TEST: Bästa kollagen (2024) - 7 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat September 2023

Är du nyfiken på hälsofördelarna med kollagen? Vi har testat ett brett urval av kollagen från populära märken som Svenskt Kosttillskott, Star Nutrition och Pureness. För att ett kollagen ska utses till bäst i test, måste det ha ett rent och bra innehåll, vara lätt att blanda med vatten och ha ett högt prisvärde.

Testvinnare - Kollagen

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Utbudet av kollagen är stort och vi har sorterat ut de produkter som vi tror kan prestera bra och därmed vara mest intressanta för konsumenten.

Förutom att vi långtidstestar produkterna så tar vi även hjälp av en testpanel. De bedömer bland annat varje produkt enligt följande kriterier:

Smak och lukt
Löslighet i vatten

Panelens åsikter har sedan kombinerats med en bedömning av produktens innehåll och pris för att till sist komma fram till ett slutbetyg.

0 5 4.5 1

1. Collagen Beauty Shake BÄST I TEST KOLLAGEN + BRA MED HYALURONSYRA

Prisvärd kollagen boostad med hyaluronsyra, vitamin-C och Q10

Innehåll: Hydrolyserat kollagen, hyaluronsyra, vitamin C och Q10 Källa: Bovint Antal portioner: 30 st Form: Pulver Smak: Ananas

Från Svenskt Kosttillskott Beauty-serie hittar vi Collagen Beauty Shake. Det är ett tillskott innehållande inte bara kollagen utan även Q10, vitamin C och hyaluronsyra. Vitamin-C hjälper kroppen att stimulera kollagenbildningen och hyaluronsyra är en sockerart som hjälper till med att binda vätska i huden. Alla tre ingredienserna verkar i synergi och hjälper till att förbättra hud, hår och naglar. Den lilla antioxidanten Q10:s uppgift är att försöka få kroppens celler att inte åldras för snabbt.

Smaken av ananas kräver lite tålamod

Pulverblandningen löser sig enkelt i vatten och även om det underlättar att skaka den i en shaker så går det bra att röra ner den i ett glas också. Smaken av ananas delar testpanelen - några ger den tummen upp medan en i panelen har svårare att få ner kollagenblandningen i början. Både den skummiga konsistensen och den artificiella smaken tar ett par gånger att vänja sig vid men även den mer tveksamma i testpanelen tyckte att det blev bättre och lättare för varje gång.

Collagen Beauty Shake

Prisvärt kollagen för en bred målgrupp

Collagen Beauty Shake är ett mycket prisvärt kollagen - vi gillar att den också innehåller hyaluronsyra, vitamin-C och Q10 även om det är i små mängder. Visst, marknadsföringen riktar sig kanske i första hand mot kvinnor men vi tycker att den passar minst lika bra för män som önskar bättra på hud och naglar eller kanske drömmer om ett friskare hår.

Suveränt prisvärde, innehåller hyaluronsyra
Artificiell smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Core Collagen Pro BÄSTA PREMIUMVAL + BRA MED MSM

Högdoserad pulverblandning med MSM och vitamin-C

Innehåll: Hydrolyserat kollagen, MSM, kondroitinsulfat och vitamin C Källa: Bovint Antal portioner: 30 st Form: Pulver Smak: Citron

Core Collagen Pro från Svenskt Kosttillskott är ett hydrolyserat kollagentillskott som även innehåller MSM, kondroitinsulfat och vitamin C. Ett hydrolyserat kollagen är mera lättsmält för kroppen och får därmed större verkan samtidigt som den blandar sig lättare med vatten. Tillsammans med metylsulfonylmetan (MSM) som är ett organiskt svavel, kondroitinsulfat och vitamin C så är detta en tämligen unik kollagenmix som hjälper kroppen att bibehålla rörligheten i leder samt upprätthålla kvalitet på både hår och hud.

Smaken känns inte helt naturlig

Varje portion ger en förhållandevis hög dos kollagen och mixen av övriga ingredienser är intressant. Smaken av citron är okej men vi tycker att den drar lite för mycket åt det artificiella hållet för att vara en smaksensation. Vi tycker dock att den blir godare och mera lättdrucken för varje dag - kroppen verkar vänja sig ganska snabbt. Notera att både kollagenet och kondroitinsulfat kommer från nötkreatur respektive kyckling vilket tyvärr inte passar dig som är vegetarian eller vegan.

