Test av plattänger: 13 olika modeller

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat September 2023

Drömmer du om ett blankt hår och vältämjda toppar? Då kan en plattång vara lösningen! Vi har testat många plattänger från märken som GHD, Babyliss, Dyson och Remington för att hjälpa dig att hitta den bästa plattången. För att kunna utses till bäst i test, måste plattången vara enkel att använda, gå fort att värma upp och leverera ett hållbart och snyggt resultat.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Plattång

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

I vårt test av plattänger har modellerna testats av olika personer som förstås har skiftande varierande hårkvalitet och hårtyp. Testpersonerna har också haft olika mycket vana och erfarenhet av att använda plattång, allt från riktiga proffs till riktiga nybörjare. Att plattänger ska göra att håret glänsande slätt och rakt, men många plattänger kan också användas att locka håret med och därför har plattängerna testats även för detta.

Följande faktorer har vägts in i testresultatet:

Resultat: Hur hållbart blir resultatet? Känslan i håret? Hur fungerar det att locka håret med plattången?

Skonsamhet och effektivitet: Går det fort att värma upp tången, och hur lång tid tar det för den att kallna? Går det att justera plattången i olika värmelägen, och gör man det enkelt? Ger plattången normalt slitage på håret, eller är den mer skonsam? Vilket material har värmeplattorna?

Användarvänlighet: Är tången enkel att använda? Har den tillräckligt lång sladd och kan sladden rotera? Är den lätt att använda även på baksidan och båda sidor av huvudet, utan att man bränner sig?

Resultaten ovan har vägts samman med plattångens pris i den slutliga bedömningen.


Fler tester för friskt och vackert hår:

Locktång

Hårtork

Hårolja

0 5 5 1

1. ghd Gold Professional Styler BÄST I TEST PLATTÅNG

Plattång som är enkel att använda för dig som vill ha ett snyggt resultat på nolltid

Ett, två, tre – klart! Med ghd Gold Professional Styler gäller det att hänga med i svängarna för här går det snabbt redan från det att man sätter i kontakten i väggen. Den blir fort varm, det går snabbt att styla och sedan behöver man inte vänta länge på att den är sval igen. Dessutom ger den ett resultat som tillsammans med designen definitivt gör den bäst i test med god marginal mot konkurrenterna.

Klar för användning på 15 sekunder

På endast 15-17 sekunder har plattången fått rätt temperatur och ger ifrån sig en liten ljudindikering om att den är redo. Det lilla pipet uppskattas särskilt av de morgontrötta i panelen som ser en minskad risk för att glömma bort att den slagits igång. Plattången glider lätt och snabbt genom håret och de rundade kanterna har två bra egenskaper, dels slipper man märken efter kanterna och dels så fungerar den utmärkt även om man vill göra helt tvärtom och locka håret istället för att platta det.

test plattang ghdgold

Frisyren håller länge

När den minimala ansträngningen är klar så står man framför spegeln med ett snyggt resultat som håller gott även nästa dag med endast lite extra ansträngning. Testvinnande ghd Gold Professional Styler är kort sagt ett riktigt toppenköp där konkurrenterna snabbt faller bort.

Blir varm snabbt, resultatet håller bra, smidig sladd med bra längd
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

2. Philips Plattång StraightCare Essential ThermoProtect BÄSTA BILLIGA PLATTÅNG

En prisvärd och lättanvänd plattång för dig som vill hålla i slantarna

Philips Plattång StraightCare Essential ThermoProtect är en lättanvänd men samtidigt effektiv plattång. Bäst av allt? Den rimliga prislappen, även om en billigare modell som denna naturligtvis saknar några av de finesser som dyrare plattänger erbjuder.

Plattång med 6 värmelägen

Philips Plattång StraightCare Essential ThermoProtect är lätt att komma igång med. Med en maxtemperatur på 230 grader blir den varm så det räcker och blir över. Ofta behöver man inte höja värmen hela vägen, utan det räcker med att landa på 180-200 grader. Det är lätt att ställa temperaturen och LED-lampor visar vilken temperatur du valt: spannet är 160-230 grader och det finns sex värmelägen att välja mellan i detta spann. Ingen signal indikerar när plattången är uppvärmd, vilket vi saknar. Det tar dock inte mer är 30 sekunder för en att nå full värme.

