Fläkt: 8 modeller i test

Senast uppdaterat Juni 2022

Är luften dallrande het i din bostad? Längtar du efter fläktande svalka? Vi har testat ett flertal olika golvfläktar och bordsfläktar från märken som Xiaomi, Dyson, Duux och Tristar för att du ska kunna hitta den bästa modellen för dig. För att utses till bäst i test ska fläkten effektivt förflytta stora mängder luft utan att ge ifrån sig alltför störande ljud, vara enkel att använda dessutom gärna ha en tilltalande design.

Testvinnare - Fläkt

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alltid våra tester själva och vi testar produkter i verkligheten, så som de är tänkta att användas. I det här testet har vi låtit vanliga hushåll testa golvfläktar och bordsfläktar under några varma och soliga sommarveckor och det har blivit tydligt att olika fläktar kan skilja sig åt markant. Fläktarna har testats i bostäder som saknar svalkande luftkonditionering och familjemedlemmar i varierande åldrar har hanterat de olika modellerna. Under testets gång har vi granskat följande punkter extra noga: 

Fläktens effekt och ljud: Viktigast är förstås att fläkten förmår att flytta tillräckligt mycket luft för att ge svalka och göra inomhus miljön behaglig. 

Det är dessutom är det viktigt att fläkten gör sitt jobb utan att bullra och surra så att den förstör din nattsömn om du har den igång nattetid. Den bör helt enkelt vara så tyst som möjligt för att inte ge störande bakgrundsljud som överröstar samtal hemma. 

Konstruktionskvalitet och montering:  Går det enkelt och smidigt att sätta ihop fläkten? Behövs det olika verktyg för att få delarna på plats?? Känns fläkten gedigen när den är monterad och igång, eller känns den skev och ranglig?

Utseende: När hetluften dallrar kanske det känns allra viktigast att fläkten svalkar, men med handen på hjärtat så är det trevligt om fläkten kan stå framme och ändå pryda sin plats. Här tittar vi närmare på materialval och andra designdetaljer. Finns det någon unik lösning som drar ögat till sig? 

0 5 5 1

1. Xiaomi SmartMi Fan 2S — BÄST I TEST GOLVFLÄKT

Fläkt med många funktioner, låg höjd och naturlig bris

Xiaomi Smartmi Fan 2S är en golvfläkt med många funktioner. Den klarar av att drivas via både nätkabel och batteri, men om det sistnämnda känns som överkurs så får du samma funktioner minus just den i Smartmi Fan 2. Fläkten ger en bra känsla av äkta vind, och det går att reglera allt via en app. Helt felfri är den dock inte vid en närmare titt.

Bra konstruktion – men låg

Det här är en välkonstruerad golvfläkt där aluminium står för merparten av materialet och där en stor del av vikten sitter i botten, något som gör stabiliteten väldigt god. Vikten är 3.6 kilo. Det saknas tyvärr möjlighet att ändra höjden på den, och med det något korta benet blir det svårt att ställa in luftströmmen högre upp. Fläkthuvudet går dock att ställa in på olika lägen vilket får upp luften en del. Justeringen sker steglöst och tyst, men måste ske för hand. Vi hade gärna sett att det gick att styra även detta i appen, vilket tyvärr inte är möjligt. Att göra övriga inställningar för hand är också görbart, dock tar det en tag innan man förstått hur de två knapparna och lysdioderna som sitter på golvfläkten fungerar. Den har en riktigt behaglig och låg ljudnivå på alla hastigheter och kan generera en rejäl mängd luft trots sin något ringa storlek.

Smart app och äkta vindkänsla

En härlig extrafunktion hos Smartmi Fan 2S är den naturliga vindbrisen som går att ställa in. Istället för att få en konstant vindström får man då istället känslan av äkta vind som drar genom rummet. Innan man har testat så kanske det låter som ett onödigt försäljningsknep, men det funkar faktiskt, och är dessutom ett väldigt trivsamt luftflöde att befinna sig i. Att fläkten har inbyggt wi-fi och går att sköta via en app i telefonen känns smidigt, inte minst för att funktionerna blir många fler. Bland annat förvandlas de fyra stegen på fläkten till hundra i appen, och den kan även användas ihop med bland andra Google Assistant och andra röststyrda enheter. Det går även att ställa in timers och annat som underlättar i vardagen även om det kanske inte är några nödvändiga funktioner. Att fläkten har ett inbyggt batteri på upp till 20 timmar beroende på inställning gör fläkten lättplacerad och smidig att flytta runt i hemmet utan att behöva tänka på var det finns eluttag.

