Mobiltelefon: 11 modeller i test

Senast uppdaterat November 2022

Vilken är den bästa mobilen? Det är lite som att fråga hur lång ett snöre är. Men vi har bestämt oss för att ta reda på det för din skull.

Det som är viktigt att komma ihåg med mobiler i dagsläget är att teknikutvecklingen inte går lika fort som tidigare. Det som du egentligen vinner på att köpa det dyraste och senaste modellen är egentligen två saker: kamera och livslängd. Det senare i form av uppdateringar, eftersom mobiltillverkarna tenderar att glömma bort billiga mobiler snabbt. Det har börjat ändra på sig en smula, men kolla med tillverkaren först för att inte missa något under längre tid.

Att dyrare telefoner har bättre kamera säger egentligen sig självt också. Men samtidigt blir skillnaderna allt mindre även där.

Vår poäng är helt enkelt att det finns rejäla pengar att spara på att titta även på mellansegmentet utan att nödvändigtvis göra några större avkall på kvalitet. Därför har vi sett till att testa mobiler i alla prisklasser i det här testet.

Testvinnare - Mobiltelefon

Så gjorde vi testet

Vi har testat alla mobiler i verkligheten och under en längre period. Med det i åtanke är det några saker vi tittat lite extra på för det här testet.

Prestanda: Det handlar inte bara om att ha den snabbaste telefonen. Med lite kraft att ta av betyder det också att du kan ha telefonen längre utan att den känns gammal och långsam.
Byggkvalitet: De flesta mobiler är rätt stabilt byggda numera, men det finns fortfarande stora skillnader.
Kamera: En av telefonens viktigaste funktioner idag. Vi testar allt från nattfoto till filmande.
Prisvärde: Bara för att en telefon kostar som en månadslön behöver det inte betyda att du får mest för pengarna. Prisvärde är minst lika viktigt som något annat.

0 5 4.5 1

1. Iphone 13 Pro

Utmärkt telefon, men en sämre uppgradering

Typ: Smartphone i flaggskeppssegmentet Systemkrets: Apple A15 Bionic Skärm: 6,1 tums OLED (1170 x 2532 pixlar) Bakkamera: 12+12+12 megapixlar Frontkamera: 12 megapixlar Batteri: 3 125 mAh Vikt: 204 gram Operativsystem: IOS 15 Övrigt: Face ID, vattentålig

Är det en Iphone 12 Pro på bilden? Nej, men du är definitivt förlåten om du trodde det. Och faktum är att den här uppgraderingen av förra årets flaggskepp från Apple inte bjuder på några direkt banbrytande innovationer eller förändringar. Det här är faktiskt en av de minst påtagliga uppgraderingar som Apple gjort på många år.

Telefonen är aningen större än föregångaren på alla håll och kanter. Inte så att du märker någon omedelbar skillnad när du håller i den, men skal till Iphone 12 Pro fungerar inte.

Den kanske mest intressanta nyheten står att finna när det handlar om skärmen, som nu begåvats med en dynamisk uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz, något som gör att du upplever ett enormt flyt i animationer och vid scrollning. Har du väl testat konceptet så vill du garanterat inte tillbaka till en 60 Hz-telefon.

A15-chippet i Iphone 13 Pro har fått en extra grafikkärna, vilket innebär att prestandan är snäppet vassare. Med Androidmått mätt kan det översättas till direkt fantastisk prestanda. Att du ska få slut på kraft är mer eller mindre uteslutet.

Med iPhone 13 Pro flyttar även bildstabiliseringskonceptet sensor shift in i telefonen (förra året var det bara Pro Max som ståtade med finessen). Kamerorna är fysiskt större och de tar bättre mörkerbilder än föregångaren.

Uppdatera från Iphone 12 Pro? Nja. Vi skulle nog hoppa ett år. Men har du en äldre Iphone så råder inget tvivel om att det här är en utmärkt uppgradering.