Keramiska plattor som glider bra

Plattorna är keramiska och belagda med keratin. De glider fint och enkelt genom håret och resultatet blir rakt och blankt. Vill man locka håret, går det utmärkt det med - det största hindret kommer vara ens egna kunskaper. Men övning ger färdighet och snart lär man sig att styla fram snygga beach waves med Philips Plattång StraightCare Essential ThermoProtect. Sladden, som är strax över 180 cm lång, sitter på ett snurrande fäste. Detta innebär att den aldrig kommer i vägen, oavsett vilken vinkel man behöver hålla tången i.

Philips Plattång StraightCare Essential ThermoProtect

Philips Plattång StraightCare Essential ThermoProtect är en lättanvänd plattång till ett mycket överkomligt pris, som snabbt ger rakt och glansigt hår.

Bra pris, glider lätt genom håret, enkelt att ställa temperaturen
Saknar signal som meddelar att plattången har värmts upp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 5 1

3. ghd Platinum Styler BÄSTA PREMIUMVAL PLATTÅNG

En fantastiskt bra och lättanvänd plattång för den som har en stor plånbok

Det är ingen hemlighet att plattängerna från ghd tillhör det absoluta toppskiktet på marknaden. Deras Platinum Styler uppfyller absolut de högt ställda förväntningarna och fungerar utmärkt både för den som vill platta håret, men även om man vill locka det. Den rundade baksidan är lite större vilket skapar både volym och stora lockar, och den långa sladden är ytterligare ett plus.

Smart värmetåligt skyddsfodral

Tången blir inte varmare än 185 grader och värmen är jämnt och bra fördelad. Eftersom det endast finns en knapp för på- och av så är det omöjligt att göra fel, och den stängs av automatiskt efter 30 minuter. Dessutom medföljer en värmeskyddat fodral som det går att placera tången i direkt efter användning. Överlag är Platinum Styler väldigt lättanvänd även för den som är ovan. Prislappen är förvisso stor, men det här är faktiskt en produkt som är så bra att den absolut är värd sitt pris.

Enkel att använda, snäll mot håret, exklusiv
Väldigt högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

4. Ga.Ma CP1 Ceramic

Plattång som trots sitt låga pris ger ett riktigt toppenresultat

Det blir svårt att hitta en mer prisvärd plattång än den här som har alla funktioner man gillar. Den blir snabbt varm, den ligger bra i handen och sladden är lång – och trots detta ligger den lågt i pris.

Temperaturen ligger på 200 grader

Tången blir 200 grader varm vid användning och oavsett hårkvalitet så ger den ett fint och hållbart resultat. Den har en lite plastig känsla men hållbarheten går det inte att klaga på. Ga.Ma CP1 Ceramic är även en bra resekompis då den fungerar i uttag för såväl 110 V som 230 V.

Även om tången ligger i en betydligt lägre prisnivå än många konkurrenter så är resultatet och hållbarheten sett till prislappen helt enastående, för där man annars kan behöva välja mellan antingen ett bra pris eller ett bra resultat så har den här plattången lyckats med att kombinera de båda önskemålen på bästa sätt.

Jättebra även för att locka håret, av- och på-knappen ligger dold
Kräver ett lite hårdare tag för att stängas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. ghd Max Hair Straightener

Plattång med breda plattor, bra för tjockt och lockigt hår

Stylingverktyg som fungerar för riktigt tjockt hår kan vara svåra att hitta, men ghd Max Hair Straightener är ett riktigt bra val om man har mycket hår på huvudet.

Bra design och prestanda

När det kommer till styling av tjockt hår är det breda plattor som gäller, och ghd Max Hair Straightener imponerar med sina generösa 42 mm breda plattor. Denna extra bredd gör det enkelt att ta hand om även det tjockaste och mest motsträviga håret.

