
Roddmaskin: 10 modeller i test
Vill du ha effektiv konditionsträning som aktiverar alla större muskelgrupper i kroppen? Vi har testat roddmaskiner från märken som Concept2, Master Fitness och Titan Life. För att en roddmaskin ska utses till bäst i test, måste den en en hög byggkvalitet, stabil konstruktion, tåla tuffa pass och gärna erbjuda en bredd att träningsprogram.
Fem tips när du ska köpa en roddmaskin
En roddmaskin är ett utmärkt träningsredskap för en effektiv och skonsam träning till en förhållandevis låg prislapp. Med roddmaskinen aktiverar du hela kroppen; ben, armar, rygg och mage belastas rejält men ändå skonsamt tack vare de mjuka rörelserna.
Fundera på priset
För den privata marknaden finns roddmaskiner från några tusen kronor ända upp till över 15 000 kronor. Hur ser din budget ut? Här kommer en kortare beskrivning av vad du kan förvänta dig inom varje prisklass.
- Budget: Denna prisklass karakteriseras av enklare, lättare och mindre robusta roddmaskiner. Det kan innebära en lägre maskinvikt och kortare draglängd. De är ofta utrustade med hydrauliskt eller magnetiskt motstånd. Vanligt prisintervall för budgetklassen är mellan 4 000 och 6 000 kronor.
- Mellan: Kännetecknas av större, mer gedigna konstruktioner som tål hårdare och längre användning. De har ofta magnetiskt motstånd och är utrustade med en träningsdator och ett fåtal träningsprogram. Ofta har mellanklassmodeller en något längre glidskena och en snyggare design. På grund av ett kundvänligt prisintervall och ofta mycket höga prisvärden är mellanklassen den populäraste för roddmaskiner. Vanligt prisintervall för mellanklassen är mellan 6 000 och 10 000 kronor.
- Premium: Den här klassen präglas av mer påkostade och välbyggda roddmaskiner, ofta med luftmotstånd eller en kombination av luft- och magnetmotstånd. Både maskinvikt och maximal användarvikt är normalt mycket hög och byggkvaliteten likaså. Här hittar vi roddmaskiner som används vid tävlingar och ofta också för kommersiellt bruk. Priser för roddmaskiner i premiumklassen brukar ligga mellan 10 000 och 20 000 kronor.
Välj ett passande motstånd
Det finns tre olika typer av motstånd på roddmaskiner och de har olika för- och nackdelar. Vilket passar bäst för dig?
Magnetiskt motstånd
Ett magnetiskt motstånd använder sig av elektromagnetism för att mekaniskt bromsa svänghjulet. Denna variant är den tystaste typen av motstånd, då ingen fysisk kontakt sker vid bromsningen. Motståndet är justerbart och belastningen kan mätas tämligen exakt. Svagheten med ett magnetiskt motstånd är dock att det är konstant, till skillnad från verklig rodd där motståndet varierar beroende på hur hårt man ror. Om man till exempel tar i med mycket kraft ger vattnet ett hårt motstånd. På grund av denna svaghet kombineras magnetiska motstånd ofta med luftmotstånd för att ge ett mer verklighetstroget, varierande motstånd.
Luftmotstånd
Ett luftmotstånd använder sig av fläktliknande rotorblad på svänghjulet för att generera det önskade motståndet. Ju snabbare svänghjulet snurrar, desto kraftigare blir luftmotståndet. Ett lufthål används ibland för att justera luftflödet till rotorbladen och på så sätt variera motståndet. Luftmotstånd möjliggör noggrann mätning av både hastighet och watt, och vid VM i roddmaskin används sådana maskiner. Ljudnivån blir betydligt högre med endast luftmotstånd och det kan vara svårt att till exempel se på TV samtidigt.
Vattenmotstånd
Vattenmotstånd fungerar på ungefär samma sätt som luftmotstånd, men använder sig alltså av vatten i stället för luft för att generera motståndet. Vattenmotstånd anses vara den typ som bäst efterliknar det vid verklig rodd. Samtidigt är den ofta dyrare än modeller med luftmotstånd och kräver mer underhåll.
Välj rätt konstruktion
Spelar storleken någon roll? Ja, det beror på vem som ska använda roddmaskinen och var den ska stå. Här försöker vi reda ut de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till.
- Mobilitet: Om du har en mindre boyta med begränsat utrymme underlättar det om roddmaskinen är lätt att stuva undan. Vissa, ofta billigare, modeller har en låg maskinvikt och blir därmed lättare att flytta på. Nackdelen är att maskinen lätt flyttar på sig vid hög belastning och skenan har oftare en kortare glidlängd.
- Glidlängd: Billigare roddmaskiner har ofta en kortare glidskena, vilket ger en draglängd som ibland är alldeles för kort. Det kan ge en onaturlig roddrörelse som mer liknar ryggträning på en styrkemaskin än rodd på vattnet. Om du är en längre person är det särskilt viktigt att ta detta i beaktande.
- Användarvikt: Denna egenskap är främst viktig för mycket tunga personer som väger över 120 kg, då en roddmaskin i regel tål en användarvikt upp till detta. Är du kraftigt överviktig rekommenderar vi att du överväger att köpa en crosstrainer, eftersom den förmodligen är den bästa träningsmaskinen för överviktiga. Är du mycket tung på grund av att du har mycket muskelmassa bör du dock tänka på att köpa en roddmaskin som klarar av din vikt. Generellt gäller en regel för träningsmaskiner: ju dyrare roddmaskin, desto högre användarvikt ska den klara av.
Kolla upp de tekniska egenskaperna
Vilka tekniska egenskaper är viktigast för dig?
Ibland kan teknik både motivera och hjälpa dig med din träning. Här kommer några exempel på egenskaper som kan höja din träningsmotivation:
- Förinställda träningsprogram: Om det finns flera förinställda träningsprogram att välja mellan är det lättare att få variation i sin träning. Det finns roddmaskiner som har ett brett utbud av program och det kan vara väldigt motiverande. Vi gillar roddmaskiner som har program för fettförbränning, pulsträning, intervallträning och även möjlighet att skapa egna individuella träningsprogram.
- Trådlös pulsmätning: Om du är intresserad av pulsbaserad träning rekommenderar vi att du väljer en modell som har trådlös överföring från ett pulsband. Det finns roddmaskiner som är utrustade med fasta pulssensorer på handtagen, men de är ofta inte så precisa och det kan i stället bli ett irritationsmoment när man upptäcker att de inte fungerar som de ska.
- Hållare för telefon och surfplatta: Ibland kan distanspass på roddmaskin upplevas som långtråkigt och då är det fint att kunna bli underhållen av en film eller liknande. Vissa roddmaskiner är utrustade med hållare där du kan placera en mobil enhet under träningspasset. En del roddmaskiner har även möjligheten att koppla ihop sig med diverse träningsappar via bluetooth, där du kan registrera och sedan följa upp dina träningspass.
Ha koll på garantin
De flesta som köper en roddmaskin spenderar åtminstone några tusenlappar, vilket normalt är en förhållandevis betydande summa för köparen. Då vill man också känna sig trygg med att man kan använda sin maskin flitigt utan att den går sönder. Därför är det viktigt med en bra och generös garanti. Även billigare roddmaskiner har ofta tämligen generösa garantitider. Men vi höjer ett varningens finger för att man som konsument ofta får betala för fraktkostnaden själv vid en retur. Denna kostnad kan vara hög i relation till vad roddmaskinen kostade ifall du köpt en mycket billig modell. Vi rekommenderar därför att du lägger några extra kronor för att investera i en modell med bättre kvalitet och en mer heltäckande garanti.
Testvinnare - Roddmaskin
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:
Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Hur anpassad är den för att användas med en roddmaskin? Passar roddmaskinen både korta och långa användare? Är den lätt att flytta? Går den att fälla ihop? Hur tydlig är bruksanvisningen?
Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är roddmaskinen? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har roddmaskinen? Hur tillförlitlig är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?
Funktionalitet: Stöder roddmaskinen trådlöst pulsbälte?
Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet (vid magnetmotstånd)?
Vi har betygsatt roddmaskinerna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.
Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:
Fler tester för din hälsa
1. Concept 2 RowErg — BÄST I TEST RODDMASKIN
Förstklassig byggkvalitet, roddrörelse och motstånd, passar den som vill ha allt
Concept 2 RowErg är något av ett tekniskt mästerverk och har en superb byggkvalitet som tål lång och flitig användning. Ramen av aluminium ger RowErg en mycket låg maskinvikt och dess generösa längd lämnar gott om utrymme för såväl korta som mycket långa roddare. Roddmaskinen finns även i en Tall-version som är utrustad med något högre ben vilket kan vara bra för personer som har begränsad rörlighet. Då ramen enkelt tas isär i två delar är RowErg dessutom lätt att flytta och förvara.
Genomtänkt konstruktion
RowErg har en yteffektiv konstruktion och passar såväl långa distanspass som tuffa, korta intervaller. Träningsdatorn är ganska avancerad och har alla de program och funktioner en professionell roddare kan tänkas behöva. Displayen har fått ett rejält lyft med PM5-monitorn och har numera bland annat bakgrundsbelysning och trådlös pulsmottagare.
Avancerad träningsdator
Med uppgraderingen kan träningsdatorn spara upp till 1000 träningspass i minnet och det är blivit mycket enklare att koppla ihop flera roddmaskiner, exempelvis vid tävling. Storleksmässigt är displayen i minsta laget, men ändå tillräckligt stor för att förbli tydlig genom hela roddrörelsen. Vi rekommenderar starkt att man lägger tid på att hitta rätt roddteknik för att få så effektiv och skonsam träning som möjligt. Vi kan exempelvis rekommendera det här videoklippet från Concept 2.
Concept 2 RowErg riktar sig både till elitutövare och vardagsmotionärer som kräver högsta kvalitet och är villiga att betala för det. Den är yteffektiv och passar såväl långa distanspass som tuffa, korta intervaller samt ger effektiv träning för hela kroppen.
Bästa pris hos:
R6040 är en exklusivt designad premiummodell från Master Fitness med ett mycket högt prisvärde. Roddmaskinen är stor och robust med en riktigt rejäl aluminium-ram som ger bra om plats, även för långa användare.
Bra fotgrepp på pedalerna
Pedalerna är utmärkta med gott fotgrepp och många justeringsmöjligheter. Aluminium-konstruktionen ger en oväntat låg maskinvikt och gör tillsammans med transporthjulen R6040 till en ovanligt lättflyttad proffs-modell.
Stor och tydlig display
Den bakgrundsbelysta färgdisplayen är relativt stor och går därmed att avläsa genom hela roddrörelsen. R6040 har en blandning av luft- och magnet-motstånd och årtagen genererar en luftström som driver en fläkt. Luftflödet är tanigt men ger viss svalka och fläkten kan stoppas om den irriterar. Motståndet kontrolleras via träningsdatorn och kan varieras från lätt till mycket kraftigt. Notera att trådlöst pulsbälte inte medföljer, detta måste köpas separat. Träningsdatorn är avancerad med eftertraktad pulsstyrning. Användargränssnittet kunde varit mer intuitivt men förstås ändå tack vare den detaljerade manualen.
Bästa pris hos:
3. Titan Life Rower R65 — BÄSTA BILLIGA RODDMASKIN
Spännande roddmaskin med både luft och magnetiskt motstånd
Titan Life Rower R65 är en prisvärd roddmaskin som erbjuder både luft och magnetiskt motstånd. Det öppnar upp möjligheten att dels kunna köra snabba pulshöjande pass med högre frekvens och lägre motstånd samt mer muskeltunga pass med mycket motstånd. Vi ger den pluspoäng för att den kan erbjuda så pass varierad träning!
LCD-display med bakgrundsbelysning
Den är utrustad med en bakgrundsbelyst LCD-display och en fullmatad träningsdator som innehåller 21 olika träningsprogram. De flesta erbjuder ett varierat motstånd vilket ger känslan av att möta större eller mindre vågor på vattnet. Den är även utrustad med trådlös pulsmottagare vilket gör det möjligt att köra pulsbaserad träning. Dessvärre inkluderas inte pulsband i prislappen. Roddmaskinen kräver anslutning till ett eluttag för att display och träningsdator ska fungera vilket begränsar var du kan placera maskinen.
Rower R65 är med sin höga vikt rejäl och står stabilt på marken förutsatt att underlaget inte är halt. Om roddmaskinen står på ett parkettgolv och man ror med lite högre frekvens så flyttar sig maskinen. Vi rekommenderar att antingen sätta vikter framför och bakom roddmaskinen eller ställa benen på någon form av ej glidbart material, förslagsvis en gummimatta. R65 levereras i ett kolli och flera delar är redan förmonterade. Alla verktyg som behövs följer med i paketet och inom en timme är roddmaskinen färdigmonterad och redo att användas.
Prisvärd roddmaskin
I jämförelse med Concept 2 ställer vi oss frågande till kvalitén. Vilket också är Concept 2:s signum. R65 klarar en betydligt lägre maxvikt, innehåller fler plastdetaljer och visar upp en något bristfällig bruksanvisning. Tex så anger Titan Lifes hemsida att roddmaskinen klarar av användare som väger 130 kg medan bruksanvisningen anger ett värde på 100 kg. Concept 2 modell E har en maxvikt på 227 kg!
Titan Life Rower R65 är ett utmärkt val för dig som söker en bekväm och effektiv roddmaskin för hemmabruk. Den erbjuder tuff träning för både hjärta och muskler med ett varierat utbud av träningsprogram. Vi tycker att R65 är ett mycket prisvärt alternativ till dyrare modeller på marknaden.
Bästa pris hos:
4. Master Fitness R6030
Prisvärd roddmaskin med kombinerat luft- och magnetmotstånd, robust och stadig
Master Fitness R6030 (även såld som Bodymax R90) är en Concept-inspirerad roddmaskin med ett rekommenderat pris i proffsklassen, men ett rådande lägstapris i övre mellanklassen.
Smakfull och snygg roddmaskin
Designen är onekligen smakfull och kanske rent av den snyggaste roddmaskinen vi sett efter Concept. R6030 har en hög byggkvalitet med en kraftig, hög och lång aluminium-ram som faktiskt har exakt lika lång glidlängd som referensmodellen Concept E. Sitsen känns lagom hård och glider fram nästintill friktionsfritt. R6030 har ett kombinerat luft och magnetmotstånd och maxmotståndet räcker mer än väl för även de starkaste användare. Allt detta möjliggör en utmärkt roddrörelse för såväl kort som lång. Färgdisplayen är relativt stor och tydlig och syns tydligt under hela roddrörelsen.
Avancerad träningsdator
Träningsdatorn är avancerad för en roddmaskin och ger faktiskt intrycket av att egentligen höra hemma på en crosstrainer. Detta gör träningsdatorn lite överkomplicerad med tanke på den typ av träningsprogram man normalt ser hos en roddmaskin. Samtidigt är mätningen av hastighet, tid och sträcka långt från exakt. Faktum är att dessa värden inte ens internt stämmer överens med varandra. R6030 har en föredömlig manual med tydliga montage- och användarinstruktioner samt gott om illustrationer. Roddmaskinen är lätt att fälla ihop och med fyra transporthjul är den även smidig att flytta.
Bästa pris hos:
HAMMER Water Stream är en bekväm roddmaskin med en genuin och ergonomisk roddrörelse tack vare vattenmotståndet. Man sitter bekvämt på den mjuka sitsen och roddmaskinen har en glidlängd som är fullt tillräcklig även för personer som är över medellängden. Den har generöst med förprogrammerade träningsprogram även om vi tycker att de är i enklaste laget.
Lätt och enkel att stuva undan
Water Stream har en låg maskinvikt vilket gör den lätt att flytta med hjälp av de två transporthjulen som finns i fronten. Den är smidig att ställa på högkant och då tar den inte alls mycket plats. Trots en avskalad design och en lätt vikt ger roddmaskinen ett slitstarkt intryck jämfört med många tyngre mer robusta modeller. Vi noterar dock att den flyttar sig lätt under träningspasset vilket kan vara irriterande. Det går att lösa genom att man placerar något tungt framför och bakom roddmaskinen.
Denna modell är förhållandevis enkel att montera och de verktyg som behövs följer med i paketet. Bruksanvisningen är tydlig även om vissa av detaljbilderna som visar i vilken ordning skruvarna ska monteras är i minsta laget. Räkna med att montaget tar ca 1 timme.
Välfylld träningsdator med klent innehåll
Visst, roddmaskinen levereras med arton förinställda träningsprogram men ingen av dem imponerar eller känns särskilt motiverande. Att displayen dessutom inte är bakgrundsbelyst gör att det blir svårt att överblicka träningen på ett godtagbart sätt i dovare ljus.
Tyvärr är träningsdatorn avvikande i sin distansangivelse jämfört med Concept 2, som är referensmodellen för roddmaskiner. Ett roddrag på Water Stream visar därför avsevärt mindre distans än samma kraftansträngning på referensmodellen Concept 2. Detta är inget reellt problem så länge man inte jämför sig med andra, i och med att man vänjer sig vid din egen modell. Avvikelsen blir dock ett problem om du exempelvis vill anta en träningsutmaning mot andra.
Träning för hela kroppen
Roddträning är extremt bra träning för både muskler och hjärta. Till skillnad från löpning påfrestar träning på roddmaskin inte knän och leder lika hårt. Det spelar heller ingen roll om du är kort och smal eller väldigt tung.
HAMMER Water Stream passar dig som söker en effektiv träningsmaskin för hemmabruk. Särskilt bra är den om du uppskattar en riktigt skön sits och den mjuka ljudkulissen som vattenmotståndet ger.
Bästa pris hos:
Apollo Hybrid AR från First Degree Fitness är en exklusiv elitklassmodell med något så ovanligt som ett vattenmotstånd. Många föredrar vattenmotstånd framför luftmotstånd då de upplever att det ger en mer genuin vattenroddkänsla i draget. Dessutom upplevs vattenmotståndets ljud som diskretare och mer behagligt. Det är även häftigt att se vattnet yra i motståndets genomskinliga behållare.
Vattenmotståd ger tung och stabil maskin
Vattenmotståndet bidrar också till en relativt hög maskinvikt, som tillsammans med gummibeklädda fotstöd gör att roddmaskinen står mycket stabilt på släta golv. Därför glider inte Apollo Hybrid AR vid intensiv rodd, något som annars är mycket vanligt, även bland elitklassmodeller. Sitsen är bekväm och hålls ordentligt fixerad på ramen med hjul både lodrätt och vågrätt. Glidet är riktigt bra och ramens glidlängd räcker till även för långa roddare. Fotstödet håller hög kvalitet med utmärkt fotfixering och smidig justering. Vattenmotståndet är justerbart, men justeringar har - till skillnad från luftmotstånd – en fördröjning på ett par drag. Bortsett från vattenmotståndet är Apollo Hybrid AR:s mest påtagliga styrka dess smakfulla och diskreta trädesign. Dessutom kan den lätt ställas upp lodrätt mot väggen. Detta gör att den passar bättre i vardagsrummet än kanske någon annan roddmaskin.
Medioker träningsdator
Även om Apollo Hybrid AR i det stora hela har en byggkvalitet i paritet med dess höga pris, så är vissa egenskaper knappast elitklass. Den har ett nylonbälte, vilka i och för sig är underhållsfria, men de slits samtidigt ut snabbare än kedjor. Sitsens hjul är av plast och den rullar på en plastskena. Vid långvarig användning kan dessa tänkas slitas ut. Träningsdatorn är medioker med en display som inte är bakgrundsbelyst, vilket gör att den inte går att läsa av i mörker. Manualen finns bara på engelska, men montageinstruktionen är föredömlig med tydliga bilder. Sammantaget är Apollo Hybrid AR trots sin saftiga prislapp mycket prisvärd för den som uppskattar smakfull design och vattenmotstånd.
Bästa pris hos:
FINNLO Aquon Evolution är en roddmaskin i premiumklassen utformad för att ge användaren en effektiv och skonsam träning. Designen är modern och motståndet är en kombination av både luft och magnet. Detta möjliggör ett kraftigare motstånd än vad luft och magnet kan ge var för sig och Aquon Evolution kan därmed leverera riktigt tuffa träningspass.
Gott om träningsprogram
Träningsdatorn är förhållandevis avancerad för en roddmaskin och har stöd för fyra användarprofiler och hela sjutton träningsprogram. Dessutom har träningsdatorn stöd för pulskontroll, även om inte pulsbälte ingår utan måste köpas separat. Den trevliga färgdisplayen är bakgrundsbelyst, relativt stor och lätt att överblicka under hela roddrörelsen.
Friktionsfri sits