Sammantaget är Xiaomi Smartmi Fan 2S en funktionell, välkonstruerad och tyst men ändå effektiv golvfläkt som håller vad den lovar.

Låg ljudnivå, naturlig bris, bra batteri, smarta extrafunktioner
Låg höjd som ej går att ändra
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Duux Whisper Flex — BÄSTA BORDSFLÄKT

Premiummodell som snabbt kan förvandlas från golvfläkt till bordsfläkt

Duux Whisper Flex är fläkt med wifi-uppkoppling, som kan oscillera såväl vertikalt som sidledes. Den finns i två utföranden, med eller utan batteri. Det är på sin plats att direkt från start berätta att det är dyrare att köpa paketet där batteriet ingår. Vill man komma undan några hundralappar billigare så köper man alltså fläkten utan batteri först, och köper till batteriet sedan.

En lyxig fläkt

Det är verkligen en påkostad golvfläkt som Nederländska Duux levererar. Vid leverans ligger de olika delarna i separata påsar och det märks att det inte är någon budgetpryl som vi fått hem. Priset är å andra sidan relativt högt, så man packar upp den med en känsla av att man får vad man betalar för. Att fläkten förvandlas från en bordsfläkt till en golvfläkt med hjälp av den medföljande förlängningsstången är ett extra plus, även om det hade varit enklare med en förlängningsbar del på själva fläkten för att slippa krånglet med att förvara den medföljande pinnen.

Det går att styra fläkten på lite olika vis, antingen med en app eller fjärrkontroll, eller direkt via reglagen som sitter på fläktfoten. Vi föredrar appen och fjärrkontrollen då den integrerade lösningen med en skärm och tillhörande ratt känns onödigt krånglig. För att använda fläkten med Alexa, Homey eller Google Home är det bara att koppla upp sig mot hemmets wi-fi.

Bra vindflöde och lågt ljud

Den stora prislappen till trots så känns det som att fläkten ger valuta för pengarna. Den kan precis som hos Xiaomis fläktar imitera en naturlig vindbris istället för att blåsa ett konstant flöde. Den har även den bra funktionen att vrida flödet åt alla håll, såväl vertikalt som horisontellt, något som är skönt om man vill att luften ska cirkulera en del. Den som vill ha fullt blås rakt på kroppen kommer dock tycka att det känns som att fläkten gör allt för att inte blåsa på en. Fläkten är väldigt tystgående. På vissa hastigheter hörs den inte alls, medan den på andra mest ger ifrån sig ett dovt brummande. Det mest irriterande gällande ljudbilden är att det inte går att byta inställning utan att fläkten signalerar med en litet pip.

Om du endast är på jakt efter en batteridriven bordsfläkt så finns det billigare konkurrenter på marknaden, men vill du även vill ha möjlighet att förlänga den till en golvfläkt och dessutom ha vertikal oscillering så är Duux Whisper Flex ett bra köp.

Väldigt tystgående, två höjder, naturlig bris
Krånglig inbyggd kontroll, pip vid funktionsbyte, högt pris (speciellt som paket med batteri)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Tristar VE-5985 Pelarfläkt — BÄSTA BILLIGA FLÄKT

Prisvärd och funktionell pelarfläkt i snygg design

Tristar VE-5985 är en pelarfläkt till ett bra pris med en klart godkänd vindstyrka. Den är lättanvänd och har en rimlig ljudvolym då den låga frekvensen på ljudet gör att det inte upplevs som irriterande. Höjden är 80 centimeter, men eftersom fläktgallret är placerat på mittendelen på ungefär hälften av pelaren så kan den behöva lite hjälp på höjden och testpanelen har ibland ställt den på en pall för att få upp luftflödet en bit.

