Eltandborste: 16 produkter i test
Letar du efter en bra och effektiv eltandborste? Vi har testat ett stort urval av eltandborstar från märken som Oral-B, Philips och Beconfident. För att kunna utses till bäst i test, måste eltandborsten vara lätt att förstå, lätt att använda och hålla länge.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Eltandborste
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. En tandhygienist har ansvarat för upplägg och bestämt vilka testparametrar som ska granskas. Flera olika användare har deltagit i testet, såväl erfarna som oerfarna eltandborstare. Barn i ålderarna 2 till 7 år har använt barntandborstarna. Vi har fokuserat på att granska följande parametrar:
Funktion: Typ av borstteknik (oscilleringar, rotationer, pulseringar). Motoreffekt, borstlägen och utformning av borsthuvuden. Relevanta tillbehör och appstöd. Laddning och eventuella rese-kit.
Användning och ergonomi: Hur är eltandborsten att använda – grepp, kontroll och precision? Hur väl passar handtaget stora händer, mindre händer och barnhänder? Har eltandborsten bra funktioner för att motivera användaren att bli bättre på att borsta tänderna?
Borstresultat och renhetskänsla: Särskilt fokus på svåråtkomliga utrymmen där det samlas bakteriebeläggningar, exempelvis vid tandköttskanten, långt in i munnen vid kindtänderna samt utrymmena mellan tänderna.
Eltandborstarnas prisvärde baseras på hur väl modellerna uppfyller förväntningarna på parametrarna ovan i förhållande till priset. De eltandborstar som presterar bra behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.
Fler tester av hälsoprodukter
Andra tester av godsaker
1. Oral B Pro 3 3000 → BÄST I TEST ELTANDBORSTE
En lättanvänd eltandborste av bra kvalitet och basutbud av funktioner
Det är lätt att förblindas av den nya generationens eltandborstar som erbjuder både AI-teknik och smarta appar för att optimera tandborstningen. Oral B Pro 3 3000 kommer inte med några sådana finesser, men är trots det (eller kanske just därför) en riktigt bra eltandborste i all sin enkelhet. Är man inte intresserad av att tandborstningen ska bli ytterligare ett fall av gamification, är det nämligen onödigt att betala för den sortens funktioner.
Eltandborste med samtliga basfunktioner
Oral B Pro 3 3000 har naturligtvis alla de funktioner som man förväntar sig av en eltandborste nu för tiden. Den inbyggda timern vibrerar pulserande var 30:e sekund när det är dags att byta sektion i munnen med tandborsten. Efter 2 minuter vibrerar den extra lång tid, för att indikera att tandborstningen är över. Den fortsätter dock borsta, vilket vi uppskattar. Eltandborstar som stänger av sig själva efter två minuter, är nämligen inget annat än irriterande. Man känner sig som bekant inte alltid helt klar även om timern tycker att man är det.
Som sig bör, varnar Oral B Pro 3 3000 om du borstar för hår med hjälp av en trycksensor. Dels lyser en lampa i rött på själva tandborsten, men om man inte har synen på sin sida, pausar den även borstningsoscillationerna väldigt snabbt för att markera att lätta lite på trycket.
En knapp gör allt
Oral B Pro 3 3000 har tre borstningslägen. Det första och gissningsvis mest använda programmet, är det för daglig rengöring. Klickar man en gång till på startknappen efter man slagit på den i läget för daglig rengöring, byter den till läget för en mer ömsint borstning: “sensitive”. Ytterligare ett tryck på powerknappen tar en vidare till det sista programmet: “whitening”, eller polering. På denna tandborste finns det ingen display som visar vilket program man har valt, så det gäller att ha lite koll själv när man trycker igång den.
Det går inte att komma ifrån att detta är en eltandborste som brummar en hel del. Kanske särskilt om man har vant sig vid att premiummodellerna som Oral Bs iO-serie numera är relativt tystgående. Men å andra sidan är inte Oral B Pro 3 3000 ovanligt högljudd. Mest väsen för den när man klickar igång det vitgörande programmet. Ljudet kommer då som i svallvågor, vilket förstärker ljudbilden något.
Samma tandborste - olika tillbehör
När man ska köpa en eltandborste, kan det kännas en rätt rörigt med alla olika sifferkombinationer som modellerna har. Oral B Pro 3 3000 är inget undantag, men det är lättare än vad man tror att knäcka koden. Modellen som heter Oral B Pro 3 3000 är basutförandet av denna eltandborste och levereras tillsammans med en laddare och ett tandborsthuvud. 3500 och 3900 är samma tandborste, med fler tillbehör. Lådan som heter 3900 innehåller två exemplar av borsten; praktiskt om man ska köpa tandborste till två syskon.
Gemensamt för alla dessa förpackningar och “modeller” är att det är en riktigt prisvärd och lättanvänd eltandborste som du kommer få hem. Den laddar snabbt och har en batteritid som räcker ungefär 10 dagar. Det svåraste är att hålla koll på vilket program man använder för stunden. Men efter några dagars användning sitter det nästan i muskelminnet, hur många knapptryckningar som behövs för de olika programmen.
2. Oral-B iO 10 → BÄSTA PREMIUMVAL
En eltandborste med avancerade funktioner, för den som gillar AI-teknik
På frågan om man egentligen behöver en så avancerad tandborste som Oral- B iO 10 sitter juryn fortfarande i överläggningar. Men vår testpanel är eniga om att letar man efter en eltandborste i premiumsegmentet, är det svårt att bli besviken av Oral- B iO 10.
Oral-B iO 10 är bekant från tidigare modeller
Har man använt någon av de tidigare modellerna i iO-serien, och då främst 9s kommer man som användare känna igen sig i allt från appen till de olika programmen det går att välja mellan. I Oral-B iO 10 finns nämligen samma program som i föregångaren 9s. Det är även samma app som används till båda tandborstarna. Då är det lätt att undra vad som skiljer dem åt. Svaret sitter i laddpucken.
Laddpucken ser vid första anblick likadan ut, som laddaren för 9s. Men när man börjar borsta lyser den upp och räknar ned borstningen åt dig. Den visar även med hjälp av markeringar uppdelade i 6 sektioner, vart i munnen det är dags att borsta. Givetvis behöver man inte laddpucken för att få nedräkning och indikationer om när det är läge att gå vidare till bästa del av munnen med tandborsten. Detta sköter tandborsten också på egen hand med hjälp av vibrationer.
Tydlig färgskärm med timer och programval
Oral- B iO 10 har även en snygg och tydlig färgskärm på framsidan av tandborsten. Dels visar en timer hur lång tid du har borstat och har man borstat hela den rekommenderade tiden på två minuter, belönas man med en smiley. Har man slarvigt, får man istället en besviken emoji som straff.
På skärmen ser man även vilket borstprogram som man har valt. Tandborsten har hela sju olika program: daglig rengöring, mjuk, tandköttsvård, intensiv rengöring, vitgörande, superkänslig samt tungrengöring. I ärlighetens namn visar det sig att samtliga testare snabbt hittar ett program de gillar mest och använder det vid nästan alla borsttillfällen. Mest uppskattade är programmen för superkänslig borstning och den vitgörande borsprogrammet.
Appen gör borstningen komplett
Appen är egentligen vad som tar Oral-B iO 10 från att vara en bra premiumborste, till att vara en häftig techborste. Det är nämligen med appen som du kan dra nytta av AI-tekniken och 3D-tandspårningen. Genom appen kan du i realtid följa din egen tandborsting (eller smygtitta på barnens tandborstning). 3D-spårningen följer tydligt hur du borstar tänderna på deras både de bakre, övre och främre tandytorna. Den låter dig veta när du är klar - och här är den rätt petig. Faktum är att det ofta tar lite längre tid än två minuter, för att appen ska känna sig nöjd med din insats för tänderna.
Genom appen kan du också ställa in och använda olika sorters program, för att ytterligare effektivisera din munhygien. Man kan genom appen välja ett mål med sin tandborstning: fräsch andedräkt, plackbekämpning, vitgörande, tandköttsvård samt ett särskilt program för rengöring av tandproteser. Följer man sitt valda program, belönas man med medaljer i appen. Behövs gamification för en god tandhälsa? Kanske inte, men vem gillar att bryta en streak i sitt rengöringsgame?