Aquon Evolution har en gedigen byggkvalitet med en lång aluminium-ram där sitsen glider friktionsfritt vid varje roddrag. Detta möjliggör långa, följsamma roddrag som ger en härlig känsla. Modellen sticker ut genom att vara utrustad med en riktigt skön sits. Handtaget är däremot något smalare än normalt vilket begränsar variationen i greppet. Manualen är klart godkänd med tydliga montage- och användarinstruktioner samt gott om illustrationer. Roddmaskinen är lätt att fälla ihop och tack vare transporthjulen är den även smidig att flytta. FINNLO Aquon Evolution riktar sig till dig som söker skonsam och tuff träning på samma gång.
Bästa pris hos:
HAMMER Rower Ocean One är en stilren roddmaskin med vattenmotstånd som ger långa och sköna roddrag. Den är utrustad med en mycket skön sits som ger möjlighet till långa roddpass utan att rumpan domnar bort. Vattenmotståndet levererar en känsla av att vara ute på riktigt vatten och bidrar till en behaglig träningsupplevelse.
Ej hopfällbar men mycket smidig
Ocean One är mycket enkel att montera och de flesta klarar det utan hjälp under en timme. Roddmaskinen är relativt lätt vilket underlättar förflyttningar. Tyvärr går den inte att fälla ihop, däremot är det inga problem att stuva undan den eftersom det är enkelt att ställa roddmaskinen på högkant. Det känns skönt att fyllnadshålet ligger ovanför vattennivån även i upprätt läge så att vattnet inte riskerar att läcka ut på golvet. Det medföljer hjälpmedel både för att fylla och tömma vattentanken på ett smidigt sätt.
Enkel träningsdator med ställbar mobilhållare
Träningsdatorn är generöst utrustad med femton träningsprogram men sanningen är att de alla är i enklaste laget. Den angivna hastigheten per roddrag är avsevärt långsammare jämfört med mer högpresterande referensmodeller, vilket kan vara frustrerande om du antar vissa av Concept 2:s utmaningar på nätet. Men om du inte är van vid att ro på dessa roddmaskiner så spelar det inte så stor roll eftersom du alltid har möjligheten att jämföra dina resultat med dig själv.
Displayen är stor och innehåller de träningsdata du behöver för att på ett bra sätt kunna överblicka ditt träningspass. Dessvärre är inte displayen bakgrundsbelyst vilket innebär att du behöver vara i ett upplyst rum för att kunna läsa av vad som står. Ett plus till den rörliga armen som är monterad bakom displayen och som har en justerbar hållare för mobiltelefonen. Armen har en fjäder vilket innebär att du kan välja nästintill helt fritt vilken höjd och vinkel du vill ha på telefonen. Eftersom roddmaskinen väger förhållandevis lite så flyttar den sig gärna under träningspasset. För att säkerställa att den står kvar behöver man fixera roddmaskinen, exempelvis genom att lägga en vikt eller liknande framför och bakom roddmaskinens fötter.
Meditativ träningsupplevelse
HAMMER Rower Ocean One är roddmaskinen för dig som uppskattar en särskilt bekväm sits och det rofyllda ljudet som vattenmotståndet ger. Mobiltelefonen kan du fästa på den vridbara armen och vrida den så att vinkeln blir perfekt för just dig. Ocean One väger lite och är smidig att stuva undan vilket är en stor fördel om du har en begränsad boyta.
Bästa pris hos:
Masterfit R900 är en billigare imitation av Concept2 Modell D och E, vilka förmodligen är världens mest kända träningsmaskiner och de obestridliga referens-modellerna för roddmaskiner. R900 har likt förlagan luftmotstånd och en väl tilltagen glidlängd. Vitala komponenter och detaljer är samtidigt inte av samma toppkvalitet som originalet. Exempelvis har R900 en ram av stål istället för aluminium och är därför betydligt tyngre än Concept 2. Roddrörelsen är skön genom hela draget och luftmotståndet ger en autentisk roddkänsla.
Träningsdator som brister
Den har inga träningsprogram inkluderade i träningsdatorn och tyvärr visar den inte aktuell hastighet vilket får anses vara ett klart minus. Displayen är bakgrundsbelyst i början men när man kört igång passet så försvinner ljuset efter en liten stund. Detta gör tyvärr att träningsinformationen blir oläsbar i ett mörkare rum. Vi gillar att det finns en hållare precis ovanför displayen där man kan fästa telefonen. Ett annat plus är att R900 är självgenererande vilket innebär att datorn inte behöver kopplas till ett eluttag för att fungera. Detta gör placeringen av roddmaskinen betydligt friare.
Manuell justering av mostånd
Motståndet justeras manuellt genom att man flyttar ett reglage vid luftintaget längst fram på roddmaskinen. Det går även att göra under själva träningspasset men eftersom reglaget är placerat så långt fram kan det vara trixigt att nå. För den här typen av roddmaskin brukar man dock inte reglera motståndet under passets gång, utan det är tempot som styr hur tufft passet blir. Vi upplever att svetsfogarna vid ramen är slarvigt utförda och sitsen glider inte helt friktionsfritt. Dessutom är handtaget tyngre än på Concept 2, vilket dock bara bör vara en vanesak. Ramen är lätt att fälla upp och roddmaskinen är lätt att rulla runt. Mest imponerade är vi dock av sitsen som faktiskt är skönare än Concepts! R900 är en bit ifrån originalet vad gäller byggkvalitet och funktionalitet, men är å andra sidan även några tusenlappar billigare. Den riktar sig därför till dig som söker en rejäl roddmaskin med förstklassig roddkänsla i varje drag och som inte har råd med en Concept 2.
Bästa pris hos:
Abilica QuickRower är en nätt liten roddmaskin som ger effektiv puls- och muskelträning för hela kroppen. Maskinen är lätt att fälla ihop och storleken gör den enkel att stuva undan. Det magnetiska motståndet gör den också mycket tystgående. Detta i kombination med att synfältet framför användaren i stort sett är helt fritt gör det enkelt att t.ex. se på tv medan du ror.
Liten men stabil roddmaskin
QuickRower är trots sin ringa storlek riktigt stabil även under hård belastning och den vadderade sitsen är bekväm. Roddmaskinen har dock aningen kort glidlängd vilket kan bli besvärligt för personer över ca 180 cm, som riskerar att inte kunna göra en fullgod roddrörelse. Bruksanvisningen finns till viss del på svenska och är väldigt kortfattad. Den visar likväl ganska tydligt med bild och engelsk text hur man monterar roddmaskinen. Manualen för hur träningsdatorn fungerar samt annan viktig information finns att läsa på svenska.
Träningsdatorn gör en besviken
Tyvärr är träningsdatorn medioker och den erbjuder inte några förprogrammerade träningsprogram eller stöd för någon form av pulsmätning. Displayen visar den vanligaste träningsinformationen och inget mer. Då skärmen inte är bakgrundsbelyst så blir den oläslig i ett mörkt rum, vilket då gör det omöjligt att följa sin träning. Nackdelen med magnetiska motstånd är att de inte kan ge den där autentiska roddkänslan. Ur det perspektivet så känns QuickRower mer som en styrketräningsmaskin som också erbjuder pulsträning. Om man har rott på vatten eller är van vid en roddmaskin med vatten- eller luftmotstånd så finns det därför risk att man blir missnöjd med roddkänslan. Om detta inte är en stöttesten så är dock det magnetiska motståndet ett utmärkt budgetalternativ. Problemet för QuickRower är att den med tanke på sin låga prestanda är något högt prissatt.
Abilica QuickRower vänder sig till dig som söker en enkel men effektiv roddmaskin för helkroppsträning men som har begränsat med yta. Om du är över 180 cm bör du dock prova roddmaskinen innan, så att du är säker på att glidlängden inte är för kort.
Bästa pris hos:
Roddmaskin är ett allt populärare träningsredskap som effektivt aktiverar alla större muskelgrupper i kroppen. Roddträning stärker såväl hjärta som lungor och är mycket energi-intensiv, vilket bränner massor av kalorier. Roddmaskinen är därför inte bara en utmärkt träningsmaskin för den som vill bygga muskler. Den passar även de som vill gå ner i vikt. Roddmaskinen erbjuder även fantastisk konditionsträning vilket gjort att många idag använder den i hemmet istället för ett löpband eftersom den generellt har en lägre prislapp och är mera yteffektiv. Roddrörelsen är därtill unik och möjliggör en hård träning som samtidigt är skonsam mot leder och knän.
Roddmaskinen är ofta en del i ett hemmagym med en eller flera andra träningsmaskiner och/eller andra träningsredskap, såsom hantlar och skivstång. Den passar emellertid även utmärkt ensam och många föredrar roddmaskinen framför andra träningsmaskiner såsom crosstrainers. motionscyklar och löpband. Inte minst då den mer än dessa andra träningsredskap har egenskaper som involverar fler muskelgrupper och dessutom är relativt billig.
Ett populärt alternativ till löpbandet
Roddmaskinen är tillsammans med löpbandet de träningsmaskiner som verkligen kan ge en riktigt hög och bra träningspuls. Det genomsnittliga löpbandet kostar emellertid betydligt mer än den genomsnittliga roddmaskinen. Detta gör roddmaskinen till ett mer ekonomiskt alternativ än löpbandet för många tränings-entusiaster med begränsad budget. Den vanligaste typen av roddmaskin är uppbyggd av ett motstånd som är kopplat till ett handtag via en lina. Linan är i sin tur fäst på en maskinkropp (ram) tillsammans med fotstöd och en sits som kan röra sig fram och tillbaka på ramen. Motståndet är på mellan- och budget-modeller ofta magnetisk (med svänghjul) medan premiummodeller i regel har ett luftmotstånd eller en kombination av luft- och magnetmotstånd. Träningen åstadkoms sedan genom att skjuta ifrån med benen och samtidigt dra i linan. Vi rekommenderar att lägga tid på att försöka hitta rätt teknik eftersom det är mer skonsamt och du får mer glädje av din träning. Den finns många bra instruktionsfilmer på nätet för den som vill hitta en bra roddrörelse, exempelvis den här från Concept 2.
Bästa valet för dig
Vi har testat de mest populära och bästa roddmaskinerna som just nu finns på marknaden. För att bestämma vilken roddmaskin som är bäst för just dina behov bör du ställa dig några grundläggande frågor:
- Hur ofta kommer roddmaskinen att användas?
- Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på roddmaskinen?
- Kommer roddmaskinen att ha flera olika användare?
- Vilka är förväntningarna på roddmaskinens prestanda och funktionalitet?
När dessa frågor fastställts vet du ungefär hur stor budget du har och vilka krav som ställs på roddmaskinen. Detta är viktigt då priset skiftar kraftigt beroende på roddmaskinens byggkvalitet, funktionalitet, design, märke etc. Vi har delat in roddmaskinerna i fyra olika prisklasser enligt följande:
Budget: upp till 6 000 kr
Mellan: 6 000-10 000 kr
Premium: över 10 000 kr
"Budget"-klassen karaktäriseras av enklare, lättare och mindre robusta roddmaskiner. Ibland med hydrauliskt eller gummibands-motstånd. "Mellan"-klassen kännetecknas av mer gedigna konstruktioner, oftast med magnetmotstånd. "Premium"-klassen är den absoluta toppklassen där roddmaskinernas prestanda bör duga för VM-atleter och som referensmodeller. Vi har poängsatt varje modell efter dess prisvärde, det vill säga hur mycket roddmaskin vi tycker att man får för pengarna. Ett högt pris innebär alltså högre förväntningar på prestanda, funktionalitet etc.
Viktiga egenskaper hos en roddmaskin
Användarvikt
Denna egenskap är främst viktigt för mycket tunga personer som väger över 120 kg då en roddmaskin i regel tål en användarvikt upp till detta. Är du kraftigt överviktig tycker vi att du bör överväga att köpa en crosstrainer då den förmodligen är den bästa träningsmaskinen för överviktiga. Är du mycket tung på grund av att du har mycket muskelmassa bör du dock tänka på att köpa en roddmaskin som klarar av din vikt. Generellt gäller en regel för träningsmaskiner som säger: ju dyrare roddmaskin, desto högre användarvikt ska den klara av.
Byggkvalitet
Byggkvaliteten är en mycket viktig egenskap för alla träningsmaskiner och så även för roddmaskiner. En robust roddmaskin klarar i regel en större belastning än en mindre robust modell och den bör dessutom ha en längre livslängd. Byggkvaliteten är extra viktig ifall den används ofta och ifall den används av starka personer med tungt motstånd. Priset för en hög byggkvalitet är att den oftast är dyrare och tyngre än en sämre roddmaskin, ett pris som är värt att betala för den som har budgeten.
Design
En roddmaskins design ska normalt inte påverka funktionaliteten hos en träningsmaskin men den har en desto viktigare estetisk funktion. Att roddmaskinen har en
snygg design som smälter in i omgivningen är viktigt för många, speciellt om den är stor och inte göms undan i en garderob mellan träningspassen.
Display
En bra roddmaskin ska ha en tydlig och användarvänlig display, gärna med visualisering över parametrar som tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning och antal drag.
Garanti
De flesta som köper en roddmaskin spenderar åtminstone några tusenlappar på den vilket normalt är en icke oansenlig summa för köparen. Därför vill man kunna använda sin träningsmaskin mycket och länge utan att den går sönder. En bra garanti är därför viktig för att öka sin trygghet. Även billigare roddmaskiner har ofta tämligen generösa garantitider, men man ska som konsument komma ihåg att man vid en reklamation normalt själv för betala transportkostnaden vid en retur. Denna kostnad kan vara hög i relation till vad roddmaskinen kostade ifall man köpt en mycket billig modell.
Ljudnivå
Det är ofrånkomligt att en roddmaskin låter under användande, inte minst då svänghjulet får sig en knuff för varje årtag. Däremot kan roddmaskinen låta mer eller mindre. Många tränar framför TV:n och att ljudet från TV:n då inte störs ut av roddmaskinen blir därför viktigt.
Maskinvikt
Även om roddmaskiner är bland de typer av träningsmaskiner som väger minst varierar fortfarande vikten en hel del mellan modeller. Oftast väger de dyrare, mer robusta modellerna mer än billigare roddmaskiner. Maskinvikten står alltså ofta i proportion till roddmaskinens robusthet men även till max-användarvikten. Detta då en gedigen och välbyggd träningsmaskin tål en större belastning än en lättare modell. Även om det naturligtvis är svårare att flytta en modell som väger dubbelt så mycket som en annan modell, brukar det gå förhållandevis bra att flytta roddmaskiner då de oftast har en maskinvikt under 40 kg.
Mobilitet
Roddmaskiner är förhållandevis lätta träningsmaskiner och de flesta budget- och mellanklassmodeller är idag hopfällbara och har transporthjul. Hur lätt roddmaskinen är att fälla ihop och transportera varierar dock mellan olika modeller. Det är dock långt ifrån alla roddmaskiner som är flyttbara. Premiummodeller saknar inte sällan transporthjul och kan inte heller fällas ihop. De är då i regel inte tänkta att flyttas omkring. Tvärtom kan premium-roddmaskiner istället ofta skruvas fast i golvet för att säkerställa stabilitet. Då en roddmaskin i premiumklassen normalt står mer permanent i ett gym (eller hemmagym) är behovet av att flytta den troligen litet.
Montage & manual
Att montera en roddmaskin är lyckligtvis ofta en relativt okomplicerat manöver. Ifall montaget är mer komplicerat måste dock manualen vara tillräckligt bra. Manualen ska vara tillräckligt detaljerad och tydlig, inte bara för montage utan även för hur man använder träningsdatorn och hur man underhåller roddmaskinen. Tyvärr kommer många manualer till korta på dessa punkter, även de som kommer med dyrare modeller. Något vi tycker borde vara standard idag är att manualerna även kommer i digitalt format exempelvis som PDF. Detta då det är så väldigt mycket lättare att spara en liten datafil på sin dator än att förvara och hålla reda på en ofta klumpig manual i papper.
Motstånd
Det finns tre olika typer av motstånd på roddmaskiner, ofta kombineras dock två av dessa för bästa funktionalitet.
Magnetiskt motstånd
Ett magnetiskt motstånd använder sig av elektromagnetism för att mekaniskt bromsa svänghjulet. Det magnetiska motståndet är den tystaste typen av motstånd då ingen fysisk kontakt sker vid bromsningen. Motståndets styrka är justerbart och energiåtgången kan mätas tämligen exakt. Svagheten med magnetiska motstånd är dock att motståndet är konstant. Vid verklig rodd varierar motståndet med hur hårt man ror, dvs. tar man i hårt ger vattnet också ett hårt motstånd och vice versa. På grund av denna svaghet kombineras magnetiska motstånd ofta med luftmotstånd, för att ge ett mer verklighetstrogen, varierande motstånd.
Luftmotstånd
Ett luftmotstånd använder sig av fläktliknande rotorblad på svänghjulet för att generera det önskade motståndet. Ju snabbare svänghjulet snurrar, desto kraftigare blir luftmotståndet. Ett lufthål används ibland för att justera luftflödet till rotorbladen och på så sätt variera motståndet. Även luftmotstånd möjliggör tämligen exakt mätning av energiförbränningen.
Vattenmotstånd
Vattenmotstånd fungerar på ungefär samma sätt som luftmotstånd men använder sig alltså av vatten istället för luft för att generera motståndet. Vattenmotstånd anses av dess förespråkare vara den typ av motstånd som bäst efterliknar motståndet vid verklig rodd. Samtidigt är denna typ av motstånd dyrare än ett luftmotstånd och är därmed mer sällsynt.
Pris
Priset är som alltid en viktigt faktor vid av träningsredskap och även om prisintervallet inte är riktigt lika brett som för exempelvis löpband eller crosstrainers, skiljer sig de dyrare och billigare modellerna sig åt avsevärt i pris. De billigaste roddmaskinerna kostar knappt 3000 kr medan de dyraste roddmaskinerna för hemanvändning kostar upp till 10 000 kr.
Om du utöver detta test vill läsa mer om billiga roddmaskiner så rekommenderar vi Pricerunners guide av billiga roddmaskiner.
Ram
Ramen kallas den metallstång på vilken roddmaskinen är byggd och på vilken sitsen sitter. På roddmaskiner med rörlig sits glider användaren fram och tillbaka under träningsrörelsen sittandes på sitsen. Ramen är normalt gjord av stål eller aluminium och hållbarheten är därför i regel mycket gid. Istället är det ramens längd och friktionen gentemot sitsen som i praktiken är avgörande. Ju längre ramen är, desto längre kan sitsen normalt glida fram över ramen. Att sitsen kan glida tillräckligt långt är viktigt för att möjliggöra en tillräckligt stor roddrörelse. Ju längre användaren är desto större roddrörelse krävs, vilket innebär att ramen måste vara tillräckligt lång. Att ramen är tillräckligt lång är alltså viktigast för långa användare. Friktionen mellan ramen och sitsen avgör med vilken lätthet sitsen glider fram över ramen. En minimal friktion ger inte bara en lägre ljudnivå och ett lägre motstånd, den innebär även ett minimalt slitage på ramen och sitsen. Därför vill man ha en mycket liten friktion mellan ram och sits.
Storlek
Bor man trångt med begränsad yta för träningsutrustning, vill man i regel inte att den tar upp för stor plats. Till skillnad från exempelvis en crosstrainer eller ett löpband skiljer sig dock inte storlekarna så väldigt mycket mellan olika modeller av roddmaskiner. Det som däremot kan skilja olika modeller åt avsevärt är (om det överhuvudtaget är möjligt) hur enkel roddmaskinen är att fälla ihop och flytta, det vill säga träningsmaskinens mobilitet. Mobiliteten kan därför vara en viktigt egenskap att ta hänsyn till, ifall man vill råda bot på utrymmesproblematiken genom att fälla ihop och flytta roddmaskinen när man inte använder den. Har man däremot gott om plats är roddmaskinens storlek av naturliga skäl ofta av mindre intresse.
Svänghjul
Roddmaskiner med magnetbroms (vilket idag innefattar de flesta roddmaskiner) har ett svänghjul som en del i bromsmekanismen. Svänghjulet är omgivet av magneter som bromsar upp det, vilket skapar det motstånd som gör rodden ansträngande. För att få ett bra motstånd behöver svänghjulet vara tillräckligt tungt. Därför kan man följa tumregeln ”ju tyngre svänghjul, desto bättre”.
Träningsdator
En bra roddmaskin bör även ha en bra träningsdator med tillräckligt många och varierande träningsprogram för att ge en omväxlande och rolig träning. Förutom förprogrammerade träningsprogram bör träningsdatorn även kunna mäta parametrar som tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning och antal drag.
Utgångna produkter

