Resesäng

En resesäng är en sovplats för barn som är enkel att transportera och ha med sig på resor. Om man velar mellan spjälsäng eller resesäng för dagligt bruk så är spjälsängen det vanligaste valet. Traditionella spjälsängar i trä är ofta mer stabila och i en design som bättre passar in i sovrumsinredningen. Men de är samtidigt både tunga och otympliga, medan en resesäng enklare kan fällas ihop till ett mer kompakt paket. Det finns ett stort utbud av resesängar i många olika modeller. En del sängar är speciellt utformade för spädbarn, genom att vara höj- och sänkbara så babyn kommer högre upp. Andra har möjligheten att fästa ett skötbord på resesängen, för att få till en bra arbetshöjd vid blöjbytena. Ytterligare andra resesängar för bebisar har storlek liknande en vagga, och står på eget stativ. Dessa mindre, bebisanpassade resesängar har dock en kortare användningstid och lägre maxvikt. En del väljer också mellan barnvagn och resesäng på semestern. Fördelen med en resesäng är att barnet får en större yta att röra sig på i sömnen. Många liggdelar är heller inte godkända att använda som sovplats över natten. Om barnet använder sittdel så behöver det dessutom sova fastspänt av säkerhetsskäl, och då kan en resesäng med mjuk madrass erbjuda en bättre sovkomfort.

För större barn är det viktigt att resesängen har en hög maxvikt och en rymlig bäddyta. Många tycker också att det är bekvämt om resesängen har en öppning eller en avtagbar sida, så man inte alltid ska behöva lyfta i och ur barnet. Hur länge en resesäng kan användas varierar, men många av de klassiska modellerna funkar upp till minst tre, fyra års ålder. Om man har tvillingar så kan man medan barnen är små låta dem dela på samma resesäng, antingen liggandes sida vid sida eller låta dem sova skavfötters med varsin filt. Med de flesta resesängar medföljer madrass. Dessa kan dock vara ganska tunna. Vill man göra sängen mjukare så funkar ofta madrasser för spjälsängar lika bra i de större modellerna av resesäng.

Att fälla upp och fälla ihop en resesäng är inte alltid så lätt, så att det funkar smidigt utgör en stor del av hur lätthanterlig sängen är. Vissa fälls ihop i flera moment, andra resesängar av pop-up modell kan fällas ut på nolltid. Det finns två faktorer som är extra viktigt ur transportsynvinkel. Resesängen ska vara lätt nog för att man ska orka bära den med sig. Och den ska hopfälld ta så liten plats att den kan rymmas som bagage i bilen eller på tåget. Det finns till och med resesängar som blir så små att de kan tas ombord på flygplanet som handbagage. Ska man resa med sin resesäng så är det förutom storleken på sängen också praktiskt om det finns en bra förvaringsväska att packa sängen i.

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och tester alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av resesängar har vi låtit vanliga småbarnsfamiljer med barn från nyfödd upp till förskoleålder testa olika modeller av sängar. De har använts på landstället, tagits med på biltur till släkten, åkt tåg upp till skidresa och följt med på solsemester. Familjer och barn har gemensamt fått utvärdera spjälsängen: hur den är att användas både ur ett barns och en vuxens perspektiv. Vi har också låtit en expert på barnprodukter lämna sitt utlåtande om varje resesäng.

Användning: Är sängen bekväm för barnet att sova i, kan höjden på sovytan justeras och är det enkelt för föräldern att lägga ned och lyfta upp barnet?

Transport och förvaring: Hur mycket plats tar sängen uppfälld och hur behändig blir den när den fällts ihop? Ingår förvaringsväska och är sängen lätt att bära med sig?

Montering: Är det enkelt att montera sängen, hur lång tid tar den att fälla ihop och är eventuella medföljande instruktioner enkla att förstå sig på?

Utöver dessa aspekter har även varje resessängs design och pris vägts in. Det slutgiltiga omdömet har därefter legat till grund för betygssättningen och avgjort vilken resesäng som utses till bäst i test.