Silverschampo: 13 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat September 2023

Vill du få bort gula toner i håret med hjälp av ett silverschampo? I det här testet kan du säkert hitta en ny favorit, då vi har utvärderat 14 schampon från olika märken, bland andra Ida Warg, L’Anza och Fudge. För att hamna i toppen av listan ska silverschampot ge ett fint resultat, inte göra håret torrt och så är det ett plus om det har en härlig doft. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Silverschampo

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av redaktörens egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Alla tester genomförs av oss, och produkterna testas på de sätt som de också används till vardags. Testet har varit pågående under ett antal veckor och alla produkter har använts regelbundet för att se hur håret reagerar vid upprepade tillfällen. Både blonderat och naturligt grått/vitt hår samt färgat hår har varit med i panelen. Slutbetyget har satts efter en bedömning av följande kriterier.

Färg: Vilket resultat blir det, och hur starkt är färgen? Vilken behandlingstid har schampot och hur kall ton får håret? Blir håret glansigt? Hur påverkar olika hårtyper resultatet?
Uttorkning: Slits håret vid användning eller är det milt? Blir håret torrt av schampot?
Användning: Vilken formula har schampot och vilken slags förpackning har den? Räcker det länge eller tar det slut snabbt? Blir det löddrigt Hur är konsistensen på schampot och hur är det att applicera? Är det drygt eller behövs mycket? Löddrar det? Doftar det gott?

Panelen har neutraliserat håret genom att använda vanliga schampon mellan perioderna av testning. Slutbetyget baseras på silverschampots pris i relation till panelens totalintryck efter användningen. I testet finns några av de mest populära silverschampon som säljs just nu, här kan du se priser för samtliga listade silverschampo på PriceRunner.

0 5 5 1

1. Ida Warg Silver Shampoo BÄST I TEST SILVERSCHAMPO

Silverschampo som luktar godis och ger samma resultat som på salong

Upplevd uttorkning: Medel Pumpflaska: Nej Intensitet på färg: Medel

Alla drömmer om att kunna återskapa det perfekta resultatet från frisersalongen hemma. Med Ida Wargs Silver Shampoo i badrummet går den drömmen nu i uppfyllelse.

Doftar gott och har skön konsistens

Det mest framträdande vid användning är den söta godisdoften som sprider sig direkt när det krämiga schampot börjar löddra i duschen. Den som inte känner sig sugen på att dofta lösgodis i svallet behöver dock inte vara orolig, lukten försvinner nämligen ganska omgående så fort håret är torrt igen. Doften är inte heller skarp eller obehaglig utan bara god.

test silverschampo idawarg

Salongsresultat

För att få så bra resultat som möjligt så rekommenderas att låta schampot sitta i håret i 5-10 minuter innan det sköljs ur. Då blir det också ett toppenresultat i salongsklass, där håret får en kall nyans som man sällan ser hemma i badrumsfixat hår. På minussidan blir håret lite torrt av behandlingen så det krävs vårdande produkt efteråt, till exempel balsam och/eller inpackning från samma serie. Silverschampot från Ida Warg räcker längre, luktar godis och är väldigt effektivt, och i kombination med den rimliga prislappen har vi absolut en vinnare här.

Salongsresultat, doftar gott, räcker länge
Torkar ut håret lite
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Björk AG Schampoo BÄSTA BUDGETVAL

Klimatkompenserat silverschampo som ger ett fantastiskt resultat

Upplevd uttorkning: Svag Pumpflaska: Ja Intensitet på färg: Medel

God doft, neutraliserar gula toner och bjuder på både återfuktning och ger glans till ett blekt hår. Här har vi ett silverschampo som gör sitt jobb med bravur.

Snällt mot håret

Björk AG Schampoo är ett silverschampo som för ovanlighetens skull gör håret mjukt och får det att kännas återfuktat, något som inte brukar vara fallet då den här typen av schampon ofta gör håret sprött och lite uttorkat. Tack vare att flaskan har pump är det lätt att få ut rätt mängd schampo som sedan löddrar fint och lätt fördelas i håret.