FINNLO Aquon Waterflow är en roddmaskin i elitklassen och designad för att ge användaren en skön, ergonomisk träning. Designen är retro och tilltalande.
Retrodesign som är snygg hemma
Till skillnad mot många andra modeller skulle den inte göra bort sig i ett vardagsrum då den dessutom är enkel att ställa på högkant, vilket gör att den inte tar speciellt mycket plats. Den har ett exotiskt vattenmotstånd som ger ett nästintill meditativt brus vid varje drag. Du fäster dina fötter på två halksäkra fotplattor som enkelt justeras upp och ned, vilket är den enda inställningen du behöver göra innan du kör igång med ditt träningspass.
Välbyggd med hög kvalitet
Aquon Waterflow är välbyggd med bra materialval och hög kvalitet på samtliga komponenter. Detta märks även på prislappen. Den har en svartlackerad stålram med riktigt bra glidlängd och en lång draglina vilket gör att den lämpar sig även till personer över två meter. Förutom att roddraget är utmärkt så sticker sitsen ut som den bästa vi testat. Aquons träningsdator förser utövaren med den vanligaste träningsinformationen men inkluderar bara ett träningsprogram. Den uppmätta hastigheten är vid samma ansträngning ungefär hälften jämfört med ett luftmotstånd, men vilket man får vänja sig vid om man är van vid luftmotstånd. Vi saknar en bakgrundsbelyst display, vilket gör att det inte går att följa sin träning i ett nedsläckt rum. FINNLO Aquon Waterflow riktar sig till motionärer som kan tänka sig att betala extra för kvalitet, design och komfort i toppklass.
Master Fitness R610
Prispressad roddmaskin i budgetklass med rejält maxmotstånd och smart träningsdator

Master Fitness R610 är en enkel men prisvärd roddmaskin i budgetklassen som verkligen inte kommer göra en besviken, om man bestämt sig för att utrusta hemmet med en roddmaskin.
Enkel men tydlig träningsdator
Träningsdatorn är av enklare snitt och displayen simpel, men samtidigt tydlig och lättförstådd. R610 är magnetbromsad och svänghjulet levererar ett rejält maxmotstånd som klarar att ge även vältränade användare en riktigt hård träning. Motståndet regleras enkelt med en ratt. Fotplattorna är rörliga men man kan inte justera fotbandet efter fotlängd.
Skönt grepp för händerna
Handgreppet är skönt och likaså sitsen som dessutom är bred, så att även bredare bakar får plats. Fotstödet vinklas så att fötterna följer med i dragrörelsen. Dragvajern är visserligen gjord av slittåligt fiber, men metall hade varit att föredra. Glidskenan har en bra längd, speciellt för en budgetmodell.

Casall Rower R300 II är en kompakt roddmaskin med mjuk sits och en generös display. Den har en förhållandevis anonym men snygg design i svart som smälter fint in i det moderna hemmagymmet. Roddmaskinen väger inte speciellt mycket och transporthjulen gör den lätt att flytta.
Smidig med många träningsprogram
R 300 II har med hänsyn till den låga prislappen flera detaljer som sticker ut på ett positivt sätt. En av dem är att det går att välja mellan tolv förinställda träningsprogram och du kan dessutom tillverka egna program baserat på vilket motståndsnivå du önskar. Den är utrustad med en stor och tydlig display som dessvärre inte är bakgrundsbelyst och i ett mörkt rum blir det nästintill omöjligt att se vad som visas. Det är däremot enkelt att navigera fram till önskat träningsprogram eftersom knapparna är få till antalet och tydligt uppmärkta. När alla inställningar är gjorda så var noga med att inte bryta strömtillförseln för då nollställs all data.
Lätt att flytta, på gott och ont
Roddmaskinen är hopfällbar och har en låg maskinvikt vilket gör den enkel att flytta till önskad plats. Den låga vikten medför även att maskinen lätt flyttar på sig under roddpasset, särskilt när intensiteten ökar. För att förhindra krock med diverse heminredning rekommenderar vi att lägga något tungt bakom och framför roddmaskinen.
Med en betydligt kortare glidlängd än exempelvis storebror R 600 så rekommenderar vi användare över 185 cm att testa roddmaskinen innan köp för att vara säker på att glidytan inte är för kort. R 300 II är utrustad med en mycket mjuk och skön sits och vi gillar det mjuka men greppvänliga handtaget. Den har rejäla fotplattor med okomplicerade spännen men fötterna hamnar något bredare isär än många andra modeller i testet och det kan upplevas obekvämt.
Snygg och prisvärd
Casall Rower R300 II är ett bra val för dig som söker en effektiv roddmaskin i den lägre prisklassen. Designen är tjusig och för dig som bor på en mindre yta är den lätt att stuva undan. R300 II är fullmatad med olika träningsprogram och erbjuder effektiv träning för hela kroppen.

Titan Life Rower Trainer R22 är en prispressad roddmaskin med vattenmotstånd. Det ger en genuin och skonsam roddrörelse med ett ljud som ger dig en känsla av att ro i vattnet.
Kompakt design med förstklassig sits
R22 är tillverkad av plast och aluminium vilket ger den en låg maskinvikt men tyvärr också ett billigt intryck. Tyngst på roddmaskinen är den vattenfyllda behållaren i fronten. Lyckligtvis är även transporthjulen placerade där vilket gör den okomplicerad att rulla runt. Du monterar lätt ihop R22 genom att byta plats på en skruv och fälla upp glidskenan. Uppfälld tar den lite utrymme i anspråk. Sitsen är mjuk och ovanligt skön att sitta på, även under riktigt långa pass. R22 är kompakt utan att tumma på glidlängden. Vid rätt tekniskt utförande så är den tillräckligt lång även för de som är längre än genomsnittet. Den kräver kontinuerligt underhåll samt rengöring av hjulen och glidskenan för att sitsen ska glida helt friktionsfritt.
Tystgående och okomplicerad
Till skillnad mot roddmaskiner med luftmotstånd så är R22 mycket tystare. Vattnets dova ljud ger faktiskt en nästintill meditativ upplevelse. Roddmaskinen är utrustad med en simpel träningsdator som tyvärr inte har några förprogrammerade träningsprogram. Vi är dessutom frågande till om värdena för hastighet och distans verkligen stämmer då de skiljer avsevärt jämfört med de modeller som är godkända som tävlingsmaskiner. Om du bara använder denna roddmaskin så gör det ju dock föga. Tyvärr är displayen inte bakbelyst vilket innebär att den inte går att läsa av om rummet inte är upplyst.
Högt prisvärde
Titan Life Rower Trainer R22 passar utmärkt för dig som söker effektiv men skonsam puls- och styrketräning till en låg prislapp. Vattenmotståndet bidrar till en skön ljudkuliss och det ger ett verklighetstroget roddrag.
Abilica Premium Rower
Utmärkt roddmaskin med hög byggkvalitet och fläkt som vrålar när man tar i

Abilica Premium Rower är som namnet antyder en roddmaskin i övre premium-klassen och den utstrålar verkligen vrålåk.
LCD-skärm med bra grafik
Den bakbelysta LCD-skärmen visar med tydlig grafik de olika träningsprogrammen när man flyttar sig igenom menysystemet. Själva kroppen är gediget byggd och glidstångens längd är rejält tilltagen. Detta möjliggör en ordentlig roddrörelse även för de längsta av användare.
Vrålar som en sportbil
Motståndet är luft- & magnetbaserat och fläkten är medvetet konstruerad för att låta vid drag. Tar man i ordentligt ger fläkten likt en sportbil ifrån sig ett vrål, vilket onekligen är effektfullt. Frågan är dock om vrålet inte riskerar att bli ett irritationsmoment när nyhetens behag är förbi? Prislappen är i högsta laget, men är du ute efter en effektfull, högkvalitativ premium-roddmaskin och priset är av underordnad betydelse är Premium Rower helt klart intressant.

Hammer Pro Force kombinerar mastigt motstånd med minimala yttermått. Den erbjuder både en bakgrundsbelyst display och bluetooth vilket är ovanligt för roddmaskiner i den här prisklassen. Det magnetiska motståndet ger tysta roddtag och genom det fina möjligheter till att se på tv eller film samtidigt.
Magnetiskt motstånd och många träningsprogram
Som många andra roddmaskiner erbjuder den här modellen endast magnetiskt motstånd. Det kännetecknas av ett brett intervall av motstånd, från lätt till mycket tungt. Roddmaskiner med magnetiskt motstånd brukar även ha en betydligt lägre ljudkuliss än de med enbart luftmotstånd. Dessvärre blir det inte samma roddkänsla eftersom draget blir mer styrkeorienterat.
Pro Force är även utrustad med en enkel träningsdator men som trots allt innehåller många träningsprogram och bluetooth. Det är möjligt att para ihop enheten med ett pulsband som man i så fall får köpa till separat.
Kort glidlängd och låg maskinvikt
Den här roddmaskinen från tyska Hammer har en förhållandevis kort glidlängd jämfört med andra modeller, vilket kan vara för snålt om man är lång och gillar att sträcka ut. Den är även en av de lättaste modellerna i vårt test och det är därför enkelt att stuva undan maskinen. Baksidan är att den lättare rör sig under roddträningen, särskilt om man kör med hög frekvens och tungt motstånd. Det kan man enkelt åtgärda genom att köpa till en underlagsmatta eller placera vikter bakom och framför roddmaskinen. Ett plus går även till den mjuka och sköna sitsen.
Tyst och kompakt roddmaskin
Hammer Pro Force är ett bra val för dig som önskar en kompakt och tyst roddmaskin med magnetiskt motstånd, och som gillar att ro bekvämt framför en film eller tv-program.
Bästa pris hos:
Christopeit Sport Cambridge II
Prispressad roddmaskin med bra hopfällning, låg vikt och gummibandsmotstånd

Cambridge II är en mycket prispressad roddmaskin från Christopeit Sport med gummiband-motstånd. Förutom att hålla nere priset håller denna motståndstyp även nere maskinvikten.
Låg vikt ger lättflyttad maskin
Den låga vikten gör Cambridge II lätt att flytta, trots att den saknar transporthjul. Den låga vikten innebär emellertid att roddmaskinen känns mindre gedigen och lätt glider på ett vanligt golv. Detta löses dock med en vanlig underlagsmatta. Träningsdatorn är mycket enkel men på tyska. Man förstår den ändå lätt om man läser den svenska manualen.
Gummibanden ger för svagt motstånd
Gummimotståndet är emellertid alltför svagt för att ge en effektiv träning. Cambridge II har ett lockande lågt pris, men såvida man inte ute efter en roddmaskin med lätt motstånd, riskerar man att bli besviken.
Bästa pris hos:

R600 är en mellanklassmodell med både luft och magnetmotstånd, vilket kombinerar styrkorna hos båda dessa motståndstyper. Detta ger en naturtrogen roddkänsla samtidigt som motståndet kan justeras kraftigt, vilket enkelt görs via den lättanvända träningsdatorn. Årets modell av R600 har fått en uppdaterad, mer modern design av skal och konsol. Fotstöden är föredömliga, framförallt vad gäller kardborrebanden som effektivt fixerar foten. Maxmotståndet är mycket kraftigt och duger för de starkaste av användare. Glidlängden är väl tilltagen men hjulhusets placering kan upplevas lite väl nära av långa användare och kan för dem hämma en fullständig roddrörelse. R600 låter ofrånkomligen en hel del, ett faktum som gäller alla roddmaskiner med luftmotstånd. Den bakbelysta LCD-displayen går att följa under hela roddrörelsen. R600 har en robust och stabil konstruktion som tål hårda tag, men är tyvärr inte hopfällbar. Däremot gör rejäla transporthjul att den är tämligen lättflyttad.
Bästa pris hos:

Bodymax Infiniti R70i är en behändig men också duglig och prisvärd mellanklassmodell. R70i har både ett magnetmotstånd och ett luftmotstånd. Tanken är att kombinera det förras bas-motstånd med det senares eftertraktade motståndsprofil. Något man lyckas bra med, trots en tanig svänghjulsvikt. Ramen är gedigen och glidlängden är generös och duger gott åt de flesta. Användare över ca 190 cm kan emellertid uppleva att hjulhuset kommer i vägen för en fullständig roddrörelse och att draglinan är något för kort. Fotstödsbanden ger ett stadigt grepp om fötterna och fotstöden är inte fixerade, vilket gör att de rör sig fram och tillbaka längs med roddrörelsen.
Träningsdatorn är av standardsnitt för roddmaskiner. Det betyder att den är mer avancerad än den egentligen kanske skulle behöva vara, men är samtidigt skapligt lättnavigerad. Färgdisplayen är stor, bakgrundsbelyst och illustrativ. Stöd finns för trådlöst pulsbälte. Maxanvändarvikten är relativt låg, men fullt tillräcklig för de allra flesta. Även maskinvikten är låg, vilket tillsammans med faktumet att den är lätt att fälla ihop bidrar till att göra R70i lätthanterlig.

Masterfit TP340 är en roddmaskin i premiumklassen designad för att ge användaren en skön, ergonomisk träning. Designen är modern och den är konstruerad med en kombination av luft- och magnetmotstånd. På ett smidigt sätt spänner man fast sina fötter i två bekväma fotstöd. Dessa kan även mycket enkelt justeras upp och ned. TP340 har en klart godkänd byggkvalitet med en lång aluminium-ram och med en glidlängd som faktiskt sticker ut som en av de längsta vi testat. Till skillnad från sin systermodell TP320R så är sitsen helt ok. Allt detta möjliggör en utmärkt roddrörelse för såväl kort som lång.
Färgdisplayen är bakgrundsbelyst, relativt stor och den går att följa under hela roddrörelsen. TP340 är utrustad med en ovanligt kraftfull fläkt som ger effektiv svalka. Träningsdatorn har en del finesser, t.ex. fyra användarprofiler som gör det möjligt att individanpassa träningen beroende på vem som ska träna. Däremot saknar vi möjligheten att logga träningen digitalt. TP340 har en föredömlig manual på svenska med tydliga montage- och användarinstruktioner samt gott om illustrationer. Roddmaskinen är lätt att fälla ihop och med transporthjul är den även smidig att flytta. Tyvärr är den fortfarande väldigt stor även i hopfällt läge.

Premium-roddmaskinen River från tjeckiska inSPORTline är en av världens mest sålda roddmaskiner och säljs under flera namn. I Sverige säljs den exempelvis av Master Fitness som R6040 och internationellt heter den ofta Premium Rower R100APM. Den ursprungliga tillverkaren är densamma, men instruktioner, support och garanti skiljer sig åt.
inSPORTline:s version River saknar exempelvis svensk instruktionsbok men har däremot engelska instruktioner. I Sverige säljs den av Sporttema som ger två års garanti, vilket är i paritet med Master Fitness garanti. Därmed kan River vara ett intressant alternativ till R6040, om priset skiljer dem åt.
Abilica Stream RO X
Exklusivt designad roddmaskin med tydlig display, kombimotstånd och lång slejdbana

Stream RO X är den mer påkostade av Abilicas två nya roddmaskiner och dess industridesign-inspirerade utseende känns onekligen exklusivt. Träningsdatorn är en av RO X höjdpunkter med sin moderna, estetiskt tilltalande design. Dess högblanka finish och bakgrundsbelysta färgdisplay ger ett påkostat intryck. Träningsdatorns gränssnitt är intuitivt och lättnavigerat. Ett flertal träningsprogram inkluderar trådlös pulsstyrning och tillsammans möjliggör de en omväxlande och utmanande träning. Kör man däremot enbart klassisk rodd kan träningsdatorn uppfattas överkomplicerad. Displayen är manuellt justerbar och syns väl genom hela roddrörelsen. Glidlängden är rejält tilltagen och ramens glid är precis så smidigt som man förväntar sig av en premium-modell. RO X har både magnet- och luftmotstånd vilket ger det bästa av respektive teknik. Magneten möjliggör ett reglerbart motstånd och fläkten bidrar med sitt mer naturtrogna, cykliska motstånd. För en roddmaskin i premiumklassen hade vi velat se en robustare ram och ett rejälare svänghjul, men trots detta är RO X Abilicas kanske mest prisvärda roddmaskin hittills.
Abilica Stream RO V
Exklusivt designad roddmaskin, ihopfällbar med lång slejdbana och tydlig display

RO V är en roddmaskin i mellanklassen och den billigare modellen av två i Abilicas nya Stream-serie. Designen är lågmält stilren med en dovt grå färg. Ovanligt nog lutar ramen framåt och vi har svårt att se fördelen i detta. Slejdbanan har ett bra glid och längden är ok. Däremot känns slejd-stoppet något felplacerat och vissa användare slår lätt i det med slejden/sitsen på returen. Maxmotståndet är kraftigt och duger gott för normal rodd. Roddmaskinen är stabil och reser sig inte nämnvärt om man tar i ordentligt. Däremot känns konstruktionen inte så robust som vi skulle önska av en mellanklassmodell. Själva fotsparken/fotpedalen är helt ok, men spänningen är av billigare typ och går inte att justera efter fotstorlek.
Likt många andra roddmaskiner har RO V en träningsdator som är mycket lik de man använder på crosstrainers och motionscyklar. Detta gör den onödigt komplex om man endast kör klassisk rodd, men desto attraktivare om man föredrar mer okonventionell roddträning. I vilket fall är färgdisplayen tydlig och snygg samt lätt att följa med blicken under roddrörelsen. Prestandamässigt känns RO V som en budgetmodell och känns därför högt prissatt.

Winrower är en budgetroddmaskin från norska Abilica. Dess främsta styrka är den låga prislappen, som gör den till ett bra alternativ för motionärer med liten budget. Winrower är relativt stabil för att vara en budgetroddmaskin, vilka annars ofta lider av bristande stabilitet. Slejdbanan är väl tilltagen och även långa användare har plats för en full roddrörelse. Hopvikt tar roddmaskinen liten plats och i kombination med dess låga maskinvikt är Winrower enkel att flytta. Därmed är den smidig att ta fram när man ska träna och annars ha den undanstuvad. Motståndet är magnetiskt och av svagare typ, även det maximala motståndet är relativt svagt. Displayen är liten och tenderar tyvärr att skymmas under roddrörelsen, då handtagets band kommer i vägen. Årtagsräknaren består av en magnetisk punkt i ramen och detta har sina svagheter. Har man inte ”rätt” längd tenderar man då nämligen inte att glida över hela ramen. Då passerar inte sitsen över detektorn och årtaget räknas i så fall inte av träningsdatorn. Sammantaget har Winrower sin beskärda del av svagheter, men med tanke på sin låga prislapp är den ändå hyggligt prisvärd.
inSPORTline Amazonia
Låg prissatt roddmaskin med lättförstådd träningsdator och kraftigt maxmotstånd

Amazonia från tjeckiska inSPORTline är en enkel men smakfullt designad roddmaskin i budgetklassen. Sitsen är lagom hård och bekväm för både stora och små bakar. Magnetmotståndet är rejält och kan ge ordentligt mothugg. Träningsdatorn är mycket simpel men även enkel att förstå sig på. Displayen är inte bakgrundsbelyst och kräver därför ett upplyst rum. Vidare är displayen liten, men siffrorna den visar är samtidigt stora nog för att synas under träning. Det finns även en extra-display på dragvajerhandtaget, men tyvärr blir betraktningsvinkeln fel om man försöker titta på den medan man drar i vajern. Amazonias stora svaghet är dock bristen på stabilitet. Den kränger nämligen både åt sidorna samt framåt och bakåt om man tar i. Instabiliteten är inte av den grad att roddmaskinen välter men är ändå ett klart irritationsmoment. Lyckas man däremot ignorera krängandet är Amazonia onekligen en prisvärd budgetmodell.
Christopeit Sport Oxford
Mycket kompakt och mobil roddmaskin som är hydralisk och har ett riktigt lågt pris

Christopeit Sports Oxford är en hydralisk roddmaskin vilket gör den riktigt billig. Den är även mycket kompakt i hopfällt läge och får exempelvis plats under en vanlig säng. Oxford är också lätt att montera och roddarmarna anpassar sig till användarens axelbredd. Det hydraliska motståndet innebär emellertid att belastningen först är svag för att sedan öka avsevärt i slutet av roddrörelsen. Detta gör att musklerna inte aktiveras i samma mån som på luft- eller magnetbromsade modeller. Motstånden är ganska bökiga att justera, då det saknas markeringar för motståndsnivå. Därför är det svårt att få samma motståndsnivå på båda sidorna. Oxford har klara svagheter men för motionären med mycket begränsad budget och yta kan den ändå vara ett attraktivt alternativ.
Concept2 Modell E
Concept2 Modell E har avancerad träningsdator och roddrörelse i elitklass

Concept2 Modell E är världens i särklass mest kända träningsmaskin och den obestridliga referens-modellen för roddmaskiner. Naturligtvis finns det också en anledning till att elitroddare världen över genomgående använder Concept2 och att detta är modellen som används i roddmaskin-VM. Modell E är helt enkelt ett tekniskt mästerverk. Trots att Modell E nu funnits i flera år, känns den fortfarande påtagligt modern. Tåliga lättviktsmaterial såsom aluminium håller vikten till ett minimum och en ypperlig byggkvalitet borgar för en mycket lång maskinlivslängd. Då roddmaskinen därtill lätt tas isär till två delar är den exceptionellt lättflyttad för en elitmodell. Concept har försett Modell E med en riktigt lång ram som räcker för de längsta av roddare. Dragvajern är förkromad och dessutom inkapslad för att lättare kunna hållas ren.
Uppgraderad träningsdator gör skillnad
Displayen är lite spartansk för en roddmaskin i elit-klassen, men har nu åtminstone blivit uppgraderad från en PM4 till en PM5 monitor. Det innebär att den numera bland annat har bakgrundsbelysning och trådlös pulsmottagare. Med uppgraderingen kan den spara upp till 1000 träningspasset i minnet och det har blivit mycket enklare att koppla ihop flera roddmaskiner vid tävlingar. Däremot är storleken oförändrad vilket gör att bilden på displayen är i minsta laget, men tillräckligt stor för att synas tydligt under hela roddrörelsen. Träningsdatorn är avancerad men samtidigt lättförstådd och då den är självgenererande kan roddmaskinen placeras fritt utan hänsyn till eluttag.
Modell E har endast luftmotstånd – dvs. inget kombimotstånd – men likväl är mothugget förstklassigt liksom hela roddrörelsen. Prislappen är onekligen saftig, men så riktar sig också Concept2 Modell E till elitanvändare.

Masterfit TP320R är en roddmaskin i premiumprisklassen som dessvärre inte i alla avseenden lyckas leva upp till de höga förväntningarna. Många av de typiska egenskaperna för en dyrare roddmaskin finns dock där. Masterfit har en aluminiumram med ett bra glid och maskinen har en relativt låg vikt. Motståndet utgörs av ett kombinerat luft- och magnetmotstånd vilket ger ett skönt rodd-drag. Vi hade dock gärna sett att maxmotståndet varit snäppet ännu starkare. Glidlängden är utmärkt och roddrörelsen kan tas ut till fullo. Designen är modern och flashig, om än med en något plastig känsla. Träningsdatorn erbjuder vad som förväntas av en roddmaskin men inget extra. Roddmaskinen kan enkelt fällas ihop men det praktiska i detta försvinner delvis i och med att den även då tar upp rätt mycket plats. Sits och fotfästena på Masterfit TP320R är inte premium alls. Fotfästena är för simpla och sitsen är liten. Även med en normalstor stuss känns det som att man under träningen skulle kunna råka glida av sitsen framåt, vilket drar ned användarupplevelsen. Masterfit TP320R har sina styrkor, men tyvärr även sina svagheter, varav de största är den dåliga sitsen och ett högt pris i relation till prestandan.