En av GHDs starka sidor är deras snabba uppvärmningstid, och Max Hair Straightener är inget undantag. På knappt 20 sekunder når den sin maximala temperatur på 185 grader. Detta gör stylingen både snabbare och smidigare.

Plattång för både tjockt och lockigt hår

Det som sätter denna plattång i en klass för sig är dess förmåga att hantera olika hårtyper. Inte bara rakt hår, utan även lockigt hår blir rakt efter styling med GHD Max Hair Straightener. Resultatet håller dessutom riktigt bra, och även ett frizzigt eller slitet hår ser piggt och glänsande ut ut efter man använt GHD Max Hair Straightener.

Trots att priset är i den högre änden, är denna plattång en investering värd att överväga för att uppnå professionella resultat hemma på hår som är lite svårare att jobba med.

Extra breda plattor, snabb uppvärmning, hanterar olika hårtyper
Hög prislapp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Dyson Corrale

Plattång utan sladd för den som inte räds stora prislappar

Värt att nämna först i recensionen är att den här plattången från Dyson kostar mer än dubbelt så mycket som den näst dyraste plattången i testet. Frågan är om högkvalitativa Dyson lyckats ta fram en produkt som även är dubbelt så bra så att den kan klassas som prisvärd.

Sladdlös men lite dålig batteritid

Det är ingen överraskning att Dyson Corrale erbjuder några funktioner som inte är helt lätta att hitta bland konkurrenterna. Den avtagbara laddsladden med magnetkontakt som snabbt kan tas av och på till exempel. Att slippa brottas med en sladd under tiden man fixar frisyren är ju faktiskt absolut en lyx, och det går även att använda plattången med sladden i om man vill vilket är bra, för batteriet håller inte superlänge. Att placera den i den medföljande laddstationen mellan användningarna är därför ett gott råd för att slippa överraskningar vid stylingen.

test dyson corrale

Plattor som flexar ska skona håret

Dysons funktion med flexande värmeplattor känns innovativt och ska enligt utsago göra att håret blir mindre påverkat då det går att arbeta effektivt även vid lägre temperatur. Det är kanske inget som direkt syns vid en första anblick, men plattången är lätt att jobba med och fungerar effektivt när det kommer till att platta håret. Att göra fina lockar är lite svårare, eventuellt för att den känns lite otympligt i sin vikt. Plattången indikerar när den kommit upp i värme och är redo att användas och det går så snabbt att testpanelen först trodde att de misstog sig. Det följer med ett mjukt fodral för förvaring och lådan som Corrale är packad i känns absolut lite lyxig. Men att den skulle vara så pass bra att den är värd sitt pris i jämförelse med sina konkurrenter kan vi inte riktigt hålla med om.

Går att ta av sladden, snabb uppvärmning, smarta funktioner
Väldigt högt pris, batteritiden något kort
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Ghd IV Styler

Plattång i litet format som ger proffsresultat och har ergonomiskt grepp

Resultatet från användningen vittnar om detta är en proffsprodukt, vilket även syns på prislappen. Plattångens plattor har lite fjädring och värms snabbt upp till sina 190 grader, och sedan hålls värmen jämn tack vare den digitala värmestyrningen.

Perfekt och glänsande resultat

Efter användning håller frisyren fint ända till kvällen, oavsett om vi plattat håret eller lockat det, och oavsett vilken typ av hår den använts på. De olika knapparna är lättanvända och vi uppskattar att den stängs av automatiskt. Tyvärr har den lite för högt pris för vad den presterar och kan därför inte nå högre upp än så här.

Smidig storlek, ergonomiskt grepp, bra sladdlängd
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Remington ProLuxe Straightener S9100

Låsbar plattång som är lätt att använda och gör frisyren snygg

Oavsett om du är ute efter ett platt och slätt hår eller om du vill få upp volymen med lockar så är Remington PROluxe ett bra köp. De skonsamma och flexibla OptiHeat-plattorna gör det enkelt att få ett fint resultat i båda fallen.

Perfekt för tjockt och långt hår

För den som har tjockt och långt hår är plattångens breda plattor uppskattade då det går att behandla större sektioner åt gången. De breda plattorna är också att föredra när man ska locka håret eftersom lockarna blir större och man slipper korkskruvskänslan.

Den tunna sladden mäter hela tre meter och har en snurrfunktion vid fästet som både underlättar handhavandet vid användning och minskar risken för slitage i längden.
Extra plus för att det följer med ett värmetåligt förvaringsfodral.

Värmen kan justeras

På sidan finns knappar för att justera värmen, vilket är bra. Tyvärr sitter knapparna så att man av misstag kan råka komma åt dem under användning. Värmen kan ställas in från 150 grader och upp till 230 grader. Det går att låsa plattången i stängt läge vilket skyddar plattorna när den inte används. Färgen är snygg men den matta ytan kan tyvärr se lite dassig ut efter en stund. Totalt sett får Remington PROluxe ses som en lättanvänd plattång som gör ett bra jobb för ett bra pris.

Enkel att använda, fint resultat som håller, låsbart stängt läge
Ser solkig ut efter ett tag, lätt att råka trycka på knapparna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Cloud Nine Original Iron

Dyr plattång med snabb voltomställning och automatisk avstängning

Det gäller att ha budgeterat högt vid köp av en Cloud Nine Original Iron-plattång, men så kommer den också förpackad på ett riktigt exklusivt vis.

Dyr plattång med automatisk avstängning

Den stora prislappen till trots får man inga speciella funktioner utöver de vanliga vid användning av Original Iron. Plattångens plattor är keramiska och kommer snabbt upp i bra värme. Det är också uppskattat att den stänger av sig själv efter 30 minuter om man råkar glömma den på. Det kräver att man plattar tunna slingor för att slippa dra fler än en gång men även utan några speciella produkter så blir resultatet fint och hållbart.

cloud9 mini

Plattar bra men klumpig att locka håret med

Den långa sladden snurrar lätt vilket underlättar vid användning men det gäller att passa öronen så man inte bränner sig. Den som vill göra lockar kommer tyvärr förmodligen tycka att den känns lite för otympligt för det, men för den som reser mycket är den smarta voltomställningen en funktion som kommer uppskattas. Tyvärr når den dock inte helt upp till de förväntningar som prislappen ger, speciellt på grund av svårigheterna med att locka håret.

Hållbart, platt resultat, gör snygga böjar, integrerad voltomställning
Högt pris, enkelt att bränna sig, krånglig att locka med
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

10. OBH Nordica Straight & Curl Nano Pro

Väldesignad plattång som effektivt fixar snygga lockar

Det hörs på namnet att OBH Nordica Straight & Curl Nano Pro är ett kombinerat värmeverktyg. Tack vare den rundade beläggningen skapar du snygga lockar utan att riskera några kantmärken.

Ger riktigt snygga lockar

Även om ordet straight kommer före curl i namnet så är det faktiskt resultatet på lockarna som är utmärkande för den här tången. De blir glansiga och resultatet håller länge. De medföljande fingerskydden minskar risken för att bränna sig, vilket vi uppskattar då tången kan bli mycket varm.

Går att styra temperaturen

Med en liten ratt justeras temperaturen enkelt mellan 120 till 230 grader, och resultatet vid plattningen blir också mycket bra. Dock är det faktiskt själva locktångsbiten som får det högre betyget här.

Bra sladdlängd, ger riktigt snygga lockar, det följer med en DVD med frisyrtips
Lång modell, piper/lyser inte när den nått inställd värme
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

11. Cloud Nine Micro Iron

Liten plattång i perfekt storlek för att få ordning på luggen eller en kort frisyr

Cloud Nine Micro Iron marknadsförs som en bra plattång för resan och för den med kort hår, och där räknar de även in de manliga konsumenterna.

En riktigt liten plattång

Med en längd på endast 15 centimeter där plattorna är 6x1.6 centimeter är detta absolut en liten och smidig plattång att ha med på resan eller i handväskan. Sladden är dock generös och hela 2.6 meter vilket uppskattas. Även om den är smidig så krävs det självklart extra tid för att gå igenom ett helt hår med en så liten plattång och därför gör den sig perfekt för styling av luggen eller en kortare frisyr.

Svårt att få bra grepp

För den med större händer blir det lätt lite besvärligt att få ett bra grepp att jobba med. På plussidan finns då sladdlängden som ändå gör handhavandet enkelt då det går smidigt att vrida runt tången åt olika håll. Det är också enkelt att använda tången för att locka håret.

Det följer med en skyddspåse som tål värme vilket är ett plus, men även den är ganska liten och det är svårt att få plats med både tång, sladd och stickpropp. Cloud Nine Micro Iron blir varm fort och svalnar också snabbt, och håret blir både snyggt och känns fräscht. Hållbarheten på resultatet är också väldigt bra, vilket är ett extra plus.

Effektiv, fint och hållbart resultat
Klumpig kontakt, svårgreppbar med stora händer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

12. BaByliss Steam Shine Styler ST496E

Nytänkande design som ger resultat med hjälp av ånga

BaByliss Steam Shine Styler är en innovativ plattång som ger sitt resultat med hjälp av ånga, men i övrigt ser ut precis som en vanlig plattång.

Löstagbara kammar

När man packar upp BaByliss Steam Shine Styler så sitter det kammar monterade på tången. Tanken med dessa är att de ska hjälpa till att reda ut håret samtidigt som man stylar, men de har tyvärr lite motsatt effekt och trasslar istället lätt fast sig. Som tur är går det snabbt och lätt att knäppa loss dem och använda tången utan dem. Ångan kommer från en liten gummilocksförsedd behållare som ska fyllas på med vatten vilket till en början var lite klurigt att lista ut då bruksanvisningen inte hade några illustrationer. När locket hade hittats var det enkelt att få igång den.

Stor och aningens otymplig

De keramiska plattorna och den joniserade funktionen som ska motverka statisk elektricitet känns som standard på dagens plattänger. De breda plattorna har plats för större slingor av hår, men blir också aningens otympliga att arbeta med och det gäller att ha tungan rätt i mun för att inte råka bränna sig i hårbotten. BaByliss Steam Shine Styler når snabbt önskad temperatur oavsett vilket av de fem värmelägena som väljs. Den nytänkande ångfunktionen gör eventuellt att lockarna får lite mer spänst, men de hänger ut sig relativt snabbt och även om både resultatet och hållbarheten är bra så känns det inte som någon större skillnad med konkurrenterna. Tvärtom så kan man undra om de extra momenten som krävs verkligen ger utdelning när många andra plattänger känns betydligt mer lättarbetade.

Bra resultat, nytt och spännande med ånga
Svårmanövrerad, krånglig att fylla på, rejält varm yta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

13. Remington CB7400

Plattborste som snabbt plattar håret och samtidigt behåller volymen i hårrötterna

Plattborste CB7400 från Remington är ett spännande alternativ till den traditionella plattången. Den har två primära funktioner - att borsta håret samtidigt som det plattas och är tänkt som ett alternativ för den som vill spara tid. Resultatet blir snabbt både naturligt och fint. Volymen i hårrötterna stannar kvar samtidigt som längderna blir platta, vilket är precis det resultat som oftast önskas. Med en vanlig plattång försvinner volymen i hårbotten om man plattar från rot till topp.

För att plattborsten ska fungera optimalt bör håret vara ganska välborstat innan användning. Det rör sig alltså inte om ett substitut till den traditionella hårborsten. Plattborsten är lättanvänd men ganska stor och också något tung att arbeta med. Den tar även mer plats när den ska förvaras. Eftersom det främst går att göra håret rakt blir det dessutom ytterligare en produkt som ska trängas med andra stylingverktyg i badrummet.

Med Remington CB7400 följer en påse där den kan förvaras när den inte används. Sladden till plattborsten är endast 1,8 meter långt, vilket gör att räckvidden blir ganska begränsad. Uppvärmning är förhållandevis snabb men nedkylningen tar desto längre tid. Detta kan vara en nackdel då den helst behöver svalna innan den kan förvaras med, eller i närheten av, andra prylar. Remington plattborste är en kul utveckling av plattången och det är positivt att den känns skonsammare mot håret. Men med tanke på den begränsade funktionen och produktens storlek så kan man fundera över om detta är en nödvändig pryl i hemmet. Har man plats över och vill spara några sekunder på morgonen så är Remington CB7400 dock en trevlig produkt att addera till samlingen.

Skonsam mot håret, behåller volymen i hårrötterna
Stor, samma funktion som plattång
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

I vårt test av plattänger har modellerna testats av olika personer som förstås har skiftande varierande hårkvalitet och hårtyp. Testpersonerna har också haft olika mycket vana och erfarenhet av att använda plattång, allt från riktiga proffs till riktiga nybörjare. Att plattänger ska göra att håret glänsande slätt och rakt, men många plattänger kan också användas att locka håret med och därför har plattängerna testats även för detta.

Följande faktorer har vägts in i testresultatet:

Resultat: Hur hållbart blir resultatet? Känslan i håret? Hur fungerar det att locka håret med plattången?

Skonsamhet och effektivitet: Går det fort att värma upp tången, och hur lång tid tar det för den att kallna? Går det att justera plattången i olika värmelägen, och gör man det enkelt? Ger plattången normalt slitage på håret, eller är den mer skonsam? Vilket material har värmeplattorna?

Användarvänlighet: Är tången enkel att använda? Har den tillräckligt lång sladd och kan sladden rotera? Är den lätt att använda även på baksidan och båda sidor av huvudet, utan att man bränner sig?

Resultaten ovan har vägts samman med plattångens pris i den slutliga bedömningen.


Fler tester för friskt och vackert hår:

Locktång

Hårtork

Hårolja

Fem tips vid köp av plattång

Även om namnet säger en sak så kan faktiskt en plattång även vara det perfekta värmeverktyget för att få riktigt snygga lockar. En riktigt bra plattång är alltså en perfekt 2-i-1-produkt som kan hjälpa dig med all styling som du är ute efter – från ett slätt hår till ett glammigt Hollywoodsvall eller bara en perfekt gardinlugg för en snygg inramning av ansiktet.

Vissa modeller har även olika inställningar på värmen vilket gör att det är lätt att anpassa värmen för olika hår för att minska risken för skador på håret. Glöm inte att du alltid bör använda ett bra värmeskydd för att göra håret mer motståndskraftigt mot det slitage som värmeverktyg faktiskt har på håret. Värmeskydd finns i många olika varianter för både vått och torrt hår. Här är fem andra tips som hjälper dig på traven till att göra ditt bästa köp!

Plattång med utbytbara plattor

Den som växte upp på 80-talet minns kanske de spadformade plattängerna som i bästa fall hade utbytbara plattor där det förutom platt gick att välja på lite krusigt, mellankrusigt eller jättekrusigt. Hade man tur så fanns även någon form av vågplatta som gjorde pudellooken lite mindre påtaglig. Idag finns det också plattänger med utbytbara plattor, skillnaden är dock milsvid eftersom tekniken gått framåt även inom hårvårdsområdet. Förutom att resultatet blir bättre rent utseendemässigt så är dagens plattänger tillverkade med en annan teknik och i annan material än vad de var för ett par decennier sedan. Här är några exempel:

 • Plattång med joniserande teknik: Har man hår som gärna blir extra elektriskt och flygigt vid styling så sikta på en plattång där plattorna har en joniserande teknik som dämpar detta. Resultet blir ett slätt hår som inte flyger omkring laddat med statisk elektricitet när man lämnar hemmet.
 • Plattång med keramiska plattor: Att känna hur håret fastnar och plattången liksom hackar sig fram över längderna är ett minne blott sedan keramiska plattor började användas. Med ett slätt ytskikt där håret lätt glider mellan plattorna går det snabbare att bli klar och användandet blir betydligt trevligt, speciellt för den som är håröm.
 • Plattång med runda kanter: Den som vill använda plattången lika mycket (eller mer) som locktång ska titta efter en modell med rundade kanter som eliminerar alla risker för hack och veck på håret när det rullas upp. Ett måste för den som vill ha studsiga korkskruvslockar! Är du osäker på hur man får till lockarna finns det mängder med instruktionsvideos på nätet, band annat här: https://www.kicks.se/inspiration/how-to-s/steg-for-steg-sa-lockar-du-haret-med-plattang.

Lätt plattång med ergonomiskt grepp

Nej, inte ens en tung plattång väger inte särskilt mycket, men att hålla upp armarna över huvudet under en längre tid blir tungt efter en stund även om man inte håller i något alls. Att hålla i en tung plattång där det är svårt att få ett bra grepp kommer inte göra stylingen lättare direkt, och träningsvärk från att fixa sin frisyr slipper man gärna. En plattång som har ett ergonomiskt grepp och en låg vikt är därför att föredra, speciellt för den som har mycket och tjockt hår som tar tid att bli klar med.

Plattång med lång sladd

Alla har inte turen att ha ett eluttag precis i anslutning till den spegel man gärna använder, och då gäller det att hitta en plattång som har så pass lång sladdlängd att man slipper utföra diverse akrobatiska övningar samtidigt som man blir snygg i håret. Standardlängden är runt 1.8 meter men många modeller har börjat komma med en längd på hela tre meter vilket gör en väldigt stor skillnad för hur krångligt det kan kännas att bli färdig. Det finns även uppladdningsbara plattänger där man helt enkelt tar ut sladden när den ska användas vilket självklart är det allra mest bekväma.

Plattång med roterande sladdfäste

En bra sladdlängd i all ära – hittar man en plattång vars sladdfäste roterar så underlättar det verkligen vid användning. Man slipper snurra omkring på plattången under användning och risken för att det är sladden och inte håret som förvandlas till en korkskruv är minimal. Och med handen på hjärtat – visst är det väl så att de produkter som krånglar minst är de som faktiskt används mest i slutändan?

Plattång med snabb uppvärmning och automatisk avstängning

Det är lätt att det blir lite hektiskt såväl vid stressiga vardagsmorgnar som inför utekvällen på stan och då är det en fördel med en plattång som a) blir varm supersnabbt och b) stänger av sig själv om man råkar glömma off-knappen. Att välja en plattång som stänger av sig själv automatiskt minskar risken för att din hårstyling ska orsaka en allvarlig olycka – men självklart ska du alltid stänga av din plattång själv och inte använda avstängningsfunktionen. Ta för vana att alltid dra ut sladden och placera plattången på en värmesäker plats tills den svalnat!


Så funkar en plattång

På senare år har plattängerna utvecklas väldigt mycket, speciellt när det kommer till värmeplattorna. De har fler funktioner än att endast värma, till exempel keramiska plattor och en joniserande teknik som motverkar statisk elektricitet. Utvecklingen ger skonsammare värmeverktyg som sliter mindre på håret och ger en jämnare värme. Många plattänger fungerar också utmärkt att använda som locktång.

Hur lockar man håret med plattång?

Vi rekommenderar att använda en produkt med värmeskydd innan du sätter igång. Dela upp håret och arbeta dig igenom de olika sektionerna slinga för slinga. Vill du ha ett Hollywoodsvall så snurrar du först slingan ett halvt varv runt tången uppe vid hårbotten, sedan drar du sakta tången utåt och nedåt. Du kan även böja in eller ut topparna på håret, eller skapa en snygg gardinlugg genom att vika ut luggen. Resultatet blir snyggt och det är prisvärt att använda samma värmeverktyg till både plattning och lockning.