Core Collagen Pro

Som balsam för en sliten kropp

Core Collagen Pro är ett spännande kosttillskott för dig som är särskilt aktiv eftersom den unika kollagenmixen både stärker och stödjer ledvävnad som belastas hårt under högintensiv träning. Kollagen hjälper även till med att påverka muskelproteinsyntesen positivt vilket dels bygger muskler men kan även minska risken för belastningsskador.

Intressant blandning, hög dos kollagen, blandar sig lätt
Artificiell smak, ej vegetarian/vegan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Star Nutrition, Ultimate Collagen Powder BÄSTA BUDGETVAL + BRA MED NEUTRAL SMAK

Rent och prisvärt kollagenpulver med neutral smak

Innehåll: Kollagenpeptider Källa: Bovint Antal portioner: 53 st Form: Pulver Smak: Neutral

Ultimate Collagen Powder från svenska Star Nutrition är ett kollagentillskott som i den ej smaksatta versionen endast innehåller kollagenpeptider av typ 1. Den finns även att köpa med smaken lemonade men vi gillar den neutrala bättre eftersom den inte innehåller något artificiellt sötningsmedel och en högre andel kollagen jämfört med den smaksatta varianten. Eftersom kollagenpeptiderna är hydrolyserade är de extra lätta för kroppen att suga åt sig.

Lättdrucken och prisvärd kollagenboost

Burken väger 400 g och innehåller enligt beskrivningen 53 portioner där varje portion ger nästan 7 g kollagen. Flera andra märken i testet ger runt 10 g kollagen per portion och önskar man uppnå samma dos av kollagen så räcker burken till ca 35-40 portioner istället. Den är fortfarande mycket prisvärd men räkna inte med att den räcker lika länge som det står på burken.

Ultimate Collagen Powder blandar sig mycket lätt med vatten och passar dig som snabbt vill boosta din kropp med lite extra kollagen. I vatten kan pulverblandningen ge en bismak som vissa kan uppleva som olustig. Du kan undvika detta genom att blanda pulvret i kaffet eller i en smoothie istället.

Detta kosttillskott hjälper dig att både förbättra hud och naglar samt öka och bevara muskelmassan. Dessutom kan det även hjälpa till med att stärka ditt hår samtidigt som det ger stadga åt leder och brosk.

Star Nutrition, Ultimate Collagen Powder

Mycket prisvärd, inga tillsatser, blandar sig lätt
Ökad dos ger färre serveringar, viss bismak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. Vitaprana Collagen Beauty Powder BRA FÖR PESCETARIANER + BRA MED STEVIA

Kollagen från fisk med hyaluronsyra och MSM sötad med Stevia

Innehåll: Kollagenpulver, hyaluronsyra, vitamin C och MSM Källa: Fisk Antal portioner: 33 st Form: Pulver Smak: Lemon

Vitaprana Collagen Beauty Powder är en välkomponerad kollagenblandning innehållande både MSM och vitamin-C. Den kommer i en läckert designad burk innehållande 33 portioner med ett kollagen som Vitaprana kallar ECOllagen vilket är ett typ 1 kollagen som härstammar från fisk. Bra för pescetarianer!

Skum lukt men okej smak

Rubriken sammanfattar testpanelens omdöme tämligen väl. Ingen i panelen var speciellt imponerad över lukten där någon beskrev det som gammalt avlopp. Och det är klart, är du känslig för lukt så kan det här bli ett problem. Som tur är så skiljer sig lukten från smaken som ändå är helt okej även om det finns en viss bismak. Nackdelen med en smaksatt blandning är att om den inte faller i smaken så är det svårt att trolla bort smaksättningen. Ett neutralt pulver kan du exempelvis blanda i en kaffe eller i havregrynsgröten för att eliminera den läskiga bismaken. Ett plus är att pulvret blandar sig mycket lätt med vatten utan att man behöver skaka det i en shaker, det går lika bra att röra ner det i ett vattenglas med hjälp av en liten gaffel.