Vad är det för skillnad på Oral-B iO 9s och 10?
Precis som 9s, kommer iO10 med ett resefodral som laddas - något som är mycket praktiskt. Då fungerar nämligen resefodralet som en portabel laddare. Detta innebär att du inte behöver fundera över adapter till olika länders grenuttag. Med detta sagt, är batteritiden i iO 10 väldigt bra. Ska man resa iväg i en vecka och man laddar sin borste innan avresa, är sannolikheten att du kommer behöva ladda den innan du kommer hem igen låg.
Oral-B iO 10 är en mycket kompetent och effektiv, om än väldigt dyr eltandborste. Har man en Oral-B iO 9s och är ute efter en uppgradering, kan man dock hålla i plånboken. 9s är en tandborste som är precis lika bra som iO 10, det är faktiskt främst laddaren som skiljer de två modellerna åt.
Bra pris hos:
3. Oral-B Pro 600 → BÄSTA BILLIGA ELTANDBORSTE
Bra budgetborste men har relativt svag motoreffekt
Oral-B Pro 600 är en eltandborste som snabbt blir en trogen kompanjon i de dagliga badrumsbestyren. Om man främst är intresserad av en bra, grundlig tandborstning och värderar extrafunktioner lägre så är Pro 600 ett bra budgetalternativ.
Går att komplettera med andra borthuvuden
Med eltandborsten ingår ett laddbart handtag, en laddningsstation och medföljer gör även ett borsthuvud. Pro 600 kan också kompletteras med andra borsthuvuden och är bland annat kompatibel med Cross Action, Sensitive Clean, Floss Action, 3D White och Trizone. Tandborsten är utrustad med ett borstningsläge, Daily Clean, som arbetar med 8800 oscilleringar/rotationer och 20000 pulseringar i sitt rörelsemönster.
Batteriet räcker en dryg vecka
På Pro 600 finns en ljusindikator för hur laddat batteriet är. Användningstiden vid full laddning är cirka 30 minuter, vilket innebär omkring 6-7 dagar om man borstar drygt 2 minuter både morgon och kväll. Tandborsten är även utrustad med mekanisk trycksensor för skonsam borstning, samt en timer på 2 minuter för att motivera till att den används rekommenderad borsttid. I jämförelse med Oral-B Pro 2000 modellen så känns Pro 600 som att den går på ett dåligt batteri. Den har helt enkelt inte samma kraft i motorn. Men den är ändå bättre än vanlig manuell tandborste och gör sitt jobb troget under längre perioder utan att tappa i effektivitet. Oral-B Pro 600 är därför att rekommendera till den som vill ha en bra eltandborste utan att lägga någon större summa pengar på den.
4. Oral-B iO Series 9s
En dyr tandborste som gör tänderna skinande rena och borstningen till en lek
Att Oral-B vet vad dom gör när det kommer till eltandborstar, det råder det ingen tvekan om. År efter år visar de vart skåpet ska stå, och deras premiumtandborste Oral-B iO Series 9s är verkligen inget undantag.
Man kan tycka att prislappen är i det saftigaste laget, men vill man ha en tandborste med extra finesser och snygg design kan det ändå vara en bra investering. Oral-B iO Series 9s ger onekligen rena tänder – man känner verkligen stor skillnad på en gång.
App-stödet hjälper med tandborstningen
Det är lätt att avfärda bluetooth och app-stöd som funktioner utan värde. Och visst får man rena tänder även utan den 3D-tracking som Oral-B iO Series 9s bjuder på, men det vore att ljuga om man påstod att det inte blir lättare att göra tänderna fläckfritt rena med hjälp av dessa funktioner. Faktum är att appen ger ett så bra stöd att man nästan börjar tvivla på sig tidigare förmåga att borsta tänderna, då man inser hur lätt det är att slarva. Appen leder dig genom alla delar av munnen och tändernas alla sidor. Med hjälp av bildstöd i appen, blir det tydligt hur man ska borsta och när tänderna är rena.
Givetvis har denna borste en inbyggd timer, något annat vore rent ut sagt märkligt för en tandborste i denna prisklass. Var 30:e sekund känner man en snabbpaus i vibrationen, vilket påminner en om att det är dags att gå vidare till nästa del av munnen.
Med appens hjälp kan man även följa specifika program. Varför inte ett 4 veckor långt program för att bekämpa plack, till exempel? Det finns flera olika program att välja bland och då får man även tips om tillbehör att använda (spoiler alert: se till att ha munskölj och tandtråd hemma – annars kommer appen inte alls bli särskilt imponerad av dig).
Det går så klart utmärkt att använda Oral-B iO Series 9s även utan appen. Då är det bara att knäppa igång borsten, välja en av de 7 borstlägena och köra.
Magnetisk laddare
Laddaren är magnetisk, vilket känns roligt och high-tech. Som om det inte vore nog, har reseetuiet en laddningsfunktion. Detta innebär att det räcker med att packa det laddade fodralet när man ska iväg - och lämna den magnetiska laddaren hemma.
För att göra borsten ännu lite fräsigare, kan man välja olika färger på ljusringen. Borsten har även en LED-display som visar valt borstningsläge och en glad gubbe när du har borstat bra (och, så klart, en besviken gubbe om du slarvar – var beredd på tandborstshaming om du inte sköter dig).
Vill man lägga en extra slant på en tandborste som ger resultat som verkligen både syns och känns, då borde Oral-B iO Series 9s genast åka upp på önskelistan.
Oral-B iO 3S tillhör samma familj som märkets avancerade (och dyra) tandborstar med AI-teknik och appstöd, men detta är en avskalad och betydligt mer prisvänlig variant. Visserligen saknar den AI-teknik, men ärligt talat: det är knappast nödvändigt med artificiell intelligens för att borsta tänderna. Det är något man klarar med sin alldeles egna förmåga.
En billigare modell i Oral-Bs iO-serie
Oral-B iO 3S är väsentligt billigare än släktingarna iO 9 och iO 10. Men naturligtvis finns det också stora skillnader mellan denna enklare variant och de dyrare modellerna. Oral-B iO 3S har bara tre program att välja bland: daily clean, sensitive och whitening. I våra tester av de dyrare modellerna, är det just dessa program som det brukar sluta med att våra testpersoner främst använder. Det är med andra ord ett klokt urval av program, som man växlar mellan genom att trycka på knappen med pricken. Samma knapp lyser upp i gult när det är dags att byta borsthuvud.
Borsthuvudet som används är samma som övriga iO-serien. Detta på gott och ont. Det är ett bra borsthuvud, men också väsentligt mycket dyrare än Oral-Bs klassiska borsthuvuden till övriga eltandborstar. Tittar man under borsten, upptäcker man dock en skillnad. Oral-B iO 3S använder sig inte av samma magnetiska puck som de dyrare borstarna i serien. Istället kommer Oral-B iO 3S med den vanliga laddaren med en pigg i mitten. Detta spelar dock föga roll för funktionaliteten.
Bra batteritid, men avsaknad av display
Batteritiden är, precis som med Oral-Bs borstar i stort, väldigt bra. Det hörs tydligt på borsten när batteriet är på väg att ge upp. Det syns dessutom tydligt om man trycker för hårt under borstning. Oral-B iO 3S är uttrustad med en trycksensor och en ring direkt under borsthuvudet lyser upp i rött om man är för hårdhänt.
Detta är en riktigt bra tandborste för den som inte känner en innerlig längtan efter appar och AI. Den har alla de funktioner som behövs och finns dessutom i tre olika färger att välja mellan (svart, blå och rosa). Tänderna blir rena och tandborsten blir snabbt ett uppskattat och prisvärt sällskap i badrummet. Det enda vi saknar är den tydliga LED-displayen som finns på iO-seriens dyrare borstar - men även den klarar man sig ärligt talat utan, det är mest en vanesak.
