Semla

Test av semlor 2019

När julfirandet tagit slut men vi fortfarande är kvar i en mörk vinter, vad passar då bättre till kaffet än semlor? Bakverket är både älskat och omtalat och finns i flera olika varianter även om en klassisk semla fortfarande är det som dominerar. Den traditionella semla består av bröd med kardemumma där toppen är avskuren och bildar ett litet lock. Själva semmelbullen är sedan urgröpt. Det finns olika varianter på fyllning även i en klassisk semla. Vill man vara riktigt traditionsenlig så blandas det urgröpta brödet, inkråmet, med mandelmassa och lite grädde men även bara mandelmassa är ett vanligt förekommande alternativ. Den fyllda bullen toppas med vispad grädde och högst upp läggs det avskurna locket. Hela uppenbarelsen toppas sedan med pudrat florsocker. Semmeldagen eller fettisdagen är den mars 2019.

Populära tester

Semlans historia

Fettisdagsbulle, fastlagsbulle eller semla, kärt barn har många namn. Semlan är en dessert som äts som den är eller i varm mjölk, så kallad hetvägg. Perioden för denna tradition styrs av när fastlagen infaller. Fastlagen är tre dagar innan påskfastan börjar vilket är 40 dagar innan påsk. Tredje och sista dagen i fastlagen är fettisdagen. Ursprungligen var det bara på fettisdagen som bakverket åts men tiden för semmelätandet har nu utökats markant. I Sverige görs premiär för vanliga semlor oftast redan direkt efter jul. Vissa bagerier börjar dock sälja semlor ännu tidigare och denna godsak är möjlig att få tag på även under hösten.

Från början åts bullen slät men senare, runt 1500-talet, började den fyllas med olika innehåll. Först bara bröd och grädde och senare även blandat med mandelmassa. Det var också senare, på 1700-talet, som bullen började serveras i varm mjölk. Den semlan som vi känner till idag började säljas på caféer på 1800-talet men det var först i mitten av 1900-talet som det blev vanligt förekommande att sälja den på detta sätt. Detta hade att göra med att de ransoneringar på livsmedel som funnits under andra världskriget upphörde.
Alternativ till den klassiska semlan
Semlan kommer numera i flera varianter med olika fyllningar och smaker. Det finns också många alternativ för den som är allergiker så som vaniljsemla eller semla med chokladfyllning. För den som vill ha specialkost såsom glutenfri, laktosfri, vegansk och lchf går även detta att få tag på.

En av de semmelvarianter som blivit riktigt populär på senare år är semmelwrap. Denna kreativa skapelse kommer ursprungligen från Tössebageriet i Stockholm. Ta en semla i farten och undvik kladd men få ut mesta möjliga av smaken. Ingredienserna och smakerna är de samma som i en traditionell semla men formen är istället som en wrap.

Tillhör man de som tycker det är viktigt att hålla sig till rätt semmelperiod men ändå skulle vilja börja med semlan redan innan jul så är även detta problem löst! Semla med saffran börjar säljas innan jul och bakverket är då förklätt i jultradition för att kunna locka till sig ännu fler semmelälskare.