Julskinka Bast i test

Julskinka: 12 sorter i test december 2019

Senast uppdaterat December 2019

Vilken är den bästa julskinkan 2019? Få svaret i vårt test som letts av en köttkonsult med över 20 års erfarenhet av köttbranschen. Han har jobbat inom bland annat charkuteritillverkning, butiksförsäljning, storskalig köttproduktion och kan allt man behöver veta om julskinka.

Julskinka är en tradition med anor som kan spåras ända tillbaka till 1600-talet. Då var skinkan en del av en högtidsmåltid som tillagades genom att grillas. Den var främst tillgänglig för överklassen. Under 1800-talet tog julskinkan sig an den form den har idag, då den alltså först ugnsbakas eller kokas för att därefter griljeras. Om skinkan kokas är det spadet som blir över som används som dopp i grytan. Julskinkan serveras ofta ihop med senap och för många är en smörgås med nygriljerad julskinka det perfekta tilltugget under uppesittarkvällen den 23 december.

En julskinka med bortskuret fett brukar vanligtvis innehålla cirka 3 procent fett. Också salthalten ligger på omkring 3%. Färgen kan bäst beskrivas som rosa, detta på grund av det nitrit som tillsätts till svenska julskinkor. Detta för att skinkan ska ha en längre hållbarhet och vara en sämre grogrund för bakterier. Undantaget nitriten är ekologiska julskinkor. Det är också därför dessa har en annan, mer gråaktig färg.

Även om tradition har varit att julskinkan tillagas från grunden, där biprodukter såsom spadet också tas tillvara, så är det idag betydligt vanligare att köpa en färdiggriljerad skinka. En slags kompromiss, som även möjliggör för den ljuvliga doften av varm julskinka att sprida sig i ett julpyntat hem, är att köpa en julskinka som redan är kokt men att själv senapsgriljera den i ugnen. Att griljera är enkelt. Julskinkan penslas med en blandning av senap, ströbröd och ägg och steks sen i ugnen en kortare stund på hög temperatur.

Testvinnare - Julskinka

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas, eller i det här fallet ätas. I vårt test av julskinka testar vi endast svenska skinkor, varav en del säljs som ekologiska sådana. Alla skinkor i testet är färdigkokta. De har griljerats hemma och stått i ugnen på samma temperatur och lika lång tid.

Testet har letts av en köttkonsult med över 20 års erfarenhet av köttbranschen inom bland annat charkuteritillverkning, butiksförsäljning och storskalig köttproduktion. Följande parametrar är de vi tar hänsyn till:

Smak: Hur smakar julskinkan? Är den lagom salt, smakar den lagom mycket gris? Har den lagom mycket fett?

Konsistens: Är julskinkan lagom mör? Hur är balansen mellan bra tuggmotstånd och att julskinkan inte får vara seg?

Utseende: Retar julskinkans utseende aptiten? Vad har den för färg och hur ser fettranden ut?

Omdömena vägs sedan samman med julskinkans pris samt om skinkan är ekologisk eller på annat sätt har en mer djurvänlig eller hållbar produktion.


Läs även våra andra tester inför julen:

Julmust

Glögg

Sill

Pepparkakor

0 5 5 1

1. Scan Gourmet Färdigkokt Julskinka - BÄST I TEST JULSKINKA

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 149 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Det är tydligt varför julskinkan Scan Julskinka Gourmet vinner pris som årets julskinka år efter år – detta är helt enkelt den godaste färdigkokta julskinkan som går att få tag på.

Redan i förpackningen, sticker Scan Gourmetskinka ut. Med sitt svarta stormaskiga nät skiljer den sig i kyldisken bland de traditionellt röda. När den packas upp slås man av den snygga formen och efter griljering är detta en skinka att vara stolt över på julbordet – den ser nästan proffsgjord ut. Innehållsförteckningen är föredömligt tydlig.

Detta är en julskinka som har en tydlig och välbalanserad smak – något som saknades hos förvånande många andra skinkor. Sältan är riktigt bra, vilket kanske beror på att Scan varit mer generösa med saltmängden än de andra tillverkarna. Samtidigt riskerar den aldrig att upplevas som för salt.

