Crosstrainer: 16 modeller i test

Senast uppdaterat Februari 2021

Crosstrainer är ett träningsredskap som blivit mycket populärt de senaste åren. Detta är inte så konstigt då en crosstrainer möjliggör en typ av träning som passar en väldigt bred målgrupp. Crosstrainerns vinnande egenskaper är exempelvis att hela kroppen får arbeta under träningen, att den ger både motions- och styrketräning, att denna typ av träningsmaskin ger en mjuk träning som är skonsam mot leder, rygg och knän, samt att den trots detta ger möjlighet till väldigt tuff träning för den som föredrar detta. Crosstrainer-träning är till skillnad från t.ex. löpbandsträning mycket skonsam mot leder och knän, tack vare den elliptiska benrörelsen som jämnar ut belastningen över hela rörelsen.

Träning med Crosstrainer jämförs ofta med längdskidåkning då den tränar såväl ben, armar, mage, bröst som axlar. Denna allsidiga träning bygger inte bara upp dessa muskelgrupper, den gör även att kroppen förbränner extra många kalorier vilket gör crosstrainern mycket lämplig för den som vill gå ner i vikt. Då man själv har goda möjligheter att kontrollera motstånd och tempo är möjligheten att variera sin träningsintensitet utmärkt. En crosstrainer utsätts ofta för tuff belastning, speciellt om användaren väger mycket och/eller kör hårdare träning. Därför är det viktigt att man köper en crosstrainer av hög kvalitet för att den inte snabbt ska slitas ut och gå sönder.

Välj rätt crosstrainer

Den som funderar på att köpa sig en crosstrainer bör ställa sig några grundläggande frågor:

 •     Hur ofta kommer jag att använda crosstrainern?
 •     Vilka förväntningar har jag på crosstrainerns kvalitet och funktion?
 •     Hur mycket pengar kan jag tänka mig att lägga ner?

När man funderat igenom detta så vet man ungefär hur stor budget man har och vilka krav man ställer på sin blivande crosstrainer. Detta är viktigt att veta då priset för en crosstrainer skiftar enormt beroende på byggkvalitet, funktion, design, märke etc. De crosstrainers vi testat kostar mellan ca 1 500-20 000 kr. Inte oväntat vänder sig en crosstrainer för t.ex. 1 500 kr till en helt annan kundgrupp än en crosstrainer som kostar 20 000 kr.

Bästa valet för dig

Vi har valt ut de bästa och populäraste modellerna från marknadens ledande tillverkare. Här finns något för de flesta plånböcker då vi har delat in modellerna i hela 4 olika prisklasser enligt följande.

"Budget"-klassen: Under 4 500 kr
Här finner vi enklare, lättare och mindre robusta crosstrainers, vilket exempelvis innebär en lägre maskinvikt och svänghjulsvikt, men även enlägre  användarmaxvikt. Budget-modeller behöver generellt mer underhåll än dyrare modeller, tål hårdare påfrestningar sämre och låter mer.

"Mellan"-klassen: 4 500 - 9 000 kr
Kännetecknas av större, mer gedigna konstruktioner som tål hårdare och längre användning. De har en längre steglängd, en bättre och mer elliptisk rörelse samt bättre träningsdator. Ofta är mellanklass-modeller även tystare och har en snyggare design. På grund av sitt överkomliga pris med ofta mycket höga prisvärden är mellanklassen den populäraste prisklassen och de flesta crosstrainers som säljs tillhör denna prisklass.

"Premium"-klassen: 9 000 - 15 000 kr
Utmärks av stora och mycket välbyggda konstruktioner som normalt tål flerårig regelbunden hemanvändning utan att behöva repareras. Såväl maskinvikt som maximal användarvikt är normalt mycket hög och byggkvaliteten likaså. Steglängden är i regel rejält tilltagen vilket bidrar till en ofta föredömlig stegrörelse. Framhjulsdrivna modeller är vanligast i denna prisklass då de generellt anses överlägsna bakhjulsdrivna modeller. Träningsdatorerna är vanligen betydligt mer påkostade och nyttiga specialfunktioner såsom pulskontroll är standard.

"Elit"-klassen: Över 15 000 kr
Toppklassen i vilken man finner de mest påkostade maskinerna med den allra högsta prestandan. Modellerna i denna prisklass förväntas tåla kommersiellt bruk, vilket innebär att de skulle platsa på ett gym där de dagligen används flitigt av ett flertal olika personer. En crosstrainer i lägre elitklassen är ofta ett utmärkt val för företagsgymmet eller för den finare bostadsrättsföreningens gym. Detta beror på att en crosstrainer i denna typ miljö inte sällan ser flitig användning på daglig basis, vilket ställer helt andra krav på hållbarhet än på en crosstrainer ämnad för hemanvändning. Samtidigt är nötandet inte lika extremt som för en crosstrainer på ett välbesökt storstadsgym och prislappen behöver därför inte heller bli extremt hög.

Testvinnare - Crosstrainer

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna. 

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Passar den både korta och långa användare? Är crosstrainern lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är crosstrainern? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Hur exakt är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Har crosstrainern frontdrift eller bakdrift? Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder den trådlöst pulsbälte?

Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur stor är steglängden? Hur kraftigt är svänghjulet?

Vi har betygsatt varje crosstrainer efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.


Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:

Löpband

Gåband

Motionscykel

Spinningcykel

Roddmaskin

Multigym

Fler tester av träningskläder

Löparskor

Sport-BH

Träningstights

Tester för att bygga muskler

Proteinpulver

Proteinbar

0 5 5 1

1. Xterra Fitness FS3.9E — BÄST I TEST CROSSTRAINER

Exklusivt designad, robust crosstrainer med fin stegrörelse och utmärkt träningsdator

Prisklass: Mellan Steglängd: 46 cm Svänghjul: 8,6 kg Träningsprogram: 15 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 70 kg Maxanvändarvikt: 148 kg Q-faktor: 8.5 cm Pedalhöjd: 37 cm Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,4 tum Längd: 166 cm Bredd: 56 cm Höjd: 163 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

FS3.9E från Xterra Fitness utnämns till bäst i test tack vare sin kombination av prestanda och funktionalitet till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Den mest uppenbara styrkan hos FS3.9E är att den trots ett pris i mellanklassen är frontdriven. Frontdrift ger en finare, mer elliptisk stegrörelse och finns normalt bara i dyrare prisklasser. Frontdriften gör också att fötterna kommer naturligt nära varandra, vilket bidrar till den skonsamma längdskidåkningsliknande rörelsen. Konstruktionen är påtagligt stabil, vilket talar för en lång hållbarhet. Steglängden är något kortare än på frontdrivna premium-modeller men samtidigt mycket generös för en mellanklassmodell. Träningsdatorns menysystem är lättnavigerat och utbudet av förprogrammerade träningsprogram räcker för en varierad träning. Displayen är påtagligt modern med både färg och bakbelysning.

Kontrollpanelens styrka är dess mycket praktiska hjulreglage, som är förvånansvärt praktiskt. Inte minst för snabbjusteringar under träning. Kontrollpanelens svaghet är att den saknar hylla för läsplatta. Handtagen har ett bra grepp, en ergonomisk form och passar korta och normallånga användare. Är du längre än ca 185 cm kan de dock kännas korta. Designen är väldigt genomarbetad och utstrålar både kvalitet och exklusivitet. Bruksanvisningen är utförlig med bitvis detaljerade illustrationer. Xterra Fitness FS3.9E passar bäst för motionärer som vill ha en frontdriven crosstrainer med dess fördelar, utan att behöva betala ett pris i premiumklassen.

Utmärkt prisvärde, robust, framdriven, fin stegrörelse, utmärkt träningsdator
Ingen hylla för läsplatta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Sole Fitness E35 — BÄSTA ELITVAL

Bekväm & innovativ crosstrainer med utmärkt prestanda

Prisklass: Elit Steglängd: 50 cm Svänghjul: 10,4 kg Träningsprogram: 10 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 20 st Maxmotstånd: 550 W Ramlutning: 0-30° Maskinvikt: 105 kg Maxanvändarvikt: 170 kg Q-faktor: 10 cm Pedalhöjd: 42 cm Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 7,5 tum Längd: 209 cm Bredd: 55 cm Höjd: 171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (bröstbälte inkluderat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Fläkt, högtalare, ljudingång, lutbar ram Tillbehör (inkluderade): Pulsbälte, vattenflaska Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion Bruksanvisning: PDF

Sole Fitness har med sina lika högkvalitativa som aggressivt prissatta träningsmaskiner etablerat sig som en av världens främsta tillverkare av crosstrainers. E35 är synnerligen påkostad med en robust och bekväm konstruktion samt en snygg, modern design. Ett mycket rejält svänghjul i kombination med utmärkt steglängd säkerställer en exemplarisk stegrörelse av den eftertraktade längdskidåkningstypen.

Lättanvänd träningsdator och innovativa handtag
Konsolen har hyllplan för surfplatta, som dock täcker displayen vid användning, samt USB-port så att du kan ladda paddan eller telefonen. Träningsdatorn ger många valmöjligheter men är samtidigt lättanvänd, med smidiga snabbknappar och en stor bakgrundsbelyst display. Träningsprogrammen är väl avvägda och möjliggör en varierande träning. Handtagens innovativa D-form ger förbättrat handgrepp och de har förutom pulsmätare även praktiska snabbknappar för justering av motstånd och lutning. Ramlutningsmöjligheten gör E35 till mer än en vanlig crosstrainer och adderar något av en trappmaskins-funktionalitet.

Kontrollera din takhöjd innan köp
Trots flera års användning så har vi svårt att hitta svagheter hos E35. Har du lågt till tak så är dock pedalhöjden en potentiell svaghet. Inte minst många källare har lågt till tak och en takhöjd på bara 2,2 m är inte helt ovanligt. Är du exempelvis 180 cm lång så behöver du dock en takhöjd på åtminstone 2,25 m för att kunna stå raklång under hela träningsrörelsen. Med maximal ramlutning så kommer du dessutom upp ännu ett par centimeter. En annan potentiell svaghet är den höga maskinvikten som begränsar mobiliteten. Samtidigt är E35 förvånansvärt lättflyttad, delvis tack vara ett välplacerat handtag vid basen.

E35 har även flera utpräglade lyxfunktioner såsom blåtandsuppkoppling till de inbyggda taniga högtalare, anslutning för hörlurar och en tanig fläkt, vars praktiska nytta lär vara begränsad för de flesta.

Sole Fitness E35 passar bäst för den som är ute efter en crosstrainer med mycket hög prestanda, som tål att användas flitigt under många år, till ett mycket konkurrenskraftigt pris och som därför nöjer sig med en enklare träningsdator.

Robust, bekväm & innovativ konstruktion, exemplarisk stegrörelse, lättanvänd träningsdator
Hög maskinvikt & pedalhöjd kan vara begränsande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

3. Abilica Stream FC X — BÄSTA PREMIUMVAL

Framdriven premiummodell med modern design och riktigt bra funktion

Prisklass: Premium Steglängd: 51 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 72 kg Maxanvändarvikt: 200 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Längd: 170 cm Bredd: 65 cm Höjd: 183 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Bluetooth Bruksanvisning: PDF

FC X är den mest högpresterande modellen i Abilicas nya Stream-serie och vi utnämner den till bästa premiumval. Fronthjulsdriften ger i kombination med den ovanligt generösa steglängden och det kraftiga svänghjulet en föredömlig stegrörelse. FC X har till skillnad från sitt lillasyskon FC V ett elektromagnetisk motstånd och detta ger framförallt en betydligt längre livslängd. Träningsdatorn är densamma som på övriga crosstrainers i Stream-serien och kan uppfattas som något omständlig. Samtidigt är den hyggligt lättanvänd med ett brett urval av träningsprogram. Dessa inkluderar pulsstyrda program och för detta ändamål finns stöd för trådlöst pulsbälte. Färgdisplayen är tydlig och likaså kontrollpanelen. FC X är utrustad med Bluetooth för trådlös kommunikation med surfplattor och smartphones. Även om det nuvarande app-utbudet är magert, så gör det FC X mer framtidssäker. Redan på ett par års sikt kommer apparna troligen ha utvecklats till den grad att man föredrar att använda sin surfplatta som kontrollpanel.

Handtagen är långa och har ett skönt grepp, vilket tillsammans med de rejäla fotstöden gör att FC X passar alltifrån korta till mycket resliga användare. De inre – sekundära – handtagens lutning känns dock mer anpassade för långa användare är för normallånga eller korta. Transporthjulen är ovanligt gedigna vilket gör dem hållbara och skonar känsliga golv.

Konkurrenskraftigt pris, utmärkt steglängd & svänghjulsvikt, robust & stabil, stilren design
Något omständlig träningsdator, de inre handtagens något höga vinkel
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

SLUT I LAGER: På grund av Coronakrisen är Abilica Stream FC X är slut i hela Europa. Den går dock att beställa hos Träningsmaskiner.com för leverans i slutet av sommaren. Det är en mycket prisvärd crosstrainer som är väl värd att vänta på.