Bra pris hos:
6. Philips Sonicare Protective Clean 4300
Bra prisvärd sonisk borste för den som vill ha en enkel tandborste utan finesser
Här har Philips skalat bort allt onödigt och satsat på en enkel men bra borste. Detta är en sonisk tandborste med två borstlägen som kör en tvåminuterstimer, säger ifrån när du borstar för hårt och inte mycket mer i övrigt – men till ett riktigt bra pris.
Bra basfunktioner och timer som går att pausa
Protective clean är en enkel elektrisk tandborste av det modernare slaget. Den borstar dina tänder i två lägen, och har en inbyggd 2-minuterstimer som säger till när det är dags att byta zon i munnen var 30:e sekund. TIll skillnad från många tandborstar går denna timer även att pausa för att till exempel spotta flera gånger utan att programmet börjar om – det tar helt enkelt vid där det avbröts. Det gillar vi skarpt!
Tandborsthuvudet är ganska litet, bara något större än det runda huvudet på många oscillerande borstar. Detta gör att det även passar större barn och dem som tycker att det är svårare att komma åt med lite större huvud. Det enda “avancerade” med huvudet är att det håller koll på hur många borstningar du har gjort, och indikerar med en lampa på handtaget när det börjar bli dags att byta ut det. Borstar du för hårt säger tandborsten ifrån med ett högt pulserande.
Bara en knapp till allt
Samma knapp används till att slå på borsten och byta program: Trycker du en gång startar borsten, ett ytterligare tryck inom cirka 3 sekunder byter intensitet. Efter 3–4 sekunder kommer borsten i stället att pausa/stänga av sig om du trycker på knappen. Det är alltså bara alldeles i början av en borstcykel som det går att byta intensitet. Som många soniska borstar kan även denna kittla ganska rejält vid användning om du inte är van, och ett förslag är då att du börjar på den något mildare inställningen ett par dagar. Du kommer ändå att känna dig rejält ren i munnen.
Laddningen går smidigt på en liten puck med sladd, och det tycks som att den beräknade batteritiden på cirka 14 dagar stämmer bra. Visst kan det vara roligt med appar, många program och avancerade inställningar. Men för den som bara vill ha en enkel tandborste som gör vad den ska till ett bra pris är detta ett riktigt bra alternativ bland soniska borstar.
7. Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 eltandborste, HX6850/57
En stilren sonisk tandborste med UV-rengöring för den bacillrädda
ProtectiveClean 5100 har en snygg svart färg och ett bra paket med basfunktioner. Den har tre program och inbyggd timer som säger till när det är dags att byta zon, och den varnar om du trycker för hårt. Den är ett bra val för dig som vill ha en lite mer avancerad tandborste men inte önskar appstöd och liknande lyxfunktioner,
Kommer med en UV-station som ska döda bakterier och virus
Det som sticker ut med den variant som testats är att den utöver resefodral kommer med en hel liten station för desinficering med UV-ljus för upp till två borsthuvuden åt gången. Det ska erkännas att ingen i testpanelen har några enorma anlag för bacillskräck, men rengöringen testas ändå varje gång borsten laddas (dock inte dagligen, då det saknas eluttag i badrummet). Panelen får inte intrycket att särskilt mycket händer vid UV-belysningen, men å andra sidan innebär det att borsthuvudet står i ett litet “hus” och inte blir dammigt, vilket kan vara trevligt om man använder stationen dagligen. Nackdelen är att laddaren blir 10 gånger så stor som en liten enkelladdare utan UV-station.
Riktigt effektiv tryck-feedback och bra batteritid
Till skillnad från billigare modeller reagerar 5100 med ett pulserande i handtaget vid bara ett aningen för hårt tryck – en bra påminnelse om man brukar borsta för hårt. Timern fungerar fint och säger till var 30:e sekund när det är dags att byta zon. Är ni två som delar på samma handtag kommer tandborsthuvudena ihåg vilket program ni senast körde på, förutsatt att ni har kompatibla tandborsthuvuden – annars är det lätt att byta program med handtagets andra knapp.
På det stora hela är 5100 en bra mellanstegsborste för dig som vill ha en mer avancerad tandborste än basutbudet, men inte vill betala tusenlappen extra för appuppkoppling och liknande “lyxfunktioner”. Om du dessutom uppskattar att ge borsthuvudet regelbunden desinficering är denna modell ett bra val.
8. Sonicare 9900 Prestige - Eltandborste med SenseIQ
Riktigt dyr men lyxig borste för den som vill ha den senaste tekniken som AI och app
När det kommer till eltandborstar så får väl denna borste liknas vid en sprillans ny Lexus. Lyxig, tjusig – och långt ifrån alla har råd med en. Men den som har turen att ha det får en väloljad maskin som kommer hålla dig nöjd i många år.
Lyxiga tillbehör och stilren knappfri design
Prestige har en snygg slät finish där knapparna saknar tydliga kanter. Handtaget är lite nättare än på Philips andra modeller vilket gör den både lättförvarad och smidig. Testexemplaret har en matt champagnetonad yta, roseguldsdetaljer och kommer med ett riktigt smidigt resefodral som laddar tandborsten medan den förvaras – du kan alltså lämna laddstationen hemma när du reser.
Det är till en början lite krångligt att para tandborsten med mobilen, men efter en uppdatering på laddaren fungerar det felfritt. Även appen fungerar bra och för statistik över hur och hur länge du borstar, när tandborsthuvudet bör bytas och loggar dina ”borstningssessioner”. Du behöver heller inte ha telefonen med dig – de borstningar du gör utan appen lagras i tandborsten tills du kopplar upp dig nästa gång.
Utöver statistik kan appen också guida och ge dig feedback på borstningen i realtid. Det syns tydligt i grafiken när det är dags att byta mellan de sex zonerna i munnen (något som även signaleras genom en kort paus i vibrationerna var 20:e sekund) och tandborsten känner själv av vilken del av zonen du borstar. Detta passar särskilt bra för den tävlingsinriktade, då det snabbt blir en sport att få samtliga områden i appens grafik vita. Dessvärre fungerar inte feedbacken hundraprocentigt och du kan finna dig stå och vinkla tandborsten i olika vinklar på samma ställe i munnen för att försöka få appen att koppla på – snarare än att fokusera på att få hela zonen så ren som möjligt.
Flera rengöringsprogram och automatisk feedback
Philips tandborstar är soniska, vilket innebär att huvudet inte roterar utan vibrerar högfrekvent – upp till 62 000 vibrationer i minuten. Detta kan kittla rejält för den ovane, men står man ut ett par dagar så vänjer man sig snabbt – det går även att justera ned intensiteten i tre steg.
Borsten är utrustad med AI som känner av om du trycker för hårt och då automatiskt minskar intensiteten för att skydda din emalj. Botten på tandborsten lyser också upp i olika färger om du om du använder fel teknik, som att trycka för hårt eller ”skrubba” – det känns i handtaget och syns tydligt i badrumsspegeln som en effektiv påminnelse.
Det finns fem rengöringsprogram där du även kan rengöra tandkött, fokusera extra på att få bort missfärgningar eller extra varsam borstning. Att växla mellan programmen fungerar fint, både på handtaget (när vi väl hittar den osynliga knappen) och i appen.
På det stora hela är Prestige 9900 en riktigt bra tandborste. Den är snygg, lyxig och vi har aldrig känt oss så rena i munnen som efter ett White+-program. Prislappen är nästan chockerande saftig, men vill du ha det smidigaste resefodralet och den snyggaste tandborsten parat med den senaste tekniken inom soniska eltandborstar så är det här produkten för dig.
Bra pris hos:
Precis som andra Sonicare-tandborstar bjuder även Philips Sonicare Protective Clean på en riktigt kittlande upplevelse till en början. Vid första användningen blir man rentav lite fundersam över om det verkligen ska pirra så mycket i munnen. Det är den soniska borstmetoden som orsakar denna killande borststund. Som tur är vänjer man sig snabbt, och snart känns andra eltandborstar nästan lite väl brummande i jämförelse.
