Foundation: 18 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Maj 2023

Känner du dig vilse bland marknadens alla foundations? Vi har testat ett brett urval foundations från märken som Dior, Babor och Clinique. För att en foundation ska utses till bäst i test, måste den ge ett jämnt resultat, hålla hela dagen och vara lätt att applicera. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Foundation

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av foundation har vi låtit en person som jobbar professionellt med makeup använda produkterna, både i sitt arbete och på sig själv. Dessutom har ytterligare två personer i olika ålder, med varierande hudtyper och under skilda förhållanden testat dem. I testet har vi fokuserat på att granska följande:

Användning: Hur känns konsistensen? Hur lätt eller svår är den att applicera? Och hur dryg är produkten? Vilka hudtyper passar den bäst?

Resultat: Vad blir effekten? Hur mycket täcker den och hur ser finishen ut? Och hur länge håller resultatet?

Förpackning: Vad lovar produkten? Hur är flaskan eller tuben utformad och hur enkel är den att dosera? 

Utöver detta har vi även tagit med i beräkningen hur mycket förpackningen innehåller, om formulan har några hudvårdande ingredienser och solskydd, samt hur många färger som finns i sortimentet, ställt det mot dess pris och därefter utsett testets vinnare.


Fler tester för den perfekta grunden

Primer

Rengöring

Concealer

Fler tester- var snäll mot din hud

Solkräm

Ögonkräm

Body lotion

0 5 4.5 1

1. IT Cosmetics Your Skin But Better Foundation + Skincare BÄST I TEST FOUNDATION

En hybrid mellan foundation och serum, för dig som vill ha täckande men naturligt resultat

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Serumliknande kräm Mängd: 30 ml Prisklass: Mellan

IT Cosmetics är kända för att kombinera sitt smink med hudvård. IT Cosmetics Your Skin But Better Foundation + Skincare håller naturligtvis denna tradition vid liv. Detta har resulterat i en foundation med lätt och härlig formula, som fungerar bra även på en hud som är riktigt torr.

En lätt men samtidigt effektiv foundation

IT Cosmetics Your Skin But Better Foundation + Skincare är, precis som märkets välkända och prisvinnande CC-cream, en otrolig basprodukt. Den är betydligt lättare än Your Skin But Better CC+, och ruvar dessutom på såväl hyaluronsyra som vitamin E och B5. Den upplevs också riktigt återfuktande och lätt på huden med en formula som drar mer åt serumhållet än klassisk foundation.

IT Cosmetics Your Skin But Better Foundation skincare

Täckningen på IT Cosmetics Your Skin But Better Foundation + Skincare landar på ungefär medel. Om du vill ha ett riktigt lätt resultat är detta inte den foundation du ska välja. Men vill du däremot ha mer täckning än medel, går det lätt att bygga upp genom att använda mer produkt. Passa även på att testa olika appliceringsmetoder när du vill hitta den perfekta täckningen för din hud,

Återfuktar och lugnar huden

Även när huden är torr fungerar denna foundation från It Cosmetics riktigt bra, vilket såklart de återfuktande ingredienserna hjälper till med. Aloe vera hjälper till att lugna huden en aning, och ger en skön svalka vid applicering, vilket är härligt oavsett hudtyp.IT Cosmetics Your Skin But Better Foundation + Skincare lägger sig inte som små pölar i porerna eller i linjerna utan lämnar istället ett naturligt, jämnt och snyggt resultat.

Denna foundation sitter utan anmärkning hela dagen och nyansutbudet är relativt stort. Förpackningen är en flaska med pump och produkten är lätt att applicera. Värt att nämna är också hur dryg den är, så överdosera inte - ta en utpumpning i taget.Att den är så dryg som den, gör den också mer prisvärd än vad man kan tro när man bara ser prislappen.

Naturlig medeltäckning, praktisk pumpförpackning, känns återfuktande
Kan kännas dyr (men är dryg och räcker länge)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Clarins Everlasting Youth Fluid BÄSTA PREMIUMFOUNDATION

En foundation för den med mogen hud

Clarins Everlasting Youth Fluid är en foundation som riktar sig mot personer med en per mogen hud. Detta innebär att den ska fungera bra även med rynkor, linjer och lite större porer. Foundations kan nämligen ha en tendens att lägga sig i just linjer och porer, men med denna foundation är detta inte något problem.

Clarins Everlasting Youth Fluid är en foundation som är realtivt täckande. Lägger man den med en pensel, täcker den riktigt väl. Vill man istället ha en mer skir finish, går det alldeles utmärkt att blanda ut den med lite vanlig dagkräm. Resultatet blir glowigt och huden både känns och ser fuktmättad ut.

Foundation som ger jämn hudton

Detta är en foundation som effektivt jämnar ut hudtonen och döljer små finnar med lätthet. Produkten ligger snyggt på huden hela dagen och ser nästan lika snygg ut när man kommer hem från jobbet, som den gjorde när man lämnade hemmet på morgonen.

Clarins Everlasting Youth Fluid är väldigt dryg och man kommer långt med bara en liten pump ur flaskan. Ta lite i taget, så du inte riskerar att slösa på dessa droppar i onödan. Den kommer snabbt bli en favorit och en foundation man gärna köper igen på grund av den nästan felfria finishen.

Snygg finish, återfuktar, lägger sig jämnt
Något dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Loreal Paris True Match Nude Plumping Tinted Serum BÄSTA BUDGETVAL

En hybrid mellan foundation och serum, för den som vill ha täckande med naturligt resultat

Förpackning: Flaska med pipett Konsistens: Serum Mängd: 30 ml Prisklass: Budget

Det kan vara lätt att räkna bort foundations i budgetklassen som “inte bra nog”, men det ska man passa sig för. Loreal Paris True Match Nude Plumping Tinted Serum är nämligen mer än bra nog, den är strålande bra.

Återfuktande och lätt foundation som passar även torr hud

Loreal Paris True Match Nude Plumping Tinted Serum har, precis som namnet avslöjar, en tunnare formula som mer påminner om ett serum än en täckande foundation. Detta märks också i hur återfuktade som denna foundation upplevs. Även under perioder då huden närmast är knastrande torr, går Loreal Paris True Match Nude Plumping Tinted Serum bra att använda och återfuktar till och med huden under tiden med hjälp av hyuluronsyra.

Hyaluronsyran är också vad som ger en “plumping”-effekt. Den hjälper nämligen till att minska yttorrheten och plumpar upp fina linjer för stunden. Detta i sin tur ger ett jämnt och snyggt resultat.

Foundation som ger naturligt och medeltäckande resultat

Är man en person som inte är så förtjust i att applicera foundation med pensel eller sminksvamp, kommer man bli glad att höra att Loreal Paris True Match Nude Plumping Tinted Serum går väldigt bra att applicera direkt med fingrarna. Resultatet blir naturligt och jämnt, samtidigt som det här är en foundation med bra täckning. Täckningen går att bygga på, och då kan en pensel vara ett bra hjälpmedel.

Loreal Paris True Match Nude Plumping Tinted Serum ljusreflekterande mineralpigment som både täcker ojämnheter och märken i huden, samtidigt som de ger en fin men naturlig lyster. Det här är ingen glowbomb - fokus är helt klart att resultatet ska se naturligt ut. Lyster behövs av just den anledningen, annars blir resultatet lite platt och onaturligt.

Loreal Paris True Match Nude Plumping Tinted Serum är en mycket prisvärd foundation, som kan få en att undra varför man över huvud taget ska lägga mer pengar på en basprodukt, när denna fungerar så ypperligt bra.

