Outdoorsko dam: 4 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat April 2024

Letar du efter en bekväm sko för promenader som tål både asfalt och terräng, väder och vind? Vi har testat outdoorskor för dam som passar både för morgonpromenaden och för dagsturer i skog och mark, från märken som Adidas, Ecco och Revolution Race. För att ett par skor ska utses till bäst i test, ska de vara sköna, vattenresistenta, fungera över flera årstider samt vara hållbara.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Outdoorsko dam

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av outdoorskor har vi låtit vanliga motionärer testa outdoorskor (som också saluförs som vandringsskor och vandringssneakers). De har promenerat både på gångvägar och i skogar nära hemmet men även vandrat dagsturer i mer kuperad terräng. De har vandrat med skorna på olika underlag och olika långa sträckor. I testet av skor har vi främst bedömt följande egenskaper:

Stabilitet och grepp: Ger skon stöd åt foten när terrängen är kuperad och ojämn? Hur är sulan på skon? Ger den ett bra grepp när man promenerar i skogen? Känns skon hal om man promenerar på asfalt en frostig morgon?

Vattentäthet och ventilation: Håller fötterna sig torra även om det är blött ute i naturen? Torkar ytskiktet snabbt efter en blöt promenad? Är skorna välventilerade eller blir man svettig om fötterna?

Komfort och passform: Är skorna sköna? Upplevs de som smala eller breda? Slipper man skoskav eller måste skorna gås in? Vad för typ av snörningssystem har skorna - är de lätta att knyta?

Slittålighet: Hur klarar materialet av slitage? Syns några nötningar på utsatta punkter vid tår och häl? Hur ser foder och innersula ut efter en tids användning?

0 5 4.5 1

1. RevolutionRace Phantom Trail Low Hiking Shoe BÄST I TEST OUTDOORSKO DAM

Vattenresistent outdoorsko som passar nästan alla utomhusaktiviteter

Vattentäta: Vattenresistenta Yttermaterial: Canvas med förstärkt tåhätta Material yttersula: Gummi Antal färger: 5 Storlek: 36-41 (finns även i herrstorlek från 41-46)

RevolutionRace Phantom Trail Low Hiking Shoe är en riktigt skön outdoorsko som passar lika bra på en stilla skogspromenad med familjen som en längre dagstur i fjällen. Så länge man hittar rätt storlek vill säga.

Utmärkt outdoorsko när man väl hittat rätt storlek

RevolutionRace är ett friluftsmärke som bara säljs online. Att just köpa skor online är inte alltid det enklaste och något som testpanelen också får uppleva när dessa skor ska beställas trots att storleksguiden används. Det verkar nämligen som om storlekarna på dessa skor drar lite åt det mindre hållet, vilket kan vara bra att hålla i åtanke även om storlekstabellen används. Skulle man råka beställa hem fel storlek, går det dock smidigt att göra ett byte med en föredömligt tydlig returhantering.

När man väl hittat rätt storlek, är RevolutionRace Phantom Trail Low Hiking Shoe en riktigt bra sko. Den ger fint stöd till foten, samtidigt som den upplevs förvånande flexibel och mjuk. Detta gör RevolutionRace Phantom Trail Low Hiking Shoe till en trevlig partner vid lättare vandringar. Eftersom den har en effektiv förstärkning vid tårna som håller väta ute, är den dessutom toppen på svampturen eller en under en heldag ute med barnen även om det är lite blött ute.

Bred sko med bra utrymme för tårna

RevolutionRace Phantom Trail Low Hiking Shoe är en relativt bred modell med gott om utrymme för tårna. Det är riktigt skönt att ha extra mån för tårna, som ibland kan svullna upp lite under längre vandringar. Skorna upplevs välventilerade under varma dagar. Samtidigt är de varma och sköna även under riktigt ruskiga höstdagar och i mildare vinterväder.