Snygg och slimmad design
Protective Clean är en slimmad tandborste. Designen är riktigt snygg och att den är svart känns stilrent och snyggt där den står i badrummet i väntan på nästa tandborstning. Tandborsten är dessutom väldigt skön att hålla i med en lagom tyngd som får den att ligga perfekt i handen, utan att för den sakens skull vara tung.
Medan Protective Clean bara erbjuder två program, ett för rengöring och ett för vitare tänder, är borsten utrustad med en funktion som kallas för BrushSync. Detta innebär att eltandborsten synkar med det tandborsthuvud man har valt och väljer program anpassat efter det (under förutsättning att man använder ett borsthuvud för Sonicare-linjen).
Inbygd timer håller koll
En timer håller koll att man borstar tänderna i de rekommenderade två minuterna och indikerar när det är dags att gå vidare till nästa del av munnen. Dessutom påminner tandborsten om när det är läge att byta borsthuvud, något som är praktiskt för alla som har en tendens att glömma byta så pass ofta som sig bör.
Detta är en prisvärd eltandborste i mellansegmentet som rengör tänderna effektivt och samtidigt ser snygg ut på handfatet. Och den kittlande upplevelsen – den är faktiskt riktigt angenäm efter ett tag.
Bra pris hos:
10. Philips Sonicare Diamond Clean
Lätt och ergonomisk eltandborste som borstar högeffektivt och är tyst, stilren design
Första gångerna man borstar tänderna med Philips Sonicare Diamond Clean kittlar det i munnen. Det är inte obehagligt, snarare intressant, en känsla som måste upplevas för att förstå. 31000 pulserande rörelser per minut sätter fart på saliven och munnen måste hållas stängd, annars lär du skvätta ner badrumsspegeln. Den soniska borsttekniken för in vätska mellan tänderna och längs tandköttskanten. Efter några dagar lär man sig att gilla Philips borstteknik, munnen känns ren och fräsch.
En av de snyggaste eltandborstarna
Enligt vår mening gör Philips de snyggaste eltandborstarna på marknaden. Batteritiden är utmärkt, ett medföljande glas fungerar som trådlös laddstation, en stilren och praktiskt lösning som funkar med både 110 och 230 volt. Det ingår dessutom ett resefodral som laddas via USB, även detta är praktiskt då man slipper ta med en särskild laddare.
Ergonomisk grepp
Borsten är relativt lätt samtidigt som greppet är tunt och ergonomiskt utformat vilket gör det enklare att nå kindtänderna. Det finns fem borstprogram och en inbyggd timer meddelar då man är klar med varje fjärdedel av munnen. Timern är inte lika pedagogiskt som Oral-B:s dyrare modeller men fungerar bra. Philips har 60-dagars nöjdhetsgaranti, du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd. Har man väl lärt sig gilla Philips borstteknik vill man absolut fortsätta.
Bra pris hos:
Oral-B Junior är en eltandborste som riktar sig till de yngre medlemmarna i familjen. För att appellera till denna något yngre publik, kommer tandborsten i två glada färger: grön och lila, vilket verkligen gör dem till glada färgklickar på handfatet.
Oral-B Junior kommer vare sig med någon tillhörande app eller några större finesser. Men när vi låter vår unga testpanel använda tandborstarna under flera månaders tid inser vi att det faktiskt inte behövs en app som bjuder på gamification eller massor av olika lägen för att barnen ska tycka om dem. Faktum är att den enkla användningen är ett stort plus i kanten.
Timer hjälper barnen att hålla koll
Denna tandborste, precis som de flesta andra, har en inbyggd timer. Detta inbär att den vibrerar var 30:e sekund för att påminna om att det är dags att byta till nästa borstzon i munnen. Efter två minuter vibrerar den ett par extra gånger, för att indikera att man uppfyllt den rekommenderade borsttiden. Till skillnad från en del andra tandborstar, stängs den inte automatiskt av vid slutvibrationen – detta gillar vi. Det är inte alltid man känner sig klar efter två minuter och då är det skönt att slippa påbörja en ny tandborstningscykel. Trycker man för hårt, anpassar tandborsten rörelserna för att inte slita i onödan på tänder och tandkött.
Tandborstningen blir lite roligare
När vi testat andra eltandborstar för barn, har vi märkt hur de som är soniska kittlar lite väl mycket i barnens munnar. Detta är inte en sonisk tandborste och brummar därför mer än kittlar. Visst kan det få barnens näsor att klia en smula, men det är en vanesak. Barnen kommer snabbt att uppskatta tandborstningen som går på en räls. Det visar sig nämligen vara högst pedagogiskt med en timer och många av diskussionerna kring tandborstningens längd upphör när det blir tydligt hur långt man kommit.
Oral-B Junior är en utmärkt eltandborste för barn från 6 år och uppåt.
Bra pris hos:
12. Philips Sonicare For Kids
Färgglad med klistermärken, bra ljudsignal och app som styr borstningen
Philips Sonicare For Kids är en barnanpassad eltandborste som lyckas imponera på så gott som alla områden men tyvärr faller något på mållinjen.
Svårt att komma åt med borsthuvudet
Det är utformningen av själva borsthuvudet vi inte riktigt kan begripa oss på. Att komma åt längst in i munnen och i utrymmena mellan tänderna är alltid en utmaning, men extra komplicerat blir det i en liten barnmun. Ändå har Philips valt att göra sitt borsthuvud avlångt och relativt stort. För de minsta barnen är det tveksamt om man kommer åt överallt, hos större barn funkar det bättre. Vi hade gärna sett ett litet, runt borsthuvud istället.
Klistermärken för att dekorera medföljer
I övrigt känns dock Philips Sonicare For Kids väldigt genomtänkt för sin målgrupp. Med tandborsten medföljer ett urval klistermärken med vilka barnet själv kan bestämma utseendet på den. Färgskalan är pigg och glad, och det uppladdningsbara handtaget är greppvänligt för olika handstorlekar. Motorn känns både stark och effektiv. Eltandborsten har en rolig musikslinga som signalerar när det är dags att byta sida av käken och när man ska byta från undre till övre tandraden. Den har också en "Kid timer" som under 90 dagar gradvis ökar borstningens tid till den rekommenderade längden på 2,5 minut. Barnet övas omedvetet i att borsta längre och längre.
Med Philips Sonicare For Kids har tandborstningen utan tvekan blivit både enklare och roligare. Med ett smidigare borsthuvud hade det kunnat bli en riktig fullpot.
Bra pris hos:
Med en snygg och slimmad design, är Beconfident Sonic Whitening Toothbrush en eltandborste som ligger väldigt skönt i handen. Genom 38 000 vibrationer i minuten, känns det dessutom som att tänderna blir härligt rena.
Kittlande effektiv tandborste
Beconfident Sonic Whitening Toothbrush är en sonisk eltandborste, och precis som med alla andra soniska tandborstar kittlar den en del vid användning, men man vänjer sig snabbt. Att en tandborste är sonisk innebär att den vibrerar (medan en oscillerande roterar). Viktigt att tänka med en sonisk tandborste, är att man hela tiden ska göra tandborströrelser själv – detta behöver man inte med en oscillerande på samma sätt. Det är därför bra att ha koll på att det är en sonisk tandborste man har, så man inte missar detta viktiga moment.
En av säljpunkterna med Beconfident Sonic Whitening Toothbrush är att den ska hjälpa till att borsta tänderna vitare. Till sin hjälp har den Beconfidents egna utbud av tandkräm med ett relativt brett smakutbud. 5 olika smaker går det att välja bland. För den som känner sig osäker, finns ett paket med miniatyrer av de fem varianterna så man kan testa sig fram till sin favorit. Smaker som kokos och jordgubb kommer inte vara för alla, men det finns även mer traditionella smakbilder som mint.
Timer påminner om när det är dags att byta zon
Beconfident Sonic Whitening Toothbrush har en inbyggd timer om två minuter. Var 30:e sekund vibrerar den för att påminna om att det är dags att byta zon i munnen och efter två minuter stängs den av. Det går naturligtvis att slå på den igen om du upplever att du inte hunnit med någon tand så noga som du borde.
Det här är en eltandborste med ett borsthuvud som är riktigt bekvämt att använda. Tycker man inte om de rundare borstarna som många konkurrenter har, kommer man antagligen gilla dessa bättre. De ser ut som en klassisk tandborste helt enkelt, men lite mer nedslimmad vilket gör att den känns behaglig i munnen.
Batteritiden är bra och den står sig utan problem i en månad på landet under semestern då laddaren har glömts hemma.
Huruvida tänderna blir mycket vitare, tycker vi är svårt att avgöra, men rena och fina blir dom i alla fall.
Bra pris hos:
Oral-B Pro 700 och den snäppet billigare modellen Pro 600 är förvillande lika. Att priset också endast skiljer sig marginellt gör att det för en lekman inte är enkelt att begripa vad som utmärker den ena eltandborsten från den andra. I slutändan visar det sig handla om att Oral-B Pro 700 har en något mer uppdaterad design.
Fungerar med alla borsthuvuden från Oral-B
På insidan är förutsättningarna dock desamma. Med Pro 700 medföljer en laddningsstation, uppladdningsbart handtag och ett borsthuvud. Eltandborsten är kompatibel med alla typer av borsthuvuden från Oral-B, det inkluderar Cross Action, Sensi Clean, 3D White, Floss Action och TriZone.
Batteritid på drygt en vecka
När Pro 700 är fulladdad så räcker batteriet för ungefär en veckas användning, förutsatt att man borstar cirka 2 minuter per tillfälle två gånger om dagen. Eltandborsten har inbyggd mekanisk trycksensor, ett läge för borsten och på handtaget finns en batteriindikator. Med 8800 oscilleringar/rotationer och 20 000 pulseringar så gör Pro 700 ett godkänt jobb, men jämfört med Pro 2000 från Oral-B så känns denna motor både gammal och trött. Skillnaden kan höras med blotta örat. Är man ute efter en prisvärd budgetmodell av eltandborste så är Pro 600 att föredra, det extra man betalar för designen hos Pro 700 är inget vi kan rekommendera att lägga pengar på. Tillåter budgeten ett större inköp tycker vi snarare att man ska hoppa upp till 2000-serien från Oral-B för att verkligen få valuta för pengarna.
Bra pris hos:
15. GUM Sonic Daily Vit
Prisvärd och enkel eltandborste utan laddare för den som vill prova på eltandborste
GUM Sonic Daily ser ut som en vanlig tandborste och drivs i upp till tre månader på ett vanligt AAA-batteri. Borstningen kan inte helt tävla med de mer konventionella eltandborstarna men är ändå en prisvärd instegsmodell för någon som vill uppdatera sin manuella tandborste.
Skonsamt borsthuvud och lång batteritid
GUM Sonic Daily ser ut som en helt vanlig tandborste med ett smalt handtag och klassiskt borsthuvud – men med två gröna, lätt upphöjda knappar i ett gummimaterial på skaftet. Knapparna är tydligt markerade och reagerar lätt vid tryck med ett tydligt klick när tandborsten sätts på eller stängs av.
Borsthuvudet är bland det bästa med Sonic Daily. Det ser ut som ett ganska klassiskt tandborsthuvud vid en första anblick, men har delvis lite längre strån som även är avsmalnande i spetsen för att lätt komma åt svårtillgängliga områden i munnen, som mellan tänderna och i tandköttskanten. Stråna är väldigt mjuka och känns skonsamma på det där sättet som din tandläkare troligen skulle rekommendera dig medan hen bekymrat tittar på dina erosionsskador. Panelen hade kanske önskat ett något mindre huvud, eller åtminstone möjligheten att komplettera med borsthuvuden i mindre storlek.
Det finns inget inbyggt skydd mot att borsta för hårt, men på grund av de mjuka borsten så upplever panelen att tandborsten ändå blir väldigt skonsam mot både tandkött och emalj vid användning. Det ingår heller inga borstningsprogram eller någon timer – där får du hålla reda på tiden på samma sätt som vid manuell borstning.
Okej vibrationer i en bra instegs-eltandborste
Vibrationera är ärligt talat inte mer än en okej. De motsvarar ungefär mellanskiktet på de flesta ställbara eltandborstar panelen testar, och är man van vid en oscillerande tandborste tycker man troligtvis inte att denna gör sitt jobb bra nog. Byter du däremot upp dig från en manuell tandborste får du ändå en klar förbättring av de milda vibrationerna, de långa mjuka stråna och smidigheten i en borste som enkelt ryms i necessären – och håller 2–3 månader på ett AAA-batteri.
Gum Sonic Daily är en bra instegsborste för någon som vill prova på eltandborste utan att spendera en förmögenhet, eller som reseborste när man inte vill behöva tänka på laddare. Den förenklar borstningen genom att kräva mindre rörelse vilket säkert kan passa både större barn och äldre konsumenter. Med tanke på det låga priset strax över hundralappen (inkluderat ett batteri) måste vi säga att det är en prisvärd instegsprodukt för den som inte tidigare haft någon eltandborste.
Bra pris hos:
FOREO ISSA 2 är en massa saker: snygg, kompakt, vattentät, hypoallergen och designad i Sverige. Men tyvärr så finns det en sak som den inte är - nämligen bra. Det råder inget tvivel om att det ligger mycket eftertanke bakom själva idéen. Men efter en tids användning kan man inte låta bli att undra om utvecklarna själva någonsin stoppat en FOREO ISSA 2 i munnen? För hur man än vrider och vänder på det - och den, så är tandborsthuvudet alldeles för stort.
Det är kanske inget man fastnar vid omgående, men när några dagar har passerat så känner man hur beläggningarna börjar byggas upp i alla de vrår där ISSA 2 helt enkelt inte kommer åt. Längst in bakom hörntänderna, på baksidan av de nedre framtänderna - listan kan tyvärr göras lång.
Alldeles för klumpigt tandborsthuvud
Det spelar heller ingen roll om man använder huvudet helt i silikon eller det med både silikon och PBT-polymerstrån. De är lika klumpiga oavsett. Från ett borsthuvud börjar silikonstråna till och med falla av när man i desperation tar i lite mer under borstningen, något som avskräcker rejält. Och att tandborsthuvudena är så usla är himla synd. För från skarven och nedåt har ISSA 2 rejält med potential.
Väldigt lång batteritid
Enligt FOREO ska en laddning räcka för ett helt års tandborstning och allt vi har sett tyder på att det stämmer. Tandborstens nätta storlek och låga vikt gör ihop med den smått otroliga batteritiden att ISSA2 är idealisk som resetandborste. Det är också riktigt smidigt att den laddas med en kabel rätt in i tandborsten, istället för att använda en utrymmeskrävande laddningsstation. Men det kan inte väga upp för att det endast finns ett borstningsläge, även om man kan justera hastigheten på det.
FOREO ISSA 2 får pluspoäng för den fina färgskalan, för batteritiden och för modet att våga tänka nytt. Men eltandborstar handlar först och främst om praktisk användning och inte om design. Om inte borsthuvudena görs om i grunden så finns det ingen anledning att ens överväga att köpa av denna eltandborste.
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. En tandhygienist har ansvarat för upplägg och bestämt vilka testparametrar som ska granskas. Flera olika användare har deltagit i testet, såväl erfarna som oerfarna eltandborstare. Barn i ålderarna 2 till 7 år har använt barntandborstarna. Vi har fokuserat på att granska följande parametrar:
Funktion: Typ av borstteknik (oscilleringar, rotationer, pulseringar). Motoreffekt, borstlägen och utformning av borsthuvuden. Relevanta tillbehör och appstöd. Laddning och eventuella rese-kit.
Användning och ergonomi: Hur är eltandborsten att använda – grepp, kontroll och precision? Hur väl passar handtaget stora händer, mindre händer och barnhänder? Har eltandborsten bra funktioner för att motivera användaren att bli bättre på att borsta tänderna?
Borstresultat och renhetskänsla: Särskilt fokus på svåråtkomliga utrymmen där det samlas bakteriebeläggningar, exempelvis vid tandköttskanten, långt in i munnen vid kindtänderna samt utrymmena mellan tänderna.
Eltandborstarnas prisvärde baseras på hur väl modellerna uppfyller förväntningarna på parametrarna ovan i förhållande till priset. De eltandborstar som presterar bra behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.
Fler tester av hälsoprodukter
Andra tester av godsaker
Fem tips när du ska köpa eltandborste
Att en eltandborste erbjuder en otrolig ökad mängd borsttag i minuten jämfört med en klassisk tandborste är inte svårt att förstå, och precis som inom alla områden av teknisk utveckling så hänger tekniken för förbättrad munhygien med. En eltandborste med bluetooth, egen app och LED-display kan absolut hjälpa dig att få en bättre munhälsa, även om det går att diskutera huruvida allt detta verkligen behövs för att slippa hål i tänderna? Här är några tips på vägen inför köp av eltandborste, så får du dra slutsatserna själv! En eltandborste är på vissa sätt bättre än en vanlig tandborste.
Eltandborste med många olika borsthuvuden
Tillsammans med en rimligt stark motor och antal oscilleringar (borströrelser) per minut, så är borsthuvudet det som känns viktigast att hålla koll på när man ska köpa en eltandborste. Med ett borsthuvud vars storlek och utformning passar ens mun och tänder blir slutresultatet bättre och tänderna och tandköttet mår bättre.
Förutom att borstarna går att få i olika storlek (då kan till exempel föräldrar och barn dela på en tandborste och bara byta huvud) samt utformning, så finns det även andra specialborstar. Vissa ska hjälpa bättre mot tandsten genom att rengöra djupare mellan tänderna, andra ska polera bättre och ge vitare tänder, eller bara vara väldigt mer skonsamma mot emalj och tandkött. En del modeller kommer med flera huvuden i förpackningen, andra har bara ett borsthuvud men möjlighet att köpa till fler för olika användningsområden.
Eltandborste med Bluetooth och app
Att de tekniska innovationerna som syns överallt i samhället även gäller för eltandborstar är föga förvånande. Den som älskar siffror och gillar att ha stenkoll på sin munhälsa kommer säkert uppskatta de modeller som kommer med Bluetooth och tillhörande app. Med appen får du en guidning genom din borstsession, du ser hur du ska borsta de olika områdena och slipper räkna ner från två minuter utan får även veta när du är färdig. I appen kan du sedan ofta se allt från borstlängd till en indikation på hur väl du har rengjort munnen.
Vissa appar erbjuder även specialprogram med olika scheman där du kan välja till exempel ett fyra veckors borstschema som specialiserar sig mot plack. Överkurs enligt vissa, men ett smart sätt att få tips och råd digitalt enligt andra.
Smidig laddare till eltandborsten
Även om en eltandborste knappast kan räknas som en inredningsdetalj så är det trevligt om dess laddstation inte tar upp halva handfatet eller är allmänt otymplig och krånglig att använda. Har man inte möjlighet att ladda i badrummet så är det också värt att ta en titt på batterilängden för att slippa plocka fram en laddare i tid och otid för att ladda sin tandborste någon annanstans i hemmet.
Inom tandborstvärlden finns det också tekniska lösningar utöver det vanliga, den som vill ha en extra rengjord tandborste kan till exempel hitta en modell vars laddstation erbjuder rengöring med UV-ljus mellan användningarna. Det finns även trådlösa laddfodral som är smidiga att ha med på resan – och eltandborstar som inte behöver laddas alls då de drivs av AAA-batterier. Välj den typ av laddfunktion som kommer passa bäst i längden, för även om det ju absolut går att använda en urladdat eltandborste på ett mer konventionellt vis så är det ju absolut trevligare om den alltid fungerar som den ska.
Eltandborste som känner om du trycker för hårt
Att hålla ett lagom tryck ger väl rengjorda tänder och ett tandkött som både blir rengjort vid kanterna och masserat, vilket ökar blodcirkulationen och chansen till att få ett friskt och välmående tandkött. Om man borstar för lätt blir resultatet inte lika bra då man inte kommer åt ordentligt och riskerar att inte få bort alla bakterier och eventuella matrester som gömt sig mellan tänderna. För hård borstning ger å andra sidan andra problem, där emaljen kan skadas och tandköttet kan dra sig tillbaka med blottade tandhalsar och ilningar i tänderna som följd.
Många moderna eltandborstar har därför en inbyggd tryckindikator som avger ett litet ilsket surrande om du i din iver att rengöra tänderna ordentligt råkar pressa ner borsthuvudet för hårt. Vissa tandborstar med display har även en ljusindikator med en liten lampa som lyser rött vid för hårt tryck.
Eltandborste med inbyggd timer och zonindikator
Ibland vill man bara få sina två minuters tandborstning överstökade, speciellt på kvällen efter en lång dag när sängen lockar mer än badrummet. Då är det lätt att det går aningens för snabbt med borstningen. Det finns studier som visar att man ofta borstar mest noggrant i början av sin session, för att sedan bli allt mer slarvig ju längre sekunderna tickar på. Med en eltandborste med inbyggd timer och zonindelning kommer detta slarv bli ett minne blott, då du var trettionde sekund får en liten indikering på att det är dags att byta tandrad. På så sätt får varje sida uppe och nere sina 30 sekunder väl genomborstade från början till slut.
Numera är eltandborsten allt vanligare hemma i badrummen. Tandhälsa har stort fokus och såklart vill man göra det bästa man kan för att fixa en fräsch mun och blixtrande leende. En eltandborste är mer effektiv än en manuell tandborste och främjar god munhygien. Detta betyder att de effektivt motverkar karies, tandsten och inflammation i tandköttet. Tänderna blir också mer vita efter missfärgningar och fläckar från kaffe och tobak jämfört med manuella tandborstar. Ofta känns det som att man står där en evighet när man ska borsta tänderna även att det inte är fallet. De flesta eltandborstar har någon form av inbyggd timer vilket stimulerar att borsta tänderna tillräckligt länge för att få dem riktigt rena.
Billigare varianter har ofta färre finesser och tillbehör. Behövs då alla dessa moderniteter? Detta är såklart individuellt men har man väl bestämt sig för en bättre munhälsa kan en funktionsrik modell med ett högre pris vara ett klokt köp för att göra tandborstningen både roligare och effektivare.
Skillnader mellan Oral-B och Philips
Kliniska rön bevisar att batteridrivna eltandborstar är effektivare än manuella tandborstar. Vi har enbart låtit testa eltandborstar från de största märkena; Oral-B som tillverkas av Braun samt Philips. Bägge hävdar att de är mest rekommenderade av tandläkare och tandhygienister. Det skiljer en del på teknikerna som eltandborstarna använder. Oral-B både pulserar och roterar i en oscillerande rörelse medan Philips istället vibrerar i en sonisk pulserande rörelse som sätter saliven i svängning. Borstkänslan skiljer sig åt och det är personligt vad man föredrar. Båda teknikerna är skonsamma och effektiva för att ta bort plack och bakteriebeläggningar. De ger också en renare och fräschare känsla i munnen än en manuell tandborste.
Borstningsteknik
Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dag i två minuter. Flytta den elektriska tandborsten mjukt och långsamt från tand till tand. Skrubba inte utan låt borsten göra hela jobbet. Stanna en kort stund på varje tand innan du går vidare. Borsta först tandradens utsida, sedan insidan. Var extra noga mot tandköttskanten där plack och bakteriebeläggningar ofta samlas. Avsluta med sidotändernas tuggytor. Alla eltandborstarna i testet kan garantera rätt borsttryck. Borsthuvudet ska bytas var tredje månad enligt tillverkarnas råd. Komplettera med tandtråd eller tandstickor samt tungskrapa för att motverka karies, tandlossning och dålig andedräkt.
Utgångna produkter
Oral-B Pro 2 2000
Högeffektiv eltandborste med de nödvändigaste funktionerna till bra pris
Oral-B Pro 2 2000 är en grundmodell i Brauns Pro-serie. Modeller med högre serienummer har visserligen fler tillbehör, borsthuvuden, app-stöd, timers och borstlägen, men i grunden är det i princip samma eltandborste med samma högeffektiva motoreffekt. Det gör Oral-B Pro 2 2000 otroligt prisvärd då det ”vanliga” tandborstningsläget oscillerar, roterar och känns på precis samma sätt som de betydligt dyrare modellerna i 4000, 5000 och 7000-serien.