Värt att nämna, är att inget spad följer med denna skinka. Detta innebär att man får mer skinka för kilopriset. Priset är visserligen bland de högre i testet, men det är välinvesterade slantar. Är traditionen dopp i grytan något man inte vill vara utan, kan man enkelt köpa skinkspad separat i välsorterade matbutiker.

Scan Julskinka Gourmet är en skinka som inte kommer glömmas bort i kylskåpet. Varenda bit går åt långt innan man behöver steka en jule-pytt-i-panna.

+God smak, perfekt sälta, fin konsistens, väldigt snygg
I dyraste laget
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Änglamark ekologisk kokt julskinka

Ursprungsland: Sverige Kilopris: 169 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Änglamarks ekologiska kokta julskinka har ett högt kilopris men motiverar sig väl innan den ens tagits ur förpackningen. Inte bara är köttet svenskt, det är också ekologiskt och spårbart till KRAV-certifierade gårdar där grisarna får leva ett så fritt liv som möjligt. För den som med all rätt tvärvägrar dansk skinka och känner en vag tveksamhet även till svensk grisuppfödningen så kan Änglamarks julskinka vara värd att överväga. Änglamarks ekologiska har en näst intill perfekt skinksmak och fyller näsa och mun med precis den doft och smakupplevelse som man förväntar sig av en julskinka. Sötma och salt är mycket välbalanserat. Skinkan lyckas med att vara fuktig utan att falla isär. För den som har både kräsna smaklökar och ett moraliskt samvete så är Änglamark ekologisk kokt julskinka ett av de bättre alternativen i köttdisken.

 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Garant Kokt Julskinka

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 70 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

En färdigkokt julskinka med svål, gjord på gris från Sverige. Förpackningen känns lite trist och plastig, trots försöken att liva upp den med ett juligt mönster och ett målat rött band på etiketten. Julskinkan har senapsgriljerats i ugn och efter det lyfter den rejält i utseende. Köttet ser dock en aning rynkigt och ojämnt ut. Tuggmotståndet är åt det kraftigare hållet. Julskinkan är inte seg på ett oaptitligt sätt, men den är definitivt mer fast i formen och kräver mer energi när den ska tuggas. Färgen är lite grådassig och inte så frisk som man skulle önska. Mängden fettstråk befinner sig någonstans mellan lagom och riklig. Garant julskinka må sakna en del vad gäller visuell framtoning och konsistens men smaken är det inte fel på. Salthalten är alldeles lagom och skinkan är god både för sig och på en smörgås.

 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Gudruns Julskinka med svål

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 59.90 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Det första som sticker ut med Gudruns Julskinka är att den inte är särskilt snyggt putsad. Det är en hel del att skära bort innan den ska griljeras i ugn, vilket innebär att man betalar för rätt mycket spill.

Julskinkan är väldigt blöt. Så pass blöt att griljeringen faktiskt redan dagen därpå har förvandlats till en brödig massa efter en natt i kylen. Detta är något som drar ned helhetsbetyget rejält, vilket är synd då den i övrigt är en riktigt trevlig skinka.

Skinkan från Gudruns blev snabbt en favorit hos barnen som deltog i testet, och även hos de vuxna gick den hem. Farhågorna om att den skulle smaka blött och vattnigt infrias inte, vilket är konstigt med tanke på hur blöt den egentligen är. Snarare upplevs den som precis lagom saftig. Smaken är riktigt god och man sträcker sig gärna efter både en och två bitar till.

Detta är en skinka som hade kunnat klättra högre i betyg, om det inte hade varit för de två tydliga nackdelarna med den. Dels ska man inte behöva putsa bort så mycket som vi fick göra från denna skinka. Inte heller ska en skinka behöva vara så blöt att griljeringen blir sabbad under natten. Det är tur att smaken räddar upp den.

+God smak, fin och jämn färg
På tok för vattnig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

5. Gudruns Julskinka Nibble Gårdsgris

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 109 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Här har vi en skinka med väldigt lite fett, vilket onekligen påverkar griljeringen. Med fett under griljeringen, kommer den få en snyggare färg – här blir den istället i blekaste laget.

Gudruns Julskinka av Nibble Gårdsgris är en väldigt blöt historia. Det går faktiskt att krama ur vätska utan någon ansträngning alls – det droppar bokstavligen om den. Och här möts vi av en ekvation som nästan känns omöjlig – trots att skinkan är så blöt att det droppar om den, upplevs den ändå som torr att äta. Samtliga deltagare i testet har samma torra upplevelse. Smaken är inget utöver det vanliga, en ganska klassisk skinksmak som inte sticker ut åt något håll.

Utöver att den upplevs som torr, är konsistensen fast - på gränsen till lite väl fast. Detta är helt klart en skinka som bjuder på tuggmotstånd.

Tittar man på köttet, kan man misstänka att detta var en stressad gris vid slakt. Det är många hål i köttet, vilket brukar vara en indikator på ett stressat djur. Det är dock värt att nämna att detta kan vara väldigt individuellt från skinka till skinka. Det behöver med andra ord absolut inte vara så att alla skinkor av denna sort ser ut på samma sätt.

Gudruns Julskinka Nibble Gårdsgris är en julskinka som slinker ned. Trots att den är lite torr att äta, är det inget fel på smaken. Men det är knappast en skinka som kommer få gästerna att häpna vid julbordet.

+Bra smak
Vattnig men samtidigt torr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

6. Nybergs Deli God julskinka med svål

Färdigkokt, kräver endast griljering

Ursprungsland: Sverige Kilopris: 69 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Nybergs Deli God julskinka med svål kommer i en trist men ändamålsenlig förpackning. Instruktioner för griljering finns, dock utan en specifik tidsangivelse. Det står helt enkelt att den ska stå i ugnen tills griljeringen fått en vacker gyllene färg. Extra plus för att det på förpackningen, finns tips om vad man kan göra med skinkrester. Det står även angivet ungefär lång tid skinkan kommer hålla efter att förpackningen brutits.
Sältan i Nybergs skinka är svag och överlag är detta en ganska smaklös historia. Den är för all del inte äcklig, men när skinkan väl landat i magen, glömmer munnen snabbt bort smaken.

Tittar man på själva skinkan, ser man att fibrerna på sina ställen är söndersprängda. Detta är ett tecken på att mycket vätska har sprutats in i köttbiten.  Det förklara både det faktum att smaken är vattnig och att det går att pressa ut vätska ur skinkan med enbart ett lätt tryck av fingret. Även små hål syns i köttet, vilket kan vara ett tecken på att djuret varit stressat. 

På det stora hela är detta en skinka man lätt glömmer bort. Det kommer aldrig vara den skinka man drömmer om i början av december eller kommer kasta sig över i kyldisken om det blir aktuellt att köpa en till. Smaken är helt enkelt för blygsam för att detta ska bli en skinka man minns.

 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

7. Scan Svensk Ekologisk Julskinka

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 169 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Scan Svensk Ekologisk Julskinka är den dyraste skinkan i testet och förhoppningarna var höga. Det första intrycket är bra – skinkan har en fin form och fettkappan är snygg. När den tas ut ur ugnen är griljeringen perfekt och skinkan ser riktigt läcker ut.  

När julskinkan skärs upp är färgen jämn och fin och rent utseendemässigt finns det inte något att anmärka på alls.

Tyvärr är smakupplevelsen en besvikelse. Bara en av testätarna tycker att den är okej, resten tycker att smaken är lite off. Det är dock svårt att sätta fingret exakt på vad det är som inte känns rätt. Testaren som tyckte att smaken är okej, påtalar dock att den samtidigt är i försiktigaste laget och inte lämnar något sug efter en skiva till.

Med tanke på priset, känns det inte som välinvesterade pengar när smaken lämnar så mycket att önska. Det är också värt att påpeka att 20 procent av vikten på denna skinka är spad, vilket innebär att själva köttet faktiskt är dyrare än vad man först tror då man ser prislappen.

Detta är onekligen en snygg skinka, men smakmässigt är det en riktig underleverans.

+Snygg, fin fettkappa
Dyr, smaklös
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

8. Scan Svensk Rapsgris Färdigkokt Julskinka

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 119 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Scan Julskinka av Svensk Rapsgris har en fin och naturlig form. Den ser lovande ut då den tas ur ugnen efter griljering. Men efter dessa första positiva intryck, är det en snabb nedförsbacke.

Redan när skinkan skärs upp, slås man av hur torr den ser ut. Detta bekräftas omgående vid första munsbiten. Dessutom har denna skinka kraftiga färgskiftningar, vilket gör att den ser ganska oaptitlig ut.

Detta visar sig inte bara vara en relativt torr skinka, den upplevs dessutom som ganska hård till konsistensen. Smaken förbryllar, då vi upplevde att den smakade för mycket skinka på ett nästan artificiellt sätt. Att den dessutom har en något metallisk eftersmak, innebär att det helt enkelt inte är en särskilt angenäm smakupplevelse att äta Scan Julskinka Svensk Rapsgris.

+Vacker och naturlig form
Torr, metallisk eftersmak, ojämn färg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 4 1

9. ICA julskinka kokt utan svål

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 69.90 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

En stor fördel med Icas Julskinka är att den finns i både stora och små förpackningar. Det är många hushåll i Sverige som inte kan eller vill köpa en skinka på 3 kilo (eller mer). Att det då finns särskilda små bitar till samma kilopris som de större, känns sympatiskt.

Skinkan ser fin ut efter griljering, men direkt då den skärs upp slås man av hur stressat köttet ser ut. Det är fullt av små hål, vilket kan vara ett tecken på ett djur som varit stressat. Dessutom är det många fibrer i skinkan som går isär, vilket ger biten ett riktigt trist utseende. Den ser torr ut redan då den läggs på serveringsfatet.

Dessa första intryck bekräftas snabbt då julskinkan provsmakas. Detta är en torr och rent av kornig julskinka med en smak som inte alls imponerar. Den är till och med lite seg, vilket gör att man hellre sträcker sig efter den senapsgriljerade kålroten på julbordet.

+Finns att köpa även i mindre bitar
Ser oaptitlig ut, köttet ser stressat ut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 2 1

10. Coop Julskinka kokt utan svål

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 69.90 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Direkt ur förpackningen är intrycket att denna skinka har en fin och naturlig form. Efter griljering ser den trevlig ut. Men efter bara en natt i kylen är griljeringen kladdig, vilket ger skinkan ett tråkigt utseende.

Att griljeringen blir kladdig snabbt är inte konstigt. Detta är nämligen en riktigt blöt skinka. När den skärs upp rinner det vit vätska ur den, vilket ser osmakligt ut. När skinkan är uppskuren avslöjar sig även en rejäl bit fett. Hade detta varit den skinka som serverades på julafton, var testpanelen eniga om att man hade blivit besviken. Det är så mycket fett i den att man tvingas äta runt det.

Färgen är dock jämn och fin och köttet ser inte stressat ut. Smaken är faktiskt bättre än vad man kan tro då man tittar på den, men det är tråkigt att behöva skära runt allt fett.

Till utseendet är Coops Julskinka en tråkig historia och rent utseendemässigt skulle den hamna i skamvrån på julbordet, undangömd under några rejäla blad grönkål. Smakmässigt behöver man dock inte gömma den allt för mycket. Men se till att ha kniven redo för att skära bort allt fett.

+Fin form, okej smak
Otroligt blöt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 1 1

11. Svea Lantkött Julskinka med svål (Lidl)

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 49.90 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Att man får vad man betalar för, blir tydligt i årets test av julskinkor. Svea Lantkötts julskinka utan svål är den billigaste skinkan i testet. Det är också en av de sämsta.

När man packar upp denna skinka finns det inte så mycket att anmärka på, möjligtvis att det är lite väl mycket skinkspad i påsen. Det riktigt skvalpar om den. Det är egentligen först då man skivar upp skinkan, som man drar öronen åt sig.

Färgen är nästan likvit och samtliga testare tycker att färgen upplevs som mycket otrevlig. Skinkan har så många små hål att den närmast ser ut som en tvättsvamp. Den ser faktiskt riktigt oaptitlig ut, särskilt när man väl sett alla hål.

Skinkan luktar okej, men konsistensen då man äter den är obehaglig. Det enda sättet att beskriva den är att det känns som om man tagit en tugga av en porös skinkmassa. Man kan äta en bit av rena artighetsskäl vid farmors julbord, men bara om man gömmer den under ett rejält lager senap eller rödbetssallad.

Detta är en skinka som inte kommer bli uppäten – inte ens som topping på julens restpizza känns den lockande. Lägg hellre ett par tior extra för en skinka som har lite tuggmotstånd.

+Det finns inget positivt med denna skinka
Utseendet, smaken, upplevelsen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

0 5 1 1

12. Svea Lantkött Premium Julskinka (Lidl)

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 99 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

När Svea Lantkött Premium Julskinka från Lidl ligger i kyldisken ser den riktigt tjusig ut. Med ett svart nät och ordet premium i namnet, är det tydligt att denna skinka hoppas appellera till skinkkonnässören.

När julskinkan packas upp fascineras man av den rundade och nästan perfekta formen. Den ser visserligen inte naturlig ut, men skulle en julskinka tecknas in i en Disneyfilm så är det exakt så här den skulle se ut. Den är imponerande ståtlig och skulle se väldigt tjusig ut på ett julbord. Men utseendet är, som bekant, inte allt.

Det var bara en skinka i testet som fick samtliga testare att spotta ut maten, och det var den här. Den är helt enkelt äcklig. Som om det inte vore nog, är lukten dessutom riktigt knepigt. Den luktar precis så som kött från galt brukar lukta. Galtkött går visserligen utmärkt att äta, men på grund av dess säregna lukt fungerar det inte alls i form av julskinka där köttet ska tala för sig själv. Visserligen talar denna skinka tydligt – den skriker: ät mig inte!

Köttet är fullt av hål och färgen är blek, men det i särklass mest problematiska är smaken och lukten. Detta är inte en skinka vi vill göra något annat med än att skicka den raka vägen till soporna, den är nämligen oätbar.

+Snyggt förpackat
Oätbar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

Vilken julskinka är bäst?

Vi har testat 12 färdigkokta julskinkor av svenskt griskött. Även 2019 vinner Scan Gourmet Färdigkokt Julskinka. Denna skinka utmärkte sig med sin goda smak, balanserade sälta och fina konsistens. Ingen av de andra testade skinkorna kom ens nära att hota Scan Gourmets guldplats.

Hur länge håller julskinka i kylen

En julskinka håller ungefär en vecka efter att du tagit den ur förpackningen. Men det är viktigt att tänka på att hållbarheten minskar om du har den framme i rumstemperatur ofta eller under längre tider. Förvara den i kylskåpet så mycket som möjligt.

Hur gör man julskinka?

Antingen gör man det lätt för sig och köper en färdigkokt julskinka. Då behöver du bara öppna förpackningen, skölja av skinkan, torka den lite lätt med hushållspapper och griljera den i ugnen.

För att griljera blandar du ett ägg med två matskedar senap (välj en sort du tycker är god). Pensla blandningen på ovansidan av skinkan och avsluta sedan med att strö över ströbröd. Låt sedan skinkan stå i ugnen på 225 grader tills den fått fin färg. 10 minuter brukar räcka, men behöver den mer färg, låt den stå i ett par minuter till. Tänk på att skinkan redan är färdiglagad, ju längre den står i ugnen ju torrare riskerar den att bli.

Man kan också köpa en rimmad skinka och välja att koka eller ugnsbaka den. Känner du dig riktigt vågad kanske du istället plockar fram grillen eller testar att koka den sous vide. Vågar man frångå den traditionella tillagningen, finns det mycket kul att göra med en julskinka.

Hur mycket julskinka per person?

Hur mycket julskinka man ska beräkna per person, beror helt på hur den ska serveras. Om den serveras som del av julbordet, kommer det gå åt lite mindre då det finns så mycket annat gott att smaka på också. Som del av julbordet brukar man räkna på 50 gram julskinka per person.

Ska den istället serveras som huvudrätt, brukar man räkna på 150 gram per person och portion.

Vad är rimmad julskinka?

Alla julskinkor som säljs är rimmade, oavsett om du köper en färdigkokt eller färsk. Rimmad skinka håller längre. Man rimmar skinkan i lake. Att rimma kött och fisk är en traditionell konserveringsmetod. Det finns många olika sätt att rimma på – i fabrikstillverkning injiceras till exempel rimningsvätskan för att skynda på processen.

Hur länge ska färdigkokt julskinka vara i ugnen?

En färdigkokt skinka brukar inte behöva mer än 10 minuter i ugnen för att griljeringen ska få en fin färg. Den är redan tillagad, så ha den inte i ugnen för länge. Då blir den torr.

Hur många ton julskinka säljs i Sverige

Enligt Sveriges Grisföretagare säljs ungefär 6000-7000 ton skinka per år, vilket dock innefattar mer än bara julskinkan. Organisationen Svenskt Kött uppger att svenska folket åt cirka 600g julskinka per person under 2017.

Vad kostar julskinka?

I vårt test kostade den billigaste färdigkokta julskinkan cirka 50 kronor kilot och den dyraste 170 kronor per kilo. Dock kan priset klättra ännu högre beroende på vilken typ av skinka du köper.

När börjar butikerna sälja julskinka?

Julskinkorna brukar dyka upp i butik kring första advent.

Varför äter vi julskinka?

Anledningen till att vi äter mycket fläskkött kring jul i Sverige, beror på att det traditionellt var slaktsäsong för gris strax innan julen. Det fanns helt enkelt mycket fläskkött att tillgå kring denna högtid. Skinka åt man till jul redan under 1600- och 1700-talen, men det var först under 1800-talet som julskinkan blev ett viktigt inslag på julbordet.

Vem har skrivit låten “Vår julskinka har rymt”?

Det är Joakim Bergman och Billy Butt som skrivit ”Vår julskinka har rymt”. Den framförs av den fiktiva kockduon Werner & Werner, som spelades av Åke Cato och Sven Melander.

Vanliga frågor om julskinka

Vilken julskinka är bäst?

Vi har testat 12 färdigkokta julskinkor av svenskt griskött. Även 2019 vann Scan Gourmet Färdigkokt Julskinka. Denna skinka utmärkte sig med sin goda smak, balanserade sälta och fina konsistens. Ingen av de andra testade skinkorna kom ens nära att hota Scan Gourmets guldplats.

Hur länge håller julskinka i kylen?

En julskinka håller ungefär en vecka efter att du tagit den ur förpackningen. Men det är viktigt att tänka på att hållbarheten minskar om du har den framme i rumstemperatur ofta eller under längre tider. Förvara den i kylskåpet så mycket som möjligt.

Hur gör man julskinka?

För att griljera blandar du ett ägg med två matskedar senap (välj en sort du tycker är god). Pensla blandningen på ovansidan av skinkan och avsluta sedan med att strö över ströbröd. Låt sedan skinkan stå i ugnen på 225 grader tills den fått fin färg. 10 minuter brukar räcka, men behöver den mer färg, låt den stå i ett par minuter till. Tänk på att skinkan redan är färdiglagad, ju längre den står i ugnen ju torrare riskerar den att bli.

Hur mycket julskinka per person?

Hur mycket julskinka man ska beräkna per person, beror helt på hur den ska serveras. Om den serveras som del av julbordet, kommer det gå åt lite mindre då det finns så mycket annat gott att smaka på också. Som del av julbordet brukar man räkna på 50 gram julskinka per person.
Ska den istället serveras som huvudrätt, brukar man räkna på 150 gram per person och portion.

Vad är rimmad julskinka?

Alla julskinkor som säljs är rimmade, oavsett om du köper en färdigkokt eller färsk. Rimmad skinka håller längre. Man rimmar skinkan i lake. Att rimma kött och fisk är en traditionell konserveringsmetod. Det finns många olika sätt att rimma på – i fabrikstillverkning injiceras till exempel rimningsvätskan för att skynda på processen.

Hur länge ska färdigkokt julskinka vara i ugnen?

En färdigkokt skinka brukar inte behöva mer än 10 minuter i ugnen för att griljeringen ska få en fin färg. Den är redan tillagad, så ha den inte i ugnen för länge. Då blir den torr.

Varför äter vi julskinka?

Anledningen till att vi äter mycket fläskkött kring jul i Sverige, beror på att det traditionellt var slaktsäsong för gris strax innan julen. Det fanns helt enkelt mycket fläskkött att tillgå kring denna högtid. Skinka åt man till jul redan under 1600- och 1700-talen, men det var först under 1800-talet som julskinkan blev ett viktigt inslag på julbordet.

Vem har skrivit låten “Vår julskinka har rymt”?

Det är Joakim Bergman och Billy Butt som skrivit den envist populära jullåten ”Vår julskinka har rymt”. Den framförs av den fiktiva kockduon Werner & Werner, som spelades av Åke Cato och Sven Melander och slog igneom på 80-talet. En modern klassiker.