RevolutionRace Phantom Trail Low Hiking Shoe

Sulan ger både en mycket bekväm dämpning på hårdare underlag och ett riktigt bra grepp ute i terräng och på hala stenar, rötter och berg. Slittåligheten på RevolutionRace Phantom Trail Low Hiking Shoe har under testmånaderna visat sig vara mycket god; trots flitig användning på delvis rätt slitsam terräng, syns det knappt på sulorna som (förutom smutsen) nästan ser helt nya ut. Detta bådar gott för riktigt långvarig användning på många friluftsäventyr och intensiva dagar i lekparken.

RevolutionRace Phantom Trail Low Hiking Shoe är riktigt multifunktionella outdoorskor som du kommer ha stort nöje och nytta av under alla sorters aktiviteter utomhus. En heldag i Skuleskogen, utforska raukar på Gotland, klampa runt i våt urskog i Tyresta nationalpark, Skansenbesöket som aldrig tar slut och lekparkshänget som pågår i timmar: RevolutionRace Phantom Trail Low Hiking Shoe är faktiskt ett utmärkt val alldeles oavsett ambitionsnivån utomhus.

Gott om utrymme för tårna, slitstark och hållbar sula, bra stöd och samtidigt mjuk och sköna
Svårt att hitta rätt storlek
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Viking Anaconda Hike Low Hiking Shoes BÄSTA PREMIUMVAL

Vattentät sko för terrängvandring som ger känslan av att vandra på moln

Vattentäta: Vattentäta Yttermaterial: Goretex med förstärkt tåhätta Material yttersula: Gummi Antal färger: 3 Storlek: 36-43 (finns även i herrstorlek från 41-47)

Viking Anaconda Hike Low Hiking Shoes är en hikingsko som får knölig skogsterräng att kännas som moln. Dämpningen i dessa outdoorskor är oöverträffad och även en kylig morgon längtar man ut för att få ta på sig dessa mjuka skor från Viking.

Outdoorsko med oslagbar dämpning

Viking Anaconda Hike Low Hiking Shoes är lätta att hitta rätt storlek till, även om man shoppar online. Storlekstabellen stämmer bra överens med verkligheten. Dessa hikingskor är ganska breda i sin modell, vilket ger även tårna gott om utrymme. Aldrig upplevs de som trånga eller skaviga, utan är sköna direkt från dag ett.

Sulorna på Viking Anaconda Hike Low bjuder på rejäl dämpning. Faktum är att det nästan är som att glida fram på moln med dessa skor på fötterna. Yttersulorna är gjorda av naturgummi och har djupa spår, vilket ger ett utmärkt grepp även i skogen när det är blött och lite halt ute. Det innebär att du snabbt kan vika av från asfalten in i skogen, utan att vara orolig för att du kommer halka omkring eller tappa greppet.

Lätt att snöra skorna med Boa Fit-knäppningen

Boa Fit-systemet som ersätter klassiska skosnören kanske man främst förknippar med barnskor. Men testpanelen inser snabbt fördelarna med Boa-knäppningen. Det går nämligen snabbt att komma både i och ur skorna. Ibland upplever man att snörningen måste tightas till efter de första tio minuterna. Detta beror ofta på att plösen inte legat riktigt på plats då skorna har satts på eller att man stått lite framåtlutad under påklädningen. Som tur är behöver man bara vrida lite på ratten - sedan sitter skorna som en smäck även om man har dem på sig en hel dag.

Viking Anaconda Hike Low Hiking Shoes

Viking Anaconda Hike Low fungerar i de allra flesta väder. Den är luftig nog för att under varma dagar kännas skön och välventilerad. När det är slaskigt och kallt håller den all fukt ute med hjälp av Gore-Tex. Inte en enda gång, trots en ovanligt blöt och slaskig testperiod, blir testpanelens fötter blöta. Även under mildare vinterdagar fungerar Viking Anaconda Hike Low bra: tillräckligt varm och med ett bra grepp. Blir det däremot väldigt halt är broddar ett bra komplement.

Hikingskorna från Viking fungerar större delen av året, ger en fantastiskt skön dämpning och har ett bra grepp. Boa Fit-snörningen gör att de är snabba att få av och på, samtidigt som det är en smidig lösning för den som av olika anledningar har svårt att snöra ett par skor. Viking Anaconda Hike Low är helt enkelt ett par utmärkta skor att ha på sig, oavsett om du ska promenera i stan eller ska på tur i din närmsta nationalpark.

Mycket bra dämpning, väldigt sköna, fungerar på många olika underlag, går att använda under stor del av året
Snörningen kan behöva tightas till efter ett tag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. ECCO Biom 2.1 X Country W

Slittåliga outdoorskor med Gore Tex-skydd, som passar perfekt för smala fötter

Vattentäta: Ja Yttermaterial: Ripstop-textil med Gore Tex-skydd Material yttersula: Ecco Performance Rubber+ Antal färger: 4 Storlek: 35–42

ECCO Biom 2.1 X Country W är en outdoorsko i form av en vattentålig sneaker. ECCO beskriver skon som gjord för snabb vandring och fartfyllda aktiviteter, så inte en vandringskänga men samtidigt mer rejäl än en löparsko. Tillverkaren har pepprat skorna med funktionsmaterial, som kan sammanfattas med att Biom 2.1 X Country W både är vattentäta och mycket slittåliga.

Outdoorskor som passar bäst för smala fötter

Det är starkt rekommenderat att prova Biom 2.1 X Country W innan inköp. Denna outdoorsko upplevs nämligen som smal i modellen, och har inte heller särskilt mycket giv på bredden. Har man breda fötter är det stor risk att skon kommer klämma åt mitt på foten. Visserligen töjer den sig något med tiden, om man lättar på skosnörena och ger foten utrymme att bre ut sig mer uppåt. Men det är tydligt att Biom 2.1 X Country W är konstruerade för smala fötter.

Även om man har smala fötter, så tar det några promenader att gå in Biom 2.1 X Country W. Vår erfarenhet av andra ECCO-skor är dock att när skorna väl gåtts in och formats efter fötterna, blir de otroligt bekväma och behåller sin komfort för lång tid framöver. Dessa outdoorskor för dam funkar lika väl för power walks på asfalt som för skogsturer. Även om de i förhållande till hur rejäla och funktionella de är känns väldigt lätta, så upplevs Biom 2.1 X Country W inte ideala för löpning. Särskilt inte på sommaren när man vill ha en sko som andas bättre.

Rejält slittåliga och klarar av regn utan att läcka in

Slittåligheten i Biom 2.1 X Country W är mycket god. Efter ett års mycket flitig användning har skorna visserligen fläckats av sommarens blåbärsplockning, men någon annan åverkan syns det inga spår av. Yttersulan är fortfarande i mycket fint skick, med ett grovt mönster som ger ett bra grepp även när man går i lite terräng. Inte ens hälens kant har blivit sliten, en punkt som annars ofta snabbt blir nött.

ECCO Biom 2.1 X Country W

Vill man kunna promenera i alla väder, så är det ett stort plus att Biom 2.1 X Country W är utrustade med Gore Tex-skydd. Det gör skorna helt vattentäta, att gå genom blött gräs eller råka trampa i en vattenpöl leder inte till våta strumpor. Dock upplevs vattentätheten försämras något med användning. Efter ett år känns skorna ibland svagt fuktiga i tårna, efter en utevistelse i riktigt ihållande regn. Men då handlar det också om ett par skor som fått utstå många, många mil av promenader. Jämfört med många andra outdoorskor av snarlik typ så upplevs ECCO Biom 2.1 X Country W därför som sanna slitvargar, och riktigt prisvärda sådana dessutom.

Rejäla men samtidigt lätta, tål vatten väl, bra grepp i sulan, snygg design
Smal passform, tar lite tid att gå in
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Adidas Terrex AX4 Hiking Shoes

En stabil outdoorsko med bra grepp som passar torrt väder bäst

Vattentäta: Nej Yttermaterial: Ovandel i mesh med syntetiska överdrag Material yttersula: Gummi Antal färger: 5 Storlek: 36-44

Adidas Terrex AX4 Hiking Shoes är en outdoorsko som är framtagen för att passa fötterna oavsett vad man är sugen på för äventyr. Detta klassas som en vandringssko (vilket inte är samma sak som en vandringskänga) och passar därför bra även i lite snårigare terräng, som enklare fjällturer över dagen eller en rejäl svamppromenad. Men de är mer allsidiga än så. Terrex AX4 är sköna att dra på inför morgonpromenaden, en heldag på Skansen eller många timmar i lekparken.

Sko som ger bra stöd utan att kännas stel

Adidas Terrex AX4 Hiking Shoes är en stabil sko, men som för den sakens skull inte känns stel. Tvärtom så upplevs de mjuka och sköna. I vårt test upplevs storlekarna som normala (true to size) med en dragning åt det lite större hållet. Terrex AX4 Hiking Shoes behövdes inte gås in och gav inga skavsår alls. Detta kan naturligtvis variera beroende på fotens form och hur pass bra man lyckas matcha sin storlek, men under vårt test slogs vi av hur bekväma skorna var redan vid första användning.

Skosnörena är runda men ganska tjocka, och är därför enkla att knyta. Knuten glider inte upp under användning, utan sitter kvar genom hela promenaden eller skogsturen. De har bra grepp även på lite halare underlag som bergshällar, fuktiga rötter och löv som fallit och börjar förmultna.

Outdoorsko som bäst passar torr väderlek

På sommaren upplevs Adidas Terrex AX4 Hiking Shoes som välventilerade och inte särskilt svettiga. Samtidigt är de varma nog att använda en bra bit in på hösten, nästan ända tills dess att snön kommer, utan att behöva komplettera med tjockare strumpor. Har man lätt att frysa om tårna, är ett par tunna strumpor i ull ett perfekt tillbehör.

Adidas Terrex AX4 Hiking Shoes

Det som drar ned betyget, är vattentätheten. Eftersom skon är klädd i mesh, har den svårt att hålla fukt ute. Under testet upptäcker vi att man snabbt blir fuktig som strumporna om man inte är lite försiktig med vart man sätter sina fötter. Går man igenom blött gräs exempelvis, släpper skorna in fukten.Tåhättan skyddar en aning, men tyvärr inte särskilt mycket. Adidas Terrex AX4 Hiking Shoes är helt klart skor som gör sig allra bäst under torra väderförhållanden.

Bortser man från att fötterna lätt blir fuktiga, är Adidas Terrex AX4 Hiking Shoes i övrigt en riktigt trevlig och prisvärd sko som passar för de allra flesta aktiviteter som inkluderar vandring. I vårt test har de fungerat utmärkt såväl på dagsturer i Abisko och Lofoten, som på rauksafari på Gotland. Så länge det inte är blött ute, vill säga.

Prisvärda, bra färgurval, stödjande med samtidigt mjuka, bra grepp
Är varken vattentäta eller vattenresistenta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av outdoorskor har vi låtit vanliga motionärer testa outdoorskor (som också saluförs som vandringsskor och vandringssneakers). De har promenerat både på gångvägar och i skogar nära hemmet men även vandrat dagsturer i mer kuperad terräng. De har vandrat med skorna på olika underlag och olika långa sträckor. I testet av skor har vi främst bedömt följande egenskaper:

Stabilitet och grepp: Ger skon stöd åt foten när terrängen är kuperad och ojämn? Hur är sulan på skon? Ger den ett bra grepp när man promenerar i skogen? Känns skon hal om man promenerar på asfalt en frostig morgon?

Vattentäthet och ventilation: Håller fötterna sig torra även om det är blött ute i naturen? Torkar ytskiktet snabbt efter en blöt promenad? Är skorna välventilerade eller blir man svettig om fötterna?

Komfort och passform: Är skorna sköna? Upplevs de som smala eller breda? Slipper man skoskav eller måste skorna gås in? Vad för typ av snörningssystem har skorna - är de lätta att knyta?

Slittålighet: Hur klarar materialet av slitage? Syns några nötningar på utsatta punkter vid tår och häl? Hur ser foder och innersula ut efter en tids användning?