Julskinka: 12 sorter i test december 2021

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat December 2021

Är det dags att köpa årets julskinka? Vi har testat ett urval av färdigkokta julskinkor från märken som Scan, Ica och Coop. För att en julskinka ska kunna utses till bäst i test ska den ha en välbalanserad sälta, ett tuggmotstånd som vare sig är för hårt eller mjukt, samt ha ett aptitligt utseende. Men viktigast av allt, är så klart att den är god.

OBS. Detta är ett test från 2021. Här kan du läsa testet av julskinka från 2023

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Julskinka

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas, eller i det här fallet ätas. I vårt test av julskinka testar vi endast svenska skinkor, varav en del säljs som ekologiska sådana. Alla skinkor i testet är färdigkokta. De har griljerats hemma och stått i ugnen på samma temperatur och lika lång tid.

Testpanelen har testat samtliga julskinkor vid ett och samma tillfälle för att kunna jämföra på ett rättvist sätt. Testet har varit ett blindtest, panelen har med andra ord inte vetat vilken skinka som är vilken. Följande parametrar är de vi tar hänsyn till:

Smak: Hur smakar julskinkan? Är den lagom salt, smakar den lagom mycket gris? Har den lagom mycket fett?

Konsistens: Är julskinkan lagom mör? Hur är balansen mellan bra tuggmotstånd och att julskinkan inte får vara seg?

Utseende: Retar julskinkans utseende aptiten? Vad har den för färg och hur ser fettranden ut?

Omdömena vägs sedan samman med julskinkans pris samt om skinkan är ekologisk eller på annat sätt har en mer djurvänlig eller hållbar produktion.


Läs även våra andra tester av julmat, dryck och annat juligt:

Glögg

Köttbullar

Julmust

Sill

Pepparkakor

Julgransfot

0 5 4 1

1. Scan Gourmet Färdigkokt Julskinka (2021) BÄST I TEST JULSKINKA 2021

En vacker julskinka som tar sig till toppen även i år

Testår: 2021 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 170 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Om det serverades julskinka i Disney-filmer (vilket det kanske gör, men testpanelen vågar inte svära på det), skulle den antagligen se precis ut som Scan Gourmet färdigkokta julskinka. Detta är nämligen en skinka putsad till bollig perfektion – faktiskt nästan lite för perfekt.

Snygg och god julskinka

Scans Gourmetskinka är tveklöst den godaste skinkan i 2021 års test, men ändå får den inte full pott i betyg. Den är helt enkelt lite väl salt och lever inte riktigt upp till den nivå som det tidigare år har varit på denna snyggskinka. Dock blir man inte besviken på smaken. Skinkan är god med en välbalanserad smak och bjuder på ett trevligt tuggmotstånd utan att riskera att kännas för fast.

Scan Gourmet kommer se tjusig ut på julbordet och smaken kommer att göra alla mätta och glada. Det blir vackra skivor och man tar gärna en skinkmacka till med Scan Gourmet bland julens läckerheter.

Snyggt formad skinka, balanserad smak, gott tuggmotstånd
En aning salt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

2. Ica I love Eco Kokt julskinka (2021)

God färdigkokt julskinka för den som vill köpa ekologiskt

Testår: 2021 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 169 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Ica I Love Eco är en skinka som må vara lite mindre rosig i färgen än flera andra, men det påverkar inte smaken. Faktum är att den ljusare färgen kanske snarare kan bero på mindre nitritsalt i skinkan. Så det är inte nödvändigtvis något skumt med en skinka som är blekare än andra. Denna skinka ser faktiskt riktigt inbjudande ut.

Mild välsmakande ekologisk julskinka

Julskinkan från I Love Eco har en fin fettrand samt en mild och god smak av julskinka. Balans mellan smakerna kännetecknar denna färdigkokta julskinka. Om något hade den gärna fått smaka lite mer. Men smakerna drar inte i väg åt något håll. Den har ingen märklig bismak eller allt för rejäl sälta – den är helt enkelt rätt lagom. 2021 är dock ett julskinkeår där det räcker med att vara lagom, för att knipa en bra placering i vårt test.

Om man vill ha en ekologisk julskinka till julafton, är Ica I Love Eco ett bra alternativ. Ingen kommer känna sig besviken med ett par skivor av denna på julknäcket.

Fin att titta på, välbalanserad smak
Hade gärna fått smaka lite mer
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

3. Nibble Gårdsgris Julskinka (2021)

En färdigkokt julskinka som även finns i storlekar som passar det mindre hushållet

Testår: 2021 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 139.50 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Denna välformade lilla julskinka är trevlig att lägga upp på serveringsfatet – som ett välformat litet julsmycke. Det går dock inte att komma undan att den är lite väl blöt och drar åt det något saltare hållet. Men trots detta, är det ändå en god färdigkokt julskinka från Nibble.

Färdigkokt julskinka med sälta

Konsistensen på julskinkan delar faktiskt testpanelen en aning. Halva panelen tycker att Nibbles julskinka har precis rätt stuns i tuggan – ett motstånd som inte är för hårt. Den andra halvan tycker däremot att den är i fastaste laget. Detta är naturligtvis en smaksak och hellre en fast skinka en en mosig dito. Att den är fastare, kan också hänga ihop med att den upplevs något saltare än andra skinkor i testet – saltet kan påverka hur mycket köttet drar ihop sig och det har i sin tur effekt på konsistensen.

Men oavsett om den av några upplevs som lite för fast, är detta ändå en julskinka som får godkänt. Den kommer gå åt och extra poäng för att den finns att köpa i mindre bitar. Bättre utbud av små julskinkor kan bidra till minskat matsvinn kring jul – särskilt om man har ett mindre hushåll. Det ger vi tummen upp för.

Fin form, god smak, finns i mindre bitar
I saltaste laget
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

4. Ica Julskinka kokt utan svål (2021)

En saftig färdigkokt julskinka med storlekar för små hushåll

Testår: 2021 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 59.90 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Kanske är Icas julskinka, som är kokt utan svål, ett tydligt exempel på att det är svårt att både ha sin kaka och äta upp den. Låt oss förklara varför.

En julskinka med alldeles för mycket fett

Ica bjuder på julskinkor i mindre storlekar, vilket är perfekt för små hushåll eller om man helt enkelt inte vill äta skinkrester fram till nyår. När man köper en skinka som är mindre i storleken, blir det extra viktigt hur den har putsats av tillverkaren. Den färdigkokta julskinkan från Ica som ingick i vårt test bestod till största delen av en fettklump. Att skära igenom sin julskinka på julafton och upptäcka att den mest består av fett, gör ingen lycklig.

Det kött som faktiskt finns där att äta, det är däremot saftigt och gott. Såklart. Rejält med fett innebär att skinkan kommer bli saftigare. Man vill ha fettet, men man vill faktiskt inte bara ha fettet.

