7 sous vide-cirkulatorer i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Maj 2023

Vill du kunna laga till en köttbit med perfekt konsistens rakt igenom? Då är kanske en Sous vide-cirkulator något du ska investera i! Sous vide är en utmärkt matlagningsmetod för den som vill ha lite saftigare mat, men de här produkterna varierar i kvalitet och funktionalitet, och därför har vi testat och jämfört ett antal cirkulatorer från tillverkare som till exempel OBH Nordica, Champion och Anova. Och en av de åtta cirkulatorerna föräras förstås epitetet ”Bäst i test”

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Sous vide-cirkulator

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Tillverkare, återförsäljare eller andra parter har ingen påverkan på våra tester. De är helt oberoende utförda och det är testredaktörens ärliga åsikter som redovisas.

När vi testar produkter så genomför vi alla moment själva, och vi testar dessutom produkterna på det sätt de är tänkta att användas i vardagen. I det här fallet har vi testat att tillaga mängder av olika slags livsmedel, bland annat fisk, fågel, kött och grönt.

Att sous vide-cirkulatorerna verkligen håller den temperatur som man valt har en avgörande betydelse för resultatet, och därför har vi tittat extra noga på den biten. Om temperaturen inte stämmer, eller varierar med bara några få grader under tillagningsprocessen så får man ju inte det resultat som konceptet med sous vide går ut på.

Vi har även tittat på byggvkalitet och användarvänlighet. Det ska vara enkelt och intuitivt att hantera maskinen, och den får gärna ha flera finesser och funktioner. Timerfunktion och trådlös uppkoppling kan vara exempel på sådana saker.

Vi har även tagit med kapaciteten i bedömningen. Det handlar om hur många liter vatten maskinen klarar att hålla temperaturen i, och hur många liter som cirkulerar.

Allt det här har vi vägt samman i en bedömning där även priset spelar in när det gäller slutbetyget.

0 5 4.5 1

1. Steba SV50 BÄST I TEST SOUS VIDE-CIRKULATOR

Tyst och rejäl cirkulator som dessutom är prisvärd

Produkttyp: Sous Vide-cirkulator Effekt: 800 watt Temperatur: Max 90 grader med 0,1-graderssteg Volym: 20 liter Yttermått: 347x80x100 mm

Låt oss inleda med ett litet irritationsmoment. Den här sous vide-cirkulatorn kan bara startas genom att man ställer in timern. Det går med andra ord inte att dra igång den utan att först definiera hur länge den ska gå. Det är inget jätteproblem och man vänjer sig snabbt, men det bör ändå påpekas.

En annan liten brist är att Steba SV50 är förhållandevis långsam med uppvärmningen. Faktum är att den är en av de mest långsamma i hela testet. Men även det här är något man vänjer sig vid och tar höjd för, och när värmen väl är uppe så hålls den stabil. Kapaciteten ligger på 20 liter.

Vi konstaterar snabbt att det här är en av de minst högljudda cirkulatorerna i testet. Och det är verkligen en egenskap man inte ska underskatta, för om cirkulatorn låter mycket kan mat med långa tillagningstider bli riktigt irriterande.

Få svagheter

Vi hittar inte särskilt många svagheter med Steba SV50, och de som finns är inte särskilt allvarliga. Den här produkten känns robust och välbyggd och den är även rätt snygg. Tack vare en display på ovansidan och ett sinnrikt litet hjul som används för att ställa in temperatur och tillagningstid så är den också lättanvänd.
Det är dessutom en enkel maskin att montera isär, vilket gör det väldigt lätt att diska och göra rent till exempel pumpen eller värmeelementet.

BiT Steba SV50 sittdel

Det finns andra sous vide-cirkulatorer i det här testet som kostar mindre och som håller temperaturen lika bra. Andra är även lika tysta. Men Steba SV50 är ensam om att kombinera alla de här egenskaperna, och det dessutom till ett konkurrenskraftigt pris.

Stabil värme, tyst
Vattnet värms upp ganska långsamt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Champion CHSV310

Tyst, lättanvänd och aningen långsam

Produkttyp: Sous vide-cirkulator Effekt: 800 watt Temperatur: Max 92 grader med 0,1-graderssteg Volym: 15 liter Yttermått: 380 x 80 x 110 mm

Champions CHSV310 känns inte på något sätt som en särskilt billig produkt, men faktum är att den trots sina imponerande egenskaper kostar förhållandevis lite. Vi hyser vissa misstankar om att det här i grund och botten är samma maskin som Stebas SV50, men osvuret är bäst. Och så bjuder den här maskinen på lite lägre kapacitet också.