Bra effekt på gula nyanser

Efter avslutad användning har håret absolut en kallare nyans än tidigare. Även om du bara kör en snabbtvätt så kommer de gula tonerna dämpas, och låter du schampot sitta lite längre så blir effekten ännu bättre men du slipper de lila skiftningarna som annars lätt kan komma. Doften känns fräsch och god. Sammanfattningsvis tycker vi att detta är ett riktigt bra schampo tack vare det fina färgresultatet och det mjukgörande resultatet. Här har vi absolut en ny favorit på badkarskanten.

Gör håret mjukt, smart flaska med pump, dämpar gula skiftningar effektivt
Finns ingenting alls att anmärka på här
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

3. L'Anza Healing ColorCare BÄSTA PREMIUMVAL

Silverschampo som ger glans och ett riktigt mjukt hår

Upplevd uttorkning: Svag Pumpflaska: Nej Intensitet på färg: Medel

Det hörs på namnet att detta är en produkt som gör gott för håret. Till skillnad från många andra silverschampon har den här varianten från L’Anza nämligen riktigt vårdande egenskaper och håret får både en kallare nyans samtidigt som det känns friskt och fullt av glans.

Sparsamt lödder ger ändå godkänt resultat

Med en konsistens som påminner om gele känns inte produkten som ett vanligt schampo, men det är lättarbetat och fördelas jämnt i håret. Även löddret känns lite annorlunda med sina pyttesmå bubblor, men inte heller det är något som påverkar användningen. Resultatet blir en fin och kall nyans samtidigt som håret känns mjukt och ser otroligt välmående ut. Det finns absolut andra silverschampon som ger mer effekt på själva färgen men detta är också klart godkänt.

Annorlunda form på flaskan

Även om själva utseendet ger en exklusiv känsla så är flaskan tyvärr onödigt svår att klämma ut schampot ifrån då den är smal, hög och kvadratisk i sin design. Den doftar gott i typisk frisörsalongsanda, vilket också gör att den känns mer lyxig. Priset är relativt högt, men med tanke på resultatet och de härligt vårdande egenskaper känns det ändå som en produkt som är värd pengarna.

Bra formula, vårdar håret, räcker länge, gör håret mjukt och glansigt
Svårtömd flaska, färgeffekten kunde ha varit bättre
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Björn Axén Care Cool Silver Shampoo

Skonsamt silverschampo med riktigt bra effekt

Uttorkning av håret: Svag Pumpflaska: Nej Intensitet på färg: Stark

Björn Axéns sortiment innehåller det mesta i hårväg, från fönar och andra stylingverktyg till olika produkter för håret. Att deras silverschampo skulle hålla väldigt hög kvalitet känns som en självklarhet.

Vårdande känsla

Även om främst obehandlat hår påverkas en del av styrkan på schampot så lyckas Björn Axén skapa en produkt som både ger ett skonsam behandling och ett bra resultat. Den som har ett färgat hår kommer också märka en skillnad, både i att håret känns mer vårdat efter både tvätt och fön än vad det normalt brukar vara när man har använt silverschampo, men även på färgresultatet.

Mörklila nyans - effektiv mot gula toner

Efter frekvent användning kommer du se ett intensivt resultat, men det räcker med en tvätt för att det mörklila schampot ska trolla bort hårets gula toner och ersätta den varma känslan med en kallare nyans. Trots detta riskerar du inte att bli lilahårig men vi hade önskat en isigare ton vid längre användning. Schampot har en lite fastare och mer gelé-aktig formula som ger ett rikt lödder och är lättfördelat i håret. Schampot doftar milt och ganska neutralt, typiskt frisörsalong, och har en lätthanterlig flaska med bredare bas och smalare överdel. Björn Axén Care Cool Silver Shampoo är sammanfattningsvis ett riktigt bra silverschampo som vårdar håret samtidigt som det ger en väldigt bra färg.

Snällt mot håret, bra färgresultat, snygg förpackning, löddrar bra
Ger inte den där riktigt kalla tonen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Fanola No Yellow Shampoo

Effektivt men intensivt silverschampo

Fanola No Yellow är känt för sin starka färgintensitet och har skapat en stor buzz inom skönhetsvärlden. Det är ett silverschampo som lovar att bekämpa oönskade gula toner i blont hår. Men hur väl presterar Fanola No Yellow i verkligheten? Svaret är nyanserat.

