Dammsugare: 16 modeller i test

Senast uppdaterat Juni 2021

Vi testar löpande nya dammsugare. Vår bedömning är att det finns en del variationer mellan de testade modellerna. De flesta har mycket bra sugkraft men några hamnar bara precis över godkänt, särskilt märks skillnaden på mattor. Dammsugarna skiljer sig även åt vad gäller ergonomi, följsamhet, räckvidd och ljudnivå.

Att tänka på när man köper dammsugare

Ett bra råd och en grundregel är att se till helheten hos en dammsugare. Visst är sugeffekten bland det viktigaste, men övriga aspekter får inte glömmas bort. Att maskinen är smidig att jobba med är också väsentligt. Hur är den att bära, hur användarvänliga är maskinens knappar och reglage, vilka tillbehör medföljer är några av de frågor man bör ställa sig.

dammsugare test kollage

Den traditionella dammsugaren med påse är fortfarande vanligast i utbudet. Men allt fler dammsugare blir påslösa. En påslös dammsugare innebär att du har en dammbehållare på maskinkroppen, som du helt sonika tömmer i papperskorgen istället för att byta påse. Vidare finns det skaftdammsugare som ett trådlöst alternativ. Dessa påminner om handdammsugare men är vanligen mer kraftfulla och kommer med förlängning och golvmunstycken. De är också påslösa.

Tänk på att du kan kolla på energimärkningen när du väljer dammsugare. Via den får du information som guidar dig i köpet. På en skala från F till A redovisas energieffektivitetsklass, dammåtergivningsklass, rengöringsprestanda för mattor samt för hårda golv, ljudnivå i decibel samt årlig energiförbrukning. Det sista är ett vägledande värde, i praktiken avgörs energiförbrukningen av hur dammsugaren används i varje hushåll.

Enligt våra rön kan det ofta vara bra att justera ner effekten något när du ska dammsuga med moderna kraftfulla dammsugare som de i testet. Om du kör på full effekt suger munstycket fast i golvet och dammet flyttas bara omkring. Vårt råd är att endast använda högsta effekt på mattor.

Testvinnare - Dammsugare

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten på Färingsö utanför Stockholm. Våra tester har pågått under en längre tid i flera hem av olika storlek och karaktär, vissa med stora öppna ytor och andra tätmöblerade med trånga vrår och många mattor.

Prestanda: Vi testar sugkraften på olika slags mattor, hårda golv, vid nivåskillnader och med olika typer av smuts.

Konstruktion: Vidare mäter vi upp ljudnivån, undersöker hur många tillbehör som medföljer och vilken byggkvalitet dammsugaren har

Användarvänlighet: Ytterligare två viktiga punkter är hur enkel den är att underhålla, och vilka funktioner den har.

Alla resultat från dessa tester vägs mot dammsugarens pris och utifrån detta får vi fram om produkten är värd pengarna den kostar.


Fler tester av dammsugare:

Grovdammsugare

Robotdammsugare

Pooldammsugare

Fler tester för ett fräscht hem

Luftrenare

0 5 4.5 1

1. Electrolux Pure D8.2 Silence — BÄST I TEST DAMMSUGARE

Extremt tyst men ändå väldigt bra städresultat

Ljudstyrka: 58 dB (tillverkarens uppgift), 60,1 (uppmätt) Vikt inkl allt: 7 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Baktill Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 3,5 L Tillbehör: 2 golvmunstycken, 3 mindre munstycken Teleskophandtag: Ja Övrigt: 55 procent återvunnet material

Electrolux Pure D8.2 Silence är en av de bästa, tystaste dammsugarna vi har testat. Den går så pass tyst att vi oroar oss över prestandan, men det visar sig snabbt vara obefogat. Pure D8.2 Silence har en mycket god sugförmåga och golvmunstycket får upp skräp bra från alla håll. Samtidigt suger den sig inte fast i underlaget så som vår tidigare testvinnare. Den är därför väldigt enkel att dra fram och tillbaka över golvet.

Vi finner det smidigt att man kan öppna till dammsugarpåsen utan att behöva koppla loss slangen. Vi gillar även den kompakta, men samtidigt mycket användarvänliga designen. Ovanpå maskinkroppen sitter två snyggt integrerade knappar, en för on/off och en för att rotera in strömkabeln. Dammsugaren upplevs premium, och är dessutom någorlunda hållbar (gjord av 55 procent återvunnet material).

Dammsugaren har för övrigt mycket god aktionsradie. Vi når nästan runt hela bottenvåningen utan att behöva byta vägguttag - vilket är relativt ovanligt för prisklassen. Något annat vi gillar är det uppfällbara bärhandtaget som gör det lätt att lyfta undan dammsugaren.

Tyvärr finns det bara fäste för slangen baktill och på magen. Vi hade gärna sett spår på sidorna med.

Det ingår fem stycken olika munstycken, två dammsugarpåsar och ett fäste i paketet - en bra uppsättning tillbehör med tanke på priset.

Modern teknik
Electrolux Pure D8.2 Silence är som sagt mycket tystgående - både på låg och hög sugeffekt. Det finns tre styrkelägen, det ena är för mattor, ett för golv och ett väldigt tystgående. Du kan även ställa den i ett smartläge där den ska anpassa sugstyrkan. Det fungerar inte jättebra, utan den reagerar underligt vid nivåskillnader, det blir ett ojämnt städresultat och många gånger stänger den av suget helt. Men kör du den på normalt läge fungerar den utmärkt, så även vid nivåskillnader såsom trösklar och klinkers.

Hela konstruktionen känns annars väldigt genomtänkt. Du kan exempelvis starta dammsugaren direkt från handtaget, och där även ställa sugstyrkan. Dessutom finns det reglage på golvmunstycket för att ytterligare finjustera.

Det är mycket enkelt att förlänga röret, byta påse eller munstycke. Möjligen att det kunde varit mer kraft i sladdvindan för att dra in strömkabeln, nu får man ibland hjälpa till lite. Vidare är dammsugarpåsen i minsta laget, vilket är en följd av den kompakta designen.

Den här dammsugaren passar dig som söker en prisvärd, mycket tyst dammsugare där du inte behöver tumma på användarvänlighet eller prestanda.

