Dammsugare: 6 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Januari 2024

Vill du ha en effektiv dammsugare som gör hemmet fritt från damm och grus? Vi har testat dammsugare från märken som Electrolux, Miele och Philips. För att en dammsugare ska kunna utses till bäst i test måste den ha bra sugkraft, rimlig ljudnivå och ha välfungerande munstycken för olika sorts golv och mattor.

Vill du hellre köpa en sladdlös dammsugare? Läs då gärna vår test av skaftdammsugare

Testvinnare - Dammsugare

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av dammsugare har vi i över tio års tid låtit olika hushåll få använda de olika modellerna i sitt hem – vilket inkluderat både små lägenheter och stora villor. Varje dammsugare testas under minst några månaders tid. Därefter har vi utvärderat dammsugaren, och särskilt tittat på följande egenskaper:

Prestanda: Klarar dammsugaren av olika sorters smuts – fint damm, grus, djurhår – lika väl? Är sugkraften effektiv både på matta, parkettgolv och vid dammsugning av möbler?

Användarvänlighet: Hur lång aktionsradie har dammsugaren – kommer man åt att dammsuga ett helt, stort rum utan att behöva byta eluttag? Är dammsugaren bekväm i handen? Är det enkelt att underhålla dammsugaren, exempelvis byta filter och sätta i ny påse?

Konstruktion: Har dammsugaren munstycken för olika moment av städningen, och ingår någon slags förvaring för dem? Hur högt låter dammsugaren under användning? Hurdan är dammsugarens byggkvalitet, tål den stötar och smällar utan att gå sönder?

I vår helhetsbedömning av varje dammsugare väger vi även in produkternas pris. Därefter utser vi en dammsugare till bäst i test.


Fler tester av dammsugare:

Grovdammsugare

Robotdammsugare

Pooldammsugare

Fler tester för ett fräscht hem

Luftrenare

0 5 4.5 1

1. Electrolux Pure D8.2 Silence BÄST I TEST DAMMSUGARE

Extremt tyst men ändå väldigt bra städresultat

Ljudstyrka: 58 dB (tillverkarens uppgift), 60,1 (uppmätt) Vikt inkl allt: 7 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Baktill Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 3,5 L Tillbehör: 2 golvmunstycken, 3 mindre munstycken Teleskophandtag: Ja Övrigt: 55 procent återvunnet material

Electrolux Pure D8.2 Silence är en av de bästa, tystaste dammsugarna vi har testat. Den går så pass tyst att vi oroar oss över prestandan, men det visar sig snabbt vara obefogat. Pure D8.2 Silence har en mycket god sugförmåga och golvmunstycket får upp skräp bra från alla håll. Samtidigt suger den sig inte fast i underlaget så som vår tidigare testvinnare. Den är därför väldigt enkel att dra fram och tillbaka över golvet.

Vi finner det smidigt att man kan öppna till dammsugarpåsen utan att behöva koppla loss slangen. Vi gillar även den kompakta, men samtidigt mycket användarvänliga designen. Ovanpå maskinkroppen sitter två snyggt integrerade knappar, en för on/off och en för att rotera in strömkabeln. Dammsugaren upplevs premium, och är dessutom någorlunda hållbar (gjord av 55 procent återvunnet material).

Dammsugaren har för övrigt mycket god aktionsradie. Vi når nästan runt hela bottenvåningen utan att behöva byta vägguttag - vilket är relativt ovanligt för prisklassen. Något annat vi gillar är det uppfällbara bärhandtaget som gör det lätt att lyfta undan dammsugaren.

Tyvärr finns det bara fäste för slangen baktill och på magen. Vi hade gärna sett spår på sidorna med.

Det ingår fem stycken olika munstycken, två dammsugarpåsar och ett fäste i paketet - en bra uppsättning tillbehör med tanke på priset.

Modern teknik

Electrolux Pure D8.2 Silence är som sagt mycket tystgående - både på låg och hög sugeffekt. Det finns tre styrkelägen, det ena är för mattor, ett för golv och ett väldigt tystgående. Du kan även ställa den i ett smartläge där den ska anpassa sugstyrkan. Det fungerar inte jättebra, utan den reagerar underligt vid nivåskillnader, det blir ett ojämnt städresultat och många gånger stänger den av suget helt. Men kör du den på normalt läge fungerar den utmärkt, så även vid nivåskillnader såsom trösklar och klinkers.

Electrolux pure d8.2 5

Hela konstruktionen känns annars väldigt genomtänkt. Du kan exempelvis starta dammsugaren direkt från handtaget, och där även ställa sugstyrkan. Dessutom finns det reglage på golvmunstycket för att ytterligare finjustera.

Det är mycket enkelt att förlänga röret, byta påse eller munstycke. Möjligen att det kunde varit mer kraft i sladdvindan för att dra in strömkabeln, nu får man ibland hjälpa till lite. Vidare är dammsugarpåsen i minsta laget, vilket är en följd av den kompakta designen.

Den här dammsugaren passar dig som söker en prisvärd, mycket tyst dammsugare där du inte behöver tumma på användarvänlighet eller prestanda.

Mycket bra sugkraft, digitala knappar på handtag & maskinkropp, väldigt tystgående, kompakt storlek, lång strömkabel
Lite svag vid inrullning av strömkabel, liten påse
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Philips 3000 Series XD3112/09 BÄSTA BILLIGA DAMMSUGARE

Enkel dammsugare för små bostäder

Energieffektivitet: Klass A Partikelutsläpp: Klass A Mattor: Klass D Hårda golv: Klass A Ljudstyrka: 78 dB Vikt: 4,2 kg Aktionsradie: 9 m Parkeringsfunktion: Baktill Indikator för påsbyte: Nej Påsvolym: 3 L Tillbehör: Borstmunstycke (inbyggt), fogmunstycke, munstycke för hårda golv Teleskophandtag: Ja

Philips 3000 Series XD3112/09 är en lätt och smidig dammsugare med borstmunstycke fast monterat på röret. Kopplar du loss främre delen kan du enkelt dra fram borstmunstycket och direkt vara igång och använda det. Fördelen är att du slipper förvara det på separat plats och du minskar risken för att det kommer bort.

En annan fördel med denna dammsugare är att standardmunstycket är ganska platt. Det gör att du enkelt kommer åt under låga möbler och skåp med inskjuten sockel. En nackdel är dock att den suger ganska svagt oavsett riktning. Rör du munstycket för fort över golvet hinner den inte med eftersom suget inte är tillräckligt kraftigt. Vid större smutsansamlingar kan du behöva passera samma yta två till tre gånger, alternativt lyfta på bakdelen.

Lagom till lägenhet eller mindre småhus

Philips 3000 Series XD3112/09 är som sagt av en mycket nätt och behändig storlek. Strömkabeln hade gärna fått vara lite längre och ljudprofilen lägre. Men dammsugaren rullar smidigt över trösklar och är enkel att gömma undan då du inte använder den. Det är även enkelt att byta påse, du behöver inte koppla loss slangen först.

philips xd3112 09 3000series

Funktionsmässigt finns endast de basala behoven, med andra ord på och av samt inrullning av strömkabel. Det är inte särskilt bra sprutt i inrullningen, så sista biten får du hjälpa till.

En fördel är att du kan justera sugstyrka både på maskinkroppen och via ett justerbart hål på teleskopsdelen. Det finns två fästen för dammsugarslangen, dels på sidan, dels på magen. På magen sitter också filtret gömt bakom en lucka.

Sammantaget innebär allt detta att Philips 3000 Series XD3112/09 är ganska enkel men smart konstruerad dammsugare för det lilla hushållet. Den gör det den ska så länge du inte pressar den för hårt. Den passar främst dig som bor i lägenhet, eller ett lite mindre hus, som dammsuger ganska ofta och därmed håller borta större smutsansamlingar. Då gör den ett mycket bra jobb.