Prisvärd utan att tumma på borteffekt
Visst är det kul att experimentera med appar och olika funktioner men det är vår uppfattning att det ”vanliga” borstläget är det som de allra flesta normalanvändare kör med till vardags. Förutom detta läge kan man aktivera läget ”Gum Care” genom att trycka in knappen en extra gång för en slags massage som liksom pulserar i intensitet.
Lätt att komma åt med borsthuvudet
Det lilla runda borsthuvudet gör det lätt att precisionsborsta vid områden där det samlas mycket bakteriebeläggningar, exempelvis tandytan närmast tandköttskanten och kindtänderna. Handtaget är bekvämt både för stora som små händer och en varningslampa blinkar till om man trycker för hårt. Det är en bra funktion, särskilt för nya användare. Om du har mycket problem med tandsten eller behöver extra motivation i ditt tandborstande kan det kanske ändå vara värt att köpa en dyrare modell med fler borstlägen, borsthuvuden och app-stöd. Men om du känner att du bara vill ha en riktigt bra eltandborste utan lull-lull så levererar Oral-B Pro 2 2000 just detta, till ett oslagbart pris.
OBS! Oral-B 2000 finns i flera olika versioner med olika tillbehör, färger och kombinationer. De har olika modellnamn men i grunden är det exakt samma eltandborste. Under kampanjer kan det ibland vara billigare att köpa någon av dem istället för Oral-B 2000. Några exempel nedan:
Oral-B 2500: Svart handtag samt resefodral. Finns hos CDON.com
Oral-B 2900: Tvåpack med svart handtag. Finns hos Webhallen.com
Oral-B Genius 10000N
Smart och praktisk eltandborste som lever upp till sitt namn genom att leverera genialiskt effektiv tandrengöring
Känslan av ren mun som tidigare endast har gått att erfara på vägen hem från tandläkaren kan med Oral-B Genius 10000 N blir en daglig upplevelse. Den här eltandborsten har allt, och visst får man en betala en del för det. Men snarare än som en tråkig utgift så känns priset gör Genius 10000N som en investering i den egna munhygienen.
Oral B Genius 10000N kommer med en komplett arsenal av tillbehör. Reseetuiet är ganska stort men fungerar även som laddarställ, så det vanliga inte behöver packas med. Av de fyra medföljande borsthuvudena så ingår ett Floss Action-huvud som likt en maskin går bärsärk på plack och beläggningar. Hållbarheten i tandborsthuvudena är god, och det är mycket pedagogiskt hur de blåfärgade stråna bleknar med tiden. När de blivit mer vita än blå är det dags att byta ut borsthuvudet.
Själv tandborstningen går som en dans. Det finns en app som hjälper till med att få ut maximal effekt av tandborsten, och en hållare för att sätta fast sin smartphone på badrumsväggen ingår. Men även utan appen är Oral B Genius 10000N en tydlig guide till borstandet. Vitt ljus lyser under användning men växlar genast till rött om man trycker för hårt. Med blinkningar och ljudsignaler signaleras när det är dags att borsta andra sidan av munnen. Av/på-knappen är tydlig att trycka in, likaså knappen för att växla mellan de sex olika borstingslägena.
Kraften och farten i Genius 10000N är inget annat än imponerande. Det finns ett borstningsläge för alla tillfällen och även den som är van vid eltandborstar uppfattar det resultat som Oral B Genius 10000N ger som magiskt bra.
Oral-B Genius 9000 är nästa generations eltandborste, utrustad med en egen app. Den är riktigt bra och engagerande och efter ett tag upptäcker man att det faktiskt blivit roligare att borsta tänderna. I appen visas pedagogiskt exakt var i munnen man ska borsta, hur rena tänderna blir och när det är dags att flytta borsten till en annan position. Borstningen kan skräddarsys efter din personliga munhälsa, det går att göra helt själv eller i samråd med en tandhygienist eller tandläkare. Med Genius 9000 medföljer en hållare för telefonen, så att den på vägg eller spegel kan fästas upp så man ser ordentligt medan man borstar. För den som verkligen vill göra tandborstningen personlig finns också möjligheten att byta färg på borstens inbyggda lampa.
Är man inte intresserad av extra lullull så har Oral-B Genius 9000 också många praktiska egenskaper som väl motiverar dess väl tilltagna pris. Borsten har flera olika program som man enkelt kan växla mellan med ett knapptryck. Mest användbart är den vanliga borstningen och läget som ska rensa mellan tänderna. Lägena för att polera och borsta tungan har inte lika tydligt märkbar effekt. Motorn i Genius 9000 är stark, med 10 500 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut är den verkligen högeffektiv. Även personer som har tidigare, mångårig erfarenhet av att borsta med eltandborste upplever en wow-faktor med Oral-B Genius 9000. Munnen har aldrig känts renare och tandborstningen har aldrig varit mer underhållande. Priset är högt men för den med stor eltandborstebudget så är Genius 9000 ett utmärkt val.
Oral-B SmartSeries 5000 är en uppdatering av den otroligt populära och kompetenta Oral-B Pro 5000 Triumph. I grunden är det samma eltandborste med samma höga kvalitetsintryck men med några intressanta förbättringar. En stor nyhet är att eltandborsten går att parkoppla med din smartphone via Bluetooth. En app guidar dig i tandborstningen och meddelar när det är dags att byta till nästa kvadrant. I appen får du också data och statistik vilket är utmärkt för den som behöver en extra sporre för att få en bättre tandhälsa. Även handtaget är uppdaterat och är numera betydligt greppvänligare och lättmanövrerat, även för små barnhänder.
Borsthastigheten är den samma som tidigare, den roterar, oscillerar och pulserar tusentals gånger per minut vilket är mycket effektivt mot fläckar och plack. Renhetskänslan blir mycket god, jämfört med en vanlig manuell tandborste är det som natt och dag. De olika borstprogrammen gör det enkelt att hitta en personlig favorit. Tre olika borsthuvuden som matchar respektive program är inkluderade i förpackningen. Tandborsten reducerar hastigheten automatiskt om du trycker för hårt. Vi gillar eltandborstens garanti, om man inte är nöjd efter 30 dagar får man pengarna tillbaka. Oral-B SmartSeries 5000 är bättre än föregångaren men priset är relativt högt.
Philips Sonicare FlexCare
Snygg och smart eltandborste med långlivat batteri och tystgående, effektiv rengöring
Philips tidigare toppmodell har ett smalt gummerat grepp med smakfullt kromade detaljer. Modellen är så pass snygg att den passar att stå framme även i exklusiva badrumsmiljöer. Den låga vikten och handtagsdesignen gör det enkelt att nå svåråtkomliga ytor i munnen, även för barn. Borsten är dessutom effektiv mot både plack och fläckar. När borstprogrammet är slut stänger en timer automatiskt av eltandborsten. Det tar några gånger att vänja sig vid den soniska pulserande teknik som Philips använder, men i längden gillar man känslan mer och mer. Batteriet håller länge och laddaren funkar med både 110 och 230 volt.
Braun Oral-B Pro 7000
Avancerad eltandborste med intelligent trycksensor och smartphone-app för statistik
Pro 7000 är den mest avancerade elektriska tandborsten från Oral-B. Det är också den smartaste, enligt uppgift ska beräkningskapaciteten i processorn vara större än datorn på månraketen Apollo 12. Till utseendet är tandborsten väldigt lik den tidigare toppmodellen Oral-B PC 5500 Triumph. Mycket av funktionaliteten är också den samma, exempelvis borsthastigheten och den trådlösa smartguiden. Det finns dock några intressanta nya funktioner, exempelvis ett extra borstprogram för att skrapa tungan.
Den stora nyheten är dock att Oral-B Pro 7000 har Bluetooth-teknologi. Detta kan låta som en gimmick, men för statistiknördar tar det tandborstningen in i framtiden. Med en app till iPhone och Android får du realtidsinformation om din tandborstning med borsttips och råd direkt i telefonen. Via historiken får du också statistik och analys av dina borstsessioner. Appen meddelar även när det är dags att byta borsthuvud. Den integrerade trycksensorn reducerar automatiskt borsthastigheten om du trycker för hårt. Oral-B Pro 7000 är en premiumprodukt med ett premiumpris. I dagsläget tycker vi dock att föregångaren Oral-B Professional Care 5500 Triumph ger mer för pengarna.
Philips HealthyWhite
Effektiv eltandborste med ett bra grepp som även funkar för barn, bra pris
Philips HX6731 har samma smidiga gummibelagda handtag som HX6932 vilket passar utmärkt för både vuxna och barn. Borsthastigheten ska också vara likvärdig men känns ändå inte lika effektiv. Tre olika program finns där Clean & White-läget ska klara att bleka tänderna hela två nyanser på två veckor. Automatisk avstängning sker efter två minuter, vill man stänga av den i förväg måste man klicka igenom alla borstlägen. Den soniska tekniken är betydligt tystare än konkurrenternas eltandborstar, faktiskt nästan ljudlös för andra i badrummet. Modellen är billig men vi föredrar ändå den funktionsspäckade HX6932.
.
Oral-B Stages Power är Oral-Bs barntandborste, vilket främst märks på de knalliga färgerna och att tandborsten finns med design utifrån flera olika tecknade figurer. Med eltandborsten ingår en laddningsstation, ett uppladdningsbart handtag samt ett mjukt tandborsthuvud.
Mjukt och välanpassat tandborsthuvud
Huvudet är runt och känns väldigt välanpassat för målgruppen, och enligt Oral-B ska tandborsten kunna användas på barn från 3 års ålder och uppåt. Men även i lite mindre munnar än så är det enkelt att komma åt mellan tänder och längst in i käken. Oral-B Stages Power har en ljudmelodi som spelas upp efter en minuts tandborstning, en signal för att det är dags att byta från under- till överkäken eller vice versa.
Motorn verkar trött redan från början
På förpackningen utlovas en roligare tandborstning och att barnen borstar tänderna upp till 90% längre. Det kan låta som skryt från tillverkaren men vår erfarenhet är att barn faktiskt tycker att eltandborsten är kul och har större tålamod med att stå still och gapa. På så sätt blir en eltandborste för barn automatiskt en god investering om man vill satsa på tandhygienen. Själva eltandborsten är dock inte så väldigt imponerande. Motorn låter trött och seg från start. Ungefär som en vanlig Oral-B tandborste var i effektivitet för flera år sedan. Den wow-faktor som uppstår vid användning av Oral-Bs eltandborstar för vuxna uteblir dessvärre helt och det känns som att en uppdatering är på sin plats för att Oral-B Stages Power ska kännas lika prisvärd som märkets andra modeller.
Oral-B Professional Care 500
Billig och bra eltandborste som funkar för barn och som förstagångsborste för vuxna
Basicmodellen Oral-B 500 har en relativt låg borsthastighet och endast ett borstläge. Tekniskt sett ligger den alltså en bit efter övriga eltandborstar i detta test. Den är dock fortfarande betydligt effektivare än en manuell tandborste och försedd med ett riktigt bra pris. Dessa faktorer i kombination med det smala handtaget och de enkla funktionerna gör att modellen passar bra som en barntandborste. För vuxna kan Oral-B 500 också vara ett bra val om det är första gången man köper en elektrisk tandborste. Har man dock använt någon av de mer avancerade modellerna ovan i detta test vill man inte gå tillbaka.
Oral-B Professional Care 3000
Greppvänlig eltandborste, lätt att hitta extraborstar och ger en god rengöring
Oral-B 3000 har samma borsthastighet som systermodellen Oral-B 5500. Funktioner, tekniska finesser och tillbehör är tyvärr inte lika många trots att prislappen är snarlik. Vissa fördelar finns dock med denna eltandborste, handtaget är smalare och vikten är lägre. Det är dock på bekostnad av batteriets livslängd. Därför är det enkelt att rekommendera Oral-B 5500 framför Oral-B 3000. Priset må vara högt men detta är fortfarande en av de absolut bästa elektriska tandborstarna på marknaden då effektiviteten mot plack och karies är mycket god. Dessutom går extraborstar att få tag på i stort sett överallt.
.
Både Oral-B och Philips har utvecklat speciella elektriska tandborstar för barn. Philips är mer avancerad men också betydligt dyrare. För att motivera barnen i kampen mot Karius och Baktus spelas melodier under tandborstningens olika faser. Istället för att köpa en egen eltandborste till barnet går det lika bra att använda färgglada borsthuvuden på familjens vanliga eltandborstar. Då uteblir dock det uppmuntrande momentet med melodierna.
Oral-B Professional Care 5500 Triumph
Prisvärd eltandborste som ger utmärkt rengöring, borstar smart och har digital timer
Braun Oral-B PC 5500 Triumph ger ett gediget kvalitetsintryck. Borsthastigheten är lika hög som på toppmodellen Oral-B Pro 7000 (recenserad nedan). Renhetskänslan blir mycket god och de olika programmen gör det enkelt att hitta en personlig favorit. Det lilla roterande borsthuvudet gör det lätt att precisionsborsta, exempelvis tandytan närmast tandköttskanten och kindtänderna. Borsten är mycket effektiv mot fläckar och plack. Handtaget är kraftigt och har en gummibeklädd baksida för bättre grepp. För ett barn eller en person med väldigt liten hand kan det kraftiga greppet göra borsten svårmanövrerad.
Den trådlösa digitala timern guidar genom olika program och visar även om du trycker för hårt. Mycket bra om man behöver en extra sporre för att få en bättre tandhälsa. Vi gillar tandborstens garanti, om man inte är nöjd efter 30 dagar får man pengarna tillbaka. När Oral-B PC 5500 lanserades för några år sedan kostade den nästan dubbelt så mycket. Det nya attraktiva priset i kombination med eltandborstens utmärkta funktioner, tillbehör, finesser och garanti gör att vi utser den till bäst i test.
Vanliga frågor om eltandborstar
Vilken eltandborste är bäst?
I vårt test av eltandborstar utser vi Oral-B Pro 2000 till bäst i test. Detta är en eltandborste so mman kan köpa till ett överkomligt pris, samtidigt som den erbjuder alla nödvändiga funktioner. Den varnar om du trycker för hårt och det finns flera olika sorters borsthuvuden att köpa till.
Hur borstar man tänderna med en eltandborste?
De allra flesta eltandborstar har en inprogrammerad borsttid och borstintervaller. Detta innebär att tandborsten signalerar när det är dags att byta del av munnen och när det är dags att stänga av. Håll tandborsten i ett lätt grepp, nästan som om du håller i en penna. För den sedan fram och tillbaka över tänderna. 2 minuter ska man borsta tänderna i. Se till att du får tandkräm på alla dina tänder.
Vilken eltandborste rekommenderar tandläkare?
Man ser ofta i reklamfilmer, att olika tandborstar kommer med rekommendationer från tandläkare. Fråga gärna din egen tandläkare angående vilken eltandborste hen rekommenderar att du ska skaffa dig. Tandläkare brukar vara mycket positiva till användningen av eltandborste.
Hur ofta ska man byta borste på sin eltandborste?
När borsten börjar bli spretig, rengör den inte längre lika effektivt. Med andra ord är det dags att byta borsthuvud på din eltandboste om den ser lite spretig ut. Detta brukar inträffa efter drygt 3 månader. Vissa eltandborstar signalerar när det är dags att byta borsthuvud, vilket kan vara praktiskt om man själv inte har riktig koll.
Hur länge håller en eltandborste?
Batteritiden på eltandborstar brukar vara lång – det är inte ovanligt att det kan gå ett par månader innan det börjar bli dags att ladda om batteriet. Men i och med att man oftast förvarar dem i laddningsstället, så brukar det sällan vara ett problem att batteriet tar slut.