TEST: Bästa Half Rack (2024) - 4 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat Maj 2024

Vill du köpa ett half rack till ditt hemmagym? Vi har testat half rack från märken som Abilica, Master Fitness och Recoil. För att ett half rack ska utses till bäst i test ska det vara stabilt, ha hög användarvänlighet och vara prisvärd.

Testvinnare - Half Rack

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi utför våra tester själva och bedömer alla produkter utifrån deras avsedda användningsområde i hemmamiljö eller likvärdigt. I vårt oberoende test av half rack kontrollerar vår expert kontinuerligt olika modeller för att säkerställa att testet alltid är aktuellt och uppdaterat. Vi fokuserar särskilt på följande parametrar:

Användarvänlighet: Hur smidigt är det att justera höjd? Hur bra är variationen? Vad finns det för tillbehör? Går den att fälla ihop?

Kvalitet och konstruktion: Hur välbyggd är halfracket? Hur mycket vikter klarar den av? Är den stabil även vid hög belastning?

Funktionalitet: Hur många justeringshål har ställningen? Finns det en chinsstång? Ingår det säkerhetsarmar? Är det lagom stort avstånd mellan respektive nivå? Finns det flera vikthållare?

Vi har utvärderat varje half rack utifrån deras prisvärde. Det innebär hur väl de presterar inom sina specifika områden i förhållande till kostnaden. Förväntningarna är högre för en dyrare produkt och lägre för ett billigare half rack.

0 5 4.5 1

1. Half Rack Light Recoil BÄST I TEST HALF RACK

Användarvänligt half rack med vadderad chinsstång och numrerade justeringshål

Märke: Recoil Prisklass: Mellan Mått: Bredd: 156 cm Höjd: 215 cm Djup: 115 cm Maxhöjd: 215 cm Vikt: 54 kg Maxbelastning: 280 kg

Half Rack Light Recoil är en riktig läckerbit och ger mycket pang för pengarna. Med sina smidiga yttermått, användarvänliga säkerhetsarmar och tydliga hålnumrering är det lätt att tycka om denna stålställning. Perfekt för garagegymmet, hemmagymmet eller det lilla företagsgymmet där varje kvadratcentimeter räknas.

En detalj som skiljer detta rack från många andra är den lite lägre höjden på 215 cm. Det är därför perfekt för källaren där takhöjden ofta är som en inredningsdesigners mardröm. Här kan du göra dina chins utan att vara rädd för att riva taket och de vadderade handtagen ger bra grepp även för svettiga händer.

Fantasin ger ett brett användningsområde

Många half racks har numera samma smarta funktion för justering av säkerhetsarmarna - man vrider och drar ut. Även om det är vanligt så är det en detalj vi gärna lyfter eftersom det är något vi verkligen gillar. Ett stort plus också till de numrerade justeringshålen som gör att man äntligen kan begrava det så opålitliga ögonmåttet. Vi uppskattar också hårdplasten på säkerhetsarmarna – det både dämpar ljudet och skyddar stången.

Half Rack Light Recoil

Tips: Köp till ett träningsband liknande TRX och fäst i ställningen. Träning med powersling, eller träningsband som det ibland heter, ger effektiv och skonsam helkroppsträning. Var dock uppmärksam på att vissa övningar med träningsband ger mycket kraft framåt vilket kan göra ställningen ostadig. Vi rekommenderar därför att fylla på vikthållarna på sidorna först för att göra konstruktionen mer stabil.

Good to know: Tillbehör som passar Recoils andra modeller passar inte denna, vilket är lite synd eftersom de brukar vara riktigt prisvärda.

Mycket prisvärd, smart hålnumrering, vadderade chinsgrepp, plast på säkerhetsarmar dämpar ljud, lätt att flytta säkerhetsarmar
Upplevs vinglig utan vikter, Recoils andra tillbehör passar inte
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Master Fitness XT8 BÄSTA PREMIUMVAL

Smart half rack med magnetiska lås, vikthållare och en läcker design

Märke: Master Fitness Prisklass: Mellan Håldiameter: 50 mm Mått: Bredd: 156 cm Höjd: 215 cm Djup: 121 cm Maxhöjd: 215 cm Maxbelastning: 280 kg

XT8 är en av svenska Master Fitness toppmodeller när det kommer till half racks för hemmaträning. Den är utrustad med säkerhetsarmar, j-hooks och flera praktiska vikthållare på sidorna samtidigt som höjden på 215 cm gör att den även kan passa i utrymmen med en lägre takhöjd.

Användarvänliga finesser

Säkerhetsarmarna är robusta men samtidigt mycket smidiga att justera. Till skillnad från andra modeller så har XT8 ingen bökig säkerhetssprint man behöver dra ut. Den har istället ett magnetiskt lås som innebär att man helt enkelt vrider på armen och drar den rakt ut ur hålet. Det här är särskilt användbart när du snabbt behöver byta mellan olika övningar.

En annan detalj att uppskatta är nylonhöljet på båda säkerhetsarmarna och j-hooks:en. Förutom att det minskar oljudet så skyddar det även stången på samma gång. För dig som gillar ordning och reda så är vikthållarna på sidorna toppen. Med viktskivorna snyggt samlade så sparar man in tid och energi som kan användas till själva träningen istället. Vi avslutar med en läcker detalj som passar perfekt när man snabbt vill göra plats för en övning utan skivstång. Här hittar vi nämligen en diskret hållare där du smidigt kan hänga upp din skivstång när den inte används.

Utmärkt ställning för hemmagymmet

Så till en eventuell förbättringspunkt - chinsstången. Även om den har en schysst struktur så tror vi att en beklädd yta hade både ökat komforten och förbättrat greppet. Men kanske lite skön grepptejp kan råda bot på problemet?

Master Fitness XT8

Master Fitness XT8 är ett mycket bra val för dig som söker efter ett snyggt och genomtänkt half rack till hemmagymmet. Den är utrustad med flera smarta finesser som kommer att förenkla din träning. Det finns även möjlighet att komplettera racket med ett flertal tillbehör som exempelvis kabeldrag, dipsställning och T-bar.

Flera smarta finesser, vikthållare på sidorna, förhållandevis låg höjd, kompatibel med flera tillbehör
Chinsstången kunde haft bättre komfort och grepp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Master Fitness Halfrack XT4.6

Yteffektivt halfrack med chinsstång och smarta säkerhetsarmar

Märke: Master Fitness Prisklass: Mellan Mått: Bredd: 163 cm Höjd: 216 cm Djup: 122 cm Maxhöjd: 216 cm Maxbelastning: 270 kg

Master Fitness XT4.6 är ett väldesignat halfrack som ger bra valuta för pengarna. Den har smidiga yttermått och smidiga men robusta säkerhetsarmar som säkerställer en trygg styrketräning. Ställningen passar perfekt i hemmagymmet även om konstruktionen är byggd för att tåla en mer frekvent användning..

Kreativitet möjliggör mångsidig användning

Det är många halfracks som erbjuder liknande funktion när det gäller justering av säkerhetsarmarna där man vrider och drar loss armen. Vi gillar denna funktion starkt då det förenklar användningen och här finns även en skruv på baksidan för extra säkerhet. Vi uppskattar även den nylonbotten som finns på säkerhetsarmarna som hjälper till med att både dämpa ljudet och skydda stången. Hålen har linjer med jämna mellanrum som hjälper dig att sätta säkerhetsarmarna rätt, vi tycker dock att numrering av hålen är mera tillförlitligt och hade därför önskat det istället.

Master Fitness Halfrack XT4.6

XT4.6 har en rak och enkel chinsstång med helt rena grepp. Designen är stilren men vi tycker att det är bättre med en stång som kan erbjuda flera grepp så att du lättare kan variera dina chins. Vi föredrar även när handtagen har någon slags beklädnad som både ökar komforten och förbättrar greppet.

Bra val för källaren

Master Fitness XT4.6 är ett pålitligt halfrack som passar fint in i gymlokaler med begränsad yta. Det är även ett bra val för källarutrymmen eftersom höjden på 216 cm bör vara tillräckligt låg för att det ska vara möjligt att dels få plats med ställningen men också för att kunna använda chinsstången utan att slå huvudet i taket.

Låg höjd, smidiga säkerhetsarmar, nylonbotten minskar ljudvolymen
Hålen saknar numrering, endast en ren och rak chinsstång
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Abilica Halfrack 010

Flexibelt halfrack med chinsstång och smarta fästen

Märke: Abilica Prisklass: Premium Mått: Bredd: 124 cm Höjd: 216 cm Djup: 112 cm Maxhöjd: 216 cm Vikt: 56 kg Maxbelastning: 350 kg Bruksanvisning: PDF

Abilica Halfrack 010 är ett mycket stabilt  halfrack med smarta “slide and twist”-fästen. På baksidan finns två utrymmen för förvaring av viktskivor, dessa nås enkelt från båda sidor av konstruktionen. På överliggaren hittar vi en chinsstång som erbjuder fem olika grepp, både smala och breda.

Ställning med flera användningsområden

Det finns gott om plats inne i ställningen för att använda en träningsbänk - perfekt för både bänkpress och knäböj. Om du vill göra det smidigare att byta mellan olika övningar rekommenderar vi att köpa till extra J-Hooks. För dig som tränar med TRX-band eller andra typer av powerslings kan med fördel fästa dessa på toppen av ställningen. Ställningen kan bli ostadig vid vissa slingövningar, ett tips är då att lägga vikter eller något annat tungt på benen längst in mot vägen.

Abilica Halfrack 010

Abilica Halfrack 010 har ett mycket brett användningsområde och passar lika bra i hemmagymmet som till företagsgymmet. Vi gillar också att det går att köpa till flera moduler och därmed göra det ännu mera heltäckande. Det behöver dock placeras inomhus eftersom det inte tål fukt särskilt bra.

Praktiska “slide and twist”-fästen, kan kompletteras med fler tillbehör
Går ej att ha utomhus
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi utför våra tester själva och bedömer alla produkter utifrån deras avsedda användningsområde i hemmamiljö eller likvärdigt. I vårt oberoende test av half rack kontrollerar vår expert kontinuerligt olika modeller för att säkerställa att testet alltid är aktuellt och uppdaterat. Vi fokuserar särskilt på följande parametrar:

Användarvänlighet: Hur smidigt är det att justera höjd? Hur bra är variationen? Vad finns det för tillbehör? Går den att fälla ihop?

Kvalitet och konstruktion: Hur välbyggd är halfracket? Hur mycket vikter klarar den av? Är den stabil även vid hög belastning?

Funktionalitet: Hur många justeringshål har ställningen? Finns det en chinsstång? Ingår det säkerhetsarmar? Är det lagom stort avstånd mellan respektive nivå? Finns det flera vikthållare?

Vi har utvärderat varje half rack utifrån deras prisvärde. Det innebär hur väl de presterar inom sina specifika områden i förhållande till kostnaden. Förväntningarna är högre för en dyrare produkt och lägre för ett billigare half rack.

5 saker att tänka på innan du köper ett half rack

1. Storlek och utrymme. Mät det tillgängliga utrymmet där du planerar att placera ställningen för att säkerställa att den passar. Kontrollera också höjden för att undvika problem med taket. Var särskilt uppmärksam om ditt half rack ska placeras i en källare eftersom takhöjden där ofta brukar vara lägre.

2. Justering och flexibilitet. Kontrollera vad ställningen erbjuder för justerbara höjder. Vill du ha större flexibilitet bör du välja en half rack som har flera j-hooks (hållare för skivstång). Det gör att du kan köra olika övningar utan att behöva justera höjden.

3. Användarvänlighet. Det ska vara smidigt att justera både j-hooks och säkerhetsarmshöjden. Det är även en fördel om ställningen är enkel att montera och för dig som bor trångt är det ett stort plus om det går att plocka isär konstruktionen eller vika ihop den mellan träningspassen.

4. Funktioner och utbyggnad. Levereras produkten med extra funktioner som pullup-handtag, förvaringsmöjligheter för viktskivor och möjlighet att fästa tillbehör som dipstång eller kabelmaskin. Om det inte ingår i priset så är det bra om det i alla fall finns möjlighet att komplettera med dessa tillbehör den dagen man är redo att bygga ut gymmet.

5. Stabilitet och byggkvalitet. Det är viktigt att halfracket är välbyggt och står stadigt på marken. Om du vill använda ställningen för slingträning är det viktigt att den är tillräckligt stabil för att klara av den ökade belastningen som uppstår vid exempelvis rodd och bröstpress. Om du planerar att placera halfracket utomhus behöver du kolla så att den tål kyla och fukt.