Enkel att stuva undan, lättlyft, fast monterat borstmunstycke
Klarar större smutsansamlingar sådär, något begränsad aktionsradie, högljudd
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Miele Complete C3

Hög byggkvalitet, smarta detaljer och väldigt lätt att manövrera i hemmet

Energieffektivitet: Klass G Mattor: Klass D Hårda golv: Klass B Ljudstyrka: 76 dB Dammåtergivning: Klass A Vikt inkl allt: 7,2 kg Aktionsradie: 11 m Parkeringsfunktion: Baktill samt på båda sidorna Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 4,5 L Tillbehör: Tre små munstycken, förvaras i hållare fäst på dammsugaren Teleskophandtag: Ja

Mieles dammsugare Complete C3 har något som vi kallar för 3D-rull. Med tre rörliga hjul undertill så är maskinen mycket lättnavigerad och kan utan ansträngning skjutas sidledes med foten vilket gör det enklare att navigera runt under dammsugningen.

Complete C3 är en dammsugare i lite högre prisklass från Miele och den har också en del smarta funktioner. Ett stort plus för det inbyggda facket att förvara de små munstyckena i, och för de väldigt tydliga knapparna för av/på samt för sladdvindan.

Även effekten på sugstyrkan är pedagogiskt upplagd med en ljusdisplay vars ikoner visar vilken inställning som passar vilket underlag. Alla knappar kan manövreras med foten.

Munstycket som hör till Complete C3 har dubbla rader borst och en stor rulle i mjukplast på undersidan för mindre friktion mellan munstycke och golv. Rullen går att ta loss och rengöra, vilket ytterligare visar på Mieles förmåga att tänka igenom sina dammsugares funktioner. Vi hade gärna sett att vridningsgraden på munstycket var bättre, men det får godkänt i manövreringsförmåga. 

Bra på hårda golv

Complete C3 har ett bärhandtag framtill som visserligen är lätt att få grepp om samt är skönt att hålla i, men som samtidigt är lågt placerat och det drar när betyget vad gäller bärergonomi. Dammsugaren har en list runtom som ska skydda båda dammsugaren och väggarna från märken. Teleskophandtaget justeras i höjd genom att en knapp på röret hålls in, och det görs både smidigt och ljudlöst.

Handtaget har en avsmalnande form, har inga särskilda finesser men sticker inte heller ut negativt på något vis. Sladdvindan är dock inte lika bra, Även om vi uppskattar att det endast krävs en kort knapptryckning, så dras hela sladden automatiskt in, så tycker vi att sladdvindan är för trög. Det har vid tillfällen hänt att elkontakten dragits ut ur eluttaget för att sladden varit för trög för att förlänga sig, trots att sladdlängd finns kvar. Sladdvindan låter även högt vid indragning.

Miele Complete C3

Själva dammsugningen gör Miele Complete C3 ett godkänt jobb på hårda golv, men har endast fått betyget D på mattor och det märks när vi har testat den. Det krävs lite mer ansträngning och tid att få en tjock matta ren än vad vi tycker är rimligt. Miele är även en av de dammsugare i testat som låter allra högst, och ska dammsugare hålla en sådan ljudnivå så bör den åtminstone kunna dammsuga riktigt bra under tiden.

Lättnavigerad, hög byggkvalitet och smarta detaljer
Dåligt sug på mattor, trög sladdvinda
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. OBH Nordica Green Force Max Silence Classic

Oväntat prisvärd dammsugare drar åt sig damm men städar effektivt till låg ljudnivå

Ljudstyrka: 65 db (tillverkarens uppgift Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Baktill och på undersidan Indikator för påsbyte: Nej Påsvolym: 4,5 liter Tillbehör: Två mindre munstycken för möbler och gardiner Teleskophandtag: Ja Övrigt: Består av 70% återvunnen plast

OBH Nordica Green Force Max Silence Classic är en dammsugare som fungerar som en bra påminnelse om sanningshalten i det gamla uttrycket ”man ska inte döma hunden efter håren”. Första intrycket är nämligen att detta är en väldigt plastig dammsugare. Något som ytterligare förstärks av de två medföljande munstyckena: ett platt, smalt för svåråtkomliga utrymme samt ett munstycke för att dammsuga möbler. Även de mycket plastiga i känslan.

Intrycket av hur Green Force Max Silence Classic faktiskt presterar är något helt annat. Såväl städförmåga som ljudnivå imponerar. Och för den som inte är så stark, eller som ska dammsuga trappor, så är det ett stort plus att dammsugaren är så pass lätt. På undersidan finns ett bärhandtag som ger ett bra grepp. Vidare har dammsugaren bra arbetsradie, med en sladd och dammsugarslang som tillsammans gör det möjligt att dammsuga relativt stora ytor utan att behöva byta eluttag.

Lättrullat dammsugarmunstycke med trög knapp för mattläge

Efter inköp är Green Force Max Silence Classic enkel att sätta ihop. Röret klickar dock vare sig fast i dammsugaren eller i munstycket, utan trycks bara på plats. Det känns opålitligt men delar har aldrig fallit isär under användning, trots stundvis riktigt ovarsam dammsugning. Dammsugarmunstycket rullar lätt och friktionsfritt över golvet, och upplevs ha en helt normal åtkomlighet under låga möbler och i trånga hörn.

I vanlig ordning kan man byta mellan parkett- och mattläge genom att trycka på en knapp på munstycket. Denna knapp är riktigt trög och kräver att man stampar till rejält med hälen för att kunna pressa ned, till mattläget. Gillar man att städa barfota så är detta ett stort minus. I övrigt upplevs Green Force Max Silence Classic som användarvänlig. Dammsugarens reglage är smidiga, och såväl av- och påknappen som knappen för att rulla in elsladden kan med lätthet manövreras med foten.

Oväntat bra prisvärde sett till ljudnivå och sugkraft

Givetvis märks den relativt låga prisnivån av i vissa avseenden. OBH Nordica Green Force Max Silence Classic har en otrevlig tendens att suga åt sig damm. Samtidigt som den gör hemmet rent, så blir den själv rejält dammig efter en användning och behöver med jämna mellanrum torkas av. Det ser trist och adderar ytterligare ett steg till städning som man gärna hade sluppit.

OBH Nordica Green Force Max Silence Classic

I övrigt är detta en dammsugare som överraskar positivt. De små munstycken är riktigt effektiva, det för att dammsuga möbler glider fint över soffklädseln. Enda minuset är att man måste hålla koll på var de är, något sätt att förvara de små munstyckena i eller på dammsugaren finns inte. Även ljudnivån är imponerande, Green Force Max Silence Classic kan faktiskt rättvist beskrivas som tyst. Viktigast är ändå sugkraften, och den här dammsugaren gör golvet precis lika fritt från damm och smulor som betydligare dyrare modeller. Med tanke på det överkomliga priset blir man faktiskt överraskande nöjd med att ha OBH Nordica Green Force Max Silence Classic som sin dammsugare.

Mycket låg ljudnivå, lätt att bära med sig, smart inbyggt munstycke, prisvärd
Saknar förvaring för små munstycken, drar åt sig damm, trög knapp för mattläge
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

5. Electrolux Pure C9

Stark dammsugare för dig med många mattor

Ljudstyrka: 72 dB (tillverkarens uppgift) Vikt inkl allt: 8 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Baktill Indikator för påsbyte: Påslös Påsvolym: Påslös, 1,6 l dammbehållare Tillbehör: 1 golvmunstycke, 1 mindre munstycke Teleskophandtag: Ja

Electrolux Pure C9 är en påslös dammsugare som är stark när den dammsuger men som också låter en hel del. Den dammsuger upp både smågrus, damm och smulor utan problem, och den är väldigt effektiv på att få rent mattor.

Det är tyvärr bara ett golvmunstycke som följer med men det fungerar utmärkt från alla vinklar. Utöver golvmunstycket får du även med ett munstycke för att dammsuga smulor i soffan och likvärdigt. Här är städresultatet sämre. Med tanke på priset hade vi gärna sett att det fanns fler val när det kommer till tillbehör, och då hade dammsugaren också varit mer mångfacetterad.

Når långt och töms enkelt

Pure C9 har riktigt bra räckvidd. I ett normalstort hem är det sällan du behöver flytta strömkabeln till ett nytt vägguttag.

Det kan däremot vara lite trögt att få igång dammsugaren då knappen ibland kräver att du trycker upprepade gånger innan den reagerar. Vi tycker också att byggkvaliteten är väldigt plastig sett till vad denna dammsugare kostar.

Pure C9 är som sagt påslös vilket är positivt för dig som ofta glömmer bort att beställa nya dammsugarpåsar och för dig som värnar om miljön. Det är enkelt att tömma behållaren på smuts utan att spilla, och lika enkelt att hålla rent den.

Electrolux Pure C9 passar dig som söker stark dammsugare för användning i miljöer där det inte spelar så stor roll ifall dammsugaren låter en del, och som främst ska dammsuga golv och mattor.

Städar utmärkt på golv & mattor, påslös med smidigt underhåll
Låter en hel del, lite ranglig byggkvalitet, kort om tillbehör
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3 1

6. Dyson Big Ball

Slipp dammsugarpåsar

Sugeffekt: 160 AW Energieffektivitet: Klass A Vikt inkl allt: 8,06 kg Aktionsradie: 9,66 m Parkeringsfunktion: Baktill Indikator för påsbyte: Ej relevant, påslös Påsvolym: Ej relevant, påslös Tillbehör: 3-i-1 munstycke, förvaras inuti dammsugaren Teleskophandtag: Ja

Dyson Big Ball väcker uppmärksamhet på grund av sitt utseende och det faktum att den körs utan dammsugarpåse. Precis som tillverkarens skaftdammsugarmodeller samlas skräpet direkt i dammbehållaren och du tömmer denna genom att lossa behållaren från dammsugarkroppen och släppa ut smutset i papperskorgen. Det är ett ekonomiskt alternativ till att hålla på och köpa nya dammsugarpåsar för jämnan, men kan damma lite när du tömmer.

Dammbehållarens lucka är lite trög att öppna, men desto enklare att stänga. Behållaren kunde gott ha varit en bra bit större sett till att dammsugaren rullas fram över golvet och vikten därmed spelar mindre roll än på en likvärdig handdammsugare.

Vi nämnde tidigare att utseendet sticker ut från mängden. Dammsugarkroppen är nämligen rund. Det gör att den inte välter när du drar den över trösklar och annat, den bara vippar till och ställer sig upp igen. Initialt är det ovant för den gungar fram och tillbaka över minsta hinder, och man är då på sin vakt, men vänjer sig snart och slutar tänka på saken.

Big Ball kommer med många tillbehör och munstycken. Den har även ett smidigt teleskopsrör och tydligt färgmarkerade knappar för klick i-munstyckena. Användarvänligheten är på så vis slående. Dock har den ganska kort sladd och därmed inte jättebra aktionsradie.

Inget kraftpaket, men schysst garanti

Tyvärr fallerar dammsugaren när det kommer till prestanda. Dels har den inte jättebra sugförmåga på mattor, det blir helt enkelt inte så rent som vi förväntar oss av en dammsugare i den här prisklassen. Dels tenderar den att skjuta en del av smutset ifrån sig istället för att dammsuga upp det. Lösningen på detta är att lyfta munstycket baktill vid smutsigare partier för att få upp allting. Vi förväntar oss helt enkelt bättre prestation av traditionella dammsugare.

Garantitiden på 5 år är däremot riktigt bra. Dammsugaren är för övrigt filterlös, istället använder den en cyklonteknik - du behöver med andra ord inte byta filter i den.

Har du inte husdjur hemma och om du dammsuger relativt regelbundet så det inte hinner bli så värst smutsigt mellan varven, då har du klar fördel i att du slipper dammsugarpåse, samt att du får flertalet tillbehör på köpet med den här modellen.

Lättanvänd, tydlig konstruktion, funktionsrik, påslös, lång garanti
Haltande prestanda, liten dammbehållare, kort sladd
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av dammsugare har vi i över tio års tid låtit olika hushåll få använda de olika modellerna i sitt hem – vilket inkluderat både små lägenheter och stora villor. Varje dammsugare testas under minst några månaders tid. Därefter har vi utvärderat dammsugaren, och särskilt tittat på följande egenskaper:

Prestanda: Klarar dammsugaren av olika sorters smuts – fint damm, grus, djurhår – lika väl? Är sugkraften effektiv både på matta, parkettgolv och vid dammsugning av möbler?

Användarvänlighet: Hur lång aktionsradie har dammsugaren – kommer man åt att dammsuga ett helt, stort rum utan att behöva byta eluttag? Är dammsugaren bekväm i handen? Är det enkelt att underhålla dammsugaren, exempelvis byta filter och sätta i ny påse?

Konstruktion: Har dammsugaren munstycken för olika moment av städningen, och ingår någon slags förvaring för dem? Hur högt låter dammsugaren under användning? Hurdan är dammsugarens byggkvalitet, tål den stötar och smällar utan att gå sönder?

I vår helhetsbedömning av varje dammsugare väger vi även in produkternas pris. Därefter utser vi en dammsugare till bäst i test.


Fler tester av dammsugare:

Grovdammsugare

Robotdammsugare

Pooldammsugare

Fler tester för ett fräscht hem

Luftrenare

Fem saker att tänka på när du köper dammsugare

När din gamla dammsugare givit upp och det är dags att köpa en ny är det lätt att ta förhastade beslut. Man vill ju ha rent och prydligt hemma. Men det här är förhoppningsvis en produkt som du kommer att leva med under lång tid. Det finns med andra ord all anledning att vara noggrann med sitt val. Vi har tagit fram fem punkter som vi tycker är extra viktiga att titta på när du ska köpa en ny dammsugare.

1. Välj rätt typ av dammsugare

Det finns huvudsakligen tre dammsugartyper på marknaden idag (fyra om man räknar med robotdammsugare, som vi dock inte har med i den här guiden). Vilken typ som passar dig bäst kan bara du själv avgöra, men så här skiljer de olika varianterna sig åt.

Dammsugare med slang
En traditionell golvdammsugare är i särklass vanligaste dammsugartypen i svenska hem. Prioriterar du räckvidd framför flexibilitet och maxad prestanda till så låg kostnad som möjligt så är det här den dammsugartyp du vill ha. Se bara till att sladden är lång om du har stora ytor att täcka av, annars får du springa runt och byta kontakt under städningen, vilket kan blir irriterande i längden. Aktionsradien i specifikationen anger hur långt du når utan att behöva byta vägguttag.

Skaftdammsugare
Den här typen av dammsugare är betydligt vanligare utomlands än i Sverige, men svenska konsumenter har börjat få upp ögonen för den här varianten. Den är sladdlös och erbjuder mer flexibilitet, men är ofta mindre kraftfull och har lägre kapacitet. Här är det stor skillnad i prestanda och användarvänlighet både mellan olika tillverkare och mellan olika modeller hos en och samma tillverkare.