Core Intensity Proteinfabrikken

Verkningsgraden är svårbedömd

Vi måste säga att Vitaprana Collagen Beauty Powder har ett mycket intressant innehåll. Hyaluronsyra har visat sig stödja kollagenproduktionen och har även hudfrämjande egenskaper även om det är svårt att se någon direkt effekt på så kort tid. Med både MSM och vitamin-C så är det här en heltäckande formula som vi tror ger resultat över tid. Det här är främst för dig som är nyfiken på att prova på kollagen och föredrar en smaksatt blandning framför ett neutralt pulver.

Heltäckande formula, lättblandad, passar pescetarianer
Dålig bismak, illaluktande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Healthwell Collagen Pulver Bovint 2.0

Lättblandat kollagenpulver med neutral smak

Innehåll: Hydrolyserat Peptan® kollagen Källa: Bovint Antal portioner: 20 st Form: Pulver Smak: Neutral

Healthwell Collagen Pulver Bovint 2.0 är ett lättblandat och rent hydrolyserat kollagenpulver med neutral smak. Det här patenterade kollagenet, kallat Peptan®, har sitt ursprung från nötkreatur vilket gör att det dessvärre ej passar köttätande konsumenter. Pulvret innehåller kollagenpeptider med extra hög biotillgänglighet vilket innebär att de snabbt absorberas av kroppen och kan stärka upp hud, ligament, leder och brosk.

Bismaken går att trolla bort

Pulvret har en neutral smak och blandningen löser sig mycket lätt i exempelvis vatten. Det finns dock en bismak som inte går att bortse ifrån, särskilt om pulvret bara blandas med vatten. En i testpanelen beskriver att smaken påminner litegrann om lukten av bränt hår. Lyckligtvis är den ganska lätt att trolla bort och blandar du pulvret i kaffet eller i en smoothie smakar det som det ska - det vill säga ingenting.

Healthwell Collagen Pulver Bovint 2.0

Prisvärt kollagen i ren form

För dig som gärna undviker tabletter är Healthwell Collagen Pulver Bovint 2.0 ett bra och prisvärt alternativ. Blandningen är dessutom helt fri från tillsatser och innehåller enbart kollagen i sin mest rena form.

Prisvärd, lättblandad, rent innehåll
Ej för vegetarianer eller veganer, skum bismak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Pureness Kollagen Beauty

Lättdoserat kollagen i kapselformat

Innehåll: Kollagenpeptid från nötkreatur, zink, vitamin C och D-biotin Källa: Bovint Antal portioner: 30 st Dosering: 1-4 kapslar per dag Form: Kapsel

Pureness Kollagen Beauty är ett kollagentillskott i kapselformat innehållande kollagenpeptid från nötkreatur, zink, vitamin C och D-biotin. Alla ingredienserna bidrar med att hjälpa till med att förbättra hud, hår och naglar. Rekommenderad dosering är 1-4 tabletter per dag där en maxdosering ger ca 1200 mg kollagen.

Tabletter vs pulver

Det finns både för- och nackdelar med tabletter jämfört med kollagenpulver. De uppenbara fördelarna är att det är extremt lättdoserat och innehåller inga artificiella sötningsmedel. På minuslistan ser vi att du inte får samma mängd kollagen utan att behöva svälja väldigt många tabletter - och gör du kan du få en obalans av zink och C-vitamin istället. Dessutom har vi alla olika lätt (svårt) för att svälja tabletter, en i testpanelen fick kämpa för att få ner sina fyra tabletter varje morgon.

Pureness Kollagen Beauty

Tjusig design

Pureness Kollagen Beauty passar dig som söker efter en lättdoserad mindre mängd kollagen i kapselformat. Kapslarna förvaras i en riktigt läckert designad glasburk som man mer än gärna låter stå framme på badrumshyllan. Se bara till att den inte trillar i golvet!