Effektivt silverschampo som kräver varsamhet

Fanola No Yellow är utan tvekan ett extremt kraftfullt silverschampo. Kanske till och med för kraftfullt. Det är viktigt att vara mycket försiktig med användningen för att undvika att ditt hår får en lila nyans. Trots att instruktionerna föreslår en verkningstid på 1-5 minuter, kunde våra testpersoner inte ha det i håret längre än att det löddrades upp och sedan omedelbart sköljdes ur. För lång verkningstid gav nämligen oönskade resultat i form av lilatonat hår - och ibland kändes det som om det handlade om sekunder mellan en kall ton och en lila färg.

Fanola No Yellow Shampoo

Späd ut för bästa resultat

Det visade sig att Fanola No Yellow fungerade bäst när det blandades med ett vanligt schampo. Detta kan variera beroende på hårtyp och färg, men under våra tester var det tydligt att produkten var för potent för att användas på egen hand. Doften är subtil, med en lätt söt och något kemisk ton. Förpackningen är enkel och fullkomlingen skriker apoteksprodukt till sitt utseende. Flaskan saknar pump, och schampot är rinnigt men ändå lätt att applicera. Det löddrar rikligt och torkar inte ut håret, men det ger inte heller någon särskild glans.

Fanola No Yellow kan ge en imponerande kall ton om du hittar rätt dosering och verkningstid. Vi vill dock varna för att lämna produkten i håret för länge - börja med en kort verkningstid för att undvika övertoning.

Mycket pigmenterat, håret känns inte torrt, väldigt drygt
Svårt att hitta rätt verkningstid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

6. Fudge Clean Blonde Violet Toning Shampoo

Lystergivande silverschampo med en riktigt god effekt för kalla toner

Upplevd uttorkning: Medel Pumpflaska: Ja Intensitet på färg: Stark

Det är inte svårt att få ett bra resultat med den här silverschampot från Fudge. Det räcker med en behandling för att håret ska bli riktigt kallt i tonen, men utan att råka göra användaren blåhårig vilket många andra intensiva silverschampon kan råka göra. Fudge Clean Blonde Violet Toning Shampoo fungerar riktigt bra på såväl blonda som färgade och gråa hår.

Större skillnad med längre behandling

Att schampot ger bra resultat vid endast vanlig tvätt betyder att det ger ett ännu bättre resultat om man låter det sitta i lite längre. Här uppmanar vi dock att hålla koll på tiden, då det lätt kan bli lite väl intensivt om det får sitta för länge. Det är även rekommenderat att använda handskar för att minska risken för missfärgade händer, speciellt om huden är extra torr. Även hårbotten kan få en lite blå ton.

Ger både volym och glans

Det finns olika flaskor till schampot och vi föredrar pumpflaskan då det är lättare att dosera ur den, med tuben känns det som att det lätt blir för mycket. Schampot löddrar bra och har en ganska stark men ändå god doft. Efter användning får håret inte bara sin kalla ton utan även volym och glans. Kort sagt är detta ett riktigt bra och effektivt silverschampo som hamnar högt i topplistan!

Riktigt bra effekt, ger glans och volym
Kan lätt färga av sig på händerna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Schwartzkopf Bonacure Color Freeze Silver Shampoo

Ett silverschampo som ger bra effekt trots en relativt liten prislapp

Uttorkning av håret: Svag Pumpflaska: Nej Intensitet på färg: Medel

Den som är ute efter ett hår vars ton landar mer åt vitt än åt lila kan ta sig en titt på Schwartzkopf silverschampo. Det räcker med en användning för att resultatet ska synas och håret får snabbt en uppenbart mer kall ton efter tvätt. Vid regelbundet användande får både färgade och naturliga hår en fin lyster.

Ger volym och en lätt känsla

Det behövs ingen längre verkningstid för att få ett bra resultat, det räcker med den vanliga tvätten. Till skillnad från vissa andra silverschampon efterlämnar det här ett härligt hår som känns luftigt och med bra volym, där andra schampon istället kan ge en tung känsla.

Drygt och lättdoserat

Tyvärr är förpackningen inte lika praktisk som den är snygg. Tack vare sin smala design är den förvisso lättplacerad, men den välter lätt och det kan vara svårt att få upp korken när man står med blöta händer i duschen. Schampot är krämigt och doftar sött men inte särskilt intensivt, och löddrar relativt lite. Flaskan räcker länge tack vare den dryga formulan som gör schampot lättdoserat. Schwartzkopf Bonacure Color Freeze Silver Shampoo ger ett bra resultat och är absolut ett prisvärt silverschampo.

