre, bebisanpassade resesängar har dock en kortare användningstid och lägre maxvikt. En del väljer också mellan barnvagn och resesäng på semestern. Fördelen med en resesäng är att barnet får en större yta att röra sig på i sömnen. Många liggdelar är heller inte godkända att använda som sovplats över natten. Om barnet använder sittdel så behöver det dessutom sova fastspänt av säkerhetsskäl, och då kan en resesäng med mjuk madrass erbjuda en bättre sovkomfort.

För större barn är det viktigt att resesängen har en hög maxvikt och en rymlig bäddyta. Många tycker också att det är bekvämt om resesängen har en öppning eller en avtagbar sida, så man inte alltid ska behöva lyfta i och ur barnet. Hur länge en resesäng kan användas varierar, men många av de klassiska modellerna funkar upp till minst tre, fyra års ålder. Om man har tvillingar så kan man medan barnen är små låta dem dela på samma resesäng, antingen liggandes sida vid sida eller låta dem sova skavfötters med varsin filt. Med de flesta resesängar medföljer madrass. Dessa kan dock vara ganska tunna. Vill man göra sängen mjukare så funkar ofta madrasser för spjälsängar lika bra i de större modellerna av resesäng.

Att fälla upp och fälla ihop en resesäng är inte alltid så lätt, så att det funkar smidigt utgör en stor del av hur lätthanterlig sängen är. Vissa fälls ihop i flera moment, andra resesängar av pop-up modell kan fällas ut på nolltid. Det finns två faktorer som är extra viktigt ur transportsynvinkel. Resesängen ska vara lätt nog för att man ska orka bära den med sig. Och den ska hopfälld ta så liten plats att den kan rymmas som bagage i bilen eller på tåget. Det finns till och med resesängar som blir så små att de kan tas ombord på flygplanet som handbagage. Ska man resa med sin resesäng så är det förutom storleken på sängen också praktiskt om det finns en bra förvaringsväska att packa sängen i.

Testvinnare - Resesäng

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och tester alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av resesängar har vi låtit vanliga småbarnsfamiljer med barn från nyfödd upp till förskoleålder testa olika modeller av sängar. De har använts på landstället, tagits med på biltur till släkten, åkt tåg upp till skidresa och följt med på solsemester. Familjer och barn har gemensamt fått utvärdera resesängen: hur den är att användas både ur ett barns och en vuxens perspektiv. Vi har också låtit en expert på barnprodukter lämna sitt utlåtande om varje resesäng.

Användning: Är sängen bekväm för barnet att sova i, kan höjden på sovytan justeras och är det enkelt för föräldern att lägga ned och lyfta upp barnet?

Transport och förvaring: Hur mycket plats tar sängen uppfälld och hur behändig blir den när den fällts ihop? Ingår förvaringsväska och är sängen lätt att bära med sig?

Montering: Är det enkelt att montera sängen, hur lång tid tar den att fälla ihop och är eventuella medföljande instruktioner enkla att förstå sig på?

Utöver dessa aspekter har även varje resesängs design och pris vägts in. Det slutgiltiga omdömet har därefter legat till grund för betygssättningen och avgjort vilken resesäng som utses till bäst i test.

1. AeroMoov Pop-up - BÄSTA PREMIUMVAL

Resesäng med ställbar höjd på liggytan som är så enkel att fälla upp att ett barn kan göra det

Prisklass: Mellan Storlek ihopfälld: 71 x 72 x 12 cm Storlek uppfälld: 130 x 92 x 63 cm Vikt med förvaringsväska: 5 kg Madrass: Ingår Madrassmått: 80 x 60 cm/ 110 x 60 cm Ställbar botten: Ja Maxvikt: 15 kg Förvaringsväska: Ingår Tvätt: Får endast torkas av med fuktig trasa, varmt vatten och milt rengöringsmedel