Handdammsugare
En handdammsugare räcker knappast till när det kommer till att dammsuga ett helt hem, inte ens en väldigt liten lägenhet. Kapaciteten är alldeles för liten. Men som ett litet och smidigt komplement för att komma åt ytor som är svåra att nå med en skaftdammsugare eller en klassisk dammsugare är handhållna dammsugare utmärkta. Ofta kommer skaftdammsugare med munstycken som gör att de kan fungera som handhållen dammsugare med.

2. Fundera på räckvidd och kapacitet

Räckvidden är extremt viktig när det handlar om dammsugare. En klassisk dammsugare kan i regel ta hand om så mycket damm och skräp att du inte lär behöva tömma den under en och samma städning, medan skaftdammsugare har en något mer begränsad kapacitet till följd av att behållarna är mindre.

När det gäller räckvidden så begränsas en klassisk dammsugare endast av sladdlängden. Se till att strömsladden är tillräckligt lång, så att du slipper byta eluttag allt för ofta.

Skaftdammsugarnas räckvidd är helt avhängig batteriet. Flera modeller klarar en komplett rengöring av ett hem på en laddning, men har du ett större hus eller en mycket stor lägenhet så kan du behöva ladda upp den på nytt. Runt 125 kvadratmeter per laddning är en normal ytkapacitet.

3. Ha filtrering i åtanke

Partikelutsläppsklass
När man dammsuger virvlar dammpartiklar upp i luften. Allergiker kan uppleva det som besvärande för luftvägarna. Vill man minimera spridningen av dammpartiklar bör man välja en dammsugare som har god uppsugningsförmåga och partikelutsläppsklass A. Det finns även dammsugare som är extra väl lämpade för hushåll med allergiker – dessa har Svalanmärkning.

HEPA-filter
Det börjar bli allt vanligare att dammsugare är utrustade med så kallade HEPA-filter som säkerställer att den luft som dammsugaren blåser ut under städningen är filtrerad på ett effektivt sätt. Det finns olika klasser när det gäller HEPA-filter, och ju högre klassificering desto bättre för allergiker. HEPA 11 renar luften till 95 procent medan HEPA 13 renar med hela 99,95 procent. Filtret byts med fördel ut varje år för att bibehålla maximal effekt.

4. Prioritera vikten av ljudnivå

Bor man i flerfamiljshus eller har barn kan det vara en god idé att titta på en dammsugare med en förhållandevis låg ljudnivå. Då riskerar man inte att störa vare sig grannar eller sovande barn om man dammsuger på kvällen. En genomsnittlig dammsugare har en ljudnivå mellan 70-85 decibel. Men det finns extra tysta dammsugare som inte ger mer ljud ifrån sig än nedåt 55 decibel. För att sätta saken i perspektiv så brukar en normal konversation mellan två personer ha en ljudstyrka på 60 decibel.

5. Välj mellan påse eller behållare

Klassiska dammsugare kommer oftast med påse. Påsen måste i regel bytas efter en till tre dammsugningar (beroende på hur smutsigt det är förstås). Rekommendationen är att man byter redan när påsen är 75 procent full för att då bibehålls sugkraften.

Dammsugare med påse är också mer hygieniska, eftersom man inte kommer i lika stor kontakt med dammet som samlas upp. En annan fördel är att dammsugare med påse har bättre luftgenomströmning, men det finns å andra sidan en större risk för att filtret täpps igen.

Skaftdammsugare har oftast en behållare som måste tömmas regelbundet. Det finns även klassiska slangdammsugare som har en behållare istället för en påse. Fördelen med dessa är förstås att man inte behöver byta påse och att man lättare kan hitta eventuella föremål som man råkat suga upp av misstag.

En annan trevlig fördel är att sugförmågan inte påverkas det minsta av att behållaren fylls. Nackdelen är att påslösa dammsugare ofta väsnas betydligt mer än dammsugare med påse. Påse eller inte är en fråga om personlig preferens, men har man allergiker i hushållet är påsdammsugaren det klart bättre valet.


Allt om dammsugare

Att ha det rent och fint i hemmet är något alla kan uppskatta, och att den första dammsugaren togs fram så tidigt som för 150 år sedan visar på hur viktig den är för hemmet. Dammsugaren var även en av de första hushållsmaskinerna som drevs på elektricitet. 

Vad är en dammsugare och hur fungerar den?

Dammsugare fungerar på så vis att de suger upp damm och annan smuts genom en slang utrustad med ett munstycke. Dammet samlas sedan i en påse eller dammbehållare, och du tömmer den när den blir full. 

Dammsugare är oftast nätanslutna – de har en strömsladd som du kopplar in i vägguttaget och på så vis får dammsugaren kraft. Men det släpps också allt fler dammsugare som går på batteri.

Electrolux dammsugare 6

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Electrolux UltraOne ZUOGREEN+

Fenomenal sugförmåga oavsett underlag, rimlig ljudnivå och påkostade detaljer

Energieffektivitet: Klass A Partikelutsläpp: Klass A Mattor: Klass B Hårda golv: Klass A Ljudstyrka: 68 dB Vikt inkl allt: 7,5 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Baktill samt båda sidorna vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 5 L Tillbehör: 3-i-1 munstycke, förvaras inuti dammsugaren Teleskophandtag: Ja
Electrolux UltraOne ZUOGREEN+

Electrolux dammsugare Ultraone Green är en uppdatering av vår tidigare testvinnare och presterar fortsatt på topp. Ultraone Green har nu klass A i energieffektivitet och har blivit grön i det avseende att den numera består till största delen av återvunnen plast, är PVC-fri och återvinningsbar.

Den främsta styrkan hos Ultraone är den fenomenala sugkraften, detta är det givna valet för den med många mattor. Alla underlag blir välstädade utan att munstycket suger sig fast och det är enkelt att komma åt hörn och längs med lister. Ultraone är inte tystast i testet men är den dammsugare som bäst håller en rimlig ljudnivå utan att städförmågan påverkas negativt.

Även räckvidden är riktigt bra och dammsugarens reglage är utmärkta. Av-& på-knapp såväl som reglaget för sugstyrka - som är pedagogiskt utmärkt med symboler för olika typer av underlag - är enkla att justera med foten.

Munstycket på Electrolux Ultraone har hjul med hölje i ett silikonliknande material, för mindre slitage på golvet under dammsugningen. Själva dammsugaren har två stora hjul baktill och ett litet undertill, vilket gör den smidig att dra efter sig, den klarar också trösklar väl. Bärhandtaget är enkelt att komma åt och bekvämt att hålla i.

Överlag känns detaljerna mycket påkostade. Munstycket har exempelvis gummerade kanter för att minska risken för märken på väggar och möbler. Teleskophandtaget är enkelt att justera i höjd och handtaget har ett avsmalnande grepp som gör det bekvämt för såväl större som mindre händer. Sladdvindan är tyvärr inte automatisk (man måste hålla in knappen) men både att dra in och att dra ut sladden görs friktionsfritt. Priset är högt men funktionerna är i det närmsta fulländade.

Bäst sugförmåga oavsett underlag, rimlig ljudnivå, påkostade detaljer
Ej helautomatisk sladdvinda, trög knapp på munstycket

Bra pris hos:

Electrolux UltraOne ZUOGREEN+ har blivit ersatt av nya Electrolux UltraOne EUO9GREEN. Designen är densamma som tidigare men motorn har uppdaterats. Den är både tystare (65 dB) och har lägre energiförbrukning samtidigt som dammupptagningsförmågan är bättre. På matta är den nu A-graderad vilket är den bästa graderingen. Ett imponerande konststycke av Electrolux ingenjörer.