Hade denna julskinka stått på julbordet, skulle det inte blivit många bitar till skinkmackan – i alla fall inte om man föredrar att äta kött framför fett. Det är synd, för smaken är riktigt bra. Men just denna bit var en otroligt slarvigt putsad skinka. Att betyget ändå landar på godkänd, säger en hel del om hur gott den smakade när man väl skurit sig förbi allt fett.

God smak, saftigt
Alldeles för mycket fett
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

5. Favorit färdigkokt julskinka (2021)

En julskinka som faktiskt smakar rejält av just skinka

Testår: 2021 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 79 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Den spontana reaktionen när testpanelen tar sig en munsbit av Favorit färdigkokt julskinka är ”nej men den här var väl helt okej ändå?” Även om julskinkan från Favorit kanske drar åt det något torrare hållet är det rakt ingen fel på själva smaken.

Tydlig smak av julskinka

Detta är en julskinka som smakar skinka. Det kanske låter som en självklar grej, men faktum är att flera av årets skinkor är både smaklösa och vissa har till och med en touch av konservburk över sig. Men Favorits julskinka smakar faktiskt riktigt köttigt, på ett sådant sätt som man hoppas att en skinka ska smaka men tyvärr inte kan ta för givet.

Det ska dock sägas att det heller inte är en skinka man blir golvad av. För även om den tydligt smakar av skinka, är det fortfarande en ganska försiktig smak. Utseendemässigt syns det att det är en lite billigare skinka. Men det är inga problem att äta upp sin portion och sedan ta några skinkmackor vad kvällen och julen lyder.

Smakar riktig skinka
Något torr
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

6. Scan Svensk ekologisk julskinka färdigkokt (2021)

En ekologisk julskinka som gör en beviken

Testår: 2021 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 199 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

På något sätt tror man att en ekologisk julskinka per automatik ska vara godare. Detta är naturligtvis inte fallet. Dyrare? Ja! Godare? Långt från alltid. Scans svenska ekologiska färdigkokta julskinka, vinner varken testet eller några hjärtan.

Det är något udda med konsistensen på Scans ekologiska julskinka. Det syns tydligt att den är blöt, och det går att pressa vätska ur biten genom ett lätt tryck med fingret. Men trots det, så upplevs detta som en torr skinka då den landar i munnen. Detta är inte på något sätt unikt, tvärtom är det ett fenomen som testpanelen stött på flera gånger under de senaste årens skinktester.

Julskinka med en lukt som sticker ut

Skinkan har en något syrlig doft – absolut inte surt, så det är ingen som oroar sig för att den skulle vara skämd. Men det finns en syra som gör att denna särskiljer sig doftmässigt från de andra skinkorna i testet, och tyvärr inte på ett bra sätt.

Smakmässigt lämnar Scans ekologiska färdigkokta julskinka testpanelen besvikna. Jo vars, nog går skinkan ned. Men den lockar inte till backning vid julbordet och frågan är om den ens skulle gå åt under mellandagarna? Och med tanke på prisbilden, känns det faktiskt inte helt rimligt.

Ekologisk
Dyr, luktar konstigt, torr
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

7. Scan Hållbarhetsgrisen färdigkokt julskinka (2021)

En skinka som hade mått bra av mer fett

Testår: 2021 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 99 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Scan Hållbarhetsgrisen färdigkokt julskinka är utan tvekan den mest rosigt rosa skinkan i testet. Det är även den mest hårdputsade skinkan av dem alla. Här finns nästan inte en tillstymmelse till fett kvar, och det påverkar naturligtvis smaken.

Snålt med fett gör skinkan torr

Med så här lite fett, ja, då blir skinkan helt enkelt torr och tråkig. Att skinkan dessutom är så pass salt att flera av testdeltagarna måste toppa upp sina vattenglas, vittnar om att detta kan bli en skinka som kommer kräva mycket julmust vid julmiddagen för att dämpa törsten.

Hållbarhetsgrisens julskinka är så mager och torr att man faktiskt tycker lite synd om den, där den ligger på tallriken. Att den dessutom är så pass fast att den upplevs som hård att skära genom, gör knappast intrycket bättre. Den är inte äcklig, men särskilt god är den inte heller.

Nej, en så har mager skinka ska man inte plocka med sig hem från kyldisken. Fett ger smak. Fett gör att köttet inte blir torrt och trist. Ingen vill ha en torr och trist julskinka – saftigt ska det vara.

Fin form, rosig färg
Torr, hård, saknar fettrand nästan helt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 1.5 1

8. Nybergs Deli Julskinka färdigkokt (2021)

Testår: 2021 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 70 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Vem är sugen på en julskinka med rejäla broskbitar? Nej, vi trodde väl inte det. Tyvärr är det exakt vad testpanelen fick då de satte tänderna i den färdigkokta julskinkan från Nybergs Deli. Brosk bitar vill man helt enkelt inte ha tillsammans med julknäcket och skinkan. Punkt.

Blöt julskinka med svampig konsistens

Nybergs Deli bjuder på en ganska blöt och något svampig julskinka. Den är ganska flammig till utseendet och har en del söndersprängda fibrer, vilket tillsammans ger ett trist och rätt oaptitligt intryck. Den ser billig ut, helt enkelt. Och smakar faktiskt därefter.

Förutom brosket, så finns det en smak i Nybergs Delis julskinka som inte faller testpanelen i smaken – den är helt enkelt inte överdrivet god. Detta ligger faktiskt helt i linje med hur Nybergs Delis skinkor har presterar i testet av julskinka de senaste åren, och ingen är särskilt överraskad.

Finns i mindre bitar
Broskbitar, svampig konsistens
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

1.5 av 5

0 5 1.5 1

9. Änglamark Ekologisk kokt julskinka (2021)

Färdigkokt julskinka med väldigt ojämn smakbild, som inte går hem hos någon

Testår: 2021 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 149 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Den ekologiska kokta julskinkan från Änglamark bjuder på en mycket förvirrande smakupplevelse. Ena tuggan känns helt okej, medan nästa tugga knappt ens vill ned i magen. Så fortsätter det genom hela testskivan för hela testpanelen.

Julskinka med ojämn smakupplevelse

På det stora hela, är den färdigkokta julskinkan från Änglamark en ganska smaklös skinka. En smaklös skinka kan man dock stå ut med, men när vissa tuggor får testdeltagarna att fräsa högt av obehag, då vet man att det inte är en vinnarskinka som serveras.

Det är svårt att sätta fingret på vad det är som inte smakar bra. Testpanelen nämner både knepig textur och konstig bismak, för att sedan få en tugga som ändå smakar okej. Aldrig har en skinka förvirrat panelen på detta sätt. Men trots förvirringen står de enade i åsikten att skinkan, som helhet, inte är god.

Ekologisk
Ojämn smak, vissa bitar riktigt äckliga
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

1.5 av 5

0 5 1.5 1

10. Coop Julskinka kokt (2021)

Julskinka som påminner om skinka på konserv

Testår: 2021 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 149 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Det är en smak av en svunnen tid, som Coops kokta julskinka bjuder på. Men dessvärre är nostalgi i det här fallet inte något eftersträvansvärt, det är nämligen konserverad skinka som smaklökarna får en flashback av. För tyvärr är det vad denna skinka smakar: burkskinka.