Lätt och skön formula, naturligt resultat, fungerar även på torr hud
Dosera varsamt - formulan är väldigt lös
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Lumene Blur Longwear Foundation SPF 15

En täckande foundation som minskar intrycket av porer till mycket bra pris

Förpackning: Tub Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Prisklass: Budget

En högtäckande foundation som lovar att sudda ut porer och hålla upp emot 16 timmar – låter nästan för bra för att vara sant. Men faktum är att detta är ett riktigt kraftpaket till foundation, och dessutom med en prislapp som inte tömmer bankkontot.

Täcker väl och gömmer ojämnheter

Lumene är ett finskt märke som imponerar stort varje gång man testar och Lumene Blur Longwear Foundation är sannerligen inget undantag. Detta är en foundation som täcker väl och effektivt gömmer små plitor och ojämnheter.

Löftet om att den ska sudda ut och minimera porer sviker inte heller. Slutresultatet med Lumene Blur är en jämn hud, där porerna tar mindre plats. Den fungerar dessutom utmärkt även på en mogen hud med fina linjer – produkten samlas inte i rynkorna, ett problem som annars inte är helt ovanligt när huden börjar visa tecken på livserfarenhet.

Fungerar även på torr hud

Även på torr hud, fungerade Lumene Blur bra, men det är alltid bäst att grunda med en återfuktande kräm innan man lägger sin foundation för att minska risken att torra flagor framhävs.

Om den sitter i de utlovade 16 timmarna vågar testpanelen inte svara på, men däremot visade det sig att underlaget fortfarande satt snyggt framåt läggdags då det var dags att sminka av. Detta säger en hel del, då många foundations har en tendens att sakteliga försvinna under dagens gång.

Detta är en riktigt bra foundation för den som vill ha ett täckande, lent och hållbart resultat för en rimlig peng.

Sitter länge, snygg finish, täcker bra
Ett bredare utbud av mörka nyanser hade varit önskvärt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Clinique Even Better Makeup SPF15 30ml

Hållbar flytande foundation, passar den som vill ha täckande men naturlig finish

Förpackning: Flaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Prisklass: Mellan

Flytande foundation som enligt marknadsföringen främst ska jämna ut bruna pigmentfläckar, men som fungerar fint på alla sorters ojämnheter och hudtyper. Bara den allra torraste kan vilja ha något mer återfuktande.

Hög täckningsgrad med naturligt resultat

Täckningsgraden är hög, samtidigt blir resultatet otroligt naturligt och aldrig kakigt. Sätter sig matt, men samtidigt med en vacker, subtil lyster – en perfekt finish för att dölja fläckar och fräscha upp en grå hudton. Solen är den största orsaken till pigmentfläckar och Cliniques Even Better innehåller solskyddsfaktor 15, dock hade vi önskat att den hade något högre SPF just eftersom den enligt marknadsföringen riktar sig till de med pigmentproblem. Nu rekommenderar vi att man kompletterar med en skyddande dagcrème om man ska vistas i solen.

Fantastiskt hållbar

Hållbarheten är fenomenal, även på fetare hudtyper sitter den utan problem i åtta timmar. Clinique må ligga i premiumsegmentet, men detta är en produkt där man helt klart får valuta för pengarna man betalar. 

Täckande, naturlig finish, hållbar, bra färgutbud
Låg SPF
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. glominerals Pressed Base Powder Foundation

Snabb och smidig foundation, passar den som vill ha en lättanvänd mineralfoundation

Förpackning: Dosa Konsistens: Pressat puder Mängd: 9,9 ml Prisklass: Mellan

När det kommer till mineralfoundations är den allra vanligaste typen lösa puder. Därför kan det kännas ovant med en mineralfoundation i pressad form, särskilt när det mest ser ut som vilket puder som helst i sin svarta och inte särskilt iögonfallande dosa. Men samtidigt som glominerals Pressed Base Powder Foundation kanske inte sticker ut på hyllan, så gör den det onekligen när man börjar använda den.

Väldigt lättapplicerad foundation

Att den är pressad innebär att den är supersmidig att arbeta med - inte minst för att man slipper molnet av puder som fläckar ned mörka kläder. Den är så lättanvänd att man efter ett par gånger knappt ens behöver en spegel för att få ett fint resultat, vilket är perfekt om morgonen tillbringas med barn som ska kläs på och utfodras samtidigt som man själv försöker sminka sig och dricka morgonkaffet på en och samma gång. Det tar verkligen inte mer än någon minut att få ett fint resultat.

Täckningsgraden anpassas enkelt

Täckningsgraden är helt beroende på hur mycket produkt som används och den går även att variera med hjälp av olika verktyg. Det går till och med bra att ersätta concealers med glominerals Pressed Base Powder Foundation. Använd då en smalare pensel och dutta på områden som behöver extra täckning. Glominerals ett stort utbud av nyanser - hela 21 stycken finns det att välja på. Tack vare att produkten är så dryg blir priset per användning riktigt lågt. Kort och gott, glominerals Pressed Base Powder Foundation är en riktigt vinnare i kampen mot både klockan på morgonen och pengarnas flykt från lönekontot.

Snabb, smidig och super på alla sätt
Är man torr kan huden strama lite - lös detta med en ansiktsmist
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Jane Iredale Amazing Base Loose Powder

Lös mineralfoundation med bra hållbarhet, passar den som vill ha högt SPF

Förpackning: Burk Konsistens: Puder Mängd: 10,5 g Prisklass: Premium

Lös mineralfoundation med mjuk textur som lägger sig skirt och döljer skavanker naturligt. Önskar du mer täckning går det att bygga upp. Pudret ska gå att blanda med en kräm och sedan smörjer sig med, men vi upplever att bästa resultat uppnås med hjälp av en tät borste som fångar upp pudret direkt från burken.

Matt finish utan skimmer

Finishen blir fint matt och skiljer sig från Bareminerals originalfoundation som skimrar och kan ge intrycket av glansig hud. Innehåller heller inte bismuth oxychloride (vismutoxiklorid på svenska) som kan kännas stickande på huden. Däremot har den spf 20 vilket ger pluspoäng.

Brett nyansutbud

I sortimentet finns många nyanser, dock kan de mörkare färgerna upplevas som lite askiga, ett vanligt problem bland rena mineralfoundation. Den är generellt lite dyrare än andra mineralfoundation men är dryg och håller en evighet att är därför klart värd sitt pris.

Hög solskyddsfaktor, bra hållbarhet, brett färgsortiment
Några av de mörkare nyanserna drar åt grått
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. L’Oréal True Match Super Blendable Foundation 30m

Prisvärd foundation som ger ett naturligt resultat, passar den som vill ha en utslätande effekt

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Täckningsgrad: Låg Prisklass: Budget

Flytande foundation med silkeslen konsistens som smälter in huden på ett naturligt sätt. Täckningen är skir och tillåter att huden lyser igenom samtidigt som den döljer mindre fel och rodnader.

Matt finish som inte funkar med torr hud

Finishen är matt, och det är först här som det uppstår ett litet problem. Har du torr hud kan den pudriga ytan framhäva torra områden och rynkor på ett osmickrande sätt. Är din hud normal till fet är det inga problem.

Dåligt färgutbud i Norden

Färgsortimentet är tyvärr inte komplett här i Norden, utomlands är den känd för sin stora palett. Nyanserna som finns här är fina och naturliga men vi hade önskat att även fler mörka alternativ fanns.

Naturlig, prisvärd, hållbar, mattar ner
Framhäver torrhet, dåligt färgutbud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Maybelline New York Fit Me Foundation

Lätt, flytande och mycket prisvärd foundation, passar de med torr hud

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Täckningsgrad: Medel Prisklass: Budget

Lätt, flytande foundation som låter huden lysa igenom och ger en daggfrisk finish. Huden ser naturlig ut – bara vackrare. Även om den är skir går det att bygga upp en högre täckningsgrad.