Underdelen är tillverkad i rostfritt stål men i övrigt är det svart plast som gäller. Högst upp hittar vi en riktigt generös och bra display. Reglaget på sidan är lättanvänt och känns robust, och det handlar överlag om en mycket lättanvänd cirkulator.

CHSV310 bjuder dessutom på en mycket stabil temperaturhållning, men däremot så tycker vi nog att det tar lite för lång tid att värma upp vattnet. En annan trist detalj är att man måste aktivera timern för att få igång cirkulatorn.

Smidigt fäste

En av de största fördelarna med CHSV310 jämfört med de andra cirkulatorerna i testet är att klämman som man sätter fast den med i kärlet känns extremt robust och stadig. Den är dessutom väldigt lätt att klämma fast, och fungerar bra med både plast- och metallkärl.
Kapaciteten på 15 liter bör räcka för de flesta hemmakockar, även om det är i underkant jämfört med många andra produkter.

Tyst, lättanvänd
Vattnet värms upp för långsamt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Witt Smart Sous Vide

Produkttyp: Sous vide-cirkulator Effekt: 1000 watt Temperatur: Max 95 grader med 0,1-graderssteg Volym: 25 liter Yttermått: 440 x 80 x 110 mm

Här har vi en cirkulator med riktigt hög effekt och stor volym. 1000 watt respektive 25 liter, närmare bestämt. Det bör räcka gott och väl även för ambitiösa hemmakockar. Det här är en dansktillverkad produkt, som på klassiskt danskt manér också är väldigt väldesignad med tydliga reglage och en stor display högst upp. Det är enkelt att använda den här cirkulatorn.

Vi kan även konstatera att Witt Smart Sous Vide är förvånansvärt tyst. Det brukar inte cirkulationer med så här hög kapacitet på pump och element vara. Det här är ett klart plus i kanten, då det annars kan bli irriterande vid långkok. Uppvärmningen går fort, och därefter hålls temperaturen stabilt, även om vi noterar några smärre förändringar både uppåt och nedåt.

Stöd för wifi

En trevlig finess med Witt Smart Sous Vide är att den har stöd för wifi. Det här betyder att du kan koppla upp dig mot cirkulatorn via ditt hemmanätverk, och både kontrollera och övervaka via den tillhörande appen. När vi testar den här funktionen så märker vi tyvärr rätt ofta att appen tappar kontakten med cirkulatorn. Appen är dessutom väldigt enkel och erbjuder i ärlighetens namn inget fantastiskt mervärde. Här finns utrymme för förbättring.

Men som sous vide-cirkulator blir det ändå mycket väl godkänt. Det här är en effektiv, lättanvänd, tyst och robust produkt. Men den kostar också lite mer än många andra produkter i segmentet.

Tyst, snabb, stabil temperatur
Appen, högt pris
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. OBH Immersion Sous Vide Slim

Lättanvänd men långsam och högljudd

Produkttyp: Sous vide-cirkulator Effekt: 800 watt Temperatur: Max 90 grader med 0,1-graderssteg Yttermått: 316x65x100 mm

En mycket nätt och smidig liten sous vide-cirkulator som formmässigt ser ut lite som en ficklampa. Det är det spontana intrycket man får av OBH Immersion Sous Vide Slim. Och det nätta formatet visar sig vara en av de trevligaste egenskaperna. Nu går det tyvärr inte att lägga den i kökslådan, eftersom den alltid ska stå upp efter användning, men den tar åtminstone ingen större plats.

Överdelen är i mattsvart plast medan bottendelen är i rostfritt stål. Fyra knappar har sällskap av en display som visar temperatur och tid på ovanstycket. Den är förhållandevis lättanvänd och intuitiv, med undantag för en praktisk detalj, nämligen fästet. OBH har nämligen valt en lösning med en skruv istället för en klämma, vilket är lite bökigt.

Kapaciteten ligger på15 liter, vilket borde räcka för de flesta. Men det är trots allt mindre än de flesta andra produkter vi testat i segmentet. Och så tar den väldigt god tid på sig att värma upp vattnet också. Det här är åtminstone delvis en följd av det kompakta utförandet, så det får man nog tugga i sig.

Väl uppe i önskad temperatur så hålls den stabil, om än ackompanjerat av en hel del oljud från pumpen. Den låter så mycket att den i princip blir oanvändbar i en mindre lägenhet, om man vill se på tv samtidigt som matten tillagas.

Liten, smidig och bra på att hålla temperaturen. Det är de fina bitarna. Men tyvärr solkas helhetsupplevelsen av oljudet och den långsamma uppvärmningen.

Smidigt format, enkel att förstå sig på
Seg på uppvärmning, låter högt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Anova Precision Nano

Nätt och smidig

Produkttyp: Sous vide-cirkulator Effekt: 750 watt Temperatur: Max 92 grader med 0,1-graderssteg Volym: 19 liter Yttermått: 325 x78 x105 mm

Anova Nano är en sous vide-cirkulator som är lite mindre och nättare än många andra. Det handlar om en lite enklare variant av Anova Precision Cooker, och är gjord i mattsvart plast med en gummiskruv som används för att fästa den i kokkärlet. Den är ganska pedagogiskt utformad med enkla och tydliga reglage. Den har dessutom uppkoppling via bluetooth, och med hjälp av den tillhörande appen kan man styra och kontrollera tillagningen med sin telefon, även om det inte är på något särskilt avancerat plan.

Det går tyvärr inte att montera isär Anova Precision Nano för att rengöra den. Å andra sidan är det sällan man faktiskt har det behovet, så det är inte nödvändigtvis ett stort problem.

Något lägre effekt

Effekten på 720 watt är något lägre än den som många andra produkter i testet erbjuder. Men det här handlar trots allt om en produkt avsedd för den som vill ha en smidig och nätt lösning för lite mindre kokkärl, och då är ju kapaciteten fullt tillräcklig.

Det som drar ned betyget mest är dock att det låter mycket om den här cirkulatorn. Det viner om pumpen på ett sätt som kan bli irriterande i längden. Utöver den saken så är det här trots allt en cirkulator vi kan rekommendera, med förbehållet att man inte har några större krav på kapaciteten.

Smidig och nätt, håller temperaturen
Låter mycket, låg kapacitet
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Sansaire

Tyst och kraftfull

Produkttyp: Sous vide-cirkulator Effekt: 1100 watt Temperatur: 100 grader med 0,1-graderssteg Volym: 23 liter Yttermått: 380x100x100 mm

Om det här hade varit en tävling i specifikationer så hade Sansair gått segrande ur striden med en stjärna i kanten. 1100 watt, kapacitet på 23 liter och upp till 100 grader i temperatur är uppgifter som imponerar. Den är dessutom oerhört stabil när det handlar om att hålla temperaturen och den har en näst intill helt tyst gång. Tyvärr märks det att det här var en av de första produkterna i segmentet.

Det är byggkvalitén som är svajig. Här har vi plast i överflöd. Tunn som hård. Och en klämma som till råga på allt fäster dåligt vid kokkärlet. Den saknar helt och hållet finesser som till exempel wifi, timer och fördröjd start. Kanske inte en dealbreaker i sig, men ändå ett tillkortakommande jämfört med de andra produkterna i testet.

Den är ganska lättanvänd, och den fyller ett tomrum i utbudet när det handlar om kapacitet. Är man ute efter en cirkulator för storkok är den onekligen högintressant. Men den kostar också en hel del pengar, vilket drar ned betyget en smula.

Håller temperaturen, imponerande kapacitet, tyst gång
Dyr, ingen kvalitetskänsla
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

7. Anova Precision Cooker 4.0

Kraftfull och snabb

Produkttyp: Sous vide-cirkulator Effekt: 1000 watt Temperatur: Maximalt 92 grader med 0,1-graderssteg Volym: 19 liter

Anova Precision Cooker är en förhållandevis kompakt sous vide-cirkulator, signerad företaget som var ett av de första att etablera sig med sous vide-cirkulatorer för konsumenter i Sverige. Det handlar framför allt om en kraftfull cirkulator, som levererar hela 1000 watt.

Det här är en rejäl maskin som andas kvalitet och som är riktigt välbyggd. Den är en av de cirkulatorer i testet som håller värmen bäst, och det går dessutom riktigt snabbt att värma upp vattnet. På minuskontot noterar vi däremot att det låter rätt ordentligt, vilket kan bli irriterande i längden. Det är framför allt pumpen som tjuter på ett sätt som stör.

Cirkulatorn har stöd för wifi och det finns en tillhörande app som kan användas för både inställningar och övervakning och för att starta tillagningen. Hur mycket nytta man har av appen kan man däremot diskutera. Det går ju inte att påverka tillagningen i någon större utsträckning, så det blir mest en gimmick.

Det här är kort sammanfattat en riktigt bra och robust sous vide-cirkulator, vars främsta fördelar är att den är lättanvänd, snabb och håller temperaturen riktigt bra. Den tappar lite i betyg på grund av oljudet.

Håller temperaturen bra, snabb att värma upp
Pumpen väsnas, dyr
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Tillverkare, återförsäljare eller andra parter har ingen påverkan på våra tester. De är helt oberoende utförda och det är testredaktörens ärliga åsikter som redovisas.

När vi testar produkter så genomför vi alla moment själva, och vi testar dessutom produkterna på det sätt de är tänkta att användas i vardagen. I det här fallet har vi testat att tillaga mängder av olika slags livsmedel, bland annat fisk, fågel, kött och grönt.

Att sous vide-cirkulatorerna verkligen håller den temperatur som man valt har en avgörande betydelse för resultatet, och därför har vi tittat extra noga på den biten. Om temperaturen inte stämmer, eller varierar med bara några få grader under tillagningsprocessen så får man ju inte det resultat som konceptet med sous vide går ut på.

Vi har även tittat på byggvkalitet och användarvänlighet. Det ska vara enkelt och intuitivt att hantera maskinen, och den får gärna ha flera finesser och funktioner. Timerfunktion och trådlös uppkoppling kan vara exempel på sådana saker.

Vi har även tagit med kapaciteten i bedömningen. Det handlar om hur många liter vatten maskinen klarar att hålla temperaturen i, och hur många liter som cirkulerar.

Allt det här har vi vägt samman i en bedömning där även priset spelar in när det gäller slutbetyget.

Det här är sous vide

Soud vide är franska (om nu inte det var alldeles uppenbart) och betyder ordagrant ”under vakuum”. Det är en matlagningsmetod som har använts av restauranger sedan ABBA vann schlagerfestivalen i Brighton, men som först på senare år har blivit allt mer populär även bland hemmakockar.
Fördelen med konceptet stavas kontroll. Maten tillagas i en plastpåse och ligger i vatten som håller en exakt temperatur under längre tid. Rent konkret så leder det här till att maten varken blir över- eller underkokt, och att tillagningen blir jämn. Det är med andra ord samma temperatur längst inne i köttbiten som längst ut.
Det här innebär också att man kan göra riktigt god mat av betydligt billigare köttbitar.

Utöver kött, fisk och fågel så kan man även tillaga en hel del grönsaker på det här sättet. Här är det framför allt tuggmotståndet som blir perfekt, och dessutom så finns både näringsämnen och smak kvar även efter tillagningen.

Det går även att använda sous vide-tekniken om man vill göra kräm, sås eller glassmet, då det också är matlagning som kräver en exakt kontroll på temperaturen.

Hur vet man vilken tid och temperatur som gäller då? Ja, det där är inget problem längre, då råder allt annat än brist på sous vide-recept på nätet.

Så fungerar sous vide

Vill man testa sous vide är det första steget givetvis att skaffa den nödvändiga utrustningen, och här finns två varianter. Den ena har inbyggd behållare för vattnet som värms upp, medan den andra – och betydligt vanligare – kallas för sous vide-cirkulator. Den monteras i kokkärlet och värmer upp vattnet med hjälp av ett element. Vattnet cirkuleras därefter med en pump.

En klar fördel med den cirkulatorlösningen är att den inte tar någon nämnvärd plats när du inte använder den.

Tillagningen av maten går till på så vis att man packar köttet i en plastpåse (helst med en vakuummaskin så att det sluter tätt), väljer temperatur, väntar tills vattnet nått den önskade temperaturen, sänker ned påsen med innehållet och låter timern gå. Sedan är det bara att ta fram köttet och servera det.