Julskinka med metallisk eftersmak

Till formen är detta en fin liten skinka. Den är dock väldigt hårt putsad och det finns inte något fett värt att tala om kvar på den. Som alltid, med en skinka som nästan helt saknar fettrand, blir detta en ganska torr och tråkig historia.

”Det är tur att det går att gömma smaken med senap”, säger en av deltagarna testpanelen. Men inte ens med senap är detta en skinka som man vill ta en bit till av. Faktum är att inte ens med senap, vill man äta upp en endaste skiva. Det bjuder dessutom på en metallisk eftersmak som är rakt igenom oangenäm.När testpanelen får frågan om hur Coops julskinka smakar, svarar de unison ”blä”. Det här är en julskinka som ingen vill äta.

Fin form
Smakar burkskinka, metallisk eftersmak, inte god
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

1.5 av 5

0 5 1 1

11. Smak av Gotland Julskinka färdigkokt (2021)

En julskinka så blöt att den känns slaskig

Testår: 2021 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 119 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Det droppar om julskinkan från Smak av Gotland, och då menar vi inte spadet den kommer i. När den står sval på bordet, flera timmar efter griljering, rinner det vätska från skinkan – så blöt är den. Man ska inte förväxla ”blöt” med ”saftig”. Det här är inte en skinka som kan beskrivas som saftig, snarare slaskig.

Blöt, slemmig och obehaglig textur

Att skinkan är så blöt som den är, påverkar naturligtvis allt från smak till konsistens. Texturen på skinkan är faktiskt rakt igenom obehaglig. Det påminner mer om en vispad skinkmousse än en god julskinka. Medan testpanelen provsmakar julskinkan från Smak av Gotland är det faktiskt en deltagare som utbrister ”nej men vad ÄR det jag egentligen äter just nu?”.

Förutom att man kan pressa vätska ur denna skinka så att det bokstavligen rinner om det, går det dessutom att skrapa loss gelé från snittytan på skinkskivorna. Detta bidrar till att ge skinkan en ganska slemmig konsistens, och man får tvinga sig att inte spotta ut sin tugga. Att testpanelen ger tumme ned för denna gotländska skinka, kommer knappast som en överraskning.

Finns inget positivt
Slemmig, slaskig och obehaglig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

1 av 5

0 5 0.5 1

12. Mor Matildas Färdigkokta skinka (2021)

En julskinka man helst vill gömma under grönkålen

Testår: 2021 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 140 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Det är inte ofta man skrattar rakt ut då man ser en julskinka, men det gör faktiskt testpanelen då de presenteras med Mor Matildas Färdigkokta julskinka. Detta är en helmuskelskinka vilket låter flott, men vad man får av Mor Matilda är en skinka som ser hoptryckt och formad ut.

Flammigt kött med massor av små hål

Köttet är flammigt och pepprat med små hål. Det är svårt att avgöra om dessa söndersprängda fibrer beror på en stressad gris eller hur man preparerat köttet inför kokning. Oavsett ger det ett riktigt oaptitligt intryck
Inför griljering noteras det att det nätet har krupit djupt in i skinkan. Faktiskt så pass att man först inte tror att den ens är kvar. Det är först när man noterar metallringarna vid kanterna som nätet upptäcks. Detta beror såklart delvis på att nätet har nästan exakt samma färg som skinkan i sig och att det sitter så djupt att man sedan får kämpa för att få loss det.

Smaken är precis vad man förväntar från en skinka som ser ut på det här viset: bedrövlig. Den smakar dåligt, har en besvärlig konsistens, är torr men ändå slaskig och därtill korning. Det finns inget som kan lyfta betyget från det allra lägsta.

finns inget positivt
Tråkigt utseende, besvärlig smak, svår konsistens
  • Betyg 1/5 Betyg 0.5/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

0.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas, eller i det här fallet ätas. I vårt test av julskinka testar vi endast svenska skinkor, varav en del säljs som ekologiska sådana. Alla skinkor i testet är färdigkokta. De har griljerats hemma och stått i ugnen på samma temperatur och lika lång tid.

Testpanelen har testat samtliga julskinkor vid ett och samma tillfälle för att kunna jämföra på ett rättvist sätt. Testet har varit ett blindtest, panelen har med andra ord inte vetat vilken skinka som är vilken. Följande parametrar är de vi tar hänsyn till:

Smak: Hur smakar julskinkan? Är den lagom salt, smakar den lagom mycket gris? Har den lagom mycket fett?

Konsistens: Är julskinkan lagom mör? Hur är balansen mellan bra tuggmotstånd och att julskinkan inte får vara seg?

Utseende: Retar julskinkans utseende aptiten? Vad har den för färg och hur ser fettranden ut?

Omdömena vägs sedan samman med julskinkans pris samt om skinkan är ekologisk eller på annat sätt har en mer djurvänlig eller hållbar produktion.


Läs även våra andra tester av julmat, dryck och annat juligt:

Glögg

Köttbullar

Julmust

Sill

Pepparkakor

Julgransfot

En tradition med anor

Julskinka är en tradition med anor som kan spåras ända tillbaka till 1600-talet. Då var skinkan en del av en högtidsmåltid som tillagades genom att grillas. Den var främst tillgänglig för överklassen. Under 1800-talet tog julskinkan sig an den form den har idag, då den alltså först ugnsbakas eller kokas för att därefter griljeras. Om skinkan kokas är det spadet som blir över som används som dopp i grytan. Julskinkan serveras ofta ihop med senap och för många är en smörgås med nygriljerad julskinka det perfekta tilltugget under uppesittarkvällen den 23 december.

En julskinka med bortskuret fett brukar vanligtvis innehålla cirka 3 procent fett. Också salthalten ligger på omkring 3%. Färgen kan bäst beskrivas som rosa, detta på grund av det nitrit som tillsätts till svenska julskinkor. Detta för att skinkan ska ha en längre hållbarhet och vara en sämre grogrund för bakterier. Undantaget nitriten är ekologiska julskinkor. Det är också därför dessa har en annan, mer gråaktig färg.

Även om tradition har varit att julskinkan tillagas från grunden, där biprodukter såsom spadet också tas tillvara, så är det idag betydligt vanligare att köpa en färdiggriljerad skinka. En slags kompromiss, som även möjliggör för den ljuvliga doften av varm julskinka att sprida sig i ett julpyntat hem, är att köpa en julskinka som redan är kokt men att själv senapsgriljera den i ugnen. Att griljera är enkelt. Julskinkan penslas med en blandning av senap, ströbröd och ägg och steks sen i ugnen en kortare stund på hög temperatur.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Scan Gourmet (2020)

Ingen promenadseger för vinnarskinkan i år

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 149 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
test julskinka scan gourmet 1

Till skillnad från tidigare års promenadsegrar, får Scan Gourmet faktiskt kämpa för att ta sig över målsnöret till vinnande placering i år. Anledningen till att den vinner, handlar inte om att den är överlägset bäst – det är snarare så att motståndet är ovanligt svagt.

Årets skinka från Scan Gourmet är tyvärr en relativt smakfattig historia. Här hade testpanelen önskat lite med krut i smaken. Trots en relativt hög salthalt sett till de andra skinkorna, bärs smaken helt enkelt inte fram på det sätt vi är vana från tidigare år. När skinkan bakom det anonymiserade numret avslöjas, blir testpanelen förvånad. Förväntningarna på Scans gourmetskinka är helt enkelt högre än vad den klarar av att leverera i år.

Precis som tidigare år är Scan Gourmet en snygg skinka. Den har en vackert rundad form och kommer se ståtlig ut på julbordet. Men även om skinkan inte är supertorr, så drar den ändå åt det torra hållet. Det är absolut inget fel på smaken, men man önskar helt klart att det var mer av den.

Scan Gourmet blir vinnare även 2020, men det är inte en lika självklar seger som tidigare år. Och ladda gärna upp med tillbehör som ger lite mer krut åt smakupplevelsen: en god senap och en krämig rödbetssallad kanske.

Snygg form, god smak
Den goda smaken är alldeles för försiktig, drar åt det torra hållet
0 5 4 1

Coop Xtra Kokt julskinka (2020)

Småful med förvånande god julskinka

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 59.90 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
test julskinka coopextra 2

Hade detta enbart varit en skönhetstävling, hade Coop Extra kokt julskinka inte haft en chans. Det är i ärlighetens namn en rätt ful liten sak. Men nu är utseendet inte allt och det denna skinka saknar på ytan gör den upp för rent smakmässigt.

När skinkan skärs upp är den väldigt blöt – det rinner faktiskt om den. Här finns det farhågor om att smaken ska vara lika blaskig som första intrycket, men det är ingenting man behöver oroa sig för. Den kokta julskinkan från Coop Extra har en riktigt trevlig sälta – den är väl tilltagen men utan att för den sakens skull bli allt för salt. Det sista man behöver på julbordet är nämligen överdrivet mycket sälta, det tar resten av maten väl hand om.

 Om denna budgetskinka från Coop hade varit lite mer bildskön, hade den kunnat vara en allvarlig utmanare till första platsen. Bryr man sig inte så mycket om hur skinkan ser ut, och istället värderar en låg prislapp högre – ja, då ska man absolut satsa sin skinkpeng på Coop Extra Kokt Julskinka.

God, bra sälta, bra pris
Inte särskilt vacker
0 5 4 1

Scan Svensk Färdigkokt julskinka buljongfri (2020)

En riktigt snygg julskinka som gör smaklökarna nöjda

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 139 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
test julskinka scan buljongfri 3

Precis som gourmetskinkan från Scan, kommer även denna utan någon buljong i förpackningen. Om detta kan det råda skilda meningar, men man ska inte glömma att det blir ett dyrt kilopris för något som buljong då en påse är full med den. Men här är följer det inte med någon buljong alls och det är ärligt talat rätt skönt att slippa kladdet.

När man skär upp skinkan stöter man på mer motstånd än hos övriga skinkor och man frågar sig om detta kommer reflekteras i smakupplevelsen. Men vad som väntar då skinkan ska provsmakas är riktigt snygga skivor med en vackert rosig färg. Köttet är jämnt och fint i texturen och den ser riktigt aptitlig ut.

Smaken bär på en tydlig sälta som effektivt lyfter smaken av julskinka. Här finns ingen risk att man blandar ihop smakbilden med den av tunt skivat smörgåspålägg i plastförpackning. Men det går inte att sticka under stolen med att man gärna hade önskat ännu lite mer smak – men genomgående i år verkar vara rätt smakfattiga julskinkor.

Hade man köpt denna till sitt eget julbord, hade man kunnat känna sig nöjd. Är man ett litet hushåll, eller om släkten inte äter så mycket skinka, kommer Scans buljongfria färdigkokta julskinka dessutom i trevligt små bitar – kanske perfekt i år då sällskapet kring julbordet blir mindre än vanligt.

Vacker färg, god (men försiktig) smak av skinka, snygg
Hade gärna fått ha lite mer smak
0 5 3.5 1

Scan Julskinka Hållbarhetsgris (2020)

En hållbar skinka till julbordet med god smak

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 149 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
test julskinka scan hallbarhetsgrisen 4

Det må inte vara en ekologisk skinka, men Scan julskinka hållbarhetsgris är Scans hållbara alternativ till julbordet – och det är väl inte en dag för sent? Om man äter kött, vill man gärna göra det med klimatet och hållbarhet i åtanke. Hållbarhetsgrisen är spårbar ned på gårdsnivå – en specifik gård faktiskt: Halla Gård i Västergötland. Detta är en gård som drivs av egenproducerad biogas och egenodlat foder och, enligt Scan, har köttet från Hållbarhetsgrisen en lägre klimatpåverkan då man jämför med genomsnittet för grisuppfödning i Sverige.

Men hur smakar det då? Jo, detta är en god skinka som bjuder på mer textur än många andra skinkor som i år drar åt det något mosiga hållet. Här får man lite tuggmotstånd utan att det blir för hårt eller segt. Julskinkan har en god smak, lite väl mild, men ändock god.

Förutom att detta är en visuellt snygg skinka, säljs den även i mindre bitar om cirka 2 kilo. Och att skinka finns i mindre bitar, lägger till ytterligare en hållbarhetsaspekt – risken för matsvinn blir mycket mindre med en liten skinka än med ett 4 kilos-monster.

Fin form, mindre klimatpåverkan, trevlig textur
Lite väl mild smak
0 5 3.5 1

Änglamark Ekologisk kokt julskinka (2020)

En ekologisk julskinka som är godare än vad den är snygg

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 139 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
test julskinka anglamark 5

Änglamark Ekologisk kokt julskinka är en skinka som bjuder på lite mer tuggmotstånd än många av de andra skinkorna. Medan flera skinkor i år är i mjukaste laget, är detta en fastare skinka. Här går åsikterna isär en del – vissa tycker den är för fast, medan andra uppskattar tuggmotståndet.

Denna ekologiska skinka har en tydlig sälta, nästan på gränsen till för salt men den lyckas i balansgången hamna på rätt sida av strecket. Även om man inte vill att en skinka ska vara för salt, är sältan ändå viktig för smakbilden. En av testdeltagarna tycker att det känns som att laken kanske varit lite mer salt än brukligt. Och visst, ingrediensförteckningen avslöjar att detta faktiskt är en av de saltare skinkorna i testet.

Sett till det rent estetiska, är Änglamarks julskinka inte det vackraste i testet. Köttet har många hål och revor och det ser helt enkelt inte alldeles aptitligt ut med ett kött som ser så potentiellt stressat ut.

Det är en delad testpanel som till slut landar på ett gemensamt betyg. Mycket kokar ned till sältan. Antingen gillar man Änglamark Ekologisk kokt julskinka, eller så tycker man att den är lite i saltaste laget. Det är uppenbarligen sant som man brukar säga; smaken är som baken - delad.