Lättanvänd med två vridreglage

Den som inte uppskattar svåra monteringar kommer tycka om den här konstruktionen som endast kräver att man fäster tre skruvar i den så är den redo. Det finns även ett smart inbyggt bärhandtag för enklare förflyttning. I framkant finns en detalj som påminner om en fjärrkontrollsmottagare, något som gissningsvis fungerar på de lite dyrare modellerna, för här ingår ingen kontroll utan allt sköts med två väldigt enkla vred. Det ena styr tiden där det går att ställa timern på mellan 20 och 120 minuter, och det andra vredet bestämmer hastigheten som går att justera i tre steg, samt oscillation. Hur lätt som helst att använda även för den som inte uppskattar teknik alltså.

Tristar VE-5985 är en pelarfläkt som trots sin låga prislapp gör ett betydligt bättre jobb än många dyrare konkurrenter. Den har en något hög men ändå behaglig ljudprofil och är otroligt lätt att både montera och använda.

Lättanvänd, stabil, bra ljudbild
Fläktytan kunde varit större
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Dyson Pure Cool

Ingen vidare fläkt – men en otroligt bra luftrenare

Dyson Pure Cool är snygg på håll men har en hög prislapp och är inte särskilt bra på att göra det en fläkt ska göra – erbjuda svalka. Som luftrenare är den däremot riktigt bra, men nu var det inte den egenskapen som testet skulle utvärdera. Men vi startar med en koll på hur fläkten är designad.

Plastig design och budgetkänsla

Tyvärr ger Dyson Pure Cool ett billigt intryck när man kommer nära. Bladlösa fläktar kan ofta ge en lite elegant känsla i ett rum men så är tyvärr inte fallet här. Pure Cool känns plastig i både själva utformningen av fläkten men även vid en närmare titt på fjärrkontrollen som ger en väldigt billig känsla. Det metallfärgade plastgallret som är placerat i nederdelen av fläkten hjälper inte heller direkt till för att ge en bättre känsla. Däremot så låter den inte plastig vid själva användandet, något som en del billigare konkurrenter kan göra.
Designen är dock inte det största problem, utan det är funktionen. Eller snarare bristen på funktion. Även om luften i rummet kanske rör sig lite grann så är det här inte en fläkt som klarar av att kyla ner en vid varma dagar.

Många funktioner och utmärkt luftrening

Om själva fläktfunktionen är sekundär och man istället är ute efter en luftrenare så gör den ett riktigt bra jobb. Den fångar upp mycket av det pollen som hamnat inomhus, och det går att se på displayen hur mycket skräp som samlats in genom luften. Med hjälp av Dysons app kan man lätt se i detalj vilka sorts partiklar som städas undan under säsongen. Det går även att använda appen som fjärrkontroll för att styra de många funktionerna, som att ändra riktning på luftflödet och styra oscilleringen som går att vrida i 300 grader.
Sammantaget får vi klassa Dyson Pure Cool som en luftrenare som erbjuder en liten möjlighet att även blåsa luft. Men det är som luftrenare den gör sig bäst, själva fläktfunktionen är inget att imponeras över.

Smidig app, luftreningen, analyserna av luftreningen
Plastig design, dåligt blås, dyr som fläkt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3 1

5. Rusta Golvfläkt

Billig och enkel golvfläkt som gör sitt jobb utan överraskningar

Rustas golvfläkt är enkel men gör vad den ska utan att bjuda på varken besvikelser eller överraskningar. Den har ett lågt pris, är enkel att montera och relativt tystgående i relation till mängden luft den flyttar. Det är lite mer att montera till en början, och det är bra att ha fler än en skruvmejsel till hands då det är många olika storlekar på skruvarna. Manualen är dock lättförståelig och det är relativt snabbt gjort att montera den. Vi märker dock snabbt att den är lite för lätt i foten vilket gör att den inte är den mest stabila, och fläktdelen är aningens trög att få fast ordentligt.

Justerbar i alla led

Det går att justera golvfläkten upp och ner, samt vinkla fläkthuvudet uppåt och nedåt. Det är lite trögt att klicka i de olika positionerna. Det finns fyra olika knappar för hastighetsstyrning och vill man använda oscilleringen – funktionen som gör att fläkten vrider sig från höger till vänster – använder man knappen på baksidan.