Ovanligt stilren flaska

Flaskan är ovanligt stilren och snygg för att vara budget, det ser proffsigt ut vilket vi gillar. Den fuktiga finishen passar en torr till normal hudtyp, de i testpanelen med fet – och blandhy upplevde den som väldigt kladdig på huden. Det går naturligt vis att dämpa blänk med puder eller liknande, men i ärlighetens namn är det skönt att inte behöva ha en nära på kakig sminkning - och då kan man lika gärna se sig om efter en lättare foundation.

Svår på fet hud

Problem som upplevdes vid fet hud, stannade inte vid kladdighet. Det visade sig nämlinge att hudtypen också var avgörande för hållbarheten. De med fet hy tyckte att den halkade av efter halva dagen medan andra med torr hy tyckte den satt perfekt till läggdags. Färgutbudet är naturligt men vi saknar de mörkare nyanser som inte finns i tillgängliga i sortiment i Norden.

Naturlig, prisvärd, fuktgivande
För glansig på vissa hudtyper, dåligt färgutbud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Clarins Everlasting Foundation Spf 15

Foundation som håller hela dagen, passar den som vill ha en lättjobbad foundation

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Prisklass: Premium

Den flytande texturen är täckande men lättjobbad och det är inte svårt att få den att smälta in naturligt. Finishen är matt men inte platt och vi anar en subtil lyster som gör huden slät och helt perfekt.

Väldigt dryg foundation

Den är dryg, bara ett pumptryck behövs till hela ansiktet. Enligt marknadsföringen ska den håll upp till 18 timmar, det är att stretcha på sanningen, speciellt om du har en fet hy, men hela dagen sitter den snyggt. Färgutbudet är bra med åtminstone en mörk nyans.

Färgen oxiderar

Tyvärr oxiderar färgen efter ett tag på huden så var nog med att prova innan du gör ett köp. Fin flaska och fräsch doft förhöjer upplevelsen.

Färgutbud, hållbarhet
Färgen oxiderar en aning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

11. Bareminerals Original Foundation Spf 15

Krämig foundation som är lätt att applicera, passar den som vill ha lite lyster

Förpackning: Burk Konsistens: Puder Mängd: 8 g Täckningsgrad: Hög Prisklass: Mellan

En numera smått ikonisk foundation som banade vägen för den enorma succé som märket Bareminerals har blivit.Pudret är lätt att jobba in i huden med en borste.

Skimrande finish som inte funkar för alla

Finishen är skimrande, på gränsen till glittrig, vilket gör att den inte passar på oljig hy, men är inte perfekt på torr hud heller eftersom den upplevs som lite uttorkande och lätt kakar sig. Bra urval av färger men vissa hudtoner får en osmickrande, askig ton.

Kan sticka på en känslig hud

Innehåller bismuth oxychloride (vismutoxiklorid på svenska) som många upplever stickande på huden. Innehåller solskyddsfaktor men endast spf 15 och det är svårt att applicera så mycket som det behövs för att solskyddet ska vara tillräckligt.

Krämig, lättapplicera, lystergivande
Innehåller bismuth oxychloride
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

12. Max Factor Face Finity All Day Flawless 3 in 1 Foundation

Täckande och utjämnande foundation, passar den som vill shoppa prisvärt

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Prisklass: Budget

Denna foundation från Max Factor har en flytande konsistens som är enkel att applicera och få jämn. Det går att göra den relativt transparent men man kan också jobba upp en täckning.

Matt resultat som håller hela dagen

På plats sätter den sig matt och håller sig hela dagen. Inte ens de mest oljiga hudtyper behövde pudra näsan fören framåt eftermiddagen. Däremot kan den kännas lite uttorkande på väldigt torr hud. Innehåller solskyddsfaktor vilket alltid är en stor fördel.

Begränsat utbud av färger

Enda större invändningen vi har är utbudet av färger, det finns för få, speciellt i den mörkare skalan och de flesta nyanser drar mot rosa vilket är osmickrande på de allra flesta.

Täckande och utjämnande, solskyddsfaktor, hållbar, prisvärd
För få färger, uttorkande på torr hud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

13. DIOR Capture Dreamskin Moist & Perfect Cushion

Dyr foundation, passar den som gillar extra flärd

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Prisklass: Premium

DIOR Capture Dreamskin Moist & Perfect Cushion är en av marknadens dyraste cushionfoundations men priset är faktiskt inte helt omotiverat eftersom man får med en extra refillförpackning vid köpet. Dessutom går det att köpa ytterligare påfyllning när den extra kudden tagit slut.

Lyxkänsla som inte går av för hackor

Lyxkänslan är också obestridlig. Dosan är vacker och rejäl med en fluffig, foundationfylld kudde och en puff som ger perfekt, jämnt resultat i ett svep. Precis som många andra dyrare cushion-varianter (Lancôme, Pür och Babor) har Diors kudde små porer till skillnad från billigare produkter som har färre och större hål. Enligt marknadsföringen ska det ge ännu jämnare och mer finfördelad applicering men i praktiken är skillnaden väldigt liten.

Hudvårdande ingredienser och SPF

Diors foundation innehåller en del hudvårdande ingredienser och dessutom solskyddsfaktor 50, vilket drar upp betyget rejält. Solskydd är en dyr ingrediens, vilket också är en anledning till det höga priset. Tyvärr finns den bara i tre nyanser och inget för mörkare hudfärger. Hållbarheten är bland de bättre i sitt slag.

Naturlig täckning, fin finish, lyxig känsla, påfyllningsbar.
Få färger, dyr.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

14. The Ordinary Serum Foundation

Lättarbetad, dryg med fint resultat, passar den som vill ha en prisvärd foundation

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Flytande Mängd: 30 ml Prisklass: Budget

The Ordinary släppte sina foundations till en väntlista på över 25,000 personer och med ett utbud på 21 nyanser, två olika finishes och ett sällan skådat lågt pris är det lätt att förstå varför många var intresserade.

En väldigt lättflytande foundation

The Ordinary Serum Foundation är en väldigt lätt foundation och när man pumpar ut produkten i handen slås man av hur lättflytande den är. Den appliceras med fördel direkt och är otroligt lätt att arbeta in. Man kommer långt med en liten klick, ojämnheter i huden döljs effektivt. Produkten lämnar efter sig en sammetslen yta.

Fungerar dåligt på torr hud

Är man sugen på mer lyster kan man med blanda i en droppe ansiktsolja, vilket också råder bot på denna foundations största tillkortakommande: den fungerar inte toppen på torr hud. Har man minsta tendens till att vara torr så framhäver denna produkt dessvärre alla fnasiga ytor.

När en produkt är så omtalad är det ibland lätt att glömma hur billig den faktiskt är, och ser man till priset så är The Ordinary Serum Foundation trots allt en foundation som är värd att köpa. Speciellt för den som inte lider av torr hud.

Lättarbetad, fint resultat, dryg och billig
Svårt att få tag på alla nyanser, framhäver torr hud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

15. Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation SPF 20

Mycket lättarbetad foundation som ger en otrolig lyster, passar den som vill ha snyggt glow

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Flytande Mängd: 30 ml Prisklass: Budget

Dagarna då en matt bas suktades efter är sedan länge över. Nu är det istället glow som gäller. Letar man efter en foundation som ger just detta är Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation definitivt en bra kandidat att uppfylla alla ens drömmar om en pigg och lysterrik hud.

