Ansiktsmask: 12 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat September 2023

Är du i behov av något att fuktboosta huden med eller letar du efter en ansiktsmask som rengör på djupet för att bli av med pormaskar? Vi har testat ansiktsmasker från märken som Maggie by Kakan, The Mantle och The Ordinary. För att en ansiktsmask ska utses till bäst i test, måste den leva upp till vad den lovar samt ge ett syn- eller kännbart resultat.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Ansiktsmask

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Alla våra betyg består av testredaktörens egna och uppriktiga åsikter. Vilka produkter som används och vilket betyg de får kan inte påverkas av återförsäljare, tillverkare eller andra icke objektiva parter. Maskerna har använts i fyra veckor, ett par gånger per vecka, enligt förpackningens anvisning. Dessa kriterier har sedan bedömts:

Användning: Är det enkelt att applicera och ta bort?
Doft och förpackning: Hur smidig är förpackningen? Är den hygienisk? Doftar den milt eller starkt?
Resultat: Ger masken utlovat resultat? Känns den snäll mot huden? Hur länge håller ett eventuellt resultat?

Efter att ha vägt dessa omdömen mot priset sattes ett sammantaget betyg.

0 5 5 1

1. Maggie by Kakan Night Mask BÄST I TEST ANSIKTSMASK

En sann askungemask som låter dig sova fram glowet

Formula: Kräm Förpackning: Tub Mängd: 100 ml Egenskaper: Exfolierande, fuktgivande, återuppbyggande

Att sömn är viktigt för en välmående kropp och hud är inget nytt, men att en nattmask som Maggie by Kakan Night Mask kan verka så effektivt medan man klockar sin nattsömn får testpanelen att häpna. Efter en natt med Kakan Hermanssons nattmask, vaknar man nämligen med en tydligt klarare och fuktboostad hud.

Ansiktsmask i generös och snygg förpackning

Maggie by Kakan Night Mask kommer i en rejäl och snygg rosa plasttub som innehåller 100 ml, vilket är ovanligt generöst för en hudvårdsprodukt. Masken luktar pepprigt och doften sticker helt klart ut i hudvårdssegmentet. Istället för att smörja dig med en nattkräm innan du kastar dig i säng, läggs ett lager av denna krämmask. Det är en bra idé att applicera den redan ett par timmar innan det är dags att sova. Då får huden absorbera mer av masken istället för att bjuda kudden på denna härliga exfolierande fuktbomb.

Rejäl återfuktning och exfoliering

Förutom att Kakans Night Mask återfuktar huden rejält med hjälp av squalane, sheasmör, glycerin samt hyaluronsyra, ser den även till att exfoliera huden på ett varsamt men effektivt sätt. Masken innehåller BHA som rengör huden på djupet, AHA (mjölksyra och glykolsyra) som rengör den lite mer ytliga huden samt granatäppleenzym som även den är en ingrediens med exfolierande egenskaper. Det är en exfolierande trifecta i kombination med rik återfuktning - och resultatet blir strålande.

Maggie by Kakan Night Mask

Lyster, återfuktad hud och glow, är vad som bjuds redan efter första användningen av Maggie by Kakan Night Mask. En tub räcker länge och samtliga i testpanelen säger att de kommer köpa den igen.

Rejält återfuktande, snällt men effektivt peelande, generös förpackning
Lukten är speciell och faller inte alla i smaken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Acasia Skincare Start Me Up Sheet Mask BÄSTA PREMIUMVAL

Ansiktsmask som ger ett direkt och effektivt resultat med wow-effekt

Formula: Sheet mask Förpackning: Enskilt packad sheet mask Mängd: 23 ml Egenskaper: Rengörande, uppstramande

Den här typen av masker kommer ofta till en lågt pris och lovar mer än de håller. Så är inte fallet med Acasia Skincare Start Me Up Sheet Mask som jämförelsevis kostar en del, men som även bjuder på ett resultat som gör att man snabbt glömmer bort priset.

Minskar stora porer och fina linjer

På listan över ingredienser är aktivt kol med, och det är också det som gör masken svart, då själv arket som masken är gjord av är tillverkad i bambukol. Serumet som arket är blötlagt i innehåller bland annat retinol (vitamin A) och vitamin E. Tack vare bland annat öglorna som fästs runt öronen har masken till skillnad från många liknande masker en god passform. Efter 20 minuter är behandlingen klar och effekten är omedelbar.

Ett resultat som verkligen imponerar

Huden känns betydligt mer slät och jämn och porerna ser mindre ut – en familjemedlem till en testperson reagerade till och med direkt på resultat. Huden känns rejält rengjord och även om resultatet så klart inte håller för alltid är Acasia Skincare Start Me Up Sheet Mask en riktig wow-mask som man gärna återkommer till för att få återuppleva effekten.

Fantastisk resultat, rengörande, ger glow, stramar upp huden tillfälligt
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

3. The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution BÄSTA BUDGETVAL

Effektiv mask mot pormaskar som rengör ordentligt och är väldigt prisvärd

Formula: Serum Förpackning: Flaska med pipett Mängd: 30 ml Egenskaper: Exfolierande

Om du någon gång hört namnet Blodmasken på en produkt så är det The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution som det har pratats om. Dropparna som man får i handen ser onekligen ut som just blod.

Ansiktsmask som exfolierar ordentligt

Den effektiva kombinationen av BHA (beta hydroxy acid) som löser upp fett och talg och AHA (alfa hydroxy acid) som exfolierar, gör detta till en riktigt effektiv produkt som rengör på djupet.Tack vare att BHA löser upp talget kan smutsen som samlas i porerna enklare exfolieras bort och den effektiva djuprengöringen märks direkt. Denna serumliknande mask är ett perfekt hjälpmedel för den som vill bli av med pormaskar, men var försiktigt när du använder denna ganska riviga ansiktsmask. Första gångnerna den används, är det en bra idé att inte ha den på huden i mer än någon minut.

Inget som ska överanvändas

Förutom att det ser ut som att man har varit på audition för en skräckfilm så svider den här masken en del vid användning. Resultatet är dock tveklöst värt detta och vid en regelbunden användning på en till ett par gånger i veckan (vilket också rekommenderas som maxanvändning) känns ansiktet effektiv rengjort och fräscht. Prislappen gör sitt till för betyget, så den har varit sugen på att testa en syramask kan göra ett försök med The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution utan att bli ruinerad om det mot förmodan skulle visa sig vara en felköp. Avslutande tips: fuktboosta rejält efteråt – en riktigt återfuktande nattmask är en bra avslutning.

Otroligt effektiv, väldigt lågt pris
Kan svida en del i början
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

4. Kiehl's Ultra Facial Overnight Rehydrating Mask with 10.5% Squalane

En oerhört snäll och återfuktande mask för den som vill ha parfrymfritt

Formula: Kräm Förpackning: Burk Mängd: 100 gram Egenskaper: Fuktgivande, barriärskyddande

Kiehl's Ultra Facial Overnight Rehydrating Mask with 10.5% Squalane är en ordentligt fuktgivande ansiktsmask som passar allra bäst om natten. Denna återfuktande ansiktsmask från Kiehl’s innehåller squalane (skvalan), en ingrediens som agerar fuktspärr - den hjälper alltså till att behålla fukten i huden så den inte smiter iväg och dunstar bort.

En smörig nattmask som ger snabb fukt

Kiehl's Ultra Facial Overnight Rehydrating Mask är en rejäl krämmask som nästan drar lite åt det smöriga hållet. I vårt test blev det tydligt att detta är en mask som används allra bäst om natten, eftersom den är ganska fet. Masken är lätt att applicera och där dessutom väldigt dryg - så börja med en liten klick och ta sedan mer om du upplever att första dosen inte räcker.

För att applicera på bästa sätt appliceras masken direkt på huden med hjälp av fingrarna. Värmen från huden gör att den fasta krämen snabbt smälter in i huden. Den återfuktar snabbt och lägger sig dessutom som ett skydd på huden och låser in fukten under natten. Den känns dock inte kladdig, om du inte överdoserat vill säga.

Ansiktsmask som även rår på smink

Vill man hellre använda Kiehl's Ultra Facial Overnight Rehydrating Mask with 10.5% Squalane på dagtid, rekommenderas det att den läggs i ett lite tjockare lager och sedan torkas bort med en torr tvättlapp för ansiktet. Det går också alldeles utmärkt att använda denna nattmask från Kiehl’s som sminkborttagning - det finns inte mycket smink som denna inte kommer lösa upp.

Kiehl's Ultra Facial Overnight Rehydrating Mask with 10.5% Squalane är en parfymfri ansiktsmask som ger så mycket fukt och skydd till huden, att den nästan borde vara obligatorisk hos alla under vintern. Den passar de allra flesta, inklusive dig med väldigt känslig hud.

Kiehl's Ultra Facial Overnight Rehydrating Mask with 10.5% Squalane

Återfuktar oerhört effektivt, är väldigt dryg, parfymfri
Lätt att överdosera
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask

Studsig ansiktsmask som verkar både återfuktande och lugnande

Formula: Gel Förpackning: Burk Mängd: 90 ml Egenskaper: Fuktgivande, lyster, minskar fina linjer

Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask gör en glad på två sätt – dels för att resultatet blir bra, men även för att den har en väldigt originell formula.

Ansiktsmask med puddingkonstistens

Egentligen är vi lite motståndare till hudvård som kommer i vanliga skruvlocksburkar då den sortens förpackning sällan är den bästa för olika krämer. Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask är dock ingen kräm, utan har en mer puddingliknande konsistens. Formulan kallas för bouncy mask och ser vid en första anblick svårapplicerad ut, men när den landar i ansiktet smälter den ihop till ett tjockare serum som kan påföras utan minsta problem. Masken används över natten och smörjs då på som sista produkt i kvällsrutinen, sedan gör den sin grej medan man sover och på morgonen är huden härligt len.

Fungerar även som serum

Den här masken är en riktig multimask, då den även går utmärkt att ha som serum dagtid, och någon i panelen lade den även som primer innan make up. Förutom sina återfuktande egenskaper har den även en skyddande och stärkande funktion tack vare ingredienserna niacinamide och vitamin E. Kort sagt är Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask en favorit för torr hy som dessutom piggar upp och gör en glad med sin skojiga formula.

Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask

Multifunktionell, bra återfuktning, lugnande användningsområden.
Förpackningen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Sensai Comforting Barrier Mask

En dyrgrip till ansiktsmask som återfuktar och lugnar på momangen

Formula: Kräm Förpackning: Burk Mängd: 60 ml Egenskaper: Lugnande, återfuktande, barriärstärkande

Sensai Comforting Barrier Mask är en prisad ansiktsmask i premiumsegmentet. Denna silkeslena dyrgrip kommer nämligen få kassaboken att flämta till, men har man sparat sina slantar och är ute efter en ansiktsmask som känns som en smekning är denna barriärreparerande mask ett bra och fint val.

Silkeslen återfuktning på momangen

Masken från Sensai återfuktar i stort sett omgående, men utan att kännas vare sig tung eller kladdig. Även om detta är en mask som med fördel används till natten, är formulan så lätt att den faktiskt går att använda på dagen också, både med eller utan smink. Huden blir mjuk och fuktmättad, samtidigt som den känns len och lugn.

Sensai Comforting Barrier Mask lugnar huden och bygger dessutom upp och skyddar barriären. I vårt test har den fungerar väldigt fint även på känslig hud och trots att den bär doften av koishimaru silk, är lukten så diskret att den vare sig retar känsliga näsor eller triggar huden.

Dyr men dryg ansiktsmask

Det går som sagt inte att ducka från det faktum att Sensais lugnande mask är dyr och att burken bara innehåller 60 ml. Men det måste sägas att det är en dryg mask och burken räcker otippat länge utan att man behöver snåla.

Det är inte optimalt med en hudvårdsprodukt i burk oavsett om en spatel ingår eller inte. Förr eller senare försvinner spateln och då står man ofta där med fingrarna direkt i krämen - och det vet alla vid det här laget att bakterierna från fingrarna kommer korta ned livslängden hos produkten en aning. Det vill man helst inte om man lagt så här många slantar på en ansiktsmask. Men är man försiktig och tar hand om innehållet, är Sensai Comforting Barrier Mask en mask som snabbt ger riktigt vackra resultat och en lugnare hud.

Sensai Comforting Barrier Mask

Snabb återfuktning, fjäderlätt formula, lugnar huden effektivt
Väldigt dyr, spatel eller ej - en burk är aldrig den bästa förpackning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

7. Bioline Therra Fusion Vitaminic Cream Mask

Ansiktsmask med härlig konsistens som ger vacker lyster

Formula: Kräm Förpackning: Burk Mängd: 50 ml Egenskaper: Närande, lystergivande

Bioline Therra Fusion Vitaminic Cream Mask är en ansiktsmask med en riktigt härlig konsistens, som en blandning mellan gel, kräm och honung. Den rödaktiga masken smälter vid kontakt med huden, vilket gör den mysig att applicera och massera in.

Ansiktsmask rik på antioxidanter och fukt

Denna antioxidantrika mask från Bioline går att använda på flera olika sätt: som nattmask för extra näring, som 20 minuters-mask som sköljs av, eller som en lite snabbare mask där överflödet efter en dryg kvart bara klappas bort med en rengöringslapp. I vårt test har Bioline Therra Fusion Vitaminic Cream Mask uppskattats allra mest som en nattmask. När den appliceras på kvällen upplevs den nämligen återfukta så ordentligt att det knappast behövs någon annan fuktgivare. Men det bästa är ändå när man vaknar morgonen därpå.

Använder man Bioline Therra Fusion Vitaminic Cream Mask som nattmask, vaknar man med ett riktigt fint glow. Huden ser fuktplumpad ut, vilket innebär att fina linjer är lite mindre tydliga. Dessutom känns det som om huden återfått lite av sin spänst över natten.

En mycket väldoftande ansiktsmask

Masken från Bioline luktar ljuvligt - testpiloterna i testet ger två tummar upp för den diskreta men samtidigt söta doften. Eftersom man själv kan variera hur mycket produkt som används vid de olika användningssätten, exempelvis rekommenderas ett tjockare lager om man använder den som en snabbmask, är det lite olika från person till person hur länge produkten räcker. Men en bra tumregel är att Bioline Therra Fusion Vitaminic Cream Mask är dryg - man kommer långt med en liten klick.

Bioline Therra Fusion Vitaminic Cream Mask

Ska man sova med masken, räcker det med en liten klick - annars kommer det kännas kladdigt på kudden. En liten sked för att komma åt krämmasken i burken följer med, men det är ändå ett litet minus i kanten att masken kommer i just en burk - särskilt med tanke på att formulan är lite honungsaktig. Det känns helt enkelt lite väl klibbigt att doppa fingret i burken när spateln gått förlorad. Men förutom det, är Bioline Therra Fusion Vitaminic Cream Mask en otroligt tacksam produkt att använda - även om priset svider.

Otroligt härlig konsistens, återfuktar rejält, ger huden en fin lyster
I dyraste laget, lite väl klibbig mask för att komma i en burk
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

8. Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask

Ansiktsmask i praktisk tub som återfuktar och ger fin effekt

Formula: Kräm Förpackning: Tub Mängd: 100 ml Egenskaper: Fuktgivande

En riktigt härlig ansiktsmask som återfuktar ordentligt – med den enda nackdelen att den luktar starkt med en något utdaterad doft.

Ingredienser som ger mycket fukt

För den som letar ansiktsmask som passar till både torr och mogen hy kan det här vara en mask att kika på, tack vare att den bland annat innehåller vitamin A förutom de återfuktande ingredienserna glycerin och squalane. Masken kan med fördel användas över natten då den inte ska sköljas av, vårt tips är att använda en exfolierande produkt först och sedan massera in ett lager av den här utan att snåla vid applicering.

Härlig återfuktning medan man sover

En nattmask är kanske inte någon snabbkur i dess rätta mening, men eftersom den verkar under tiden man sover känns det lite så när man vaknar med en härligt mjuk och len hy. Med Beauté Pacifique Instant Hydrating Mask som sällskap i sängen känns det onekligen som att någon har trollat lite under natten.

Ordentligt återfuktande, smart tub
Doften
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

9. Acasia Skincare Brighten Me Up Sheet Mask

Effektiv ansiktsmask med aktiva ingredienser som ger både spänst och lyster

Formula: Sheet mask Förpackning: Enskilt packad sheet mask Mängd: 23 ml Egenskaper: Lyster, spänst

De effektiva ansiktsmaskerna från Acasia är populära tack vare sina aktiva ingredienser och goda resultat. Den här masken har som uppgift att fuktboosta huden, jämna ut hudtonen och ge lyster och spänst.

Sheet mask med bra passform

Serum som masken är indränkt i innehåller bland annat E- och C-vitamin, men även äppelstamceller som har till uppgift att ge hudens barriär ett skydd och stötta i hudförnyelsen. Den innehåller även hyaluronsyra och osilift. Som alltid med Acasias sheet masks så sitter de perfekt i ansiktet tack vare öronöglorna och detaljen som håller masken på plats ordentligt mot hakan. Här får hela ansiktet vara med utan problem.

Resultat blir riktigt bra

Masken ska verka i 20 minuter och när tiden är ute är det dags att ta del av det fantastiska resultatet som såväl känns som syns. Huden har fått betydligt mer lyster och den släta och lena känslan vore en fröjd att få behålla för evigt. Även om resultatet med den betydligt piggare huden är eftersträvansvärt så tipsar vi den med känslig hy om att ta det lugnt med verkningstiden de första gångerna. Men den som är van vid aktiv hudvård kan göra sig redo för resultatet från en effektiv och härlig ansiktsmask med Acacia Brighten Me Up Sheet Mask.

Fantastiskt resultat, snabbverkande, masken sitter bra
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask

Lystergivande ansiktsmask som ger ett omedelbart resultat

Formula: Gel Förpackning: Burk Mängd: 50 ml Egenskaper: Exfolierande

Det är inte förvånande att den här exfolierande masken från Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask har blivit riktigt populär. Den doftar gott och ger ett direkt resultat, vad mer kan man begära?

Ansiktsmask som tar bort döda hudceller

Döda hudceller gör att huden ser trist ut, men efter en omgång med exfolierande Pumpkin Enzyme Mask får ansiktet direkt mer lyster och även en jämnare ton. Tack vare AHA-syra, pumpaenzymer och aluminiumoxid får huden en skonsam peeling. Först masseras masken in och sedan ska den sitta på plats i 5 till 7 minuter innan den tvättas av. Välj den kortare behandlingstiden första gången och testa dig fram.

Glowet kommer direkt

Direkt efter tvätt både känns och syns resultatet. En tydlig lyster tillsammans med en riktigt ren känsla, och ansiktet ser fräschare ut än innan användning. För den typiskt vintertrötta huden är detta en perfekt produkt, och används den på sommaren så rekommenderas solskydd. Priset är förvisso högt, men masken är både dryg och ger ett resultat som motiverar ett köp, för det här är ett resultat man gärna vill få om och om igen.

Ger fint glow, bra effekt, håller länge
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. M Picaut Hydra Lagoon Overnight Mask

Anti ageing-mask som återfuktar rejält och även verkar lugnande

Formula: Kräm Förpackning: Pumpflaska Mängd: 50 ml Egenskaper: Fuktgivande, närande

Här har vi en ansiktsmask som är snäll mot både hud och miljö. Den prisade masken är ekologisk och fri från både silikoner, sulfater, parabener, mineraloljor och konstgjorda färgämnen. M Picaut Hydra Lagoon Overnight Mask verkar dessutom både lugnande, skyddande och ger en fuktboost till torr hud.

God effekt efter första natten

Att applicera en fuktmask innan läggdags är ett av de bättre sätten att använda sin tid på, utan att behöva anstränga sig det minsta så vaknar man med härligt återfuktat ansikte och eventuell torrhet från gårdagen känns som bortblåst. Irriterad och torr vinterhud kommer älska skillnaden som Hydra Lagoon Overnight Mask ger.

Härligt vårdande ingredienslista

Nu ska vi inte bara fokusera på vad den här masken inte innehåller, utan istället kika på ingredienslistan. Och nog är det tydligt att detta är ett innehåll som piggar upp. Den gröna färgen kommer från ädelstenen malakit som enligt tillverkaren ska verka lugnande, och dessutom innehåller den niacinamid, hyaluronsyra, avokado, amarant och squalene som hjälper till att hålla huden elastisk och fyllig. Vill man inte spara sig för natten går det att lägga på den som en snabbmask en kvart under dagen och sedan torka av.

Återfuktar ordentligt, ger en anti-ageing effekt, lugnar
Hittar inget att anmärka på
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

12. eCooking Peeling Mask

Ansiktsmask som rengör effektivt och konkurrerar med dyrare ekologiska märken

Formula: Gel Förpackning: Burk Mängd: 50 ml Egenskaper: Exfolierande

Danska eCooking tillverkar ekologiska produkter som kommer i fina bruna glasförpackningar som för tankarna till äldre dagars apotekshyllor och tål att stå framme.

Lite för effektiv i början

Den sköna gelkrämen ska appliceras med ett maskverktyg (en liten spatel, ofta av silikon) på nyss rengjord hy. Behandlingstiden är 4 till 6 minuter men den som har känslig hy bör hålla koll på tiden och inte ens komma upp i den kortare behandlingstiden de första gångerna utan istället testa sig fram. En av testpanelens deltagare blev väldigt röd efter användning, och även om det är rimligt med lite rodnad så ska det gå över snabbt.

Råder bot på torra partier

Exfolierande produkter med aktiva ingredienser som bland annat mjölksyra, salicylsyra och AHA-syror ger oftast en pirrande eller lite svidande känsla vid användning. eCooking Peeling Mask ger huden ett direkt resultat och ansiktet ser fräschare ut direkt efter användning. Eventuella torra partier är bortpolerade och en lugnande och återfuktande produkt kan med fördel appliceras som avslutning. För den som vill ha ett snabbt och effektivt resultat kan eCooking Peeling Mask vara ett riktigt bra alternativ, men det gäller att hålla koll på klockan – eller kanske välja något helt annat om man har väldigt känslig hy.

Effektiv exfoliering, skön formula, enkel att tvätta av
Otroligt effektiv – var försiktig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Alla våra betyg består av testredaktörens egna och uppriktiga åsikter. Vilka produkter som används och vilket betyg de får kan inte påverkas av återförsäljare, tillverkare eller andra icke objektiva parter. Maskerna har använts i fyra veckor, ett par gånger per vecka, enligt förpackningens anvisning. Dessa kriterier har sedan bedömts:

Användning: Är det enkelt att applicera och ta bort?
Doft och förpackning: Hur smidig är förpackningen? Är den hygienisk? Doftar den milt eller starkt?
Resultat: Ger masken utlovat resultat? Känns den snäll mot huden? Hur länge håller ett eventuellt resultat?

Efter att ha vägt dessa omdömen mot priset sattes ett sammantaget betyg.

Så hittar du rätt ansiktsmask

Marknaden för ansiktsmasker är något helt annat än för några decennier sedan. Det som förut ofta var kladdiga krämer som ofta irriterade och kanske till och med torkade ut huden är nu raka motsatsen. Man kan se maskerna som boostande intensivbehandlingar för alla olika sorters hy. För att hitta rätt mask behöver du först veta vilken slags hy du har, det är skillnad på produkter för till exempel torr och fet hy, och på hy som är känslig, mogen, oren och så vidare. Olika masker passar olika bra under året också, på vintern vill vi gärna ha extra fukt, men på sommaren är en svalkande mask skön efter en dag på stranden. Kolla in hashtaggen #söndagsmasken i sociala medier och låt dig inspireras!

Så används en ansiktsmask

Ansiktsmasker ska användas efter att ansiktet är rengjort, men före andra produkter som till exempel serum och krämer. En sheet mask kan man lägga på efter serum men före annan kräm. Om man har en mask som används nattetid ska den appliceras som sista steg innan läggdags och sedan sitta kvar till morgonen. Hur ofta man använder ansiktsmasker är helt individuellt och beror på vilken typ av mask det är och hur utgångsläget ser ut. Tips: om det känns för kladdigt när du ska tvätta bort masken så torka först bort merparten med en ljummen våt tvättlapp.

Ansiktsmask mot pormaskar

Förr var det populärt med peel off mask, med andra ord en ansiktsmask som man drar av, ofta i hoppet om att pormaskarna skulle följa med ut. Det gjorde de ofta, men samtidigt var det lätt att skada hudbarriären. Nu finns det mindre aggressiva ansiktsmasker och medel mot pormaskar. En bra ansiktsmask mot pormask, rengör istället på djupet så väl som på ytan med hjälp av exempelvis BHA- och AHA-syror - sådana har vi testat flera av i vårt test av ansiktsmask och hittat favoriterna mot svarta pormaskar.

Ansiktsmask som tar bort finnar

Har man fått en finne som man vill bli av med ska man vara försiktig. Kläm den inte! Detta kommer resultera i extra svullnad och i värsta fall en inflammation som lämnar ärr efter sig. Istället för en ansiktsmask för att ta bort finnar eller för att skydda dem från suget att klämma, rekommenderar vi transparenta hydrokolloidplåster. Dessa placeras på finnen och har bäst effekt på så kallade mogna finnar. Vi har inget test av hydrokolloidplåster, men vår skönhetsredaktör rekommenderar Common Clouds Cloud Patch som är ett fint och effektivt finnplåster.

Utgångna produkter

0 5 3.5 1

The Body Shop Himalayan Charcoal Purifying Glow Mask

Antiinflammatorisk ansiktsmask som rengör effektivt men doftar starkt

Formula: Lermask Förpackning: Burk Mängd: 75 ml Egenskaper: Exfolierande, rengörande
The Body Shop Himalayan Charcoal Purifying Glow Mask

Kolet i The Body Shop Himalayan Charcoal Purifying Glow Mask är hemligheten bakom de antiinflammatoriska egenskaperna i den här lermasken, och tillsammans med tea tree-oljan får du en mask som passar extra bra för oren hud.

Inte så lätt att få av

Under behandlingen så pirrar det ganska bra i huden. När tiden är ute ska masken tvättas av vilket inte är det enklaste, både leran och de krossade tebladen kräver en rejäl putsning av handfatet efteråt. Vi rekommenderar att blöta en liten frottéhandduk eller tvättlapp med ljummet vatten, och sedan försiktigt torka av. Resultatet blir dock väldigt bra och ansiktet känns lika rent som det ser ut efteråt.

Har en väldigt stark doft

Den starka doften är det som drar ner betyget mest när det kommer till Himalayan Charcoal Purifying Glow Mask. Doften kommer både från tea tree-oljan och produktens parfymering gör att det är lätt att få tårar i ögonen vid applicering. Förpackningen är snygg men opraktisk då vi inte anser att en glasburk är det mest ultimata i ett badrum. Trots detta gör masken ändå ett bra jobb och resultatet är onekligen effektivt på oren hud, även om den som är väldigt torr eller känslig bör vara lite försiktig vid användning.

Effektiv rengöring
Doftar otroligt starkt, svår att få av, osmidig glasburk
0 5 4.5 1

Apoliva Djuprengörande mask

Ansiktsmask till fantastiskt pris som gör rent på djupet och ger glow

Typ: Kräm Syfte: Rengörande
Apoliva Djuprengorande mask

Apoliva Djuprengörande mask är något så fantastiskt som en riktigt bra och effektiv ansiktsmask som samtidigt har en prislapp som får plånboken att jubla.

Ansiktsmask i portionsförpackning

Alla masker från Apoliva kommer i små förpackningar liknande de som 80-talets klädaffärer hade till salu. Men även om utsidan inte får någon att höja på ögonbrynen så får insidan det. Det här är nämligen en riktigt bra produkt. Masken består av en tjock vit kräm som är väldigt dryg, även utan att snåla räcker en påse till två användningar. Efter en kvart tvättar man av den och genast syns resultatet. Porerna ser mindre ut, och även om effekten är tillfällig så syns även en uppstramning av huden. Ett väldigt bra resultat för det låga priset.

Väldigt prisvärd ansiktsmask

Tjusiga förpackningar med ibland svindlande priser lovar ofta mer än de kanske kan hålla. Med Apolivas djuprengörande mask är det istället tvärtom, det här är ett budgetfynd som verkligen ger valuta för pengarna. Med den här ansiktsmasken behöver man inte hålla allt för hårt i plånboken utan kan lätt tillåta sig att använda regelbundet utan att bli ruinerad. Kort sagt en prisvärd ansiktsmask som ger ett riktigt imponerande resultat.

Jättefint resultat, skön att lägga på, väldigt billig
Den borde finnas i en större förpackning
0 5 4.5 1

Codage Masque Micro-Peeling

Pirrig ansiktsmask som passar den som söker efter ren och rosig hud

Typ: Gelkräm Syfte: Exfolierande
Codage Masque Micro Peeling

Med Codage Masque Micro-Peeling får ditt ansikte en mask med AHA, BHA och fruktenzymer som verkar exfolierande och levererar ett strålande resultat efter första användningen. Ingredienserna hjälper huden att stimulera cellförnyelsen samtidigt som den får bukt med tilltäppta porer och gör sig av med döda hudceller, något som direkt mjukgör och ger en piggare look.

Effektiv men ändå mild

Förstagångsanvändaren kan testa sig fram i tid och ett tips är att bara använda masken i 5 till 10 minuter istället för de rekommenderade 15-20 i början. Det här är nämligen en väldigt effektiv mask – även om den är jämförelsevis mild – och det är rimligt att känna hur huden pirrar mer eller mindre mycket under användning.

Dyr men också väldigt dryg

Tyvärr är burken i glas vilket inte känns som det ultimata för en badrumsprodukt, även om den är snygg att se på. Det är lättast att applicera Codage Masque Micro-Peeling med hjälp av ett maskverkyg eller en pensel. Burken som masken kommer i räcker till många användningar vilket är bra eftersom priset är ganska högt. Efter användning känns huden mycket piggare och den vinterglåmiga looken är helt borta. För att behålla den rosiga känslan rekommenderas att smörja ansiktet med ett fuktboostande serum eller en nattmask för bästa resultat och en känsla värdig ett spa-besök.

Effektivt resultat, fräsch hy
Högt pris, burk av glas