En helt vanlig och enkel fläkt

Rustas golvfläkt har ingen överdrivet hög ljudbild, men den är kanske inte ultimat att ha i sovrummet på natten. För ett vardagsrum fungerar den dock utmärkt, speciellt på låga inställningar. Oavsett hastighet kommer det en rimlig mängd luft igenom den.
Sammanfattningsvis är Rustas golvfläkt en fläkt med enkel konstruktion som är lättanvänd och gör sitt jobb utan några extravaganta funktioner. Designmässigt är det likadant, några designpriser lär den inte kamma hem och det syns att den är billig, men det gör inget när funktionen håller vad den lovar; en helt okej fläkt med en helt okej ljudnivå för ett helt okej pris.

Enkel att använda, bra med luft
Tung i toppen, plastig design
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

6. Dyson Pure Humidify+Cool

Toppen som luftrenare – en högljudd besvikelse som fläkt

Dyson har gjort sig ett namn på sina multiprodukter, och den här modellen av pelarfläkt har tre funktioner i en – luftrenare, luftfuktare och fläkt. Tyvärr gör den inte ett lika bra jobb inom alla sina tre användningsområden.

Irriterande ljudvolym

Dyson Pure Humidify+Cool är oscillerande och via appen och fjärrkontrollen är det lätt att på avstånd styra allt från flödet av luft till själva vindstyrkan, om man inte vill göra det direkt på fläkten. Den har en helt okej fläktstyrka som flyttar runt på luften i en hyfsad fart, men den fläktar tyvärr inte särskilt mycket. Tyvärr så blir man dessutom ganska störd av ljudbilden som den bjuder på. Förutom att låta ganska högt – vi mäter ljudnivån till 64dB – så tillkommer ett lite tjutande ljud som gör det svårt att försöka se en film samtidigt, även med surroundljudet aktiverat på tv:n.

Toppen som luftrenare

Den som är på jakt efter en luftrenare kommer dock få stor nytta av Dyson Pure Humidify+Cool då den gör ett utmärkt jobb med att rensa luften, inte minst under pollensäsongen märks det stor skillnad mellan det rum där Dyson Pure Humidify+Cool står, och de andra rummen i hemmen. Det känns verkligen att luften som skickas ut känns fräsch. Den hade dock tjänat på att vara med lättplacerad såväl utseendemässigt som storleksmässigt, då den tar upp en del plats och inte direkt blir ett särskilt inredningsmässigt lyft på grund av sin plastiga design.

Sammantaget känns det som att Dyson Pure Humidify+Cool är ett bra köp för den som vill minska sin pollenallergi och rena luften i hemmet, men är det i huvudsak en fläkt som behövs hemma så finns det konkurrenter som erbjuder mer prisvärda modeller att kika på.

Effektiv luftrening, behaglig bris, smidig app-funktion
Tar mycket plats, högt pris, låter mycket
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 2 1

7. Honeywell QuietSet HYF290E4

Dyr pelarfläkt med plastig design och åtta olika lufthastigheter

Honeywell QuietSet HYF290E4 är en av de lite dyrare pelarfläktarna i utbudet, så här behövs en utvärdering gällande prisvärdhet. Gällande designbiten är prisbilden godkänd, men när det kommer till övriga punkter är testpanelen inte lika säker. Designen har en futurisk känsla av 90-tal med en rätt snyggt torn och tydliga kontroller. Den plastiga känslan i knapparna drar tyvärr ner känslan i användandet en del.

Plastig design som knarrar

Den knarrigt plastiga känslan genomsyrar sedan hela fläktens konstruktion med start i monteringen. Det är positivt att foten har en viss höjd som får upp fläkten en bit från golvet, men de två delarna som ska klickas ihop är inte helt enkla att få fast tillsammans. Stabiliteten när den väl är monterad är det dock inga problem med. Vid start av fläkten fortsätter den plastiga känslan, med ett knäppande ljud som är konstant så länge oscilleringsfunktionen är igång. Och den funktionen är inte heller jämn utan fläkten knackar sig fram från sida till sida. Som om inte detta drog ner betyget nog mycket så är fjärrkontrollens design under all kritik. Den kommer utan batterier vilket borde ingå, och även när dessa har monterats känns den som en tom liten tjock kloss. Det finns dessutom färre knappar på kontrollen än på enheten, och designen på dem känns också plastiga och knarriga när man trycker på dem. Det enda som är bra med fjärrkontrollen är hållaren på baksidan av fläkten där den kan placeras.

