Silverschampo top picture 2

Silverschampo: 9 produkter i test

Updated November 2017

Silverschampo används för att neutralisera gula eller orangea toner i ett blont, vitt eller grått hår och för att skapa det där populära kalla resultatet. Produkten går också använda på bruna eller röda hår för att få en annan nyans, då behöver man dock vara extra uppmärksam så att inte schampot får verka för länge då det kan ge ett dassigt resultat.

Silverschampo torkar ut ditt hår något, men under de senaste åren har det utvecklats många bra produkter. Det finns vissa som hävdar att det sliter och är skadligt och förr lämnade schampot ett större avtryck på håret men nu är det mycket skonsammare. Dock är det bra att avsluta med en vårdande produkt som exempelvis en vanlig inpackning. För den som vill ha en väldigt kall nyans på sitt hår finns både silverbalsam och silverinpackning att tillgå. Resultatet blir inte lika intensivt eftersom de är till för att sluta hårstrået igen och därför inte tillför lika mycket pigment men det kan helt klart vara en snygg finish.

Viktigt att komma ihåg är att silverschampo inte tar bort de gula tonerna i håret eller bleker det. Är man inte nöjd med sin färg när man går från frisören ska man gå tillbaka och få det omgjort. Detta är bara ett sätt att hålla håret snyggt mellan besöken. Silverschampo är inte heller detsamma som en färgbomb som också det har blivit mycket populärt. Färgbomben är som en slags toning med mycket mer pigment i och som ger ett mer bestående resultat.

Hur används silverschampo?

Silverschampo fungerar att använda på såväl färgat och blonderat hår som naturligt. Från början var det tänkt för personer med naturligt grått eller vitt hår för att få bort gula eller guldiga nyanser utan att behöva färga men numera är det mest frekvent använt av blonda personer. När man schamponerar håret öppnas hårstrået som gör att de violetta pigmenten i produkten kan fästa vilket ger det kalla resultatet. Med vissa silverschampon kan det vara bra att tvätta med vanligt schampo en gång innan applicering. Håret drar åt sig mer när det är torrt, krama därför ur håret ordentligt och stryk sedan på schampot snarare än att löddra upp det som ett vanligt schampo. Att torra hår drar åt sig mer pigment gör också att schampot kan slå olika på olika hår. Blekta hår är oftast torrare vilket gör att de drar åt sig pigmenten snabbare och i större utsträckning. Därför är det viktigt att vara extra uppmärksam om man har blonderat eller torrt hår för att undvika att färgen slår över mot violett utan istället stannar vid en härligt askblond nyans.

Hur ofta silverschampo ska användas varierar men rekommendation från frisör är 1-2 gånger i veckan och då låta den verka 3-5 minuter. Ett tips är att låta verkningstiden vara 10-15 minuter någon gång ibland för att få mycket effekt med intensivt resultat. Dock är detta väldigt individuellt beroende på hårtyp och vilken produkt som används.

Många undrar om det går att använda silverschampo i löshår. Och ja, löshår är ju egentligen bara vanligt hår om det är äkta, så naturligtvis går det att använda. Dock måste man tänka på att det kanske inte kommer reagera på samma sätt som när man använder schampot i sitt eget hår. Ett löshår är svårt att veta hur det har behandlats innan det hamnar hos en själv vilket gör att man kan få ett oväntat resultat. Var därför extra uppmärksam vid applicering för att inte riskera en oönskad effekt.

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt test av silverschampo har pågått under flera veckor. Varje schampo har testats vid upprepade tvättar för att avgöra förändringar i resultat samt använts med längre verkningstid. Produkterna har testats på färgat, blonderat och naturligt vitt/grått hår. Omdömet har huvudsakligen baserats på nedanstående egenskaper.

Färg: Hur starkt blir färgresultatet på håret? Hur mycket kallare nyans blir det och hur snabbt går det? Vilket resultat ger schampot på vilka hårtyper? Får håret glans och lyster efter användning?

