Julgransfot: 10 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat November 2022

Vad ska man tänka på när man står i begrepp att köpa en julgransfot? Ja, framför allt så ska den förstås stå stabilt och hålla granen i ett stadigt grepp. Men den ska förstås också helst vara lätt att montera, och så ska man ju komma åt den när det är dags att vattna. Vi har testat samtliga julgransfötterna med riktiga julgranar. Sedan har vi utvärderat stabiliteten, monteringen och möjligheten till vattning.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Julgransfot

Så gjorde vi testet

Vad ska man tänka på när man står i begrepp att köpa en julgransfot? Ja, framför allt så ska den förstås stå stabilt och hålla granen i ett stadigt grepp. Men den ska förstås också helst vara lätt att montera, och så ska man ju komma åt den när det är dags att vattna. Vi har tittat närmare på två produkter från Hedlund Gruppen och Krinner.

0 5 4 1

1. Krinner Comfort Julgransfot Medium BÄST I TEST JULGRANSFOT

Smidig och prisvärd

Granens maxhöjd/stammens maxdiameter: 2,5 m/12 cm Vikt: 4 kilo Tank: 3,5 liter Mekanism: Vajer/trampa Övrigt: Fungerar med kungsgran

En sak som bidragit till Krinners ökade popularitet när det handlar om julgransfötter är det sinnrika systemet för fastsättningen av julgranen. Här använder man inte skruvar, utan en lösning med en vajer och en trampa. Det här gör fastsättningen tillräckligt smidig för att man ska klara av det på egen hand, till exempel.

Stadig pjäs

Den här julgransfoten är med sina fyra kilon att betrakta som riktigt tung, vilket borgar för en stabil gran. Det här har man åstadkommit genom att fylla foten med sand. Fyller man dessutom vattentanken maximalt (3,5 liter) så står granen så stadigt att du till och med kan knuffa på den utan att den är i närheten av att ramla omkull.

Och när vi ändå är inne på tanken så kan vi passa på att hylla den lite extra också. För den har nämligen en liten indikator som visar när det är dags att fylla på mer vatten. Med andra julgransfötter är man ofta hänvisad till att chansa när det gäller påfyllningen. Tyvärr noterar vi att indikatorn ibland fastnar, så man gör bäst i att peta på den lite emellanåt.

Inte så snygg

Hur snygg behöver en julgransfot vara? Ja, det får var och en bestämma. Men vi kan inte påstå att det här är en direkt tjusig julgransfot. Men den smälter in färgmässigt, och dessutom så brukar ju många ha tomtar och lite annat under granen, vilket gör att det här blir ett ickeproblem.

Den mest trista detaljen upptäcker vi först vid Tjugondag Knut, när det är dags att tömma julgransfoten på vatten. Vatten och barr har en tendens att leta sig in i vinklar och vrår och det tar tid innan den torkar ordentligt. Därför får man vänta med att packa ned den i julkartongen och bära ned den i förrådet eller upp på vinden. Förvara den upp och ned på en tålig yta en tid innan den får inleda sin vila för året.

Enkelt att sätta fast julgranen, indikator för vattnet
Inte jättesnygg, svår att tömma
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

2. By Benson Stand Deluxe (40 cm) BÄST PREMIUMVAL

Osar premium

Granens maxhöjd/stammens maxdiameter: 3,5 m/13 cm Tank: 3,2 liter (avhängigt stammens diameter) Mekanism: Skruvar (4) Övrigt: Fungerar med kungsgran

Bara namnet – By Benson Stand – skvallrar om att det här är en julgransfot med ett lite lyxigare utseende. Det är en sober och stabil pjäs, tillverkad i metall. Den väger in på 3,5 kilo, vilket är förhållandevis mycket. Och när man fyllt på vatten blir den så tung och rejäl att man inte behöver vara det minsta orolig för att granen ska välta. By Benson Stand fungerar även bra med ädelgranar som till exempel kungsgran.

Fastsättningen sker med fyra riktigt rejäla skruvar, och det finns en liten pigg som håller granen i mitten av foten medan man skruvar åt dem. Det är smidigare än en klassisk skruvbaserad julgransfot, men bara marginellt. Man bör vara två personer om man ska lyckas få granen helt rak. Har man väl fått fast den så sitter den riktigt stabilt på plats.