Lätt foundation med mycket lyster

Detta är en lätt foundation med medeltäckning - med andra ord så låter den ens hud glimta igenom och resultatet blir levande istället för platt. Precis som namnet utlovar ger den verkligen en rejäl dos lyster, men utan att man för den sakens skull känner sig som en discokula. Produkten är lätt att applicera och beroende på vilket verktyg man använder sig av går det lätt att variera från ett skirt resultat som handlar mest om glow, till en mycket mer täckande sådant. Basen blir jämn och huden känns mjuk och fin. Efter några timmar kan man dock uppleva att produkten lägger sig i porer och fina linjer, och har man torra partier så framhävs dessa då på ett sätt som man helst undviker.

Snålt färgutbud och med en tendens att oxidera

Samtidigt som Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation är lätt att arbeta med så har den en tendens att oxidera, vilket innebär att färgen förändrar sig. Den drar lite åt det mörkare hållet ett par minuter efter att den har kommit i kontakt med luften och huden. Och på tal om nyanser, så är utbudet tyvärr snålt. Med bara 6 färger att välja på kommer detta vara en produkt som många måste välja bort. Har man torr hud eller upplever att foundation gärna hamnar i porerna är detta fel val. Men är man ute efter glow så är Lumene Nordic Nude Natural Glow Fluid Foundation en produkt att satsa på.

Otrolig lyster, lättarbetad
För få nyanser, lägger sig i porer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

16. Lily Lolo Mineral Foundation Spf 15

Prisvärd, matt och tunn foundation med många ljusa färger, för den som vill använda mineraler

Förpackning: Burk Konsistens: Puder Mängd: 10 g Prisklass: Mellan

Lily Lolo har utvecklat mineralmakeupen och gjort den ännu ”renare” än föregångarna, bland annat uteslutit bismuth oxychloride (vismutoxiklorid på svenska) som många upplever stickande och skapar irritation.

Skir och matt finish

Doseringen av de lösa mineralerna fungerar felfritt och dessutom är burken snyggt frostad. Täckningen är väldigt skir och finishen matt och den påminner mer om ett vanligt löspuder än foundation. Många bleka personer är fan av den här för att det finns ett så stort urval av ljusa nyanser.

Dåligt utbud av mörkare nyaner

Tyvärr är utbudet av mörka färger inte lika bra, utan där rekommenderar vi att kolla hos konkurrenterna. Prisvärd med tanke på att burken innehåller 10 gram jämfört med Bareminerals 8 gram.

Säkra mineraler
Tunn täckning, litet utbud av färger
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

17. Glominerals Luxe Liquid Foundation Spf 15

Täckande foundation som ger lyster, passar bra om man vill ha något lättanvänt

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Prisklass: Premium

Flytande foundation med täckande effekt. Formulan är väldigt dryg och bara en liten droppe behövs till hela ansiktet. Lätt att applicera och få jämn men är man ovan med den täckande konsistensen kan den kännas lite seg att sudda ut.

Lyster som uppskattas

Ger en kompakt lyster med hjälp av bland annat diamantpulver och den skimrande finishen uppskattades framför allt bland testdeltagare som har torr och/eller äldre hud. Förutom ädelstenar innehåller den solskydd och en rad vårdande och hudförbättrande antioxidanter.

Lyxig känsla men billig flaska

Det märks att Glominerals jobbat för att få fram en lyxig känsla, priset är också därefter, men de misslyckades med flaskan som inte känns härligare än budgetdeltagarna i det här testet.

Täckande och utjämnande, ger lyster
Trög konsistens, tråkig flaska, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

18. L’Oréal Infaillible 24 H Fresh Wear Foundation in a powder

En puderfoundation som faller TikTok-generationen i smaken

Det finns ingenting som får en sminkprodukt att sälja slut så snabbt, som när den blir viral. Detta är tveklöst fallet för L’Oréal Infaillible 24 H Fresh Wear Foundation in a powder – en foundation som helt klart hade flugit under radarn, om det inte hade varit för TikTok.

Puderfoundation som framhäver problemområden

Puderfoundations är långt ifrån ett nytt koncept. Dock dras de oftast med samma problem år efter år: är inte basen perfekt, blir resultatet därefter. Vad menar vi nu med en perfekt bas? Jo en slät hud utan minsta tendenser till yttorrhet. Låter det som ett drömscenario? Ja, vi håller med. Det är få förunnat att ha en hud som vare sig har problem med yttorrhet, små finnar, ytliga porer eller linjer av varierande omfång. Men är man den personen som har en perfekt bas, då kommer L’Oréal Infaillible 24 H Fresh Wear Foundation in a powder passa perfekt. Ja, så länge du har en hudfärg i den ljusaste färgskalan – färgutbudet är nämligen dystert litet och riktigt exkluderande.

Dystert exkluderande färgutbud

Om man då har en slät felfri hud som är ljus i tonen, då fungerar denna puderfoundation fantastiskt effektivt. Den täcker bra och är lätt att applicera. Men har man en perfekt hud, kanske det ändå inte finns så mycket att täcka?

Har man däremot lite torr hud, djupare porer, eller linjer runt ögonen – ja, då stöter man på problem. Detta puder fångar upp alla dessa småsaker, och förstorar dem. Torr hud ser knastrande torr ut, linjer ser djupare ut, porerna lyfts fram ännu mer.

Detta är en väldigt täckande foundation för en målgrupp med perfekt hud – en oxymoron om något.

Täcker bra, lätt att applicera
Kräver en felfri hud för ett bra resultat
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av foundation har vi låtit en person som jobbar professionellt med makeup använda produkterna, både i sitt arbete och på sig själv. Dessutom har ytterligare två personer i olika ålder, med varierande hudtyper och under skilda förhållanden testat dem. I testet har vi fokuserat på att granska följande:

Användning: Hur känns konsistensen? Hur lätt eller svår är den att applicera? Och hur dryg är produkten? Vilka hudtyper passar den bäst?

Resultat: Vad blir effekten? Hur mycket täcker den och hur ser finishen ut? Och hur länge håller resultatet?

Förpackning: Vad lovar produkten? Hur är flaskan eller tuben utformad och hur enkel är den att dosera? 

Utöver detta har vi även tagit med i beräkningen hur mycket förpackningen innehåller, om formulan har några hudvårdande ingredienser och solskydd, samt hur många färger som finns i sortimentet, ställt det mot dess pris och därefter utsett testets vinnare.


Fler tester för den perfekta grunden

Primer

Rengöring

Concealer

Fler tester- var snäll mot din hud

Solkräm

Ögonkräm

Body lotion

Fem tips när du ska köpa foundation

Det är mycket som ska kännas rätt med en foundation. Färgen ska naturligtvis stämma, men även täckningsgrad, formula och hållbarhet är viktiga. Låt oss hjälpa dig mot att hitta den perfekta basen.

1. Bestäm vilken typ av foundation du vill ha

Flytande, mousse, puder eller cushion – det känns som om det finns oändligt med foundations, och varje dag tycks det dyka upp nya varianter. De som brukar vara mest vanliga är:

 • Flytande foundation: Dessa påminner mycket om en hudkräm i konsistensen och brukar komma i flaska eller tub. Flytande foundations brukar finnas i massor av olika nyanser, finishes och täckningsgrader.
 • Mineralfoundation: Mineralsmink är smink som innehåller mineraler. Mineralfoundations kommer oftast i puderform – fast eller löst, och kallas då generellt för mineralpuder. Dessa ger ofta ett ganska skirt resultat, men går att bygga upp till mer täckande. Det finns även minralfoundations i flytande form.
 • Moussefoundation: En moussefoundation är en fluffig produkt som nästan kan sägas liknas vid en vispad flytande foundation. De kommer i en burk och brukar appliceras med en medföljande puff.
 • Cushionfoundation: Cushionfoundations är en flytande foundation i en förpackning som är utrustad med en kuddliknande svamp som produkten doseras och appliceras med. En cushion ger en mjuk finish.
 • BB-, CC- & DD-creams: Detta är ett helt eget segment inom basprodukter och kan sägas är multifunktionella foundations, som kombinerar smink med hudvård och solskydd.

2. Välj en färg som passar

Att hitta rätt färg på en foundation är lättare sagt än gjort. Det absolut lättaste är att gå till en butik och testa sig fram. Vissa märken online, erbjuder en översättningsnyckel av nyanser som kan användas om du vet vilken nyans du har hos ett visst märke. Det finns också sajter som kan hjälpa dig att översätta nyanser mellan olika märken, så som den här: https://findation.com/. Att shoppa foundation online och dessutom hitta rätt färg, kan vara frustrerande av hårslitande mått.

 • Kolla på ”swatches”. Swatches gjordes populära av skönhetsbloggare, och nu använder sig många märken av sådana online för att visa skillnaden mellan olika nyanser. En swatch är en bild på produkten applicerad på hud, gärna jämte flera hudnyanser så man enkelt kan jämföra. Detta är inte ett fool-proof sätt att shoppa smink, men det kan i alla fall leda in en på rätt spår.
 • Se om det går att beställa prover. Vissa märken erbjuder små provpåsar.
 • Beställ från ett märke du redan använt. Då vet du vilken nyans du har i deras sortiment och kan testa andra foundations i deras utbud. Ofta håller sig ett märke till samma nyanser när de döper nya produkter.
 • Blanda om det behövs. Ibland så hamnar man mellan två nyanser, och då kan det faktiskt vara en idé att köpa två och blanda dem, för att hitta en bra matchning. En fördel med att blanda, är att du kan variera hur ljus eller mörk basen blir. Hudens färg skiftar ofta under årets gång beroende på hur mycket sol du är ute i, och med två färger har du alltid möjlighet till den perfekta nyansen.
 • Google är din kompis. Googla en kändis som har en liknande hudfärg som dig, och kombinera sökningen med foundation. Det finns många sajter som listar vilka produkter och färger som använts för att skapa olika sminkningar, så här finns ofta tips att hämta.

3. Ta reda på om du har kall eller varm hud

Många foundations har färgkombinationer i sitt nyansnamn. NC står exempelvis för ”neutral cool” och NW for ”neutral warm”. Titta på din hud och fundera på om du har en kall eller varm hudton. En varm hudton brukar dra åt oliv, medan en kall hudton drar mer åt rosa. En varm hudton brukar ofta ha lättare att bli brun i solen, medan en kall hudton kan bli röd och bränna sig enklare. Är man ljus med en varm hudton, så bränner man sig först men blir sedan brun. Är man ljus med en kall ton, så bränner man sig men får sällan en solbränna. Snegla även på dina blodådror på underarmen – ser de blåa eller gröna ut? Om de ser gröna ut, har du troligtvis en varm hudton. Ser de blåa ut, har du antagligen en kall eller neutral hud.

Även din ögonfärg och hårfärg kan skvallra om vilken hudton du har. Vanlig ögon- och hårfärg hos folk med en varm hudton är: ögon som är bruna i olika nyanser tillsammans med ett hår som är brunt, rödblont eller svart. Folk som har blont, rött eller svart hår tillsammans med blå eller gröna ögon, drar oftare åt det kallare hållet i sin hudton.

4. Bestäm dig för vilken finish du vill ha

Vill du ha heltäckade finish eller något lättare? Det finns foundations som satsar på glow, medan andra satsar på en matt finish. Detta är naturligtvis helt beroende på eget tycke och smak. Många med en oljigare hud, brukar uppskatta en matt foundation. Medan personer med en mer mogen hud, brukar tycka om en foundation som ger mycket fukt och inte lägger sig i fina linjer.

Oavsett vilken foundation du väljer, se till att satsa mycket på att mata huden med fukt innan du applicerar basen. Det är alltid svårt att få en bra finish, om huden är torr som fnöske. Så dagkräm och serum innan, sedan basen. Är du väldigt torr, kan en återfuktande primer vara något att satsa på innan foundation läggs.

5. Kolla vad andra tycker innan du köper

Sociala medier, bloggar, tidningar, experttester och recensioner hos butikerna: det finns mängder av sätt att ta reda på vad folk tycker om en produkt och här länkar vi till ett bra alternativ: https://www.daisybeauty.com/makeup/foundation/.

Om du handlar online, erbjuder nästan alla sminkshoppar kundrecensioner – ibland bara genom ett enkelt stjärnsystem för betyg, men ofta med en kompletterande textruta som kan fyllas i. Läs vad andra säger om produkten du är sugen på. Och för att hjälpa andra efter du har köpt en produkt, oavsett om det blev en hit eller miss: lämna betyg på produkten.

För många är foundation den absolut viktigaste makeupprodukten och utvecklingen av dessa har varit lavinartad de senaste tio åren – foundationtekniken har förfinats fler gånger om och ger idag ett väldigt verklighetstroget resultat. När du väljer foundation ska du först bestämma vilken effekt du vill ha, ska den göra huden matt, ge lyster eller vara heltäckande? Idag passar de flesta foundations till alla hudtyper så det är viktigare att fokusera på resultat snarare än på hudtyp. Har du oljig hy kan du dock vilja ha en matt finish för att få ett mer hållbart resultat och en torr hud ser oftast bäst ut med lystergivande och återfuktande foundation. Det finns också en poäng att ha flera foundations för olika tillfällen, förslagsvis en lätt, naturlig makeup till vardags och en mer täckande och hållbar till fest.

Olika sorters foundation – vilken typ passar för dig?

Konsistensen hänger ofta ihop med resultatet. Vill du ha en foundation som knappt syns ska du ha en flytande foundation. För ett mer täckande resultat kan du välja en mousse eller en puderbaserad bas. Ju tjockare konsistens desto mer täckande, är en enkel regel att gå efter om du är osäker på en foundations täckningsgrad.

”Cushion” är den senaste förpackningstrenden och ett foundationfenomen som ursprungligen kommer från Sydkorea, men som nu är här för att stanna. Det senaste året har det lanserats ett stort antal nya produkter på den europeiska marknaden. ”Cushion” betyder en flytande foundation i kompaktformat. Foundationkrämen ligger i en svamp och man applicerar den med hjälp av en speciell puff som ligger med i dosan. Fördelen med den här typen av foundation är att resultatet blir naturligt skirt, men det går även i vissa fall att bygga upp ytterligare täckning. Dessutom är dosan är också smidig att använda, med spegel i locket, och enkel att plocka upp och bättra på makeupen med under dagen. Priserna på den här typen av foundation ligger oftast högre om man jämför milliliterpriset och man betalar mycket för själva förpackningstekniken. Dock behöver man inte alltid köpa en helt ny förpackning utan de flesta märken erbjuder påfyllningslösningar.

Välj alltid foundation efter din hudton, det är viktigt att den inte är för mörk eller ljus. Hitta rätt nyans genom att testa i dagsljus. Lägg foundation vid käklinjen så ser du hur nyansen är mot både ansikte och hals. Rätt nyans ska synas minst och smälta in i huden utan att du behöver sudda ut den för mycket. Poängen med foundation är att jämna ut huden, inte ge färg. Om du vill få huden att till exempel se mer solbränd ut gör du det med hjälp av ett bronspuder och inte med en foundation. Tänk också på att din hudton kan ändras, ofta beroende på säsong och vara noga med att testa nyansen inför varje nytt köp.