Bra tuggmotstånd, rejäl sälta, god skinksmak
Köttet ser stressat ut, sältan balanserar på gränsen mot att vara för mycket
0 5 3.5 1

Ica Kokt julskinka utan svål (2020)

En saftig julskinka med lite för mild smak

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 79.95 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
test julskinka ica 6

Om man inte har alltför höga krav på sin julskinka, kommer man med största sannolikhet känna sig nöjd med Ica kokt julskinka utan svål.

Icas färdigkokta skinka är riktigt saftig – ja rent av blöt till en början. Det droppar faktiskt om skivorna precis när man skurit upp den. Detta lägger sig givetvis efter någon dag i kylskåpet. Men även om man äter den nära inpå griljering så behöver man inte oroa sig för att den kommer kännas blaskig i munnen.

Denna skinka har en trevlig och god sälta, men i övrigt önskar testpanelen en större smakupplevelse. Den är absolut inte äcklig, långt därifrån. Men det här är en skinka som helt enkelt inte sticker ut åt något håll alls. Möjligen att smaken upplevs som något urvattnad och intetsägande.

Tittar man på själva köttet, så är skinkan i testet en lite småtrist historia. Man ser många och tydliga små hål i den, vilket ger julskinkan en något oaptitlig look. Men om man ändå ska bre ett rejält lager senap över den, kommer hållen spacklas igen. Frågan är bara om minnet kräver bättre spackel än en matsked Johnny’s.

Saftig, god sälta
Ser oaptitlig ut med många hål, något intetsägande smak
0 5 2.5 1

Nybergs Deli Julskinka färdigkokt (2020)

Billig julskinka som dras med vissa utseendeproblem

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 57:95 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
test julskinka nybergsdeli 7

Nybergs Deli julskinka är lätt att få tag på, och därmed ett vanligt köp för många. Denna julskinka är saftig, väldigt saftig. Det rinner faktiskt om den då man skär de första skivorna. Som tur är känns den inte våt i munnen.

Nybergs julskinka smakar tydlig och gott av salt. Däremot smakar den inte särskilt mycket skinka. Den försiktiga smaken är dock inte något större problem, för även om den inte smakar så mycket så tar man gärna en bit till och slänger inget.

Vad som däremot är ett större problem, är hur skinkan ser ut. Detta är sorgligt blek skinka, färgen är faktiskt lite obehaglig i nyansen. Det är dessutom stora hål och sprickor i köttet, som får skinkan att se både billig och oaptitlig ut.

Men trots sina brister rent utseendemässigt och att smaken är försvinnande mild, är julskinkan från Nybergs Deli fullt ätbar. Den är dock långt ifrån att ta sig mot en pallplats.

God sälta, billig
Ser lika billig ut som den är, oaptitligt blek färg, alldeles för försiktig smak
0 5 2.5 1

Svea Lantkött (Lidl) Ekologisk julskinka med svål (2020)

En väldigt blek julskinka – både till utseendet och smaken

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 99 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
test julskinka svea lantkott ekologisk 8

Den ekologiska julskinkan från Svea Lantkött (Lidl) är, trots rejäl fettrand, en torr och tråkig historia. I kanterna är den rent av lite hård. När man tar en första munsbit blir man förvånad över smaken, eller snarare bristen därav. När tuggan väl har svalts, känner man inget spår av smaken i munnen alls. Det är som om man inhalerat lite skinessens, snarare än att ha ätit skinka. Man känner sig lite berövad skinkupplevelsen faktiskt.

Inte heller utseendemässigt är detta en vinnarskinka. Den ser faktiskt rätt billig ut – oerhört blek med många hål och små revor och sprickor i köttet. Den bleka färgen för tankarna till billigt smörgåspålägg och serverades denna på julbordet, är testpanelen ense om att man hade tyckt att den såg trist ut.

Den är trots detta fullt ätbar, vilket räddar upp betyget en smula. Men alla är överens om att man vill att en julskinka ska vara mer än ätbar. Man vill att den ska komma med julefröjd. Här blir man på sin höjd nöjd i brist på annat.

Ekologisk
Extremt blek, ledset utseende, smakar knappt något
0 5 2 1

Favorit Ekologisk julskinka färdigkokt (2020)

Testets dyraste julskinka lever inte upp till förväntningarna

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 179 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
test julskinka favorit ekologisk 9

Man studsar till när man ser prislappen på denna skinka, och när priset avslöjas efter blindtestet, sätter våra testdeltagare nästan skinkan i halsen. Visserligen är detta en ekologisk julskinka och man kan absolut diskutera huruvida den ofta låga prissättningen av julskinka är hållbar, men detta är ändå ett pris som sticker ut.

Hade smaken levt upp till priset, hade de flesta kunnat tänka sig att lägga en större peng på en ekologisk julskinka. Men smakmässigt blir man besviken på Favorits ekologiska julskinka. Den är nämligen relativt smaklös. Skinkan som vår testpanel fick smaka på upplevdes dessutom som lite väl flottig.

Tittar man på utseendet så är det inte julbordets snyggaste skinka, men den har en helt okej färg och en tilltalande form. Köttet har en del hål, men inte i samma utsträckning som flera av de andra skinkorna i testet.

Väger man priset mot smaken och helhetsupplevelsen, är det dock svårt att motivera ett högt betyg för den här skinkan, även om den är ekologisk. Den är helt enkelt på tok för dyr.

Fin och jämn färg, tilltalande form
Smaklös, väldigt dyr
0 5 2 1

Svea Lantkött (Lidl) Julskinka utan svål (2020)

En rejält blek julskinka med småtrist men okej smak

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 79:90 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
test julskinka svea lantkott utansval 10

Det är många bleka skinkor med i årets test, men detta är den blekaste av dem alla. Den är näst intill likblek, nästan vit. Man äter med ögat, och ingen kommer tycka att en så här blek skinka ser smarrig ut.

Svea Lantkötts julskinka utan svål lyckas med konststycket att vara både saftig och torr på en och samma gång. Om man med saftig menar att det går att pressa ur vätska ur skinkan. Väl i munnen är däremot upplevelsen torr, tråkig och intetsägande. ”Menlös”, säger en av testdeltagarna. ”Inte äcklig, men jag blir inte sugen på mer”, säger en annan.

Och det är domen faller: det är inte en äcklig skinka, men den ser lite småäcklig ut. Och det är inte något man vill riskera höra om maten man serverar på julafton.

Rimligt pris
Extremt blek färg, intetsägande smak
0 5 2 1

Favorit färdigkokt julskinka (2020)

En billig skinka som inte fyller oss med julefröjd

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 69:95 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
test julskinka favorit 11

Den färdigkokta julskinkan från Favorit, blir tyvärr ingen favorit hos testpanelen. Priset är lågt, men det är även smakupplevelsen.

Fettranden på skinkan är rejäl och den dallrar på ett ganska obehagligt sätt. Detta är dock sannolikt grisspecifikt och en annan skinka från samma producent kan mycket väl ha en fastare och mer aptitlig fettrand.

Den här julskinkan smakar ungefär i nivå med priset – ganska billigt. Konsistensen är sträv och torr, nästan lite grynig. Köttet är dessutom i mjukaste lagen och man saknar ett litet tuggmotstånd. Och smaken? Testpanelen liknar den vid hur burkskinka smakar och en testare tycker att den är något fadd i smaken.

Är man ute efter en billig julskinka, gör man bättre i att satsa på årets budgetvinnare.

Billig
Sträv, torr och grynig, smakar billigt
0 5 2 1

Ekologisk julskinka från Havor (2020)

En julskinka som inte är något annat än en besvikelse

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 159 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
Ekologisk julskinka fran Havor

Att den ekologiska julskinkan från Havor skulle vara en av de dyraste i årets test, är svårt att förstå. Den här skinkan är nämligen långt ifrån en premiumupplevelse, den är faktiskt inte ens särskilt god.

Trots en rejäl fettrand är detta en väldigt torr julskinka. Texturen är mosig och sträv, det är till och med så pass att aptiten på en munsbit till uteblir. Dessutom dras julskinkan från Havor med en märklig bismak.

Det är en ekologisk julskinka, vilket naturligtvis förklarar det högre prisläget. Men av en skinka till det här priset, kan och bör man förvänta sig mer. I slutändan är detta en skinka som ingen vill ta ytterligare en bit av och risken för matsvinn är mycket stor – vilket är synd. Inte bara på ekologisk mat men på mat överlag.

Ekologisk
Torr, mosig, märklig bismak, dyr
0 5 2 1

Smak av Gotland utvald julskinka av innanlår (2020)

En julskinka som ser lovande ut men inte alls levererar

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 129 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
Smak av Gotland utvald julskinka av innanlar

Såg man denna i kyldisken i matvaruaffären, skulle ens förväntningar antagligen bli höga. Det känns alltid lovande med kött från Gotland, men den här julskinkan ror dessvärre inte i hamn.

Vid en första inspektion av skinkan, reagerar många på antalet hål i den. En skinka som är pepprad med så många hål ser helt enkelt inte särskilt aptitlig ut. Den totala frånvaron av fettrand, kommenteras också – även om många tycker att formen på skinkan är snygg.

Men sedan kommer man till provsmakningen och här blir alla förbryllade. Konsistensen saknar helt och hållet stuns. Den rätt salta julskinkan är mjuk och mosig och någon jämför den med Spam – ja, den nästan ikoniska burkskinkan alltså, inte en skräppost i mailen. Det är svårt att tro att detta är en skinka som är tillverkad av innanlår. Den påminner nämligen mest om tumlat köttmos.

Nej, detta är en skinka man icke skola bemöda sig med på julbordet – det finns både billigare, godare och vackrare alternativ.

Snygg form
Många hål i köttet, smakar tumlat kött, mosig konsistens
0 5 1 1

Garant Ekologisk kokt julskinka (2020)

Årets bottennapp bland julskinkorna

Testår: 2020 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 129 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
Garant Ekologisk kokt julskinka

Det ska man säga om Garants ekologiska julskinka, den lyckas med en sak som ingen annan skinka i årets test lyckas med. Den får testpanelen att redan vid första smakbiten unisont utbrista i ett högljutt ”NEJ!”.

Den ekologiska julskinkan från Garant är utan tvekan årets stolpskott. Tidigare år har Garant nått pallplats, men i år är det knappt att den ens når magen. Ja, här finns det nämligen testdeltagare som faktiskt spottar ut, om inte första så definitivt andra tuggan.

Konsistensen är alldeles för mjuk och sträv. Och smaken, den är unken och sumpig. Det är faktiskt riktigt illa när en julskinka får våra hugade testdeltagare att förtvivlat skaka på huvudet och värja sig från ytterligare en smakbit.

Garants ekologiska färdigkokta julskinka, går raka vägen ned i soppåsen. Årets mest solklara bottennapp.

Ekologisk
Smakar illa, obehaglig textur, smaka
0 5 0 1

Scan Gourmet Färdigkokt Julskinka (2019)

Testår: 2019 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 149 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
Scan Gourmet Julskinka

Det är tydligt varför julskinkan Scan Julskinka Gourmet vinner pris som årets julskinka år efter år – detta är helt enkelt den godaste färdigkokta julskinkan som går att få tag på.

Redan i förpackningen, sticker Scan Gourmetskinka ut. Med sitt svarta stormaskiga nät skiljer den sig i kyldisken bland de traditionellt röda. När den packas upp slås man av den snygga formen och efter griljering är detta en skinka att vara stolt över på julbordet – den ser nästan proffsgjord ut. Innehållsförteckningen är föredömligt tydlig.

Detta är en julskinka som har en tydlig och välbalanserad smak – något som saknades hos förvånande många andra skinkor. Sältan är riktigt bra, vilket kanske beror på att Scan varit mer generösa med saltmängden än de andra tillverkarna. Samtidigt riskerar den aldrig att upplevas som för salt.

Värt att nämna, är att inget spad följer med denna skinka. Detta innebär att man får mer skinka för kilopriset. Priset är visserligen bland de högre i testet, men det är välinvesterade slantar. Är traditionen dopp i grytan något man inte vill vara utan, kan man enkelt köpa skinkspad separat i välsorterade matbutiker.

Scan Julskinka Gourmet är en skinka som inte kommer glömmas bort i kylskåpet. Varenda bit går åt långt innan man behöver steka en jule-pytt-i-panna.

God smak, perfekt sälta, fin konsistens, väldigt snygg
I dyraste laget
0 5 0 1

Änglamark ekologisk kokt julskinka (2019)

Testår: 2019 Ursprungsland: Sverige Kilopris: 169 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
anglamark julskinka

Änglamarks ekologiska kokta julskinka har ett högt kilopris men motiverar sig väl innan den ens tagits ur förpackningen. Inte bara är köttet svenskt, det är också ekologiskt och spårbart till KRAV-certifierade gårdar där grisarna får leva ett så fritt liv som möjligt. För den som med all rätt tvärvägrar dansk skinka och känner en vag tveksamhet även till svensk grisuppfödningen så kan Änglamarks julskinka vara värd att överväga. Änglamarks ekologiska har en näst intill perfekt skinksmak och fyller näsa och mun med precis den doft och smakupplevelse som man förväntar sig av en julskinka. Sötma och salt är mycket välbalanserat. Skinkan lyckas med att vara fuktig utan att falla isär. För den som har både kräsna smaklökar och ett moraliskt samvete så är Änglamark ekologisk kokt julskinka ett av de bättre alternativen i köttdisken.