Förbättrade kameror, 120 Hz-skärm
Aningen tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Iphone 13

En smärre uppgradering sedan senast

Typ: Smartphone i det övre mellansegmentet Systemkrets: Apple A15 Bionic Skärm: 6,1-tums OLED (1170 x 2532 pixlar) Bakkamera: 12+12 megapixlar Frontkamera: 12 megapixlar Batteri: 3 240 mAh Vikt: 3 240 mAh Operativsystem: IOS 15 Övrigt: Vattentålig, Face ID

Apple är inte känt som ett mellanmjölksvarumärke, direkt. Men om man nu ska peka ut någon av företagets Iphonemodeller som lite tråkig så är det väl den här. Iphone 13 är dessutom bara en smärre uppgradering av förra årets Iphone 12, vilket gör saken ännu mindre upphetsande.

Men det här är trots allt en riktigt bra telefon. Apples A15 Bionic-chipp är riktigt vasst, även om prestandaökningen jämfört med A14 är försumbar. Det här är en telefon som aldrig känns seg att använda.

Skärmen är av OLED-typ och mäter 6,1 tum. Det är en utmärkt skärm, som tyvärr saknar den högre uppdateringsfrekvens som storasyskonen i Iphone 13-skaran har utrustats med. Men någonstans måste man ju spara in på finesserna, om telefonen ska bli konkurrenskraftig rent prismässigt.

Kameran har två linser, en vidvinkel och en ultravidvinkel på 12 megapixlar var, som dessutom kompletterats med en ny typ av bildstabilisering som ger oerhört fina bilder i dagsljus. Men det är framför allt vid dunkla förhållanden som tydliga framsteg har gjorts sedan Iphone 12. Det här beror på att båda linserna blivit mer ljuskänsliga och plockar upp fler detaljer.

Har du en Iphone 12 är steget inte tillräckligt stort för att motivera en uppgradering, men letar du efter en relativt överkomlig Iphone med bra kamera och fin prestanda, så är det här ett av de bästa alternativen just nu.

Bra kamera, fin prestanda
Ingen jättelik uppgradering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Samsung Galaxy S22 Ultra

Ett flaggskepp i ordets rätta bemärkelse

Typ: Smartphone i premiumsegmentet Systemkrets: Exynos 2200 Skärm: 6,8-tum AMOLED (1440 x 3088 pixlar) Bakkamera: 108+10+10+12 megapixlar Frontkamera: 40 megapixlar Batteri: 5 000 mAh Vikt: 228 gram Operativsystem: Android 12 Övrigt: Skärmbaserad fingeravtrycksläsare, S Pen, IP68-klassad

Kungen är död, leve kungen. Samsungs Galaxy S22 är resultatet av att Note-serien spelat ut sin roll. Det här är det ultimata Samsungflaggskeppet, och S22 Ultra lämnar i princip ingenting i övrigt att önska. Det finns nu till och med ett fack för styluspennan S-Pen.

Skärmen är på nu mer klassiskt Samsungmanér helt fantastisk. Vi snackar 6,8-tums AMOLED-prakt med otroliga färger, imponerande ljusstyrka och mjuka animationer tack vare en bilduppdateringsfrekvens på upp till 120 Hertz.

Kamerorna håller också absolut toppklass och levererar i dagsläget den bästa bild som går att uppbringa med en mobil enhet. Vi får hela fyra linser (vidvinkel, periskop, tele och ultravidvinkel) på 108+10+10+12 megapixlar. Till och med selfiekameran har hög upplösning (40 megapixlar).

Exynos 2200-chippet som vi får i vår del av världen klarar i princip allt man utsätter det för, och som grädde på moset är det här även en riktigt snygg telefon.

Finns det verkligen inget att anmärka på? Jodå. Vi noterar till exempel att snabbladdningen på 45 watt (med sladd) och 15 watt trådlöst bara är att betrakta som okej. Och så kan man ju fråga sig om 120 Hz är tillräckligt hög bilduppdateringsfrekvens i tider då 144 Hz börjat bli allt vanligare.

Men utöver det är det bara att shoppa loss, om du har pengarna.