Så applicerar du foundation så att den ligger bra

Se till att huden är ren och återfuktad och applicera eventuellt en primer innan foundation. Pensel, svamp eller fingrarna – vad du väljer att applicerar din foundation med är en ren smaksmak (undantaget är lösa mineralpuder som kräver en tät borste för att du ska kunna applicera den rätt). Fingrarna är ett utmärkt redskap och värmen från händerna gör att färgen smälter in naturligt i huden. Rengör händerna alltid noggrant innan, men tänk på att vi alltid har lite naturliga oljor kvar på huden som ibland kan ”störa” formulan. En pensel gör det lättare att jobba i lager på lager med och en svamp är bra att sudda ut skarpa kanter med. Tvätta redskapen så ofta du kan, både för att förlänga livslängden på dina borstar och för att få bort bakterier som kan leda till infektioner.

En foundation ska inte täcka allt och du behöver inte ha den i hela ansiktet. Fokusera på områden där du behöver, oftast är det i mitten av ansiktet, runt näsan och på hakan. Fortsätt sedan att sudda ut mot hårfästet och käklinjen. Lägg i skira lager och jobba in din foundation ordentligt så att den fördelar sig jämnt.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Make the make Squalane Melting Foundation SPF 30

En innovativ foundation som vårdar och ger nära nog perfekt finish

Förpackning: Burk Konsistens: Puder Mängd: 6 ml Prisklass: Mellan
Make the make Squalane Melting Foundation SPF 30

En foundation av puder som smälter till en silkig kräm vid applicering på huden låter kanske komplicerat att använda, men faktum är att Make the make Squalane Melting Foundation är en av de mest användarvänliga produkterna på länge.

Enkel applicering med puderborste

För att applicera denna puderfoundation, används en puderborste. Borsten doppas i pudret och sedan sveper man penseln över ansiktet och arbetar in pudret med cirkulära rörelser. Pudret smälter på huden och finishen liknar den man får av en mjuk kräm, och långt ifrån det torra resultatet man kan få av andra puderprodukter.

Precis som namnet antyder, innehåller denna foundation squalane, vilket är en uppmjukande och återfuktande ingrediens. Detta känns verkligen vid användning; huden känns mjuk och följsam och man slipper helt den strama känslan som puderfoundations ibland lämnar i ansiktet.

Resultat med glow

Resultatet blir naturligt och lysterrikt. Det är inte på något sätt så att den glittrar, utan snarare ser man härligt glowig och pigg ut, inte minst blir ens selfies fenomenala med denna som bas. Att Make the make Squalane Melting Foundation innehåller SPF 30 är en härlig bonus, och även om man på varma dagar kunde önska att den gjorde att porerna såg lite mindre ut så håller denna foundation sig riktigt bra.

Nyansutbudet hade kunnat vara något bredare, men i övrigt lämnar Make the make Squalane Melting Foundation ingenting att önska. Det är en lättarbetad produkt som lämnar ett fantastiskt fint slutresultat för den som inte vill ha en täckande finish.

Vårdar huden, ger vacker lyster, naturlig finish, lätt att applicera
Ett bredare utbud av mörka nyanser hade varit önskvärt
0 5 4.5 1

Lancôme Miracle Cushion Foundation

Ger naturlig täckning och finns i många färger

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Mängd: 15 ml Prisklass: Premium
Lancome Miracle Cushion Foundation

En av de allra första med cushiontekniken på den västerländska marknaden och fortfarande oerhört populär. Kudden med foundation och appliceringspuffen gör jobbet smidigt. Lätt och fräsch konsistens som ger huden en skön, återfuktad känsla och lämnar en svag, lystrig finish på huden. Resultatet är transparent men med några extra varv går det att jobba upp en bättre täckning. Hållbarheten är sådär, men ändå bland de bästa när man jämför liknande cushionfoundations. Vi behövde vänta ungefär fem timmar på en normal hy innan vi var tvungna att bättra på igen. Dosan är snygg och det finns möjlighet att köpa påfyllning av innehållet – bra både för miljön och ekonomin! Däremot är den fortfarande dyr med tanke på att man endast får 15 ml. Denna foundation finns i många färger, även för de allra mörkaste hudtonerna, och den breda färgskalan ger definitivt pluspoäng. Det vi saknar är solskydd, men Lancôme Miracle Cushion Foundations många fördelar väger över och blir därför vårt val av bästa cushionfoundation.

Naturlig täckning, påfyllningsbar och många färger
Dyr, saknar solskydd
0 5 5 1

Yves Rocher Pure Light Foundation

Matt och snygg finish som blir ett med huden

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Täckningsgrad: Medel Prisklass: Budget
Yves Rocher Pure Light Foundation

Egenskaperna hos Yves Rocher Pure Light Foundation påminner mycket om en BB cream. Krämen sjunker snabbt in och anpassar sig efter huden, istället för att lägga sig som ett lager utanpå så som många andra foundations kan göra. Detta innebär att inte ens efter lång dag upplevs Pure Light som oljig eller kladdig. Den sitter där den ska eller skavs bort - men påverkas annars inte märkbart av dagens påfrestningar. Krämen är till konsistensen sett väldigt skir. Den som vill ha mer täckning kan med fördel applicera ett ytterligare lager då Yves Rochers foundation torkar fort. Den matta finishen är mycket snygg och gör att inget puder behövs. Trots dess matthet så framhäver den inte torra partier nämnvärt. SPF är dock något som saknas, vilket är synd. Yves Rocher Pure Light Foundation är en prisvärd foundation som lyckas med att ge ett riktigt bra resultat.

Matt finish, tunn konsistens, går in i huden bra, håller länge
Saknas SPF
0 5 4 1

Pür Minerals Air Perfection Cushion Foundation

Har högt solskydd och vårdande ingredienser, passar den som lätt bränner sig i solen

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Mängd: 10 ml Prisklass: Premium
air perfection light 500x500

Snygg och rejäl dosa med fluffig, foundationfylld kudde. Konsistensen är lätt och mousseliknande. Först känns den lite kladdig på huden men efter några sekunder har den torkat in snyggt.

Halvmatt finish och jämn täckning

Finishen sätter sig halvmatt, vilket vi gillar bland raden av lystergivande cushionfoundations. Med hjälp av kudden går den att få jämn i ett enda svep. Den ger en naturlig känsla men är samtidigt en av de cushionfoundations som passar dig med lite mer täckningsbehov och fetare hy. En extra refill medföljer, dock innehåller den bara 8 gram per kudde vilket gör den till en av de dyraste i testet. Efter att de båda kuddarna är slut går det inte att fylla på utan man måste köpa en helt ny.

Foundation med SPF 50

Denna foundation finns i fyra färger och vi gillar att de mörkare hudfärgerna inte glömts bort. Vi gillar också att den innehåller solskyddsfaktor 50, samt en rad hudvårdande ingredienser som Niacinamide (Vitamin B3) och hyaluronsyra. Visserligen i små mängder men det ger ändå pluspoäng i sammanhanget.

Vårdande ingredienser, solskydd finns i mörka färger.
Få färger, dyr.
0 5 4 1

Sensai Total Finish Natural Matte SPF 15

Vältäckande, dryg och lätt att applicera

Förpackning: Burk Konsistens: Puder Mängd: 12 g Prisklass: Premium
SENSAI TOTAL FINISH NATURAL MATTE SPF 15

Sensai Total Finish Natural Matte SPF 15 puderfoundation från Sensai imponerar direkt genom att vara mycket lätt att applicera. Duttar man pudret över ansiktet med en tät puderborste får man en väldigt matt, jämn och fin finish. En mindre och mer kompakt borste kan med fördel användas för att täcka blemmor, utslag och till och med mörka ringar under ögonen. Sensai Total Finish Matte är ett hållbart puder som trots många fall i badrumsgolvet inte fått sig minsta skråma. Andra, liknande puder kan spricka redan när första olyckan är framme. Priset är dock relativt högt och utöver det marknadsför Sensai också att man ska köpa till ett etui att förvara sin foundation i. Den utgiften kan man bespara sig då det går lika bra att förvara den i den ursprungliga kartongen.