0 5 3.5 1

4. Titan Life Athlete C55 — BÄSTA BUDGETVAL

Prispressad crosstrainer för hemmabruk

Prisklass: Budget Steglängd: 40 cm Svänghjul: 8 kg Träningsprogram: 12 st Typ: Bakhjulsdriven Motståndstyp: Elektromagnestiskt Motståndsnivåer: 15 st Maxmotstånd: Ingen uppgift Maskinvikt: 55 kg Maxanvändarvikt: 120 kg Display: 5,5" ej bakgrundsbelyst Längd: 156 cm Bredd: 72 cm Höjd: 169 cm Transporthjul: Transporthjul Pulsmätare: Pulsmätare Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år

Titan Life Athlete C55 är en prispressad crosstrainer för hemmabruk. Trots sin beskedliga prislapp så är den utrustad med ett väl tilltaget svänghjul och tolv förprogrammerade träningsprogram.

Lättmonterad med billiga komponenter
C55 levereras i ett stort paket och det är inte speciellt många delar som ska monteras ihop. Bruksanvisningen är förhållandevis enkel att följa och de verktyg som behövs följer med. Om man ändå känner sig osäker så rekommenderar vi att anlita professionell hjälp. Föga förvånande speglar prislappen kvaliteten på komponenterna som delvis är plastiga. Vi har dock testat denna crosstrainer i ca sex månader och inte kunnat identifiera något större slitage eller trasiga delar.

Simpel träningsdator och hylla för surfplatta
Titan Life Athlete C55 är okomplicerad och genom att välja någon av de förprogrammerade träningsprogrammen så kommer du snabbt igång med din träning. Du kan även välja att manuellt konfigurera önskat program och då väljer du att köra antingen en viss tid eller en särskild distans. Det är ungefär samma som de förprogrammerade programmen erbjuder, så räkna inte med att kunna göra någon djupare analys av träningspasset. Displayen är liten och tyvärr inte bakgrundsbelyst, vilket gör den oläslig i mörker. C55 har en hylla för telefon/surfplatta men om den används täcks dessvärre displayen.

Bakhjulsdriven och instabil
C55 är utrustad med bakhjulsdrift vilket gör att den får ett sämre q-värde än framhjulsdrivna crosstrainers. Det innebär att fötterna hamnar lite bredare isär än vid naturlig gång. Crosstrainern har ett väl tilltaget svänghjul och även vältränade personer får kämpa rejält när motståndet vrids upp. Vid maxmotstånd blir dock C55 påtagligt vinglig. Vi har testat den på olika typer av underlag och även justerat nivåskruvarna, men det har endast minskat vingligheten marginellt. C55 är helt enkelt inte tillräckligt stabilt konstruerad i relation till sitt maxmotstånd. Crosstrainers i budgetklassen har dock generellt begränsad stabilitet.

Titan Life Athlete C55 riktar sig till dig som söker en crosstrainer med ett rejält svänghjul och inte störs av att fötterna hamnar något bredare isär. Steglängden är bra även för de som är något längre än medellängd. Om man är över 170 cm rekommenderar vi att man väljer en crosstrainer som har en steglängd på 40 cm eller mer, steglängden på denna är 40 cm. Har du en begränsad budget så kan denna prispressade crosstrainer vara ett bra alternativ.

Rejält svänghjul, hylla för surfplatta
Liten & ej bakgrundsbelyst display, något vinglig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

5. Hammer Pro Line EX100

Frontdriven med exklusiv design och utmärkt träningsdator

Prisklass: Mellan Steglängd: 40 cm Svänghjul: 6 kg Svänghjul: 6 kg Träningsprogram: 25 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 24 st Maxmotstånd: 250 W Maskinvikt: 49 kg Maxanvändarvikt: 120 kg Display: 5,4 tum Bakgrundsbelyst med två färger Längd: 145 cm Bredd: 62 cm Höjd: 160 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: Svenska

Hammer Pro Line EX100 är en stilren crosstrainer med frontdrift, en genomtänkt träningsdator och en rimlig steg- och armlängd. Frontdrivna crosstrainers finner man normalt i betydligt dyrare prisklasser, vilket gör att EX100 sticker ut. Frontdriftens konstruktion ger ett jämnare motstånd och därmed en skönare stegrörelse än bakdrift. Handtagen har ett skönt grepp och armarna är tillräckligt långa för att även högväxta användare ska få en bra handposition. Maxmotståndet räcker gott och väl för intensiva träningspass, även för den vältränade. EX100 känns modern i sin design både vad det gäller konstruktion och display. Det finns en hylla för surfplatta men tyvärr så täcks hela displayen vid användning och omöjliggör då att följa sin träning. Även nybörjaren navigerar sig fram snabbt i träningsdatotorn och det är enkelt att komma igång med träningen. På den bakgrundsbelysta displayen visas den viktigaste träningsdatan. Med ett knapptryck så skiftar du snabbt mellan olika mätetal. Inställningar såsom motstånd och träningsprogram justeras smidigt under gång.

EX100 har transporthjul men de känns bräckliga och på ett hårt underlag är det svårt att flytta maskinen. Tyvärr saknar den hållare för vattenflaska. Däremot har den högtalare, men dessa är tyvärr riktigt underdimensionerade och du får bättre ljud genom att använda telefonens högtalare. Hammer Pro Line EX100 kombinerar en för prislappen hög prestanda med en god användarvänlighet. Den passar dig som letar efter en snygg och frontdriven crosstrainer till ett riktigt lågt pris.

Exklusiv design, genomtänkt träningsdator, frontdriven
Bräckliga transporthjul, ej vattenflaskhållare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Tunturi Endurance C85

Minimalistisk och elegant crosstrainer för den som vill ha maxat motstånd

Prisklass: Elit Steglängd: 50 cm Svänghjul: 36 kg Träningsprogram: 43 st Typ: Framhjulsdriven Motståndstyp: Elektromagnestiskt Motståndsnivåer: 58 st Maxmotstånd: 600 W Maskinvikt: 77 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: 7 tum bakgrundsbelyst LCD Längd: 199 cm Bredd: 74 cm Höjd: 166 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Tillbehör (inkluderade): Kompatibel med appen Kinomap

Tunturi Endurance C85 är en elitklass-crosstrainer som levererar ett kraftfullt motstånd och många utmanande träningsprogram. Den är kompatibel med appen Kinomap som erbjuder virtuella träningspass och träningsbanor i verkliga miljöer. Konsolen har en hylla för surfplatta eller telefon och har även ett usb-uttag som gör det möjligt att ladda din mobila enhet under träningspasset.

Stilig med enkla färgval
Endurance C85 har en minimalistisk och snygg design. Färgvalen är bekväma för ögat och den smälter in fint i en ljus och modern hemmamiljö. Den är utrustad med sex fötter som alla är justerbara för att säkerställa att crosstrainern står stabilt på marken även om underlagt är något ojämnt.

Massivt svänghjul ger tufft motstånd
Framhjusldriften bidrar till en steglängd som är fullt tillräcklig för de allra flesta. Framhjusldriften gör dessutom att fötterna hamnar något närmare varandra jämfört med bakhjulsdrivna modeller. Detta ger en mer naturlig rörelse och är mer lik längdskidåkning. C85 är utrustad med ett riktigt rejält svänghjul och motståndet justeras enkelt upp och ner under passet. Motståndet är mer än tillräckligt även vid riktigt tunga och korta intervaller.

Elegant och lättnavigerad
Konsolen har en elegant utformning och är utrustad med en hylla för surfplatta/telefon och usb-uttag. Tyvärr gör hyllans placering att en surfplatta skymmer displayen. Knapparna är få men funktionella och lätta att förstå sig på. Det finns många olika träningsprogram att välja på beroende på om du vill köra tuffa backintervaller eller ett lugnare distanspass. Passen som blir dina favoriter kan du spara och namnge. Pulsbaserade träningspass kräver mer eller mindre att du köper till ett pulsband. Det går visserligen att mäta pulsen i handtagen men denna mätning är inte helt tillförlitlig och kräver att du konstant håller i handtaget.

Nytänkande träningsapp
Träningsdatorn har bluetoothfunktion vilket innebär att den går att koppla ihop med utvalda appar på telefonen såsom den innovativa träningsappen Kinomap. Med Kinomap kan du köra många olika träningspass med tillhörande videos från olika delar av världen. För att få full tillgång till Kinomaps innehåll behöver du bli medlem och det kostar ca 100:-/månad. Positivt är att det inte är någon bindningstid.

Kraftfull och spännande crosstrainer
Tunturi Endurance C85 är en kraftfull men stilren crosstrainer för dig som har höga krav på motstånd och funktionalitet. Den är ett utmärkt val om du vill utveckla din träning genom att integrera dina träningspass med den innovativa appen Kinomap.

Rejält motstånd, utmärkt steglängd, innovativ träningsapp, elegant design
Surfplatta skymmer display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

7. Finnlo Cleverfold CF70 BT

Smidig och prisvärd crosstrainer med bluetooth för den som vill kunna fälla ihop sin maskin

Prisklass: Mellan Steglängd: 38 cm Svänghjul: 18 kg Träningsprogram: 22 st Typ: Bakhjulsdriven Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 44 kg Maxanvändarvikt: 130 kg Q-faktor: 20 cm Display: 5,5 tum bakgrundsbelyst LCD Längd: 170 cm Bredd: 60 cm Höjd: 162 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 3 år Tillbehör (inkluderade): Bluetooth

Finnlo Cleverfold CF70 BT är en extremt smidig crosstrainer som dessutom är hopfällbar. Förutom att den är lätt att stuva undan så är den även utrustad med en, för prislappen, modern teknik såsom bluetooth och USB-uttag. Den är kompatibel med flera träningsappar som t.ex. Kinomap och iConsole+. Precis nedanför displayen finns en hylla för placering av mobiltelefon och USB-uttaget gör det dessutom möjligt att ladda din mobila enhet under träningspasset.

Smarta lösningar för den trångbodde

CF70 BT har flera genomtänkta lösningar för den som har begränsat med utrymme. Huvudramen går enkelt att fälla ihop och transporthjulen är svängbara vilket gör det mycket enkelt att ensam kunna flytta crosstrainern. I hopfällbart läge tar den enligt tillverkaren 50% mindre plats och vi håller med om att skillnaden är påtaglig jämfört med en mer traditionell modell.

Trots flera rörliga delar och en förhållandevis lätt maskinvikt, upplevs CF70 BT som stabil och välbyggd. Den är utrustad med fyra justerbara fötter som säkerställer att maskinen står stadigt på marken även vid hög belastning. Det är viktigt att crosstrainern står på ett hårt underlag. Om den står på exempelvis en mjuk träningsmatta så kommer den bli instabil.  Hammer erbjuder 3 års garanti, vilket får anses om mycket generöst.

Behaglig Q-faktor

Cleverfold CF70 BT är bakhjulsdriven, vilket brukar innebära att fötterna hamnar något bredare isär. Detta kan upplevas som obekvämt för den som är ovan, men så är det inte i det här fallet. Q-faktorn är jämförbar med många andra framhjulsdrivna maskiner och placeringen av fötterna känns naturlig. Q-faktor anger hur mycket utrymme det är mellan pedalerna/fotstöden. En potentiell köpare bör beakta att den kompakta konstruktionen gör att steglängden riskerar att bli något kort, särskilt för personer över 185 cm. 

Finnlo Cleverfold CF70 BT är ett mycket bra val för dig som önskar en crosstrainer i hemmet men som tidigare känt att utrymmet har varit för begränsat. CF70 är fint utrustad och vi upplever att köparen får mycket för pengarna. Det känns dessutom tryggt att tillverkaren erbjuder 3 års garanti.

Lätt att fälla ihop, bra garanti, bluetooth
Kort steglängd, instabil vid mjukt underlag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

8. Gymstick Zeus 90

Färgstark frontdriven crosstrainer med kraftigt motstånd

Prisklass: Premium Steglängd: 46 cm Svänghjul: 10,5 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 20 st Maskinvikt: 70 kg Maxanvändarvikt: 130 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 5.4 Längd: 160 cm Bredd: 50 cm Höjd: 159 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Extrafunktioner: Fläkt Tillbehör (inkluderade): Pulsbälte, vattenflaska

Zeus 90 från finska Gymstick är en frontdriven crosstrainer i lägre premiumklassen. Den sticker onekligen ut med sin kaxigt röda färg, vilket säkert avskräcker vissa och lockar andra. Steglängden är visserligen under genomsnittet för en frontdriven crosstrainer men ändå tillräcklig för att – tillsammans med det rejäla svänghjulet – ge den jämna, fina stegrörelse som kännetecknar frontdrivna crosstrainerns. Konstruktionen känns robust och stabil. Träningsdatorn har en varierande uppsättning träningsprogram och menysystemet är lätt att förstå sig på. En snabbstartsfunktion gör det snabbare att komma igång. Kontrollpanelen saknar snabbknappar men har hyllplan för ex. läsplatta. Likt många andra premium-crosstrainerns har Zeus 90 en inbyggd fläkt vid kontrollpanelen men som så ofta annars är den alltför kraftlös för att ge någon större svalka. Maxmotståndet är tillräckligt kraftigt för att tillfredsställa även riktigt starka användare. Transporthjulen snurrar lite dåligt och kunde varit kraftigare. Pulsmätning finns i handtagen men den är långsam och det tar hela 45 sekunder att hitta pulsen. Tyvärr kan man inte köpa till pulsbälte för trådlös pulsmätning. Instruktionsboken är bitvis tunn men montageinstruktionerna är tydliga och montaget tar därför relativt kort tid för en crosstrainer av denna storlek.