Skärmen, kamerorna, prestandan, designen
Snabbladdningen imponerar inte
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Xiaomi 11 Lite 5G NE

Mest budgettelefon för pengarna

Typ: Smartphone i mellansegmentet Systemkrets: Snapdragon 778G Skärm: 6,55-tums AMOLED (1080 x 2400 pixlar) 90 Hz Bakkamera: 64+8+5 megapixlar Frontkamera: 20 megapixlar Batteri: 4 250 mAh Vikt: 158 gram Operativsystem: Android 11 Övrigt: IP53-klassad, IR-fjärrkontroll

Om Xiaomi hade lyckats sälja fler exemplar av den här enheten om den bara haft ett lite enklare namn ska vi låta vara osagt. Men Xiaomi 11 Lite 5G NE är onekligen i krångligaste laget. NE står för New Edition och innebär alltså att det handlar om en uppgraderad version av 11 Lite. Och faktum är att man får en rätt kompetent lur för pengarna om man slår till på den här enheten.

Den är tunn, väger förbluffande lite och har en trippelkameralösning på bakstycket som imponerar. Mest till följd av att huvudlinsen renderar riktigt skarpa bilder i dagsljus. Även frontkameran levererar på det här området, och så mycket bättre än så här blir det faktiskt inte i den här prisklassen.

Skärmen har en uppdateringsfrekvens på 90 Hz och är av AMOLED-typ, vilket ytterligare bidrar till en användarupplevelse som känns långt mer exklusiv än vad vi är vana i när det handlar om budgettelefoner.

Snapdragon 778G är dessutom en riktigt kapabel systemkrets, som bjuder näst intill flaggskeppsprestanda.

Ska man hitta något att slå ned på så är det väl i så fall att både trådlös laddning och skärmbaserad fingeravtrycksläsare lyser med sin frånvaro, men det är å andra sidan finesser som sällan ingår i den här prisklassen.

Bra kamera, fin skärm
Ingen trådlös laddning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

5. Fairphone 4

Typ: Smartphone i mellansegmentet Systemkrets: Snapdragon 750G Skärm: 6,3-tums IPS (1080x2340 pixlar) Bakkamera: 48+48 megapixlar plus djupsensor Frontkamera: 25 megapixlar Batteri: 3905 mAh Vikt: 174 gram Övrigt: IP54-klassad

Fairphone skiljer sig från andra smartphonetillverkare genom att helt och hållet fokusera på att telefonerna ska vara producerade i återvunnet material och att man inte använt så kallade konfliktmineraler och dylikt. En schysst tillverkad telefon, helt enkelt. En annan aspekt är att telefonen ska kunna repareras enkelt, så att du kan behålla den i många år.

Baksidan med det här har tidigare varit att man tillverkat ganska trista telefoner med uppenbara tillkortakommanden när det handlat om prestanda. Men med Fairphone 4 börjar det faktiskt likna någonting.

Nej, det här är ingen flaggskeppstelefon, och det är inte heller någon särskilt stark konkurrent till de bättre enheterna i mellansegmentet. Men den duger helt klart.

Skärmen är av IPS-typ och mäter 6,3 tum. Den levererar en lite platt bild med trist färgåtergivning, men gör sitt jobb bra i övrigt. Kamerorna fungerar helt okej så länge det råder ljusa förhållanden. Men i mörkret blir det desto sämre ställt.

Snapdragon 750G-chippet borgar dock för helt okej prestanda, och lär sannolikt hålla telefonen aktuell i åtminstone några år. Exakt hur lång tid är däremot svårt att sia om.

Vill man ha en rakt igenom schysst tillverkad telefon så har man i princip den här enheten eller någon av Apples Iphone-modeller att välja mellan. Men en Iphone reparerar man inte särskilt smidigt själv, å andra sidan.

Konceptet med schysst tillverkning, lätt att reparera
Varken skärmen eller kameran vinner några priser
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Iphone 14

Inte mycket nytt under solen

Typ: Smartphone Prisklass: Premium Upplösning: 1 170 x 2 532 Chipp: Apple A15 Bionic (6-kärnigt) Skärm: 6,1-tums OLED Kameror bak: 12+12 megapixlar Selfiekamera: 12 megapixlar Batteri: 3279 mAh Vikt: 172 g Mått: 147 x 72 x 7,8 mm Övrigt: Face ID, kraschdetektion

Har du en Iphone 12 eller en Iphone 13 så finns ingen nämnvärd anledning att uppgradera till Iphone 14. Faktum är att det här är en av de mest blygsamma uppgraderingarna vi har sett från ett år till ett annat i Apples flaggskeppsutbud på mobilsidan.

Iphone 14 har samma 60 Hz-skärm som föregångaren, saknar fortfarande USB-C-port, har inte fått förbättrad snabbladdning, har bara marginellt bättre kameror. Dessutom har Apple nu inlett en ny era då man förser de enklare varianterna av telefonerna i sin flaggskeppsserie med förra årets systemkrets. Japp, det sitter ett A15 Bionic under skalet på den här enheten. Det är inget dåligt chipp på något sätt, men det är fortfarande inte årets modell.

Vi noterar en något högre batterikapacitet (49 mAh mer än Iphone 13) och att bakkamerans ena sensor har blivit större, vilket ger bättre bilder vid dunkla förhållanden. Sedan finns två funktioner som är lite intressanta, men som är svåra att bedöma. Det handlar om kraschdetektion och satellitkommunikation.

Svårbedömda nyheter

Kraschdetektionen ska kunna identifiera om du varit med om en bilolycka, och kan då larma nödkontakter med automatik. Den funktionen vill vi förstås inte testa, utan får lite på att den fungerar som Apple hävdar.

Satellitkommunikationen är tänkt att vara till hjälp i nödlägen när man befinner sig utanför mobilnätets täckningsområde. Då ska man kunna meddela sin position och skicka meddelanden via satellit. Tyvärr så är det här än så länge en funktion förbehållen användare i USA och Kanada, och det finns inget besked om huruvida funktionen kommer till Sverige och i så fall när.

Okej, nu är vi kanske lite hårda. Iphone 14 är ju faktiskt en riktigt bra telefon. Men det ska mycket till innan man kan rekommendera en uppgradering. Har du inte en Iphone som är riktigt gammal, så tycker vi ärligt talat du gör bäst i att vänta in Iphone 15. Även om det här är en bra produkt.

Mindre förbättringar av kameran
Inte mycket nytt, men högre pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. iPhone 14 Pro

Dynamic Island och kameran är huvudnumren

Typ: Smartphone Prisklass: Premium Upplösning: 1 179 x 2 556 Chipp: Apple A16 Bionic Skärm: 6,1-tums OLED Kameror bak: Huvudlins (48 megapixlar), ultravidvinkel (12 megapixlar) samt tele (12 megapixlar) Selfiekamera: 12 megapixlar Batteri: 3200 mAh Mått: 147x72x7,9 mm Övrigt: Always On-skärm

Låt oss på en gång fastställa en sak: Iphone 14 Pro är en oerhört bra telefon på egna meriter. Men den måste också ses i ljuset av hur pass vettig den är som uppgradering, om man redan har en Iphone. Svaret är ett klockrent ”nja”. Här finns förvisso en hel del nytt, men enligt vår mening inte tillräckligt mycket för att motivera en uppgradering från Iphone 13 Pro eller ens Iphone 12 Pro. Har man en äldre enhet så är det här däremot ett jättebra köp.

Med det sagt så kan vi konstatera att Apple inte har förändrat designen av hårdvaran nämnvärt. Det mest utmärkande särdraget är att den klassiska sensorpanelen inte längre utgörs av en så kallad ”flärp” i skärmens överkant, utan av en betydligt mer diskret utskärning en bit nedanför skärmkanten. Utöver att den här delen hyser komponenterna för Face ID, så är det även här som det nya konceptet ”Dynamic Island” huserar. Det är en väldigt snygg mjukvarulösning, med en anpassningsbar och kontextuell ”flytande” ö med information eller reglage för specifika appar. Lite som Touch Bar på Macbookdatorerna, ungefär. Hur användbart det här blir beror förstås på hur intresserade utvecklarna är av att anpassa sina appar till lösningen.

En annan nyhet är Always on-skärmen, som gör det som Androidtelefoner har gjort sedan långt tillbaka, nämligen visar basal information på skärmen även när telefonen är i viloläge. Vi snackar tiden och notifieringar, primärt. Men det är förstås trevligt att Apple äntligen hoppat på det tåget.

I övrigt så är det primärt kameran som fått en nämnvärd uppgradering. Och då specifikt huvudlinsen som går från 12 megapixlar till 48 megapixlar. Det här medför i praktiken att bilder tagna i dåligt ljus blir bättre, och att man kan lägga till ett extra mellanläge i zoomfunktionen. Kameran var redan väldigt bra på föregångarna, men blir nu snäppet vassare.

Har du en Iphone 12 Pro eller 13 Pro? Vänta in Iphone 15 Pro. I annat fall: Kör i vind! Det här är en toppentelefon.

Förbättrad kamera, ingen ful sensorpanel
Dyr, saknar fortfarande USB-C-port
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Motorola Edge 30

Väldigt nära ett flaggskepp

Typ: Smartphone i mellansegmentet Systemchipp: Snapdragon 778+ Skärm: 6,5-tums AMOLED (1800 x 2400 pixlar) 144 Hz Bakkamera: 50+50+2 megapixlar Frontkamera: 32 megapixlar Batteri: 4020 mAh Övrigt: Snabbladdning med 33 watt och IP52-klassad

Den som har sneglat på en Motorola Edge 30 Pro bör ta en seriös funderare kring att spara in lite sköna slantar och satsa på den ordinarie Edge 30 istället. Det här är nämligen en telefon som på många sätt matchar storebror, men som kostar betydligt mindre.

Telefonen är extremt lätt och tunn, och den är oerhört bekväm att greppa tack vare det genomskinliga plastskal som ingår. Telefonen har ett formspråk som för tankarna till Iphone 13, så gillar man designen med raka kanter är det bingo. Vi tycker den är oerhört snygg. Och snyggare blir den tack vare den otroligt trevliga AMOLED-skärmen med 144 Hz uppdateringsfrekvens. Det är bara bakstycket i plast som ger vid handen att det här inte är ett flaggskepp.

Snapdragon 778+-chippet borgar för mycket fin prestanda (och 5G-stöd) och kamerorna är förvånande nog samma som de som sitter på baksidan av storebror Edge 30 Pro. Dessa är dock tråkigt nog också lite halvtaskiga. Vi tycker bland annat att exponeringen och färgåtergivningen lämnar en del i övrigt att önska.

En annan sämre bit är batteriet, som inte riktigt står sig jämfört med rivalernas. Visst, vi klarar en dag med hyfsat ihärdigt användande, men inte mer än så. Snabbladdningen ligger på 33 watt, vilket är okej men inte mer.

Givet priset så är det här dock en mycket bra telefon, inte minst med tanke på prestandan och skärmen. Om den är värd att köpa? Det beror på hur högt du värderar kamerorna.

Prestandan, skärmen
Kamerorna håller inte måttet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Samsung Galaxy S22

En stor liten mobil

Typ: Smartphone i övre mellanklassen Systemkrets: Exynos 2200 Skärm: 6,1-tums AMOLED (1080x2340 pixlar) 120 Hz Bakkamera: 50+10+12 megapixlar Frontkamera: 10 megapixlar Batteri: 3 700 mAh Vikt: 195 gram Operativsystem: Android 12 Övrigt: Skärmbaserad fingeravtrycksläsare, vattentålig

En 6,1-tumstelefon kallas lustigt nog nu mer för ”en något mindre telefon”. Det här är Samsungs minsta enhet i Galaxy S22-serien. Telefonen är relativt enkel att greppa – även med en hand – jämfört med storasyskonen. Och i övrigt är det en ganska duktig telefon, som i många hänseenden ligger på par med de större och dyrare varianterna.

Man får till exempel samma utmärkta skärm som Galaxy S22+ ståtar med. Eller ja, nästan i alla fall. Man får leva med något längre ljusstyrka. Och även kamerorna har man plockat direkt från S22+. Och eftersom vi pratar Samsungflaggskepp så levererar de förstås också bilder som kvalar in i den absoluta toppstriden när det gäller mobilkameror.

Exynos 2200-chippet är också det kraftfullt så att det räcker och blir över vad du än har tänkt göra med telefonen. En trist detalj är att vi endast får snabbladdning med 25 watt och inget stöd för trådlös laddning. Dessutom har vi lite problem med att kameramodulen är vass i hörnen. Som alternativ till S22+ är det här en högintressant telefon, som i många stycken gör S22+ en smula överflödig. Vill man upp ett snäpp är det snarare S22 Ultra man ska titta på.

Relativt smidigt format, bra skärm, bra kameror
Långsam laddning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

10. Samsung Galaxy Z Flip 3

Typ: Vikbar smartphone i premiumsegmentet Systemkrets: Snapdragon 888 5G Skärm: 6,7-tums AMOLED (1080x2640 pixlar) 120 Hz Bakkamera: 12+12 megapixlar Frontkamera: 10 megapixlar Batteri: 3300 mAh Vikt: 183 gram Övrigt: IPx8-klassad

Namnet bedrar i någon mån. Det här är inte tredje generationens Z Flip, utan andra generationen. Samsung vill bara hålla jämna steg med Z Fold-serien, som är inne på sin tredje generation. Det här är en vikbar telefon enligt den gamla hederliga ”clamshell”-modellen, fast med skärm hela vägen på insidan.

Det här är kort sagt en galet snygg telefon, och det vikbara konceptet fungerar alldeles utmärkt i den här formfaktorn. Den känns dessutom stadig och välbyggd och kan hanteras med bara ena handen. Att telefonen nu även är vattentät är ytterligare en bonus.

Skärmen på 6,7 tum bjuder på en riktigt tjusig AMOLED-upplevelse med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Skärmen kan även delas upp på två appar.

Problemet är att det här kostar. Mycket. Och du betalar både med inköpspriset och med specifikationerna. Jämför man till exempel med syskonet Galaxy S21, så är den här telefonen många tusenlappar dyrare och flera resor sämre på en hel del.

Kameran är ett exempel. Du får bara två linser på bakstycket, och dessa har ingen vidare upplösning med dagens mått mätt (12+12 megapixlar). Faktum är att kamerorna på gamla S20-seriens telefoner var vassare. Skärmupplösningen är dessutom lite udda, vilket gör att telefonen dras med buggar i tid och otid. Batteritiden är klen givet den stora skärmytan i kombination med en kapacitet på bara 3300 mAh.

Är du villig att offra det mesta i utbyte mot en riktigt snygg och ”flashig” telefon? Då kan det här vara enheten du letar efter. I annat fall råder vi dig att testa någonting annat.

Snygg, trevlig formfaktor, bra skärm
Kamerorna, batteriet, buggig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Xiaomi 12

Ger Galaxy S22 en duktig match

Typ: Smartphone i mellansegmentet Systemkrets: Snapdragon 8 Gen 1 Skärm: 6,28-tums AMOLED (1080x2400 pixlar) 120 Hz Bakkamera: 50+13+5 megapixlar Frontkamera: 32 megapixlar Batteri: 4500 mAh Övrigt: Trådlös laddning med 50 watt

6,28 tum är lustigt nog inte att betrakta som en särskilt stor skärm i dagsläget. Det är lätt att glömma, men blir uppenbart när vi testar Xiaomi 12. Det är inte så att skärmen känns för liten. Det handlar snarare om att telefonen blir oerhört smidig och lätthanterad med en mindre skärm. Vikten på bara 179 gram bidrar ytterligare till en positiv upplevelse på det här området.

Att en telefon i mellansegmentet dessutom har ett toppchipp som Snapdragon 8 Gen 1 och ett arbetsminne på 12 GB är inte bara ovanligt, utan innebär också att prestandan räcker och blir över oavsett vad du tänkt använda telefonen till. Och i kombination med AMOLED-skärmen som bjuder på upp till 120 Hz uppdateringsfrekvens så är man ursäktad om man tror att man har ett flaggskepp i handen.

Kameran levererar fina bilder, även om det är på den här punkten som det blir tydligast att vi har att göra med en mellansegmentstelefon och inte en lyxmodell. Huvudlinsen har en upplösning på 50 megapixlar, och tack vare att Xiaomi har valt att använda rätt stora sensorer så får vi ett ovanligt generöst ljusinsläpp. I mörkret presterar kameran däremot sämre.

Snabbladdning på 67 watt med sladd och 50 watt trådlöst imponerar också.

Vad är kruxet? Javars. Priset kan inte betraktas som direkt lågt, utan ligger ganska nära flaggskeppsnivå. Men Samsungs Galaxy S22 har definitivt fått en riktigt värdig utmanare.

Hög prestanda, fin skärm, snabbladdning
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos: