Sovsäck: 6 modeller i test

Senast uppdaterat Februari 2021

Vi har testat några av marknadens mest populära sovsäckar från Marmot, Haglöfs och The North Face. Det är få saker som kan mäta sig med att krypa ner i en skön sovsäck efter en lång dag på vandringsleden. Med en bra sovsäck får du en god nattsömn och står redo för morgondagens äventyr. Det är dock stor skillnad på vikt, kvalitet och pris även om sovsäckarna har samma temperaturangivelse. I denna recension reder vi ut begreppen och hjälper dig att köpa den bästa sovsäcken för dina behov och budget 2015. Vi ger också råd kring hur du bäst förvarar och tar hand om sovsäcken så att den håller länge.

Dun eller syntet

De värmehållande materialen i dagens sovsäckar är av gåsdun, ankdun eller syntetfiber. 70-talets klassiska vaddsäckar har tack och lov lämnat plats för bättre och mer funktionella material. Värmehållningsprincipen fungerar dock på samma sätt, stoppningen i säcken fångar luft som din kropp värmer upp. Både dun och syntet har sina fördelar och nackdelar.

Dun - Låg vikt och komprimerbart

Det dun som används i sovsäckar är en biprodukt från köttindustrin och består av den inre värmeisolerande fjädervävnaden från gäss eller ankor. Dunsovsäckar har generellt sett högre värmekapacitet i förhållande till sin vikt jämfört med sovsäckar av syntetmaterial. Det innebär att en dunsäck väger mindre än syntetsäcken även om de har samma temperaturangivelse. Dunsovsäckar går också att komprimera betydligt mer, men då dun är ett naturmaterial har det också högre pris än syntetfoder.

Dunets kvalitet fastställs i måttenheten Fill Power som mäter hur mycket dunet kan fluffa upp sig. Fill Power över 500 brukar betraktas som god kvalitet, över 550 som mycket god kvalitet och över 750 som utmärkt kvalitet. Det finaste dunet kommer vanligtvis från Östeuropa och Fill Power 900+ är det bästa värdet som finns att tillgå. Dunsovsäckar är mycket följsamma och formar sig efter kroppen i och med dunets fluffighet. Risken för kylande luftfickor minimeras därmed. En nackdel med dunsovsäckar är att de inte värmer då de blir blöta. De ska inte heller förvaras komprimerade när man väl är hemma efter vandringen.

Syntet - Mycket värmekapacitet för pengarna

En stor fördel med sovsäckar av syntetmaterial är priset, man får mycket värmehållningsförmåga för pengarna. De kan tvättas i tvättmaskin och får förvaras i komprimerat tillstånd. Sist men inte minst bevaras värmehållningsförmågan även om sovsäcken blir blöt. Nackdelarna är att vikten på en syntetsäck är högre och de tar också större plats i komprimerat läge. En syntetsäck är styvare i materialet än dun vilket gör att kalla luftfickor kan uppstå mellan kropp och innerfoder om säcken är för stor. Den fluffar inte upp sig på samma sätt som en dunsovsäck. Val av rätt storlek är viktigt för att få så god komfort som möjligt, detta gäller särskilt för syntetsovsäckar.

To sovsack i et telt.

Testvinnare - Sovsäck

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

I detta test ingår initialt endast 3-säsongsovsäckar. Vi har sovit utomhus i tält vid ca -3 till -8 graders nattemperatur iförda underställ och tunn mössa. Alla sovsäckarna har testats flera nätter och dessutom av olika personer. Då temperaturangivelserna redan är fastslagna enligt standarden EN-13537 utvärderas och recenseras sovsäckarna utifrån parametrarna funktion, design, kvalitet och prisvärde. Med design menar vi hur väl produkten är utformad för att utnyttja dess funktioner. Vi har lagt särskild fokus på materialval, passform, sömmar, kalldrag, förstärkningar, dragkedjans kvalitet samt sovsäckarnas kompression och vikt i förhållande till temperaturangivelsen. Prisvärdet baseras på hur väl produkten uppfyller förväntningarna på funktionalitet, design och kvalitet i förhållande till priset. En relativt dyr produkt har därmed också högre förväntningar.