Uttorkning: Hur mycket torkar schampot ut håret? Är det skonsamt eller sliter det mycket?

Användning: Hur är konsistensen på schampot och hur är det att applicera? Är det drygt eller behövs mycket? Löddrar det? Hur doftar produkten och hur bra är förpackningen?

Mellan testperioden av två schampon har vanligt schampo använts för att håret ska vara neutralt vid början av testet. Betyget är satt utifrån en helhetsupplevelse av produkten i förhållande till dess pris.

Fudge Clean Blonde Violet Toning Shampoo

Fantastiskt effektivt och lystergivande som lämnar en skön känsla i håret

Finns som pumpflaska: Nej Upplevd uttorkning: Medel Upplevd färgintensitet: Stark
Bäst-i-test.se 2017.png

Wow vilket schampo! Är man ute efter något som ger väldigt mycket resultat är detta helt rätt. Fudge Clean Blonde ger en intensiv kall nyans med härlig lyster efter bara en tvätt. Vita och blonda partier blir riktigt isiga utan att slå över mot det blå/violetta hållet men schampot fungerar bra även på grått eller färgat hår. Vill man ha ett ännu intensivare resultat kan man öka verkningstiden men här behöver man hålla koll så att det inte sitter i för länge då färgen i så fall riskerar att slå över mot violett. Har man bara kontroll ger det dock ett fantastiskt resultat. Har man torra händer är det att rekommendera att använda handskar vid applicering. Färgeffekten är nämligen så pass stark att torra partier och hårbotten också lämnas med en blå nyans.

Konsistensen på schampot är lagom seg, dock gör den tandkrämslika tuben att det är något svårt att dosera och det är lätt att ta mer än som behövs. Efter tvätt, med ganska mycket lödder, lämnas håret med volym utan att vara för torrt. Håret känns lätt och blir fullt av lyster. Doften är relativt starkt men inget som stör. Detta är ett otroligt effektivt silverschampo som är väl värt sitt pris vilket gör att det blir bäst i test.

+Fantastiskt effektivt, lystergivande, medel uttorkning
Svårhanterlig förpackning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

L'Anza Healing ColorCare

Lystergivande och mjukgörande som ej torkar ur

Finns som pumpflaska: Nej Upplevd uttorkning: Svag Upplevd färgintensitet: Medel

Går det kombinera effektiv kyleffekt med vård? Svaret är numera ja. Lanza Healing ColorCare är helt enkelt fantastiskt mot håret. Produkten är väldigt vårdande och ger massor med lyster. Trots detta ger det också en kylande effekt på håret, något som inte är så vanligt. Visst är det inte det schampo som ger mest effekt men resultatet blir helt klart godkänt. Färgen blir jämnt kall över hela håret och tillsammans med medlets mjukgörande egenskaper så ser håret friskt och välmående ut.

Löddret har en annorlunda konsistens. Det har nämligen så små bubblor att det knappt känns som det löddrar alls. Till skillnad från andra schampon som inte löddrar så är det dock inga problem att få Lanza Healing ColorCare jämnt fördelat i hela håret. Inte heller det faktum att konsistensen är i princip som gele är ett problem utan snarare något som bidrar positivt till intrycket. Ett litet minus får dock Lanza för flaskan. Den är hög och avlång, och alla sidor är sedan lika breda. Denna kvadratiska bas gör det ganska svårt att klämma ur schampo ur flaskan. Flaskans utseende är dock, precis som med Lanzas övriga produkter, lyxigt. Även den frisöriga doften förstärker den lyxiga känslan. Prislappen är saftig men det är inte bara lyx man betalar för utan även för de många goda egenskaperna hos Lanza Healing ColorCare.