Mycket bra sugkraft, digitala knappar på handtag & maskinkropp, väldigt tystgående, kompakt storlek, lång strömkabel
Lite svag vid inrullning av strömkabel, liten påse
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

2. Dyson V11 Absolute — BÄSTA PREMIUMVAL

Mångfacetterad dammsugare med massor av kraft

Mått (L): 1 286 mm Mått (B): 250 mm Mått (H): 261 mm Behållarens volym: 0,76 Sugeffekt: 220 (boost) Cyklonteknik: Radial (cykloner i två skikt) Munstycken: Städmunstycke mjuk vals, städmunstycke direktdrift, kombinationsmunstycke, fogmunstycke, motordrivet miniverktyg, dammborste Garanti: 2 år Vikt: 3 kg Övrigt: 9 tillbehör

Dyson V11 Absolute är på många sätt en ersättare till den traditionella dammsugaren, detta tack vare sin kombination av maxad sugkraft och många munstycken. De allra bästa traditionella dammsugarna är fortfarande snäppet vassare, men har du inte mer än normalstökigt hemma räcker V11 gott och väl till. Den har då även fördelen att du slipper krångla med sladd, och att du dessutom kan använda den som handdammsugare och dammsuga rent bilen eller bänkskivan.

I paketet medföljer en stor mängd munstycken samt ett väggfäste. Manualen innehåller tyvärr ingen genomgång av hur de olika munstyckena är tänkta att användas, men det är ändå relativt lätt att komma fram till detta själv.

V11 har överlag mycket hög användarvänlighet. Det är enkelt att tömma den, går snabbt att byta munstycken tack vare klick i-funktionen och rengöring av filtret är lika smidigt det.

Det som skiljer V11 från sina föregångare är, utöver ett lite mer kraftfullt batteri, att den kommer med en display. Där ser du hur mycket batteri du har kvar och vilken inställning avseende sugkraft som den beslutat sig för. Dammsugaren anpassar nämligen sugkraften utifrån underlag. Detta fungerar bra på alla slags underlag utöver vid nivåskillnader. Har du en matta med nivåskillnad, eller dammsuger så att ena delen av munstycket löper utanför, förstår den inte riktigt vilken inställning den ska ha.

Dyson v11 3

Genomtänkt konstruktion
Dyson V11 Absolute ligger bra i handen och är välbalanserad. Du blir inte ansträngd av att dammsuga länge. Däremot saknar vi en knapp för semestergas, som det är nu måste du trycka in knappen själv hela tiden under dammsugning.

Dammsugaren packar smutset bra i behållaren och behållaren rymmer en hel del. Detta gör att du inte behöver tömma särskilt ofta.

En nackdel är att du inte kan ställa ifrån dig V11 på ett smidigt sätt. Behöver du exempelvis plocka upp något från golvet eller flytta på något måste du lägga dammsugare ner eftersom den lätt ramlar av sig själv. Eftersom den är av hårdplast och har en display är det risk att den skadas i fallet. Det hade varit smidigt om det gått att låsa den i upprätt läge så att den inte glider iväg över golvet.

När du dammsugit klart hänger du upp den i väggfästet. Batteriindikatorn blinkar blått när det laddas och den syns bra även på håll.

Batteriet räcker i cirka 50 minuter vilket är riktigt bra med tanke på hur kraftfull dammsugaren är.

Dyson V11 Absolute passar dig som vill ha en mångsidig, lättanvänd och kompetent dammsugare. Den är mångfacetterad tack vare sin design och trådlöshet, samtidigt som den är stark och har många tillbehör.

Mycket bra sugkraft, stor behållare, packar smuts bra i behållaren, lättanvänd, medföljer många munstycken samt väggfäste, utbytbart batteri
Saknar semestergas, lite ranglig om man ställer den ifrån sig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Philips 3000 Series XD3112/09 — BÄSTA BILLIGA DAMMSUGARE

Enkel dammsugare för små bostäder

Energieffektivitet: Klass A Partikelutsläpp: Klass A Mattor: Klass D Hårda golv: Klass A Ljudstyrka: 78 dB Vikt: 4,2 kg Aktionsradie: 9 m Parkeringsfunktion: Baktill Indikator för påsbyte: Nej Påsvolym: 3 L Tillbehör: Borstmunstycke (inbyggt), fogmunstycke, munstycke för hårda golv Teleskophandtag: Ja

Philips 3000 Series XD3112/09 är en lätt och smidig dammsugare med borstmunstycke fast monterat på röret. Kopplar du loss främre delen kan du enkelt dra fram borstmunstycket och direkt vara igång och använda det. Fördelen är att du slipper förvara det på separat plats och du minskar risken för att det kommer bort.

En annan fördel med denna dammsugare är att standardmunstycket är ganska platt. Det gör att du enkelt kommer åt under låga möbler och skåp med inskjuten sockel. En nackdel är dock att den suger ganska svagt oavsett riktning. Rör du munstycket för fort över golvet hinner den inte med eftersom suget inte är tillräckligt kraftigt. Vid större smutsansamlingar kan du behöva passera samma yta två till tre gånger, alternativt lyfta på bakdelen.

Lagom till lägenhet eller mindre småhus
Philips 3000 Series XD3112/09 är som sagt av en mycket nätt och behändig storlek. Strömkabeln hade gärna fått vara lite längre och ljudprofilen lägre. Men dammsugaren rullar smidigt över trösklar och är enkel att gömma undan då du inte använder den. Det är även enkelt att byta påse, du behöver inte koppla loss slangen först.

philips xd3112 09 3000series

Funktionsmässigt finns endast de basala behoven, med andra ord på och av samt inrullning av strömkabel. Det är inte särskilt bra sprutt i inrullningen, så sista biten får du hjälpa till.

En fördel är att du kan justera sugstyrka både på maskinkroppen och via ett justerbart hål på teleskopsdelen. Det finns två fästen för dammsugarslangen, dels på sidan, dels på magen. På magen sitter också filtret gömt bakom en lucka.

Sammantaget innebär allt detta att Philips 3000 Series XD3112/09 är ganska enkel men smart konstruerad dammsugare för det lilla hushållet. Den gör det den ska så länge du inte pressar den för hårt. Den passar främst dig som bor i lägenhet, eller ett lite mindre hus, som dammsuger ganska ofta och därmed håller borta större smutsansamlingar. Då gör den ett mycket bra jobb.

Enkel att stuva undan, lättlyft, fast monterat borstmunstycke
Klarar större smutsansamlingar sådär, något begränsad aktionsradie, högljudd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 5 1

4. Electrolux UltraOne ZUOGREEN+

Fenomenal sugförmåga oavsett underlag, rimlig ljudnivå och påkostade detaljer

Energieffektivitet: Klass A Partikelutsläpp: Klass A Mattor: Klass B Hårda golv: Klass A Ljudstyrka: 68 dB Vikt inkl allt: 7,5 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Baktill samt båda sidorna vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 5 L Tillbehör: 3-i-1 munstycke, förvaras inuti dammsugaren Teleskophandtag: Ja

Electrolux dammsugare UltraOne Green är en uppdatering av vår tidigare testvinnare, och gör sig nu än mer förtjänt av testets förstaplats. UltraOne Green har nu klass A i energieffektivitet och har blivit grön i det avseende att den numera består till största delen av återvunnen plast, är PVC fri och återvinningsbar. Den främsta styrkan hos UltraOne är den fenomenala sugkraften, detta är det givna valet för den med många mattor. Alla underlag blir välstädade utan att munstycket suger sig fast och det är enkelt att komma åt hörn och längs med lister. UltraOne är inte tystast i testet men är den dammsugare som bäst håller en rimlig ljudnivå utan att städförmågan påverkas negativt. Även räckvidden är bäst i testet och dammsugarens reglage är utmärkta. Av-& på-knapp såväl som reglaget för sugstyrka - som är pedagogiskt utmärkt med symboler för olika typer av underlag - är enkla att justera med foten.

Munstycket på Electrolux UltraOne har hjul med hölje i ett silikonliknande material, för mindre slitage på golvet under dammsugningen. Själva dammsugaren har två stora hjul baktill och ett litet undertill, vilket gör UltraOne smidig att dra efter sig, den klarar också trösklar väl. Bärhandtaget är enkelt att komma åt och bekvämt att hålla i. Överlag så känns detaljerna mycket påkostade. Munstycket har exempelvis gummerade kanter för att minska risken för märken på väggar och möbler. Teleskophandtaget är enkelt att justera i höjd och handtaget har ett avsmalnande grepp som gör det bekvämt för såväl större som mindre händer. Sladdvindan är tyvärr inte automatisk (man måste hålla in knappen) men både att dra in och att dra ut sladden görs friktionsfritt. Priset är högt men funktionerna är i det närmsta fulländade och vi utser därför UltraOne Green återigen till bäst i test.

Bäst sugförmåga oavsett underlag, rimlig ljudnivå, påkostade detaljer
Ej helautomatisk sladdvinda, trög knapp på munstycket
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

Electrolux UltraOne ZUOGREEN+ har blivit ersatt av nya Electrolux UltraOne EUO9GREEN. Designen är densamma som tidigare men motorn har uppdaterats. Den är både tystare (65 dB) och har lägre energiförbrukning samtidigt som dammupptagningsförmågan är bättre. På matta är den nu A-graderad vilket är den bästa graderingen. Ett imponerande konststycke av Electrolux ingenjörer.

0 5 4.5 1

5. Dyson V8

En kraftfull skaftdammsugare med många fördelar

Mått (L): 739 mm Mått (B): 154 mm Mått (H): 271 mm Behållarens volym: 0,54 Sugeffekt: 115 (boost) Cyklonteknik: Radial (cykloner i två skikt) Munstycken: Städmunstycke mjuk vals, städmunstycke direktdrift, kombinationsmunstycke, fogmunstycke, motordrivet miniverktyg, dammborste Garanti: 2 år Övrigt: Tvättbart filter som ej behöver bytas, dockningsstation

Dyson V8 är en kraftfull och genomtänkt skaftdammsugare som håller länge drifttidsmässigt och har utmärkt dammupptagningsförmåga. Vi upplevde inte kärlek vid första ögonkastet, men känslorna för dammsugaren har definitivt växt under det halvår vi använt den. Utseendet är futuristiskt men samtidigt funktionellt som en del i Dysons unika cyklonteknologi. Motorn är extremt kraftfull och suger upp det mesta vi utsätter den för. Dessutom roterar borsten på flera av munstyckena vilket ger en överlägsen smul- och dammupptagningsförmåga på mattor jämfört med "vanliga" munstycken. Rotationen innebär också att du slipper lyfta på munstycket för att den ska suga upp smutsen på parkettgolv. V8 klarar riktigt tuffa krafttest utan problem, exempelvis hundpäls i tjock matta, sand, lera, smågrus och plastdetaljer som ligger dikt an mot golvet.

Det är väldigt enkelt att byta mellan de många munstyckena - du trycker bara in en knapp så släpper munstycket från maskinen. Leden nere vid munstycket kan kännas något lealös när man använder det långa skaftmunstycket. Som följd kan munstycket sticka iväg åt olika håll för nybörjare. Ibland kan det också upplevas halvknepigt att tömma behållaren men när du väl lärt dig tekniken går det ganska fort. För att vara en skaftdammsugare rymmer dammbehållaren väldigt mycket smuts. Maskinen är ganska tung, men det tänker man bara på då man lyfter den. När man dammsuger rullar den fram mycket lätt och friktionsfritt vilket är huvudsaken.

På det stora hela taget är Dyson V8 en dammsugare som passar de flesta hem. Den gör ett utmärkt jobb, passar flera olika typer av ytor och kan användas både som handdammsugare och som skaftdammsugare. Dessutom kommer den åt i alla skrymslen och vrår. Plus att du slipper köpa dammsugarpåsar vilket är bra ur miljösynpunkt och ekonomisk synvinkel. Priset må vara högt men känns samtidigt motiverat då V8 ger mycket dammsugare för pengarna.

Grym prestanda, många tillbehörande munstycken, kommer åt överallt
Ganska svårtömd behållare, leden till munstycket kan upplevas lealös
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Electrolux UltraSilencer ZUSGREEN+

Prisvärd dammsugare som är lätt att manövrera och har bra sugkraft

Energieffektivitet: Klass A Partikelutsläpp: Klass A Mattor: Klass C Hårda golv: Klass A Ljudstyrka: 62 dB Vikt inkl allt: 7,6 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Vänster sida samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 3,5 L Tillbehör: 3-i-1 munstycke, förvaras separat Teleskophandtag: Ja

Electrolux är med sin modell UltraSilencer Green något bra på spåren, ännu bättre sedan den uppdaterades till klass A i energieffektivitet. I vårt test så hamnar UltraSilencer Green högt upp i resultatet, mycket tack vare den lyckade kombinationen av en tystgående motor och ett effektivt sug i munstycket. UltraSilencer Green är en av de mer påkostade modellerna från Electrolux, vilket märks bland annat i ytfinish och i förbättrade funktioner på teleskoprör och handtag. Munstycket på UltraSilencer Green är utrustat med två borstrader undertill och hjul med silikonhölje. Dammsugaren är mycket prisvärd men det som håller den tillbaka från förstaplatsen är dels en sämre sugförmåga, i synnerhet på matta, dels att Electrolux sparat in på vissa andra funktioner. Påsen är relativt liten, 3-i-1-munstycket måste förvaras separat, det är bökigt att finjustera sugkraften och dammsugarens hölje blir snabbt repigt och kantstött.

Electrolux UltraSilencer Green är en av de tyngre dammsugarna i vårt test men tack vare det snyggt integrerade, uppfällbara handtaget så känns den ändå lätt att lyfta och bära med sig. De stora hjulen gör den enkel att dra efter sig och reglagen för att ändra effekt samt för att stänga av och sätta på dammsugaren kan alla enkelt hanteras med foten. Sladdvindan jobbar så länge man håller knappen intryckt. Det hade som sagt varit önskvärt med lite mer stötdämpning på dammsugaren, men dammsugarens yta förbisedd så gör Electrolux UltraSilencer Green ett riktigt bra jobb under städning, det för ett riktigt bra inköpspris.

Prisvärd dammsugare, bra sugkraft och lätt att manövrera
Seg knapp på munstycket, otydligt sugkraftsreglage, sämre förmåga på mattor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Electrolux UltraSilencer ZUSGREEN+ har blivit ersatt av nya Electrolux EUS8GREEN. Utseendemässigt är de väldigt lika men EUS8GREEN har bättre dammupptagningsförmåga på matta (B-graderad) och är tystare (58 dB). Den är dock mer än två kilo tyngre då den väger 8,16 kilo.

0 5 4 1

7. OBH Nordica Silence Force 4

Ett kraftpaket som heter duga

Energieffektivitet: Klass A Ljudstyrka: 66 dB Aktionsradie: 8,5 m Parkeringsfunktion: Baktill Indikator för påsbyte: Nej Påsvolym: 4,5 L Tillbehör: 6 munstycken Teleskophandtag: Ja

OBH Nordica Silence Force 4 är så nära en vinst man kan komma. De gör i princip allt rätt, förutom på en avgörande punkt: byggkvaliteten.

För den här dammsugaren suger riktigt bra sett till pris och kapacitet. Den får upp smuts från alla typer av underlag och efterlämnar ett extremt fint resultat. Allt från hundhår i soffan till smågrus och lerbitar i hallen sugs upp.

Den kommer dessutom med ett flertal olika munstycken som är enkla att montera och som har en ergonomisk och användarvänlig design. Sladdlängden är ganska bra, i ett normalstort hus räcker det att byta uttag en gång.

Dammsugningen löper så smidigt och bra att vi börjar inse att det här är en potentiell utmanare till bäst i test-stämpeln.

Svag konstruktion sänker betyget

Men långtidstestet raderar tyvärr dessa förväntningar. Silence Force 4 har tyvärr brister när det kommer till byggkvaliteten. Framför allt har den svårt att avgöra när påsen är full. Detta gör dels att det händer att dammsugarpåsar går sönder i själva behållaren, dels misstänker vi att dammsugaren sätter igen inuti när detta sker för med tiden går den helt enkelt sönder. Det kan förstås bero på att vi har fått ett måndagsexemplar, men det ringer onekligen varningsklockor.

Så trots alla dess höjdpunkter och att den brädar testvinnaren när det kommer till en rad faktorer så vinner inte den här dammsugaren testet.

OBH Nordica Silence Force 4 passar främst dig som inte är en slarver - den som är noggrann med att kontrollera och byta dammsugarpåse regelbundet. Då är den ett bra köp.

Mycket bra sugeffekt, många munstycken, enkel att handha
Dålig byggkvalitet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

8. Xiaomi Roborock Mace H6

Lätt & smidig skaftdammsugare

Behållarens volym: 0,4 Sugeffekt: 25 000 PA Garanti: 1 år Vikt: 1,4 kg Övrigt: Ingår munstycken filter, laddare, laddstation

Xiaomi Roborock H6 är en relativt lätt skaftdammsugare med många tillbehör och en behaglig ljudnivå. Det är inte den starkaste dammsugaren vi har testat, eller den är stark men städresultatet blir ändå inte hundraprocentigt i de tuffare testerna. Men för dig som håller efter hemmet regelbundet räcker den gott och väl.

Roborock H6 är relativt enkel att hålla i. Dock är den inte helt välbalanserad, tyngden ligger i botten vilket gör att den kändes klumpig i vissa scenarion. Det är inget som stör under korta städperioder, men om du ska städa batteritiden ut märks det.

En fördel för den som städar länge är semestergasen. Du kan alltså låsa gasen så att du slipper hålla den intryckt. Det är skönt eftersom gasknappen sitter ganska trångt till.

H6 kommer även med en händig display som man kan navigera sig i. Den visar vilket läge man befinner sig i och hur mycket batteri man har kvar genom en minut och sekundvisare.

H6 stoltserar med en angiven batteritid på nästan 90 minuter. När vi gjorde energitestet fick vi ut 85 minuter på Eco Mode, medan den tiden förkortades till 10 minuter när vi körde på maxprestanda. Det är godkänt.

Suget i ekoläget är tillräckligt för att du ska få upp mindre smuts och damm, när man kommer till finare damm är man tvungen att gå upp på medium-/max-inställning för att få upp de minsta partiklarna. Likaså krävs max på mattor om de ska bli godkänt rena. Dock är resultatet inte lika bra som det från en bra traditionell dammsugare. Munstycket tenderar ibland också att skicka iväg tyngre smutspartiklar istället för att dammsuga upp dem. På så vis lyckas den inte ersätta den traditionella dammsugaren i hemmet utan blir snarare ett smidigt komplement.

Med Roborock H6 får du flertal olika munstycken med i lådan. Det är ett generöst utbud sett till dammsugarens pris. Alla gör ett bra jobb. Det som dock kunde varit bättre är rörligheten hos vissa av dem.

Det är lätt att tömma dammbehållaren men H6 paketerar innehållet lite dåligt så du får tömma var och varannan dammsugning - beroende på om du har husdjur hemma. Eftersom den är påslös är detta dock en smidig procedur som går både fort och enkelt.

Xiaomi Roborock H6 passar dig som söker en trådlös dammsugare för enklare dammsugning, du som städar hyfsat regelbundet. Den har en bra uppsättning munstycken så att du kan städa allt från golvet till bänkskivor eller bilen.

Informativ & lättläst display, semestergas, lätt att underhålla, låg vikt
Lite svårt för tuffa ytor, trångt grepp, något obalanserad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

9. Miele Complete C3

Hög byggkvalitet, smarta detaljer och väldigt lätt att manövrera i hemmet

Energieffektivitet: Klass G Mattor: Klass D Hårda golv: Klass B Ljudstyrka: 76 dB Dammåtergivning: Klass A Vikt inkl allt: 7,2 kg Aktionsradie: 11 m Parkeringsfunktion: Baktill samt på båda sidorna Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 4,5 L Tillbehör: Tre små munstycken, förvaras i hållare fäst på dammsugaren Teleskophandtag: Ja Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se

Mieles dammsugare Complete C3 har något som vi kallar för 3D-rull. Med tre rörliga hjul undertill så är maskinen mycket lättnavigerad och kan utan ansträngning skjutas sidledes med foten vilket gör det enklare att navigera runt under dammsugningen. Complete C3 är en dammsugare i lite högre prisklass från Miele och den har också en del smarta funktioner. Ett stort plus för det inbyggda facket att förvara de små munstyckena i, och för de väldigt tydliga knapparna för av/på samt för sladdvindan. Även effekten på sugstyrkan är pedagogiskt upplagd med en ljusdisplay vars ikoner visar vilken inställning som passar vilket underlag. Alla knappar kan manövreras med foten. Munstycket som hör till Complete C3 har dubbla rader borst och en stor rulle i mjukplast på undersidan för mindre friktion mellan munstycke och golv. Rullen går att ta loss och rengöra, vilket ytterligare visar på Mieles förmåga att tänka igenom sina dammsugares funktioner. Vi hade gärna sett att vridningsgraden på munstycket var bättre, men det får godkänt i manövreringsförmåga. 

Complete C3 har ett bärhandtag framtill som visserligen är lätt att få grepp om samt är skönt att hålla i, men som samtidigt är lågt placerat och det drar när betyget vad gäller bärergonomi. Dammsugaren har en list runtom som ska skydda båda dammsugaren och väggarna från märken. Teleskophandtaget justeras i höjd genom att en knapp på röret hålls in, och det görs både smidigt och ljudlöst. Handtaget har en avsmalnande form, har inga särskilda finesser men sticker inte heller ut negativt på något vis. Sladdvindan är dock inte lika bra, Även om vi uppskattar att det endast krävs en kort knapptryckning, så dras hela sladden automatiskt in, så tycker vi att sladdvindan är för trög. Det har vid tillfällen hänt att elkontakten dragits ut ur eluttaget för att sladden varit för trög för att förlänga sig, trots att sladdlängd finns kvar. Sladdvindan låter även högt vid indragning. Själva dammsugningen gör Miele Complete C3 ett godkänt jobb på hårda golv, men har endast fått betyget D på mattor och det märks när vi har testat den. Det krävs lite mer ansträngning och tid att få en tjock matta ren än vad vi tycker är rimligt. Miele är även en av de dammsugare i testat som låter allra högst, och ska dammsugare hålla en sådan ljudnivå så bör den åtminstone kunna dammsuga riktigt bra under tiden.

Lättnavigerad, hög byggkvalitet och smarta detaljer
Dåligt sug på mattor, trög sladdvinda
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

10. Philips FC8721

Bra energieffektivitet och ett väldesignat munstycke med bra rull

Energieffektivitet: Klass A Mattor: Klass C Hårda golv: Klass B Ljudstyrka: 78 dB Dammåtergivning: Klass A Vikt inkl allt: 7 kg Aktionsradie: 11 m Parkeringsfunktion: Baktill samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 5 L Tillbehör: Ett 2-i-1-munstycke, förvaras i hållare fäst på dammsugaren Teleskophandtag: Ja Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se

Dammsugaren Performer Expert från Philips har högsta betyg i energieffektivitet och dammåtergivning, och har lägst årlig energiförbrukning av alla dammsugare i testet. Den sticker även ut med testets mest originella munstycke, som utrustats med stora, gummerade hjul som ger ett bra rull över golvytor och minimerar risken för onödigt slitage på golvet. Bakdelen av munstycket har rejäla borstar som ska fånga upp damm och smulor, och i våra tester så är detta munstycke ett av de bättre vad gäller rengöringsförmåga i snäva utrymmen och hörn. Knappen för att växla mellan lägena för parkett och matta kunde fått vara något större och mer trampvänlig dock. Det väl formgivna munstycket bidrar även positivt till Philips Performer Experts ljudbild. Den är relativt högljudd med sina 78 decibel men det är ett dovt, mer behagligt ljud tack vare att det är främst är motorns brummande som låter och inte munstycket som väser.

Philips Performer Expert har ett bärhandtag framtill och ett utstickande ovanpå, vilket gör bärergonomin god. Som enda dammsugare i testet har Performer Expert rörlig stos, det vill säga delen där slangen ansluter till dammsugaren kan snurras 360 grader. Tanken är mycket god men stosen är lite för trög för att idén ska fungera fullt ut i praktiken. Knapparna för att slå av/på dammsugaren och för att samla in sladden är väldigt lättanvända med bra klickfeedback, vredet för att reglera sugeffekt går att vrida med foten men det är lite krångligare än det borde vara. Dammsugaren är skön att städa med, då handtaget är bekvämt format och extra pluspoäng för de pedagogiska ikonerna som visar hur man direkt på handtaget kan ställa in hur hårt vakuum man bör ha. Dammsugaren är tillverkade i hårdplast utan förlåtande kanter medan munstycket åter briljerar  med mjukare plast som ska ta stryk istället för att repa möbler och lister. Sladdvindan fungerar bra, är tyst och lätt att använda. Själva dammsigaren uppfattas dock som rätt skramlig, i synnerhet när man drar den över trösklar. Vad gäller sugförmågan så får Philips Performer Expert ett betyg strax över medel. Den suger bra på både mattor och hårda golv, och gör helt enkelt det jobb den ska göra.

Utmärkt energieffektivitet, munstycket har bra rull
Skramlig konstruktion, bångstyrig slag-stos, högljudd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. Electrolux ESP7GREEN

Energieffektivitet: Klass A+ Partikelutsläpp: Klass A Mattor: Klass B Hårda golv: Klass A Ljudstyrka: 70 dB Vikt: 5,83 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Horisontellt och vertikalt Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 3,5 L Tillbehör: Parkettmunstycke Teleskophandtag: Ja

Electrolux EPS7GREEN har en imponerande sugkraft och en relativt dämpad ljudvolym. Tyvärr hämmas den en hel del av munstycket som följer med. Munstyckets borst ligger så tätt mot varandra och dikt an mot golvet att det krävs fysisk styrka för att dra munstycket över golvet. Alternativet är att ställa ner sugkraften, men det innebär förstås en kompromiss som känns lite tråkig att behöva göra hos en annars så kompetent dammsugare. Detta alternativ hjälper heller inte det faktum att smutsen får svårt att passera när det blir så tätt. Det alternativ vi istället fastnar på är att hela tiden hålla munstycket lite lyft i bakkant så att smutsen får chans att glida in och det samtidigt är enkelt att röra dammsugaren över golvet.

Inställningsmöjligheterna hos EPS7GREEN ger betydligt bättre intryck. Ratten på ovansidan är utrustad med flera lägen och tydlig grafik. Det gör att det är enkelt att ställa såväl ljudvolym som sugeffektivitet (dessa går hand i hand) utifrån arbetsuppgift. Påsindikatorn gör att du lätt ser när det är dags att byta påse. Att byta dammsugarpåse är en smidig process, och vi finner inga spår efter damm i själva behållaren i övrigt vilket indikerar bra byggkvalitet. Att dammsugaren dessutom är gjord av 60 procent återvunnen plast gör att du både får ett rent hem och ett renare samvete. Med ett bättre huvudmunstycke hade den här dammsugaren varit en riktig vinnare, men tyvärr dras användarvänligheten ned ganska mycket som det är nu. Vi anser dock fortfarande att detta är en prisvärd dammsugare och på intet sätt ett dåligt val.

Kraftfullt sug, lätt att förstå sig på, prisvärd
Munstycket
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3 1

12. Philips 8000 Series Aqua XC8149/01

Passar den som vill moppa rent och dammsuga samtidigt

Uppladdningstid: 5 h Mått (L): 1 170 mm Mått (B): 260 mm Mått (H): 220 mm Behållarens volym: 0,6 l Luftflöde: 1 100 l/min Cyklonteknik: Radial (cykloner i tre skikt) Uppmätt batteritid: 38 min (medelstyrka), 32 min (turboläge) Munstycken: LED-golvmunstycke 360°, golvmunstycke med moppfunktionalitet, vattenmunstycke med trasa, motordrivet möbelmunstycke, fogmunstycke, förlängningsslang Uppmätt ljudnivå: 79,9 dB Vikt: 2,7 kg Övrigt: Kan moppa och dammsuga samtidigt

Philips 8000 Series Aqua XC8149/01 är en skaftdammsugare med kombinerad moppfunktion. Via ett särskilt golvmunstycke kan du enkelt hänga på en behållare med trasa undertill som gör att du kan moppa och dammsuga samtidigt.

Just moppfunktionen är den här skaftdammsugarens riktiga höjdpunkt. Dels gör tyngden i dammsugaren att du får bra tryck mot golvet och det ger ett bra moppresultat. Dels är behållaren smart konstruerad så den är väldigt lätt att använda. Ovanpå finns exempelvis en pedal som du trycker på med foten för att vid behov pressa ut mer vatten. Du trampar även lätt ur golvmunstycket för att lossa hela behållaren när du är färdig. Trasan kan du sedan dra loss från behållaren och tvätta ren.

Sisådär prestanda
Själva dammsugningen vid samtidig moppning går sådär. Dammsugaren är ganska svag, även om du kör den på turbo, vilket gör att den har svårt att få upp smågrus och liknande. Har du dessutom dragit fram och sedan tillbaka igen så att du moppat området får den inte ens upp fuktigt damm. Därför gör du bäst i att grovdammsuga utan mopp först.

Ett munstycke som ger bra städresultat är handmunstycket för möbler. Det river upp smuts från mattor och möbler utan att skada dem. Det finns dock modeller på marknaden som ger ett ännu bättre resultat för samma peng. Den här modellen faller lite på just dammsugningen överlag.

Prestandan motsvarar tyvärr inte priset. Inte heller med 360-gradersmunstycket får vi den kraft och det sug som vi kommit att förvänta oss i den här prisklassen. Den gör ett okej jobb, men damm som ligger en bit ifrån följer inte med in och vid trösklar och andra nivåskillnader orkar den inte få upp smutsansamlingar. Vidare är den väldigt högljudd. Däremot gillar vi att 360-gradersmunstycket har inbyggd belysning, på så vis ser man bra när man dammsuger under möbler.