Fler tester för övernattningen

Liggunderlag

Ryggsäck

Powerbank

Tester för kallare utflykter

Handvärmare

Regnkläder för barn

Gummistövlar

Barnoveraller

Babyoveraller

0 5 4.5 1

1. Marmot Sawtooth

Bekväm sovsäck med utmärkt passform, påkostat mjukt innertyg och slitstarkt yttertyg

Fyllnadsmaterial: Gåsdun med 600 Fill power Storlekar: 183/198 cm Vikt: 1389/1474 gram Komfort kvinnor: -3,3°C Komfort män: -9,8°C Extremtemperatur: -28,4°C

Sawtooth är en av Marmots bäst säljande sovsäckar och ger mycket valuta för pengarna. Sovsäcken har genomgående bra passform vilket är viktigt för att hålla värmen natten igenom. Huvan täcker både pannan och hakan samtidigt som den lämnar plats för näsa och mun. Även när dragskon är tight åtdragen får man frisk luft. Den knäppningsfria kragen är utmärkt och vi upplevde inget kalldrag eller döda luftfickor.

Dragkedjan nyper lite ibland och har bara en stropp men vi gillar den skyddande fliken som gör att man slipper sova med stroppen i ansiktet. Fotboxen är rymlig även för större fötter och har en ficka för eventuella värmepaket. Komprimeringssäcken saknar extra komprimeringsband. Marmot Sawtooth kostar halva priset jämfört med storebror Marmot Plasma men når nästan samma prestanda. Därför utser vi den till bäst i test för relativt avancerade användare och vårt köpråd för 2015. Är du en extrem viktjagare bör du dock välja Plasma.

Utmärkt passform och skön att sova i, påkostat mjukt innertyg och slitstark yttertyg
Dragkedjan nyper ibland
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Marmot Plasma

Sovsäck med extremt låg vikt och 900+ Fill power som ger en otrolig värmekapacitet

Fyllnadsmaterial: Gåsdun med 900+ Fill power Storlekar: 183/198 cm Vikt: 864/919 gram Komfort kvinnor: -1,7°C Komfort män: -7,8°C Extremtemperatur: -25,9°C

Inför vårt test hade vi mycket höga förväntningar på Marmot Plasma och den levererar på alla punkter. Komprimerad tar sovsäcken extremt liten plats i packningen, endast 3,5 liter. Gåsdunet är av absolut högsta kvalitet och ger upplevelsen av att liksom stråla värme mot kroppen på ett sätt vi inte varit med om tidigare. Plasma 15 har vertikala kanaler som gör att vikten är lägre än många sommarsovsäckar. Samtidigt leder kanalerna värme från överkroppen mot fötterna.

Yttermaterialet, Pertex Quantum är slitstarkt och är frånstötande mot både frost och väta. Blixtlåset tål rejäl misshandel utan att nypa och är skyddad mot kalldrag med en dunflik. Även kragen skyddar väl mot kyla och huvan har mycket god passform och värmebehållning. Priset kan tyckas högt men det motsvarar några få nätter på hotell, och i Marmot Plasma lär du få en betydligt behagligare upplevelse.

900+ Fill power ger en otrolig värmekapacitet och unik upplevelse, extremt låg vikt
Ofta slutsåld då gåsdun med 900+ Fill power är en bristvara
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Haglöfs Hypna 3S

Allergitestad sovsäck som ger rörelsefrihet för överkroppen, är bluesign-certifierad

Fyllnadsmaterial: Ankdun med 600+ Fill power Storlekar: 183/200 cm Vikt: 1310/1410 gram Komfort kvinnor: -2°C Komfort män: -9°C Extremtemperatur: -27°C

Hypna har en välavvägt balans mellan vikt, temperaturgränser och pris. Sovsäcken har formen av en avlång droppe vilket ger god rörelsefrihet för överkroppen. Med denna form blir dock fotboxen något låg och trång om du är nära säckens längdgräns. Dragkedjan är utan tvekan en av de bästa vi testat. Den har rejäl förstärkning som hindrar blixtlåset från att nypa, samtidigt som dubbla dunfyllda flikar motverkar kalldrag. Även kragen är bra och lätthanterad med kardborre, men man får se till att stänga kragen när sovsäcken inte används, annars kan kardborrarna skada innertyget.

I förhållande till skärningen mot hakan blir huvan aningen kort över pannan. En tjockare mössa löser detta enkla problem men drar man åt huvan tight hamnar munnen inne i sovsäcken. Vi gillar att packpåsen har kompressionsfunktion vilket gör säcken lättpackad. Haglöfs ska dessutom ha en eloge för att dunet i Hypna är såväl bluesign-certifierat som allergitestat.

Bra rörelsefrihet för överkroppen, bluesign-certifierad och allergitestad
Ganska kort huva
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Outwell Contour Lux Red

Sovsäck med inbyggd kudde och två sidor

Fyllnadsmaterial: Syntet Storlekar: 190 cm Vikt: 1720 gram Komfort kvinnor: +3°C Komfort män: -3°C Extremtemperatur: -19°C

Om du letar efter en funktionsrik sovsäck med god flexibilitet är Outwells Contour Lux Red någonting du borde hålla ögonen på.