Lättdoserat, inga skumma tillsatser, snygg design
Låg dos kollagen, tabletter kan vara svåra att svälja
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

7. Healthwell Collagen Pulver Marin

Lättblandat kollagenpulver från fisk

Innehåll: Hydrolyserat kollagen, vitamin-C Källa: Fisk Antal portioner: 40 st Form: Pulver Smak: Neutral

Healthwell Collagen Pulver Marin är ett kollagenpulver spetsat med C-vitamin. Kollagenet har sitt ursprung från fisk och blandningen är inte smaksatt vilket ger en neutral smak. Det innebär att blandningen passar fint även för pescetarianer som inte äter kött men äter fisk och skaldjur.

Neutral smak som delar testpanelen

Det finns alltid en liten oro när något från fiskriket enligt beskrivningen ska ha en “neutral smak”. Healthwell Collagen Pulver Marin har en doft som påminner om fisk och bismaken är tydlig när pulvret bara blandas med vatten. Hur illa bismaken är delar testpanelen i två läger - den ena sidan dricker den utan problem medan den andra har svårt att få ner blandningen. Vill man undvika bismaken rekommenderar vi att blanda pulvret i en smoothie istället.

Pureness Kollagen Beauty

Kollagenet för pescetarianer

Healthwell Collagen Pulver Marin är ett bra val för dig som söker ett lättblandat kollagenpulver som inte härstammar från nötkreatur eller kyckling. Om du följer doseringsanvisningarna så ger en portion ca 5000 mg kollagen vilket vi tycker är i minsta laget. Vi skulle gärna höja dosen till det dubbla och då räcker förpackningen till 20 portioner istället för 40. Det kan vara värt att beakta eftersom priset per portion då blir ett par kronor dyrare än flera av konkurrenterna.

Neutral smak, kollagen från fisk
Dyrt per gram kollagen, otrevlig bismak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Utbudet av kollagen är stort och vi har sorterat ut de produkter som vi tror kan prestera bra och därmed vara mest intressanta för konsumenten.

Förutom att vi långtidstestar produkterna så tar vi även hjälp av en testpanel. De bedömer bland annat varje produkt enligt följande kriterier:

Smak och lukt
Löslighet i vatten

Panelens åsikter har sedan kombinerats med en bedömning av produktens innehåll och pris för att till sist komma fram till ett slutbetyg.

Fem saker att tänka på innan du köper kollagen-tillskott

Att köpa kollagen-tillskott kan vara en förvirrande uppgift, med tanke på det breda utbudet av produkter som finns tillgängliga på marknaden. Här är fem saker att tänka på när du ska köpa kollagen-tillskott:

1. Källa och typ av kollagen: Du får i dig tillskottet antingen genom att blanda ett kollagenpulver med vatten eller svälja tabletter. Kontrollera källan och typen av kollagen som används i kosttillskottet. Kollagen kan komma från olika källor, såsom animaliska eller vegetabiliska. Det är också viktigt att veta vilken typ av kollagen som används - olika typer har olika fördelar för olika delar av kroppen. Vanliga typer av kollagen inkluderar kollagen typ I, II, och III.

2. Renhet och kvalitet: Se till att tillskottet är tillverkad av högkvalitativa och så rena ingredienser som möjligt. Det kan vara en god idé att kontrollera om produkten har genomgått tredjepartsanalys för att säkerställa renhet och kvalitet. Du kan också kolla efter tillverkare som följer god tillverkningssed (GMP) för att garantera produkternas säkerhet och kvalitet.

3. Biotillgänglighet: Kollagenmolekyler är relativt stora, vilket kan göra det svårt för kroppen att absorbera dem effektivt. Sök efter tillskott som har hög biotillgänglighet, vilket innebär att kroppen kan ta upp och använda kollagenet på ett effektivt sätt. Till exempel kan hydrolyserat kollagen vara mer biotillgängligt än icke-hydrolyserade former.

4. Tillsatta ingredienser: Läs noggrant igenom produktens innehållsförteckning och se efter eventuella tillsatta ingredienser. Ibland boostas kosttillskotten med Q10, hyaluronsyra och vitamin-C för att de ska få en starkare och bredare verkan. Vissa tillskott kan dock innehålla överflödiga fyllnadsmedel, konstgjorda färgämnen eller onödiga tillsatser. Om du vill undvika vissa ämnen eller har allergier är det viktigt att vara medveten om detta vid köpet.