Saknar indikator

Vattentanken rymmer 3,2 liter enligt specifikationerna, men det här är å andra sidan helt avhängigt hur grov stammen på granen är. Men under vårt test så behöver vi aldrig vattna mer än dagligen, trots att vi testar med en riktigt törstig typ av rödgran. Vi vill även sätta ett plus för brickan på undersidan, som effektivt fångar allt vatten som man eventuellt spiller vid påfyllningen.
Tyvärr så saknas en vattennivåindikator, så det blir till att chansa lite med vattningen.
Klassisk julgransfot

Snygg och dyr

Det här är en klassisk julgransfot i bemärkelsen att den har upplägget med skruvar snarare än en vajer och trampa. Föredrar man den lösningen så är det här ett utmärkt val, förutsatt att man vill lägga lite mer pengar på sin julgransfot. Den är lite dyrare än snittet, men man får å andra sidan en julgransfot som dels kan hålla lite längre träd än de flesta rivaler, dels är tillverkad i metall och sannolikt kommer att hålla under lång tid framöver.

Stabil, välbyggd, snygg
Lite klurigt att sätta fast granen, ingen vattenindikator
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

3. Star Trading Granig BÄSTA BUDGETVAL

Enkel och stabil

Granens maxhöjd/stammens maxdiameter: 2,5 m/14 cm Tank: 2,8 liter Mekanism: Skruvar (4)

Om du känner igen den här julgransfoten när du ser bilden, så är det inte så konstigt. Det kan inte bli mycket mer av en klassiker i de här sammanhangen än Star Trading Granig, vars design följt många av oss sedan vi var små. Julgransfoten har uppdaterats genom åren, och den har framför allt blivit mer stabil tack vare ett kors i basen som fördelar vikten ut på golvet.

Vi noterar att vattentanken hyser hela 2,8 liter vatten, men det är inget exakt mått med tanke på att granens tjocklek också spelar in. Tyvärr saknas även indikator för vattennivån, så det blir till att hålla koll med jämna mellanrum så att granen inte torkar ut och börjar barra i förtid.

Krånglig montering

Det här med skruvar är ingen kul lösning, för dels är det bökigt, dels är det svårt att få granen helt rak. Men det är vad vi har att jobba med här. Vi får hjälp av tre något upphöjda spår som ska hålla stammen på plats, men det hade nog varit smartare med en pigg i mitten, tycker vi. Därefter är det bara att börja skruva i de fyra skruvarna, och försöka hitta en perfekt position. Man bör vara två personer för att det här inte ska bli näst intill omöjligt att få till. Väl på plats så sitter granen bra och står stadigt på golvet, Orkar du med skruvkrånglet så är det här ett bra alternativ primärt på grund av det låga priset.

Billig, stabil
Krånglig montering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Krinner Premium Julgransfot XXL

För dig som vill ha en riktigt stor gran

Granens maxhöjd/stammens maxdiameter: 4 m/17 cm Vikt: 8 kilo Tank: 11 l Mekanism: Vajer med trampa Övrigt: Fungerar med kungsgran

Har du högt i tak brukar en lite större julgran vara tjusigt, och då minskar utbudet av gångbara julgransfötter raskt. Men den här foten från Krinner ska nog klara skivan. Den går att använda med granar på upp till hela fyra meters höjd, och med stammar som mäter 17 centimeter i diameter.

Som med alla Krinners julgransfötter så är fastsättningen av julgranen det stora huvudnumret. Lösningen med en vajer och trampa är så smidig att man kan sköta det hela själv och ändå få ett utmärkt resultat med en rakt monterad gran. Krinners julgransfötter är även väldigt stabila, så när granen väl är på plats så lär den stå där utan att ramla omkull under hela julhelgen, och lite till om du skulle vara på det humöret.

Stor tank med indikator

Krinner Premium XXL har givet sin storlek också en mycket generös vattentank på hela 11 liter. Och så finns en indikator som visar när det är dags att fylla på nytt vatten, vilket tar bort gissningsleken kring den saken. Bekvämt och smart. Precis som när det gäller Krinners mindre julgransfötter så dras även den här dock med att tömningen är undermålig. Vatten och barr letar sig in lite överallt i foten, och man gör bäst i att placera den uppochned i badkaret ett par dygn efter att man monterat ned sin gran.

Det här är en ganska dyr pjäs, men man får som bekant vad man betalar för. Det här är en både lättanvänd och stabil julgransfot, och har man väl vant sig vid monteringslösningen så vill det faktiskt mycket till innan man byter till något annat märke.

Smidig montering, vattenindikator
Tömningen undermålig, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Krinner Premium

Dyr pjäs som levererar

Produkttyp: Julgransfot Mått: Granens maxhöjd 4 meter, stammens maxdiameter 17 centimeter Vattenvolym: 11 liter Vikt: 8 kilo

Den här klassiska julgransfoten har framför allt en stor fördel jämfört med konkurrenterna, och det handlar om monteringen. Man har valt en lösning med en pedal som man reglerar med foten för att spänna linan som binder samman spännklorna. Det här innebär att trycket mot stammen blir jämnt, och det är nästan svårt att inte få granen att stå rakt. Sedan är det bara att låsa pedalen och börja klä granen, som lär stå stabilt till dess att det är dags att kasta ut den.