+Vårdande, bra konsistens, drygt, lystergivande, mjukgörande
Något svag färgeffekt, dålig förpackning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Björn Axén Care Cool Silver Shampoo

Kombinerar att vara skonsamt och ändå ge mycket resultat

Finns som pumpflaska: Nej Upplevd uttorkning: Svag Upplevd färgintensitet: Stark

Björn Axén är ett märke känt både för sina frisörprodukter såväl som för stylingverktyg. Självklart finns också ett silverschampo i sortimentet och inte helt förvånande så ger det ett fantastiskt bra resultat. Björn Axén har lyckats kombinera mycket färg med ett vårdande resultat. Detta är utan tvekan ett av de schampon som är mest skonsamt mot håret. Naturligtvis torkar det ur en del och det framförallt på obehandlat hår. Men på färgat hår märks de vårdande effekterna såväl i duschen som efter föning då håret är mjukare än det brukar vara när silverschampo har använts. Detta kombineras med ett mycket bra resultat på hårfärgen. Den mycket mörkt lila krämen gör att gula toner försvinner och en kall nyans tar plats, men utan risk för att färgen slår över till lila. Resultat syns efter en applicering men blir klart mer intensivt efter upprepade tvättar. Vid längre verkningstid saknas tyvärr en isigare ton.

Konsistensen på schampot är mycket fast, nästan som gelé. Trots detta är det lätt att applicera och ett mycket fast lödder med stora bubblor kan jobbas upp. Doften på schampot inger frisörkänsla men är på samma gång neutral och försiktig. Som alla Björn Axéns produkter så kommer silverschampot i den ikoniska flaskan med bred bas och mycket smal topp. En förpackning som är enkel att hantera samtidigt som den är snygg. Björn Axén Care Cool Silver Shampoo är helt enkelt mycket bra och dess förmåga att kombinera färgintensitet med skonsamhet gör det till ett silverschampo i toppklass.

+Skonsamt, fin färg, bra lödder, smidig och snygg flaska
Isigare ton vid längre verkningstid saknas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

Schwartzkopf Bonacure Color Freeze Silver Shampoo

Volymgivande och skonsamt som ger snabbt resultat och räcker länge

Finns som pumpflaska: Nej Upplevd uttorkning: Låg Upplevd färgintensitet: Medel

Schwartzkopf silverschampo ger snabbt och effektivt resultat. Redan efter en tvätt lämnas håret med en märkbart kallare och härlig nyans. Färgen på håret drar åt det vita hållet snarare än violett vilket är positivt. Efter att schampot använts några fler gånger framträder också en vacker lyster i såväl färgade som naturliga hår. Det goda resultatet framträder även när man låter schampot verka lite längre även om detta inte behövs utan tillräcklig effekt fås direkt. Känslan i håret efter användning är mycket positiv då det är relativt skonsamt utan att tynga ner. Schampot ger istället volym och ett lätt och luftigt hår.

Flaskan som produkten kommer i är snygg men tyvärr något instabil. Den smala botten gör visserligen att den är enkel att få ner i duschkorgen men den välter lätt och åker i golvet. Den är också lite svår att öppna med blöta händer. Den tjocka krämen som kommer ur flaskan doftar svagt men sött med en hint av vanilj. Det blir ganska lite lödder och schampot är lätt att dosera vilket gör att det räcker länge. Ett prisvärt schampo som ger resultat.

+Snabbt resultat, skonsamt, volymgivande, drygt
Instabil flaska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Matrix Total Results Color Care So Silver Shampoo

Ger snabbt resultat och en ren känsla och kommer i en mycket snygg flaska

Finns som pumpflaska: Nej Upplevd uttorkning: Medel Upplevd färgintensitet: Medel

Ett medel-löddrande schampo med härligt seg konsistens som lämnar dig med en ren och lätt känsla i håret. Håret blir lite torrt efter användningen men känns ändå lent när det torkat. Schampot ger också viss volym. Redan efter en tvätt blir det ganska mycket resultat på färgnyansen. Efter första tvätten blir dock nyansen ganska hård och resultatet nästan lite dassigt. Det fungerar efter en tvätt bättre i vitt hår än på färgat och grått. Efter att schampot använts några gånger blir dock resultatet bättre och håret återfår en härlig lyster oavsett om det är färgat eller naturligt. Att låta verkningstiden vara längre ger inte något nämnvärt annorlunda resultat.