5. Kundrecensioner och rekommendationer: Ta dig tid att läsa kundrecensioner och ta reda på vad andra människor har att säga om produkten. Det kan ge dig en bättre uppfattning om produktens effektivitet och kvalitet. Du kan också be om rekommendationer från familj, vänner eller hälsoexperter som har erfarenhet av kollagen-tillskott.

Genom att vara medveten om dessa faktorer kan du fatta ett informerat beslut när du väljer kollagen-tillskott som passar dina individuella behov och önskemål. Kom ihåg att rådgöra med en läkare eller annan kvalificerad hälsoexpert innan du påbörjar något nytt tillskott.

Info om kollagen

Kollagentillskott finns tillgängligt i olika former, som tabletter och pulver. Denna typ av kosttillskott har ökat i popularitet under de senaste åren, mycket tack vare de påstådda hälsofördelarna. Kollagen är ett protein som naturligt förekommer i vår kropp och spelar en central roll för hudens, benens, senornas, ligamentens och broskens hälsa och struktur. Vad gäller kollagentillskott tillskrivs de många positiva effekter. Dock är det viktigt att poängtera att den vetenskapliga forskningen kring dessa effekter ännu är i sin linda, och fler studier krävs för att kunna styrka alla påståenden. Här följer några av de potentiella fördelarna med att ta kollagentillskott:

1. Hudhälsa: Kollagen anses kunna förbättra hudens elasticitet, fuktbalans och motverka ålderstecken som rynkor och fina linjer. Vissa studier har visat att kollagentillskott kan öka hudens fuktighet och elasticitet, men mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat. Vissa kollagentillskott innehåller även hyaluronsyra som spelar en betydande roll för hälsan hos olika vävnader och organ, särskilt när det gäller fuktbalans, smörjning och hudens elasticitet.

2. Ledhälsa: Kollagen är en viktig komponent i lederna och kan potentiellt bidra till att förbättra deras hälsa. Vissa studier har visat att kollagentillskott kan minska ledsmärta och förbättra rörlighet hos personer med ledrelaterade sjukdomar som artros. Detta kan vara särskilt relevant för äldre personer eller idrottare som utsätter lederna för mycket belastning.

3. Hårväxt och naglar: Vissa människor upplever att kollagentillskott kan bidra till förbättrad hårväxt och stärkta naglar. Även om det finns vittnesmål om dessa effekter finns det för närvarande begränsat vetenskapligt stöd för att bekräfta dem.

4. Benhälsa: Kollagen utgör en viktig del av benstrukturen och kan därför vara involverat i att upprätthålla benhälsa och minska risken för benskörhet. Vissa studier har visat att kollagentillskott kan öka bentätheten och förbättra benhälsan hos kvinnor efter klimakteriet, men mer forskning behövs för att fastställa säkerheten och effektiviteten hos dessa tillskott.

5. Olika typer av kollagen: Det finns flera olika typer av kollagen i människokroppen - de mest förekommande är kollagen typ I, II och III. De har alla en avgörande roll för att ge struktur och stöd till många av kroppens vävnader.

Typ l är den mest förekommande kollagentypen i människokroppen och återfinns i bland annat hud, vävnader och senor. Mängden typ l minskar med åldern och därför kan man balansera upp nivån med kosttillskott.

Typ ll återfinns huvudsakligen i brosk som finns i exempelvis lederna och ryggraden. Denna typ av kollagen ger lederna elasticitet och stöd. Kollagen typ II-tillskott har blivit populärt för människor med ledvärk eftersom det tros hjälpa till med ledhälsa och minska symtom på sjukdomar som artros.

Typ lll finns tillsammans med typ I i många vävnader, särskilt i hud, lungor och blodkärlsväggar. Det stöder vävnadens elasticitet och styrka, särskilt i blodkärl och vävnader som expanderar och drar ihop sig.

Det är viktigt att komma ihåg att kollagentillskott inte är en mirakelkur och resultaten kan variera från person till person. Även om kollagen-tillskott inte har några direkta allvarliga biverkningar så är det alltid bäst att rådfråga din läkare eller en kvalificerad hälsoexpert för att få individuell rådgivning och säkerställa att det är lämpligt för just dig.