Effektivt, snällt mot håret, ger volym, räcker länge
Flaskan är smal och blir lätt ostadig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

8. Matrix Total Results Color Care So Silver Shampoo

Effektivt silverschampo för den som inte vill vänta på resultatet

Pumpflaska: Nej Känsla av uttorkning: Medel Intensitet i färg: Medel

Schampot har en lite trög formula, löddrar lagom mycket och efter användning känns håret lätt och luftigt med lite extra volym. Direkt efter tvätt är känslan något torr, men så fort håret är torrt igen kommer en len känsla.

Bättre resultat efter regelbundet användning

Det räcker att använda schampot en gång för att se resultat, men det är vid regelbunden användning som resultatet blir allra bäst. Efter det första tillfället får håret en nästintill dassig känsla i nyansen som även känns lite hård, men efter frekvent användning kommer lystern tillbaka i såväl färgat som naturligt hår. För en första tvätt är resultatet snyggast på vitt hår.

Exklusiv känsla på flaskan

Många silverschampon har en intensiv färg som lätt färgar av sig på huden, men det här schampot påverkar varken hårbotten eller händer, vilket gör det enklare att applicera. Den snygga flaskan känns nätt men ändå stabil och tillför en lite exklusiv känsla till badrummet. Matrix Total Results Color Care So Silver Shampoo fungerar bra för den som är känslig för dofter då den är mild och har en ganska neutral doft.

Effektiv, tjusig förpackning, håret känns rent
Första tvätten ger aningens dassig effekt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

9. Davines Alchemic Silver Shampoo

Silverschampo som ger bäst resultat för den som redan är riktigt ljus

Davines Alchemic Silver Shampoo är absolut en vinnare när det kommer till att se snygg ut på badkarskanten, tack vare retroflirten med äldre apotekarstil. Men nu ska ju ett silverschampo åstadkomma mer än att bara vara snyggt i sin förpackning, så hur tål det då att jämföras med konkurrenterna?

Mild i både doft och effekt

Davines hårprodukter håller generellt en hög klass och deras vårdande produkter är i regel genomgående högkvalitativa. När det kommer till silverschampot lämnas tyvärr en del att önska när det gäller resultatet som tyvärr inte ger särskilt stor effekt. Den som har väldigt ljust hår kan absolut få en lite kallare ton, men hår som redan drar åt det varma hållet har inte direkt något att hämta här. Vi saknar det lilla extra, helt enkelt. Doften är lika mild som effekten är på schampot, men det är å andra sidan bara en fördel.

Silverschampo med skönt skum

Vid användning arbetas det upp ett skönt lödder och efteråt känns håret friskt och mjukt vilket vi uppskattar då många silverschampon har en tendens att göra hår torrt och sprött. Tyvärr får betyget i sin helhet anses relativt medelmåttigt då effekten i stort sett uteblir på de hår som inte redan är väldigt ljusa. I de fallen ger dock Davines Alchemic Silver Shampoo definitivt en kallare ton, så de användarna kan säkert bli nöjda.

Torkar inte ut håret, exklusiv förpackning
Ger endast effekt i redan ljusa hår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

10. Maria Nila Palett Sheer Silver Shampoo

Ett silverschampo som är skonsamt för håret och ger ett svagt resultat

Pumpflaska: Nej Känsla av uttorkning: Låg Intensitet i färg: Svag

Precis om med Maria Nilas övriga produkter ska det här silverschampot vara skonsamt för håret, vilket vi också tycker att det är. Håret känns som vid en vanlig hårtvätt efteråt, och vi kan nog se detta som det schampo i testet som är snällast mot håret.

Milt och uppfräschande med blygsamt resultat

Som med många andra silverschampon gäller det även i detta fall att färgresultatet är lika milt som schampot är skonsamt. Det gäller att håret är väldigt ljust från start för att det ska bli någon effekt, och på naturligt vita och gråa hår samt på färgade hår syns i stort sett ingen skillnad, inte heller om man ökar tiden. Den som vill fräscha upp ett blonderat hår kan säkert tycka om schampot då håret blir lite tungt men får mycket lyster vilket ett torrt hår kan dra nytta av.

Närmast oparfymerat silverschampo

Att det är ett milt schampo speglas även i doften som är i stort sett obefintlig, vilket gör Maria Nila Palett Sheer Silver Shampoo till ett bra schampo för den som inte är förtjust i starka dofter. Flaskan är bred och står stadigt på badkarskanten, och designen är snygg och känns både stilren och lite exklusiv. Pluspoäng även för den lättöppnade flippkorken. Själva schampot är krämigt och blått och är tyvärr lätt att överdosera innan man vant sig då det blir väldigt lite lödder. Kort sagt ett schampo för den som redan är blond och vill ha ett silverschampo som är skonsamt.

Väldigt milt, doftar lite , snygg och smart flaska, ger glans
Klent resultat, tynger ner håret
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

11. Keune Care Silver Savior Shampoo

Silverschampo för dig som endast vill ha en mild effekt

Pumpflaska: Nej Känsla av uttorkning: Medel Intensitet i färg: Svag

Keune är ett salongsmärke från Nederländerna vars silverschampo tyvärr inte når hela vägen med att hålla vad de lovar. Det ger en viss effekt men absolut inte så bra som det ger sken av, så Silver Saviour passar nog mest för den som inte är ute efter någon större förändring.

Ger en svag nyansskillnad

De gula och varma tonerna blir dämpade efter användning, men effekten är minst sagt svag. För att få någon reell förändring krävs det att produkten lämnas i håret under en några minuter extra, något som sällan behövs hos konkurrenterna. Den del av håret som är lite mer torr får mest resultat, men jämfört med hur håret såg ut innan användning är det inget slående.

Smidig förpackning med lättöppnat lock

Håret får däremot en hel del glans och kommer i en flaska som har ett smidigt lock som lätt klickas upp. Det behövs ungefär samma mängd som av ett vanligt schampo och det arbetas upp ett fint skum vid användning. Det sliter inte heller direkt på håret. Schampot har en lite parfymerad ton och efter användning doftar håret fräscht. Vi hade dock behövt lite mer resultat för att kunna ranka Keune Care Silver Saviour Shampoo högre än så här.

Känns vårdande, smart flaska och lock
Ger dålig effekt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

12. L'Oréal Serie Expert Silver Shampoo

Prisvärt silverschampo som är riktigt drygt och ger bra effekt

Pumpflaska: Ja Känsla av uttorkning: Hög Intensitet i färg: Stark

När det kommer till färgresultat är detta är riktigt bra schampo för den som är ute efter kalla toner. Den gör det vita håret mer vitt, det gråa håret mer grått och blonderade hår blir kalla.

Snabbt och direkt resultat

Det krävs ingen regelbunden användning för att se resultat, det räcker med en schamponering för att se skillnad, och den som vill ha rejält resultat låter schampot sitta i lite extra. Tyvärr är det inte bara färgen på håret som blir annorlunda, även kvaliteten påverkas. Blonda hår som är torra från start kommer kräva en rejäl återfuktning efter användning, medan obehandlat hår klarar sig lite bättre. Balsam och inpackning är dock verkligen att rekommendera som avslutning då håret blir riktigt uttorkat.

Praktiskt med två storlekar på flaska

Förpackningen kommer i två storlekar, där den mindre flaskan är enkel att få med på resan och tar liten plats i duschkorgen. Den stora flaskan finns med pump vilket gör schampot lättdoserat. Det är även väldigt drygt. Även om det här silverschampot har en prislapp av det mindre slaget så kan det tyvärr inte balansera upp det torra resultatet. Det finns konkurrerande märken som också ger ett intensivt resultat, och är betydligt snällare mot håret samtidigt.

Bra färgintensitet, två förpackningsstorlekar, bra pris, räcker länge
Torkar ut håret rejält
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 2.5 1

13. Kevin Murphy Blonde Angel Wash

Silverschampo för den som vill ha ett svagt resultat och en härlig doft

Pumpflaska: Nej Känsla av uttorkning: Låg Intensitet i färg: Svag

Silverschampot från Kevin Murphy är till en början mörkt lila i flaskan men skummet blir snabbt vitt när det börjar löddra i håret. Det intensiva löddret gör att det känns enkelt att dosera rätt. Konsistensen är lagom seg och schampot doftar väldigt gott av cola.