Finns i flera storlekar

Den här produkten finns i ett antal olika storlekar, och det framgår tydligt vilken maxkapacitet var och en av dem har. Den produkt vi testat är i storlek XXL och medger en granhöjd på hela fyra meter och en stam med en diameter på upp till 17 centimeter. Vi snackar med andra ord om en rejäl gran.

En bekväm detalj är att julgransfoten är försedd med en vattennivåindikator. Det framgår tydligt när det är dags att fylla på vatten, och man kan därmed mota Olle i grind och slippa borrning. Det är tyvärr inte riktigt lika smidigt att tömma behållaren.

Sammanfattningsvis så är det här en rätt dyr julgransfot, men den lever faktiskt också upp till sitt pris. Har du en gång valt den här produkten så är chansen stor att du inte vill ha något annat.

Smidig montering, vattennivåindikator
Dyr, svårt att tömma foten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. By Benson Stand Star

Snygg julgransfot med klassisk design som kommer hålla länge

By Benson Star är julgransfoten för dig som letar efter en modell som är stadig även för lite högre granar. Den har en bra tyngd på 2.4 kilo, skruvfäste och en tillräckligt stor vattenbehållare för att kunna användas även till större granar som kungsgranar.

Klassisk design med plats för rejäl gran

Den som vill ha en hög gran behöver en ordentligt julgransfot och den här foten har precis de kvaliteter som behövs. Med en stor vattenbehållare får man inte bara plats med en bred trädstam, det finns även rum för vatten så att man slipper vattna allt för ofta. I botten sticker det upp en spik att trycka ner stammen på, och de fyra skruvarna med bra grepp håller fast stammens sidor ordentligt. Testpanelen kunde inte rucka på sitt 2.5 meter höga julträd när det väl hade skruvats på plats.

Klassisk julgransfot för många års användning

Precis som med resten av julgransfoten så är monteringen med skruvarna det klassiska slaget där det krävs två personer vid fastsättning; en som håller granen rak och en som skruvar fast stammen jämnt i botten. Stjärnformen känns även den klassiskt julig och även om barren gärna samlas i stjärnans spetsar när de väl börjar falla så blir det som en snygg detalj för sig. Sammanfattningsvis är det här en klassiskt snygg julgransfot som tack vare sin gedigna och tidlösa design kommer bli ett bra köp för den hållbara julfiraren som vill kunna använda julgransfoten under många jular framöver.

Bra tyngd, stilren och klassisk design, hållbart material
Högt pris, skruvmontering, ingen indikator för vattnet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

7. Star Trading Granig 080-72

Stilren fot för de allra minsta granarna

Granens maxhöjd/stammens maxdiameter: 2,2 m/11 cm Tank: 1 l Mekanism: Skruvar (3) Övrigt: Ej lämplig för kungsgran

Har du en lite mindre gran så är Star Tradings Granig 080-72 en julgransfot som kanske kan vara rätt produkt för dig. Här göra sig dock icke kungsgranar och andra ädelgranar besvär. Det här är en kompakt lösning för en ordinär rödgran. Designen är typiskt skandinavisk med en kombination av ljust trä och gråa nyanser. Det kan faktiskt vara ett trevligt alternativ till den i stora stycken röda och gröna julen. Designen är stilren och smäcker.

Ostadigt

Det märks på fler sätt att det här är en julgransfot primärt för mindre granar. Monteringen sker med skruvar, och dessutom bara tre stycken. Det blir utan tvekan lite svajigt, trots att det finns en pigg i mitten som ska hålla stammen rak vid monteringen. Ju mindre gran desto stadigare blir det.
Lyckligtvis sticker fyra ben ut och fördelar vikten över golvytan. I annat fall hade rasrisken varit överhängande. Basen väger nämligen inte särskilt mycket, och dessutom rymmer den bara en liter vatten.

Har du en mindre gran så passar den här julgransfoten bra, speciellt om du gillar den lite udda designen. Har du tänkt dig en något större gran så bör du däremot leta vidare.

Snygg
Monteringen, klen vattentank
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

8. By Benson Stand Smart

Smidig montering och stadig bas

Granens maxhöjd/stammens maxdiameter: 2,5 m/12,5 cm Vikt: 4 kilo Tank: 3,1 liter Mekanism: Vajer och trampa Övrigt: Ej lämplig för kungsgran

By Bensons Stand Smart är en trevlig bekantskap på många sätt, även om den har sina tillkortakommanden. Det största är priset. Det här är dyra – och ganska exklusiva – julgransfötter. Den klarar granar på upp till 2,5 meter med en stam på max 12,5 centimeter, och trevlig nog så står ”smart” i sammanhanget för att den har en monteringslösning med vajer och trampa istället för skruvar. Det innebär att man mycket enkelt kan montera granen på egen hand, och att den även blir rak och fin.