Sensais puderfoundation håller länge och är speciellt framtagen för fet hy. Det gör att den täcker glans väldigt bra, men efter en lång dag på jobbet kan det behövas en uppfräschning innan AWn. Pudret har tyvärr även en tendens att smula. Efter en sminkning i sista minuten en solig morgon på tåget ser du tydliga spår efter produkten både i knät och i solskenet. Produkten finns tillgänglig i fem nyanser och förpackningen innehåller 12 gram puderfoundation, vilket kan verka snålt. Det räcker dock med en väldigt liten mängd för ett bra resultat så Sensai Total Finish Mattes dryghet gör den ändå prisvärd. Ett annat plus i kanten är att den har SPF 15 och att etuiet är väldigt klassiskt och stilrent.

Vältackande, dryg och lätt att applicera
Smular mycket, dyr, få nyanser
0 5 4 1

Bareminerals Bareskin Pure Brightening Serum Foundation

Skir foundation med solskyddsfaktor, passar den som vill ha en produkt som återfuktar

Förpackning: Flaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Prisklass: Mellan
Bareminerals Bareskin Pure Brightening Serum Foundation

Flytande foundation med vattnig konsistens. Smidig att sprida och få jämn över ansiktet. Formulan är dryg och bara några droppar behövdes för hela ansiktet.

Skir täckning som går att bygga upp

Täckningen är först skir men med lite jobb går det att bygga upp täckningen. Känns återfuktande och finishen är lystrig, på gränsen till för glansig på vissa. Att de satt ”serum” i namnet är mest ett marknadsföringsknep, den innehåller visserligen vårdande ingredienser men absolut inte i nivå med serum. Dock är solskyddet komplett vilket är en viktig del i en förebyggande vård.

Imponerande färgutbud

Det enorma utbudet av färger gör det lätt att hitta en perfekt nyans. Bareminerals säljer en tillhörande borste men det går lika bra med andra penslar och svampar.

Solskydd, stort utbud av färger, återfuktande
Glansig finish, inget serum som hävdas
0 5 3.5 1

Wet n Wild Photo Focus Stick Foundation

En täckade foundation i stiftform, passar för de som letar efter ett budgetkap

Wet n Wild Photo Focus Stick Foundation

Wet n Wild är ett varumärke som går att hitta på bland annat stormarknader. Man kan fråga sig om det är värt att köpa en foundation på Ica. Svaret är ja – det finns flera bra produkter att shoppa på mataffären: Wet n Wild photofocus Stick Foundation är just en sådan.

Krämig stiftfoundation

Foundations i stiftform kan ofta dras med problemet att vara väl tjocka och svåra att applicera. Inte Wet n Wild Photo Focus Stick Foundation. Detta är ett krämigt stift som är lätt att sminka sig med och få ett snyggt och jämnt resultat.

Täckningsgraden kan variera från medel till hel täckning, beroende på hur mycket du använder. Krämen är lätt att blenda och tona, och man slipper helt skarpa och fula kanter – särskilt om man tar hjälp av en BeautyBlender, en så kallad äggsvamp.

Bäst finish med pensel eller svamp

Även om det naturligtvis går att dutta produkten direkt på huden, får man allra bäst finish om man använder sig av en pensel eller en svamp. Och vad du än gör – dra inte produkten direkt på ansiktet i stora drag. Då blir det nämligen svårt att få till ett naturligt och snyggt resultat.

Stiftfoundations har en tendens att bli något kladdiga sett till förpackningen efter ett tag. Så glöm inte att skruva ned stiftet ordentligt och torka av hyslan, för att hålla ditt smink fräsch och användarvänligt så länge som möjligt.

Otroligt prisvärd, täckningsgraden går att variera, mjuk men täckande formula
Förpackningen blir lite skitig, luras inte till att använda utan redskap

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

Estelle & Thild BioHydrate All In One Tinted Moisturizer

Utjämnande foundation som kommer i praktisk pumpflaska med naturligt resultat

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Flytande Mängd: 50 ml Prisklass: Mellan
Estelle Thild BioHydrate All In One Tinted Moisturizer

Detta är en foundation, eller snarare en färgad dagkräm, för den som vill ha minimal täckning, en något utjämnande effekt samt lyster. Produkten är oerhört lättarbetad och funkar bra även om det är dålig belysning i badrummet eller om ögonen är så trötta att de inte riktigt orkar fokusera sig i badrumsspegeln. Man pratar ofta om intuitiva datorprogram som ska vara lätta att förstå och att använda. Om foundations kunde vara intuitiva skulle Estelle & Thild BioHydrate All In One Tinted Moisturizer vara just det. Den är så enkel att sminka sig med att det nära nog inte går att göra fel.

Att produkten innehåller hyaluronsyra är tydligt, för den fungerar som en verklig fuktbomb för ansiktet. Hyaluronsyra är en fuktbindande sockerart och finns naturligt i kroppen. Den tillsätts i hudvårdsprodukter för att just återfukta och i den här produkten är tillskottet av hyaluronsyra en riktig vinst. Har man väldigt torr hud behöver man troligtvis komplettera med en dagkräm under, men kniper det med tid så klarar sig huden utmärkt med fuktboosten som denna foundation ger.

Flera av ingredienserna är ekologiska och produkten har en Ecocert-certifiering. Dessutom är innehållet veganskt och förpackningen återvinningsbar. Tyvärr är färgutbudet riktigt dåligt med bara två nyanser att välja på. Och det spelar ingen roll hur skir produkten än är, det behövs fler färger än ”ljus” och ”medium”. Söker man efter en lätt och ljus bas med naturligt resultat kombinerat med en god dos fukt till huden, är Estelle & Thild BioHydrate All In One Tinted Moisturizer definitivt en foundation att testa.

Fint naturligt resultat, praktisk pumpflaska
Dåligt färgutbud
0 5 3.5 1

IsaDora Nude Cushion Foundation

Fluffig cushionfoundation, passar den som vill ha ett semimatt resultat

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Mängd: 15 ml Prisklass: Mellan
Nude Cushion Foundation

Kudden som är fylld med foundation är fluffig och levererar lagom mängd färg för ett jämnt och naturligt resultat. Färgen sätter sig semimatt och håller sig fin hela dagen, även på hud som har en tendens att bli oljig.

Relativt bra nyansutbud

Det finns ett stort urval av nyanser, förutom för de allra mörkaste hudfärgerna. Dock drar de ljusaste färgerna lite mycket åt gult vilket kan vara osmickrande. IsaDora är ett märke i budgetsegmentet, men med sin cushionfoundation lägger de sig snäppet högre prismässig än normalt och det beror helt och hållet på förpackningen. Den håller också hög standard och kan definitivt mätas sig kvalitetsmässigt med de dyrare varianterna i testet.

Går att fylla på

I kompaktdosan ligger deras flytande foundation Nude Super Fluid Foundation som i vanliga fall säljs på flaska med 30 ml. När man köper kompaktdosan får man 15 ml men betalar samtidigt nästan 4 gånger mer per ml. IsaDora erbjuder inte refill på sin Cushion Foundation utan tipsar om att man ska köpa Nude Super Fluid Foundation och hälla på kudden i dosan för att fylla på. Det gäller dock att ta ut kudden och tvätta den ordentligt mellan varje påfyllning för att hålla allt rent och hygienisk. När man har gjort det några gånger tappar tyvärr kudden sin spänst och man måste vara beredd att köpa en helt ny dosa så småningom.