Mycket blygsamt resultat

Den som har grått eller vitt hår kommer se en snäll kallare nyans, speciellt efter regelbunden användning. På hår som har slingor eller som är färgat blir resultatet däremot i stort sett obefintligt. Att förlänga verkningstiden i ett försök att få ett bättre resultat hjälper tyvärr inte heller. Schampot känns mildare än många konkurrenter, även om håret blir något torrare efter användning. Förpackningen är rektangulär och har korken nere på långsidan vilket gör att det är lätt att få ut allt schampo. Tyvärr gör det även att den kanske blir lite svårplacerad i duschkorgen.

Risker att läcka på resan

Den som ska ut och resa gör bäst i att packa ner flaskan i en påse för att säkra packningen från en ofrivillig färgning, den har nämligen en tendens att läcka lite. Kevin Murphy Blonde Angel Wash är ett schampo som passar bäst till den med ofärgat hår, eller om man vill boosta ett redan kallt hår.

Konsistensen är bra, räcker länge, snällt mot håret
Klent resultat, läckande kork
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Så gjorde vi testet

Testerna som görs av oss är oberoende och består endast av redaktörens egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Alla tester genomförs av oss, och produkterna testas på de sätt som de också används till vardags. Testet har varit pågående under ett antal veckor och alla produkter har använts regelbundet för att se hur håret reagerar vid upprepade tillfällen. Både blonderat och naturligt grått/vitt hår samt färgat hår har varit med i panelen. Slutbetyget har satts efter en bedömning av följande kriterier.

Färg: Vilket resultat blir det, och hur starkt är färgen? Vilken behandlingstid har schampot och hur kall ton får håret? Blir håret glansigt? Hur påverkar olika hårtyper resultatet?
Uttorkning: Slits håret vid användning eller är det milt? Blir håret torrt av schampot?
Användning: Vilken formula har schampot och vilken slags förpackning har den? Räcker det länge eller tar det slut snabbt? Blir det löddrigt Hur är konsistensen på schampot och hur är det att applicera? Är det drygt eller behövs mycket? Löddrar det? Doftar det gott?

Panelen har neutraliserat håret genom att använda vanliga schampon mellan perioderna av testning. Slutbetyget baseras på silverschampots pris i relation till panelens totalintryck efter användningen. I testet finns några av de mest populära silverschampon som säljs just nu, här kan du se priser för samtliga listade silverschampo på PriceRunner.

Tre tips när du köper silverschampo

Vad gör egentligen ett silverschampo? Förutom att rengöra håret (du behöver alltså inte tvätta det med ditt vanliga schampo först) så ger det glans och ökad lyster till naturligt blont eller grått hår. För den som har blonderat hår hjälper schampot till att dämpa gula och orangea toner mellan frisörbesöken, och de riktigt effektfulla varianterna kan faktiskt rädda upp nyansen på en misslyckad hemmablekning helt okej. Ett mindre bra schampo riskerar dock att förvärra skadan genom att göra håret grönt eller lila. Här är fem tips som ökar chansen att få en blond frisyr i rätt nyans!

Välj ett vårdande silverschampo

Låt oss vara ärliga här – ett silverschampo är inte direkt någon vårdande kur, tvärtom så kan ett alltför regelbundet användande av silverschampo slita en del på håret. Speciellt när vi börjar titta efter de lite billigare varianterna på hyllan. Har man redan slitet hår så är framförallt längderna lite porösa och drar gärna åt sig mer av pigmentet i schampot, vilket kan ge en oönskad grå, grön eller allt för lila ton. Investerar du lite mer pengar i ett silverschampo med vårdande egenskaper så kommer håret att fortsätta kännas friskt och ha en fin nyans tvätt efter tvätt utan att håret blir slitet.
Många märken har silverbalsam och även silverinpackningar i samma serie, prova dig fram och se om du kanske kan varva schampot med ditt vanliga schampo och istället endast använda balsam eller inpackningen under en period. Prova dig fram och se vad ditt hår mår bäst av!

Köp rätt silverschampo för din hårtyp

Något som är viktigt att veta innan du börjar leta efter ett bra silverschampo är att det endast fungerar på ett hår som redan är ljust. Det kan alltså inte bleka eller ljusa upp ett mörkt hår. Däremot så passar det oavsett vilken hårtyp du har, även om du får vara extra uppmärksam på resultatet ifall ditt hår är väldigt torrt då det drar åt sig mer av pigmenten.

