Mascara: 16 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Mars 2024

Känner du dig vilse i jakten på den perfekta mascaran? Vi har testat ett stort urval mascaror från märken som L'Oréal, Clinique och Maybelline. För att en mascara ska utses till bäst i test ska den ge ett snyggt och klumpfritt resultat, hålla hela dagen och gärna ge både volym och längd. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Mascara

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av mascara har vi låtit en person som jobbar professionellt med makeup använda mascarorna, både i sitt arbete och på sig själv. Dessutom har ytterligare två personer i olika ålder testat mascarorna, varav en är kontaktlinsbärare. I tester har vi fokuserat på att granska följande:

Färg, förpackning och borste: Vad lovar produkten? Hur är hylsan och borsten utformade? Vilka färger finns i sortimentet?

Användning: Hur känns skaftet, borsten och formulan på fransarna? Hur lätt eller svår är den att jobba med? Doftar produkten?

Resultat: Vad blir effekten? Hur länge håller sig fransarna felfria?

Utöver detta har vi även tagit med i beräkningen hur mycket hylsan innehåller samt hur dryg mascaran är, ställt det mot produktens pris och därefter utsett testets vinnare.


Fler tester av bästa ögonsminket

Ögonskugga

Highlighter

Eyeliner

Fler tester för en bra grund

Ögonkräm

0 5 5 1

1. L’Oréal Volume Million Lashes Panorama Mascara BÄST I TEST MASCARA

En fantastiskt hållbar mascara som ger snygg längd och volym

Typ: Längd och volym Prisklass: Mellan

Har du gett upp hoppet om en mascara som gör dina fransar långa och voluminösa samtidigt som den inte fäller alls? L’Oréal Volume Million Lashes Panorama Mascara har tagit vår testpanel med storm. Detta är nämligen en mascara som ger allt samtidigt som den inte ger vika för något.

Mascara som ger fantastisk längd

Med den konformade borsten kommer man lätt åt alla fransar, även de korta innersta ögonfransarna. Det är detta som gett mascaran sitt namn: eftersom detta ska skapa en panoramaeffekt. Panorama eller ej, effekten är oavsett slående. Fransarna blir långa och snygga med bara ett lager mascara. Vill man bygga lite mer volym kommer ett extra lager räcka gott och väl. Ögonen öppnas upp och även korta och nästan osynliga fransar får sig ett rejält lyft med L’Oréal Volume Million Lashes Panorama Mascara.

Håller genom regn, rusk och tårar

Men bäst av allt är hållbarheten. L’Oréal Volume Million Lashes Panorama Mascara har kämpat sig igenom en riktigt blåsig, snöig och regnig vinter utan att fälla ens lite. Faktum är att den till och med står pall för det ultimata mascaratestet; en begravning,

L’Oréal Volume Million Lashes Panorama Mascara

L’Oréal Volume Million Lashes Panorama Mascara är en lättanvänd mascara som ger rejält resultat och sitter hela dagen fram tills att man tvättar bort den. Extra plus för att den även finns att köpa i brunt.

Fantastisk hållbarhet, ger väldigt snygg längd och volym, enkel att applicera
Lite dyrare än andra mascaror från samma märke
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Lancôme Lash Idôle Mascara BÄSTA PREMIUMVAL

En mascara för den som vill bygga volym och längd utan klumpar

Typ: Längd och volym Prisklass: Premium Mängd: 5 ml

Vill man bygga längd och volym med hjälp av sin mascara, vill man gärna undvika klumpar. Tyvärr kommer många volymmascaror med klumpar som en oönskad följeslagare, men med Lancôme Lash Idôle Mascara slipper man trista klumpar.

Lancôme Lash Idôle Mascara bygger omedelbart både volym och längd på fransarna. Det går bra att måla flera lager utan att mascaran klumpar sig. Man belönas i stället med en snygg solfjädereffekt. Penseln är böjd och ganska tunn, men har trots det 360 små borsthår. Borsten är enkel att komma åt alla fransarna med och fördelar som sagt mascaran jämnt och fint utan att bilda klumpar.

God hållbarhet och mycket volym

Hållbarheten är riktigt bra, även om den inte kan sägas vara helt utan smulor. Nog släpper den lite framåt kvällen, och det kan behövas en snabb titt i spegeln framåt eftermiddagen – särskilt om man har en hud som är lite oljig kring ögonen. Men på det stora hela, så sitter Lancôme Lash Idôle Mascara på plats fint. Den hjälper inte till att böja eller lyfta fransarna, men den håller fast böjen efter en franstång bra.

Lancôme Lash Idôle Mascara är en dyr mascara, men vill man ha en mascara som ger både volym och längd och inte har något emot att betala lite mer, då är detta ett riktigt bra val för fransarna.

Ger snygg volym, bygger längd, klumpar inte
Fäller en smula, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 5 1

3. IsaDora 10 Sec High Impact Lift & Curl Mascara BÄSTA BUDGETVAL

Svensk mascara för den som vill ha en premiumprodukt till budgetpris

Typ: Längd, volym och lyft Prisklass: Budget Mängd: 9 ml

IsaDora 10 Sec High Impact Lift & Curl Mascara imponerar omedelbart vid första användningen. Här är nämligen en mascara som ger ett resultat helt i linje med betydligt dyrare produkter, men till ett budgetpris. Att produkten dessutom kommer från svenska märket IsaDora är extra roligt.

Mascara som ger ett omedelbart lyft

IsaDora 10 Sec High Impact Lift & Curl Mascara har en relativt nätt borste som gör det lätt att applicera den och komma åt alla mindre fransar. Resultatet är omedelbart och snyggt - mascaran lyfter nämligen fransarna helt på egen hand och gör att fransböjaren inte längre är ett krav. Det är klart att böjen blir extra påtaglig om man också använder en fransböjare, men det funkar verkligen fint även utan. Bonuspoäng för att applikatorn elegant skjuts upp ur behållaren när man skruvar av locket - det är detaljer som denna, som verkligen får IsaDoras mascara att kännas som en lyxmascara.

IsaDora 10 Sec High Impact Lift & Curl Mascara

Mascaran bygger dessutom både volym och gör att fransarna ser lite längre ut. Med bara ett lager kommer man troligtvis känna sig helt nöjd, men det går att lägga ett extra lager för att ytterligare maxa effekten.

Sitter perfekt hela dagen

En mascara som flagar, kladdar eller fäller under dagen är otroligt frustrerande och tyvärr ganska vanligt. Men just hållbarheten på IsaDora 10 Sec High Impact Lift & Curl Mascara imponerar verkligen. När man har målat fransarna med denna mascara, behöver man nämligen inte bekymra sig alls för att den ska rinna. Slut på att behöva dubbelkolla om mascaran runnit en gång i timmen - den här sitter tills det är dags att tvätta bort den.

Att tvätta bort går lätt med ljummet vatten och lite ansiktsrengöring. Inga rester blir kvar och fransarna blir snabbt redo för sin nattsömn.

Bra pris, sitter fantastiskt, generös förpackning
Inga nackdelar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

4. Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara

En fantastiskt bra mascara för den som vill ha perfekt resultat till ett bra pris

Typ: Längd och volym Prisklass: Mellan Mängd: 7,2 ml

Maybelline är alltid duktiga på mascaror, men de brukar knappast orsaka tomma hyllor. Men när Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara blev viral på TikTok, tömdes butikerna snabbare än du hann blinka med dina välmålade fransar. Frågan är om mascaran lever upp till hypen?

Lever upp till hypen

Det korta svaret är - ja! Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara är faktiskt en mascara som levererar på flera plan, visar vårt test och recension av den. För det första är den lätt att applicera. Den något konformade borsten i plast gör det lätt att komma åt även i ögonvrån och de mindre fransarna.

För det andra så lägger sig färgen snyggt på fransarna. Vill man mest fokusera på definierade fransar, räcker ett lager ganska bra. Vill man bygga lite mer på längden? På med ett lager till. Tycker man att man vill ha lite mer volym? Unna dig ett tredje lager! Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara fungerar förvånande väl att applicera i flera lager.

Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara

Makalöst hållbar mascara

Men hur håller den då? Att mascaror gärna flagnar eller rinner i väg under dagen är knappast något nytt. Men Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara håller fantastiskt bra. Till och med testaren som i vanliga fall har stora problem med att mascaran migrerar söderut ju längre tid av dagen som går, är nästan förstummad över hållbarheten. Den sitter faktiskt perfekt på plats efter både en blöt snöstormspromenad, och efter en natts sömn. Nej, det är inte rekommenderat att sova med sminket på, men ibland händer det och om man mascaran är intakt efter en natt med god sömn, då vet man att den står pall för nästan vad som helst.

Att tvätta bort mascaran kräver lite mer än bara vatten – men dränker man en bomullspad med micellärvatten, så försvinner den raskt.

Plånboksvänlig, lättmålad och hållbar - Maybelline Lash Sensational Sky High Mascara har faktiskt allt man behöver.

Sitter otroligt bra, lättmålad, bra pris
Något svår att tvätta bort
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

5. Hourglass Caution Extreme Lash Mascara

En mascara som ger ett så maffigt resultat att man häpnar

Typ: Volym Prisklass: Premium Mängd: 9,4 g

Med en hylsa som skriker glamour, känns det okej att stretcha sminkbudgeten för denna lyxmascara från Hourglass. Att det dessutom snabbt visar sig att den levererar ett resultat som nästan kan misstas för lösögonfransar, gör innehållet lika lyxigt som utsidan lovar.

Extra bra resultat med fransböjare

Hourglass Caution Extreme Lash Mascara är en mascara som ger både längd och volym. Mest slående resultat får man i kombination med en fransböjare. Men även utan en böjare hjälper denna mascara att lyfta fransarna så mycket att de naturligt hamnar i blickfånget.

test mascara hourglass

Med en mascara som ger så här mycket volym, kan man ofta uppleva problem med att den flagar och fäller. Men så är inte fallet med Caution Extreme Lash. Istället sitter den på plats genom intensiva arbetsdagar och glada nätter på dansgolvet.

Tvättas bort med vanlig remover

Denna mascara tvättas lätt bort med ens vanliga ansiktstvätt. Möjligen kan man ibland behöva komplettera med ett par drag med en ögonmakeupremover. Detta beror på hur många lager man målat på vid applicering. Den kan med andra ord kräva en extra stund vid badrumsspegeln i slutet av dagen. Men med tanke på hur snygga fransarna är hela dagen innan det är dags för att göra kväll, är det ändå ett par väl investerade extra minuter.

Fantastiskt resultat som håller genom dagen, lyxig hylsa
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Clinique Lash Power Mascara Long Wearing Formula

Mycket hållbar mascara som ger fantastiskt långa och fina fransar

Typ: Förlängande och volym Prisklass: Lyx Innehåll: 6 ml

I en oansenlig hylsa gömmer sig en storslagen mascara som inte bara ger den längd på fransarna som den utlovar, utan även håller genom både regnskurar och snöstormar.

Effektiv och hållbar tubmascara

Clinique Lash Power Mascara är en så kallad tubmascara, vilket är en typ av mascara som lägger sig likt en tub kring fransarna för att sedan sitta som berget utan att fälla eller flagna samtidigt som den är vattenresistent. Det som skiljer en tubmascara från en vanlig vattenfast är att trots att de håller genom både regn, tårar och svett, så tvättar man bort dem med ljummet vatten – vare sig tvål eller sminkbortagare krävs, det räcker med att dränka en bomullstuss i ljummet vatten och pressa mot fransarna en stund och sedan dra av mascaran.

Långa och väldefinierade fransar

Nu är det inte bara hållbarheten och den enkla borttagningen som gör denna mascara till en vinnare. Borsten är rejäl utan att vara klumpig och är lätt att måla med bra möjligheter att komma riktigt nära fransroten, vilket resulterar i långa och väldefinierade fransar. Redan efter ett lager blir fransarna både längre och fylligare än vad de egentligen är och böjer man dem innan kan man nära nog tro att det är lösfransar involverade i sminkningen.

Lash Power Mascara från Clinique är så bra att man nästan vill gråta av lycka, och det kan man kosta på sig, för mascaran kommer ändå inte röra sig ur fläcken.

Ger fantastiskt fina fransar med nästan oslagbar hållbarhet
Lite innehåll i förhållande till pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

7. MAC Cosmetics Macstack Mascara

En mascara som ger imponerande volym även för korta fransar

Macstack Mascara från MAC blev snabbt en riktigt snackis, och testpanelen förstår snabbt varför. Här bjuds det nämligen både volym och längd utöver det vanliga.

Macstack kan mycket väl bjuda på en av de snyggaste hylsorna på många år. Den har dessutom en skön tyngd i handen, vilket gör den lätt att måla fransarna med. Borsten är smalare vid toppen för att sedan få bredare botten, detta innebär att det är lätt att nå de mindre fransarna i ögonvrårna.

MAC skriver själva att detta är en mascara som håller i 24 timmar och inte flagnar. Vi upplever inte heller att den flagnar – däremot fäller den relativt lätt. Mackstack mascara har faktiskt rätt svårt att stå emot fukt och väta. Efter oturlig pollenincident på väg till jobbet fick en av testpersonerna faktiskt lov tvätta bort mascaran då den till största del hamnat under ögonen. Lite bättre hållbarhet hade man ändå kunnat förvänta sig av en mascara i denna prisklass.

Mascara som ger riktigt bra och byggbar volym

Men även om mascaran sitter lite si så där, är detta en volymmascara man gärna använder ändå. Resultatet blir häpnadsväckande bra – långa och fylliga fransar utan att de känns överdriver klumpiga. Man kommer långt med bara ett lager, men för extra drama kan man gärna lägga ett lager till.

För maxad volym är Macstack ett riktigt bra val, men vill du att mascaran ska sitta på plats på dansgolvet eller i regnet kan det vara en idé att snegla på en vattenfast mascara i stället.

Maxad volym, byggbar, klumpar inte
Fäller lätt vid fuktiga förhållanden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

8. Blinc mascara

En ikonisk mascara som fortfarande håller måttet

Typ: Precision och längd Mängd: 6 g

För den som alltid möts av pandaögon i spegeln efter en dag med mascara, kan det kännas som ett omöjligt uppdrag att hitta en produkt som sitter där den ska. Men misströsta ej, denna klassiska tubmascara från Blinc kan mycket väl vara svaret på dina böner.

En veteran bland tubmascarorna

Blincs tubmascara var en av de första tubmascarorna att lanseras. En tubmascara lägger sig som en strumpa kring fransarna och sitter sedan på plats hela dagen. Att tvätta bort en tubmascara görs med vatten som är över 38 grader. Det ljumna vattnet får produkten att glida av fransarna utan någon extra hjälp från ögonsminkremover.

Sitter som berget men saknar volym

Blincs tubmascara bygger inte upp någon volym att tala om, men det är heller inte syftet med den. Istället är detta en mascara som kommer att sitta som berget utan att ge vika för någonting alls. Regnrusk, svettiga springrundor, vackra bröllop – Blinc stretar på genom alla de mest utmanande situationer. Den separerar fint och ger god svärta. Dessutom passar den känsliga ögon och linsbärare bra, just bland annat för att den inte fäller.

För den som har problem med ständigt fällande och flagnande mascaror, kommer Blinc vara en riktig räddare i nöden.

Fantastisk hållbarhet, fin svärta, lätt att tvätta bort
Bygger vare sig volym eller mycket längd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Lancôme Hypnôse

Klumpfri mascara med en fantastiskt god hållbarhet, liten och smidig borste

Typ: Volymmascara Prisklass: Lyx Storlek på hylsa: 6 ml

En mascara som ger riktigt snyggt svarta fransar. Fransarna blir separerade och håller fantastiskt bra under dagen, ingen fällning under ögonen.

Liten och smidig borste

Borsten är liten och lätt att komma åt alla vrår med. Mascarans något tunna formula gör det lite svårt att nå mycket volym men den fantastiska hållbarheten och det faktum att den inte alls klumpar sig väger upp för detta.

Välinvesterade slantar

Lancome är ett märke som kostar lite mer, men investeringen är nästan alltid värd. Detta gäller även Lancôme Hypnôse mascara, som i sammanhanget även får ses som en modern klassiker.

För den som vill ha en trygg och hållbar mascara som inte fäller, är detta ett utmärkt val.

Fantastisk hållbarhet, inga klumpar
En relativt dyr mascara
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Lancôme Grandiose Extreme Mascara

Liten borste som gör det möjligt att komma åt alla småfransar och skapar solfjäderseffekt

Typ: Multimascara Prisklass: Lyx Storlek på hylsa: 10 ml

Lancôme Grandiose Extreme Mascara har ett böjt skaft som vid första anblick känns onödigt krångligt, men när man vant sig är det en innovation man knappt vill vara utan.

Borsten gör det lätt att komma åt

Den lilla borsten och det böjda skaftet gör det faktiskt lättare att man kommer åt varje frans och få ”solfjäderseffekten” som så många andra mascaratillverkare framhäver i sin marknadsföring men i verkligheten sällan lyckas med. Det ska tilläggas att du får med instruktioner för hur mascaran ska användas.

Fyllig och fin böj

Dessutom får fransarna med bara något enstaka lager en fin fyllighet, bra böj, separation och längd. Hylsan är fin och känns lyxig och har mycket innehåll vilket också motiverar det höga priset. Mascaran sitter hela dagen och finns i en svart och en brun nyans.

Kommer åt alla fransar, ger volym, längd och seperation, håller hela dagen, finns i två nyanser
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Clinique High Impact Mascara

Oparfymerad mascara som ger bra volym, passar den som skyr klumpar

Typ: Multimascara Prisklass: Lyx Storlek på hylsa: 7 ml

Bakom Clinique High Impact Mascaras anonyma förpackning, döljer sig en riktig toppenmascara. Fransarna blir dramatiskt korpsvarta, separerade och får fin längd.

Håller även genom fukt

Resultatet håller också riktigt bra under hela dagen, även i fuktig miljö. Borsten har klassisk form med nylonborst som har lätt att komma åt överallt. Mascaran ger förutom längd även snygg volym. Ytterligare något som är positivt med mascaran är att den är allergitestad och fri från parfym.

Hatar man mascaror som kommer med klumpar och kanske dessutom lider av känsliga ögon, då är detta tveklöst en mascara att testa. 

Bra längd & volym, inga klumpar, oparfymerad
Småtrist förpackning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. IsaDora Active All Day Wear Mascara

Mascaran som håller genom svettiga pass, passar den som inte orkar ta bort smink innan träning

Funktion: Volym Prisklass: Mellan Mängd: 12 ml

IsaDora lovar en hållbar mascara som ska stå pall även för svettiga träningspass utan att fälla.

Borsten är rejält tilltagen med en midja. Vid första anblick känns den stor, men den är riktigt enkel att använda. Borsten fördelar mascaran jämnt och trots att det är en volymgivande mascara så bildas inga tjocka klumpar på fransarna. På underfransarna är det däremot svårare, där känns den lite för stor.

Mascara som ger både volym och längd

Active All Day Wear Mascara ger helt klart volym, samtidigt som fransarna känns separerade och långa. Det kan dock vara lite ojämn fördelning av produkten på borsten från gång till gång, så här gäller det att ha ögonen på skaft och ta bort eventuellt överflöd innan applicering. För även om detta inte är en mascara som klumpar sig vid normal dosering, är det svårt att undvika klumpar de gånger som det helt enkelt finns för mycket mascara på borsten.

Lever upp till löftet 

Men nu till den stora knäckfrågan: hur håller den då? När en mascara säljs med löften om att den ska sitta orubbligt på plats genom ett pass på gymmet, då är det bäst att den lever upp till detta. Mascaran har testats genom intensiva och mycket svettiga tabatapass, samt på löpturen, och den satt tveklöst på plats. Trots att svetten rann, gjorde mascaran det inte. Sedan satt den envist på plats även i duschen, om än med lite kladd. Det krävdes en omgång med sminkborttagning och en tvättlapp innan IsaDora Active All Day Wear Mascara ville släppa taget.

Om det är viktigt att mascaran sitter på plats genom en svettfest, är IsaDora Active All Day Wear Mascara ett bra alternativ. Tycker man däremot att sminkborttagning är det tråkigaste som finns, kanske denna mascara inte kommer bli ditt livs största kärlek.

Snygg volym, bra längd, sitter som berget
Jobbig att tvätta bort
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

13. MaxFactor Masterpiece Max 7,2

Prisvärd och billig mascara med bra borste, för den som vill ha snygg volym

Typ: Volymmascara Prisklass: Budget Storlek på hylsa: 7,2 ml

Masterpiece Max 7,2 från MaxFactor är en mascara som har varit med några år men den håller fortfarande måttet.

Få appliceringar ger direkt volym

En bra volym byggs upp med bara några få appliceringar utan att klumpa. Dessutom klarar den på ett effektivt sätt fuktigt klimat utan att färga. Detta är så klart ett stort plus i kanten, då en mascara som släpper vid regn, snö eller en varm sommardag med hög luftfuktighet bara är frustrerande att använda. Men så är inte fallet med MaxFactor Masterpiece Max 7,2.

Liten och lättanvänd gummiborste

Borsten är en liten och nätt gummiborste som gör det enkelt att komma åt överallt. I slutet av dagen så smular den en aning men för att vara ett budgetalternativ så är den väldigt bra.

Billig, snygg volym, bra borste
Fäller lite i slutet av dagen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

14. L’Oréal Volume Million Lashes

Bra budgetmascara, passar den som vill ha snyggt separerade fransar

Typ: Volymmascara Prisklass: Budget Storlek på hylsa: 9 ml

Volume Million Lashes från L'Oréal Paris har en lättmålad konsistens och resultatet är riktigt snygga fransar.

Stor borste kräver noggrannhet

Borsten är stor och kan kräva lite koncentration men den separerar och bygger gradvis upp volymen på ögonfransarna utan att de blir tunga. Det är en fin linje som volymmascaror ibland balanserar på, mellan volym och klumpighet. Volume Million Lashes håller sig dock helt klart på rätt sida av den - volym utan klumpar!

Stark doft under applicering

Under målning kan mascarans lukt vara lite besvärande men doften försvinner när mascaran torkat. Detta är inte helt ovanligt när det gäller mascaror, men för den med känsliga ögon, kan det sticka lite just när den appliceras.

Detta är en billig och bra mascara, som testpanelen ger tumme upp för. 

Bra på att separera fransar, bra budgetalternativ
Något besvärande doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

15. MaxFactor False Lash Effect

Mycket mascara för pengarna, ger snygga och svarta fransar med god hållbarhet

Typ: Volymmascara Prisklass: Budget Storlek på hylsa: 13,1 ml

MaxFactor False Lash Effect ger ett intensivt svart resultat som håller hela dagen. Sett till sitt pris innebär detta är det här är en mycket prisvärd mascara.

Knepigt att bygga volym

Borsten är inte helt lätt att använda och för att bygga volym med False Lash Effect krävs det att man först kommer överens med borsten. Den har en trubbig spets som försvårar förmågan att komma åt de innersta ögonfransarna samt undre fransraden utan att kladda.

Håller helt okej och funkar till allt

Väl på fransen levererar mascaran volym och god hållbarhet som funkar både till vardags och till fest. Den presterar över medel när det gäller hållbarhet i fuktiga miljöer. Smular kan den göra framåt kvällningen, men inte i en mängd som kan anses vara problematisk. 

Snygga svarta fransar, mycket mascara för pengarna
Klumpig borste gör det svårare att komma åt i ögonvrån
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

16. L’Oréal Paradise Extatic Mascara

Typ: Precision och längd Prisklass: Budget Innehåll: 6,4 ml

L’Oréal Paradise Extatic Mascara ger längd, precision och även lite volym samtidigt som den är väldigt lätt att applicera. Den ger dessutom ett hållbart resultat - i alla fall den första månaden av användning.

Håller bra - till en början

Under de första veckorna är hållbarheten svårslagen; den fäller inget alls under dagen och det förekommer inga smulor över huvud taget. Men efter att ha använt mascaran under ungefär 6 veckors tid verkar konsistensen i hylsan förändras och den sitter helt enkelt inte lika bra på plats längre. Mascaran börjar smula redan framåt eftermiddagen och till kvällen syns en tydlig skugga under ögonen, vilket är synd för det spelar ingen roll hur bra en mascara är i övrigt – om den får en att se ut som en panda innan det är dags att gå hem från jobbet eller fest, då gör den helt enkelt inte sitt jobb tillräckligt bra.

Torkar innan produkten är slut

Kan man leva med att mascaran måste ersättas när hylsan fortfarande är halvfull för att den torkar så snabbt, då är L´Oréal Paradise Extatic Mascara ett bra val. Känner man däremot att det inte rimmar rätt att slänga så mycket oanvänd produkt, då är det klokare att lägga pengarna på en annan mascara. Det finns många produkter som är tillräckligt bra för att man ska slippa nöja sig med en som är halvdann.

Bra pris. Ger fin definition och längd till fransarna
Den korta hållbarheten i hylsan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av mascara har vi låtit en person som jobbar professionellt med makeup använda mascarorna, både i sitt arbete och på sig själv. Dessutom har ytterligare två personer i olika ålder testat mascarorna, varav en är kontaktlinsbärare. I tester har vi fokuserat på att granska följande:

Färg, förpackning och borste: Vad lovar produkten? Hur är hylsan och borsten utformade? Vilka färger finns i sortimentet?

Användning: Hur känns skaftet, borsten och formulan på fransarna? Hur lätt eller svår är den att jobba med? Doftar produkten?

Resultat: Vad blir effekten? Hur länge håller sig fransarna felfria?

Utöver detta har vi även tagit med i beräkningen hur mycket hylsan innehåller samt hur dryg mascaran är, ställt det mot produktens pris och därefter utsett testets vinnare.


Fler tester av bästa ögonsminket

Ögonskugga

Highlighter

Eyeliner

Fler tester för en bra grund

Ögonkräm

Fem tips när du ska köpa mascara

Mascara – denna stapelvara och bästa vän i sminkväskan. Många är vi som, om det är ont om tid och det bara hinns med en produkt, väljer just mascaran. En mascara öppnar upp ögonen och man ser med ens lite mindre sömning ut, även om du kliver upp i gryningen. Men det finns många mascaror att välja bland, och ibland känns det nästan överväldigande att hitta rätt i det stora utbudet. Låt oss hjälpa dig på vägen, med våra tips.

1. Fundera på vilken effekt du vill ha av din mascara

Du har säkert redan sett värdeorden som både förpackningar och mascarareklam kommer fulladdade med: volym, längd, definition. Men vad betyder dessa begrepp och vilka ska du spana efter när du ska köpa en ny mascara?

 • Längd (lengthening): Om du tycker dina fransar är korta och vill bygga på längden, välj en mascara som hjälper dig till långa fransar. Ibland innehåller dessa mascaror små fibrer, och då kan man verkligen få häpnadsväckande resultat. För extra effekt, böj dina fransar innan du lägger mascaran.
 • Volym (volumizing): Big, fat, bold – tre ord som ofta står tryckt på mascarahylsan. Detta innebär att mascaran kommer ge dina fransar volym. Volym innebär att de ser större och maffigare ut.
 • Separerande eller definierande: Blir du tokig av mascara som klumpar ihop fransarna? Då är det en separerande/definierande mascara du bör titta efter. Dessa mascaror ser till att varje frans får ett eget lager mascara och inte klumpas ihop med grannen på fransraden. Definierande mascaror är ofta längdgivande på samma gång.

2. Kolla borsten!

För många, spelar inte typen av mascaraborste särskilt stor roll. Men vet man med sig att man tycker vissa typer av mascaraborstar är svårare att lyckas med än andra, då gör man naturligtvis klokt i att undvika den typen. Mascaror har allt från tunna borstar med korta piggar i plast, till stora applikatorer med rejält omfång på pensel.

Vill man lätt kunna komma åt alla fransar, inklusive de små längst ut och längst in på fransraden, är böjda penslar ett bra val. En böjd pensel fångar även upp fransarna och ger dem ett lyft, lite som en push-up effekt för ögonfransarna. Konformade penslar, som är tjockare i botten och smalare vid toppen, brukar också nå alla fransar på ett effektivt sätt.

Vill du ha mycket volym, är en maffig pensel att satsa på. Gärna en med tät borst och kanske där borsten till och med överlappar varandra. Då får man snabbt mycket produkt på fransarna.

3. Håll dina faktiska fransar i åtanke

Hur ser dina fransar ut? Kolla i spegeln (eller kanske vet du redan). Är dina fransar:

 • Korta: Fundera på en mascara som ger längd, gärna en fibermascara som verkligen kan ge en lösfranseffekt utan att man behöver trassla runt med lösögonfransar. En tunn borste kommer vara lättast att använda på korta fransar.
 • Långa: Ge dina långa fransar en boost med en mascara som böjer dem. Mest effektivt blir det såklart om du böjer dem med en fransböjare innan du applicerar mascaran.
 • Spikraka: Om du har fransar nästan helt utan en naturlig böj, så kommer du behöva komplettera med en fransböjare eftersom en mascara sällan orkar böja och hålla en böj på fransar som vill vara raka. Hjälp mascaran på traven med en bra ögonfransböjare.

4. Välj en mascara som passar din livsstil

Om du är ute mycket i ur och skur, eller om du kanske hänger mycket på gymmet, är det skönt med en mascara som sitter på plats tills det är dags att tvätta bort den. Många mascaror har en tendens att släppa under dagen, och lämnar smulor eller så kallade pandaögon efter sig. Men om man väljer en formula som står emot vatten och fukt, brukar de sitta bättre.

En vattenresistent mascara har mer motståndskraft när det kommer till fukt som regn, snö och svett, men är samtidigt relativt lätta att tvätta bort. En vattenfast mascara kan du i stort sett ställa dig i duschen med, och den sitter ändå på plats till dess att du tar fram en ögonsminksborttagning.

En annan mycket hållbar variant, som sitter som berget men ändå går att tvätta bort med vatten som är varmare än 38 grader, är den så kallade tubmascaran. Denna lägger sig som en strumpa runt fransarna och glider sedan av då man baddar ljummet vatten mot ögat, men ger aldrig vika för gråt eller regn.

5. Glöm inte den bruna mascaran

Att köpa svart mascara går nästan på rutin, men vill du ha ett något mjukare intryck, är brun mascara ett säkert kort. Är det inte svärta och drama och maffiga fransar som är ditt primära fokus, är en brun och separerande mascara ett smart val som du troligtvis kommer uppskatta mer än vad du hade räknat med.

Och till fest då? Ja, varför inte testa en färgad mascara? Eller löp hela linan ut med låtsasögonfransar. Det är bara din fantasi som sätter gränserna för hur roligt du kan ha med fransarna.


Det finns två frågor du bör ställa dig innan du köper mascara; hur ser mina fransar ut och hur vill jag att de ska se ut? En del önskar sig mycket volym, längd och svärta. Andra vill ha ett mer diskret och naturligare resultat. Förr skilde man nästan alltid på längd och volym när det gällde mascara. Med de senaste årens produkter är det dock vanligt att få allt från samma hylsa som har beskrivningen ”lösögonfranseffekt”. Mascarans formula består oftast av färgpigment mixade i en bas av vax och vatten. I volymprodukter tillsätter man även förtjockande ämnen som puder eller talk, medan det i förlängande varianter oftast finns fibrer i nylon eller silke som ser ut som små fransar. Dessa fäster sedan på franstoppen och tillför mer längd.

Mascarans effekt beror både på borstens utformning och på formulan. Borstarna har utvecklats mycket de senaste åren och är numera nästan alltid helgjutna i silikon, de ger mycket precisa resultat. Stora, täta borstar ger mest volym eftersom de tar upp mest produkt. Bågformade följer fransradens form, kommer åt överallt och böjer fransarna lätt. Smala och avlånga borstar ger oftast mest längd och definierar fransarna. Oftast är svart den enda färgen på mascaror, men ibland finns det även en brun nyans i sortimentet. Den upplevs som mjukare och mer naturlig, och passar speciellt bra på ljusa personer.

Hur används mascara?

Innan du applicerar mascara, se till att området runt ögat är torrt och att din ögonkräm är oljefri – annars riskerar fettet från krämen att mascaran smetar av sig på ögonlocken och drar ner färgen under ögat. Om du börjar med att böja fransarna med en ögonfransböjare så kan det bli lättare att komma åt med mascaraborsten och fransarna får också mer böj som öppnar upp ögat. Ett tips för att undvika kladd på ögonlocken när du sen borstar på mascaran är att hålla en spegel nedanför hakan och titta nedåt. Ett annat knep är att hålla ett kort mot ögonlocken, då går det att trycka på rejält med mascara och allt överflöd hamnar på kortet.

Börja med att placera borsten längst in vid fransroten och zigg-zacka för att sedan svepa längs med fransarna. För att öka på lösögonfranseffekten kan man måla några extra lager mascara i yttre ögonvrån. Riktigt tjocka volymfransar kan man åstadkomma genom att vänta 30 sekunder mellan lagren av mascara. Genom att borsta på nästa mascaralager när de undre torkat byggs volym upp. Jobbar du över våta mascaralager torkar du istället bort onödig mascara, vilket är perfekt för en mer naturlig look.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

L’Oréal Paris Volume Million Lashes Fatale

Lättjobbad borste som ger massor av volym till ett bra pris

Typ: Volymmascara Prisklass: Budget Storlek på hylsa: 9,4 ml
LOreal ParisVolume Million Lashes Fatale

L’Oréals serie Million Lashes innehåller flera mascaror som ger olika slags volym och den här Fatale-versionen ska fixa både volym och definition – vilket den lyckas bra med!

Snygg volym och separation

Ovanligt liten och smidig borste för att vara en volymmascara, den kommer åt överallt och separerar fransarna snyggt. Perfekt för den som vill ha en volymmascara till vardags. Vi gillar också att borsten inte kräver några särskilda instruktioner. Det är bara att måla på, till skillnad från många andra mascaror där man måste dra borsten i en speciell vinkel.

Budgetmascara med premiumresultat

Resultatet är imponerande och definitivt jämförbart med mascaror som är dubbelt så dyra. Hylsan som innehåller relativt mycket gör den också riktigt prisvärd. Mascaran sitter hela dagen och är sedan inga problem att tvätta bort.

Lättjobbad borste, mycket volym, separerade fransar, bra pris
Finns endast i svart
0 5 4.5 1

Indy Beauty Curl it up! Defining Mascara

Typ: Definierande Prisklass: Mellan Mängd: 8.5 ml
Indy Beauty Curl it up Defining Mascara

Har du korta fransar som kräver mycket av sin mascara för att ens synas – då är Curl it up! Defining Mascara från Indy Beauty ett bra val. Detta svenska veganmärke levererar verkligen fransar som inte ber om ursäkt för sig.

Längd och volym på en och samma gång

Inte bara har denna mascara en förlängande effekt, den boostar även volymen på fransarna. Hjälper man dem dessutom på traven med en fransböjare, får även personer med blygsamma ögonfransar riktigt ståtliga sådana.

Sitter på plats hela dagen

Veganska produkter dras ibland med rykten om att de inte är lika hållbara som sina animaliska kollegor, men med denna mascara behöver man aldrig oroa sig för huruvida den kommer sitta på plats genom dagen eller ej. Möjligtvis smular den lite om man blir varm eller framåt slutet av en intensiv dag, men smulorna samlar sig aldrig i sjok under ögonen. Istället tappar fransarna lite av sin volym, men det är i ärlighetens namn inget att orda särskilt mycket över. Mörka pandaringar har vi helt sluppit och efter svettiga gympass, sitter den fortfarande kvar utan att fälla nämnvärt.

Detta är en lättanvänd mascara som ger bra utdelning på fransarna – mycket mer än så kan man nästan inte begära. När den då dessutom är vegansk och cruelty-free, då finns det inte så mycket att fundera över.

Definierar snyggt, ger en volymboost, vegansk
Fäller en aning
0 5 4.5 1

Elizabeth Arden Grand Entrance Mascara Stunning Black

Böjer effektivt fransarna uppåt och förlänger på ett snyggt sätt, finns i två nyanser

Typ: Längdmascara Prisklass: Lyx Storlek på hylsa: 8,5 ml
Elizabeth ArdenGrand Entrance Mascara Stunning Black

Den smala, böjda borsten är enkel att använda och mascaran är lättapplicerad. Fransarna trycks effektivt uppåt och får samtidigt extra mycket längd.

Fransböjare nästan överflödig

En av testpersonerna som har väldigt raka fransar var mycket imponerad och behövde knappt en ögonfransböjare ihop med den här mascaran. Mascaran finns i två nyanser – en intensiv svart och en mjukare mörkbrun. Resultatet är väldigt hållbart och den klarade en plötslig regnskur utan problem. Samtidigt var den lätt att tvätta bort senare på kvällen.

Dyrt sett till mängden

Visserligen innehåller hylsan ganska lite mascara och priset är relativt högt, men Elizabeth Ardens mascara får ändå högt betyg eftersom den håller precis vad den lovar, man blir verkligen inte besviken.

Böjer, förlänger och separerar, håller hela dagen, finns i två nyanser
Dyr
0 5 4 1

Dior Iconic Overcurl

Väldigt hållbar mascara som ger mycket volym, passar den med klena fransar

Typ: Volymmascara Prisklass: Lyx Innehåll: 10 ml
Dior Iconic Overcurl

Dior Iconic Overcurl är en volymgivande mascara som ger fransarna en snygg böj. Mascaran ger definitivt ett fint resultat helt utan andra verktyg, det räcker om man pressar borsten lätt mot fransarna vid applicering. Men det allra bästa resultatet uppnås om man på förhand hjälper sina fransar på traven med en ögonfransböjare.

Lätt att komma åt alla fransar

Borsten är tjock och svängd, men kommer ändå enkelt åt även de minsta fransarna i fransraden. Något som inte alltid är givet med den här sortens borste. Produkten håller även bra över tid i hylsan och förändras inte efter några veckors användning och tillförsel av luft.

Dyr men lyxig och bra

Priset kan få även den mest luttrade mascaraanvändare att sätta i halsen. Hylsan andas lyx på ett diskret sätt och har en skön tyngd i handen. Och det ihop med mascarans livslängd och resultat gör den ändå värd den dyra prislappen.

 Iconic overcurl må ha ett högt pris, men den håller vad den lovar. Mascaran sitter på plats hela dagen utan att smula, ger fransarna en fantastisk böj och även de kortaste och raka ögonfransar får en tydlig boost.

Väldigt hållbar, ger mycket volym, effektiv även på klena fransar
Priset
0 5 4 1

Maybelline New York Snapscara

Mascaran som ger långa och separerade fransar, passar den som vill ha god hållbarhet

Typ: Precision och volym Prisklass: Budget Mängd: 9,5 ml
Maybelline New York Snapscara

Snapscara från Maybelline New York har fått sitt namn för att den appliceras i ett ”snap”. Egentligen skiljer sig inte appliceringssättet från någon annan mascara, men det är tveklöst en mascara som är lätt att arbeta med.

Böjd och stor borste

Borsten är böjd och rejält tilltagen. Första intrycket är att den kanske är lite väl överdimensionerad. Men den visar sig vara lätt att använda och inga ögon kom till skada. Borsten kommer enkelt åt alla fransar och resultatet blir långa och snyggt separerade ögonfransar.

Mascaran sitter på plats utan anmärkning och man kan känna sig helt säker på att inga pandaringar dyker upp under ögonen framåt eftermiddagen.

Enkel att tvätta bort

Maybelline New York Snapscara kommer även med löften om en snabb och smidig borttagning, vilket stämmer bra. Det krävs inte mer än lite ljummet vatten innan den glider av fransarna. Det gör denna mascara perfekt för personer som tycker att kvällsrengöringen är lite småtråkig.

Även om hylsan är något trist i sin design, så är Snapscara en mascara som levererar vad den lovar och gör det till ett bra pris.

Definierar fransarna snyggt, sitter på plats men ändå enkel att tvätta bort.
Plastig hylsa
0 5 3.5 1

Yves Rocher Sexy Pulp Volume Extréme

Kladdfri med bra konsistens, för den som vill ha hjälp med fransböjen

Typ: Volymmascara Prisklass: Budget Storlek på hylsa: 10 ml
Yves Rocher Sexy Pulp Volume Extreme2

Innehållet i Yves Rocher Sexy Pulp Volume Extrémes hylsa har en fantastiskt bra konsistens som inte kladdar det minsta vid applicering. Förpackningens utformning ger borsten en lagom mängd mascara när den dras upp.

Lång och svår borste

Då borsten är ganska lång är det svårt och klumpigt att komma åt längst in vid fransrötterna. Löftet om volym uppfylls inte heller riktigt. Trots många strykningar för att bygga upp fransarna så blir de istället långa. Slutresultat blir mer en naturlig look. På ett mycket effektivt sätt lyckas dock mascaran böja fransarna helt utan att ögonfransböjare använts innan applicering.

Sitter bra hela dagen

Dessutom sitter mascaran väldigt bra under hela dagen och är ändå enkel att tvätta bort. Yves Rocher Sexy Pulp Volume Exterme är ingen mästare som ger en intensiv partylook men funkar helt klart bra till vardags.

Bra konsistens, kladdar ej, böjer effektivt
Ej mycket volym
0 5 3 1

BareMinerals Lash Domination Volumizing Mascara

Mascara för längd, för den som behöver hållbart resultat även i fukt och regn

Typ: Volymmascara Prisklass: Lyx Storlek på hylsa: 11 ml
bareMineralsLash Domination Volumizing Mascara

BareMinerals Lash Domination Volumizing Mascara har en annorlunda borsta. Den är spiralformad och ser cool ut, men känns mer som ploj – effekten blir knappast unik.

Borsten kräver specialteknik

Det visar sig också när vi letar efter ytterligare information om mascaran, att det finns beskrivet på hemsidan hur man ska snurra borsten 180 grader samtidigt som man borstar på mascaran. Det står inget om den tekniken på förpackningen och det visar sig också vara ett väldigt svårt appliceringssätt.

Ger mer längd än volym

Mascaran, som bara finns i svart, utger sig för att främst ge volym men vi upplever att fransarna istället mest blir längre och knappt något fylligare. Dock får den ett stort plus för att den inte alls flagar och ger en hållbar svärta, även i fukt och regn. Eftersom hylsan innehåller så mycket mascara gör det den också något mer prisvärd jämfört med övriga mascaror i lyxsegmentet.

Ger längd och separation, hållbar
Inte tillräckligt med volym, krånglig borste
0 5 2.5 1

Maybelline Lash Sensational Luscious

Hållbar med effektiv borste som når även små fransar

Typ: Volymmascara Prisklass: Budget Storlek på hylsa: 9,5 ml
MaybellineLash Sensational Luscious

Maybelline Lash Sensational Luscious är en mascara som endast kommer i svart nyans. Den har en smart konformad borste som gör att man kommer åt varenda liten frans.

För mycket produkt på borsten

Tyvärr tar borsten, trots sin blygsamma storlek, upp väldigt mycket produkt vilket är svårt att hantera. Ibland fick vi torka av den med papper för att få upp rätt mängd, vilket annars är något som hylsan ska klara. Den blöta formulan tar också lång tid att torka och det blir därför knepigt att bygga upp en maffig volym. När fransarna till slut blir torra går det att få både längd och volym, men det bildas lätt klumpar.

Svår att tvätta bort

Tyvärr är Maybelline Lash Sensational Luscious väldigt svår att tvätta bort från fransarna, till och med när man använder en speciell ögonmakeuprengöring. Dock gör detta att mascaran sitter väldigt bra under hela dagen. Men sett till att den också är klumpig att applicera, blir betyget inte särskilt högt. 

Borste som kommer åt alla fransar, bra pris
Blöt formula, klumpar sig lätt, svår att tvätta bort
0 5 2 1

Max Factor False Lash Epic Mascara Black

Sitter på plats under hela dagen, passar den som hatar när mascaran flagnar

Typ: Volymmascara Prisklass: Budget Storlek på hylsa: 13 ml
Max FactorFalse Lash Epic Mascara Black

False Lash Epic finns i två färger, en svart och en svartbrun som upplevs som mjukare och naturligare. Tyvärr upplevs borsten lite väl komplicerad.

Borsten skulle behöva instruktioner

Särskilda instruktioner skulle behövs, något man inte får med utan måste söka upp själv. Den taggiga bollen på toppen av borsten skulle kunna vara smart, men göra den bara onödigt svårmanövrerad. Meningen är att man ska kunna fånga upp småfransar men istället händer det flera gånger att vi råkar peta oss i ögat med bollen.

Ojämnt resultat på fransarna

Den onödigt krångliga borsten gör också att resultatet blir ojämnt och tyvärr infinner sig inte heller den volym som vi hoppats på utan fransarna liknar mer spindelben. Hållbarheten är det bästa med mascaran och den varken flagar eller färgar av sig under ögat, utan stannar på plats tills man väljer att tvätta bort den.

Bra hållbarhet, två färger
Krånglig borste, dålig volym

Bra pris hos:

0 5 5 1

L.A Girl Fiber Lash Dimensional Mascara

Få långa fransar och fantastisk hållbarhet

Typ: Längd och volym Prisklass: Budget Mängd: 8 ml
L.A. Girl Fiber Lash Mascara Black

När man först skruvar av hylsan på L.A Girl Fiber Lash Dimensional Mascara, blir man förvånad av den smala och inte särskilt inbjudande borsten. De första dragen på fransarna övertygar inte heller, tills man tittar i spegeln och ser resultatet. Denna mascara levererar nämligen en längd på fransarna som inte går att skoja bort.

Som namnet antyder är detta en fibermascara. Detta innebär att produkten innehåller små fibrer som hjälper till att ge fransarna en längd som man knappt trodde var möjlig utan lösögonfransar. Fibrerna ger även lite extra volym. Men styrkan i L.A Girl Fiber Lash Dimensional Mascara ligger tveklöst i hur långa fransarna blir på bara några sekunder. Väger man dessutom in priset, så är det svårt att över huvud taget hitta en produkt som lika prisvärt ger detta slående resultat.

mascara lagirl fiberlash

Den här mascaran sitter som berget, inte ens en intensiv regnskur rår på den. Även om man somnar med sminket på, vaknar man utan kladd under ögonen morgonen därpå. Möjligen finns där en antydan till skugga, men inte mer. Den enda nackdelen är att den sitter så pass bra att den är något svår att tvätta bort. Här krävs det mer än bara vatten och vanlig ansiktsrengöring – fram med bomullspadsen och ögonmakeupborttagaren för att inte bli galen.

Att hitta en lika bra mascara till ett lika lågt pris som L.A Girl Fiber Lash Dimensional Mascara, känns som ett mission impossible.

Priset, resultatet och hållbarheten
Något svår att tvätta bort
0 5 4.5 1

Estee Lauder Sumptuous Bold Volume

Fukttålig mascara som ger en massa volym

Typ: Volymmascara Prisklass: Lyx Storlek på hylsa: 6 ml
Estee Lauder Sumptuous 6 ml

Lyxiga Sumptuous från Estée Lauder lyckas på ett fantastiskt sätt med att kombinera volym och hållbarhet. Mascaran innehåller synliga fibrer som bygger upp massor med volym på fransarna, man får vara lite försiktig så det inte blir klumpar. Borsten är smidigt konformad vilket gör det lättare att komma åt och skapa kraftigare fransar i yttre ögonvrån för att få riktigt bra ”lösögonfrans”-effekt. Fukt är inte heller någon match utan den klarar sig fint genom hela dagen. Dock smular den lite mer än andra volymgivande mascaror men väger upp det genom den extra volym som erbjuds.

Massiv volym som håller, klarar fukt bra
Kan klumpa om man är oförsiktig
0 5 4 1

Imju Fiberwig

Mascara som får toppbetyg i fuktresistans och ger magiskt långa ögonfransar

Typ: Längdmascara Prisklass: Lyx Storlek på hylsa: 8,3 ml
Imju Fiberwig

Med Fiberwigs fibrer kan du bygga upp otroligt långa och vackra fransar. De kan dock lika gärna ställa sig på tvären. Om man dock först bygger upp volym vid fransrötterna med en annan mascara är det sen magiskt att därefter bygga längd med denna trollstav. Du tvättar bort den genom att fukta med varmt vatten och försiktigt dra loss mascaran från fransarna, samma princip som för Kanebo 38. Förutom att varmt vatten används för att ta bort mascaran så är det väldigt fuktbeständig. Den klarar utan problem en lång dag utan att börja flaga.

Ger jättelånga fransar, fuktbeständig
Något svårkontrollerade fibrer
0 5 3.5 1

L’Oréal Volume Double Extension with Sérum

Tvåstegs mascara med serum och färg, som ger snygg volym och har en bra borste

Typ: Volymmascara Prisklass: Budget Storlek på hylsa: 6 ml x 2
LOreal Volume Double Extension with Serum 2x6ml

Mascaran har två komponenter, ett vitt serum som ska öka tillväxten av nya och längre fransar och ger tydlig volym. I andra änden finns mascaran som täcker den vita fransen och ger bra resultat. Fukt är inga problem, det klarar den fint utan att färga. Borsten är klassisk med nylonborst och det är enkelt att komma åt alla fransarna med den. Mascaran kan användas med eller utan serumet och ger bra resultat med båda sätten att använda den.

Snygg volym, bra borste
Smular lite i slutet av dagen
0 5 3 1

Yves Rocher Vertige Longueur

Sitter bra och ger intensivt resultat

Typ: Längdmascara Prisklass: Budget Storlek på hylsa: 8 ml
Yves Rocher Sensitive Vegetal Comfort Targeted Eye Care

Borsten i Yves Rocher Vertige Longueurs hylsa är minimal. Den är nästan lika tunn som själva pinnen som den sitter på. Först kan det kännas lite ovant att hantera en så liten borste men faktum är att det snabbt blir till en stor fördel. Det är enkelt att komma åt överallt, både i ögonvrår och inne vid fransroten. Dock är konsistensen seg och mascaran torkar snabbt, vilket gör det klurigt att få till slutresultatet som man önskar. Drar man flera drag på samma ställe blir det lätt klumpigt. Positivt är dock att mascaran sitter hela dagen utan att fälla det minsta. Trots detta är den lätt att tvätta bort. Efter lite övning för att få till rätt teknik så är Yves Rocher Vertige Longueur en prisvärd mascara.

Annorlunda borste, sitter bra, intensivt resultat
Seg konsistens, lätt klumpar
0 5 2 1

Maybelline The Falsies Volum’Express

Billig mascara som har en böjd borste för att ge bättre kurvning av fransarna

Typ: Volymmascara Prisklass: Budget Storlek på hylsa: 9 ml
Maybelline The Falsies VolumExpress 9 ml 2

Detta är helt klart en av de billigaste mascarorna i testet. Den skedformade borsten är till för att ge bättre böj och mer kurvning på fransarna. Dock krävs det en del övning för att applicera utan kladd. ”Skeden” ska hjälpa till att böja fransarna i både inre och yttre ögonvrån utåt. För övre fransraden funkar det utmärkt, underfransarna är däremot ganska svåra att komma åt utan missöden. Håller tyvärr inte riktigt hela dagen utan att smula och klarar inte heller fukt särskilt väl.

Billigaste mascaran i testet
Borsten och den krämiga formulan ger lätt klumpar

Bra pris hos:

0 5 2 1

Estée Lauder Sumptuous Knockout Mascara Black

Hållbar mascara som ger snygg svärta

Typ: Definierande mascara Prisklass: Lyx Storlek på hylsa: 6 ml
Estee LauderSumptuous Knockout Mascara Black

Den smala borsten är lätt att hantera, den kommer enkelt åt ända in vid fransroten och hjälper till att lyfta fransarna. Fransarna blir intensivt svarta och samtidigt snyggt separerade. Tyvärr händer inte så mycket mer och man får inte den utlovade ”lösögonfranseffekten” – det blir varken speciellt mycket volym eller längd. Hylsan som mascaran kommer i är snyggt stilren men eftersom den har väldigt lite innehåll gör det att den är väldigt dyr. Resultatet håller dock hela dagen utan att flaga eller färga av sig och det är inga problem att på kvällen tvätta bort den. Om inte priset var så högt hade det varit en helt okej vardagsmascara.

Lättjobbad borste, snygg svärta, separerade fransar, håller hela dagen
Ingen ”lösögonfranseffekt”, dyr
0 5 1 1

Maybelline Lash Stiletto

Lättmålad mascara som klarar fukt väl och inte bildar klumpar i ögonfransarna

Typ: Längdmascara Prisklass: Budget Storlek på hylsa: 6,5 ml
Maybelline Lash Stiletto

Detta är en lättmålad mascara där det inte blir några klumpar. Tyvärr gör Maybelline Lash Stiletto oss besvikna då den inte riktigt håller vad den lovar. Resultatet är snyggt i mindre än en halv dag, sedan har mascaran försvunnit från fransarna. Fördelen är att den inte heller ligger under ögat, utan är spårlöst försvunnen. Fukt klarar den däremot riktigt bra. När man målar på den luktar besvärande men doften försvinner när mascaran torkat.

Lättmålad, inga klumpar
Resultatet håller inte fram till lunch

Vanliga frågor om mascara

Vilken mascara är bäst?

Vi har testat 23 olika mascaror och utser Hourglass Caution Extreme Lash Mascara till bäst i test. Detta är en mascara som bygger både längd och volym, samtidigt som den sitter på plats utan minsta kladd under dagen. Detta är en mascara som vare sig flagnar eller kladdar. Den kommer i en lyxigt tung förpackning och känns väl värd investeringen.

Hur får man bort vattenfast mascara?

Hur man tvättar bort en mascara, beror på inte bara på om den är vattenfast eller inte. Det beror även på vilken typ av vattenfast mascara man använder. Är det en vanlig vattenfast mascara, brukar en tvåfasrengöring vara allra bäst, vilket är en rengöring som innehåller olja och skakas ihop innan användning. Har man en tubmascara, räcker det med 38 gradigt vatten för att mascaran ska släppa.

Hur förhindrar man att mascaran fäller?

Att en mascara fäller kan bero på flera olika saker – väder och vind, hur oljig hud man har, vad för typ av mascara man använder, och givetvis hur bra ens mascara är. Har man stora problem med att en mascara fäller och lämnar skuggor under ögonen, kan det vara en god idé att testa en tubmascara eller en vattenfast mascara.
Man kan också pudra området kring ögonen, för att begränsa att den kladdar under dagen.

Hur länge håller en mascara?

Mascara är en av de sminkprodukterna med kortast hållbarhet. Efter att förpackningen öppnats, rekommenderas inte en längre användningstid än mellan 3-6 månader. Som alltid, är det viktigt att använda sina sinnen: lukta, titta och känn! Har din mascara börjat lukta konstigt, klumpar den sig mycket, kanske har den torkat ut – dags att byta.

Vad är en mascara gjord på?

En mascara är gjord av färgpigment som blandats ut med ett salvigt medium. Färg, olja och vax är basingredienserna, men mascara innehåller ofta fler ingredienser än så. Det beror även på vilken typ av mascara det rör sig om. En tubmascara innehåller till exempel polymer, vilket är vad som skapar tubeffekten och att den så lätt glider av när den väl tvättas bort.

Hur förhindrar jag att mascaran blir klumpig?

Att fransarna klumpar ihop sig av mascaran, beror på ett överflöd av produkt. Det lättaste sättet att förhindra detta, är genom att dra av överflöd från mascaraborsten redan innan applicering. Blir fransarna ändå klumpiga, är det dags att plocka fram den gamla hederliga ögonfranskammen. Med hjälp av kammen kan du enkelt separera fransarna innan mascaran har torkat.

Hur får man långa fransar med hjälp av mascara?

Vill man få längre fransar utan att behöva pilla med lösfransar eller skaffa sig en fransförlängning, finns det mascaror som kan hjälpa en på traven. Satsa på en förlängande mascara, som framhäver de fransar du fått av naturen. Att använda en fransböjare innan mascaran appliceras, förstärker dessutom det långa intrycket. Vill man boosta dem ytterligare, finns det så kallade fibermascaror. Dessa innehåller fibrer som lägger sig på fransarna och kan göra att de ser nästan overkligt långa ut.