Skaftdammsugare med lång batteritid
Batteritiden är klart godkänd. Vi klockar dammsugaren till nästan 40 minuter arbetstid på det mellersta prestandaläget, och kör vi den på turbo för mer kraft ger den oss 32 minuter. Vi hade gärna sett att de ökat på prestandan ytterligare i turboläget, vilket såklart hade fått till följd att den tappat i tid men det hade gjort att dammsugaren blev mer mångfacetterad XC8149/01 samt att den kanske då även hade klarat att dammsuga med fullgott resultat när den moppar.

Den angivna uppladdningstiden på fem timmar stämmer bra, vi har nått 80 procent efter 4 timmar och 5 minuter. Laddaren håller sig på plats via en magnet.

Tyvärr har dammsugaren svårt att stå på egen hand, den rullar lätt iväg. Då lossar förstås laddaren. Vidare är Philips 8000 Series Aqua ganska tung när du kört den ett tag, det märks i handleden, så den kunde varit bättre balanserad. Handtaget blir också ovanligt varmt, något vi inte märkt av på andra dammsugare.

Den här skaftdammsugaren passar dig som söker just kombinationen dammsugare och mopp. Konstruktionen gör den till ett bra komplement till den vanliga dammsugaren. Hade priset varit ett par tusenlappar lägre, eller prestandan högre, skulle den vara ett givet köp.

Lättanvänd konstruktion, mycket bra moppfunktion, bra batteritid, många tillbehör
Högljudd, dåligt städresultat vid nivåskillnader & hörn, svårt att stå av sig själv
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

13. OBH Nordica Air Force All-In-One 460

Mångsidig handdammsugare för småstäd och puts

Batteritid: 15 min (uppmätt i maxläge), 30 min(uppmätt i vanligt läge) Uppladdningstid: 3 h Behållarens volym: 0,4 Sugeffekt: 150 Munstycken: 8 medföljande tillbehör, bla Mini-turbo-borste Garanti: 2 år Övrigt: Tvättbart filter som ej behöver bytas, dockningsstation

OBH Nordica Air Force All-in-one 460 har ett långt namn, och ungefär lika många medföljande munstycken. Denna skaftdammsugare har i princip ett munstycke för varje tillfälle.

Totalt räknar vi dem till åtta stycken. De täcker in allt från hörn och kanter till mattor och hårda golv. Det som blir något av ett lyxproblem är var man ska förvara alla munstycken, den medföljande laddstationen har endast plats för två stycken.

Air Force All-In-One har en ganska futuristisk design. Samtidigt är den en av de mer minimalistiska när det kommer till skaftdammsugare. Designen är mörk och slimmad, och kommer göra sig väl i de flesta hemmen.

Lättanvänd men inte så stark

Att tömma Air Force All-In-One 460 är en ganska snabb process, men den kunde ha varit ytterligare ett snäpp mer användarvänlig. Nu är du tvungen att ta bort filtret varje gång du tömmer. Utöver denna lilla tidstjuv går processen fort och det är lätt att tömma den dammfritt trots att den är påslös.

OBH Nordica All in One 461

Dammsugaren startas med ett enkelt knapptryck. Den har semestergas som enda läge, vilket i och för sig är riktigt behändig. Du startar den och sedan går den tills du klickar på knappen igen, du slipper alltså hålla in gasen hela tiden.

Batteritiden är okej. Det räcker ungefär 25-30 minuter, det är precis så att vi anser det godkänt sett till priset men vi hade nog önskat att vi kunnat kräma ur 10-20 minuter mer. Skaftdammsugaren har även en turbofunktion och då får du ut 10-15 minuter dammsugning.

Air Force All-In-One är enkel att hålla i när man dammsuger men själva rotationen på standardmunstyckena är på tok för lös, den känns då vobblig. Med de statiska munstyckena fungerar den däremot kanon.

Att dammsuga med Air Force All-In-One är ok när det kommer till små dammpartiklar eller smulor, men när det kommer till vanlig städning får den det kämpigt. Exempelvis drar den ofta runt större partiklar istället för att dammsuga upp dem.

Air Force All-In-One passar den som söker en lätt och kompakt skaftdammsugare utan kabel, för att snabbstäda ofta snarare än grovstäda mer sällan.

Mångsidig, minimalistisk design
Svårt att få upp större objekt, vingligt standardmunstycke, tar plats
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3 1

14. Dyson Big Ball

Slipp dammsugarpåsar

Sugeffekt: 160 AW Energieffektivitet: Klass A Vikt inkl allt: 8,06 kg Aktionsradie: 9,66 m Parkeringsfunktion: Baktill Indikator för påsbyte: Ej relevant, påslös Påsvolym: Ej relevant, påslös Tillbehör: 3-i-1 munstycke, förvaras inuti dammsugaren Teleskophandtag: Ja

Dyson Big Ball väcker uppmärksamhet på grund av sitt utseende och det faktum att den körs utan dammsugarpåse. Precis som tillverkarens skaftdammsugarmodeller samlas skräpet direkt i dammbehållaren och du tömmer denna genom att lossa behållaren från dammsugarkroppen och släppa ut smutset i papperskorgen. Det är ett ekonomiskt alternativ till att hålla på och köpa nya dammsugarpåsar för jämnan, men kan damma lite när du tömmer.

Dammbehållarens lucka är lite trög att öppna, men desto enklare att stänga. Behållaren kunde gott ha varit en bra bit större sett till att dammsugaren rullas fram över golvet och vikten därmed spelar mindre roll än på en likvärdig handdammsugare.

Vi nämnde tidigare att utseendet sticker ut från mängden. Dammsugarkroppen är nämligen rund. Det gör att den inte välter när du drar den över trösklar och annat, den bara vippar till och ställer sig upp igen. Initialt är det ovant för den gungar fram och tillbaka över minsta hinder, och man är då på sin vakt, men vänjer sig snart och slutar tänka på saken.

Big Ball kommer med många tillbehör och munstycken. Den har även ett smidigt teleskopsrör och tydligt färgmarkerade knappar för klick i-munstyckena. Användarvänligheten är på så vis slående. Dock har den ganska kort sladd och därmed inte jättebra aktionsradie.