AeroMoov Pop-up är oslagbart enkel att fälla upp. Man kan bokstavligt talat ha det gjort på fem sekunder, vilket gör att det inte känns krångligt att packa undan sängen dagligen om man har en trång sommarstuga eller övernattar på ett litet hotellrum. Hopfällningen är så gott som lika enkel den, bara att vrida ihop sängen till ett platt paket igen och packa ned den i den medföljande förvaringsväskan. Ett stort plus med AeroMoov Pop-up är att sängen har två olika höjdlägen. Ett högre och till bäddytan sett mindre sovläge är tänkt för de minsta bebisarna som inte reser sig i sängen. Det högre läget är 30 cm upp från marken, vilket gör större skillnad för förälderns rygg när barnet ska läggas ned än man kan tro. Det lägre läget är rymligt och en normalstor treåring kan sova bekvämt däri. Madrassen anpassas enkelt efter de olika bäddnivåerna. Den nedre tredjedelen tas helt enkelt loss med hjälp av en dragkedja.

Det här är en genomarbetad resesäng. Det märks i detaljerna. Förutom de olika höjdlägen så tar AeroMoov hänsyn till den vuxnes ergonomi genom att ha utrymme i sängstommen för föräldern att stoppa in fötterna i när man står bredvid. Det gör att man kommer närmre sängen och inte behöver böja sig lika onaturligt. Sovkomforten för barnets bedöms som god. Det enda ett av de större testbarnen har efterfrågat är en öppning för att själv kunna ta sig i och ur. Å andra sidan kan det som förälder vara tryggt att veta att barnet inte på egen hand kan lämna sängen under natten. Madrassen är relativt tunn men inget av barnen har klagat på att sängen inte skulle vara skön. AeroMoov erbjuder också flera tillbehör, såsom myggnät för sängen, en solsufflett, specialanpassade lakan och madrasskydd. Av den nya tidens resesänger känns AeroMoov Pop-up utan tvekan som den modell som ger mest funktion för pengarna.

+Rekordenkel att fälla upp, har två olika höjdlägen, utrymme för fötterna när man ska lägga ned eller lyfta upp barnet
Något tunn madrass
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

2. Inovi Cocoon - BÄST FÖR BEBIS

Perfekt mysig resesäng för den lilla bebisen, liten ihopfälld med praktiskt inbyggt myggnät

Prisklass: Mellan Storlek ihopfälld: 46 x 41 x 13 cm Storlek uppfälld: 85 x 47 x 59 cm Vikt med förvaringsväska: 4,3 kg Madrass: Ja Madrassmått: 78 x 41 cm Ställbar botten: Nej Maxvikt: 10 kg Förvaringsväska: Ja Tvätt: Får endast torkas av med fuktig trasa, varmt vatten och milt rengöringsmedel

Vid första anblick kan Inovi Cocoon med sin relativt korta användningstid kanske framstå som ett typiskt onödigt köp. Men har man ens det minsta behov av en extra sovyta för sin bebis så är det här en oerhört praktisk produkt. Denna lilla rese- eller extrasäng kräver en del montering innan första användningen, bland annat ska fötterna i plast skruvas på plats med skruvmejsel. Därefter kan sängen på bara ett par minuter enkelt klickas samman när den ska användas. Tillverkaren får en extra guldstjärna för att man slipper använda nageln för att peta in de små metallspärrarna som ska lossas när resesängen ska packas ihop. Istället finns det ett inbyggt plastskydd man kan använda sig av för att ta isär konstruktionen.