Det som är så snitsigt med Contour Lux Red är att den är tvåsidig. Den kalla sidan för kvinnor är runt 3 grader celsius och varma sidan omkring 15 grader. För män är det -3 grader celsius på kalla sidan och 11 grader celsius på den varma. Detta gör den till en bra sovsäck för både vår, sommar och höst.

Contour Lux Red inger verkligen en myskänsla. Tyget, som är gjort av mikrofiber, på sovsäckens insida gör långa sessioner bekväma. Det ger även en mysig känsla som får oss att hellre vilja stanna kvar i sovsäcken kalla mornar, men det är förstås ett ganska trevligt problem.

Den varma sidan leder värme väldigt bra och den kalla sidan håller dig sval men ändå bekväm. Men om det är varmt ute och du väljer den svala sidan uppåt får du såklart den varma under, och det kan då bli varmt och svettigt för ryggen. Och vice versa om det är kallt ute.outwell contour lux BiT

Det medföljer även en inbyggd kudde. Den har blixtlåsfunktion som du lätt kan flytta plats på när du väljer vilken sida utav sovsäcken du vill ha uppåt. Kudden i sig är väldigt bekväm och fyllig. Det är en fröjd att sova på den, och dessutom skönt att slippa tänka på att behöva ta med kudde när man packar.

Outwell Contour Lux Reds är tyvärr lite tung, runt 1720 gram. Omkretsen och storleken på sovsäcken nerpackad är dessa i det större laget, så räkna med att den tar en del plats. Du får med ett hölje som gör att du kan komprimera sovsäcken, men i praktiken gör det ingen större skillnad.

För dig som ska backpacka är detta kanske inte bästa valet. Reser man dock med bil och ska campa under en längre tid på en och samma plats är den ett bra val.

Bekväm och mysig, prisvärd, flera funktioner, medföljande kudde
Tar plats, Tung.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Haglöfs Q 3S Fibre

Välkonstruerad sovsäck med bra tyg, utmärkt dragkedja och rörelsefrihet för kroppen

Fyllnadsmaterial: Syntet Storlekar: 175 cm Vikt: 1820 gram Komfort kvinnor: -7°C Komfort män: -14°C Extremtemperatur: -33°C

Q S3 Fibre är en syntetsovsäck speciellt anpassad för kvinnor. Det innebär att den har ett något vidare höftparti samt ytterligare isolering vid fötterna och överdelen. Faktiskt är temperaturgränserna likvärdiga många renodlade vintersovsäckar, och till skillnad från sovsäckar med dun håller man sig varm i Q S3 Fibre även när den är blöt. Syntetmaterial tar dock rejäl plats i packningen och styvheten i stoppningen ger upphov till döda luftfickor med kallare luft. Haglöfs har dock jobbat hårt för att motverka kalldrag med dubbla flikar över dragkedjan och en varm stor krage.

Både inner-och yttertyg är av hög kvalitet, mjukt men samtidigt slitstarkt. Kragen stängs med kardborrar vilket är smidigt men är man oförsiktig kan det skada tyget. Haglöfs modeller har en ganska kort huva och droppformad passform. Är du lång innebär det att fotboxen kan kännas trång. Formen ger dock god rörelsefrihet för överkroppen.

Bra rörelsefrihet för överkroppen, utmärkt dragkedja, bra tyg
Ganska kort huva, döda luftfickor kan uppstå
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. The North Face Aleutian 3

Sovsäck med en välfungerande huva med bra passform, en bra komprimeringssäck

Fyllnadsmaterial: Syntet Storlekar: 183/198 cm Vikt: 1655/1710 gram Fyllnadsvikt: 624/550 gram Komfort kvinnor: -1°C Komfort män: -7°C Extremtemperatur: -25°C

The North Face Aleutian 3 är en relativt billig sovsäck stoppad med syntetmaterialet Heetseeker. Yttertyget är av slitstark nylon men innertyget känns inte lika mjukt och påkostat som testets dyrare modeller. Sovsäcken är mycket rymlig och passar därför bäst för storvuxna personer. Är du smal uppstår döda svala luftfickor, delvis beroende på storleken men främst för att syntetmaterial inte är lika flexibelt till sin natur som dun.

Huvan har en utmärkt passform och extra stoppning över pannan, vi behövde inte använda mössa trots flera minusgrader. Däremot uppstår kalldrag längs halsen och ner mot bröstet då huvan helt saknar krage vid halsen. Halsduk istället för mössa alltså. Blixtlåset är av hög kvalitet där en flik skyddar mot kyla. Även packpåsen är bra med innovativ komprimeringsfunktion. För den med begränsad budget kan Aleutian 3 vara ett bra köp men ska du bo ute flera nätter bör du gå högre upp i pris.