Inget kraftpaket, men schysst garanti
Tyvärr fallerar dammsugaren när det kommer till prestanda. Dels har den inte jättebra sugförmåga på mattor, det blir helt enkelt inte så rent som vi förväntar oss av en dammsugare i den här prisklassen. Dels tenderar den att skjuta en del av smutset ifrån sig istället för att dammsuga upp det. Lösningen på detta är att lyfta munstycket baktill vid smutsigare partier för att få upp allting. Vi förväntar oss helt enkelt bättre prestation av traditionella dammsugare.

Garantitiden på 5 år är däremot riktigt bra. Dammsugaren är för övrigt filterlös, istället använder den en cyklonteknik - du behöver med andra ord inte byta filter i den.

Har du inte husdjur hemma och om du dammsuger relativt regelbundet så det inte hinner bli så värst smutsigt mellan varven, då har du klar fördel i att du slipper dammsugarpåse, samt att du får flertalet tillbehör på köpet med den här modellen.

Lättanvänd, tydlig konstruktion, funktionsrik, påslös, lång garanti
Haltande prestanda, liten dammbehållare, kort sladd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

15. Bosch Ingenius ProSilence BGL8330T

Dammsugare av hög kvalitet, är ofattbart tyst under städningen

Energieffektivitet: Klass A Mattor: Klass D Hårda golv: Klass B Ljudstyrka: 59 dB Dammåtergivning: Klass A Vikt inkl allt: 8,2 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Baktill samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 5 L Tillbehör: Ett fullstort munstycke för parkett och ett för stengolv, samt ett litet fogmunstycke och ett 2-i-1-munstycke Teleskophandtag: Ja Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se

Bosch smäckra dammsugare Ingenius ProSilence är både påkostad och i många avseenden väl genomtänkt. Men framför allt är den testets absolut tystaste dammsugare. Med sina 59 decibel låter den inte mer än att sovande barn kan sova vidare, tv:n kan stå på och konversationer i vanlig samtalston kan föras direkt ovanför dammsugaren. Tyvärr så innebär det låga ljudnivån att Bosch kompromissat med dammupptagningsförmågan både på golv och på matta. Hur tyst en dammsugare än är, så är den inte så användbar när man även på parkett måste svepa över en yta 2-3 gånger innan den är smulfri. Visserligen kommer Bosch Ingenius ProSilence med flera extra munstycken som ska effektivera städningen men med universalmunstycket får den bara precis godkänt. För de två små munstyckena medföljer en hållare att fästa på röret. Smart i teorin men något klumpigt i praktiken.

Ingenius ProSilence har ett rejält munstycke som är lätt att navigera med och som kommer åt bra i hörn men är lite för högt för att komma in i låga utrymmen. Det rullar bra och känns som ett av de mer skonsamma i testet. Munstycket är dock även testets tyngsta. Teleskopröret passerar utan anmärkning, dammsugaren har ett utstickande handtag för bättre ergonomi och längre räckvidd. Det är skönt att hålla i men gör röret något svårare att lyfta. Knappen för att justera effekt är samma som för att slå av och på dammsugaren, den går att vrida om med foten men är något hal. Sladdvindan är riktigt smidig, det finns dock ingen knapp för den utan det gäller att rycka till i sladden med det rätta knycket, en teknik man snabbt får till. Bosch Ingenius ProSilence har påkostade lister i naturgummi som skyddar både väggar och dammsugaren från fula märken. Om Ingenius ProSilence gått att vrida upp ett helt varv till i effekt hade den fått ligga i toppen av testet. Som det är nu så funkar den bäst för de som mest vill findammsuga utan att störa husdjur, barn och övriga i hushållet.

Otroligt tyst, många extra munstycken ingår, hög byggkvalite
Relativt dålig sugförmåga på mattor, mycket högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

16. Miele Classic C1

Låg vikt som gör den enkel att bära och styra under städning, kan packa ihop kompakt

Energieffektivitet: Klass F Mattor: Klass D Ljudstyrka: 80 dB Dammåtergivning: Klass B Vikt inkl allt: 5,8 kg Aktionsradie: 9 m Parkeringsfunktion: Baktill samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 4,5 L Tillbehör: Tre små munstycken Teleskophandtag: Nej Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se

Mieles budgetdammsugare Classic C1 har som sina bästa egenskaper bland annat ett riktigt bra rull. Tack vare de tre snurrbara hjulen undertill är den lätt att manörera även sidledes. Dammsugaren är enkel att slå av och på. Även knappen för sladdvindan är tydlig. Sugeffekten kan dock inte justeras med foten. Classic C1 har ett mindre bärhandtag framtill som är något lågt placerat. Den är lättast i testet, vilket är viktigt för den som inte orkar bära tungt i trappor. Som enda dammsugare i testet så har Miele Classic C1 ett så kallat EasyLock-rör. Röret kan alltså inte förlängas som ett teleskoprör, utan är istället låsbart i alla detaljer: mot handtag, mot munstycke och mitt på. Röret kan tas isär i två delar. När man använder dammsugarens parkeringsfunktion så hakar man fast underdelen av röret i dammsugaren och hänger sedan överdelen på, med hjälp av ett medföljande fäste.

Munstycket på Miele Classic C1 har en enkel rad med borst, en till rad hade varit önskvärt. Det är dock lätt och rullar bra på sina små hjul. Knappen för att justera mellan parkett och matta är enkel att pressa in. De främsta nackdelarna med Classic C1 är att den har testets sämsta betyg i dammupptagningsförmåga oavsett underlag, vilket märks när man använder den. Samtidigt är den också testets mest högljudda dammsugare, med enn uppgiven ljudstyrka på 80 decibel. Att en dammsugare låter mycket om den samtidigt är billig och suger godkänt kan vara okej för den som inte är ute efter finesser utan vill städa snabbt och effektivt. Men hos Miele Classic C1 hade det behövts en bättre sugeffekt för att kunna motivera ljudet den producerar.

Mycket lätt vikt, enkel att manövrera
Mycket högljudd, dålig dammupptagningsförmåga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5