 • Blonderat hår: Att man är så snygg direkt efter ett frisörbesök beror oftast på att man har fått en nyansering efter blekningen, vilket gör att håret får en kallare ton. Tyvärr håller detta sällan i längden utan tvättas ur, och då är ett bra silverschampo på sin plats för att underhålla den tonen innan det är dags för ett nytt besök. Välj ett som även tillför extra fukt då håret ofta slits en del av blekningen.
 • Naturligt blont hår: Tillhör du den del av befolkningen som slipper betala dyra pengar för att låta en frisör underhålla din blonda frisyr så grattis. Den som har ett naturligt blont hår som får lite blondare slingor av sommarsolen kan titta lite extra efter ett glansgivande silverschampo som hjälper till att ge ökad lyster i tillägg till nyansen.
 • Naturligt grått hår: När man har gått från några grå strån i botten till en helt grå frisyr så tänker många att håret är så silvrigt som det kan bli och man väljer bort silverschampo och andra liknande hårvårdsprodukter. Men använder man rätt silverschampo och/eller -balsam så kommer det grå håret bara bli ännu snyggare och se friskare och glansigare ut. Titta efter ett schampo anpassat för just grått hår så kommer resultatet bli bäst!

Silverschampon med olika verkningstid

En del silverschampon går att ha i håret hur länge som helst utan att det blir någon direkt skillnad mot att tvätta ur det direkt. Andra verkar som en toning som långsamt förvandlar ditt blonda svall till ett lila dito om du inte sköljer ur schampot i tid. Beroende på vilket resultat du är ute efter så se till att schampot matchar dina önskemål. Ibland vill man bara ha en liten uppfräschning av nyansen och ibland vill man ha lite mer effekt, och då är det bra att hitta rätt produkter som kan göra både och. Det går även att ta ett silverschampo med starkare effekt och blanda en klick i sitt vanliga schampo eller balsam för att få lite extra pigment men utan att riskera att det blir för mycket. Här kan du läsa mer om hur man bäst använder silverschampo.

Det kan kännas som lite av en djungel när man först börjar botanisera bland de olika produkterna, men den som vill ha ett fräscht och blont hår kommer förmodligen tycka att det är värt tiden det tar att hitta en favoritprodukt. Ett silverschampo som hjälper dig att få rätt ton på håret utan att torka ut det (eller ge en oönskad färg som passar bättre på Halloween) kommer göra tiden mellan frisörbesöken mycket trevligare. Och den med grått hår kommer känna att håret blir glansigare och känns friskare och lättare att styla med rätt produkter.
Kort sagt: med ett silverschampo vars formula passar dina förutsättningar och önskemål så kommer du få ett hår vars fina nyans och glans kan hålla sig betydligt längre.


Allt om silverschampo

Silverschampo kan användas istället för vanligt schampo om man vill ha en kallare nyans i ett vitt, gått, blont eller blonderat hår som drar åt gult. Det kan även användas på hår med varma toner men riskerar då att göra färgen mer dassig om det får sitta i för länge. På senare tid har utvecklingen av silverschampo gjort att det går att använda mer frekvent utan något extremt slitage på håret. Att använda balsam och/eller inpackning är dock en god idé för den som använder det ofta. Tycker man att schampo är lite för klent så finns det även balsam och inpackning med silverpigment, de produkterna stänger igen hårstrået och ger inte lika stark effekt men kan tillföra både mjukhet och glans.

Silverschampo är dock inte till för att rädda ett hår som blivit fel, utan en produkt som ska hålla en redan kall ton vid liv mellan behandlingarna. För den som vill ha mer pigment finns även så kallade färgbomber som fungerar mer som en toning och ger ett resultat som är både intensivare och mer långverkande.

Hur används silverschampo?

Tanken med silverschampo var att grå- och vithåriga personer skulle kunna bli av med varma toner i håret utan att färga det. Nu är det mest använt till blonda hår med samma grundtanke, att få nyansen från varm till kall. Silverschampot fäster i håret när det hårstrået öppnar upp under tvättning, och får då bort en del av den gula känslan. Ibland kan det vara bra att tvätta håret en gång först, få bort så mycket vatten som möjligt från håret och sedan stryka ut silverschampot uppifrån och ner. Hår som är behandlade och torra drar åt sig mer pigment, så håll koll på topparna så att de inte får för mycket i sig, om det inte är den lila känslan man vill åt.