Flera fläktlägen och behaglig ljudnivå

När det kommer till funktionaliteten hos Honeywell QuietSet HYF290E4 så finns det däremot inte så mycket att orda om. Den har hela åtta hastighetslägen inklusive ett som är extra tyst för att använda på natten. Den låter väldigt lite i lägre hastighet, men även i högre hastigheter är det dova brummandet klart godkänt i ljudnivå, och det blåser dessutom väldigt bra. Funktionen och handhavandet är alltså klart godkänt, men ihopräknat med den plastiga designen och dåliga fjärrkontrollen sett till priset så ger Honeywell QuietSet HYF290E4 tyvärr inte ett rimligt värde för sin prislapp.

Rimlig ljudnivå på alla nivåer, smidiga kontroller
Knarrljud vid oscillering, plastig design, värdelös fjärrkontroll
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 1 1

8. Biltema Golvfläkt

Lovar mycket men håller lite – mycket på grund av den plastiga konstruktionen

Den här golvfläkten från Biltema är ungefär en decimeter större än normalsnittet för fläktar, och förutom det är den placerad direkt på golvet utan stativ. Det gör att den på bild – eller på avstånd – ger ett snyggt retro intryck, men vid en närmare titt imponerar den inte. Till exempel så försvinner möjligheten till oscillering när den står still på golvet.

Metallfärgad plast lurar ögat på avstånd

Det krävs ingen direkt montering av fläkten just på grund av dess konstruktion. Det finns plastfötter att sätta på, men det går även att använda fläkten utan, dock med ett aningens vingligare resultat. På bild är det här en snygg fläkt i retrodesign, tillverkad i metall och med ett skinnhandtag. I verkligheten är den gjord av plast och fejkläder, material som borde avspeglas mer i den jämförelsevis stora prislappen.

Låter mycket även på låg hastighet

Reglage för att starta fläkten och styra hastigheten sitter på baksidan i form av ett litet vred. Det behövs inte mycket effekt för att höra att den låter mycket – och det är inte från själv fläkten utan från suset i det plastiga gallret. Fläktens storlek utlovar ett rejält drag i luften men luftflödet känns otroligt lågt, något som eventuellt kan beror på bladens vinkling, för det är inte någon direkt skillnad mellan fram och baksidan av fläkten när det kommer till förflyttning av luft. Storleken till trots ger Biltemas golvfläkt alltså otroligt lite effekt, och misslyckas därmed att leverera sin mest basala funktion, samtidigt som hela konstruktionen känns billig i sitt utförande.

Enkel att montera
Låter högt, luftflödet är näst intill ickeexisterande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

Frågor och svar om fläktar

Vad betyder oscillerande fläkt?

En oscillerande fläkt har en funktion där den rör sig fram och tillbaka i sidled för att sprida ut luftflödet, istället för att endast blåsa rakt fram.

Hur fungerar en bladlös fläkt?

En bladlös fläkt suger in luft från ett håll – oftast vid foten av fläkten – och trycker sedan ut luften genom ett tunn öppning högre upp.

Hur mycket el drar en fläkt?

Fläktarna i testet har en effekt på mellan 30-60 watt.

Hur mycket kostar en fläkt i timmen?

Det beror så klart på elpriset, men om man man räknar på att en kWh kostar en krona, så kommer en fläkt med en effekt på 50 watt att kosta 50 öre att driva i tio timmar.

Vad är ett bra luftflöde för en fläkt?

Luftflöde anges ofta i kubikmeter per minut (m³/min) vilket anger hur mycket luft som fläkten kan flytta på en minut. Ju större och snabbare fläktar, desto högre mått på luftflödet. Hur mycket som behövs beror på storleken på rummet där fläkten ska vara.

Vad är en rimlig ljudnivå på en fläkt?

Det är svårt att bedöma ljudnivån på fläktar eftersom de dels låter i en viss decibel när fläkten rör sig eftersom den är motordriven, men många har även ett ljud på en viss frekvens och kan låta ljust eller mörkt beroende på deras konstruktion. En fläkt med låg decibel kommer upplevas som mer irriterande om den även har ett tjutande ljud, men ett dovt brummande kommer upplevas som mer behagligt även om ljudvolymen totalt sett är högre.