Prisvärd, hållbar, många färger
Ej utbytbar kudde, ljusaste nyanserna drar åt gult, inget solskydd
0 5 3 1

L’Oréal Paris Nude Magique Cushion Foundation

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Mängd: 15 g Prisklass: Budget
LOreal Paris Nude Magique CushionFoundation

Kompaktdosa med flytande foundation som ligger i en svamp. Formulan är tunn och lätt att jobba ut. Täckningen är transparent och det finns ingen risk för att den någonsin ser kakig ut på huden. Med lite jobb går det att få upp ytterligare täckning, men den är inget för dig som vill dölja mycket.  Den liknar Lancômes variant men finishen är ännu glansigare. Tyvärr kan den skinande effekten göra att ojämnheter framhävs mer istället för att täckas. Formulan innehåller SPF 29 och ingrediensen titandioxid garanterar ett brett skydd. Vi fick den att hålla ungefär 4 timmar på huden och sedan behövde den bättras på. Dosan känns mindre gedigen än IsaDoras men så är den också billigare. Dock går det inte att köpa påfyllning utan man måste köpa en hel ny förpackning när den tagit slut. Förpackningen innehåller 14,6 gram vilket är normalt i cushionsammanhang men ganska lite om man jämför med vad man får om man köper en flaskfoundation. Den finns i många nyanser, men tyvärr inte för de mörkaste hudfärgerna.

Solskydd, lystergivande, naturlig täckning
Ej påfyllningsbar, få mörka färger, kort hållbarhet
0 5 3 1

Idun Minerals Norrsken Pure Mineral

Skonsam för huden och mycket täckande, passar den som har akne

Förpackning: Pumpflaska Konsistens: Kräm Mängd: 30 ml Täckningsgrad: Hög Prisklass: Premium
Idun Minerals Norrsken Pure Mineral

Iduns produkter är speciellt framtagna för att vara bra för huden och har man problem med akne kan detta vara en räddare i nöden. Norrsken Pure Mineral Illuminating Foundation täpper inte till och förstärker på så vis inte finnar. Istället hjälper den huden att andas.

Mycket täckande med mjuk konsistens

Krämen är väldigt täckande utan att vara kakig, vilket också gör att den passar bra för problemhy. Konsistensen är mjuk, varken tunn eller kladdig, och Norrsken ger en matt finish. Ett lager räcker och det behövs knappt bättras på med concealer.

Lämnar ojämnt resultat

Tyvärr blir resultatet ibland ojämnt. Krämen har nämligen en tendens att samla sig runt ögonbryn och hårfästet om man inte är försiktig vid applicering. Även vid torra partier kan det bli ojämt. Därmed bör man vara medveten om att slutfinishen inte alltid blir perfekt. Väl på plats sitter dock Idun Minerals Norrsken Pure Mineral Illuminating Foundation väldigt bra.

Skonsam för huden, mycket täckande, smidig konsistens
Lite klurigt att få bra resultat, dyr
0 5 3 1

Babor Age Id Cushion Foundation

Vårande cushiofoundation, passar den som vill ha en anti age-produkt

Förpackning: Cushion Konsistens: Kräm Mängd: 10 ml Prisklass: Premium
Babor Age Id Cushion Foundation

Flytande kompaktfoundation i en så kallad ”Cushion”. Formulan är skir och känns först lite blöt på huden, men torkar sedan in och finishen blir fint satin-lik.

Innehåller antioxidanter och vitaminer

Babor är först och främst ett hudvårdsföretag med inriktning på salonger och har därför inkorporerat vårdande ingredienser, bland annat antioxidanter som flavonoider och vitaminer, som skyddar huden och motverkar förtidigt åldrande. Dock är det inte i några större mängder utan man bör bara se den som ett komplement till sin hudvård.

Inte ett komplett solskydd

Tyvärr innehåller denna foundation inte ett komplett solskydd utan endast ett filter som i första hand skyddar mot enbart UVB-strålar. Med tanke på priset hade vi hoppats på ett bättre skydd och ännu mer hudvårdande egenskaper. Dosan är snygg, men innehåller endast 10 ml och finns inte som refill. Konsistensen är transparent vilket gör att den ser bra ut på många hudfärger, men vi hade ändå önskat en större färgskala. Nu finns den tyvärr bara i tre nyanser.

Naturlig täckning, fin finish
Ej påfyllningsbar, få färger, dyr
0 5 3 1

Une Skin-Glow Foundation

Ekologisk foundation som återfuktar och ger en fin lyster, känns lätt på huden

Une Skin Glow Foundation

Flytande foundation med lotionlik konsistens som är lätt att arbeta med och den känns knappt på huden. Den innehåller en del återfuktande ingredienser och skimrar lätt vilket gör att den framförallt passar normal till torr hud. Några testpersoner tyckte att det var absolut nödvändigt att komplettera med puder för att ta ner glans. Täckningen är väldigt skir och den påminner mer om en färgad dagkräm än foundation. Litet urval av nyanser, endast ljusa finns tillgängliga. Dålig hållbarhet och framåt eftermiddagen syntes knappt någon foundation. Är ekocertifierad av organisationen Eco Cert som genomför noggranna och pålitliga kontroller.

Återfuktar, ger lyster, ekologisk.
Dålig hållbarhet, litet urval av nyanser.

Vanliga frågor om foundation

Vilken foundation är bäst?

I vårt test av foundations, har vi satt 22 olika varianter på prov och utser gloMinerals Pressed Base till bästa foundation. Detta är en mineralfoundation i fast puderform, som är så enkelt att applicera att man efter ett par gånger kan göra det helt utan hjälp av en spegel. Detta är en foundation som täcker riktigt bra, samtidigt som resultatet aldrig ser tungt ut.

Hur väljer man färg på foundation?

Det är svårt att hitta rätt färg på sin foundation. Vissa märken har en skala som går från mörkt till ljus, utan någon indikation på om produkten har en kall eller varm ton. Huden har antingen en kall, varm eller neutral underton.
Det allra lättaste, är att testa i fysiska butiker. Be om hjälp av expediten att hitta rätt nyans för just dig. Be gärna om ett produktprov med dig hem eller skriv upp vilken nyans ni kommer fram till. En foundation ska matcha din egen hudton, den ska inte göra dig brunare eller ljusare.

Hur applicerar man foundation?

Det finns många olika sätt att applicera en foundation på. Vissa svär vid att använda en foundationpensel, medan andra mycket hellre använder händerna som främsta appliceringsverktyg. Beauty blenders, en äggformad och mjuk makeupsvamp, är ett annat bra redskap för en jämn foundation utan kanter. Men även vanliga sminksvampar fungerar alldeles utmärkt. Vad som är bäst får styras dels av tycke och smak, dels av hur krämig ens foundation är.

Hur applicerar man en puderfoundation?

För att applicera en puderfoundation, brukar en kabukiborste vara ett bra val. Denna används i cirkulära rörelser över ansiktet. Vill du att din puderfoundation ska bli mer täckande? Gå ett par extra varv runt ansiktet med din kabuki.

Hur länge håller en foundation?

Hur länge en foundation håller beror på vad det är för typ av foundation. Det ska alltid stå en rekommendation på förpackningen, hur lång hållbarhetstiden är efter att den öppnats. Men precis som med mat, är det bra att använda sina sinnen för att avgöra om en produkt fortfarande är i skick att använda. Lukta, känn och titta – luktar och känns den bra? Då är det sannolikt ingen fara att använda den. Luktar det som om den har härsknat? Då är det nog dags att skaffa en ny.