Utgångna produkter

0 5 3 1

Remington PRO – Sleek & Curl S6506

En plattång med många plattor för den som inte bara vill få håret slätt

Remington Pro Sleek Curl S6505

Remington PRO-Sleek & Curl har keramiska plattor i en långsmal form som med enkelhet tar sig nerför håret. Välj själv om du vill ha platt hår – eller ett helt annat resultat.

Passar många hårtyper

Den som är rädd om håret kommer uppskatta Remingtons reglering av värme som går att ställa in på 150 till 230 grader, där de lägre graderna är betydligt skonsammare mot sprött och slitet hår. Tyvärr tar uppvärmningen lite längre tid är normalt hos konkurrenterna och utsidan blir också rätt varm, vilket kan försvåra handhavandet när man vill göra lockar.

För bäst resultat måste man arbeta med tunnare slingor. Den snurrbara sladden underlättar, men sladden kunde gärna fått vara längre.

Låsbar temperatur

När man har hittat sin perfekta temperatur går det att låsa den så att man stannar kvar på den under resten av stylingen. Det följer med ett värmefodral och det går även att låsa hela tången i stängt läge när den inte används vilket är uppskattat då det skyddar plattorna, inte minst vid transport. Tyvärr känns designen inte särskilt exklusiv då knapparna känns lite lösa och skramliga. En smart detalj är också QR-koden på förpackningen som du kan scanna av för att få tips och råd vid användning. Remington PRO-Sleek & Curl gör sitt jobb och känns prisvärd, men den som letar efter en plattång för dagligt bruk kan nog uppskatta en annan modell mer.

Smart funktion med låsning, videoklipp via QR-kod, smidig design
Långsam uppvärmning, snål sladdlängd, bäst för tunna slingor
0 5 0 1

Remington Advanced Color Protect Intelligent Straightener

En plattång till bra pris som ändå ger ett riktigt bra resultat

Remington Advanced Color Protect Intelligent Straightener 1

Fodralet i guld sätter standarden för vad som är att vänta redan vid uppackningen, och har många bra funktioner. Den blir snabbt varm, och den smarta sensorn i plattorna justerar temperaturen för att orsaka mindre slitage speciellt på färgat hår. Via en display kan du se vilket värmeläge som är valt. Plattången är enkel att använda och fungerar både om du vill locka och platta håret, och gör väldigt fina böjar om man till exempel vill få in eller ut topparna. När du är klar känns håret mjukt och härligt.

Något som uppskattas väldigt mycket är den smarta snurrfunktionen på sladdfästet som gör att sladden inte är i vägen eller snurrar in sig. Remington Advanced Color Protect Intelligent plattång är en plattång vars resultat absolut tål att konkurreras med, samtidigt som den har ett överkomligt pris och ger ett resultat som håller sig snyggt över dagen.

Prisvärd, lättanvänd, snygg
Inga minus här

Bra pris hos:

0 5 0 1

Remington Air Plates Compact S2412

Liten plattång – perfekt för resenären som vill kunna ha den i handbagaget

Remington Air Plates Compact S2412

Remington Airplates Compact är en liten och smidig plattång vars storlek är ett plus – men även ett minus då den kan bli svår att använda ordentligt.

Liten plattång till bra pris

Det här är en prisvärd plattång som ger ett bra resultat, men som med att plattänger av den mindre modellen så blir det lite svårt att manövrera den ordentligt på grund av det extremt korta handtaget. En smidig reskompis, absolut. Men storleken gör att det blir svårt att locka håret och risken för att råka bränna sig är relativt hög.

Lite för kort sladd

Tyvärr är även sladden i minsta laget och även där badrumsspegeln har ett uttag nära blir det bökigt att få till sin styling på ett bra sätt. Värmningen tar en halv minut, men vi hade önskat en ljud- eller ljussignal som berättade att den var redo. Sammanfattnings är det lilla formatet både styrkan och misslyckandet hos Remington Air Plates Compact: den är kort sagt lättpackad men svåranvänd.

Snabb uppvärmning, enkel att få igång, ger ett platt och fint resultat
För kort handtag, snål sladdlängd