Skaljacka Dam: 5 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Maj 2024

Vill du ha en jacka som klarar ruskväder? Vi har testat skaljackor för dam från märken som RevolutionRace, Helly Hansen och Didriksons. För att en skaljacka ska kunna utses till bäst i test måste den ha en hög vattentålighet, smidig passform och gärna vara utrustad med både en bra luva och praktiska fickor.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Skaljacka Dam

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av skaljackorna för dam så har vi låtit två kvinnor, av olika längd och storlek, få använda skaljackorna i sin vardag under minst ett par månaders tid. För att kunna skriva ett rättvist omdöme av varje skaljacka har vi tittat på följande saker:

Passform: Hur sitter skaljackan på kroppar av olika storlek? Är den snäv eller rymlig i halsen? Hur väl täcker luvan huvud och ansikte?
Funktion: Är skaljackan vattentät och hur mycket regn klarar den av? Är den vindtålig? Är fickorna välfungerande och smart placerade?
Design & kvalitet: Hur väl fungerar dragkedja, knappar och andra detaljer? Uppvisar plagget några tecken på onormalt slitage? Hur ser jackan ut när den sitter på?

Skaljackornas pris har vägts samman med bedömningarna av dess passform, funktion, design och kvalitet. Därefter har en skaljacka för dam utsetts till bäst i test.

0 5 5 1

1. Didriksons Grit Women’s Jacket BÄST I TEST SKALJACKA DAM

Genomtänkt och regntålig skaljacka med supersmart luva och hög men skön krage

Storlekar: 34–48 Material: 100% polyamid Vattentålighet: 10,000 mm vattenpelare Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, strykning låg temperatur

Didriksons Grit Women’s Jacket är en mycket välkonstruerad skaljacka vars funktioner och passform vida överskrider prislappen. Sällan får man så mycket skaljacka för pengarna som med denna jacka. Didriksons Grit är en medellång skaljacka, som slutar strax nedanför höften. Passformen är ledig utan att jackan känns boxig. Det är inga problem att rymma en fleecejacka under, något som ger skaljackan längre användningstid då den faktiskt funkat fint som yttersta lagret även under vintern.

Kragen går högt upp och slutar en bit ovanför jackan. Det ger ett utmärkt vindskydd för hals och nacke, samtidigt som insidan är mjuk nog att aldrig ge en skavande känsla mot ansiktet. Jackans ärmar är långa och kan justeras i ärmslutet med kardborre. Dragkedjorna löper mycket smidigt och de två fickorna framtill på Didriksons Grit är gömda under en kant, så vatten inte kommer in även om man glömt att stänga dem.

Lika genomtänkt som vädertålig skaljacka

Att det här är en skaljacka man verkligen kan använda i alla väder märks särskilt av på luvan, som är nära på fulländad. Dels för att den kan justeras med en dragsko på baksidan. Dels för att den har en inbyggd vajer längst fram, vilket gör att luvan skapar en slags kepskant över ansiktet. Ett stort plus, särskilt om man har glasögon som man inte vill att det ska regna på. Vattentåligheten hos Didriksons Grit är förstklassig. Efter en timmes promenad i kraftigt regn kommer man hem helt torr på överkroppen.

Jackans enda irritationsmoment är innerfickan, som är väldigt lågt placerad. Didriksons kallar den visserligen för en Napoleonficka, så placeringen är säkerligen genomtänkt. Men vid blött och ruggigt väder tar det emot att behöva dra ned dragkedjan så långt för att komma åt fickans öppning. Övriga detaljer känns alltid genomtänkta, allt från de förstärka stropparna på blixtlåsen till att jackan har en tålig hängare både på in- och utsidan. Att den kan rullas ihop och bli superkompakt när den ska packas är bara ytterligare en anledning till att Didriksons Grit Women’s Jacket är en sådan genialt bra skaljacka.

Didriksons Grit Women’s Jacket

Mycket vattentålig, smart luvan med kant framtill, bekväm passform, skyddande och skön krage
Märkligt placerad innerficka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

2. Helly Hansen W Verglas 3L Jacket BÄSTA PREMIUMVAL

Ytterst vattentålig skaljacka som dessutom är imponerande tunn och lätt

Storlekar: XS-XL Material: 100% polyamid Vattentålighet: +20,000 mm Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, torktumlas på låg värme

Helly Hansen W Verglas 3L Jacket ger ett första intryck av anspråkslöshet, men det ska man inte låta sig luras av. Såväl snitt som funktionalitet är i paritet med jackans höga pris, och efter en tids användning förstår man i ännu högre grad vad det är man har betalat för. Följsamheten i materialet kombinerat med en minst sagt imponerande vattentålighet gör Verglas 3L Jacket till en skaljacka som sticker ut.

Jackan är av en något kortare modell, men upplevs ändå som tillräckligt lång för att fungera i alla väder. Man ska dock vara medveten om att den kan kännas något snäv i nederkanten om man har bredare höfter. Därtill känns också luvan lite snålt tilltagen. Enligt tillverkaren ska den vara gjord för att användas med hjälm. Men i en vanlig regnskur hade man velat att den stack ute lite längre framför ansiktet snarare än hade så bra vidd baktill.

Vattentålig skaljacka med avskalat stilren design

Verglas 3L Jacket är en väldigt tunn och lätt skaljacka. Man känner knappt att man har den på sig. Och för den som vill ha en jacka att rulla ihop för att alltid ha med sig i ryggsäcken, ifall vädret blir sämre, så är det här en fullträff. Faktum är att Helly Hansens skaljacka kan vikas så kompakt att den ryms i fickorna på en del andra jackor i testet. Skaljackan har en krage som går högt upp, med blixtlåset uppdraget kommer inte minst vindpust in och kragen är dessutom mjukt fodrad på insidan.

Helly Hansen W Verglas 3L Jacket

Ärmsluten kan justeras med kardborre, och jackan är så mjukt att man kan spänna åt ärmarna tight runt handleden utan att det uppstår veck som skaver. Duggregn eller vatten som öser ner, Verglas 3L Jacket håller alltid överkroppen torr och fri från vindens kyla. Passformen är mycket välskuren, man känner sig helt enkelt snygg i skaljackan. En innerficka, eller en bröstficka, hade dock varit önskvärt. Utöver det är Helly Hansen W Verglas 3L Jacket en ytterst stilren skaljacka som inte tummat en centimeter på funktionaliteten.

Otroligt tunn och lätt, extremt vattentålig, snygg och stilren design, känns väldigt mjuk
Kan kännas snäv över bredare höfter, något kort luva
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

3. Didriksons Thelma Parka

Genomtänkt och fin skaljacka som klarar alla väder och imponerar med mängden fickor

Storlekar: 32–52 Material: 100% polyamid, yttermaterialet till 100% av återvunna fibrer Vattentålighet: 8,000 mm Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, torktumlas ej

Det är inte ovanligt med produktbilder som lovar guld och gröna skogar, varefter själva produkten inte lyckas leva upp till förväntningarna. Didriksons Thelma Parka är skaljackan som fungerar precis tvärtom. Medan Didriksons egna bilder på jackan får Thelma Parka att se stel och lite osmidigt ut, så visar det sig att den i praktiken är ett under av både komfort och funktionalitet. Dessutom har Didriksons strösslat med smarta detaljer, som långa stroppar på blixtlåsen och en hängare även på utsidan av jackan.

Thelma Parka har en passform som följer kroppen utan att bli hämmande. Jackan löper en bra bit ned över låren, vilket gör att en stor del av kroppen skyddas från ruskväder när man har den helt igenstängd, något som görs med både dragkedja och knappar. Dragkedjan är ibland lite omständlig att para ihop innan den ska dras upp, men fastnar aldrig i fodret. Luvan lyckas med det få luvor kan: att skärma av ansiktet så pass väl att man kan gå i regnet utan att det droppar på glasögonen. Detta tack vare att den kan dras åt både runt ansiktet och vid bakhuvudet.

Genomtänkt skaljacka med alla funktioner man kan önska

Gillar man att ha många ”bra att ha”-saker nära till hand så är mängden fickor på Didriksons Thelma Parka en gudagåva. Alla ytterfickor kan stängas igen med knappar eller blixtlås. Den smarta, dolda fickan vid jackans dragkedja är perfekt för värdesaker, och bröstfickan funkar för såväl busskort och nycklar som för telefonen. Att fickorna dessutom är mjukt fodrade gör Thelma Parka extra mysig att sticka ned händerna i.

Didriksons Thelma Parka

Jackans ärmar har en bra längd, och kan dessutom justeras i flera steg runt handleden med hjälp av tryckknappar. Skaljackan upplevs rejält slittålig och klarar intensivt regn utan att man blir blöt. Samtidigt är den mjuk i materialet, känns lika bekväm när man går som när man sitter med. Kragen är precis lagom hög, och den genomgående känslan är att Didriksons verkligen utgått från den kvinnliga kroppens former när den konstruerades. Visst är priset inte det lägsta. Men Didriksons Thelma Parka är en skaljacka med tidlös design och kvalitet nog för att hålla i många år.

Precis lagom lång, luva som verkligen skyddar från vind och regn, smidig passform, bekväm
Dragkedjan kan ibland krångla vid hopstängning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Revolution Race Nevis 2L Parka

Smidig och vädertålig skaljacka med superstora fickor och en lika hög som len krage

Storlekar: XS-3XL Material: 90% återvunnen polyester, 10% elastan Vattentålighet: 10,000 mm Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, torktumlas på låg värme

Revolution Race Nevis 2L Parka är en riktigt snygg skaljacka, med en lätt utsvängning nedtill. Trots att jackan slutar på halva låret får både ben och höfter gott om utrymme. Något som inte påverkar funktionen, men stör ögat, är att Nevis 2L Parka helt utan anledning veckar sig några decimeter ovanför fållen, rakt över fickorna. Vecket finns kvar även efter ett par månaders användning. Jackans långa ärmar kan spännas åt, och i ärmsluten finns bekväma elastiska muddar som håller kall vind ute.

Invikt i kragen finns en luva. Kragen upplevs som ganska snäv när luvan är invikt, särskilt om man har dragkedjan helt uppdragen. Släpper man ut luvan är kragen helt perfekt i både omfång och höjd. Nevis 2L Parka har en underbart mjukt fodrad krage, helt utan kanter och veck. Man kommer på sig själv med att gosa in hakan i kragen bara för att den känns så len mot huden. Luvan ger dessutom ett godkänt bra skydd vid regn, men tenderar att flyga bak lite för lätt om det blåser.

Vädertålig skaljacka men superstora fickor

Väldigt mycket hos Nevis 2L Parka känns genomtänkt och funktionellt, men skaljackans fickor framtill lämnar en del att önska. Storleksmässigt är de minst sagt toppen, här ryms såväl vantar som telefon och mer därtill. Men fickorna stängs igen med kardborre, som dels har en förmåga att dra åt sig damm samt fastna i stickade vantar. Dels har fickornas lock en tendens att av misstag vikas in i själva fickan, med resultatet att det regnar in. Ett smidigt blixtlås, som på de uppskattade bröstfickorna, hade varit att föredra.

Revolution Race Nevis 2L Parka

Nevis 2L Parka är tunn och lätt, men upplevs ändå varm tack vare sin goda vindtålighet. Och vid ösregn så förblir man torr, hur länge man än vistas utomhus. Tack vare den rymliga passformen är det enkelt att få in ett värmande lager undertill. På så sätt fungerar Revolution Race Nevis 2L Parka som en uppskattad skaljacka för alla årstider.

Smidig passform, superstora fickor, muddar i ärmsluten, len och skön krage
Ogenomtänkta fickor, får ett konstigt veck på framsidan, tight krage om luvan är inrullad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

5. Revolution Race Cyclone Long 3L Jacket

Funktionellt fullspäckad skaljacka med hög vattentålighet men sämre komfort

Storlekar: XS-3XL Material: 85% återvunnen polyamid och 15% elastan Vattentålighet: 20,000 mm Tvättråd: Maskintvätt 40 grader, torktumlas på låg värme

Cyclone Long 3L Jacket är i teorin nära på den perfekta skaljackan. Det märks att Revolution Race tagit fasta på vilka funktioner som kunderna efterfrågat, och varit noga med att bocka av dem alla. Här finns en mycket hög vattentålighet. Sömmarna är tejpade. Alla dragkedjor, även fickornas, är vattentäta. Materialet är utvalt för att stå emot kraftig blåst. Men sen får man känslan av att tillverkaren glömde bort att väga in den mänskliga faktorn i jackans konstruktion.

Resultatet är en skaljacka som tyvärr är ganska omysig att ha på sig. Cyclone Long 3L Jacket är faktiskt ganska stel i materialet. Inte ens efter någon månads användning upplevs jackan ha mjukats upp. Den ser snygg ut när man har den på sig, men jackan känns aldrig riktigt bekväm. Ärmsluten kan spännas åt, men tyget lägger sig då i hårda veck samtidigt som det ändå uppstår glipor som släpper in kalluft. En mudd hade varit önskvärd.

Superfunktionell skaljacka som saknar en del vad gäller komfort

Cyclone Long 3L Jacket har många fickor, men de vattentäta blixtlåsen upplevs ganska sega. Och skaljackans bröstficka är rätt obegriplig. Fickan är djup men öppningen väldigt snäv, det är nära på omöjligt att nå fickans botten så har man använt den för småsaker kommer man få kämpa för att få upp dem igen. Luvan går att justera, men är likväl svår att få att stanna i ett utfällt läge som faktiskt skyler ansiktet från regn.

Revolution Race Cyclone Long 3L Jacket

Ser man enbart till funktion förtjänar Cyclone Long 3L Jacket ett högt betyg. Det råder inga tvivel om att himlen kan öppna sig över en utan att man löper minsta risk att bli blöt. Vattentåligheten kan inte ifrågasättas. Men bristen på komfort drar dessvärre ned helhetsintrycket. Det styva tyget gnisslar när man går, och det kan vädringsöppningarna i jackans sidor inte väga upp för. Om funktion är prio, så är skaljackan en fullträff. Men för den som tycker att en skaljacka inte är bättre än hur den känns, så blir Revolution Race Cyclone Long 3L Jacket lite av en besvikelse.

Extremt vattentålig, utrustad med många fickor, vädringsöppningar i sidorna
Stelt tyg, obekväma ärmslut, bröstficka som är omöjlig att använda
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av skaljackorna för dam så har vi låtit två kvinnor, av olika längd och storlek, få använda skaljackorna i sin vardag under minst ett par månaders tid. För att kunna skriva ett rättvist omdöme av varje skaljacka har vi tittat på följande saker:

Passform: Hur sitter skaljackan på kroppar av olika storlek? Är den snäv eller rymlig i halsen? Hur väl täcker luvan huvud och ansikte?
Funktion: Är skaljackan vattentät och hur mycket regn klarar den av? Är den vindtålig? Är fickorna välfungerande och smart placerade?
Design & kvalitet: Hur väl fungerar dragkedja, knappar och andra detaljer? Uppvisar plagget några tecken på onormalt slitage? Hur ser jackan ut när den sitter på?

Skaljackornas pris har vägts samman med bedömningarna av dess passform, funktion, design och kvalitet. Därefter har en skaljacka för dam utsetts till bäst i test.