Positivt är att produkten inte färgar av sig speciellt mycket på händer och hårbotten vilket gör att man kan vara mindre försiktig vid applicering. Flaskan som den dryga krämen kommer i är snygg och modern och känns lyxig. Den är tillräckligt smal för att lätt få plats i de flesta duschkorgar men samtidigt så pass bred att den känns stabil. Doften är mycket mild och neutral vilket gör att den passar bra även för personer som är känsliga för dofter,

+Ren känsla, snabbt resultat, snygg flaska
Något dassigt resultat efter första tvätten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bed Head Dumb Blonde Purple Toning

Har bra lödder och ger en fin kall ton på färgat hår

Finns som pumpflaska: Ja Upplevd uttorkning: Låg Upplevd färgintensitet: Medel

Dumb Blonde Purple Toning är ett ljust violett silverschampo med härlig doft som påminner om vaniljfudge. Till skillnad från vissa andra av Bed Heads produkter så är doften inte för stark utan riktigt behaglig. Ett stort plus är att håret inte blir speciellt torrt efter användning. Visst blir det torrare än av vanligt schampo men det räcker gott med balsam efteråt. Dumb Blonde kommer i en smidig pumpflaska, vilket gör det enkelt att få en lagom mängd. Varje pump ger relativt lite schampo vilket gör att pump-lösningen passar bra oavsett hårlängd.

Vid applicering bildas ett mjukt, vitt lödder med små bubblor. Det löddrar relativt mycket men löddret har ganska lös konsistens. Redan efter en applicering där schampot fått verka den kortaste verkningstiden, 1 minut, syns resultat. Håret får en klart kallare nyans. På behandlat eller vitt hår fungerar det mycket bra medan resultatet på obehandlat grått eller brunt hår blir lite dassigt och gulaktigt. Något som kan vara problematiskt om du börjar få grått/vitt hår men inte ännu har en jämn färg över håret. Om verkningstiden ökar blir inte resultatet nämnvärt mer intensivt än vid första applicering. Det innebär visserligen att man inte heller behöver oroa sig för att det ska slå över och bli lila. Något värt att lyfta är att håret får en härligt luftig känsla och en hel del volym.  Är håret redan kallt eller bara saknar en boost så kan Bed Head Dumb Blonde Purple Toning vara ett mycket bra alternativ.

+Bra lödder, fin kall ton, smidig pumpflaska, volymgivande
Ej mer resultat vid längre verkningstid, dassigt resultat på brunt/grått
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Maria Nila Palett Sheer Silver Shampoo

Otroligt skonsamt och lystergivande i smart flaska och med försiktig doft

Finns som pumpflaska: Nej Upplevd uttorkning: Låg Upplevd färgintensitet: Svag

Maria Nila marknadsför sina produkter som mycket skonsamma för håret och detta stämmer även för deras silverschampo. Det är förmodligen testets mest skonsamma produkt och när man använt den känns det ungefär som när man använt ett vanligt schampo. Färgresultatet från detta schampo är mycket försiktigt. På naturligt grått/vitt hår och på färgat hår är resultatet knappt märkbart. Inte heller om man ökar verkningstiden blir det skillnad på den kalla nyansen, även om det är mycket lystergivande. Dock kan detta vara ett bra alternativ om man redan har ett kallt blonderat hår och bara vill ha en uppfräschning. Håret blir tungt av schampot vilket också gör det passande för ett blonderat torrare hår som behöver något extra skonsamt.