Tung fot

På klassiskt By Benson-tema så har den här julgransfoten fyllts med sand så att den ska bli riktigt tung och stabil. Redan innan man fyllt på vatten väger den in på hela 4 kilo, vilket borgar för att granen inte ramlar omkull i första taget. Designen är i mattsvart och det är kanske inte allas kopp te. Men vi tycker den är rätt snygg, trots allt.
Vi gläds även åt att den är utrustad med en vattenindikator, som visar när det är dags att fylla på med vatten.

Svårtömd

På minussidan konstaterar vi att det här är en julgransfot som inte är helt lätt att tömma på vatten. Du bör ställa den uppochned i några timmar efter tömningen om den ska hinna bli helt torr innan det är dags att skicka ned den i förrådet till nästa jul.

Gillar du den mattsvarta designen och inte har tänkt dig en alltför stor gran så är det här på det hela taget en rätt trevlig julgransfot, med mycket smidig montering.

Monteringslösningen, vattenindikator
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 2.5 1

9. Hedlund Gruppen

Klassiker på gott och ont

Produkttyp: Julgransfot Mått: Stammens maxdiameter 15 centimeter (uppgift om maxlängd saknas) Vattenvolym: Ej uppgivet Vikt: 1 kilo

Här har vi en riktig svensk klassiker. Och – om vi ska vara ärliga – säkerligen en av många tänkbara anledningar att man letar efter ett alternativ. Den är snygg, det ska vi medge. Men den är utan omsvep rätt krånglig att använda.

Granen monteras i en krukliknande bas med stålben, och man rätar upp och fäster granen i julgransfoten med hjälp av tre stora skruvar. Det säger sig självt att det inte är optimalt. Det går till exempel inte att genomföra monteringen på egen hand, då man måste ha hjälp av någon som kan berätta om granen står snett eller rakt medan man själv ligger under granen och justerar skruvarna.

Adderar mer stress

Det finns ingen uppgift om storleken på vattentanken, men vi konstaterar att den behöver fyllas på ganska ofta. Det är ingen enkel match att fylla på heller, och man gör bäst i att använda en julgransmatta eller något annat skydd.

Det här är en produkt som fungerar, men som kräver en stor dos tålamod och som tyvärr adderar stress till en redan tillräckligt stressig högtid. Unna dig något bättre.

Lågt pris, klarar många olika granstorlekar
Bökig montering, svårt att fylla på vatten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 1.5 1

10. Star Trading Granig Rund

Billig men dålig

Granens maxhöjd/stammens maxdiameter: 2,1 m/10,5 cm Tank: 1,6 l Mekanism: Skruvar (4) Övrigt: Ej lämplig för kungsgran

Det blir en klar jumboplats för Star Tradings Granig i runt utförande i det här testet. Det finns helt enkelt för många tillkortakommanden för att vi ska kunna rekommendera den. Det som är bra är att den är liten och diskret med sin mörkgröna nyans, och att den därför smälter in med granen fint. Men utöver det så brister den på nästan alla punkter.

Bäst för små granar

Maxhöjden är angiven till 2,1 meter, men vi skulle nog rekommendera att man använder den här julgransfoten med mindre granar än så. Basen är nämligen väldigt lätt, och det räcker med en liten lätt knuff för att inse att den här julgransfoten kommer att välta om granen är för stor. Plasten är så vek att den till och med bucklas av en alltför tung gran. Det känns aldrig stabilt och det är dessutom en rätt snål tank på 1,6 liter, så man vinner ingen nämnvärd stabilitet på att hälla i vatten heller.

Monteringen sker med hjälp av skruvar, närmare bestämt fyra stycken. Det är bra att man inte valt att köra med tre skruvar, men det går inte att blunda för att skruvar är krångligt. Det krävs att man är två personer för att det här ska fungera. Att muttrarna till skruvarna dessutom gärna gräver sig in i träet på granen renderar ytterligare minus i vårt test. Det är lätt hänt att man glömmer dem där och att de åker ut med granen när den ska slängas.

Diskret, lågt pris
Ostadig, liten vattentank
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vad ska man tänka på när man står i begrepp att köpa en julgransfot? Ja, framför allt så ska den förstås stå stabilt och hålla granen i ett stadigt grepp. Men den ska förstås också helst vara lätt att montera, och så ska man ju komma åt den när det är dags att vattna. Vi har tittat närmare på två produkter från Hedlund Gruppen och Krinner.