Test av Mandolin: 7 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2024

Vill du strimla vitkål snabbt till en härlig pizzasallad, skiva potatis till en gratäng eller snabbt och enkelt få perfekta pommes frites? Vi har testat mandoliner från märken som Kyocera, De Buyer, OXO och Benriner. För att en mandolin ska kunna utses till bäst i test så måste den vara lätt att både montera, använda och rengöra.

Testvinnare - Mandolin

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av mandoliner har vi använt varje mandolin under en period. Både i vardag och i julstök, för att kunna skapa en uppfattning om hur väl de fungerar. Efter att alla testats separat har vi fortsatt haft alla modeller hemma under en period för att få en känsla för mandolinerna över tid och för att kunna svara på frågan: Vilken väljer jag oftast när jag behöver en mandolin?

Under testperioden och i utvärderingen har följande saker varit viktigt:

Funktion: Är den säker eller finns risk att skära sig? Är den enkel att diska? Blir det ett bra resultat?
Användarvänlighet: Hur lätt är den att montera? Hur enkelt är det att ställa in den som man vill? Är den enkel att förvara?
Prisvärd: Även priset har varit en faktor i betygsättningen. En mandolin för 1500kr bör leverera på en annan nivå än en mandolin för 250kr för att betraktas som prisvärd.

Därefter har en eller flera testvinnare utsetts.

0 5 5 1

1. OXO Steel Chefs Mandolin 2.0 BÄST I TEST MANDOLIN

Gediget konstruerad mandolin med proffsnivå på mängden av tillskärningsmöjligheter

OXO Steel är en mandolin i premiumsegmentet som levererar på alla punkter. Kvalitet, funktion och användarvänlighet är alla i topp. Mandolin ger från första stund ett mycket gediget intryck. Tillverkad nästan helt i rostfritt stål och med gummiklädda fötter är detta en modell som sannolikt kommer hålla för många års användning.

Imponerande bredd på inställningsmöjligheter

Inställningar hanteras med en rejäl gummerad ratt på ena sidan. Via den går det att ställa in tjockleken i 0,5 mm intervaller. Fortsätter man skruva på ratten så dyker knivarna för att strimla upp och tjockleken anpassas så det som strimlas blir symmetriskt, 3 eller 9 mm. En mycket bra konstruktion. Själva kniven går att vända på med ett enkelt handgrepp där ena sidan ger släta skivor och andra sidan räfflade skivor. Mängden inställningar som finns och enkelhet att växla mellan dem gör att detta känns som en modell som nästan hör hemma i ett professionellt kök.

OXO Steel Chefs Mandolin 2.0

Resultatet är utmärkt rakt igenom. Knivarna är vassa och den lite större storleken kombinerat med den stabila konstruktionen gör att det går fort och enkelt att skiva eller strimla även större mängder. Rengöring är sällan något problem med mandoliner och denna är inget undantag. Ofta räcker det att skölja av den, men alla delar går att köra i diskmaskinen om man så önskar.

Utrymmeskrävande men gedigen mandolin

Finns det några nackdelar med OXO Steel Cgefs Mandolin 2.0? Ja, det större formatet och den rejäla konstruktionen kommer till priset av att den även när den är ihopfälld tar ganska stor plats. Den går fortfarande ned i en kökslåda. Men jämfört med de små modellerna i testet så är den ganska stor. Så om du vet med dig att du har dåligt med utrymme i köket, fundera på om detta är modellen för dig. En liten mandolin som man tar fram och använder ofta är alltid bättre än den stora som blir liggande kvar i något skåp.

Utöver storleken upplevs detta som en toppresterande produkt, och det höga priset motiveras av funktioner och användarvänlighet. Uppskattar man den imponerande bredden av tillskärningsmöjligheten så är det helt enkelt omöjligt att bli missnöjd med OXO Steel Chefs Mandolin 2.0.

Stabil, användarvänlig, enkla inställningar, vassa knivar
Ganska dyr, platskrävande förvaring
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

2. Zyliss Handmandolin BÄSTA BUDGETVAL

Liten, användarvänlig och funktionell!

Material: Rostfritt stål och plast Rengöring: Tål maskindisk Inställningar: Justerbar tjocklek i tre nivåer

Zyliss levererar en liten, handhållen mandolin i det lägre prissegmentet, som lyckas prestera i toppklass för sin storlek. Jämfört med andra testade mandoliner i samma storlek så har denna en given fördel i de extra bladen, som gör att du kan strimla grönsaker.

Det är också en fördel att bladen för strimling enkelt fälls upp eller ned med en knapptryckning. Det är väldigt smidigt att inte behöva montera av och på lösa blad, och att inte heller behöva hålla reda på lösa delar mellan användningarna.

Extremt vass och svagt räfflad kniv

Inställningsmöjligheterna hos Zyliss Handmandolin är begränsade jämfört med större modeller. Tjockleken på skivorna ställs in via ett handtag i 3 steg, plus att det finns ett låst läge där kniven är helt skyddad. Det senare är praktiskt vid förvaring. Knivarna för strimling har bara en inställning, så det går inte att välja om du skall finstrimla eller strimla grövre. Som grövst produceras något som snarast kan liknas vid tunna och lite platta pommes frites. Sänker man tjockleken på kniven får du i stället tunna platta skivor.

Zyliss Handmandolin

Själva kniven är lite speciell i det att den är taggig, inte slät som ett vanligt knivblad. Detta har fördelen att den upplevs som extremt vass. Vad som dock kan upplevas som en eventuell nackdel är att snitten inte blir helt släta. Snarare kan de beskrivas som micro-räfflade. Det är inget som upplevs som störande, men ändå värt att notera.

Mycket prisvärd och användarvänlig mandolin

Zyliss Handmandolin är till stor del tillverkad av plast, och ger ett rimligt bra kvalitetsintryck med sina rejäla reglage och sitt kraftiga handtag. Ändå kvarstår lite frågetecken kring plastkvaliteten, som bitvis känns skramlig och spröd. Alla delar går att diska i maskin om man så önskar.

Sammanfattningsvis är detta en utmärkt liten mandolin som över tid har blivit den vi oftast tar fram i vardagen. Den blir till en favorit tack vare hur smidig den är att förvara i en kökslåda och hur extremt lättanvänd den är Har man en begränsad budget råder det inget tvivel om att Zyliss Handmandolin är det bästa valet just nu.

Inbyggda knivar för att strimla, extremt vass kniv, smidig storlek
Begränsade inställningsmöjligheter och lite begränsad kvalitetskänsla
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. De Buyer Access

Rejäl mandolin med utmärkt resultat och utbytbara blad

Material: Rostfritt stål Rengöring: Tål diskmaskin, men handdisk rekommenderas Inställningar: Multicut-funktion och anpassbar tjocklek

De Buyer Access är en högkvalitativ mandolin som kombinerar premiumkonstruktion med riktigt bra funktionalitet, dock till ett ganska högt pris. Tillverkad av rostfritt stål, och med rejäla utfällbara ben som klickar på plats ger denna modell ett fantastiskt kvalitetsintryck. Som sig bör i prisklassen.

Som vanligt när man ska välja vilken produkt man ska köpa så måste man ställa sig frågan vad man avser att använda produkten till. Ska du bara strimla lite vitkål någon gång ibland så kanske det inte är motiverat att köpa en De Buyer, men om du vet att du kommer använda din mandolin ofta, eller bara vill ha en riktigt bra produkt kan det vara värt investeringen.

Enkelt att finjustera mandolinens inställningar

Det går enkelt att välja mellan olika inställningar beroende på om du vill skiva eller strimla. Hur tjockt du vill skiva ställs in steglöst i ena ledden, och genom att vrida knivarna eller helt ta bort dem i andra ledden. Det går även att vända på kniven som skivar så du får släta eller vågiga snitt. Med handtaget är det enkelt att rotera exempelvis potatisen du skivar, så att du får roliga mönster. Sammantaget ger detta en mängd olika varianter, från grova skivor till finstrimlat, helt beroende på vad du önskar.

De Buyer Access

En liten notering vi gör är att knivarna inte är riktigt lika vassa som hos vissa av de andra modellerna i testet. Försöker man skiva en mogen tomat så funkar det inte särskilt bra. Men för de allra flesta råvaror räcker skärpan gott.

Rejäl mandolin med imponerande byggkvalitet

Knivarna går lätt att ta loss för rengöring och går även att byta ut av den händelse att de efter lång användning skulle bli så slöa att funktionen försämras. Kombinerat med den stadiga konstruktionen i rostfritt stål i övrigt så är detta sannolikt en mandolin med en väldigt lång livslängd. Hela mandolinen går att diska i maskin, men det är sällan det upplevs behövas. Oftast räcker det gott att skölja av den under rinnande vatten.

De Buyer Access är en av de större mandolinerna i testet, vilket hjälper till med kapaciteten men kan vara ett problem när den skall förvaras. Det senare är dock inget större problem då den enkelt viks ihop och blir nästan helt platt. Men visst tar den mer plats än de små modellerna i testet. Trots sitt högre pris gör De Buyer Access Mandolin byggkvalitet, utbytbara blad och mångsidighet den till ett lockande val för hemmakockar som söker tillförlitlighet och precision i sina köksredskap.

Rejäl konstruktion i rostfritt stål, utmärkt resultat på alla inställningar, utbytbara blad
Priset, något bristande skärpa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. De Buyer Komi

Liten mandolin med många möjligheter tack vare de utbytbara bladen

Material: Rostfritt stål och plast Rengöring: Handdisk rekommenderas Inställningar: Justerbar tjocklek och utbytbara blad

Komi är lillebror till De Buyer Access. Komi är en modell som storleksmässigt hör till de mindre på marknaden och prismässigt hamnar i mellansegmentet. Som en liten modell så har den såklart fördelen att den tar liten plats, och enkelt kan förvaras i en vanlig kökslåda. Men med storleken kommer utmaningar.

Inställningsmöjligheterna kan lätt bli begränsade och såklart tar det längre tid att hantera stora mängder av något, om mandolinen är en liten modell. Inställningsmöjligheterna har De Beyer Komi inte några problem med. Tjockleken på skivorna går att ställa in i fem steg, från 1mm till 5mm. Det går även att låsa bladet så det är skyddat vid förvaring.

Utbytbara blad som har smidig förvaring

Vill man strimla måsta man montera ett av två julienne-blad. Det ena ger 2mm strimlor och det andra 4 mm. Det täcker ganska väl de flesta behov i ett kök, från finstrimlat till pommes frites. Julienne-bladen förvaras i en liten låda av plast som klickas fast under mandolinen när den inte används. Smidigt, och ingen risk att de tappas bort. De är lätta att montera men tyvärr ganska svåra att få loss. Det kräv starka nypor för att kunna byta blad vilket kan ställa till det för många.

De Buyer Komi

När bladen väl är på plats så fungerar det utmärkt att både strimla och skiva. Bladen är vassa och så länge du inte ger dig på allt för stora bitar av något fungerar det bra. Men, vet du med dig att du ofta kommer vilja strimla eller skiva större mängder av något så är det en god ide att kanske titta på en större modell.

Hållaren lämnar en del att önska

Hållaren som följer med för att kunna skiva ned det sista av gurkan eller potatisen utan att riskera att skära sig är av absolut enklaste modell och fungerar ärligt talat inte så jättebra. Här hade De Buyer kunnat satsa lite till för att höja säkerheten och användarvänligheten. Kvaliteten känns bra över lag, med tjock, svart plast och vissa delar i metall.

De Buyer rekommenderar bara handdisk vilket kan ses som en nackdel. Men i praktiken är det sällan det krävs mycket mer än en avsköljning i ljummet vatten för att mandolinen skall vara ren. Sammanfattningsvis är detta en lite dyrare mandolin i det lilla formatet. Är det viktigt med den lilla storleken men ändå mångsidigheten du får med utbytbara blad är De Buyer Komi ett bra köp.

Många möjligheter med utbytbara blad, smidig förvaring av bladen, kompakt format
Svårt att byta bladen om du inte har starka fingrar, dålig säkerhetshållare, dyr för att vara så liten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

5. Kyocera med keramiskt blad

Liten och okomplicerad mandolin med mycket vasst blad och smidig rengöring

Material: Keramik Rengöring: Tål maskindisk Inställningar: Justerbar tjocklek mellan 0,5 och 3 mm

Kyocera är en liten och mycket enkel mandolin, med ett väldigt vasst keramiskt blad. Den står ut från mängden just för sin lilla storlek, sitt attraktiva pris och sin enkelhet.

Mandolin med mycket vassa blad

Enkelheten, eller kanske snarare funktionaliteten, är det bästa med den här nätta modellen från Kyocera. Tjockleken på skivorna ställs in genom att vrida en kloss på undersidan av mandolinen, och sedan är det bara att sätta i gång. Inga lösa delar, ingen montering, inget krångel. Väldigt avskalat och minimalistiskt. Det keramiska bladet är väldigt vasst, ett av de vassaste vi testat, vilket gör att det går som en dans att skiva allt vi provat.

Kyocera med keramiskt blad

Men fördelarna som beskrivs ovan kan också för vissa användare upplevas som begränsande. Den lilla storleken gör såklart att det inte går att ge sig på att skiva stora bitar av till exempel vitkål, utan du måste klyva ned råvarorna i mindre bitar först. Det finns bara ett enda blad, vilket innebär att du bara kan skiva med denna mandolin, inte strimla. Vill du göra pommes frites så måste du således först skiva potatisen och sedan skära stavar med en kniv.

Okomplicerad mandolin som enkelt kan rengöras i diskmaskin

Mandolinen går utmärkt att köra i diskmaskin om man så önskar, men oftast räcker det gott att skölja den ren med ljummet vatten.

Sammantaget är detta en smidig och enkel mandolin, som med sin lilla storlek enkelt får plats i en kökslåda och just därför är en mandolin man ofta tar fram även för mindre jobb. Men den lilla storleken, aningens plastiga konstruktion och avsaknaden av möjlighet att strimla gör att den inte kan få högsta betyg.

Vass, enkel, smidig storlek, lågt pris
Går ej att strimla grönsaker, den lilla storleken kan vara begränsande.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

6. Super Benriner

Vass mandolin som strimlar riktigt fint men brister något i användarvänlighet

Material: BPA-fri plast och rostfritt stål Rengöring: Handdisk rekommenderas Inställningar: Steglös inställning mellan 0,5 och 5 mm, tre utbytbara blad

Super Benriner är en japansktillverkad mandolin som tack vare sina utbytbara blad kan producera allt från superfinstrimlade grönsaker till tjocka skivor. Tyvärr är Super Benriner inte den mest användarvänliga mandolinen. Inställningen för tjocklek går trögt att justera, men framför allt för att man måste skruva loss och byta hela bladen för att ändra grovleken på strimlingen.

Omständlig konstruktion påverkar användarvänligheten

Detta är en mandolin som prismässigt ligger precis på gränsen mellan mellansegment och premium. På nuvarande prisnivå förväntar vi oss både ett gott resultat rent funktionellt, och en god kvalitet generellt. Men även en synnerligen användarvänlig design.

Super Benriner

Tyvärr brister det på den sista punkten. Att behöva skruva loss, och sedan montera vassa blad på det sätt som den här mandolinen är konstruerad är inte användarvänligt. Det tar både tid och uppfattas som lite krångligt. Det finns även en risk att man skär sig när bladen skall hanteras. Tyvärr påverkar detta helhetsintryck av mandolinen.

Uppskattat med steglös inställning av tjocklek

Tjockleken på skivorna ställs in steglöst vilket innebär att det går att få verkligt tunna skivor. Storleken och designen i övrigt är en bra kompromiss som gör att den är lätt att förvara, men ändå tillräckligt stor för att ha tillräcklig kapacitet för även den mer avancerade hemmakocken. Knivarna som medföljer är vassa och det fungerar utmärkt även att använda den allra finaste kniven som strimlar riktigt tunt.

De vanliga funktionerna finns med. Ett handtag för att kunna skiva ned även det sista utan att riskera fingrarna, hack på undersidan för att enkel haka fast mandolinen på en skål och såklart ett rejält handtag att hålla i. Super Benriner gör sitt jobb med bravur. Men bristerna i användarvänligheten jämfört med vad som förväntas på denna prisnivå drar tyvärr ändå ned slutbetyget.

Möjligt att strimla riktigt fint, steglös inställning för tjockleken, vassa knivar.
Krångligt att byta blad, trögt reglage för tjocklek, högt pris i förhållande till prestation
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

7. Westmark Mandolin

Multifunktionell mandolin med fem blad och integrerad behållare men inga möjligheter till finjustering

Material: Plast och rostfritt stål Rengöring: Uppgift saknas Inställningar: Tjocklek kan ej justeras, fem utbytbara blad

Westmark är en lite annorlunda mandolin. Med fem olika blad är den närmast en kombination av rivjärn och mandolin. Praktiskt på sitt sätt, men det sker på bekostnad av de vanliga mandolinfunktionerna.

Westmarks mandolin sticker ut lite i testet då den dels har utbytbara blad som gör att den kan fungera som rivjärn, dels har den en ganska praktisk behållare som samlar upp det som rivs eller strimlas på mandolinen. Bladen förvaras i den integrerade hållaren, något som upplevs som mycket smidigt då det därmed inte finns någon risk för att de ska tappas bort.

Mandolin som saknar möjlighet till finjustering av tjocklek

Med de olika bladen kan mandolinen skiva, riva fint, riva grovt, strimla samt skiva räfflade skivor. Vad Westmark Mandolin saknar är framför allt två funktioner. Den första är att det inte finns någon möjlighet att välja tjockleken när man skivar. Bladen är fasta och producerar skivor som är ca 5 mm tjocka. Det är ett stort minus. Det är en väsentlig skillnad på upplevelsen när du gör en pizzasallad om skivorna är tunna och mjälla, eller en halv centimeter tjocka och hårda.

Westmark Mandolin

Den andra funktionen som saknas är att det på samma sätt också bara finns en inställning på tjockleken när man strimlar, ca 5–6 mm. En anledning för många att köpa en mandolin är just att snabbt och smidigt kan skiva eller strimla saker till den dimension som passar just då. Den möjligheten fattas hos Westmark Mandolin.

Multifunktionell mandolin som funkar utmärkt som rivjärn

Som rivjärn funkar mandolinen desto bättre. Det går både snabbt och är enkelt att riva exempelvis morötter. Westmark ska ha plus även för det välfungerande handtaget, som gör att du aldrig behöver riskera att skära dig eller skrapa knogarna så som på vanliga rivjärn.

Sammanfattningsvis är detta en mandolin som är enkel att använda och har smarta lösningar för att byta och förvara bladen. Westmark Mandolin sticker ut från mängden med möjligheten att fungera som ett rivjärn och med den praktiska uppsamlaren. Men betyget dras ned då möjligheten att finjustera saknas, vilket påverkar slutresultatet i köket

Praktisk integrerad förvaring, enkelt att byta blad, kan användas för att riva med
Omöjligt att finjustera tjocklek på skivorna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av mandoliner har vi använt varje mandolin under en period. Både i vardag och i julstök, för att kunna skapa en uppfattning om hur väl de fungerar. Efter att alla testats separat har vi fortsatt haft alla modeller hemma under en period för att få en känsla för mandolinerna över tid och för att kunna svara på frågan: Vilken väljer jag oftast när jag behöver en mandolin?

Under testperioden och i utvärderingen har följande saker varit viktigt:

Funktion: Är den säker eller finns risk att skära sig? Är den enkel att diska? Blir det ett bra resultat?
Användarvänlighet: Hur lätt är den att montera? Hur enkelt är det att ställa in den som man vill? Är den enkel att förvara?
Prisvärd: Även priset har varit en faktor i betygsättningen. En mandolin för 1500kr bör leverera på en annan nivå än en mandolin för 250kr för att betraktas som prisvärd.

Därefter har en eller flera testvinnare utsetts.