Nylanserade Master Fitness R645 är uppföljare till den nyligen utgångna R635. Likt föregångaren är R645 robust konstruerad med ett välavvägt luftmotstånd för normallånga träningspass. För kortare, mer intensiva pass med högt motstånd så blir luftmotståndet lite svagt och kompletteras därför med fördel med magnetmotståndet. Svänghjuls-huset har en mängd små hål riktade mot användaren, vilka skapar en fläktande luftström under rodd. Denna ”fläkt” saknar reglage och går därför inte att stänga av, något som kan irritera personer som är känsliga för luftströmmar i ögonen.
Sitsen är fast, stor och skön samt skonsam för baken. Den ”flyter” smidigt på ramen som har en väl tilltagen glidlängd. Att dragvajern är en metallkedja gör den mycket hållbar men bidrar tillsammans med luftmotståndet till att R645 låter över medlet. Fotstöden går att justera för att passa de flesta fotstorlekar. Träningsdatorns chassi känns onödigt tråkigt och omodernt, men desto viktigare är displayen såväl bakgrundsupplyst, stor som tydlig. Dess intuitiva gränssnitt gör den både lättavläst och lättförstådd. Dessutom kan träningsdatorns arm lätt justeras.

Master Fitness R635 är en roddmaskin i mellanklassen och storasyskon till budgetmodellen R610. Till skillnad från sitt lillasyskon har R635 ett luftmotstånd för bästa belastning. Detta ger ett väl avvägt, något lättare motstånd. Svänghjuls-huset har hål riktade mot användaren vilket gör att utluften skapar en svalkande fläkt när man ror. ”Fläkten” går emellertid inte att inaktivera för personer som är känsliga för luftströmmar i ögonen, exempelvis kontaktlinsbärare. Sitsen är ganska hård men ändå skön att sitta på och den ”flyter” smidigt längs den väl tilltagna glidstången. Dragvajern är en metallkedja vilket borgar för en lång livslängd. Fotstödet är helt statiskt men ger ett bra grepp för alla skostorlekar och fotremmen kan justeras i 8 nivåer. Träningsdatorn är enkel och lättförstådd.

Casalls mellanklass-modell R400 är bland de populäraste roddmaskinerna på marknaden idag. R400:s konstruktion känns gedigen och man sitter stabilt och bekvämt på sitsen som smidigt glider fram över aluminium-ramen. Ramens längd är tillräcklig för att även långa användare ska få tillräckligt med rörelseutrymme för en fullgod roddrörelse. Magnetmotståndet är inte det starkaste vi testat men duger samtidigt fullgott för de allra flesta. Träningsdatorn är enkel och lättförstådd. Displayen är inte bakbelyst, vilket är opraktiskt i mörker, ex. om man tränar framför teven i ett nedsläckt rum. Roddmaskinen fälls smidigt ihop och rejäla transporhjul gör den lättflyttad.

Abilicas C-Rower är en stilrent designad roddmaskin i mellanprisklassen med en distinkt röd färg. Sätet går mjukt och skönt över glidstången i en smidig roddrörelse och överhuvudtaget är roddmaskinen väldigt tyst under användning. Glidstången är rejält tilltagen och glidlängden är tillräcklig för de längsta av användare. Pedalerna är vridbara och följer med bra genom hela rörelsen. Det magnetiska motståndet har ett rejält maxmotstånd och duger även för mycket starka roddare. Träningsdatorn är av enklare snitt, vilket är normalt för roddmaskiner och detta gör den lättförstådd. Displayen är stor nog för att dess siffror ska synas genom hela roddrörelsen. C-Rower är dessutom lättflyttad tack vare en måttfull maskinvikt samt riktigt bra transporthjul.
Vanliga frågor om roddmaskiner
Roddmaskin är ett mycket effektivt träningsredskap för hela kroppen. Många har fått upp ögonen för träning med roddmaskin. Inte minst i samband med att högintensiv intervallträning har blivit allt mer populärt. Roddmaskinen har sina främsta styrkor i att man använder samtliga stora muskelgrupper och att det är mycket skonsam träning.
Det finns roddmaskiner i många olika prisklasser, allt från ett par tusenlappar ända upp till dryga trettiotusen. För att man verkligen ska kunna dra nytta av roddmaskinen så rekommenderar vi att man tänker igenom vad man vill få ut av sin träning. Det är väldigt stor skillnad på de allra billigaste roddmaskinerna och de som kostar någon tusenlapp till. I den här texten kommer vi svara på de vanligaste frågorna och försöka underlätta för dig i ditt val av roddmaskin.
Hur använder man en roddmaskin?
Roddmaskinen är som namnet antyder skapad för att efterlikna träningen man får vid rodd i en roddbåt. Till skillnad från roddbåten så rör dock inte träningsmaskinen på sig, utan det är du som glider fram och tillbaka på en skena samtidigt som du drar i ett handtag med båda händerna.
För att få ut det mesta av sin roddträning och minska skaderisken så rekommenderar vi att man redan från början försöker hitta en bra roddteknik. Träningen blir med rätt roddteknik mycket roligare!
Så här genomför du ett ergonomiskt och säkert roddrag:
- Sitt med raka ben och raka armar. Ha ryggen rak men något bakåtlutad och handtaget lite över navelhöjd.
- Ha fortfarande raka ben och rak rygg. Luta dig något framåt så att ryggen kommer framför höfterna. Ha fortsatt raka armar och böj inte benen förrän handtaget har passerat knäna. Glid sakta framåt på glidskenan.
- Nu har du glidit ända fram och dina ben är böjda. Ryggen är fortfarande rak men något framåtlutad. Stolt hållning i bröstpartiet. Armarna är raka och handtaget är i samma höjd som knäna. Fötterna har full kontakt med fotplattan, gå inte för långt fram så att det blir luft mellan fötterna och fotplattan. Därefter pressar du med full kraft med benen.
- Se till att benen arbetar klart först innan du använder armarna.
- När benen är raka fortsätter du att dra med armar och ryggparti. Sista biten använder du ryggen genom att luta dig något bakåt.
- Benen är nu helt raka, ryggen är rak men lite bakåtlutad och handtaget träffar mellan bröst och navel. Därefter sträcker du ut armarna igen, lutar dig lite framåt, böjer benen och glider fram på glidskenan för att återigen börja på punkt 1.
Det finns även flera olika videoklipp som kan hjälpa dig på vägen, tex det här.
Hur långa träningspass ska jag köra?
Det beror helt och hållet på vad du vill få ut av din träning. Roddmaskinen passar utmärkt såväl till att ro långa distanspass som till att köra korta tuffa intervaller. Ett tips är att ro lite längre pass i början i lugnt tempo för att lära sig tekniken. Då får man ut mycket mer av sin träning när man sen är redo att köra de tuffare passen.
Eftersom alla stora muskelgrupper aktiveras i en roddrörelse så kan tio minuters intensiv rodd räcka som träningspass. Vill man köra lite lugnare så passar det utmärkt med trettio minuters rodd för att få ett riktigt bra träningspass för hela kroppen. Roddmaskinen är en av de mest effektiva träningsmaskinerna för hemmabruk.
Vilka träningspass är bra på en roddmaskin?
De flesta träningspass funkar bra att köra på en roddmaskin. Särskilt bra passar olika former av intervaller. Intensiva intervaller blir effektiva eftersom du aktiverar alla de stora muskelgrupperna och du får omedelbar respons om hur effektivt du ror genom att se hur mycket effekt varje roddrag genererar. På de lite dyrare roddmaskinerna kan du ställa in vilka intervaller du vill köra och sen sköter träningsdatorn tiderna när du ska köra respektive vila.
Vilka muskler används vid träning på en roddmaskin?
I roddrörelsen aktiveras samtliga stora muskelgrupper. Man brukar dela in roddrörelsen i fyra olika faser. Vi ska förklara hur det hänger ihop och vilka muskler som aktiveras i vilken fas.
Fas 1:
Första fasen kallas “catch” och det är när du glider fram med raka armar innan du förbereder dig för att trycka ifrån med benen. Under den här fasen aktiveras sätesmusklerna (Gluteus maximus och Gluteus medius) samt både fram- och baksida lår (Quadriceps och Biceps femoris).
Fas 2:
I den här fasen trycker man ifrån och den kallas för “drive”. Då aktiverar man sätesmusklerna (Gluteus maximus och Gluteus medius), både fram- och baksida lår (Quadriceps och Biceps femoris) samt även till viss del ryggen (Erectors)
Fas 3:
När ben och rygg har jobbat klart avslutar man roddrörelsen med en fas som kallas “finish”. Här drar man armarna mot en punkt strax ovanför naveln. I den rörelsen aktiveras armarna i form av Biceps, Triceps samt över- och underarm (Extensor och Flexor). Även musklerna vid skuldrorna (Latissimus dorsi) och ryggen (Erectors) får jobba.
Fas 4:
Den här fasen kallas “recovery” Det innebär att du långsamt går tillbaka till ursprungspositionen för att sedan påbörja fas 1 igen. Här aktiveras först och främst magmusklerna (Abdominals).
Hur underhåller man en roddmaskin?
I den bruksanvisning som följer med roddmaskinen så brukar det stå beskrivet hur just din roddmaskin ska underhållas. Generellt så bör man med jämna mellanrum dammsuga utrymmet där svänghjulet sitter. Höljet som omsluter svänghjulet brukar oftast gå att montera isär genom att lossa på några skruvar. Om draglinan är en kedja så bör den oljas och rengöras några gånger per år. Om det inte är en kedja så räcker det att torka av den och hålla den ren emellanåt. Glidskenan som sitsen glider på vid varje roddrag brukar bestå av någon slags metall, oftast aluminium. Den är bra att torka av efter träningspasset om det hamnar svett där. Svett gör att det lättare blir smutsigt och sitsen kommer då inte glida lika bra.
Ett tips är att efterdra alla skruvar någon gång ibland så håller roddmaskinen längre.