Kompostkvarn: 2 modeller i test

Senast uppdaterat Juni 2021

En kompostkvarn är en trädgårdsmaskin som skär eller krossar grenar och sly till flisor. Istället för att behöva åka med ett släplass sly till återvinningen, får du behändiga flisor som du antingen kan lägga i rabatterna som näring och skydd till dina växter, eller åka till återvinningen med ett mycket större lass på släpet.

Välj rätt kompostkvarn för dina behov

Det finns två olika tekniker när det kommer till kompostkvarnar: vals och kniv. Kompostkvarnar med vals är den typ som det säljs mest av. Den är bra om du ska använda materialet för kompostering eftersom den krossar fibrerna. Även om materialet blir lite större bitar, än vad det blir med kniv, så bryts dessa ner snabbare.

En kompostkvarn med knivtallrik gör att materialet blir mer som chips - de är alltså tunnare men det tar längre tid för dem att förmultna och därför är dessa bättre när du ska lägga materialet i rabatterna.

Valsmaskinerna har fördel i att de är mer tystgående, samt att de matar in grenarna själva. De blir på så vis väldigt användarvänliga.

Utöver vilken teknik du ska välja har du även en del andra faktorer som är intressanta att titta närmare på. Prestandan är exempelvis viktig. Ju högre effekt en elektrisk kompostkvarn har desto starkare är den. Men du måste förstås ha ett elsystem hemma rustat för att driva den. Om kompostkvarnen har mjukstart går det ofta att köra även de lite tuffare modellerna i ett hem utan 13 eller 16 Ah. Dock bör du alltid säkerställa att den maskin du tittar på fungerar i just ditt hem.

Ytterligare en viktig faktor är hur den hanterar fastkörning. En enerverande sak som kan uppstå när du arbetar med en kompostkvarn är nämligen att grenarna kör fast. Du har då en backfunktion på kvarnen som för det mesta löser problemet. Det som skiljer olika modeller åt är att vissa har mer bekymmer med att materialet fastnar än andra. Här finns det också maskiner med funktioner som underlättar för användaren, exempelvis kompostkvarnar som märker när de kör fast och då testar att ömsom backa och ömsom köra framåt igen för att se om den kan lösa problemet på egen hand. Den gör ett par försök och lyckas förhoppningsvis reda ut det själv, och du slipper bekymra dig. Reder den inte ut det har du ändå backfunktionen att luta dig tillbaka mot.

Vidare kan inmatningshålen vara olika stora, och därmed ta olika mycket material i taget.

En annan sak som kan skilja kompostkvarnar åt är hur stor uppsamlare man har, om denna är transparent - alternativt har en indikator som visar huruvida den börjar bli full. Samt så kan vikt, byggkvalitet, ljudnivå och stabilitet på marken variera.

Testvinnare - Kompostkvarn

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har testat alla kompostkvarnar på det vis de är tänkta att användas i verkligheten. Varje kompostkvarn har testats under flera månader och med olika typer av träslag. Några av de faktorer vi tagit hänsyn till när vi testat är:

Prestanda: Hur hanterar kvarnen grova grenar? Hur hanterar kompostkvarnen tunna, trasslande grenar? Hur mycket orkar den med i taget?
Användarvänlighet: Är det lätt att hantera de olika funktionerna? Hur lätt är det att ordna om kompostkvarnen kör fast? Hur stor är uppsamlaren? Kan man enkelt se när uppsamlaren är full? Är kompostkvarnen tystgående eller låter den mycket? Hur lättförvarad är den när den inte används?
Materialet: Hur jämnt och fint blir materialet som maskinen spottar ur sig?

Andra saker vi tittar på är byggkvalitet och ergonomi. Vi ställer sedan kvarnens pris mot dess prestation, och får fram hur prisvärd den är. Slutbetyget speglar resultatet.

0 5 4.5 1

1. AL-KO Easy Crush LH 2810 — BÄST I TEST KOMPOSTKVARN

Prisvärd kompostkvarn som klarar mer än den lovar

Skärsystem: Valsar Effekt: 2 800 W Grenkapacitet: 40 mm Matning: Självindragande Backfunktion: Ja Uppsamlare: 48 l Vikt: 25 kg

AL-KO Easy Crush LH 2810 är en mycket lättanvänd kompostkvarn som tar det mesta vi matar ner i den utan att knorra. Såväl stora, grova grenar som små och spröda finfördelas snabbt och hamnar i en relativt gedigen uppsamlare.

För att vara en så pass billig kompostkvarn får du mycket kraft för pengarna. Den säger sig klara en grenkapacitet på upp till 40 millimeter, men vi testar ett par millimeter större utan att den knorrar. Således är vi uppe på storleksordningen som du finner på lite dyrare maskiner. Dock säger den stopp när vi testar en gren på 49 millimeter, så där någonstans går gränsen för den här kvarnen.

AL KO Easy Crush Mh 2810 1

Uppsamlaren är stor nog för att du ska slippa springa och tömma den hela tiden, samtidigt som den aldrig hinner bli så tung att den blir svår att lyfta. Den är hyfsat transparent för att du ska se hur full den är, men du ser inte riktigt flisresultatet - för detta skulle den behöva vara ännu mer transparent.

Tratten är ganska väl tilltagen, det är inte svårt att mata ner en spretig kvist i gapet.

AL-KO Easy Crush LH 2810 har ganska stora hjul för att du lätt ska kunna förflytta den på tomten, och den står stabilt på plan mark. Ska du rulla den i mjuk skogsmark blir det lite mer omständligt och där står den även mer instabilt. Men det lär vara få gånger du inte kan hitta en mer fast plätt i trädgården. Dessutom är själva maskinen ganska lätt, så det är överlag väldigt lätt att ta sig runt i trädgården.

Ljudnivån är ganska hög, men ljudprofilen stör inte nämnvärt.

AL-KO Easy Crush LH 2810 är en prisvärd kompostkvarn för dig som söker kraft till ett lågt pris.

Stark, klarar större grenar än tillverkaren anger, lättanvänd
Uppsamlaren kunde varit mer transparent
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 0 1

2. Ryobi RSH3045U

En stark och simpel kompostkvarn för normalbehov

Skärsystem: Valsar Effekt: 3 000 W Grenkapacitet: 45 mm Matning: Självindragande Backfunktion: Ja Uppsamlare: 55 l Vikt: 21 kg

Ryobi RSH3045U är en kompostkvarn med valsar som pressar sönder trädgårdsriset samtidigt som den drar in det. När den väl har hakat fast i materialet går det ganska fort att mata ner. Inmatningshålets storlek är godkänd. Den låter en del men inte så att det stör.

Kompostkvarnen har i skrivande stund presterat bra i ett års tid, utan att delar gått sönder eller bråkat. Dock låter det en hel del när du kör den.

Resultatet blir flis av ganska blandad storlek, från millimeterstora flis upp till 2-3 centimeter i längd. Det beror lite på vad det är du kör igenom kompostkvarnen. Grova grenar ger ofta lite längre och grövre flis, likaså färska grenar. Matar du in torra grenar runt centimetern i grovlek med bladverk på får du ganska smått material som lämpar sig bra i rabatterna både som näring och visst skydd.

Ryobi RSH3045U 1

Ryobi RSH3045U är ganska krävande på ditt elnät. Den mäter hela 3 000 watt. Å andra sidan gör detta att Ryobi har kunnat få ihop ett riktigt kraftpaket.

Sett till priset hade vi kanske väntat oss lite fler smarta funktioner. Exempelvis ett enkelt sätt att undvika att grenar fastnar och sätter stopp - detta händer ibland vid färskt material. Eller en smidigare lösning för vinterförvaring. Vidare hade vi föredragit en transparent uppsamlare så att man enkelt ser hur full den är och hur materialet artar sig.

Men överlag är Ryobi RSH3045U en lättanvänd och stark kompostkvarn.

Stark, enkel att använda
Hög ljudnivå, inte transparent uppsamlare

Bästa pris hos:

Vanliga frågor om kompostkvarn

Vad är en kompostkvarn?

En kompostkvarn är en trädgårdsmaskin som finfördelar ditt trädgårdsris och sly till småbitar, som sedan kan strös ut i trädgården som näring och skydd åt växter.

Hur fungerar en kompostkvarn?

En kompostkvarn har knivar eller valsar som skär eller mal sönder ditt trädgårdsris till småbitar som sedan kan komposteras. Valskvarnar krossar materialet, knivar klipper det istället. Knivar är bättre om du ska ha materialet som kompost. Ska du istället ha det som täckbark är valskvarnen bättre, den drar dessutom in materialet av sig själv samt är ofta tystare.

Varför ska man ha en kompostkvarn?

Materialet förmultnar fortare än om du bara skulle låta trädgårdsriset ligga kvar på backen. Du slipper åka med det till återvinningsstationen.

Vilken kompostkvarn är bäst?

Den bästa kompostkvarnen är den som tillvaratar alla dina intressen och möter dina behov, men samtidigt håller sig inom din budget. En riktigt bra kompostkvarn arbetar tidseffektivt, tyst och kärvar inte.