Bra huva, bra komprimeringssäck
Krage saknas vilket ger kalldrag, döda luftickor kan uppstå
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Standardiserad temperaturangivelse

EN 13537Sedan ett antal år använder alla sovsäckstillverkare standarden EN-13537 för att ange gränsvärderna för komforttemperatur och extremtemperatur. Sovsäckarna testas med en provdocka i ett lab för att få jämförbara temperaturangivelser. Angivelserna ska ses som riktlinjer för vilken sovsäck som passar dig då olika personer upplever kyla olika. Exempelvis upplever kvinnor kyla tidigare än män och äldre personer fryser lättare än yngre. Är du en frusen person bör du med fördel välja en sovsäck med lägre komforttemperatur än vad du tror situationen kräver, och på samma sätt välja en högre komforttemperatur om du brukar sparka av dig täcket för att du blir för varmt. Temperaturangivelsen är angiven utifrån att du sover i ett underställ med en tunn mössa.

Komfortzoner

Standarden anger tre siffror vilket gör att det går att jämföra olika sovsäckar. De tre jämförelsetalen är Comfort, Lower och Extreme. Comfort anger den temperatur som en kvinna sover utan att frysa. Lower är den temperatur som en man sover utan att frysa. Extrem - här handlar det inte om bekvämlighet längre, inte ens att klara sig utan frostskador, utan helt enkelt vilken temperatur du överlever som kvinna.

1 till 4-säsong

Trots den nya standarden EN-13537 använder tillverkarna fortfarande den äldre säsongsangivelsen i modellbeskrivningarna för att förenkla köpet för konsumenten. Här anger vi några riktlinjer när du tittar på säsongsbenämningarna.

1-säsongssovsäckar är främst för sommarbruk. Vanlig komforttemeratur är runt +5 till +9 grader Celsius.

2-säsongssovsäckar riktar sig till sen vår och tidig höst. Vanlig komforttemeratur är runt -1 till +4 grader Celsius.

3-säsongssovsäckar är tänkta för kyligare vår och höstnätter -9 till +-0 grader Celcius.

4-säsongssovsäckar är rustade för vinternätter på fjället.  Det finns extremsäckar med komforttemperatur för män ända ner till -32 grader Celsius, men vanligare är temperaturer runt -15 till -9.

Vanliga frågor om sovsäckar

Vilken sovsäck är bäst?

I vårt test av sovsäckar har vi utsett Marmot Sawtooth till bäst i test. Marmot Sawtooth är en riktigt skön sovsäck med en bra passform. Innertyget är mjukt och yttertyget är slitstark. Sovsäcken har en huva som täcker både panna och hakan, men lämnar ändå plats för näsa och mun.

Hur stor sovsäck ska jag köpa?

Sovsäckar kommer i flera olika sorters storlekar, och det är viktigt att vare sig köpa en som vare sig är för stor eller för liten. Längden som anges på sovsäcken är alltid den så kallade ligglängden – vilket är den kroppslängd som sovsäcken rekommenderas för. Är ligglängden på sovsäcken 180 cm, kommer den med andra ord att passa bra för en person som är 180 cm lång.

Hur ofta ska man tvätta sovsäcken?

En sovsäck ska tvättas så sällan som möjligt och bara då det verkligen behövs, som till exempel om du har spillt något på den. I annat fall är det bättre att vädra din sovsäck ordentligt efter att du har använt den. Packa upp och häng den på vädring direkt när du kommer hem från din utflykt och låt den sedan vädra i 24 timmar. Innan den används är det bra att skaka ur och gärna vädra den igen.

Hur viker man ihop en sovsäck?

Att vika ihop en ryggsäck är svårt, och faktiskt helt onödigt. Du ska vare sig vika eller rulla ihop sovsäcken innan den ska ned i fodralet. Du ska trycka ned den. Att vika ihop sovsäcken sliter faktiskt på den, då man ofta viker den på samma sätt.

Hur länge håller en sovsäck?

Sköter man sin sovsäck väl, så kommer den att hålla riktigt länge. För att den ska hålla länge, är det viktigt att inte tvätta den för ofta. Tvättar man den, måste man följa tvättråden. Tvättråden kan variera mycket mellan olika sovsäckar, då de kan tillverkas av många olika material. Se också till att regelbundet vädra din sovsäck och skaka ut, så inga små stenar ligger och skaver mot tyget. Och packa den rätt – med andra ord: tryck ned den i förvaringspåsen – vik eller rulla inte ihop den.