Frisörer rekommenderar en regelbunden användning på en eller ett par gånger per vecka, med en verkningstid på 3-5 minuter. Vissa silverschampon kan man med fördel använda som en boost på 10-15 minuter för att få mer effekt, lite beroende på produkt och hårkvalitet.

Eftersom löshår gjort på äkta hår fungerar på samma sätt som vanligt hår så går det även att använda silvershampo på löshår, men testa gärna på en dold slinga först då håret har behandlats på olika sätt innan isättning.

Utgångna produkter

0 5 3 1

Label M Cool Blonde Shampoo

Silverschampo med starka pigment och en lika stark doft

Pumpflaska: Nej Känsla av uttorkning: Hög Intensitet i färg: Stark
Label M Cool Blonde Shampoo

Det första man möts av när man är öppnar korken är doften och det är tyvärr ingen angenäm upplevelse. Den starkt kemiska doften är onekligen ett stort minus och det känns inte som att det här är ett schampo som kommer bli särskilt välanvänd just därför.

Starka pigment och lika stark lukt

Många hårprodukter kan lukta en del under appliceringen men sedan försvinner oftast åtminstone en del av doften när håret är ursköljt och torkat. Tyvärr gäller det inte Label M Cool Blonde Shampoo vars rengöringsmedelsaktiga doft förföljer en resten av dagen.

Även pigmentet är starkt vilket är uppskattat så länge man håller koll på tiden. Sitter det i för länge kommer nämligen den kalla tonen ersättas av den mer den klassiska blålila färgen som förr ofta var standard på äldre damers salongsbesök.

Håret blir torrt

Hur känns håret efteråt då? Även här väntar tyvärr en besvikelse då håret känns både torrt och slitet och den lilla glans som schampot ger väger tyvärr inte upp för det resultatet.

Det finns många silverschampon på marknaden som både ger ett bättre resultat och som dessutom luktar gott, så vi kan inte se att det ska finnas någon anledning att försöka sig på att vänja sig vid detta.

Bra färgintensitet, smart lock, lättdoserat
Har en hemsk doft
0 5 3.5 1

Bed Head Dumb Blonde Purple Toning

Ett bra silverschampo för en snyggt kall ton

Pumpflaska: Ja Känsla av uttorkning: Låg Intensitet i färg: Medel
Bed Head Dumb Blonde Purple Toning

Dumb Blonde Purple Toning doftar gott av fudge och vanilj, men utan att vara så skarp i doften som deras produkter annars kan vara. Schampot är ljuslila och den smidiga pumpflaskan gör schampot lättdoserat oavsett hårlängd. Dumb Blonde har precis som många andra silverschampon en något uttorkande effekt på håret, men inte särskilt mycket och det avhjälps lätt med att använda balsam efter hårtvätten.

Snabbt resultat på vitt och blekt hår

Schamponeringen bjuder på en relativt rinnig konsistens av lödder, men bubblorna är små, känns mjuka och skummet som bildas är vitt. Den som har ett vitt eller behandlat hår kommer se resultat redan efter en minut, och det blir snabbt en kallare ton på håret. För den med obehandlat eller grått hår blir resultatet tyvärr mer dassigt och med en varmare ton, vilket påverkar den vars hår har börjat övergå i vitt eller grått men där det grå ännu inte jämnat ut sig.

Ger luftigt och härligt hår

Att låta schampot sitta i längre ger inte ett mer intensivt resultat, något som är både positivt och negativt. Positivt för att man minskar risken för att bli lilahårig, negativt för att man inte kommer åt den där lilla extra effekten. Efter användning har håret volym och en härligt lätt och fräsch känsla. Den som behöver boosta ett redan kallt hår eller bara är ute efter något med en mild effekt kommer tycka att Bed Head Dumb Blonde Purple Toning är ett bra köp.

Snyggt kallt resultat, skönt skum, smart flaska med pump, ger volym
Går inte att intensifiera, brunt och grått hår får ett lite dassigt resultat