Den skonsamma profilen märks även av att produkten nästan inte doftar alls. Det gör att det passar extra bra för någon som är känslig för dofter. Flaskan är stilren och snygg och ger en lyxig känsla. Att den är bred gör att den kan ha svårt att samsas med andra flaskor i duschkorgen men å andra sidan står den stabilt och välter inte. Den smarta korken som går att öppna med bara ett fingertryck gör också att det blir enkelt att manövrera flaskan men bara en hand. Ut ur flaskan kommer en blåaktig, len kräm. Eftersom den ger ganska platt lödder finns risk att man tar mer än man behöver men får man väl rätt mängd känns det väldigt skönt i håret. Helt enkelt ett skonsamt schampo som passar bäst för blonderade hår.

+Mycket skonsamt, försiktig doft, smart flaska, mycket lyster
Nästan inget färgresultat, ger tungt hår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

L'Oréal Serie Expert Silver Shampoo

Räcker länge och ger intensivt resultat till lågt pris

Finns som pumpflaska: Ja Upplevd uttorkning: Hög Upplevd färgintensitet: Stark

Detta schampo har en fantastisk effekt på färgen och lämnar en mycket kall och intensiv nyans. Gråa hår blir gråare, vita blir vitare och blonda blir kallare. Redan efter en tvätt märks resultat och låter man schampot verka längre blir det ännu mer intensivt. Dock är detta det schampo i testet som lämnar det torraste resultatet. Torrt som krispiga höstlöv blir håret efter användning och en inpackning eller återfuktande balsam är i princip ett måste. På ofärgade och icke skadade hår kan det fungera att använda men på blonderade hår som redan från början är torra är det inte lika passande.

Flaskan är liten och konformad vilket gör den lätt att ta med på resa och lätt att förvara i duschen. Förpackningen finns också i större flaska och kommer då i pumpvariant. Trots att L'Oréal är något billigare än de flesta andra silverschampon och ger stor effekt på färgintensitet väger det inte helt upp för den torrhet som lämnas i håret. Vill man vara snäll mot sitt hår finns det andra alternativ som är mer skonsamma. Dock har detta schampo en tunn konsistens och som löddrar medelmycket vilket gör det lätt att dosera och det är mycket drygt.

+Intensivt resultat, lågt pris, flaskor i olika storlek, drygt
Mycket uttorkande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Kevin Murphy Blonde Angel Wash

Skonsamt och drygt schampo med fast konsistens som ger mycket lödder

Finns som pumpflaska: Nej Upplevd uttorkning: Låg Upplevd färgintensitet: Svag

Detta coladoftande silverschampo har en härligt fast konsistens utan att bli för segt. Det löddrar riktigt mycket vilket gör att man inte överdoserar utan schampot räcker länge. När schampot trycks ut i handen har det en mörkt intensiv violett färg. Däremot försvinner denna färg nästan helt när krämen appliceras i håret och löddret blir i princip helt vitt. På färgat/slingat hår ger det i princip inget resultat alls medan det på vitt/grått hår ger en mild kall nyans som också blir något förstärkt vid upprepade tvättar. Att låta schampot verka längre ger inte heller ett mer intensivt resultat. Håret blir något torrare än vid tvätt med vanligt schampo men det är betydligt skonsammare än flera andra silverschampon. Dock ger det också mindre resultat.

Förpackningen som schampot kommer i känns modern och snygg. Eftersom korken sitter där nere så är det lätt att få ut schampot även när flaskan börjar bli tom. Dock gör placeringen av korken att den inte passar i alla duschkorgar. Värt att notera är också att flaskan har lite svårt att hålla tätt. Ska man ut och resa rekommenderar vi därför att den läggs i en påse i väskan. Kevin Murphy Blonde Angel Wash med sin försiktiga framtoning passar bäst till ofärgade eller redan kalla hår.

+Fast konsistens, drygt, skonsamt
Svag färgintensitet, flaska som läcker
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Bästa pris hos: