Mjölkchoklad: 16 Chokladkakor i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Oktober 2023

Sugen på en bit choklad? Vi har testat mjölkchoklad från Marabou, Tony's och Fazer. För att en mjölkchoklad ska kunna utses till bäst i test så måste den vara lagom söt, ha en tilltalande konsistens och leva upp till förväntningarna på hur mjölkchoklad ska smaka och dofta.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Mjölkchoklad

Så gjorde vi testet

Vi lät samla erfarna chokladätare med en förkärlek för just mjölkchoklad. Testarna provade sig tillsammans igenom ett utbud av mjölkchoklad, samtliga sorter inköpta i vanligt förekommande matbutiker. Alla choklad som testades var i form av en chokladkaka på mellan 100 och 200 gram. Testet omfattade endast choklad som av tillverkaren angavs vara mjölkchoklad.

Åsikterna varierar kring hur mjölkchoklad bäst ska intas. En del vill äta den varm och mjuk, andra föredrar den kall och knaprig. Vår testpanel enades om att choklad smakar bäst kylskåpskall, och därför har alla chokladkakor i testet förvarats i omkring 5-6 grader C innan förtäring. I vårt test har vi värderat följande egenskaper hos varje mjölkchoklad:

Smak: Är chokladen söt, hur smakar den och hur lever den upp till förväntningarna på hur mjölkchoklad ska vara?

Konsistens och utseende: Hur ser chokladkakan ut, hur är den formad och hur mjuk eller hård är chokladen?

Bitar: Hur stora är mjölkchokladens bitar, är chokladkakan lagom tjock och är bitarna enkla att bryta av?

Utöver ovan egenskaper har vi också betygsatt mjölkchokladens doft, dess förpackning samt räknat in eventuella specialegenskaper hos varje chokladkaka. Det sammansatta omdömet har därefter vägts ihop med chokladkakans pris, varefter en testvinnare har utsetts.


Tester som smakar gott tillsammans med choklad

Cola

Kaffebryggare

Kaffemaskin

Espressomaskin

Våffeljärn

Glass

Fler tester för hemmakvällen

Streamingtjänster

Hårinpackning

Matkasse

0 5 4.5 1

1. Karl Fazer Milk Chocolate BÅST I TEST MJÖLKCHOKLAD

Välsmakande mjölkchoklad med precis lagom tuggmotstånd

Storlek: 145 g Kakaohalt: Minst 30% Prisklass: Budget Palmolja: Nej

Finska godis- och chokladtillverkaren Fazer har ett brett utbud av produkter i sitt sortiment, men just den blåa chokladkakan Karl Fazer Milk Chocolate har anor som sträcker sig ett århundrade tillbaka i tiden. Receptet skänktes till familjen Fazer och mjölkchokladen togs i produktion år 1922. Sedan dess har ingredienserna förblivit desamma och det är ett riktigt framgångsupplägg. Förpackningens design är konservativ med en rojalistisk blinkning, och känns tilltalande.

Söt choklad som bjuder in till att smaka mera

Själva chokladkakan utgörs av fyra gånger sex bitar som lätt bryts av och som har en trevlig konsistens, med precis lagom mycket tugg. Chokladen smälter i munnen precis som man önskar att den ska. Fazers mjölkchoklad är söt utan att bli för mycket, med en kanske lite mer flottig smakbild för den som är petig. Men det är inget som hindrar en från att direkt ta en bit till av Karl Fazer Milk Chocolate när den förra försvunnit ned i magen.

Välsmakande mjölkchoklad, bra storlek på bitarna, precis lagom tuggmotstånd
Lite flottig sötma
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. Treatville Mjölkchoklad BÅSTA BUDGETVAL

Len och god mjölkchoklad till lågt pris, som smakare dyrare än vad den är

Storlek: 100 g Kakaohalt: Minst 30% Prisklass: Budget Palmolja: Nej

Treatville Mjölkchoklad tillverkas i Tyskland, för ICA. Det är intressant av två anledningar. Dels för att produktion särskilt avsedd för en av Sveriges största matbutikskedjor troligen är anledning till att denna choklad har ett så pass lågt pris. Dels för att det finns något i Treatville-chokladens smakbild som känns betydligt mer exklusivt än vad pris (och förpackning) låter antyda. Man blir nyfiken på om det kan vara så att Treatville egentligen är betydligt dyrare choklad men tillverkat under annat varumärke?

Treatville Mjölkchoklad

Anledningen till ovan fundering är förstås att Treatville Mjölkchoklad är en starkt positiv överraskning. Chokladen är slät och fin i texturen. Smaken är lite åt det sötare hållet, men inte alls för söt utan den känns precis lagom för att man ska vilja stoppa i sig flera chokladbitar på raken. Annan billig mjölkchoklad har ofta en fet, grynig eftersmak. Men Treatville smakar precis lika gott från första stund tills den är nere i magen. En riktig finsmakare kommer antagligen rynka på näsan. Men med tanke på smak kontra pris är Treatville Mjölkchoklad inget annat än en riktig budgetstjärna.

Len textur, god och söt smak av mjölkchoklad, mycket prisvärd
Förpackningen får chokladen att se billig ut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

3. Marabou Mjölkchoklad

Tidlöst välsmakande mjölkchoklad som njutningsfyllt smälter bort i munnen

Storlek: 100 g Kakaohalt: Minst 30% Prisklass: Budget Palmolja: Nej

Marabou Mjölkchoklad är för många svenskar den måttstock all annan choklad jämförs med. Visst finns det personliga preferenser att ta hänsyn till också, men även om alla kanske inte håller Marabou som sin favorit så är det få som aktivt ratar den. Förpackningen känns i det närmast helig, och utgör en del av själva upplevelsen med chokladen. Det gula i omslaget fångar ögat direkt. Och 100 gram-kakans tre gånger åtta små chokladbitar med M på är direkt igenkännbara.

Klassisk mjölkchoklad som aldrig gör en besviken

Själva smaken är precis som man förväntar sig att mjölkchoklad ska vara, söt och fyllig. Den som föredrar mörk choklad är kanske inget fan av att chokladsmaken är relativt mild. Älskar man mjölkchoklad så är det däremot enbart njutning att bryta av en bit Marabou och låta den upplösas i munnen. Marabou mjölkchoklad lämnar ingen otrevlig efterton, smaken smälter bort på tungan ihop med chokladen. Denna mjölkchoklad fungerar lika väl att inta bit för bit till eftermiddagsfikat, som att njutningsfullt mula i sig en hel kaka till lördagskvällens långfilm. Förändras aldrig, Marabou Mjölkchoklad.

Lagom söt, bra storlek på bitarna, tidlös smak, prisvärd
Lite för små bitar på chokladkakan som väger 100 g
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

OBS: Marabou ägs av Mondelez, som betalade mer än 600 miljoner kronor i skatt i Ryssland under 2022. Denna skatt finansierar de ryska terrorbombningarna av civila verksamheter i Ukraina, exempelvis barnsjukhus och skolor. Vi rekommenderar stark att undvika Marabou tills Mondelez lämnar den ryska marknaden.

0 5 4 1

4. Tony's Chocolonely

God mjölkchoklad med innovativ formgivning och snygg förpackning

Storlek: 180 g Kakaohalt: Minst 32% Prisklass: Budget Palmolja: Nej

Tony’s Chocolonely är chokladkakan som inte räds för att sticka ut. Det börjar med den härligt skrikiga förpackningen som direkt hävdar sin plats på godishyllning. För den som håller med om att en stor del av smakupplevelsen görs med ögat så är Tony’s redan på ett visuellt plan en njutning. Själva chokladkakan bryter även den mot normer. De oregelbundet formade bitarna gör Tony’s Chocolonely absolut omöjlig att fördela rättvist, så undvik att låta barnen dela på en som lördagsgodis.

God mjölkchoklad som kommer i rejäla bitar

Överlag är detta en choklad som är svår att dela. Bitarna är tjocka och det blir mer att man får gnaga i sig chokladen från kan till kant. Men själva smaken är oväntat bra. Mjölkchokladen är inte överdrivit söt, och chokladen smälter snabbt bort i munnen utan att fastna i tänder eller lägga sig som en hinna över tungan. Tony’s Chocolonely är kanske inte en wow-upplevelse för alla fans av mjölkchoklad. Men det är en choklad som lyckas med att vara både rolig och god, och det är inte fel.

Innovativ form, god smak, mycket snygg förpackning, smälter snabbt i munnen
Tjocka bitar, svår att dela
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

5. Ica Basic Mjölkchoklad

Extremt prisvärd mjölkchoklad med god smak men riktigt ful förpackning

Storlek: 100 g Kakaohalt: Minst 30% Prisklass: Budget Palmolja: Nej

Herregud. Vad kan man egentligen säga om förpackningen till Ica Basic Mjölkchoklad? Är det fysiskt möjligt att göra något fulare? Och måste något se billigt ut bara för att det har ett lågt pris? Vem vet hur ICA tänker. Kanske vill de bara sänka förväntningarna. I så fall får det viss effekt, för ICA Basic Mjölkchoklad överraskar rejält. När munnen förväntar sig i bästa fall smaken av blockchoklad, i värsta fall någon tvålliknande substans som färgats brun så blir förvåningen total när första biten landar på tungan.

Överraskande god choklad trots att förpackningen försöker lura i en motsatsen

Chokladen har en bra fasthet och bryts med ett snap av när man fördelar chokladkakan i bitar. Själva bitarna är i lagom storlek, med en fin brun nyans och en blomma (eller stjärna) stämplad på ovansidan. Chokladsmaken är ganska distinkt, i synnerhet i eftersmaken, om än något mer fettig än den främsta konkurrenten. Likväl är det totala intrycket positivt. Omslaget må säga ”köp mig inte”. Men förpackningen ljuger. Jämfört med mycket annan choklad finns det nämligen all anledning i världen att köpa ICA Basic Mjölkchoklad.

Extremt prisvärd, bra storlek på bitarna, lagom tuggmotstånd, god chokladsmak
Otroligt avtändande förpackning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Lindt Excellence Milk Chocolate

God och aptitretande mjölkchoklad med viss identitetsförvirring

Storlek: 80 g Kakaohalt: Minst 45% Prisklass: Premium Palmolja: Nej

Är Lindt Excellence 45% Cocoa Milk Chocolate verkligen att räkna som mjölkchoklad, invänder vissa i testpanelen direkt efter första smakbiten. Och visst är det sant att en kakaohalt på minst 45% är bra mycket mer än i annan mjölkchoklad som testas. Det både syns på chokladens färg och märks av på doften. Men Lindt klassar trots allt detta som mjölkchoklad och det får vi därmed acceptera. Förpackningen ser ut precis som för andra chokladkakor från Lindt, och när folien vecklats ut väntar två gånger fem kvadratiska, tunna chokladbitar på sin undergång.

Mjölkchoklad för den som egentligen vill äta mörk choklad

Det är egentligen inget fel alls på smaken i Lindts mjölkchoklad, som har en tilltalande ton av brynt smör i sig. Inget sticker ut negativt och därmed finns det inget som hindrar en från att bit för bit sätta i sig hela kakan. Den påminner rätt mycket om mörk choklad, samtidigt som den som älskar mörk choklad tycker att Lindt Excellence Milk Chocolate är alldeles för ljus. På ett sätt blir därför denna mjölkchoklad ett dåligt mellanting. På ett annat sätt är smaken i sig så pass smaskig att vi inte kan ge Lindt Excellence 45% Cocoa Milk Chocolate något annat än ett väl godkänt betyg.

God smak, tunna bitar, bra tuggmotstånd
Påminner rätt mycket om mörk choklad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Seed and Bean

Snyggt och hållbart förpackad med märklig eftersmak

Storlek: 85 g Kakaohalt: Minst 37% Prisklass: Premium Palmolja: Nej

Förpackningen på Seed and Beans mjölkchoklad drar åt sig en del positiva omdömen från vår testpanel. Den har en härlig, ljusblå färg, och att förpackningen är tillverkad av någon typ av papper känns väldigt modernt i denna annars väldigt plastcentrerade värld. Vissa i testpanelen associerar designen till choklad som antingen är vegansk eller sockerfri. Det framgår dock tydligt av informationen på förpackningen att det faktiskt är mjölkchoklad. Plus i kanten för att chokladen är ekologisk och fair trade-märkt.

Bra tuggmotstånd med trist eftersmak
Smaken då? Den ger en omedelbar association till chokladen som används i de flesta adventskalendrar. Chokladen har ett bra “tugg” även när den är rumstempererad och har en bra sötma. Däremot så har den en smak som vissa i testpanelen beskriver som en smak av kakaomassa, vilket inte är helt angenämt, och den lämnar också en något bitter eftersmak av kakao i munnen. Den smälter dock väldigt bra i munnen.

Ekologisk och fair trade-märkt, pappersförpackning, bra sötma
Viss smak av kakaomassa, bitter eftersmak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

8. Milka Alpenmilch

Lagom mjuk mjölkchoklad som smälter snabbt men ojämnt i munnen

Storlek: 100 g Kakaohalt: Minst 30% Prisklass: Mellan Palmolja: Nej

Milkas klatschigt lila förpackning känns som en klassiker i chokladsammanhang. Den har sett likadan ut sen urminnes tider och varför inte. Det är faktiskt inget fel med lite trygghet i godishyllan, i synnerhet inte när det trygga kommer med en rätt så snygg formgivning. Även själva chokladkakan har en klassisk form med fyra gånger sex chokladbitar i lagom storlek och lagom tjocklek.

Lagom mjuk choklad som smälter snabbt i munnen

Konsistensen i Milka Alpenmilch är mer mjuk än hård och chokladen smälter lagom snabbt i munnen. Man slipper känslan av att ha en tunn hinna choklad som dröjer sig kvar på tungan. Den smälter dock lite ojämnt, på gränsen till grynigt. Generellt upplevs Milkas choklad göra sig bättre ihop med andra smaker än som ren mjölkchoklad. Vissa liknar smaken vid chokladen man hittar i en chokladkalender, andra säger att den smakar mjölkigt, på ett bra sätt. Milka Alpenmilch är inte mjölkchokladen som tar en med storm, men inte heller en choklad man tackar nej till.

Lagom mjuk, bra storlek på bitarna, smälter snabbt i munnen, mjölkig smak
Choklad blir grynig när den smälter
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

9. HealthyCo Milk Chocolate

Mjuk och lite oljig mjölkchoklad av belgisk choklad, med låg sockerhalt

Storlek: 100 g Kakaohalt: Minst 33,9% Prisklass: Mellan Palmolja: Nej

HealthyCo satsar hårt på hälsovinkeln med sin mjölkchoklad. Chokladkakan innehåller inget tillsatt socker, men den innebär inte att den är helt sockerfri utan det förekommer naturliga sockerarter i den. Förpackningen har en retrokänsla och upplevs stilren i sin formgivning, både vad gäller färger och typsnitt. Hipster, säger en del. Fin uggla, säger andra. Själva chokladen ser lite lyxig ut, med en fin brun nyans och fem gånger två stora räfflade bitar.

Belgisk choklad med något för mjuk konsistens

Konsistensen lämnar dock en del att önska. Trots att HealthyCo Milk Chocolate serveras kylskåpskall uppstår inget snap när bitarna bryts av och chokladen känns för mjuk i munnen. Smaken drar lite åt sötningsmedel hållet och känns något oljig, även om andra tuggan är bättre än den första. Att chokladkakan innehåller belgisk choklad märker man faktiskt av. Och det är imponerande hur söt chokladen ändå är. Men någon favorit blir HealthyCo Milk Chocolate likväl inte.

