Eltandborste: 18 produkter i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Numera är eltandborsten allt vanligare hemma i badrummen. Tandhälsa har stort fokus och såklart vill man göra det bästa man kan för att fixa en fräsch mun och blixtrande leende. En eltandborste är mer effektiv än en manuell tandborste och främjar god munhygien. Detta betyder att de effektivt motverkar karies, tandsten och inflammation i tandköttet. Tänderna blir också mer vita efter missfärgningar och fläckar från kaffe och tobak jämfört med manuella tandborstar. Ofta känns det som att man står där en evighet när man ska borsta tänderna även att det inte är fallet. De flesta eltandborstar har någon form av inbyggd timer vilket stimulerar att borsta tänderna tillräckligt länge för att få dem riktigt rena.

Billigare varianter har ofta färre finesser och tillbehör. Behövs då alla dessa moderniteter? Detta är såklart individuellt men har man väl bestämt sig för en bättre munhälsa kan en funktionsrik modell med ett högre pris vara ett klokt köp för att göra tandborstningen både roligare och effektivare.

Skillnader mellan Oral-B och Philips

Kliniska rön bevisar att batteridrivna eltandborstar är effektivare än manuella tandborstar. Vi har enbart låtit testa eltandborstar från de största märkena; Oral-B som tillverkas av Braun samt Philips. Bägge hävdar att de är mest rekommenderade av tandläkare och tandhygienister. Det skiljer en del på teknikerna som eltandborstarna använder. Oral-B både pulserar och roterar i en oscillerande rörelse medan Philips istället vibrerar i en sonisk pulserande rörelse som sätter saliven i svängning. Borstkänslan skiljer sig åt och det är personligt vad man föredrar. Båda teknikerna är skonsamma och effektiva för att ta bort plack och bakteriebeläggningar. De ger också en renare och fräschare känsla i munnen än en manuell tandborste.

Borstningsteknik

Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dag i två minuter. Flytta den elektriska tandborsten mjukt och långsamt från tand till tand. Skrubba inte utan låt borsten göra hela jobbet. Stanna en kort stund på varje tand innan du går vidare. Borsta först tandradens utsida, sedan insidan. Var extra noga mot tandköttskanten där plack och bakteriebeläggningar ofta samlas. Avsluta med sidotändernas tuggytor. Alla eltandborstarna i testet kan garantera rätt borsttryck. Borsthuvudet ska bytas var tredje månad enligt tillverkarnas råd. Komplettera med tandtråd eller tandstickor samt tungskrapa för att motverka karies, tandlossning och dålig andedräkt.

Testvinnare - Eltandborste

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. En tandhygienist har ansvarat för upplägg och bestämt vilka testparametrar som ska granskas. Flera olika användare har deltagit i testet, såväl erfarna som oerfarna eltandborstare. Barn i ålderarna 2 till 7 år har använt barntandborstarna. Vi har fokuserat på att granska följande parametrar:

Funktion: Typ av borstteknik (oscilleringar, rotationer, pulseringar). Motoreffekt, borstlägen och utformning av borsthuvuden. Relevanta tillbehör och appstöd. Laddning och eventuella rese-kit.

Användning och ergonomi: Hur är eltandborsten att använda - grepp, kontroll och precision? Hur väl passar handtaget stora händer, mindre händer och barnhänder? Har eltandborste bra funktioner för att motivera användaren att bli bättre på att borsta tänderna?

Borstresultat och renhetskänsla: Särskilt fokus på svåråtkomliga utrymmen där det samlas bakteriebeläggningar, exempelvis vid tandköttskanten, långt in i munnen vid kindtänderna samt utrymmena mellan tänderna.

Eltandborstarnas prisvärde baseras på hur väl modellerna uppfyller förväntningarna på parametrarna ovan i förhållande till priset. De eltandborstar som presterar bra behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.


Fler tester av hälsoprodukter

Personvågar

Blodtrycksmätare

Febertermometer

Andra tester av godsaker

Mjölkchoklad

Glass

Cola

0 5 4.5 1

1. Oral-B Pro 2 2000 — BÄST I TEST ELTANDBORSTE

Högeffektiv eltandborste med de nödvändigaste funktionerna till bra pris

Trycksensor: Ja Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (2 st): Daglig rengöring, Tandköttsvård Inbyggd timer: Ja App-stöd: Nej

Oral-B Pro 2 2000 är en grundmodell i Brauns Pro-serie. Modeller med högre serienummer har visserligen fler tillbehör, borsthuvuden, app-stöd, timers och borstlägen, men i grunden är det i princip samma eltandborste med samma högeffektiva motoreffekt. Det gör Oral-B Pro 2 2000 otroligt prisvärd då det ”vanliga” tandborstningsläget oscillerar, roterar och känns på precis samma sätt som de betydligt dyrare modellerna i 4000, 5000 och 7000-serien. Visst är det kul att experimentera med appar och olika funktioner men det är vår uppfattning att det ”vanliga” borstläget är det som de allra flesta normalanvändare kör med till vardags. Förutom detta läge kan man aktivera läget ”Gum Care” genom att trycka in knappen en extra gång för en slags massage som liksom pulserar i intensitet.