0 5 4.5 1

Electrolux UltraSilencer ZUSGREEN+

Prisvärd dammsugare som är lätt att manövrera och har bra sugkraft

Energieffektivitet: Klass A Partikelutsläpp: Klass A Mattor: Klass C Hårda golv: Klass A Ljudstyrka: 62 dB Vikt inkl allt: 7,6 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Vänster sida samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 3,5 L Tillbehör: 3-i-1 munstycke, förvaras separat Teleskophandtag: Ja
Electrolux UltraSilencer ZUSGREEN+

Electrolux är med sin modell UltraSilencer Green något bra på spåren, ännu bättre sedan den uppdaterades till klass A i energieffektivitet. I vårt test så hamnar UltraSilencer Green högt upp i resultatet, mycket tack vare den lyckade kombinationen av en tystgående motor och ett effektivt sug i munstycket. UltraSilencer Green är en av de mer påkostade modellerna från Electrolux, vilket märks bland annat i ytfinish och i förbättrade funktioner på teleskoprör och handtag. Munstycket på UltraSilencer Green är utrustat med två borstrader undertill och hjul med silikonhölje. Dammsugaren är mycket prisvärd men det som håller den tillbaka från förstaplatsen är dels en sämre sugförmåga, i synnerhet på matta, dels att Electrolux sparat in på vissa andra funktioner. Påsen är relativt liten, 3-i-1-munstycket måste förvaras separat, det är bökigt att finjustera sugkraften och dammsugarens hölje blir snabbt repigt och kantstött.

Electrolux UltraSilencer Green är en av de tyngre dammsugarna i vårt test men tack vare det snyggt integrerade, uppfällbara handtaget så känns den ändå lätt att lyfta och bära med sig. De stora hjulen gör den enkel att dra efter sig och reglagen för att ändra effekt samt för att stänga av och sätta på dammsugaren kan alla enkelt hanteras med foten. Sladdvindan jobbar så länge man håller knappen intryckt. Det hade som sagt varit önskvärt med lite mer stötdämpning på dammsugaren, men dammsugarens yta förbisedd så gör Electrolux UltraSilencer Green ett riktigt bra jobb under städning, det för ett riktigt bra inköpspris.

Prisvärd dammsugare, bra sugkraft och lätt att manövrera
Seg knapp på munstycket, otydligt sugkraftsreglage, sämre förmåga på mattor

Electrolux UltraSilencer ZUSGREEN+ har blivit ersatt av nya Electrolux EUS8GREEN. Utseendemässigt är de väldigt lika men EUS8GREEN har bättre dammupptagningsförmåga på matta (B-graderad) och är tystare (58 dB). Den är dock mer än två kilo tyngre då den väger 8,16 kilo.

0 5 4 1

OBH Nordica Silence Force 4

Ett kraftpaket som heter duga

Energieffektivitet: Klass A Ljudstyrka: 66 dB Aktionsradie: 8,5 m Parkeringsfunktion: Baktill Indikator för påsbyte: Nej Påsvolym: 4,5 L Tillbehör: 6 munstycken Teleskophandtag: Ja
OBH Nordica Silence Force 4

OBH Nordica Silence Force 4 är så nära en vinst man kan komma. De gör i princip allt rätt, förutom på en avgörande punkt: byggkvaliteten.

För den här dammsugaren suger riktigt bra sett till pris och kapacitet. Den får upp smuts från alla typer av underlag och efterlämnar ett extremt fint resultat. Allt från hundhår i soffan till smågrus och lerbitar i hallen sugs upp.

Den kommer dessutom med ett flertal olika munstycken som är enkla att montera och som har en ergonomisk och användarvänlig design. Sladdlängden är ganska bra, i ett normalstort hus räcker det att byta uttag en gång.

Dammsugningen löper så smidigt och bra att vi börjar inse att det här är en potentiell utmanare till bäst i test-stämpeln.

Svag konstruktion sänker betyget

Men långtidstestet raderar tyvärr dessa förväntningar. Silence Force 4 har tyvärr brister när det kommer till byggkvaliteten. Framför allt har den svårt att avgöra när påsen är full. Detta gör dels att det händer att dammsugarpåsar går sönder i själva behållaren, dels misstänker vi att dammsugaren sätter igen inuti när detta sker för med tiden går den helt enkelt sönder. Det kan förstås bero på att vi har fått ett måndagsexemplar, men det ringer onekligen varningsklockor.

Så trots alla dess höjdpunkter och att den brädar testvinnaren när det kommer till en rad faktorer så vinner inte den här dammsugaren testet.

OBH Nordica Silence Force 4 passar främst dig som inte är en slarver - den som är noggrann med att kontrollera och byta dammsugarpåse regelbundet. Då är den ett bra köp.

Mycket bra sugeffekt, många munstycken, enkel att handha
Dålig byggkvalitet
0 5 3.5 1

Philips FC8721

Bra energieffektivitet och ett väldesignat munstycke med bra rull

Energieffektivitet: Klass A Mattor: Klass C Hårda golv: Klass B Ljudstyrka: 78 dB Dammåtergivning: Klass A Vikt inkl allt: 7 kg Aktionsradie: 11 m Parkeringsfunktion: Baktill samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 5 L Tillbehör: Ett 2-i-1-munstycke, förvaras i hållare fäst på dammsugaren Teleskophandtag: Ja Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se
86658

Dammsugaren Performer Expert från Philips har högsta betyg i energieffektivitet och dammåtergivning, och har lägst årlig energiförbrukning av alla dammsugare i testet. Den sticker även ut med testets mest originella munstycke, som utrustats med stora, gummerade hjul som ger ett bra rull över golvytor och minimerar risken för onödigt slitage på golvet. Bakdelen av munstycket har rejäla borstar som ska fånga upp damm och smulor, och i våra tester så är detta munstycke ett av de bättre vad gäller rengöringsförmåga i snäva utrymmen och hörn. Knappen för att växla mellan lägena för parkett och matta kunde fått vara något större och mer trampvänlig dock. Det väl formgivna munstycket bidrar även positivt till Philips Performer Experts ljudbild. Den är relativt högljudd med sina 78 decibel men det är ett dovt, mer behagligt ljud tack vare att det är främst är motorns brummande som låter och inte munstycket som väser.

Philips Performer Expert har ett bärhandtag framtill och ett utstickande ovanpå, vilket gör bärergonomin god. Som enda dammsugare i testet har Performer Expert rörlig stos, det vill säga delen där slangen ansluter till dammsugaren kan snurras 360 grader. Tanken är mycket god men stosen är lite för trög för att idén ska fungera fullt ut i praktiken. Knapparna för att slå av/på dammsugaren och för att samla in sladden är väldigt lättanvända med bra klickfeedback, vredet för att reglera sugeffekt går att vrida med foten men det är lite krångligare än det borde vara. Dammsugaren är skön att städa med, då handtaget är bekvämt format och extra pluspoäng för de pedagogiska ikonerna som visar hur man direkt på handtaget kan ställa in hur hårt vakuum man bör ha. Dammsugaren är tillverkade i hårdplast utan förlåtande kanter medan munstycket åter briljerar  med mjukare plast som ska ta stryk istället för att repa möbler och lister. Sladdvindan fungerar bra, är tyst och lätt att använda. Själva dammsigaren uppfattas dock som rätt skramlig, i synnerhet när man drar den över trösklar. Vad gäller sugförmågan så får Philips Performer Expert ett betyg strax över medel. Den suger bra på både mattor och hårda golv, och gör helt enkelt det jobb den ska göra.

