TEST: Bästa roddmaskin (2024) - 15 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat December 2023

Vill du ha effektiv konditionsträning som aktiverar alla större muskelgrupper i kroppen? Vi har testat roddmaskiner från märken som Concept2, Master Fitness och Titan Life. För att en roddmaskin ska utses till bäst i test, måste den en en hög byggkvalitet, stabil konstruktion, tåla tuffa pass och gärna erbjuda en bredd att träningsprogram. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Roddmaskin

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Hur anpassad är den för att användas med en roddmaskin? Passar roddmaskinen både korta och långa användare? Är den lätt att flytta? Går den att fälla ihop? Hur tydlig är bruksanvisningen?

Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är roddmaskinen? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har roddmaskinen? Hur tillförlitlig är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Stöder roddmaskinen trådlöst pulsbälte?

Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet (vid magnetmotstånd)?

Vi har betygsatt roddmaskinerna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.


Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:

Crosstrainer

Löpband

Gåband

Motionscykel

Spinningcykel

Multigym

Fler tester för din hälsa

Kosttillskott

Blodtrycksmätare

Proteinpulver

Proteinbar

Pulsklocka

Stegräknare

0 5 4.5 1

1. Roddmaskin Recoil BÄST I TEST RODDMASKIN

Prisvärd och hopfällbar roddmaskin med luftmotstånd och Bluetooth

Antal träningsprogram: 8 st Maximal användarvikt: 160 kg Motståndstyp: Luft Antal motståndsnivåer: 10 st Displaytyp: 4,1” ej bakgrundsbelyst LCD Glidlängd: 99 cm Ljudnivå: 71 dB Längd: 241 cm Bredd: 62 cm Höjd: 101 cm Vikt: 29 kg Pulsmätare: Ja, 5 kHz pulsband köpes separat Garanti: 1 år Hopfällbar: Ja Bruksanvisning: PDF

Roddmaskin Recoil är en mycket prisvärd träningsmaskin med luftmotstånd. Den har många likheter med toppmodellen RowErg från Concept 2, men kommer till ett betydligt lägre pris. Den är mycket välbyggd och även denna modell är hopfällbar och utrustad med Bluetooth.

Roddmaskin Recoil vs Concept 2 RowErg

Vid första anblicken går det nästan inte att se skillnad på de två roddmaskinerna. Båda är extremt välbyggda men det är klart att en viss skillnad i robusthet finns - det skiljer trots allt 65 kg i maximal användarvikt mellan de två. Roddmaskin Recoil har ett något smalare handtag och sitsen är, till mångas glädje, lite mjukare. Vi tycker även att själva roddkänslan finns där och den är helt klart jämförbar med RowErg.

Däremot är det stor skillnad på display och träningsdator. Till att börja med är inte displayen bakgrundsbelyst vilket gör det svårt att se vad som står i ett mörkt rum. Den är utrustad med Bluetooth och det är därmed möjligt att para ihop maskinen med ett trådlöst pulsband. I övrigt är både display och träningsdator ganska svag och det är stor skillnad mot Concepts PM5 monitor.

Slitstark roddmaskin med bra prisvärde

Roddmaskin Recoil är ett kanonval för dig som letar efter en billigare variant av Concept 2:s berömda RowErg. Kan du bara acceptera en lite sämre träningsdator och display så är valet för dig med en mindre budget lätt. I hemmamiljö är roddmaskinen tillräckligt robust för att mäkta med många hårda och intensiva roddpass.

Roddmaskin Recoil

Skön sits, högt prisvärde, Bluetooth
Ej bakgrundsbelyst display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Concept 2 RowErg BÄSTA PREMIUMVAL

Förstklassig byggkvalitet, roddrörelse och motstånd, passar den som vill ha allt

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 12 st Max-användarvikt: 225 kg Motståndstyp: Luft Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Storlek: 4,3 tum Glidlängd: 99 cm Ljudnivå: ca 71 dB Längd: 240 cm Bredd: 61 cm Höjd: 51 cm Vikt: 29 kg Pulsmätare: Ja Tillbehör: Pulsbälte köpes separat Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Concept 2 RowErg är något av ett tekniskt mästerverk och har en superb byggkvalitet som tål lång och flitig användning. Ramen av aluminium ger RowErg en mycket låg maskinvikt och dess generösa längd lämnar gott om utrymme för såväl korta som mycket långa roddare. Roddmaskinen finns även i en Tall-version som är utrustad med något högre ben vilket kan vara bra för personer som har begränsad rörlighet. Då ramen enkelt tas isär i två delar är RowErg dessutom lätt att flytta och förvara.

RowErg har en yteffektiv konstruktion och passar såväl långa distanspass som tuffa, korta intervaller. Träningsdatorn är ganska avancerad och har alla de program och funktioner en professionell roddare kan tänkas behöva. Displayen har fått ett rejält lyft med PM5-monitorn och har numera bland annat bakgrundsbelysning och trådlös pulsmottagare.

Avancerad träningsdator

Med uppgraderingen kan träningsdatorn spara upp till 1000 träningspass i minnet och det är blivit mycket enklare att koppla ihop flera roddmaskiner, exempelvis vid tävling. Storleksmässigt är displayen i minsta laget, men ändå tillräckligt stor för att förbli tydlig genom hela roddrörelsen. Vi rekommenderar starkt att man lägger tid på att hitta rätt roddteknik för att få så effektiv och skonsam träning som möjligt. Vi kan exempelvis rekommendera det här videoklippet från Concept 2.

Concept 2 RowErg

Concept 2 RowErg riktar sig både till elitutövare och vardagsmotionärer som kräver högsta kvalitet och är villiga att betala för det. Den är yteffektiv och passar såväl långa distanspass som tuffa, korta intervaller samt ger effektiv träning för hela kroppen.

Förstklassig roddrörelse & byggkvalitet samt motstånd, sofistikerad & intuitiv träningsdator, låg vikt
Något liten display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Hammer WaterEffect 3d BÄSTA ELITVAL + BÄST MED VATTENMOTSTÅND

Fantastisk byggkvalitet med flera handtag och hållare för surfplatta/telefon

Antal träningsprogram: 20 st Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Vatten Antal motståndsnivåer: 6 st Displaytyp: 5.5” ej bakgrundsbelyst LCD Glidlängd: 76 cm Längd: 203 cm Bredd: 85 cm Höjd: 103 cm Vikt: 51 kg Pulsmätare: Ja, 5 kHz pulsband köpes separat Garanti: 2 år / 10 år på ramen Extra: Hållare för surfplatta/telefon + tre olika handtag Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Hammer WaterEffect 3d suddar ut gamla gränser och tar oss med in i framtiden. Här får du en yteffektiv roddmaskin med vattenmotstånd som erbjuder hela sex olika varianter av rodd vilket ger en fantastisk variation. Förutom det klassiska roddhandtaget ingår även en bredare SZ-stång och innovativa 3d-armar.

Variation som lyfter din träning

Träning på roddmaskin ger normalt en mycket effektiv helkroppsträning som får både hjärta och muskler att arbeta. Med de utökade alternativen på WaterEffect 3d lyfter man det en nivå till. Med 3d-armarna så får du en utökad frihet vilket kan aktivera flera muskler och är dessutom bra för koordinationen. Du kan även välja att bara använda en av armarna vilket liknar den roddrörelse som används i en flermansbåt. Det här är verkligen en spännande innovation som gör den annars så monotona roddträningen mera varierad och faktiskt riktigt rolig.

Den lite bredare SZ-stången är något tyngre än ett vanligt roddhandtag och tröttar snabbare ut arm- och ryggmuskler. SZ-stången ger även möjlighet till en mera kajakpaddlande rörelse som innebär att du sänker ner varje sida växelvis vid varje drag - jobbigt för både axlar och bål. Det kräver lite träning innan du hittar det rätta flowet och man förstår direkt att det här inte bara tränar musklerna utan även huvudet. När du är varm i kläderna så kommer kajakpaddlingen att förbättra både ditt flås och stärka dina muskler.

I paketet ingår två vikter som du kan fästa runt det klassiska roddhandtaget. Det gör en rejäl skillnad, i första hand för armmusklerna men efter ett tag påverkar det hela kroppen. Det känns ovant till en början med ett så pass tungt handtag och ett tips är att börja försiktigt med lite kortare pass. Vi tycker även att roddmaskinen är något tystare än andra modeller med vattenmotstånd och möjligtvis kan kåpan ovanför vattentanken ha en något ljuddämpande effekt.

Hammer WaterEffect 3d

HAMMER Workouts är en riktig motivationshöjare

I träningsdatorn hittar vi flertalet träningsprogram men de är ärligt talat inte mycket att hänga i julgranen. Dessutom är displayen inte bakgrundsbelyst vilket innebär att det är omöjligt att se vad som står om du tränar i ett nedsläckt rum. Då vill vi hellre slå ett slag för Hammers egenutvecklade träningsapp, HAMMER Workouts. Den är helt gratis och laddas enkelt ner där appar finns. Där finns en uppsjö av olika träningsprogram och ledarledda klasser vilket kan vara den där lilla sparken i baken som man behöver ibland.  Surfplattan eller telefonen fäster du smidigt i hållaren ovanför den ordinarie displayen. Den aluminiumbeklädda ramen går inte att fälla ihop men det är enkelt att ställa upp roddmaskinen på högkant för en smidigare förvaring. 

Förstklassig roddmaskin för en bred målgrupp

Hammer WaterEffect 3d är en fantastisk roddmaskin som passar utmärkt både för nybörjaren och elitroddaren. Hammer har inte fuskat med byggkvaliten och det speglas av den generösa garantin på två år och hela fem år på ramen. Visst kan prislappen upplevas som mastig men har du utrymme i budgeten så rekommenderar vi att lägga de där extra kronorna. För hur kul är det att tvingas köpa en ny roddmaskin inom ett par år på grund av dålig kvalitet?

Inkluderar flera handtag, låg ljudkuliss, hållare för surfplatta/telefon, utmärkt byggkvalitet
Ej bakgrundsbelyst display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Titan Life Rower R72 BÄSTA BILLIGA RODDMASKIN

Tystgående roddmaskin med bekväm roddrörelse och skön sits

Antal träningsprogram: 15 st Maximal användarvikt: 120 kg Motståndstyp: Vatten Antal motståndsnivåer: 4 vattennivåer Displaytyp: 5,5” ej bakgrundsbelyst LCD Glidlängd: 105 cm Ljudnivå: 58 dB Längd: 188 cm Bredd: 56 cm Höjd: 99 cm Vikt: 40 kg Pulsmätare: Ja, 5 kHz pulsband köpes separat Garanti: 1 år Hopfällbar: Nej

Titan Life Rower R72 är en tyst och yteffektiv roddmaskin med vattenmotstånd. Den är utrustad med en mycket komfortabel sits som till och med slår toppmodellen Concept 2 RowErg på bekvämlighetsskalan. En ack så viktig detalj som framförallt gör de längre träningspassen mer uthärdliga. Om vi ska fortsätta vår jämförelse med Concept 2 så ger vattenmotståndet på R72 ett betydligt mer behagligt ljud än vrålet från fläkten på RowErg. Det ger en realistisk och avkopplande ljudupplevelse under träningen som troligtvis även kommer uppskattas av både andra familjemedlemmar och grannar.

Glidskena som passar även långa användare

Tyvärr saknar maskinen en bakgrundsbelyst display, vilket kan vara besvärligt om du tränar i dåligt upplysta rum. En annan potentiell nackdel är det begränsade antalet träningsprogram och att den saknar hållare för telefonen. Detta kan göra det svårt att variera träningen och kan innebära att användarna snabbt tröttnar på att bara ro på samma sätt. En fördel däremot är att glidskenan passar även för långa roddare, vilket gör att användare i olika storlekar kan använda maskinen bekvämt. Behöver du frigöra plats mellan träningspassen så ställer du roddmaskinen upp på högkant - snabbt och enkelt.

Behaglig roddmaskin med vissa skönhetsfläckar

Trots vissa tillkortakommanden så erbjuder ändå Titan Life Rower R72 en övervägande bra roddupplevelse. Vi väljer att lyfta fram den bekväma sitsen och det harmoniska ljudet från vattnet som de starkaste styrkorna men även glidlängden och den sköna roddrörelsen bör nämnas i samma mening. Kan man bara förbise detaljer som att den saknar telefonhållare, bakgrundsbelyst display och Bluetooth så är det en riktigt trevlig roddmaskin.

Titan Life Rower R72

Superskön sits, behaglig roddrörelse, låg ljudkuliss
Ej bakgrundsbelyst display, saknar telefonhållare och Bluetooth
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Abilica Premium Row 90

Rejäl roddmaskin med bakgrundsbelyst display och smart hållare för telefonen

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 6 st Maximal användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Luft Antal motståndsnivåer: 10 st Displaytyp: 5,5” bakgrundsbelyst LCD Glidlängd: 101 cm Ljudnivå: 69 dB Längd: 240 cm Bredd: 62 cm Höjd: 106 cm Vikt: 40 kg Pulsmätare: Ja, 5 kHz pulsband köpes separat Garanti: 1 år Extra: Mobilhållare Hopfällbar: Nej Manual: PDF Videoklipp: Youtube

Abilica Premium Row 90 är en högpresterande roddmaskin som har många likheter med referensmodellen Concept2 RowErg. Den har en rejäl glidlängd som passar även riktigt långa användare och luftmotståndet bidrar till sköna, realistiska roddrag. Den är även utrustad med Bluetooth och i träningsdatorn hittar vi sex förprogrammerade träningsprogram.

Robust - men också lätt att stuva undan

Förutom det sköna roddraget så är en maskinens mest framstående egenskaper dess stabila och robusta konstruktion. Det här är en roddmaskin som kommer att tåla många intensiva roddpass och den höga maximala användarvikten gör att maskinen passar även riktigt tunga användare. Dessutom är dess hopfällbara design mycket praktisk. Precis som RowErg är sitsen tillverkad av hårdplast och har du en rumpa som inte är van vid långa roddpass så kommer det kännas. Det finns dock specialanpassade sittunderlag att köpa på nätet för den som är känslig.

Abilica Premium Row 90 har en träningsdator som är enkel men funktionell. Visst är antalet förinstallerade träningsprogram kanske i minsta laget men det är relativt lätt att knappa in egna intervaller och distanspass. Sen ska man ha med sig att övningsutbudet är mer begränsat på en roddmaskin med luftmotstånd eftersom datorn inte kan reglera motståndet på samma sätt som på en maskin med magnetiskt motstånd.

Abilica Row 90 vs Concept 2 RowErg

Det är många likheter mellan Abilica Premium Row 90 och Concept 2 RowErg. Vi skulle säga att Concept 2 är marginellt bättre på samtliga punkter utom när det kommer till träningsdator - där är deras berömda PM5 monitor överlägsen konkurrenterna. En fördel med Row 90, förutom det något lägre priset, är den smarta mobilhållaren ovanför displayen, en feature som RowErg saknar.

Abilica Premium Row 90

Sköna ergonomiska roddrag, hållare för mobiltelefon, bra prisvärde
Få träningsprogram
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Master Fitness R6040 BRA TRÄNINGSDATOR

Rejäl roddmaskin med flera träningsprogram och smarta snabbknappar i handtaget

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 15 st Svänghjulsvikt: 9 kg Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Displaytyp: Bakgrundsbelyst färg-LCD Längd: 237 cm Bredd: 50 cm Höjd: 91 cm Vikt: 44 kg Tillbehör: Trådlöst pulsbälte (köpes separat) Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulssensor: Ja Bruksanvisning: PDF Datorinstruktion: PDF

R6040 är en exklusivt designad premiummodell från Master Fitness med ett mycket högt prisvärde. Roddmaskinen är stor och robust med en rejäl aluminium-ram som ger en generös glidlängd, vilket passar utmärkt även för långa användare. Förutom att handtaget är skönt och greppsäkert så har det numera även integrerade snabbknappar som gör att du enkelt kan justera motståndet utan att behöva avbryta roddrörelsen. 

Lättflyttad trots sin storlek

De rymliga fotstöden ger bra grepp och erbjuder flera justeringsmöjligheter. Aluminium-konstruktionen ger en oväntat låg maskinvikt och gör tillsammans med transporthjulen R6040 till en, med tanke på storleken ovanligt lättflyttad roddmaskin. Ni som har rott längre pass på en roddmaskin känner säkert igen känslan av en ömmande bakdel. I jämförelse med andra roddmaskiner, som exempelvis Concept 2 RowErg så upplevs sitsen på R6040 som något mjukare och därmed snällare mot rumpan.

Stor och tydlig display

Den bakgrundsbelysta färgdisplayen förhöjer användarupplevelsen och är mer lik den typen av display som annars är vanliga för crosstrainers. Dessutom är den tillräckligt stor för att du ska kunna avläsa träningsinformationen genom hela roddrörelsen. R6040 har en blandning av luft- och magnetmotstånd och årtagen genererar en luftström som driver en fläkt. Luftflödet ger viss svalka och skulle det irritera så kan man blockeras utflödet med ett enkelt handgrepp. 

Träningsdatorn är avancerad och det är faktiskt inte så många roddmaskiner som kan erbjuda den så eftertraktade pulsstyrningen. Notera dock att trådlöst pulsbälte inte medföljer, detta måste köpas separat. Användargränssnittet kunde varit lite tydligare men vi tycker ändå att det går ganska snabbt att sätta sig in i hur träningsdatorn är uppbyggd, mycket tack vare den detaljerade manualen.

Skön sits, robust & lätt, bakbelyst färgdisplay, flexibelt motstånd, program med pulsstyrning, detaljerad manual
Pulsband ingår ej
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

7. Master Fitness R6030

Prisvärd roddmaskin med kombinerat luft- och magnetmotstånd, robust och stadig

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 15 st Svänghjulsvikt: 7 kg Max-användarvikt: 135 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Gul & blå | Storlek: 5,5 tum Glidlängd: 91 cm Ljudnivå: ca 66 db(A)* Längd: 237 cm Bredd: 50 cm Höjd: 95 cm Vikt: 40 kg Pulsmätare: Ja Tillbehör: Trådlöst pulsbälte (köpes separat) Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Specialfunktioner: Pulsstyrning Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF

Master Fitness R6030 är en Concept-inspirerad roddmaskin med ett kombinerat motstånd av luft och magnet. Med sitt höga prisvärde och skonsamt sköna roddrag är detta en mycket spännande roddmaskin för hemmaträning.

Smakfull och snygg roddmaskin

Designen är onekligen smakfull och kanske rent av den snyggaste roddmaskinen vi sett efter Concept. R6030 har en hög byggkvalitet med en kraftig, hög och lång aluminium-ram som faktiskt har exakt lika lång glidlängd som referensmodellen Concept RowErg. Sitsen känns lagom hård och glider fram nästintill friktionsfritt. R6030 har ett kombinerat luft och magnetmotstånd och maxmotståndet räcker mer än väl för även de starkaste användare. Allt detta möjliggör en utmärkt roddrörelse för såväl kort som lång. Färgdisplayen är relativt stor och tydlig och syns tydligt under hela roddrörelsen.

Innovativt med justeringsknappar i handtaget

Träningsdatorn är avancerad för en roddmaskin och ger faktiskt intrycket av att egentligen höra hemma på en crosstrainer. Detta gör träningsdatorn lite överkomplicerad med tanke på den typ av träningsprogram man normalt ser hos en roddmaskin. Samtidigt är mätningen av hastighet, tid och sträcka långt från exakt i jämförelse med Concept 2 RowErg som får anses vara lite av en referensmodell. I handtaget  hittar vi integrerade knappar som gör det busenkelt att justera motståndet samtidigt som du ror. Det är en jättesmart lösning som vi länge efterfrågat.

R6030 har en föredömlig manual med tydliga montage- och användarinstruktioner samt gott om illustrationer. Roddmaskinen är lätt att fälla ihop och med fyra transporthjul är den även smidig att flytta. 

Master Fitness R6030 är ett utmärkt val för dig som letar efter en skön men effektiv roddmaskin. Har du ett hemmagym och önskar komplettera detta med en konditionsmaskin som samtidigt ger samtliga stora muskelgrupper en rejäl omgång - då är detta ett perfekt val!

Generös glidlängd, snygg design, justeringsknappar i handtaget, flexibelt motstånd, detaljerad manual
Överkomplicerad & inexakt träningsdator
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Masterfit TP 900

Concept 2-imitation med utsökt roddkänsla och telefonhållare

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 8 st Motståndstyp: Luft Display: 5,3 tum Glidlängd: 103 cm Ljudnivå: 69 Längd: 240 cm Bredd: 62 cm Höjd: 406 cm Vikt: 40 kg Max användarvikt: 150 kg Pulsmätare: Köpes separat Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja

Masterfit TP 900 är en billigare imitation av Concept 2 RowErg, vilka förmodligen är världens mest kända träningsmaskiner och de obestridliga referens-modellerna för roddmaskiner. TP 900 har likt förlagan luftmotstånd och en väl tilltagen glidlängd. Vitala komponenter och detaljer är samtidigt inte av samma toppkvalitet som originalet. Exempelvis har TP 900 en ram av stål istället för aluminium och är därför betydligt tyngre än Concept 2. Roddrörelsen är skön genom hela draget och luftmotståndet ger en autentisk roddkänsla.

Träningsdator som brister

Den har inga träningsprogram inkluderade i träningsdatorn och tyvärr visar den inte aktuell hastighet vilket får anses vara ett klart minus. Displayen är bakgrundsbelyst i början men när man kört igång passet så försvinner ljuset efter en liten stund. Detta gör tyvärr att träningsinformationen blir oläsbar i ett mörkare rum. Vi gillar att det finns en hållare precis ovanför displayen där man kan fästa telefonen. Ett annat plus är att TP 900 är självgenererande vilket innebär att datorn inte behöver kopplas till ett eluttag för att fungera. Detta gör placeringen av roddmaskinen betydligt friare.

Manuell justering av motstånd

Motståndet justeras manuellt genom att man flyttar ett reglage vid luftintaget längst fram på roddmaskinen. Det går även att göra under själva träningspasset men eftersom reglaget är placerat så långt fram kan det vara trixigt att nå. För den här typen av roddmaskin brukar man dock inte reglera motståndet under passets gång, utan det är tempot som styr hur tufft passet blir. Vi upplever att svetsfogarna vid ramen är slarvigt utförda och sitsen glider inte helt friktionsfritt. Dessutom är handtaget tyngre än på Concept 2, vilket dock bara bör vara en vanesak. Ramen är lätt att fälla upp och roddmaskinen är lätt att rulla runt. Mest imponerade är vi dock av sitsen som faktiskt är skönare än Concepts! TP 900 är en bit ifrån originalet vad gäller byggkvalitet och funktionalitet, men är å andra sidan även några tusenlappar billigare. Den riktar sig därför till dig som söker en rejäl roddmaskin med förstklassig roddkänsla i varje drag och som inte har råd med en Concept 2.

Förstklassig sits, hållare för telefon, självgenererande
Bristfälligt upplyst display, funktionsfattig träningsdator
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Casall R600 Pro

Mycket prisvärd roddmaskin med både luft och magnetiskt motstånd

Prisklass: Budget Antal träningsprogram: 12 st Svänghjulsvikt: 5 kg Max-användarvikt: 130 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Displaytyp: 5,5" Bakgrundsbelyst LCD Ljudnivå: 65 dB Längd: 255 cm Bredd: 56 cm Höjd: 102 cm Vikt: 53 kg Pulsmätare: Nej Garanti: 1 år Hopfällbar: Nej Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF

Casall Rower R600 Pro är en prisvärd roddmaskin med både luft- och magnetiskt motstånd. Den här mixen av motstånd är utmärkt eftersom den kombinerar styrkorna hos de båda dessa motståndstyper. När du ror med luftmotstånd så ger det en mer naturtrogen roddkänsla samtidigt som magneten gör att motståndet kan justeras från lätt motstånd till mycket tungt. Maxmotståndet duger gott även för den mest vältränade användaren. Allt sköts via den lättanvända träningsdatorn som har en lättöverskådlig flerfärgsdisplay.

Uppgraderad version till det bättre

Nuvarande modell av R600 Pro har fått en uppdaterad, mer praktisk design genom en förlängning av ramen och förbättrade fotstöd. Fotstöden är numera föredömliga, framförallt vad gäller kardborrebanden som effektivt fixerar foten.  Vi upplever att glidlängden är väl tilltagen och bör även passa användare med en längd upp emot två meter. Däremot tycker vi att fläkthuset är placerat lite väl nära glidskenan, vilket möjligen kan hämma en fullständig roddrörelse om du har långa armar. Roddraget låter ofrånkomligen en hel del, ett faktum som gäller alla roddmaskiner med luftmotstånd. Räkna med en ljudnivå på runt 65-70 decibel vilket motsvarar trafikbullret på en stadsgata.

Som vi tidigare har varit inne på så är träningsinformationen på LCD-displayen lätt att följa under hela roddrörelsen och vi känner igen grafiken med staplar från andra träningsmaskiner som exempelvis crosstrainer. Med 12 förinställda träningsprogram av varierande karaktär ger det ett helt ok utbud även om vår erfarenhet säger att det är det manuella programmet som kommer användas mest. Vi upplever att den har en robust och stabil konstruktion som tål hårda tag, men vi hade däremot önskat att den var hopfällbar. Vill du spara plats så är vårt tips att lyfta upp glidskenan och förvara den på högkant med fläkthuset mot marken. Men med rejäla transporthjul så är den trots sin förhållandevis mastiga maskinvikt mycket lättflyttad.

Prisvärd roddmaskin för hemmagymmet

Casall Rower R600 Pro är ett utmärkt alternativ för dig som söker en snygg roddmaskin till hemmagymmet - men samtidigt har en något begränsad budget att förhålla dig till. Den gör sig bäst i rum där man inte riskerar att störa andra eftersom ljudnivån är högre än andra träningsmaskinstyper som exempelvis motionscykel och crosstrainer. Om du tränar framför TV:n kan det vara svårt att höra vad som sägs utan att behöva höja volymen rejält. Mixen av luft- och magnetiskt motstånd ger grym träning för både hjärta och muskler samtidigt som det är mycket skonsamt mot både knä och leder.

Bra pris, kombinerat luft- & magnetmotstånd, robust & stadig
Ej hopfällbar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. HAMMER Water Stream

Bekväm roddmaskin med skön sits och vattenmotstånd

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 18 st Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Vatten Displaytyp: LCD Displaystorlek: 5,5 tum Glidlängd: 85 cm Ljudnivå: 60 dB Längd: 205 cm Bredd: 52 cm Höjd: 98 cm Vikt: 36 kg Pulsmätare: Ja (tillval) Garanti: 2 År Hopfällbar: Nej Bruksanvisning: Ja Videoklipp: Ja

HAMMER Water Stream är en bekväm roddmaskin som tack vare vattenmotståndet ger en genuin och ergonomisk roddrörelse. Du sitter bekvämt på den mjuka sitsen och roddmaskinen har en glidlängd som är fullt tillräcklig även för personer som är över medellängden. Den har generöst med förprogrammerade träningsprogram även om vi tycker att de är i enklaste laget.

Lätt och enkel att stuva undan

Water Stream har en låg maskinvikt vilket gör den lätt att flytta med hjälp av de två transporthjulen som finns i fronten. Den är smidig att ställa på högkant och då tar den inte alls mycket plats. Trots en avskalad design och en lätt vikt ger roddmaskinen ett slitstarkt intryck jämfört med många tyngre mer robusta modeller. Vi noterar dock att den flyttar sig lätt under träningspasset vilket kan vara irriterande. Det går att lösa genom att man placerar något tungt framför och bakom roddmaskinen.

Denna modell är förhållandevis enkel att montera och de verktyg som behövs följer med i paketet. Bruksanvisningen är tydlig även om vissa av detaljbilderna som visar i vilken ordning skruvarna ska monteras är i minsta laget. Räkna med att montaget tar ca 1 timme.

Vattenmotstånd gör jobbet svårt för träningsdatorn

Visst, roddmaskinen levereras med arton förinställda träningsprogram men ingen av dem imponerar eller känns särskilt motiverande. Att displayen dessutom inte är bakgrundsbelyst gör att det blir svårt att överblicka träningen på ett godtagbart sätt i dovare ljus.
Tyvärr är träningsdatorn avvikande i sin distansangivelse jämfört med Concept 2, som är referensmodellen för roddmaskiner. Ett roddrag på Water Stream visar därför avsevärt mindre distans än samma kraftansträngning på referensmodellen Concept 2. Detta här är ett vanligt tillkortakommande för roddmaskiner med vattenmotstånd och så länge man inte jämför sig med andra är det inget problem. 

Skonsam och tyst helkroppsträning

Roddträning är extremt bra träning för både muskler och hjärta. Till skillnad från löpning påfrestar träning på roddmaskin inte knän och leder lika hårt. Det spelar heller ingen roll om du är kort och smal eller väldigt tung.
HAMMER Water Stream passar dig som söker en effektiv träningsmaskin för hemmabruk. Särskilt bra är den om du uppskattar en riktigt skön sits och den mjuka ljudkulissen som vattenmotståndet ger.

Utmärkt sits, bra glidlängd, tyst ljudkuliss
Enkel träningsdator, rör sig under träningspasset
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

11. Hammer Cobra XTR Plus II

Kompakt roddmaskin med hylla för surfplatta och magnetiskt motstånd

Antal träningsprogram: 20 st Svänghjulsvikt: 8 kg Max-användarvikt: 130 kg Motståndstyp: Magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Displaytyp: 3” bakgrundsbelyst LCD Glidlängd: 90 cm Ljudnivå: 60 dB Längd: 232 cm Bredd: 55 cm Höjd: 75 cm Vikt: 37 kg Pulsmätare: Ja, 5 kHz pulsband köpes separat Garanti: 1 år Hopfällbar: Ja Manual: PDF

Tyska Hammer skämmer ofta bort oss med produkter av hög kvalitet och Hammer Cobra XTR Plus II är inget undantag. Roddmaskinen är utrustad med magnetiskt motstånd och har ett rejält svänghjul vilket ger ett motstånd som bör passa även vältränade personer. Den lilla displayen är bakgrundsbelyst och precis ovanför finns en praktisk hylla där du kan placera din surfplatta.

Trots att Cobra är en kompakt roddmaskin är den överraskande välbyggd. Materialet och konstruktionen ger en stabil och hållbar känsla. En smart funktion är surfplattshyllan som gör det möjligt att placera surfplattan på ett praktiskt sätt under träningen. Placeringen ovanför displayen gör att man inte skymmer viktig träningsdata. Hammer brukar vara duktiga på att ta fram sköna sitsar och så är fallet även här. Även under längre roddpass erbjuder den fin komfort vilket annars kan vara en riktig glädjedödare.

Skillnad på magnet och luft

Det magnetiska motståndet ger jämna och sköna roddrörelser samtidigt som ljudnivån hålls på en lagom nivå. Perfekt när man vill ro utan att störa omgivningen. Man ska dock vara medveten om att det inte är samma känsla att ro med magnetiskt motstånd jämfört med luft. Många brukar exempelvis värma upp på en Concept 2 RowErg innan träningen på gymmet. Tror man att dessa två roddmaskiner är likvärdiga så finns det viss risk för besvikelse eftersom skillnaden är så pass stor.

Hammer Cobra XTR Plus II

Hammer Cobra XTR II erbjuder ett brett utbud av träningsprogram vilket är ganska ovanligt i den här prisklassen. Även om du förmodligen snabbt hittar ditt favoritpass, känns det lyxigt med flera alternativ att välja mellan. Jämförelsevis så är den här roddmaskinen kompaktare än många av konkurrenterna och dessutom lätt att fälla ihop. Det är därför ett bra val för dig som bor trångt.

Hylla för surfplatta, behaglig ljudkuliss, kompakt och lätt att fälla ihop
Inte samma roddkänsla med magnetiskt motstånd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

12. FINNLO Aquon Evolution

Bekväm roddmaskin med många träningsprogram

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 17 st Max-användarvikt: 130 kg Motståndstyp: Luft & magnet Displaytyp: Bakgrundsbelyst LCD Displaystorlek: 5,5 tum Glidlängd: 98 cm Ljudnivå: 58 dB Längd: 240 cm Bredd: 50 cm Höjd: 107 cm Vikt: 45 kg Pulsmätare: Ja (tillval) Tillbehör: Nej Garanti: 3 år Hopfällbar: Ja Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktpresentation på Youtube

FINNLO Aquon Evolution är en högkvalitativ roddmaskin utformad för att ge användaren tuff men skonsam träning. Designen är modern och motståndet är en kombination av både luft och magnet. Detta möjliggör ett kraftigare motstånd än vad luft och magnet kan ge var för sig och Aquon Evolution kan därmed leverera riktigt tuffa träningspass.

Schysst träningsdator förhöjer användarupplevelsen

Träningsdatorn är förhållandevis avancerad för en roddmaskin och har stöd för fyra användarprofiler och hela sjutton träningsprogram. Dessutom har träningsdatorn stöd för pulskontroll, även om inte pulsbälte ingår utan måste köpas separat. Den trevliga färgdisplayen är bakgrundsbelyst, relativt stor och lätt att överblicka under hela roddrörelsen.

Föredömlig sits ger hög bekvämlighet

Aquon Evolution har en gedigen byggkvalitet med en lång aluminium-ram där sitsen glider friktionsfritt vid varje roddrag. Detta möjliggör långa, följsamma roddrag som ger en härlig känsla. Modellen sticker ut genom att vara utrustad med en riktigt skön sits. Handtaget är däremot något smalare än normalt vilket begränsar variationen i greppet. Manualen är klart godkänd med tydliga montage- och användarinstruktioner samt gott om illustrationer. Roddmaskinen är lätt att fälla ihop och tack vare transporthjulen är den även smidig att flytta. FINNLO Aquon Evolution riktar sig till dig som söker skonsam och tuff träning på samma gång.

Färgdisplay, både luft- och magnetmotstånd, skön sits, många träningsprogram
Smalt handtag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

13. FINNLO Aquon Waterflow

Exklusiv elitmodell med vattenmotstånd och retrodesign

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 1 st Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Vatten Displaytyp: LCD Displaystorlek: 4,2 tum Glidlängd: 85 cm Ljudnivå: 62 dB Längd: 205 cm Bredd: 50 cm Höjd: 60 cm Vikt: 42 kg Pulsmätare: Ja (tillval) Tillbehör: Nej Garanti: 3 år Hopfällbar: Nej Motivering: Se First degree.....

FINNLO Aquon Waterflow är en roddmaskin i elitklassen och designad för att ge användaren en skön, ergonomisk träning. Designen är retro och tilltalande.

Retrodesign som är snygg hemma

Till skillnad mot många andra modeller skulle den inte göra bort sig i ett vardagsrum då den dessutom är enkel att ställa på högkant, vilket gör att den inte tar speciellt mycket plats. Den har ett exotiskt vattenmotstånd som ger ett nästintill meditativt brus vid varje drag. Du fäster dina fötter på två halksäkra fotplattor som enkelt justeras upp och ned, vilket är den enda inställningen du behöver göra innan du kör igång med ditt träningspass.

Välbyggd med hög kvalitet

Aquon Waterflow är välbyggd med bra materialval och hög kvalitet på samtliga komponenter. Detta märks även på prislappen. Den har en svartlackerad stålram med riktigt bra glidlängd och en lång draglina vilket gör att den lämpar sig även till personer över två meter. Förutom att roddraget är utmärkt så sticker sitsen ut som den bästa vi testat. Aquons träningsdator förser utövaren med den vanligaste träningsinformationen men inkluderar bara ett träningsprogram. Den uppmätta hastigheten är vid samma ansträngning ungefär hälften jämfört med ett luftmotstånd, men vilket man får vänja sig vid om man är van vid luftmotstånd. Vi saknar en bakgrundsbelyst display, vilket gör att det inte går att följa sin träning i ett nedsläckt rum. FINNLO Aquon Waterflow riktar sig till motionärer som kan tänka sig att betala extra för kvalitet, design och komfort i toppklass.

Glidlängd, exklusiv design, utmärkt sits, behagligt ljud
Medioker träningsdator, högt pris, ej bakgrundsbelyst display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

14. Hammer Pro Force

Tyst och bekväm roddmaskin i miniformat

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 21 st Motståndstyp: Magnetiskt Motståndsnivåer: 10 st Display: 3,5” bakgrundsbelyst LCD Glidlängd: 81 cm Ljudnivå: 55 dB Längd: 157 cm Bredd: 55 cm Höjd: 78 cm Vikt: 24 kg Max användarvikt: 110 kg Pulsmätare: Ja (pulsband köpes separat) Tillbehör: Bluetooth Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Bruksanvisning: PDF

Hammer Pro Force kombinerar mastigt motstånd med minimala yttermått. Den erbjuder både en bakgrundsbelyst display och bluetooth vilket är ovanligt för roddmaskiner i den här prisklassen. Det magnetiska motståndet ger tysta roddtag och genom det fina möjligheter till att se på tv eller film samtidigt.

Magnetiskt motstånd och många träningsprogram

Som många andra roddmaskiner erbjuder den här modellen endast magnetiskt motstånd. Det kännetecknas av ett brett intervall av motstånd, från lätt till mycket tungt. Roddmaskiner med magnetiskt motstånd brukar även ha en betydligt lägre ljudkuliss än de med enbart luftmotstånd. Dessvärre blir det inte samma roddkänsla eftersom draget blir mer styrkeorienterat.

Pro Force är även utrustad med en enkel träningsdator men som trots allt innehåller många träningsprogram och bluetooth. Det är möjligt att para ihop enheten med ett pulsband som man i så fall får köpa till separat.

Kort glidlängd och låg maskinvikt

Den här roddmaskinen från tyska Hammer har en förhållandevis kort glidlängd jämfört med andra modeller, vilket kan vara för snålt om man är lång och gillar att sträcka ut. Den är även en av de lättaste modellerna i vårt test och det är därför enkelt att stuva undan maskinen. Baksidan är att den lättare rör sig under roddträningen, särskilt om man kör med hög frekvens och tungt motstånd. Det kan man enkelt åtgärda genom att köpa till en underlagsmatta eller placera vikter bakom och framför roddmaskinen. Ett plus går även till den mjuka och sköna sitsen.

Tyst och kompakt roddmaskin

Hammer Pro Force är ett bra val för dig som önskar en kompakt och tyst roddmaskin med magnetiskt motstånd, och som gillar att ro bekvämt framför en film eller tv-program.

Möjlighet till både lätt och tungt motstånd, skön sits, lätt att stuva undan, bakgrundsbelyst display, tyst
Flyttar sig lätt under träningspasset, kort glidlängd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

15. Christopeit Sport Cambridge II

Prispressad roddmaskin med bra hopfällning, låg vikt och gummibandsmotstånd

Prisklass: Budget Antal träningsprogram: 5 st Max-användarvikt: 120 kg Motståndstyp: Gummiband Antal motståndsnivåer: 4 st Display: LCD Längd: 173 cm Bredd: 44 cm Höjd: 53 cm Vikt: 15 kg Pulsmätare: Ja Garanti: 3 år Hopfällbar: Ja Bruksanvisning: PDF

Cambridge II är en mycket prispressad roddmaskin från Christopeit Sport med gummiband-motstånd. Förutom att hålla nere priset håller denna motståndstyp även nere maskinvikten.

Låg vikt ger lättflyttad maskin

Den låga vikten gör Cambridge II lätt att flytta, trots att den saknar transporthjul. Den låga vikten innebär emellertid att roddmaskinen känns mindre gedigen och lätt glider på ett vanligt golv. Detta löses dock med en vanlig underlagsmatta. Träningsdatorn är mycket enkel men på tyska. Man förstår den ändå lätt om man läser den svenska manualen.

Gummibanden ger för svagt motstånd

Gummimotståndet är emellertid alltför svagt för att ge en effektiv träning. Cambridge II har ett lockande lågt pris, men såvida man inte ute efter en roddmaskin med lätt motstånd, riskerar man att bli besviken.

Billig, låg vikt, hopfällbar
Klent maxmotstånd, saknar transporthjul, träningsdator på tyska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Hur anpassad är den för att användas med en roddmaskin? Passar roddmaskinen både korta och långa användare? Är den lätt att flytta? Går den att fälla ihop? Hur tydlig är bruksanvisningen?

Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är roddmaskinen? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har roddmaskinen? Hur tillförlitlig är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Stöder roddmaskinen trådlöst pulsbälte?

Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet (vid magnetmotstånd)?

Vi har betygsatt roddmaskinerna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.


Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:

Crosstrainer

Löpband

Gåband

Motionscykel

Spinningcykel

Multigym

Fler tester för din hälsa

Kosttillskott

Blodtrycksmätare

Proteinpulver

Proteinbar

Pulsklocka

Stegräknare

Fem tips när du ska köpa en roddmaskin

En roddmaskin är ett utmärkt träningsredskap för en effektiv och skonsam träning till en förhållandevis låg prislapp. Med roddmaskinen aktiverar du hela kroppen; ben, armar, rygg och mage belastas rejält men ändå skonsamt tack vare de mjuka rörelserna.

1. Fundera på priset

För den privata marknaden finns roddmaskiner från några tusen kronor ända upp till över 20 000 kronor. Hur ser din budget ut? Här kommer en kortare beskrivning av vad du kan förvänta dig inom varje prisklass.

 • Budget: Denna prisklass karakteriseras av enklare, lättare och mindre robusta roddmaskiner. Det kan innebära en lägre maskinvikt och kortare draglängd. De är ofta utrustade med hydrauliskt eller magnetiskt motstånd. Vanligt prisintervall för budgetklassen är mellan 4 000 och 7 500 kronor.
 • Mellan: Kännetecknas av större, mer gedigna konstruktioner som tål hårdare och längre användning. De har ofta magnetiskt motstånd och är utrustade med en träningsdator och ett fåtal träningsprogram. Ofta har mellanklassmodeller en något längre glidskena och en snyggare design. På grund av ett kundvänligt prisintervall och ofta mycket höga prisvärden är mellanklassen den populäraste för roddmaskiner. Vanligt prisintervall för mellanklassen är mellan 7 500 och 12 000 kronor.
 • Premium: Den här klassen präglas av mer påkostade och välbyggda roddmaskiner, ofta med luftmotstånd eller en kombination av luft- och magnetmotstånd. Både maskinvikt och maximal användarvikt är normalt mycket hög och byggkvaliteten likaså. Här hittar vi roddmaskiner som används vid tävlingar och ofta också för kommersiellt bruk. Priser för roddmaskiner i premiumklassen brukar ligga mellan 12 000 och 18 000 kronor.

 • Elit: Roddmaskiner i den här prisklassen är extremt välbyggda och tål frekvent användning av flera användare. De flesta har antingen vatten- eller luftmotstånd och en generös garanti. Till skillnad mot billigare roddmaskiner kan de även inkludera flera olika tillbehör som exempelvis andra typer av handtag vilket ger dig ett bredare användningsområde. Priser för roddmaskiner i premiumklassen brukar ligga från 18 000 kronor och uppåt.

2. Välj ett passande motstånd

Det finns tre olika typer av motstånd på roddmaskiner och de har olika för- och nackdelar. Vilket passar bäst för dig?

Magnetiskt motstånd: Använder sig av elektromagnetism för att mekaniskt bromsa svänghjulet. Denna variant är den tystaste typen av motstånd, då ingen fysisk kontakt sker vid bromsningen. Motståndet är justerbart och belastningen kan mätas tämligen exakt. Svagheten med ett magnetiskt motstånd är dock att det är konstant, till skillnad från verklig rodd där motståndet varierar beroende på hur hårt man ror. Om man till exempel tar i med mycket kraft ger vattnet ett hårt motstånd. På grund av denna svaghet kombineras magnetiska motstånd ofta med luftmotstånd för att ge ett mer verklighetstroget, varierande motstånd.

Luftmotstånd: Använder sig av fläktliknande rotorblad på svänghjulet för att generera det önskade motståndet. Ju snabbare svänghjulet snurrar, desto kraftigare blir luftmotståndet. Ett lufthål används ibland för att justera luftflödet till rotorbladen och på så sätt variera motståndet. Luftmotstånd möjliggör noggrann mätning av både hastighet och watt, och vid VM i roddmaskin används sådana maskiner. Ljudnivån blir betydligt högre med endast luftmotstånd och det kan vara svårt att till exempel se på TV samtidigt.

Vattenmotstånd: Fungerar på ungefär samma sätt som luftmotstånd, men använder sig alltså av vatten i stället för luft för att generera motståndet. Vattenmotstånd anses vara den typ som bäst efterliknar det vid verklig rodd. Samtidigt är den ofta dyrare än modeller med luftmotstånd och kräver mer underhåll.

3. Välj rätt konstruktion

Spelar storleken någon roll? Ja, det beror på vem som ska använda roddmaskinen och var den ska stå. Här försöker vi reda ut de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till.

 • Mobilitet: Om du har en mindre boyta med begränsat utrymme underlättar det om roddmaskinen är lätt att stuva undan. Vissa, ofta billigare, modeller har en låg maskinvikt och blir därmed lättare att flytta på. Nackdelen är att maskinen lätt flyttar på sig vid hög belastning och skenan har oftare en kortare glidlängd.
 • Glidlängd: Billigare roddmaskiner har ofta en kortare glidskena, vilket ger en draglängd som ibland är alldeles för kort. Det kan ge en onaturlig roddrörelse som mer liknar ryggträning på en styrkemaskin än rodd på vattnet. Om du är en längre person är det särskilt viktigt att ta detta i beaktande.
 • Användarvikt: Denna egenskap är främst viktig för mycket tunga personer som väger över 120 kg, då en roddmaskin i regel tål en användarvikt upp till detta. Är du kraftigt överviktig rekommenderar vi att du överväger att köpa en crosstrainer, eftersom den förmodligen är den bästa träningsmaskinen för överviktiga. Är du mycket tung på grund av att du har mycket muskelmassa bör du dock tänka på att köpa en roddmaskin som klarar av din vikt. Generellt gäller en regel för träningsmaskiner: ju dyrare roddmaskin, desto högre användarvikt ska den klara av.

4. Kolla upp de tekniska egenskaperna

Vilka tekniska egenskaper är viktigast för dig?

Ibland kan teknik både motivera och hjälpa dig med din träning. Här kommer några exempel på egenskaper som kan höja din träningsmotivation:

 • Förinställda träningsprogram: Om det finns flera förinställda träningsprogram att välja mellan är det lättare att få variation i sin träning. Det finns roddmaskiner som har ett brett utbud av program och det kan vara väldigt motiverande. Vi gillar roddmaskiner som har program för fettförbränning, pulsträning, intervallträning och även möjlighet att skapa egna individuella träningsprogram.
 • Trådlös pulsmätning: Om du är intresserad av pulsbaserad träning rekommenderar vi att du väljer en modell som har trådlös överföring från ett pulsband. Det finns roddmaskiner som är utrustade med fasta pulssensorer på handtagen, men de är ofta inte så precisa och det kan i stället bli ett irritationsmoment när man upptäcker att de inte fungerar som de ska.
 • Hållare för telefon och surfplatta: Ibland kan distanspass på roddmaskin upplevas som långtråkigt och då är det fint att kunna bli underhållen av en film eller liknande. Vissa roddmaskiner är utrustade med hållare där du kan placera en mobil enhet under träningspasset. En del roddmaskiner har även möjligheten att koppla ihop sig med diverse träningsappar via Bluetooth, där du kan registrera och sedan följa upp dina träningspass.

5. Ha koll på garantin

De flesta som köper en roddmaskin spenderar åtminstone några tusenlappar, vilket normalt är en förhållandevis betydande summa för köparen. Då vill man också känna sig trygg med att man kan använda sin maskin flitigt utan att den går sönder. Därför är det viktigt med en bra och generös garanti. Även billigare roddmaskiner har ofta tämligen generösa garantitider. Men vi höjer ett varningens finger för att man som konsument ofta får betala för fraktkostnaden själv vid en retur. Denna kostnad kan vara hög i relation till vad roddmaskinen kostade ifall du köpt en mycket billig modell. Vi rekommenderar därför att du lägger några extra kronor för att investera i en modell med bättre kvalitet och en mer heltäckande garanti.


Roddmaskin hemma

Roddmaskin är ett allt populärare träningsredskap som effektivt aktiverar alla större muskelgrupper i kroppen. Roddträning stärker såväl hjärta som lungor och är mycket energi-intensiv, vilket bränner massor av kalorier. Roddmaskinen är därför inte bara en utmärkt träningsmaskin för den som vill bygga muskler. Den passar även de som vill gå ner i vikt. Roddmaskinen erbjuder även fantastisk konditionsträning vilket gjort att många idag använder den i hemmet istället för ett löpband eftersom den generellt har en lägre prislapp och är mera yteffektiv. Roddrörelsen är därtill unik och möjliggör en hård träning som samtidigt är skonsam mot leder och knän.

Roddmaskinen är ofta en del i ett hemmagym med en eller flera andra träningsmaskiner och/eller andra träningsredskap, såsom hantlar och skivstång. Den passar emellertid även utmärkt ensam och många föredrar roddmaskinen framför andra träningsmaskiner såsom crosstrainer. motionscyklar och löpband. Inte minst då den mer än dessa andra träningsredskap har egenskaper som involverar fler muskelgrupper och dessutom är relativt billig.

Ett populärt alternativ till löpbandet

Roddmaskinen är tillsammans med löpbandet de träningsmaskiner som verkligen kan ge en riktigt hög och bra träningspuls. Det genomsnittliga löpbandet kostar emellertid betydligt mer än den genomsnittliga roddmaskinen. Detta gör roddmaskinen till ett mer ekonomiskt alternativ än löpbandet för många tränings-entusiaster med begränsad budget. Den vanligaste typen av roddmaskin är uppbyggd av ett motstånd som är kopplat till ett handtag via en lina. Linan är i sin tur fäst på en maskinkropp (ram) tillsammans med fotstöd och en sits som kan röra sig fram och tillbaka på ramen. Motståndet är på mellan- och budget-modeller ofta magnetisk (med svänghjul) medan premiummodeller i regel har ett luftmotstånd eller en kombination av luft- och magnetmotstånd. Träningen åstadkoms sedan genom att skjuta ifrån med benen och samtidigt dra i linan. Vi rekommenderar att lägga tid på att försöka hitta rätt teknik eftersom det är mer skonsamt och du får mer glädje av din träning. Den finns många bra instruktionsfilmer på nätet för den som vill hitta en bra roddrörelse, exempelvis den här från Concept 2.

Viktiga egenskaper hos en roddmaskin

Användarvikt

Denna egenskap är främst viktigt för mycket tunga personer som väger över 120 kg då en roddmaskin i regel tål en användarvikt upp till detta. Är du kraftigt överviktig tycker vi att du bör överväga att köpa en crosstrainer då den förmodligen är den bästa träningsmaskinen för överviktiga. Är du mycket tung på grund av att du har mycket muskelmassa bör du dock tänka på att köpa en roddmaskin som klarar av din vikt. Generellt gäller en regel för träningsmaskiner som säger: ju dyrare roddmaskin, desto högre användarvikt ska den klara av.

Byggkvalitet

Byggkvaliteten är en mycket viktig egenskap för alla träningsmaskiner och så även för roddmaskiner. En robust roddmaskin klarar i regel en större belastning än en mindre robust modell och den bör dessutom ha en längre livslängd. Byggkvaliteten är extra viktig ifall den används ofta och ifall den används av starka personer med tungt motstånd. Priset för en hög byggkvalitet är att den oftast är dyrare och tyngre än en sämre roddmaskin, ett pris som är värt att betala för den som har budgeten.

Design

Abilica C Rower 150x138

En roddmaskins design ska normalt inte påverka funktionaliteten hos en träningsmaskin men den har en desto viktigare estetisk funktion. Att roddmaskinen har en

snygg design som smälter in i omgivningen är viktigt för många, speciellt om den är stor och inte göms undan i en garderob mellan träningspassen.

Display

En bra roddmaskin ska ha en tydlig och användarvänlig display, gärna med visualisering över parametrar som tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning och antal drag.

Garanti

De flesta som köper en roddmaskin spenderar åtminstone några tusenlappar på den vilket normalt är en icke oansenlig summa för köparen. Därför vill man kunna använda sin träningsmaskin mycket och länge utan att den går sönder. En bra garanti är därför viktig för att öka sin trygghet. Även billigare roddmaskiner har ofta tämligen generösa garantitider, men man ska som konsument komma ihåg att man vid en reklamation normalt själv för betala transportkostnaden vid en retur. Denna kostnad kan vara hög i relation till vad roddmaskinen kostade ifall man köpt en mycket billig modell.

Ljudnivå

Det är ofrånkomligt att en roddmaskin låter under användande, inte minst då svänghjulet får sig en knuff för varje årtag. Däremot kan roddmaskinen låta mer eller mindre. Många tränar framför TV:n och att ljudet från TV:n då inte störs ut av roddmaskinen blir därför viktigt.

Maskinvikt

Även om roddmaskiner är bland de typer av träningsmaskiner som väger minst varierar fortfarande vikten en hel del mellan modeller. Oftast väger de dyrare, mer robusta modellerna mer än billigare roddmaskiner. Maskinvikten står alltså ofta i proportion till roddmaskinens robusthet men även till max-användarvikten. Detta då en gedigen och välbyggd träningsmaskin tål en större belastning än en lättare modell. Även om det naturligtvis är svårare att flytta en modell som väger dubbelt så mycket som en annan modell, brukar det gå förhållandevis bra att flytta roddmaskiner då de oftast har en maskinvikt under 40 kg.

Mobilitet

Miljobild TransporthjulRoddmaskiner är förhållandevis lätta träningsmaskiner och de flesta budget- och mellanklassmodeller är idag hopfällbara och har transporthjul. Hur lätt roddmaskinen är att fälla ihop och transportera varierar dock mellan olika modeller. Det är dock långt ifrån alla roddmaskiner som är flyttbara. Premiummodeller saknar inte sällan transporthjul och kan inte heller fällas ihop. De är då i regel inte tänkta att flyttas omkring. Tvärtom kan premium-roddmaskiner istället ofta skruvas fast i golvet för att säkerställa stabilitet. Då en roddmaskin i premiumklassen normalt står mer permanent i ett gym (eller hemmagym) är behovet av att flytta den troligen litet.

Montage & manual

Miljobild Manual

Att montera en roddmaskin är lyckligtvis ofta en relativt okomplicerat manöver. Ifall montaget är mer komplicerat måste dock manualen vara tillräckligt bra. Manualen ska vara tillräckligt detaljerad och tydlig, inte bara för montage utan även för hur man använder träningsdatorn och hur man underhåller roddmaskinen. Tyvärr kommer många manualer till korta på dessa punkter, även de som kommer med dyrare modeller. Något vi tycker borde vara standard idag är att manualerna även kommer i digitalt format exempelvis som PDF. Detta då det är så väldigt mycket lättare att spara en liten datafil på sin dator än att förvara och hålla reda på en ofta klumpig manual i papper.

Motstånd

Det finns tre olika typer av motstånd på roddmaskiner, ofta kombineras dock två av dessa för bästa funktionalitet.

Magnetiskt motstånd

Ett magnetiskt motstånd använder sig av elektromagnetism för att mekaniskt bromsa svänghjulet. Det magnetiska motståndet är den tystaste typen av motstånd då ingen fysisk kontakt sker vid bromsningen. Motståndets styrka är justerbart och energiåtgången kan mätas tämligen exakt. Svagheten med magnetiska motstånd är dock att motståndet är konstant. Vid verklig rodd varierar motståndet med hur hårt man ror, dvs. tar man i hårt ger vattnet också ett hårt motstånd och vice versa. På grund av denna svaghet kombineras magnetiska motstånd ofta med luftmotstånd, för att ge ett mer verklighetstrogen, varierande motstånd.

Luftmotstånd

Ett luftmotstånd använder sig av fläktliknande rotorblad på svänghjulet för att generera det önskade motståndet. Ju snabbare svänghjulet snurrar, desto kraftigare blir luftmotståndet. Ett lufthål används ibland för att justera luftflödet till rotorbladen och på så sätt variera motståndet. Även luftmotstånd möjliggör tämligen exakt mätning av energiförbränningen.

Vattenmotstånd

Vattenmotstånd fungerar på ungefär samma sätt som luftmotstånd men använder sig alltså av vatten istället för luft för att generera motståndet. Vattenmotstånd anses av dess förespråkare vara den typ av motstånd som bäst efterliknar motståndet vid verklig rodd. Samtidigt är denna typ av motstånd dyrare än ett luftmotstånd och är därmed mer sällsynt.

Pris

Priset är som alltid en viktigt faktor vid av träningsredskap och även om prisintervallet inte är riktigt lika brett som för exempelvis löpband eller crosstrainers, skiljer sig de dyrare och billigare modellerna sig åt avsevärt i pris. De billigaste roddmaskinerna kostar knappt 3000 kr medan de dyraste roddmaskinerna för hemanvändning kostar upp till 18 000 kr.

Ram

Miljobild Roddmaskin Ram

Ramen kallas den metallstång på vilken roddmaskinen är byggd och på vilken sitsen sitter. På roddmaskiner med rörlig sits glider användaren fram och tillbaka under träningsrörelsen sittandes på sitsen. Ramen är normalt gjord av stål eller aluminium och hållbarheten är därför i regel mycket gid. Istället är det ramens längd och friktionen gentemot sitsen som i praktiken är avgörande. Ju längre ramen är, desto längre kan sitsen normalt glida fram över ramen. Att sitsen kan glida tillräckligt långt är viktigt för att möjliggöra en tillräckligt stor roddrörelse. Ju längre användaren är desto större roddrörelse krävs, vilket innebär att ramen måste vara tillräckligt lång. Att ramen är tillräckligt lång är alltså viktigast för långa användare. Friktionen mellan ramen och sitsen avgör med vilken lätthet sitsen glider fram över ramen. En minimal friktion ger inte bara en lägre ljudnivå och ett lägre motstånd, den innebär även ett minimalt slitage på ramen och sitsen. Därför vill man ha en mycket liten friktion mellan ram och sits.

Storlek

Bor man trångt med begränsad yta för träningsutrustning, vill man i regel inte att den tar upp för stor plats. Till skillnad från exempelvis en crosstrainer eller ett löpband skiljer sig dock inte storlekarna så väldigt mycket mellan olika modeller av roddmaskiner. Det som däremot kan skilja olika modeller åt avsevärt är (om det överhuvudtaget är möjligt) hur enkel roddmaskinen är att fälla ihop och flytta, det vill säga träningsmaskinens mobilitet. Mobiliteten kan därför vara en viktigt egenskap att ta hänsyn till, ifall man vill råda bot på utrymmesproblematiken genom att fälla ihop och flytta roddmaskinen när man inte använder den. Har man däremot gott om plats är roddmaskinens storlek av naturliga skäl ofta av mindre intresse.

Svänghjul

Miljobild Svanghjul display ProRower

Roddmaskiner med magnetbroms (vilket idag innefattar de flesta roddmaskiner) har ett svänghjul som en del i bromsmekanismen. Svänghjulet är omgivet av magneter som bromsar upp det, vilket skapar det motstånd som gör rodden ansträngande. För att få ett bra motstånd behöver svänghjulet vara tillräckligt tungt. Därför kan man följa tumregeln ”ju tyngre svänghjul, desto bättre”.

Träningsdator

En bra roddmaskin bör även ha en bra träningsdator med tillräckligt många och varierande träningsprogram för att ge en omväxlande och rolig träning. Förutom förprogrammerade träningsprogram bör träningsdatorn även kunna mäta parametrar som tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning och antal drag.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Abilica Rower 20

Kompakt roddmaskin med magnetiskt motstånd och en utfällbar hylla för surfplatta

Prisklass: Budget Motståndstyp: Magnet Antal motståndsnivåer: 8 st Displaytyp: Ej bakgrundsbelyst LCD Glidlängd: 68 cm Ljudnivå: 60 dB Längd: 183 cm Bredd: 50 cm Höjd: 81 cm Vikt: 27 kg Max användarvikt: 110 kg Pulsmätare: Nej Garanti: 1 år Hopfällbar: Ja Manual: PDF
Abilica Rower 20

Abilica Rower 20 är en lättviktare till roddmaskin men är mycket användarvänlig och har manuellt motstånd. Träningsdatorn är mycket okomplicerad och den enkla displayen visar bara den nödvändigaste träningsinformationen. Du sitter skönt på den mjuka men fasta sitsen samtidigt som det magnetiska motståndet bidrar till en behaglig ljudnivå. En läcker finess är den lilla utfällbara hyllan nedanför displayen där du kan placera din surfplatta under roddpasset.

Den har inte bara en låg vikt utan är också fysiskt mindre än många andra roddmaskiner. Fördelen är att den blir lättare att stuva undan och ihop med de integrerade transporthjulen gör man detta lätt på egen hand. För dig som bor riktigt trångt så finns möjligheten att fälla ihop roddmaskinen, även det är mycket enkelt. Nackdelen med en så nätt roddmaskin är att den inte passar alla. Sitsen glider fint på den metallklädda glidytan men är du 185 cm eller längre så riskerar den att vara något för kort.

Yteffektiv med bra prisvärde

Enklare roddmaskiner har ofta inga förprogrammerade träningsprogram och så är fallet även här. För att justera motståndet behöver man vrida på reglaget framme vid fronten vilket innebär att du behöver pausa träningen i någon sekund. En liten tröst är att samma manuella manöver krävs på lyxmaskinen RowErg från Concept 2.

Abilica Rower 20

Abilica Rower 20 är en billigare roddmaskin som passar särskilt bra för dig som bor trångt och har en mindre budget.

Lätt att stuva undan, låg ljudnivå, passar mindre plånböcker, smart hylla för surfplatta
Kort glidlängd, inga träningsprogram
0 5 4 1

Titan Life Rower R65

Spännande roddmaskin med både luft och magnetiskt motstånd

Prisklass: Budget Antal träningsprogram: 21 st Max-användarvikt: 130 kg Motståndstyp: Magnet och luft Displaytyp: LCD Displaystorlek: 5.3 " Glidlängd: 81 cm Ljudnivå: 75 dB Längd: 211 cm Bredd: 49 cm Höjd: 87 cm Vikt: 37,5 kg Pulsmätare: Ja (pulsband köpes separat) Tillbehör: Bluetooth Garanti: 1 år Hopfällbar: Ja Bruksanvisning: PDF
Titan Life Rower R65 1

Titan Life Rower R65 är en prisvärd roddmaskin som erbjuder både luft och magnetiskt motstånd. Det öppnar upp möjligheten att dels kunna köra snabba pulshöjande pass med högre frekvens och lägre motstånd samt mer muskeltunga pass med mycket motstånd. Vi ger den pluspoäng för att den kan erbjuda så pass varierad träning!

LCD-display med bakgrundsbelysning

Den är utrustad med en bakgrundsbelyst LCD-display och en fullmatad träningsdator som innehåller 21 olika träningsprogram. De flesta erbjuder ett varierat motstånd vilket ger känslan av att möta större eller mindre vågor på vattnet. Den är även utrustad med trådlös pulsmottagare vilket gör det möjligt att köra pulsbaserad träning. Pulsband ingår dock inte i priset. Notera också att roddmaskinen kräver anslutning till ett eluttag för att display och träningsdator ska fungera vilket begränsar var du kan placera maskinen.

Rower R65 är med sin höga vikt rejäl och står stabilt på marken förutsatt att underlaget inte är alltför glatt. Om roddmaskinen exempelvis står på ett parkettgolv och man ror med lite högre frekvens så flyttar sig maskinen. Vi rekommenderar att antingen sätta vikter framför och bakom roddmaskinen eller ställa benen på någon form av ej glidbart material, förslagsvis en gummimatta. R65 levereras i ett kolli och flera delar är redan förmonterade. Alla verktyg som behövs följer med i paketet och inom en timme är roddmaskinen färdigmonterad och redo att användas.

Prisvärd roddmaskin

I jämförelse med Concept 2 ställer vi oss frågande till kvalitén. Vilket också är Concept 2:s signum. R65 klarar en betydligt lägre maxvikt, innehåller fler plastdetaljer och visar upp en något bristfällig bruksanvisning. Tex så anger Titan Lifes hemsida att roddmaskinen klarar av användare som väger 130 kg medan bruksanvisningen anger ett värde på 100 kg. Concept 2 RowErg har en maxvikt på 227 kg!

Titan Life Rower R65 är ett utmärkt val för dig som söker en bekväm och effektiv roddmaskin för hemmabruk. Den erbjuder tuff träning för både hjärta och muskler med ett varierat utbud av träningsprogram. Vi tycker att R65 är ett mycket prisvärt alternativ till dyrare modeller på marknaden.

Flera träningsprogram, skön sits, luft och magnetiskt motstånd, högt prisvärde
Pulsband inkluderas ej, frågetecken på kvalitén, kräver eluttag
0 5 4 1

Master Fitness R610

Prispressad roddmaskin i budgetklass med rejält maxmotstånd och hög komfort

Prisklass: Budget Antal träningsprogram: Inga Svänghjulsvikt: 7 kg Max-användarvikt: 110 kg Motståndstyp: Magnet Antal motståndsnivåer: 8 st Displaytyp: LCD Längd: 202 cm Bredd: 53 cm Höjd: 67 cm Vikt: 28 kg Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulssensor: Nej Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF
Master Fitness R610 1

Master Fitness R610 är en enkel men prisvärd roddmaskin som inte kommer göra en besviken, om man bestämt sig för att utrusta hemmet med en roddmaskin och har en begränsad budget.

Enkel men tydlig träningsdator

Träningsdatorn är av enklare snitt och displayen simpel, men samtidigt tydlig och lättförstådd. R610 är magnetbromsad och svänghjulet levererar ett rejält maxmotstånd som klarar att ge även vältränade användare hård träning. En stor skillnad mellan luftmotstånd och magnetiskt motstånd är att ljudnivån blir betydligt lägre - perfekt om man samtidigt vill se på TV eller är rädd för att störa ljudkänsliga grannar. Motståndet regleras manuellt genom att man vrider på en ratt i fronten. Fotplattorna är rörliga men man kan inte justera fotbandet efter fotlängd.

Skönt grepp för händerna

Handgreppet är skönt och likaså sitsen som dessutom är bred, så att även bredare bakar får plats. Fotstödet vinklas så att fötterna följer med i dragrörelsen. Dragvajern är visserligen gjord av slittåligt fiber, men metall hade varit att föredra. Glidskenan har en bra längd, speciellt för en budgetmodell.

Otroligt prispressad, rejält maxmotstånd, lättförstådd träningsdator
Fotplattor ej justerbara efter fotlängd
0 5 3.5 1

First Degree Apollo Hybrid AR

Exklusiv roddmaskin med träram och lyxigt vattenmotstånd

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 2 st Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Vatten Displaytyp: Ej bakgrundsbelyst LCD Glidlängd: 85 cm Ljudnivå: 62 dB Längd: 214 cm Bredd: 55 cm Höjd: 54 cm Vikt: 39 kg Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Storlek: 4.2 " Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo
First Degree Apollo Hybrid AR

Apollo Hybrid AR från First Degree Fitness är en exklusiv roddmaskin med vattenmotstånd. Många föredrar vattenmotstånd framför luftmotstånd då de upplever att det ger en mer genuin vattenroddkänsla i draget. Dessutom upplevs vattenmotståndets ljud som diskretare och mer behagligt. Det är även häftigt att se vattnet yra i motståndets genomskinliga behållare.

Vattnet ger tyngd och stabilitet 

Vattenmotståndet bidrar också till en relativt hög maskinvikt, som tillsammans med gummibeklädda fotstöd gör att roddmaskinen står mycket stabilt på släta golv. Därför glider inte Apollo Hybrid AR vid intensiv rodd, något som annars är mycket vanligt, även bland premiummodeller. Sitsen är bekväm och hålls ordentligt fixerad på ramen med hjul både lodrätt och vågrätt. Glidet är riktigt bra och ramens glidlängd räcker till även för långa roddare. Fotstödet håller hög kvalitet med utmärkt fotfixering och smidig justering. Vattenmotståndet är justerbart, men justeringar har - till skillnad från luftmotstånd – en fördröjning på ett par drag. Bortsett från vattenmotståndet är Apollo Hybrid AR:s mest påtagliga styrka dess smakfulla och diskreta trädesign. Dessutom kan den lätt ställas upp lodrätt mot väggen. Detta gör att den passar bättre i vardagsrummet än kanske någon annan roddmaskin. 

Fint prisvärde för den designmedvetne

Även om Apollo Hybrid AR i det stora hela har en byggkvalitet i paritet med dess höga pris, så är vissa egenskaper mindre premium. Exempelvis är sitsens hjul av plast och den rullar på en plastskena. Vid långvarig användning kan dessa tänkas slitas ut. Träningsdatorn är medioker med en display som inte är bakgrundsbelyst, vilket gör att den inte går att läsa av i mörker. Manualen finns bara på engelska, men montageinstruktionen är föredömlig med tydliga bilder. Sammantaget är Apollo Hybrid AR trots sin saftiga prislapp mycket prisvärd för den som uppskattar smakfull design och vattenmotstånd.

Justerbart vattenmotstånd, exklusiv design, stabil, mycket bra glid, behagligt ljud
Medioker träningsdator, ej bakgrundsbelyst display
0 5 4 1

HAMMER Rower Ocean One

Bekväm roddmaskin i premiumklassen med vattenmotstånd

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 15 st Max-användarvikt: 140 kg Motståndstyp: Vatten Displaytyp: LCD Displaystorlek: 5,5 " Glidlängd: 83 cm Ljudnivå: 60 dB Längd: 200 cm Bredd: 54 cm Höjd: 117 cm Vikt: 36 kg Pulsmätare: Ja (tillval) Tillbehör: Hållare för mobiltelefon Garanti: 3 År Hopfällbar: Nej Bruksanvisning: Ja Videoklipp: Ja
HAMMER Rower Ocean One

HAMMER Rower Ocean One är en stilren roddmaskin med vattenmotstånd som ger långa och sköna roddrag. Den är utrustad med en mycket skön sits som ger möjlighet till långa roddpass utan att rumpan domnar bort. Vattenmotståndet levererar en känsla av att vara ute på riktigt vatten och bidrar till en behaglig träningsupplevelse.

Ej hopfällbar men mycket smidig

Ocean One är mycket enkel att montera och de flesta klarar det utan hjälp under en timme. Roddmaskinen är relativt lätt vilket underlättar förflyttningar. Tyvärr går den inte att fälla ihop, däremot är det inga problem att stuva undan den eftersom det är enkelt att ställa roddmaskinen på högkant. Det känns skönt att fyllnadshålet ligger ovanför vattennivån även i upprätt läge så att vattnet inte riskerar att läcka ut på golvet. Det medföljer hjälpmedel både för att fylla och tömma vattentanken på ett smidigt sätt.

Enkel träningsdator med ställbar mobilhållare

Träningsdatorn är generöst utrustad med femton träningsprogram men sanningen är att de alla är i enklaste laget. Den angivna hastigheten per roddrag är avsevärt långsammare jämfört med mer högpresterande referensmodeller, vilket kan vara frustrerande om du antar vissa av Concept 2:s utmaningar på nätet. Men om du inte är van vid att ro på dessa roddmaskiner så spelar det inte så stor roll eftersom du alltid har möjligheten att jämföra dina resultat med dig själv.

Displayen är stor och innehåller de träningsdata du behöver för att på ett bra sätt kunna överblicka ditt träningspass. Dessvärre är inte displayen bakgrundsbelyst vilket innebär att du behöver vara i ett upplyst rum för att kunna läsa av vad som står. Ett plus till den rörliga armen som är monterad bakom displayen och som har en justerbar hållare för mobiltelefonen. Armen har en fjäder vilket innebär att du kan välja nästintill helt fritt vilken höjd och vinkel du vill ha på telefonen. Eftersom roddmaskinen väger förhållandevis lite så flyttar den sig gärna under träningspasset. För att säkerställa att den står kvar behöver man fixera roddmaskinen, exempelvis genom att lägga en vikt eller liknande framför och bakom roddmaskinens fötter.

Meditativ träningsupplevelse

HAMMER Rower Ocean One är roddmaskinen för dig som uppskattar en särskilt bekväm sits och det rofyllda ljudet som vattenmotståndet ger. Mobiltelefonen kan du fästa på den vridbara armen och vrida den så att vinkeln blir perfekt för just dig. Ocean One väger lite och är smidig att stuva undan vilket är en stor fördel om du har en begränsad boyta.

Bekväm sits, naturligt motstånd, ställbar hållare för mobiltelefon
Simpel träningsdator, ej bakgrundsbelyst display
0 5 2.5 1

Abilica QuickRower

Yteffektiv och tyst roddmaskin för helkroppsträning

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: Inga Max-användarvikt: 110 kg Motståndstyp: Magnet Display: 3,4 tum ej bakgrundsbelyst Glidlängd: 79 cm Ljudnivå: 53 Längd: 180 cm Bredd: 51 cm Höjd: 73 cm Maskinvikt: 35 kg Max användarvikt: 120 kg Pulsmätare: Nej Garanti: 2 År (hemmabruk) Hopfällbar: Ja
Abilica QuickRower

Abilica QuickRower är en nätt liten roddmaskin som ger effektiv puls- och muskelträning för hela kroppen. Maskinen är lätt att fälla ihop och storleken gör den enkel att stuva undan. Det magnetiska motståndet gör den också mycket tystgående. Detta i kombination med att synfältet framför användaren i stort sett är helt fritt gör det enkelt att t.ex. se på tv medan du ror.

Liten men stabil roddmaskin

QuickRower är trots sin ringa storlek riktigt stabil även under hård belastning och den vadderade sitsen är bekväm. Roddmaskinen har dock aningen kort glidlängd vilket kan bli besvärligt för personer över ca 180 cm, som riskerar att inte kunna göra en fullgod roddrörelse. Bruksanvisningen finns till viss del på svenska och är väldigt kortfattad. Den visar likväl ganska tydligt med bild och engelsk text hur man monterar roddmaskinen. Manualen för hur träningsdatorn fungerar samt annan viktig information finns att läsa på svenska.

Passar bäst för det lilla utrymmet

Tyvärr är träningsdatorn medioker och den erbjuder inte några förprogrammerade träningsprogram eller stöd för någon form av pulsmätning. Displayen visar den vanligaste träningsinformationen och inget mer. Då skärmen inte är bakgrundsbelyst så blir den oläslig i ett mörkt rum, vilket då gör det omöjligt att följa sin träning. Nackdelen med magnetiska motstånd är att de inte kan ge den där autentiska roddkänslan. Ur det perspektivet så känns QuickRower mer som en styrketräningsmaskin som också erbjuder pulsträning. Om man har rott på vatten eller är van vid en roddmaskin med vatten- eller luftmotstånd så finns det därför risk att man blir missnöjd med roddkänslan. Om detta inte är en stöttesten så är dock det magnetiska motståndet ett utmärkt budgetalternativ. Problemet för QuickRower är att den med tanke på sin låga prestanda är något högt prissatt.

Abilica QuickRower vänder sig till dig som söker en enkel men effektiv roddmaskin för helkroppsträning men som har begränsat med yta. Om du är över 180 cm bör du dock prova roddmaskinen innan, så att du är säker på att glidlängden inte är för kort.

Lätt att rulla iväg & stuva undan, fri sikt framåt, skön sits, tyst
Primitiv träningsdator, ej bakgrundsbelyst display, ingen pulsmätare
0 5 4.5 1

Casall Rower R300 II

Snygg och prisvärd roddmaskin med flera träningsprogram

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 12 st Max-användarvikt: 120 kg Motståndstyp: Magnet Displaytyp: LCD Displaystorlek: 5,5 " Glidlängd: 78,5 cm Ljudnivå: 59 dB Längd: 242 cm Bredd: 55 cm Höjd: 102 cm Vikt: 39 kg Pulsmätare: Nej Garanti: 1 år Hopfällbar: Ja Bruksanvisning: PDF
Casall Rower R300 II

Casall Rower R300 II är en kompakt roddmaskin med mjuk sits och en generös display. Den har en förhållandevis anonym men snygg design i svart som smälter fint in i det moderna hemmagymmet. Roddmaskinen väger inte speciellt mycket och transporthjulen gör den lätt att flytta.

Smidig med många träningsprogram

R 300 II har med hänsyn till den låga prislappen flera detaljer som sticker ut på ett positivt sätt. En av dem är att det går att välja mellan tolv förinställda träningsprogram och du kan dessutom tillverka egna program baserat på vilket motståndsnivå du önskar. Den är utrustad med en stor och tydlig display som dessvärre inte är bakgrundsbelyst och i ett mörkt rum blir det nästintill omöjligt att se vad som visas. Det är däremot enkelt att navigera fram till önskat träningsprogram eftersom knapparna är få till antalet och tydligt uppmärkta. När alla inställningar är gjorda så var noga med att inte bryta strömtillförseln för då nollställs all data.

Lätt att flytta, på gott och ont

Roddmaskinen är hopfällbar och har en låg maskinvikt vilket gör den enkel att flytta till önskad plats. Den låga vikten medför även att maskinen lätt flyttar på sig under roddpasset, särskilt när intensiteten ökar. För att förhindra krock med diverse heminredning rekommenderar vi att lägga något tungt bakom och framför roddmaskinen.

Med en betydligt kortare glidlängd än exempelvis storebror R 600 så rekommenderar vi användare över 185 cm att testa roddmaskinen innan köp för att vara säker på att glidytan inte är för kort. R 300 II är utrustad med en mycket mjuk och skön sits och vi gillar det mjuka men greppvänliga handtaget. Den har rejäla fotplattor med okomplicerade spännen men fötterna hamnar något bredare isär än många andra modeller i testet och det kan upplevas obekvämt.

Snygg och prisvärd

Casall Rower R300 II är ett bra val för dig som söker en effektiv roddmaskin i den lägre prisklassen. Designen är tjusig och för dig som bor på en mindre yta är den lätt att stuva undan. R300 II är fullmatad med olika träningsprogram och erbjuder effektiv träning för hela kroppen. 

Snygg design, kompakt, flera träningsprogram, prisvärd
Ej bakgrundsbelyst display, kort glidlängd, roddmaskinen rör sig vid hög intensitet
0 5 4.5 1

Titan Life Rower Trainer R22

Prisvärd roddmaskin med vattenmotstånd

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: Inga Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Vatten Displaytyp: LCD Displaystorlek: 4,2 tum Glidlängd: 100 cm Ljudnivå: 60 dB Längd: 225 cm Bredd: 50 cm Höjd: 83 cm Vikt: 31 kg Pulsmätare: Ja (köpes separat) Tillbehör: Nej Garanti: 1 år Hopfällbar: Ja Videoklipp: Youtube
Titan Life Rower Trainer R22

Titan Life Rower Trainer R22 är en prispressad roddmaskin med vattenmotstånd. Det ger en genuin och skonsam roddrörelse med ett ljud som ger dig en känsla av att ro i vattnet.

Kompakt design med förstklassig sits

R22 är tillverkad av plast och aluminium vilket ger den en låg maskinvikt men tyvärr också ett billigt intryck. Tyngst på roddmaskinen är den vattenfyllda behållaren i fronten. Lyckligtvis är även transporthjulen placerade där vilket gör den okomplicerad att rulla runt. Du monterar lätt ihop R22 genom att byta plats på en skruv och fälla upp glidskenan. Uppfälld tar den lite utrymme i anspråk. Sitsen är mjuk och ovanligt skön att sitta på, även under riktigt långa pass. R22 är kompakt utan att tumma på glidlängden. Vid rätt tekniskt utförande så är den tillräckligt lång även för de som är längre än genomsnittet. Den kräver kontinuerligt underhåll samt rengöring av hjulen och glidskenan för att sitsen ska glida helt friktionsfritt.

Tystgående och okomplicerad

Till skillnad mot roddmaskiner med luftmotstånd så är R22 mycket tystare. Vattnets dova ljud ger faktiskt en nästintill meditativ upplevelse. Roddmaskinen är utrustad med en simpel träningsdator som tyvärr inte har några förprogrammerade träningsprogram. Vi är dessutom frågande till om värdena för hastighet och distans verkligen stämmer då de skiljer avsevärt jämfört med de modeller som är godkända som tävlingsmaskiner. Om du bara använder denna roddmaskin så gör det ju dock föga. Tyvärr är displayen inte bakbelyst vilket innebär att den inte går att läsa av om rummet inte är upplyst.

Högt prisvärde
Titan Life Rower Trainer R22 passar utmärkt för dig som söker effektiv men skonsam puls- och styrketräning till en låg prislapp. Vattenmotståndet bidrar till en skön ljudkuliss och det ger ett verklighetstroget roddrag.

Förstklassig sits, bra glidlängd, kompakt, vattenmotstånd
Något plastig, display ej bakgrundsbelyst, inexakt träningsdator
0 5 3.5 1

Abilica Premium Rower

Utmärkt roddmaskin med hög byggkvalitet och fläkt som vrålar när man tar i

Prisklass: Elit Antal träningsprogram: 12 st Svänghjulsvikt: 18 kg Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Luft & magnet Displaytyp: Bakbelyst LCD Längd: 237 cm Bredd: 50 cm Höjd: 91 cm Vikt: 44 kg Pulsmätare: Nej Tillbehör: Pulsbälte Garanti: 1 år Hopfällbar: Nej (Möjlig att bulta fast i golvet) Transporthjul: Nej Motivering: Dyrast! Svarar inte upp till prislappen. Bruksanvisning: PDF
Abilica PremiumRower

Abilica Premium Rower är som namnet antyder en roddmaskin i övre premium-klassen och den utstrålar verkligen vrålåk.

LCD-skärm med bra grafik

Den bakbelysta LCD-skärmen visar med tydlig grafik de olika träningsprogrammen när man flyttar sig igenom menysystemet. Själva kroppen är gediget byggd och glidstångens längd är rejält tilltagen. Detta möjliggör en ordentlig roddrörelse även för de längsta av användare.

Vrålar som en sportbil

Motståndet är luft- & magnetbaserat och fläkten är medvetet konstruerad för att låta vid drag. Tar man i ordentligt ger fläkten likt en sportbil ifrån sig ett vrål, vilket onekligen är effektfullt. Frågan är dock om vrålet inte riskerar att bli ett irritationsmoment när nyhetens behag är förbi? Prislappen är i högsta laget, men är du ute efter en effektfull, högkvalitativ premium-roddmaskin och priset är av underordnad betydelse är Premium Rower helt klart intressant.

Utmärkt byggkvalitet, påkostad träningsdator, vrålet för den som gillar det
Högt prissatt, vrålet för den som ogillar det
0 5 4 1

Bodymax Fitness R70i

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 12 st Svänghjulsvikt: 3 kg Max-användarvikt: 100 kg Rekommenderad användarlängd: Max 185 cm Motståndstyp: Luft & magnet Display: Typ: LCD | Färg: Blå & gul | Storlek: 5,5 tum Glidlängd: 86 cm Ljudnivå: 82,7 dB Längd: 198 cm Bredd: 46 cm Höjd: 86 cm Maskinvikt: 35 kg Pulsmätare: Ja Garanti: 2 År Hopfällbar: Ja
Bodymax Fitness R70i

Bodymax Infiniti R70i är en behändig men också duglig och prisvärd mellanklassmodell. R70i har både ett magnetmotstånd och ett luftmotstånd. Tanken är att kombinera det förras bas-motstånd med det senares eftertraktade motståndsprofil. Något man lyckas bra med, trots en tanig svänghjulsvikt. Ramen är gedigen och glidlängden är generös och duger gott åt de flesta. Användare över ca 190 cm kan emellertid uppleva att hjulhuset kommer i vägen för en fullständig roddrörelse och att draglinan är något för kort. Fotstödsbanden ger ett stadigt grepp om fötterna och fotstöden är inte fixerade, vilket gör att de rör sig fram och tillbaka längs med roddrörelsen. 

Träningsdatorn är av standardsnitt för roddmaskiner. Det betyder att den är mer avancerad än den egentligen kanske skulle behöva vara, men är samtidigt skapligt lättnavigerad. Färgdisplayen är stor, bakgrundsbelyst och illustrativ. Stöd finns för trådlöst pulsbälte. Maxanvändarvikten är relativt låg, men fullt tillräcklig för de allra flesta. Även maskinvikten är låg, vilket tillsammans med faktumet att den är lätt att fälla ihop bidrar till att göra R70i lätthanterlig.

Kombinerat motstånd, behändig konstruktion, gedigen ram
Ofullständig roddrörelse för långa användare
0 5 3.5 1

Masterfit TP340

Välbyggd premiummodell som ger förutsättningar för långa, sköna rodd-drag

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 16 st Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Luft & magnet Displaytyp: Bakgrundsbelyst LCD Displaystorlek: 5,5 tum Glidlängd: 95 cm Ljudnivå: 58 Längd: 260 cm Bredd: 52 cm Höjd: 117 cm Vikt: 51 kg Pulsmätare: Ja (tillval) Tillbehör: Nej Garanti: 2 År Hopfällbar: Ja Motivering: Aningen sämre ergonomi än Finnlo Aquon evolution. Annars väldigt lik den. Bruksanvisning: PDF
Masterfit TP340

Masterfit TP340 är en roddmaskin i premiumklassen designad för att ge användaren en skön, ergonomisk träning. Designen är modern och den är konstruerad med en kombination av luft- och magnetmotstånd. På ett smidigt sätt spänner man fast sina fötter i två bekväma fotstöd. Dessa kan även mycket enkelt justeras upp och ned.  TP340 har en klart godkänd byggkvalitet med en lång aluminium-ram och med en glidlängd som faktiskt sticker ut som en av de längsta vi testat. Till skillnad från sin systermodell TP320R så är sitsen helt ok. Allt detta möjliggör en utmärkt roddrörelse för såväl kort som lång.

Färgdisplayen är bakgrundsbelyst, relativt stor och den går att följa under hela roddrörelsen. TP340 är utrustad med en ovanligt kraftfull fläkt som ger effektiv svalka. Träningsdatorn har en del finesser, t.ex. fyra användarprofiler som gör det möjligt att individanpassa träningen beroende på vem som ska träna. Däremot saknar vi möjligheten att logga träningen digitalt. TP340 har en föredömlig manual på svenska med tydliga montage- och användarinstruktioner samt gott om illustrationer. Roddmaskinen är lätt att fälla ihop och med transporthjul är den även smidig att flytta. Tyvärr är den fortfarande väldigt stor även i hopfällt läge.

Praktiska fotstöd, föredömlig manual, utmärkt glidlängd, kraftfull fläkt
Svår att stuva undan, pulsband ingår ej
0 5 4 1

inSPORTline River

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 15 st Svänghjulsvikt: 9 kg Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Monokrom | Storlek: 5,5 tum Längd: 205 cm Bredd: 53 cm Höjd: 75 cm Vikt: 44 kg Tillbehör: Pulsbälte (Trådlöst) Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulssensor: Ja (Handpuls)
inSPORTline River

Premium-roddmaskinen River från tjeckiska inSPORTline är en av världens mest sålda roddmaskiner och säljs under flera namn. I Sverige säljs den exempelvis av Master Fitness som R6040 och internationellt heter den ofta Premium Rower R100APM. Den ursprungliga tillverkaren är densamma, men instruktioner, support och garanti skiljer sig åt.
inSPORTline:s version River saknar exempelvis svensk instruktionsbok men har däremot engelska instruktioner. I Sverige säljs den av Sporttema som ger två års garanti, vilket är i paritet med Master Fitness garanti. Därmed kan River vara ett intressant alternativ till R6040, om priset skiljer dem åt.

Rejäl, robust & lätt, bakbelyst färgdisplay, flexibelt motstånd, pulsbälte med pulsstyrning, detaljerad manual
Mindre intuitiv träningsdator, tanig fläkt
0 5 3.5 1

Abilica Stream RO X

Exklusivt designad roddmaskin med tydlig display, kombimotstånd och lång slejdbana

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 12 st Svänghjulsvikt: 6 kg Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Magnet & Luft Antal motståndsnivåer: 16 st Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå & Gul | Storlek: 5,6 tum Slejdbana: 69 cm Fotspark: ca 25-34 cm Ljudnivå: ca 57 db(A) Längd: 249 cm Bredd: 60 cm Höjd: 83 cm Vikt: 54 kg Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulssensor: Ja (Trådlös) Bruksanvisning: PDF
Abilica Stream RO X

Stream RO X är den mer påkostade av Abilicas två nya roddmaskiner och dess industridesign-inspirerade utseende känns onekligen exklusivt. Träningsdatorn är en av RO X höjdpunkter med sin moderna, estetiskt tilltalande design. Dess högblanka finish och bakgrundsbelysta färgdisplay ger ett påkostat intryck. Träningsdatorns gränssnitt är intuitivt och lättnavigerat. Ett flertal träningsprogram inkluderar trådlös pulsstyrning och tillsammans möjliggör de en omväxlande och utmanande träning. Kör man däremot enbart klassisk rodd kan träningsdatorn uppfattas överkomplicerad. Displayen är manuellt justerbar och syns väl genom hela roddrörelsen. Glidlängden är rejält tilltagen och ramens glid är precis så smidigt som man förväntar sig av en premium-modell. RO X har både magnet- och luftmotstånd vilket ger det bästa av respektive teknik. Magneten möjliggör ett reglerbart motstånd och fläkten bidrar med sitt mer naturtrogna, cykliska motstånd. För en roddmaskin i premiumklassen hade vi velat se en robustare ram och ett rejälare svänghjul, men trots detta är RO X Abilicas kanske mest prisvärda roddmaskin hittills.

Exklusiv design, snygg & tydlig display, lång slejdbana, kombimotstånd, hopfällbar
Ram & svänghjul sparsamma för prisklassen
0 5 3 1

Abilica Stream RO V

Exklusivt designad roddmaskin, ihopfällbar med lång slejdbana och tydlig display

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 12 st Svänghjulsvikt: 4 kg Max-användarvikt: 130 kg Motståndstyp: Magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Flera | Storlek: 5,6 tum Slejdbana: 69 cm Ljudnivå: Låg | Högsta uppmätta: ca 57 dB(A) Längd: 220 cm Bredd: 50 cm Höjd: 99 cm Vikt: 52 kg Pulsmätare: Ja (Handpuls) Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Bruksanvisning: PDF
Abilica Stream RO V

RO V är en roddmaskin i mellanklassen och den billigare modellen av två i Abilicas nya Stream-serie. Designen är lågmält stilren med en dovt grå färg. Ovanligt nog lutar ramen framåt och vi har svårt att se fördelen i detta. Slejdbanan har ett bra glid och längden är ok. Däremot känns slejd-stoppet något felplacerat och vissa användare slår lätt i det med slejden/sitsen på returen. Maxmotståndet är kraftigt och duger gott för normal rodd. Roddmaskinen är stabil och reser sig inte nämnvärt om man tar i ordentligt. Däremot känns konstruktionen inte så robust som vi skulle önska av en mellanklassmodell. Själva fotsparken/fotpedalen är helt ok, men spänningen är av billigare typ och går inte att justera efter fotstorlek.

Likt många andra roddmaskiner har RO V en träningsdator som är mycket lik de man använder på crosstrainers och motionscyklar. Detta gör den onödigt komplex om man endast kör klassisk rodd, men desto attraktivare om man föredrar mer okonventionell roddträning. I vilket fall är färgdisplayen tydlig och snygg samt lätt att följa med blicken under roddrörelsen. Prestandamässigt känns RO V som en budgetmodell och känns därför högt prissatt.

Exklusiv design, snygg & tydlig display, lång slejdbana, hopfällbar
Något felplacerat slejd-stopp, högt prissatt jämför med konkurrensen
0 5 3 1

Abilica Winrower

Hopfällbar och stabil roddmaskin med låg maskinvikt och generös slejdbana

Prisklass: Budget Antal träningsprogram: 1 st Max-användarvikt: 130 kg Motståndstyp: Magnet Antal motståndsnivåer: 5 st Displaytyp: Monkrom LCD Glidlängd: 74 cm Ljudnivå: ca 51 dB Längd: 231 cm Bredd: 46 cm Höjd: 46 cm Vikt: 31 kg Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja Bruksanvisning: PDF
Abilica WinRower

Winrower är en budgetroddmaskin från norska Abilica. Dess främsta styrka är den låga prislappen, som gör den till ett bra alternativ för motionärer med liten budget. Winrower är relativt stabil för att vara en budgetroddmaskin, vilka annars ofta lider av bristande stabilitet. Slejdbanan är väl tilltagen och även långa användare har plats för en full roddrörelse. Hopvikt tar roddmaskinen liten plats och i kombination med dess låga maskinvikt är Winrower enkel att flytta. Därmed är den smidig att ta fram när man ska träna och annars ha den undanstuvad. Motståndet är magnetiskt och av svagare typ, även det maximala motståndet är relativt svagt. Displayen är liten och tenderar tyvärr att skymmas under roddrörelsen, då handtagets band kommer i vägen. Årtagsräknaren består av en magnetisk punkt i ramen och detta har sina svagheter. Har man inte ”rätt” längd tenderar man då nämligen inte att glida över hela ramen. Då passerar inte sitsen över detektorn och årtaget räknas i så fall inte av träningsdatorn. Sammantaget har Winrower sin beskärda del av svagheter, men med tanke på sin låga prislapp är den ändå hyggligt prisvärd.

Låg prislapp, relativt stabil, generös slejdbana, hopfällbar, låg maskinvikt
Svagt maximalt motstånd, svårt att läsa displayen, bristfällig årtagsräknare
0 5 2.5 1

inSPORTline Amazonia

Låg prissatt roddmaskin med lättförstådd träningsdator och kraftigt maxmotstånd

Prisklass: Budget Antal träningsprogram: 12 st Svänghjulsvikt: 8 kg Max-användarvikt: 120 kg Motståndstyp: Magnet Antal motståndsnivåer: 5 st Display: Typ: Ej bakgrundsbelyst LCD | Färg: Monokrom | Storlek: 2,2 tum Slejdbana: 50 cm Fotspark: ca 15,0- cm Ljudnivå: ca 62 db(A)*1 Längd: 118 cm Bredd: 28 cm Höjd: 47 cm Maskinvikt: 22 kg Pulsmätare: Ja Garanti: 3 år Hopfällbar: Ja (Handpuls)
inSPORTline Amazonia

Amazonia från tjeckiska inSPORTline är en enkel men smakfullt designad roddmaskin i budgetklassen. Sitsen är lagom hård och bekväm för både stora och små bakar. Magnetmotståndet är rejält och kan ge ordentligt mothugg. Träningsdatorn är mycket simpel men även enkel att förstå sig på. Displayen är inte bakgrundsbelyst och kräver därför ett upplyst rum. Vidare är displayen liten, men siffrorna den visar är samtidigt stora nog för att synas under träning. Det finns även en extra-display på dragvajerhandtaget, men tyvärr blir betraktningsvinkeln fel om man försöker titta på den medan man drar i vajern. Amazonias stora svaghet är dock bristen på stabilitet. Den kränger nämligen både åt sidorna samt framåt och bakåt om man tar i. Instabiliteten är inte av den grad att roddmaskinen välter men är ändå ett klart irritationsmoment. Lyckas man däremot ignorera krängandet är Amazonia onekligen en prisvärd budgetmodell.

Lågt pris, kraftigt maxmotstånd, snygg design, lättförstådd träningsdator
Instabil, ej bakgrundsbelyst display
0 5 2 1

Christopeit Sport Oxford

Mycket kompakt och mobil roddmaskin som är hydralisk och har ett riktigt lågt pris

Prisklass: Budget Antal träningsprogram: Inga Max-användarvikt: 100 kg Motståndstyp: Hydral Displaytyp: LCD Längd: 124 cm Bredd: 78 cm Höjd: 16 cm Vikt: 17 kg Pulsmätare: Ja Garanti: 3 år Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja
Christopeit Sport Oxford

Christopeit Sports Oxford är en hydralisk roddmaskin vilket gör den riktigt billig. Den är även mycket kompakt i hopfällt läge och får exempelvis plats under en vanlig säng. Oxford är också lätt att montera och roddarmarna anpassar sig till användarens axelbredd. Det hydraliska motståndet innebär emellertid att belastningen först är svag för att sedan öka avsevärt i slutet av roddrörelsen. Detta gör att musklerna inte aktiveras i samma mån som på luft- eller magnetbromsade modeller. Motstånden är ganska bökiga att justera, då det saknas markeringar för motståndsnivå. Därför är det svårt att få samma motståndsnivå på båda sidorna. Oxford har klara svagheter men för motionären med mycket begränsad budget och yta kan den ändå vara ett attraktivt alternativ.

Riktigt lågt pris, kompakt, mobil
Ojämnt motstånd, bökigt att symmetriskt reglera motstånden
0 5 4.5 1

Concept2 Modell E

Concept2 Modell E har avancerad träningsdator och roddrörelse i elitklass

Prisklass: Elit Antal träningsprogram: 12 st Max-användarvikt: 227 kg Motståndstyp: Luft Display: Typ: LCD Färg: Monokrom Storlek: 4,3 tum Glidlängd: 99 cm Ljudnivå: ca 71 dB Längd: 244 cm Bredd: 61 cm Höjd: 51 cm Vikt: 29 kg Pulsmätare: Ja Inkluderade tillbehör: Pulsbälte (trådlöst), loggkort, kedjeolja, laddningsbart batteri Garanti: 2 År Hopfällbar: Ja Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Original Concept2 Modell E

Concept2 Modell E är världens i särklass mest kända träningsmaskin och den obestridliga referens-modellen för roddmaskiner. Naturligtvis finns det också en anledning till att elitroddare världen över genomgående använder Concept2 och att detta är modellen som används i roddmaskin-VM. Modell E är helt enkelt ett tekniskt mästerverk. Trots att Modell E nu funnits i flera år, känns den fortfarande påtagligt modern. Tåliga lättviktsmaterial såsom aluminium håller vikten till ett minimum och en ypperlig byggkvalitet borgar för en mycket lång maskinlivslängd. Då roddmaskinen därtill lätt tas isär till två delar är den exceptionellt lättflyttad för en elitmodell. Concept har försett Modell E med en riktigt lång ram som räcker för de längsta av roddare. Dragvajern är förkromad och dessutom inkapslad för att lättare kunna hållas ren.

Uppgraderad träningsdator gör skillnad
Displayen är lite spartansk för en roddmaskin i elit-klassen, men har nu åtminstone blivit uppgraderad från en PM4 till en PM5 monitor. Det innebär att den numera bland annat har bakgrundsbelysning och trådlös pulsmottagare. Med uppgraderingen kan den spara upp till 1000 träningspasset i minnet och det har blivit mycket enklare att koppla ihop flera roddmaskiner vid tävlingar. Däremot är storleken oförändrad vilket gör att bilden på displayen är i minsta laget, men tillräckligt stor för att synas tydligt under hela roddrörelsen. Träningsdatorn är avancerad men samtidigt lättförstådd och då den är självgenererande kan roddmaskinen placeras fritt utan hänsyn till eluttag.

Modell E har endast luftmotstånd – dvs. inget kombimotstånd – men likväl är mothugget förstklassigt liksom hela roddrörelsen. Prislappen är onekligen saftig, men så riktar sig också Concept2 Modell E till elitanvändare.

Förstklassig roddrörelse & byggkvalitet samt motstånd, avancerad & intuitiv träningsdator, låg vikt
Spartansk display
0 5 2 1

Masterfit TP320R

Snygg roddmaskin med utmärkt glidlängd men vissa svagheter

Prisklass: Premium Antal träningsprogram: 15 st Max-användarvikt: 150 kg Motståndstyp: Luft & magnet Displaytyp: Bakgrundsbelyst LCD Displaystorlek: 5,5 tum Glidlängd: 90 cm Ljudnivå: 62 dB Längd: 245 cm Bredd: 52 cm Höjd: 112 cm Vikt: 31 kg Pulsmätare: Ja (tillval) Garanti: 2 År Hopfällbar: Ja
Masterfit TP320R

Masterfit TP320R är en roddmaskin i premiumprisklassen som dessvärre inte i alla avseenden lyckas leva upp till de höga förväntningarna. Många av de typiska egenskaperna för en dyrare roddmaskin finns dock där. Masterfit har en aluminiumram med ett bra glid och maskinen har en relativt låg vikt. Motståndet utgörs av ett kombinerat luft- och magnetmotstånd vilket ger ett skönt rodd-drag. Vi hade dock gärna sett att maxmotståndet varit snäppet ännu starkare. Glidlängden är utmärkt och roddrörelsen kan tas ut till fullo. Designen är modern och flashig, om än med en något plastig känsla. Träningsdatorn erbjuder vad som förväntas av en roddmaskin men inget extra. Roddmaskinen kan enkelt fällas ihop men det praktiska i detta försvinner delvis i och med att den även då tar upp rätt mycket plats. Sits och fotfästena på Masterfit TP320R är inte premium alls. Fotfästena är för simpla och sitsen är liten. Även med en normalstor stuss känns det som att man under träningen skulle kunna råka glida av sitsen framåt, vilket drar ned användarupplevelsen. Masterfit TP320R har sina styrkor, men tyvärr även sina svagheter, varav de största är den dåliga sitsen och ett högt pris i relation till prestandan.

Lätt att fälla ihop, bra glid, utmärkt glidlängd
Högt prissatt, svagt maxmotstånd, dåliga fotfästen, ej funktionell sits
0 5 3.5 1

Master Fitness R645

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 8 st Max-användarvikt: 120 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå (Monomkrom) | Storlek: 4,8 tum Fotspark: ca 19,5-27,0 cm Ljudnivå: ca 62 db(A)* Längd: 226 cm Bredd: 60 cm Höjd: 100 cm Vikt: 35 kg Tillbehör: Pulsbälte (Trådlöst) Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Pulssensor: Ja (Handpuls) Specialfunktioner: Inbyggd fläkt
Master Fitness R645

Nylanserade Master Fitness R645 är uppföljare till den nyligen utgångna R635. Likt föregångaren är R645 robust konstruerad med ett välavvägt luftmotstånd för normallånga träningspass. För kortare, mer intensiva pass med högt motstånd så blir luftmotståndet lite svagt och kompletteras därför med fördel med magnetmotståndet. Svänghjuls-huset har en mängd små hål riktade mot användaren, vilka skapar en fläktande luftström under rodd. Denna ”fläkt” saknar reglage och går därför inte att stänga av, något som kan irritera personer som är känsliga för luftströmmar i ögonen.

Sitsen är fast, stor och skön samt skonsam för baken. Den ”flyter” smidigt på ramen som har en väl tilltagen glidlängd. Att dragvajern är en metallkedja gör den mycket hållbar men bidrar tillsammans med luftmotståndet till att R645 låter över medlet. Fotstöden går att justera för att passa de flesta fotstorlekar. Träningsdatorns chassi känns onödigt tråkigt och omodernt, men desto viktigare är displayen såväl bakgrundsupplyst, stor som tydlig. Dess intuitiva gränssnitt gör den både lättavläst och lättförstådd. Dessutom kan träningsdatorns arm lätt justeras.

Robust, metall-dragvajer, generös glidlängd, justerbara fotstöd, tydlig & lättförstådd träningsdator
Ej reglerbar fläkt, relativt ljudlig, tråkigt träningsdator-chassi
0 5 0 1

Master Fitness R635

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 12 st Max-användarvikt: 120 kg Motståndstyp: Luft Antal motståndsnivåer: 16 st Displaytyp: LCD Längd: 226 cm Bredd: 60 cm Höjd: 100 cm Vikt: 35 kg Pulsmätare: Ja Tillbehör: Pulsbälte (Trådlöst) Garanti: 2 år Hopfällbar: Ja Transporthjul: Nej
Master Fitness R635 2

Master Fitness R635 är en roddmaskin i mellanklassen och storasyskon till budgetmodellen R610. Till skillnad från sitt lillasyskon har R635 ett luftmotstånd för bästa belastning. Detta ger ett väl avvägt, något lättare motstånd. Svänghjuls-huset har hål riktade mot användaren vilket gör att utluften skapar en svalkande fläkt när man ror. ”Fläkten” går emellertid inte att inaktivera för personer som är känsliga för luftströmmar i ögonen, exempelvis kontaktlinsbärare. Sitsen är ganska hård men ändå skön att sitta på och den ”flyter” smidigt längs den väl tilltagna glidstången. Dragvajern är en metallkedja vilket borgar för en lång livslängd. Fotstödet är helt statiskt men ger ett bra grepp för alla skostorlekar och fotremmen kan justeras i 8 nivåer. Träningsdatorn är enkel och lättförstådd.

Tålig dragvajer, lättförstådd träningsdator, fläkten om man gillar den
Fläkten om man ogillar den
0 5 4 1

Casall R400

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 12 st Svänghjulsvikt: 6 kg Max-användarvikt: 120 kg Motståndstyp: Magnet Antal motståndsnivåer: 16 st Displaytyp: LCD Längd: 204 cm Bredd: 50 cm Höjd: 63 cm Vikt: 36 kg Garanti: 1 år Hopfällbar: Ja Pulssensor: Nej Bruksanvisning: PDF
Casall R400

Casalls mellanklass-modell R400 är bland de populäraste roddmaskinerna på marknaden idag. R400:s konstruktion känns gedigen och man sitter stabilt och bekvämt på sitsen som smidigt glider fram över aluminium-ramen. Ramens längd är tillräcklig för att även långa användare ska få tillräckligt med rörelseutrymme för en fullgod roddrörelse. Magnetmotståndet är inte det starkaste vi testat men duger samtidigt fullgott för de allra flesta. Träningsdatorn är enkel och lättförstådd. Displayen är inte bakbelyst, vilket är opraktiskt i mörker, ex. om man tränar framför teven i ett nedsläckt rum. Roddmaskinen fälls smidigt ihop och rejäla transporhjul gör den lättflyttad.

Bra pris, rejäl ramlängd, lättanvänd träningsdator, lättflyttad
Display ej bakbelyst
0 5 3.5 1

Abilica C-Rower

Prisklass: Mellan Antal träningsprogram: 1 st Max-användarvikt: 130 kg Motståndstyp: Luft & magnet Antal motståndsnivåer: 8 st Displaytyp: Monkrom LCD Längd: 51 cm Bredd: 64 cm Höjd: 204 cm Vikt: 34 kg Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Hopfällbar: Ja Transporthjul: Ja
Abilica C Rower

Abilicas C-Rower är en stilrent designad roddmaskin i mellanprisklassen med en distinkt röd färg. Sätet går mjukt och skönt över glidstången i en smidig roddrörelse och överhuvudtaget är roddmaskinen väldigt tyst under användning. Glidstången är rejält tilltagen och glidlängden är tillräcklig för de längsta av användare. Pedalerna är vridbara och följer med bra genom hela rörelsen. Det magnetiska motståndet har ett rejält maxmotstånd och duger även för mycket starka roddare. Träningsdatorn är av enklare snitt, vilket är normalt för roddmaskiner och detta gör den lättförstådd. Displayen är stor nog för att dess siffror ska synas genom hela roddrörelsen. C-Rower är dessutom lättflyttad tack vare en måttfull maskinvikt samt riktigt bra transporthjul.

Snygg design, hög byggkvalitet, lättförstådd träningsdator, rejält maxmotstånd
Ej bakgrundsbelyst display

Vanliga frågor om roddmaskiner

Roddmaskin är ett mycket effektivt träningsredskap för hela kroppen. Många har fått upp ögonen för träning med roddmaskin. Inte minst i samband med att högintensiv intervallträning har blivit allt mer populärt. Roddmaskinen har sina främsta styrkor i att man använder samtliga stora muskelgrupper och att det är mycket skonsam träning.

Det finns roddmaskiner i många olika prisklasser, allt från ett par tusenlappar ända upp till dryga trettiotusen. För att man verkligen ska kunna dra nytta av roddmaskinen så rekommenderar vi att man tänker igenom vad man vill få ut av sin träning. Det är väldigt stor skillnad på de allra billigaste roddmaskinerna och de som kostar någon tusenlapp till. I den här texten kommer vi svara på de vanligaste frågorna och försöka underlätta för dig i ditt val av roddmaskin.

Hur använder man en roddmaskin?

Roddmaskinen är som namnet antyder skapad för att efterlikna träningen man får vid rodd i en roddbåt. Till skillnad från roddbåten så rör dock inte träningsmaskinen på sig, utan det är du som glider fram och tillbaka på en skena samtidigt som du drar i ett handtag med båda händerna.

För att få ut det mesta av sin roddträning och minska skaderisken så rekommenderar vi att man redan från början försöker hitta en bra roddteknik. Träningen blir med rätt roddteknik mycket roligare!

Så här genomför du ett ergonomiskt och säkert roddrag:

 1. Sitt med raka ben och raka armar. Ha ryggen rak men något bakåtlutad och handtaget lite över navelhöjd.
 2. Ha fortfarande raka ben och rak rygg. Luta dig något framåt så att ryggen kommer framför höfterna. Ha fortsatt raka armar och böj inte benen förrän handtaget har passerat knäna. Glid sakta framåt på glidskenan.
 3. Nu har du glidit ända fram och dina ben är böjda. Ryggen är fortfarande rak men något framåtlutad. Stolt hållning i bröstpartiet. Armarna är raka och handtaget är i samma höjd som knäna. Fötterna har full kontakt med fotplattan, gå inte för långt fram så att det blir luft mellan fötterna och fotplattan. Därefter pressar du med full kraft med benen.
 4. Se till att benen arbetar klart först innan du använder armarna.
 5. När benen är raka fortsätter du att dra med armar och ryggparti. Sista biten använder du ryggen genom att luta dig något bakåt.
 6. Benen är nu helt raka, ryggen är rak men lite bakåtlutad och handtaget träffar mellan bröst och navel. Därefter sträcker du ut armarna igen, lutar dig lite framåt, böjer benen och glider fram på glidskenan för att återigen börja på punkt 1.  

Det finns även flera olika videoklipp som kan hjälpa dig på vägen, tex det här.

Hur långa träningspass ska jag köra?

Det beror helt och hållet på vad du vill få ut av din träning. Roddmaskinen passar utmärkt såväl till att ro långa distanspass som till att köra korta tuffa intervaller. Ett tips är att ro lite längre pass i början i lugnt tempo för att lära sig tekniken. Då får man ut mycket mer av sin träning när man sen är redo att köra de tuffare passen.

Eftersom alla stora muskelgrupper aktiveras i en roddrörelse så kan tio minuters intensiv rodd räcka som träningspass. Vill man köra lite lugnare så passar det utmärkt med trettio minuters rodd för att få ett riktigt bra träningspass för hela kroppen. Roddmaskinen är en av de mest effektiva träningsmaskinerna för hemmabruk.

Vilka träningspass är bra på en roddmaskin?

De flesta träningspass funkar bra att köra på en roddmaskin. Särskilt bra passar olika former av intervaller. Intensiva intervaller blir effektiva eftersom du aktiverar alla de stora muskelgrupperna och du får omedelbar respons om hur effektivt du ror genom att se hur mycket effekt varje roddrag genererar. På de lite dyrare roddmaskinerna kan du ställa in vilka intervaller du vill köra och sen sköter träningsdatorn tiderna när du ska köra respektive vila.

Vilka muskler används vid träning på en roddmaskin?

I roddrörelsen aktiveras samtliga stora muskelgrupper. Man brukar dela in roddrörelsen i fyra olika faser. Vi ska förklara hur det hänger ihop och vilka muskler som aktiveras i vilken fas. 

Fas 1:

Första fasen kallas “catch” och det är när du glider fram med raka armar innan du förbereder dig för att trycka ifrån med benen. Under den här fasen aktiveras sätesmusklerna (Gluteus maximus och Gluteus medius) samt både fram- och baksida lår (Quadriceps och Biceps femoris).

Fas 2:

I den här fasen trycker man ifrån och den kallas för “drive”. Då aktiverar man sätesmusklerna (Gluteus maximus och Gluteus medius), både fram- och baksida lår (Quadriceps och Biceps femoris) samt även till viss del ryggen (Erectors)

Fas 3:

När ben och rygg har jobbat klart avslutar man roddrörelsen med en fas som kallas “finish”. Här drar man armarna mot en punkt strax ovanför naveln. I den rörelsen aktiveras armarna i form av Biceps, Triceps samt över- och underarm (Extensor och Flexor). Även musklerna vid skuldrorna (Latissimus dorsi) och ryggen (Erectors) får jobba.

Fas 4:

Den här fasen kallas “recovery” Det innebär att du långsamt går tillbaka till ursprungspositionen för att sedan påbörja fas 1 igen. Här aktiveras först och främst magmusklerna (Abdominals).

Hur underhåller man en roddmaskin?

I den bruksanvisning som följer med roddmaskinen så brukar det stå beskrivet hur just din roddmaskin ska underhållas. Generellt så bör man med jämna mellanrum dammsuga utrymmet där svänghjulet sitter. Höljet som omsluter svänghjulet brukar oftast gå att montera isär genom att lossa på några skruvar. Om draglinan är en kedja så bör den oljas och rengöras några gånger per år. Om det inte är en kedja så räcker det att torka av den och hålla den ren emellanåt. Glidskenan som sitsen glider på vid varje roddrag brukar bestå av någon slags metall, oftast aluminium. Den är bra att torka av efter träningspasset om det hamnar svett där. Svett gör att det lättare blir smutsigt och sitsen kommer då inte glida lika bra.

Ett tips är att efterdra alla skruvar någon gång ibland så håller roddmaskinen längre.