Det lilla runda borsthuvudet gör det lätt att precisionsborsta vid områden där det samlas mycket bakteriebeläggningar, exempelvis tandytan närmast tandköttskanten och kindtänderna. Handtaget är bekvämt både för stora som små händer och en varningslampa blinkar till om man trycker för hårt. Det är en bra funktion, särskilt för nya användare. Om du har mycket problem med tandsten eller behöver extra motivation i ditt tandborstande kan det kanske ändå vara värt att köpa en dyrare modell med fler borstlägen, borsthuvuden och app-stöd. Men om du känner att du bara vill ha en riktigt bra eltandborste utan lull-lull så levererar Oral-B Pro 2 2000 just detta, till ett oslagbart pris.

eltandborste braun oralb

Kraftfull motor, effektiv mot plack och bakteriebeläggningar, utmärkt resultat
Få borstlägen, inget app-stöd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

OBS! Oral-B 2000 finns i flera olika versioner med olika tillbehör, färger och kombinationer. De har olika modellnamn men i grunden är det exakt samma eltandborste. Under kampanjer kan det ibland vara billigare att köpa någon av dem istället för Oral-B 2000. Några exempel nedan:

Oral-B 2500: Svart handtag samt resefodral. Finns hos CDON.com
Oral-B 2900: Tvåpack med svart handtag. Finns hos CDON.com

0 5 4.5 1

2. Oral-B iO Series 9s — BÄSTA PREMIUMBORSTE

En dyr tandborste som gör tänderna skinande rena och borstningen till en lek

Trycksensor: Ja Borsthastighet: 34 800 borströrelser/minut Borstningslägen (7 st): Daglig rengöring – Känsligt – Intensivt – Tandköttsvård – Blekning- Tungrengöring - Superkänsligt läge Inbyggd timer: Ja App-stöd: Ja

Att Oral-B vet vad dom gör när det kommer till eltandborstar, det råder det ingen tvekan om. År efter år visar de vart skåpet ska stå, och deras premiumtandborste Oral-B iO Series 9s är verkligen inget undantag.

Man kan tycka att prislappen är i det saftigaste laget, men vill man ha en tandborste med extra finesser och snygg design kan det ändå vara en bra investering. Oral-B iO Series 9s ger onekligen rena tänder – man känner verkligen stor skillnad på en gång.

Det är lätt att avfärda bluetooth och app-stöd som funktioner utan värde. Och visst får man rena tänder även utan den 3D-tracking som Oral-B iO Series 9s bjuder på, men det vore att ljuga om man påstod att det inte blir lättare att göra tänderna fläckfritt rena med hjälp av dessa funktioner. Faktum är att appen ger ett så bra stöd att man nästan börjar tvivla på sig tidigare förmåga att borsta tänderna, då man inser hur lätt det är att slarva. Appen leder dig genom alla delar av munnen och tändernas alla sidor. Med hjälp av bildstöd i appen, blir det tydligt hur man ska borsta och när tänderna är rena.

Givetvis har denna borste en inbyggd timer, något annat vore rent ut sagt märkligt för en tandborste i denna prisklass. Var 30:e sekund känner man en snabbpaus i vibrationen, vilket påminner en om att det är dags att gå vidare till nästa del av munnen.

Med appens hjälp kan man även följa specifika program. Varför inte ett 4 veckor långt program för att bekämpa plack, till exempel? Det finns flera olika program att välja bland och då får man även tips om tillbehör att använda (spoiler alert: se till att ha munskölj och tandtråd hemma – annars kommer appen inte alls bli särskilt imponerad av dig).

Det går så klart utmärkt att använda Oral-B iO Series 9s även utan appen. Då är det bara att knäppa igång borsten, välja en av de 7 borstlägena och köra.

Laddaren är magnetisk, vilket känns roligt och high-tech. Som om det inte vore nog, har reseetuiet en laddningsfunktion. Detta innebär att det räcker med att packa det laddade fodralet när man ska iväg - och lämna den magnetiska laddaren hemma.

För att göra borsten ännu lite fräsigare, kan man välja olika färger på ljusringen. Borsten har även en LED-display som visar valt borstningsläge och en glad gubbe när du har borstat bra (och, så klart, en besviken gubbe om du slarvar – var beredd på tandborstshaming om du inte sköter dig).

Vill man lägga en extra slant på en tandborste som ger resultat som verkligen både syns och känns, då borde Oral-B iO Series 9s genast åka upp på önskelistan.

Oral B iO Series 10

Ger märkbart renare tänder, bra app-integration, laddar snabbt
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 3.5 1

3. Oral-B Pro 600 — BÄSTA BILLIGA ELTANDBORSTE

Bra budgetborste men har relativt svag motoreffekt

Trycksensor: Ja Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 20 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (1 st): Daglig rengöring Inbyggd timer: Ja App-stöd: Nej

Oral-B Pro 600 är en eltandborste som snabbt blir en trogen kompanjon i de dagliga badrumsbestyren. Om man främst är intresserad av en bra, grundlig tandborstning och värderar extrafunktioner lägre så är Pro 600 ett bra budgetalternativ. Med eltandborsten ingår ett laddbart handtag, en laddningsstation och medföljer gör även ett borsthuvud. Pro 600 kan också kompletteras med andra borsthuvudet och är bland annat kompatibel med Cross Action, Sensitive Clean, Floss Action, 3D White och Trizone. Tandborsten är utrustad med ett borstningsläge, Daily Clean, som arbetar med 8800 oscilleringar/rotationer och 20000 pulseringar i sitt rörelsemönster.

På Pro 600 finns en ljusindikator för hur laddat batteriet är. Användningstiden vid full laddningen är cirka 30 minuter, vilket innebär omkring 6-7 dagar om man borstar drygt 2 minuter både morgon och kväll. Tandborsten är även utrustad med mekanisk trycksensor för skonsam borstning, samt en timer på 2 minuter för att motivera till att den används rekommenderad borsttid. I jämförelse med Oral-B Pro 2000 modellen så känns Pro 600 som att den går på ett dåligt batteri. Den har helt enkelt inte samma kraft i motorn. Men den är ändå bättre än vanlig manuell tandborste och gör sitt jobb troget under längre perioder utan att tappa i effektivitet. Oral-B Pro 600 är därför att rekommendera till den som vill ha en bra eltandborste utan att lägga någon större summa pengar på den.

Lågt pris, enkel att använda
Svag motoreffekt jämfört med dyrare modeller
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Oral-B Genius 10000N

Smart och praktisk eltandborste som lever upp till sitt namn genom att leverera genialiskt effektiv tandrengöring

Trycksensor: Ja Borsthastighet: 10 500 oscilleringar/rotationer och 48 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (6 st): Daglig rengöring, Pro Clean, Sensitive, Whitening, Gum Massage och Tongue Cleaner Inbyggd timer: Ja App-stöd: Ja


Känslan av ren mun som tidigare endast har gått att erfara på vägen hem från tandläkaren kan med Oral-B Genius 10000 N blir en daglig upplevelse. Den här eltandborsten har allt, och visst får man en betala en del för det. Men snarare än som en tråkig utgift så känns priset gör Genius 10000N som en investering i den egna munhygienen.

Oral B Genius 10000N kommer med en komplett arsenal av tillbehör. Reseetuiet är ganska stort men fungerar även som laddarställ, så det vanliga inte behöver packas med. Av de fyra medföljande borsthuvudena så ingår ett Floss Action-huvud som likt en maskin går bärsärk på plack och beläggningar. Hållbarheten i tandborsthuvudena är god, och det är mycket pedagogiskt hur de blåfärgade stråna bleknar med tiden. När de blivit mer vita än blå är det dags att byta ut borsthuvudet.

Själv tandborstningen går som en dans. Det finns en app som hjälper till med att få ut maximal effekt av tandborsten, och en hållare för att sätta fast sin smartphone på badrumsväggen ingår. Men även utan appen är Oral B Genius 10000N en tydlig guide till borstandet. Vitt ljus lyser under användning men växlar genast till rött om man trycker för hårt. Med blinkningar och ljudsignaler signaleras när det är dags att borsta andra sidan av munnen. Av/på-knappen är tydlig att trycka in, likaså knappen för att växla mellan de sex olika borstingslägena.

Kraften och farten i Genius 10000N är inget annat än imponerande. Det finns ett borstningsläge för alla tillfällen och även den som är van vid eltandborstar uppfattar det resultat som Oral B Genius 10000N ger som magiskt bra.

Otroligt effektiv tandborstning, tydliga signaler, smarta tillbehör
Reseetuiet tar upp mycket plats
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Oral-B Genius 9000

En av marknadens bästa eltandborstar med många smarta tillbehör

Trycksensor: Ja Borsthastighet: 10 500 oscilleringar/rotationer, 40 000 pulseringar per minut Borstningslägen (6 st): Daglig rengöring, Djuprengöring, Tandköttsvård, Mjuk, Vitgörande, Tungrengöring Inbyggd timer: Ja App-stöd: Ja

Oral-B Genius 9000 är nästa generations eltandborste, utrustad med en egen app. Den är riktigt bra och engagerande och efter ett tag upptäcker man att det faktiskt blivit roligare att borsta tänderna. I appen visas pedagogiskt exakt var i munnen man ska borsta, hur rena tänderna blir och när det är dags att flytta borsten till en annan position. Borstningen kan skräddarsys efter din personliga munhälsa, det går att göra helt själv eller i samråd med en tandhygienist eller tandläkare. Med Genius 9000 medföljer en hållare för telefonen, så att den på vägg eller spegel kan fästas upp så man ser ordentligt medan man borstar. För den som verkligen vill göra tandborstningen personlig finns också möjligheten att byta färg på borstens inbyggda lampa.

Är man inte intresserad av extra lullull så har Oral-B Genius 9000 också många praktiska egenskaper som väl motiverar dess väl tilltagna pris. Borsten har flera olika program som man enkelt kan växla mellan med ett knapptryck. Mest användbart är den vanliga borstningen och läget som ska rensa mellan tänderna. Lägena för att polera och borsta tungan har inte lika tydligt märkbar effekt. Motorn i Genius 9000 är stark, med 10 500 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut är den verkligen högeffektiv. Även personer som har tidigare, mångårig erfarenhet av att borsta med eltandborste upplever en wow-faktor med Oral-B Genius 9000. Munnen har aldrig känts renare och tandborstningen har aldrig varit mer underhållande. Priset är högt men för den med stor eltandborstebudget så är Genius 9000 ett utmärkt val.

Mycket effektiv, smarta tillbehör, rolig och praktisk app
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Philips ProtectiveClean 4500

En kittlande effektiv och prisvärd eltandborste

Trycksensor: Ja Borsthastighet: 62000 borströrelser per minut Borstningslägen (2 st): Rengöring, Vit Inbyggd timer: Ja App-stöd: Nej

Precis som andra Sonicare-tandborstar bjuder även Philips Sonicare Protective Clean på en riktigt kittlande upplevelse till en början. Vid första användningen blir man rentav lite fundersam över om det verkligen ska pirra så mycket i munnen. Det är den soniska borstmetoden som orsakar denna killande borststund. Som tur är vänjer man sig snabbt, och snart känns andra eltandborstar nästan lite väl brummande i jämförelse.

Protective Clean är en slimmad tandborste. Designen är riktigt snygg och att den är svart känns stilrent och snyggt där den står i badrummet i väntan på nästa tandborstning. Tandborsten är dessutom väldigt skön att hålla i med en lagom tyngd som får den att ligga perfekt i handen, utan att för den sakens skull vara tung.

Medan Protective Clean bara erbjuder två program, ett för rengöring och ett för vitare tänder, är borsten utrustad med en funktion som kallas för BrushSync. Detta innebär att eltandborsten synkar med det tandborsthuvud man har valt och väljer program anpassat efter det (under förutsättning att man använder ett borsthuvud för Sonicare-linjen).

En timer håller koll att man borstar tänderna i de rekommenderade två minuterna och indikerar när det är dags att gå vidare till nästa del av munnen. Dessutom påminner tandborsten om när det är läge att byta borsthuvud, något som är praktiskt för alla som har en tendens att glömma byta så pass ofta som sig bör.

Detta är en prisvärd eltandborste i mellansegmentet som rengör tänderna effektivt och samtidigt ser snygg ut på handfatet. Och den kittlande upplevelsen – den är faktiskt riktigt angenäm efter ett tag.

Snygg design, prisvärd, påminner om att byta borsthuvud
Kittlar mycket innan man vant sig, bara ett borsthuvud ingår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Philips Sonicare Diamond Clean

Lätt och ergonomisk eltandborste som borstar högeffektivt och är tyst, stilren design

Borsthastighet: 31000 pulserande rörelser per minut. Borstningslägen (5 st): Rengöra, Tandköttsvård, Polera, Sensitive, Vit

Första gångerna man borstar tänderna med Philips Sonicare Diamond Clean kittlar det i munnen. Det är inte obehagligt, snarare intressant, en känsla som måste upplevas för att förstå. 31000 pulserande rörelser per minut sätter fart på saliven och munnen måste hållas stängd, annars lär du skvätta ner badrumsspegeln. Den soniska borsttekniken för in vätska mellan tänderna och längs tandköttskanten. Efter några dagar lär man sig att gilla Philips borstteknik, munnen känns ren och fräsch.

Enligt vår mening gör Philips de snyggaste eltandborstarna på marknaden. Batteritiden är utmärkt, ett medföljande glas fungerar som trådlös laddstation, en stilren och praktiskt lösning som funkar med både 110 och 230 volt. Det ingår dessutom ett resefodral som laddas via USB, även detta är praktiskt då man slipper ta med en särskild laddare. Borsten är relativt lätt samtidigt som greppet är tunt och ergonomiskt utformat vilket gör det enklare att nå kindtänderna. Det finns fem borstprogram och en inbyggd timer meddelar då man är klar med varje fjärdedel av munnen. Timern är inte lika pedagogiskt som Oral-B:s dyrare modeller men fungerar bra. Philips har 60-dagars nöjdhetsgaranti, du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd. Har man väl lärt sig gilla Philips borstteknik vill man absolut fortsätta.

Lätt, ergonomisk, stilren, tystgående, högeffektiv rengöring, 60 dagars nöjdhetsgaranti
Det kan ta några dagar att vänja sig vid borstkänslan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Beconfident Sonic Whitening Toothbrush

En eltandborste för vitare tänder

Trycksensor: Nej Borsthastighet: 38 000 borströrelser/minut Borstningslägen (5 st): Clean - Sensitive - Gum care - White och Polish Inbyggd timer: Ja App-stöd: Nej

Med en snygg och slimmad design, är Beconfident Sonic Whitening Toothbrush en eltandborste som ligger väldigt skönt i handen. Genom 38 000 vibrationer i minuten, känns det dessutom som att tänderna blir härligt rena.

Beconfident Sonic Whitening Toothbrush är en sonisk eltandborste, och precis som med alla andra soniska tandborstar kittlar den en del vid användning, men man vänjer sig snabbt. Att en tandborste är sonisk innebär att den vibrerar (medan en oscillerande roterar). Viktigt att tänka med en sonisk tandborste, är att man hela tiden ska göra tandborströrelser själv – detta behöver man inte med en oscillerande på samma sätt. Det är därför bra att ha koll på att det är en sonisk tandborste man har, så man inte missar detta viktiga moment.

En av säljpunkterna med Beconfident Sonic Whitening Toothbrush är att den ska hjälpa till att borsta tänderna vitare. Till sin hjälp har den Beconfidents egna utbud av tandkräm med ett relativt brett smakutbud. 5 olika smaker går det att välja bland. För den som känner sig osäker, finns ett paket med miniatyrer av de fem varianterna så man kan testa sig fram till sin favorit. Smaker som kokos och jordgubb kommer inte vara för alla, men det finns även mer traditionella smakbilder som mint.

Beconfident Sonic Whitening Toothbrush har en inbyggd timer om två minuter. Var 30:e sekund vibrerar den för att påminna om att det är dags att byta zon i munnen och efter två minuter stängs den av. Det är synd att den stängs av direkt efter 2 minuter, då det händer att man inte känner sig helt klar med tandborstningen då. Det går naturligtvis att slå på den igen, men människan är en simpel varelse och när tandborsten slås av blir det ofta så att man helt enkelt nöjer sig och slutar borsta.

Det här är en eltandborste med ett borsthuvud som är riktigt bekvämt att använda. Tycker man inte om de rundare borstarna som många konkurrenter har, kommer man antagligen gilla dessa bättre. De ser ut som en klassisk tandborste helt enkelt, men lite mer nedslimmad vilket gör att den känns behaglig i munnen.

Batteritiden är bra och den står sig utan problem i en månad på landet under semestern då laddaren har glömts hemma.

Huruvida tänderna blir mycket vitare, tycker vi är svårt att avgöra, men rena och fina blir dom i alla fall.

Bra batteritid, skönt borsthuvud, bekväm att hålla i
Synd att den stängs av efter 2 minuter
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Oral-B SmartSeries 5000

Mycket populär eltandborste. Nu med flera smarta förbättringar

Trycksensor: Ja Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (4 st): Daglig rengöring, Tandköttsvård, Mjuk och Vitgörande Inbyggd timer: Ja App-stöd: Ja

Oral-B SmartSeries 5000 är en uppdatering av den otroligt populära och kompetenta Oral-B Pro 5000 Triumph. I grunden är det samma eltandborste med samma höga kvalitetsintryck men med några intressanta förbättringar. En stor nyhet är att eltandborsten går att parkoppla med din smartphone via Bluetooth. En app guidar dig i tandborstningen och meddelar när det är dags att byta till nästa kvadrant. I appen får du också data och statistik vilket är utmärkt för den som behöver en extra sporre för att få en bättre tandhälsa. Även handtaget är uppdaterat och är numera betydligt greppvänligare och lättmanövrerat, även för små barnhänder.

Borsthastigheten är den samma som tidigare, den roterar, oscillerar och pulserar tusentals gånger per minut vilket är mycket effektivt mot fläckar och plack. Renhetskänslan blir mycket god, jämfört med en vanlig manuell tandborste är det som natt och dag. De olika borstprogrammen gör det enkelt att hitta en personlig favorit. Tre olika borsthuvuden som matchar respektive program är inkluderade i förpackningen. Tandborsten reducerar hastigheten automatiskt om du trycker för hårt. Vi gillar eltandborstens garanti, om man inte är nöjd efter 30 dagar får man pengarna tillbaka. Oral-B SmartSeries 5000 är bättre än föregångaren men priset är relativt högt.

Mycket bra borstresultat, smart app, bra garanti
Relativt högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Philips Sonicare FlexCare

Snygg och smart eltandborste med långlivat batteri och tystgående, effektiv rengöring

Borsthastighet: 31000 pulserande rörelser per minut. Borstningslägen (3 st): Clean, Skonsam, Massage Borsttekniker (2 st): Go care, Max Care

Philips tidigare toppmodell har ett smalt gummerat grepp med smakfullt kromade detaljer. Modellen är så pass snygg att den passar att stå framme även i exklusiva badrumsmiljöer. Den låga vikten och handtagsdesignen gör det enkelt att nå svåråtkomliga ytor i munnen, även för barn. Borsten är dessutom effektiv mot både plack och fläckar. När borstprogrammet är slut stänger en timer automatiskt av eltandborsten. Det tar några gånger att vänja sig vid den soniska pulserande teknik som Philips använder, men i längden gillar man känslan mer och mer. Batteriet håller länge och laddaren funkar med både 110 och 230 volt.

Snygg och smart, tystgående högeffektiv rengöring, långlivad resetandborste
Extraborstar finns i ett begränsat antal butiker än så länge
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Oral-B Junior

En enkel eltandborste för barn, som perfekt fyller borstbehoven

Trycksensor: Ja Borsthastighet: 28 800 borströrelser/minut Borstningslägen (1 st): Daglig rengöring Inbyggd timer: Ja App-stöd: Nej

Oral-B Junior är en eltandborste som riktar sig till de yngre medlemmarna i familjen. För att appellera till denna något yngre publik, kommer tandborsten i två glada färger: grön och lila, vilket verkligen gör dem till glada färgklickar på handfatet.

Oral-B Junior kommer vare sig med någon tillhörande app eller några större finesser. Men när vi låter vår unga testpanel använda tandborstarna under flera månaders tid inser vi att det faktiskt inte behövs en app som bjuder på gamification eller massor av olika lägen för att barnen ska tycka om dem. Faktum är att den enkla användningen är ett stort plus i kanten.

Denna tandborste, precis som de flesta andra, har en inbyggd timer. Detta inbär att den vibrerar var 30:e sekund för att påminna om att det är dags att byta till nästa borstzon i munnen. Efter två minuter vibrerar den ett par extra gånger, för att indikera att man uppfyllt den rekommenderade borsttiden. Till skillnad från en del andra tandborstar, stängs den inte automatiskt av vid slutvibrationen – detta gillar vi. Det är inte alltid man känner sig klar efter två minuter och då är det skönt att slippa påbörja en ny tandborstningscykel.

Trycker man för hårt, anpassar tandborsten rörelserna för att inte slita i onödan på tänder och tandkött.

När vi testat andra eltandborstar för barn, har vi märkt hur de som är soniska kittlar lite väl mycket i barnens munnar. Detta är inte en sonisk tandborste och brummar därför mer än kittlar. Visst kan det få barnens näsor att klia en smula, men det är en vanesak. Barnen kommer snabbt att uppskatta tandborstningen som går på en räls. Det visar sig nämligen vara högst pedagogiskt med en timer och många av diskussionerna kring tandborstningens längd upphör när det blir tydligt hur långt man kommit.

Oral-B Junior är en utmärkt eltandborste för barn från 6 år och uppåt.

Prisvärd, lätt att förstå, effektiv och behaglig
Något kort batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. Philips Sonicare For Kids

Färgglad med klistermärken, bra ljudsignal och app som styr borstningen

Trycksensor: Ja Målgrupp: Barntandborste Borsthastighet: 500 borstdrag per sekund Borsttekniker (2 st): 3-6 år, 7 år och uppåt Inbyggd timer: Ja App-stöd: Ja

Philips Sonicare For Kids är en barnanpassad eltandborste som lyckas imponera på så gott som alla områden men tyvärr faller något på mållinjen. Det är utformningen av själva borsthuvudet vi inte riktigt kan begripa oss på. Att komma åt längst in i munnen och i utrymmena mellan tänderna är alltid en utmaning, men extra komplicerat blir det i en liten barnmun. Ändå har Philips valt att göra sitt borsthuvud avlångt och relativt stort. För de minsta barnen är det tveksamt om man kommer åt överallt, hos större barn funkar det bättre. Vi hade gärna sett ett litet, runt borsthuvud istället. 

I övrigt känns dock Philips Sonicare For Kids väldigt genomtänkt för sin målgrupp. Med tandborsten medföljer ett urval klistermärken med vilka barnet själv kan bestämma utseendet på den. Färgskalan är pigg och glad, och det uppladdningsbara handtaget är greppvänligt för olika handstorlekar. Motorn känns både stark och effektiv. Eltandborsten har en rolig musikslinga som signalerar när det är dags att byta sida av käken och när man ska byta från undre till övre tandraden. Den har också en "Kid timer" som under 90 dagar gradvis ökar borstningens tid till den rekommenderade längden på 2,5 minut. Barnet övas omedvetet i att borsta längre och längre. Med Philips Sonicare For Kids har tandborstningen utan tvekan blivit både enklare och roligare. Med ett smidigare borsthuvud hade det kunnat bli en riktig fullpot.

Snabb och effektiv motor, bra ljudsignal som styr borstningen, medföljande klistermärken
Tandborsthuvudet känns inte optimalt för en liten barnmun
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

13. Braun Oral-B Pro 7000

Avancerad eltandborste med intelligent trycksensor och smartphone-app för statistik

Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (7 st): Daglig rengöring, Mjuk, Polering, Massage, Djup rengöring, Tunga, Trippelsensor

Pro 7000 är den mest avancerade elektriska tandborsten från Oral-B. Det är också den smartaste, enligt uppgift ska beräkningskapaciteten i processorn vara större än datorn på månraketen Apollo 12. Till utseendet är tandborsten väldigt lik den tidigare toppmodellen Oral-B PC 5500 Triumph. Mycket av funktionaliteten är också den samma, exempelvis borsthastigheten och den trådlösa smartguiden. Det finns dock några intressanta nya funktioner, exempelvis ett extra borstprogram för att skrapa tungan.

Den stora nyheten är dock att Oral-B Pro 7000 har Bluetooth-teknologi. Detta kan låta som en gimmick, men för statistiknördar tar det tandborstningen in i framtiden. Med en app till iPhone och Android får du realtidsinformation om din tandborstning med borsttips och råd direkt i telefonen. Via historiken får du också statistik och analys av dina borstsessioner. Appen meddelar även när det är dags att byta borsthuvud. Den integrerade trycksensorn reducerar automatiskt borsthastigheten om du trycker för hårt. Oral-B Pro 7000 är en premiumprodukt med ett premiumpris. I dagsläget tycker vi dock att föregångaren Oral-B Professional Care 5500 Triumph ger mer för pengarna.

Smartphone-app med statistik, intelligent trycksensor,
Väldigt högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

14. Philips HealthyWhite

Effektiv eltandborste med ett bra grepp som även funkar för barn, bra pris

Borsthastighet: 31000 pulserande rörelser per minut Borstningslägen (3 st): Clean, Clean & White, Skonsam

Philips HX6731 har samma smidiga gummibelagda handtag som HX6932 vilket passar utmärkt för både vuxna och barn. Borsthastigheten ska också vara likvärdig men känns ändå inte lika effektiv. Tre olika program finns där Clean & White-läget ska klara att bleka tänderna hela två nyanser på två veckor. Automatisk avstängning sker efter två minuter, vill man stänga av den i förväg måste man klicka igenom alla borstlägen. Den soniska tekniken är betydligt tystare än konkurrenternas eltandborstar, faktiskt nästan ljudlös för andra i badrummet. Modellen är billig men vi föredrar ändå den funktionsspäckade HX6932.

Relativt billig, bra grepp även för barn, enkel instruktionsbok, effektiv
Det tar några dagar att vänja sig vid Sonic Care tekniken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

15. Oral-B Stages Power

Barnanpassat borsthuvud och barnvänlig design

Trycksensor: Ja Målgrupp: Barntandborste Borsthastighet: 5 600 oscilleringar/rotationer och 20 000 pulseringar per minut Borstningslägen (1 st): Daglig rengöring Inbyggd timer: Ja App-stöd: Ja

Oral-B Stages Power är Oral-Bs barntandborste, vilket främst märks på de knalliga färgerna och att tandborsten finns med design utifrån flera olika tecknade figurer. Med eltandborsten ingår en laddningsstation, ett uppladdningsbart handtag samt ett mjukt tandborsthuvud. Huvudet är runt och känns väldigt välanpassat för målgruppen, och enligt Oral-B ska tandborsten kunna användas på barn från 3 års ålder och uppåt. Men även i lite mindre munnar än så är det enkelt att komma åt mellan tänder och längst in i käken. Oral-B Stages Power har en ljudmelodi som spelas upp efter en minuts tandborstning, en signal för att det är dags att byta från under- till överkäken eller vice versa.

På förpackningen utlovas en roligare tandborstning och att barnen borstar tänderna upp till 90% längre. Det kan låta som skryt från tillverkaren men vår erfarenhet är att barn faktiskt tycker att eltandborsten är kul och har större tålamod med att stå still och gapa. På så sätt blir en eltandborste för barn automatiskt en god investering om man vill satsa på tandhygienen. Själva eltandborsten är dock inte så väldigt imponerande. Motorn låter trött och seg från start. Ungefär som en vanlig Oral-B tandborste var i effektivitet för flera år sedan. Den wow-faktor som uppstår vid användning av Oral-Bs eltandborstar för vuxna uteblir dessvärre helt och det känns som att en uppdatering är på sin plats för att Oral-B Stages Power ska kännas lika prisvärd som märkets andra modeller.

Välutformat, litet och runt borsthuvud, tydlig ljudsignal, barnvänlig design
Seg motor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

16. Oral-B Pro 700

Bra budgetval med enklare funktioner, liknar systermodellen Pro 600

Trycksensor: Ja Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 20 000 pulseringar per minut Borstningslägen (1 st): Daglig rengöring Inbyggd timer: Ja App-stöd: Nej

Oral-B Pro 700 och den snäppet billigare modellen Pro 600 är förvillande lika. Att priset också endast skiljer sig marginellt gör att det för en lekman inte är enkelt att begripa vad som utmärker den ena eltandborsten från den andra. I slutändan visar det sig handla om att Oral-B Pro 700 har en något mer uppdaterad design. På insidan är förutsättningarna dock desamma. Med Pro 700 medföljer en laddningsstation, uppladdningsbart handtag och ett borsthuvud. Eltandborsten är kompatibel med alla typer av borsthuvuden från Oral-B, det inkluderar Cross Action, Sensi Clean, 3D White, Floss Action och TriZone.

När Pro 700 är fulladdad så räcker batteriet för ungefär en veckas användning, förutsatt att man borstar cirka 2 minuter per tillfälle två gånger om dagen. Eltandborsten har inbyggd mekanisk trycksensor, ett läge för borsten och på handtaget finns en batteriindikator. Med 8800 oscilleringar/rotationer och 20 000 pulseringar så gör Pro 700 ett godkänt jobb, men jämfört med Pro 2000 från Oral-B så känns denna motor både gammal och trött. Skillnaden kan höras med blotta örat. Är man ute efter en prisvärd budgetmodell av eltandborste så är Pro 600 att föredra, det extra man betalar för designen hos Pro 700 är inget vi kan rekommendera att lägga pengar på. Tillåter budgeten ett större inköp tycker vi snarare att man ska hoppa upp till 2000-serien från Oral-B för att verkligen få valuta för pengarna.

Greppvänlig, enkel att använda, bra utformat borsthuvud
Effektiviteten känns tveksam jämfört med andra Oral-B-modeller
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

17. Oral-B Professional Care 500

Billig och bra eltandborste som funkar för barn och som förstagångsborste för vuxna

Borsthastighet: 7600 oscillerande rörelser per minut Borstningslägen (1 st): 3D-rengöring

Basicmodellen Oral-B 500 har en relativt låg borsthastighet och endast ett borstläge. Tekniskt sett ligger den alltså en bit efter övriga eltandborstar i detta test. Den är dock fortfarande betydligt effektivare än en manuell tandborste och försedd med ett riktigt bra pris. Dessa faktorer i kombination med det smala handtaget och de enkla funktionerna gör att modellen passar bra som en barntandborste. För vuxna kan Oral-B 500 också vara ett bra val om det är första gången man köper en elektrisk tandborste. Har man dock använt någon av de mer avancerade modellerna ovan i detta test vill man inte gå tillbaka.

Billig, bra eltandborste för barn och som förstagångsborste för vuxna
Relativt låg borsthastighet, få funktioner och tillbehör, klarar ej 100 Volt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 1 1

18. FOREO ISSA 2

Snyggt designad eltandborste med imponerande lång batteritid

Trycksensor: Nej Borsthastighet: 11 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (1 st): Daglig rengöring Inbyggd timer: Ja App-stöd: Nej

FOREO ISSA 2 är en massa saker: snygg, kompakt, vattentät, hypoallergen och designad i Sverige. Men tyvärr så finns det en sak som den inte är - nämligen bra. Det råder inget tvivel om att det ligger mycket eftertanke bakom själva idéen. Men efter en tids användning kan man inte låta bli att undra om utvecklarna själva någonsin stoppat en FOREO ISSA 2 i munnen? För hur man än vrider och vänder på det - och den, så är tandborsthuvudet alldeles för stort.

Det är kanske inget man fastnar vid omgående, men när några dagar har passerat så känner man hur beläggningarna börjar byggas upp i alla de vrår där ISSA 2 helt enkelt inte kommer åt. Längst in bakom hörntänderna, på baksidan av de nedre framtänderna - listan kan tyvärr göras lång.

Det spelar heller ingen roll om man använder huvudet helt i silikon eller det med både silikon och PBT-polymerstrån. De är lika klumpiga oavsett. Från ett borsthuvud börjar silikonstråna till och med falla av när man i desperation tar i lite mer under borstningen, något som avskräcker rejält. Och att tandborsthuvudena är så usla är himla synd. För från skarven och nedåt har ISSA 2 rejält med potential.

Enligt FOREO ska en laddning räcka för ett helt års tandborstning och allt vi har sett tyder på att det stämmer. Tandborstens nätta storlek och låga vikt gör ihop med den smått otroliga batteritiden att ISSA2 är idealisk som resetandborste. Det är också riktigt smidigt att den laddas med en kabel rätt in i tandborsten, istället för att använda en utrymmeskrävande laddningsstation. Men det kan inte väga upp för att det endast finns ett borstningsläge, även om man kan justera hastigheten på det.

FOREO ISSA 2 får pluspoäng för den fina färgskalan, för batteritiden och för modet att våga tänka nytt. Men eltandborstar handlar först och främst om praktisk användning och inte om design. Om inte borsthuvudena görs om i grunden så finns det ingen anledning att ens överväga att köpa av denna eltandborste.

Fantastisk lång batteritid, väger väldigt lite, kan användas i duschen, snygg design
För stora borsthuvuden, gör inte tänderna rea, silikonborsten kan lossna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

Bästa pris hos:

Utgångna produkter

0 5 3.5 1

Oral-B Professional Care 3000

Greppvänlig eltandborste, lätt att hitta extraborstar och ger en god rengöring

Borsthastighet: 8800 oscillerande rörelser per minut Borstningslägen (3 st): Daglig rengöring, Mjuk, Polering
Oral B Professional Care 3000

Oral-B 3000 har samma borsthastighet som systermodellen Oral-B 5500. Funktioner, tekniska finesser och tillbehör är tyvärr inte lika många trots att prislappen är snarlik. Vissa fördelar finns dock med denna eltandborste, handtaget är smalare och vikten är lägre. Det är dock på bekostnad av batteriets livslängd. Därför är det enkelt att rekommendera Oral-B 5500 framför Oral-B 3000. Priset må vara högt men detta är fortfarande en av de absolut bästa elektriska tandborstarna på marknaden då effektiviteten mot plack och karies är mycket god. Dessutom går extraborstar att få tag på i stort sett överallt.

God rengöring och effektivitet, bra greppbarhet
Inte lika prisvärd som Oral-B 5500, batteriet håller bara en vecka
0 5 2 1

Eltandborstar För Barn

Eltandborstar for barn

Både Oral-B och Philips har utvecklat speciella elektriska tandborstar för barn. Philips är mer avancerad men också betydligt dyrare. För att motivera barnen i kampen mot Karius och Baktus spelas melodier under tandborstningens olika faser. Istället för att köpa en egen eltandborste till barnet går det lika bra att använda färgglada borsthuvuden på familjens vanliga eltandborstar. Då uteblir dock det uppmuntrande momentet med melodierna.

Hjälp barnet till dess att de har utvecklat finmotoriken i händerna. Använd alltid tandkräm med fluor. I detta test tar vi hänsyn till om borstarna passar för barn.
0 5 4.5 1

Oral-B Professional Care 5500 Triumph

Prisvärd eltandborste som ger utmärkt rengöring, borstar smart och har digital timer

Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (5 st): Daglig rengöring, Tandköttsvård, Mjuk och Vitgörande
Oral B Professional Care 5500 Triumph

Braun Oral-B PC 5500 Triumph ger ett gediget kvalitetsintryck. Borsthastigheten är lika hög som på toppmodellen Oral-B Pro 7000 (recenserad nedan). Renhetskänslan blir mycket god och de olika programmen gör det enkelt att hitta en personlig favorit. Det lilla roterande borsthuvudet gör det lätt att precisionsborsta, exempelvis tandytan närmast tandköttskanten och kindtänderna. Borsten är mycket effektiv mot fläckar och plack. Handtaget är kraftigt och har en gummibeklädd baksida för bättre grepp. För ett barn eller en person med väldigt liten hand kan det kraftiga greppet göra borsten svårmanövrerad.

Den trådlösa digitala timern guidar genom olika program och visar även om du trycker för hårt. Mycket bra om man behöver en extra sporre för att få en bättre tandhälsa. Vi gillar tandborstens garanti, om man inte är nöjd efter 30 dagar får man pengarna tillbaka. När Oral-B PC 5500 lanserades för några år sedan kostade den nästan dubbelt så mycket. Det nya attraktiva priset i kombination med eltandborstens utmärkta funktioner, tillbehör, finesser och garanti gör att vi utser den till bäst i test.

Bäst i test, utmärkt rengöring, smart digital timer, 30 dagars prova-på-garanti
Relativt tung, vissa kan uppfatta handtaget som för kraftigt

Vanliga frågor om eltandborstar

Vilken eltandborste är bäst?

I vårt test av eltandborstar utser vi Oral-B Pro 2000 till bäst i test. Detta är en eltandborste so mman kan köpa till ett överkomligt pris, samtidigt som den erbjuder alla nödvändiga funktioner. Den varnar om du trycker för hårt och det finns flera olika sorters borsthuvuden att köpa till.

Hur borstar man tänderna med en eltandborste?

De allra flesta eltandborstar har en inprogrammerad borsttid och borstintervaller. Detta innebär att tandborsten signalerar när det är dags att byta del av munnen och när det är dags att stänga av. Håll tandborsten i ett lätt grepp, nästan som om du håller i en penna. För den sedan fram och tillbaka över tänderna. 2 minuter ska man borsta tänderna i. Se till att du får tandkräm på alla dina tänder.

Vilken eltandborste rekommenderar tandläkare?

Man ser ofta i reklamfilmer, att olika tandborstar kommer med rekommendationer från tandläkare. Fråga gärna din egen tandläkare angående vilken eltandborste hen rekommenderar att du ska skaffa dig. Tandläkare brukar vara mycket positiva till användningen av eltandborste.

Hur ofta ska man byta borste på sin eltandborste?

När borsten börjar bli spretig, rengör den inte längre lika effektivt. Med andra ord är det dags att byta borsthuvud på din eltandboste om den ser lite spretig ut. Detta brukar inträffa efter drygt 3 månader. Vissa eltandborstar signalerar när det är dags att byta borsthuvud, vilket kan vara praktiskt om man själv inte har riktig koll.

Hur länge håller en eltandborste?

Batteritiden på eltandborstar brukar vara lång – det är inte ovanligt att det kan gå ett par månader innan det börjar bli dags att ladda om batteriet. Men i och med att man oftast förvarar dem i laddningsstället, så brukar det sällan vara ett problem att batteriet tar slut.