Robust konstruktion, fin stegrörelse, kraftigt maxmotstånd
Ej kompatibel med trådlöst pulsbälte, långsam pulsmätning, taniga transporthjul, svag fläkt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

OBS: Crosstrainern Gymstick Zeus 90 har fått en mindre kosmetisk uppdatering och heter numera Gymstick FTR 90. Funktions- och kvalitetsmässigt är produkterna identiska.

0 5 4.5 1

9. Master Fitness CR40

Stabil konstruktion och mycket generös steglängd

Prisklass: Mellan Steglängd: 46 cm Svänghjul: 10 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanent Magnet Motståndsnivåer: 24 st Maskinvikt: 75 kg Maxanvändarvikt: 140 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD Längd: 140 cm Bredd: 70 cm Höjd: 155 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

CR40 från Master Fitness är en robust och stabil mellanklassmodell med ett för prisklassen tungt svänghjul och en rejäl steglängd. De långa, bekväma handtagen samt det låga insteget underlättar påstigning och ger ett gott handgrepp, för såväl korta som långa användare. Kontrollpanelen har ett hyllplan för böcker, läsplattor etc., däremot saknas en vattenflaskhållare. Stegrörelsen är inte riktigt så jämn som vi förväntat oss av en crosstrainer med en så väl tilltagen steglängd. Liksom andra bakdrivna crosstrainers är det relativt brett mellan pedalerna, vilket kan vara bra att tänka på för korta användare.

Det finns flera varierande träningsprogram att välja på och datorn sparar information från fem olika användare. För den som vill lägga till ytterligare en dimension till träningen så går det att köpa till trådlöst pulsbälte. Träningsdatorns användargränssnitt är tydligt och gör det enkelt att läsa av puls, tid och kcalförbrukning. Transporthjulen är något tröga, vilket gör förflyttning svårare. Samtidigt är designen så tilltalande att träningsmaskinen gärna kan stå framme.

Prisvärd, stabil, hylla för läsplatta
Svår att förflytta, saknar vattenflaskhållare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

10. Casall XT600

Bakgrundsbelyst crosstrainer med bluetooth och pulsband

Prisklass: Mellan Steglängd: 38 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Typ: Bakhjulsdriven Motståndstyp: Elektromagnestiskt Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 260 W Maskinvikt: 56 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Q-faktor: 21 cm Display: 5,3 tum bakgrundsbelyst LCD Längd: 146 cm Bredd: 68 cm Höjd: 165 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / Pulsband medföljer Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

Casall XT600 är en bakhjulsdriven crosstrainer som har bluetooth och där pulsbälte inkluderas utan extra kostnad. Träningskonsolen är väldesignad med ett snurrhjul i mitten som gör det lättare för användaren att navigera rätt i menysystemet. Precis under displayen finns en hylla för surfplatta/mobiltelefon. Det är enkelt att läsa av siffror och text även i ett mörkt rum eftersom displayen är bakgrundsbelyst med två färger.

Välbyggd med kraftigt svänghjul
XT600 är byggd med en robust ram och är utrustad med nivåutjämnare på bakbenen för att säkerställa att den står stabilt på marken även vid hög belastning. Steglängden är relativt kort, vilket ger en mindre tilltagen rörelse. Är du lång eller är van vid bakhjulsdrivna modeller på gymmet så kan detta upplevas begränsande. Detsamma gäller Q-faktorn då det är relativt brett mellan pedalerna.

Att handtagen har hög kvalité blir tydligt en bit in i passet, när svetten börjar droppa och greppet förblir bra.

Attraktiv display och lättanvänd träningsdator

Träningsdatorn är enkel att förstå sig på. Den har tolv träningsprogram som alla visualiseras med bilder precis nedanför displayen. Det tar inte lång tid från att man ställt sig på crosstrainern tills man navigerat sig fram till önskat program. Navigationshjulet som är placerat i mitten är riktigt praktiskt och snabbar på valen av inställningar. Utbudet av träningsprogram är inget som sticker ut men vi ger ett stort plus till att pulsband inkluderas i prislappen, vilket lyfter den pulsbaserade träningen till en högre nivå. Själva konsolen är försedd med en hylla för mobil eller surfplatta. Det är passande eftersom XT600 är utrustad med bluetooth som är en förutsättning för att köra träningsprogram via paddan med träningsappen iConsole+. Med appen kan du välja att köra virtuella träningsrundor runt välkända landmärken som t.ex. Eiffeltornet i Paris eller Empire State Building i New York. Den ger dig dessutom en bra överblick på genomförda träningspass.

Stilren crosstrainer
Casall XT600 levererar en snygg kvalitetsprodukt till en bred målgrupp. Den svarar upp mot en rad olika typer av träningsmål och de förprogrammerade träningsprogrammen är skalbara vilket hjälper användaren att hitta rätt nivå. Denna modell passar dig som söker en stabil crosstrainer och kan acceptera en kortare steglängd och en något högre q-faktor.

Bluetooth, pulsband är inkluderat, praktiskt navigationshjul
Kort steglängd, hög q-faktor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Spirit Fitness CE800

Mycket hög byggkvalitet och utmärkt stegrörelse

Prisklass: Elit Steglängd: 50 cm Svänghjul: 13,5 kg Träningsprogram: 10 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 40 st Maxmotstånd: 400 W Maskinvikt: 109 kg Maxanvändarvikt: 200 kg Q-faktor: 9.5 cm Pedalhöjd: 40 cm Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Längd: 198 cm Bredd: 70 cm Höjd: 170 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande Garanti: 2 år för hemmabruk | 1 år för kommersiellt bruk Extrafunktioner: Högtalare Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Spirit Fitness CE800 är en crosstrainer i elitklassen främst avsedd för miljöer där träningsmaskiner används flitigt, exempelvis kommersiella gym. Trots sin höga prislapp är CE800 faktiskt relativt billig då modeller av denna kaliber ofta kostar dubbelt så mycket. Prestandamässigt har CE800 föga förvånande en mycket hög standard. Steglängden är ordentlig, likaså svänghjulet och de bidrar tillsammans med de stabila handtagen till en rejäl, stadig och skön stegrörelse. Kännetecknande för en elitmodell är den mycket höga maskinvikten och den ännu högre maximala användarvikten. Ett mycket starkt maximalt motstånd gör att även riktigt vältränade personer kan få ett tufft träningspass på CE800. Designen är genomtänkt, diskret och stilren och smälter därför in väl såväl i hemmamiljö som i kommersiella lokaler.

Detta gäller även kontrollpanelen som har ett begränsat antal knappar vilket hjälper till att göra den lättöverskådlig. Träningsdatorn är okomplicerad och lätt att lära sig men har ändå ett omväxlande urval av träningsprogram. Displayen har en bra storlek men med tanke på prisklassen hade vi velat se mer högupplöst grafik. Manualen ger ett för prisklassen ganska spartanskt intryck och finns endast på engelska, men desto viktigare är den tydlig givet genomsnittliga engelska-kunskaper. Fläkten är som på alla andra crosstrainers vi testat tanig och ger därför en mycket begränsad svalka. Sammantaget är CE800 ett utmärkt alternativ till betydligt dyrare modeller för verksamheter som använder sina träningsmaskiner flitigt.

Utmärkt stegrörelse, mycket hög byggkvalitet, lättanvänd träningsdator
Ingen svensk manual, lågupplöst display, tanig fläkt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. Masterfit TP500

Mellanklassmodell med högt prisvärde och utmärkt steg- och armlängd

Prisklass: Mellan Steglängd: 40 cm Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 250 W Maskinvikt: 51 kg Maxanvändarvikt: 135 kg Q-faktor: 20 cm Pedalhöjd: 34 cm Display: Tid, hastighet, distans, watt, puls Längd: 165 cm Bredd: 62 cm Höjd: 157 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Nej

Masterfit TP500 är en gedigen crosstrainer med ett högt prisvärde och en utmärkt steg- och armlängd.  Den svenska bruksanvisningen är mycket tydlig vilket gör att det snabbt att lära sig maskinens olika finesser. Handtagen har ett skönt grepp och armarna är tillräckligt långa för att även högväxta användare ska få en bra handposition. Maxmotståndet är genomsnittligt, men räcker gott och väl för intensiva träningspass, även för den vältränade. Bakdrivna crosstrainers har relativt brett mellan fotstegen jämfört med framdrivna och detta gäller även TP500. TP500 känns relativt modern i sin design utan att sticka ut. Den saknar tyvärr plats för både surfplatta och vattenflaska. Även nybörjaren navigerar sig enkelt fram i träningsdatorn och det går snabbt att komma igång med träningen.

På den bakgrundsbelysta displayen visas den viktigaste informationen, så du slipper distraherande knapptryckningar under hårda träningspass. Inställningar såsom motstånd och träningsprogram justeras smidigt under gång. TP500 har stora transporthjul vilket gör den lättflyttad, men hjulen känns plastiga och potentiellt bräckliga. Bruksanvisningen är tydlig och dessutom på svenska. Masterfit TP500 är en stabil crosstrainer som längtar efter att få leverera många tuffa träningstimmar till en flitig användare. Det finns en bra bruksanvisning på svenska och träningsdatorn är enkel men funktionell vilket gör att även mer ovana användare kan lära sig funktionerna snabbt på denna crosstrainer.

Rejäl steg-och armlängd, tydlig bruksanvisning
Saknar plats för surfplatta & vattenflaska, plastiga transporthjul
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

13. Finnlo Loxon XTR

Prisklass: Mellan Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maskinvikt: 66 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Längd: 148 cm Bredd: 58 cm Höjd: 158 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 4 år Videoklipp: Produktdemo : Instruktion Bruksanvisning: PDF

Finnlo Loxon XTR är en stilren och tyst crosstrainer med hög prestanda. Med sitt unika utseende, generösa maxmotstånd och god mobilitet är det här ett bra val till hemmaträningen. Tack vare en hög tillåten maxvikt, långa handtag och god steglängd passar maskinen de flesta användare, oavsett längd. Loxon XTR har ett elektromagnetiskt motstånd, vilket normalt ger en mycket lång livslängd. Steglängden är bra för prisklassen och ger en behaglig och effektiv träningsupplevelse. Loxon XTR känns visserligen stadigt byggt, men själva skalet ger en lite plastig känsla.

Träningsdatorn är simpel men kräver ändå lite tid att bemästra för den som vill mer än bara trampa i ett manuellt program. Kontrollpanelen är tydlig och informativ med en bra bakgrundsbelysning. Det saknas dock både en retur-knapp och ok-knapp samt en hylla för surfplatta. På styret finns handpulssensorer och för den som vill få ut mer av sin träning så finns det pulsprogram så att du kan skräddarsy din träning. Manualen är lättförståelig men finns tyvärr bara på engelska.

Bra steglängd, EMS, stadig,
Saknar hylla för surfplatta, något osmidig kontrollpanel
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

14. FINNLO Ellypsis E3000

Välbyggd med kraftigt motstånd och USB-uttag

Prisklass: Premium Steglängd: 50 cm Steglängd: 50 cm Svänghjul: 10 kg Träningsprogram: 7 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 15 st Maskinvikt: 70 kg Maxanvändare: 2 st Vikt: 150 kg Display: 5,3 tum, bakgrundsbelyst Längd: 165 cm Bredd: 55 cm Höjd: 158 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (stöd för trådlöst pulsmätning) Kraftkälla: Nätel Garanti: 3 år Video: Demo

FINNLO Ellypsis E3000 är en frontdriven premiumklassmodell med modern design och USB-uttag för laddning av mobil/surfplatta under träning. Under displayen finns ett hyllplan för surfplatta. Därför täcker tyvärr en surfplatta displayen, vilket offrar möjligheten att överblicka träningen. USB-uttaget gör åtminstone att surfplattan inte riskerar att få slut på batteri under ett pass. Du ändrar motstånd under träningspasset med två knappar som är placerade under displayen tillsammans med alla andra knappar som hör till träningsdatorn. Det hade varit bättre om de istället placerats enskilt, så att du lätt hittar dem även när du är väldigt trött. Ovanför kontrollpanelen finns en fläkt som tyvärr är underdimensionerad och ger minimal svalka. Det hade varit smartare att istället placera hyllplanet här, då detta inneburit att displayen inte kunnat bli täckt.

Ellypsis E3000 är robust och har en ordentligt tilltagen steglängd. Frontdriften möjliggör en bättre, mer elliptisk stegrörelse jämfört med bakhjulsdrivna crosstrainers. Det maximala motståndet är kraftigt och det går utmärkt att köra riktigt tuffa pass. Crosstrainern står dessutom stadigt på marken även vid maxbelastning, vilket på mindre stabila modeller kan vara ett problem. E3000 är utrustad med stora transporthjul av plast som funkar acceptabelt på mjukare underlag. På hårdare underlag som parkettgolv är de dessvärre värdelösa och förflyttning kan resultera i repor i golvet. Trots anmärkningarna så är E3000 sammantaget en välbyggd crosstrainer som klarar tuffa pass.

 

Rejält motstånd, USB-uttag
Surfplatta skymmer displayen, svag fläkt, bristfälliga transporthjul
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

15. Bowflex MaxTrainer M5I

Snygg och kompakt crosstrainer av hög byggkvalitet och med innovativ funktionalitet

Prisklass: Elit Steglängd: 28 cm Träningsprogram: 8 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 500 W Maskinvikt: 64 kg Maxanvändarvikt: 135 kg Q-faktor: 28 Rekommenderad användarlängd: 160 – 200 cm Minsta takhöjd: Kroppslängd + 38 cm Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå Längd: 177 cm Bredd: 64 cm Höjd: 160 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion

Bowflex MaxTrainer M5i blev troligen världens mest omtalade träningsmaskin 2015 och med god anledning. MaxTrainer är ingen konventionell crosstrainer, utan en hybrid mellan crosstrainer och trappmaskin. Grundidén är att maskinen ska ge en så effektiv träning att det räcker med ett 14 minuter långt intervallpass. Detta får man sägas ha lyckats med då träningen med de tuffaste inställningarna blir extremt intensiv, även för vältränade användare. Det finns självklart också lågintensiva program. MaxTrainer är märkbart påkostad med exklusiv design, som dessutom tar liten plats. Byggkvaliteten är genomgående hög, ner till detaljer som gummit på handtagen. Konstruktionen förblir stabil även vid hård träning av storvuxna användare. Träningsdatorn är hyggligt lättnavigerad, men man kunde gjort det enklare att justera träningstiden.

Det går dock snabbt att komma igång med MAX-programmet och vill man logga sin träning finns gratis appar för både Android och iOS. En analog kalorimätare sporrar att hålla förbränningen uppe. Luftmotståndet är onekligen effektivt men samtidigt tillräckligt högljutt för att överrösta en TV. Anledningen till att vi inte ger MaxTrainer ett högre betyg beror ingalunda på otillräcklig funktionalitet eller kvalitet, utan på det höga priset jämfört med andra träningsmaskiner med liknande prestanda. För köpstarka konsumenter med ont om tid och/eller utrymme, som eftersträvar en tidseffektiv och utmanande workout hemma, borde MaxTrainer däremot vara ett högintressant alternativ.

Hög byggkvalitet, innovativ funktionalitet, snygg, tar liten plats, app-stöd
Saftig prislapp, högljudd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

16. Keiser M5

Okomplicerad crosstrainer med fantastisk byggkvalitet

Prisklass: Elite Steglängd: 34 cm Svänghjul: Lättvikts aluminium Träningsprogram: Inga Typ: Bakhjulsdriven Motståndstyp: Magnetisk Motståndsnivåer: 24 st Maskinvikt: 61 kg Maxanvändarvikt: 127 kg Q-faktor: 14 cm Pedalhöjd: 32 cm Display: 3,3"ej bakgrundsbelyst Längd: 120 cm Bredd: 71 cm Höjd: 183 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (Pulsband köpes separat) Kraftkälla: Självgenererande Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Video

Keiser M5 är en imponerande välbyggd elitklass-modell med hög kvalitet i samtliga byggdelar. Den är självgenererande och behöver därmed inte kopplas till något eluttag. Designen är stilren och den smälter utan problem in i de flesta miljöer. Dessutom ska den enligt Keiser vara nästintill underhållsfri. M5 är minimalistisk i sin design och det innebär att den är yteffektiv men saknar en hel del annars vanligt förekommande tillbehör. Exempelvis har den varken hållare för vattenflaska, hylla för surfplatta, fack för nycklar och telefon, snabbknappar på handtagen eller fläkt. Däremot har M5 väl avvägda transporthjul och är relativt enkel att förflytta. Den är också härligt följsam och nästan helt tyst.

M5 har tre olika grepp att välja på, något som är relativt ovanligt för en crosstrainer. Ovanlig är också stegrörelsen som är något mer vertikal och upplevs som en blandning av en trappmaskin och crosstrainer. Det gör att steglängden blir avsevärt kortare och därmed blir stegrörelsen mindre elliptisk, vilket går stick i stäv med vad man normalt eftersträvar hos en crosstrainer. Detta då det är skonsammare mot leder och knän med en uttalat elliptisk stegrörelse. M5 är utrustad med en avskalad träningsdator som saknar förinställda träningsprogram och den visar bara den viktigaste informationen. Tyvärr saknar displayen bakgrundsbelysning vilket gör den svårläsbar i svagt ljus, exempelvis framför teven i vintermörkret. Det finns däremot många olika motståndsnivåer vilket på sitt sätt ger förutsättningar till att skapa variation i träningen.

Keiser M5 riktar sig till dig som söker en påkostad men samtidig avskalad, okomplicerad och och underhållsfri crosstrainer att träna på under många år. Är du däremot ute efter hög prestanda, funktionalitet och bekvämlighet så finns det lämpligare modeller för en betydligt billigare peng.

Mycket hög byggkvalitet, yteffektiv, nästintill underhållsfri, självgenererande
Medioker träningsdator, varken fack eller hylla, kort steglängd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Köpguide: De 19 viktigaste egenskaperna att tänka på när du ska köpa en crosstrainer

I vårt crosstrainer test har vi tagit hänsyn till 19 viktiga egenskaper. Dessa är listade nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.

Pris

Crosstrainer.pris.bast i test.seSom alltid är priset den kanske viktigaste faktorn. Tillverkarna av crosstrainers vänder sig till helt olika målgrupper för sina produkter och därför varierar priset enormt där de billigaste kostar knappt 2000 kr och de allra dyraste lätt kan kosta mer än 50000 kr. Den extrema skillnaden i pris avspeglar väl den enorma skillnad i kvalitet på de olika modeller som säljs på marknaden.

Generellt kan man säga att de dyrare typerna av crosstrainers, förutom att ha överlägsen byggkvalitet och funktion, även har en betydligt längre livslängd än de billigare. Däremot är en dyrare crosstrainer långt ifrån alltid bättre än en lite billigare modell i samma ”liga”. Väljer man en ”Budget”-modell får man vara beredd på att den känns lite instabil jämfört med de crosstrainers man är van vid på gymmet.

Om du utöver detta test vill läsa mer om billiga corsstrainers så rekommenderar vi Pricerunners guide av billiga corsstrainers.

Display

Crosstrainer.display.bast i test.seDe allra flesta crosstrainers har idag en display på vilken man inte bara kan läsa av siffror och text, utan även får en visualisering över motstånd, tillryggalagd sträcka etc. Det är viktigt att en display är användarvänligt uppbyggd så att det är lätt att ”hitta” de inställningar och kommandon man är ute efter. Man vill verkligen inte bli ståendes och försöka hitta klura ut olika menyer mitt under en träning när man har ångan uppe!

Träningsdator

Crosstrainer.traningsdator.bast i test.seEn bra crosstrainer ska ha en bra träningsdator. Det är denna som möjliggör för olika förprogrammerade träningsprogram, t.ex. intervallträning, fettförbränning, maraton etc.

Även billigare crosstrainers har idag ett flertal olika program att välja mellan så viktigare än antalet program är deras innehåll, dvs. hur bra träning de egentligen ger. Man lägger ofta även in användarens vikt och ålder för att justera de olika programmen med en lämplig belastning för bästa träningsresultat.

Pulskontroll

Pulskontrollen är egentligen kanske en del av tärningsdatorn men då funktionen långt ifrån alltid finns med i träningsdatorn på många av de crosstrainers som säljs har vi redovisat denna funktionalitet separat. Pulskontrollen mäter användarens puls, vanligen via handtagen, och skickar denna information till träningsdatorn som sedan redovisar den på displayen.

Crosstrainer.PulskontrollPulskontrollen är så bra för att den hjälper användaren att behålla den typ av ansträngning denna är ute efter. Kanske är det en jämn puls för fettförbränning eller kanske intervaller med olika puls man är ute efter. En mycket praktisk användning av pulskontrollen som medel-modeller och dyrare modeller ofta möjliggör är att hålla koll på användarens puls och hela tiden reglera motståndet så att användarens puls är så hög som man vill att den ska vara. Detta är alltså tvärtemot hur motstånd traditionellt används där just motståndet är ledande och pulsen går upp och ner trots att man oftast vill ha en så jämn belastning som möjligt.

Att variera motståndet efter pulsen ger istället i regel en mycket mer effektiv träning då den är den bästa indikatorn för att mäta hur hårt kroppen får jobba och ses därför ofta av mer seriösa motionärer som ett måste för en så effektiv träning som möjligt. Köper man en crosstrainer av bättre modell anser många därför att pulskontroll med automatisk motståndsjustering är lite av ett måste.

Front eller bakdrift

Crosstrainer.bakhjulsdrift.bast i test.se

En crosstrainer är antingen fram- eller bakdriven. En frontdriven crosstrainer är i regel att föredra då den ger en planare rörelse än en bakdriven. Den eftertraktade plana rörelsen, som påminner om längdskidåkning, innebär en skonsam belastning av knän och är en av de styrkor som gjort crosstrainern så populär, speciellt bland överviktiga och äldre motionärer.

Bromstyp

En crosstrainer har antingen elektromagnetiska bromsar/motstånd eller permanentmagnetiska. Generellt kan man säga att elektromagnetiska bromsar idag är att föredra framför permanentmagnetiska då elektromagnetiska bromsar inte har några rörliga delar som kan slitas ut. Permanentmagnetiska bromsar är däremot oftast billigare att tillverka och är därför vanliga på billigare modeller medan elektromagnetiska bromsar är vanligare i de högre prisklasserna.

Pedaler

Crosstrainer.pedaler.bast i test.seFör att få en bra belastning på fötterna är det viktigt att pedalerna följer fötterna genom hela den elliptiska rörelsen, så att trycket mot foten blir så jämnt och stabilt som möjligt. Dessutom ska pedalernas höjd kunna justeras så att den passar den individuella motionärens längd.  

Storlek

Har man en liten bostad med en mycket begränsad yta för sin crosstrainer, så vill man av naturliga skäl ofta att den ska ta så lite plats som möjligt. Priset man får betala för detta är dock i regel en mindre stabil crosstrainer som inte klarar av en lika stor belastning som en mer utrymmeskrävande modell gör. Detta gör den mer vinglig och minskar livslängden.

Billigare crosstrainers brukar ta upp mindre yta än dyrare, vilket passar många då de dels har mindre pengar att lägga på sin crosstrainer och dels bor i en liten bostad. För de med större budget men ont om yta, blir däremot ramstorleken ofta ett problem då de dyrare, mer gediget byggda crosstrainersarna tar upp mer plats.

Är yta inte en begränsning kan man generellt säga att ju större ramstorleken är, desto mer stabil blir också crosstrainern. Observera att crosstrainern utöver ramstorleken dessutom behöver ha fria ytor på upp till en halv meter i varje riktning då många delar rör sig avsevärt under användning.

Maskinvikt

I likhet med ramstorlek så finns det för maskinvikt generellt ett motsatsförhållande där större vikt ger en mer stabil och gedigen maskin som tål hård belastning och tunga personer medan en lättare crosstrainer är mer instabil, mindre hållbar, kanske gnisslar etc.

Liksom för storlek väger de billigare modellerna mindre än de dyrare vilket är bra om man har ont om plats och vill kunna flytta crosstrainern ofta. Har man dock råd och plats är högre vikt oftast någonting positivt då du får en crosstrainer av högre kvalitet om den väger mer.

Användarvikt

Denna egenskap är extra viktigt för crosstrainers som ska komma att användas av tyngre användare. Man kan vara tung beroende på att man är tjock, muskulös (muskler väger mycket!), lång etc. men oavsett varför så är det viktigt att man köper en modell som är konstruerad för att klara av den användarvikt den faktiskt ska användas för.

Är man flera som planerar att använda crosstrainern så måste man naturligtvis köpa en modell som är konstruerad för att kunna bära den tyngsta användaren. Generellt kan man säga att ju dyrare typ av crosstrainer, desto högre användarvikt klarar den av.

Vi vill uppmärksamma tyngre personer på att det kan vara farligt att använda sig av en crosstrainer som inte är konstruerar att klara av den vikt man belastar den med. Detta då en kraftigt överbelastad crosstrainer, riskerar att haverera mitt under ett träningspass, varpå användaren kan falla och skada sig allvarligt.

Svänghjul

Crosstrainer.svanghjul.bast i test.seEn viktig del av crosstrainerns mekanik är svänghjulet då trampandet får svänghjulet att snurra. För att göra det jobbigare att hålla hjulet i rörelse, och på så sätt ge kroppen sin träning, omges svänghjulet av magneter som bromsar det. För att få ett stabilt och jämnt motstånd ska svänghjulet vara så tungt som möjligt. Därför kan man generellt säga att ju högre vikt svänghjulet har desto bättre.