Utmärkt energieffektivitet, munstycket har bra rull
Skramlig konstruktion, bångstyrig slag-stos, högljudd
0 5 3.5 1

Electrolux ESP7GREEN

Kraftfull dammsugare med halvdant munstycke

Energieffektivitet: Klass A+ Partikelutsläpp: Klass A Mattor: Klass B Hårda golv: Klass A Ljudstyrka: 70 dB Vikt: 5,83 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Horisontellt och vertikalt Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 3,5 L Tillbehör: Parkettmunstycke Teleskophandtag: Ja
Electrolux ESP7GREEN

Electrolux EPS7GREEN har en imponerande sugkraft och en relativt dämpad ljudvolym. Tyvärr hämmas den en hel del av munstycket som följer med. Munstyckets borst ligger så tätt mot varandra och dikt an mot golvet att det krävs fysisk styrka för att dra munstycket över golvet.

Alternativet är att ställa ner sugkraften, men det innebär förstås en kompromiss som känns lite tråkig att behöva göra hos en annars så kompetent dammsugare. Detta alternativ hjälper heller inte det faktum att smutsen får svårt att passera när det blir så tätt. Det alternativ vi istället fastnar på är att hela tiden hålla munstycket lite lyft i bakkant så att smutsen får chans att glida in och det samtidigt är enkelt att röra dammsugaren över golvet.

Lätt att ställa in

Inställningsmöjligheterna hos EPS7GREEN ger betydligt bättre intryck. Ratten på ovansidan är utrustad med flera lägen och tydlig grafik. Det gör att det är enkelt att ställa såväl ljudvolym som sugeffektivitet (dessa går hand i hand) utifrån arbetsuppgift.

Påsindikatorn gör att du lätt ser när det är dags att byta påse. Att byta dammsugarpåse är en smidig process, och vi finner inga spår efter damm i själva behållaren i övrigt vilket indikerar bra byggkvalitet. Att dammsugaren dessutom är gjord av 60 procent återvunnen plast gör att du både får ett rent hem och ett renare samvete.

Med ett bättre huvudmunstycke hade den här dammsugaren varit en riktig vinnare, men tyvärr dras användarvänligheten ned ganska mycket som det är nu. Vi anser dock fortfarande att detta är en prisvärd dammsugare och på intet sätt ett dåligt val.

Kraftfullt sug, lätt att förstå sig på, prisvärd
Munstycket
0 5 3 1

OBH Nordica Air Force All-In-One 460

Mångsidig handdammsugare för småstäd och puts

Batteritid: 15 min (uppmätt i maxläge), 30 min(uppmätt i vanligt läge) Uppladdningstid: 3 h Behållarens volym: 0,4 Sugeffekt: 150 Munstycken: 8 medföljande tillbehör, bla Mini-turbo-borste Garanti: 2 år Övrigt: Tvättbart filter som ej behöver bytas, dockningsstation
OBH Nordica Air Force All In One 460

OBH Nordica Air Force All-in-one 460 har ett långt namn, och ungefär lika många medföljande munstycken. Denna skaftdammsugare har i princip ett munstycke för varje tillfälle.

Totalt räknar vi dem till åtta stycken. De täcker in allt från hörn och kanter till mattor och hårda golv. Det som blir något av ett lyxproblem är var man ska förvara alla munstycken, den medföljande laddstationen har endast plats för två stycken.

Air Force All-In-One har en ganska futuristisk design. Samtidigt är den en av de mer minimalistiska när det kommer till skaftdammsugare. Designen är mörk och slimmad, och kommer göra sig väl i de flesta hemmen.

Lättanvänd men inte så stark

Att tömma Air Force All-In-One 460 är en ganska snabb process, men den kunde ha varit ytterligare ett snäpp mer användarvänlig. Nu är du tvungen att ta bort filtret varje gång du tömmer. Utöver denna lilla tidstjuv går processen fort och det är lätt att tömma den dammfritt trots att den är påslös.

OBH Nordica All in One 461

Dammsugaren startas med ett enkelt knapptryck. Den har semestergas som enda läge, vilket i och för sig är riktigt behändig. Du startar den och sedan går den tills du klickar på knappen igen, du slipper alltså hålla in gasen hela tiden.

Batteritiden är okej. Det räcker ungefär 25-30 minuter, det är precis så att vi anser det godkänt sett till priset men vi hade nog önskat att vi kunnat kräma ur 10-20 minuter mer. Skaftdammsugaren har även en turbofunktion och då får du ut 10-15 minuter dammsugning.

Air Force All-In-One är enkel att hålla i när man dammsuger men själva rotationen på standardmunstyckena är på tok för lös, den känns då vobblig. Med de statiska munstyckena fungerar den däremot kanon.

Att dammsuga med Air Force All-In-One är ok när det kommer till små dammpartiklar eller smulor, men när det kommer till vanlig städning får den det kämpigt. Exempelvis drar den ofta runt större partiklar istället för att dammsuga upp dem.

Air Force All-In-One passar den som söker en lätt och kompakt skaftdammsugare utan kabel, för att snabbstäda ofta snarare än grovstäda mer sällan.

Mångsidig, minimalistisk design
Svårt att få upp större objekt, vingligt standardmunstycke, tar plats
0 5 3 1

Bosch Ingenius ProSilence BGL8330T

Dammsugare av hög kvalitet, är ofattbart tyst under städningen

Energieffektivitet: Klass A Mattor: Klass D Hårda golv: Klass B Ljudstyrka: 59 dB Dammåtergivning: Klass A Vikt inkl allt: 8,2 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Baktill samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 5 L Tillbehör: Ett fullstort munstycke för parkett och ett för stengolv, samt ett litet fogmunstycke och ett 2-i-1-munstycke Teleskophandtag: Ja Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se
BOSCH

Bosch smäckra dammsugare Ingenius ProSilence är både påkostad och i många avseenden väl genomtänkt. Men framför allt är den testets absolut tystaste dammsugare. Med sina 59 decibel låter den inte mer än att sovande barn kan sova vidare, tv:n kan stå på och konversationer i vanlig samtalston kan föras direkt ovanför dammsugaren. Tyvärr så innebär det låga ljudnivån att Bosch kompromissat med dammupptagningsförmågan både på golv och på matta. Hur tyst en dammsugare än är, så är den inte så användbar när man även på parkett måste svepa över en yta 2-3 gånger innan den är smulfri. Visserligen kommer Bosch Ingenius ProSilence med flera extra munstycken som ska effektivera städningen men med universalmunstycket får den bara precis godkänt. För de två små munstyckena medföljer en hållare att fästa på röret. Smart i teorin men något klumpigt i praktiken.

Ingenius ProSilence har ett rejält munstycke som är lätt att navigera med och som kommer åt bra i hörn men är lite för högt för att komma in i låga utrymmen. Det rullar bra och känns som ett av de mer skonsamma i testet. Munstycket är dock även testets tyngsta. Teleskopröret passerar utan anmärkning, dammsugaren har ett utstickande handtag för bättre ergonomi och längre räckvidd. Det är skönt att hålla i men gör röret något svårare att lyfta. Knappen för att justera effekt är samma som för att slå av och på dammsugaren, den går att vrida om med foten men är något hal. Sladdvindan är riktigt smidig, det finns dock ingen knapp för den utan det gäller att rycka till i sladden med det rätta knycket, en teknik man snabbt får till. Bosch Ingenius ProSilence har påkostade lister i naturgummi som skyddar både väggar och dammsugaren från fula märken. Om Ingenius ProSilence gått att vrida upp ett helt varv till i effekt hade den fått ligga i toppen av testet. Som det är nu så funkar den bäst för de som mest vill findammsuga utan att störa husdjur, barn och övriga i hushållet.

Otroligt tyst, många extra munstycken ingår, hög byggkvalite
Relativt dålig sugförmåga på mattor, mycket högt pris
0 5 2.5 1

Miele Classic C1

Låg vikt som gör den enkel att bära och styra under städning, kan packa ihop kompakt

Energieffektivitet: Klass F Mattor: Klass D Ljudstyrka: 80 dB Dammåtergivning: Klass B Vikt inkl allt: 5,8 kg Aktionsradie: 9 m Parkeringsfunktion: Baktill samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 4,5 L Tillbehör: Tre små munstycken Teleskophandtag: Nej Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se
124503 xl

Mieles budgetdammsugare Classic C1 har som sina bästa egenskaper bland annat ett riktigt bra rull. Tack vare de tre snurrbara hjulen undertill är den lätt att manörera även sidledes. Dammsugaren är enkel att slå av och på. Även knappen för sladdvindan är tydlig. Sugeffekten kan dock inte justeras med foten.

Classic C1 har ett mindre bärhandtag framtill som är något lågt placerat. Den är lättast i testet, vilket är viktigt för den som inte orkar bära tungt i trappor. Som enda dammsugare i testet så har Miele Classic C1 ett så kallat Easylock-rör. Röret kan alltså inte förlängas som ett teleskoprör, utan är istället låsbarti alla detaljer: mot handtag, mot munstycke och mitt på. Röret kan tas isär i två delar.

När man använder dammsugarens parkeringsfunktion så hakar man fast underdelen av röret i dammsugaren och hänger sedan överdelen på, med hjälp av ett medföljande fäste.

Har en del detaljer att fila på

Munstycket på Miele Classic C1 har en enkel rad med borst, en till rad hade varit önskvärt. Det är dock lätt och rullar bra på sina små hjul. Knappen för att justera mellan parkett och matta är enkel att pressa in.

De främsta nackdelarna med Classic C1 är att den har testets sämsta betyg i dammupptagningsförmåga oavsett underlag, vilket märks när man använder den. Samtidigt är den också testets mest högljudda dammsugare. Att en dammsugare låter mycket om den samtidigt är billig och suger godkänt kan vara okej för den som inte är ute efter finesser utan vill städa snabbt och effektivt. Men hos Miele Classic C1 hade det behövts en bättre sugeffekt för att kunna motivera ljudet den producerar.

Mycket lätt vikt, enkel att manövrera
Mycket högljudd, dålig dammupptagningsförmåga

Vanliga frågor om dammsugare

Vilka olika slags dammsugare finns det och vad skiljer dem åt?

Idag finns det många olika sorters dammsugare, så det är inte alltid lätt att veta vilken som passar dig bäst. Typen av dammsugare beror också mycket på budget, var den ska användas, batteritid, ljudnivåer och flera andra faktorer. Vi testar kontinuerligt nya dammsugare och skriver ett bäst i test för att du ska veta vilken som är rätt för dig.

Vanligast idag är fortfarande den traditionella dammsugaren. Det har dock utvecklats flera nya sorter. Nedan listar vi de olika dammsugartyperna och skriver mer ingående om de mest intressanta sorterna under denna punktlista.

  • Traditionell golvdammsugare: Den typ av dammsugare du hittar i de flesta hem. Den är nätansluten, har ofta dammsugarpåse (finns även modeller utan påse) och har en maskinkropp som du drar runt efter dig på golvet när du dammsuger.
  • Skaftdammsugare: Skaftdammsugaren är vanligen batteridriven och påslös och används både för att dammsuga golv och som handdammsugare på bänkskivor med mera, du tar bara bort förlängningsröret och ansluter munstyckena direkt vid maskinkroppen istället.
  • Handdammsugare: Som en skaftdammsugare men utan förlängningsrör. Den är således batteridriven och påslös, men avsedd att användas på bänkskivor och liknande. Vissa modeller har bara en typ av munstycke, andra kommer med möjlighet att byta munstycke.
  • Grovdammsugare (kallas ibland även för byggdammsugare): En dammsugare - ofta med konisk maskinkropp – byggd för att dammsuga upp tuff smuts såsom slipdamm, sågspån, avloppsvatten med mera. Den används på samma vis som en traditionell golvdammsugare, kroppen rullar med andra ord fram över golvet medan du dammsuger.
  • Robotdammsugare: En självgående dammsugare som använder sensorer, laser och smarta algoritmer för att navigera i ditt hem och dammsuga autonomt.

Electrolux pure d9 3

Golvdammsugare

Inget slår en riktigt bra traditionell dammsugare på fingrarna när det kommer till att få ett bra städresultat, förutsatt att du köpt en modell med hög prestanda. Golvdammsugaren må vara lite otymplig att använda, och förvara, men den är mycket kompetent och stark.

Har du exempelvis husdjur hemma är en traditionell dammsugare oumbärlig. Husdjur fäller mycket hår, och det är ett tufft jobb för dammsugare. De traditionella dammsugarna med starkast sugkraft är oftast de som är mest lämpade för att ta sig an hund- och katthår.

De traditionella dammsugarna styrs via ett handtag som sitter på en slang som i sin tur är kopplad till maskinkroppen på ena sidan och ett munstycke på andra. Munstycket förs runt över golvet och suger upp dammet som transporteras via slangen in i en påse (eller dammbehållare) i maskinkroppen. De flesta dammsugarna har en knapp på golvmunstycket som styr huruvida munstycket ska ha små borstar eller inte.

Dyson v11 7

Skaftdammsugare

Det finns även skaftdammsugare och handhållen dammsugare, som båda två är påslösa och sladdlösa. Skaftdammsugaren är mer mångsidig då du kan använda den både för golv och bänkar.

Skaftdammsugare har vuxit i popularitet sista åren i takt med att de fått bättre batteritid och prestanda. En riktigt bra skaftdammsugare är idag nästan i par med en bra golvdammsugare. För enkla förhållanden är de mer än tillräckliga.

De kommer oftast med olika sorters tillhörande munstycken och förlängningar. Det går till exempel att sätta på ett smalt munstycke för att nå avgränsade områden, ett motoriserat borstmunstycke konstruerat för att få bort djurhår och liknande från textilbeklädda möbler.

Det finns även skaftdammsugare med moppfunktion. Det är inte bara otroligt smidigt och tidssparande att ha en dammsugare och mopp i ett, men det sparar även massor av plats i städskåpet. Dock är det viktigt att dammsugaren då har hög prestanda, för våra tester visar att får den inte upp dammet när du drar den över golvet så fastnar det istället i moppduken och blötläggs, vilket i sin tur gör att du bara drar runt smutsen på golvet.

handdammsugare SGVT

Handdammsugare

Handdammsugaren påminner om skaftdammsugaren, fast den är mindre och kommer med färre funktioner.

Handdammsugare är otroligt praktiskt att ha som komplement, så att du snabbt kan dammsuga av stolar, trappsteg eller bänkskivor. Du kan gå runt med den hur som helst, men den är oftast inte lika kraftfull som de andra sorterna.

Handdammsugaren är toppen för små hem eller för att helt enkelt komplettera en större dammsugare vid snabbstädning. De är också smidiga dammsugare till bilen.

Vissa handdammsugare har medföljande munstycken som du kan byta mellan, andra har ett permanent munstycke framtill.

iRobot s9 braava jet2

Robotdammsugare

Nu finns det även dammsugare som tar smidigheten till ytterligare en ny nivå –robotdammsugarna, som bara blir mer och mer populära. Dessa dammsugare är också utan sladd, men istället för att du själv dammsuger så åker de runt och städar på egen hand.

En robotdammsugare är en kompetent vardagshjälp. Den håller den värsta smutsen borta och gör så att du behöver dammsuga betydligt mer sällan. Låter du roboten gå 3-5 dagar i veckan räcker det att du dammsuger vanligt drygt en gång i månaden i ett normalstort hem.