Testfamiljerna golvades av både design och funktion hos Cocoon. Sängen är riktigt fint formgiven med quiltade detaljer. Den känns mysigt ombonad för det lilla barnet, med en mjuk madrass i botten. Bäddytan rymmer ett babynest, så även ett spädbarn kan sova tryggt där i. Det uppfällbara myggnätet med inbyggd ställning fungerar precis så bra som utlovat, med bonuseffekt att det under tuppluren kan ge bebisen andrum också från eventuella petsugna storasyskon. Sängen är välventilerad med nät i sidorna och på alla sätt så gott som perfekt som sovplats på sommaren eller under solsemestern. Dessutom är den så liten att den nedpackad i den medföljande väskan går som handbagage. Det enda som inte riktigt briljerar är den ibland kärvande dragkedjan till förvaringsväskan. Men det är en petitess i sammanhanget och Inovi Cocoon blir snabbt en oumbärlig del av det första halvåret med bebis.

+Lätt att flytta runt, väldigt ombonad för bebisen att ligga i, blir mycket liten ihopfälld
Instruktion endast på engelska, tyget kan inte tvättas i maskin
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

3. Baby Björn Light - TOPPRESULTAT

Luftig och rymlig resesäng som är enkel att fälla upp och ihop

Prisklass: Premium Storlek ihopfälld: 49 x 60 x 14 cm Storlek uppfälld: 82 x 112 x 64 cm Vikt med förvaringsväska: 6 kg Madrass: Ingår Madrassmått: 60 x 105 cm Ställbar botten: Nej Maxvikt: Ingen maxvikt Förvaringsväska: Ingår Tvätt: Sängtyget: Maskintvätt 40 grader Madrassöverdrag: Maskintvätt 60 grader

Baby Björns resesäng Light är en av de dyrare modellerna på marknaden men det märks snabbt att detta är en kvalitetsprodukt. Resesängen kommer i en förvaringsväska med enklare bärhandtag. Måtten på Baby Björn Light ihopfälld gör resesängen enkel att hantera, och lätt att få in i bilen även med annan packning. Den är också lätt att bära då den endast väger 6 kg. Med resesängen ingår en madrass som fästs i botten så att den inte kan glida omkring. Specialanpassade dra på-lakan går att köpa till, man kan också använda vanliga lakan i sängen. Att fälla upp sängen är det i princip omöjligt att misslyckas med och ihopfällningen sköter sig själv bara man läst de utförliga instruktioner som medföljer.

Sovkomforten finns det inget att anmärka på. Madrassen är inte särskilt tjock men fullt tillräcklig för ett barn att sova på och själva bäddytan är mycket rymlig. Tack vare att botten står på golvet så finns det ingen övre viktgräns. Så länge barnet får plats att sova bekvämt går det bra att använda Baby Björn Light som rese- eller extrasäng. Konstruktionen är så pass stabil att även ett barn runt ett år kan luta sig mot kanterna för ståstöd utan att det finns någon som helst risk för att sängen ska kunna tippa över. Det är ganska djupt ned till botten, vilket är ett minus när man ska lägga ned ett litet barn eller redan sovande barn i sängen. Men det är ett stort plus att Baby Björn Light på alla andra områden är väldigt smidig att hantera, på många sätt är detta essensen av den moderna resesängen.

+Mycket smidig att fälla upp, lång användningstid, hög kvalitet på materialen
Långt avstånd ned till botten om man ska lägga ned ett sovande barn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

4. BabyTrold

Klassisk resesäng med en twist i form av smart lucka för barnet att krypa in till sängen genom

Prisklass: Budget Storlek ihopfälld: 78 x 21 x 20 cm Storlek uppfälld: 125 x 65 x 77 cm Vikt med förvaringsväska: 9,1 kg Madrass: Ja Madrassmått: 118 x 58 cm Ställbar botten: Nej Maxvikt: 15 kg Förvaringsväska: Ja Tvätt: Uppgift saknas

BabyTrolds resesäng är en klassisk modell som många känner igen, dock med en liten twist i form av den praktiska öppningen i sängens fotända. Med en dragkedja kan man öppna upp en lagom stor lucka för att barnet på egen hand ska kunna krypa i och ur sängen. En funktion som visade sig bli väldigt populär hos barnen. BabyTrold resesäng kommer i en förvaringsväska som man kan bära med sig. Det är dock inte sängen man tar på axeln när man ska cykla över till en vän och vill kunna natta sitt barn på plats, då den är relativt stor ihopfälld och framför allt ganska tung. Den är snarare en exemplarisk extrasäng att ha hemma om man får besök, eller för en längre vistelse i sommarstugan dit man färdas med bil.