Steglängd

Crosstrainer.steglangd.bast i test.seFör att kunna få en bra och skön träning med ordentliga elliptiska benrörelser är det viktigt att steglängden är tillräckligt stor. Annars blir det lätt för små rörelser som ger en sämre och mindre rolig träning. Billigare modeller har i regel kortare steglängd på ca 30-40 cm och dyrare modeller en steglängd från ca 40 upp till 50 centimeter eller mer.

Generellt kan man säga att ju längre du är, desto större steglängd ska du ha. Är du väldigt kort kan det faktiskt vara att föredra en kortare steglängd på kanske 30 centimeter. Är du däremot längre än 160 cm bör du inte ha en steglängd under 40 centimeter.

Design

Crosstrainer.design.bast i test.seÄven om designen normalt inte påverkar funktionaliteten nämnvärt spelar den faktiskt fortfarande en stor roll för många. En billig crosstrainer kan ofta lätt flyttas och därför gömmas undan i något skrymsle när den inte används, men mer gedigna crosstrainers är varken byggda för, eller tänka att flyttas omkring. Då crosstrainern därför kanske alltid står framme i ett TV-rum eller ett hemmagym vill man inte behöva skämmas för den pga. att den ser bedrövlig ut.

En crosstrainer måste kanske inte vara en skönhet men den bör åtminstone ha en sådan acceptabelt OK design att det inte gör ont att titta på den.

Robusthet

En mycket viktig egenskap på en crosstrainer är robusthet och det finns flera orsaker till detta. Den kanske viktigaste orsaken är att en robust crosstrainer troligen kommer ha en längre livslängd än en mindre robust då dess välkonstruerade och gedigna ram, mekanik och elektronik kommer att klara av den långa och hårda belastning som en crosstrainer ofta utsätts för.

Detta gäller speciellt om den används ofta, om den används av tunga personer och om användaren/användarna köra hårda träningsprogram. En bättre robusthet innebär normalt även att crosstrainern klarar en högre användarvikt. Priset för en robust crosstrainer är dock att den oftast tar upp mer plats än en mindre robust, att den väger mer och kanske framför allt att den är dyrare.

Garanti

En crosstrainer innebär ofta en lite större investering för de flesta och därför är det viktigt att man kan lita på att den är hållbar och kommer att kunna ge trogen tjänst i flera år. Om den av någon anledning skulle gå sönder eller vara defekt på något sätt, är det viktigt att tillverkaren eller återförsäljaren snabbt och billigt (helst kostnadsfritt) kan ersätta eller reparera crosstrainern.

Även billigare modeller kan ha ganska generösa garantitider vilket naturligtvis är bra, men man bör ha i åtanke att man som kund vid reklamation ofta för stå för alla kostnader att transportera crosstrainern till en reparationsverkstad eller returnera den med post. Detta innebär ju i sig i regel en inte obetydlig kostnad i både tid och pengar. Vi rekommenderar därför att man vid köp av crosstrainer har detta i åtanke.

Montage

Crosstrainer.montage.bast i test.seOm man köper en crosstrainer online via Internet/postorder (vilket är väldigt vanligt även för dyrare modeller då man normalt får ett bättre pris i Internetbutikerna) och hemleverans och montage inte ingår (vilket de ibland gör för dyrare modeller) är det viktigt att själva montaget av crosstrainern inte är alltför komplicerad.

Manual

Crosstrainer.manual.bast i test.seEn bra manual med detaljerade instruktioner är en bra trygghet för att man ska kunna få ut det mesta av sin crosstrainer. Dels bör den innehålla lättförstådda instruktioner för hur man monterar ihop crosstrainern, dels bör den innehålla användarvänliga instruktioner och guider kring hur man använder träningsdatorn med alla dess program och inställningar. Tyvärr fallerar många crosstrainer-tillverkare en del på denna punkt, även de som säljer lite dyrare modeller.

Numera tycker vi att det förutom en pappersmanual även ska medfölja en digital manual, gärna som PDF-dokument eller annat känt format som gör att det är lätt att öppna och läsa. Att spara en liten PDF-fil på under 1 MB på sin dator är dessutom betydligt mindre utrymmeskrävande än att lagra en pappersmanual som dessutom brukar ha en tendens att slarvas bort.

Ljudnivå

Ljudnivå är kanske inte det första man tänker på när man ska köpa en crosstrainer. En crosstrainer ska vara tyst och inte föra några irriterande gnäll-ljud eller liknande. Dels då det ofta stör träningen genom att man kanske inte vågar ta i tillräckligt av rädsla för att crosstrainern ska haverera, dels då den kan störa den fokus man vill ha i sin träning oavsett om fokusen fås genom att lyssna på musik eller titta på TV. Det finns dock även ett annat skäl till att en crosstrainer inte ska gnissla.

Precis som för andra mekaniska konstruktioner innebär ett gnisslande att det förekommer en hög friktion vid användningen och att crosstrainern därför slits ut snabbt. Detta vill man undvika då en bra crosstrainer ska kunna användas dagligen i flera år innan den är utsliten. Gnisslar däremot crosstrainern slits den därför kanske ut så snabbt att den är söndersliten efter bara några månaders användning.

Mobilitet

Crosstrainer.mobilitet.bast i test.seMer gedigna crosstrainers är inte tänkta att flyttas omkring men för billigare modeller med låg vikt är det vanligt att man förvarar crosstrainern i ett skrymsle när den inte används. I så fall kan det vara viktigt att crosstrainern är byggd för att lätt kunna flyttas omkring så att man inte skadar den eller sig själv under flytten. En del billigare modeller har därför hjul för att öka dess mobilitet.

Vanliga frågor om crosstrainers

I den här guiden har vi samlat de vanligast frågorna konsumenter ställer king crosstrainers.

Hur långa pass ska man köra med crosstrainer för att det ska vara effektivt?
Eftersom du använder samtliga stora muskelgrupper när du tränar med crosstrainer så blir den mycket effektiv. Sen beror det såklart vilket typ av pass du väljer att köra. Alla möjliga träningspass passar att köra med crosstrainer. Om du väljer att köra ett intervallpass med hög intensitet så räcker det att köra 20-30 minuter, det ger samma kaloriförbränning som 60 minuter rask promenad.

Vilka muskler tränar man med en crosstrainer?
Vid ett normalt träningspass med crosstrainer så använder du samtliga stora muskelgrupper. Framförallt aktiveras benen och armarna samt hjärta och lungor. Med andra ord så tränas både muskler och kondition. Vill man ha högre belastning på överkroppen så använder man armarna mer än benen och vice versa. Det går även att få mer fokus på baksida ben genom att trycka igenom steget med hälen. Vill man istället koncentrera sig på vaderna så kan man välja att stå mer på tå och trycka genom steget.

Hur ofta kan man träna med en crosstrainer?
De flesta kan med fördel träna på sin crosstrainer varje dag. Vid kraftig muskulär belastning kan de berörda musklerna behöva vila någon dag mellan passen för att de ska hinna återhämta sig och byggas upp igen. Detta kan vara fallet om du är väldigt otränad och just börjat träna på din crosstrainer. Om så är fallet kan det vara bra att lyssna på sin kropp och ta det lite försiktigare i början. I normalfallet vänjer sig dock kroppen snart och du kan göra på varje dag.

Hur många kalorier bränner man på en crosstrainer?
Crosstrainern bränner generellt mer kalorier än många andra träningsredskap såsom promenader på löpband, motionscykel och trappmaskin eftersom du använder fler muskler vid användandet. Hur många kalorier du bränner beror på hur intensivt träningspasset är.

Grovt räknat så bränner man ca 600 kalorier på en timmes medelintensiv träning med crosstrainer. Jämförelsevis så bränner en medelintensiv promenad på två timmar eller en och en halvtimme cykelträning samma antal kalorier.

Ska crosstrainern ha svänghjulet fram eller bak?
Framhjulsdrivna crosstrainers är generellt sett dyrare än bakhjulsdrivna, men i de flesta fall även bättre. Det är alltså oftast för att komma ner i pris som man väljer en bakdriven modell. En annan vanlig anledning är pedalerna ofta är närmare golvet på bakdrivna crosstrainers. Detta kan vara avgörande om man är lång eller har lågt till tak i träningsrummet, något som exemplevis är vanligt i källare.

En nackdel med bakdrivna modeller är att de har en sämre Q-faktor. Q-faktorn är avståndet mellan pedalerna och ju lägre avstånd desto mer naturligt känns det. På framhjulsdrivna crosstrainers tillåter däremot konstruktionen i regel en mycket bra Q-faktor. Dessutom ger framdriften en mer elliptisk - det vill säga oval - rörelse som liknar den vid längdskidåkning. Det ger mindre belastning på knäna och träningsrörelse upplevs av de flesta som skönare.

Kan man montera crosstrainern själv eller behöver man köpa till den servicen?
Crosstrainern anländer oftast i ett stort paket. De flesta delarna är redan monterade vilket innebär, att i de flesta fall, så är det mycket lätt att montera den på egen hand.

En crosstrainer är ofta tung och svår att lyfta helt själv på ett säkert sätt, vi rekommenderar därför att man är två personer som lyfter den ur paketet och att man sedan hjälps åt att montera den. Oftast följer de verktyg som behövs för monteringen med i paketet men ett tips är att ha en välsorterad verktygslåda nära till hands för säkerhets skull. Det tar mindre än en timme att montera en normal crosstrainer.

Köpguide: Vilken crosstrainer är bäst för mig?

Det är viktigt att tänka till innan du gör ditt köp. Vilken crosstrainer som passar just dig bäst beror till största delen på dina personliga preferenser. För att ta reda på dessa rekommenderar vi att du ställer dig följande frågor:

 • Hur mycket pengar är du beredd att betala?
 • Hur ofta kommer crosstrainern att användas?
 • Vilket typ av träning kommer din crosstrainer att användas till?
 • Hur stort utrymme har du tillgänglig för crosstrainern och hur högt är det till tak?
 • Passar modellen ifråga med min längd?

Det skiljer mycket mellan de billigaste modellerna och de som ligger en bit över 10 000 kr. Om du med säkerhet vet att crosstrainern kommer användas frekvent så bör du överväga en modell från åtminstone 9 000 kr och uppåt, vad vi i detta test kallar premiumklassen.

De billigare modellerna har i regel inte samma stabilitet, funktionalitet eller hållbarhet som de dyrare. De dyrare modellerna har vanligtivs ett tyngre svänghjul vilket ger mer stabilitet i träningsrörelsen och en mer följsam samt finare gång, men även mindre mekaniskt slitage. Något som borgar för mindre underhåll och en längre livslängd.

Vissa crosstrainers är särskilt bra för till exempel intervallträning och vissa är sköna att köra lite längre pass på. Fundera över vilka typer av pass du tror att du kommer köra. Vissa är kompatibla med diverse träningsappar vilket kan ge extra motivation till din träning samt underlätta för registrering av träningspassen. Att registrera sin träning i en app visar sig för många ge en förvånansvärt stark motivation.

Om du kommer köra pulsbaserad träning så rekommenderar vi att du väljer en modell som har trådlös överföring från ett pulsband. De fasta pulssensorerna är ofta inte så precisa och mäter endast på ett fast ställe där du normalt inte har händerna under träningspasset.

Har du begränsat med utrymme rekommenderar vi att du kollar särskilt noga på hur måtten blir i ihopmonterat läge. Om du planerar att placera den i källaren vill vi påminna om att säkerställa så att det fungerar med takhöjden. De flesta crosstrainers har transporthjul men de kan ändå vara knöliga att stuva undan eftersom konstruktionen är otymplig. Det går heller inte att fälla ihop crosstrainers såsom man ofta kan med ett löpband eller roddmaskiner.

Om din längd är över cirka 170 cm är det viktigt att du kollar upp vilken steg- och armlängd din tilltänkta crosstrainer har. För optimal komfort rekommenderar vi att man letar efter en crosstrainer som har en steglängd på minst 40 cm. Är man osäker rekommenderar vi att man själv testar crosstrainern innan köp.

Utgångna produkter

0 5 5 1

Abilica CrossTech

Stilren testvinnare med svårslaget prisvärde

Prisklass: Mellan Steglängd: 40 cm Svänghjul: 10 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 300 W Maskinvikt: 52 kg Maxanvändarvikt: 130 kg Längd: 165 cm Bredd: 62 cm Höjd: 157 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF
Crosstrainer Abilica Crosstech

Abilica CrossTech utnämns till bäst i test tack vare sin vinnande kombination av hög pestanda till ett riktigt bra pris. CrossTech:s kanske synligaste egenskap är den distinkt röda färgen som ger den ett unikt utseende. Med en välbyggd maskinkropp och ett rejält svänghjul är den märkbart robust och stabil, även vid tuff träning. CrossTech har ett kraftigt EMS-motstånd, vilket man annars mest ser i dyrare prisklasser och detta borgar för en längre livslängd. Steglängden är generöst tilltagen och tillsammans med de greppvänliga handtagen ger detta en skön stegrörelse, vilket i sig bidrar till en behaglig och effektiv träning. Justerbara pedaler och långa handtag gör CrossTech anpassningsbar för både korta och långa användare.