Lägre sockerhalt, en smak som växer på en, innehåller belgisk choklad
För mjuk, oljig sötma, viss hint av sötningsmedel
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

10. Malmö chokladfabrik

Smakar inte så mycket och är svår att dela

Storlek: 55 g Kakaohalt: Minst 40% Prisklass: Premium Palmolja: Nej

Det första som slår oss när vi öppnar förpackningen med Malmö chokladfabriks mjölkchoklad är att den har ett något okonventionellt mönster. Det är snudd på standard att en chokladkaka är indelad i någon typ av rutmönster, men denna är delad i diagonaler. Detta kan tyckas vara ett märkligt val, då det gör det svårare att bryta snygga bitar av chokladkakan.

Lite för mörk smak för att vara mjölkchoklad
Förpackningen basunerar stolt ut att Malmö chokladfabrik är helt nötfri, vilket så klart är bra för de som vill vara helt säkra på att chokladen inte innehåller minsta spår av nötter. Chokladen innehåller dessutom vaniljstång, vilket vi inte alltid ser hos andra märken. Chokladen smakar dock inte så mycket som man kan tro, och den höga mängden kakao gör att den nästan har en antydan om smak av mörk choklad. Chokladen smälter snabbt i munnen och lämnar inget bestående intryck. Sötman är väldigt diskret, men kanske hade chokladen varit godare om den hade varit lite sötare?

Ekologisk, tillverkad i nötfri fabrik
Smakar inte så mycket, chokladkakan är svår att bryta i snygga bitar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 2.5 1

11. Merci Milk Chocolate

Mycket mjuk mjölkchoklad i fint förpackade bitar men med smörig konsistens

Storlek: 100 g Kakaohalt: Minst 32% Prisklass: Mellan Palmolja: Nej

Det räcker med orden Merci choklad för att tillverkarens till synes odödliga reklamjingel direkt ska återplantera sig inne i ens huvud. Riktigt lika minnesvärd är inte märkets mjölkchoklad. Denna vattendelare får allt från direkt låga till hyfsat höga betyg. Att förpackningen är lika stilren som den är inbjudande är det lättare att enas om. Det är dock väldigt mycket förpackning. Dels ett omslag i kartong, dels fyra stora, individuellt förpackade chokladbitar.

Mjuk choklad i stora bitar

Merci Milk Chocolate är väldigt mjuk i konsistensen. Här är det inte tal om att bryta av en bit med munnen, för tänderna glider rakt igenom utan motstånd. Upplevelsen är lite som att äta fast smör med chokladsmak. Som att tugga sig igenom smörkräm smaksatt med kakao. Det är olika hur väl detta tas emot, upplevelsen är inte helt obehaglig trots allt. För den som är team choklad serveras bäst varm är det mycket möjligt att Merci Milk Chocolate är en riktig fullträff.

Presentvärdig förpackning, söt smak, stora chokladbitar
Väldigt mjuk, saknar helt tuggmotstånd, smörig smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2 1

12. Green Star Vegan Ljus Choklad

Vegansk ljus choklad med god doft men mer tveksam smak

Storlek: 100 g Kakaohalt: Minst 34% Prisklass: Premium Palmolja: Nej

Det råder oklarhet kring huruvida det är de som äter vegansk kost som efterfrågar de mest tråkiga av förpackningar, där allt går i brunt, grönt, beige och andra banala naturfärger. Eller om det är tillverkarna som tror att det finns någon lag som förbjuder färgglada omslag till veganska matvaror? Mest troligt det senare. Oavsett känns det inte direkt som helg och godis när man plockar ned Green Star Vegan Ljus Choklad från matbutikens hylla.

Vegansk tolkning av mer exklusiv choklad

Chokladbitarna är tunna och fördelade i fem gånger två stora, platta bitar. Både utseende på chokladkakan men också doften och chokladens färg hintar om att denna ljusa choklad (som inte får kallas mjölkchoklad) gärna skulle vilja vara en mörk choklad. Den känns mer vuxen i smaken, som är helt okej för att vara vegansk. Samtidigt kan smaken liknas vid chokladen i pralinen körsbärslikör i Aladdin-asken. Vill man äta vegansk choklad är Green Star Vegan Ljus Choklad ett dugligt alternativ, men inte mer än så.

Vegansk choklad, vuxen smak, god doft, aptitretande utseende
Smakar inte mjölkchoklad, trist förpackning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Bra pris hos:

0 5 1.5 1

13. Ritter Sport Alpenmilch

Mjölkchoklad i bra storlek med bra tuggmotstånd, som aldrig smälter

Storlek: 100 g Kakaohalt: Minst 30% Prisklass: Mellan Palmolja: Nej

Ritter Sport Alpenmilch överraskar med sin blotta existens, då Ritter Sports choklad för många är skarpt förknippad med ett brett utbud av olika smaksättningar. Den rena mjölkchokladen är den ljusblå förpackningen i märkets färgkodade utbud. Chokladkakan bjuder på fyra gånger fyra mer eller mindre kvadratiska bitar, som är behagligt enkla att bryta av. Färgen är perfekt chokladbrun och det finns inget att anmärka på vad gäller doften. Men där slutar behaget.

Ett tugg som aldrig tar slut

Smaken av mjölkchoklad är åt det mildare hållet, men den smakar inte riktigt som man förväntar sig. Kanske är det för att Ritters mjölkchoklad helt enkelt inte ska ätas utan smaksättning. Men mest besviken blir man på chokladens konsistens. Ritter Sport Alpenmilch smälter inte i munnen, utan man får tugga sig igenom hela biten. Och resterna sitter gärna kvar i tänderna. Det är inte riktigt den mjölkchokladupplevelse man är ute efter när man sträcker sig efter en chokladkaka.

Bra storlek på chokladkakan, lätt att bryta av bitar, bra tuggmotstånd
Smälter inte, fastnar i tänderna, smakar inte mjölkchoklad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

0 5 1.5 1

14. Green Star Laktosfri Mjölkchoklad

Laktosfri mjölkchoklad med bra konsistens men billig smak

Storlek: 100 g Kakaohalt: Minst 33% Prisklass: Mellan Palmolja: Nej

Green Star Laktosfri Mjölkchoklad kommer i en blåvit förpackning som direkt får hjärnan att associera till billigt, rengöringsmedel och yoghurt. Allt i en salig blandning. Det finns ingen koppling till vare sig choklad eller godis, och chokladkakans omslag ser helt enkelt inte så rolig ut. Själva chokladkakan utgörs av fyra gånger fyra långsmala, räfflade bitar. Konsistensen är åt det mer fasta hållet och ger ett härligt brytljud när chokladkakan fördelas. Doften är inte helt angenäm. Den påminner om chokladen i lokala matbutikens 10 kronors chokladjulkalender.

Hyfsat försök till att laktosfritt efterlikna mjölkchoklad

Smaken känns stickig och lite billig. Väl i munnen smälter chokladen snabbt, men den blir grynig också. Det är inte en tilltalande konsistens att svepa in gommen i. Vi uppskattar ambitionen med en laktosfri mjölkchoklad. Men när även den mest laktosintoleranta chokladtestaren konstaterar att ingen choklad alls är bättre än Green Star Laktosfri Mjölkchoklad så tvingas vi konstatera att man med denna choklad missade målet.

Fast konsistens, härligt brytljud när man bryter av bitar, helt mjölkfri
Blir grynig när den smälter, doftar och smakar billigt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 1 1

15. Green & Blacks Organic Milk Chocolate

I teorin bra mjölkchoklad som i praktiken faller på en oaptitlig smak

Storlek: 90 g Kakaohalt: 37% Prisklass: Premium Palmolja: Nej

Green & Blacks mjölkchoklad är både ekologisk och rättvisemärkt, den innehåller också något mer kakao än övriga testade varianter. Chokladkakans tre gånger tio bitar har precis rätt färg och är i lagom, bitvänlig storlek. I teorin skulle det här kunna vara ett väldigt intressant alternativ för helgens bulkätande av choklad. Men icke. Betyget landar nere på bottennivå. Och då väger vi ändå in att förpackningen rent stilistiskt är en smakfullt, tilltalande blinkning till de uppskattade Penguin Classics bokomslagen.

Bra tuggmotstånd men en oaptitlig och jordig smak

Första intrycket efter att man stoppat en bit Green & Blacks Organic Milk Chocolate i munnen är förhållandevis neutralt. Tuggmotståndet är bra, det finns lite crunch i chokladens fasthet. Men sen vänder smakbilden i takt med att chokladen smälter på tungan. Fram träder en jordig och unket instängd smak. Chokladen smakar nästan lite mögligt. Det sägs mycket gott om andra chokladvarianter från Green & Blacks men Organic Milk Chocolate gick inte hem.

Ekologisk och rättvisemärkt, bra tuggmotstånd, fin färg
Oaptitlig smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

0 5 0.5 1

16. Cloetta Mjölkchoklad

Mjölkchoklad utan tillsatt socker men med oaptitlig smak

Storlek: 100 g Kakaohalt: Minst 25% Prisklass: Mellan Palmolja: Ja (Sustainable Certified)

Cloetta har ett högt anseende som en godistillverkare som vet vad de gör. Plopp och Kexchoklad är två riktiga klassiker som med glädje stoppats i svenska folkets munnar under många år. Således var förväntningarna på Cloetta Mjölkchoklad höga. Tyvärr blev det ett rejält magplask för denna chokladkaka. Visst - förpackningen är snygg, med en traditionell färgsättning. Och själva chokladkakan har både fin färg och en bra form med fyra gånger sex chokladbitar. Men där tar de positiva adjektiven slut.

Smakar som ogräddad smet

Hur Cloetta har lyckats är svårt att begripa, då märkets choklad i andra sammanhang alltid brukar smaka gott. Men Mjölkchoklad som chokladkaka har en distinkt ton av bakpulver och liknas av flera testare vid att tugga i sig en ogräddad kaksmet. Visst kan det i teorin vara ett plus att Cloetta Mjölkchoklad ej innehåller tillsatt socker. Men tyvärr misslyckas den med att tillfredsställa suget på (sockerfri) choklad, främst för att man spottar ut biten lika snabbt som man stoppade in den i munnen. Vi är besvikna.

Innehåller inget tillsatt socker, lagom stora bitar, luktar gott
Smakar bakpulver, i princip oätlig
 • Betyg 1/5 Betyg 0.5/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

0.5 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi lät samla erfarna chokladätare med en förkärlek för just mjölkchoklad. Testarna provade sig tillsammans igenom ett utbud av mjölkchoklad, samtliga sorter inköpta i vanligt förekommande matbutiker. Alla choklad som testades var i form av en chokladkaka på mellan 100 och 200 gram. Testet omfattade endast choklad som av tillverkaren angavs vara mjölkchoklad.

Åsikterna varierar kring hur mjölkchoklad bäst ska intas. En del vill äta den varm och mjuk, andra föredrar den kall och knaprig. Vår testpanel enades om att choklad smakar bäst kylskåpskall, och därför har alla chokladkakor i testet förvarats i omkring 5-6 grader C innan förtäring. I vårt test har vi värderat följande egenskaper hos varje mjölkchoklad:

Smak: Är chokladen söt, hur smakar den och hur lever den upp till förväntningarna på hur mjölkchoklad ska vara?

Konsistens och utseende: Hur ser chokladkakan ut, hur är den formad och hur mjuk eller hård är chokladen?

Bitar: Hur stora är mjölkchokladens bitar, är chokladkakan lagom tjock och är bitarna enkla att bryta av?

Utöver ovan egenskaper har vi också betygsatt mjölkchokladens doft, dess förpackning samt räknat in eventuella specialegenskaper hos varje chokladkaka. Det sammansatta omdömet har därefter vägts ihop med chokladkakans pris, varefter en testvinnare har utsetts.


Tester som smakar gott tillsammans med choklad

Cola

Kaffebryggare

Kaffemaskin

Espressomaskin

Våffeljärn

Glass

Fler tester för hemmakvällen

Streamingtjänster

Hårinpackning

Matkasse