Sängen har två låsbara hjul, så den enklare kan rullas runt inomhus. På utsidan av huvudändan finns en förvaringsficka, som är lagom att lägga en extra uppsättning sängkläder i. Madrassen är ganska tunn men har ändå ett lager vaddering. Den fästs i sängens botten med kardborreremmar och sitter då stadigt på plats. Instruktioner för hur sängen ska fällas upp och ihop finns på sängbotten, vilket är väldigt praktiskt. Det är inte svårt att fälla upp BabyTrold resesäng men det tar några försök innan man förstått tekniken och gör momenten i rätt ordning. Ihopfällningen fungerar likadant. För att få in allt i förvaringsväskan igen ska madrassen viras runt den hopfällda sängstommen och dras ihop med kardborrebanden. Det är inte svårt men man måste ta i så skarvarna hamnar rätt. För användning som mer långvarig resesäng på en och samma plats så levererar BabyTrold precis det man förväntar med tanke den rimliga prislappen.

+Smart öppning så ett äldre barn kan klättra i och ur själv, rymlig sovyta
Stor ihopfälld, tung att bära med sig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

5. BabyDan

Prisklass: Budget Storlek ihopfälld: 80 x 21 x 20 cm Storlek uppfälld: 125 x 65 x 78 cm Vikt med förvaringsväska: 7,9 kg Madrass: Ja Madrassmått: 115 x 58 cm Ställbar botten: Nej Maxvikt: 15 kg Förvaringsväska: Ja Tvätt: Uppgift saknas

BabyDans resesäng är en klassisk modell som funnits under många olika namn. Den här typen av resesäng är ett väldigt bra alternativ för den som vill ha något stabil och rymligt till en så liten prislapp som möjligt. Upp- och ihopfällningen fungerar smidigt när man har förstått i vilken ordning momenten ska genomföras. Tydliga instruktioner medföljer, och dessa är bra att plugga in då det är lätt att manualen tappas bort med tiden. Resesängen har hjul i enda ändan, vilket gör att man kan lyfta den i den andra och sedan enkelt rulla runt sängen i hemmet. Hjulen kan låsas när sängen väl ställts i rätt position. På utsidan av resesängen huvudända finns en stor förvaringsficka med resår i öppningen. Smart för bra att ha-grejer eller att stoppa sängkläderna i om man vill ha resesängen som lekhage under dagen.

Sängens långsidor utgörs av meshnät, som släpper in gott om luft till det sovande barnet. Bäddytan är jämförbar med en vanlig spjälsäng, och det ihop med maxvikten om 15 kg gör att BabyDans resesäng i de flesta fall kan användas upp till tre års ålder. Den medföljande madrassen har en tunnare vaddering och har fungerat bra för barnen att sova på. Även om det finns många liknande modeller så har BabyDan lyckats väl med att få sängstomme och madrass att passa ihop när sängen ska packa sin i förvaringsväskan. Madrassen ska då viras runt stommen och knäppas ihop med kardborre, och det fungerar riktigt smidigt. Sängen blir överkomlig i storlek när den har packats ihop. Den väger en del men man orkar bära den med sig. Om resesängen inte måste bli minimal eller väga så lite som möjligt blir man utan tvekan nöjd med BabyDan resesäng.

+Prisvärd, rymlig bäddyta, lätt att packa ihop för att stoppa in i förvaringsväskan
Ganska stor ihopfälld, det tar lite tid att lära sig hur den ska fällas upp och ihop
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5