Träningsdatorn kunde varit mer intuitiv och kräver därför lite tid att bemästra helt. Likväl lär man sig relativt snabbt de viktigaste kommandona. Displayen är mindre än genomsnittet för en mellanklass-modell, men samtidigt fullt läsbar. CrossTech:s ända riktiga problem är att efterfrågan på den är så stor att den tenderar att sälja slut med jämna mellanrum.

Mycket prisvärd, väldesignad, rejäl steglängd, mycket robust, tyst
Något ointuitiv träningsdator, ganska medioker display-storlek
0 5 3.5 1

Christopeit Sports CS5

Prispressad budgetmodell med förvånansvärt hög prestanda

Prisklass: Budget Steglängd: 31 cm Svänghjul: 8 kg Träningsprogram: 1 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 8 st Maskinvikt: 40 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Längd: 140 cm Bredd: 59 cm Höjd: 171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Christopeit Sports CS5

Tyska Christopeit Sports CS5 är med sitt pris i nedre budgetklassen otroligt prispressad. Byggkvaliteten är god för en budget-crosstrainer, vilket den mycket höga max-användarvikten vittnar om. Steglängden räcker för medellånga kvinnor, men är väl kort för längre män. Styre och handtag är sköna med en bra höjd. CS5 har ett permanent magnetmotstånd och behöver därför inte strömsladd. Tillsammans med transporthjulen och den låga maskinvikten gör detta CS5 lättflyttad. Träningsdatorn saknar förprogrammerade träningsprogram och motståndet justeras manuellt med ett litet hjul. Displayen är mindre intuitiv, då förkortningarna är på tyska. Då både träningsdator och display är mycket simpla blir dock detta inte något reellt problem, och många användare föredrar nog till och med denna enkelhet.

Mycket lågt pris, lättanvänd, sladdfri, hög maxanvändarvikt
Sparsam steglängd, mindre intuitiv display

Bästa pris hos:

0 5 4 1

Casall Infinity 1.3X

Exklusivt designad crosstrainer med pulsstyrning och bröstbälte

Prisklass: Mellan Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 50,5 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Svart & silver-vit (Monokrom) Storlek: 5.6 Längd: 145 cm Bredd: 62 cm Höjd: 172 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (bröstbälte inkluderat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Casall Infinity 1.3X

Infinity 1.3X är den mest påkostade crosstrainern i Casalls nyligen uppdaterade Infinity-serie. Den har samma smakfulla skandinaviska design som sina syskonmodeller men är, som för att utmärka sin exklusivitet, svart istället för vit. Infinity 1.3X har en rad styrkor. Den har en robust och stabil konstruktion. Den har även en rejäl steglängd och ett kraftigt svänghjul som ger en ordentlig, behaglig stegrörelse. Handtagen är greppvänliga och sköna. Nytt för årets modell av Infinity 1.3X är en ny och i flera avseenden förbättrad träningsdator. Displayen är bakbelyst och menysystemet är okomplicerat. Kontrollpanelen har ett hjulreglage som gör den smidigare att använda, exempelvis för att justera motstånd under träning. Längst upp på kontrollpanelen så finns alla träningsprogram listade, vilket ger en bättre översikt över vilka träningsprogram som finns att välja mellan.

Det finns också en hylla för exempelvis läsplattor samt stöd för appen iConsole. Både maxmotstånd och maxanvändarvikt är mycket kraftiga. Utöver detta är Infinity 1.3X dessutom utrustad med pulsstyrning som anpassar motståndet efter användarens puls. Man får även med ett trådlöst puls-bröstbälte i mediumstorlek. Det är inte lätt att hitta svagheter hos Infinity 1.3X, det närmaste vi kan komma är att det inkluderade bröstbältet är för litet för bredbröstade användare.

Snygg design, utmärkt träningsdator, bröstbälte inkluderat, pulsstyrning
saknar hylla för surfplatta
0 5 3.5 1

Viking Sport 305

Budgetmodell med svårslaget prisvärde

Prisklass: Budget Steglängd: 38 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 21 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 24 st Maskinvikt: 43 kg Maxanvändarvikt: 110 kg Längd: 130 cm Bredd: 68 cm Höjd: 157 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande Bruksanvisning: PDF
Viking Sport 305

Viking Sport 305 - ofta förkortad som VS305 - är en mycket prisvärd budgetklass-crosstrainer och vi utnämner den därför till bästa budgetval. Den är mycket lik sin föregångare VS304, men har även vissa uppgraderingar. VS305 är mycket stabil för sin prisklass och varken gnisslar eller knakar så länge den monteras korrekt. Detta är nu enklare än tidigare då bruksanvisningen förbättrats. Vi skulle dock fortfarande gärna sett lite fler och tydligare illustrationer. Glidet är bra och ger tillsammans med den - för prisklassen rekordlånga - steglängden en mjuk elliptisk benrörelse, vilket alltid eftersträvas med en crosstrainer. Träningsdatorn är förbättrad med ännu fler träningsprogram och motståndsnivåer, som möjliggör en varierad och stimulerande träning. Display-texten kan fortfarande uppfattas tanig, men faktumet att displayen nu är bakgrundsbelyst underlättar läsbarheten. Inte minst om man tränar framför teven i ett nedsläckt rum.

Svårslaget prisvärde, skönt glid, stabil, tyst, bra steglängd
Något tanig display-text, manualens halvdana illustrationer
0 5 4 1

Casall Infinity 1.2X

Väldesignad, robust och mycket prisvärd mellanklassmodell

Prisklass: Mellan Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 50,3 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Svart & silver-vit (Monokrom) | Storlek: 5,6 tum Längd: 145 cm Bredd: 62 cm Höjd: 172 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Casall Infinity 1.2X

Casall Infinity 1.2X ingår tillsammans med sitt lillasyskon Infinity 1.1X i Casalls relativt nya Infinity-serie. Även om de två modellerna till synes är förvillande lika finns det främst två avgörande styrkor som gör Infinity 1.2X överlägsen sitt lillasyskon: Längre steglängd och tyngre svänghjul. Dessa båda nyckelegenskaper ger Infinity 1.2X en rejälare och skönare stegrörelse. Även om 5 cm längre steglängd låter futtigt gör den stor skillnad, speciellt för lite längre användare. Maxanvändarvikten är hög och det mycket kraftiga maxmotståndet utmanar även den vältränade.

Exklusiv design är Casalls signum och med rådande prispress betalar man just nu inte extra för den. Den bakgrundsbelysta displayen är liksom träningsdatorn lättanvänd. Likt alla andra Infinity-modeller hade vi gärna sett kraftigare transporthjul och EMS-bromsar. Då detta är de enda svagheter vi lyckats hitta hos Infinity 1.2X är detta en mycket prisvärd crosstrainer och vi utnämner den därför till bästa mellanklassval.

Robust, bra steglängd & träningsdator, snygg design, kraftigt motstånd
Saknar hylla för surfplatta

Bästa pris hos:

0 5 4 1

XTERRA Free Style 5.4 E

Robust crosstrainer med lutningsfunktion, tydlig display och bra transporthjul

Prisklass: Premium Steglängd: 45 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 9 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 20 st Maxmotstånd: 350 W Ramlutning: 0-14,5° Maskinvikt: 95 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 6,5 tum Längd: 192 cm Bredd: 54 cm Höjd: 163 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Fläkt, inbyggda högtalare Bruksanvisning: PDF
XTERRA Fress Style 5.4 E 1

Free Style 5.4 E är en frontdriven crosstrainer i lägre premium-klassen från välrenommerade Xterra Fitness. Steglängden är kortare än genomsnittet för frondrivna crosstrainers men den är fortfarande väl tilltagen. Svänghjulet är rejält och bidrar tillsammans med steglängden och frontdriften till en mycket fin stegrörelse. Free Style 5.4 E har lutningsfunktion för ökat motstånd, något man annars mest ser på betydligt dyrare elit-modeller. Även om denna funktion inte är onödig så är dess nytta begränsad då crosstrainern redan har ett bra motstånd. Displayen är tydlig och menysystemet är lätthanterligt. Kontrollpanelens knappar känns aningen plastiga för en premiummodell. Pulsmätaren hittar pulsen ovanligt snabbt, vilket är praktiskt eftersom man måste ändra handposition från svängarmarna till de fasta varje gång man ska kolla pulsen. Såvida man inte har pulsband förstås. Pedalerna lutar inåt 2° och detta ska enligt tillverkaren skona knäna.

Detta låter bra i teorin men vi kunde inte notera någon skillnad. Maxanvändarvikten är hög vilket är rimligt då Free Style 5.4 E är robust byggd och känns stabil. Transporthjulen är gedigna och gör tillsammans med ett stabilt handtag crosstrainern mer lättflyttad. I nuläget finns ingen svensk bruksanvisning. 

Robust & stabil, lutningsfunktion, tydlig display, bra transporthjul, snabb pulsmätare
Plastiga knappar, ingen svensk bruksanvisning
0 5 4 1

Schwinn 470i

Mångsidig med fokus på komfort och nymodighete

Prisklass: Premium Steglängd: 51 cm Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 25 st Maskinvikt: 75 kg Maxanvändarvikt: 136 kg Display: 5,8” bakgrundsbelyst Längd: 178 cm Bredd: 72 cm Höjd: 161 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Schwinn Connect, MyFitnessPal Bruksanvisning: PDF
Schwinn 470i

Schwinn 470i är en gedigen premiumklassmodell med praktiska detaljer utöver det vanliga och utnämns till bästa premiumval. Den har en modern design och stöd för appar såsom Schwinn Connect & MyFitnessPal. Träningsdata överförs genom att man kopplar en USB-sticka till enheten, idag är den metoden tyvärr relativt gammalmodig då många träningsappar har trådlös överföring istället. USB-sticka ingår inte utan måste köpas separat. Under displayen finns ett hyllplan för surfplatta och liknande. Placeringen av hyllplanet gör dock att displayen täcks av surfplattan. För att kompensera för detta har 470i en extra – mindre – display direkt under hyllplanet där man kan avläsa den viktigaste informationen. Där finns också ett USB-uttag som gör det möjligt att ladda sin surfplatta eller telefon. Genom att justera lutningen på fotstöden så kan du bestämma vilken del av benen som ska få hårdast träning. Om du behöver ändra motstånd och/eller lutning under träningspasset så görs det enkelt med de praktiska snabbknapparna som finns tillgängliga vid sidan av displayen. Bredvid kontrollpanelen finns två enklare högtalare och en mindre fläkt. Schwinn 470i är robust och har en ordentligt tilltagen steglängd. Den är dessutom frontdriven vilket möjliggör en bättre elliptisk stegrörelse jämfört med bakhjulsdrivna maskiner.

Detta är en riktigt trevlig crosstrainer med två displayer som gör att du kan se din träningsdata samtidigt som du kan se på t ex din läsplatta, som dessutom kan laddas samtidigt.

Högt maxmotstånd, lutnings-funktion, rejäla fotplattor
Puls visas ej med siffror, appar kräver USB-sticka
0 5 4 1

Inspire Fitness Cardio Strider CS2

Skonsam hybrid mellan crosstrainer och motioncykel

Prisklass: Premium Steglängd: 30-38 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 8 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 20 st Maskinvikt: 83 kg Maxanvändarvikt: 136 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD display Längd: 150 cm Bredd: 86 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Videoklipp: Produktdemo
Inspire Cardio Strider CS2

CS2 Cardio Strider från Inspire Fitness är en extremt skonsam hyrbid mellan crosstrainer och motionscykel och utnämns till bästa premiumval. Jämfört med en normal crosstrainer aktiverar den andra delar av musklerna. Detta främst för att du sitter ner men också för att handtagen kan justeras så att både bröst/rygg och armar aktiveras. CS2 är tillgänglig för användare i alla åldrar men kanske främst för personer med begränsad rörlighet. Precis som en vanlig crosstrainer är den tyst och tillverkaren utlovar minimalt med underhåll. Konstruktionen är stabil och utformningen gör produkten till förhållandevis yteffektiv, särskilt i utrymmen med låg takhöjd. Sitsen är mjuk, bekväm och anpassad även för längre träningspass. De hårdgummerade handtagen har ett bra grepp. Tyvärr sitter hyllplanet för surfplatta nedanför träningsdatorn, vilket gör att den skymmer displayen. CS2 Cardio Strider är ett intressant alternativ för dig som vill aktivera hela kroppen under träning utan att belasta lederna.