Många modeller är runda och därmed inte så praktiska i hörn, sedan finns det de som fastnar när de ska ta sig över en dörrkarm eller liknande. De kan även ha svårigheter med vissa högre mattor. Se till att du köper en robotdammsugare som klarar ditt hems utmaningar: storleken på bostaden, trösklarnas höjd, mängden smuts (är du ensamstående, har du husdjur, småbarn) planlösningens komplexitet, möblernas fria golvhöjd samt mängden kvarglömda saker på golvet. Det finns till exempel robotdammsugare utrustade med kamera och AI som gör att de kan undvika sladdar, strumpor, lego och annat. Det finns även robotdammsugare som är extra bra på mattor, hundhår och annat. Med rätt modell på rätt plats så har du en utmärkt avlastning i vardagen.

Vilka funktioner kan en vanlig dammsugare ha?

Idag kan du köpa traditionella dammsugare med eller utan påse. Påslösa dammsugare har blivit väldigt populära. Istället för att utrustas med en dammsugarpåse har de en löstagbar transparent dammbehållare av plast, som du tömmer vid behov (istället för att byta till en ny påse). Då slipper du tänka på att köpa nya påsar, vilket är väldigt praktiskt och bra utifrån en ekonomisk och miljömässig synvinkel, samt så slipper du krånglet med att byta när påsen blir full. Dessutom håller den samma sugkraft under hela dammsugningen och blir inte sämre ju fullare den blir.

En dammsugare med påse har såklart också sina fördelar. Det är mer hygieniskt och blir lättare att hålla rent. Eftersom du slänger hela påsen är det heller inte samma risk att få kontakt med dammet som det är när du tömmer en påslös dammsugare. Dammsugare med påse kan därför vara ett bättre alternativ för folk med allergi.

Storleken på dammsugarpåsen skiljer sig hos olika dammsugare. Beroende på hur stor den är kommer den bli full olika snabbt. Detta är viktigt att tänka på om du till exempel har husdjur. Katt- och hundhår kommer påverka hur snabbt påsen fylls och då kan det vara värt att köpa en dammsugare med påsar av större modell för att slippa byta allt för ofta. 

Att din dammsugare har bra aktionsradie är inte alltid självklart, och är viktigt att tänka på för att räckvidden ska passa för ditt hem. Du vill inte behöva byta eluttag allt för många gånger under en städning. Idag har många dammsugare upp till tolv meter lång aktionsradie. 

Startknappen på dammsugaren kan numera finnas på olika ställen. Vissa dammsugare kan fortfarande endast startas på maskinkroppen, medan andra har en inbyggd fjärrkontroll som komplement i handtaget. En startknapp på handtaget gör det smidigt om du till exempel vill flytta något medan du städar, eller smidigt pausa utan att lägga ifrån dig den. I fjärrkontrollen bygger man ofta även in möjlighet att justera sugstyrkan.

Vilka delar består en dammsugare av?

En vanlig dammsugare består av många olika delar.

Filter – Det finns flera sorters filter i en dammsugare som fyller olika funktioner. Ett motorfilter finns som skydd för motorn om dammsugarpåsen skulle gå sönder inuti dammsugaren. Utblåsningsfiltret fångar mikroskopiska partiklar. Att ha ett bra utblåsningsfilter är extremt viktigt, då dammsugningen annars kan ge upphov till allergi och astma. Hepa är ett filter som tar upp ännu mindre partiklar än utblåsningsfiltret, det är alltså mer effektivt och bättre för exempelvis allergiker och astmatiker. Hepafiltret finns inte i alla dammsugare, men kan bidra till en bättre luftkvalité i hemmet. Det sista filtret som finns i dammsugare är kolfiltret och det hjälper till att minska dålig lukt.

Handtag – Handtag är rätt självförklarligt, det är det som du håller i när du dammsuger. Ett bra handtag är ergonomiskt och bidrar till en bra upplevelse när du städar.

Motor – Denna sitter monterad i maskinkroppen och är det som får dammsugaren att kunna suga upp damm, den del som genererar sugkraft.

Munstycke – Olika munstycken fyller olika funktioner. Det finns flera golvmunstycken som passar till olika golvytor, mattor och liknande. Många golvmunstycken är kombinationer som passar till både hårda ytor och mattor. De fungerar oftast genom att trycka på en knapp på själva munstycket, och då åker det ut eller dras in små borstar.

Möbelmunstycke – Det går att hitta munstycken i flera olika former och som fungerar till många olika ställen. Vissa är till exempel skapta för att fungera bättre till möbler och textilbeklädda ting. Andra är designade för att nå trånga smala områden, till exempel mellan armstödet och dynan.

Påsar och påshållare – Påsar finns med olika kvalitéer och i olika storlekar för att passa din dammsugare och påshållare.

Dammsugarrör och slang – De finns i olika modeller och storlekar. Ett rör kan vara utdragbart (teleskopsfunktion) vilket gör att det lättare kan justeras för att få rätt längd för dig. 

Doftkulor – Dessa går att köpa till för att enkelt få det väldoftande hemma. Du kan antingen suga upp kulorna eller hälla ner dem direkt i påsen.

Hjul och sladdvinda – Dem behöver din dammsugare för att smidigt ta sig runt i lägenheten. Större hjul gör det lättare för dammsugaren att ta sig över hinder. En längre sladd gör att du slipper byta vägguttag lika ofta.

Checklista: Vad ska man tänka på när man köper dammsugare?

  • Priset – Är dammsugaren prisvärd i relation till funktioner, hållbarhet och styrka? En billig dammsugare håller sällan samma prestanda som en dyr.
  • Ljudstyrka – Bor du i en lyhörd lägenhet och gillar att dammsuga sent på kvällen? Då krävs kanske en mer ljuddämpad dammsugare. Bor du å andra sidan på landet, utan några grannar, spelar de kanske inte lika stor roll hur tyst dammsugaren är.
  • Grovjobb eller småstäd – Kommer du att dammsuga upp tuff smuts som hundhår och indragen torkad lera från skogen, eller är den tänkt för att småstäda ofta i din lilla lägenhet i stan?
  • Funktioner – Vill du ha en dammsugare som passar till allt? Flera munstycken och kanske även en mopp? Eller räcker det med den gamla goda dammsugaren som du känner till sedan innan?
  • Trådlös – Vill du ha en batteridriven dammsugare? Hur länge räcker batteriet på dammsugaren? Hinner du städa hela lägenheten, huset och alla våningsplan? Går det att byta batteri så att du ständigt kan ha ett på laddning?
  • Storlek – Kommer dammsugaren att passa i ditt städskåp? Kommer den gå att släpa runt på? Har du trappor hemma kanske det är lämpligast med en lättare dammsugare?
  • Påse eller påslös – En dammsugare med påse kan ses som det mer hygieniska alternativet då mindre smuts smiter ut vid tömning. Det är också viktigt att påsen är lätt att byta. En påslös dammsugare kan dock vara det ekonomiskt gynnsamma alternativet då du slipper spendera pengar på nya påsar. Dessutom är det bättre för miljön samt enklare att finna den där legobiten som du råkade dammsuga upp.

Vad innebär energimärkningen på en dammsugare?

Från och med januari 2019 togs kravet på energimärkning för dammsugare bort. Detta innebär att det inte längre är tillåtet att använda energimärkning i EU-länder, och du kan därmed inte använda en sådan som guide när du ska köpa en dammsugare.

EU-kommissionen arbetar på nya energimärkningskrav och Energimyndigheterna hoppas på att komma ut med de nya energimärkningarna inom kort.