0 5 0 1

Garant Kokt Julskinka (2019)

Testår: 2019 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 70 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
Garant kokt julskinka

En färdigkokt julskinka med svål, gjord på gris från Sverige. Förpackningen känns lite trist och plastig, trots försöken att liva upp den med ett juligt mönster och ett målat rött band på etiketten. Julskinkan har senapsgriljerats i ugn och efter det lyfter den rejält i utseende. Köttet ser dock en aning rynkigt och ojämnt ut. Tuggmotståndet är åt det kraftigare hållet. Julskinkan är inte seg på ett oaptitligt sätt, men den är definitivt mer fast i formen och kräver mer energi när den ska tuggas. Färgen är lite grådassig och inte så frisk som man skulle önska. Mängden fettstråk befinner sig någonstans mellan lagom och riklig. Garant julskinka må sakna en del vad gäller visuell framtoning och konsistens men smaken är det inte fel på. Salthalten är alldeles lagom och skinkan är god både för sig och på en smörgås.

0 5 0 1

Nybergs Deli God julskinka med svål (2019)

Färdigkokt, kräver endast griljering

Testår: 2019 Ursprungsland: Sverige Kilopris: 69 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
NybergsDeli julskinka

Nybergs Deli God julskinka med svål kommer i en trist men ändamålsenlig förpackning. Instruktioner för griljering finns, dock utan en specifik tidsangivelse. Det står helt enkelt att den ska stå i ugnen tills griljeringen fått en vacker gyllene färg. Extra plus för att det på förpackningen, finns tips om vad man kan göra med skinkrester. Det står även angivet ungefär lång tid skinkan kommer hålla efter att förpackningen brutits.
Sältan i Nybergs skinka är svag och överlag är detta en ganska smaklös historia. Den är för all del inte äcklig, men när skinkan väl landat i magen, glömmer munnen snabbt bort smaken.

Tittar man på själva skinkan, ser man att fibrerna på sina ställen är söndersprängda. Detta är ett tecken på att mycket vätska har sprutats in i köttbiten.  Det förklara både det faktum att smaken är vattnig och att det går att pressa ut vätska ur skinkan med enbart ett lätt tryck av fingret. Även små hål syns i köttet, vilket kan vara ett tecken på att djuret varit stressat. 

På det stora hela är detta en skinka man lätt glömmer bort. Det kommer aldrig vara den skinka man drömmer om i början av december eller kommer kasta sig över i kyldisken om det blir aktuellt att köpa en till. Smaken är helt enkelt för blygsam för att detta ska bli en skinka man minns.

0 5 0 1

Scan Svensk Ekologisk Julskinka (2019)

Testår: 2019 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 169 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
Scan Ekologisk Julskinka

Scan Svensk Ekologisk Julskinka är den dyraste skinkan i testet och förhoppningarna var höga. Det första intrycket är bra – skinkan har en fin form och fettkappan är snygg. När den tas ut ur ugnen är griljeringen perfekt och skinkan ser riktigt läcker ut.  

När julskinkan skärs upp är färgen jämn och fin och rent utseendemässigt finns det inte något att anmärka på alls.

Tyvärr är smakupplevelsen en besvikelse. Bara en av testätarna tycker att den är okej, resten tycker att smaken är lite off. Det är dock svårt att sätta fingret exakt på vad det är som inte känns rätt. Testaren som tyckte att smaken är okej, påtalar dock att den samtidigt är i försiktigaste laget och inte lämnar något sug efter en skiva till.

Med tanke på priset, känns det inte som välinvesterade pengar när smaken lämnar så mycket att önska. Det är också värt att påpeka att 20 procent av vikten på denna skinka är spad, vilket innebär att själva köttet faktiskt är dyrare än vad man först tror då man ser prislappen.

Detta är onekligen en snygg skinka, men smakmässigt är det en riktig underleverans.

Snygg, fin fettkappa
Dyr, smaklös
0 5 0 1

Scan Svensk Rapsgris Färdigkokt Julskinka (2019)

Testår: 2019 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 119 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
Scan Svensk Rapsgris

Scan Julskinka av Svensk Rapsgris har en fin och naturlig form. Den ser lovande ut då den tas ur ugnen efter griljering. Men efter dessa första positiva intryck, är det en snabb nedförsbacke.

Redan när skinkan skärs upp, slås man av hur torr den ser ut. Detta bekräftas omgående vid första munsbiten. Dessutom har denna skinka kraftiga färgskiftningar, vilket gör att den ser ganska oaptitlig ut.

Detta visar sig inte bara vara en relativt torr skinka, den upplevs dessutom som ganska hård till konsistensen. Smaken förbryllar, då vi upplevde att den smakade för mycket skinka på ett nästan artificiellt sätt. Att den dessutom har en något metallisk eftersmak, innebär att det helt enkelt inte är en särskilt angenäm smakupplevelse att äta Scan Julskinka Svensk Rapsgris.

Vacker och naturlig form
Torr, metallisk eftersmak, ojämn färg
0 5 0 1

ICA julskinka kokt utan svål (2019)

Testår: 2019 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 69.90 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
Ica Julskinka

En stor fördel med Icas Julskinka är att den finns i både stora och små förpackningar. Det är många hushåll i Sverige som inte kan eller vill köpa en skinka på 3 kilo (eller mer). Att det då finns särskilda små bitar till samma kilopris som de större, känns sympatiskt.

Skinkan ser fin ut efter griljering, men direkt då den skärs upp slås man av hur stressat köttet ser ut. Det är fullt av små hål, vilket kan vara ett tecken på ett djur som varit stressat. Dessutom är det många fibrer i skinkan som går isär, vilket ger biten ett riktigt trist utseende. Den ser torr ut redan då den läggs på serveringsfatet.

Dessa första intryck bekräftas snabbt då julskinkan provsmakas. Detta är en torr och rent av kornig julskinka med en smak som inte alls imponerar. Den är till och med lite seg, vilket gör att man hellre sträcker sig efter den senapsgriljerade kålroten på julbordet.

Finns att köpa även i mindre bitar
Ser oaptitlig ut, köttet ser stressat ut
0 5 0 1

Coop Julskinka kokt utan svål (2019)

Testår: 2019 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 69.90 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
Coop Julskinka

Direkt ur förpackningen är intrycket att denna skinka har en fin och naturlig form. Efter griljering ser den trevlig ut. Men efter bara en natt i kylen är griljeringen kladdig, vilket ger skinkan ett tråkigt utseende.

Att griljeringen blir kladdig snabbt är inte konstigt. Detta är nämligen en riktigt blöt skinka. När den skärs upp rinner det vit vätska ur den, vilket ser osmakligt ut. När skinkan är uppskuren avslöjar sig även en rejäl bit fett. Hade detta varit den skinka som serverades på julafton, var testpanelen eniga om att man hade blivit besviken. Det är så mycket fett i den att man tvingas äta runt det.

Färgen är dock jämn och fin och köttet ser inte stressat ut. Smaken är faktiskt bättre än vad man kan tro då man tittar på den, men det är tråkigt att behöva skära runt allt fett.

Till utseendet är Coops Julskinka en tråkig historia och rent utseendemässigt skulle den hamna i skamvrån på julbordet, undangömd under några rejäla blad grönkål. Smakmässigt behöver man dock inte gömma den allt för mycket. Men se till att ha kniven redo för att skära bort allt fett.

Fin form, okej smak
Otroligt blöt
0 5 0 1

Svea Lantkött Julskinka med svål (Lidl) (2019)

Testår: 2019 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 49.90 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
Svea Lantkott Julskinka

Att man får vad man betalar för, blir tydligt i årets test av julskinkor. Svea Lantkötts julskinka utan svål är den billigaste skinkan i testet. Det är också en av de sämsta.

När man packar upp denna skinka finns det inte så mycket att anmärka på, möjligtvis att det är lite väl mycket skinkspad i påsen. Det riktigt skvalpar om den. Det är egentligen först då man skivar upp skinkan, som man drar öronen åt sig.

Färgen är nästan likvit och samtliga testare tycker att färgen upplevs som mycket otrevlig. Skinkan har så många små hål att den närmast ser ut som en tvättsvamp. Den ser faktiskt riktigt oaptitlig ut, särskilt när man väl sett alla hål.

Skinkan luktar okej, men konsistensen då man äter den är obehaglig. Det enda sättet att beskriva den är att det känns som om man tagit en tugga av en porös skinkmassa. Man kan äta en bit av rena artighetsskäl vid farmors julbord, men bara om man gömmer den under ett rejält lager senap eller rödbetssallad.

Detta är en skinka som inte kommer bli uppäten – inte ens som topping på julens restpizza känns den lockande. Lägg hellre ett par tior extra för en skinka som har lite tuggmotstånd.

Det finns inget positivt med denna skinka
Utseendet, smaken, upplevelsen
0 5 0 1

Svea Lantkött Premium Julskinka (Lidl) (2019)

Testår: 2019 Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 99 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering
Svea Lantkott PREMIUM Julskinka

När Svea Lantkött Premium Julskinka från Lidl ligger i kyldisken ser den riktigt tjusig ut. Med ett svart nät och ordet premium i namnet, är det tydligt att denna skinka hoppas appellera till skinkkonnässören.

När julskinkan packas upp fascineras man av den rundade och nästan perfekta formen. Den ser visserligen inte naturlig ut, men skulle en julskinka tecknas in i en Disneyfilm så är det exakt så här den skulle se ut. Den är imponerande ståtlig och skulle se väldigt tjusig ut på ett julbord. Men utseendet är, som bekant, inte allt.

Det var bara en skinka i testet som fick samtliga testare att spotta ut maten, och det var den här. Den är helt enkelt äcklig. Som om det inte vore nog, är lukten dessutom riktigt knepigt. Den luktar precis så som kött från galt brukar lukta. Galtkött går visserligen utmärkt att äta, men på grund av dess säregna lukt fungerar det inte alls i form av julskinka där köttet ska tala för sig själv. Visserligen talar denna skinka tydligt – den skriker: ät mig inte!

Köttet är fullt av hål och färgen är blek, men det i särklass mest problematiska är smaken och lukten. Detta är inte en skinka vi vill göra något annat med än att skicka den raka vägen till soporna, den är nämligen oätbar.

Snyggt förpackat
Oätbar

Vanliga frågor om julskinka

Vilken julskinka är bäst?

Vi har testat 12 färdigkokta julskinkor av svenskt griskött. Även 2021 vinner Scan Gourmet Färdigkokt Julskinka. Denna skinka är både snyggast och godast.

Hur länge håller julskinka i kylen?

En julskinka håller ungefär en vecka efter att du tagit den ur förpackningen. Men det är viktigt att tänka på att hållbarheten minskar om du har den framme i rumstemperatur ofta eller under längre tider. Förvara den i kylskåpet så mycket som möjligt.

Hur gör man julskinka?

Antingen gör man det lätt för sig och köper en färdigkokt julskinka. Då behöver du bara öppna förpackningen, skölja av skinkan, torka den lite lätt med hushållspapper och griljera den i ugnen.

För att griljera blandar du ett ägg med två matskedar senap (välj en sort du tycker är god). Pensla blandningen på ovansidan av skinkan och avsluta sedan med att strö över ströbröd. Låt sedan skinkan stå i ugnen på 225 grader tills den fått fin färg. 10 minuter brukar räcka, men behöver den mer färg, låt den stå i ett par minuter till. Tänk på att skinkan redan är färdiglagad, ju längre den står i ugnen ju torrare riskerar den att bli.

Man kan också köpa en rimmad skinka och välja att koka eller ugnsbaka den. Känner du dig riktigt vågad kanske du istället plockar fram grillen eller testar att koka den sous vide. Vågar man frångå den traditionella tillagningen, finns det mycket kul att göra med en julskinka.

Hur mycket julskinka per person?

Hur mycket julskinka man ska beräkna per person, beror helt på hur den ska serveras. Om den serveras som del av julbordet, kommer det gå åt lite mindre då det finns så mycket annat gott att smaka på också. Som del av julbordet brukar man räkna på 50 gram julskinka per person.
Ska den istället serveras som huvudrätt, brukar man räkna på 150 gram per person och portion.

Vad är rimmad julskinka?

Alla julskinkor som säljs är rimmade, oavsett om du köper en färdigkokt eller färsk. Rimmad skinka håller längre. Man rimmar skinkan i lake. Att rimma kött och fisk är en traditionell konserveringsmetod. Det finns många olika sätt att rimma på – i fabrikstillverkning injiceras till exempel rimningsvätskan för att skynda på processen.

Hur länge ska färdigkokt julskinka vara i ugnen?

En färdigkokt skinka brukar inte behöva mer än 10 minuter i ugnen för att griljeringen ska få en fin färg. Den är redan tillagad, så ha den inte i ugnen för länge. Då blir den torr.

Hur många ton julskinka säljs i Sverige

Enligt Sveriges Grisföretagare säljs ungefär 6000-7000 ton skinka per år, vilket dock innefattar mer än bara julskinkan. Organisationen Svenskt Kött uppger att svenska folket åt cirka 600g julskinka per person under 2017.

Vad kostar julskinka?

I vårt test kostade den billigaste färdigkokta julskinkan cirka 50 kronor kilot och den dyraste 170 kronor per kilo. Dock kan priset klättra ännu högre beroende på vilken typ av skinka du köper.

När börjar butikerna sälja julskinka?

Julskinkorna brukar dyka upp i butik kring första advent.

Varför äter vi julskinka?

Anledningen till att vi äter mycket fläskkött kring jul i Sverige, beror på att det traditionellt var slaktsäsong för gris strax innan julen. Det fanns helt enkelt mycket fläskkött att tillgå kring denna högtid. Skinka åt man till jul redan under 1600- och 1700-talen, men det var först under 1800-talet som julskinkan blev ett viktigt inslag på julbordet.

Vem har skrivit låten “Vår julskinka har rymt”?

Det är Joakim Bergman och Billy Butt som skrivit den envist populära jullåten ”Vår julskinka har rymt”. Den framförs av den fiktiva kockduon Werner & Werner, som spelades av Åke Cato och Sven Melander och slog igneom på 80-talet. En modern klassiker.