Skön sits, justerbart ryggstöd, hyllplan för surfplatta, enkel start
Displayen skyms av surfplatta
0 5 4 1

Master Fitness CF50

Prisvärd, bekväm och funktionell

Prisklass: Mellan Steglängd: 46 cm Svänghjul: 10 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maskinvikt: 75 kg Maxanvändarvikt: 140 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Längd: 163 cm Bredd: 60 cm Höjd: 150 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF
Master Fitness CF50

Master Fitness CF50 är en framhjulsdriven crosstrainer med en ordentlig steglängd och ett väl tilltaget svänghjul. CF50 ingår i samma serie som lillasyskonet CR40, med den stora skillnaden att CF50 är framhjulsdriven. Något som ger en mer elliptisk, jämn och därmed skönare benrörelse, som är bland de viktigaste egenskaperna hos en crosstrainer.  
Det är relativt långt mellan handtagen och det kan vara ovant för mindre användare. Däremot sitter de rymliga pedalerna på ett bra avstånd även för små personer, vilket är av stor betydelse för bekväm träning. Med CF50 kan du snabbt komma igång med din träning. Både med manuellt program genom ”Quick start” eller något av de förprogrammerade träningsprogrammen som även finns angivna vid sidan av den lättavlästa skärmen. För mer avancerade användare går det att köpa till ett trådlöst pulsbälte och med ”recovery”-funktionen kan du mäta din kondition. CF50 kan spara träningsinformation från upp till fem användare, vilket är praktiskt om man är flera användare.

Handtagen för förflyttning av crosstrainern är lättåtkomliga, men det kunde varit bättre rull på transporthjulen. CF50 är robust och stilren med en funktionell hylla för surfplatta. Tyvärr har den däremot ingen vattenflaskhållare.Då det kan vara komplicerat att montera en crosstrainer för första gången så hade det underlättat med en tydligare manual med större, mer detaljerade bilder eller en instruktionsvideo.

Jämn stegrörelse, stabil, hylla för surfplatta
Otydlig manual, saknar flaskhållare
0 5 3.5 1

Bowflex Max Trainer M7

Häftig träningsmaskin för tuffa intervaller och hög förbränning

Prisklass: Elit Träningsprogram: 11 Motståndstyp: Motoriserat magnetmotstånd Motståndsnivåer: 20 st Maskinvikt: 135 kg Maxanvändarvikt: 135 kg Display: Dubbla LCD / LED-skärmar Längd: 117 cm Bredd: 64 cm Höjd: 165 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls + pulsbälte (ingår) Kraftkälla: Näte Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo
Bowflex Max Trainer M7

Bowflex Max Trainer M7 är en hybrid av en crosstrainer och en trappmaskin vilket innebär att den kan erbjuda riktigt hård träning för hela kroppen. Det motoriserade magnetmotståndet kan ge ett extremt tungt motstånd vilket är önskvärt vid framförallt tuffa intervaller. Samtidigt är maskinen skonsam mot knä och leder eftersom den fångar upp kraften från kroppsvikten och fördelar den över rörelsen på ett balanserat sätt. M7 kännetecknas av genomgående högkvalitativa materialval men också en förhållandevis låg maskinvikt. Bowflex erbjuder dessutom en generös garanti på tre år för privat bruk. Designen är tilltalande och som på många av Bowflex andra konditionsmaskiner så är konsol med display futuristisk. Träningsdatorn är lätt att förstå sig på och Bowflex har en egen gratisapp där användaren via bluetooth-funktionen enkelt kan föra över och följa upp sin träning. Detta bidrar tillsammans med tydliga och lagom stora knappar samt få initiala inställningar till att det går snabbt att komma igång med träningen. Det finns även snabbknappar lättillgängliga på två ställen för reglering av motståndet.

M7 är utrustad med både flaskhållare samt hylla för surfplatta, tyvärr så täcker en eventuell surfplatta träningsdisplayen och det gör det nästan omöjligt att överblicka sin träning. På plussidan så skickar Bowflex med ett trådlöst pulsbälte, något man får köpa till separat på de flesta crosstrainers. M7 sticker ut med sitt lätta svänghjul, vilket normalt är förknippat med en sämre motståndsprofil. Istället roterar svänghjulet extra snabbt för att kompensera för den lägre vikten. Detta ställer betydligt högre krav på byggkvalitet för att tåla den ökade påfrestning som den snabbare rotationen innebär. Eventuella brister med denna konstruktion kan dröja år innan de märks, men den mycket höga byggkvaliteten i övrigt talar för att det inte blir ett problem. Bowflex Max Trainer M7 är en gedigen och skonsam träningsmaskin för hela kroppen. Dess saftiga prislapp avskräcker troligen de flesta och den riktar sig därför till resursstarka motionärer som har ont om tid och plats, men ambitiösa träningsmål.

Hög kvalitet, yteffektiv, tungt motstånd
Högt prissatt, surfplatta täcker display
0 5 3.5 1

Abilica Stream RC V

Stilren och robust mellanklassmodell

Prisklass: Mellan Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 62 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Längd: 145 cm Bredd: 58 cm Höjd: 171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF
Abilica Stream RC V

Abilicas Stream RC V är uppföljare till storsäljaren CrossTech och trots stora likheter finns även flera skillnader modellerna emellan. Mest uppenbar är designen som är sobert grå istället för färggrant röd. En dold men desto viktigare skillnad är motståndet, som tyvärr nedgraderats från EMS till permanentmagnet. Detta märks emellertid inte då RC V är tyst och har ett mycket kraftigt maxmotstånd. Desto viktigare har RC V likt sin föregångare en generös steglängd och ett rejält svänghjul, vilket ger en effektiv och skön stegrörelse.

Handtagen har ett skönt grepp och passar även långa användare. RC V utstrålar kvalitet och är märkbart robust och stabil, även vid tuff träning. Träningsdatorn kan uppfattas lite omständlig, så det är mödan värt att läsa igenom bruksanvisningen. Den bakgrundsbelysta färgdisplayen är däremot tydlig och kontrollpanelen har en praktisk men även diskret beteckning över de olika träningsprogrammen. RC V är onekligen en högpresterande crosstrainer, men är än så länge inte lika prispressad som konkurrerande modeller.

Stilren design, rejäl steglängd & svänghjulsvikt, robust & stabil, tyst
Något omständlig träningsdator, pris över genomsnittet
0 5 4 1

Abilica Stream FC V

Framdriven premiummodell med rejäl steglängd och modern design

Prisklass: Mellan Steglängd: 51 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 72 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Längd: 170 cm Bredd: 65 cm Höjd: 183 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Bluetooth Bruksanvisning: PDF
Abilica Stream FC V

Premiummodellen Abilica Stream FC V är lillasyskon till den mer påkostade FC X och till synes förvillande lik denna. Det finns dock ett antal skillnader som motiverar FC V:s lägre pris. För det första saknar FC V elektromagnetiskt motstånd och har istället ett billigare – men också mindre långlivat – permanentmotstånd. Vidare har FC V en något simplare träningsdator utan stöd för appar, vilket inte gör så mycket då app-utbudet än så länge är magert. Träningsprogrammen är lika många men med en något annorlunda funktionalitet. Vi föredrar faktiskt FC V:s träningsdator då den känns lite tydligare samt stöder användardefinierade program. Samtidigt är skillnaden liten och båda träningsdatorerna kunde faktiskt varit lite mer lättanvända. Utöver de ovan nämnda skillnaderna är FC V identisk med sitt storasyskon. Den har en stilren design, framhjulsdrift, ett kraftigt svänghjul och en mycket generös steglängd med en skön och rejäl stegrörelse. Kontrollpanelen är tydlig och har en färgdisplay samt hylla för surfplatta. Handtagen är långa med skönt grepp och tillsammans med rymliga fotstöd gör detta att FC V kan användas av kort som lång. 

De inre – sekundära – handtagens lutning känns dock anpassade för riktigt långa användare snarare än normallånga eller korta. Glädjande nog är transporthjulen ovanligt gedigna vilket inte bara gör dem mer hållbara utan även skonar känsliga golv.

Konkurrenskraftigt pris, utmärkt steglängd & svänghjulsvikt, robust & stabil, stilren design
Något omständlig träningsdator, de inre handtagens höga vinkel
0 5 3.5 1

Abilica E-Glide

Påkostad elitmodell med hög prestanda men ännu högre prislapp

Prisklass: Elit Steglängd: 50 cm Svänghjul: 13,5 kg Träningsprogram: 8 Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 20 st Maskinvikt: 85 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Längd: 174 cm Bredd: 60 cm Höjd: 167 cm Transporthjul: Ja Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Original Abilica E Glide

Abilica E-Glide är något så sällsynt som en helt självgenererande crosstrainer i lyxklassen. Designen är unik med en ovanligt stor maskinkropp och en vågad, minimalistiskt design. Som väntat i prisklassen har E-Glide framhjulsdrift för att åstadkomma bästa möjliga stegrörelse. Stegrörelsen känns också mjuk och skön med en mycket väl tilltagen steglängd. Även handtagen är riktigt sköna och ger både korta och långa användare ett stadigt grepp. Då E-Gide är självgenererande kräver den varken nätström eller batteri vilket inte bara sparar energi utan även gör att man slipper strömsladdar. Träningsdatorn är simpel vilket gör den lättanvänd. Vi hade dock önskat oss en större, modernare display och en mer sofistikerad träningsdator med tanke på priset. Inte minst därför ter sig E-Glide väl högt prissatt.

Mycket bra stegrörelse, sköna handtag, lättanvänd träningsdator
Högt prissatt, simpel träningsdator & display
0 5 3.5 1

BH Fitness Khronos

Bakhjulsdriven prestandamodell för professionella gym

Prisklass: Elit Steglängd: 51 cm Träningsprogram: 16 Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 74 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5 Längd: 190 cm Bredd: 64 cm Höjd: 170 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (bröstbälte inkluderat) Kraftkälla: Självgenererande Garanti: 5 år Tillbehör (inkluderade): Pulsbälte
BH Fitness Khronos

BH Fitness Khronos är en mycket välbyggd och snyggt designad crosstrainer i elitklassen. Den mycket höga byggkvaliteten gör att Khronos är väl rustad för att användas mycket flitigt, exempelvis på ett företagsgym eller i en bostadsrättsförening. Steglängden är föga förvånande mycket väl tilltagen och ger en väldigt mjuk och fin stegrörelse. Ett tydligt tecken på att detta är en toppmodell är det smala steget med minimalt avstånd mellan fotplattorna. Något som bidrar till den föredömliga stegrörelsen.

Maxbelastningen är inte rekordstor men fullt tillräcklig för de allra flesta. Varken kontrollpanel eller träningsdator är speciellt självförklarande, men med lite tålamod lär man sig dem skapligt snabbt. Khronos är självgenererande vilket gör den lättare att placera, då man inte behöver ta hänsyn till kabeldragning. Andra styrkor inkluderar en välavvägd variation av förprogrammerade träningsprogram, en mycket tyst gång, många motståndsnivåer samt medföljande pulsbälte. På minuskontot noterar vi en ganska svåråtkomlig flaskhållare, avsaknad av snabbknappar i handtagen och att Khronos är relativt bökig att flytta.

Mycket hög byggkvalitet, utmärkt steglängd, väldigt fin stegrörelse, självgenererande, tyst
Svåråtkomlig flaskhållare, inga snabbknappar i handtagen, svårflyttad
0 5 3.5 1

Casall Infinity 1.1X

Robust och stilrent designad mellanklassmodell

Prisklass: Budget Steglängd: 35 cm Svänghjul: 7 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 44,6 kg Maxanvändarvikt: 130 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Svart & silver-vit (Monokrom) Storlek: 5.6 Längd: 132 cm Bredd: 62 cm Höjd: 162 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Casall Infinity 1.1X

Infinity 1.1X är den billigaste crosstrainern i Casalls helt nya Infinity-serie. Som vanligt har Casall lagt ner möda på designen som känns mycket stilren och klart Apple-inspirerad. Trots en beskedlig maskinvikt känns Infinity 1.1X  stabil och tyst vilket borgar för en lång hållbarhet. Att den är robust konstruerad visar sig också i dess maximala användarvikt som är hög för prisklassen. Handtagen är riktigt greppvänliga och givet att man inte är alltför lång ger Infinity 1.1X en skön och bra träningsrörelse. Träningsdatorn är lättanvänd, displayen är bakbelyst och har dessutom en smakfullt enkel design. Casall är ett premium-märke och Infinity 1.1X är prissatt därefter. Ska crosstrainern stå framme blir den nästan en del av möblemanget och detta är skäl nog för många att betala lite mer för en exklusiv design.

Robust, stabil, tyst, bra träningsdator, snygg design, kraftigt motstånd
Något högt prissatt för design-ointresserade
0 5 3.5 1

Casall X200

Väldesignad testvinnare som ger mycket crosstrainer för pengarna

Prisklass: Budget Steglängd: 35 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: EMS Maskinvikt: 49 kg Maxanvändarvikt: 130 kg Längd: 92,5 cm Bredd: 55 cm Höjd: 161 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Videoklipp: Produktdemo
Casall X200

X200 var tidigare något av Casalls flaggskeppsmodell och prissänktes i samband med att Infinity-serien tog över denna roll. Detta gjorde X200 mer prisvärd och sedan dess är den eftertraktad och tidvis svår att få tag på, då den ständigt säljer slut. X200 är robust och tyst med en relativt fin stegrörelse. Både steglängd och max-användarikt är goda i relation till prislappen och de justerbara pedalerna är praktiska. Träningsdatorn har ett flertal träningsprogram och motståndsnivåer samt ett pulsstyrt program, något som är sällsynt i budgetklassen. Dessutom lyser Casalls känsla för estetik igenom i dess stilrena design. Transporthjulen kunde varit större men annars har X200 inte mycket till svagheter med tanke på sitt låga pris. Faktum är att X200 ger väldigt mycket crosstrainer för pengarna och är en bra investering för de med liten budget.

Bra pris, väldesignad, bra träningsdator med pulsstyrning
Klena transporthjul
0 5 3.5 1

Abilica WinElip Plus

Robust mellanklass-modell med bra motstånd

Prisklass: Mellan Steglängd: 32 cm Svänghjul: 6 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 16 st Maskinvikt: 53 kg Maxanvändarvikt: 130 kg Längd: 108 cm Bredd: 64 cm Höjd: 150 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel eller Batteri Bruksanvisning: PDF
Abilica WinElip Plus

Abilica WinElip Plus är en crosstrainer i lägre mellanklassen och har en enkel men tilltalande design, sköna handtag samt en mjuk rörelse som gör den skön att gå på. Steglängden är dock i minsta laget för sin prisklass och likaså svänghjulsvikten. Det mycket kraftfulla motståndet är elektromagnetiskt (EMS) för högsta livslängd och har ett brett motstånds-spann med många motståndsnivåer. Träningsdatorn är simpel men har ett klart godkänt antal förprogrammerade träningsprogram och det finns även möjlighet att spara ett eget träningsprogram. WinElip Plus kan gå på batterier och är utrustad med transporthjul vilket gör den mycket mobil, även om det kräver en del styrka att flytta den.

Robust, snygg design, batteridriven, mycket kraftigt maxmotstånd
Kort steglängd, medioker svänghjulsvikt
0 5 3.5 1

Master Fitness C300

Lågt prissatt modell i budgetklassen

Prisklass: Budget Steglängd: 32 cm Svänghjul: 7 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maskinvikt: 43,5 kg Maxanvändarvikt: 120 kg Längd: 111 cm Bredd: 65 cm Höjd: 160 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande
Master Fitness C300

Master Fitness C300 är ”storasyskon” till den billigare crosstrainern C270 och är likt denna självgenererande. Även om träningsmaskinerna liknar varandra har de ändå en del skillnader. C300 har exempelvis ett rejälare svänghjul och en skaplig träningsdator med olika träningsprogram och motståndsnivåer. Den har även pulsmätare i handtagen och rejälare samt skönare grepp än sin lillasyster. För rundlagda användare kommer styret lätt i vägen för magen. Steglängden är i minsta laget, men duger för användare under 170 cm. Master Fitness C300 ligger en bit längre upp på prisstegen än sitt lillasyskon C270, med den högre prestandan gör den ändå mer prisvärd. Varken C270 eller C300 är dyra, men ändå lite högt prissatta jämfört med testvinnaren i budgetklassen.

Lågt pris, sköna handtag, hög maxanvändarvikt
Kort steglängd, korta handtag, begränsat motstånd
0 5 3 1

Christopeit Sport CXM6

Crosstrainer med elektromagnetiskt motstånd, lågt pris och generös garantitid

Prisklass: Mellan Steglängd: 39 cm Träningsprogram: 10 Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 56 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Gul & blå Längd: 138 cm Bredd: 66 cm Höjd: 158 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Via handtag och trådlöst bröstbälte Kraftkälla: Nätel Garanti: 3 år Videoklipp: Produktdemo
Original Christopeit Sport CXM6

CXM6 är en mellanklass-crosstrainer från tyska Christopeit Sport med en mycket imponerande specifikation i relation till sitt relativt låga pris. Främst manifesteras detta i en rejäl steglängd och ett elektromagnetiskt motstånd (EMS). En typ av motstånd som anses överlägset de billigare – och vanligare – permanenta motstånden. Tyvärr är dock CXM6 i praktiken inte lika imponerande som specifikationen ger sken av. Stegrörelsen är visserligen skaplig, men inte så elliptisk och fin som den långa steglängden borde kunnat ge. Kontrollpanelens färgdisplay har tyvärr en alltför snäv betraktningsvinkel, vilket gör att skärmen blir otydlig om man inte tittar på den rakt framifrån.

Denna problematik är inte helt ovanlig bland crosstrainers, men brukar kunna mildras av en vertikalt lutbar skärm. Något CXM6 dessvärre inte har. Därför upplevs skärmen lätt som otydlig av användare från ca 170 cm i längd och rent av oläslig av längre personer. Rent estetiskt är CXM6 rätt medelmåttig för prisklassen och svänghjulhusets plastskal har en bitvis ganska rå ytfinish. Möjligen bidrar detta till ett kvalitetsintryck som lämnar en del att önska. Den svenska garantitiden på hela tre år är däremot föredömlig och klart bättre än branschgenomsnittet.

EMS, lågt pris, generös garantitid
Bitvis otydlig färgdisplay, ”plastigt” utseende
0 5 4 1

Master Fitness C305

Våldsamt prispressad mellanklassmodell med eftertraktat EMS-motstånd

Prisklass: Mellan Steglängd: 41 cm Svänghjul: 8 kg Träningsprogram: 12 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maskinvikt: 56 kg Maxanvändarvikt: 120 kg Display: Bakgrundsbelyst färg-LCD Längd: 140 cm Bredd: 70 cm Höjd: 155 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel
Master Fitness C305

Master Fitness C305 är en tyst och robust crosstrainer i nedre mellanklassen. Steglängden är rejäl och ger en ordentlig stegrörelse, vilket möjliggör en högeffektiv träning. Handtagen är sköna och gången är tyst. Estetik har traditionellt inte varit Master Fitness starka sida, men även om man ännu inte är i nivå med marknadens supermodeller har vi börjat se en viss uppryckning. Denna inkluderar C305 som känns relativt modern i sin design, om än bitvis plastig. Träningsdatorn är enkel och intuitiv med figurer visandes de olika programmen bredvid displayen. Denna är bakgrundsbelyst och har ett tydligt gränssnitt som visar värden för kalorier, tid etc. på samma gång. Detta minskar behovet av att klicka sig fram på datorn under träning. Samtidigt justeras inställningar såsom motstånd och träningsprogram smidigt under gång. C305 måste lutas en hel del framåt för att transporthjulen ska nå marken vilket kan göra den bökig att flytta i mindre rum.

Extremt prispressad, rejäl steglängd, tydlig display,
Bitvis plastig design, potentiellt svårflyttad
0 5 3 1

Master Fitness C270

Billig och portabel budgetmodell

Prisklass: Budget Steglängd: 32 cm Svänghjul: 6 kg Träningsprogram: Nej Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 8 st Maskinvikt: 35 kg Maxanvändarvikt: 120 kg Längd: 113 cm Bredd: 59 cm Höjd: 153 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande
Master Fitness C270

Master Fitness C270 är en crosstrainer i lägre budgetklassen och är ovanligt robust för sitt låga pris. Den har en enkel, sober design och har trots sin lätta maskinvikt en hög maxanvändarvikt. I kombination med transporthjulen gör detta C270 lätt att rulla undan när den inte används, vilket är praktiskt för den som bor trångt. Steglängden, svänghjulet och motståndet är helt ok med tanke på C270:s låga pris. Man ska dock vara medveten om att denna crosstrainer inte är gjord för någon hårdträning, utan för den genomsnittlige motionären. C270 är tyst när den är väloljad men underhålls den inte regelbundet börjar den lätt att gnissla.

Mycket lågt pris, hög maxanvändarvikt, portabel
Begränsat magnetmotstånd, inte byggd för hårdträning
0 5 0 1

Sole Fitness E20

Framdriven premiummodell med lättanvänd träningsdator

Prisklass: Premium Steglängd: 47 cm Svänghjul: 8,5 kg Träningsprogram: 6 Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 20 st Maxmotstånd: 250 W Maskinvikt: 76 kg Maxanvändarvikt: 135 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5.5 Längd: 176 cm Bredd: 61 cm Höjd: 163 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Fläkt, högtalare, ljudingång, lutbar ram Tillbehör (inkluderade): Vattenflaska Videoklipp: Produktdemo : Montageinstruktion
Sole Fitness E20

Sole Fitness E20 är en framdriven crosstrainer i nedre premiumklassen och på många sätt en förminskad version av sitt prisbelönade storasyskon E35. Samtidigt är E20 knappast någon miniatyr och såväl design, byggkvalitet, maskinvikt som storlek vittnar om att detta är en påkostad modell. Den har samma tilltalande design som E35 och utstrålar onekligen en viss exklusivitet. Konstruktionen är påtagligt stabil, steglängden är utmärkt och stegrörelsen riktigt skön. Ljudnivån är låg och man kan med lätthet hålla normal samtalston under träning utan att störas. Armarna är tyvärr alltför korta för längre personer, som således får ett sämre handgrepp. Även kontrollpanelen är förminskad men har fortfarande samma attraktiva design med praktiska och tydliga knappar. Träningsdatorn är enkel med relativt få förinställda träningsprogram. Detta kan bli enformigt för användare som ständigt kräver förändring och variation. Samtidigt är de befintliga programvalen välavvägda och träningsdatorns enkelhet gör att det går snabbt att komma igång.

E20:s begränsning är maxmotståndet som är alltför lågt för en vältränad användare som vill köra intervallträning. Ett ordentligt EMS-motstånd hade passat bättre på en annars så välbyggd crosstrainer. Sammanvägt ter sig E20 som ett utmärkt val för vardagsmotionärer som inte tränar hårt, men som är beredd att betala extra för kvalitet, komfort, och estetik.

Hög byggkvalitet, framdrift, snygg design, rejäl steglängd, mycket lättanvänd träningsdator
Korta armar, lågt maxmotstånd, ganska få träningsprogram
0 5 0 1

Kettler Elyx 3

Högpresterande proffsmodell med konkurrenskraftigt pris

Prisklass: Proffs Steglängd: 50 cm Svänghjul: 8 kg Träningsprogram: 8 Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 75 st Maxmotstånd: 400 W Maskinvikt: 76,5 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Längd: 203 cm Bredd: 63 cm Höjd: 176 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel
Original Kettler Elyx 3

Tysktillverkade Kettler Elyx 3 levererar en mycket hög prestanda till ett bra pris. Designen är snygg med en hög byggkvalitet som tål kraftig belastning, vilket möjliggör en mycket tung maxanvändarvikt. Men viktigast av allt, Elyx 3 är riktigt skön att gå på och anledningarna till detta är flera. Förutom framhjulsdriften har Elyx 3 en mycket generös steglängd och ett rejält svänghjul som säkerställer en jämn och fin rörelse. Dessutom ger handtagen ett bra grepp, för både korta och långa användare. Antalet träningsprogram är visserligen ganska få, men de är samtidigt skalbara vilket möjliggör en variationsrik och rolig träning. Dessutom finns ett pulsstyrt träningsprogram. Riktiga svagheter lyser med sin frånvaro men vi hade gärna sett en svensk, mer utförlig manual samt kraftigare transporthjul.

Snygg design, lågt pris, robust, utmärkt steglängd, pulskontroll
Ingen svensk manual, medelmåttiga transporthjul
0 5 0 1

Viking Sport 301

Original Viking Sport 302 clean

Viking Sport 301 ger väldigt mycket crosstrainer för pengarna. Trots en blygsam maskinvikt är den relativt stabil och har även ett bra glid. Den är tyst för att vara en crosstrainer i budgetklassen utan att gnissla eller knaka, vilket modeller i denna prisklass annars ofta gör. Viking Sport 301 är även lättmonterad vilket är tur då manualen är sparsam och översättningen ibland haltar. Dess steglängd som är den längsta vi sett i budget-klassen imponerade på testpanelen. Den ger de fina elliptiska benrörelser man alltid eftersträvar på en crosstrainer. Träningsdatorn har flera program av varierande kvalitet och displayen är lättförstådd, men hade gärna fått ha större text.

Mycket prisvärd, stabil, imponerande steglängd, bra glid
Liten display-text, tunn & lite slarvigt översatt manual
0 5 0 1

Titan Fitness SC260

Prisklass: Budget Steglängd: 30 cm Steglängd: 30cm Svänghjul: 6 kg Träningsprogram: Nej Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 6 st Maxanvändarvikt: 120 kg Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande
Original Titan Fitness SC260

Titan Fitness SC260 är den billigaste crosstrainern i vårt test men har även den lägsta prestandan. Titan Fitness slogan lyder ”If price is everything!” (om priset är allt) vilket känns passande för SC260. Konstruktionen känns något vinglig och man får onekligen ett intryck av att tillverkaren tummat på byggkvaliteten för att kunna hålla ett så lågt pris. Den angivna maximala användarvikten är hela 120 kg men det känns tveksamt att SC260 skulle överleva någon längre tid med en så tung belastning. Det maximala motståndet är tämligen klent men duger för lättare träning. Den billiga konstruktionen innebär däremot en låg maskinvikt vilket gör crosstrainern lätt att flytta. SC260 har definitivt sina begränsningar men ”om priset är allt” för dig kan den ändå vara av intresse.

Mycket lågt pris, låg vikt, lättflyttad
Klen konstruktion, svagt maxmotstånd, något vinglig