Julskinka Bast i test

Julskinka

Senast uppdaterat November 2017

Julskinka är en tradition med anor som kan spåras ända tillbaka till 1600-talet. Då var skinkan en del av en högtidsmåltid som tillagades genom att grillas. Den var främst tillgänglig för överklassen. Under 1800-talet tog julskinkan sig an den form den har idag, då den alltså först ugnsbakas eller kokas för att därefter griljeras. Om skinkan kokas är det spadet som blir över som används som dopp i grytan. Julskinkan serveras ofta ihop med senap och för många är en smörgås med nygriljerad julskinka det perfekta tilltugget under uppesittarkvällen den 23 december.

En julskinka med bortskuret fett brukar vanligtvis innehålla cirka 3 procent fett. Också salthalten ligger på omkring 3%. Färgen kan bäst beskrivas som rosa, detta på grund av det nitrit som tillsätts till svenska julskinkor. Detta för att skinkan ska ha en längre hållbarhet och vara en sämre grogrund för bakterier. Undantaget nitriten är ekologiska julskinkor. Det är också därför dessa har en annan, mer gråaktig färg.

Även om tradition har varit att julskinkan tillagas från grunden, där biprodukter såsom spadet också tas tillvara, så är det idag betydligt vanligare att köpa en färdiggriljerad skinka. En slags kompromiss, som även möjliggör för den ljuvliga doften av varm julskinka att sprida sig i ett julpyntat hem, är att köpa en julskinka som redan är kokt men att själv senapsgriljera den i ugnen. Att griljera är enkelt. Julskinkan penslas med en blandning av senap, ströbröd och ägg och steks sen i ugnen en kortare stund på hög temperatur.

Läs även vårt stora test av Julmust

Testvinnare - Julskinka

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas, eller i det här fallet ätas. I vårt test av julskinka testar vi endast svenska skinkor, varav en del säljs som ekologiska sådana. Följande parametrar är de vi tar hänsyn till:

Smak: Hur smakar julskinkan? Är den lagom salt, smakar den lagom mycket gris? Har den lagom mycket fett?

Konsistens: Är julskinkan lagom mör? Hur är balansen mellan bra tuggmotstånd och att julskinkan inte får vara seg?

Utseende: Retar julskinkans utseende aptiten? Vad har den för färg och hur ser fettranden ut?

Omdömena vägs sedan samman med julskinkans pris samt om skinkan är ekologisk eller på annat sätt har en mer djurvänlig eller hållbar produktion.

1. Scan Gourmet färdigkokt julskinka - BÄST I TEST JULSKINKA

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 140 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Svensk, färdigkokt julskinka som inte är billigast i kyldisken men som väl motiverar sin prislapp. Efter att ha fått sig en traditionell senapsgriljering så ser Scan Gourmet ut att komma direkt från charkdisken, snarare än att vara massproducerad. Faktum är att redan innan tillagning var förpackningen av Scan stilren och aptitlig. Skinkans smak präglas av sälta och är mycket fyllig. Konsistensen är varken seg eller lös. Skinkan är lätt att tugga och mycket saftig. Fettranden är välbalanserad och även för den gemene, hungrige julbordsbesökaren märks det faktum att skinkan är gjord av lite finare rapsgris tydligt av. Det finns ingen risk att Scan Gourmet står och blir dålig i kylskåpet, det här är en julskinka som snabbt blir uppäten

 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

2. Änglamark ekologisk kokt julskinka

Ursprungsland: Sverige Kilopris: 169 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Änglamarks ekologiska kokta julskinka har ett högt kilopris men motiverar sig väl innan den ens tagits ur förpackningen. Inte bara är köttet svenskt, det är också ekologiskt och spårbart till KRAV-certifierade gårdar där grisarna får leva ett så fritt liv som möjligt. För den som med all rätt tvärvägrar dansk skinka och känner en vag tveksamhet även till svensk grisuppfödningen så kan Änglamarks julskinka vara värd att överväga. Änglamarks ekologiska har en näst intill perfekt skinksmak och fyller näsa och mun med precis den doft och smakupplevelse som man förväntar sig av en julskinka. Sötma och salt är mycket välbalanserat. Skinkan lyckas med att vara fuktig utan att falla isär. För den som har både kräsna smaklökar och ett moraliskt samvete så är Änglamark ekologisk kokt julskinka ett av de bättre alternativen i köttdisken.

 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

3. Garant Kokt Julskinka

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 70 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

En färdigkokt julskinka med svål, gjord på gris från Sverige. Förpackningen känns lite trist och plastig, trots försöken att liva upp den med ett juligt mönster och ett målat rött band på etiketten. Julskinkan har senapsgriljerats i ugn och efter det lyfter den rejält i utseende. Köttet ser dock en aning rynkigt och ojämnt ut. Tuggmotståndet är åt det kraftigare hållet. Julskinkan är inte seg på ett oaptitligt sätt, men den är definitivt mer fast i formen och kräver mer energi när den ska tuggas. Färgen är lite grådassig och inte så frisk som man skulle önska. Mängden fettstråk befinner sig någonstans mellan lagom och riklig. Garant julskinka må sakna en del vad gäller visuell framtoning och konsistens men smaken är det inte fel på. Salthalten är alldeles lagom och skinkan är god både för sig och på en smörgås.

 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

4. ICA julskinka kokt utan svål

Ursprungsland: Sverige Kilopris: 129 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

ICAs julskinka beskrivs som välputsad och benfri av noga utvalt kött. Förpackningen är inte direkt en fest för ögat men själva skinkan har en vackrare profil. Efter griljering så behöver den absolut inte skämmas för sig på julbordet. Julskinkan har en fin skär färg, med en mindre fettkant runtom. Smaken är god men inget som sticker ut. ICAs julskinka drar åt det salta mer än andra julskinkor och smaken är normalt fyllig. Konsistensen får godkänt men tuggmotståndet hade kunnat vara bättre, även om det såklart är positivt att skinkan är allt annat än seg. Överlag lämnar Icas julskinka inget bestående intryck och lite mer tryck i smaken efterlyses.

 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5